Afgestudeerden aan het woord. Technische Innovatiewetenschappen. De menselijke factor. Where innovation starts

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afgestudeerden aan het woord. Technische Innovatiewetenschappen. De menselijke factor. Where innovation starts"

Transcriptie

1 Afgestudeerden aan het woord Technische Innovatiewetenschappen De menselijke factor Where innovation starts

2 De menselijke

3 Technische Innovatiewetenschappen 3 Inleiding In dit boekje geven afgestudeerden van de opleiding Technische Innovatiewetenschappen aan de Technische Universiteit Eindhoven een impressie van hun baan. Hiermee krijg je een beeld van de functies waarin je zoal aan de slag kunt gaan, bij welk soort bedrijven of organisaties (profit en non-profit, in Nederland of in het buitenland) en in welke sectoren en branches. Je zult erachter komen dat je zeer breed inzetbaar en zeer waardevol voor werkgevers bent! Aan het woord komen onder andere een adviseur op het gebied van energie- en klimaatbeleid bij de SRE Milieudienst, een zelfstandig ondernemer van adviesbureau Triodin en een projectleider Customer Service bij ASML. factor Ze vertellen onder meer over: - Bij wat voor bedrijven of organisaties zij werken? - Wat hun werk precies inhoudt? - Of ze veel reizen? - Of ze veel contact hebben met andere mensen binnen of buiten het bedrijf? - En vooral, wat ze hebben geleerd uit de opleiding?

4 Peter Schellekens Projectleider Customer Support ASML In 1996 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Technische Innovatiewetenschappen. Momenteel ben ik werkzaam bij ASML in Veldhoven als projectleider. ASML heeft 52 kantoren in 12 verschillende landen en levert high-tech machines waarmee bedrijven, zoals Intel en Samsung, computerchips kunnen maken. Binnen de afdeling waar ik werkzaam ben, kennen we veel verschillende disciplines. Als projectleider ben ik verantwoordelijk voor een team variërend van 5 tot 20 engineers, afhankelijk van de fase waarin het product zich bevindt. Elke engineer in mijn team heeft een specifieke competentie, deze kan liggen op het vlak van software, optica, robotica, metrology, systeem-architectuur, electronica, liquid-flow control of mechanical engineering. Het sterke punt van de opleiding Technische Innovatiewetenschappen is dat deze mij in staat stelt om met al deze disciplines samen te werken zonder het overzicht kwijt te raken, ook op technisch vlak. De technische component (in mijn geval elektrotechniek) helpt me om snel te kunnen beoordelen welke aanpak een bepaalde situatie vereist. Vanwege de grote verschillen tussen klanten en locaties heb ik dagelijks te maken met diverse culturen en dat maakt dat het werk flink veel variatie kent. Ook reis ik zelf regelmatig naar klanten om een beter inzicht te krijgen of een bepaald introductieaspect goed tot zijn recht is gekomen. Ook hierbij is mijn opleiding in mijn voordeel. Mijn werk vereist een sterke inzet op zowel technisch als management vlak. Inmiddels werken er verschillende collega s bij ASML met dezelfde opleiding en ik kan alleen maar hopen dat er in de toekomst nog meer zullen komen! Vanwege de grote verschillen tussen klanten en locaties heb ik dagelijks te maken met diverse culturen.

5 Technische Innovatiewetenschappen 5 Yvette Marijnissen Adviseur op het gebied van energie- en klimaatbeleid SRE Milieudienst Ik kan me nog goed herinneren dat ik het op de middelbare school heel moeilijk vond om een studie te kiezen, ondanks dat ik precies wist wat voor werk ik later wilde doen. Ik wilde werken aan een beter milieu of iets op het gebied van energie. Ook wilde ik graag met problemen aan de slag om die vervolgens te kunnen oplossen. Maar ik wilde niet alleen maar rekenen, complex denken of stukken schrijven, ik wilde echt iets neerzetten, samen met mensen. En nu, tien jaar later, heb ik die baan. Inmiddels ben ik alweer twee jaar afgestudeerd in Technische Innovatiewetenschappen, richting energie en bezig met mijn tweede baan. Ik werk bij SRE Milieudienst, een regionale milieudienst die gemeenten ondersteunt bij projecten op het gebied van milieu en leefomgeving. Zelf werk ik als adviseur op het gebied van energie- en klimaatbeleid. Ik merk dat het onderwerp energie erg verspreid is binnen gemeenten. De ene persoon is verantwoordelijk voor de gebouwen, de ander is weer verantwoordelijk voor de openbare verlichting. De kennis die ik heb opgedaan tijdens projectwerk in mijn studie, waarbij het onderwerp altijd vanuit verschillende disciplines bekeken moest worden, komt nu goed van pas! Het vertalen van informatie naar een verhaal dat leesbaar, begrijpelijk en motiverend is, dát is voor mij de echte uitdaging. Naast de organisatorische kant van energiebeheer houd ik me ook bezig met de analyse van de energieverbruiken, oftewel: de cijfertjes. Hier komt de opgedane kennis tijdens de technische vakken goed van pas. Hoe kan ik uit een bulk van gegevens de juiste informatie halen? Het vertalen van de informatie naar een verhaal dat leesbaar, begrijpelijk en motiverend is voor de beleidsmakers binnen een gemeente, dát is voor mij de echte uitdaging. Dat is precies het raakvlak tussen techniek en beleid waar Technische Innovatiewetenschappen sterk in is!

6 6 Jeanine Brouns Rayonplanologe Provincie Limburg Ik ben in 1990 gestart met de opleiding Technische Innovatiewetenschappen. Als technische richting heb ik bouwkunde gekozen. Na mijn afstuderen ben ik eerst 7 jaar werkzaam geweest als adviseur ruimtelijke ontwikkeling. Door de brede opzet van de opleiding, met zowel een duidelijke technische (bouwkundige in mijn geval) alsook een duidelijke economische, sociale en juridische kant, wist ik van heel veel zaken wat af. In de functies als projectleider en adviseur is dit voor mij een grote pré gebleken. Met de opleiding Technische Innovatiewetenschappen heb ik banen gekregen die ik van begin af aan echt leuk en leerzaam heb gevonden. Na 7 jaar advieswerk, heb ik de overstap gemaakt naar de provinciale overheid. Ik werk nu 2 jaar voor de provincie Limburg en ben blij met de stap die ik genomen heb. Ik werk als rayonplanologe, dat wil zeggen dat ik verantwoordelijk ben voor de beoordeling van de ruimtelijke plannen van een aantal gemeenten in Zuid-Limburg. Aangezien de Provincie Limburg streeft naar steeds minder regels, betekent dit in de praktijk dat er steeds meer overleg gevoerd moet worden met gemeenten en andere initiatiefnemers om tot een goed ruimtelijk plan te komen. Dit maakt het werk dus moeilijker, maar zeker ook extra uitdagend. Ik leer nog iedere dag op meerdere vlakken. Met de opleiding Technische Innovatiewetenschappen heb ik een hele goede basis gekregen om banen te krijgen die ik van begin af aan echt leuk en leerzaam heb gevonden. Door de brede insteek van de opleiding merk ik ook dat ik er nog steeds naar streef om brede kennis te hebben van relevante zaken, zodat ik ook een goede gesprekspartner blijf voor gemeenten en initiatiefnemers met wie ik om de tafel zit.

