Praktijk voorbeeld 3: audio opnemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Praktijk voorbeeld 3: audio opnemen"

Transcriptie

1 Om digitale audio op te nemen is een apparaat of instrument nodig dat op de lijningang of microfooningang van de geluidskaart is aangesloten; bijvoorbeeld een elektrische gitaar, een voorversterker of een mixer. Als er verder geen apparatuur aanwezig is, speel of zing dan in de microfoon! Als je nog nooit een instrument op je geluidskaart hebt aangesloten, lees dan Het aansluiten van een elektrische gitaar of keyboard op de computer. Wat we gaan doen,. De sampling rate instellen De bitdiepte van het audiostuurprogramma en de opname instellen Een projectbestand openen Een audiotrack configureren Het ingangsniveau controleren Digitale audio opnemen De opname terugluisteren Nog een take opnemen Ingangsmonitoring Loop- en punch-in-opname Meerdere kanalen opnemen De sampling rate instellen: Elk SONAR-project heeft een parameter die de samplingresolutie voor alle digitale audiodata in het project bepaalt. Deze rate moet worden ingesteld voordat er digitale audio wordt opgenomen. 1. Kies Options-Audio om het dialoogvenster Audio Options te openen. 2. Klik op het tabblad General. 3. Kies bij Default Settings for New Projects een Sampling Rate. Gebruik voor geluid in CD-kwaliteit Hz. 4. Klik op OK.

2 Lage sampling rates besparen schijfruimte maar hebben ook een lagere geluidskwaliteit tot gevolg. Bedenk voordat je aan een project begint op welke media het project uiteindelijk zal worden opgeslagen en welke sampling rate het best geschikt is voor dat medium. De stuurprogramma's voor de meeste geluidskaarten maken gebruik van 16 tot 24 bits voor het afspelen van opgenomen data. CD's maken gebruik van 16 bits. Het is waarschijnlijk mogelijk om een betere geluidskwaliteit te bereiken als je opneemt met meer bits en pas naar 16 bits converteert bij het masteren van je project, maar bedenk dat 24 bit audio 50% meer geheugen en opslagruimte vraagt dan 16 audio en waarschijnlijk ook de computer harder laat werken. In de documentatie van je geluidskaart vind je misschien tips voor het kiezen van de juiste bitdiepte van het audiostuurprogramma. Je kunt audiodata opnemen op 16 of 24 bits. Het is het meest zinvol om met dezelfde bitdiepte op te nemen en af te spelen. De bitdiepte van het audiostuurprogramma en de opname instellen: Bitdiepte afspelen: 1. Gebruik de opdracht Options-Audio om het dialoogvenster Audio Options te openen. 2. Kies op het tabblad General in het veld voor Audio driver bit depth één van de opties. 3. Klik op OK. Kijk voor meer gegevens over audio driver bitdiepte in de online help Bit Depths for Playback De bitdiepte van de opname instellen: 1. Gebruik de opdracht Options-Global om het dialoogvenster Global Options te openen. 2. Kies op het tabblad Audio Data in het veld voor Record Bit Depth depth één van de opties. 3. Klik op OK. Volgende stap: Een nieuw project openen. Een nieuw project openen We openen voor deze praktijkoefening een nieuw project. 1. Kies in het menu File de optie New. 2. Voer in het veld Name in het dialoogvenster New Project de naam Praktijkoefening 3 in. 3. Kies uit de lijst templates (sjablonen) de sjabloon Normal en klik op OK. NB: In het dialoogvenster New Project File kun je ook bevestigen waar het nieuwe project en de bijbehorende audio bestanden zullen worden bewaard als je een nieuw project opslaat. Pas hiervoor het pad aan in de velden Location en Audio Path. Voor deze praktijkoefening voldoen de standaard locaties echter prima.

3 Een audiotrack configureren We gaan nu een track voor digitale audio configureren: 1. Maak zo een nieuwe track aan: Rechtsklik in het Track-venster onder de laatste track, of op een andere plaats waar je een track wilt invoegen en kies in het contextmenu Insert Audio Track. SONAR maakt een nieuwe audiotrack aan. 2. Open met de pijl in het Outputveld van de track het uitklapmenu en selecteer hier een audio-uitgang. 3. Kies in het Inputveld een audio-ingang Meestal moet je voor het opnemen van een mono track het linkerkanaal van één van de ingangen van de geluidskaart selecteren en voor stereo opname gewoon een stereoingang. De template Normal heeft al verschillende audiotracks die je voor opname kunt gebruiken. Als in het project al één of meerdere lege audiotracks aanwezig zijn hoef je geen nieuwe track aan te maken. Het ingangsniveau controleren Alvorens met opnemen te beginnen moet het ingangsniveau van de audio worden gecontroleerd en aangepast. Als het ingangsniveau van de audio te laag is verdrinkt het in de ruis. Als het te hoog is wordt de ingang overstuurd en kan er vervorming/clipping ontstaan. Zorg dat vóór het controleren van het ingangsniveau de recordmeters in de Track View op het scherm worden weergegeven. Klik op de rechter pijl naast de knop Show/Hide Meters en kies in het menu dat verschijnt de opdracht Track Record Meters, als deze nog niet is aangevinkt. Misschien moet de scheidingsbalk tussen het Trackvenster en het Clipvenster naar rechts worden verplaatst om alle knoppen op de Track viewbalk te kunnen zien. Zo controleer je het audioingangsniveau: NB: SONAR heeft in de Transportwerkbalk een knop met de naam Audio Engine waarop je kunt klikken om bijvoorbeeld feedback te stoppen als er ergens een audioloop in de mixerconfiguratie is ontstaan. Als er een project wordt afgespeeld activeert SONAR automatisch de audio engine. Je kunt in de statusbalk zien of de audio-engine actief is. De aanwijzer Audio Running in de statusbalk licht op. De statusbalk vind je onderin het SONAR-venster. 1. Klik op de knop Arm in de nieuwe audiotrack. De trackmeter verandert in een recordmeter. 2. Neem op wat je wilt opnemen. Kijk naar de meter en zie dat deze reageert op het geluid dat je produceert. Als de meter niet reageert moet het volume van het ingeplugde instrument misschien worden verhoogd. Controleer ook of de knop Audio Engine in de transportbalk is geactiveerd. Als de audiometer nog steeds niet reageert kan er een ander ingangsprobleem met de audio zijn. Er kan geen audio worden opgenomen

