TU/e Bachelor College Collegejaar Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen. Bachelor College

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen. Bachelor College"

Transcriptie

1 TU/e Bachelor College Collegejaar Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen Bachelor College Bouwkunde

2 // Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen // Alette Janssen, student Het eerste waar ik aan denk bij de major Bouwkunde? De breedte van de studie en de keuzevrijheid. Het samenbrengen van techniek, ontwerp en proces; daar draait het om. Het interessantste? Verschillende partijen bij elkaar brengen: architecten, bouwbedrijven, gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en bewoners. Samen een aangename, duurzame en innovatieve gebouwde omgeving creëren. Als student werk ik aan bestaande projecten, zoals Woensel- West, een krachtwijk in Eindhoven. Het is mooi om te zien dat hetgeen je samen hebt bedacht ook echt tot uitvoer komt. Je loopt door de wijk en ziet hoe jouw aanpassingen het leven van bewoners positief beïnvloedt. Dat is heel mooi om te ervaren! TU/e Bachelor College De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bundelt haar bacheloronderwijs in het Bachelor College. Als student van het TU/e Bachelor College krijg je de ruimte om zelf je studie samen te stellen op basis van je interessegebieden en ambities. De bacheloropleiding bestaat voor de helft uit je major. Met de major kies je het vakgebied waarin je later als ingenieur wilt gaan werken. Het vormt de basis van je opleiding. In deze folder lees je meer over de major Bouwkunde. Dit is Bouwkunde Kijk eens om je heen, naar het huis of de wijk waarin je woont of naar de school waarop je zit. Je omgeving is voor een groot deel door de bouwkunde bepaald. Bouwkunde op de TU/e gaat behalve over architectuur ook over stedenbouw, constructief ontwerpen, bouwfysica, vastgoed en management. Tijdens je studie ontdek je welke invalshoek het beste bij je past en vervolgens kun je je daarin specialiseren. Typisch Bouwkunde in Eindhoven Je begint met een brede basis waarin alle facetten van de bouwkunde aan bod komen. Je krijgt vakken over architectuur, techniek, functionaliteit, omgeving en praktische haalbaarheid. Je leert werken in teamverband en specialiseert je in diverse bouwkundige disciplines. Zo kun je effectief overleggen met je teamgenoten uit andere disciplines en samen aan een optimaal resultaat werken. Geschikt als student Bouwkundestudenten kunnen zowel abstract als concreet denken. Als toekomstig bouwkundig ingenieur moet je bestand zijn tegen de complexiteit en onzekerheden die horen bij het doorlopen van een ontwerp- of onderzoekproces en ten slotte bij het bouwproces zelf. Het is meegenomen als je voor aanvang van je studie al affiniteit met de bouw hebt, maar ook zonder deze affiniteit kun je je eigen traject binnen de uitgebreide mogelijkheden van de bouwwereld te vinden. De multidisciplinaire major De major Bouwkunde is een mix tussen theorie en praktijk, tussen denken en doen. Je leert met je medestudenten constructies, woningen, kantoren, musea of zelfs hele woonwijken te ontwerpen. Je bent multidisciplinair bezig. Zowel met techniek, ontwerp als het bouwproces.

3 De Bacheloropleiding Major De major Bouwkunde vormt de basis van de bachelor Bouwkunde en bestaat voor 70% uit projectwerk waar je samen met anderen aan werkt. De overige 30% bestaat uit verschillende vakken. Door colleges, instructies en ontwerpprojecten krijg je inzicht in de verschillende bouwkundige disciplines. Je ontwikkelt vaardigheden in analyseren, ontwerpen, samenwerken en presenteren. Je kunt je onder meer verdiepen in de techniek, het ontwerpen of het bouwproces. In het derde jaar van de bachelor kom je met bouwkundestudenten uit alle disciplines bij elkaar en werk je samen aan een project, net als een bouwteam in de beroepspraktijk. Keuzeruimte Een kwart van je bacheloropleiding bestaat uit vrije keuzeruimte. Hiermee breng je accenten in je opleiding aan. Je kunt ervoor kiezen om je kennis te verbreden door vakken uit een ander vakgebied te volgen of je kunt je juist verdiepen in je eigen vakgebied. Basisvakken Naast je major volg je een aantal basisvakken, zoals wiskunde en natuurwetenschappen, en je leert technisch ontwerpen. Je maakt je professionele vaardigheden eigen als samenwerken en organiseren. Deze vakken geven je de stevige basis die je als ingenieur nodig hebt. USE-vakken Ten slotte kies je zogenaamde USE-vakken. USE staat voor User, Society en Enterprise. Deze vakken laten je zien dat technologie altijd functioneert in een bredere context. Ingenieurs ontwikkelen technologie voor gebruikers, om bij te dragen aan de oplossingen voor maatschappelijke problemen en om economische kansen te creëren voor bedrijven.