7 Technische Innovatiewetenschappen 7 Antoon van Luxemburg Senior adviseur bij M&I/Partners In oktober 1999 heb ik mijn afstudeerproject uitgevoerd bij M&I/Partners (adviseurs voor Management en Informatie). Hier heb ik onderzoek gedaan naar het gebruik van ICT communicatiemedia voor contacten tussen bedrijven en hun klanten in ontwerpprocessen. Iets dat destijds innovatief was, maar inmiddels gemeengoed is geworden. Neem bijvoorbeeld de pinpassen die je zelf kunt ontwerpen bij de Postbank of carconfigurators op websites van automobielfabrikanten. In mijn huidige werk als adviseur word ik nog dagelijks geconfronteerd met de worsteling van organisatie en mensen met technologie. We kunnen inmiddels niet meer om ICT heen en ons leven en werk raakt steeds meer afhankelijk van computers, internet, PDA s, mobiele telefoons, etc. De complexiteit van enerzijds mens en organisatie en anderzijds technologie, leidt continue tot nieuwe vraagstukken. Bijvoorbeeld, hoe organiseren we een wijziging in ons softwaresysteem dat vitaal is voor onze organisatie? Wie beslist over de wijziging? Hoe en wanneer communiceren we de wijziging naar de gebruikers? Van mijn keuze voor Technische Innovatiewetenschappen in Eindhoven profiteer ik nog dagelijks. Doordat een technische innovatie zoveel factoren beïnvloedt, blijft mijn werk boeiend. Ondanks alle automatisering blijft het mensenwerk. De achtergrond die ik in Eindhoven daarvoor heb meegekregen gebruik ik regelmatig. Het analyseren van de situatie en het komen tot een probleemstelling is bijvoorbeeld essentieel om een goede projectaanpak te bedenken. Mensen die een combinatie van technische en mensgerichte kennis bezitten zijn schaars, terwijl die combinatie juist cruciaal is om een brug te slaan tussen ICT-bedenkers en -gebruikers. Van mijn keuze voor Technische Innovatiewetenschappen profiteer ik nog dagelijks.

8

9 Technische Innovatiewetenschappen 9 Tina Tijsma Europees Projectontwikkelaar Renewables bij Electrabel In januari 2005 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Technische Innovatiewetenschappen. Tijdens mijn studie heb ik een heel pakket aan vakken gevolgd, die naadloos aansloten bij mijn huidige functie. Zo waren er de sociaalmaatschappelijke vakken zoals sociologie, economie, recht en psychologie, maar daarnaast ook de technische vakken zoals kinethiek en katalyse, energie, calculus en duurzame energiebronnen. Het is dus een brede opleiding, die toch voldoende de diepte ingaat. Ik vertel altijd aan iedereen dat ik de leukste baan ter wereld heb. Nog voor ik afgestudeerd was had ik een baan geaccepteerd bij het Belgische energieconcern Electrabel. Een baan bij een energiebedrijf was mij op het lijf geschreven. Werken bij zo n enorm concern is erg motiverend en gevarieerd. Ik ben gestart als management trainee bij de afdeling projectontwikkeling. Ik heb mij hier bezig gehouden met een breed scala aan projecten zoals windenergie, biomassaprojecten, wetgeving, communicatie en relatiebeheer en het opstellen van investeringsplannen. Hier kon ik dus gebruik maken van alle vakken die ik tijdens mijn studie had gevolgd. Op dit moment houd ik me onder andere bezig met wind, biomassaprojecten en het ontwerpen van CO2-vrije productieplants voor grootschalige industriële klanten. Mensen willen wel duurzame energie, maar het liefst niet bij hen in de achtertuin. Ik ben altijd op pad, ontmoet veel klanten, zie veel andere bedrijven en niet onbelangrijk, ik draag mijn steentje bij aan het beheer van ons milieu. Ik vertel altijd aan iedereen dat ik de leukste baan ter wereld heb.

10 10 Rick van der Kamp Adviseur bij IFC Op dit moment werk ik bij het IFC, de bedrijfsafdeling van de Wereldbank, in Nicaragua. Ik vind het vooral leuk omdat het twee dingen combineert die ik heel interessant vind bedrijven adviseren en bezig zijn met internationale ontwikkeling. Na mijn studie in Eindhoven heb ik eigenlijk niet heel veel in Nederland gewerkt eerst vier jaar in Engeland (met een uitstapje naar Afrika), en daarna in Chili, Brazilië, Nicaragua, Amerika en nu weer Nicaragua. Ik vind het vooral leuk omdat het twee dingen combineert die ik heel interessant vind. Ik heb na mijn studie vooral veel advieswerk gedaan. Als eerste ben ik begonnen bij een groot adviesbureau in Londen. Na vier jaar was het tijd om wat meer ervaring verder weg op te doen. Ik vond een plek in Chili waar ik mijn bedrijfservaring goed kon gebruiken, en die kon combineren met de sociale kant. Wat ik in mijn studie vooral goed heb geleerd, is om vanuit verschillende kanten naar een bepaald probleem te kijken. Bij veel studies word je vooral geleerd één bepaalde methode te gebruiken, maar de combinatie van techniek, innovatie en sociale wetenschappen leert je dat echte problemen nooit maar één kant hebben. Als je in staat bent om zowel een technische als een economische of sociale bril op te zetten, ben je een stuk waardevoller voor elke organisatie. De TU/e heeft ook als voordeel dat je veel persoonlijk contact hebt met je professoren, en dat ze internationaal goed staan aangeschreven. Ik heb nooit als een echte technisch ingenieur gewerkt, maar dat was dan ook precies waarom ik een combinatiestudie heb gekozen. Al met al ben ik dus erg blij met m n studiekeuze!