4 3. Als het ingangsniveau van de meter nooit in de buurt van het maximum komt, verhoog dan het ingangsniveau met behulp van de Windowsmixer of de softwaremixer van de geluidskaart. Als het instrument via een versterker of een microfoonvoorversterker wordt opgenomen, moet je waarschijnlijk daar het niveau verhogen. 4. Als de meters oversturen of clippen (ze lichten rood op), verhoog dan het ingangsniveau.het ingangsniveau moet zo hoog mogelijk zijn, maar mag nooit helemaal het maximum bereiken. Op deze manier krijg je het sterkste signaal zonder vervorming. De meters van SONAR zijn op allerlei manieren aan te passen aan het soort en het bereik van de data die ze moeten weergeven. Zie voor meer gegevens het onderwerp Metering in de online help. Digitale audio opnemen Tijd om op te nemen! 1 Als je de metronoom nog niet hebt ingesteld, kijk dan bij de instructies voor het instellen van de metronoom en stel deze in op twee maten aftellen (two measure count-in). 2. De track staat al klaar om op te nemen. 3. Klik in de Transportwerkbalk op Record of druk op de r-toets op het computertoetsenbord. De metronoom telt twee maten af, waarna het afspelen en opnemen begint. 4. Speel wat je wilt opnemen! 5. Klik om het opnemen te beëindigen op de Stop-knop of druk op de spatiebalk. Er verschijnt een nieuwe clip in het Clipvenster. Rechtsklik ook in het clipvenster en kies Views-Options om het dialoogvenster Track View Options te openen en zorgen dat Display Clip Names en Display Clip Contents zijn ingeschakeld. Volgende stap: De opname terugluisteren De opname terugluisteren Laten we de opname afspelen. Dat doe je als volgt: 1. Klik in het Outputveld op de pijl omlaag om het menu met beschikbare uitgangen weer te geven en kies een stereo uitgangspaar van de geluidskaart (als de geluidskaart niet meer dan twee uitgangen heeft, kies dan de naam van de geluidskaart). 2. Klik op de knop Terugspoelen om terug te gaan naar het begin van het project. 3. Schakel de audiotrack uit opnamemodus door op de Arm-knop te klikken. De trackmeters worden nu afspeeltmeters. De track is uit opnamemodus als de Arm-knop niet rood is. 4. Klik op Afspelen. 5. Kijk naar de trackmeters. Als het niveau niet is wat je wilt, neem de track dan opnieuw op.

