CONVENANT "WEitJG UITGAAN IN COEVORDEN"

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CONVENANT "WEitJG UITGAAN IN COEVORDEN""

Transcriptie

1 J - f m _ ~-]pj v& CONVENANT "WEitJG UITGAAN IN COEVORDEN" status: versie 1.3 ondertekening op 10 mei 2011 Burgemeester gemeente Coevorden Basiseenheidschef Coevorden/Nïeuw»Amsterdam Politie Drenthe Openbaar Ministerie te Assen Koninklijke Horeca Nederland, afd. Coevorden

2 Inhoudsopgave 1 INLEIDING 3 2 CONVENANTPARTNERS 4 3 OVERLEGSTRUCTUUR Afstemmingsoverleg Aanspreekpunt Activiteitenplan 4 4 INSPANNINGEN VAN DE GEMEENTE Openbare verlichting Afval /reiniging Voorlichting Terugplaatsen paaltjes na bevoorrading Algemeen plaatselijke verordening Hanggroepen in het uitgaansgebied 6 5 INSPANNINGEN VAN DE POLITIE Toezicht Instellen horecatelefoon Inventariseren en registreren Voorlichting Inbeslagname wapens/drugs Ontzegging Processen-verbaal Overig INSPANNINGEN VAN DE HORECA Huis-en gedragsregels Toegangsontzeggingsbeleid Maatregelen bij sluiten Maatregelen bij ongeregeldheden Sluitingstijden Bevorderen verantwoord alcoholgebruik (+ handhaving) Onderhoud omgeving Vernielingen Geweld, wapens en bedreiging Drugs Brandveiligheid Inbeslagname wapens/drugs 12 7 INSPANNINGEN VAN HET OPENBAAR MINISTERIE ASSEN Vast aanspreekpunt Instellen strafvervolging Geweld heeft bij het OM prioriteit Wijze van afdoen van strafzaken Voorlichting EVALUATIE DUUR CONVENANT 13 Bijlage 1 Er zijn regels; Huis- en gedragsregels 15 Bijlage 2a Ontzegging toegang en huisregels 17 Bijlage 2b Modelbrief ontzegging toegang horecabedrijf 18 Bijlage 3 Regels voor verantwoord alcohol verstrekken in de horeca 20 Bijlage 4 Deelnemende bedrijven: bereikbaarheidsgegevens en overzicht sleutels palen centrum 21 Bijlage 5 Checklist brandveiligheid horeca 22 Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden."

3 1 INLEIDING In dit convenant Veilig uitgaan in de gemeente Coevorden 3, opgesteld aan de hand van het Drentse model van het Netwerk Veilig Drenthe, wordt een pakket aan afspraken vermeld die tussen gemeente Coevorden, Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Coevorden, de Basiseenheid Coevorden/Nieuw-Amsterdam van de regiopolitie Drenthe en het Openbaar Ministerie te Assen gemaakt zijn. In dit convenant staan de keuzes om te komen tot een beheersbaar uitgaansklimaat in onze gemeente en moet gezien worden als een groeimodel om in de praktijk de veiligheid te bevorderen en de uitgaansoverlast tot een minimum te beperken. Opgemerkt wordt dat in dit model de wettelijke kaders (voor bijvoorbeeld handhaving en sanctiebeleid) niet afzonderlijk worden genoemd. De algemene plaatselijke verordening van de gemeente Coevorden geeft de wettelijke kaders van de sluitingsuren die uitgangspunt zijn van het beleid, ook ten aanzien van tijdelijke horecavoorzieningen in met name feesttenten. Het convenant sluit aan op de wettelijke basis, zoals is vastgelegd in het Wetboek van Strafrecht en mogelijk een APV. Naar aanleiding van het minisymposium "Uitgaan in Drenthe; Samenhang in beleid?" en de terugkomdag in 2003 heeft het Netwerk Veilig Drenthe (NVD) de uitkomsten en aanbevelingen aangeboden aan het Regionaal College (RC). Vanuit het RC is de aanbeveling om te komen tot een modelconvenant voor heel Drenthe weer bij het NVD neergelegd. Een werkgroep bestaande uit een vertegenwoordiger van de gemeente, politie, taxibedrijf, OM, jongerenraad, Halt/VNN Koninklijke Horeca regio Drenthe en provincie heeft hier invulling aan gegeven. Het convenant is een algemeen afsprakenkader tussen de betrokkenen bij de uitgaansproblematiek en kan naar onderwerp nader worden uitgewerkt in concrete (maatwerk)projecten. Zo zal de veiligheid van de bedrijven en hun bezoekers, geluidsoverlast, verkeersveiligheid en sociale veiligheid hoog op de agenda staan. Verder proberen de partijen gezamenlijk een oplossing te vinden voor de uitgaansgerelateerde aan en afvoerproblematiek. Het convenant past in de lijn van afspraken die gemaakt zijn in het Veiligheidsplan Drenthe Het is een invulling van de in het Veiligheidsplan Drenthe gemaakte afspraak dat een convenant Veilig Uitgaan 3 wordt afgesloten (zie: blz 13;.Bedrijvigheid en Veiligheid, onder punt 2.1 Uitgaan/ Horeca). Voor de gemeente Coevorden is dit convenant onderdeel van het geïntegreerde horecabeleid; een van de pijlers in het integraal veiligheidsbeleid. Als laatste een format voor de bereikbaarheidsgegevens van alle voor de gemeente Coevorden belangrijke diensten. (Bijlage 4) Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden."

