Net dat tikkeltje meer...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Net dat tikkeltje meer..."

Transcriptie

1 Net dat tikkeltje meer...

2 2 Voorwoord Beste ouder, Moet je dit jaar kiezen naar welke school je zoon of dochter in de nabije toekomst zal gaan? Voor sommigen is de keuze snel gemaakt, anderen hebben het er wat moeilijker mee. Hoe het ook zij, het blijft een belangrijke beslissing. In elk geval wil je een school vinden die aan je verwachtingen beantwoordt. Wij zijn een gemeentelijke basisschool, toegankelijk voor alle kinderen van 2,5 jaar tot 12 jaar. Onze troeven Voor- en naschoolse bewaking: - Vestigingsplaats: Assesteenweg 125, 1750 Lennik elke schooldag van 07u45 tot 16u30 (gratis) - Het Wonderhuis: Assesteenweg 233, 1750 Lennik elke schooldag van 7u tot 19u (te betalen). Tel. 02/ Info: wonderhuis@skynet.be Schooluren: - lagere afdeling: van 08u35 tot 12u10, van 13u10 tot 16u - kleuterafdeling: van 08u35 tot 11u45 (woensdag tot 12u10), van 12u35 tot 16u (kleuters mogen afgehaald worden vanaf 15u05) Busvervoer (gratis voor kleuters) Warme maaltijden Extra lessen Frans vanaf derde leerjaar Eerst en vooral spreken we via het vakkenpakket alle vaardigheden en interesses van je kind aan. Via al die vakken leert het zichzelf ontdekken, ontwikkelen en vormen. De klassen zijn meer als speelkamer ingericht dan als leslokaal. Al spelende ontdekken de kinderen de wereld door o.a. bouwen, rollenspel, verkleden, knutselen,... Onze school wil mensen vormen die zichzelf en anderen respecteren en waarderen. In de samenleving van morgen moeten ze hun verantwoordelijkheid kunnen opnemen tegenover zichzelf en de gemeenschap. Tegelijk bereiden wij de jongeren voor op een creatieve deelname aan het maatschappelijk leven. De recente doorlichting bevestigt dat onze visie op onderwijs een garantie is voor het slagen van uw kind. De directie

3 Index 3 Kleuterafdeling 4 Dag van een rakkertje Kleuterturnen in onze school Overgang kleuterschool naar eerste leerjaar Uitstappen en activiteiten 12 Extra's Lagere afdeling 8 Werkwijze lagere afdeling Hoekenwerk en contractwerk Extra-murosactiviteiten Boerderijklassen Zeeklassen Sneeuwklassen Culturele activiteiten Uitwisselingsproject 'Italië' OVSG-toetsen, eindtoetsen van lagere school Zorgbeleid in 't Rakkertje Veiligheid in en rond ons Rakkertje CLB: Het centrum voor leerlingenbegeleiding De scholengemeenschap De doorlichting Feesten op school Sport op school GBS 't Rakkertje leeft! Ook in de ouderraad! GBS 't Rakkertje leeft! Ook in de vriendenkring!

4 4 Kleuterafdeling Dag van een rakkertje Onthaal en kalenders Goedemorgen! Wij starten onze dag met het bekijken en aanpassen van onze dag- en weerkalender. Op deze manier creëren wij structuur en tijdsbesef bij de kinderen. Deze activiteiten worden vanuit een talige invalshoek benaderd. De kinderen krijgen de kans om ervaringen en belevingen te delen met de groep. Ook het luisteren naar elkaar en rekening houden met de gespreksregels zijn belangrijke deelaspecten. Taal en waarnemen Het taalgebruik en de woordenschat maken tijdens de kleutertijd een heuse evolutie door, van simpele woorden naar vloeiende volzinnen. Om de kinderen hierin zo veel mogelijk te stimuleren, brengen wij de wereld rondom hen naar de klas. Tijdens deze waarnemingen maken we gebruik van alle zintuigen. Zo vergroten we hun kennis en taalvaardigheid. Ze leren onder meer over het lichaam, de kleuren, de seizoenen, Beeld Via knippen, plakken, stempelen,..., verbeteren we de fantasie, creativiteit en motoriek van de kleuters. Uiteraard krijgen de werkjes een mooie plaats in de klas.

5 Kleuterafdeling 5 Kleuterturnen in onze school Toilet, tussendoortje en speeltijd Tijdens de speeltijd snuiven onze rakkertjes de gezonde buitenlucht op en genieten ze van het samen spelen en het adembenemende uitzicht. Wiskundige initiatie Tijdens deze activiteiten brengen we verschillende rekenkundige begrippen op een speelse manier aan. Hiervoor werken we zo veel mogelijk met concreet materiaal. Kinderen gaan op die manier handelen, rubriceren, tellen, vergelijken, Muziek Muziek maakt een belangrijk deel uit van het dagelijkse leven in onze kleuterschool. Zingen, dansen, spelen met instrumenten en muziek beluisteren geven de dag een vrolijk tintje. Samen bewegen, zingen en spelen is leerzaam en leuk! Via beweging, muziek en contactspelletjes stimuleren we: de zintuiglijke ontwikkeling: voelen, horen en zien; de sociale ontwikkeling: samen spelen, grenzen leren kennen en spelregels naleven; de emotionele ontwikkeling: evenwicht, lichaamsbesef, ruimtelijke oriëntatie en de grove en fijne motoriek; de muzikale ontwikkeling: imiteren, zingen, bewegen, dansspelletjes, structuur en vorm; de cognitieve ontwikkeling: concentratie, lichaamsdelen leren kennen en ruimtelijke begrippen. Muziek en beweging samen, hebben alles in zich om je rakker op een speelse manier te laten groeien doorheen de turnles. Spel in hoeken en opruimmoment Je kleuter leert zelfstandig kiezen aan welke activiteiten hij het liefst wil deelnemen. Hij leert in groep leven, onderhandelen, zijn plaatsje opeisen, zijn beurt afwachten, en uiteraard bergen we op het einde alles weer netjes op. Taal en afscheid We zitten samen in de kring voor een laatste verhaal. Een knus moment met een knipoog naar morgen

6 6 Overgang kleuterschool naar eerste leerjaar Onze juffen vergelijken de 3de kleuterklas graag met een appelboom waaraan allemaal appeltjes te rijpen hangen. Sommige appels rijpen uit zichzelf. Andere appels hebben hulp nodig om rijp te worden. Samen met de ouders, de zorgjuf, het CLB, logo en kine wordt overlegd welke hulp we kunnen bieden. Op het einde van de kleutertijd hebben we graag een mand vol rijpe appels! Als de lees- en schrijfkriebels de kop opsteken, zorgen de juffen voor leuke integratiemomenten die onze kapoenen op weg helpen naar het eerste leerjaar.

