We zullen elk item apart behandelen en adviseren u nu als eerste de uitleg van de I/P Clock configuratie te gaan zien.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "We zullen elk item apart behandelen en adviseren u nu als eerste de uitleg van de I/P Clock configuratie te gaan zien."

Transcriptie

1 Axum Video-0 Intro Nadat we de AXUM hebben aangesloten is nu het moment gekomen om de tafel naar onze eigen wensen te gaan configureren. We hebben voor ons links de RACK unit en rechts de 12 fader Users Interface. Ook wel UI genoemd. Het UI gedeelte heeft eveneens (net als het rack) een Ethernet aansluiting en we hebben tevens een PC staan om de webpage te bezoeken voor het instellen van de mengtafel. In deze demo configuratie zien we RACK ONE met de volgend insteek kaarten: Een voedingskaart, een microfoon kaart, Line A/D kaart, digitaal in en uit kaart, een hybrid kaart met ingebouwde hybrid en een lijnuitgangskaart en een monitor uitgangs kaart. Belangrijk hierbij is dat de bovenste twee RJ45 connectors (A en B) gebalanceerde uitgangen zijn bedoeld om een eindtrap aan te sluiten voor de controlroom of studiospeakers en de onderste twee aansluitingen C en D zijn hoofdtelefoonaansluitingen. Aansluiting C en D hebben dezelfde signalen. We hebben een DSP Kaart en een FireWire aansluiting en de centrale proceseenheid de ENGINE waar het geheel op draait. In de ENGINE draaien alle software applicaties die uiteindelijk van de AXUM een radio mengtafel maken. Om het geheel te gaan configureren moet U naar de webpage gaan van het Rack. De default webpage setting vanuit de fabriek is IP-adres Hiermee komen we op de eerste pagina van de webpage van het Rack. Hier kunnen we zien wat de standaard ingestelde namen zijn van de mengtafel die we eventueel straks kunnen wijzigen. We kunnen maximaal vier AXUM tafels in één RACK laten draaien echter de huidige configuratie die we gaan demonstreren is voor één mengtafel. We kunnen zien wie de gebruiker is van de tafel en wie op dit moment op de tafel actief is. We kunnen ook eventueel een eindtijd instellen voor de radioprogramma s en die activeren. Deze eerste pagina is vrij toegankelijk voor iedereen er zit verder geen password op. Voor het configureren gaan we naar de console 1 tot en met 4 configuratie pagina. Deze pagina is normaal password beveiligd alleen bij deze demo video laten we dat niet zien.

2 Hier komen we op de eerste pagina waar we de mengtafel kunnen instellen. Hier ziet u van boven naar beneden de volgende instel blokken. Global configuration Buss Configuration Matrix Settings Module settings Console settings Hardware settings (zowel voor het Rack als de Users Interface) Security settings We zullen elk item apart behandelen en adviseren u nu als eerste de uitleg van de I/P Clock configuratie te gaan zien.

3 AXUM Video-1 IP Clock We gaan beginnen met het IP adres en de clock configuratie om de global configuraties in te stellen. Standaard wordt de tafel uitgeleverd op het IP-adres met natuurlijk de bijbehorende subnet mask, gateway en DNS server gegevens. Indien dit anders gewenst is kan dit hier worden aangepast. Deze eventueel gewijzigde gegevens worden pas actief nadat de mixer ge-reboot is. Let op dat je het IP-adres wel goed instelt en past bij jouw aansluiting binnen je eigen netwerk. Het tweede gedeelte van de pagina geeft aan hoe de mengtafel werkt. Normaal gesproken maakt de tafel gebruik van Ethernet om het MambaNet protocol doorheen te sturen. Dit is een standaard configuratie. Dus voor deze configuratie werkt de tafel ook goed zonder het IP-adres goed zou functioneren. Is het echter wenselijk om meer tafels in het netwerk te laten draaien dus meerdere AXUM racks in een netwerk te laten draaien is het noodzakelijk om Ethernet uit te schakelen en het via UTP en via TCP te laten lopen. Normaal gesproken vanuit de fabriek s instellingen staat ethernet actief. Meer informatie over deze zaken kunt U ook terug vinden in het manual. Het onderste gedeelte van de pagina geeft aan waar de klok op gesynchroniseerd wordt. De klok die zichtbaar is op het dagelijkse werk display. Dit scherm. Hier staat hij ingesteld op de tijdzone van Europa/Amsterdam. We zien dat hij gewoon via het netwerk gesynchroniseerd wordt. We zien hier de huidige tijd. Echter als deze mengtafel niet wordt aangesloten op Internet dan kan het handig zijn om via het lokale netwerk te synchroniseren en kan er een lokaal IP-adres worden ingevoerd. Natuurlijk kan ook de tijd lokaal worden gezet indien er geen NTP-server aanwezig is. Deze besproken pagina geeft dus alle globale variabelen weer die in de tafel instelbaar zijn. Voornamelijk op het gebied van het netwerk gedeelte. De volgende demo video zal over de Global Configuration gaan.

