I N T R O D U C T I E Nieuwe medewerkers. Michael Lobry in de spotlight

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I N T R O D U C T I E Nieuwe medewerkers. Michael Lobry in de spotlight"

Transcriptie

1 I N T R O D U C T I E Nieuwe medewerkers Michael Lobry in de spotlight Effectief communiceren bevat altijd toegevoegde waarde! Of het nu gaat om het verzorgen van de interne nieuwsbrief. Of het schrijven van introductieboekjes van Alfa Romeo en Hyundai. Ik blijf constant mijn creatieve pen ontwikkelen. Wie: Michael Lobry (28) Wat: stagiair Creatie bij Into Action Group Gespecialiseerd in: copywriting, SEO en verzorging van marketingplan Telefoon: Onze nieuwe collega Michael Lobry (28) staat deze week in de spotlight Voor Michael, die in 2012 zal afstuderen in HBO Communicatie, was het niet de eerste keer dat hij stage heeft gelopen. Eénmaal eerder was hij in Rotterdam stagiair op de afdeling Systeembeheer van het Albeda College. Dit jaar versterkt hij het Creatie-team bij VDMcc bij wie hij ervaring opdoet voor zijn minor Social Marketing. Wil je even polshoogte nemen wie Michael Lobry is, klik dan hier.

2 Even polshoogte nemen: wie is Michael Lobry? Als mijn twee broertjes thuis komen van werk, pakken zij een filmpje tijdens een uitgebreide avondmaaltijd. Af en toe pak ook ik even mijn rust in het 3-kamerappartement waar ik op mijzelf woon, dan aai ik mijn twee lieve jonge katjes over hun bol. Types als Michael zijn rusteloos van aard en hebben behoefte aan uitdagingen op intellectueel gebied En dan snuffelt Michael weer snel om de minuten in te halen door interessante verhalen en theorieën. In de kant van sociale media en promotie maken treedt hij dan ook binnen in zijn eigen bibliotheek aan boeken, dan weer wisselt hij af met videolessen om zijn avond rustig te eindigen in bed. Daar waar dromen en realiteit elkaar ontmoeten, waar slapen niet nodig is en daar komt het rusteloze type tot rust. Wat doe je precies bij Into Action Group? Mijn opleiding Communicatie onderscheidt zich in 50% communicatie en 50% marketing. En zo verdeel ik mijn kerntaken bij VDMcc in copywriting waar het leukste is het schrijven van het kennismakingsboekje voor Hyundai en Munsterhuis (Alfa Romeo) en in het verzorgen van een marketingplan voor &beyond. Bovendien verzorgen Marc en ik de interne nieuwsbrief voor IAG. Dus laat je continu inspireren en lees de interne nieuwsbrief IntoActionNow. Hierin vind je natuurlijk achtergrondinformatie over trends en ontwikkelingen van de Into Action Group-medewerkers. Vind je het gezellig bij ons? Ik zit op rozen bij VDMcc. Gezellig is zeker het juiste woord! Maar mijn pad gaat niet alleen maar over rozen. Hard werken is vaste prik onder de veilige paraplu van Marc, want alleen dan ontwikkelen en voeden we elkaar! En natuurlijk leer ik daarna veel bij buiten de werktijden. Aardige medewerkers te over bij IAG! Daarom ben ik maar al te enthousiast om samen te werken met andere sterren onder de medewerkers. Dan proef ik meteen van andere projecten, dus bel mij gerust op 353. Mijlpaal Op mijn eerste werkdag kreeg ik een rondleiding. Na de kennismakingsronde nam ik plaats aan mijn werktafel met een PC en een Mac. Hoe werkt een Mac, was mijn intuïtieve gedachte. Dat betekent s avonds videolessen volgen op Lynda.com over de Mac. Als nu iemand aan mij vraagt om een printer te installeren op een Mac, dan knippert hij even met zijn ogen en het is geïnstalleerd. Blijf je bij ons werken na je stage? Michael vindt het leuk om in de toekomst een volwaardig lid te zijn van de afdeling Creatie. Zijn liefde voor copywriting staat centraal, maar hij wil ook meer verbaal bezig zijn met mensen. Ik bewandel liever geen platgetreden paden, die leiden enkel naar waar anderen vóór mij waren.

3 De paasbingo PaaseiBingo: raad welk ei als eerste uitkomt en win een ipad 2 In de aanloop naar de paasdagen biedt Brugman ons een leuk spel PaaseiBingo op haar website. Sinds 4 april wagen bezoekers een gokje op welk paasei als eerste uitkomt. De winnaar krijgt een ipad 2. Figuur: de nieuwe ipad 2 is extra dun en tweemaal sneller dan de ipad 1 (bron: In dit eerste live Bingo-spel bepaalt de eerst uitgekomen paaskuiken wie deze opvolger van de normale ipad ontvangt. Deze gadget is niet alleen extra dun en tweemaal sneller dan de normale ipad, maar bevat nu ook twee camera's en HD videokwaliteit. Figuu 1r: een live video-opname van de broedmachine wanneer komt het eerste ei uit? In figuur 1 zie je de broedmachine liggen met 25 genummerde paaseieren. Je kunt live op de Brugman website spieken of jouw geluksei al uit is gekomen. Iedereen kan dus ook precies zien op welke dag en tijd het winnende kuiken uit het ei komt. De verwachting is dat de eieren rond de paasdagen uitkomen. Iedereen die mee wil spelen met Brugman s PaaseiBingo kan nog tot 20 april terecht op paaseibingo.brugman.nl. Kies de geluksei en doe een gok op welke datum en (dichtstbijzijnde) tijdstip jouw geluksei uitkomt en maak kans op de nieuwe Ipad 2. Dus speel mee! Veel win plezier toegewenst! Wij wensen je ook alvast een vrolijk Pasen. Eet smakelijk! De uitgekomen kuikens worden gelukkig veilig naar de kinderboerderij gebracht. Dus ook zij genieten van een welverdiende paasdag.

4 Heading: Nieuws BlackBerry apps Sub-heading: BB app Screen Muncher staat deze week in de spotlight Visual: Sub: Maak een screenshot van je scherm Body copy: Apps. Het toverwoord voor elke Blackberry. Regelmatig zullen we daarom hier de beste, leukste en handigste apps voor uw BlackBerry selecteren. Kijk dus wekelijks of er iets van uw smaak tussen zit. Voor deze week zetten we de nadruk op de BB app Screen Muncher. In een oogwenk voegt u eenvoudig en voor maar 1,85 de nieuwe functionaliteit screenshots maken van je scherm toe. In Windows heet het print screen Screen Mucher stelt je in staat om op elk moment het scherm vast te leggen als afbeelding. Bepaalde sms-gesprekken wil je graag nog een keer terugzien. Ook in andere gevallen kan het soms handig of grappig zijn om het beeld van je BlackBerry te kopiëren. Maak bijvoorbeeld een screenshot van je agenda, high score of facebookpagina. Je kunt deze afbeelding dan natuurlijk opslaan, en of via twitter versturen. Tip Om Screen Muncher echt goed te gebruiken is het handig om een van de knoppen op de zijkant van je BlackBerry te koppelen aan deze applicatie. Dit kan onder 'opties' en dan scherm/toetsenbord'. Wil je deze handige app downloaden? Of even kijken hoe het werkt in een kort videoclipje? Surf dan eens naar

5 Op [datum] verschijnt de volgende editie! Deze editie is nog maar net uit en we kijken alweer uit naar de volgende editie die op [datum] dit jaar zal verschijnen. Geef uw mening, stuur interessante onderwerpen in die u onder de aandacht wilt brengen. Schroom u niet om een brief te schrijven aan Michael Lobry, want hij weet raad. Uiteraard zijn ook adverteerders van harte welkom, zodat wij weten waar interessante evenementen te vinden zijn. Marc van der Veen vertelt u graag meer over de mogelijkheden en de interessante advertentietarieven. Telefoon: 338 Vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan onze site.