7 Kleuterafdeling 7 Uitstappen en activiteiten Onze kleuters gaan graag op uitstap. Samen maken we er een leuke boel van op onze talrijke actieve uitstappen. Hieronder vind je enkele leuke sfeerbeelden en een greep uit het assortiment van onze uitstappen: Schaatsen Ridders en kastelen Kijken in de zoo Grootoudersfeest Op stap in het bos Uitwaaien aan de zee

8 Lagere afdeling Werkwijze lagere afdeling Elk kind is anders en krijgt de kans om zich maximaal te ontwikkelen. Daarom bieden wij: Zes lagere klassen. Vernieuwde methodes voor wiskunde, taal en wereldoriëntatie. De tweede taal Frans vanaf het 3de leerjaar. Niveaulezen in de onderbouw. Peer tutoring. Een leerkracht voor zwemmen, turnen, ICT en zorg. Gedifferentieerd werken door middel van contractwerk en hoekenwerk. Uitwerken van kindvriendelijke en hedendaagse projecten. Ervaringsgericht, zelfontdekkend leren. Klasoverstijgend knutselen. Dit alles gebeurt in een kindvriendelijke sfeer waar leren leren mogelijk wordt onder leiding van een gemotiveerd en gespecialiseerd team.

9 Lagere afdeling 9 Hoekenwerk en contractwerk Binnen onze school streven wij ernaar dat elk kind, zowel de sterke als iets zwakkere leerling, alle kansen krijgt om zijn/haar capaciteiten maximaal te ontwikkelen. Om dit te verwezenlijken is er nood aan differentiatie. Hoekenwerk en contractwerk zijn hiervoor uitstekende werkvormen. Hoekenwerk Alle leergebieden komen aan bod in de vorm van hoeken. Zo is er bijvoorbeeld een rekenhoek, taalhoek, schrijfhoek, muziekhoek, De leerlingen kunnen op eigen niveau en tempo nieuwe leerstof verwerken. We werken in kleine groepjes. Samenwerken is uiterst belangrijk om tot een goed eindresultaat te komen. We leren spelend. We oefenen de sociale vaardigheden. Zelfcorrectie is mogelijk aan de hand van verbeterbladen. Contractwerk Dit is een opdrachtenpakket dat binnen een bepaalde periode moet afgewerkt worden. Je kind leert zijn/haar werk te plannen. Alle leergebieden komen aan bod, ook de muzische vakken. Je kind leert zelfstandig werken. Zelfcorrectie is mogelijk door de verbeterbladen. De kinderen maken reeds vroeg kennis met deze werkvormen. Het spreekt voor zich dat we de moeilijkheidsgraad opbouwen.

10 10 Extra-murosactiviteiten van onze school Onze school heeft ook extra-murosactiviteiten, die een deel vormen van het schoolgebeuren. We passen de activiteiten in het leerprogramma van de school in. Eén van onze basisdoelen is levensecht onderwijs bieden. Door diverse extra-murosactiviteiten brengen we de school in de wereld. Eerste graad Onze leerlingen van de eerste graad gaan op boerderijklassen. Op het programma staan kennismaking met en het verzorgen van de dieren. De begeleiders zorgen ook voor heel wat leuke activiteiten zoals kwartetspelen, huifkarrentocht, brood bakken, Ook in de klassen werken we gretig rond het thema de boerderij. Tweede graad De leerlingen van de 2de graad gaan op zeeklassen. Tijdens deze leerrijke uitstap ontdekken ze heel wat geheimen van de kuststreek. Met de kaart van de Belgische kustlijn onder de arm, verkennen ze de duinen en stranden. Er staan ook heel wat leuke activiteiten op het programma. De kinderen nemen deel aan een avontuurlijke strandexploratie, ze verkennen het natuurreservaat, brengen een bezoek aan de vismijn, ze maken een fakkeltocht, Na drie dagen keren ze dan moe maar voldaan terug naar huis. Derde graad De rakkers van de 3de graad vertrekken op sneeuwklassen. Behalve de skilessen, onder leiding van ervaren skimonitoren, wacht er hen nog een uitgebreid programma. Zo krijgen ze begeleide leerwandelingen, een spectaculaire skishow, zakglijden, rodelen en nog zoveel meer. Een onvergetelijke afsluiter van hun carrière in onze lagere school.