4 2 CONVENANTPARTNERS De convenantpartners: - Gemeente Coevorden namens deze de burgemeester, de heer BJ. Bouwmeester; - Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Coevorden, namens deze de voorzitter de heer H. Talens; - Openbaar Ministerie, namens deze de officier van justitie, de heer Mr. G. Wilbrink; - Regiopolitie Drenthe, namens deze de chef van de Basiseenheid Coevorden/Nieuw-Amsterdam, de heer E. Slomp. 3 OVERLEGSTRUCTUUR De gemeente draagt samen met de andere partners zorg voor de ontwikkeling van een geïntegreerd horecabeleid en vervult hierbij de regiefunctie. De gemeente initieert structureel overleg tussen de bij het uitgaansbeleid betrokken partijen. Voorzitter van dit overleg is de gemeentelijke portefeuillehouder. Het secretariaat wordt verzorgd door de gemeente. De gemeente zorgt er voor dat er één aanspreekpunt is voor de horecaondernemers. 3.1 Afstemmingsoverleg De portiers, ondernemers van de horecabedrijven, politie hebben minimaal 1 keer per twee maanden overleg met de medewerker Integrale Veiligheid. De ondernemer draagt er zorg voor dat horeca portiers en/of overige barmedewerkers goed op de hoogte zijn van de inhoud van het convenant. De ondernemer zorgt vanuit zijn onderneming voor een vast aanspreekpunt voor de politie. 3.2 Aanspreekpunt Elke convenantpartner en de deelnemende bedrijven zorgen voor één vast aanspreekpunt en maakt dit bekend bij de overige convenantpartners/deelnemende partijen. 3.3 Activiteitenplan Op basis van het horecaconvenant wordt een activiteitenplan ontwikkeld. In dit plan worden concreet de afgesproken inspanningen in tijd weggezet. Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden.

5 4 INSPANNINGEN VAN DE GEMEENTE 4.1 Openbare verlichting De gemeente Coevorden zorgt voor voldoende verlichting en een adequaat onderhoud daarvan ten behoeve van de looproutes en de parkeervoorzieningen van het uitgaand publiek. Het plaatsen van verlichting geschied conform het vastgestelde verlichtingsplan. 4.2 Afval / reiniging Onveiligheid wordt voor een deel beïnvloed door de kwaliteit van de directe omgeving. Om de kwaliteit van de openbare ruimte te waarborgen dienen vervuiling, vernieling en bekladding te worden bestreden. Daarnaast biedt een goede inrichting en onderhoud van de openbare ruimte mogelijkheden voorwaarden te scheppen om de kans op verstoringen van de openbare orde te verminderen en het optreden daartegen beter mogelijk te maken. De gemeente Coevorden; - verwijdert alle graffiti welke is aangebracht op eigendommen van de gemeente binnen een week na melding. Voor de signalering van graffiti worden nadere afspraken gemaakt met horeca en politie; - heeft een goed bereikbaar telefoonnummer waar storingen, vernielingen en graffiti kunnen worden gemeld; - herstelt bij vernielingen in de openbare ruimte zo spoedig mogelijk na melding van deze schade. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de gemeente geen meubilair op voorraad heeft staan en afhankelijk is van levering door de fabrikant; - maakt elke maandag na de weekmarkt de Markt en omgeving schoon. - gebruikt zoveel als mogelijk vandalismebestendig straatmeubilair in de openbare ruimte; - neemt maatregelen om het wildpiassen op probleemlocaties tegen te gaan. - Bij grote gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld evenementen wordt direct na afloop het evenemententerrein en directe omgeving schoongemaakt door de organiserende partij. De organisator van het evenement krijgt de schoonmaak via vergunningsvoorwaarden opgelegd. 4.3 Voorlichting De gemeente neemt het initiatief om voorlichtingsprojecten, gericht op gezondheidsrisico's, risicogedrag en waarden en normen. Er is sprake van gezamenlijk, integraal en samenhangend preventief aanbod van de lokale Welzijnsinstelling, Politie, VNN, Halt, GGD en eventueel andere aanbieders. Daarnaast kan er vanuit deze samenwerking op indicatie, na signalering en/of op aanvraag snel en op maat een voorlichtings- en preventie aanbod ontwikkeld en aangeboden worden op elk denkbaar ander niveau. Op deze wijze is er een sluitend aanbod van preventief naar curatief tot repressief niveau. Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden."