4 Heel concreet: het eerste jaar Onder leiding van docenten en ouderejaarsstudenten volg je zo n twee dagen per week ontwerpgericht onderwijs, genaamd TOP Studio. TOP Studio staat voor Techniek, Ontwerp en Proces. Je werkt met andere studenten op individuele basis aan dezelfde opdracht. Door in groepen te werken is er veel ruimte om met elkaar te sparren en om van elkaar te leren. In een tijdslot van iedere keer vier weken doorloop je de disciplines techniek, ontwerp en proces waarbij de integrale ontwerpgedachte als basis geldt. De door jou gemaakte ontwerpen worden in tussen- en eindevaluaties beoordeeld. Behalve ontwerpgericht onderwijs volg je steeds twee vakken die voornamelijk door middel van colleges worden gegeven. Deze vakken sluit je af met een schriftelijk tentamen of werkstuk. Bij sommige colleges hoort ook een instructie. Je oefent dan de collegestof aan de hand van opgaven. Tijdens de colleges behandel je bouwkundige problemen. Je doet onder andere kennis op over architectuur, materiaalkunde, bouwfysica en installaties, stedenbouw, vastgoedbeheer, uitvoeringstechniek, mechanica, constructies en bouwtechniek. Intensieve coaching Tijdens je studie sta je er niet alleen voor. Een coach (een docent van je opleiding) staat voor je klaar en geeft je van het begin tot het einde van je studie persoonlijk advies. Dat begint al bij je inschrijving wanneer je samen met jouw docentcoach kijkt welke major het beste bij je past en hoe je jouw keuzeruimte het beste kunt invullen. Zo stel je zelf je opleiding samen, die aansluit op jouw interessegebieden en ambities. En mocht je er in het eerste jaar achterkomen dat een andere major beter bij je past, dan bekijk je samen met je coach hoe je binnen dit jaar van major kunt veranderen. Timo Schouten masterstudent De breedte van de studie en de keuzevrijheid; daar denk ik aan bij Bouwkunde Vanuit het vrije denken naar het concrete vormgeven. Dat heb ik bij Bouwkunde geleerd. De combinatie van het creatieve en het technische bleek heel goed bij me te passen. Ik voelde me ook snel thuis op de TU/e, want bij Bouwkunde hangt een informele sfeer en de docenten zijn toegankelijk. Dat schept een prettige studieomgeving. In mijn master heb ik mij verdiept in de levenscyclus van gebouwen en de afloop daarvan. Slopen? Of zijn er kansen om een gebouw een tweede leven te geven? Duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. Ik vind de impact van een gebouw op zijn omgeving, in architectonisch, maatschappelijk en ecologisch opzicht bijzonder boeiend om te onderzoeken.

5 De combinatie van het creatieve en het technische bleek heel goed bij me te passen TU/e: een goede keuze! Je ontwikkelt je persoonlijke talenten Je stelt zelf je studie samen Je krijgt intensieve coaching Je werkt aan maatschappelijke uitdagingen Na je studie ben je gewild op de arbeidsmarkt Je studeert in de hightech Brainport Regio Eindhoven Naar een masteropleiding Na je bacheloropleiding kun je kiezen uit een groot aantal masteropleidingen aan zowel binnen- als buitenlandse universiteiten. Op de TU/e kun je onder andere kiezen voor de masters Architecture, Building and Planning of Construction Management and Engineering. Afgestudeerd en dan? De meeste studenten stromen na het behalen van het bachelordiploma door naar een masteropleiding. Je kunt daarna binnen een breed beroepenveld aan de slag, bijvoorbeeld als architectonisch of stedenbouwkundig ontwerper, als onderzoeker, als constructief of akoestisch adviseur of als manager of bestuurder van een woningcorporatie. Er is een voortdurende vraag naar bouwkundige ingenieurs vanuit de overheid, architectenbureaus, aannemers, toeleverende industrieën, woningbouwverenigingen, onderzoeksinstituten en het onderwijs.