11 Lagere afdeling 11 Culturele activiteiten Niet alleen het cognitieve speelt een rol binnen onze school. Wij richten ons met ons kwaliteitsonderwijs graag op de totale ontwikkeling van het kind. Onze culturele uitstappen zijn daar een belangrijke aanzet toe: Toneeluitstappen met uitgebreide naverwerking Filmbezoek Dans Muziek Musea Uitwisselingsproject Italië Uitwisselingsproject Italië. Sinds 1 mei 1988 is de gemeente Lennik verzusterd met het Italiaanse dorp Arconate. Leergroep zes krijgt de kans hieraan mee te werken. Dit uitwisselingsproject houdt in dat leerlingen uit Italië bij ons komen logeren en vervolgens brengen onze leerlingen dan weer een tegenbezoek. Tijdens deze uitwisseling smeden we nieuwe en goede vriendschapsbanden. Ook komen de kinderen in contact met de cultuur, de gebruiken, de taal en het schoolsysteem van Italië. Deze internationalisering biedt de mogelijkheid om de leefwereld van onze leerlingen te vergroten en draagt bij tot hun persoonlijke ontwikkeling. OVSG-toetsen, eindtoetsen van lagere school OVSG is de afkorting voor Onderwijssecretariaat voor Steden en Gemeenten van de Vlaamse gemeenschap. Onze school neemt formeel deel aan deze eindtoetsen. Deze toetsen omvatten een spreektaak, technologie, muzische vorming, een thematisch gedeelte en een domeinspecifiek gedeelte. De leerlingen krijgen in de maand juni, gedurende een week, toetsen voor de vakken Nederlands, Wiskunde en Wereldoriëntatie. Vooraf worden er drie praktische proeven afgenomen: spreken, muzische vorming en technologie. De technologieopdracht is zonder twijfel één van de leukste hierbij. Deze OVSG-proeven bepalen deels het al dan niet behalen van het getuigschrift. Ook het advies voor de studiekeuze baseren we hier voor een deel op. De foto s getuigen met welke diepe ernst we deze opdrachten aanpakken en uitvoeren.

12 12 Extra's Zorgbeleid in t Rakkertje Elke kind is gelijkwaardig, maar niet gelijkaardig! We proberen een leeromgeving op maat te creëren waarin alle leerlingen zich goed voelen. De leerkracht differentieert in zijn lessen zowel op tempo als op niveau, zodat elk kind zich ten volle kan ontwikkelen. Leerkrachten krijgen daarbij steun van de zorgcoördinator. De zorgcoördinator is de spilfiguur tussen leerkrachten, ouders en externe dienstverlening (CLB, logo, kine, ) De zorg situeert zich op drie niveaus: Zorg op niveau van de leerlingen Het begeleiden van individuele leerlingen of groepen. Het uitvoeren van handelingsplannen. Het ondersteunen van kinderen met socio-emotionele problemen. Zorg op niveau van de school De introductie van en supervisie over de leerlingvolgsystemen. Het aanleggen van leerlingendossiers. Het onderhouden van contacten met externe krachten. Zorg op niveau van de leerkrachten Het formuleren van didactische suggesties in functie van preventie en remediëring. Het selecteren, afnemen en bespreken van diagnostische testen in samenspraak met de leerkracht. Het organiseren van intern overleg met de leerkracht om zo de zorg voor de kinderen en de klaswerking te optimaliseren. Veiligheid in en rond ons Rakkertje De school moet een veilige plek zijn voor kinderen, ouders en leerkrachten. We hebben daar natuurlijk oog voor. We werken hieraan op 3 niveaus: Veiligheid in de klas Je kind werkt in een veilige omgeving. Tijdens de knutsellessen besteden we bijvoorbeeld aandacht aan het correcte gebruik van schaar, verf, lijm, enz. Veiligheid op schoolniveau Onze eerste bekommernis is de veiligheid tijdens de speeltijden. We zorgen voor voldoende toezicht en veilige speeltuigen. Tweemaal per jaar houden we ook een evacuatieoefening. Je kind leert op een veilige en rustige manier het schoolgebouw te verlaten. Veiligheid in de schoolomgeving Wij hebben ons altijd ingezet voor een veilige schoolomgeving. Onze jarenlange acties voor meer veiligheid zijn beloond. In de omgeving van onze school staan actieve

13 Extra's CLB: Het centrum voor leerlingenbegeleiding Voor het CLB en de school staat het kind centraal. Samen doen we er alles aan om elk kind zo goed mogelijk te begeleiden: De CLB-medewerker is aanwezig op scharniermomenten met ouders en bij overleg met de leerkrachten, Ze ondersteunen het schoolteam door het geven van tips in verband met de aanpak van specifieke problemen. Ze ondersteunen en motiveren de resultaten van het schoolrijpheidsonderzoek bij de overgang naar het 1ste leerjaar in samenspraak met de leerkracht. Het CLB organiseert een infoavond voor de ouders van onze laatstejaars, waarbij alle studiemogelijkheden in het secundair onderwijs worden toegelicht. De scholengemeenschap Een scholengemeenschap is een verzameling van verschillende scholen uit éénzelfde onderwijsniveau die samenwerken op verschillende domeinen. borden die de weggebruiker verwittigen dat ze een schoolomgeving naderen. Daarenboven kregen we ook het octopusmeubilair. Dit moet bijdragen tot de herkenbaarheid van onze school. Onze scholengemeenschap Pajot verenigt vijf basisscholen: Gemeentelijke basisschool Lennik ( t Rakkertje) Gemeentelijke basisschool Ternat (De Kiem) Gemeentelijke basisschool Roosdaal (Triangel) Gemeentelijke kleuterschool Liedekerke (Dol-fijn) Gesubs. Vrije lagere school voor Buitengewoon Onderwijs (Levenslust)

14 14 De doorlichting Tijdens het schooljaar kreeg onze school bezoek van de inspectie. In januari vond een GOK-doorlichting plaats en in de maand mei een algemene doorlichting. Bij beide doorlichtingen kregen we een gunstig advies. Hieronder vindt u enkele citaten uit deze verslagen, die u tevens kan bekijken op de website van het ministerie. feest De meeste teamleden voelen zich hoogst verantwoordelijk voor hun leef/leergroep of toebedeelde taak. Er is sprake van veel inzet en bij sommigen van een sterke professionele basis. Deze aanwezige kwaliteiten en competenties uitbouwen op schoolniveau is een uitdaging voor de nabije toekomst. Naast de onderwijsleergesprekken en de instructiemomenten, organiseren de meeste titularissen op beide niveaus groeps- en partnerwerk, hoeken- en contractwerk en her en der vinden we sporen van CLIM-ig werken. Binnen deze participatieve werkvormen is al enige aanzet tot het integreren van differentiatie merkbaar. Op beide niveaus en in beide vestigingen heerst een ordelijke en veilige leeromgeving. Afspraken, regels, takenborden,... zorgen voor structuur. De contacten tussen de kinderen onderling en tussen de leerkrachten en de leerlingen verlopen spontaan en getuigen van wederzijds respect. Sport op school Veel kinderen bewegen te weinig. Wij proberen dit als school op te vangen door hen twee uur per week sport aan te bieden. Hierin zitten verschillende aspecten vervat. De kinderen krijgen turnen, zwemmen, balsporten, atletiek en zoveel meer voorgeschoteld.