6 4.4 Terugplaatsen paaltjes na bevoorrading In verband met oneigenlijk gebruik van de stadsvloer 1 draagt de gemeente er zorg voor dat de paaltjes in het centrum tijdens werkdagen om uur teruggeplaatst worden. In de buurt gelegen horecabedrijven ontvangen een sleutel om in noodgeval de palen zelf terug te kunnen plaatsen/te kunnen verwijderen (Bijlage 6). 4.5 Algemeen plaatselijke verordening De gemeente heeft in haar APV het verbod van het nuttigen van alcohol op de openbare weg opgenomen. Het gebied van de stad Coevorden is aangewezen waar het verbod geldt. De gemeente heeft het artikel "gebiedsontzegging" opgenomen in de APV en de burgemeester kan op indicaties een gebied aanwijzen en gebiedsontzeggingen opleggen. Hiervoor heeft de gemeente de beleidsregel "gebiedsontzegging Coevorden 2010" ingesteld. 4.6 Hanggroepen in het uitgaansgebied. Hangroepen in het uitgaansgebied zorgen voor overlast en voor sociale onveiligheid. De gemeente zoekt in samenwerking met betrokken partners naar oplossingen. 4.7 Evenementen Voor evenementen geldt dat in de gemeentelijk gebruikersbesluiten het beleid ten aanzien van evenementen en alcoholgebruik met betrekking tot inrichtingen is geregeld. Onder een inrichting wordt dan verstaan een voor mensen toegankelijk ruimtelijke begrensde plaats, zoals o.a.: - feest- en circustenten; - evenementen- en kennisterreinen; - kampeerterreinen, etc. Ook bij evenementen kunnen de gevolgen van een incident (bijv. brand, slechte weersomstandigheden etc.) zeer ingrijpend zijn. Indien een inrichting een verhoogde kans op een incident heeft, dan wel een verhoogde kans op de negatieve gevolgen van een éénmaal ontstaan incident, wordt het veilig gebruik geregeld in een door de brandweer namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden afgegeven gebruiksvergunning. Dit is een zogenaamde tijdelijke gebruiksvergunning. Indien geen gebruiksvergunning noodzakelijk is, gelden de gebruiksvoorschriften uit het Gebruiksbesluit. De gemeente is verplicht tot de afgifte en de controle (minimaal éénmaal voorafgaand of tijdens het gebruik van de inrichting). Hierbij wordt o.a. gecontroleerd op: - het vrijhouden en functioneren van nooduitgangen; - begaanbaarheid van vluchtroutes vanaf de aangewezen nooduitgangen tot aan de openbare weg; - het functioneren van (brandbeveiligings)installaties (o.a. nood- en transparantverlichting); - het functioneren en vrijhouden van blusmiddelen; 1 In verband met het centrumplan is het mogelijk dat er een andere oplossing komt Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden."

7 - de aanwezigheid van een ontruimingsplan en een brandveiligheidsinstructie; etc. Ook kan het voorkomen dat er geen gebruiksvergunning noodzakelijk is. Toch zullen de voorbereidingsplannen in overleg met de organisatie van het evenement, vooraf besproken en beoordeeld moeten worden. De organisator van een evenement neemt hiervoor het initiatief. 5 INSPANNINGEN VAN DE POLITIE De verantwoordelijkheid van de politie is gericht op opsporing van strafbare feiten en op het houden van toezicht in het publiek domein. De wijze waarop dit toezicht vorm wordt gegeven kan onderwerp van afspraken zijn. Trefwoorden hiervoor zijn; kennen en gekend worden, geüniformeerde surveillance te voet en een duidelijk aanspreekpunt voor de horeca. Het toezicht en optreden van de politie in een aangewezen horecauitgaansgebied zijn gebonden aan het door de lokale driehoek vastgestelde beleid. Aangezien het hier een uitgaansgebied betreft, kunnen de betreffende horeca en eventueel andere organisaties vooraf, voordat een driehoek besluitvorming pleegt, hun inbreng leveren. Vanuit deze inbreng kunnen dan in dit beleid de prioriteiten en tolerantiegrenzen worden vastgesteld. Op basis van dit beleid oefent de politie toezicht uit in het uitgaansgebied. Dit toezicht richt zich op het leveren van een gerichte bijdrage in het betreffende gebied. 5.1 Toezicht Ten behoeve van de beschikbaarheid in het horecagebied draagt de politie zorg voor voldoende bezetting. De invulling hiervan dient lokaal geregeld worden onder andere via gemeentelijke toezicht en handhaving al dan niet door inzet van derden. Zonder voorafgaand overleg met horecaondernemers en de andere handhavers en zonder instemming van het driehoeksoverleg zal de politie in principe niet afwijken van de beschikbare capaciteit. Indien hiervan wordt afgeweken zal er achteraf verantwoording worden afgelegd. 5.2 Zichtbaarheid en aanwezigheid De politie reageert direct op klachten en aanvragen van de horeca en taxi» en/of vervoersbedrijven. De meldingen lopen bij voorkeur via een zogenaamde horecatelefoon. De politie is zichtbaar en opvallend aanwezig. Zij draagt opvallende vesten. Er wordt waar mogelijk te voet gesurveilleerd, tenzij naar mening van de politie reden is om op andere wijze te surveilleren. Het toezicht en optreden gebeuren (zoveel mogelijk) in herkenbaar(geel vest) uniform. 5.3 Vast aanspreekpunt Het vaste aanspreekpunt voor de horecaondernemers en taxi- en/of vervoersbedrijven is een met name genoemde politiefunctionaris, welke in de bijlage bij dit convenant is opgenomen. Bedoelde functionaris draagt zorg voor terugkoppeling aan horecaondernemers over de door hen aangebrachte meldingen. Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden."

8 5.4 Instellen horecatelefoon De politie stelt een horecatelefoonnummer beschikbaar aan de in de bijlage vermelde deelnemers van het convenant. Ondernemers kunnen dit telefoonnummer alleen gebruiken op de vrijdag- en zaterdagnacht van uur tot uur en tijdens evenementen. 5.5 Alcohol op straat De politie handhaaft actief in aangewezen gebieden artikel van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Coevorden, waarin is opgenomen dat het verboden is om op de weg alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. 5-6 Inventariseren en registreren De politie inventariseert en registreert hanggroepen in het uitgaansgebied en zorgt in samenwerking met andere partners naar passende maatregelen om het probleem van hangjongeren op te lossen. De politie registreert mensen die zich misdragen. Ook minderjarigen die (te veel) gedronken hebben worden geregistreerd. In samenwerking met Jongeren Opvang Team en/of een brief via de gemeente naar de ouders worden deze minderjarigen aangesproken. De politie stelt regelmatig een horecarapportage ten behoeve van de burgemeester op, die in de relevante overlegvormen worden aangeboden. 5-4 Voorlichting De politie levert een bijdrage aan voorlichting over drugs, wapens en behandeling van agressieve personen (die al dan niet onder invloed van alcohol en/of drugs verkeren) aan horecaondernemers en hun personeel. Zo nodig is er uitleg betreffende de bevoegdheden en (on)mogelijkheden van politie en ondernemer. De voorlichting wordt op verzoek van de horecaondernemers dan wel op initiatief van de politie gegeven. (Folder Veilig Uitgaan) 5-5 Inbeslagname wapens / drugs Strafbaar In gevallen waarin de politie door horecapersoneel ingenomen wapens of drugs krijgt aangeboden, zal de politie proces-verbaal tegen de verantwoordelijke verdachte opmaken als blijkt dat er van een strafbaar feit sprake is. De in beslag genomen wapens/drugs zullen samen met het procesverbaal ter beschikking worden gesteld van de officier van justitie. Niet strafbaar Wanneer het een voorwerp, bv een zakmes, betreft waarvan het bezit niet strafbaar is in de zin van de Wet Wapens en Munitie, zal het voorwerp tijdens kantooruren aan de rechtmatige eigenaar worden teruggegeven. Bedoelde voorwerpen worden voor een periode van 30 dagen bewaard, waarna deze door de politie zullen worden vernietigd. Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden."

9 5.6 Ontzegging Waar mogelijk handelt de horecaondernemer zelf de ontzeggingen af en reikt deze uit aan de betrokkene. Een afschrift wordt ter beschikking gesteld aan de politie. Op verzoek van de horecaondernemer assisteert de politie in ernstige gevallen bij het uitreiken van een ontzegging van de toegang tot een horecagelegenheid. Zo nodig vindt de uitreiking door de politie op het politiebureau plaats. 5.7 Processen-verbaal De afwikkeling van de processen-verbaal vindt plaats binnen de termijnen die hierover met het Openbaar Ministerie zijn afgesproken. 5.8 Overig Indien vertrouwelijke zaken - waarvan men vooralsnog geen aangifte wil doen - door horecaondernemers worden ingebracht worden deze afhankelijk van de aard ernst en mate van betrouwbaarheid in behandeling genomen door de reguliere of bijzondere politiedienst. 6 INSPANNINGEN VAN DE HORECA 6.1 Huis- en gedragsregels Alle horecabedrijven hanteren collectieve huis- en gedragsregels, minimaal conform het model "Er zijn regels punt uit" met het daarbij behorende logo (zie bijlage 1). Ook moeten er exemplaren klaar liggen, die op verzoek aan de gasten overhandigd kunnen worden. De huis- en gedragsregels worden zowel buiten als binnen het bedrijf duidelijk aan de gasten kenbaar gemaakt. De horecaondernemer kan het model met eigen huis- en gedragsregels aanvullen, die in dat geval ook duidelijk kenbaar worden gemaakt. Aan jongeren onder de 16 wordt geen alcohol geschonken. Bij binnenkomst en/of aan de bar zal er op leeftijd gecontroleerd worden. De deelnemende bedrijven plaatsen duidelijk zichtbaar de sticker: "Geen 16?, Geen druppel". Bij opgave valse naam en/of gebruik valse indenteitspapieren wordt de politie inschakeld. 6.2 Toegangsontzeggingsbeleid Toegangontzeggingen (bijlage 2a) worden door of namens de horecaondernemer per aangetekende brief medegedeeld aan ongewenste gasten. Een afschrift hiervan wordt aan de politie toegezonden. Collectieve horecaontzeggïng Indien de noodzaak aanwezig is, kan een collectief ontzeggingenbeleid voor overlastgevend uitgaanspubliek ingezet worden. Doel is het bevorderen van een veilig uitgaansklimaat door het consequent optreden tegen normoverschrijdend gedrag door een uniforme en gezamenlijke aanpak door Horecaconvenant 'Veilig uitgaan in Coevorden." 9

10 horeca, politie en gemeenten. Ook kan een preventieve werking uitgaan van het ontzeggingenbeleid. Immers, potentiële overlastgevers weten vooraf wat de consequenties zullen zijn indien men zich misdraagt, namelijk een collectieve horecaontzegging (CHO). Hierbij wordt het model gebruikt van Protocol Collectieve Horecaontzegging van Koninklijke Horeca Nederland. Gebiedsontzeggïng De deelnemende bedrijven ontvangen van de gemeente een overzicht van de personen die een gebiedsontzegging hebben. Indien een ondernemer constateert dat een persoon met een gebiedsontzegging in zijn bedrijf is, informeert hij direct de politie. 6.3 Maatregelen bij sluiten De ondernemer zorgt voor een cooling down periode. Een cooling down periode is een afkoelingsperiode voor het uiteindelijke sluitingstijdstip waarbij onder verantwoordelijkheid van de horecaondernemer, allerlei maatregelen er voor zorgen dat gasten de zaak geleidelijk gaan verlaten. Om de sluiting van het horecabedrijf ordelijk te laten verlopen en te voorkomen dat men massaal vertrekt, hanteert een horecaondernemer een cooling down periode waarbij na de laatste ronde de gasten minimaal 15 minuten de tijd krijgen om weg te gaan, de muziek gaat zachter en de verlichting gaat voller. De horecaondernemer zal verkeersdeelname van gasten na gebruik van alcoholhoudende drank (proberen) tegen te gaan, door waar mogelijk vervangend vervoer of een overnachting aan te bevelen en desgevraagd behulpzaam te zijn bij de realisering daarvan. Als de gast daarna alsnog besluit aan het verkeer deel te nemen, dan zal de horecaondernemer contact opnemen met de politie. Hierbij is van belang dat de locatie en de gegevens van het voertuig van de betreffende persoon worden doorgegeven. Verkeersdeelname blijft overigens de eigen verantwoordelijkheid van de gast. 6.4 Maatregelen bij ongeregeldheden Bij ordeverstoringen bij de ingang en in de inrichting stelt de ondernemer van een inrichting waar cameratoezicht plaatsvindt, ten behoeve van het opsporingsonderzoek het beeldmateriaal beschikbaar aan de politie. Indien zich in de inrichting orde verstorend gedrag voordoet neemt de ondernemer maatregelen om die incidenten te beëindigen en herhaling te voorkomen, zoals: het weigeren van toegang aan bezoekers waarvan hij weet of kan vermoeden dat zij orde verstorend gedrag gaan vertonen en het onverwijld inschakelen van de politie. 6.5 Sluitingstijden De gemeente Coevorden kent vrije openingstijden. 6.6 Bevorderen verantwoord alcoholgebruik (+ handhaving) De horecaondernemer schenkt geen alcoholhoudende drank aan gasten als zij duidelijk te veel gedronken hebben. De horecaondernemer zal zich houden aan de "Regels voor verantwoord alcohol verstrekken" (zie bijlage 4). Dat betekent dat slechts in zeer bijzondere Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 10

11 situaties sprake zal zijn van 'happy hours', 'piekuren' of gratis verstrekking van alcoholhoudende dranken of anderszins verkoopbevorderende activiteiten. In horecabedrijven zal geen alcoholhoudende drank worden verstrekt aan personen die jonger zijn dan 16 jaar en geen sterke drank aan personen onder de 18 jaar. Bij twijfel zal de ondernemer (doen) vragen om een legitimatie. De ondernemer brengt voldoende stikkers aan waarop dit verstrekkingbeleid is vermeld. 6.7 Onderhoud omgeving De horecaondernemer ziet er op toe dat geen glazen en drank buiten de inrichting worden meegenomen. De horecaondernemer zorgt ervoor dat eventuele verontreiniging c.q. afval in de directe omgeving (25 meter rondom het gebouw), dat afkomstig is van zijn bedrijf, na sluiting onmiddellijk wordt verwijderd. De horecaondernemer zorgt voor voldoende sociale (veilige) verlichting rond zijn bedrijf. 6.8 Vernielingen De horecaondernemer zal de politie zo snel mogelijk in kennis stellen van vernielingen in of aan zijn inrichting of in de onmiddellijke omgeving daarvan. Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Coevorden, zal haar leden wijzen op het belang van het doen van aangifte. Incidenten en klachten dienen te worden gemeld bij de politie. 6.9 Geweld f wapens en bedreiging De horecaondernemer zal de politie direct in kennis stellen bij het constateren van geweld in of in de onmiddellijke omgeving van zijn inrichting. De horeca zal haar leden wijzen op het belang van het doen van aangifte 2. Bij het constateren van verboden wapenbezit wordt de politie direct hiervan in kennis gesteld en indien mogelijk de betrokkene aangehouden en overgeleverd aan de politie. De horecaondernemer zal de politie zo snel mogelijk in kennis stellen van situaties die hij als bedreigend ervaart Drugs Bij constatering van handel in of gebruik van harddrugs en/of soft drugs en/of andere stoffen als bedoeld in de Opiumwet treedt de ondernemer direct in contact met de politie. Hetzelfde geldt voor de handel in of gebruik van genoemde stoffen in de onmiddellijke omgeving van de inrichting. (Oog voor minderjarige op soft en hard drugs) 6.11 Brandveiligheid De gevolgen van brand kunnen zeer ingrijpend zijn. Brandpreventie is daarom van groot belang. Zie paragraaf 4.9. Aan de hand van de in de bijlagen opgenomen gebruikseisen (bijlage 5) kan worden beoordeeld of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. 2 Bij vernielingen door jongeren onder de 18 jaar, die naar HALT verwezen worden, vormen het vergoeden van de schade of het verrichten van herstelwerkzaamheden een onderdeel van de alternatieve straf. Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 11

12 6-12 Inbeslagname wapens/drugs Het tegengaan van het bezit van wapens in de horeca behoort tot één van de landelijke speerpunten voor de aanpak van geweld Ondernemers hebben de mogelijkheid om een wapenkluis aan te schaffen. De politie, die als enige beschikt over een sleutel van de muurvast verankerde kluis, haalt op gezette tijden de aangetroffen wapens/drugs op Toezicht houden rondom de horeca gelegenheid Het openbare orde deel is een lokale verantwoordelijkheid. De politie, gemeente en horeca dienen hier afspraken over te maken. Deze kunnen per gebied verschillen. De horecaondernemer voorziet de relevante partners actief van informatie omtrent sfeerbeelden en zich voor doende incidenten in de horecagelegenheid. 7 INSPANNINGEN VAN HET OPENBAAR MINISTERIE ASSEN 7.1 Vast aanspreekpunt Het parket van de officier van justitie heeft een contactpersoon, die aanspreekbaar is voor de deelnemers. 7.2 Instellen strafvervolging Tegen verdachten, die in of rond horecagelegenheden door de politie worden aangehouden naar aanleiding van het plegen van misdrijven, die betrekking hebben op geweld, bedreiging, wapens of drugs wordt in principe een strafvervolging ingesteld of een transactie aangeboden. Ten aanzien van overtredingen die in nauwe relatie staan tot de kwaliteit van de directe omgeving (bijvoorbeeld urineren in het openbaar) wordt handhavend opgetreden. 7.3 Geweld heeft bij het OU prioriteit Geweldszaken zijn een beleidsprioriteit van het OM. In geval van geweld met vormen van ernstïg(er) letsel zal (zo mogelijk) bij de rechtercommissaris de inbewaringstelling (d.w.z. voorlopige hechtenis) van de verdachte worden gevorderd Wijze an afdoen van strafzaken Het OM is verantwoordelijk voor een snelle en adequate afdoening van de strafzaken, die voortkomen uit bovengenoemde problematiek. Daarvoor is nodig: Door de politie: Opnemen complete aangifte waarin gebruik geweld, aard van het letsel en de specifieke omstandigheden zijn verwoord; Zo spoedig mogelijk horen van verdachte(n) en getuige(n) na opnemen aangifte. Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 12

13 Door het OM: Een uniform strafmaatmodel, waarin de mate van recidive mede bepalend is voor de aard en de hoogte van de te eisen straf. Ten aanzien van veelplegers geldt in dit verband een apart (verzwaard) regime; Het OM kan ter zitting in dergelijke zaken een straatverbod of caféverbod (lokaalverbod) als bijkomende strafeisen; Het maken van afspraken door het parket over een zo snel mogelijke afdoening van hoger beroepszaken. Het OM zal ten aanzien van strafvervolging bij horecagerelateerd geweld, in het periodiek horecaoverleg - in de regel via de plaatselijke politie - op hoofdlijnen zo veel mogelijk de afloop van de zaak terugkoppelen. Indien een horecagelegenheid afzonderlijk benadeelde partij is, wordt deze desgewenst individueel geïnformeerd door het Bureau Slachtofferzaken van het OM. 7.5 Voorlichting De pers is in de gelegenheid strafzaken waarin geweldszaken onderwerp zijn van behandeling, ter zitting bij te wonen behalve bij jeugdzaken. De officier van justitie zal in het requisitoir daar waar mogelijk zo veel mogelijk refereren aan de beleidsmatige problematiek en afspraken rond horeca gerelateerd geweld, zoals verwoord in dit convenant. 8. EVALUATIE De partijen die het convenant ondertekenen zullen jaarlijks de in de dit convenant gemaakte afspraken evalueren. Op basis van opgedane ervaringen kan in gezamenlijk overleg besloten worden om de afspraken op onderdelen aan te vullen ofte wijzigen. De evaluatie bestaat uit een procesevaluatie. Indien wenselijk kan de evaluatie ook breder getrokken worden om te zien wat het effect van het convenant op de omgeving is en wat eventueel de doelgroep er zelf van vindt. 9. DUUR CONVENANT Dit convenant heeft een looptijd van twee jaar, gerekend vanaf het moment dat ondertekening door alle convenantpartijen heeft plaatsgevonden. Partijen kunnen besluiten de looptijd daarna steeds met een periode van één jaar te verlengen. Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 13

14 10 ONDERTEKENING Dit convenant is tot stand gekomen in gezamenlijk overleg tussen de gemeente Coevorden, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Coevorden, district politie Drenthe en het Openbaar Ministerie te Assen en daartoe ondertekend te Coevorden op {.G/GS/lM 1. De gemeente Coevorden DeburgemeeiKÏenX Dhr B.J. ^óuw/hefesjér t\// / / il/ / / ^ Koninklijke Horpca Nederland, afdeling Coevorden, De voorzitter,' Dhr.ÜJ. Tale O pptfb&mto l n iste rie, ficier van justitie, Mr G. Wilbrink Regiopolitie Drenthe, chef van de basiseenheid Coevorden/NieuwAmsterdam Dhr V Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 14

15 Bijlage 1 Er zijn regels; Huis-en gedragsregels Voor iedereen moet de binnenstad gezellig, leefbaar en veilig blijven. Daarom gelden in de horeca huis- en gedragsregels. Wij verkopen geen - <16 alcohol - <18 sterke drank -<16 tabak Huisregels - Volg aanwijzingen van het personeel op Wij doen er alles aan om ons bedrijf voor iedereen zo aantrekkelijk en veilig mogelijk te maken. Aanwijzingen van het personeel zijn hierop gericht. Als u de huisregels overtreedt, kunnen wij u direct de toegang ontzeggen. Constatering van strafbare feiten melden wij altijd bij de politie. Als u een horecabedrijf bezoekt waar videocamera's hangen, stemt u ermee in dat men daar opnamen maakt. Na ongeregeldheden of ongevallen kunnen opnamen aan derden worden getoond. - Vindt u in ons bedrijf een voorwerp dat kennelijk aan een andere bezoeker toebehoort, levert u dat dan bij de ondernemer in. Gevonden voorwerpen brengen wij na uiterlijk twee weken naar de politie. Wie een gevonden voorwerp ophaalt, moet zich kunnen legitimeren. Als u kleding of andere eigendommen kwijt raakt, kunt u daarvoor ons horecabedrijf niet aansprakelijk stellen. - Toegangscontrole met legitimatie mogelijk Ter bescherming van uw eigen en andermans veiligheid kunnen wij u fouilleren. Ook mag men van u vragen dat u een detectiepoortje passeert. Daarnaast kunnen wij u in het kader van de minimumleeftijd vragen om een legitimatiebewijs. Beslissingen van een portier zijn bindend. - Geen wapens of drugs U mag geen wapens op zak hebben. Ook een groot zakmes wordt als wapen gezien. Draagt u toch een wapen, dan waarschuwen we de politie. U mag ook geen hard- of softdrugs zoals pillen gebruiken. U mag ze ook niet op zak hebben. Horecamedewerkers mogen u vragen mee te werken aan fouillering. Weigert u zich te laten fouilleren of wordt u betrapt op bezit, gebruik of verkoop, dan volgt verwijdering. - Geen ongewenste intimiteiten U mag zich niet schuldig maken aan ongewenste intimiteiten. Bedreiging, mishandeling en andere vormen van agressie zijn verboden. - Geen agressie of racisme U mag zich niet schuldig maken aan agressie en racisme. Bedreiging, mishandeling en andere vormen van agressie zijn verboden. - Geen hinderlijk gedrag Wie zich hinderlijk of aanstootgevend gedraagt, al dan niet ten gevolge van overmatig drankgebruik, krijgt één waarschuwing. Bij herhaling volgt verwijdering plus twee maanden ontzegging van de toegang. Toiletruimten zijn alleen bestemd voor individueel gebruik. Verblijf om andere redenen is dus niet toegestaan. U mag niet hinderlijk samenscholen. Vermoedt een horecaondernemer een hinderlijke samenscholing dan kan de vermoedelijke deelnemers onmiddellijk Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 15