11 Technische Innovatiewetenschappen 11 Anne-mie Sponselee Promovenda Domotica en ouderen Fontys Hogeschool Techniek en Bedrijfsmanagement Venlo In 2005 ben ik begonnen met een promotieonderzoek bij Fontys Hogescholen. De vraag waar ik me mee bezighoud, is hoe technologie ingezet kan worden in het zorgproces van oudere mensen om het zelfstandig wonen te ondersteunen. De ontwikkeling om woonhuisautomatisering, of domotica, in te zetten in de thuiszorg komt voort uit een aantal maatschappelijke ontwikkelingen. Aan de ene kant neemt het aantal ouderen (65+) enorm toe terwijl er steeds minder jongeren zijn die voor ze kunnen zorgen. Aan de andere kant verandert de zorg, omdat mensen vaak zo lang mogelijk thuis willen wonen en daarbij zelf hun zorg moeten regelen. Door de inzet van techniek hoopt men de druk op de zorg te verminderen en het zelfstandig wonen te ondersteunen. Ik heb geleerd om problemen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Voor mijn onderzoek heb ik het vraagstuk in een maatschappelijke context geplaatst, iets wat ik duidelijk geleerd heb te doen tijdens mijn opleiding. Zodoende komen alle spelers in beeld die een rol spelen bij deze ontwikkeling. Denk hierbij aan zorgorganisaties, cliënten, installateurs, maar ook aan ontwikkelaars zoals Philips, zorgverzekeringen en de overheid die moeten gaan nadenken over veranderingen in de vergoedingenstructuur. Mijn interesse tijdens de studie is uitgegaan naar de eindgebruiker; in mijn huidige werk de oudere zorgbehoevende. Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd over de rollen die gedrag, waarneming en psychologie spelen bij de ontwikkeling en introductie van nieuwe technologieën. Daardoor kan ik nu zorginstellingen, maar ook technici adviseren over de juiste keuzes van de technologie en hoe ze de technologie het beste kunnen implementeren.

12 12 Edwin van der Weele Zelfstandig ondernemer adviesbureau Triodin Van 1990 tot 1993 heb ik Technische Innovatiewetenschappen gestudeerd. In mijn werk heb ik sinds enige tijd mijn echte passie ontdekt: een eigen onderneming. Samen met twee partners heb ik een eigen adviesbureau. Voordat ik die passie ontdekte, heb ik na mijn afstuderen nogal wat omzwervingen gemaakt: TNO, Philips, Petroplus en de consultancy. En tijdens die ontdekkingstocht ontdekte ik twee voor mij belangrijke dingen. De eerste is dat de harde techniek alleen werkt als er voldoende oog is voor de menselijke aspecten. Er is meer nodig dan techniek om innovatie te laten slagen! Ten tweede bleek verbeteren mijn rode draad te zijn. Ik heb me in mijn werk altijd gericht op het verbeteren van bedrijfsprocessen zodat ze uiteindelijk sneller, goedkoper en met minder fouten verlopen. Inmiddels heb ik een eigen adviesbureau. We helpen productiebedrijven hun productiviteit te verbeteren door middel van mens- en resultaatgerichte verandertrajecten. Wij hanteren daarbij de principes van een verbetermethode die zich helemaal richt op het elimineren van activiteiten in het bedrijfsproces die geen waarde toevoegen voor de klant ( Lean Thinking ). De aanpak richt zich, naast een heleboel structurele tools en methodieken, vooral op mensenzaken. Er is meer nodig dan techniek om innovatie te laten slagen. Om problemen op te lossen ga ik aan de slag met de mensen op de werkvloer. Zij hebben alle kennis en ervaring om het inhoudelijke stuk aan te pakken. Managers moeten zich vooral bezig houden met visie, strategie en doelstellingen. Zo bereik je concrete verbeterresultaten waar iedereen blij en trots van wordt. En zo blijven de resultaten bestaan zonder weer weg te zakken. Dat geheel organiseren bij onze klanten is mijn werk. En daarnaast natuurlijk alles wat komt kijken bij het runnen van een eigen bedrijf. Gaaf toch?

13 Technische Innovatiewetenschappen 13 Sander Molenaar Adviseur Strategie en Projecten, Essent Na het afronden van mijn studie heb ik gekozen voor het management traineeship van Essent. Tijdens het tweejarige traineeship heb ik drie projecten uitgevoerd, op het gebied van strategie, productontwikkeling en duurzame energie. Na het traineeship ben ik bij Essent gebleven en betrokken geweest bij een aantal heel verschillende projecten, die vernieuwing en verandering als gemene deler hebben. Ik heb geleerd de taal van de verschillende vakgebieden te spreken. Dit jaar ben ik actief binnen het programma Slimme Meters, dat de grootschalige introductie van slimme elektriciteits- en gasmeters bij alle 2,4 miljoen klanten in de komende zes jaar voorbereidt. De netwerkbedrijven moeten dit doen van Economische Zaken, met als doelen vooral energiebesparing, betere facturen en betere benutting van de energienetten. Het gaat om nieuwe technologie, waarbij de meters onder andere op afstand uitgelezen kunnen worden. Ik ben projectleider in een project voor slimme energiemeters in gebieden waar de netbeheerders voor elektriciteit en gas niet hetzelfde zijn. De gasmeter is voor uitlezen gekoppeld aan de elektriciteitsmeter, wat een hoop complexiteit oplevert, doordat tot nu toe onafhankelijke systemen ineens verbonden worden. Ik vind het een interessant project, omdat er heel veel verschillende kanten aan zitten. Zo moet het voor de klant te begrijpen zijn en weinig overlast bezorgen. Ook de veiligheid is een belangrijk issue, net als het verantwoord verwerken van de oude meters die worden weggehaald. En natuurlijk moeten de ICT-systemen dit allemaal aankunnen en mag het niet te veel kosten. Een brede basis is daarbij fijn. Vandaar dat ik nog geen moment spijt heb gehad van mijn opleiding, omdat ik hier heb geleerd verschillende disciplines met elkaar te verbinden, en de taal van de verschillende vakgebieden te spreken.

14 14

15 Technische Innovatiewetenschappen 15 Marco van Boven User & Application Researcher Philips ambx In januari 2005 ben ik afgestudeerd bij Technische Innovatiewetenschappen. Na mijn studie ben ik gaan werken als User & Application Researcher bij Philips ambx, wat een onderdeel is van de Technology Incubator van Philips. Ik werk hierbij aan de introductie van deze nieuwe ambient technology op de markt. Daarbij is het belangrijk dat de producten aansluiten bij de eisen en wensen van de eindgebruiker. Ik heb onderzoek gedaan naar heel veel verschillende facetten van onze producten, zoals de voorkeur voor opstellingen van ambx peripherals. Dit zijn elektronische apparaten die een ambient experience creëren door middel van bijvoorbeeld licht, wind en trillingen. Het leuke is dat je ziet dat je resultaten direct invloed hebben op hoe de technologie zich verder ontwikkelt. Voor mijn werk reis ik gemiddeld één keer in de twee weken naar Engeland voor een werkbezoek aan het ambx team, welke zich daar bevindt. Verder heb ik ook veel contact met andere Philips afdelingen. Daar bevindt zich veel kennis op zowel het gebied van de technologie als het gebruikersonderzoek. Inmiddels zijn de eerste ambx PC gaming peripherals al op de markt. De licht, wind en trilleffecten zorgen voor een nog intensere beleving van PC games. De onderzoeksmethoden die ik tijdens mijn studie heb geleerd, heb ik breed kunnen toepassen in mijn werk. Uiteraard komt kennis van de technologie van pas, maar deze is in mijn geval absoluut ondergeschikt gebleken aan de manier waarop ik heb geleerd onderzoek op te zetten en uit te voeren. Het afronden van je studie Technische Innovatiewetenschappen staat mijns inziens garant voor een brede inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Het afronden van je studie Technische Innovatiewetenschappen staat garant voor een brede inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.