6 Major Bouwkunde Studie in cijfers Studenttevredenheid uitgedrukt in cijfers tussen de 1 en 5 3,8 Studieduur 3 jaar Voertaal Vanaf collegejaar is de voertaal Engels Toelatingseisen Vwo-diploma met profiel N&T Voor de overige profielen geldt dat WiB en Na verplicht zijn Aanbevolen, maar niet verplicht zijn de vakken WiD en NLT Voor toelating met een diploma van vóór 2010 kun je contact opnemen met het Onderwijs en Studenten Service Centrum via Studieopbouw 1 e jaar Colleges: 65% Projectwerk: 35% Majorvakken: Analyse van constructies Architectuur en de stad Bouwfysisch en materiaalkundig ontwerpen Realiseren, beheren en transformeren TOP-studio Aantal eerstejaars 301 Contacttijd eerstejaars aantal aangeboden klokuren per week Doorstroom naar tweede jaar binnen deze opleiding Bachelordiploma binnen 4 jaar binnen het universitair onderwijs Meer informatie vind je op Meer informatie over Bouwkunde Faculteit Bouwkunde, Opleidingsinstituut Bouwkunde Telefoon: (040) en TU/e Onderwijs en Studenten Service Centrum telefoon: (040) Studeren aan de TU/e Aanvullende informatie over studeren aan de TU/e lees je in magazine Enter Download de brochures over de majors en Enter via % 68% Basisvakken: Design: integral design Toegepaste Natuurwetenschappen Wiskunde USE: Ethics and History of Technology Keuzevakken: Keuze TOP-studio Bouwtechniek/uitvoering/detailleren Open dagen Vrijdag 17 en zaterdag 18 oktober 2014 Vrijdag 12 en zaterdag 13 december 2014 Vrijdag 20 en zaterdag 21 maart 2015 Meer informatie en aanmelden Meeloopdagen Meld je aan voor een meeloopdag via Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Uitgave september 2014

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van mensen genezen zonder te opereren Bachelor College Biomedische technologie // Ik droom van mensen genezen zonder te opereren // Elke Aarts, student

Nadere informatie

TB: daar kun je wat mee!

TB: daar kun je wat mee! Faculteit Techniek, Bestuur & Management TB Studeren TB: daar kun je wat mee! Nieuwsbrief over de bacheloropleiding Technische Bestuurskunde Nr. 22 - oktober 2013 in Santiago de Chile Turboverkeersplein

Nadere informatie

Eerst de Klas bruist van het talent

Eerst de Klas bruist van het talent Het traineeprogramma voor excellente academici, in onderwijs én bedrijfsleven! 2014 - Editie 5 Eerst de Klas bruist van het talent In dit magazine onder meer: Drie trainees over de eerste zes maanden Eerst

Nadere informatie

Van Bijsterveldt wenst deelnemers succes

Van Bijsterveldt wenst deelnemers succes Dit is een uitgave van Eerst de Klas Maart 2010 EERST DE klas Verderop in deze krant: 2 3 De eerste week voor de klas. Maak kennis met de deelnemers! Wat is Eerst de Klas? 6 7 Lerarenopleiding. Leiderschapsprogramma.

Nadere informatie

Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Bacheloropleiding. Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Bacheloropleiding. Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Bacheloropleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Flight to excellence Hoe zorg je dat een satelliet in de juiste baan om de aarde komt of hoe ontwerp je

Nadere informatie

Voor al uw klussen! De Onderhouds- en Verbouwpraktijk: nieuwe competentiegerichte opleidingen

Voor al uw klussen! De Onderhouds- en Verbouwpraktijk: nieuwe competentiegerichte opleidingen Voor al uw klussen! De Onderhouds- en Verbouwpraktijk: nieuwe competentiegerichte opleidingen Voor al uw klussen! De Onderhouds- en Verbouwpraktijk: nieuwe competentiegerichte opleidingen Inhoud Voorwoord

Nadere informatie

De school uit, de regio in

De school uit, de regio in De school uit, de regio in Regioleren in het mbo Alle groene onderwijs- en onderzoeksinstellingen van vmbo, mbo, hbo tot en met universiteit werken samen binnen de Groene Kennis Coöperatie (GKC). In nauw

Nadere informatie

Meer bereiken in projectteams Een online training voor ingenieurs en ontwerpers

Meer bereiken in projectteams Een online training voor ingenieurs en ontwerpers Leer je vakkennis overtuigend over te brengen in projectteams, om te gaan met conflicterende belangen en te bereiken wat voor jou belangrijk is! Ben je een adviseur, architect of projectleider, en werk

Nadere informatie

Weet jij al wat je wilt studeren?