15 Extra's 15 Feesten op school Deze feesten maken ons tot een school waar gezelligheid en gemoedelijkheid nog vaste waarden zijn waar iedereen elkaar nog kent. We stimuleren de kinderen door hen mee te nemen naar allerhande sportactiviteiten: loopwedstrijden, sportdagen, sportbeurzen, Ook tijdens de pauzes op school krijgen de kinderen kansen om te bewegen. Jaarlijks is er ons zeer populair voetbaltornooi, maar ook volleybal, basketbal en badminton komen aan bod. GBS t Rakkertje leeft! Ook in de ouderraad! Ook als ouders willen wij ons steentje bijdragen tot de verdere uitbouw van de school. Vanuit de ouderraad willen we de creativiteit bij de leerkrachten aanmoedigen en optreden als adviserend, stimulerend en ondersteunend orgaan. Op vrijwillige basis steunen wij een aantal activiteiten van de school. De ene keer is onze bijdrage van zeer praktische aard, zoals logistieke ondersteuning van een schoolfeest. De andere keer heeft onze bijdrage een eerder financieel karakter om zo een aantal activiteiten als toneel, sneeuwschool, zee- en bosklassen, een gezond ontbijt, mogelijk te maken. Om dit te kunnen blijven realiseren zijn we steeds op zoek naar enthousiaste, betrokken ouders die mee willen instaan voor net dat tikkeltje meer. GBS t Rakkertje leeft! Ook in de vriendenkring! De vriendenkring bestaat uit mensen die de school genegen zijn en deze helpen steunen. Dit doen ze door hun medewerking te bieden bij allerhande schoolse opdrachten.

16 Gemeentelijke Basisschool Lennik Vestigingsplaats 1: kleuters en lagere school LG 4, 5, 6. Assesteenweg Lennik Tel.: 02/ Fax: 02/ website: website: Vestigingsplaats 2: lagere school LG 1, 2, 3. H. Ghyselenstraat Lennik Tel.: 02/ Inrichtende macht: Burgemeester: Willy De Waele Schepenen: Irina De Knop (Schepen van Onderwijs) Etienne Van Vaerenbergh, Patrick Van Laethem, Geert De Cuyper, Eddy Warrand Secretaris: Peter Mergan

LAGERE SCHOOL Met internaat

LAGERE SCHOOL Met internaat KLEUTERSCHOOL LAGERE SCHOOL Met internaat 0 Algemene info Schooluren Voormiddag van 8.35 tot 11.50 uur Namiddag van 13.10 tot 15.30 uur Middagpauze - In de refter met lunchpakket - De kleuters van het

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

Gemeentelijk basisonderwijs: Pedagogisch project

Gemeentelijk basisonderwijs: Pedagogisch project : Het pedagogische project geeft de kenmerken aan die de school hanteert bij de opvoeding en het onderwijs van de kinderen. De missie en visie die het schoolbestuur, de directie en de leerkrachten nastreven,

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van De Sportschool te Gentbrugge

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van De Sportschool te Gentbrugge Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING

INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING 1 bij de kleuters van basisschool De Letterboom. Wij, het team van De Letterboom, willen jullie graag laten kennismaken met onze kleuterafdeling. Wie zijn wij? is een

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Samengevat door ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Eindtermen ICT Vanaf het schooljaar 2007-2008 zijn er eindtermen voor ICT in het lager onderwijs, dus zal men ICT meer en meer moeten integreren

Nadere informatie

Gemeentelijke Lagere School Jongslag

Gemeentelijke Lagere School Jongslag Gemeentelijke Lagere School Jongslag Betreft: Ons pedagogisch project Een pedagogisch project is een opvoedingsproject. Bij het opstellen ervan moet je niet over één nacht ijs gaan. Er wordt over nagedacht.

Nadere informatie

8 %9, +*-.+ ; ":, #3% Willy De Herdt Erik Verdonckt

8 %9, +*-.+ ; :, #3% Willy De Herdt Erik Verdonckt !" " / /2 5*-) " "5 : " #$%% "&' ( )*!!+)'!, -, +*-+ $$%001$ $$30$01# 04 0 0" 0 67, 13$1 8 %9, +*-+ ; ":, #3% " 1%1 Willy De Herdt Erik Verdonckt ", : 11 2 #$%% )+,?0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000$

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

Welkom in onze school! 1

Welkom in onze school! 1 Welkom in onze school! 1 Wie? Directeur Klastitularissen Bijzondere leerkrachten Zorgteam Levensbeschouwelijke vakken Frans ICT-coördinator Administratief personeel Toezicht(st)er(s) 2 Wat? Aandacht schenken

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

ZORG. Onze eigen zorgvisie

ZORG. Onze eigen zorgvisie ZORG Onze eigen zorgvisie We streven naar een school waarin we de totale opvoeding van het kind niet uit het oog verliezen. We proberen de kinderen in hun geestelijke, intellectuele, emotionele en sociale

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Welkom in onze klas Spelend leren. In groep 1 en 2 staat spelend leren centraal in een hiertoe uitdagende omgeving. Van belang is dat de kinderen zich op hun gemak voelen

Nadere informatie

1. Onze schoolvisie. 1. We zijn een herkenbare christelijk gelovige school. 2. We bieden kwaliteitsonderwijs aan.

1. Onze schoolvisie. 1. We zijn een herkenbare christelijk gelovige school. 2. We bieden kwaliteitsonderwijs aan. 1. Onze schoolvisie Wij zijn een vrije gemengde basisschool met een speelplaats voor kleuters en een speelplaats voor de lagere school. Als school leveren we een zeer sterke inspanning naar het ontwikkelen

