I N T R O D U C T I E Nieuwe medewerkers. Michael Lobry in de spotlight

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I N T R O D U C T I E Nieuwe medewerkers. Michael Lobry in de spotlight"

Transcriptie

1 I N T R O D U C T I E Nieuwe medewerkers Michael Lobry in de spotlight Effectief communiceren bevat altijd toegevoegde waarde! Of het nu gaat om het verzorgen van de interne nieuwsbrief. Of het schrijven van introductieboekjes van Alfa Romeo en Hyundai. Ik blijf constant mijn creatieve pen ontwikkelen. Wie: Michael Lobry (28) Wat: stagiair Creatie bij Into Action Group Gespecialiseerd in: copywriting, SEO en verzorging van marketingplan Telefoon: Onze nieuwe collega Michael Lobry (28) staat deze week in de spotlight Voor Michael, die in 2012 zal afstuderen in HBO Communicatie, was het niet de eerste keer dat hij stage heeft gelopen. Eénmaal eerder was hij in Rotterdam stagiair op de afdeling Systeembeheer van het Albeda College. Dit jaar versterkt hij het Creatie-team bij VDMcc bij wie hij ervaring opdoet voor zijn minor Social Marketing. Wil je even polshoogte nemen wie Michael Lobry is, klik dan hier.

2 Even polshoogte nemen: wie is Michael Lobry? Als mijn twee broertjes thuis komen van werk, pakken zij een filmpje tijdens een uitgebreide avondmaaltijd. Af en toe pak ook ik even mijn rust in het 3-kamerappartement waar ik op mijzelf woon, dan aai ik mijn twee lieve jonge katjes over hun bol. Types als Michael zijn rusteloos van aard en hebben behoefte aan uitdagingen op intellectueel gebied En dan snuffelt Michael weer snel om de minuten in te halen door interessante verhalen en theorieën. In de kant van sociale media en promotie maken treedt hij dan ook binnen in zijn eigen bibliotheek aan boeken, dan weer wisselt hij af met videolessen om zijn avond rustig te eindigen in bed. Daar waar dromen en realiteit elkaar ontmoeten, waar slapen niet nodig is en daar komt het rusteloze type tot rust. Wat doe je precies bij Into Action Group? Mijn opleiding Communicatie onderscheidt zich in 50% communicatie en 50% marketing. En zo verdeel ik mijn kerntaken bij VDMcc in copywriting waar het leukste is het schrijven van het kennismakingsboekje voor Hyundai en Munsterhuis (Alfa Romeo) en in het verzorgen van een marketingplan voor &beyond. Bovendien verzorgen Marc en ik de interne nieuwsbrief voor IAG. Dus laat je continu inspireren en lees de interne nieuwsbrief IntoActionNow. Hierin vind je natuurlijk achtergrondinformatie over trends en ontwikkelingen van de Into Action Group-medewerkers. Vind je het gezellig bij ons? Ik zit op rozen bij VDMcc. Gezellig is zeker het juiste woord! Maar mijn pad gaat niet alleen maar over rozen. Hard werken is vaste prik onder de veilige paraplu van Marc, want alleen dan ontwikkelen en voeden we elkaar! En natuurlijk leer ik daarna veel bij buiten de werktijden. Aardige medewerkers te over bij IAG! Daarom ben ik maar al te enthousiast om samen te werken met andere sterren onder de medewerkers. Dan proef ik meteen van andere projecten, dus bel mij gerust op 353. Mijlpaal Op mijn eerste werkdag kreeg ik een rondleiding. Na de kennismakingsronde nam ik plaats aan mijn werktafel met een PC en een Mac. Hoe werkt een Mac, was mijn intuïtieve gedachte. Dat betekent s avonds videolessen volgen op Lynda.com over de Mac. Als nu iemand aan mij vraagt om een printer te installeren op een Mac, dan knippert hij even met zijn ogen en het is geïnstalleerd. Blijf je bij ons werken na je stage? Michael vindt het leuk om in de toekomst een volwaardig lid te zijn van de afdeling Creatie. Zijn liefde voor copywriting staat centraal, maar hij wil ook meer verbaal bezig zijn met mensen. Ik bewandel liever geen platgetreden paden, die leiden enkel naar waar anderen vóór mij waren.

3 De paasbingo PaaseiBingo: raad welk ei als eerste uitkomt en win een ipad 2 In de aanloop naar de paasdagen biedt Brugman ons een leuk spel PaaseiBingo op haar website. Sinds 4 april wagen bezoekers een gokje op welk paasei als eerste uitkomt. De winnaar krijgt een ipad 2. Figuur: de nieuwe ipad 2 is extra dun en tweemaal sneller dan de ipad 1 (bron: In dit eerste live Bingo-spel bepaalt de eerst uitgekomen paaskuiken wie deze opvolger van de normale ipad ontvangt. Deze gadget is niet alleen extra dun en tweemaal sneller dan de normale ipad, maar bevat nu ook twee camera's en HD videokwaliteit. Figuu 1r: een live video-opname van de broedmachine wanneer komt het eerste ei uit? In figuur 1 zie je de broedmachine liggen met 25 genummerde paaseieren. Je kunt live op de Brugman website spieken of jouw geluksei al uit is gekomen. Iedereen kan dus ook precies zien op welke dag en tijd het winnende kuiken uit het ei komt. De verwachting is dat de eieren rond de paasdagen uitkomen. Iedereen die mee wil spelen met Brugman s PaaseiBingo kan nog tot 20 april terecht op paaseibingo.brugman.nl. Kies de geluksei en doe een gok op welke datum en (dichtstbijzijnde) tijdstip jouw geluksei uitkomt en maak kans op de nieuwe Ipad 2. Dus speel mee! Veel win plezier toegewenst! Wij wensen je ook alvast een vrolijk Pasen. Eet smakelijk! De uitgekomen kuikens worden gelukkig veilig naar de kinderboerderij gebracht. Dus ook zij genieten van een welverdiende paasdag.

4 Heading: Nieuws BlackBerry apps Sub-heading: BB app Screen Muncher staat deze week in de spotlight Visual: Sub: Maak een screenshot van je scherm Body copy: Apps. Het toverwoord voor elke Blackberry. Regelmatig zullen we daarom hier de beste, leukste en handigste apps voor uw BlackBerry selecteren. Kijk dus wekelijks of er iets van uw smaak tussen zit. Voor deze week zetten we de nadruk op de BB app Screen Muncher. In een oogwenk voegt u eenvoudig en voor maar 1,85 de nieuwe functionaliteit screenshots maken van je scherm toe. In Windows heet het print screen Screen Mucher stelt je in staat om op elk moment het scherm vast te leggen als afbeelding. Bepaalde sms-gesprekken wil je graag nog een keer terugzien. Ook in andere gevallen kan het soms handig of grappig zijn om het beeld van je BlackBerry te kopiëren. Maak bijvoorbeeld een screenshot van je agenda, high score of facebookpagina. Je kunt deze afbeelding dan natuurlijk opslaan, en of via twitter versturen. Tip Om Screen Muncher echt goed te gebruiken is het handig om een van de knoppen op de zijkant van je BlackBerry te koppelen aan deze applicatie. Dit kan onder 'opties' en dan scherm/toetsenbord'. Wil je deze handige app downloaden? Of even kijken hoe het werkt in een kort videoclipje? Surf dan eens naar

5 Op [datum] verschijnt de volgende editie! Deze editie is nog maar net uit en we kijken alweer uit naar de volgende editie die op [datum] dit jaar zal verschijnen. Geef uw mening, stuur interessante onderwerpen in die u onder de aandacht wilt brengen. Schroom u niet om een brief te schrijven aan Michael Lobry, want hij weet raad. Uiteraard zijn ook adverteerders van harte welkom, zodat wij weten waar interessante evenementen te vinden zijn. Marc van der Veen vertelt u graag meer over de mogelijkheden en de interessante advertentietarieven. Telefoon: 338 Vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan onze site.

6 Copy uit marketingplan:

7 Moderne Zwarte lederen Designbank Bankstel Zitbank Loungebank Banken 2,5-zits Kenmerken Conditie: In goede staat Materiaal: leder Vorm: rechte bank Type: bank Levering: ophalen Prijs: bieden vanaf 300 Beschrijving Strakke, lederen designbank (zwart) van zware kwaliteit inclusief kussen. In 2004 gekocht als speciale aanbieding voor 1.472,50 bij Gulden Interieur. De bank is goed onderhouden. Wegens vernieuwing van het bedrijfsinterieur te koop aangeboden. Zits: 2,5 Lengte: 202cm, diepte: 92,5, hoogte: 71cm Stalen poten: 14,5cm hoog Conditie: verkeert in goede staat (met hier en daar kleine beschadigingen) U kunt ons bereiken op het volgende adres: Into Action Group Vlasmarkt PW ROTTERDAM T: Geopend van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en uur Alleen af te halen!

8 Foto s: Link:

9 Bank Nederland B.V. Chopinstraat KL AMSTERDAM Amsterdam, 9 januari 2010 Wijkcomité Comm to work Bachstraat CA AMSTERDAM Betreft: overlast schittering Bank Nederland Beste heer Pietersen, Naar aanleiding van uw klachtenbrief d.d. 5 januari jl. willen wij u informeren over de overlast die wij hebben veroorzaakt. Wij bieden onze excuus aan voor de zonnestralen die via ons spiegelglas schitteren in uw doorzonwoning, waardoor u niets kunt zien uit uw raam aan de voorkant bij laagstaande zon. Wij begrijpen best dat u zich hier zorgen over maakt. Daarom nemen wij uw klacht serieus en zijn op zoek naar oplossingen. U verzocht ons naar zonneschermen, zonwerende coating en schadevergoeding op de ruiten aan de voorkant van uw woningen. Tot onze spijt keert Bank Nederland geen schadevergoeding uit voor immateriële schade, omdat wij ervan uitgaan dat de zonneschermen en zonwerende coating de overlast heeft verholpen. Daarbij geven wij u 50% korting bij de hypotheek De Schelde voor het meten van de waarde van uw koophuis. Hierdoor kunt u met een vertrouwd hart weer door uw ramen kijken! Binnen 20 dagen bouwt onze reparateur gratis nieuwe zonneschermen of zonwerende coating in. Wilt u bezwaar maken, dan kunt u altijd contact opnemen met ondergetekende.

10 Wij gaan ervan uit u voldoende te hebben ingelicht. Wij hopen u in de toekomst beter tegemoet te komen. Hoogachtend, Bank Nederland B.V. Michael Lobry Woordvoerder Tel:

11 Voorbeeld: persbericht

12 EMBARGO tot vrijdag 20 februari 2009, uur Michael Lobry Rubroekstraat 142B 3034 NS ROTTERDAM Telefoon: februari 2009 PERSBERICHT Bron: Informatie: vestiging van Randstad in Helmond in 2008, telefoonnummer: Overname Take Air door Randstad De 11-jarige Randstad Frankrijk uit Orly neemt de Franse uitzendbureau Take Air over morgen voor herpositionering van haar luchthaven gerelateerde uitzenddiensten. Op deze markt beschikt één van de grootste spelers: Take Air, over een omzet van 5,5 miljoen euro. Waarom overname Take Air De directeuren hadden creatieve ideeën wat erg groots werd aangepakt. Hierdoor vertraagde het management- en uitvoeringsproces. Uiteindelijk was het resultaat het waard om Take Air over te nemen. Management- en uitvoeringsproces De directeuren van Randstad planden allereerst een marktpenetratie: hun bestaande dienst in een bestaande markt positioneren. Maar de optie om Take Air over te nemen heeft grote voordelen bleek uit de laatste directeurenvergadering deze week. Ten eerste is Take Air gespecialiseerd in het onderhoud van gates en luchthavenapparatuur. Een tweede

13 Methodisch overnemen De overname gebeurt door 5 medewerkers. Alle medewerkers hebben een HBO-achtergrond in de luchtvaart. Zij zullen fulltime actief zijn en alle klachten verminderen. De vorige medewerkers waren namelijk maar 20 uur per week beschikbaar, waardoor zij niet op tijd klachten verhielpen. De klachtenprognose is 20% vermindering per jaar. Tevens zullen alle stoelen vervangen worden door heerlijke sofa s voor de cliënten. Toekomst Randstad De directeuren van Randstad Holding zien de toekomst positief. Zij zijn zeer tevreden over de planning en gaan ervan uit dat het goed zal verlopen. De medewerkers van Randstad Frankrijk worden goed gemotiveerd door de directeur. Daarom zal deze klimaat het werkveld ten gunste worden gebracht. ////////////////////////////////////////EINDE PERSBERICHT/////////////////////////////////////////////////////// Noot voor de redactie: Embargo in verband met koninging Beatrix: zij knipt morgen in Randstad Frankrijk een welkomstlint kapot. Meer informatie vindt u op U kunt ook contact opnemen met Jan Smidt, manager van Randstad Frankrijk, telefoon Overige gegevens: Meer informatie: website Randstad Frankrijk (www.randstad.fr) of de heer Yves Patates, Randstad Diemen, Verantwoordelijk voor dit persbericht: Naam: Michael Lobry (journalist, Hogeschool Rotterdam) Adres: Rubroekstraat 142B, 3034 NS ROTTERDAM Telefoon: Fax: Aanduiding persbericht: Datum geschreven: 19 februari 2009, Rotterdam

14 : Ideaal beeld Wonen, Wijken en Integratie in Rotterdam Oud West De noodzaak van een goed advies over de probleemwijk naar prachtwijk aan minister Vogelaar Namen: Michael Lobry en Steven van der Tas

15 Ideaal beeld Wonen, Wijken en Integratie in Rotterdam Oud West + De noodzaak van een goed advies over de probleemwijk naar een prachtwijk aan minister Vogelaar Michael Lobry ( ) Klas COV 2C In opdracht van de heer Ten Dam Opleiding Communicatie Instituut voor Commercieel Management Hogeschool Rotterdam Rotterdam, november 2009

16 Voorwoord In het project van kwartaal 1 heb ik gewerkt aan een rapport voor communicatietechnieken 12. Aan het thema Ideaal beeld Wonen, Wijken en Integratie in Rotterdam Oud West heb ik met plezier gewerkt. Graag wil ik de heer Ten Dam bedanken voor zijn begeleiding en adviezen tijdens het schrijven van dit rapport. Rotterdam, oktober 2009 Michael Lobry

17 Samenvatting De 40 probleemwijken in Nederland beschikken over de grootst aantal maatschappelijke klachten van alle wijken in Nederland. Ingegaan wordt op de Rotterdamse probleemwijk Rotterdam Oud West. Deze probleemstelling houdt in dat de leefomgeving erg slecht is op het gebied van wonen. Maar natuurlijk als met slecht woont door herrie s nachts waardoor wijkbewoners niet kunnen slapen, verliezen zij kostbare en kwalitatieve energie die zij missen op hun werk. Hierdoor wordt uiteindelijk te wijten aan de mix tussen de problemen van bewoners de sociale integratie verlaagd. In dit rapport worden een vijftal van problemen besproken van de achterstandswijk Rotterdam Oud West. De doelstelling luidt dat wij van de gemeente Rotterdam adviseren in dit rapport aan minister Vogelaar over de problemen, oorzaken en overheidsinterventies. Met het advies op het uitvoeringsbeleid van minister Vogelaar die de 40-wijkenaanpak leidt, wordt gestreefd naar de verbetering op de gebieden van wonen, werken, leren en opgroeien, integratie en veiligheid. Op basis van dit advies kan minister Vogelaar een besluit nemen over onze ideeën over het opbouwen van de probleemwijk, zodat Oud West uiteindelijk een prachtwijk wordt. De analyse van de probleemstelling, het beleid en de taken die de rijksoverheid en de gemeente Rotterdam zien weggelegd voor de gemeente Rotterdam zijn getoets aan de volgende vijf criteria: - wonen; - werken; - leren en opgroeien; - integratie; - veiligheid. Het netwerk van Oud West bestaat uit de actoren Ministerie van VROM, gemeente Rotterdam, Deelgemeentes Delfshaven en Centrumraad, Politie Rijnmond, woningcorporaties, bewoners, scholen en stichting Ouderenvesting Rotterdam. Hieruit bespreekt de Tweede Kamer acht adviezen van de gemeente Rotterdam met minister Vogelaar. De gemeente Rotterdam gaat ervan uit dat deze interventies worden uitgevoerd in het uitvoeringsbeleid van de minister Vogelaar.

18 Inhoudsopgave Inleiding...19 Hoofdstuk 1 Analyse over problemen van Rotterdam Oud West...20 Hoofdstuk 2 Het beleid van Rotterdam Oud West...22 Hoofdstuk 3 Het netwerk van Rotterdam Oud West...24 Hoofdstuk 4 Kernopgaven procesmatig en inhoudelijk...27 Hoofdstuk 5 Interventies minister Vogelaar Interventies Conclusie...32 Literatuur...34

19 Inleiding Probleemwijk naar prachtwijk, ook u vindt dit een ideaal beeld. Voor u ligt daarom de adviesnota bestemd voor minister Vogelaar. Het bestuur van de gemeente Rotterdam en de deelgemeente Rotterdam Oud West adviseren in dit adviesrapport over één van de 40 probleemwijken Rotterdam Oud West, waarin wordt gesproken over het wijkenbeleid van de minister Van der Laan ten behoeve van de leefomgeving van deze achterstandswijk. In dit rapport worden derhalve adviezen gegeven aan minister Vogelaar om de leefomgeving van Rotterdam Oud West te bevorderen. Hierbij staat de volgende probleemstelling centraal: Hoe moet de gemeente Rotterdam interveniëren om op basis hiervan tot een betere leefomgeving van Rotterdam Oud West te komen? Voor het beantwoorden van deze probleemstelling is literatuuronderzoek verricht. Voor een fieldresearch in de vorm van een interview met professor Engbersen, expert op het gebied van bestuurskunde in Rotterdam, was de tijd te beperkt. Hiertoe is niet getoetst in zijn adviezen voor de gemeente Rotterdam. Bij het literatuuronderzoek is gebruik gemaakt van Overheidsbeleid van Fenger en van Beleid en politiek van Graaf. Deze adviesnota is als volgt opgebouwd. Allereerst wordt in hoofdstuk 1 aangegeven wat de opvattingen zijn van minister Vogelaar over de kernproblemen in de wijk. Dit wordt geschreven in de vorm van een probleemanalyse. Vervolgens wordt in hoofdstuk 2 gesproken over welke instrumenten volgens hem beschikbaar gesteld zijn om de problemen op te lossen. Dit wordt weergegeven in de vorm van een beleidsanalyse. Daarna passeert de rol van de betrokkenen de revue bij het oplossen van de problemen in hoofdstuk 3. Hierbij zijn de betrokken partijen ingedeeld in publiek, privaat en maatschappelijk, dat in het licht gebracht wordt in de vorm van een netwerkanalyse. Daarop volgend wordt aandacht besteed aan welke kernopgaven de gemeente Rotterdam voor zichzelf ziet weggelegd zowel procesmatig als inhoudelijk in hoofdstuk 4. Vervolgens komen in hoofdstuk 5 de wijzen aan bod waarop het beleid van de rijksoverheid zou kunnen bijdragen aan het oplossen van de problemen in Rotterdam Oud West en waarop het lokale beleid kan ondersteunen en welke wensen de deelgemeente Delfshaven dus heeft. Op basis van deze interventies wordt een conclusie getrokken.

20 Hoofdstuk 1 Analyse over problemen van Rotterdam Oud West In dit hoofdstuk wordt besproken wat de kernproblemen zijn in de achterstandswijk Rotterdam Oud West. Tevens worden de oorzaken genoemd van dit probleem onderverdeeld in wonen, werken, leren en opgroeien, integratie en veiligheid. In de conclusie wordt ook vermeld hoe de problemen elkaar versterken. Wonen Het kernprobleem betreffende wonen is dat de wijk Rotterdam Oud West niet aantrekkelijk is voor mensen om zich te vestigen. Oorzaken hiervan zijn dat de huizen zijn vaak slecht onderhouden en er is een weinig variërend woonaanbod. Daarnaast is de wijk niet erg kindvriendelijk, is er weinig groen en zijn er in sommige delen weinig winkels en andere voorzieningen. Dit zorgt voor een lage woonkwaliteit waardoor de bewoners ook niet tevreden zijn over hun wijk. Werken De wijk Rotterdam Oud West heeft te maken met sociaaleconomische problemen. Er is in de wijk sprake van een laag inkomen en een hoge werkloosheid. Volgens het wijkactieprogramma van DSV (2009, p. 7) heeft maar liefst 39% van de bewoners een laag inkomen, dat word gewaardeerd op 110% van het minimumloon. Dit lage inkomen is een gevolg van de lage opleidingen van de bewoners. Hierdoor kunnen zij geen werk vinden of werk met een laag salaris. De hoge werkl oosheid komt ook door de achterstand van de vrouwen in de wijk. Deze vrouwen werken vaak niet omdat ze een achterstand hebben in de maatschappij, zoals geen opleiding of taalproblemen. Leren en Opgroeien Dat er in de wijk sprake is van een laag inkomenspercentage komt door een probleem wat zich voordoet bij het leren. Volgens het wijkactieprogramma Rotterdammers Vooruit! van de gemeente Rotterdam (2007, p. 15) heeft ongeveer 40% van de werklozen alleen een basisschool als opleiding. Dit is de hoge schooluitval. De jongeren stoppen steeds vaker met school zonder dat ze startkwalificaties hebben. Dit zorgt ervoor dat ze een lage of zelfs helemaal geen opleiding hebben. Die hoge schooluitval heeft weer te maken met de criminaliteit. Deze zorgt ervoor dat jongeren eerder het criminele circuit betreden dan dat ze hun opleiding afmaken. Integratie De buurtbewoners voelen zich niet verbonden met de wijk. Dit komt doordat verschillende groepen gescheiden van elkaar leven. Een voorbeeld hierin is het isolement van ouderen. De bewoners van de

21 wijk hebben nauwelijks contact met de ouderen van de wijk waardoor deze zich niet verbonden voelen met de wijk. Er is ook sprake van een scheiding tussen de etnische groepen. Volgens het wijkactieprogramma Rotterdammers Vooruit! van de gemeente Rotterdam (2007, p. 1) is er niet echt een overheersende bevolkingsgroep aangezien er een ongeveer 30% autochtoon is en 15% Surinaams, 12% Turks, 10% Marokkaans. Deze verschillende etnische groepen trekken veelal met elkaar op, waardoor ze niet in contact komen met de bewoners met een andere etnische afkomst. De wijk integreert dus niet goed met elkaar. Veiligheid Er is in de wijk veel sprake van criminaliteit. Volgens het wijkactieprogramma Rotterdammers Vooruit! van de gemeente Rotterdam (2007, p. 25) komen vandalisme (8%) en drugsgerelateerde delicten (2%) veel voor. Dit is een gevolg van de hoge werkloosheid. Als mensen geen baan kunnen vinden proberen ze hun geld sneller via de criminaliteit te verdienen. Ook heeft de wijk vee l last van hangjongeren. Deze zorgen voor overlast en vandalisme. Dit is een gevolg van de hoge schooluitval en het ontbreken van voorzieningen. De jongeren hebben hierdoor niets te doen en hangen ze maar rond op straat. Conclusie De wijk heeft dus te maken met veel problemen, waardoor ze onderdeel zijn van het wijkaanpak plan van Ella Vogelaar. Ook wordt duidelijk dat de verschillende problemen invloed hebben op elkaar doordat het ene probleem de oorzaak is van het andere probleem. Zo heeft de hoge schooluitval als gevolg dat er lagere opleidingen zijn. Wij, als gemeente Rotterdam, attenderen u daarom op het feit dat bewoners hierdoor minder snel aan een baan komen, waardoor er hoge werkloosheid ontstaat en dus een laag inkomen. Daarom gaan bewoners eerder de criminaliteit in, omdat ze geld nodig hebben voor hun levensonderhoud. In dit hoofdstuk is een overzicht gegeven van de kernproblemen, oorzaken en gevolgen van Rotterdam Oud West. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen oplossing is voor deze problemen. Er moet namelijk heel veel worden afgesproken met de actoren om tot een goede compromis te komen voor de beleidstaken. Welke informatie nodig is, moet duidelijk worden in de fase van de beleidsuitvoering. Deze fase komt in het volgende hoofdstuk aan bod.

22 Hoofdstuk 2 Het beleid van Rotterdam Oud West In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de beleidsanalyse op basis van de in het vorige hoofdstuk benoemde problemen. Er wordt gekeken met welke middelen de problemen worden tegengewerkt. Tevens worden de ongewenste effecten aan het licht gebracht. Er wordt weer onderscheid gemaakt tussen de thema s om het beleid te analyseren. Wonen In het vorige hoofdstuk hebben we gezien dat er problemen bestaan betreffende de woonkwaliteit. Daarom zijn er plannen tot het creëren van centrale punten zoals: Hart van BoTu en het Mathernesserkwartier. Hier komen pleinen met groen en allerlei winkels. Als centraal punt is het ook een ontmoetingsplek voor de bewoners en zo houdt het ook criminaliteit tegen. Het is dus goed voor wonen, werken, integratie en veiligheid. Een onbedoeld effect kan zijn dat er meer grote groepen komen die het plein bezetten. Werken Er is sprake van een laag inkomen, dit komt onder andere door de lage sociaaleconomische positie van vrouwen. Daarom wordt er een vrouwenempowermentcentrum opgericht waar vrouwen cursussen kunnen doen voor opleiding en taalachterstand. Dit alles zorgt ervoor dat de vrouwen een hogere participatie hebben in de werkgelegenheid. En dit zorgt weer voor een hoger inkomen in de wijk. Een onbedoeld effect kan zijn er veel vrouwen aan het werk gaan waardoor ze minder tijd hebben om hun kinderen op te voeden. Leren/Opgroeien Rotterdam Oud West heeft te maken met lage opleidingen en een hoge schooluitval. Dat de jongeren hun opleiding niet afmaken komt door meerdere factoren waaronder de criminaliteit en de verkeerde schoolkeuzes. Daarom wordt Sportcluster Vreelust opgeknapt en uitgebreid. Hier komt een buurthuis en zullen veel sportactiviteiten worden georganiseerd. Zo blijven ze van de straat en komen ze niet in aanraking met de criminaliteit. De jongeren maken veel verkeerde keuzes in hun opleiding. Daarom wordt er een informatievoorziening opgericht zodat jongeren goed geïnformeerd zijn als zij hun opleiding kiezen. Dit alles zorgt voor minder schooluitval en dus hogere opleidingen. Een onbedoeld effect kan zijn dat de jongeren meer bezig zijn met het uitvoeren van activiteiten dan dat ze zich op hun school richten. Integreren

23 In het vorige hoofdstuk hebben we gezien dat er een probleem is betreffende het integreren in de wijk. Ouderen leven in een isolement en de etnische groepen leven gescheiden van elkaar. Daarom wordt er een festival georganiseerd voor ontmoetingen tussen wijkbewoners. Ook worden de bewoners door middel van Mensen Maken de Stad betrokken bij de wijkverbetering. Door deze beleidsinstrumenten wordt er gecreëerd dat de bewoners zich verbonden met elkaar in de wijk voelen. Een onbedoeld effect is dat het festival uit de hand kan lopen en zo de veiligheid van de bewoners aantast. Veiligheid Er is sprake van veel overlast door hangjongeren en criminaliteit. Het plan is er om daarom het toezicht te verhogen, onder andere op het Danzigtpark en de plekken in de wijk waar de verslaafden en prostituees zich bevinden sinds de afbouw van de Keileweg. Extra toezicht door middel van extra politieagenten op straat en camera s schrikken de criminaliteit en hangjeugd af. Verder willen ze via JAPS leerwerkplaatsen aanbieden zodat de jongeren de kans bieden een baan te vinden en de criminaliteit te verlaten. Een onbedoeld effect kan zijn dat door al het extra toezicht de bewoners de wijk niet meer als prettig wonen ervaren omdat ze het gevoel hebben constant in de gaten gehouden te worden. Conclusie Er worden dus voldoende middelen ingezet om de problemen op het gebied van wonen, werken, leren/opgroeien, integratie en veiligheid op te lossen. Wel adviseren wij als gemeente Rotterdam u om rekening te houden met de onbedoelde effecten. In dit hoofdstuk is een overzicht gegeven van de analyse van beleid. Maar wie doet dit nou? De actoren die wij kennen zijn Ministerie van VROM en de gemeente Rotterdam. Wie nog meer deelneemt aan deze Grote stedenbeleid, moet duidelijk worden in de fase van de analyse van het netwerk. Deze fase komt in het volgende hoofdstuk aan bod.

24 Hoofdstuk 3 Het netwerk van Rotterdam Oud West In dit hoofdstuk wordt er gekeken naar het netwerk. Er wordt hiervoor gekeken naar de verschillende actoren en hun doelstellingen. Ook wordt er gekeken naar hun positie van afhankelijkheid, percepties en naar de institutionele context (Edwards,Schaap, Vaardigheden voor de publieke sector, p. 53) waarin zij zich bevinden. Hierna hebt u een goed beeld van de betrokken partijen, waarom ze betrokken zijn en hoe ze tegenover elkaar staan. Ministerie van VROM VROM heeft als publieke actor het probleem van de wijkenaanpak immers aangekaart en stelt uiteindelijk het beleidsplan op. Hun doelstelling is dan ook het onderzoeken van de problemen in de wijk. De perceptie van deze actor is dan ook het verbeteren van de wijk. Hier wordt naar gekeken middels een wijkentoer. Hier is sprake van een hoge wederzijdse afhankelijkheid. VROM heeft namelijk de andere actoren nodig om het beleid uit te voeren en de andere actoren hebben VROM nodig om het beleid op te stellen. De interactieregel is dat VROM niet kan uittreden en juist veel onderzoek verricht en deze informatie verspreid aan de actoren. VROM, in de zin van arenaregels, is het hoogste orgaan van het project: wijkenaanpak, en draagt daarom de bevoegdheid om het project stil te kunnen leggen. Gemeente Rotterdam Ook de gemeente Rotterdam is een publieke actor. Zij wil natuurlijk verbetering van de woonplaats Rotterdam. Hun doelstellingen bevatten namelijk ook verbetering: uitbreiding van de wijkvoorzieningen en bevordering van de veiligheid, woonkwaliteit en integriteit. De gemeente Rotterdam heeft een duidelijke perceptie, want zij wil een leefomgeving van Rotterdam verbeteren en kan als interactieregel niet van dit doel afstappen, zij staat tenslotte als arenaregel op de één na hoogste niveau van de wijkenaanpak. Tevens heeft zij voornamelijk te maken met een hoge eenzijdige afhankelijkheid. Zonder de andere actoren kan het beleid niet worden uitgevoerd. Het toezicht kan ook door andere actoren worden gedaan waardoor sprake is van eenzijdige afhankelijkheid. Deelgemeentes Delfshaven en Centrumraad De deelgemeentes zijn ook publieke actoren. Ook zij willen verbetering van hun wijken om dat zij erg betrokken zijn met de wijken. Als doelstelling hebben zij dan ook meer voorzieningen, meer veiligheid en meer hulp voor de bewoners. Hun percepties zijn dan ook dat de wijken te onveilig zijn, er is teveel overlast, de wijken zijn niet dynamisch genoeg en er is te weinig hulp voor jongeren. In de zin van interactieregels verbetert zij de wijk door het stimuleren van meer activiteiten en

25 voorzieningen, meer toezicht, verlichting in de straten en het aanbieden van leerwerkplekken, stages en cursussen. Zij plaatst zich in de arenaregel tussen de gemeente Rotterdam, scholen en bewoners. Deze actor heeft veel te maken met wederzijdse afhankelijkheid. Ze hebben andere actoren nodig om hun het te mogen en te kunnen uitvoeren. Voor de andere actoren geldt het andersom en daarom is het wederzijds. Politie Rijnmond De politie Rijnmond is de laatste publieke actor. Deze actor wil de veiligheid verbeteren. In de interactieregel werken zij in opdracht van de gemeente Rotterdam om de bewoners veilig te stellen. Hun doelstellingen zijn dan ook om meer toezicht in te zetten om de criminaliteit en de overlast te verminderen. Het uitvoeren met een grote bevoegdheid op veiligheid is de meest gangbare taak als arenaregel. Dit zijn ook gelijk hun percepties om de overlast en de criminaliteit in de wijken aan te pakken. Dit willen ze doen door meer agenten in te zetten en zo meer toezicht uit te voeren. Ze hebben te maken met een lage eenzijdige afhankelijkheid. Zij hebben de andere actoren niet nodig om hun doelstellingen te verwezenlijken. Zo bepaalt voornamelijk louter de politie waar en wie zij onder toezicht houden. Woningcorporaties Dit is een private actor. Ze hebben als doelstelling het verhogen van de kwaliteit van de huizen en het verwijderen van de huisjesmelkers en de slecht werkende Vereniging van Eigenaren (VVE). In de interactieregel worden zij gesubsidieerd door de gemeente Rotterdam en in de arenaregel werken zij op een non-profit basis en beschikken verder over weinig bevoegdheden. Hun percepties zijn dan ook de kwaliteit van de huizen verbeteren, omdat dit slecht is voor hun imago en de overlast terugdringen. Dit willen ze doen door meer buurthuizen en wijkgebouwen te bouwen en het daadwerkelijk verwijderen van de huisjesmelkers en de VVE. Er is hier sprake van een hoge eenzijdige afhankelijkheid. Want de woningcorporaties zijn kapitaalkrachtig en hebben voor de uitvoering de andere actoren niet veel nodig. De andere actoren hebben hem om dezelfde reden wel nodig, andere actoren hebben namelijk onderdak nodig. Bewoners Dit is een maatschappelijke actor. In de interactieregel zijn zij als wijkbewoners vooral betrokken bij het resultaat van het beleid van actoren als politie, scholen en deelgemeente, maar bewoners tekenen nergens voor alleen soms wordt beroep gedaan op hun om betere resultaten te boeken. Als doelstellingen hebben zij meer integriteit en minder criminaliteit. Hun percepties zijn dan ook dat ze te weinig een band hebben met de wijk en haar bewoners. En ook dat er teveel overlast heerst, wat de woonkwaliteit vermindert. Met betrekking tot de criminaliteit is er sprake van een hoge wederzijdse afhankelijkheid. In de arenaregel hebben de andere actoren de bewoners namelijk nodig op het gebied van integratie. De bewoners hebben alleen geen bevoegdheden. Maar de bewoners hebben de andere actoren wel nodig voor het oplossen van de criminaliteit.

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Training financiële zelfredzaamheid en empowerment voor klanten van de Voedselbank Amsterdam Amsterdam, juni 2010 Drs. Hille Hoogland Drs. Adinda van de Beek Voorwoord

Nadere informatie

Hulpverlening aan kinderen die leven in armoede

Hulpverlening aan kinderen die leven in armoede Hulpverlening aan kinderen die leven in armoede Nota van Bevindingen Capelle aan den IJssel Utrecht, januari 2011 Integraal Toezicht Jeugdzaken is een programmatische samenwerking van: Inspectie jeugdzorg

Nadere informatie

Het goede voorbeeld. Leefbare buurten door de inzet van jongeren van de straat. Nanne Boonstra & Ron van Wonderen

Het goede voorbeeld. Leefbare buurten door de inzet van jongeren van de straat. Nanne Boonstra & Ron van Wonderen Het goede voorbeeld Leefbare buurten door de inzet van jongeren van de straat Nanne Boonstra & Ron van Wonderen Juni 2009 2 Verwey- Jonker Instituut Inhoudsopgave Samenvatting 5 1. Inleiding 15 2. De jongeren

Nadere informatie

COMMISSIE AVEM ARBEIDSDEELNAME VROUWEN UIT ETNISCHE MINDERHEIDSGROEPEN. Aanbevelingen op maat

COMMISSIE AVEM ARBEIDSDEELNAME VROUWEN UIT ETNISCHE MINDERHEIDSGROEPEN. Aanbevelingen op maat COMMISSIE AVEM ARBEIDSDEELNAME VROUWEN UIT ETNISCHE MINDERHEIDSGROEPEN Aanbevelingen op maat B E K N O P T E U I T G A V E COLOFON TEKST Commissie Arbeidsdeelname Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

Tussen In. Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen. Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden. www.utrecht.nl

Tussen In. Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen. Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden. www.utrecht.nl Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen www.utrecht.nl Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Colofon Utrecht, februari 2009 Van Heerwaarden Onderzoek en Advies

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Advies ter verbetering van de saamhorigheid & het leefplezier in Alandsbeek te Leusden

Advies ter verbetering van de saamhorigheid & het leefplezier in Alandsbeek te Leusden Praktijkleren 1 van 11-11-2013 t/m 31-01-2014 Advies ter verbetering van de saamhorigheid & het leefplezier in Alandsbeek te Leusden Melanie Boerhout & Peeke Hilhorst Studentnummer Melanie Boerhout: 1631255

Nadere informatie

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Auteur: Eva Geesing 2 Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg?

Nadere informatie

Hulpverlening aan kinderen die leven in armoede

Hulpverlening aan kinderen die leven in armoede Hulpverlening aan kinderen die leven in armoede Nota van Bevindingen Schiedam Utrecht, november 2010. Integraal Toezicht Jeugdzaken is een programmatische samenwerking van: Inspectie jeugdzorg Inspectie

Nadere informatie

DE SUCCESFORMULE: Voor professionals over jongeren. 20 succesformules. Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie.

DE SUCCESFORMULE: Voor professionals over jongeren. 20 succesformules. Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie. DE SUCCESFORMULE: Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie Toekomstbestendig NJR het Bureau is het jongerenadviesbureau voor professionals over jongeren. NJR het Bureau ontwikkelt: ǃ Beleidsadvies

Nadere informatie

SCHOUDERS ERONDER, dat WERKT

SCHOUDERS ERONDER, dat WERKT SCHOUDERS ERONDER, dat WERKT Verkiezingsprogramma voor een sociale stad 2014-2018 PvdA Den Haag Inhoud 1. Schouders eronder 3 2. Den Haag aan de slag 6 2.1 Werk, werk werk 6 2.2 Goed onderwijs: iedereen

Nadere informatie

Beleidsidealen in de praktijk

Beleidsidealen in de praktijk Beleidsidealen in de praktijk Kansen en risico s vanuit het perspectief van cliënten bij de decentralisatie zorg en ondersteuning Auteur(s) Datum MOVISIE Marjet van Houten, Wilco Kruijswijk en Anita Peters

Nadere informatie

VOORSTEL STUDIEVERENIGINGEN VAN

VOORSTEL STUDIEVERENIGINGEN VAN VOORSTEL STUDIEVERENIGINGEN VAN DE FACULTEIT MAATSCHAPPIJ- EN GEDRAGSWETENSCHAPPEN RUIMTE IN HET NIEUWE ROETERSEILAND COMPLEX 1 VOORWOORD 12 NOVEMBER 2012 FV-FMG UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Voor u ligt

Nadere informatie

"Wat gaat er goed in jullie gezin?" Transformatie van het maatschappelijk domein in praktijk werkwijze Jeugdteam Weerpad in Zaanstad

Wat gaat er goed in jullie gezin? Transformatie van het maatschappelijk domein in praktijk werkwijze Jeugdteam Weerpad in Zaanstad "Wat gaat er goed in jullie gezin?" Transformatie van het maatschappelijk domein in praktijk werkwijze Jeugdteam Weerpad in Zaanstad Februari 2014 Colofon februari 2014 "Wat gaat er goed in jullie gezin?"

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond

Jaarverslag 2012. Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond Jaarverslag 2012 Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond Jaarverslag 2012 Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond Voorwoord Dit jaarverslag geeft u een beeld van de activiteiten

Nadere informatie

Opvoedondersteuning op school

Opvoedondersteuning op school Opvoedondersteuning op school chemie tussen ouders, leerkrachten en CJG Interviews Praktijkvoorbeelden Tips Deel samen één koffiepot Laat een methode geen dwingend keurslijf worden. Voor ouders is herkenning

Nadere informatie

Met alle macht. Aansturen op politieke beïnvloeding

Met alle macht. Aansturen op politieke beïnvloeding 1 Met alle macht Aansturen op politieke beïnvloeding 2 E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit Postbus 85808 2508 CM Den Haag Laan Copes van Cattenburch 71 2585 EW Den Haag F +31

Nadere informatie

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar.

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Een publicatie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) Churchilllaan

Nadere informatie

ouders de school-ouderbetrokkenheid dient te worden versterkt. Een goed contact tussen school, ouders en leerlingen

ouders de school-ouderbetrokkenheid dient te worden versterkt. Een goed contact tussen school, ouders en leerlingen Ik hoop dat ze zelfstandige wereldburgers worden Wow! Kunnen wij zulke hoge mensen in het echt zien? 5 10 PAOO courant www.paoo.nl Platform allochtone ouders en onderwijs Effect na één jaar PAOO: 22 lokale

Nadere informatie

Een voorbeeld voor. De betekenis van de Krajicek Scholarship. Jeroen Vermeulen & Paul Verweel

Een voorbeeld voor. De betekenis van de Krajicek Scholarship. Jeroen Vermeulen & Paul Verweel Een voorbeeld voor jongeren in de wijk De betekenis van de Krajicek Scholarship Jeroen Vermeulen & Paul Verweel Een voorbeeld voor jongeren in de wijk De betekenis van de Krajicek Scholarship Jeroen Vermeulen

Nadere informatie

Taalachterstand onder jongeren in Utrecht. Een onderzoek naar de stand van zaken

Taalachterstand onder jongeren in Utrecht. Een onderzoek naar de stand van zaken Taalachterstand onder jongeren in Utrecht Een onderzoek naar de stand van zaken Juli 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Inleiding... 5 1. Onderzoeksopzet. 6 Aanleiding.. Doelstelling. Methode.. Eindresultaat..

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

'Kind speelde laat op straat'

'Kind speelde laat op straat' 'Kind speelde laat op straat' Evaluatie van het Project Zorg om Jongeren eindrapportage Anne-Marie Broeders Wendy Buysse Lotte Loef Jolien Terpstra 'Kind speelde laat op straat' Evaluatie van het Project

Nadere informatie

Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang. J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW

Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang. J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW Geef ze de ruimte! Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW 1e druk: december 1997 2e druk: september 2000 1997 Nederlands Instituut voor

Nadere informatie

Venlo- Binnenstad 7-8 9-10 14-15 20-22. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 DIT N UMMER. De Nolensfeeste. Flitsen. Kunstenaars.

Venlo- Binnenstad 7-8 9-10 14-15 20-22. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 DIT N UMMER. De Nolensfeeste. Flitsen. Kunstenaars. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 Venlo- Binnenstad Van de Redactie Op het moment dat we dit schrijven, genieten we van een nazomer waar je U tegen zegt. Het zonnetje was wat laat uit de veren maar maakt nu

Nadere informatie

Essay 2. Lessen over buurtontwikkeling en buurtverval

Essay 2. Lessen over buurtontwikkeling en buurtverval Essay 2 Lessen over buurtontwikkeling en buurtverval Gerco de Ruijter (1961) experimenteert op bijzondere wijze met het oog van de camera. Hij fotografeert landschappen door zijn camera aan een vlieger

Nadere informatie

Neemt ouderparticipatie af?

Neemt ouderparticipatie af? Neemt ouderparticipatie af? Stand van zaken en tips voor scholen en ouderraden Marianne Overmaat Marianne Boogaard 1 Dit onderzoek is gefinancierd uit het budget dat het ministerie van OCW jaarlijks beschikbaar

Nadere informatie

Jaarverslag. Digitaal Trapveld Cybersoek

Jaarverslag. Digitaal Trapveld Cybersoek Jaarverslag 2012 Digitaal Trapveld Cybersoek Stichting Zeeburg Internetplein Maart 2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Doelstellingen... 5 Doelgroepen... 6 Visie... 8 Werkwijze... 9 Succes en betekenis...

Nadere informatie