4 AXUM Video-2 Global Configuration We gaan verder met onze instellingen en gaan naar de Global Configuration. In de Global configuration kunnen we de klok instellen waarop de tafel gaat draaien. We stellen in waar de master klok vandaan komt, intern of extern of eventueel via een FireWire of een digitale ingang. De Headroom is standaard ingesteld op 20 db. We kunnen ook de FADER curve instellen. Normaal gesproken heeft een mixer 10 db fader reserve. Of 0 db als er geen FADER reserve is. Dit betekent als je op 0 db staat met de fader geheel naar boven geschoven het signaal niet versterkt wordt. Indien gekozen wordt voor 10 db betekent dit dat wanneer de FADER totaal opengeschoven wordt je 10 db extra versterking krijgt. Auto Momentary staat standaard op NO. Als deze op YES gezet wordt betekent dat wanneer een schakelaar kort ingedrukt wordt hij latched dus hij schakelt om van Uit naar Aan. Houd je hem lang ingedrukt dan blijft hij AAN op het moment dat je hem indrukt en bij los laten gaat hij weer naar UIT. Deze stand komt niet zo heel veel voor maar kan soms makkelijk zijn in sommige configuraties. Normaal gesproken staat hij op NO Startup State staat hier op Default, dat houdt in dat wanneer de tafel opstart (na stroomuitval) de tafel gaat staan in de stand zoals hij ooit geprogrammeerd is. Het kan ook gewenst zijn om de tafel te laten opstarten in de laatste stand zoals je hem hebt uitgezet. Deze stand kan problematisch zijn op het moment dat microfoons openstaan en de tafel krijgt een powerdown doordat de netspanning uitvalt. Na een uur komt de tafel weer online en zal in de laatste stand terugkomen met de microfoons aan. Normaal gesproken voor een live radiostation zal het meer gewenst zijn om de programmed defaults terug te laten komen dat houd in dat de tafel komt terug in een bekende stand in de stand zoals je de tafel hebt geprogrammeerd. In het onderste gedeelte. Console information kun je aangeven wat de namen van de tafel zijn. We kunnen vier tafels configureren op een rack. We kunnen alle vier de tafels verschillende namen geven. Bijvoorbeeld ik zal hier studio 1 kunnen benoemen als OnAir 1. Locaties kunnen we wijzigen waar de tafel zich bevind welke stad of gedeelte van het gebouw of in welke ruimte en we kunnen de contactpersonen die erbij horen aangeven. Bijvoorbeeld op deze manier zodat als we in het eerste scherm kijken van de tafel dat we altijd zien wie we moeten aanspreken als er wat met de tafel aan de hand is en ook kunnen zien waar de tafel zich bevindt in het gebouw als we hem willen configureren. Omdat natuurlijk de configuratie via Ethernet gaat is het soms niet altijd duidelijk waar een mengtafel zich bevindt.

5 Dus deze pagina is ook weer het global configureren van de mengtafel op het gebied van klokken en de werkwijze van de tafel en de gebruiker en de positie van de tafel. De volgende demo zal gaan over Mix Bus Configuration

6 AXUM Video-3 Mix buss Configuration We komen aan bij de buss configuratie. We beginnen met de mix buss configuratie. De AXUM mengtafel heeft 32 mono mix bussen die we in paren gebruiken, we hebben dan dus 16 stereo mix bussen. Deze mix bussen kunnen allemaal een eigen naam krijgen. Als bijvoorbeeld SUB vaak gebruikt wordt voor recording kun je de naam aanpassen naar Recording. In dit geval gebruiken we maar 8 stereo bussen dat zijn dan 16 mono mix bussen. We hebben ze gelabeld met Program, Record, AUX 1,2,3,4, dump en PFL. De onderste bussen 17 t/m 32 worden op dit moment niet gebruikt in onze huidige configuratie. Per buss kunnen we aangeven hoe de buss functioneert. Hier geven we aan dat de PFL buss een PRE fader, module ON level afgeeft. Bij deze buss wordt ook een PRE Fader module level gezet dat is logisch voor de PFL buss. De PFL buss willen we graag afluisteren, onafhankelijk van de module ON en onafhankelijk van module level. In dit geval is die echter wel afhankelijk van de module balance dus als we de pan-pot naar één kant draaien horen we dat ook op de PFL buss. Dit kan soms gewenst zijn. Tevens kunnen we aangeven hoe een AUX Module level functioneert, bijvoorbeeld AUX 4. In dit geval zullen we omschakelen naar PRE Fader AUX en ook schakelen naar PRE balance. Dus hij is dan wel afhankelijk van de module ON schakelaar, maar niet afhankelijk van het fader level en van de balance regelaar. U kunt hier het buss level instellen, standaard staat hij op 0 db in een radio tafel. We kunnen ook de pre-defined buss ON instellen. In dit geval hebben we de ON aanstaan, bij deze buss is het master level 0 db en de buss is actief. Hier kunnen we instellen dat bijvoorbeeld de PFL interlock is. Ik kan me voorstellen dat als U op PFL drukt, dat U echt maar één module wilt horen. Door hem op interlock te zetten schakelt elke andere module naar de PFL buss de voorgaande uit, er is dus altijd maar één module te horen op de PFL buss op deze manier. En nu werkt die weer gewoon optellend. In de exclusive kolom kunnen we aangeven of de buss een specifieke functie heeft. In dit geval hebben we bij de dump buss de specifieke functie dump/record gekozen. Deze functie geeft de buss een specifieke dump functie dat houdt in dat wanneer deze buss geactiveerd wordt op de module alle andere bussen op deze module worden gedeactiveerd en dat alleen de dump buss actief is. Deze functie is erg handig bij het snel opnemen van een voice track.

7 Het werkt als volgt, normaal gesproken zou de microfoon naar de program en misschien ook wel naar een AUX geschakeld zijn. Op het moment dat we nu de dump buss op deze module actief maken worden de andere bussen uitgeschakeld en blijft alleen de dump actief. We kunnen onze recording maken. Als we daarna de dump buss weer uitzetten en dan komt de oude stand die voordat we naar de dump mode gingen weer terug. Op deze manier kunnen we snel een opname maken van de module of van meerdere modules en nadien kunnen we de tafel weer terug zetten in de stand zoals ervoor. Daarnaast is er ook een speciale functie gegeven aan de PFL buss. Dus naast de dump zijn ook de communicatie technician en communicatie producer speciale functies. Deze functies geven de buss een extra mogelijkheid om de buss ook te gebruiken als een communicatie buss. Doordat we aangeven dat de PFL buss in dit geval de communicatie buss is van de techneut schakelt de buss automatisch naar de hoofdtelefoons van de desbetreffende personen waarmee we willen communiceren. De buss kan geschakeld worden naar de hoofdtelefoonuitgangen en ook bijvoorbeeld naar een hybrid uitgang of een extra lijnuitgang die naar een wandelzender of naar een VAN toegaat. Bij de buss reset by module active kunnen we aangeven of de buss ge-reset moet worden als de module actief wordt. Deze functie is erg handig om bedieningsfouten van de mengtafel te voorkomen. Je kunt je voorstellen dat wanneer je op een module de PFL indrukt dan hoor je het signaal onafhankelijk van de module ON en onafhankelijk van het module level. Wanneer nu de FADER per ongeluk opengeschoven wordt zou dit signaal ook ON Air te horen zijn terwijl wij zelf nog naar de PFL bus luisteren en dus niet door hebben dat er iets fout gaat. Door nu module reset by module active op YES te zetten, wat we bij de PFL buss hebben gedaan, ontstaat de situatie dat wanneer deze module actief wordt deze buss ge-reset wordt, dus alle actieve modules op deze buss worden gedeactiveerd. Op deze manier horen we direct wat er ON Air gebeurd en kunnen er minder bedieningsfouten worden gemaakt. In de laatste kolom geven we aan bij welke console de buss hoort in dit geval hebben we de eerste 16 bussen toegekend aan tafel 1 dan hebben we 4 bussen toegekend aan tafel 2 we hebben 3 bussen toegekend aan tafel 3 en de laatste tafel tafel 4 heeft 1 buss. In dit geval zou tafel 4 als een virtuele mengtafel kunnen worden gebruikt met ON Air buss die een tafel wel of niet ON Air zet of eventueel een non-stop signaal naar ON Air toe schakelt. Deze pagina stelt dus de echte mix bussen van de tafel in geef hem de juiste naam zodat we hem terug kunnen vinden in het systeem en geef er de functie aan die de buss binnen het systeem heeft. De volgende Video gaat over 4 Monitor Buss Configuration