16 16 Ronald Beckers Docent Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Sinds ik begin jaren 90 ben afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven heb ik gewerkt als adviseur, projectleider en interim-manager. De eerste jaren bij een middelgroot bureau, daarna bij een groot internationaal ingenieursadviesbureau. In die tijd heb ik voor verschillende opdrachtgevers gewerkt en heb op die manier in heel veel keukens kunnen kijken. Ik heb geleerd om te werken met mensen die zich allemaal vanuit verschillende disciplines voor een gezamenlijk doel inzetten. Iets wat een ingenieur in Technische Innovatiewetenschappen op het lijf is geschreven. Ik heb in heel veel keukens kunnen kijken. In februari 2006 heb ik de overstap gemaakt naar het hbo-onderwijs en ben ik als docent in dienst gekomen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ook nu merk ik dat ik als docent veel heb aan de manier van denken die ik me in Eindhoven eigen heb gemaakt. Ik zie het werken in het onderwijs vooral als het coachen en begeleiden van jonge mensen. Ik probeer me als docent in dienst te stellen van hun leerproces en ze zo goed mogelijk te faciliteren in de keuzes die ze tijdens hun studie moeten maken. Op dit moment wordt in het onderwijs veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van competenties van studenten. Ik streef ernaar dat mijn studenten een kritische houding leren aannemen ten opzichte van zichzelf en de wereld waarin ze functioneren. Studenten moeten beseffen dat de plaats waar ze staan, hun uitzicht bepaalt. Zo zien ze in dat ze voor het oplossen van een probleem er vaak eerst op een andere manier naar moeten kijken. Hierdoor zullen studenten uiteindelijk meer inzichten verwerven. Typisch iets wat ik zelf destijds in Eindhoven heb geleerd en nu aan mijn studenten probeer mee te geven.

17 Technische Innovatiewetenschappen 17 Sophie Pauwels Adjunct directeur Início In 1998 heb ik de opleiding Technische Innovatiewetenschappen afgerond, met als specialisatie Human-Technology Interaction. In dit afstudeergebied staat de studie van de beleving en het gedrag van mensen in de gebouwde omgeving centraal. Voor de gemeente Eindhoven heb ik een instrument ontwikkeld met maatregelen en ontwerpsuggesties om sociaal veilige plannen te maken voor nieuwbouwwijken. Dit is ook gelijk een voorbeeld van de projecten die ik in mijn huidige werk tegenkom. Kort na mijn afstuderen heb ik werk gevonden bij Início, een adviesbureau voor integrale stedelijke ontwikkeling. Onze opdrachtgevers zijn veelal woningcorporaties en gemeentes. Wij hebben ruime ervaring met het maken, maar ook uitvoeren van plannen voor stad, wijk en complex. Medewerkers van verschillende vakdisciplines werken in teams aan opdrachten. Kenmerkend voor onze projecten is de totaalaanpak, waarbij fysieke, sociale en economische onderwerpen in samenhang met elkaar aan bod komen. Ik heb hiermee naar mijn idee de perfecte aansluiting gevonden tussen mijn opleiding en mijn werk. Het leukste aan dit werk vind ik de afwisseling en diversiteit van de werkzaamheden. De ene dag zit ik in een bepaalde stad aan tafel met de burgemeester voor het schrijven van een veiligheidsplan, de andere dag voer ik in een andere stad wensgesprekken met bewoners die vanwege sloopplannen moeten verhuizen. Dit zie ik terug bij Technische Innovatiewetenschappen, waarbij je breder leert kijken dan één discipline en je al snel leert dat mensen met verschillende disciplines een andere taal spreken, en hoe je daarmee om kan gaan. Maar het belangrijkste van zo n studie is toch wel dat je op een gedegen manier leert een onderzoek op te zetten, en problemen leert analyseren om tot concrete oplossingen te komen. Het leukste aan dit werk vind ik de afwisseling en diversiteit van de werkzaamheden.

18 18 Catelijne van de Moosdijk Senior Programma-adviseur SenterNovem Direct na mijn afstuderen ben ik bij SenterNovem begonnen als (junior) adviseur. SenterNovem voert overheidsbeleid uit op het gebied van innovatie, milieu en duurzaamheid. De eerste jaren heb ik me vooral bezig gehouden met projecten die energiebesparend gedrag van consumenten stimuleren. Samen met onderzoekers, ontwerpers en fabrikanten heb ik de mogelijkheden onderzocht om huishoudelijke apparaten te ontwikkelen die energiezuinig gedrag stimuleren. Op dit moment ben ik werkzaam als senior adviseur bij SenterNovem. Ik houd me als adviseur bezig met het stimuleren van duurzame energieproductie. Ik zoek naar de knelpunten voor innovatie en ontwikkel in overleg met ministeries communicatieve, wettelijke en financiële instrumenten om die knelpunten weg te kunnen nemen. De laatste jaren vervul ik meer een coördinerende functie, waarbij ikzelf minder betrokken ben bij de uitvoering van projecten. Als coördinator/projectleider is mijn rol om de afstemming tussen de verschillende activiteiten (die anderen uitvoeren) aan te sturen en ervoor te zorgen dat het totaal tot het goede eindresultaat leidt. Ook heb ik contacten met de opdrachtgever, ik verzorg beleidsadviezen en ik coördineer de monitoringsactiviteiten voor de stimuleringsregeling duurzame energieproductie (SDE). Het kenmerk van Technische Innovatiewetenschappen is de aandacht voor maatschappelijke innovatiethema s in een technisch georiënteerde omgeving. De bredere blik die je vanuit de studie meekrijgt, zorgt ervoor dat ik deze coördinerende functie goed kan vervullen. De multidisciplinaire aanpak van de studie geeft mij de goede houding om met experts uit verschillende disciplines samen te werken. Ik begrijp de technische context, maar kan er ook boven uitstijgen om het proces goed te sturen. Als programma-adviseur zoek je naar de knelpunten voor innovatie.