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

Pedagogisch project 1

Pedagogisch project 1 Pedagogisch project 1 Situering van de school : - Als officieel gesubsidieerd onderwijs eerbiedigen we de overtuiging van alle ouders en staan wij als school open voor alle strekkingen. De ouders kunnen

Nadere informatie

PARKSCHOOL. Samensmelting PP SL GG. maart 2016

PARKSCHOOL. Samensmelting PP SL GG. maart 2016 PARKSCHOOL Samensmelting PP SL GG maart 2016 PARKSCHOOL Bouwfase begonnen mei 2015 Eerste steenlegging 4 september 2015 Twee fasen: 1. Lager 2. Kleuter Volledig operationeel ten laatste 1.11.2017 Scholen

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje "De St. Nicolaasschool is een professionele leergemeenschap. Zij streeft ernaar een positieve, veilige en stimulerende leeromgeving te bieden waar, met betrokkenheid van en

Nadere informatie

Zorgbeleid in het Groene Lilare

Zorgbeleid in het Groene Lilare Zorgbeleid in het Groene Lilare I. Visie Dat er leerlingen uitvallen en dat sommige leerlingen problemen ervaren in hun leer- en ontwikkelingstraject zullen we nooit volledig kunnen uitsluiten, maar we

Nadere informatie

SAMEN rijden we naar de TOP!

SAMEN rijden we naar de TOP! SAMEN rijden we naar de TOP! open wereldgericht uniek vernieuwend T.O.P. Talent Ontwikkeling Persoonlijkheid samen Samen Verbondenheid met elkaar, respect tonen, elkaar helpen, samenwerken, Dit zijn belangrijke

Nadere informatie

Schoolvisie. Onze schoolvisie steunt op 8 pijlers :

Schoolvisie. Onze schoolvisie steunt op 8 pijlers : Schoolvisie De schoolvisie werd samengesteld uit elementen van het pedagogisch project voor de gemeentescholen van Sint-Pieters-Woluwe. Deze visie werd besproken en goedgekeurd door het schoolteam en het

Nadere informatie

Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken.

Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken. Visie kleuterschool Beste ouders, Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken. Daarom geven we graag wat meer informatie over hoe we werken in onze klas/school.

Nadere informatie

EEN SCHOOL WAAR KINDGERICHT GEWERKT WORDT

EEN SCHOOL WAAR KINDGERICHT GEWERKT WORDT EEN SCHOOL WAAR KINDGERICHT GEWERKT WORDT die aan alle kinderen, op basis van hun eigen mogelijkheden, het maximum biedt die thema s en projecten uitwerkt die aansluiten bij de leefwereld van het kind

Nadere informatie

EEN SCHOOL WAAR KINDGERICHT GEWERKT WORDT

EEN SCHOOL WAAR KINDGERICHT GEWERKT WORDT EEN SCHOOL WAAR KINDGERICHT GEWERKT WORDT die aan alle kinderen, op basis van hun eigen mogelijkheden, het maximum biedt die thema s en projecten uitwerkt die aansluiten bij de leefwereld van het kind

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

ZORGVISIE VK T KERSENPITJE

ZORGVISIE VK T KERSENPITJE ZORGVISIE VK T KERSENPITJE Als school hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van ieder kind. Dit is de basis van onze zorgvisie. Wij willen dat al onze kleuters gelukkig

Nadere informatie

EEN SCHOOL WAAR KINDGERICHT GEWERKT WORDT

EEN SCHOOL WAAR KINDGERICHT GEWERKT WORDT EEN SCHOOL WAAR KINDGERICHT GEWERKT WORDT die aan alle kinderen, op basis van hun eigen mogelijkheden, het maximum biedt die thema s en projecten uitwerkt die aansluiten bij de leefwereld van het kind

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

Welkom. Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Paal

Welkom. Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Paal Welkom Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Paal Het team De directeur directie@vkspaal.be Opvoedingsproject, Respecteren algemeen reglement en arbeidsreglement, Pedagogisch beleid, Personeelsbeleid, Schoolorganisatie

Nadere informatie

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar Eerst en vooral heet ik jullie van harte Welkom in het leerjaar 1. Welkom Ik ben juf Sarah en ik kijk er enorm naar uit om dit schooljaar samen met jullie kinderen heel wat nieuwe dingen te leren. In de

Nadere informatie

Workshop 3: Taalactivering

Workshop 3: Taalactivering Workshop 3: Taalactivering inhoud voorstelling Wat is taalactivering? De thema s in vogelvlucht Een thema in detail: spelend leren Getuigenis Juf Els Vragen en bekijken materiaal projectverloop onderzoek

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

2. Ons opvoedingsproject

2. Ons opvoedingsproject 2. Ons opvoedingsproject Hieronder vindt u een beschrijving van de uitgangspunten van ons pedagogisch project Ons opvoedingsproject tracht te verwoorden welke doelstellingen we nastreven om onze kinderen

Nadere informatie

stevige stam is de boom waardeloos.

stevige stam is de boom waardeloos. Visuele voorstelling Boom: Onze school ligt in een groen, bosrijke omgeving. Het logo van de school staat centraal in de tekening. Jongen en meisje: De kinderen staan centraal in onze school. Ben je jongen

Nadere informatie

DE OMGEVING VAN DE PEUTERKLAS

DE OMGEVING VAN DE PEUTERKLAS DE OMGEVING VAN DE PEUTERKLAS Bij rustig weer spelen de peuters graag buiten. Bij regen of bij koud weer spelen de kleinste kleuters tijdens de speeltijd in de overdekte en verwarmde zaal. De peuters,

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Haacht

Gemeentelijke Basisschool Haacht Zorg op onze school - Ieder kind is uniek! Onder zorgbreed werken verstaan we de zorg die iedere leerkracht besteedt om met kwaliteitsonderwijs optimale ontwikkelingskansen te bieden aan al onze leerlingen.