5 Nog een take opnemen Zo verwijder je de opname en kun je het opnieuw proberen: 1. Kies Edit-Undo Recording om de opname ongedaan te maken of druk op Ctrl+Z (Undo). 2. Indruk eventueel op Terugspoelen of w op het toetsenbord. 3. Schakel de track weer in opnamemodus. 4. Klik op Opnemen. 5. Klik om het opnemen te beëindigen op de Stop-knop of druk op de spatiebalk. De nieuwe opname kan op een nieuwe track worden gemaakt, of op dezelfde track. Als de knop Track Layers is ingeschakeld, kunnen verschillende takes op één track in verschillende lanes worden weergegeven. Om te voorkomen dat de vorige take gewist wordt moet in het dialoogvenster Record Options (bij Transport-Record Options) de modus Sound on Sound (Blend) en de optie Create New Layers On Overlap worden ingeschakeld. Ingangsmonitoring SONAR heeft een functie die ingangsmonitoring heet. Hiermee kun je het instrument horen dat is ingeplugd in de geluidskaart, ongeacht of er wordt opgenomen of niet. Je kunt het instrument horen inclusief plug-in-effecten, als ingangsmonitoring is ingeschakeld en de knop Audio Engine [afb] in de transportwerkbalk is ingedrukt. Ingangsmonitoring kan per track worden in- en of uitgeschakeld door op de knop Input Echo [afb] van de betreffende track te klikken. Ingangsmonitoring vooe alle tracks tegelijk kan worden in- of uitgeschakeld met de knop Input Echo op de werkbalk Afspeelstatus (gebruik de opdracht Views-Toolbars-Playback state om deze werkbalk weer te geven). Let op: Als er zich in je mixerconfiguratie een loop bevindt, waardoor het signaal van de uitgang van de geluidskaart weer naar de ingang wordt gevoerd, kan er feedback ontstaan. Door ingangsmonitoring kan deze feedback zeer sterk worden, omdat zowel het directe signaal als het bewerkte signaal via de uitgang van de geluidskaart worden weergegeven. Schakel als je gebruikmaakt van ingangsmonitoring eerst de luidsprekers uit en draai daarna het volume langzaam omhoog om dit te controleren. Als je feedback hoort, klik dan op de knop Audio Engine in de transportwerkbalk om ingangsmonitoring uit te schakelen. Zie voor meer gegevens over ingangsmonitoring het onderwerp Input Monitoring in de online help. Volgende stap: Loop- en punch-in-opname. Loop- en punch-in-opname Loop- en punch-in werken hetzelfde bij het opnemen van digitale audio als bij het opnemen van MIDI. Zie voor meer gegevens het onderwerp Loop Recording of Punch Recording in de online help. Volgende stap: Meerdere kanalen opnemen. Meerdere kanalen opnemen Als je de hele band bij de computer kunt krijgen en je hebt de beschikking over de juiste apparatuur kan een uitvoering met meerdere instrumenten in één keer worden opgenomen. Als je meerdere MIDI-instrumenten hebt kun je het signaal van deze instrumenten via midi MIDI-merger samenvoegen en de verschillende MIDI-kanalen naar verschillende tracks leiden. Zo kan een gewone geluidskaart audio opnemen van zowel het rechter als het

6 linker kanaal. Elk van deze kanalen kan op een aparte track worden opgenomen door voor de tracks respectievelijk het rechter of het linker kanaal als ingangssignaal te kiezen. Bij een geluidskaart met meerdere ingangen wordt het aantal ingangen in SONAR uiteraard hoger. Zie voor meer gegevens het onderwerp System Configuration in de online help. Hiermee hebben we het praktijkvoorbeeld over audio-opname afgesloten. Je hebt nu de basisvaardigheden geleerd voor het afspelen en opnemen van materiaal voor projecten. In de volgende praktijkvoorbeelden worden basistechnieken behandeld voor het bewerken van MIDI en audio.

Praktijk voorbeeld 2: midi opnemen

Praktijk voorbeeld 2: midi opnemen ' Bij dit praktijkvoorbeeld leer je hoe je midi informatie kunt opnemen in Sonar. Aan bod komt ondermeer: - de metronoom - Midi sporen opnemen - Loop recording - punch in en punch out Nieuw Project: Voordat

Nadere informatie

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface)

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface) Opdracht voor les 2 (is elders te lezen) Kort levensverhaal vertellen aan de hand van foto s Op de achtergrond moet je ondersteunen met muziek Daarvoor heb je een audioprogramma nodig omdat je met meerdere

Nadere informatie

Audiobestanden. maken. Inleiding

Audiobestanden. maken. Inleiding maken Audiobestanden Bron afbeelding: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/ Inleiding In deze handleiding leert u hoe u digitale audiobestanden kunt creëren en hoe u streaming audiobestanden van een website

Nadere informatie

Praktijk voorbeeld 1: het begin

Praktijk voorbeeld 1: het begin Dit voorbeeld gaat over hoe je: - een project opent en afspeelt - het project automatisch herhalend kan laten afspelen. - markers gebruikt - het tempo aanpast - tracks kan uitzetten of solo laten spelen.

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf.

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf. Geluidsbewerking met AUDACITY 1. Wat is geluid Van gierende banden tot trillende snaren. Alles wat geluid maakt, beweegt en verplaatst daardoor kleine beetjes lucht. Geluidsgolven kan je niet zien, maar

Nadere informatie

Handleiding Geluidsopname maken

Handleiding Geluidsopname maken Handleiding Geluidsopname maken Document: Handleiding Geluidsopname maken Datum: 6 juli 2015 Versie: 2.0 Auteur: Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 2 Benodigdheden... 3 3 Audacity software

Nadere informatie

Geluid opnemen. Om te beginnen

Geluid opnemen. Om te beginnen Geluid opnemen Het opnemen van geluid met Audacity is erg gemakkelijk. Het enige dat je nodig hebt is een computer waarvan de geluidskaart een microfoon (mic) of line input heeft. Om te beginnen Voordat

Nadere informatie

Opnemen met Odeo. Inleiding

Opnemen met Odeo. Inleiding Opnemen met Odeo Inleiding In deze handleiding leert u hoe u hoe u uw stem kunt opnemen met de computer. Hiervoor hoeft u niets te downloaden en te installeren, u kunt alles online doen via de website

Nadere informatie

Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen).

Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen). Audacity Opnemen van een geluid met een micro. Aansluiten van de micro. Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen). Steek de rode

Nadere informatie

STAGESCAPE M20d ADVANCED GUIDE. Firmware Version 1.20 Addendum. Rev D Line 6, Inc.