8 AXUM Video-4 Monitor Bus Na de mix buss configuratie gaan we de monitor buss configuratie maken. De AXUM heeft dus 16 stereo mix bussen maar ook nog eens 4 stereo monitor bussen. Voor elke DSP kaart die extra in het Rack wordt geplaatst komen er 4 monitor bussen bij. Deze demo mengtafel die we hier configureren heeft 1 DSP kaart in het rack zitten. De DSP kaart zit hier. En omdat er 1 DSP kaart in het rack zit, hebben we 4 stereo monitor bussen. In ons geval gebruiken we maar 2 stereo monitor bussen. In de kolom Label geven we deze bussen een naam. De eerste monitor buss hebben we genoemd CRM buss en de tweede buss hebben we studio buss genoemd. De CRM buss gaan we straks gebruiken om onze control room speakers aan te hangen en de koptelefoon van de techneut te laten beluisteren. De studio buss gaan we gebruiken om de speakers in de studio ruimte en de hoofdtelefoon van de announcer en de gasten aan te sturen. Ook hier hebben we op deze monitor bussen specifieke instellingen die we instellen in de Interlock kolom De interlock staat op YES. Dit houdt in dat wanneer een signaal naar de buss geschakeld wordt alle voorgaande signalen van de buss worden afgehaald. Een standaard instelling is dat je of program, of recording, of sub, of dump wil horen en niet deze signalen door elkaar heen. Voor de externe signalen naar de monitor buss hebben we een aparte instelling dat komt verder op in deze presentatie. Hier geven we aan bij de kolom Default selection waar de buss normaal gesproken naar luistert, welk signaal naar de monitor buss geschakeld wordt op het moment dat er geen selectie is gemaakt of bij het opstarten van een mengtafel. In dit geval luistert de control room buss, na het opstarten of wanneer er niks aangeschakeld is, naar de ON Air buss en de studio buss luistert naar de program buss. De kolom Automatic switching hebben we nodig om de monitor buss om te laten schakelen op het moment dat er een signaal actief wordt op een van de mix bussen. In dit geval schakelt de monitor buss automatisch om naar de dump buss op het moment dat de dump buss in een module actief wordt. Dit is van zelfsprekend voor de PFL buss dus met andere woorden, als we een willekeurige PFL signaal op een tafel activeren op een module dan wordt de control room monitor buss, de monitor buss dus, automatisch omgeschakeld naar de PFL buss en dan kunnen we dus luisteren naar het PFL signaal op onze monitor buss. In deze configuratie hebben we de PFL alleen geactiveerd op de control room monitor buss en niet op de studio buss.

9 Dus met andere woorden de techneut die naar de control room monitor buss luistert gaat het PFL signaal beluisteren echter de gasten in de studio, de studiospeakers en de announcer zullen altijd een eigen signaal blijven horen en worden niet gestoord door het eventuele PFL signaal. Op het moment dat de buss automatisch omschakelt wordt het huidige signaal dat op de buss staat gedimd. Dit dim level kunnen we hier instellen bij het kopje dim level standaard staat die op min 20 db ingesteld, we kunnen er ook voor kiezen het signaal veel lager te laten dimmen. In dit geval wordt het huidige signaal 20dB gedimd en komt het PFL signaal bijvoorbeeld of het dump signaal eroverheen. We kunnen ook kiezen voor een lagere dimming, bijvoorbeeld 6dB Standaard wordt de tafel uitgeleverd op min 20 db. In de kolom Console kunnen we aangeven bij welke mengtafel (we hadden 4 mixers geconfigureerd) we de control room monitor buss willen gaan gebruiken. In deze demo zit monitor buss 1 op console 1 als CRM buss. Monitor buss 2 zit ook op console 1 en is als Studio buss gelabeld. Monitor buss 3 zit op console 2 en monitor buss 4 zit op console 4 Als we meer DSP kaarten plaatsen dan kunnen we meer monitor bussen toekennen aan verschillende tafels met een maximum van 17 bussen. Op de configuratie pagina Monitor buss configuratie kunnen we dus instellen waar de monitor buss naar luistert en hoe hij reageert op de verschillende signalen die binnen de tafel plaats vinden. De volgende demo video gaat over Matrix Settings en wel item 5, Source Configuration

10 AXUM Video-5 Source We gaan verder met het instellen van de tafel en we komen nu bij de matrix instelling. We beginnen met de Source configuration We geven de sources, de aangesloten apparatuur op de mengtafel dus, een naam. We gaan er voor zorgen dat de juiste ingangen op de rack kaarten de juiste gaan naam krijgen. Deze demo mixer heeft de volgende kaarten in het rack. Laten we nog even kijken hoe het rack eruit zag. De Power supply links neemt 3 posities en de mic kaart zit dus op positie 5. De Mic kaart heeft vier microfoon ingangen. We zien hier de vier microfoon ingangen en we kunnen hier ook terug vinden waar die microfoon ingangen zich bevinden op de mengtafel in dit geval staat hier slot 5 channel 1 op left en right. We zien ook dat mic input 2, 3 en 4 eveneens op slot 5 zitten links en rechts aangezien de mic kaart 4 mic inputs heeft. Bij alle sources in deze mengtafel gaan we ervan uit dat ze stereo zijn. Echter een microfoon is natuurlijk mono dus we zetten het signaal van microfoon 1 zowel op het linker als op het rechter kanaal. Op deze manier is de microfoon mono aangesloten maar toch een stereo bron. Als het microfoonkaartje dat in het rack zit goed geconfigureerd is ontstaan hier automatisch instellingen voor phantom power, pad en gain. Normaal gesproken worden deze instellingen bij het rack kaartje zelf gemaakt echter hier is het eenvoudiger om op deze manier de instellingen te maken. Bijvoorbeeld phantom aan zetten of een pad schakeling om te laten schakelen. Ook kunnen we hier alvast een pre defined gain ingeven 30 db is normaal. Echter hebben we een beetje een ongevoelige microfoon dan kunnen we bijvoorbeeld de gain een beetje hoger zetten. Als we een gevoelige microfoon hebben dan zouden we hem ook iets lager kunnen zetten, maar 30 db is echter een goed uitgangspunt. Bij de kolom Label kan de microfoon naam van de source worden gewijzigd. Microfoon 1 bijvoorbeeld DJ mic. Lijn 2 bijvoorbeeld CD 2 of announcer mic. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat een naam zo duidelijk mogelijk wordt gekozen. Deze naam wordt ook zichtbaar op de tafel op het moment dat deze source gekozen wordt op de mengtafel. Of als we gaan zoeken naar een source om die te schakelen naar een module. Dus een goede naam keuze is belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om de naam 8 karakters te geven omdat op de display van de mengtafel maximaal 8 karakters worden weergegeven.

11 Grotere namen zijn mogelijk maar worden niet weergegeven op de mengtafel zelf. Bij elke source die we op de mengtafel configureren kunnen we al een voor ingestelde processing preset meegeven. De presets maken we zelf en geven we een naam. Zo een preset kunnen we hier al aan een bron koppelen. In dit geval heb ik de preset DJ gekoppeld aan DJ mic. Dus op het moment dat de DJ mic geactiveerd wordt op de mengtafel krijgt de module waarop hij geactiveerd wordt ook de DJ preset mee. Wat in een preset zit kunnen we verderop in deze demo zien. Nu kunnen we alleen een keuze maken welke preset we willen gebruiken. Zo een preset kunnen we zelf aanmaken maar natuurlijk zijn een aantal presets op de tafel al voor geconfigureerd. We gaan nu de kolom TRIGGER behandelen. Normaal gesproken heeft een tafel een start en stop toets per module. Deze start en stop knop wordt aan een remote control van de source gekoppeld via MambaNet. Echter soms is het ook handig om niet alleen de start en stop knop van een module te gebruiken om een remote te activeren. We kunnen een remote ook laten activeren door bijvoorbeeld een FADER of een module ON schakelaar. Als we dus nu de CD speler pakken dan kunnen we hier zeggen module FADER ON. Dus op het moment dat de CD speler of module geactiveerd wordt en de FADER gaat aan dan wordt ook de startfunctie geactiveerd. We kunnen natuurlijk ook de stopfunctie laten activeren. Op deze manier worden de start en stopfunctie gebruikt om de remote control te activeren. In de kolom REDLIGHT van dit configuratie scherm kunnen we aangeven door welke source een rood licht geactiveerd wordt. In dit geval stuurt de DJ mic het rood licht 1. Er zijn maximaal 8 rood licht signalen die aangestuurd kunnen worden. We hebben bijvoorbeeld in studio 2 een ander rood licht signaal en kunnen nu bijvoorbeeld microfoon 2, 3 en 4 rood licht 2 laten sturen. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat als een DJ of announcer mic actief wordt de desbetreffende speakers in dezelfde ruimte gemute of gedimd worden. We klikken op de kolom Monitor destination mute/dim In dit geval wanneer de DJ mic-1 actief is worden de CRM speakers gemute of gedimd, net hoe we dat instellen bij de kaart instellingen. Daarentegen wordt de studio buss gemute door de actieve microfoon van de announcer Mic-2 of microfoon 3 of 4 die actief worden. Op deze manier kunnen we instellen dat op de juiste speakers gemute of gedimd wordt bij de juiste sources die actief worden. In de laatste kolom Related destination geven we aan welke uitgang bij welke ingang hoort. Een goed voorbeeld hiervan is de Hybrid 1. Een gerelateerde uitgang van de Hybrid-1 is de output van de Hybrid.

12 Dus met andere woorden wanneer wij willen spreken met iemand die wij via de Hybrid-1 horen dan moeten wij ons talk back signaal naar de Hybrid Out 1 sturen, in dit geval de N-1. Willen we spreken met de DJ die aan de CRM-phones hangt dan is de gerelateerde uitgang de CRMphones. Willen we spreken met een announcer dan is de gerelateerde uitgang studio-phones. Deze kunnen we gewoon kiezen vanuit een lijst die we bij de destinations hebben aangemaakt. Nu heb ik de CRM-speakers als gerelateerde uitgang van de DJ mic staan dus op het moment dat ik naar de DJ mic wil spreken komt mijn talk back signaal op de CRM-speakers terecht. Het is erg handig om op deze manier een communicatie in de tafel mogelijk te maken doordat de tafel nu weet bij welke uitgang een ingang hoort. Dus op deze pagina stellen we alle sources van de mengtafel in, geven ze de juiste naam, zorgen ervoor dat de sources vanuit de juiste posities komen in het rack. We kunnen eventueel instelling maken voor de microfoon ingangen zoals phantom, ingangspad en de pre gain en zelfs een pre-set processing koppelen. We kunnen extra functionaliteit geven voor het start en de stop relais. Aangeven welk rood licht geactiveerd moet worden bij welke source. Welke monitor gedimd of ge-mute moet worden en wat de gerelateerde uitgang is om het talk back signaal naar toe te sturen.

13 AXUM Video-6 Extern In de matrix set-up gaan we ook de externe sources toekennen. De externe sources gaan we gebruiken bij de monitor buss. Naast alle normale mix bussen die naar de monitor buss geschakeld kunnen worden kunnen er ook acht externe sources naar de monitor buss geschakeld worden. Voor deze acht ingangen kan een bron wordt gekozen uit een source list. Dus op het moment dat ik hier Extern 1 aanklik dan kan ik kiezen welke source ik wil horen op Extern 1. We kunnen hier uit alle sources kiezen, we kunnen eventueel ook nog bussen kiezen of eventueel een andere mix buss, zelfs een andere monitor buss. Als we hier een monitor buss kiezen, zouden wij de monitor buss van een tweede of een derde tafel terug kunnen brengen naar de eerste monitor buss. We zouden ook een extra ingang kunnen kiezen vanuit de normale bussen. Daarnaast hebben we nog de keuze mogelijkheid naar een insertie uit punt van de mengtafel te luisteren. En we kunnen hier ook kiezen om naar alle N-1 signalen te luisteren. Echter de meest gebruikte keuze hier is om de externe ingang te gebruiken om bijvoorbeeld een tuner of Hybride af te luisteren buiten een uitzending om. Als we bijvoorbeeld de tuner aangesloten hebben op lijn 4 en we kiezen hier op de source van Extern-1 deze line-4, dan is de tuner nu verbonden met extern 1,. De externe ingang heeft nog als extra functie dat je hem in een safe mode kan zetten. Als de monitor buss op Interlock staat betekent het dat de eerste bron wordt geactiveerd en de andere bronnen worden uitgeschakeld. Nu kan het soms handig zijn om op de monitor buss de externe ingang soms te sommeren bij het reeds aanwezige signaal. Dit sommeren is bijvoorbeeld handig bij VoiceTracking waarbij we willen luisteren naar onze voicetrack buss, in dit geval de dump buss. Als we tegelijkertijd ook willen luisteren naar de intro die we moeten vol spreken wordt het een soort PFL vanuit de PC. Als we dit willen zetten we safe op YES. Met andere woorden nu is het mogelijk om Extern 1 bij de monitor buss op te tellen terwijl het oorspronkelijke signaal op de monitor buss blijft bestaan. Dit is ook handig bij de Hybrid 1 als we op de monitor buss naar de uitzending luisteren en via de Extern 2 willen monitoren in hoeverre er bijvoorbeeld een doelpunt of een wedstrijd situatie zich voordoet bij een voetbalwedstrijd dan zetten we ook hier de safe op YES. Maar als we hier bijvoorbeeld een externe ingang digitaal 3 hebben gekozen, die het OFF Air signaal weergeeft dan willen we die natuurlijk niet in safe hebben staan. Want we willen of, het externe signaal FROM Air luisteren of de Program of Recording buss. Resumerend kunnen we per externe ingang individueel kiezen of hij optellend is met het huidige signaal of in plaats van het huidige signaal op de monitor buss komt.

14 We hebben acht externe ingangen per vier monitor bussen. In deze set-up hebben we vier monitor bussen en één DSP kaart in de mengtafel zitten We kunnen dus acht externe ingangen voor deze monitor buss kiezen. Zouden we een tweede DSP kaart hebben dan komen er vier monitor bussen bij buss 5 tot en met 8 en kunnen we acht externe ingangen apart configureren voor deze monitor buss. Dus op deze pagina stellen we in wat de sources zijn voor de externe ingangen van de monitor buss.

15 AXUM Video-7 Destination Configuration Nu gaan we bij de Matrix instelling de destination configuration instellen. Dat zijn de uitgangen van de mengtafel. Hier kunnen we elke uitgang op de mengtafel een naam geven. We geven aan op welke positie of slot van het Rack zich een uitgang bevindt, dus we bepalen hier de slotpositie en het slot nummer. In onze demo set-up zit digitaal 1 op slot 9 op de eerste RJ45 conenctor als channel 1 en channel 2. Links zit hier op 1 en rechts op 2. Als we naar het Rack kijken zien we inderdaad op positie 9 een AES/EBU uitgangskaart met sample-rate converter en hier zitten de eerst twee in en uitgangen. AES/EBU heeft een stereo in- en stereo uitgang op één RJ45 slot en de kaart is zowel stereo digitaal in als stereo digitaal uit. Digitaal 2 zit op slot 9 op RJ45-B op 3 en 4. Digitaal 3 zit op 5 en 6. En Digitaal 4 zit op 7en 8. We kunnen hier een juiste naam geven bijvoorbeeeld CD-1 en we saven dit op het juiste slot. Daarnaast moeten we aangeven wat voor een signaal we willen op deze uitgang. In dit geval komt op CD-1 PROG te staan CD recordable. Op DIG2 komt de recording buss te staan. We kunnen hier kiezen welk signaal er naar de uitgang gaat natuurlijk kunnen we gewoon de buss kiezen wat normaal gesproken naar een uitgang zou gaan maar we kunnen ook een source kiezen die naar de uitgang gaat. Dus op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld een DJ microfoon altijd naar een CD recordable te sturen om het signaal op te kunnen nemen van alleen de DJ mic. We kunnen monitor bussen naar de uitgang sturen we kunnen insertie punten naar een uitgang sturen en we kunnen N-1 naar een uitgang sturen. Op Nr 13 hebben we de CRM, Control Room Monitor speakers die zijn aangesloten op slot 15 channel 1 en 2 en het komt natuurlijk van de Control Room Monitor buss. Belangrijk daarbij is de naam keuze, we hebben hier duidelijk neergezet CRM-speakers en Studio-speakers, CRM-Phones en Studio-Phones. Op deze manier zijn de signalen ook eenvoudiger terug te vinden in de mengtafel bij het configureren. Voor de Hybrides kunnen we ook nog de N-1 activeren. Normaal gesproken heeft de hybrid uitgang een N-1 signaal. Dat N-1 signaal moet komen van de hybrid source. Dus hier kan je kiezen waar de N-1 van wordt gemaakt, in dit geval kiezen we natuurlijk de N-1 van hybrid 1. Voor hybrid 4 hebben we natuurlijk de hybrid 4 ook als N-1 gekozen. Toch kunnen we naast de N-1 ook nog een default signaal geven aan de hybrid. De hybrid krijgt alleen zijn N-1 signaal als de hybrid geactiveerd is op een module op de mengtafel.

16 Is de hybrid niet geactiveerd op de module op de mengtafel is er natuurlijk ook geen N-1 signaal. Op dat moment wordt gekozen voor het signaal dat hier staat ingevuld in dit geval staat hybrid OUT 1 zal een PROGRAM signaal krijgen als die hybrid niet geactiveerd is op de mengtafel en hybrid 2 zal geen signaal krijgen als hij niet geactiveerd is op de mengtafel. Het Default signaal is alleen maar van belang op het moment men de telefoon gebruikt buiten de uitzending om en indien die niet actief is op de mengtafel. Op deze pagina stellen we dus in wat de namen zijn van de uitgangen van de mengtafel. Waar de uitgang zich bevindt op de mengtafel en welk signaal op de uitgang komt te staan.

17 AXUM Video-8 Talkback Als laatste instelling op de Matrix settings hebben we te maken met de talk back configuratie. In het rack bevinden zich 16 talk back bussen. We kunnen dus 16 verschillende talk back signalen naar elke willekeurige uitgang van de mengtafel sturen. Wat er op zo n talk back buss staat is afhankelijk van deze instelling. In dit geval is er voor gekozen om de DJ mic naar talk back buss 1 te laten sturen. We zouden ook bijvoorbeeld een buss naar een uitgang kunnen brengen, een monitor buss of een insertie punt of zelfs een N-1 signaal. Normaal gesproken wordt er een source op een talk back buss aangesloten. In dit geval als ik talk back buss 1 activeer op de CRM uitgang dan komt de DJ mic op de uitgang van de CRM. Op deze manier kunnen we een geavanceerd talk back systeem in deze mengtafel configureren waarbij het mogelijk is om met 16 verschillende bronnen naar alle uitgangen van de mengtafel te spreken zonder dat de achterliggende buss verandert wordt. Het huidige signaal op de uitgang wordt nu gedimd en het talk back signaal komt er overheen. De mate van dimming is instelbaar en wordt in een andere sessie behandelt bij de hardware instellingen. Normaal gesproken komt het talk back signaal van microfoons maar het is natuurlijk ook mogelijk om een lijningang of een digitale ingang of een buss te gebruiken als talk back signaal. Op dat moment zal het meer een conferentie buss worden.

18 AXUM Video-9 Processing Nadat we de bussen, de in en uitgangen en talk back geconfigureerd, hebben zijn nu de Modules Settings aan de beurt. We beginnen met de processing presets. We kunnen willekeurige processing presets maken die we kunnen gebruiken om een module in een gewenste stand terug te laten komen of te wel laten opstarten. We hebben in deze demo al een aantal vooringestelde presets gemaakt waar we de naam eenvoudig van kunnen wijzigen. We hebben hier bijvoorbeeld een DJ preset die we kunnen zien als we op in de kolom State klikken. We gaan nu kijken naar de onderliggende configuratie. Dit zijn de settings voor de DJ preset. In de eerste kolom Override module geven we aan wat de preset moet doen op de module. Op het moment dat de eerst override module op YES staat zal de stand van de module worden overschreven met hetgeen hier achter staat. Dus in dit geval zal de digitale gain op 0 worden gezet de low cut zal worden geactiveerd op 65 Hz, het insertie punt zal uit worden gezet, de Phase wordt uitgezet en mono wordt uitgezet, de module blijft dus stereo. De EQ wordt aangezet, de Dynamics wordt aangezet, echter er wordt niks gedaan met het module level en met de ON toets deze functie staat op NO. Als we ook niet willen dat het insertie punt wordt aangepast zetten we deze ook op NO dan gebeurt er niks met het insertie punt. De EQ staat op ON dat betekent dat deze EQ instellingen worden meegenomen naar de module. In dit geval geeft de EQ aan dat het maximale level dat we kunnen halen op de EQ plus of min 18 db is. Het level wordt op 0 gezet en de frequenties op 7 khz, 2 khz en 3 khz. Er worden hier maar drie frequentie banden gebruikt van de zes die mogelijk zijn. De onderste drie banden staan op OFF en worden niet gebruikt. In de kolom Bandwidth wordt de Q factor ingesteld en hoe de equalizer zich gaat gedragen. Dit kan zijn High shelve, peaking (ook wel Bell genoemd) of Low shelve. Hier kiezen we welke we willen gebruiken. We kunnen ook de range beperken tot bijvoorbeeld 12dB voor deze DJ. In dit geval kan hij maar 12 db versterken of verzwakken. Als deze DJ zal een beetje hoog erbij wil kunnen we hier al een vaste instelling maken van bijvoorbeeld +3dB. Op deze wijze krijgt de DJ bij het activeren van zijn preset iets meer hoog in zijn klank. Door op Save te klikken leggen we deze instelling vast voor deze preset.

19 Als we bij de Dynamics settings inzoomen zien we alle onderliggende settings die geprogrammeerd kunnen worden. De Dynamics kunnen beïnvloed worden op de volgende eigenschappen. De Downward expander threshold is instelbaar, de Automatic Gain Control ratio is instelbaar en de Automatic Gain Control Threshold. De Downward Expander Threshold geeft aan onder welk niveau het signaal gaat verzwakken. Op dit moment staat hier -45 db ingesteld. Het betekent dat alle signalen onder -45 db verzwakt worden en dat noemen we Downward Expanding. Het is dus geen Noise Gate maar hij zal het signaal verzwakken met de ingegeven Ratio die hieronder staat. Dus hoe verder het signaal eronder komt hoe verder het signaal verzwakt zal worden. AGC Threshold geeft aan vanaf welk signaalniveau de expander gaat proberen 0 db op de module te krijgen. In dit geval staat de AGC threshold op -12 db, dus elk signaal boven -12dB wordt zodanig versterkt dat het 0 db wordt. Is daarin tegen het signaal harder dan 0 db dan gaat wordt het signaal automatisch verzwakt om op 0 db uit te komen. De mate van versterking of verzwakking is afhankelijk van de AGC ratio in dit geval krijg je daar een curve van 1 staat tot Op deze manier kunnen we dus het signaal dynamisch beïnvloeden zodat de signalen die zacht zijn zachter worden gemaakt en als signalen iets harder zijn, worden ze harder gemaakt tot 0 db bereikt wordt. Komt echter het signaal boven de 0dB uit dan wordt dit teruggebracht naar 0dB. Op deze manier kun je eenvoudig de room akoestiek van je studio aanpassen. Vooral op het moment dat er niemand in die microfoon spreekt wil je graag dat de omgevingsgeluiden worden afgezwakt. Dit wordt gedaan door de downward expander. Op het moment dat mensen heel zwak spreken wil je graag dat het signaal versterkt wordt zodat het 0 db wordt en dat gebeurt met AGC. Echter als het signaal te hard is wil je natuurlijk dat het teruggeregeld wordt en dat het op 0 db blijft, dat wordt ook door het Automatic Gain Control circuit gedaan. Door middel van deze Dynamics settings is het eenvoudig om een Dynamic preset op te zetten voor een microfoon signaal zodat de presentator, nieuwslezer of DJ te allen tijden met het juiste volume ON Air is. En op het moment dat de DJ of presentator niks zegt, dus tussen twee woorden of tussen twee zinnen in, zal het omgevingsgeluid niet duidelijk aanwezig zijn, waardoor de ruimte akoestiek minder invloed heeft op de uitzending. We kunnen nog een andere preset bekijken. Bijvoorbeeld de preset hybrid. In deze preset wordt de low cut aangezet, dus die staat op YES en de laag af frequentie wordt op 150 Hz gezet. Dynamics wordt bewust uitgezet, dus de module override staat op YES. Hij zet de Dynamics uit en de equalizer aan. Op deze manier kunnen we onze eigen Preset maken.

20 Als we nu teruggaan naar de Processing presets boven in het menu komen we in het vorige menu terug. Onder in dit menu staat Create New Preset, hier maken we nieuwe presets. Bijvoorbeeld een preset met alleen Dynamics die we Test noemen. We zoomen in op de nieuwe preset TEST en we willen nu dat alleen de Dynamics aangaat. We stellen de volgende parameters in. De AGC stellen we in op 1 staat tot 6 en de AGC ratio op -12dB. Op deze manier wordt alleen de Dynamics geactiveerd. De gain, Low cut, insertie, phase, mono, EQ en module worden niet in deze preset geactiveerd of iets mee gedaan. Uitsluitend de Dynamics. De actie is dus het aanzetten van de Dynamics. Hoe komt deze Dynamics er uit te zien. -30 db threshold voor de downward expander, AGC op 1 staat tot 6 en AGC threshold op -12dB. Op deze manier kan ik mijn eigen presets maken voor deze mixer. Met Save verlaat ik dit menu en sla ik de preset op. Ook speciale presets kunnen worden gemaakt. Bijvoorbeeld deze preset module ON is een preset die er voor zorgt dat alles op de module in de standaard default wordt gezet. Dus de digitale gain wordt uitgezet, de low cut wordt uitgezet, de insert wordt uitgezet, de phase, de mono, en de EQ wordt uitgezet, Dynamics wordt uitgezet maar de module wordt aangezet en de FADER wordt omhoog geschoven naar 0 db toe. Een tegenovergestelde preset zie ik hier ook staan. De module gaat op ON, maar de FADER wordt dicht geschoven. Deze twee presets zouden kunnen worden gebruikt om een virtuele module door middel van schakelaars open of dicht te laten schuiven. Bijvoorbeeld een nieuwslezer of een jinglemachine. Met deze pagina maken we dus module presets. Dit zijn presets die gebruikt kunnen worden om een module van de mengtafel in een voorgeprogrammeerde setting op te laten starten of, een geprogrammeerde setting te laten krijgen bij het kiezen van een source.

icar itrain voor modelauto's Dinamo/MCC

icar itrain voor modelauto's Dinamo/MCC icar itrain voor modelauto's Dinamo/MCC Handleiding 2.0 2014 Deze handleiding is geschreven en beschikbaar gesteld door MCC-ModelCarParts.Dit document, dan wel enige informatie hieruit, mag niet geheel

Nadere informatie

PC-Radio Express Handleiding

PC-Radio Express Handleiding PC-Radio Express Handleiding [right on track] oktober 2012 Copyright (C) 1989 -- 2012, Broadcast Partners Axelsestraat 58 4537 AL Terneuzen Nederland tel. (31) 115 683555 fax. (31) 115 631285 Handleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave lessen Magix Video deluxe 2008

Inhoudsopgave lessen Magix Video deluxe 2008 Inhoudsopgave lessen Magix Video deluxe 2008 1. We gaan werken met Magix Video 2008+ Blz. 1 2. Experimenteren met het Demo filmpje. Blz. 10 3. Titels, tekst en ondertitels. Blz. 16 4. Geluid! Bld 20 5.

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

6/10 Bestandstoegang

6/10 Bestandstoegang Storage 6/10 Bestandstoegang 6/10.1 Beheer van bestandstoegang in Open Enterprise Server 2 In NetWare hoefde u eigenlijk helemaal niet na te denken over bestandstoegang. De toegang tot bestanden werd min

Nadere informatie

Handleiding Telestick

Handleiding Telestick Handleiding Telestick Datum 22-03-2013 Status V 2.4 Pagina 2 Colofon Commando Diensten Centra IVENT Adres Kromhoutkazerne Herculeslaan 1 3584 AB Utrecht Contactpersoon Team Telestick Opdrachtgever DMO/IVENT

Nadere informatie

Beheerdershandleiding

Beheerdershandleiding Beheerdershandleiding Desktop versie 3.0.6 Copyright 2015, Zermelo Software BV - pagina 1 1. Beheerdershandleiding.......................................................................................

Nadere informatie

PD785G CPS ON4PN V1.0 www.ham-dmr.be blz 1

PD785G CPS ON4PN V1.0 www.ham-dmr.be blz 1 PD785G CPS ON4PN V1.0 www.ham-dmr.be blz 1 V0.1beta December 2013 Dank aan ON8SVH - ON4AIM - ON7FQ - ON4AKH - ON3XI - Afwijzing van aansprakelijkheid. Dit is geen handleiding. Het is een samenvatting gebaseerd

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

Xelion 6.8 Handleiding Installatie en Beheer December 2014

Xelion 6.8 Handleiding Installatie en Beheer December 2014 Xelion 6.8 Handleiding Installatie en Beheer December 2014 Document versie 6.8 Gedetailleerd overzicht van alle beheerfuncties van Xelion 6. Dit document is bedoeld voor beheerders en operators Ten geleide

Nadere informatie

Geluid en beeld in de Open Haven

Geluid en beeld in de Open Haven Geluid en beeld in de Open Haven J. Slagboom Wijzigingen: (recente uitgave beschikbaar via internet www.pgos.nl) 26-11-2011 1.0 3.5.2. 3.11 datum beamer 'Ark' Hitachi CP-X1250 wireless ssid 10-05-2012

Nadere informatie

Tutorial. Siemens PLC

Tutorial. Siemens PLC Tutorial Siemens PLC Simatic S7-300 STEP7 WinCC Flexible De Haagse Hogeschool Academie voor TIS / Delft 9 mei 2013 J.E.J. op den Brouw Inhoudsopgave 1. INLEIDING...4 2. DE PC...6 3. DE PLC...8 3.1 BESCHRIJVING

Nadere informatie

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen:

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen: In deze handleiding leren wij u omgaan met het controlepaneel cpanel. Wij leren u enkele basis mogelijkheden zoals het aanmaken van e-mail accounts, het aanmaken van MySQL databases en deze te koppelen

Nadere informatie

Gebruikersscherm zones 2 Bestanden systeem/ Map structuur 3 Bestanden/ zoek resultaten 5 Audio en video tag ondersteuning 6 Database beheer 9 Globaal

Gebruikersscherm zones 2 Bestanden systeem/ Map structuur 3 Bestanden/ zoek resultaten 5 Audio en video tag ondersteuning 6 Database beheer 9 Globaal Gebruikersscherm zones 2 Bestanden systeem/ Map structuur 3 Bestanden/ zoek resultaten 5 Audio en video tag ondersteuning 6 Database beheer 9 Globaal zoeken 9 Zoeken 10 Netsearch 11 Nummer opties 13 BPM

Nadere informatie

FinishLynx specifieke theorie

FinishLynx specifieke theorie FinishLynx specifieke theorie Onderdelen van het systeem PC vereisten Software installatie Software instellingen Plaatsing van de camera Een race timen Atletiekunie 2 Over deze handleiding... De reden

Nadere informatie

Lunar Scherm Vergroter Versie 9.0

Lunar Scherm Vergroter Versie 9.0 Lunar Scherm Vergroter Versie 9.0 voor Microsoft Windows Besturingsystemen Auteursrecht 1998-2008 Dolphin Oceanic Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom Tel: +44 (0)1905

Nadere informatie

SAMENWERKEN BINNEN REVIT. Werken met BIM. School : CAD College. Studierichting : Student : Richard den Ouden. Kees Huising

SAMENWERKEN BINNEN REVIT. Werken met BIM. School : CAD College. Studierichting : Student : Richard den Ouden. Kees Huising SAMENWERKEN BINNEN REVIT Werken met BIM Handleiding om studenten samen te laten werken binnen een Revitproject. Hierbij is gekeken naar de mogelijkheden die de gemiddelde school kan aanbieden en welke

Nadere informatie

10EaZy Gebruikershandleiding. Versie 2.4

10EaZy Gebruikershandleiding. Versie 2.4 10EaZy Gebruikershandleiding Versie 2.4 Inhoud 10EaZy Een woordje uitleg van de uitvinder...4 Systeemvereisten en installatie...5 10EaZy opstarten...5 De microfoon plaatsen...5 Set-up scherm...7 Gebruikersinformatie...7

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

Handleiding Robin HV / Robin CV. Bestemd voor softwareversie 3 of hoger

Handleiding Robin HV / Robin CV. Bestemd voor softwareversie 3 of hoger Handleiding Robin HV / Robin CV Bestemd voor softwareversie 3 of hoger Handleiding versie: 3.0.1 Datum: 29-07-2014 gf1 1 gf2 Over deze handleiding Deze handleiding beschrijft de montage, installatie, programmering

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. ARA-pro Versie 5. ARA-pro is een geregistreerd handelsmerk van Adesys bv, Wateringen, NL

Gebruikershandleiding. ARA-pro Versie 5. ARA-pro is een geregistreerd handelsmerk van Adesys bv, Wateringen, NL Gebruikershandleiding ARA-pro Versie 5 ARA-pro is een geregistreerd handelsmerk van Adesys bv, Wateringen, NL uitgave 01-10-2012 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...2 2. De werking van ARA...6 2.1 Onderdelen...6

Nadere informatie

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie

Windows 2000. Tips, Trucs en Achtergronden. Gino Damen 18 december 2001 Versie 1.8

Windows 2000. Tips, Trucs en Achtergronden. Gino Damen 18 december 2001 Versie 1.8 Windows 2000 Tips, Trucs en Achtergronden Gino Damen 18 december 2001 Versie 1.8 Inhoudsopgave Upgraden naar Windows 2000?... 1 De systeem eisen... 2 Hardware compatibiliteit... 2 Software compatibiliteit...

Nadere informatie

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03 Handleiding Module Kerkbijdrage Parochies Navision 4.03 GAC Business Solutions behoudt zicht het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren. Eventuele wijzigingen dienen niet

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing B-CONTROL DEEJAY. Next-Generation DJ Machine Play, Mix, Perform and Scratch Your MP3 Files like Vinyl Records

Gebruiksaanwijzing B-CONTROL DEEJAY. Next-Generation DJ Machine Play, Mix, Perform and Scratch Your MP3 Files like Vinyl Records Gebruiksaanwijzing B-CONTROL DEEJAY Next-Generation DJ Machine Play, Mix, Perform and Scratch Your MP3 Files like Vinyl Records 2 B-CONTROL DEEJAY Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave Dank u... 2 Belangrijke

Nadere informatie

GX-700. Guitar Effects Processor. Nederlandstalige handleiding

GX-700. Guitar Effects Processor. Nederlandstalige handleiding GX-700 Guitar Effects Processor Nederlandstalige handleiding GX-700 Handleiding 2 Inleiding, 1. Inleiding Bedankt dat u voor de BOSS GX-700 Guitar Effects Processor hebt gekozen. Lees deze handleiding

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Test. Acceptatie. John Goeree Studentnummer: 20020985. Naam: Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0

Test. Acceptatie. John Goeree Studentnummer: 20020985. Naam: Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0 Test & Acceptatie Naam: John Goeree Studentnummer: 20020985 Opdrachtgever: Haagse Hogeschool Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0 1 Referaat Afstudeerder: Onderwerp: John Goeree Test

Nadere informatie