Nadere informatie

Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs

Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs datum: 23 februari 2010 Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs Verslag ouderbevraging Sint-Lievenscollege 1. Huiswerkbeleid in de lagere school (evolutie sinds vorige bevraging) / veiligheid

Nadere informatie

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar Eerst en vooral heet ik jullie van harte Welkom in het leerjaar 1. Welkom Ik ben juf Sarah en ik kijk er enorm naar uit om dit schooljaar samen met jullie kinderen heel wat nieuwe dingen te leren. In de

Nadere informatie

projectverloop Onderzoek

projectverloop Onderzoek projectverloop Onderzoek Ouders: bezorgd om Nederlands, bezorgd om thuistaal Leerkrachten: meertaligheid als oorzaak van achterstand Maar: meertaligheid hoeft geen probleem te zijn projectverloop Kans:

Nadere informatie

Pedagogisch project gemeentelijk onderwijs Beveren 2017

Pedagogisch project gemeentelijk onderwijs Beveren 2017 Hoog-Kallostraat 30-9120 Kallo tel 03 750 10 95 gbs.kallo@beveren.be Pedagogisch project gemeentelijk onderwijs Beveren 2017 KWALITEITSVOL ONDERWIJS Om de kwaliteit van het onderwijs te garanderen, volgen

Nadere informatie

T E N D R I E S PEDAGOGISCH PROJECT

T E N D R I E S PEDAGOGISCH PROJECT BuBaO BuSO T E N D R I E S PEDAGOGISCH PROJECT Pedagogisch project van Buitengewoon Onderwijs Ten Dries Buitengewoon Onderwijs (BuO) Ten Dries is een onafhankelijke pluralistische organisatie, ontstaan

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Negensprong

Vrije Basisschool De Negensprong Vrije Basisschool De Negensprong Poppel VBS De Negensprong Dorp en Dorp 0 Poppel Tel. 0 www.denegensprong.be De Negensprong: een school met een groot hart! Ik droom van een school Waar leerlingen graag

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek ouders

Tevredenheidsonderzoek ouders K1 K2 K3 L1 L2 L3 L4 L5 L6 TOT Aantal leerlingen Aantal vertegenwoordigde leerlingen Percentage ingevuld 18 15 18 20 14 21 15 17 19 157 15 14 12 19 13 21 13 16 15 138 83 93 67 95 93 100 87 94 79 88 We

Nadere informatie

Verhalen uit de praktijk

Verhalen uit de praktijk Van eigen-wijs Eva Tiquet naar samen wijzer Verhalen uit de praktijk Van eigen-wijs naar samen wijzer. Een mooie titel. Maar wat betekent het in de praktijk? Onze Pedagogische Commissie ging op zoek naar

Nadere informatie

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Geachte, biedt een nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van uw school aan. Als ervaren onderwijzer, organisator en begeleider

Nadere informatie

Wij zijn er van overtuigd dat elk kind knap is. Door kinderen hun talenten te laten ontdekken en benoemen, helpen we hen om zicht te krijgen op

Wij zijn er van overtuigd dat elk kind knap is. Door kinderen hun talenten te laten ontdekken en benoemen, helpen we hen om zicht te krijgen op Wij zijn er van overtuigd dat elk kind knap is. Door kinderen hun talenten te laten ontdekken en benoemen, helpen we hen om zicht te krijgen op zijn/haar vaardigheden. Als het kind weet waar het goed in

Nadere informatie

Het einde is in zicht, jouw dochter of zoon gaat bijna naar het middelbaar!

Het einde is in zicht, jouw dochter of zoon gaat bijna naar het middelbaar! 18 april 2017 Beste ouder, Het einde is in zicht, jouw dochter of zoon gaat bijna naar het middelbaar! Maar voor het zover is, moeten er nog enkele eindtoetsen afgelegd worden, deze worden OVSG-toetsen

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Het ZORGBELEID bij ons op school

Het ZORGBELEID bij ons op school Het ZORGBELEID bij ons op school 1. Onze VISIE op ZORG Vanuit het besef dat er steeds kinderen zullen zijn die bijkomende aandacht vragen, engageren wij ons om een zorgbeleid te voeren dat aan de noden

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

GBS 't Villegastje Inlichtingen voor de ouders

GBS 't Villegastje Inlichtingen voor de ouders GBS 't Villegastje Inlichtingen voor de ouders de Villegas de Clercampstraat 85 1853 Strombeek-Bever Tel. & fax: 02/267 19 91 E-mail: gbs.strombeek@telenet.be Inlichtingen voor de ouders Hoofdstuk 1 Situering

Nadere informatie

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG.

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. INFO BROCHURE graad JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. Ontdek en ontwikkel jouw talenten en interesses in onze brede eerste graad. nieuwenbosch.be NIEUWEN BOSCH HUMANIORA GENT In onze brede ste graad ontdekken

Nadere informatie

RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK OUDERS JUNI 2017

RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK OUDERS JUNI 2017 VBS Klim-Op Kerkkouterstraat 58 9520 Bavegem Tel * Fax 09 362 98 03 directie.bavegem@vbhoutembavegem.be RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK OUDERS JUNI 2017 Samen met onze maandelijkse nieuwsbrief WegWijs

Nadere informatie

Informatieavond september SBS Kermt

Informatieavond september SBS Kermt Informatieavond september 2011 SBS Kermt - 2011 1 Schoolorganisatie 2011-2012 Organisatie en ondersteuning: SBS Kermt 2011 2 Schoolorganisatie 2011-2012 Kleuterschool: SBS Kermt - 2011 3 Schoolorganisatie

Nadere informatie

Zorgbeleid 2015-2016 1 Zorgbeleid 2015-2016

Zorgbeleid 2015-2016 1 Zorgbeleid 2015-2016 Zorgbeleid 2015-2016 1 1. Inleiding De Leerheide een rustige plek in de natuur waar onze kinderen kunnen en durven schitteren als echte diamanten! Een diamant is het fijnste en hardste edelgesteente. Ze

Nadere informatie

Basisschool De Reinpad Gelieren: Waar kinderen op handen gedragen worden!

