Wien van der Weijden: Fotobond Lid van Verdienste

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wien van der Weijden: Fotobond Lid van Verdienste"

Transcriptie

1 Uitgever: FotoKring Stein FotoKring Stein Redactie: Reinier Mertens en Jack Versprille Vormgeving: Jack Versprille Alles uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, , microfilm of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Kwartaaljournaal uitgave 2 - zomer 2010 Wien van der Weijden: Fotobond Lid van Verdienste Zaterdag 24 april tijdens de Algemene Ledenvergadering 2010 in Amersfoort heeft Wien van der Weijden uit handen van de voorzitter Boots zijn titel 'Fotobond Lid van Verdienste' ontvangen. In 1961 heeft Wien als medeoprichter de Fotoclub Stein opgericht waar hij gedurende 8 jaar de functie als secretaris heeft vervuld. In de periode stond het fotograferen op een laag pitje door zijn studie, werk en gezin. In 1975 heeft Wien de fotografie in verenigingsverband weer opgepakt als lid van de FotoKring Stein, waar hij als voorzitter gedurende 10 jaar actief was. RAYON-bestuurder In 1998 werd Wien benaderd om zich beschikbaar te stellen voor een functie in het rayonbestuur om een constructieve bijdrage te leveren aan de activiteiten in de Fotobond afdeling Limburg. Nadat Wien in 2001 de titiel "Fotobond Lid van Waardering" ontving is hij niet op zijn lauweren gaan rusten. Als bestuurslid van de afdeling trad hij regelmatig op als vervanger van de voorzitter en als voorzitter ad interim bij de Bondsvergaderingen van de Fotobond, deelnemersraad van het Huis voor de Kunsten en Overheid. Een onderdeel van zijn bijdrage aan de afdelingsactiviteiten zijn: De 2-jaarlijkse fotowedstrijd in het Limburgs Museum georganiseerd door de Euroregionale Werkgroep Fotografie, een samerwerkingsverband met het Verbond Wien van der Weijden (l) ontvangt uit handen van Frank Boots (r) de oorkonde. van Limburgse Fotokringen (VLF-België) en Deutsche Verband für Fotografie Nordrhein (DVF-Duitsland). De regionale 2-jaarlijkse fotowedstrijd "Limburg Foto" georganiseerd door de afdeling Limburg met medewerking van midden-limburgse Fotoclubs. Sinds april 2008 als voorzitter (ad interim) heeft hij de afgelopen jaren ondanks zijn hoge leeftijd de afdelingsactiviteiten in de lucht weten te houden. En natuurlijk kennen wij de voortdurende inspanningen die hij sinds het prille begin van onze vereniging heeft geleverd. Wij hopen nog heel veel jaren van zijn kennis, inzet en visie te kunnen genieten. En uiteraard ook van zijn fraaie fotowerk. Want ondanks alle bestuurlijke activiteiten vindt Wien gelukkig ook nog tijd voor datgene wat ons allemaal bind: de fotografie. Namens FKS een welgemeend proficiat voor de zeer verdiende onderscheiding. Het oog van... Na de introductie van deze rubriek in de vorige uitgave toont Guido zijn vervolg en geeft het stokje door... Familiedag 2010 Lees de verslagen en bekijk de (verrassende) beelden van ons bezoek aan Insel Hombroich Ledenlijst De ledenlijst blijft ook in 2010 de vaste afsluiter van het Kwartaaljournaal.

2 2 FKS Kwartaaljournaal zomer 2010 Familiedag 2010 Insel Hombroich Op zondag 18 april reisde een afvaardiging van FKS af naar Insel Hombroich. De bestemming van de jaarlijkse familiedag van onze vereniging. Naast het voor de hand liggende fotowerk hebben verschillende deelnemers ook een verslag gemaakt van hun indrukken. Als eerste de indrukken van Jeanette en Pierre: Om te beginnen waren de weersvooruitzichten goed. Dat hebben we gemerkt ook, want sommigen hebben zweet gelaten. Met z n 10 op weg naar Hombroich. Na binnenkomst meteen de plattegrond bestudeerd om te kijken waar het restaurant lag, want het was tenslotte al lekker warm. De camera s in de A, P, M of wat voor stand dan ook want er was genoeg te zien. Mooie doorkijkjes, bloemen, dieren, zelfs een rivierkreefje en veel gebouwen. Na zo n 2 uurtjes rondgewandeld te hebben, foto s aan de waterkant gemaakt te hebben kwamen we aan bij het restaurant. Wat schetst onze verbazing: eten en drinken gratis!!! Meteen aan de koffie, fles water op de tafel en aanvallen. Na nog een kop koffie, eitje en een sneetje met jam gingen we weer verder. Afgesproken dat we 's middags nog een keer naar het restaurant zouden gaan. De kunstenaar Anatol Herzfeld. Het werd steeds warmer, er gingen al enkele kledingstukken uit (nee, daar zijn geen foto s van!) en we gingen gezellig verder door het park. De kunst in de verschillende gebouwen is zeer divers, voor elk wat wils. Beelden, schilderijen, tekeningen enz. Ergens halverwege heeft er een kunstenaar zijn domein. Zijn werk bestaat uit metalen sculpturen, die her en der over het terrein opgesteld staan. De kunstenaar vroeg of ons iets opviel. De meesten van ons waren voor het eerst in het park dus Het was de stilte, normaal kwam er om de paar minuten een vliegtuig over, het park lag precies onder de aanvliegroute van Dusseldorf, maar de aswolk uit IJsland zorgde voor deze rust. Iedereen ziet wat anders en het is dan mooi om te zien dat de een dan op z n knieen tussen de bloemen zit, de ander om een boom heen draait en dan weer iemand die probeert natte voeten te halen om een foto langs de waterkant te maken. Na weer een enkele uurtjes durende wandeling kwamen we weer bij het restaurant Het was ondertussen druk geworden in het park en we moesten binnen een plaats zoeken. Het lopend buffet was ondertussen veranderd qua samenstelling en de bordjes werden weer goed gevuld. Jack stelde voor om na het bezoek aan het park nog even naar een oude legerbasis te gaan, deze lag ongeveer 1 km buiten het park. Na dit bezocht te hebben begonnen we weer aan de thuis reis. Wij hebben genoten op deze dag. Jeannette en Pierre. Wie Weet Waar Links naar nieuwe, leuke, leerzame, interessante, mooie, ontroerende en of bijzondere websites. Alles over deze beurs op fotogebied. Een wereldwijde beurs in onze achtertuin... Een site die meer actieve aandacht va n ons verdient... foto-impressie Hombroich door Peter Paparazzo? Wat is er zo interessant?

3 FKS Kwartaaljournaal zomer 2010 Vervolg Familiedag 2010 Ook Virginie en Sander waren tijdens deze familiedag aanwezig. Hieronder hun verslag. Vroeg in de morgen waren diegene die meegingen naar het museum Insel Hombroich mooi op tijd bij het fotohome aanweizg enwel vertrektijd 9.00 uur. Met een 3-tal auto s is de familiedag begonnen. De reis voert via de autosnelweg richting Duitsland. Onderweg nog een ongeluk kunnen waarnemen dat net had plaatst gevonden. Auto stond 180 gedraaid tegen de vangrail en een 3tal andere auto s met schade op vluchtstrook. Rustig door gereden. Aangekomen bij Insel Hombroich, het park was net geopend worden we verwelkomt door een reiger die wij wakker hebben gemaakt. Al lopend door de grote tuin zien we het eerste strak en kaal gemetseld gebouw. Van binnen is het een en al fotogeniek. Een prachtige ruimte om een joga-oefening uit te oefenen. Koffieieieieieieieieieieieieieieie tijd. Ook werden sommige begroet door een otter die zich verderop in de vijver begeeft en vastgelegd is op de gevoelige plaat. Dan was er ook nog het gewichtheffen was toch een beetje te zwaar. En wat een lol dat we hadden. Door het prachtige weer en de invalshoek van de lichtstralen werden alle objecten op een mooie manier in het zonnetje gezet. Omdat wij al op tijd aanwezig waren en dus ook op de pauzeplaats 'het restaurant' konden we ook hier genieten van de zon onder het genot van een hapje en drankje. Later terugkomend op deze plek was het een grote mensenmassa. Een kunstenaar die zich alleen bezig hield met plaatwerk en daar de mooiste werken van maakt hield ons staande, zijn hele levensloop kwam voorbij maar ook hier kwam een eind aan zodat we verder konden. Diverse mooie ruimtes die je van de buitenkant niet had kunnen indenken kwamen voorbij en allemaal fotogeniek, prachtig. Aansluitend aan ons bezoek aan dit park hebben we nog het rakettenstation bezocht maar dat viel een beetje tegen, wel goed voor de beenspieren even een goede wandeling met het juiste tempo. Op de terugreis werd ik al meteen erop geattendeerd door mijn secretaresse in de auto dat er 'filevorming' is op de ingegeven route en er dus een alternatieve route berekend werd. Deze route was een aangename verrassing. Een mooi stukje landschap waar we van genoten hebben door overal binnendoor te rijden. De afstand was net zo lang, maar gevoelsmatig was het veel korter. Daarbij het voordeel dat we uitkwamen in Nieuwstadt via de nieuwe middenweg en er een passagier moest overstappen van TGV op Intercity. Dankzij het prachtige weer hebben we veel lol beleefd en genoten van een mooi openluchtmuseum. foto-impressie Hombroich door Jacqueline 3 Wat zijn dit voor vroege vogels? Horen jullie die vliegtuigen? Ik ook niet! Fijn toch!?