Weet jij al wat je wilt studeren? Weet jij al wat je wilt studeren? 10 bèta-opleidingen in Amsterdam Weet jij al wat je wilt studeren? Al eens gedacht aan een bètastudie aan de Universiteit van Amsterdam of aan de Vrije Universiteit? In

Nadere informatie

BACHELOR BRUGGE/KORTRIJK SOCIAAL WERK

BACHELOR BRUGGE/KORTRIJK SOCIAAL WERK BACHELOR BRUGGE/KORTRIJK SOCIAAL WERK 2015 201 SOCIAAL WERKER MAAK HET VERSCHIL! Als sociaal werker kies je ervoor om met mensen te werken. Je helpt hen bij de uitdagingen in hun leven. Je informeert en

Nadere informatie

Studiesucces en studieuitval bij eerstejaars in de hbo-onderwijsopleidingen

Studiesucces en studieuitval bij eerstejaars in de hbo-onderwijsopleidingen Studiesucces en studieuitval bij eerstejaars in de hbo-onderwijsopleidingen Rapportage op basis van de Startmonitor 2008-2009 Onderzoek in opdracht van het Sectorbestuur arbeidsmarkt (SBO) Jules Warps

Nadere informatie

Talentontwikkeling op de havo

Talentontwikkeling op de havo Talentontwikkeling op de havo Verhalen uit de praktijk regionale talentnetwerken Talentontwikkeling op de havo Verhalen uit de praktijk Talentontwikkeling op de havo Inhoudsopgave 1. Over deze publicatie

Nadere informatie

4 OP EEN RIJ. Corinne Schrauwen Christof Schwencke Marjolein van Eig Diederik Dam. met

4 OP EEN RIJ. Corinne Schrauwen Christof Schwencke Marjolein van Eig Diederik Dam. met 7 4 OP EEN RIJ met Corinne Schrauwen Christof Schwencke Marjolein van Eig Diederik Dam Dwire heeft vier architecten vijf vragen gesteld 1 Corinne Schrauwen Abken Schrauwen Architecten Misschien een beetje

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

Systems Engineering, waarom zou je nog anders werken?

Systems Engineering, waarom zou je nog anders werken? Systems Engineering, waarom zou je nog anders werken? Systems Engineering, waarom zou je nog anders werken? Werkplaats Systems Engineering 2 Inhoudsopgave Woord vooraf 5 1. Pioneering 7 2. Systems Engineering

Nadere informatie

De pedagogisch medewerker. Hoofdstuk 10

De pedagogisch medewerker. Hoofdstuk 10 124 De pedagogisch medewerker Samira, Mina en Elsje (allemaal 9 jaar) zijn buiten met het springtouw bezig. Twee draaien aan het koord en één springt. Pedagogisch medewerker Anne ziet dat Elsje bijna nooit

Nadere informatie

Noorda, voorzitter van de VSNU, aankijkt tegen Eerst de Klas, en hoe scholen en bedrijven het programma ervaren.

Noorda, voorzitter van de VSNU, aankijkt tegen Eerst de Klas, en hoe scholen en bedrijven het programma ervaren. Width shield: 20 mm Overlap: 0,05 mm Dit is een uitgave van Eerst de Klas December 2010 EERST DE klas Verderop in deze krant: 2 3 Stimulans voor onderwijs. Terugblik op het eerste jaar met Els Pelzer.