Basisschool De Reinpad Gelieren: Waar kinderen op handen gedragen worden! Basisschool De Reinpad Gelieren: Waar kinderen op handen gedragen worden! 1. Wie zijn wij? Onze school telt twee vestigingsplaatsen, elk met hun eigen karakter. Zowel in De Reinpad als in Gelieren zijn

Nadere informatie

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Beste ouders, De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Dit is het knapzakje van de tweede kleuterklas. Waar is uw kleuter knap in? Wat zijn zijn/haar talenten? Uw kind is volop bezig die te ontdekken,

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2018

Nieuwsbrief september 2018 Nieuwsbrief september 2018 Beste ouders Het nieuwe schooljaar is gestart, onze kinderen raken stilaan gewend aan hun nieuwe klas, hun nieuwe juf of meester. met een nieuwe manier van werken, nieuwe regels

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A.A. Terruwe

Opvoedingsproject. A.A. Terruwe Opvoedingsproject Je mag zijn wie je bent En zoals je bent. Met fouten en gebreken. Om te kunnen worden Die je in je aanleg bent Maar zoals je je nog niet kunt vertonen En je mag het worden op jouw wijze

Nadere informatie

Naar het eerste leerjaar

Naar het eerste leerjaar Naar het eerste leerjaar Overgang eerste leerjaar We kijken eerder naar het ontwikkelingsniveau van uw kind dan naar de leeftijd en proberen het zo een stukje verder te brengen in zijn ontwikkeling. De

Nadere informatie

De school voor sterren!

De school voor sterren! O.B.S. de Sterrekijker De school voor sterren! Excellente school 2018 2020 De Sterrekijker is de school waar elk kind met plezier speelt en werkt, en zich optimaal kan en durft te ontwikkelen. Op De Sterrekijker

Nadere informatie

muzische vorming in kleuterschool

muzische vorming in kleuterschool muzische vorming in kleuterschool Inleiding: muzisch werken met kleuters Daar waar vroeger enkel leerkrachten uit de lagere school konden inschrijven voor de navorming komen we nu ook tegemoet aan de noden

Nadere informatie

DE ZORGVISIE 1 KLEUTERSCHOOL & LAGERE SCHOOL. Een blik op de school

DE ZORGVISIE 1 KLEUTERSCHOOL & LAGERE SCHOOL. Een blik op de school 1 KLEUTERSCHOOL & LAGERE SCHOOL Een blik op de school DE ZORGVISIE Stedelijke basisschool t Prinske met vestigingsplaatsen Dries en Prinsstraat biedt basisonderwijs aan kinderen uit de wijk en verdere

Nadere informatie

SCHOOLBROCHURE. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ website:

SCHOOLBROCHURE. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ website: SCHOOLBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be EEN BUITENGEWONE SCHOOL VOOR KINDEREN MET SPECIFIEKE

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Lagere School te Paal

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Lagere School te Paal Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

WELKOM OP ONZE SCHOOL! MEERSSTRAAT 5 DAHLIALAAN 1. Meersstraat 5 / Dahlialaan Sint-Katherina-Lombeek tel. 02/ /66.67.

WELKOM OP ONZE SCHOOL! MEERSSTRAAT 5 DAHLIALAAN 1. Meersstraat 5 / Dahlialaan Sint-Katherina-Lombeek tel. 02/ /66.67. Meersstraat 5 / Dahlialaan 1 1742 Sint-Katherina-Lombeek tel. 02/582.18.84-053/66.67.27 www.dedroomgaard.be directie@dedroomgaard.be WELKOM OP ONZE SCHOOL! MEERSSTRAAT 5 Voor het eerst naar school is een

Nadere informatie

Opvoedingsproject VBS De Bloesem

Opvoedingsproject VBS De Bloesem Opvoedingsproject VBS De Bloesem Als uitgangspunt voor ons opvoedingsproject nemen wij het beeld van 'de zaaier'... De elementen van dit schilderij staan symbool voor de 5 opdrachten die we wensen na te

Nadere informatie

basisschool Maria Boodschap

basisschool Maria Boodschap ENGAGEMENTSVERKLARING basisschool Maria Boodschap Basisschool Maria Boodschap Perustraat 4 2030 Antwerpen-Luchtbal Tel.: 03/541.06.13 Fax.: 03/542.60.76 E-mail: maria.boodschap@cksa.be Website: www.mariaboodschap.be

Nadere informatie

De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen:

De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen: ZORG IS ELK KIND MEENEMEN IN ONZE ARK De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen: De leerkrachten Dit is de juf/meester van uw kind. De klastitularis is het eerste

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Alle ruimte voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Campus Het Spoor Mol 02 Leerlingen leren door te doen, te ondervinden, mee te maken,. Ze beleven met hun zintuigen, verstand en gevoel, alleen of in groep.

Nadere informatie

Pedagogisch project OLV Ten Bos

Pedagogisch project OLV Ten Bos Pedagogisch project OLV Ten Bos Het opvoedingsproject van onze school is gebaseerd op een aantal stevige bouwstenen. Zij vormen de basis van de school die wij willen zijn : een school die openstaat voor

Nadere informatie

Centrale examenschool

Centrale examenschool Centrale examenschool INDEX 1. Algemeen wettelijk luik 3-4 1.1. Voorwoord 3 1.2. Procedure tot het behalen van het getuigschrift Basisonderwijs 4 2. Schooleigen luik 5-9 2.1. Visie van de school 5-6 2.2.

Nadere informatie

Overzicht rapportmodule

Overzicht rapportmodule Overzicht rapportmodule zoals steeds: alles is aanpasbaar in de maintenance module. Bepaal zelf Uw vakonderdelen - punten - periodes - maatregelen...enz. Zachte evaluatie: bepaal de leergebieden en vragen,

Nadere informatie

Informatie basisschool Pius X Jordaansingel 20 Haaksbergen

Informatie basisschool Pius X Jordaansingel 20 Haaksbergen Informatie basisschool Pius X Jordaansingel 20 Haaksbergen Beste ouders/verzorgers, Fijn dat u basisschool Pius X als een potentiële basisschool voor uw kind ziet! Om u op hoofdlijnen een beeld te geven

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Kleine school, groot engagement!