6 Copy uit marketingplan:

7 Moderne Zwarte lederen Designbank Bankstel Zitbank Loungebank Banken 2,5-zits Kenmerken Conditie: In goede staat Materiaal: leder Vorm: rechte bank Type: bank Levering: ophalen Prijs: bieden vanaf 300 Beschrijving Strakke, lederen designbank (zwart) van zware kwaliteit inclusief kussen. In 2004 gekocht als speciale aanbieding voor 1.472,50 bij Gulden Interieur. De bank is goed onderhouden. Wegens vernieuwing van het bedrijfsinterieur te koop aangeboden. Zits: 2,5 Lengte: 202cm, diepte: 92,5, hoogte: 71cm Stalen poten: 14,5cm hoog Conditie: verkeert in goede staat (met hier en daar kleine beschadigingen) U kunt ons bereiken op het volgende adres: Into Action Group Vlasmarkt PW ROTTERDAM T: Geopend van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en uur Alleen af te halen!

8 Foto s: Link:

9 Bank Nederland B.V. Chopinstraat KL AMSTERDAM Amsterdam, 9 januari 2010 Wijkcomité Comm to work Bachstraat CA AMSTERDAM Betreft: overlast schittering Bank Nederland Beste heer Pietersen, Naar aanleiding van uw klachtenbrief d.d. 5 januari jl. willen wij u informeren over de overlast die wij hebben veroorzaakt. Wij bieden onze excuus aan voor de zonnestralen die via ons spiegelglas schitteren in uw doorzonwoning, waardoor u niets kunt zien uit uw raam aan de voorkant bij laagstaande zon. Wij begrijpen best dat u zich hier zorgen over maakt. Daarom nemen wij uw klacht serieus en zijn op zoek naar oplossingen. U verzocht ons naar zonneschermen, zonwerende coating en schadevergoeding op de ruiten aan de voorkant van uw woningen. Tot onze spijt keert Bank Nederland geen schadevergoeding uit voor immateriële schade, omdat wij ervan uitgaan dat de zonneschermen en zonwerende coating de overlast heeft verholpen. Daarbij geven wij u 50% korting bij de hypotheek De Schelde voor het meten van de waarde van uw koophuis. Hierdoor kunt u met een vertrouwd hart weer door uw ramen kijken! Binnen 20 dagen bouwt onze reparateur gratis nieuwe zonneschermen of zonwerende coating in. Wilt u bezwaar maken, dan kunt u altijd contact opnemen met ondergetekende.

10 Wij gaan ervan uit u voldoende te hebben ingelicht. Wij hopen u in de toekomst beter tegemoet te komen. Hoogachtend, Bank Nederland B.V. Michael Lobry Woordvoerder Tel:

11 Voorbeeld: persbericht

12 EMBARGO tot vrijdag 20 februari 2009, uur Michael Lobry Rubroekstraat 142B 3034 NS ROTTERDAM Telefoon: februari 2009 PERSBERICHT Bron: Informatie: vestiging van Randstad in Helmond in 2008, telefoonnummer: Overname Take Air door Randstad De 11-jarige Randstad Frankrijk uit Orly neemt de Franse uitzendbureau Take Air over morgen voor herpositionering van haar luchthaven gerelateerde uitzenddiensten. Op deze markt beschikt één van de grootste spelers: Take Air, over een omzet van 5,5 miljoen euro. Waarom overname Take Air De directeuren hadden creatieve ideeën wat erg groots werd aangepakt. Hierdoor vertraagde het management- en uitvoeringsproces. Uiteindelijk was het resultaat het waard om Take Air over te nemen. Management- en uitvoeringsproces De directeuren van Randstad planden allereerst een marktpenetratie: hun bestaande dienst in een bestaande markt positioneren. Maar de optie om Take Air over te nemen heeft grote voordelen bleek uit de laatste directeurenvergadering deze week. Ten eerste is Take Air gespecialiseerd in het onderhoud van gates en luchthavenapparatuur. Een tweede

13 Methodisch overnemen De overname gebeurt door 5 medewerkers. Alle medewerkers hebben een HBO-achtergrond in de luchtvaart. Zij zullen fulltime actief zijn en alle klachten verminderen. De vorige medewerkers waren namelijk maar 20 uur per week beschikbaar, waardoor zij niet op tijd klachten verhielpen. De klachtenprognose is 20% vermindering per jaar. Tevens zullen alle stoelen vervangen worden door heerlijke sofa s voor de cliënten. Toekomst Randstad De directeuren van Randstad Holding zien de toekomst positief. Zij zijn zeer tevreden over de planning en gaan ervan uit dat het goed zal verlopen. De medewerkers van Randstad Frankrijk worden goed gemotiveerd door de directeur. Daarom zal deze klimaat het werkveld ten gunste worden gebracht. ////////////////////////////////////////EINDE PERSBERICHT/////////////////////////////////////////////////////// Noot voor de redactie: Embargo in verband met koninging Beatrix: zij knipt morgen in Randstad Frankrijk een welkomstlint kapot. Meer informatie vindt u op U kunt ook contact opnemen met Jan Smidt, manager van Randstad Frankrijk, telefoon Overige gegevens: Meer informatie: website Randstad Frankrijk (www.randstad.fr) of de heer Yves Patates, Randstad Diemen, Verantwoordelijk voor dit persbericht: Naam: Michael Lobry (journalist, Hogeschool Rotterdam) Adres: Rubroekstraat 142B, 3034 NS ROTTERDAM Telefoon: Fax: Aanduiding persbericht: Datum geschreven: 19 februari 2009, Rotterdam

14 : Ideaal beeld Wonen, Wijken en Integratie in Rotterdam Oud West De noodzaak van een goed advies over de probleemwijk naar prachtwijk aan minister Vogelaar Namen: Michael Lobry en Steven van der Tas