4 4 FKS Kwartaaljournaal zomer 2010 Expositie Van zilverbromide naar pixel Een selectie uit analoog en digitaal fotowerk Graag wil ik de kijker een blik gunnen op de resultaten van mijnfotografische passie. Sinds 1978 ben ik lid van FotoKring Stein, een club waar kwaliteitvan de foto, naast vriendschap en onderling vertrouwen, hoog in het vaandel staat. Van 1988 tot 2008 ben ik er voorzitter geweest. Regelmatig exposeer ik mijn foto s in binnen- en buitenland. Jacqueline Lemmens De foto s zijn te zien, van 3 t/m 30 juli 2010, bij de full-service fotospeciaalzaak Foto Gery Dautzenbergstraat 40 in Heerlen. Photokina 2010 Dit jaar weer de Photokina. Ik denk dat iedereen van ons wel zo n beetje weet wat je daar kunt aantreffen. Er is veel, heel veel zo niet ontzettend veel te zien op fotografisch gebied. Niet alleen kijken maar ook vasthouden en proberen, vragen zo je die hebt worden beantwoord, het vrijwel onbereikbare toestel kan je daar even betasten, mee spelen. Ook als je voor interessant fotowerk wilt gaan, alle keus. Zoals gebruikelijk zal een volledige hal ingericht zijn met exposities. Welke? Kijk daarvoor op de site van de Photokina, medio augustus zal alles wel te vinden zijn op de website. Ik stop met jullie lekker te maken voor dit evenement,. Iedereen moet voor zichzelf maar nagaan of hij/zij zich hieraan wilt blootstellen. Net als andere jaren ben ik zeker van plan te gaan. De vrijdag is m.i. de beste dag. In het weekeinde is het meestal veel te druk. De traditie wilt dat we vrijdag met een groepje de reis aanvaarden. Met de thuis afgedrukte entreekaartjes stappen we dan in Düren op de trein die ons tot op 100 meter van de Messe ingang brengt. Ge- makkelijker kan het niet. Eenmaal binnen gaat een iedere zijn eigen weg. De afspraak dan is tussen en uur weer bij elkaar te komen. Op de trein te stappen om vervolgens een halte verder uit te stappen. Bij restaurant Farmers (ook traditie) samen eten en gezellig napraten. De thuisreis is dan omstreeks uur. Wie die dag mee wilt gaan, kan zich bij mij melden. Ik wil de kaartjes wel bestellen. Momenteel heb ik al 4 aanmeldingen. Photokina: dinsdag 21 tot zondag 26 september. Openingstijden: van uur tot uur Entreeprijzen in de voorverkoop: Dagkaart 27 ( 43) 2-dagenkaart 44 ( 71) Weekendkaart 15 ( 13) De prijzen voor de verkoop aan de kassa heb ik tussen haakjes vermeld. Kijk voor de overige prijzen op de site van Photokina. Reinier. Geopend: maandag uur. dinsdag, woensdag en vrijdag van uur. donderdag van uur. zaterdag van uur. Wie Weet Waar Gabriel Janssen Limbricht Bij deze de beloofde link naar Blurb, en de link naar het boek van Peter van Tuijl.Kijk vooral in Blurb ook eens naar het werkelijk gigantische aantal fotoboeken (inkijken!!), kan erg inspirerend werken. Reinier. Onlangs werd ik geattendeerd op het fotowerk van een hobbyfotograaf genaamd Sebastian Enk. Ik heb Enk s website bezocht en moet zeggen dat zijn werk me best aansprak, maar nog meer toen ik hoorde hoe oud hij is; Sebastian is namelijk 16 jaar. Klik maar eens op onderstaande URL. André.

5 FKS Kwartaaljournaal zomer Fotobond afdeling Limburg Cartoon Dit jaar weer Limburg Foto. De tweejaarlijkse wedstrijd voor de afdeling Limburg van de BNAFV, kortweg de Fotobond. Dit is jouw kans je fotowerk eens te meten met al die andere Limburgse fotografen. Zijn we nu zo goed of? Accepteer deze uitdaging en stuur je beste foto s in. Ook deze wedstrijd is een visitekaartje, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de FotoKring Stein. Mocht jouw fotowerk geselecteerd worden betekent dat dit bekend is bij alle Limburgse clubs!! Wij hopen en verwachten dan ook dat er weer veel foto s in te kunnen sturen. Hieronder een korte uitsnede van de aankondiging in het Rayonbulletin. De link naar de volledige tekst, en wedstrijdreglement staat eronder. De opening van de expositie is op donderdag 28 oktober en vindt plaats gedurende ruim één week in gangen van de beneden-verdieping van het Centrum voor de Kunsten in Roermond. Het inleveren van de werken dient te geschieden vóór 1 oktober Het voorlopig Reglement & Voorwaarden is bijgevoegd. Let wel, er zullen alleen foto s op papier worden aanvaard géén digitale bestanden en géén dia s. Limburg Foto is iedere twee jaar een hoogtepunt, het wordt dan onze afdelingsagenda en hopen op inzendingen op nivo, zowel kwantitatief en kwalitatief. Jullie kunnen onmiddellijk aan de slag! bondl.html#akti2 Als wedstrijdsecretaris zal ik de foto s verzamelen, en zorgen dat deze tijdig in Roermond afgegeven worden. Inleveren voor 28 september. Zorg zelf ervoor dat de benodigde gegevens goed op de foto genoteerd staan. Zie hiervoor ook het reglement. Even nog over de 0,50 per foto inschrijfgeld. Dit wordt betaald door de club, conform voorgaande jaren. Niet kan je dus meer weerhouden in te sturen. Wedstrijdsecretaris, Reinier Het oog van... Guido Creatie van Jacqueline Lemmens Hierboven zien jullie het vertrekbeeld de rubriek 'Het oog van...' Guido is de vraag gesteld om zich te laten inspireren door dit beeld en een 'opvolger' te maken.hiernaast het resultaat, samen met een korte tekst hoe hij tot zijn vervolgbeeld is gekomen. Het oog van Guido. Toen ik het beeld zag kwamen er een aantal gedachten in mij op, zoals sport, beweging, mens, start, een rake 'klap'. Ik vroeg mij af wat de sportman aan het doen was en waar naar toe hij op weg was. En kwam met de conclusie dat zijn doel is om vanuit zijn startpositie uiteindelijk 'thuis' te komen. Vandaar deze bijdrage van mij. Graag geef ik de uitdaging door aan Jacqueline om een volgend beeld te verzorgen voor deze rubriek. Dus in het volgende Kwartaaljournaal: 'Het oog van... Jacqueline.?

6 6 FKS Kwartaaljournaal zomer 2010 De krantenfoto... In de vorige uitgave van het Kwartaaljournaal is deze nieuwe rubriek aangekondigd. Kies uit de krant een artikel (zonder begeleidendefoto of afbeelding) en maak daar een passende foto bij... Jacqueline mocht als eerste deze uitdaging aangaan en hieronder zien jullie het resultaat. Subsidie voor kleine aannemers De provincie wil met subsidies kleine bouwbedrijven door de crisis heen slepen. Bij bouwprojecten tot vijf woningen wordt euro subsidie per woning verleend om metselaars aan de slag te houden. Expositie Het Limburgs landschap Een selectie uit analoog en digitaal fotowerk De foto s zijn het resultaat van mijn persoonlijke kijk op het golvende landschap, de pittoreske dorpjes, de vakwerkhuisjes en de schitterende flora en fauna waar Zuid-Limburg zo rijk aan is. Sittard Door Peter Bruijns De subsidie sluit aan bij een reeds bestaande regeling van het Rijk voor bouwprojecten van vijf of meer woningen. Volgens gedeputeerde Noël Lebens heeft de provincie de afgelopen tijd met 11,8 miljoen euro subsidie voor acht grote bouwprojecten vooral grote aannemers en onderaannemers aan werk geholpen. Dat leidde tot 1300 manjaren werk en 136 miljoen euro aan investeringen. "Kleine aannemers gaven aan ook geholpen te willen worden. Vandaar dat vanaf 1 juni aannemers voor kleine projecten euro per woning krijgen. Dat kan net voldoende zijn om door de zure appel van de crisis heen te bijten. Ook voor grote verbouwingen - vanaf euro - heeft de provincie subsidie beschikbaar. "In de subsidiepot zit in totaal twee miljoen euro. Op is op, aldus Lebens. De stimulering komt voor veel kleine aannemers als geroepen. Bijna iedere week gaan er bouwbedrijven failliet. Door de crisis is de productie in de bouw met 12,5 procent gedaald. De sector verwacht dat in Limburg dit jaar 2100 banen in de bouw verloren gaan. De expositie duurt van 3 augustus t/m 12 september 2010, in het bekende Hotel-Restaurant Op de Beek aan de Hoogbeek 12 te Schin op Geul. Gabriel Janssen Limbricht Bij de opdracht was ook aangegeven:...tevens mag jij op de bijkomst na het verschijnen van de zomereditie van het Kwartaaljournaal een krant overhandigen aan een door jou te kiezen collega-fotograaf van FKS... foto-impressie Hombroich door Jacqueline Jacqueline heeft aangegeven dat zij de uitdaging voor de volgende uitgave graag aan Sjeng doorgeeft. Wij kijken samen met jullie uit naar het krantenartikel dat Sjeng zal kiezen en uiteraard naar de bijpassende foto die hij daarbij verzorgd.