STAGESCAPE M20d ADVANCED GUIDE. Firmware Version 1.20 Addendum. Rev D Line 6, Inc. STAGESCAPE M20d ADVANCED GUIDE Rev D Firmware Version 1.20 Addendum 2013 Line 6, Inc. Inhoudsopgave Appendix D: Fader View... D 1 Fader View Werkbalk...D 2 Menu voor het toewijzen van Faders...D 3 Menu

Nadere informatie

Belangrijke Informatie

Belangrijke Informatie Belangrijke Informatie Geachte relatie, Deze Dahua NVR beschikt over de nieuwste generatie firmware. Deze firmware beschikt over vele nieuwe mogelijkheden. Veel van deze nieuwe functionaliteiten worden

Nadere informatie

Installatie. Volg de stappen hieronder om de installatie voort te zetten. A. Sta de installatie toe. B. Selecteer uw taal.ok. C. Welkom scherm.

Installatie. Volg de stappen hieronder om de installatie voort te zetten. A. Sta de installatie toe. B. Selecteer uw taal.ok. C. Welkom scherm. Installatie Van cd Doe de VDJ installatie cd in uw systeem. De installatie start automatisch, zo niet, navigeer dan door de cd en dubbelklik op het bestand install_virtualdj_v6.exe. Vanaf het binnengehaalde

Nadere informatie

PREZI (WWW.PREZI.COM)

PREZI (WWW.PREZI.COM) PREZI (WWW.PREZI.COM) INHOUD Wat is Prezi?... 2 Waar vind je Prezi?... 2 Aan de slag!... 3 Is het mogelijk om prezi offline te... 6 Pagina 1 van 6 WAT IS PREZI? Prezi is een online tool waarmee je dynamische

Nadere informatie

Audio Sporen en Clips. Kanalen, Sporen en Clips. Een spoor in clips opdelen

Audio Sporen en Clips. Kanalen, Sporen en Clips. Een spoor in clips opdelen Audio Sporen en Clips Een Audacity project kan meerdere audio sporen bevatten. Een spoor is normaal gesproken een ononderbroken sectie, zoiets als een one-take video, echter Audacity kan een spoor, binnen

Nadere informatie

Een simpel lichtorgel met Lightning.

Een simpel lichtorgel met Lightning. Een simpel lichtorgel met Lightning. Lightning is een freeware programma en is te downloaden op/van: http://www.sools.com/?menu=lightning&page=lightning Lightning kan de interface van het project Digitale

Nadere informatie

BrailleStudio-doe-dag. Instructies en opdrachten

BrailleStudio-doe-dag. Instructies en opdrachten BrailleStudio-doe-dag Instructies en opdrachten 01. Starten met een nieuwe leerling Iedere leerling krijgt zijn eigen brp bestand. Daarin worden alle vorderingen opgeslagen. Voor een nieuwe leerling open

Nadere informatie

Stappenplan Presentatie maken - 2

Stappenplan Presentatie maken - 2 WAT IS PREZI? Je kunt op verschillende manieren een presentatie maken, onder andere met de tool Prezi. Je kunt theorie weergeven en afbeeldingen en filmpjes toevoegen. Je kunt inzoomen en draaien. Een

Nadere informatie

Dag. Maand. Selecteer het jaar met de pijltoetsen. Jaar

Dag. Maand. Selecteer het jaar met de pijltoetsen. Jaar 1. Agenda Met de Agenda van de Milestone 312 kunt u afspraken, verjaardagen, taken, enz. vastleggen en bijhouden. U regelt uw dagelijkse zaken goed en overzichtelijk met deze krachtige toepassing van de

Nadere informatie

DVD Shrink. www.jritservice.nl Voor meer vragen en uitleg zie onderdeel jritservice

DVD Shrink. www.jritservice.nl Voor meer vragen en uitleg zie onderdeel jritservice DVD Shrink www.jritservice.nl Voor meer vragen en uitleg zie onderdeel jritservice . Inhoudsopgave. INHOUDSOPGAVE. DISCLAIMER 3. HOOFDSCHERM EN TIPS 4. DE KOPIËREN DVD OPENEN EN ANALYSEREN 4. EEN DVD IN

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY

Geluidsbewerking met AUDACITY Geluidsbewerking met AUDACITY Dit is de eenvoudige handleiding voor het project Be-Mobile. Niet alles wordt uitgelegd want het is een uitgebreid (en soms ingewikkeld) programma. AUDACITY is een gratis

Nadere informatie

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows)

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Inhoudsopgave Installeren van het stuurprogramma... Pagina 1 Verwijderen van het stuurprogramma... Pagina 3 Problemen

Nadere informatie

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan.

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan. Inhoudsopgave 1. Belangrijke veiligheidsinstructies... 2 2. Mee geleverde producten voor de DVR... 2 3. Uitleg bedieningspaneel... 2 4. Uitleg afstandsbediening... 3 5. Aan de slag met de DVR... 3 5.1

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

draaimolen programmeren PC

draaimolen programmeren PC Roboc@r draaimolen programmeren PC Draaimolen inleiding tot het programmeren Een draaimolen kom je in verschillende uitvoeringen tegen op dorpsfeesten en in pretparken. De eerste door een motor aangedreven

Nadere informatie

Audioproblemen oplossen met Windows XP en Elluminate

Audioproblemen oplossen met Windows XP en Elluminate Audioproblemen oplossen met Windows XP en Elluminate Vooraf De te gebruiken headset dient altijd voor het starten van de computer aangesloten te worden. We gaan er in deze handleiding vanuit dat u voor

Nadere informatie

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan.