19 Technische Innovatiewetenschappen 19 Sybren Steensma Innovatieadviseur bij Syntens Na mijn afstuderen in 2002 heb ik bij een ingenieursbureau en een subsidieadviesbureau gewerkt. Op het oog twee heel verschillende werkvelden, toch zat er al een duidelijke lijn in: hoe kunnen bedrijven verbeteren en duurzamer worden? Welke steun krijgen ze daarbij van de overheid? Deze rode draad werd voortgezet toen ik aan de slag ging bij mijn huidige werkgever als innovatieadviseur. Innovatie in het midden- en kleinbedrijf is geen luchtfietserij. Als adviseur kijk ik hoe een ondernemer zijn organisatie beter kan laten functioneren door technolologie en kennis beter te benutten. Veel ondernemers vinden het lastig om zich los te maken uit de alledaagse drukte en echt vooruit te kijken. Innovatie in het midden- en kleinbedrijf is geen luchtfietserij, maar is concrete stappen vooruit maken met een zichtbaar resultaat. Vanuit Syntens helpen wij ondernemers hun plannen concreet te maken en begeleiden het veranderingsproces. Waar wil je staan over vier jaar? Wil je een nieuwe markt veroveren of een product ontwikkelen, dan moet je daar nu mee beginnen. Als innovatieadviseur ben ik redelijk veel onderweg. Per week kom ik drie à vier keer over de vloer bij bedrijven, vaak van heel verschillende aard. Die veelzijdigheid maakt het voor mij interessant. Bij Technische Innovatiewetenschappen ben ik daar goed op voorbereid: een goede basis in de techniek waardoor je begrijpt wat een ondernemer doet. Ik kijk dan ook met plezier terug op mijn studie.

20 20

21 Technische Innovatiewetenschappen 21 Jan Cloin Energieadviseur SOPAC Als energieadviseur bij de Pacific Islands Applied Geoscience Commission (SOPAC, een regionale organisatie in de Stille Zuidzee) houd ik me bezig met het ondersteunen van energiebeleid van 14 lidstaten, hoofdzakelijk kleine, afgelegen eilanden in Oceanië. Na de HTS-Elektrotechniek te hebben afgerond wilde ik mijn kennis zowel verdiepen als verbreden. Ik koos voor de combinatie van Energietechniek en Ontwikkelingsproblematiek. Ik voelde me er meteen ontzettend thuis, alhoewel een paar technische vakken best pittig waren. In mijn baan als energieadviseur voer ik onder andere haalbaarheidsstudies uit naar de invoering van windturbines, zonne-energie installaties of de toepassing van biobrandstoffen. De vakken van mijn opleiding sluiten enorm goed aan op mijn werk en deze hebben me goed voorbereid op de weerbarstigheid die de werkelijkheid vaak vertoont ten opzichte van de theorie, zeker in ontwikkelingslanden. Een half jaar geleden leidde ik een team van experts in een onderzoek naar de toepassing van kokosnotenolie in de elektriciteitsopwekking van de eilandstaat Samoa. Het bleek haalbaar om de kokosnoten te gebruiken als biobrandstof, maar er restte nog één vraag: zouden de boeren in Samoa wel bereid zijn om de benodigde kokosnoten aan te leveren voor een acceptabele prijs? Met behulp van een gestructureerde vragenlijst vonden we uit dat de boeren, ondanks de sombere verwachtingen van ambtenaren in de stad, best bereid waren om kokosnoten te verzamelen tegen een zacht prijsje! Zouden de boeren in Samoa wel bereid zijn om de benodigde kokosnoten aan te leveren voor een acceptabele prijs?

22 22 Raf Cox Productmanager Ventilatiesystemen BUVA Sinds 2005 werk ik bij BUVA als productmanager Ventilatiesystemen. BUVA is een toeleverancier voor de bouw. Het innovatieve van BUVA blijkt vooral uit de producten, die zich onderscheiden op het gebied van eenvoud voor de verwerker (aannemer en timmerfabriek) en altijd een hoge kwaliteit hebben. Als productmanager ben ik verantwoordelijk voor de begeleiding van het innovatieproces. Als productmanager ben ik verantwoordelijk voor de begeleiding van het innovatieproces van idee tot uiteindelijk een tevreden gebruiker van een ventilatieproduct in een woning. Hiervoor is het belangrijk op de hoogte te zijn van de huidige stand van de techniek, geldende en toekomstige regelgeving, ontwikkelingsmogelijkheden en veranderingen in het speelveld. Het leuke hiervan is dat het erg afwisselend werk is. De ene dag ben ik op de bouw met een aannemer aan de slag om voor hem een specifieke oplossing te ontwikkelen, de andere dag ben ik bezig met het ontwikkelen van de Nederlandse regelgeving op het gebied van ventilatie. De studie Technische Innovatiewetenschappen is voor mij erg relevant in mijn huidige werk. Het kunnen zien van verbanden tussen bijvoorbeeld commercie (wat het voordeel is voor de klant, hoeft niet altijd een technisch voordeel te zijn), wetgeving (hoe gaat de wetgeving veranderen en hoe kunnen wij daar optimaal gebruik van maken bij productontwikkeling) en techniekontwikkeling is een belangrijk onderdeel en pluspunt van deze studie.

23 Technische Innovatiewetenschappen 23

24 Meer informatie? Bezoek onze studievoorlichtingswebsite: Foto: Rob Stork, Eindhoven Productie: Faculteit Technologie Management, studievoorlichting Vormgeving: Verspaget & Bruinink, Nuenen

Psychology & Technology*

Psychology & Technology* Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences Psychology & Technology* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen Afgestudeerden aan het woord

Nadere informatie

Sustainable Innovation*

Sustainable Innovation* Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences Sustainable Innovation* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen Afgestudeerden aan het woord

Nadere informatie

// IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG //

// IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG // Bachelor College PSYCHOLOGY & TECHNOLOGY* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen

Nadere informatie

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee verbind jezelf aan Cofely sprak me aan omdat ze behalve technisch ook qua duurzaamheid vooroploopt. En haar ambities omzet in concrete producten voor klanten. Zo heb ik tijdens mijn traineeship een Energie

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EEN WERELD WAARIN IEDEREEN ELEKTRISCH RIJDT //

// IK DROOM VAN EEN WERELD WAARIN IEDEREEN ELEKTRISCH RIJDT // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN WERELD WAARIN IEDEREEN ELEKTRISCH RIJDT // Bachelor College SUSTAINABLE INNOVATION* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding

Nadere informatie

Ik droom van een wereld waarin iedereen elektrisch rijdt

Ik droom van een wereld waarin iedereen elektrisch rijdt TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een wereld waarin iedereen elektrisch rijdt Bachelor College Sustainable Innovation* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding

Nadere informatie

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg Trainingen Coaching Intervisie Supervisie Voor de zorg Professioneel communiceren met 2013 Training Professioneel communiceren met Voor wie? De training is bedoeld voor mensen in de zorg die hun communicatie

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

A.P.A. Martens 2011513 Waalwijk 2011

A.P.A. Martens 2011513 Waalwijk 2011 [AFSTUDEREN BIJ BEDRIJF] Afstudeerrapportage Avans Communicatie Multimedia Design A.P.A. Martens Waalwijk 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inleiding 4 Beschrijving organisatie Gevolgde werkwijze Samenvatting

Nadere informatie

Hoge school van Amsterdam. Jeroen Zonneveld [POP VERSLAG] BU Keuzen verslag Jeroen Zonneveld. Publieke versie

Hoge school van Amsterdam. Jeroen Zonneveld [POP VERSLAG] BU Keuzen verslag Jeroen Zonneveld. Publieke versie 2013 Hoge school van Amsterdam Jeroen Zonneveld [POP VERSLAG] BU Keuzen verslag Jeroen Zonneveld Publieke versie Contents Inleiding... 3 Zelfportret... 4 Persoonlijke doelstellingen... 5 Korte termijn....