7 FKS Kwartaaljournaal zomer Publicaties rectificatie??? -----Oorspronkelijk bericht----- Van: Marco Frissen Verzonden: maandag 10 mei :51 Aan: Guido Hahnraths CC: Onderwerp: wat is hier de bedoeling van? Beste Guido, ik zag vandaag het kwartaal journaal en kwam de "advertentie" tegen voor de syllabus. Er staat ook nog bij dat hij te koop is voor 6,07 excl BTW. Aangezien het kw. journaal extern ook verspreid wordt, en in ieder geval binnen de fotobond wil ik jullie er op wijzen dat er geen toestemming is gegeven voor wederverkoop. De syllabus is uitsluitend gemaakt als bijlage bij de workshops. Verspreiding binnen de club (eventueel tegen afdrukkosten indien nodig) heb ik geen problemen mee, maar ik vind het niet goed dat er via FKS werk van mij verkocht wordt aan derden zonder dat daar enig overleg over is geweest. MvG Marco PS: overigens ziet het kw journaal er wel heel goed uit. Uitwisseling met F8 Voor 14 september staat het retourbezoek van onze uitwisseling met F8 op het programma. De programma-cie rekent op een grote opkomst en is benieuwd naar het commentaar van F8 op het door ons getoonde fotowerk. N.B. In verband met de organisatie graag aanmelden bij André van Zundert! Ontwerpersfoutje... Je mag toch verwachten dat een architect rekening houdt met het licht!? Als contactpersoon van de studio/modellenavond ontving Guido naastgelegen van Marco. Guido stuurde Marco onderstaand antwoord waarmee het misverstand uit de wereld werd geholpen. Uiteraard hoop ik wel dat het grapje in die zin niet is 'mislukt' dat onze webmaster veel exemplaren gratis heeft mogen verstrekken! Jack Hallo Marco, Ik denk dat dit berust op een mislukt "grapje" van Jack. Ons kwartaaljournaal wordt in ieder geval niet extern verspreid, dus wordt er ook extern iets verkocht. Hoe is deze advertentie dan toch tot stand gekomen? advertentie Min et DOLOBORE dolore ting enissed moluptatue er incin ute consed tet nulla facipisl ut lumsan ut niamcon sequat aliquam Met een zonnetje zijn we met z n tienen vertrokken naar Insel Hombroich. Na een uurtje waren we op de plek van bestemming. Vanaf het mooie entreegebouw moesten een trap afdalen en wat we toen zagen was indrukwekkend mooi. Een klein vennetje waar net een reiger kwam aangevlogen. Later zagen we nog een reiger, buizerds en nog vele andere soorten vogels. Overal stonden verschillende soorten narcissen in de bloei. Met de zon erbij, zag dit er spectaculair uit. In de gebouwen op het terrein waren mooie kunstwerken aanwezig, van oude Chinese tot heel moderne kunst. Alleen niet allle gebouwen was kunst te bewonderen, want wat ook opviel dat geluid een belangrijke factor was. Er was een bepaalde akoestiek in de gebouwen aanwezig en er waren mensen aanwezig Er wordt door de leden erg weinig materiaal aangeleverd voor zowel de website als voor het KJ. Dus de advertentie was bedoeld om meer fotowerk te krijgen (bij aanlevering van een foto "gratis"). De insteek was dus dolore ting enissed moluptatue niamcon sequat aliquam Usto dolenim dolorperosil ea con ulputat. Na alitd dd niamcon sequat aliquam Orperostrud doleosnulut velit init, quis. Vervolg Familiedag 2010 die hiervan gebruik maakten en stonden te hummen oftewel op een speciale manier neuriën. Bij het restaurant waren aangenaam verrast dat je onbeperkt je bord kon vullen met als keuze: verschillende broodsoorten, aardappels, eieren, jamsoorten, appelcompote etc. Bij de 2e pauze was er nog een heerlijke pasta aan toegevoegd. Alles was heerlijk en goed verzorgd. Lekker in de zon op het terras met schitterend uitzicht was dit een moment dat je wilt inpakken of zoals de fotografen dit hebben gedaan vastleggen met de digitale camera s. Na de pauze hebben we onze wandeling voortgezet en kwamen we kunstwerken in de natuur tegen. Later hebben we nog een gesprek gevoerd met de kunstenaar ter plekke Anatol Herzfeld. NOOIT om dit daadwerkelijk te verkopen. Excuses voor het ontstane ongemak, maar als er een externe aanvraag zou komen via de website, dan zal ik ze naar jou doorverwijzen. Groet, Guido. Min et DOLOBORE dolore ting enissed moluptatue er incin ute consed tet nulla facipisl ut lumsan ut niamcon sequat aliquam Et alit ex ea aciduipit, sustio do dolesectem quat lum ing ea commd. Hij was zeer te spreken over dat er momenteel geen vliegverkeer mogelijk was, zodat we in alle rust met een heerlijk zonnetje konden genieten van zijn kunstwerken rondom het atelier. Ook hebben we later in de middag het Raketenstation bezocht. Hier waren interessante objecten te bewonderen. Zoals jullie kunnen lezen hebben we genoten van de natuur en de kunstwerken. En niet te vergeten de natuurlessen van Rietje. Mede door het leuke gezelschap heb ik genoten van een heerlijke ontspannen dag. Een dag met een gouden randje. Groetjes en tot de volgende keer, Hanneke Versprille

8 8 FKS Kwartaaljournaal zomer 2010 Foto beoordelen Waar gaat 't om? In één woord? In het vorige Kwartaaljournaal werd deze rubriek 'Foto beoordelen' aangekondigd: IDEE Aan twee leden wordt een, dezelfde foto toegestuurd. Zij krijgen het verzoek/de opdracht deze foto op hun geheel eigen wijze te bespreken. Dat kan op verschillende manieren gebeuren; technisch, inhoudelijk, humoristisch, beschouwend, filosofisch, confronterend, hartstochtelijk. Maar hoe je het ook doet, blijf vooral jezelf. Voor deze uitgave namen Reinier en Jack het voortouw om naaststaande foto op hun eigen wijze te bespreken of eigenlijk: beschrijven. Als eerste volgt de beoordeling door Reinier: NIEUW Waar gaat 't om? Als je een foto ziet, bekijkt, denk je al gauw aan wat het onderwerp zou kunnen zijn. Zoals wij kijken denken we dat al snel te weten. Zien we een landschap met een mooi vakwerkhuis, gaan we ervan uit dat het daarom gaat. Zo ook als we een wei met in bloei staande fruitbomen zien. Prachtig lentebeeld, het onderwerp. Maar is dat ook wel zo? Wil de fotograaf bij het eerste beeld niet de verlatenheid vastleggen, je ziet immers niemand. En op het tweede beeld kan ook gemaakt zijn voor het blad van de LLTB, waar het in staat met de tekst hoe lang nog? Je ziet, niets hoeft te zijn wat je denkt dat t is. Het is helemaal de wijze waarop jij het bekijkt, of in welke context je een beeld te zien krijgt. Wat is het onderwerp van de onderstaande foto dan? Ik weet het niet, en eigenlijk kunnen we dat ook niet weten. Het is de fotograaf die dat weet, wij proberen door het 'lezen van de beeldelementen erachter te komen wat het onderwerp is. Je ziet een zwart-wit foto van een bankje met daarop een meisje met een paraplu. Misschien wel genomen in een park, je ziet een klinkerpaadje, dat rond een grasveldje ligt, omzoomd met bomen. De fotograaf heeft de techniek, scherptediepte, gebruik. De bank met het meisje is scherp afgebeeld, de voorgrond en alles wat verder als het bankje ligt is onscherp. Ook heeft hij goed gekeken naar het licht, voorgrond en achterkant zijn donkerder, het grasveld is licht. Daardoor komt het meisje, ook donker gekleed los van de achtergrond. Het licht valt ook op haar gezicht. Dat zie ik dus, maar wat verteld t me? Wat mij het eerste opvalt als ik deze foto zie is dat het niet regent. Tja, het simpele feit dat een meisje op de bank zit en een paraplu ophoud en jij daaruit concludeert dat het regent hoeft niet te kloppen!! Misschien schuilt ze wel heel ergens anders voor. De zon zal het niet zijn, die zie je ook niet, geen schaduwen, gewoon een grijze dag. Wat dan wel? Wat gebeurt er achter haar waardoor ze omkijkt? Waarschijnlijk is ze daar neergezet door de fotograaf. Ga daar eens zitten, open je paraplu en kijk achterom. Dat doet ze dan ook, met een verwachtingsvolle blik van wat gaat komen. Wij maken dan ons verhaal, misschien is het haar vriendje die deze foto maakt, misschien is het een reclamefoto voor regenjassen of moet het iets over de leverancier van de banken zeggen. Ik weet het niet, de context is mij niet verteld, zo kan ik mijn eigen verhaal maken. Of dat klopt weet ik niet, voor mij wel, maar ik weet zeker dat jij een ander verhaal in deze foto ziet. Dat maakt het kijken naar foto s nu zo leuk, een open beeldtaal die voor iedereen een ander verhaal maakt, allemaal goed, allemaal..? Reinier. Citaten In één woord? Bij de opdracht staat dat de beoordeling op geheel eigen wijze mag plaatsvinden... en 'more is less' dus kies ik ervoor om in de geest van woorden om een foto te bespreken (zie vorige kwartaaljournaal) om mijn indrukken in één woord te vatten: Verwachtingsvol. Foto s gaan ergens over en vragen om interpretatie. Verantwoordelijke besprekingen laten werk van z n goede kant in plaats van zijn slechte kant zien. Geen enkele bespreking geeft de betekenis van een foto volledig weer, er kunnen andere vergelijkbare of radicaal andere interpretaties zijn van hetzelfde werk. Een goede interpretatie vertelt meer over het fotowerk dan over de bespreker. Interpretaties zijn niet zozeer waar, maar redelijk, overtuigend verhelderend of informatief. Terry Barret in zijn boek: Criticizing Photographs.