15 Ideaal beeld Wonen, Wijken en Integratie in Rotterdam Oud West + De noodzaak van een goed advies over de probleemwijk naar een prachtwijk aan minister Vogelaar Michael Lobry ( ) Klas COV 2C In opdracht van de heer Ten Dam Opleiding Communicatie Instituut voor Commercieel Management Hogeschool Rotterdam Rotterdam, november 2009

16 Voorwoord In het project van kwartaal 1 heb ik gewerkt aan een rapport voor communicatietechnieken 12. Aan het thema Ideaal beeld Wonen, Wijken en Integratie in Rotterdam Oud West heb ik met plezier gewerkt. Graag wil ik de heer Ten Dam bedanken voor zijn begeleiding en adviezen tijdens het schrijven van dit rapport. Rotterdam, oktober 2009 Michael Lobry

17 Samenvatting De 40 probleemwijken in Nederland beschikken over de grootst aantal maatschappelijke klachten van alle wijken in Nederland. Ingegaan wordt op de Rotterdamse probleemwijk Rotterdam Oud West. Deze probleemstelling houdt in dat de leefomgeving erg slecht is op het gebied van wonen. Maar natuurlijk als met slecht woont door herrie s nachts waardoor wijkbewoners niet kunnen slapen, verliezen zij kostbare en kwalitatieve energie die zij missen op hun werk. Hierdoor wordt uiteindelijk te wijten aan de mix tussen de problemen van bewoners de sociale integratie verlaagd. In dit rapport worden een vijftal van problemen besproken van de achterstandswijk Rotterdam Oud West. De doelstelling luidt dat wij van de gemeente Rotterdam adviseren in dit rapport aan minister Vogelaar over de problemen, oorzaken en overheidsinterventies. Met het advies op het uitvoeringsbeleid van minister Vogelaar die de 40-wijkenaanpak leidt, wordt gestreefd naar de verbetering op de gebieden van wonen, werken, leren en opgroeien, integratie en veiligheid. Op basis van dit advies kan minister Vogelaar een besluit nemen over onze ideeën over het opbouwen van de probleemwijk, zodat Oud West uiteindelijk een prachtwijk wordt. De analyse van de probleemstelling, het beleid en de taken die de rijksoverheid en de gemeente Rotterdam zien weggelegd voor de gemeente Rotterdam zijn getoets aan de volgende vijf criteria: - wonen; - werken; - leren en opgroeien; - integratie; - veiligheid. Het netwerk van Oud West bestaat uit de actoren Ministerie van VROM, gemeente Rotterdam, Deelgemeentes Delfshaven en Centrumraad, Politie Rijnmond, woningcorporaties, bewoners, scholen en stichting Ouderenvesting Rotterdam. Hieruit bespreekt de Tweede Kamer acht adviezen van de gemeente Rotterdam met minister Vogelaar. De gemeente Rotterdam gaat ervan uit dat deze interventies worden uitgevoerd in het uitvoeringsbeleid van de minister Vogelaar.

18 Inhoudsopgave Inleiding...19 Hoofdstuk 1 Analyse over problemen van Rotterdam Oud West...20 Hoofdstuk 2 Het beleid van Rotterdam Oud West...22 Hoofdstuk 3 Het netwerk van Rotterdam Oud West...24 Hoofdstuk 4 Kernopgaven procesmatig en inhoudelijk...27 Hoofdstuk 5 Interventies minister Vogelaar Interventies Conclusie...32 Literatuur...34

19 Inleiding Probleemwijk naar prachtwijk, ook u vindt dit een ideaal beeld. Voor u ligt daarom de adviesnota bestemd voor minister Vogelaar. Het bestuur van de gemeente Rotterdam en de deelgemeente Rotterdam Oud West adviseren in dit adviesrapport over één van de 40 probleemwijken Rotterdam Oud West, waarin wordt gesproken over het wijkenbeleid van de minister Van der Laan ten behoeve van de leefomgeving van deze achterstandswijk. In dit rapport worden derhalve adviezen gegeven aan minister Vogelaar om de leefomgeving van Rotterdam Oud West te bevorderen. Hierbij staat de volgende probleemstelling centraal: Hoe moet de gemeente Rotterdam interveniëren om op basis hiervan tot een betere leefomgeving van Rotterdam Oud West te komen? Voor het beantwoorden van deze probleemstelling is literatuuronderzoek verricht. Voor een fieldresearch in de vorm van een interview met professor Engbersen, expert op het gebied van bestuurskunde in Rotterdam, was de tijd te beperkt. Hiertoe is niet getoetst in zijn adviezen voor de gemeente Rotterdam. Bij het literatuuronderzoek is gebruik gemaakt van Overheidsbeleid van Fenger en van Beleid en politiek van Graaf. Deze adviesnota is als volgt opgebouwd. Allereerst wordt in hoofdstuk 1 aangegeven wat de opvattingen zijn van minister Vogelaar over de kernproblemen in de wijk. Dit wordt geschreven in de vorm van een probleemanalyse. Vervolgens wordt in hoofdstuk 2 gesproken over welke instrumenten volgens hem beschikbaar gesteld zijn om de problemen op te lossen. Dit wordt weergegeven in de vorm van een beleidsanalyse. Daarna passeert de rol van de betrokkenen de revue bij het oplossen van de problemen in hoofdstuk 3. Hierbij zijn de betrokken partijen ingedeeld in publiek, privaat en maatschappelijk, dat in het licht gebracht wordt in de vorm van een netwerkanalyse. Daarop volgend wordt aandacht besteed aan welke kernopgaven de gemeente Rotterdam voor zichzelf ziet weggelegd zowel procesmatig als inhoudelijk in hoofdstuk 4. Vervolgens komen in hoofdstuk 5 de wijzen aan bod waarop het beleid van de rijksoverheid zou kunnen bijdragen aan het oplossen van de problemen in Rotterdam Oud West en waarop het lokale beleid kan ondersteunen en welke wensen de deelgemeente Delfshaven dus heeft. Op basis van deze interventies wordt een conclusie getrokken.