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

Ik droom van robots in de zorg

Ik droom van robots in de zorg TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van robots in de zorg Bachelor College Psychology & Technology* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Zoek geen beren, zoek de weg

Zoek geen beren, zoek de weg KIEN Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland Wanda Kruijt wandakruijt@stichtingkien.nl Zoek geen beren, zoek de weg Programma 9:00 9:30 Ontvangst met koffie of thee 9:30 9:40 Welkom (Adrie van Duijne)

Nadere informatie

ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE

ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE Exact Online CASE STUDY ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY INZICHT DELEN OM TE GROEIEN JOINSON & SPICE is druk.

Nadere informatie

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 Myrthe Lanting Tijdens mijn studies textielontwerp en Design Cultures ben ik me gaan interesseren in hoe ik ontwerp in kan zetten voor sociale innovatie.

Nadere informatie

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen 1 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen 2 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen Hillegom 17 oktober 2013 Schoonderbeek Installatietechniek 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Brochure Lean Trainingen 2017

Brochure Lean Trainingen 2017 Brochure Lean Trainingen 2017 Fijn dat je interesse hebt in onze trainingen! Lean Public ontwikkelt mens en organisatie vanuit de Leanfilosofie. Wij geloven in de kracht van Lean en zien het als onze missie

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld,

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, heeft wel de toekomst. Over vijf jaar zal één op de vijf bouwwerken in Nederland volgens een concept gebouwd worden. Wat is dat en wat betekent het voor

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Join the Innovation Makers!

Join the Innovation Makers! Join the Innovation Makers! Personal development in hard and soft skills Many career opportunities Embedded & Technical software Connected Devices 4 locations in the Netherlands and Belgium Social after-work

Nadere informatie

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel!

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel! Gaby Remmers: senior onderzoeker Blauw Research Drijfveer: organisaties helpen inzicht te krijgen in de kansen op een nog klantgerichtere dienstverlening Andre Heeling: onderzoeker Blauw Research Drijfveer:

Nadere informatie

LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP. BROCHURE VOOR WERKGEVERS, RECRUITERS EN HR afdeling NYENRODE. A REWARD FOR LIFE

LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP. BROCHURE VOOR WERKGEVERS, RECRUITERS EN HR afdeling NYENRODE. A REWARD FOR LIFE LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP BROCHURE VOOR WERKGEVERS, RECRUITERS EN HR afdeling NYENRODE. A REWARD FOR LIFE waarom een schakeltrajecter? Iemand met een niet-financiële vooropleiding heeft

Nadere informatie

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken MIJN PROFIEL Voornaam Piet Achternaam Voorbeeld Dienst Stadswerken Schaal Tot schaal 8 1 DIT BEN IK Wanneer heb je een goede werkdag gehad? Waarom? Als ik alles gedaan heb dat ik wilde doen en er ook onverwachte

Nadere informatie

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Eindevaluatie Riga 2011 Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Inhoud Inleiding... 3 Wat voor cijfer geef je de Riga reis?... 4 Wat was je voornaamste reden om naar Riga te gaan?... 4 Hoe heb je de heenreis

Nadere informatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie Persoonlijke ontwikkeling en socialisatie analyseren / plannen / creëren / representeren van jezelf (LOCO) 1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK CREaTINg TOmORROw 2013 2014 TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE Hva TECHNIEK HVA TECHNIEK TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE 2013-2014 Technische Bedrijfskunde: méér dan bedrijfskunde, méér dan techniek Bij de opleiding Technische

Nadere informatie

Het werkveld. Kennis en vaardigheden

Het werkveld. Kennis en vaardigheden Eindkwalificatie propedeuse opleiding Communicatie Vanuit de visie van Biesta dient uitgebalanceerd onderwijs te leunen op drie pijlers, namelijk persoonlijke ontwikkeling, socialisatie en kwalificatie.

Nadere informatie

Productontwikkeling 2.0

Productontwikkeling 2.0 Productontwikkeling 2.0 De klant centraal zetten Lastig om out of the box te denken Loeff s Patent leerde weer vanuit de klant naar de eigen archiefproducten te kijken. Het bedrijf weet eigentijdse en

Nadere informatie

Decentralisaties Servicepunt71/HRM ondersteunt bij veranderende eisen aan ambtenaren

Decentralisaties Servicepunt71/HRM ondersteunt bij veranderende eisen aan ambtenaren Decentralisaties Servicepunt71/HRM ondersteunt bij veranderende eisen aan ambtenaren Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Net zoals bij alle gemeenten, raken de decentralisaties

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Dia 1: Hallo allemaal en welkom bij mijn presentatie. Ik heb onderzoek gedaan bij Moestuin d n Erpel in Someren.

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Bladzijde Hoofdstuk 1: Inleiding 2 Hoofdstuk 2: Rudy Slegers 3 2.1 Mijn beeld van het beroep 3 2.2 De lezing 3 2.

Inhoudsopgave Bladzijde Hoofdstuk 1: Inleiding 2 Hoofdstuk 2: Rudy Slegers 3 2.1 Mijn beeld van het beroep 3 2.2 De lezing 3 2. Reflectieverslag Naam: Lisanne Schapendonk Studentennummer: 2078571 Klas: 48BK1BV Opleiding: Bestuurskunde/overheidsmanagement, Avans Fase: Jaar 1, propedeuse, blok 1 Plaats: s-hertogenbosch Datum: 10

Nadere informatie

Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2

Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2 Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2 Visrestaurant De Viskêête Tijdsperiode: 2006 tot heden Locatie: Havendijk 36, 4401 NS Yerseke Website: www.pietvanoost.nl Competenties: Stressbestendigheid,

Nadere informatie

Technische bedrijfskunde voor de gezondheidszorg

Technische bedrijfskunde voor de gezondheidszorg Where innovation starts Informatie Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences Postbus 513 5600 MB Eindhoven Tel. 040-2472234 Email: voorlichting.tbg@tue.nl

Nadere informatie

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans Reflectieverslag Stages of concern Jan-Hessel Boermans Motivatie Sinds augustus 2010 ben ik werkzaam in het onderwijs als groepsleerkracht op een cluster 4 school. Een baan met veel afwisseling en een

Nadere informatie

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline.

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline. BUSINESS CASE Exact Online MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING De 5 tips van Marc Vosse www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY DE 5 TIPS VAN MARC VOSSE Voor

Nadere informatie

Henk Oostdam is fiscaal adviseur bij zijn eigen praktijk Tax Consult Network en is de vertrouwenspersoon van Tim Coronel en Peter Ouwehand

Henk Oostdam is fiscaal adviseur bij zijn eigen praktijk Tax Consult Network en is de vertrouwenspersoon van Tim Coronel en Peter Ouwehand Henk Oostdam is fiscaal bij zijn eigen praktijk Tax Consult Network en is de vertrouwenspersoon van Tim Coronel en Peter Ouwehand 30 RBA_Fiscale Opleidingen 2015-2016 30 mijn Henk Oostdam We kijken samen

Nadere informatie

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation*

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen TU/e Bachelor College De Technische

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen Bachelor College Bouwkunde // Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen

Nadere informatie

Reflectie Verslag. 25 januari. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam

Reflectie Verslag. 25 januari. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam Reflectie Verslag 25 januari 2013 Het reflectie verslag met nabeschouwing en beoordelingen over de stage van Simon Karman bij het bedrijf Sticky Studios. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam

Nadere informatie

Centrum voor Onderwijsinnovatie en Onderzoek. Fontys Hogescholen. Ivonne Jürgens Click Coaching&Consult

Centrum voor Onderwijsinnovatie en Onderzoek. Fontys Hogescholen. Ivonne Jürgens Click Coaching&Consult Fontys Hogescholen Ivonne Jürgens Click Coaching&Consult Praktijkbeschrijving studiekeuzegesprekken DEEL 1 Context beschrijving DEEL 2 Redeneerketen op basis van het algemene onderzoeksmodel DEEL 3 Operationali

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

Technisch productontwerper gezocht. met een passie voor slimme constructies en het ontwerpen van gebruiksvriendelijke producten

Technisch productontwerper gezocht. met een passie voor slimme constructies en het ontwerpen van gebruiksvriendelijke producten Technisch productontwerper gezocht met een passie voor slimme constructies en het ontwerpen van gebruiksvriendelijke producten juli 2014 Panton Ontwerpstudio Panton zet zich in voor het verbeteren van

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden.

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden. 10 vaardigheden 3 Netwerken 7 Presenteren 1 Argumenteren 10 Verbinden Beïnvloeden 4 Onderhandelen Onderzoeken Oplossingen zoeken voor partijen wil betrekken bij het dat u over de juiste capaciteiten beschikt

Nadere informatie

Samenwerken met bedrijven en hogescholen: we kunnen elkaar versterken. Guido Smets Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen Applied Science

Samenwerken met bedrijven en hogescholen: we kunnen elkaar versterken. Guido Smets Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen Applied Science Samenwerken met bedrijven en hogescholen: we kunnen elkaar versterken Guido Smets Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen Applied Science Inhoud presentatie Rode draad: samenwerking met studenten

Nadere informatie

Het Slimme Connecteren In de praktijk bij Service Centrum Flevolandse Bibliotheken

Het Slimme Connecteren In de praktijk bij Service Centrum Flevolandse Bibliotheken Het Slimme Connecteren In de praktijk bij Service Centrum Flevolandse Bibliotheken Optimale ondersteuning voor Flevolandse bibliotheken De rol van de Nederlandse bibliotheken verandert. Enerzijds is een

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation*

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen TU/e Bachelor College De Technische

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Hans van Rooij VERSTAG

Hans van Rooij VERSTAG Hans van Rooij VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van

Nadere informatie

Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te

Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te bewegen tot scholing en opleiding Doel van dit stappenplan is aan te geven hoe P&O leidinggevenden kan helpen bij het selecteren van de doelgroep, het voeren van

Nadere informatie

groene expertise open blik de juiste combinatie van kennis en disciplines

groene expertise open blik de juiste combinatie van kennis en disciplines Groener leven groener leven Mensen houden van groen. Of we nu binnen werken, buiten sporten of in de natuur tot rust komen. We kunnen niet zonder, want groen draagt op allerlei manieren bij een gezonde

Nadere informatie

Bedrijvendag 15 november 2018

Bedrijvendag 15 november 2018 Bedrijvendag 15 november 2018 De kracht van Delft De Haagse Hogeschool Delft is een nevenvestiging van de hoofdlocatie in Den Haag. Onze bedrijvendagen bieden een platform waarop u gemakkelijk 1-op-1 in

Nadere informatie

Sensoren en maatschappij

Sensoren en maatschappij PROJECT Sensoren en maatschappij Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Het beroep 3 De organisatie 4 Begeleiding 5 Beoordeling en evaluatie [1] PROJECT Sensoren en maatschappij [Technasium]

Nadere informatie

Logboek persoonlijk ontwikkelingsplan persoonlijk actieplan. Naam student: Maes Pieter

Logboek persoonlijk ontwikkelingsplan persoonlijk actieplan. Naam student: Maes Pieter BACHELOR NA BACHELOR ADVANCED BUSINESS MANAGEMENT Logboek persoonlijk ontwikkelingsplan persoonlijk actieplan Naam student: Maes Pieter 2011-2012 POP EERSTE GEKOZEN ALGEMENE COMPETENTIE: OPBOUWEN VAN EEN

Nadere informatie

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent NTERVIEW In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze Doen waar je goed in bent Ieder mens moet regelmatig keuzes maken. Dat begint al met de keuze voor een bepaalde school, een studie of een opleiding.

Nadere informatie

Blok 1 - Introductie

Blok 1 - Introductie Reflectie jaar 1 Algemeen Aan het begin van het eerste jaar kwamen een hoop nieuwe dingen op mij af. Na een jaar reizen had ik veel zin om aan de studie Voeding en Diëtetiek te beginnen en was erg benieuwd

Nadere informatie

NATIONALE VEERKRACHTTEST

NATIONALE VEERKRACHTTEST NATIONALE VEERKRACHTTEST VEERKRACHT OPTIMISME PSYCHOLOGISCH KAPITAAL ZELF- VERTROUWEN HOOP Rapport Persoonlijke Veerkracht 1-10-2012 uitzenden professionals inhouse services employability payrolling outsourcing

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet?