9 FKS Kwartaaljournaal zomer foto-impressie Hombroich door Peter St. Leendertmarkt - Urmond De Sint Leendert-expositie heeft plaatsgevonden op zaterdag 5 en zondag 6 juni. Op vrijdag is de expo ingericht door Reinier, Sander en André. We hebben deze klus in ijltempo kunnen klaren, dankzij een toevallig aanwezige organist die -al oefenend- voor Gregoriaanse 'arbeidsvitaminen' zorgde! Dezelfde dag s avonds zijn de exposities in de drie kerken feestelijk geopend, met medewerking van de fanfare. Aan de expo hebben 13 FKSleden deelgenomen. Ieder met drie foto s werden er 39 foto s tentoongesteld. De zaterdag leverde een bezoekersaantal op van circa 85, terwijl op zondag 555 bezoekers werden geturfd. In totaal hebben dus een kleine 640 mensen de expo bezocht. Een resultaat waar wijzelf niet ontevreden mee zijn! Ook niet onbelangrijk zijn de positieve reacties die we mochten ontvangen van zowel diverse bezoekers alsook het comité Sint Leendert. Het comité was met name te spreken over de kwaliteit en diversiteit van het getoonde werk en de wijze van inrichting. Samengevat een ervaring die wat ons betreft een vervolg mag krijgen! André Een overzicht van de tentoongestelde FKS-foto's.

10 10 FKS Kwartaaljournaal zomer 2010 Fotobond bondsfotowedstrijd 2010 De nabespreking van de BFW 10 was op donderdag 20 mei in Roermond. Een van de juryleden, Wilco Maarleveld, was de bespreker. De bespreking was o.i. nogal oppervlakkig en deed helaas niet altijd recht aan de opnames.wij zijn dit jaar geeindigd op plaats 115 met een puntenaantal van 181. Een puntenaantal wat hetzelfde is als afgelopen jaar. Foto 1: Wien, 20 punten. Gewaagd, maar goed aangesneden portret, waardoor de aandacht direct gaat naar het meisje. culturele werkgroep beek Expositie Foto Nationaal Foto 2: Reinier, 17 punten. Man kijkt uit over zijn volkstuintje. Stemmig met voldoende informatie. Oogcontact met de man was volgens Wilco beter geweest. Hans van der Pol Foto 3: Reinier, 19 punten. De gelaagdheid doet deze foto goed, prima gebruik gemaakt van de scherptediepte door het figuur op de achtergrond onscherp in beeld te brengen. Symbolisch de handen, goede detailweergave persoon voorgrond. Jan Ros 21 juni t/m 23 juli 2010 Foto 4: Jacqueline, 17 punten. Aansprekende foto, die een duidelijke boodschap heeft. De man zittend in de badkamer met strips tabletten om zich heen. Het donkere ronde gat (sleutelgat) maakt de foto wel wat zwaar. Geopend: ma t/m vrij uur, woe uur zo 4 juli uur Gemeentehuis Beek R a a d h u i s s t r a a t 9 w w w. g e m e e n t e b e e k. n l

11 FKS Kwartaaljournaal zomer vervolg Fotobond bondsfotowedstrijd 2010 Foto 5: Jacqueline, 21 punten. Eenvoudig doch mooi portret, persoon t.o.v. het invallende licht goed geplaatst, rechts op de foto. Mooie techniek. Foto 6: Pierre, 16 punten. De foto werd minder gewaardeerd door de bespreker. De gesloten ogen van de loper, het afgedraaide figuur wat geen relatie had tot de loper werden niet gewaardeerd. Foto 7: Guido, 16 punten. De andere sportfoto. Weinig scherpte, alleen het wiel prima gebruik gemaakt van perspectief. Kortom goede foto. Foto 10: Guido, 18 punten. Ook in deze foto is goed gebruik gemaakt van het perspectief. De fotograaf heeft zijn beeld prachtig afgekaderd, de muur rechts, de openingen met het invallende licht, de onscherpe persoon weglopend. Goede foto. Foto 8, Marianne, 19 punten Sfeerbeeld van een terras in Griekenland. De mannen hebben duidelijk geen relatie. Mooi is de gelaagdheid, de doorkijk tussen de mannen in naar de persoon achter de toog op de achtergrond. Foto 9, Wien, 18 punten Humor is een mooi iets in de fotografie, zo ook in deze foto. De twee personen op de vloedlijn, de man die toekijkt. Helaas gaat de bespreker niet in op de achterliggende informatie. BFW 11 De laatste twee jaar hebben we ervoor gekozen met een groepje, wat daadwerkelijk foto s hiervoor wou maken, deel te nemen aan deze wedstrijd. Deze maakten rond een door hun gekozen thema foto s, welke eerst op klein formaat werden besproken en pas na het maken van de uiteindelijke selectie vergroot en ingelijst werden. We willen ook komend jaar met deze werkwijze doorgaan. Zoals elk jaar vragen we ook dit jaar weer wie deel wilt nemen. Een thema wordt dan afgesproken en ergens in oktober of november hopen we dan de eerste resultaten op tafel te krijgen. Na nog twee of drie bijeenkomsten wordt enige weken voor de deadline van de BFW 11 de serie samengesteld door de deelnemers. Dus de eenvoudige vraag is:wie, doet er dit jaar mee? Opgave bij Reinier.

12 12 FKS Kwartaaljournaal zomer 2010 IVN-fotowedstrijd In het kader van de kasteelfeesten in Elsloo, 50 jaar openstelling van het park en 40 jaar IVN Elsloo, is er door het IVN een fotowedstrijd uitgeschreven. De foto's moesten betrekking hebben op het park of de IVN-tuin in Elsloo. Er waren 3 winnaars, waaronder bijgaande foto van ons clublid Pierre. PROFICIAT! Wie Weet Waar Voor wie niet genoeg heeft van Insel Hombroich hieronder nog enkele nl.wikipedia.org/wiki/museum_insel_hombroich Werelderfgoed Afgelopen jaar zijn wij met een groepje naar het Landschaftspark Duisburg Nord geweest. Zoals bekend is dat een hoogovencomplex van Thyssen Stahl. Het complex wordt gebruikt als park met diverse recreatieve mogelijkheden. Een soortgelijk complex ligt in Völklingen, in de buurt van Saarbrucken. Toen wij begin mei met de dames een weekendje weg zijn geweest naar het Saarland hebben we op de zondag een bezoek gebracht aan dit complex. In vergelijk tot Duisburg is de enige echte overeenkomst dat het een hoogoven-installatie is, verder gaat bijna elk vergelijk mank. Even een uittreksel van de website ERIH, European Route of Industrial Heritage, het toeristische informatienetwerk voor industrieel erfgoed in Europa.: Een dinosauriër in de industriële geschiedenis is de in 1986 stilgelegde Völklinger ijzersmelterij (de Völklinger Hütte ) in het Saarland. Het visitekaartje: een oppervlakte van vierkante meter. De gebalde kracht van meer dan 100 jaar ijzerproductie. Het eerste industriemonument uit de 19e eeuw dat tot wereld-erfgoed is verklaard. Geen wonder dat de bezoekers in grote getale toestromen. Onder deskundige leiding beleven ze het labyrint van de hoogovens en de windverhitters, de cokesleidingen en de hangende spoorrails van dichtbij. Hierbij mag een kleine omweg naar het 30 meter hoge Völklinger Hütte platform van een hoogoven en naar het uitkijkplatform op de windverhitters op 45 meter hoogte niet ontbreken. Vanaf hier heeft u vandaag de dag het beste uitzicht over de smelterij en het omringende industrielandschap van het Saardal. Bij aankomst bleek dat het die dag museumdag was in de regio, de entree van 12 hoefden we dus niet te betalen. Eenmaal binnen kregen we eerst een korte film te zien over het ontstaan van het complex, de presentatie hiervan gaf ons al direct het beeld dat alles hier volgens de bekende landsaard geregeld was. Tot twee uur doolden we over het terrein, volgden de uitgezette routes door de diverse niveaus. Maar keken ook naar de tentoonstelling die in samenwerking met de nieuw geopende dependance van het Centre Pompidou in Metz was ingericht. In de silo s zie je een enkel schilderij, foto, object, prachtig uitgelicht, aandacht vragend, kortom schitterend. Om twee uur konden we met een gids meegaan, deze had jaren op het complex gewerkt, informatie voldoende dus. Het eindigde in de in de Gebläsehalle waar de machines die de lucht nodig voor de hoogovens ingeblazen werd. De reusachtige vliegwielen stonden stil. Zo waren wij ook geworden van deze stuk erfgoed. Waar wij nu lopen als toerist, maar waar in nog niet zo lang geleden tijden, duizenden gewerkt hebben onder vaak minder goede omstandigheden. Het hele complex is prima onderhouden, en biedt voor fotografen een geweldige uitdaging. Het is net te ver om een dagtocht naar te ondernemen, maar mochten jullie eens in de buurt zijn, spendeer een dag hieraan, je zult niet teleurgesteld zijn. Reinier: tekst / Jack: foto s Hierbij nog een paar websites van organisaties genoemd in dit stukje. de/de/home/index.php

13 FKS Kwartaaljournaal zomer Publicaties Zeggingskracht Zeggingskracht... het woord dat tegenwoordig heel erg in zwang is. Vele malen valt bij de bespreking van foto's binnen en buiten de fotoclubs. Van Michiel Romme ontving in onderstaand artikel. Hierin wordt beschreven welk effect foto's/ beelden kunnen hebben op mensen. Enwel op een hele concrete, praktische manier. Lees, sta verbaasd? en neem deze wetenschap mee in je bagage bij je toekomstige foto-activiteiten. Oh ja, gewoon een leuk plaatje maken is nog steeds niet verboden!!! visie zorg en voeding Yûko Yoshida weet uitheemse gerechten smakelijk te portretteren Andere visie op voeding zorgt voor variatie De foto s die Yûko Yoshida maakt, worden gekenmerkt door passie, durf en speelsheid. Yoshida leert de medemens anders naar situaties te kijken. Het gaat om beelden van mensen, gebouwen, maar ook diverse vormen van voeding. Bart Groen, arts-onderzoeker in het MUMC+ (voorheen bekend als het Academisch Ziekenhuis Maastricht), wil haar werk graag gebruiken om vooral ouderen kennis te laten maken met ander voedsel dan datgene wat velen dagelijks tot zich nemen. Een op de drie ouderen die zich melden in het AZM kampt met een vorm van ondervoeding, zo laat Groen weten. Dit heeft niet alleen te maken met te weinig eten. Dit komt veel vaker door eenzijdige voeding. Deze generatie is opgevoed met de vaste combinatie van aardappelen, groente en vlees. In principe is daar niets mis mee, maar voor het menselijk lichaam is het beter om voor meer afwisseling te zorgen. Dat heeft ze nu ook met allerlei uitheemse gerechten gedaan. Een goed voorbeeld volgens Groen zelf zijn de foto s van rijst. Persoonlijk ben ik daar geen liefhebber van, maar zij wist het, in combinatie met ander eten, dusdanig smakelijk neer te zetten, dat het mijn smaakpapillen prikkelde. Ik zal zeker de uitdaging weer eens aangaan om een smakelijk rijstgerecht te proeven. Groen kwam in contact met Yoshida tijdens Volgens Groen is het nu zaak zoveel mogelijk een fotosessie voor de roeivereniging waar de mensen enthousiast te maken voor haar werk. arts lid van is. Het werk dat ze toen neerzette was inderdaad apart. Yûko heeft de gave om sel te veranderen. We kunnen veel leren van Het doel is om de Nederlandse visie op voed- alledaagse dingen bijzonder te portretteren. andere culturen. Vaak zitten deze vol met essentiële ingrediënten, zoals anti-oxidanten, die belangrijk zijn voor het welzijn van ons lichaam. Yoshida beschikt over die kennis. Ze weet die uitheemse gerechten dan ook uiterst aantrekkelijk te fotograferen. Als wij Nederlanders denken aan zeewier, loopt ons niet direct het water in de mond. Wie het terugziet in haar werk zal daar zeker anders tegen aan kijken. Door middel van informatieavonden of exposities proberen we de interesse bij mensen te aan te wakkeren. We hebben de kans om met behulp van het juiste voedsel, gezond oud te worden. De zintuigen dienen wel op juiste wijze geprikkeld te worden. De foto s van Yûko zijn hiervoor uitermate geschikt Bouwen aan de zorg

14 14 FKS Kwartaaljournaal zomer 2010 Normandië Begin Juni maakten wij een korte reis naar de invasiestranden in Normandie. Op 6 juni 1944 landden daar de geallieerden met het doel West Europa te bevrijden van de Nazi's, waar wij in vrijwel heel Europa sedert mei 1940 onder gebukt gingen. Wij hebben de Wereldoorlog II zeer bewust meegemaakt en de invasie gaf ook nu nog in de herinnering de mensen hoop dat de bezetting spoedig op zijn einde zou lopen. Wat zich in Normandie heeft afgespeeld is niet alleen iets van historische betekenis. Het is ook de grootste geplande organisatorische operatie die zich in de historie heeft afgespeeld. Om een indruk te geven: Er waren ruim 3,9 miljoen manschappen bij betrokken, schepen, vliegtuigen en nog zweefvliegtuigen. Wanneer je nu na, 56 jaar, de kust en het gebied daarachter bezoekt en je ziet de resten van de oorlogshandelingen en je bezoekt de kerkhoven dan krijg je gesteund door de foto's uit die dagen gemaakt door fotografen met gevaar voor eigen leven, een indruk van een geweldige maar ook zeer bloedige operatie die uiteindelijk heeft opgeleverd een vrij Europa en de welvaart waar we nu in leven. De keuze voor een landing in Normandie vindt zijn oorsprong in een raid van de geallieerden op Dieppe in 1942, toen een groep van een commando's en infanteristen gepoogd hebben om een haven gedurende enige tijd in bezit te krijgen. Deze operatie is jammerlijk mislukt, mogelijk ook door verraad, maar men heeft ervan geleerd dat de invasie via een havenplaats een onmogelijke opgave zou zijn en dat op stranden geland zou moeten worden en een haven aangelegd. Er zijn twee kunstmatige havens aangelegd die vrij snel na de landing operationeel werden. Een daarvan is maar 10 dagen in bedrijf geweest en werd toen door een storm verwoest. De tweede is tot 31 oktober 1944 in bedrijf geweest en heeft een enorme hoeveelheid materiaal en mensen gelost. Het waren voertuigen en manschappen. Pas na de verovering van Antwerpen en Cherbourg kon de haven gesloten worden. Van Duitse zijde werd de aanval uit zee verwacht en daarom was van Noorwegen tot in Bretagne een verdedigingslinie aangelegd die indrukwekkend genoemd kan worden. Een bijkomend probleem voor de geallieerden was dat het tij. Het waterpeil tussen eb en vloed is hier meer dan 10 meter. Zo heb je een geweldig strand en ben je een schietschijf. En zo is er vrijwel geen strand en liggen de verraderlijke versperringen onder water en zijn ze uit zicht verdwenen. Diegene die de film "De Langste Dag" heeft gezien, heeft enige indruk van wat er zich op 6 juni en zeg de maand daarna hier heeft afgespeeld. Wij hadden in 1999 dit gebied al eens doorkruist. Maar er is in de afgelopen tien jaar veel veranderd en wel om de nagedachtenis aan dit gebeuren levendig te houden. Op vele plaatsen zijn exposities ingericht, waar je een goede indruk krijgt van de gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden. Opvallend is de invloed van foto's om die indruk te geven. Samen met de "Hardware" die er staat gaat het beeld leven. Om een voorbeeld te geven; als je de foto's en de resten van de zweefvliegtuigen ziet en de geëxposeerde exemplaren, dan snap je niet hoe deze houtje-touwtje kisten van Engeland tot in Frankrijk in de lucht zijn gebleven en ook niet hoe de para's de landing hebben overleefd. In dat opzicht vond ik het "Memorial' in Caen indrukwekkend. Hier krijg je een prima indruk van de zaken die geleid hebben tot de opkomst van het nazi-regime in Duitsland en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De foto's die hier naast documenten en voorwerpen het beeld voor ons inhoud geven zijn van zeer hoge kwaliteit door hun zeggingskracht. Hier ervaar je dat de technische kwaliteit van beelden in wezen ondergeschikt is om te spreken. Niet alle beelden zijn voor iedereen geschikt. De beelden van executies door de Nazi's laten door hun zeggingskracht veel zien van wat mensen elkaar aandoen. Een beeld dat op mijn netvlies is blijven staan betreft het ophangen van twee jonge mensen door een SS'er. Het meisje is al gehangen en de jongen krijgt het touw om zijn nek. De beul heeft een sigaret in zijn mondhoek en is compleet onaangedaan. Maar er zijn ook beelden in positieve zin waar jonge kinderen en ouderen in veiligheid gebracht worden door militairen. Ook indrukwekkend zijn ook de begraafplaatsen en met name Colleville sur Mer. Deze Amerikaanse begraafplaats ligt boven Omaha Beach, de plaats waar een zeer sterke Duitse verdediging was en waar de Amerikanen zeer zware verliezen hebben geleden. Het is niet alleen de ligging maar ook de

15 FKS Kwartaaljournaal zomer Normandië omvang die tot de verbeelding spreekt. Ook de Duitse kerkhoven moeten niet vergeten worden. Ze zijn nogal zwaarmoedig van inrichting maar het aantal gesneuvelde Duitse soldaten is ook niet mis. Volgens de statistieken heeft de slag om Normandie aan geallieerde zijde doden gekost en een verlies van man aan gewonden en vermisten, onder de Franse burgerbevolking zijn rond slachtoffers gevallen en de verliezen aan Duitse zijde zijn geschat op Wie Weet Waar Frank Boots heeft tijdens zijn presentatie gesproken over calibratie en een kosteloze download, bij deze deze link: Je ziet de bekende foto's van de landing op Omaha, gemaakt door Robert Capa. Ze zijn gemaakt onder vuur en met gevaar voor eigen leven. Door een fout van de laborant zijn een aantal foto's die hij hier maakte verloren gegaan. De beelden zijn door hun soberheid en soms scherpte zeer sprekend voor de omstandigheden gedurende de landing. Ook zijn beelden van de rest van de campagne in Normandie zijn indrukwekkend. Maar dat geldt niet alleen de beelden van Capa. Hulde ook aan Engelse-, Canadese- Franse- maar ook Duitse fotografen die met gevaar voor eigen leven beelden hebben gemaakt, die niet alleen een beeld geven van de enorme operatie maar ook nu nog de beschouwers aanzetten om na te denken over de verschrikkingen van de oorlog. Normandie is prachtig qua landschap en cultuur maar zeker als beleving van de inspanningen die geleid hebben tot de bevrijding van West Europa is het een bezoek meer dan waard. Foto's van Guido Hahnraths. Wien Studiofotografie Sinds enkele jaren werd de flitsinstallatie en studio van FKS niet meer gebruikt. Dat lijk mij zonde en ik ben zelf eens aan het stoeien geslagen met het licht. Dit is in je eentje niet erg prettig, omdat je en model en fotograaf moet zijn, dus dat schiet niet echt op. Ik heb toen eind 2008 het idee geopperd om met een aantal leden samen eens te gaan stoeien met de flitsinstallatie. Het was een zeer leuke avond waar wij al enige dingen van ons zelf geleerd hadden. Toch zat ik zelf nog altijd met het gevoel dat ik het licht niet volledig onder controle had. Ik wou meer weten hoe je dit licht het beste kunt inzetten. Ik kwam op het idee om hulp in te roepen van enkele oudleden, die zelf veel in model- fotografie doen. Ik stuurde een mail rond in de hoop dat er nog enkele leden waren die meer hierover zouden willen weten. Als we een groepje van 6 leden bij elkaar zouden krijgen dan scheelde dat in de kosten. Na het versturen van de mail werd ik aangenaam verrast. Uiteindelijk melden zich 16 leden aan om mee te doen. Dit had ik zelf niet verwacht en ik moest dus kijken hoe e.e.a. het beste kon worden geregeld. Kleine groepjes houden van 5-6 personen zou de meest ideale uitgangspositie zijn. Dit resulteerde in 3 avonden. Een avond werd verzorgt door Petra Niesen en twee avonden door Marco Frissen. Marco heeft zelfs een uitgave gemaakt: studiofotografie, een introductie. Deze is trouwens nog steeds te verkrijgen door het aanleveren van een website-foto!!! Enkele uren voor de eerste foto cursus kwam ik op het idee om de vriendin van mijn broer als model mee te nemen. Na 1 telefoontje hadden wij op de eerste avond twee modellen, die erg geduldig waren. Uiteindelijk is het fotograferen met modellen leuker dan alleen met fotografen. Wij kunnen over elkaars schouder kijken en leren van elkaar. Bij de volgende fotoworkshops waren er ook modellen aanwezig en de resultaten mogen er zijn. Ik ben van mening dat wij een hoop geleerd hebben en dat er een basis is om met de flitsinstallatie aan de gang te gaan. Ik hoop dan ook dat deze meer gebruikt gaat worden. En misschien zien wij enkele resultaten tijdens de foto-besprekingen? Guido Hahnraths.

16 16 FKS Kwartaaljournaal zomer 2010 vervolg Studiofotografie Het ging er niet altijd even serieus aan toe... (foto: Guido) foto's: Harie foto's: Jacqueline

17 FKS Kwartaaljournaal zomer vervolg Studiofotografie foto's: Sander foto: Pierre foto: Peter

18 18 FKS Kwartaaljournaal zomer 2010 vervolg Studiofotografie foto's: Theo 9 hoofdelementen Hieronder een stukje uit de Leergang Fotoreflectie die ik momenteel volg, en waarvoor ik 26 juni mijn eindpresentatie doe. Als jullie dit lezen ben ik of geslaagd hiervoor, of mag t nog eens overdoen. De opsomming is niet volledig, je zou waarschijnlijk nog enige andere zaken erbij kunnen zetten. Zie deze lijst het als een andere wijze van bespreken. Het is een verkorte uitgave van dit onderwerp, ik heb nog een uitgebreide versie, per onderwerp, hiervan. Mocht er interesse zijn wil ik het najaar wel eens een avond hierover praten, en jullie de verdere uitwerking ervan uitleggen. Negen hoofdelementen Iedere foto kunnen we dus zien als het resultaat van de werking van de tegenpool orde en chaos, ratio en intuïtie en hoofdelement en complementen. Hoe herkennen wij de hoofdelementen terug in een reeds gemaakte foto? Vooral bij het bespreken van fotografie is het zinvol om objectieve criteria te kunnen hanteren. Pas wanneer van een foto de elementen duidelijk te onderscheiden zijn, is het mogelijk om een oordeel te vellen over een al dan niet geslaagde balans. De volgende negen invalshoeken maken het mogelijk om alle beeldaspecten afzonderlijk te bespreken. Of er daarna gesproken wordt over een betekenisvolle foto met duidelijke zeggingskracht hangt af van de overeenstemming of tegenstellingen van die elementen of die met elkaar in perfecte (on)balans zijn. 1. Compositie, vorm en kader 2. Verhaal en symboliek 3. Licht en toon 4. Kleur 5. Techniek 6. Ruimte en perspectief 7. Manipulatie 8. Textuur 9. Context 1. Vorm en kader Het begrip compositie vat de elementen vorm en kader samen. De verhoudingen tussen hoofdvorm, de complementen en de restvorm (dat is kader minus de objectvormen) bouwen samen het beeld op. In de fotografie spreken we van stippen, lijnen en vlakken, die samen onze twee-dimensionale compositie vormen. Het kader vormt tevens de uitsnede uit de werkelijkheid en heeft daarmee ook een sterk inhoudelijke betekenis.

19 FKS Kwartaaljournaal zomer vervolg 9 hoofdelementen 2. Verhaal en symboliek Het verhaal, het afgebeelde voorwerp, de betekenis van de plaats en het moment, kan zo belangrijk zijn -juist in de fotografie- dat het vaak het hoofdelement van de foto vormt waar alles aan ondergeschikt wordt. Dat vereist wel veel voorinformatie van de kijker omdat veel verhalen 'gelezen' worden zoals de kijker wil. Een cultuurverschil tussen fotograaf, de context en de kijker kan miscommunicatie veroorzaken. Symbolen zijn nog sterker dan verhalen, maar vragen ook om nog meer cultureleen waarden overeenkomstemming. Symbolen hebben vooral een ingang in ons subjectieve waarnemen. 3. Licht en toon Het licht en daar uit voortvloeiend de toon van de foto bepalen in grote mate de sfeer van het beeld. Het controleren van het karakter van het licht is voor de fotograag na de cameratechniek de belangrijkste te beheersen vaardigheid. Daartoe heeft hij de mogelijkheid van het verlichten door middel van kunstlicht, het belichten van de film (om het contrast te beïnvloeden) en het manipuleren van de afwerking. Daarboven is de verdeling van lichte en donkere delen belangrijk voor de opbouw van de compositie, en voor het leggen van belangrijke accenten op delen die de aandacht behoeven. Het blijkt namelijk dat de lichte delen, veel eerder dan de donkere delen, in staat zijn om 'uit' de foto naar voren te komen. 4. Kleur Kleur is in hoge mate van invloed op ons gevoel. Emoties blijken in kleuren goed uit te drukken te zijn, waarbij zelfs wetmatigheden gelden. Uiteraard speelt dit vooral in de kleurfotografie. Kleurwerking werkt daarboven nog optisch, het versterkt (of verstoort) de compositie, richt de aandacht van de kijker, versterkt sfeergevoel. Kleurbestudering vraagt om kennis van de onderlinge verhoudingen van kleuren, van de kleur verzadiging en helderheid, van kleurcontrasten, en van de werking van kleurparen. Natuurlijk is ook het niet gekleurd zijn (b.v. zwartwit fotografie), of monochromie een betekenisvol aspect in dit kader. 5. Techniek De fotografische techniek kent een aantal typische beeldende mogelijkheden die samengevat worden onder de kop 'techniek'. Door specifiek gebruik kunnen deze technieken tot beeldelementen leiden die een belangrijke rol spelen in de balans van de foto. Te denken vat daarbij aan scherptediepte, beweging en bevriezing, korrel, grafiek, beeldhoekvorming, etc. seren. Ook de hiërarchie tussen hoofdonderwerp en complementen wordt helder. 7. Manipulatie De werkelijkheid zal zich nooit exact laten vertalen in een foto. Fotografen veranderen de werkelijkheid. Soms onbewust, soms door een gerichte ingreep. Zowel voor de opname, als door of na de opname kan de manipulatie plaatsvinden. Arrangeren van onderwerpen, kiezen van een standpunt, moment en beeldhoek, monteren van beelddelen van verschillende opnames en presentatievormen leiden tot een nieuwe werkelijkheid. 8. Textuur De foto heeft zijn eigen oppervlak, en geeft oppervlakken weer. Of een foto glanzend, mat of geribbeld is heeft effect op de dieptes van kleuren en tonen, en op de scherpte-indrukken. Het materiaal van de afdruk geeft een gevoelswaarde aan de foto. De weergave van de gefotografeerde materie is van wezenlijk belangvoor de realiteitsbeleving van de afbeelding. Herkenbare textuur appelleert aan de zintuiglijke waarneming van de verbeelde wereld. 9. Context De inhoud van een foto wordt niet alleen bepaalt door wat er op de foto staat en hoe het erop staat maar ook door de context waarin de foto geplaatst wordt. Zo kan een foto op verschillende plaatsen en in verschillende tijden een andere inhoud krijgen. De invalshoek wordt deels door de fotograaf zelf gecreëerd, deels door de omgeving, deels door de tijd. Vergis je niet in de rol die dat speelt in een foto. Een context vloeit voort uit het medium (boek, tijdschrift, tentoonstelling, fotoalbum), uit een bijschrift (titel, onderschrift, begeleidend artikel), uit de omringende foto s (een serie, een sequentie, een oevre), uit het tijdsgewrocht (wat nu hedendaags is, is later historisch, kunst wordt document en andersom), uit een cultuurbeeld (in bepaalde kringen denkt en werkt men op een bepaalde manier, waar vanuit de fotografische aanpak en betekenisgeving verklaarbaar. Reinier. Wie Weet Waar De site is verder te openen door te klikken op de pijl achter "share your passion" Wat er dan gebeurd is erg leuk en uitdagend, tip: klik op een bolletje. Laat je niet misleiden door de eenvoud van de naam van deze site. Er gaat prachtig fotowerk achter deze link schuil. Overtuig jezelf! advertentie Min et DOLOBORE dolore ting enissed moluptatue er incin ute consed tet nulla facipisl ut lumsan ut niamcon sequat aliquam dolore ting enissed moluptatue niamcon sequat aliquam Usto dolenim dolorperosil ea con ulputat. Na alitd dd niamcon sequat aliquam Orperostrud doleosnulut velit init, quis. Min et DOLOBORE dolore ting enissed moluptatue er incin ute consed tet nulla facipisl ut lumsan ut niamcon sequat aliquam Et alit ex ea aciduipit, sustio do dolesectem quat lum ing ea commd. 6. Ruimte en perspectief De foto is een platte afbeelding van een ruimte waarin voor en achter bestond. Verschillende aspecten van het beeld kunnen helpen om weer een suggestie te krijgen van hoe de werkelijkheid gevormd was. Het perspectief stelt ons in staat om de relatieve maat van de voorwerpen te analyfoto: Jacqueline

FotoTaal Leren van foto s

FotoTaal Leren van foto s FotoTaal Leren van foto s Deze reader is gebaseerd op informatie verkregen tijdens de portfoliocursus van Tom Meerman-Triton en de cursus foto s bespreken van Hans Zoete. Beide cursussen hebben plaatsgehad

Nadere informatie

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko is altijd bezig met de werking van het medium fotografie. De kritische blik van de beschouwer is wat ze met haar werk wil overbrengen.

Nadere informatie

Euregionale Fotowedstrijd 2015

Euregionale Fotowedstrijd 2015 Euregionale Fotowedstrijd In vindt een bijzondere editie van de Euregionale Fotowedstrijd plaats. De organisatoren van de tweejaarlijkse fotowedstrijd: de Fotobond afdeling Limburg, het Verbond van Limburgse

Nadere informatie

Informatie. over. Fotoclub Rapenland

Informatie. over. Fotoclub Rapenland Informatie over Fotoclub Rapenland 1 Inhoudsopgave Pagina 3 : algemeen : geschiedenis : waarom een fotoclub Pagina 4 : het bestuur : verloop van een clubavond : forumavonden : forumavond met afdrukken

Nadere informatie

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten Van de redactie Wat wonen we toch in een prachtige wijk! Ja, zult u zeggen, dat weten we wel. Maar je kijkt toch anders naar je wijk wanneer een buitenstaander, die hier nooit eerder geweest is, dat zegt.

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Fotografie. Incentive

Fotografie. Incentive Fotografie Incentive Wat zegt fotografie? Fotografie is essentieel voor de communicatie van Kuoni/ Tenzing Travel. Het is hét ultieme instrument om te inspireren en tot de verbeelding te spreken. Daarom

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto NatGeoFoto MACROFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 6 MACROFOTOGRAFIE Veel artikelen in National Geographic Magazine hebben de natuur als onderwerp. Soms gaat het over grote dieren en enorme bomen, soms ook over

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Eten en drinken. Maandthema voor maart 2015

Eten en drinken. Maandthema voor maart 2015 Eten en drinken Maandthema voor maart 2015 De temperaturen van de laatste tijd vragen om heerlijke winterkost, zoals de diverse oer- Hollandse stamppotten. Die zouden bijvoorbeeld heel smakelijk in beeld

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

11 tips voor accenten in foto s

11 tips voor accenten in foto s 11 tips voor accenten in foto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS IK HEB EEN SCHANDELIJK HOOG IQ. Ik lees kranten in zeven talen. Ik heb vroeger veel in het buitenland gezeten. De actualiteit houd ik met hartstocht bij, maar naar de televisie kijk ik niet en naar de

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

INHOUD 1 Introductie van de Roos van Leary 2 De uitwerking van de Roos van Leary 3 Werken met de Roos van Leary

INHOUD 1 Introductie van de Roos van Leary 2 De uitwerking van de Roos van Leary 3 Werken met de Roos van Leary INHOUD 1 Introductie van de Roos van Leary 11 Invloed op anderen 11 De Roos van Leary 13 Kiezen van gedrag 23 Communicatie 26 Uitbreiding van het model 27 Het verhaal en de Roos van Leary 28 2 De uitwerking

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Avondvoorzitter Arthur van der Heijden opent de avond en heet alle aanwezigen welkom. Tevens verwelkomt hij Corrien van Rappard-Lykles als bezoeker.

Avondvoorzitter Arthur van der Heijden opent de avond en heet alle aanwezigen welkom. Tevens verwelkomt hij Corrien van Rappard-Lykles als bezoeker. Verslag Clubavond 17 oktober 2013 Avondvoorzitter Arthur van der Heijden opent de avond en heet alle aanwezigen welkom. Tevens verwelkomt hij Corrien van Rappard-Lykles als bezoeker. Vanuit het bestuur

Nadere informatie

5 EXPO S - 5 WEEKENDEN - 5 LOCATIES

5 EXPO S - 5 WEEKENDEN - 5 LOCATIES 5 EXPO S - 5 WEEKENDEN - 5 LOCATIES Fotowerkgroep Zien en Doorzien / Phoenix Cultuur, Ute Weber De pracht en kracht van foto's De 5 fotoclubs uit Meierijstad exposeren eigen werk; elke club in eigen dorp

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel.

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel. DE TECHNIEKEN) Alle technieken doe je zittend of liggend. Liefst waar het stil of rustig is, of waar je je voor je gevoel even kunt terugtrekken uit gesprekken. Wanneer je je ogen kunt sluiten werkt het

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

Leven vanuit Overvloed of Tekort?

Leven vanuit Overvloed of Tekort? Leven vanuit Overvloed of Tekort? Dank allereerst aan de Dijken van Wijven. Zonder jullie vrouwenhadden we hier nu niet met elkaar gestaan. Wat een prachtige traditie: om in het Zeeuwse landschap natuur

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

In Beeld 15 Kurt Van der Elst Theater heeft de naam de snelst vervliegende kunst te zijn. Fotografie van theater, tenzij als getuigenis van een voorstelling, is meestal nog een graad slechter af. Het boek

Nadere informatie

zomer Vakantie zomer

zomer Vakantie zomer NieuwsBrief nr.3, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Het is weer tijd voor de zomer. In het midden van Nederland is afgelopen week de zomervakantie begonnen. De kinderen hebben zes weken geen school. Zes weken

Nadere informatie

Eerste druk, Christian Roos Coverillustratie: Eugenio Candia, Portretfoto: Linda van Beijeren

Eerste druk, Christian Roos Coverillustratie: Eugenio Candia,  Portretfoto: Linda van Beijeren Perspectief Eerste druk, 2014 2014 Christian Roos Coverillustratie: Eugenio Candia, www.candia.nl Portretfoto: Linda van Beijeren isbn: 9789048433124 nur: 303 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl

Nadere informatie

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Van de voorzitter Ik heb in de eerste nieuwsbrief van dit jaar gezegd dat er nieuws moet zijn voor een nieuwe nieuwsbrief En nieuws hebben we zeker weer. Nieuwe bestuursleden

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

D E E U R O P E S E U N I E W E L K E P R A C H T I G E L A N D E N V A L L E N E R T E O N T D E K K E N?