Nadere informatie

KIEZEN MOET [JE] KUNNEN Z E S PRAKTIJ K V O O R B E E L D E N VA N S T U D I E- EN BEROEPSKEUZEORIËNTAT I E I N H E T V M B O

KIEZEN MOET [JE] KUNNEN Z E S PRAKTIJ K V O O R B E E L D E N VA N S T U D I E- EN BEROEPSKEUZEORIËNTAT I E I N H E T V M B O KIEZEN MOET [JE] KUNNEN Z E S PRAKTIJ K V O O R B E E L D E N VA N S T U D I E- EN BEROEPSKEUZEORIËNTAT I E I N H E T V M B O KIEZEN MOET [JE] KUNNEN 2 Voorwoord Help ze kiezen! Een realistische en doordachte

Nadere informatie

1 AL DOENDE LEREN NON- EN INFORMEEL LEREN DOOR SCHOOLLEIDERS. In opdracht van de VO-academie van de VO-raad

1 AL DOENDE LEREN NON- EN INFORMEEL LEREN DOOR SCHOOLLEIDERS. In opdracht van de VO-academie van de VO-raad 1 AL DOENDE LEREN NON- EN INFORMEEL LEREN DOOR SCHOOLLEIDERS In opdracht van de VO-academie van de VO-raad AL DOENDE LEREN NON- EN INFORMEEL LEREN DOOR SCHOOLLEIDERS In opdracht van de VO-academie van

Nadere informatie

fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers

fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers mei 2013 Voorwoord van Minister Asscher Op 4 februari van dit jaar gingen medewerkers van mijn ministerie en ik in gesprek met honderd

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Hoe stimuleer je excellentie in het hoger onderwijs?

Hoe stimuleer je excellentie in het hoger onderwijs? Hoe stimuleer je excellentie in het hoger onderwijs? > Een initiatief van AcademicTransfer en Battle of Concepts Inspiratiebundel Gebaseerd op 98 voorstellen van studenten en pas afgestudeerden met 79

Nadere informatie

De loopbaanarchitect (dat ben je zelf) Aan de tekentafel voor een solide toekomst

De loopbaanarchitect (dat ben je zelf) Aan de tekentafel voor een solide toekomst De loopbaanarchitect (dat ben je zelf) Aan de tekentafel voor een solide toekomst De loopbaanarchitect (dat ben je zelf) Aan de tekentafel voor een solide toekomst Hoe blijf je zeker van je (loop)baan

Nadere informatie

[WE ZIJN GEEN LANGSTUDEERDERS OMDAT WE LUI ZIJN]

[WE ZIJN GEEN LANGSTUDEERDERS OMDAT WE LUI ZIJN] 2013 Universiteit Utrecht Faculteit Geesteswetenschappen Riva Godfried Irfaanah Pahladsingh Een onderzoek in het kader van het G5-project: In de wieg gelegd voor de wetenschap? Begeleider: Jan D. ten Thije

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling OER HZ opleiding: Bedrijfskunde MER voltijd

Uitvoeringsregeling OER HZ opleiding: Bedrijfskunde MER voltijd Uitvoeringsregeling OER HZ opleiding: Bedrijfskunde MER voltijd Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Uitvoeringsregeling OER HZ 1.1 algemeen 1.1.1 De onderwijs- en exameegeling (OER HZ) omvat de kern van de

Nadere informatie

Lerarenagenda 2013-2020: de leraar maakt het verschil

Lerarenagenda 2013-2020: de leraar maakt het verschil Lerarenagenda 2013-2020: de leraar maakt het verschil Inhoud Wat zijn de uitdagingen voor leraren en lerarenopleidingen tot 2020? 4 De lerarenagenda 6 1. Hogere kennis- en geschiktheidseisen aan aankomende

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

IK ZOU WEL IETS MEER CONTROL IN DE KAMER WILLEN

IK ZOU WEL IETS MEER CONTROL IN DE KAMER WILLEN Interview: IK ZOU WEL IETS MEER CONTROL IN DE KAMER WILLEN 10 MCA: april 2014, nummer 2 De Haagse politieke arena lijkt ver verwijderd van de comfortzone van een CFO. Debatten worden immers gevoerd op

Nadere informatie

Samenwerkend leren met behulp van ICT

Samenwerkend leren met behulp van ICT Samenwerkend leren met behulp van ICT Door Wilfred Rubens Binnen het voortgezet onderwijs wordt steeds vaker gebruik gemaakt van Computer Supported Collaborative Learning (CSCL), dat kan worden omschreven

Nadere informatie