Kleine school, groot engagement! Kleine school, groot engagement! 1. De hele dag taal, met het kind centraal: zowel mondelinge als schriftelijke taalvaardigheid, ook als ondersteuning in andere leergebieden We eindigen de dag met een

Nadere informatie

INFOBROCHURE BASISAANBOD ONDERBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/

INFOBROCHURE BASISAANBOD ONDERBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ BASISAANBOD ONDERBOUW INFOBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be WAT BIEDT BASISAANBOD ONDERBOUW?

Nadere informatie

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen.

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen. Pedagogisch project 1. situering onderwijsinstelling 2. levensbeschouwelijke uitgangspunten 3. visie op ontwikkeling en opvoeding 4. het schoolconcept 1. Situering onderwijsinstelling 1.1 Een gemeenteschool:

Nadere informatie

REGINA PACIS 1 KLEUTERSCHOOL

REGINA PACIS 1 KLEUTERSCHOOL REGINA PACIS 1 KLEUTERSCHOOL CAMPUS Secundair Lagere school Kleuterschool: - Paddenstoel - Paviljoen 8 klassen: 1x Instapklas ORGANOGRAM 2x 1 e kleuterklas 2x 2 e kleuterklas 3x 3 e kleuterklas 1 slaapklas

Nadere informatie

infobrochure methodeonderwijs De Lotus

infobrochure methodeonderwijs De Lotus infobrochure methodeonderwijs De Lotus Mosselerlaan 62 3600 GENK 089 35 16 21 directie.middenschool@gocampusgenk.be Inhoudsopgave Inleiding Zelfgestuurd leren Kernteam Kringgesprek Coöperatieve werkvormen

Nadere informatie

1 PEDAGOGISCH PROJECT

1 PEDAGOGISCH PROJECT DEEL II: Pedagogisch project 1 PEDAGOGISCH PROJECT Een school is een levenloos gebouw. Onze school, De Kameleon, is een dynamische gemeenschap van personeel, kinderen, ouders, bestuur en andere participanten.

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van de vrije lagere school Virgo Maria te Merksem

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van de vrije lagere school Virgo Maria te Merksem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Het pedagogisch project van de stedelijke scholen hebben we als volgt verwoord:

Het pedagogisch project van de stedelijke scholen hebben we als volgt verwoord: pedagogisch project voorwoord Beste ouders, In deze brochure krijg je meer uitleg over het pedagogisch project van het Geelse stedelijk onderwijs. Dit project verwijst naar de doelstellingen waar het

Nadere informatie

dialooghouding We stellen u onze visie even voor.

dialooghouding We stellen u onze visie even voor. schoolvisie Als katholieke basisschool willen we zorg dragen voor de opvoeding van elk kind. We zien onze school als een huis met een tuin waarin we de basis leggen voor de toekomst, om later met de beste

Nadere informatie

Onze school. Afdeling De Stap Pastorijstraat 60, 2590 Berlaar 03/ Afdeling Heikant Aarschotsebaan 60, 2590 Berlaar 015/24.57.

Onze school. Afdeling De Stap Pastorijstraat 60, 2590 Berlaar 03/ Afdeling Heikant Aarschotsebaan 60, 2590 Berlaar 015/24.57. Onthaalbrochure Beste ouders Van harte welkom in onze school! Het verheugt ons dat jullie voor het onderwijs en de opvoeding van jullie zoon / dochter een beroep doen op onze school. In deze brochure

Nadere informatie

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL WAUTERBOS

GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL WAUTERBOS GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL WAUTERBOS Lagere school Kleuterschool Wauterbos 1 Dwarshaagstraat 20 1640 - SINT-GENESIUS-RODE Tel: 02 380.98.84 Fax: 02 381.08.77 E-mail: secretariaat@gbswauterbos.be 1 Onze

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

OLVA De Meersen. Een school waar ieder het geluk plukt. OLVA DE MEERSEN

OLVA De Meersen. Een school waar ieder het geluk plukt. OLVA DE MEERSEN OLVA De Meersen Een school waar ieder het geluk plukt. OLVA DE MEERSEN ontwerp folder: spoetnik.be (pieterjan lefever) 0476 70 10 98 druk: vcp graphics 3 Olva De Meersen In elke basisschool: leren kleuters

Nadere informatie

Wij zijn er van overtuigd dat elk kind knap is. Door kinderen hun talenten te laten ontdekken en benoemen, helpen we hen om zicht te krijgen op

Wij zijn er van overtuigd dat elk kind knap is. Door kinderen hun talenten te laten ontdekken en benoemen, helpen we hen om zicht te krijgen op Wij zijn er van overtuigd dat elk kind knap is. Door kinderen hun talenten te laten ontdekken en benoemen, helpen we hen om zicht te krijgen op zijn/haar vaardigheden. Als het kind weet waar het goed in

Nadere informatie

Resultaten tevredenheidsonderzoek ouders 2018

Resultaten tevredenheidsonderzoek ouders 2018 Resultaten tevredenheidsonderzoek ouders 018 Enkele weken geleden kreeg u van ons de vraag een tevredenheidsenquête in te vullen. Met deze enquête wilden wij de stem van de ouders laten spreken: hoe tevreden

Nadere informatie

Basisschool Toermalijn

Basisschool Toermalijn Basisschool Toermalijn KOBA Zuiderkempen Lichtaartseweg 129 2250 Olen TEL: 014215588 www.toermalijn-olen.be BELANGRIJKE DATA SCHOOLJAAR 2017-2018 Deze kalender werd opgemaakt augustus 2017. Kijk ook steeds

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Lagere School te Leuven

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Lagere School te Leuven Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie