Android - Een introductie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Android - Een introductie"

Transcriptie

1 Android - Een introductie De volgende tekst geeft uitleg over Android voor wie iets meer informatie wil dan de doos van een tablet biedt. Besturingssysteem Open source De meest bekende besturingsystemen van computers waren vroeger Windows van Microsoft en MacOS (nu OSX en ios) van Apple. Een andere variant hierop is Linux, een besturingsysteem wat niet zozeer door 1 bedrijf is gemaakt, maar een open instelling had; zonder licentiekosten en waarin iedereen vrij was om variaties en verbeteringen te maken. Deze situatie is redelijk vergelijkbaar met Encyclopedia Brittanica (betaalde encyclopedie, gemaakt door experts) versus Wikipedia (gratis encyclopedie, gemaakt door vrijwilligers over de gehele wereld). Android is grotendeels gebaseerd op Linux en is hierdoor een soort mengeling van open en gesloten. Flexibel Google heeft met het besturingssysteem ( OS of Operating System) versie 4.0 en hoger van Android een flinke stap vooruit gemaakt; deze versie is voor zowel de smartphone als tablet ontworpen. Een tablet met Android 4.0 en hoger is geschikt voor vele taken en nadert steeds meer de flexibiliteit van een PC, maar dan in een handzaam formaat. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Google Android vs Apple ios Het voordeel van Google Android t.o.v. ios van Apple is dat het meer open is en flexibeler is voor ontwikkelaars. Hier komt de oorsprong van Linux in terug. Daarnaast is ios van Apple alléén op haar eigen producten beschikbaar; de ipod, Phone en ipad. Het voordeel hiervan is dat het besturingsysteem volledig is geoptimaliseerd voor de hardware; bij Android moet rekening worden gehouden met honderden verschillende variaties. Android is vrij te installeren op elk apparaat die het kan draaien. Google Android vs Microsoft Windows De vrije toestemming voor het aanpassen en het ontbreken van licentiekosten voor fabrikanten zorgen samen voor een sterke concurrentie van Android tegen Microsoft Windows. De laatstgenoemde heeft een geoptimaliseerde versie van Windows voor tablets: Windows 8. Het voordeel van Windows daarentegen is de ondersteuning aan programma s die het door de jaren voor zich gewonnen heeft. Alle grote programma s, van Photoshop tot Call of Duty tot Word/Excel/Outlook, zijn op Windows PC s verkrijgbaar. Variaties hierop voor de mobiele Windows, Android en ios versie zijn te verwachten in de (nabije) toekomst.

2 Apps Een veelgehoord begrip De opzet van een app (applicatie) is vaak klein. Elke app is eigenlijk eenvoudige software met een specifieke functie; bekende apps laten je s ontvangen en versturen, internetpagina s bekijken, een spel spelen, video bekijken, muziek luisteren, een landkaart bekijken, het nieuws lezen, etc. App versus internetpagina Een voordeel van een app in vergelijking met een internetpagina van dezelfde naam, is dat de app beter afgestemd is op een touchscreen; compacte weergave, grotere letters zonder inzoomen en toch makkelijker met opties selecteren op een klein scherm. Daarnaast heeft een app meer mogelijkheden dan een internetpagina voor interactie met andere apps en de OS van de smartphone/tablet. Denk hierbij aan het gebruik van de GPS voor het bepalen van je positie in Google Maps of gebruik van de bewegingsensor voor het sturen van een auto in een racespel. De online software winkel - Google Play Alle apps zijn uitgebreid te bekijken via de app Google Play (voorheen heette dit Android Market) of in een internetbrowser op Als je ingelogd bent op die site met hetzelfde gmail-account als op de smartphone/tablet, kun je zelfs vanaf de site een app kiezen en de opdracht geven dit op naar de smartphone/tablet te sturen en installeren via internet. Vele apps worden regelmatig verbeterd en/of uitgebreid door middel van een update, waardoor het beter en sneller zal reageren of meer functies ondersteund. Bij het bezoeken van de Google Play store is eenvoudig terug te vinden welke geïnstalleerde apps een nieuwe versie voor beschikbaar is die vervolgens direct en eenvoudig over de huidige versie heen geïnstalleerd kunnen worden (vaak met behoud van instellingen in die App). Een paar voorbeelden van apps die zijn te vinden op Google Play Er zijn talloze nieuwe apps, vandaag de dag zelfs honderdduizenden. De vele extra apps die je kan downloaden via Google Play vergroten de mogelijkheden van een tablet of smartphone gigantisch. Met Skype is bellen via internet eenvoudig. Als de tablet of smartphone geschikt is voor videobellen kun je zelfs elkaar zien in een directe video verbinding. Met Uitzending Gemist kunt u TV-programma s van Nederland 1, 2 en 3 tot tien dagen na uitzending nog terugzien. Met NU.nl of NOS Teletekst kunt u het nieuws volgen. Dit zijn maar een paar apps waarvan nog vele andere variaties beschikbaar zijn met dezelfde en andere functies.

3 Veelzijdigheid in ontwikkelaars Ontwikkelaars van apps zijn vanwege de lage instapkosten tegenwoordig niet alleen de grote bedrijven, maar ook kleine bedrijven, hobbyisten, ambitieuze werkzoekenden die willen opvallen voor grote bedrijven en zelfstandigen die wat bij willen verdienen of zelfs met een origineel idee kunnen doorbreken en voor zichzelf kunnen beginnen. Dit maakt de diversiteit en betaalbaarheid van applicaties voor Android zeer aantrekkelijk. Reclames Een alternatieve manier van geld verdienen voor de ontwikkelaars van apps zijn advertenties die tijdens gebruik van de app in het scherm verschijnen. Een voorbeeld hiervan is de gratis variant van Wordfeud die na het spelen van je beurt een scherm met een advertentie laat zien. In de gratis versie van Angry Birds zie je een kleine balk bovenin het scherm met Google ads. Zodra deze wordt aangeraakt door de gebruiker van de tablet/smartphone, wordt er een internetpagina of Google Play pagina geopend. Voor het sturen van mensen naar die pagina krijgt de maker van de app onder bepaalde voorwaarden een kleine vergoeding. Hierdoor kan de ontwikkelaar het spel gratis aanbieden. Doorgaans wordt naast de gratis versie met advertenties ook een betaalde versie zonder advertenties aangeboden voor wie de app of het spel leuk vindt en de ontwikkelaar direct wil steunen. De eerste keer aanzetten Nadat de tablet met Android 4.0 de eerste keer is opgestart zie je een welkomstscherm met een tijdklok en ernaast een cirkel met een slot erin. Leg je vinger op de cirkel en sleep deze richting het symbool met het open slot. Hiermee ontgrendel je de bediening van de tablet; dit kan je in de instellingen wijzigen of uitschakelen onder beveiliging. Je kan snel naar instellingen door tweemaal de klok rechtsonder aan te raken. Een nieuwe tablet gekocht - de eerste kennismaking Het is aan te raden als eerste verbinding te maken met een lokaal WiFi netwerk via instellingen. Indien het een beveiligd netwerk is, heeft u het wachtwoord nodig. Vervolgens kun je een privé Gmailadres koppelen aan de tablet. Heb je nog geen Gmailadres, dan kan die direct worden aangemaakt via de tablet. Dit zorgt ervoor dat verschillende Google apps worden gesynchroniseerd, zoals Gmail, Google Play, Agenda,

4 YouTube, Google+,Drive, Hangouts, Chrome web browser, etc. Een afspraak ontvangen in een kan dan direct in de agenda worden geïmporteerd, of een bestand bewaard in de Google Drive (persoonlijke opslaggeheugen bereikbaar via internet) kan direct worden toegevoegd als Gmail bijlage, of een website bekeken in Chrome op de PC is makkelijk terug te vinden in Chrome op Android, etc. Je kan met de bijvoorbeeld de app ook s van andere adressen dan Gmail ontvangen en versturen (zoals Hotmail), echter is een Gmail-account vereist voor het downloaden van apps in Google Play. Een Qware Tablet PC nieuw uit de doos biedt de volgende mogelijkheden met de voor geïnstalleerde apps (uit te breiden met downloadbare apps uit Google Play): Internetpagina s bekijken via de app Browser of Chrome berichten ontvangen, opmaken en versturen via de app van verschillende adressen, waaronder Hotmail. De app Gmail is geoptimaliseerd voor een Gmail-account en is gekoppeld aan de tablet. Agenda laat je een online agenda bijhouden gekoppeld aan Gmail. Aldiko is een e-reader programma dat e-books weergeeft. amedia Control/Sitecom Media Controller is een app die samenwerkt met een Sitecom multimedia-harde schijf en de video s, foto s en muziek van die schijf afspeelt op een netwerk media speler (bijvoorbeeld de tablet zelf). Calculator is een eenvoudige rekenmachine. (er zijn veel uitgebreidere versies beschikbaar in Google Play) Camera laat je de ingebouwde (front)camera gebruiken voor maken van foto s en video s. Documents To Go biedt de mogelijkheid Word, Excel en Powerpoint bestanden te bekijken. File Manager biedt de mogelijkheid bestanden te zoeken en beheren in de mappen op het geheugen. HiQ MP3 Recorder/Geluidsrecorder neemt geluid op. Flash Player en SWF Player zijn extra ondersteuningen voor de browser zodat deze meer sites beter kan weergeven (niet meer ondersteunt door Google in Android 4.1 en hoger). Google Play is de online winkel voor betaalde en gratis apps en games. In Amerika zijn muziek, e-books en films ook al digitaal beschikbaar, dit zal in de toekomst wellicht ook naar Nederland komen. De app Muziek speelt geluidsbestanden af. Maps is Google Maps, wat online landkaarten weergeeft. Navigatie en Plaatsen zijn functies van Google Maps voor het zoeken van locaties en weergeven van routes. Klok laat de tijd zien en alarmen instellen. YouTube is een gigantische verzameling van online video s.

5 Zoeken laat je zoeken op internet (Google) of naar apps op de tablet. Hangouts (voorheen Talk) is een app waarmee je kan chatten, bellen, videobellen, foto s delen, etc. binnen Google diensten o.a. in Android en de Chrome browser op PC. Sommige apps en functies vereisen internet verbinding en/of een gekoppeld Gmailaccount. Downloaden van gratis apps en games via Google Play vereist alleen een Gmailaccount. Het kopen en downloaden van apps vereist een creditcard en een Gmailaccount. Van bijna elke app is wel een alternatief te vinden op Google Play, met iets andere eigenschappen of functies. De apps van Google Inc. zijn over het algemeen aan te raden om mee te beginnen.

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld Android Smartphones & Tablets Vergroot uw digitale wereld Android Android is het besturingssysteem van de meeste smartphones & tablets die niet door Apple zijn gemaakt. Toestellen van bijvoorbeeld Samsung,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Aan de slag... 7

INHOUDSOPGAVE. Aan de slag... 7 Handleiding INHOUDSOPGAVE Aan de slag... 7 Anatomie van jouw Kobo Arc 10HD... 8 Jouw Kobo Arc 10HD opladen... 9 Jouw Kobo Arc 10HD in slaap sussen en wakker maken... 10 Het touchscreen gebruiken... 11

Nadere informatie

App Store. 1. Bladeren en zoeken. Cursus ipad App Store Pagina 1

App Store. 1. Bladeren en zoeken. Cursus ipad App Store Pagina 1 App Store Wat zijn Apps? Apps = Applications (toepassingen) Applicaties voor mobiele telefoons (iphone) en tablets (ipad) met internetverbinding. Deze Apps zijn verkrijgbaar via de App Store op uw ipad

Nadere informatie

Vergaderen op afstand

Vergaderen op afstand Vergaderen op afstand Versie: 5-5-2012 Auteur: Pierre Gorissen Deze uitgave wordt beschikbaar gesteld met de volgende Creative Commons licentie: Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0

Nadere informatie

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving WAAR LIGGEN DE RISICO S EN WAAR IS DE CONTROLE? Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving Smartphones en tablets, zowel zakelijk als privéeigendom, overspoelen de werkomgeving. Op deze apparaten wordt

Nadere informatie

Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion

Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion Jorg Kennis www.kennisonline.com Versie 2.1 1 Inhoudsopgave Overstappen van Windows naar Mac Over dit e-book 1. Inleiding 2. Het Dock en Launchpad

Nadere informatie

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen )

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) Alles wat je al wou weten over de ipad (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) 1 Inhoudsopgave Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Een tablet kiezen hoe doe je dat?... 4 3. De basics... 7 4. Multi-touch

Nadere informatie

ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform

ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform ios, Android, Windows Phone of BYOD? helpline B.V., 20 maart 2014, versie 1.0 Dellaertweg 9 C 2316 WZ Leiden 071-523

Nadere informatie

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 Deze handleiding 3 Hoofdstuk 2. Aan de slag 4 2.1 Voor de 1 e keer inloggen 4 2.2 Gebruik via uw internet

Nadere informatie

Tijd over door zakelijke apps

Tijd over door zakelijke apps Tijd over door zakelijke apps Als zzp er doe je hard je best je zaak draaiende te houden. Je bent niet alleen bezig met het werk dat jij leuk vindt, maar je doet ook de planning, marketing en boekhouding.

Nadere informatie

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps MOBILE De mogelijkheden van mobile apps Gemak dient de mens INHOUD Apps zorgen voor gebruikersgemak 2 The future is mobile 3 De groei van apps 4 Verwachting = nieuwe standaard 4 Van website naar mobiel

Nadere informatie

Onderzoek Tablets in het onderwijs

Onderzoek Tablets in het onderwijs Onderzoek Tablets in het onderwijs September 2011 Voorwoord In dit verslag presenteren we onze bevindingen van de tablettest die we hebben uitgevoerd. Zowel de ipad 2 als verschillende Android tablets

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 Zarafa

Handleidingen 1.0 Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa In dit document vind je de handleidingen voor Zarafa zoals aangeboden door ECM2. I. Zarafa Email en Agenda 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie

Gebruik van de ipad (26-8-2013) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/

Gebruik van de ipad (26-8-2013) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/ Gebruik van de ipad (26-8-2013) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/ Versie verschillen... 2 Gebruik van een ipad... 3 Handleiding... 3 Eerste gebruik... 3 Apple ID... 3 Knoppen... 4 Instellingen...

Nadere informatie

Presenteer met stijl

Presenteer met stijl tipsenadvies-internet.nl Uw veertiendaagse navigator op de informatiesnelweg 19 jaargang - nummer 15 31 januari 2015 In dit nummer... Webdiensten Presenteer met stijl... 1 Computer Doeltreffender aan de

Nadere informatie

1 Kennismaken met Google Drive en Docs 1. 2 Werken met Google Drive 11

1 Kennismaken met Google Drive en Docs 1. 2 Werken met Google Drive 11 1 Kennismaken met Google Drive en Docs 1 Voor wie is dit boek? 2 Uw bestanden in de wolken 3 Een kantoorpakket in de browser 4 Apps koppelen aan Drive 6 Voor- en nadelen van Drive 7 Systeemvereisten 10

Nadere informatie

Gebruikersaccountbeheer (UAC)

Gebruikersaccountbeheer (UAC) Gebruikersaccountbeheer (UAC) Ook in Windows 7 is Gebruikersaccountbeheer (UAC) aanwezig. In Windows Vista is alleen de mogelijkheid om deze 'toestemmingen vensters' uit te schakelen. In Windows 7 is dit

Nadere informatie

HTML 5 App. Herman van Dompseler in opdracht van SURFnet. 20 december 2012 Versie 0.91

HTML 5 App. Herman van Dompseler in opdracht van SURFnet. 20 december 2012 Versie 0.91 Herman van Dompseler in opdracht van SURFnet 20 december 2012 Versie 0.91 Contents Inleiding... 4 Wat is HTML 5... 4 Wat is er mogelijk met HTML 5?... 5 HTML 5 handige links... 8 Part 1: HTML 5 Apps...

Nadere informatie

CURSUS ANDROÏD. Frank Missotten CVO Zuid-Limburg

CURSUS ANDROÏD. Frank Missotten CVO Zuid-Limburg CURSUS ANDROÏD Frank Missotten CVO Zuid-Limburg Wist je al dat de aarde binnenkort bevolkt zal zijn met leuke, vriendelijke groene robotjes die gratis zijn en naar de naam Android luisteren? Deze groene

Nadere informatie

Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud.

Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud. Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Macgebruikersgroep, Marke Kortrijk. 8 november 2012 Sessie icloud - Roland Vansteelandt Tekst samengeraapt op de webstekken van Apple. Hier en daar wat aangepast voor Appeltje-i.

Nadere informatie

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij Gemeente zoekt app Door: Brechtje de Leij De vraag is mobiel een hype of hip hoeven we eigenlijk vandaag de dag niet meer te stellen. Ga maar eens de trein in, of observeer de wachtende medemens. Iedereen

Nadere informatie

Handleiding. Meer over de OnRoute producten op www.onroute.nl

Handleiding. Meer over de OnRoute producten op www.onroute.nl Deze handleiding bevat de stand van zake van de App per 20 oktober 2014. De App is nog vol in ontwikkeling en zal regelmatig aangepast worden. App versie 1.0.0 OnRoute is een handelsmerk van TeqTrade BV

Nadere informatie

Bouwen aan een sterke internationale vakbeweging vanaf de werkvloer. Een gebruiksaanwijzing voor vakbondsactivisten

Bouwen aan een sterke internationale vakbeweging vanaf de werkvloer. Een gebruiksaanwijzing voor vakbondsactivisten Nieuwe Sociale Media: Bouwen aan een sterke internationale vakbeweging vanaf de werkvloer Een gebruiksaanwijzing voor vakbondsactivisten TIE Netherlands en Networganization Mei 2012 Amsterdam 1876 door

Nadere informatie

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE WINDOWS 8 Windows 8 zit vol met mooie nieuwe features, zoals de kleurrijke Metrointerface, een vernieuwde Explorer, aantrekkelijke desktop tiles, handige systeemherstel opties en nog veel meer. In deze

Nadere informatie

E-mail, agenda, contacten en groepen beheren via een webserver

E-mail, agenda, contacten en groepen beheren via een webserver Reportage Cloudalternatieven: gehoste diensten Holger Bleich, Christian Wölbert Teamwerk zonder cloud E-mail, agenda, contacten en groepen beheren via een webserver Er bestaan veel alternatieven voor e-mail

Nadere informatie

Velen werken nu nog als volgt

Velen werken nu nog als volgt Door Carl Maegerman Velen werken nu nog als volgt Software voor mails, contacten en agenda Software voor administratie Software voor grafisch werk PC ALLE gegevens (bestanden) die men met de voorgaande

Nadere informatie

Digitaal werken en vergaderen met

Digitaal werken en vergaderen met Digitaal werken en vergaderen met Windows 8 en Microsoft Surface Impact van Windows 8 op Digitaal vergaderen Mogelijkheden van Windows 8 voor Het Nieuwe Werken Impact van Windows 8 op BYOD, CYOD en HIYD

Nadere informatie

Installatie-instructie van een AMICE certificaatback-up in gangbare browsers

Installatie-instructie van een AMICE certificaatback-up in gangbare browsers Installatie-instructie van een AMICE certificaatback-up in gangbare browsers Dit is een publicatie van het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Deze publicatie

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

1. ICT. Hardware. Hoofdstuk 1 Computer Essentials Pagina 1

1. ICT. Hardware. Hoofdstuk 1 Computer Essentials Pagina 1 1. ICT ICT is de afkorting voor informatie- en communicatietechnologie. De informatietechnologie beslaat de kennis over hard- en softwareproducten en diensten. Met communicatietechnologie wordt, in algemene

Nadere informatie