20 Hoofdstuk 1 Analyse over problemen van Rotterdam Oud West In dit hoofdstuk wordt besproken wat de kernproblemen zijn in de achterstandswijk Rotterdam Oud West. Tevens worden de oorzaken genoemd van dit probleem onderverdeeld in wonen, werken, leren en opgroeien, integratie en veiligheid. In de conclusie wordt ook vermeld hoe de problemen elkaar versterken. Wonen Het kernprobleem betreffende wonen is dat de wijk Rotterdam Oud West niet aantrekkelijk is voor mensen om zich te vestigen. Oorzaken hiervan zijn dat de huizen zijn vaak slecht onderhouden en er is een weinig variërend woonaanbod. Daarnaast is de wijk niet erg kindvriendelijk, is er weinig groen en zijn er in sommige delen weinig winkels en andere voorzieningen. Dit zorgt voor een lage woonkwaliteit waardoor de bewoners ook niet tevreden zijn over hun wijk. Werken De wijk Rotterdam Oud West heeft te maken met sociaaleconomische problemen. Er is in de wijk sprake van een laag inkomen en een hoge werkloosheid. Volgens het wijkactieprogramma van DSV (2009, p. 7) heeft maar liefst 39% van de bewoners een laag inkomen, dat word gewaardeerd op 110% van het minimumloon. Dit lage inkomen is een gevolg van de lage opleidingen van de bewoners. Hierdoor kunnen zij geen werk vinden of werk met een laag salaris. De hoge werkl oosheid komt ook door de achterstand van de vrouwen in de wijk. Deze vrouwen werken vaak niet omdat ze een achterstand hebben in de maatschappij, zoals geen opleiding of taalproblemen. Leren en Opgroeien Dat er in de wijk sprake is van een laag inkomenspercentage komt door een probleem wat zich voordoet bij het leren. Volgens het wijkactieprogramma Rotterdammers Vooruit! van de gemeente Rotterdam (2007, p. 15) heeft ongeveer 40% van de werklozen alleen een basisschool als opleiding. Dit is de hoge schooluitval. De jongeren stoppen steeds vaker met school zonder dat ze startkwalificaties hebben. Dit zorgt ervoor dat ze een lage of zelfs helemaal geen opleiding hebben. Die hoge schooluitval heeft weer te maken met de criminaliteit. Deze zorgt ervoor dat jongeren eerder het criminele circuit betreden dan dat ze hun opleiding afmaken. Integratie De buurtbewoners voelen zich niet verbonden met de wijk. Dit komt doordat verschillende groepen gescheiden van elkaar leven. Een voorbeeld hierin is het isolement van ouderen. De bewoners van de

21 wijk hebben nauwelijks contact met de ouderen van de wijk waardoor deze zich niet verbonden voelen met de wijk. Er is ook sprake van een scheiding tussen de etnische groepen. Volgens het wijkactieprogramma Rotterdammers Vooruit! van de gemeente Rotterdam (2007, p. 1) is er niet echt een overheersende bevolkingsgroep aangezien er een ongeveer 30% autochtoon is en 15% Surinaams, 12% Turks, 10% Marokkaans. Deze verschillende etnische groepen trekken veelal met elkaar op, waardoor ze niet in contact komen met de bewoners met een andere etnische afkomst. De wijk integreert dus niet goed met elkaar. Veiligheid Er is in de wijk veel sprake van criminaliteit. Volgens het wijkactieprogramma Rotterdammers Vooruit! van de gemeente Rotterdam (2007, p. 25) komen vandalisme (8%) en drugsgerelateerde delicten (2%) veel voor. Dit is een gevolg van de hoge werkloosheid. Als mensen geen baan kunnen vinden proberen ze hun geld sneller via de criminaliteit te verdienen. Ook heeft de wijk vee l last van hangjongeren. Deze zorgen voor overlast en vandalisme. Dit is een gevolg van de hoge schooluitval en het ontbreken van voorzieningen. De jongeren hebben hierdoor niets te doen en hangen ze maar rond op straat. Conclusie De wijk heeft dus te maken met veel problemen, waardoor ze onderdeel zijn van het wijkaanpak plan van Ella Vogelaar. Ook wordt duidelijk dat de verschillende problemen invloed hebben op elkaar doordat het ene probleem de oorzaak is van het andere probleem. Zo heeft de hoge schooluitval als gevolg dat er lagere opleidingen zijn. Wij, als gemeente Rotterdam, attenderen u daarom op het feit dat bewoners hierdoor minder snel aan een baan komen, waardoor er hoge werkloosheid ontstaat en dus een laag inkomen. Daarom gaan bewoners eerder de criminaliteit in, omdat ze geld nodig hebben voor hun levensonderhoud. In dit hoofdstuk is een overzicht gegeven van de kernproblemen, oorzaken en gevolgen van Rotterdam Oud West. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen oplossing is voor deze problemen. Er moet namelijk heel veel worden afgesproken met de actoren om tot een goede compromis te komen voor de beleidstaken. Welke informatie nodig is, moet duidelijk worden in de fase van de beleidsuitvoering. Deze fase komt in het volgende hoofdstuk aan bod.

22 Hoofdstuk 2 Het beleid van Rotterdam Oud West In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de beleidsanalyse op basis van de in het vorige hoofdstuk benoemde problemen. Er wordt gekeken met welke middelen de problemen worden tegengewerkt. Tevens worden de ongewenste effecten aan het licht gebracht. Er wordt weer onderscheid gemaakt tussen de thema s om het beleid te analyseren. Wonen In het vorige hoofdstuk hebben we gezien dat er problemen bestaan betreffende de woonkwaliteit. Daarom zijn er plannen tot het creëren van centrale punten zoals: Hart van BoTu en het Mathernesserkwartier. Hier komen pleinen met groen en allerlei winkels. Als centraal punt is het ook een ontmoetingsplek voor de bewoners en zo houdt het ook criminaliteit tegen. Het is dus goed voor wonen, werken, integratie en veiligheid. Een onbedoeld effect kan zijn dat er meer grote groepen komen die het plein bezetten. Werken Er is sprake van een laag inkomen, dit komt onder andere door de lage sociaaleconomische positie van vrouwen. Daarom wordt er een vrouwenempowermentcentrum opgericht waar vrouwen cursussen kunnen doen voor opleiding en taalachterstand. Dit alles zorgt ervoor dat de vrouwen een hogere participatie hebben in de werkgelegenheid. En dit zorgt weer voor een hoger inkomen in de wijk. Een onbedoeld effect kan zijn er veel vrouwen aan het werk gaan waardoor ze minder tijd hebben om hun kinderen op te voeden. Leren/Opgroeien Rotterdam Oud West heeft te maken met lage opleidingen en een hoge schooluitval. Dat de jongeren hun opleiding niet afmaken komt door meerdere factoren waaronder de criminaliteit en de verkeerde schoolkeuzes. Daarom wordt Sportcluster Vreelust opgeknapt en uitgebreid. Hier komt een buurthuis en zullen veel sportactiviteiten worden georganiseerd. Zo blijven ze van de straat en komen ze niet in aanraking met de criminaliteit. De jongeren maken veel verkeerde keuzes in hun opleiding. Daarom wordt er een informatievoorziening opgericht zodat jongeren goed geïnformeerd zijn als zij hun opleiding kiezen. Dit alles zorgt voor minder schooluitval en dus hogere opleidingen. Een onbedoeld effect kan zijn dat de jongeren meer bezig zijn met het uitvoeren van activiteiten dan dat ze zich op hun school richten. Integreren

23 In het vorige hoofdstuk hebben we gezien dat er een probleem is betreffende het integreren in de wijk. Ouderen leven in een isolement en de etnische groepen leven gescheiden van elkaar. Daarom wordt er een festival georganiseerd voor ontmoetingen tussen wijkbewoners. Ook worden de bewoners door middel van Mensen Maken de Stad betrokken bij de wijkverbetering. Door deze beleidsinstrumenten wordt er gecreëerd dat de bewoners zich verbonden met elkaar in de wijk voelen. Een onbedoeld effect is dat het festival uit de hand kan lopen en zo de veiligheid van de bewoners aantast. Veiligheid Er is sprake van veel overlast door hangjongeren en criminaliteit. Het plan is er om daarom het toezicht te verhogen, onder andere op het Danzigtpark en de plekken in de wijk waar de verslaafden en prostituees zich bevinden sinds de afbouw van de Keileweg. Extra toezicht door middel van extra politieagenten op straat en camera s schrikken de criminaliteit en hangjeugd af. Verder willen ze via JAPS leerwerkplaatsen aanbieden zodat de jongeren de kans bieden een baan te vinden en de criminaliteit te verlaten. Een onbedoeld effect kan zijn dat door al het extra toezicht de bewoners de wijk niet meer als prettig wonen ervaren omdat ze het gevoel hebben constant in de gaten gehouden te worden. Conclusie Er worden dus voldoende middelen ingezet om de problemen op het gebied van wonen, werken, leren/opgroeien, integratie en veiligheid op te lossen. Wel adviseren wij als gemeente Rotterdam u om rekening te houden met de onbedoelde effecten. In dit hoofdstuk is een overzicht gegeven van de analyse van beleid. Maar wie doet dit nou? De actoren die wij kennen zijn Ministerie van VROM en de gemeente Rotterdam. Wie nog meer deelneemt aan deze Grote stedenbeleid, moet duidelijk worden in de fase van de analyse van het netwerk. Deze fase komt in het volgende hoofdstuk aan bod.

24 Hoofdstuk 3 Het netwerk van Rotterdam Oud West In dit hoofdstuk wordt er gekeken naar het netwerk. Er wordt hiervoor gekeken naar de verschillende actoren en hun doelstellingen. Ook wordt er gekeken naar hun positie van afhankelijkheid, percepties en naar de institutionele context (Edwards,Schaap, Vaardigheden voor de publieke sector, p. 53) waarin zij zich bevinden. Hierna hebt u een goed beeld van de betrokken partijen, waarom ze betrokken zijn en hoe ze tegenover elkaar staan. Ministerie van VROM VROM heeft als publieke actor het probleem van de wijkenaanpak immers aangekaart en stelt uiteindelijk het beleidsplan op. Hun doelstelling is dan ook het onderzoeken van de problemen in de wijk. De perceptie van deze actor is dan ook het verbeteren van de wijk. Hier wordt naar gekeken middels een wijkentoer. Hier is sprake van een hoge wederzijdse afhankelijkheid. VROM heeft namelijk de andere actoren nodig om het beleid uit te voeren en de andere actoren hebben VROM nodig om het beleid op te stellen. De interactieregel is dat VROM niet kan uittreden en juist veel onderzoek verricht en deze informatie verspreid aan de actoren. VROM, in de zin van arenaregels, is het hoogste orgaan van het project: wijkenaanpak, en draagt daarom de bevoegdheid om het project stil te kunnen leggen. Gemeente Rotterdam Ook de gemeente Rotterdam is een publieke actor. Zij wil natuurlijk verbetering van de woonplaats Rotterdam. Hun doelstellingen bevatten namelijk ook verbetering: uitbreiding van de wijkvoorzieningen en bevordering van de veiligheid, woonkwaliteit en integriteit. De gemeente Rotterdam heeft een duidelijke perceptie, want zij wil een leefomgeving van Rotterdam verbeteren en kan als interactieregel niet van dit doel afstappen, zij staat tenslotte als arenaregel op de één na hoogste niveau van de wijkenaanpak. Tevens heeft zij voornamelijk te maken met een hoge eenzijdige afhankelijkheid. Zonder de andere actoren kan het beleid niet worden uitgevoerd. Het toezicht kan ook door andere actoren worden gedaan waardoor sprake is van eenzijdige afhankelijkheid. Deelgemeentes Delfshaven en Centrumraad De deelgemeentes zijn ook publieke actoren. Ook zij willen verbetering van hun wijken om dat zij erg betrokken zijn met de wijken. Als doelstelling hebben zij dan ook meer voorzieningen, meer veiligheid en meer hulp voor de bewoners. Hun percepties zijn dan ook dat de wijken te onveilig zijn, er is teveel overlast, de wijken zijn niet dynamisch genoeg en er is te weinig hulp voor jongeren. In de zin van interactieregels verbetert zij de wijk door het stimuleren van meer activiteiten en

25 voorzieningen, meer toezicht, verlichting in de straten en het aanbieden van leerwerkplekken, stages en cursussen. Zij plaatst zich in de arenaregel tussen de gemeente Rotterdam, scholen en bewoners. Deze actor heeft veel te maken met wederzijdse afhankelijkheid. Ze hebben andere actoren nodig om hun het te mogen en te kunnen uitvoeren. Voor de andere actoren geldt het andersom en daarom is het wederzijds. Politie Rijnmond De politie Rijnmond is de laatste publieke actor. Deze actor wil de veiligheid verbeteren. In de interactieregel werken zij in opdracht van de gemeente Rotterdam om de bewoners veilig te stellen. Hun doelstellingen zijn dan ook om meer toezicht in te zetten om de criminaliteit en de overlast te verminderen. Het uitvoeren met een grote bevoegdheid op veiligheid is de meest gangbare taak als arenaregel. Dit zijn ook gelijk hun percepties om de overlast en de criminaliteit in de wijken aan te pakken. Dit willen ze doen door meer agenten in te zetten en zo meer toezicht uit te voeren. Ze hebben te maken met een lage eenzijdige afhankelijkheid. Zij hebben de andere actoren niet nodig om hun doelstellingen te verwezenlijken. Zo bepaalt voornamelijk louter de politie waar en wie zij onder toezicht houden. Woningcorporaties Dit is een private actor. Ze hebben als doelstelling het verhogen van de kwaliteit van de huizen en het verwijderen van de huisjesmelkers en de slecht werkende Vereniging van Eigenaren (VVE). In de interactieregel worden zij gesubsidieerd door de gemeente Rotterdam en in de arenaregel werken zij op een non-profit basis en beschikken verder over weinig bevoegdheden. Hun percepties zijn dan ook de kwaliteit van de huizen verbeteren, omdat dit slecht is voor hun imago en de overlast terugdringen. Dit willen ze doen door meer buurthuizen en wijkgebouwen te bouwen en het daadwerkelijk verwijderen van de huisjesmelkers en de VVE. Er is hier sprake van een hoge eenzijdige afhankelijkheid. Want de woningcorporaties zijn kapitaalkrachtig en hebben voor de uitvoering de andere actoren niet veel nodig. De andere actoren hebben hem om dezelfde reden wel nodig, andere actoren hebben namelijk onderdak nodig. Bewoners Dit is een maatschappelijke actor. In de interactieregel zijn zij als wijkbewoners vooral betrokken bij het resultaat van het beleid van actoren als politie, scholen en deelgemeente, maar bewoners tekenen nergens voor alleen soms wordt beroep gedaan op hun om betere resultaten te boeken. Als doelstellingen hebben zij meer integriteit en minder criminaliteit. Hun percepties zijn dan ook dat ze te weinig een band hebben met de wijk en haar bewoners. En ook dat er teveel overlast heerst, wat de woonkwaliteit vermindert. Met betrekking tot de criminaliteit is er sprake van een hoge wederzijdse afhankelijkheid. In de arenaregel hebben de andere actoren de bewoners namelijk nodig op het gebied van integratie. De bewoners hebben alleen geen bevoegdheden. Maar de bewoners hebben de andere actoren wel nodig voor het oplossen van de criminaliteit.

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Uitzicht op een betere wijk

Uitzicht op een betere wijk Uitzicht op een betere wijk Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

F.A.Q. / Veel gestelde vragen

F.A.Q. / Veel gestelde vragen F.A.Q. / Veel gestelde vragen F.A.Q / Veel gestelde vragen. Wat is Onderwijs + Jij? Onderwijs + Jij op Het Palet helpt kinderen om hun unieke talenten te ontwikkelen en gebruikt daarbij de nieuwste technologieën.

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk

Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk De samenleving verandert. Bewoners pakken steeds meer zelf op en gemeenten geven meer ruimte aan lokale bewonersinitiatieven (CMO STAMM, 2015).

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Stagepaspoort. Voor de leerlingen van de 4e klas van het Trivium College. 2014 Trivium College locatie Trias

Stagepaspoort. Voor de leerlingen van de 4e klas van het Trivium College. 2014 Trivium College locatie Trias Stagepaspoort Voor de leerlingen van de 4e klas van het Trivium College. 2014 Trivium College locatie Trias 1 Neem deze punten zorgvuldig door 1. Gedraag je correct en beleefd. Steek geen handen in je

Nadere informatie

Online onderzoek Uw werknemers

Online onderzoek Uw werknemers Toelichting Online onderzoek In dit bestand vindt u een inspirerende voorbeeldvragenlijst voor een werknemertevredenheid onderzoek! De vragenlijst is bedoeld als hulpmiddel bij het opstellen van uw eigen

Nadere informatie

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)!

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)! 18 responses View all Publish analytics 18 responses ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 9 ouders) Summary View all responses Publish analytics In welke mate ziet u uw zoon of dochter de ipad thuis

Nadere informatie

1 Bekijk het schema hierna. Je ziet hoe je de betekenis van moeilijke woorden kunt vinden. Is het woord belangrijk?

1 Bekijk het schema hierna. Je ziet hoe je de betekenis van moeilijke woorden kunt vinden. Is het woord belangrijk? Moeilijke woorden 1 Bekijk het schema hierna. Je ziet hoe je de betekenis van moeilijke woorden kunt vinden. Is het woord belangrijk? nee ja Gewoon doorlezen. Probeer de betekenis te achterhalen. In het

Nadere informatie

99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS

99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS 99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS Er is niet één oplossing voor werkstress: er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien. Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Daarom gaan we op zoek naar 99 oplossingen

Nadere informatie

BIEB BIEB, HOERA! DE NIEUWE LANDELIJKE CAMPAGNE

BIEB BIEB, HOERA! DE NIEUWE LANDELIJKE CAMPAGNE BIEB BIEB, DE NIEUWE LANDELIJKE CAMPAGNE HOERA! Lang leve de Bibliotheek! De wens van ons allemaal. Natuurlijk omdat we plezier in ons werk hebben. Maar vooral, omdat Nederland altijd behoefte zal hebben

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Dia 1: Hallo allemaal en welkom bij mijn presentatie. Ik heb onderzoek gedaan bij Moestuin d n Erpel in Someren.

Nadere informatie

Richtlijn / info voor ouders. Uithuisplaatsing. Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. NVO, BPSW en NIP

Richtlijn / info voor ouders. Uithuisplaatsing. Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. NVO, BPSW en NIP Richtlijn / info voor ouders Uithuisplaatsing Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming NVO, BPSW en NIP Inleiding Een kind opvoeden is niet makkelijk. Zo kan het zijn dat uw kind meer of andere zorg nodig

Nadere informatie

Het Croqqer Cookbook: krijg samen meer voor elkaar

Het Croqqer Cookbook: krijg samen meer voor elkaar Het Croqqer Cookbook: krijg samen meer voor elkaar door Rob van de Star Inhoudsopgave Voorwoord...3 Hoe willen we werken?...4 De stem van onze "klant"...5 De buurt als ons anker...6 Copyright 2014, Croqqer

Nadere informatie

De bieb in De buurt 2

De bieb in De buurt 2 De bieb in de buurt 2 Inleiding De bibliotheek is een plek waar kennis, informatie, mooie verhalen en inspiratie voor het oprapen liggen. De bibliotheek dient als trefpunt in de buurt. Het is een plek

Nadere informatie

Lokale kwaliteit Maart/april 2015

Lokale kwaliteit Maart/april 2015 Resultaten peiling Panel Lokale kwaliteit Maart/april 2015 Van 24 maart tot en met 6 april kon het Panel een peiling invullen over de kwaliteit van hun leefomgeving. Ruim 1.750 van de ongeveer 6.500 uitgenodigde

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag.

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. Ontwikkeling. Met dit protocol geven wij aan, hoe wij aankijken tegen pestgedrag en hoe wij er op een positieve manier om gaan. Vanaf augustus

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 In Zaanstad kan iedereen meedenken én praten over (goede) zorg en ondersteuning. Dit jaar heeft de gemeente haar werkwijze vernieuwd. Om zo beter

Nadere informatie

Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder.

Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder. Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder. Op een kalme manier ben ik mijzelf rustig aan het voorbereiden voor een nieuw schooljaar. Maar ik besef mij ook dat mijn huis vol staat met materialen

Nadere informatie

2. Initiatief tot telefonisch contact met ouders komt vanuit de school

2. Initiatief tot telefonisch contact met ouders komt vanuit de school Openbare basisschool De Peperklip, Schiedam pagina 1 Openbare Basisschool De Peperklip: bewuste keuzes in samenwerking met ouders Openbare Basisschool De Peperklip (Schiedam) wil een klimaat creëren waar

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches.

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches. Locatie Moerdijk VluchtelingenWerk Brabant-West Postbus 173 4250 DD Werkendam Telefoon (0183) 50 90 16 Fax (0183) 50 90 17 afdeling@vluchtelingenwerk.org Project Taalcoaches 1 januari 2009 31 december

Nadere informatie

Stage 1. Klaar voor de start...

Stage 1. Klaar voor de start... Stage 1. Klaar voor de start... Jouw stage bij de gemeente Schijndel Welkom bij de gemeente Schijndel waar jouw stage gaat beginnen! Een stage bij de gemeente Schijndel geeft je de kans een kijkje te nemen

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Het beste uit jezelf

Het beste uit jezelf Het beste uit jezelf 2 3 Met elkaar bouwen aan het Huis van Philadelphia Philadelphia wil dat mensen met een beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk

Nadere informatie

5 manieren om je eigen pad te bewandelen

5 manieren om je eigen pad te bewandelen 5 manieren om je eigen pad te bewandelen Hierbij het nieuwe artikel met als onderwerp: 5 manieren om je eigen pad te bewandelen. Het is geschreven door wandelcoach Tineke Franssen. Tineke wandelt al een

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

DIE HULP WAARBIJ U VOORUIT KOMT!

DIE HULP WAARBIJ U VOORUIT KOMT! RICHQUE DIE HULP WAARBIJ U VOORUIT KOMT! 1 2 U komt vooruit! Waarom? Iedereen wil gezond, gelukkig en vitaal zijn. In een aantal situaties hebben we gewoon hulp nodig. Ik bied u die hulp aan waar u om

Nadere informatie

Bedrijfspagina op Facebook. Hoe maak je een bedrijfspagina op Facebook?

Bedrijfspagina op Facebook. Hoe maak je een bedrijfspagina op Facebook? Bedrijfspagina op Facebook Hoe maak je een bedrijfspagina op Facebook? Inleiding In deze whitepaper lees je hoe je een bedrijfspagina aanmaakt op Facebook. Stap voor stap laten we je zien wat je moet doen.

Nadere informatie

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Activiteiten... 4 SPIOR... 4 Discriminatie... 5 Thema-avonden voor ouders... 6 Sport voor jongeren en ouderen... 7 Samenwerking

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

zorgvernieuwingsprijs

zorgvernieuwingsprijs Nationale Nationale zorgvernieuwingsprijs zorgvernieuwingsprijs Concept Een Incare afdeling van het UWV kan inspelen op de behoefte van mannelijke werklozen door startcursussen, vervolgcursussen en praktijkstages

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12 Gefeliciteerd! 3 Waarom dit boek? 3 Hoe gaat dit boek jou helpen? 3 Is er nog iets dat je moet weten voordat je verder leest? 4 Laatste loodjes 6 De agenda 6 Nu jij 9 Tot zover 12 Gefeliciteerd! Als je

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen pilot 2014-II

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen pilot 2014-II Aanwijzing voor de kandidaat Als in een vraag staat dat je een hoofd- of kernconcept moet gebruiken, dan gebruik je in het antwoord die elementen uit de omschrijving van het hoofd- of kernconcept die nodig

Nadere informatie

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen 11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen Iedereen met een website komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe verander ik meer bezoekers in klanten? Met conversie dus. Conversie optimalisatie

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven van 1 (zeer negatief) tot en met 10 (zeer positief).

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Handleiding maatschappelijke stage

Handleiding maatschappelijke stage Handleiding maatschappelijke stage Christiaan Huygens College Broodberglaan Voorwoord Het 3e jaar ga je een maatschappelijke stage lopen. Dat is een andere stage dan de arbeidsoriëntatie stage, waar je

Nadere informatie

Anti Pest protocol Almere College Dronten 2014-2016

Anti Pest protocol Almere College Dronten 2014-2016 Anti Pest protocol Almere College Dronten 2014-2016 1 Inhoudsopgave: 1. Kernwaarden Almere College Dronten 3 2. Pesten wat is dat? 4 3. Signalen bij pesten 5 4. Het vijf sporen beleid van het Almere College

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

NSMA Whitepaper. 10 tips voor een goed verzorgd en vindbaar LinkedIn profiel

NSMA Whitepaper. 10 tips voor een goed verzorgd en vindbaar LinkedIn profiel NSMA Whitepaper 10 tips voor een goed verzorgd en vindbaar LinkedIn profiel Voorwoord Beste lezer, Met deze gratis whitepaper bieden we een aantal handige tips voor het opbouwen van een goed verzorgd en

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het UWV te Amsterdam. Datum: 6 maart 2015 Rapportnummer: 2015/049

Rapport. Rapport over een klacht over het UWV te Amsterdam. Datum: 6 maart 2015 Rapportnummer: 2015/049 Rapport Rapport over een klacht over het UWV te Amsterdam. Datum: 6 maart 2015 Rapportnummer: 2015/049 2 Klacht Verzoeker, die werkzoekend was en een WW-uitkering ontving, klaagt over de wijze van informatieverstrekking

Nadere informatie

17 omzetverhogende marketing tips

17 omzetverhogende marketing tips 17 omzetverhogende marketing tips 1. Creëer je eigen youtube kanaal en gebruik het om je producten aan te kondigen, een aanbieding te doen of tips te geven. Kijk maar als voorbeeld naar het succes van

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Buurtnr: Enquête leefbaarheid in uw buurt Met deze vragenlijst stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven. Daarbij geldt steeds: een hoger cijfer

Nadere informatie

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl)

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl) ZV de Bron Nieuws Nieuw seizoen Een nieuw seizoen is aangebroken, en het was tijd voor een nieuw logo. De tand des tijds had er aardig aan zitten knagen. Na verschillende creatieve concepten is het gelukt

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Organiseren. werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye

Organiseren. werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye Organiseren werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye Inhoud 1. Organiseren is keuzes maken 6. Planning en digitaal organiseren 7. E-mail organiseren Pagina

Nadere informatie

School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs

School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs In Utrecht verlaten jaarlijks zo n 600 risicojongeren de basisschool. Dit zijn jongeren die om verschillende

Nadere informatie

Draaiboek Maatschappelijke stages voor stagebieders De Vrijwilligerscentrale Deventer, oktober 2009. Inhoud

Draaiboek Maatschappelijke stages voor stagebieders De Vrijwilligerscentrale Deventer, oktober 2009. Inhoud Draaiboek Maatschappelijke stages voor stagebieders De Vrijwilligerscentrale Deventer, oktober 2009 Inhoud 1. Oriëntatie op de maatschappelijke stage 2. Eigen visie ontwikkelen 3. Afstemming zoeken 4.

Nadere informatie

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg Trainingen Coaching Intervisie Supervisie Voor de zorg Professioneel communiceren met 2013 Training Professioneel communiceren met Voor wie? De training is bedoeld voor mensen in de zorg die hun communicatie

Nadere informatie

JONGEREN IN GELDERLAND OVER

JONGEREN IN GELDERLAND OVER JONGEREN IN GELDERLAND OVER een sterk bestuur en hun gemeente Aanleiding De provincie Gelderland werkt samen met VNG Gelderland aan het project Sterk Bestuur Gelderland (SBG). In het project wordt het

Nadere informatie

Leeswijzer Wijkpanel Vlietzône - avond over overlast 23 juni 2010

Leeswijzer Wijkpanel Vlietzône - avond over overlast 23 juni 2010 Leeswijzer Wijkpanel Vlietzône - avond over overlast 23 juni 2010 Overlast? Melden bij het Meldpunt Overlast Meld overlast ALTIJD bij Meldpunt Overlast (MOL): telefoonnummer 14058. Klik hier als u meer

Nadere informatie

Tilburg Studentenstad

Tilburg Studentenstad Tilburg Studentenstad Je doet een bestuursjaar of bent lid van een commissie bij een Tilburgse studentenorganisatie. Dan wil je iets betekenen voor je vereniging. Misschien wil je jouw vereniging nog meer

Nadere informatie

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST 3 EEN NIEUWE TOEKOMST Opgave en toekomstperspectief De aandacht die er binnen het huidige politieke en bestuurlijke klimaat is voor de verbetering van wijken als Transvaal, is een kans die met beide handen

Nadere informatie

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016 NissewaardPanel overopvang vluchtelingen, NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over de opvang van vluchtelingen in Nissewaard.

Nadere informatie

Hoe bouw ik een goede website?

Hoe bouw ik een goede website? Hoe bouw ik een goede website? Inleiding Stel, u heeft een eigen bedrijf en u wilt een website. U hebt gezien dat u zelf een site kunt bouwen met behulp van gratis tools die sommige providers aanbieden.

Nadere informatie

het Troubadourtje Een gelukkig nieuwjaar Agenda: Daarom nog eens voor iedereen: een heel gelukkig en gezond 2015!!

het Troubadourtje Een gelukkig nieuwjaar Agenda: Daarom nog eens voor iedereen: een heel gelukkig en gezond 2015!! het Troubadourtje Informatiekrant Katholieke basisschool De Troubadour Jaargang: 2014-2015 Datum: 09-01-2015 Inhoud: Gelukkig Nieuwjaar Typecursus Bouw IKC Citotoetsen Internetprotocol Wensen groep 3 Agenda:

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Lieve vrienden van El Manguaré,

Lieve vrienden van El Manguaré, Lieve vrienden van El Manguaré, Vanuit een warm en nat Iquitos... de eerste tamtam van 2013. Wij zijn dit jaar met veel energie en positiviteit gestart. Ons kleine, maar zeer enthousiaste, team en een

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

ICT Niveau 2. ICT Niveau 3 en 4

ICT Niveau 2. ICT Niveau 3 en 4 ict COLLEGE Als ICT er ben je ook veel bezig met het uitleggen van technische zaken aan gebruikers. ICT is techniek én communicatie. >> PAG. 4 HELP ZONDER DESK De computer en jij zijn twee handen op één

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Utrecht West. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa

Utrecht West. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa Utrecht West Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa We willen u als bewoner van Utrecht West graag informeren over de uitkomsten van de netwerkbijeenkomst in buurtcentrum Rosa.

Nadere informatie

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten Van de redactie Wat wonen we toch in een prachtige wijk! Ja, zult u zeggen, dat weten we wel. Maar je kijkt toch anders naar je wijk wanneer een buitenstaander, die hier nooit eerder geweest is, dat zegt.

Nadere informatie

Balans IK & WIJ Samen met God

Balans IK & WIJ Samen met God Balans IK & WIJ Verbinding Vertrouwen Samen met God Vrijheid Veiligheid Tijd met God Creeer samen en alleen tijd met God (Gezamenlijke) tijd met God geeft de verdieping en verankering van je relatie. Hij

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

www.tijdvoornu.nl Gezond samen werken Zelfsturende teams in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen resultaten, kort samengevat:

www.tijdvoornu.nl Gezond samen werken Zelfsturende teams in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen resultaten, kort samengevat: Gezond samen werken Zelfsturende teams in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen resultaten, kort samengevat: - tevreden cliënten - tevreden medewerkers - financieel gezond Gezond samen werken

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Veilige buurten Veilige buurten Veilige Buurten 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Iedereen wil wonen, werken, wandelen en winkelen in een veilige buurt. Een buurt waar je gewoon je kinderen buiten

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Uitgebreide versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Het Pluryn Plein Ben je clint van Pluryn? Dan is het belangrijk dat je alle informatie

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

VOORBEELD / CASUS. Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven

VOORBEELD / CASUS. Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven Maakt geld gelukkig? VOORBEELD / CASUS Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven Hieronder tref je een beschrijving van een socratisch gesprek van ca. 2 ½ uur. Voor de volledigheid hieronder eerst

Nadere informatie

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK 1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK Kinderen krijgen in de opvang volop kansen om zich te ontwikkelen. Ouders kunnen intussen werk zoeken of gaan werken,

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012 Maart 2012 We zullen doorgaan In deze nieuwsbrief een nieuw gezicht: Diana Davelaar. Diana is de opvolger van Patrick Veenendaal. Patrick moest om gezondheidsredenen stoppen. Diana heeft in oktober het

Nadere informatie

Beroepsrol Behandelaar

Beroepsrol Behandelaar Beroepsrol Behandelaar Het behandelplan is het centrale beroepsproduct van de voedingskundige/diëtist als behandelaar. Het is geen enkelvoudig product, maar eerder een leidraad aan de hand waarvan andere

Nadere informatie

Bent u niet tevreden? Laat het ons weten!

Bent u niet tevreden? Laat het ons weten! Bent u niet tevreden? Laat het ons weten! Wij willen graag van u leren De medewerkers van de CvZG verlenen aan veel mensen diverse soorten zorg. In verreweg de meeste gevallen verloopt die zorg naar tevredenheid

Nadere informatie

Test: carrière-ankers

Test: carrière-ankers Test: carrière-ankers Wat is de reden dat je werkt? Wat motiveert je in je werk? Welke elementen moeten je werk bevatten om het je echt naar de zin te maken zodat je met plezier en productief kunt functioneren?

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

16 februari 2015 schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 12

16 februari 2015 schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 12 Lijster eens Lijsterhof 6, 3772 AA Barneveld www.obs-delijster.nl 16 februari 2015 schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 12 Van de directie In de laatste Lijstereens voor de voorjaarsvakantie aandacht voor

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE Werkplezier Spel Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is de kunst dit zo te houden.

Nadere informatie

Natuurlijk wonen. Prettig wonen

Natuurlijk wonen. Prettig wonen Natuurlijk wonen Prettig wonen 1 Prettig wonen in de wijk, dat doen we samen Wonen is meer dan alleen een dak boven uw hoofd. Wie wil er niet graag in een buurt wonen waar het schoon, veilig en prettig

Nadere informatie

Thema maatschappelijke participatie

Thema maatschappelijke participatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) LimburgPaviljoen 2. Korte omschrijving Jongeren hebben verfrissende ideeën en weten hoe ze andere jongeren kunnen enthousiasmeren.

Nadere informatie

VACATURE ERVAREN ON- EN OFFLINE COMMUNITY MANAGER

VACATURE ERVAREN ON- EN OFFLINE COMMUNITY MANAGER VACATURE ERVAREN ON- EN OFFLINE COMMUNITY MANAGER HELP ONS HEEL NEDERLAND ELKAAR TE LATEN ONTMOETEN OP DE BUURTCAMPING Sinds 2013 helpt Stichting De Buurtcamping buurtbewoners om een camping te organiseren

Nadere informatie