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Een mailing verzorgen Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Voor deze techniek zijn twee bestanden

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler 1 Installatie van de PLEXTALK Pocket 1. Draai de PLEXTALK Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Cassette Converter

Gebruikershandleiding Cassette Converter Gebruikershandleiding Cassette Converter INHOUD NL INTRODUCTIE 3 PRODUCTEIGENSCHAPPEN 5 DE CASSETTE CONVERTER UITPAKKEN 6 PLAATSEN/VERVANGEN VAN DE BATTERIJEN 7 DE SOFTWARE INSTALLEREN 7 BESCHRIJVING VAN

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

De Konftel 250 Korte handleiding

De Konftel 250 Korte handleiding Conference phones for every situation De Konftel 250 Korte handleiding NEDERLANDS Beschrijving De Konftel 250 is een conferentietelefoon die kan worden aangesloten op analoge telefoonaansluitingen. Zie

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Oude platen overzetten op een Cd, om uw favoriete platen ook in de auto te kunnen beluisteren.

Oude platen overzetten op een Cd, om uw favoriete platen ook in de auto te kunnen beluisteren. Oude platen overzetten op een Cd, om uw favoriete platen ook in de auto te kunnen beluisteren. 1 Wat heeft u nodig: Een normale geluidskaart met een line-in ingang. Een versterker met een line-out uitgang

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Het plaatsen van de batterij in de Linio Pocket 1. Draai de Linio Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen.

Nadere informatie

Hoofdstuk 19: Macro s

Hoofdstuk 19: Macro s Hoofdstuk 19: Macro s 19.0 Inleiding Als je steeds dezelfde actie moet uitvoeren in Excel, dan kan het de moeite waard zijn om in plaats daarvan een macro uit te voeren (afgeleid van het Griekse "μάκρο",

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

SONIC PORT VX PILOTENHANDBOEK. The Ultimate All-in-One Mobile Recording System. Pilot s Guide also available at www.line6.

SONIC PORT VX PILOTENHANDBOEK. The Ultimate All-in-One Mobile Recording System. Pilot s Guide also available at www.line6. SONIC PORT VX The Ultimate All-in-One Mobile Recording System PILOTENHANDBOEK Pilot s Guide also available at www.line6.com/manuals 2014 Line 6, Inc. AANSLUITINGEN Stereo line-level apparaten (zoals keyboards,

Nadere informatie

Bedieningen Dutch - 1

Bedieningen Dutch - 1 Bedieningen 1. Functieschakelaar Cassette/ Radio/ CD 2. Golfband schakelaar 3. FM antenne 4. CD deur 5. Schakelaar om zender af te stemmen 6. Bass Boost toets 7. CD skip/ voorwaarts toets 8. CD skip/ achterwaarts

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R 2 0 1 6 0 8 2 4 INHOUDSOPGAVE 1. Software in 3 stappen geïnstalleerd...1 Stap 1: Downloaden van de software...1 Stap 2: Starten met de installatie...2

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED

AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED INSTALLATIE Plaats de cd. Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies. De applicaties DJUCED en VirtualDJ LE zijn op uw system geïnstalleerd. 1 7 8 2

Nadere informatie

Taken automatiseren met Visual Basicmacro's

Taken automatiseren met Visual Basicmacro's Taken automatiseren met Visual Basicmacro's Als u niet bekend bent met macro's, moet u zich niet hierdoor laten afschrikken. Een macro is een opgenomen set toetsaanslagen en instructies waarmee u een taak

Nadere informatie

Handleiding. Marantz solid state recorder

Handleiding. Marantz solid state recorder Handleiding Marantz solid state recorder OPSTARTEN EN BASISOPSTELLING ONDERDELEN - het toestel - een adapter - een USB-kabel - een tafelmicrofoon - de flash card AANSLUITEN Opm: de gegeven beschrijvingen

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

1. AM/FM-radio gebruiken

1. AM/FM-radio gebruiken De tuner gebruiken 1. AM/FM-radio gebruiken Toets SOURCE MENU RECALL (BRONMENU OPHALEN) Stationsvoorkeuzetoetsen FUNCTION-toets BAND AUTO.P POWER-toets VOL-knop TUNE TRACKtoetsen Luisteren naar de AM/FM-radio

Nadere informatie

Mocht één van bovenstaande onderdelen ontbreken, neem dan contact op met de leverancier.

Mocht één van bovenstaande onderdelen ontbreken, neem dan contact op met de leverancier. SC001 Sweex 4.1 PCI Sound Card Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van deze Sweex 4.1 PCI Sound Card. De Sweex geluidskaart voorziet in surround geluid voor de computer. Voor een juiste

Nadere informatie

Jeremy Brewster Uitleeninstructies

Jeremy Brewster Uitleeninstructies Jeremy Brewster Uitleeninstructies Jeremy Brewster music@jeremybrewster.com 06 303 848 86 Inpakken en uitpakken van de boxen De boxen zitten in deze tas: Als je de boxen terug doet, dan zo, anders past

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Stereomicrofoon STM10 Inhoudsopgave Basisprincipes...3 Functieoverzicht...3 Overzicht hardware...3 Montage...4 De microfoon gebruiken...5 Geluid opnemen...5 Geluid voor video opnemen...8

Nadere informatie

Handleiding EasyCap Video adapter:

Handleiding EasyCap Video adapter: Handleiding EasyCap Video adapter: Gefeliciteerd met uw aankoop! U kunt nu al uw oude video banden digitaal opslaan en bewerken. De EasyCAP Video adapter kan hoge kwaliteit video beelden en audio geluid

Nadere informatie

Heroglyph 4.0 Het maken van een route met een object op de eigen kaart

Heroglyph 4.0 Het maken van een route met een object op de eigen kaart Heroglyph 4.0 Het maken van een route met een object op de eigen kaart In deze workshop leggen we uit hoe je een route-animatie maakt met twee routes, inclusief een object op een door ons gekozen kaart.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Polycom IP321 en IP331

Gebruikershandleiding Polycom IP321 en IP331 Gebruikershandleiding Polycom IP321 en IP331 1 Inhoudsopgave 1. 2. 3. Installatie Gebruik van uw toestel Problemen oplossen Basis IP321 en IP331 telefoon Voeding (24Volt, 500mA) Ethernet kabel Telefoonhoorn

Nadere informatie

Getting Started. DA-300USB D/A Converter

Getting Started. DA-300USB D/A Converter English Deutsch Français DA-300USB D/A Converter Getting Started Italiano ESPAÑOL NEDERLANDS SVENSKA РУССКИЙ POLSKI Erste Schritte/ Mise en route/ Guida introduttiva/ Antes de empezar/ Aan de slag/ Att

Nadere informatie

Muziek toevoegen in PowerPoint 2003 1. Doelstelling

Muziek toevoegen in PowerPoint 2003 1. Doelstelling 1. Doelstelling Muziek toevoegen aan een PPT dia, waarbij de muziek net zo lang duurt als de presentatie. 2. Algemene opmerkingen De muziek wordt in de eerste dia ingevoegd, start meteen aan het begin

Nadere informatie

HANDLEIDING NEDERLANDS ( 1 4 )

HANDLEIDING NEDERLANDS ( 1 4 ) 1 HANDLEIDING NEDERLANDS ( 1 4 ) ::: DMC2 Handleiding ::: Deze handleiding geeft uitleg hoe u de Numark DMC2 controller snel kunt aansluiten en bedienen. Neem svp een paar minuten de tijd om deze handleiding

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

Beknopte instructies Onedrive

Beknopte instructies Onedrive Beknopte instructies Onedrive Inleiding... 1 Waar vind je de OneDrive?... 1 Wat kun je ermee?... 2 Document maken.... 2 Waar ben ik?... 2 Documenten delen met anderen en samenwerken... 3 Heel beknopt:

Nadere informatie

23. Standaardbrieven (MailMerge)

23. Standaardbrieven (MailMerge) 23. Standaardbrieven (MailMerge) In deze module leert u: 1. Wat een standaardbrief is. 2. Hoe u een standaardbrief maakt. 3. Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan een standaardbrief. 4. Hoe u een

Nadere informatie

Sjablonen aanmaken, formulieren aanmaken, macro s maken, menubalk aanpassen.

Sjablonen aanmaken, formulieren aanmaken, macro s maken, menubalk aanpassen. Tips en trucs, zoals o.m.: Sjablonen aanmaken, formulieren aanmaken, macro s maken, menubalk aanpassen. door Gerrit Tiemens, HCC afdeling Arnhem, Medewerker locatie Arnhem Zevenaar, 9 november 2003 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing GPS car cam

Gebruiksaanwijzing GPS car cam Gebruiksaanwijzing GPS car cam productomschrijving Dit product is ontwikkeld met de nieuwste wetenschap en technologie om een high- definition camcorder te ontwerpen. Het wordt niet alleen gebruikt als

Nadere informatie

Handleiding JCreator. Inhoud. Een Workspace en een eerste project maken

Handleiding JCreator. Inhoud. Een Workspace en een eerste project maken Handleiding JCreator Inhoud Een Workspace en een eerste project maken Een tweede project maken De editor van JCreator Aanpassen van de basis-directory Documentatie over klassen en methoden van de JDK Bestand

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

Xemio-760 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning,

Xemio-760 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning, Xemio-760 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.com 1. Bedieningselementen en aansluitingen (1) TFT LCD-display (2 inch; R,G,B) (2) M (Menu oproepen/ Submenu) (3) (Vorige / Terugspoelen,

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18

AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18 AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18 INSTALLATIE Sluit de DJControl Compact aan op uw computer Installeer de DJUCED 18 software Start DJUCED 18 Meer informatie, zoals forum, tutorials en video

Nadere informatie

De Konftel 300W Korte handleiding

De Konftel 300W Korte handleiding Conference phones for every situation De Konftel 300W Korte handleiding NEDERLANDS Beschrijving De Konftel 300W is een draadloze conferentietelefoon op batterijen, die kan worden aangesloten op DECT-systemen,

Nadere informatie

RCForb (Client) Gebruikers handboek Werken met RCForb Client overzicht

RCForb (Client) Gebruikers handboek Werken met RCForb Client overzicht RCForb (Client) Gebruikers handboek Werken met RCForb Client overzicht Pagina 1 van 9 Installatie & Eerste Run (Client) Nederlandse vertaling ON8LW Downloaden en installeren U kunt de meest recente versie

Nadere informatie

UvA huisstijlsjablonen Word 2010 gebruikshandleiding

UvA huisstijlsjablonen Word 2010 gebruikshandleiding UvA huisstijlsjablonen Word 2010 gebruikshandleiding Inhoudsopgave Inleiding... 3 Stap 1: Settings invullen... 3... 3 Stap 2: Sjabloon maken... 5 Stap 3: Sjabloon aanpassen... 7 Stap 4: Printen... 7 Vragen...

Nadere informatie

Ben je klaar met de installatie download dan ook de LAME encoder om te kunnen werken met het MP3 formaat.

Ben je klaar met de installatie download dan ook de LAME encoder om te kunnen werken met het MP3 formaat. Wat is Audacity Audacity is open-source geluidsbewerkingssoftware waarmee het mogelijk is WAV-, AIFF-, Ogg Vorbis-, en MP3-bestanden te maken en te bewerken. Audacity is beschikbaar voor meerdere platforms,

Nadere informatie

HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding

HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows en Windows Vista zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Inleiding

Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Inhoud van de verpakking Controleer bij ontvangst van uw TVGo A03 of de volgende items werden meegeleverd met uw USB TV Super Mini-pakket. TVGo A03 Cd met stuurprogramma Afstandsbediening

Nadere informatie

Mp3 speler met luidspreker Instructiehandleiding. Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen.

Mp3 speler met luidspreker Instructiehandleiding. Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen. Mp3 speler met luidspreker Instructiehandleiding Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen. NL Gebruiksaanwijzing TOETS AANDUIDINGEN 9 1 3 2 5 6 4 8 7 1 Vermogen AAN/UIT

Nadere informatie

Handleiding voor Smart Pianist

Handleiding voor Smart Pianist Handleiding voor Smart Pianist Smart Pianist is een speciale app voor smartapparaten en biedt diverse muziekfuncties voor verbonden compatibele muziekinstrumenten. LET OP Als u Smart Pianist activeert

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

Inhoudstafel: OVERZICHT VAN DE AANSLUITINGEN... 3 LUIDSPREKER AANSLUITINGSMOGELIJKHEDEN... 4 OMSCHRIJVING VAN DE LEDS... 4

Inhoudstafel: OVERZICHT VAN DE AANSLUITINGEN... 3 LUIDSPREKER AANSLUITINGSMOGELIJKHEDEN... 4 OMSCHRIJVING VAN DE LEDS... 4 Gebruikershandleiding voor mp3-speler VM8095. (Versie 1.0) Inhoudstafel: OVERZICHT VAN DE AANSLUITINGEN... 3 LUIDSPREKER AANSLUITINGSMOGELIJKHEDEN... 4 OMSCHRIJVING VAN DE LEDS... 4 OVERZICHT VAN DE BEDIENINGSMOGELIJKHEDEN...

Nadere informatie

WC004 - Nightvision Chatcam. Belangrijk! Installeer eerst de driver voordat de Sweex Nightvision Chatcam wordt aangesloten!

WC004 - Nightvision Chatcam. Belangrijk! Installeer eerst de driver voordat de Sweex Nightvision Chatcam wordt aangesloten! WC004 - Nightvision Chatcam Inleiding Stel de Sweex Nightvision Chatcam niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid van verwarmingselementen.

Nadere informatie

Snel op weg met Solid Edge ST5

Snel op weg met Solid Edge ST5 Snel op weg met Solid Edge ST5 Dit document helpt u, om na installatie van Solid Edge ST5, snel aan de slag te kunnen met de software. Beschreven staat welke instellingen u kunt aanpassen om een betere

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl)

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL - II Het VERVOLG op de basisstappen Je hebt de basisstappen doorgenomen

Nadere informatie

BLUETOOTH DOUCHE LUIDSPREKER

BLUETOOTH DOUCHE LUIDSPREKER ENVIVO BLUETOOTH DOUCHE LUIDSPREKER GEBRUIKERSHANDLEIDING INHOUDSOPGAVE PRODUCT OVERZICHT... 4 KNOPPEN... 6 BLUETOOTH MODUS... 6 Bluetooth Paren... 6 Muziek afspelen in Bluetooth modus...10 Handenvrij

Nadere informatie

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV3MA280

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV3MA280 Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV3MA280 Inhoud van de verpakking Controleer, voordat u de camera in gebruik neemt, of de verpakking de onderstaande onderdelen bevat. Indien er iets ontbreekt, kunt

Nadere informatie

PLEXTALK Pocket PTP1 Tutorial - Podcastontvanger -

PLEXTALK Pocket PTP1 Tutorial - Podcastontvanger - PLEXTALK Pocket PTP1 Tutorial - Podcastontvanger - Shinano Kenshi Co., Ltd. behoudt het recht om de inhoud van deze handleiding zonder voorafgaand bericht te veranderen. Inhoudstafel 1 Wat kan ik doen

Nadere informatie

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren.

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. HELP BIJ HET RAADPLEGEN VAN HET PORTAAL HDP Hoe internet-cookies aanvaarden? U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. Internet Explorer

Nadere informatie

EnVivo EZ Converter. Gebruikershandleiding

EnVivo EZ Converter. Gebruikershandleiding EnVivo EZ Converter Gebruikershandleiding op met Teknihall support: 0900 400 2001 2 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE... 4 OPMERKINGEN... 4 FUNCTIES... 5 SPECIFICATIES... 5 SYSTEEMEISEN... 5 INHOUD VAN DE VERPAKKING

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

HANDLEIDING SIMI AKTISYS

HANDLEIDING SIMI AKTISYS LESKIST SPORT EN BEWEGING HANDLEIDING SIMI AKTISYS Deze handleiding hoort bij de leskist Sport en Beweging. Onderdeel van deze leskist is het softwarepakket Simi Aktisys, met de bijbehorende hardware (o.a.

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding

HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows en Windows Vista zijn in de Verenigde Staten gedeponeerde handelsmerken

Nadere informatie

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database...

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... 9 Afbeelding toevoegen vanuit classroom... 11 Afbeelding

Nadere informatie

HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding

HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows en Windows Vista zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken

Nadere informatie

HP Media Remote Control (afstandsbediening, alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding

HP Media Remote Control (afstandsbediening, alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding HP Media Remote Control (afstandsbediening, alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows en Windows Vista zijn in de Verenigde Staten

Nadere informatie

HET MODELNUMMER FIESTA2. Mp3 speler met luidspreker. Instructiehandleiding

HET MODELNUMMER FIESTA2. Mp3 speler met luidspreker. Instructiehandleiding Mp3 speler met luidspreker HET MODELNUMMER FIESTA2 Instructiehandleiding Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen. NL Gebruiksaanwijzing TOETS AANDUIDINGEN 9 1 3 2

Nadere informatie

Een Net2 Entry Monitor configureren

Een Net2 Entry Monitor configureren Een Entry Monitor configureren Overzicht De Entry monitor is een audio / videomonitor en wordt gebruikt om op afstand te communiceren met bezoekers. Het wordt gevoed door middel van Power over Ethernet

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler 1 Installatie van de Linio Pocket 1. Draai de Linio Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

http://www.msebel.nl

http://www.msebel.nl LES 8: Photo Story 3 Vandaag ga je beginnen met het maken van de voorlichtingsdiashow. Hiervoor ga je het programma Photo Story 3 gebruiken. Het programma staat al geïnstalleerd op de schoolcomputers.

Nadere informatie

ADRES 2000 VOOR WINDOWS

ADRES 2000 VOOR WINDOWS Theun Bollema 2011 Met Adres 2000 voor Windows is het mogelijk om eenvoudige databases te maken of om adressenbestanden (met meer dan 50000 adressen is geen probleem) te beheren. Door zijn opzet kan het

Nadere informatie

PowerPoint Instructie. Een presentatie maken met gesproken commentaar

PowerPoint Instructie. Een presentatie maken met gesproken commentaar PowerPoint Instructie Een presentatie maken met gesproken commentaar Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Geluidsinstellingen m.b.t. microfoon in Windows 7... 1 3. Stap voor stap: gesproken commentaar toevoegen...

Nadere informatie

Nederlands Hoofdstuk 1: Inleiding TVGo A31 TVGo A31 1.1 Inhoud van de verpakking

Nederlands Hoofdstuk 1: Inleiding TVGo A31 TVGo A31 1.1 Inhoud van de verpakking 81 Nederlands Hoofdstuk 1: Inleiding Deze nieuwe Genius TVGo A31 is het ideale medium om tv of video of naar uw TFT/LCD/CRT te kijken in tot 1280 x 1024 pixels. Met deze TV/Video-box kunt u om het even

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Korte handleiding Jabber

Korte handleiding Jabber Korte handleiding Jabber Inhoud: _Toc444870568 1. Eerste opstart en inloggen op een vaste Avans-computer... 1 2. Eerste opstart en inloggen op een Avans-laptop... 2 2.1 Beschikbaarheid... 2 2.2 Jabber

Nadere informatie

De Konftel 300IP Korte handleiding

De Konftel 300IP Korte handleiding Conference phones for every situation De Konftel 300IP Korte handleiding NEDERLANDS Beschrijving De Konftel 300IP is een conferentietelefoon voor IP-telefonie. Op onze onderstaande website zijn zowel een

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

WC053 - Foldable Hi-Def 1.3M Trackcam USB 2.0

WC053 - Foldable Hi-Def 1.3M Trackcam USB 2.0 WC053 - Foldable Hi-Def 1.3M Trackcam USB 2.0 Inleiding Stel de Sweex Foldable Hi-Def 1.3M Trackcam USB 2.0 niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte

Nadere informatie