D E E U R O P E S E U N I E W E L K E P R A C H T I G E L A N D E N V A L L E N E R T E O N T D E K K E N? D E E U R O P E S E U N I E W E L K E P R A C H T I G E L A N D E N V A L L E N E R T E O N T D E K K E N? Inleiding Hallo jongens en meisjes van het 5 e en 6 e leerjaar! Weet je nog wel? Vorige zomer,

Nadere informatie

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE LARGE HOOGTEFOTOGRAFIE 360 FOTO S PLATTEGRONDEN INMETEN ARTIST IMPRESSIONS SLIDESHOW ENERGIELABEL WONINGMARKETING VOORDEELPAKKET

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE LARGE HOOGTEFOTOGRAFIE 360 FOTO S PLATTEGRONDEN INMETEN ARTIST IMPRESSIONS SLIDESHOW ENERGIELABEL WONINGMARKETING VOORDEELPAKKET FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE LARGE HOOGTEFOTOGRAFIE 360 FOTO S PLATTEGRONDEN INMETEN ARTIST IMPRESSIONS SLIDESHOW ENERGIELABEL WONINGMARKETING VOORDEELPAKKET 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 4 5 FOTOGRAFIE Professionele

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE BEWUST ANDERS WAARNEMEN

CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE BEWUST ANDERS WAARNEMEN CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE BEWUST ANDERS WAARNEMEN Inleiding Wat wij beogen met deze drie dagen is een verdieping in fotograferen. Dat doen we door het effect van foto s te bestuderen. In algemeenheid geven

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO Kijkwijzer Beeldbeschrijving FotografieVMBO Inhoud I. De bedoeling van deze kijkwijzer 2 II. Opdrachten 3 III. Eindopdracht 5 IV. Fotografie en het Fotomuseum Den Haag 6 I. De bedoeling van deze kijkwijzer

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Concept WHAT S UP, LATER?!

Concept WHAT S UP, LATER?! Omgevingsverkenning Toen ik aan mijn vrienden vroeg hoe ze denken over later en pensioen was de eerste reactie van allemaal: nee ik denk alleen over nu na eigenlijk. Vervolgens zei ik dat ze later als

Nadere informatie

ZIE DE MENS - KIJKWIJZER

ZIE DE MENS - KIJKWIJZER ZIE DE MENS - KIJKWIJZER HAVO/VWO BOVENBOUW Welkom in Museum de Fundatie bij de tentoonstelling ZIE DE MENS - 100 jaar, 100 gezichten. Het uitgangspunt voor de tentoonstelling is het idee dat juist honderd

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Breng diepte in je foto

Breng diepte in je foto Gewoon 10 tips Fotograferen is het vertalen van wat je ziet naar een afbeelding. Je kunt gewoon richten en klikken maar je kunt er ook net iets verder over nadenken. Foto's worden dan al een heel stuk

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven.

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. U hebt voor deze toets maximaal een uur. Wacht tot u mag beginnen

Nadere informatie

Veel leesplezier! Yvonne

Veel leesplezier! Yvonne + Beste lezers, In onze vorige nieuwsbrief was Buitenwereld nog volop bezig met de verbinding tussen speeltuin en kinderboerderij. Twee weides moesten tijdelijk worden gesloten zodat er een mooi pad aangelegd

Nadere informatie

Cursussen. Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis.

Cursussen. Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis. Cursussen Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis. Alle cursussen zijn tien lessen van drie uur opgebouwd uit een intro en gevolgd door een demonstratie. Mijn leraar zei steeds;

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto NatGeoFoto GEZICHTEN VAN DE WERELD FOTO- OPDRACHT 3 GEZICHTEN VAN DE WERELD In de tijdschriften van National Geographic verschijnen talloze portretten, van zowel mens als dier. Toch is portretfotografie

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Media¢er&Rotterdam&

Media¢er&Rotterdam& Media¢er&Rotterdam& MPM20 Kim,Robbin,Ricardo,Anisa,Arseli Bezochtop:15>10>2015 Inhoudsopgave Bedrijfomschrijving...3 Deproductie...4 Onzebeleving(Individueel)...5 Fotoverslag...7 2 Bedrijfomschrijving

Nadere informatie

Briefing wethouder & juryvoorzitter. Prijsuitreiking Winterfotowedstrijd en Leiden bij Nachtlicht

Briefing wethouder & juryvoorzitter. Prijsuitreiking Winterfotowedstrijd en Leiden bij Nachtlicht Briefing wethouder & juryvoorzitter Prijsuitreiking Winterfotowedstrijd en Leiden bij Nachtlicht Datum: maandag 21 november 2016 Locatie: B en W kamer stadhuis Tijd: 17.00 start - einde tot 18.00 u (loop

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Het instappen in de Paranormale Wereld

Het instappen in de Paranormale Wereld Het instappen in de Paranormale Wereld Eerste druk, 2014 2014 Johanna de Vos isbn: 9789048432189 nur: 728 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN Het is een feest om een echt kunstwerk in huis te hebben! Toch denken veel mensen dat ze zich dat niet kunnen veroorloven. Of dat het ingewikkeld is

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Gids voor het maken van een fotoreportage www.juniorreporter.nl

Gids voor het maken van een fotoreportage www.juniorreporter.nl Groene journalistiek door jongeren Gids voor het maken van een fotoreportage www.juniorreporter.nl Junior Reporter Groene journalistiek door jongeren JUNIOR REPORTER maakt onderdeel uit van Young Reporters

Nadere informatie

UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009

UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009 UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009 ingevuld door 18 van de 26 deelnemers deelnemers waren heel divers eb varieerden in leeftijd van 13 t/m 23 jaar oud Welk cijfer geef je de training?

Nadere informatie

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin 1. Intro 1 2. Wat is mijn selfie 2 3. Waarom mijn selfie 4 4. Evaluatie medestudenten 5 5. Bijlage

Nadere informatie

IN DE KIJKER. Informatiebulletin van de afdeling Utrecht- t Gooi AFDELING UTRECHT T GOOI

IN DE KIJKER. Informatiebulletin van de afdeling Utrecht- t Gooi AFDELING UTRECHT T GOOI IN DE KIJKER Informatiebulletin van de afdeling Utrecht- t Gooi AFDELING UTRECHT T GOOI 3e KWARTAAL 2015 Van de voorzitter Vol trots laat ik u onze vernieuwde nieuwsbrief zien. Er is hard gewerkt door

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent CKV CKV Verslag Culturele Activiteit Glow Eindhoven Naam:. Klas:. Foto/ toegang: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording kunstroute en 3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken

Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken Wanneer je fotografeert, dan kom je thuis met foto's op je geheugenkaartje. Je kunt dit netjes afwerken en op je Facebook of je

Nadere informatie

september / oktober 2014

september / oktober 2014 september / oktober 2014 Foto s van de maand Hein Valk Michel Lucas De voorzetter Geen Stijl Al jaren probeer ik voornamelijk plezier te hebben in fotografie, zonder me om een eigen stijl te bekommeren.

Nadere informatie

Jouw schrijfkompas voor je fotoalbum

Jouw schrijfkompas voor je fotoalbum SCHRIJFZIN ZOMERDAGBOEK Jouw schrijfkompas voor je fotoalbum Heb jij dat ook? Dat je na je vakantie een selectie maakt van je digitale foto s, deze opstuurt naar de Hema of Albert Heijn, en er weer een

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Vereniging Post - Actieven Belastingdienst Leiden

Vereniging Post - Actieven Belastingdienst Leiden Vereniging Post - Actieven Belastingdienst Leiden Cameliadal 6 2317 HK Leiden : 071-5212938 «hr_mv» «Voorl» «Voorv» «Naam» «Adres» «Postcode» «woonplaats» Leiden, september 2010 Nieuwsbrief 2010-2 De vakantieperiode

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017 Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017 Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 Juni 2017. Evenals voorafgaande jaren in Juni weer een battlefield tour naar de stranden en historische plaatsen in Normandië.

Nadere informatie

DURVEN. is de boodschap!

DURVEN. is de boodschap! DURVEN is de boodschap! NOTITIES Let ook op de klemtoon! Veel Franstaligen leggen de klemtoon op de laatste lettergreep zoals in het Frans. Maar in het Nederlands wordt de klemtoon vaak op de eerste of

Nadere informatie

Series in fotografie: sept. 2013

Series in fotografie: sept. 2013 Series in fotografie: sept. 2013 Wil jij graag een verhaal vertellen met je foto s? De kans dat slechts één foto een heel verhaal kan vertellen is bijzonder klein. Professionele fotografen maken daarom

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info De Chinese Muur 1. Voorwoord. 2. Wat is de Chinese Muur? 3. Waar ligt de Chinese Muur? 4. Waarom bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 5. Hoe bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 6. Hoe lang en hoe groot

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Opening van zondag 19 april 2009. Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid

Opening van zondag 19 april 2009. Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid Opening van zondag 19 april 2009 Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid De opening Hans Siegmund oud-docent van de exposanten begon de openingstoespraak met te zeggen dat hij wel eerst wat glaasjes

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie