I N T R O D U C T I E Nieuwe medewerkers. Michael Lobry in de spotlight

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I N T R O D U C T I E Nieuwe medewerkers. Michael Lobry in de spotlight"

Transcriptie

1 I N T R O D U C T I E Nieuwe medewerkers Michael Lobry in de spotlight Effectief communiceren bevat altijd toegevoegde waarde! Of het nu gaat om het verzorgen van de interne nieuwsbrief. Of het schrijven van introductieboekjes van Alfa Romeo en Hyundai. Ik blijf constant mijn creatieve pen ontwikkelen. Wie: Michael Lobry (28) Wat: stagiair Creatie bij Into Action Group Gespecialiseerd in: copywriting, SEO en verzorging van marketingplan Telefoon: Onze nieuwe collega Michael Lobry (28) staat deze week in de spotlight Voor Michael, die in 2012 zal afstuderen in HBO Communicatie, was het niet de eerste keer dat hij stage heeft gelopen. Eénmaal eerder was hij in Rotterdam stagiair op de afdeling Systeembeheer van het Albeda College. Dit jaar versterkt hij het Creatie-team bij VDMcc bij wie hij ervaring opdoet voor zijn minor Social Marketing. Wil je even polshoogte nemen wie Michael Lobry is, klik dan hier.

2 Even polshoogte nemen: wie is Michael Lobry? Als mijn twee broertjes thuis komen van werk, pakken zij een filmpje tijdens een uitgebreide avondmaaltijd. Af en toe pak ook ik even mijn rust in het 3-kamerappartement waar ik op mijzelf woon, dan aai ik mijn twee lieve jonge katjes over hun bol. Types als Michael zijn rusteloos van aard en hebben behoefte aan uitdagingen op intellectueel gebied En dan snuffelt Michael weer snel om de minuten in te halen door interessante verhalen en theorieën. In de kant van sociale media en promotie maken treedt hij dan ook binnen in zijn eigen bibliotheek aan boeken, dan weer wisselt hij af met videolessen om zijn avond rustig te eindigen in bed. Daar waar dromen en realiteit elkaar ontmoeten, waar slapen niet nodig is en daar komt het rusteloze type tot rust. Wat doe je precies bij Into Action Group? Mijn opleiding Communicatie onderscheidt zich in 50% communicatie en 50% marketing. En zo verdeel ik mijn kerntaken bij VDMcc in copywriting waar het leukste is het schrijven van het kennismakingsboekje voor Hyundai en Munsterhuis (Alfa Romeo) en in het verzorgen van een marketingplan voor &beyond. Bovendien verzorgen Marc en ik de interne nieuwsbrief voor IAG. Dus laat je continu inspireren en lees de interne nieuwsbrief IntoActionNow. Hierin vind je natuurlijk achtergrondinformatie over trends en ontwikkelingen van de Into Action Group-medewerkers. Vind je het gezellig bij ons? Ik zit op rozen bij VDMcc. Gezellig is zeker het juiste woord! Maar mijn pad gaat niet alleen maar over rozen. Hard werken is vaste prik onder de veilige paraplu van Marc, want alleen dan ontwikkelen en voeden we elkaar! En natuurlijk leer ik daarna veel bij buiten de werktijden. Aardige medewerkers te over bij IAG! Daarom ben ik maar al te enthousiast om samen te werken met andere sterren onder de medewerkers. Dan proef ik meteen van andere projecten, dus bel mij gerust op 353. Mijlpaal Op mijn eerste werkdag kreeg ik een rondleiding. Na de kennismakingsronde nam ik plaats aan mijn werktafel met een PC en een Mac. Hoe werkt een Mac, was mijn intuïtieve gedachte. Dat betekent s avonds videolessen volgen op Lynda.com over de Mac. Als nu iemand aan mij vraagt om een printer te installeren op een Mac, dan knippert hij even met zijn ogen en het is geïnstalleerd. Blijf je bij ons werken na je stage? Michael vindt het leuk om in de toekomst een volwaardig lid te zijn van de afdeling Creatie. Zijn liefde voor copywriting staat centraal, maar hij wil ook meer verbaal bezig zijn met mensen. Ik bewandel liever geen platgetreden paden, die leiden enkel naar waar anderen vóór mij waren.

3 De paasbingo PaaseiBingo: raad welk ei als eerste uitkomt en win een ipad 2 In de aanloop naar de paasdagen biedt Brugman ons een leuk spel PaaseiBingo op haar website. Sinds 4 april wagen bezoekers een gokje op welk paasei als eerste uitkomt. De winnaar krijgt een ipad 2. Figuur: de nieuwe ipad 2 is extra dun en tweemaal sneller dan de ipad 1 (bron: In dit eerste live Bingo-spel bepaalt de eerst uitgekomen paaskuiken wie deze opvolger van de normale ipad ontvangt. Deze gadget is niet alleen extra dun en tweemaal sneller dan de normale ipad, maar bevat nu ook twee camera's en HD videokwaliteit. Figuu 1r: een live video-opname van de broedmachine wanneer komt het eerste ei uit? In figuur 1 zie je de broedmachine liggen met 25 genummerde paaseieren. Je kunt live op de Brugman website spieken of jouw geluksei al uit is gekomen. Iedereen kan dus ook precies zien op welke dag en tijd het winnende kuiken uit het ei komt. De verwachting is dat de eieren rond de paasdagen uitkomen. Iedereen die mee wil spelen met Brugman s PaaseiBingo kan nog tot 20 april terecht op paaseibingo.brugman.nl. Kies de geluksei en doe een gok op welke datum en (dichtstbijzijnde) tijdstip jouw geluksei uitkomt en maak kans op de nieuwe Ipad 2. Dus speel mee! Veel win plezier toegewenst! Wij wensen je ook alvast een vrolijk Pasen. Eet smakelijk! De uitgekomen kuikens worden gelukkig veilig naar de kinderboerderij gebracht. Dus ook zij genieten van een welverdiende paasdag.

4 Heading: Nieuws BlackBerry apps Sub-heading: BB app Screen Muncher staat deze week in de spotlight Visual: Sub: Maak een screenshot van je scherm Body copy: Apps. Het toverwoord voor elke Blackberry. Regelmatig zullen we daarom hier de beste, leukste en handigste apps voor uw BlackBerry selecteren. Kijk dus wekelijks of er iets van uw smaak tussen zit. Voor deze week zetten we de nadruk op de BB app Screen Muncher. In een oogwenk voegt u eenvoudig en voor maar 1,85 de nieuwe functionaliteit screenshots maken van je scherm toe. In Windows heet het print screen Screen Mucher stelt je in staat om op elk moment het scherm vast te leggen als afbeelding. Bepaalde sms-gesprekken wil je graag nog een keer terugzien. Ook in andere gevallen kan het soms handig of grappig zijn om het beeld van je BlackBerry te kopiëren. Maak bijvoorbeeld een screenshot van je agenda, high score of facebookpagina. Je kunt deze afbeelding dan natuurlijk opslaan, en of via twitter versturen. Tip Om Screen Muncher echt goed te gebruiken is het handig om een van de knoppen op de zijkant van je BlackBerry te koppelen aan deze applicatie. Dit kan onder 'opties' en dan scherm/toetsenbord'. Wil je deze handige app downloaden? Of even kijken hoe het werkt in een kort videoclipje? Surf dan eens naar

5 Op [datum] verschijnt de volgende editie! Deze editie is nog maar net uit en we kijken alweer uit naar de volgende editie die op [datum] dit jaar zal verschijnen. Geef uw mening, stuur interessante onderwerpen in die u onder de aandacht wilt brengen. Schroom u niet om een brief te schrijven aan Michael Lobry, want hij weet raad. Uiteraard zijn ook adverteerders van harte welkom, zodat wij weten waar interessante evenementen te vinden zijn. Marc van der Veen vertelt u graag meer over de mogelijkheden en de interessante advertentietarieven. Telefoon: 338 Vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan onze site.

6 Copy uit marketingplan:

7 Moderne Zwarte lederen Designbank Bankstel Zitbank Loungebank Banken 2,5-zits Kenmerken Conditie: In goede staat Materiaal: leder Vorm: rechte bank Type: bank Levering: ophalen Prijs: bieden vanaf 300 Beschrijving Strakke, lederen designbank (zwart) van zware kwaliteit inclusief kussen. In 2004 gekocht als speciale aanbieding voor 1.472,50 bij Gulden Interieur. De bank is goed onderhouden. Wegens vernieuwing van het bedrijfsinterieur te koop aangeboden. Zits: 2,5 Lengte: 202cm, diepte: 92,5, hoogte: 71cm Stalen poten: 14,5cm hoog Conditie: verkeert in goede staat (met hier en daar kleine beschadigingen) U kunt ons bereiken op het volgende adres: Into Action Group Vlasmarkt PW ROTTERDAM T: Geopend van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en uur Alleen af te halen!

8 Foto s: Link:

9 Bank Nederland B.V. Chopinstraat KL AMSTERDAM Amsterdam, 9 januari 2010 Wijkcomité Comm to work Bachstraat CA AMSTERDAM Betreft: overlast schittering Bank Nederland Beste heer Pietersen, Naar aanleiding van uw klachtenbrief d.d. 5 januari jl. willen wij u informeren over de overlast die wij hebben veroorzaakt. Wij bieden onze excuus aan voor de zonnestralen die via ons spiegelglas schitteren in uw doorzonwoning, waardoor u niets kunt zien uit uw raam aan de voorkant bij laagstaande zon. Wij begrijpen best dat u zich hier zorgen over maakt. Daarom nemen wij uw klacht serieus en zijn op zoek naar oplossingen. U verzocht ons naar zonneschermen, zonwerende coating en schadevergoeding op de ruiten aan de voorkant van uw woningen. Tot onze spijt keert Bank Nederland geen schadevergoeding uit voor immateriële schade, omdat wij ervan uitgaan dat de zonneschermen en zonwerende coating de overlast heeft verholpen. Daarbij geven wij u 50% korting bij de hypotheek De Schelde voor het meten van de waarde van uw koophuis. Hierdoor kunt u met een vertrouwd hart weer door uw ramen kijken! Binnen 20 dagen bouwt onze reparateur gratis nieuwe zonneschermen of zonwerende coating in. Wilt u bezwaar maken, dan kunt u altijd contact opnemen met ondergetekende.

10 Wij gaan ervan uit u voldoende te hebben ingelicht. Wij hopen u in de toekomst beter tegemoet te komen. Hoogachtend, Bank Nederland B.V. Michael Lobry Woordvoerder Tel:

11 Voorbeeld: persbericht

12 EMBARGO tot vrijdag 20 februari 2009, uur Michael Lobry Rubroekstraat 142B 3034 NS ROTTERDAM Telefoon: februari 2009 PERSBERICHT Bron: Informatie: vestiging van Randstad in Helmond in 2008, telefoonnummer: Overname Take Air door Randstad De 11-jarige Randstad Frankrijk uit Orly neemt de Franse uitzendbureau Take Air over morgen voor herpositionering van haar luchthaven gerelateerde uitzenddiensten. Op deze markt beschikt één van de grootste spelers: Take Air, over een omzet van 5,5 miljoen euro. Waarom overname Take Air De directeuren hadden creatieve ideeën wat erg groots werd aangepakt. Hierdoor vertraagde het management- en uitvoeringsproces. Uiteindelijk was het resultaat het waard om Take Air over te nemen. Management- en uitvoeringsproces De directeuren van Randstad planden allereerst een marktpenetratie: hun bestaande dienst in een bestaande markt positioneren. Maar de optie om Take Air over te nemen heeft grote voordelen bleek uit de laatste directeurenvergadering deze week. Ten eerste is Take Air gespecialiseerd in het onderhoud van gates en luchthavenapparatuur. Een tweede

13 Methodisch overnemen De overname gebeurt door 5 medewerkers. Alle medewerkers hebben een HBO-achtergrond in de luchtvaart. Zij zullen fulltime actief zijn en alle klachten verminderen. De vorige medewerkers waren namelijk maar 20 uur per week beschikbaar, waardoor zij niet op tijd klachten verhielpen. De klachtenprognose is 20% vermindering per jaar. Tevens zullen alle stoelen vervangen worden door heerlijke sofa s voor de cliënten. Toekomst Randstad De directeuren van Randstad Holding zien de toekomst positief. Zij zijn zeer tevreden over de planning en gaan ervan uit dat het goed zal verlopen. De medewerkers van Randstad Frankrijk worden goed gemotiveerd door de directeur. Daarom zal deze klimaat het werkveld ten gunste worden gebracht. ////////////////////////////////////////EINDE PERSBERICHT/////////////////////////////////////////////////////// Noot voor de redactie: Embargo in verband met koninging Beatrix: zij knipt morgen in Randstad Frankrijk een welkomstlint kapot. Meer informatie vindt u op U kunt ook contact opnemen met Jan Smidt, manager van Randstad Frankrijk, telefoon Overige gegevens: Meer informatie: website Randstad Frankrijk (www.randstad.fr) of de heer Yves Patates, Randstad Diemen, Verantwoordelijk voor dit persbericht: Naam: Michael Lobry (journalist, Hogeschool Rotterdam) Adres: Rubroekstraat 142B, 3034 NS ROTTERDAM Telefoon: Fax: Aanduiding persbericht: Datum geschreven: 19 februari 2009, Rotterdam

14 : Ideaal beeld Wonen, Wijken en Integratie in Rotterdam Oud West De noodzaak van een goed advies over de probleemwijk naar prachtwijk aan minister Vogelaar Namen: Michael Lobry en Steven van der Tas

15 Ideaal beeld Wonen, Wijken en Integratie in Rotterdam Oud West + De noodzaak van een goed advies over de probleemwijk naar een prachtwijk aan minister Vogelaar Michael Lobry ( ) Klas COV 2C In opdracht van de heer Ten Dam Opleiding Communicatie Instituut voor Commercieel Management Hogeschool Rotterdam Rotterdam, november 2009

16 Voorwoord In het project van kwartaal 1 heb ik gewerkt aan een rapport voor communicatietechnieken 12. Aan het thema Ideaal beeld Wonen, Wijken en Integratie in Rotterdam Oud West heb ik met plezier gewerkt. Graag wil ik de heer Ten Dam bedanken voor zijn begeleiding en adviezen tijdens het schrijven van dit rapport. Rotterdam, oktober 2009 Michael Lobry

17 Samenvatting De 40 probleemwijken in Nederland beschikken over de grootst aantal maatschappelijke klachten van alle wijken in Nederland. Ingegaan wordt op de Rotterdamse probleemwijk Rotterdam Oud West. Deze probleemstelling houdt in dat de leefomgeving erg slecht is op het gebied van wonen. Maar natuurlijk als met slecht woont door herrie s nachts waardoor wijkbewoners niet kunnen slapen, verliezen zij kostbare en kwalitatieve energie die zij missen op hun werk. Hierdoor wordt uiteindelijk te wijten aan de mix tussen de problemen van bewoners de sociale integratie verlaagd. In dit rapport worden een vijftal van problemen besproken van de achterstandswijk Rotterdam Oud West. De doelstelling luidt dat wij van de gemeente Rotterdam adviseren in dit rapport aan minister Vogelaar over de problemen, oorzaken en overheidsinterventies. Met het advies op het uitvoeringsbeleid van minister Vogelaar die de 40-wijkenaanpak leidt, wordt gestreefd naar de verbetering op de gebieden van wonen, werken, leren en opgroeien, integratie en veiligheid. Op basis van dit advies kan minister Vogelaar een besluit nemen over onze ideeën over het opbouwen van de probleemwijk, zodat Oud West uiteindelijk een prachtwijk wordt. De analyse van de probleemstelling, het beleid en de taken die de rijksoverheid en de gemeente Rotterdam zien weggelegd voor de gemeente Rotterdam zijn getoets aan de volgende vijf criteria: - wonen; - werken; - leren en opgroeien; - integratie; - veiligheid. Het netwerk van Oud West bestaat uit de actoren Ministerie van VROM, gemeente Rotterdam, Deelgemeentes Delfshaven en Centrumraad, Politie Rijnmond, woningcorporaties, bewoners, scholen en stichting Ouderenvesting Rotterdam. Hieruit bespreekt de Tweede Kamer acht adviezen van de gemeente Rotterdam met minister Vogelaar. De gemeente Rotterdam gaat ervan uit dat deze interventies worden uitgevoerd in het uitvoeringsbeleid van de minister Vogelaar.

18 Inhoudsopgave Inleiding...19 Hoofdstuk 1 Analyse over problemen van Rotterdam Oud West...20 Hoofdstuk 2 Het beleid van Rotterdam Oud West...22 Hoofdstuk 3 Het netwerk van Rotterdam Oud West...24 Hoofdstuk 4 Kernopgaven procesmatig en inhoudelijk...27 Hoofdstuk 5 Interventies minister Vogelaar Interventies Conclusie...32 Literatuur...34

19 Inleiding Probleemwijk naar prachtwijk, ook u vindt dit een ideaal beeld. Voor u ligt daarom de adviesnota bestemd voor minister Vogelaar. Het bestuur van de gemeente Rotterdam en de deelgemeente Rotterdam Oud West adviseren in dit adviesrapport over één van de 40 probleemwijken Rotterdam Oud West, waarin wordt gesproken over het wijkenbeleid van de minister Van der Laan ten behoeve van de leefomgeving van deze achterstandswijk. In dit rapport worden derhalve adviezen gegeven aan minister Vogelaar om de leefomgeving van Rotterdam Oud West te bevorderen. Hierbij staat de volgende probleemstelling centraal: Hoe moet de gemeente Rotterdam interveniëren om op basis hiervan tot een betere leefomgeving van Rotterdam Oud West te komen? Voor het beantwoorden van deze probleemstelling is literatuuronderzoek verricht. Voor een fieldresearch in de vorm van een interview met professor Engbersen, expert op het gebied van bestuurskunde in Rotterdam, was de tijd te beperkt. Hiertoe is niet getoetst in zijn adviezen voor de gemeente Rotterdam. Bij het literatuuronderzoek is gebruik gemaakt van Overheidsbeleid van Fenger en van Beleid en politiek van Graaf. Deze adviesnota is als volgt opgebouwd. Allereerst wordt in hoofdstuk 1 aangegeven wat de opvattingen zijn van minister Vogelaar over de kernproblemen in de wijk. Dit wordt geschreven in de vorm van een probleemanalyse. Vervolgens wordt in hoofdstuk 2 gesproken over welke instrumenten volgens hem beschikbaar gesteld zijn om de problemen op te lossen. Dit wordt weergegeven in de vorm van een beleidsanalyse. Daarna passeert de rol van de betrokkenen de revue bij het oplossen van de problemen in hoofdstuk 3. Hierbij zijn de betrokken partijen ingedeeld in publiek, privaat en maatschappelijk, dat in het licht gebracht wordt in de vorm van een netwerkanalyse. Daarop volgend wordt aandacht besteed aan welke kernopgaven de gemeente Rotterdam voor zichzelf ziet weggelegd zowel procesmatig als inhoudelijk in hoofdstuk 4. Vervolgens komen in hoofdstuk 5 de wijzen aan bod waarop het beleid van de rijksoverheid zou kunnen bijdragen aan het oplossen van de problemen in Rotterdam Oud West en waarop het lokale beleid kan ondersteunen en welke wensen de deelgemeente Delfshaven dus heeft. Op basis van deze interventies wordt een conclusie getrokken.

20 Hoofdstuk 1 Analyse over problemen van Rotterdam Oud West In dit hoofdstuk wordt besproken wat de kernproblemen zijn in de achterstandswijk Rotterdam Oud West. Tevens worden de oorzaken genoemd van dit probleem onderverdeeld in wonen, werken, leren en opgroeien, integratie en veiligheid. In de conclusie wordt ook vermeld hoe de problemen elkaar versterken. Wonen Het kernprobleem betreffende wonen is dat de wijk Rotterdam Oud West niet aantrekkelijk is voor mensen om zich te vestigen. Oorzaken hiervan zijn dat de huizen zijn vaak slecht onderhouden en er is een weinig variërend woonaanbod. Daarnaast is de wijk niet erg kindvriendelijk, is er weinig groen en zijn er in sommige delen weinig winkels en andere voorzieningen. Dit zorgt voor een lage woonkwaliteit waardoor de bewoners ook niet tevreden zijn over hun wijk. Werken De wijk Rotterdam Oud West heeft te maken met sociaaleconomische problemen. Er is in de wijk sprake van een laag inkomen en een hoge werkloosheid. Volgens het wijkactieprogramma van DSV (2009, p. 7) heeft maar liefst 39% van de bewoners een laag inkomen, dat word gewaardeerd op 110% van het minimumloon. Dit lage inkomen is een gevolg van de lage opleidingen van de bewoners. Hierdoor kunnen zij geen werk vinden of werk met een laag salaris. De hoge werkl oosheid komt ook door de achterstand van de vrouwen in de wijk. Deze vrouwen werken vaak niet omdat ze een achterstand hebben in de maatschappij, zoals geen opleiding of taalproblemen. Leren en Opgroeien Dat er in de wijk sprake is van een laag inkomenspercentage komt door een probleem wat zich voordoet bij het leren. Volgens het wijkactieprogramma Rotterdammers Vooruit! van de gemeente Rotterdam (2007, p. 15) heeft ongeveer 40% van de werklozen alleen een basisschool als opleiding. Dit is de hoge schooluitval. De jongeren stoppen steeds vaker met school zonder dat ze startkwalificaties hebben. Dit zorgt ervoor dat ze een lage of zelfs helemaal geen opleiding hebben. Die hoge schooluitval heeft weer te maken met de criminaliteit. Deze zorgt ervoor dat jongeren eerder het criminele circuit betreden dan dat ze hun opleiding afmaken. Integratie De buurtbewoners voelen zich niet verbonden met de wijk. Dit komt doordat verschillende groepen gescheiden van elkaar leven. Een voorbeeld hierin is het isolement van ouderen. De bewoners van de

21 wijk hebben nauwelijks contact met de ouderen van de wijk waardoor deze zich niet verbonden voelen met de wijk. Er is ook sprake van een scheiding tussen de etnische groepen. Volgens het wijkactieprogramma Rotterdammers Vooruit! van de gemeente Rotterdam (2007, p. 1) is er niet echt een overheersende bevolkingsgroep aangezien er een ongeveer 30% autochtoon is en 15% Surinaams, 12% Turks, 10% Marokkaans. Deze verschillende etnische groepen trekken veelal met elkaar op, waardoor ze niet in contact komen met de bewoners met een andere etnische afkomst. De wijk integreert dus niet goed met elkaar. Veiligheid Er is in de wijk veel sprake van criminaliteit. Volgens het wijkactieprogramma Rotterdammers Vooruit! van de gemeente Rotterdam (2007, p. 25) komen vandalisme (8%) en drugsgerelateerde delicten (2%) veel voor. Dit is een gevolg van de hoge werkloosheid. Als mensen geen baan kunnen vinden proberen ze hun geld sneller via de criminaliteit te verdienen. Ook heeft de wijk vee l last van hangjongeren. Deze zorgen voor overlast en vandalisme. Dit is een gevolg van de hoge schooluitval en het ontbreken van voorzieningen. De jongeren hebben hierdoor niets te doen en hangen ze maar rond op straat. Conclusie De wijk heeft dus te maken met veel problemen, waardoor ze onderdeel zijn van het wijkaanpak plan van Ella Vogelaar. Ook wordt duidelijk dat de verschillende problemen invloed hebben op elkaar doordat het ene probleem de oorzaak is van het andere probleem. Zo heeft de hoge schooluitval als gevolg dat er lagere opleidingen zijn. Wij, als gemeente Rotterdam, attenderen u daarom op het feit dat bewoners hierdoor minder snel aan een baan komen, waardoor er hoge werkloosheid ontstaat en dus een laag inkomen. Daarom gaan bewoners eerder de criminaliteit in, omdat ze geld nodig hebben voor hun levensonderhoud. In dit hoofdstuk is een overzicht gegeven van de kernproblemen, oorzaken en gevolgen van Rotterdam Oud West. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen oplossing is voor deze problemen. Er moet namelijk heel veel worden afgesproken met de actoren om tot een goede compromis te komen voor de beleidstaken. Welke informatie nodig is, moet duidelijk worden in de fase van de beleidsuitvoering. Deze fase komt in het volgende hoofdstuk aan bod.

22 Hoofdstuk 2 Het beleid van Rotterdam Oud West In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de beleidsanalyse op basis van de in het vorige hoofdstuk benoemde problemen. Er wordt gekeken met welke middelen de problemen worden tegengewerkt. Tevens worden de ongewenste effecten aan het licht gebracht. Er wordt weer onderscheid gemaakt tussen de thema s om het beleid te analyseren. Wonen In het vorige hoofdstuk hebben we gezien dat er problemen bestaan betreffende de woonkwaliteit. Daarom zijn er plannen tot het creëren van centrale punten zoals: Hart van BoTu en het Mathernesserkwartier. Hier komen pleinen met groen en allerlei winkels. Als centraal punt is het ook een ontmoetingsplek voor de bewoners en zo houdt het ook criminaliteit tegen. Het is dus goed voor wonen, werken, integratie en veiligheid. Een onbedoeld effect kan zijn dat er meer grote groepen komen die het plein bezetten. Werken Er is sprake van een laag inkomen, dit komt onder andere door de lage sociaaleconomische positie van vrouwen. Daarom wordt er een vrouwenempowermentcentrum opgericht waar vrouwen cursussen kunnen doen voor opleiding en taalachterstand. Dit alles zorgt ervoor dat de vrouwen een hogere participatie hebben in de werkgelegenheid. En dit zorgt weer voor een hoger inkomen in de wijk. Een onbedoeld effect kan zijn er veel vrouwen aan het werk gaan waardoor ze minder tijd hebben om hun kinderen op te voeden. Leren/Opgroeien Rotterdam Oud West heeft te maken met lage opleidingen en een hoge schooluitval. Dat de jongeren hun opleiding niet afmaken komt door meerdere factoren waaronder de criminaliteit en de verkeerde schoolkeuzes. Daarom wordt Sportcluster Vreelust opgeknapt en uitgebreid. Hier komt een buurthuis en zullen veel sportactiviteiten worden georganiseerd. Zo blijven ze van de straat en komen ze niet in aanraking met de criminaliteit. De jongeren maken veel verkeerde keuzes in hun opleiding. Daarom wordt er een informatievoorziening opgericht zodat jongeren goed geïnformeerd zijn als zij hun opleiding kiezen. Dit alles zorgt voor minder schooluitval en dus hogere opleidingen. Een onbedoeld effect kan zijn dat de jongeren meer bezig zijn met het uitvoeren van activiteiten dan dat ze zich op hun school richten. Integreren

23 In het vorige hoofdstuk hebben we gezien dat er een probleem is betreffende het integreren in de wijk. Ouderen leven in een isolement en de etnische groepen leven gescheiden van elkaar. Daarom wordt er een festival georganiseerd voor ontmoetingen tussen wijkbewoners. Ook worden de bewoners door middel van Mensen Maken de Stad betrokken bij de wijkverbetering. Door deze beleidsinstrumenten wordt er gecreëerd dat de bewoners zich verbonden met elkaar in de wijk voelen. Een onbedoeld effect is dat het festival uit de hand kan lopen en zo de veiligheid van de bewoners aantast. Veiligheid Er is sprake van veel overlast door hangjongeren en criminaliteit. Het plan is er om daarom het toezicht te verhogen, onder andere op het Danzigtpark en de plekken in de wijk waar de verslaafden en prostituees zich bevinden sinds de afbouw van de Keileweg. Extra toezicht door middel van extra politieagenten op straat en camera s schrikken de criminaliteit en hangjeugd af. Verder willen ze via JAPS leerwerkplaatsen aanbieden zodat de jongeren de kans bieden een baan te vinden en de criminaliteit te verlaten. Een onbedoeld effect kan zijn dat door al het extra toezicht de bewoners de wijk niet meer als prettig wonen ervaren omdat ze het gevoel hebben constant in de gaten gehouden te worden. Conclusie Er worden dus voldoende middelen ingezet om de problemen op het gebied van wonen, werken, leren/opgroeien, integratie en veiligheid op te lossen. Wel adviseren wij als gemeente Rotterdam u om rekening te houden met de onbedoelde effecten. In dit hoofdstuk is een overzicht gegeven van de analyse van beleid. Maar wie doet dit nou? De actoren die wij kennen zijn Ministerie van VROM en de gemeente Rotterdam. Wie nog meer deelneemt aan deze Grote stedenbeleid, moet duidelijk worden in de fase van de analyse van het netwerk. Deze fase komt in het volgende hoofdstuk aan bod.

24 Hoofdstuk 3 Het netwerk van Rotterdam Oud West In dit hoofdstuk wordt er gekeken naar het netwerk. Er wordt hiervoor gekeken naar de verschillende actoren en hun doelstellingen. Ook wordt er gekeken naar hun positie van afhankelijkheid, percepties en naar de institutionele context (Edwards,Schaap, Vaardigheden voor de publieke sector, p. 53) waarin zij zich bevinden. Hierna hebt u een goed beeld van de betrokken partijen, waarom ze betrokken zijn en hoe ze tegenover elkaar staan. Ministerie van VROM VROM heeft als publieke actor het probleem van de wijkenaanpak immers aangekaart en stelt uiteindelijk het beleidsplan op. Hun doelstelling is dan ook het onderzoeken van de problemen in de wijk. De perceptie van deze actor is dan ook het verbeteren van de wijk. Hier wordt naar gekeken middels een wijkentoer. Hier is sprake van een hoge wederzijdse afhankelijkheid. VROM heeft namelijk de andere actoren nodig om het beleid uit te voeren en de andere actoren hebben VROM nodig om het beleid op te stellen. De interactieregel is dat VROM niet kan uittreden en juist veel onderzoek verricht en deze informatie verspreid aan de actoren. VROM, in de zin van arenaregels, is het hoogste orgaan van het project: wijkenaanpak, en draagt daarom de bevoegdheid om het project stil te kunnen leggen. Gemeente Rotterdam Ook de gemeente Rotterdam is een publieke actor. Zij wil natuurlijk verbetering van de woonplaats Rotterdam. Hun doelstellingen bevatten namelijk ook verbetering: uitbreiding van de wijkvoorzieningen en bevordering van de veiligheid, woonkwaliteit en integriteit. De gemeente Rotterdam heeft een duidelijke perceptie, want zij wil een leefomgeving van Rotterdam verbeteren en kan als interactieregel niet van dit doel afstappen, zij staat tenslotte als arenaregel op de één na hoogste niveau van de wijkenaanpak. Tevens heeft zij voornamelijk te maken met een hoge eenzijdige afhankelijkheid. Zonder de andere actoren kan het beleid niet worden uitgevoerd. Het toezicht kan ook door andere actoren worden gedaan waardoor sprake is van eenzijdige afhankelijkheid. Deelgemeentes Delfshaven en Centrumraad De deelgemeentes zijn ook publieke actoren. Ook zij willen verbetering van hun wijken om dat zij erg betrokken zijn met de wijken. Als doelstelling hebben zij dan ook meer voorzieningen, meer veiligheid en meer hulp voor de bewoners. Hun percepties zijn dan ook dat de wijken te onveilig zijn, er is teveel overlast, de wijken zijn niet dynamisch genoeg en er is te weinig hulp voor jongeren. In de zin van interactieregels verbetert zij de wijk door het stimuleren van meer activiteiten en

25 voorzieningen, meer toezicht, verlichting in de straten en het aanbieden van leerwerkplekken, stages en cursussen. Zij plaatst zich in de arenaregel tussen de gemeente Rotterdam, scholen en bewoners. Deze actor heeft veel te maken met wederzijdse afhankelijkheid. Ze hebben andere actoren nodig om hun het te mogen en te kunnen uitvoeren. Voor de andere actoren geldt het andersom en daarom is het wederzijds. Politie Rijnmond De politie Rijnmond is de laatste publieke actor. Deze actor wil de veiligheid verbeteren. In de interactieregel werken zij in opdracht van de gemeente Rotterdam om de bewoners veilig te stellen. Hun doelstellingen zijn dan ook om meer toezicht in te zetten om de criminaliteit en de overlast te verminderen. Het uitvoeren met een grote bevoegdheid op veiligheid is de meest gangbare taak als arenaregel. Dit zijn ook gelijk hun percepties om de overlast en de criminaliteit in de wijken aan te pakken. Dit willen ze doen door meer agenten in te zetten en zo meer toezicht uit te voeren. Ze hebben te maken met een lage eenzijdige afhankelijkheid. Zij hebben de andere actoren niet nodig om hun doelstellingen te verwezenlijken. Zo bepaalt voornamelijk louter de politie waar en wie zij onder toezicht houden. Woningcorporaties Dit is een private actor. Ze hebben als doelstelling het verhogen van de kwaliteit van de huizen en het verwijderen van de huisjesmelkers en de slecht werkende Vereniging van Eigenaren (VVE). In de interactieregel worden zij gesubsidieerd door de gemeente Rotterdam en in de arenaregel werken zij op een non-profit basis en beschikken verder over weinig bevoegdheden. Hun percepties zijn dan ook de kwaliteit van de huizen verbeteren, omdat dit slecht is voor hun imago en de overlast terugdringen. Dit willen ze doen door meer buurthuizen en wijkgebouwen te bouwen en het daadwerkelijk verwijderen van de huisjesmelkers en de VVE. Er is hier sprake van een hoge eenzijdige afhankelijkheid. Want de woningcorporaties zijn kapitaalkrachtig en hebben voor de uitvoering de andere actoren niet veel nodig. De andere actoren hebben hem om dezelfde reden wel nodig, andere actoren hebben namelijk onderdak nodig. Bewoners Dit is een maatschappelijke actor. In de interactieregel zijn zij als wijkbewoners vooral betrokken bij het resultaat van het beleid van actoren als politie, scholen en deelgemeente, maar bewoners tekenen nergens voor alleen soms wordt beroep gedaan op hun om betere resultaten te boeken. Als doelstellingen hebben zij meer integriteit en minder criminaliteit. Hun percepties zijn dan ook dat ze te weinig een band hebben met de wijk en haar bewoners. En ook dat er teveel overlast heerst, wat de woonkwaliteit vermindert. Met betrekking tot de criminaliteit is er sprake van een hoge wederzijdse afhankelijkheid. In de arenaregel hebben de andere actoren de bewoners namelijk nodig op het gebied van integratie. De bewoners hebben alleen geen bevoegdheden. Maar de bewoners hebben de andere actoren wel nodig voor het oplossen van de criminaliteit.

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

F.A.Q. / Veel gestelde vragen

F.A.Q. / Veel gestelde vragen F.A.Q. / Veel gestelde vragen F.A.Q / Veel gestelde vragen. Wat is Onderwijs + Jij? Onderwijs + Jij op Het Palet helpt kinderen om hun unieke talenten te ontwikkelen en gebruikt daarbij de nieuwste technologieën.

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches.

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches. Locatie Moerdijk VluchtelingenWerk Brabant-West Postbus 173 4250 DD Werkendam Telefoon (0183) 50 90 16 Fax (0183) 50 90 17 afdeling@vluchtelingenwerk.org Project Taalcoaches 1 januari 2009 31 december

Nadere informatie

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Dia 1: Hallo allemaal en welkom bij mijn presentatie. Ik heb onderzoek gedaan bij Moestuin d n Erpel in Someren.

Nadere informatie

Stagepaspoort. Voor de leerlingen van de 4e klas van het Trivium College. 2014 Trivium College locatie Trias

Stagepaspoort. Voor de leerlingen van de 4e klas van het Trivium College. 2014 Trivium College locatie Trias Stagepaspoort Voor de leerlingen van de 4e klas van het Trivium College. 2014 Trivium College locatie Trias 1 Neem deze punten zorgvuldig door 1. Gedraag je correct en beleefd. Steek geen handen in je

Nadere informatie

zorgvernieuwingsprijs

zorgvernieuwingsprijs Nationale Nationale zorgvernieuwingsprijs zorgvernieuwingsprijs Concept Een Incare afdeling van het UWV kan inspelen op de behoefte van mannelijke werklozen door startcursussen, vervolgcursussen en praktijkstages

Nadere informatie

Online onderzoek Uw werknemers

Online onderzoek Uw werknemers Toelichting Online onderzoek In dit bestand vindt u een inspirerende voorbeeldvragenlijst voor een werknemertevredenheid onderzoek! De vragenlijst is bedoeld als hulpmiddel bij het opstellen van uw eigen

Nadere informatie

De bieb in De buurt 2

De bieb in De buurt 2 De bieb in de buurt 2 Inleiding De bibliotheek is een plek waar kennis, informatie, mooie verhalen en inspiratie voor het oprapen liggen. De bibliotheek dient als trefpunt in de buurt. Het is een plek

Nadere informatie

Test: carrière-ankers

Test: carrière-ankers Test: carrière-ankers Wat is de reden dat je werkt? Wat motiveert je in je werk? Welke elementen moeten je werk bevatten om het je echt naar de zin te maken zodat je met plezier en productief kunt functioneren?

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Buurtnr: Enquête leefbaarheid in uw buurt Met deze vragenlijst stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven. Daarbij geldt steeds: een hoger cijfer

Nadere informatie

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Veilige buurten Veilige buurten Veilige Buurten 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Iedereen wil wonen, werken, wandelen en winkelen in een veilige buurt. Een buurt waar je gewoon je kinderen buiten

Nadere informatie

Stichting Witboek. Inhoudelijk jaarverslag 2014

Stichting Witboek. Inhoudelijk jaarverslag 2014 Stichting Witboek Inhoudelijk jaarverslag 2014 Naam: Stichting Witboek Adres: Postbus 8843 Postcode en plaats: 1006 JA Amsterdam E-mail: info@stichtingwitboek.nl Kvk-nummer: 412 08 239 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Utrecht West. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa

Utrecht West. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa Utrecht West Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa We willen u als bewoner van Utrecht West graag informeren over de uitkomsten van de netwerkbijeenkomst in buurtcentrum Rosa.

Nadere informatie

Stichting Witboek. Inhoudelijk jaarverslag 2011

Stichting Witboek. Inhoudelijk jaarverslag 2011 Stichting Witboek Inhoudelijk jaarverslag 2011 Naam: Stichting Witboek Adres: Postbus 8843 Postcode en plaats: 1006 JA Amsterdam Email: info@stichtingwitboek.nl Kvk Nummer: 412 08 239 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Draaiboek Maatschappelijke stages voor stagebieders De Vrijwilligerscentrale Deventer, oktober 2009. Inhoud

Draaiboek Maatschappelijke stages voor stagebieders De Vrijwilligerscentrale Deventer, oktober 2009. Inhoud Draaiboek Maatschappelijke stages voor stagebieders De Vrijwilligerscentrale Deventer, oktober 2009 Inhoud 1. Oriëntatie op de maatschappelijke stage 2. Eigen visie ontwikkelen 3. Afstemming zoeken 4.

Nadere informatie

Startnotitie ketenbeleid Menameradiel. Inhoud. 1. Inleiding 2. Situatie Menameradiel 3. Uitgangspunten 4. De gekozen aanpak 5. Partners en omgeving

Startnotitie ketenbeleid Menameradiel. Inhoud. 1. Inleiding 2. Situatie Menameradiel 3. Uitgangspunten 4. De gekozen aanpak 5. Partners en omgeving Startnotitie ketenbeleid Menameradiel Inhoud 1. Inleiding 2. Situatie Menameradiel 3. Uitgangspunten 4. De gekozen aanpak 5. Partners en omgeving bijlagen bijlage 1. bijlage 2. bijlage 3. bijlage 4. bijlage

Nadere informatie

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)!

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)! 18 responses View all Publish analytics 18 responses ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 9 ouders) Summary View all responses Publish analytics In welke mate ziet u uw zoon of dochter de ipad thuis

Nadere informatie

Jong spreekt Jong. Lectoraat grootstedelijke ontwikkeling Dick Lammers, Wouter Reith, Vincent Smit

Jong spreekt Jong. Lectoraat grootstedelijke ontwikkeling Dick Lammers, Wouter Reith, Vincent Smit Jong spreekt Jong Lectoraat grootstedelijke ontwikkeling Dick Lammers, Wouter Reith, Vincent Smit Programma 13.00 uur Inleiding; Vincent Smit 13.10 uur Jong spreekt jong; Dick Lammers en Wouter Reith Korte

Nadere informatie

Bedrijfspagina op Facebook. Hoe maak je een bedrijfspagina op Facebook?

Bedrijfspagina op Facebook. Hoe maak je een bedrijfspagina op Facebook? Bedrijfspagina op Facebook Hoe maak je een bedrijfspagina op Facebook? Inleiding In deze whitepaper lees je hoe je een bedrijfspagina aanmaakt op Facebook. Stap voor stap laten we je zien wat je moet doen.

Nadere informatie

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats Onderzoeksdocument Creatieve Bloeiplaats HVA Instituut voor Interactieve Media Amsterdam oktober 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Doelstellingen...4 Doelgroep...5 De vragen...6 De resultaten...7

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten Van de redactie Wat wonen we toch in een prachtige wijk! Ja, zult u zeggen, dat weten we wel. Maar je kijkt toch anders naar je wijk wanneer een buitenstaander, die hier nooit eerder geweest is, dat zegt.

Nadere informatie

Stedelijk Kompas. Werkbijeenkomst Commissie Maatschappij Donderdag 8 december 16.00 19.00 uur

Stedelijk Kompas. Werkbijeenkomst Commissie Maatschappij Donderdag 8 december 16.00 19.00 uur Stedelijk Kompas Criteria locatiekeuze woonvoorzieningen verslaafde daklozen Werkbijeenkomst Commissie Maatschappij Donderdag 8 december 16.00 19.00 uur Programma Opening door wethouder Meeuwis Toelichting

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin.

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin. Stichting De Wijk is van ons Allemaal is opgericht op 24 februari 1997. De roepnaam van de stichting is WijkAlliantie. De statuten omschrijven het doel van de stichting als volgt: Het (verder) versterken

Nadere informatie

Het Croqqer Cookbook: krijg samen meer voor elkaar

Het Croqqer Cookbook: krijg samen meer voor elkaar Het Croqqer Cookbook: krijg samen meer voor elkaar door Rob van de Star Inhoudsopgave Voorwoord...3 Hoe willen we werken?...4 De stem van onze "klant"...5 De buurt als ons anker...6 Copyright 2014, Croqqer

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Aloha Foundation. Beleidsplan Stichting Stichting Aloha Foundation April 2015 Versie 1

Beleidsplan Stichting Aloha Foundation. Beleidsplan Stichting Stichting Aloha Foundation April 2015 Versie 1 Beleidsplan Stichting Aloha Foundation Beleidsplan Stichting Stichting Aloha Foundation April 2015 Versie 1 Pagina 1 van 10 Voorwoord Op 12 maart 2015 is de Stichting Aloha Foundation opgericht. In dit

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Stage 1. Klaar voor de start...

Stage 1. Klaar voor de start... Stage 1. Klaar voor de start... Jouw stage bij de gemeente Schijndel Welkom bij de gemeente Schijndel waar jouw stage gaat beginnen! Een stage bij de gemeente Schijndel geeft je de kans een kijkje te nemen

Nadere informatie

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Voorwoord In dit beleidsplan geven wij u graag een helder beeld van de activiteiten van Stichting Children s Perfect Hope (CPH). Ook informeren

Nadere informatie

De vragen zullen gewaardeerd worden op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 zeer slecht en 10 uitstekend is.

De vragen zullen gewaardeerd worden op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 zeer slecht en 10 uitstekend is. Enquête Kort Haarlem In totaal hebben 151 mensen de enquête teruggestuurd, dit is een goede respons voor deze steekproef. Deze mensen zijn ingedeeld in vier gebieden binnen de wijk Kort Haarlem: - Witte

Nadere informatie

Richtlijn / info voor ouders. Uithuisplaatsing. Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. NVO, BPSW en NIP

Richtlijn / info voor ouders. Uithuisplaatsing. Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. NVO, BPSW en NIP Richtlijn / info voor ouders Uithuisplaatsing Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming NVO, BPSW en NIP Inleiding Een kind opvoeden is niet makkelijk. Zo kan het zijn dat uw kind meer of andere zorg nodig

Nadere informatie

Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl

Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl De terugkomdagen Najaar 2014 van de Nationale Opleiding MediaCoach werden als goed en zelfs uitstekend beoordeeld,

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT?

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? JE KUNT VEEL MEER DAN JE DENKT Formulieren Maatschappelijke Stage Schooljaar 2012-2013 Naam leerling : School: klas 1 EIGEN VACATURE-FORMULIER Stel dat je al voetbaltrainer

Nadere informatie

Handleiding maatschappelijke stage

Handleiding maatschappelijke stage Handleiding maatschappelijke stage Christiaan Huygens College Broodberglaan Voorwoord Het 3e jaar ga je een maatschappelijke stage lopen. Dat is een andere stage dan de arbeidsoriëntatie stage, waar je

Nadere informatie

Thema maatschappelijke participatie

Thema maatschappelijke participatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) LimburgPaviljoen 2. Korte omschrijving Jongeren hebben verfrissende ideeën en weten hoe ze andere jongeren kunnen enthousiasmeren.

Nadere informatie

De SP fractie bezocht tijdens de 'Buurt OpStand' tour van december 2013 tot februari 2014 veel buurt en

De SP fractie bezocht tijdens de 'Buurt OpStand' tour van december 2013 tot februari 2014 veel buurt en BUURT OpStand BUURT OpStand De SP fractie bezocht tijdens de 'Buurt OpStand' tour van december 2013 tot februari 2014 veel buurt en bewonersinitiatieven in de stad. In de gesprekken wilden we er achterkomen

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Als het economisch tegenzit, worden zij hard getroffen. Ze zitten vaker dan gemiddeld in de bijstand.

Als het economisch tegenzit, worden zij hard getroffen. Ze zitten vaker dan gemiddeld in de bijstand. 1 Dank voor dit rapport. Mooi dat het Sociaal en Cultureel Planbureau dit jaar dieper ingaat op één onderwerp dat de aandacht verdient: de arbeidsmarktpositie van migrantengroepen. Als het economisch tegenzit,

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

DE DUURZAME PAS MET LANGE TERMIJN VISIE DE STADJERSPAS UIT DE SCHADUW, IN DE ZON!

DE DUURZAME PAS MET LANGE TERMIJN VISIE DE STADJERSPAS UIT DE SCHADUW, IN DE ZON! DE DUURZAME PAS MET LANGE TERMIJN VISIE DE STADJERSPAS UIT DE SCHADUW, IN DE ZON! Partij voor de Dieren, november 011 INLEIDING Er moet 50.000 euro bezuinigd worden op de stadjerspas. Een onvermijdelijke

Nadere informatie

Anti Pest protocol Almere College Dronten 2014-2016

Anti Pest protocol Almere College Dronten 2014-2016 Anti Pest protocol Almere College Dronten 2014-2016 1 Inhoudsopgave: 1. Kernwaarden Almere College Dronten 3 2. Pesten wat is dat? 4 3. Signalen bij pesten 5 4. Het vijf sporen beleid van het Almere College

Nadere informatie

JONGEREN IN GELDERLAND OVER

JONGEREN IN GELDERLAND OVER JONGEREN IN GELDERLAND OVER een sterk bestuur en hun gemeente Aanleiding De provincie Gelderland werkt samen met VNG Gelderland aan het project Sterk Bestuur Gelderland (SBG). In het project wordt het

Nadere informatie

Stappenplan Communicatie Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen

Stappenplan Communicatie Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Stappenplan Communicatie Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen STAPPENPLAN COMMUNICATIE / PERS Bij aanvang van ieder project dient er naast een projectleider ook direct een persoon verantwoordelijk

Nadere informatie

Rotterdam, 17 april 2012.

Rotterdam, 17 april 2012. Rotterdam, 17 april 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van de raadsleden R. Buijt (Leefbaar Rotterdam) en J.L. Ton (Leefbaar Rotterdam) over vervolgvragen verklaring omtrent gedrag

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Het beste uit jezelf

Het beste uit jezelf Het beste uit jezelf 2 3 Met elkaar bouwen aan het Huis van Philadelphia Philadelphia wil dat mensen met een beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk

Nadere informatie

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK 1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK Kinderen krijgen in de opvang volop kansen om zich te ontwikkelen. Ouders kunnen intussen werk zoeken of gaan werken,

Nadere informatie

Woord vooraf. Deze handleiding geeft je inzichten in hoe SEO werkt en wat je moet doen om resultaat te behalen.

Woord vooraf. Deze handleiding geeft je inzichten in hoe SEO werkt en wat je moet doen om resultaat te behalen. Woord vooraf Een goede zoekmachine optimalisatie strategie gaat uit van een langere termijn commitment. SEO (search engine optimization) is niet iets wat je zomaar kunt implementeren. Er is een duidelijke

Nadere informatie

Handleiding Glashart Media ipad applicatie

Handleiding Glashart Media ipad applicatie Handleiding Glashart Media ipad applicatie V 2.0 Alle mogelijkheden van de Glashart Media app:* - Een persoonlijk overzicht: het 'dashboard' - Meerdere Set-Top boxen kunnen gekoppeld worden (woonkamer,

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

6. Schuldhulpverlening

6. Schuldhulpverlening 6. Schuldhulpverlening Sociale Hulpverlening in de inloophuizen Het komt helaas meer en meer voor dat mensen financieel en/of emotioneel in de zorgen raken of in een sociaal isolement terecht komen en

Nadere informatie

Resultaten atelier 2 oktober 2009. IS Maatwerk

Resultaten atelier 2 oktober 2009. IS Maatwerk Resultaten atelier 2 oktober 2009 A1-1 Bouwen aan het Robert Scottplein, maar niet te hoog (maximaal 3 lagen). Bouwen aan de Jan van Galenstraat maximaal 5 lagen met parkeren. Let op rust in de buurt.

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Notitie voortijdig schoolverlaters. Een verkenning naar de redenen voor het voortijdig schoolverlaten

Notitie voortijdig schoolverlaters. Een verkenning naar de redenen voor het voortijdig schoolverlaten Notitie voortijdig schoolverlaters Een verkenning naar de redenen voor het voortijdig schoolverlaten Spirit4you, december 2013 1. Voortijdig schoolverlaters 1.1. Doel van dit document In het convenant

Nadere informatie

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag.

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. Ontwikkeling. Met dit protocol geven wij aan, hoe wij aankijken tegen pestgedrag en hoe wij er op een positieve manier om gaan. Vanaf augustus

Nadere informatie

Veilig. sportklimaat. Werken aan plezier, veiligheid en respect bij Rotterdamse verenigingen

Veilig. sportklimaat. Werken aan plezier, veiligheid en respect bij Rotterdamse verenigingen Veilig sportklimaat Werken aan plezier, veiligheid en respect bij Rotterdamse verenigingen De pedagogisch adviseur kan helpen beleid op te stellen en uit te voeren 10 gouden regels Zó bereikt uw vereniging

Nadere informatie

Jong en veelbelovend

Jong en veelbelovend Jong en veelbelovend Geen bedrijf kan zonder jong talent. Ook Facilicom niet. Maar in tijden van krimp is het moeilijk om plekken voor hen te creëren. Hoe gaan jonge talenten hiermee om? Denken ze een

Nadere informatie

Bank: NL97INGB0007619758 t.n.v. Stichting Mudanthe

Bank: NL97INGB0007619758 t.n.v. Stichting Mudanthe Stichting Mudanthe Mudanthe brengt mensen samen in diverse laagdrempelige activiteiten en projecten. Onze sleutelwoorden zijn diversiteit, ontmoeting, enthousiasme, laagdrempelig en gewoon doen. Mudanthe

Nadere informatie

De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V

De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V Op zoek naar een maatschappelijke stage die bij jou past? Dat is heel makkelijk. Je kiest wat jij leuk vindt en doet daarmee meteen iets goeds

Nadere informatie

Toermalijnnieuws. Nummer 1 23 september 2015

Toermalijnnieuws. Nummer 1 23 september 2015 Toermalijnnieuws Nummer 1 23 september 2015 Algemene informatie We zitten inmiddels in de vierde week van het nieuwe schooljaar. Als moeder van twee kinderen weet ik dat een nieuw schooljaar opnieuw weer

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN TEAMNASCHOLING OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN KIDS SKILLS DE KIDS SKILLS METHODE Iedereen die met kinderen werkt mist wel enkele vaardigheden, of zou ergens beter in willen worden. Met behulp van

Nadere informatie

OPDRACHT "CITYMARKETING"

OPDRACHT CITYMARKETING OPDRACHT "CITYMARKETING" Ting Yuen 0777483 DE OPDRACHT "CITY MARKETING" Achtergrondinformatie Rotterdam is een multiculturele stad en er valt veel te doen. Je kunt er behalve veel winkelen ook aan sightseeing

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

"Dé manier om zelf zilvervisjes te bestrijden"

Dé manier om zelf zilvervisjes te bestrijden "Dé manier om zelf zilvervisjes te bestrijden" Zilvervisjes kunne ongelofelijk vervelend zijn. Vooral in nieuwbouwhuizen komen deze insecten veel voor. Gelukkig kun je zelf de strijd aangaan met deze onaangename

Nadere informatie

Hoe kan je zelf een eigen filmpje maken en er muziek aan toevoegen?

Hoe kan je zelf een eigen filmpje maken en er muziek aan toevoegen? Voor wie kopiëren wil: U vindt deze cursus goed en wenst er kopieën van te maken. Bedenk dan ook eens: dat de auteurs met de opbrengst ervan hun kosten moeten dekken; dat kopiëren zonder toestemming niet

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

Beroepsrol Behandelaar

Beroepsrol Behandelaar Beroepsrol Behandelaar Het behandelplan is het centrale beroepsproduct van de voedingskundige/diëtist als behandelaar. Het is geen enkelvoudig product, maar eerder een leidraad aan de hand waarvan andere

Nadere informatie

Welzijn-Breed (Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen) BOL

Welzijn-Breed (Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen) BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25478 3,5 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk

Nadere informatie

Schoolnieuws. Leerlingenraad

Schoolnieuws. Leerlingenraad In deze nieuwsbrief: Schoolnieuws Leerlingenraad Kalender Ophalen van het plein De Bliepbliepiotheek Rapportgesprekken Muurverf nodig Typelessen op De Hoge Raven Brede School Nieuws Sportmix in Hoograven

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

De Afrikaanderwijk in 2020 Een wijk om trots op te zijn

De Afrikaanderwijk in 2020 Een wijk om trots op te zijn De Afrikaanderwijk in 2020 Een wijk om trots op te zijn Praat mee over de toekomst van uw Afrikaanderwijk! Vestia en de deelgemeente Feijenoord hebben - met de hulp van Bewonersorganisatie Afrikaanderwijk

Nadere informatie

Handleiding Dance.nl CMS Systeem

Handleiding Dance.nl CMS Systeem Handleiding Dance.nl CMS Systeem 1 Voorwoord 3 Introductie 3 Aantal vooraf gestelde regels.3 Goed om te weten..3 Promotionele mogelijkheden.3 Vragen en/of opmerkingen..3 Registreren voor gebruik van het

Nadere informatie

De heer H.P. Kip De heer A. Tijssen Portaal Nijmegen Postbus 375 3900 AJ Veenendaal

De heer H.P. Kip De heer A. Tijssen Portaal Nijmegen Postbus 375 3900 AJ Veenendaal De heer H.P. Kip De heer A. Tijssen Portaal Nijmegen Postbus 375 3900 AJ Veenendaal Betreft: Advies voorgenomen verkoop woningen Krayenhofflaan (complex 1062) en de Gildekamp (complex 1176) Nijmegen, 27

Nadere informatie

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten?

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Deadline: 27 juni 2010 Prijzengeld: 5000,- Battle Type: (Zie voor meer informatie over de

Nadere informatie

2 Algemene doelstelling en visie

2 Algemene doelstelling en visie 2 Algemene doelstelling en visie 2.1 Algemene doelstelling De groene kikker heeft als doel huiselijke en persoonlijke kinderopvang te bieden, die optimaal tegemoet komt aan de behoeften van de kinderen.

Nadere informatie

5 manieren om je eigen pad te bewandelen

5 manieren om je eigen pad te bewandelen 5 manieren om je eigen pad te bewandelen Hierbij het nieuwe artikel met als onderwerp: 5 manieren om je eigen pad te bewandelen. Het is geschreven door wandelcoach Tineke Franssen. Tineke wandelt al een

Nadere informatie

basisschool De Wiekslag / Goudhaanstraat 38 / 0316-262860 / www.dewiekslag.com / info@dewiekslag.com 1

basisschool De Wiekslag / Goudhaanstraat 38 / 0316-262860 / www.dewiekslag.com / info@dewiekslag.com 1 NIEUWSBRIEF 1 4 september 2015 DATA OVERZICHT: Woensdag 16 september Informatieavond Woensdag 23 september Studiedag (alle leerlingen vrij) Woensdag 23 september Schoolvoetbaltoernooi groep 7/8 Woensdag

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

Leeswijzer Wijkpanel Vlietzône - avond over overlast 23 juni 2010

Leeswijzer Wijkpanel Vlietzône - avond over overlast 23 juni 2010 Leeswijzer Wijkpanel Vlietzône - avond over overlast 23 juni 2010 Overlast? Melden bij het Meldpunt Overlast Meld overlast ALTIJD bij Meldpunt Overlast (MOL): telefoonnummer 14058. Klik hier als u meer

Nadere informatie

Het was even vroeg opstaan voor ons maar om 7.15 uur zaten wij samen in de trein met een grote thermoskan koffie.

Het was even vroeg opstaan voor ons maar om 7.15 uur zaten wij samen in de trein met een grote thermoskan koffie. Een nieuwe stageplek is altijd spannend, het is de week dat je heel veel indrukken krijgt, en een overload aan informatie. Ons stageproject begon met een briefing, waarin beknopt uitgelegd stond wat de

Nadere informatie

Opdracht Wijkanalyse/ Wijkdiagnose

Opdracht Wijkanalyse/ Wijkdiagnose Opdracht Wijkanalyse/ Wijkdiagnose 1. Maak een eerste oriëntatie van de wijk mbv. de Windshield survey (Bijlage 1) Ga eens wandelen door de wijk, kijk goed om je heen, spreek mensen aan. Luister goed naar

Nadere informatie

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: APQ rapportage Naam: Bea Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea Voorbeeld / 16.06.2015 / APQ rapportage 2 Inleiding Dit rapport geeft inzicht in jouw inzetbaarheid. We bespreken hoe

Nadere informatie

Bij ons draait het om u.

Bij ons draait het om u. Bij ons draait het om u. En om de mensen die voor u belangrijk zijn. Als u wilt, kunnen wij u en uw naasten ondersteunen. Bijvoorbeeld met goede zorg, hulp bij het huishouden of een personenalarm. En alles

Nadere informatie

ICT Niveau 2. ICT Niveau 3 en 4

ICT Niveau 2. ICT Niveau 3 en 4 ict COLLEGE Als ICT er ben je ook veel bezig met het uitleggen van technische zaken aan gebruikers. ICT is techniek én communicatie. >> PAG. 4 HELP ZONDER DESK De computer en jij zijn twee handen op één

Nadere informatie

Hoe Epke Zonderland Lars motiveert om zijn droom waar te maken

Hoe Epke Zonderland Lars motiveert om zijn droom waar te maken Hoe Epke Zonderland Lars motiveert om zijn droom waar te maken Lars (33) werkt 7 jaar als adviseur in de vastgoedsector, voornamelijk in kantooromgevingen. Sinds een half jaar heeft hij een nieuwe werkgever.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 24 515 Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting Nr. 186 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Meer online bezoekers via NieuwsRegio.nl

Meer online bezoekers via NieuwsRegio.nl Meer online bezoekers via NieuwsRegio.nl NieuwsRegio.nl is hét platform om uw bedrijf in de regio Nieuwkoop digitaal op de kaart te zetten. NieuwsRegio heeft dagelijks meer dan 1.500 bezoekers en meer

Nadere informatie

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon AMSTERDAMMERS AAN HET WERK Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon 1 Samenvatting De weg uit armoede is werk. De vraag hoe mensen weer aan het werk geholpen kunnen worden is actueel. De flinke

Nadere informatie

Tilburg Studentenstad

Tilburg Studentenstad Tilburg Studentenstad Je doet een bestuursjaar of bent lid van een commissie bij een Tilburgse studentenorganisatie. Dan wil je iets betekenen voor je vereniging. Misschien wil je jouw vereniging nog meer

Nadere informatie

Handleiding agendaitem

Handleiding agendaitem Handleiding agendaitem AlmereHaven Gids Je eigen gidspagina maken? Hoe gebruik ik deze website Video en/of tekst toevoegen >> Maak hier je eigen pagina Aanmaken van een Agenda-item (agenda pagina) Wonen

Nadere informatie

1- meting imago onderzoek Stichting Marketing Zaanstreek

1- meting imago onderzoek Stichting Marketing Zaanstreek 1- meting imago onderzoek Stichting Marketing Zaanstreek Imago onderzoek 2013 Stichting Marketing Zaanstreek 1 Definitie onderzoeksdoelgroep A. Inwoners Zaanstreek (Zaankanters) (n=249): Inwoners van de

Nadere informatie

Ben jij een ondernemende samenwerker?

Ben jij een ondernemende samenwerker? Ben jij een ondernemende samenwerker? P1 Ben jij een ondernemende samenwerker? En zoek je het goede gezelschap van een groeiende formule? Jij wilt je eigen onderneming starten. Het liefst in een formule

Nadere informatie

12 tips om te zorgen dat je nieuwsbrief vaker geopend word.

12 tips om te zorgen dat je nieuwsbrief vaker geopend word. 12 tips om te zorgen dat je nieuwsbrief vaker geopend word. 12 tips OM TE ZORGEN DAT JE NIEUWSBRIEF VAKER GEOPEND word Een nieuwsbrief verstuur je omdat je wilt dat de inhoud ervan gelezen wordt. Maar

Nadere informatie