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Introductie Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor een veilig

Nadere informatie

ROLLING ROLLEN IN DE OPLEIDING INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN

ROLLING ROLLEN IN DE OPLEIDING INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN ROLLING ROLLEN IN DE OPLEIDING INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN STUDENTEN EN HUN TOEKOMSTBEELD Industriële Ingenieurswetenschappen STUDENTEN EN HUN TOEKOMSTBEELD Industriële Ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

PORTFOLIOPLAN 1/5. Student: Tim van Dartel Student nr: 0720444. Datum: Maart 2011 Plaats: Eindhoven

PORTFOLIOPLAN 1/5. Student: Tim van Dartel Student nr: 0720444. Datum: Maart 2011 Plaats: Eindhoven 1/5 Student: Tim van Dartel Student nr: 0720444 Datum: Maart 2011 Plaats: Eindhoven Dit portfolioplan is gemaakt in het kader van het vak 7PF03 (Masterportfolio) aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Nadere informatie

Jong en veelbelovend

Jong en veelbelovend Jong en veelbelovend Geen bedrijf kan zonder jong talent. Ook Facilicom niet. Maar in tijden van krimp is het moeilijk om plekken voor hen te creëren. Hoe gaan jonge talenten hiermee om? Denken ze een

Nadere informatie

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB Gemeenten hebben forse ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en lokale

Nadere informatie

Het beste idee van Nederland

Het beste idee van Nederland School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever De opdrachtgever is Manon Vos-Vlamings, docente Human Technology/Industrieel product ontwerpen aan de Hanzehogeschool in Groningen. Situatie

Nadere informatie

Het beste idee van Nederland

Het beste idee van Nederland Het beste idee van Nederland 1. DE OPDRACHT Opdrachtgever De opdrachtgever is Manon Vos-Vlamings, docente Human Technology/Industrieel product ontwerpen aan de Hanzehogeschool in Groningen. Situatie Bekend

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

IPS EXCELLENTIEPROGRAMMA S STUDIEJAAR 2014-2015. Domein Health Instituut Paramedische Studies

IPS EXCELLENTIEPROGRAMMA S STUDIEJAAR 2014-2015. Domein Health Instituut Paramedische Studies IPS EXCELLENTIE STUDIEJAAR 2014-2015 Domein Health Instituut Paramedische Studies 2 Instituut Paramedische Studies Domein Health Excellentieprogramma s Paramedische Studies Uitdagende talentprogramma s

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Young People Coaching Experience

Young People Coaching Experience Hét loopbaanprogramma voor Young Professionals Young People Coaching Experience In 5 stappen naar je ideale baan! Ga jij met tegenzin naar je werk? Heb je er genoeg van om werk te doen dat niet bij je

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN GEBOUWDE OMGEVING WAAR MENSEN ZICH THUIS VOELEN // Bachelor College BOUWKUNDE

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN GEBOUWDE OMGEVING WAAR MENSEN ZICH THUIS VOELEN // Bachelor College BOUWKUNDE TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN GEBOUWDE OMGEVING WAAR MENSEN ZICH THUIS VOELEN // Bachelor College BOUWKUNDE Alette Janssen, student Het eerste waar ik aan denk bij de major

Nadere informatie

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken Voor een groep Korte Workshop Time-management Slim Werken + Creatief Werken edere dag een SlimWerken.COM Julianapark 48-5 5046 GB Tilburg T 013-5770495 M 06-27326562 E contact@slimwerken.com W www.slimwerken.com

Nadere informatie

Haal het maximale uit uw onderneming! Thexton Armstrong maakt uw onderneming sterker, gezonder en waardevoller. Thexton Armstrong netherlands

Haal het maximale uit uw onderneming! Thexton Armstrong maakt uw onderneming sterker, gezonder en waardevoller. Thexton Armstrong netherlands Haal het maximale uit uw onderneming! Thexton Armstrong maakt uw onderneming sterker, gezonder en waardevoller Thexton Armstrong netherlands Voelt u zich directeur of werknemer in uw bedrijf? thexton armstrong

Nadere informatie

Ik ben rustiger geworden en haal meer resultaten

Ik ben rustiger geworden en haal meer resultaten Leergang Veranderen en Organiseren in gemeenten Ik ben rustiger geworden en haal meer resultaten Tekst: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Hoe bied ik ontwikkelingen in en buiten mijn organisatie

Nadere informatie

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS ÉÉN VAN ONZE EXPERTS Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste uit

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

MASTERCLASS INNOVATIEMANAGEMENT & PRODUCTONTWIKKELING

MASTERCLASS INNOVATIEMANAGEMENT & PRODUCTONTWIKKELING MASTERCLASS INNOVATIEMANAGEMENT & PRODUCTONTWIKKELING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Door digitalisering en automatisering wordt de levenscyclus van diensten en producten steeds korter. Het

Nadere informatie

HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT

HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT Exact Online CASE STUDY HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT En daarna dat van ondernemers Onze branche staat

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen!

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen! Kerngegevens Arbeidsmarktagenda 2023 oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN Aan het werk voor ouderen! KERNGEGEVENS ARBEIDSMARKTAGENDA 2023 AAN HET WERK VOOR OUDEREN! Interessant voor bestuur beleid uitvoering

Nadere informatie

Stageopdracht Benchmarking Arbeidsmarktcommunicatie

Stageopdracht Benchmarking Arbeidsmarktcommunicatie Stageopdracht Benchmarking Arbeidsmarktcommunicatie (Meewerkstage / Afstudeerstage) Bright Cubes B.V. 1 Bright Cubes B.V. High Tech Campus 32 5656 AE Eindhoven Beste student, Zijn jouw ideeën eigenwijs

Nadere informatie

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Psychology & Technology

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Psychology & Technology Where innovation starts Vakken eerste jaar Vakken eerste jaar In de major krijg je uiteenlopende vakken en projecten op het gebied van psychologie, techniek en onderzoeksmethoden. Daarnaast heb je binnen

Nadere informatie

CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN

CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN Exact Online CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN MDM accountants & belastingadviseurs uit Den Haag is hard op

Nadere informatie

Stageplan. Máxima Medisch Centrum. Marijke Bax / 2142490

Stageplan. Máxima Medisch Centrum. Marijke Bax / 2142490 Stageplan Máxima Medisch Centrum Marijke Bax / 2142490 2 Adresgegevens Naam: Marijke Bax Adres: Kouwbergen huisnummer: 4 Postcode: 6027 NS plaats: Soerendonk Huistelefoon: 0495-495065 Mobiel:06 57 31 12

Nadere informatie

Project Management. De expertise om ambities waar te maken

Project Management. De expertise om ambities waar te maken Project De expertise om ambities waar te maken Topwind Betrek Topwind bij uw project en verzeker u ervan dat uw ambities waar worden. Topwind is een pragmatisch, servicegericht bedrijf met veel ervaring

Nadere informatie

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Gebaseerd op ervaringen die ik opdeed in meer dan 10 verschillende ziekenhuizen Mirjan van der Meijden Zorginformatisering Vooraf In

Nadere informatie

Meerwaarde met Online Marketing Expertise

Meerwaarde met Online Marketing Expertise Meerwaarde met Online Marketing Expertise Webinar 26 mei 2015 Wat leer je in dit webinar? Nieuwe ontwikkelingen bij zelfstandig ondernemers De meest gestelde vraag door ondernemers Hoe je als VA daarop

Nadere informatie