16 de toegang worden ontzegd. Ons bedrijf is rookvrij. Indien aanwezig mag u wel roken in de daartoe aangewezen ruimtes, te herkennen aan Roken toegestaanlogo. Indien u het (wettelijke!) rookverbod overtreedt kunnen wij u aansprakelijk stellen voor de door de overheid opgelegde sancties en eventueel daaruit voortvloeiende schade voor ons bedrijf. - Kleed u correct Sommige horecabedrijven stellen eisen aan uw kleding. Voldoet u niet aan die eisen, dan kunnen zij u de toegang ontzeggen. - Geen eigen consumpties U bent verplicht een consumptie te bestellen. U mag die consumptie alleen binnen het bedrijf of op ons terras gebruiken. U mag geen consumpties of consumptieverpakkingen van buiten mee naar binnen nemen. - Glaswerk moet binnen of op terras blijven U mag eigendommen van ons bedrijf niet mee naar buiten nemen met uitzondering van naar ons terras. Dat geldt niet alleen voor glaswerk maar ook voor blikjes en al onze andere zaken. Als u beschadigingen veroorzaakt, draait u op voor reparatie of vernieuwing. - Geen overlast voor de buren Bij het betreden en verlaten van ons bedrijf vragen wij u geen overmatig lawaai te veroorzaken zoals hard praten of schreeuwen of eigendommen van derden te beschadigen ofte ontvreemden. De politie zal hiertegen zonodig optreden. Deze regels zijn opgesteld in overleg tussen ondernemers, politie en gemeente. Klachten Heeft u klachten, van welke aard ook? Meld ze meteen bij een medewerker van ons bedrijf. Aan klachten achteraf kunnen wij vaak weinig meer aan doen. Overtreding van de huis- en gedragsregels Als u de huis- en gedragsregels overtreedt, mag u door de horecaondernemer meteen worden verwijderd. Constatering van strafbare feiten wordt te allen tijde bij de politie gemeld. Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 16

17 Bijlage 2a Ontzegging toegang en huisregels Ontzegging toegang en/of aangifte doen van een strafbaar feit Het kan voorkomen dat bepaalde personen zich misdragen in uw bedrijf. Het staat buiten kijf dat u deze criminele acties moet bestrijden. Het verdient vaak de voorkeur dit samen met collega-ondernemers aan te pakken. Er zijn 2 aanpakmethodes, die zowel afzonderlijk als beide tegelijk kunnen worden gebruikt. 1 De toegang tot uw bedrijf ontzeggen U kunt de perso(o)n(en) in kwestie de toegang tot uw bedrijf ontzeggen door een brief aangetekend en per gewone post te versturen. Kopieën van deze brief moet u naar de politie en de Burgemeester sturen. Zonodig, bij ernstige gebeurtenissen, kunt u de brief collectief, samen met collegahorecaondernemers, verzenden, zodat de desbetreffende persoon meerdere bedrijven niet meer mag bezoeken. De personen die zo'n brief hebben ontvangen, mogen dan, op verbeurte van politieactie, uw bedrijf niet meer betreden. Probeert men dat toch, dan kan de politie op uw verzoek ingrijpen. U kunt en mag in uw bedrijf personen weigeren de toegang te verschaffen mits er maar geen discriminatoire redenen voor worden aangevoerd. Voor nadere uitleg hieromtrent kunt u de Gedragscode antirassendiscriminatie van het bedrijfschap Horeca & Catering raadplegen. Deze gedragscode kunt u downloaden in PDF. Hoewel in de voorbeeldbrief de toegang "nu en in de toekomst" wordt geweigerd, moet u, als de persoon tegen die "levenslange" periode bezwaar maakt, er rekening mee houden dat de periode afhankelijk van de feiten en omstandigheden door de rechter beperkt kan worden tot een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een halfjaar. 2. Aangifte doen van strafbare feiten U kunt aangifte doen van strafbare feiten bij de politie. Dit dient doorgaans mondeling te geschieden ten overstaan van een agent. Deze kan procesverbaal opmaken van de gesignaleerde strafbare feiten. In voorkomende gevallen is goed overleg met de politie geboden om een adequate en doeltreffende strategie te bepalen. Overigens kunt u, als u dat wenst, ook alleen melding van de feiten doen bij de politie. De melding noteert de politie in een dossier zonder direct vervolging van de verdachten te overwegen. Huisregels Om overlast te voorkomen is het verstandig uw gasten op de hoogte te stellen van de regels die binnen uw bedrijf gelden. Deze huisregels moet u dan ophangen bij de ingang van uw bedrijf en ook binnen in uw bedrijf. Ook moeten er exemplaren klaar liggen die op verzoek aan de gasten overhandigd kunnen worden. Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 17

18 Bijlage 2b Modelbrief ontzegging toegang horecabedrijf Aanzegging Collectieve Horecaontzegging op basis van het protocol CHO PERSOONLIJK UITREIKEN /AANGETEKEND VERSTUREN Bedrijfsnaam / vestiging: Adres: Postcode / plaats: Ontzegging aan: Achternaam:... Voorna(a)m(en): Geboortedatum: Geboorteplaats: Adres: Postcode en woonplaats: Naar aanleiding van uw gedrag in ons horecabedrijf, op: wordt u met ingang van heden: O voorde duur van... maanden, eindigend op: (Invullen van het aantal maanden. Zie van toepassing zijnd gedrag en de tijdsduur van de CHO op de achterzijde van dit formulier) de toegang tot alle aangesloten horecagelegenheden en de daarbij behorende erven of terrassen in ontzegd. Zie voor alle aangesloten gelegenheden: nl Voor meer informatie (ook over uw rechten) zie www. Bij deze CHO ontvangt u een folder met meer informatie over het ontzeggingenbeleid in de gemeente... Mocht u zich desondanks toch binnen de bovengenoemde periode in één van de aangesloten horecabedrijven of op de daarbij behorende erven of terrassen bevinden, dan zult u worden aangehouden terzake overtreding van artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht (huisvredebreuk) en zult u vervolgens worden overgedragen aan de politie. Afgegeven / verzonden en getekend door of namens de directie: Datum: te Naam: Functie: Handtekening: Gezien en getekend voor ontvangst, (handtekening van degene aan wie deze ontzegging is uitgereikt) Voor gezien politie: Handtekening: Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 18

19 Achterzijde protocol CHO Uitgereikt wegens (aankruisen wat van toepassing is). Negeren huisregel(s), waaronder dronkenschap of bezoeker onder invloed van middelen Ergerlijk lastigvallen van horecaondernemerapersoneel of klant. Overlastgevend gedrag, ook in de directe omgeving (25 meter) van de horecagelegenheid Aantreffen softdrugs Ergerlijk lastigvallen klant (ordeverstoring APV) Ergerlijk lastigvallen horecaondernemer/-personeel (ordeverstoring APV) Vechtpartij in de horecagelegenheid (ordeverstoring APV) Na een eerdere CHO van... maanden, indien negeren uitgereikte ontzegging Weigering na vordering in bijzijn politie (klant wordt aangehouden wegens huisvredebreuk) Vernieling of vandalisme Vechtpartij, meerdere personen Eenvoudige mishandeling klant Aantreffen harddrugs Poging tot diefstal (conform artikel 45 Wetboek van Strafrecht) Aantreffen wapen, anders dan een vuurwapen Na een eerdere CHO van... maanden, indien negeren uitgereikte ontzegging Geweld of bedreiging met geweld tegen horecaondernemerapersoneel en/of overige klanten/bezoekers Handel in harddrugs Diefstal Aantreffen vuurwapen Gebruik van een wapen anders dan een vuurwapen Zware mishandeling klant Zware mishandeling horecaondernemer/-personeel Gebruik vuurwapen meerdere schriftelijke waarschuwingen meerdere IHO's Koninklijke Horeca Nederland, afdeling handelt bij de Collectieve Horecaontzegging conform de Wet bescherming persoonsgegevens. De gegevensverwerking is gemeld bij het College bescherming persoonsgegevens (Cbp). Uw persoonsgegevens worden opgeslagen in een beveiligde database. U heeft het recht op inzage, correctie en verzet. Tevens is het mogelijk om bij Koninklijke Horeca Nederland, afdeling een klacht in te dienen. U kunt zich hiertoe schriftelijk wenden tot Koninklijke Horeca Nederland, afdeling (voor adres: zie www. nl) Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 19 Versie 13

20 Bijlage 3 Regels voor verantwoord alcohol verstrekken in de horeca In horecabedrijven zal geen alcoholhoudende drank worden verstrekt: o aan personen jonger dan 16 en aan personen onder de 18 geen sterke drank; o aan vrouwen waarvan bekend is dat ze zwanger zijn; o wanneer dit verstoring van de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid in de hand werkt. De horecaondernemer zal afhoudend reageren bij het verzoek van gasten om onbeperkt te schenken. De horecaondernemer zal niet toestaan dat personen aanwezig zijn die in kennelijke staat van dronkenschap verkeren. De horeca gaat terughoudend met kortingsacties rond alcoholhoudende dranken om en neemt de volgende regels in acht. Kortingsacties zullen: o niet worden gericht op jongeren onder de 18 jaar; o niet vlak tegen sluitingstijd worden georganiseerd; o ook betrekking hebben op frisdrank en/of hapjes; o minimaal de helft van de reguliere verkoopprijs bedragen. Verkeer De horecaondernemer zal verkeersdeelname van gasten na gebruik van alcohol tegengaan, door waar mogelijk vervangend vervoer of een overnachting aan te bevelen en desgewenst behulpzaam te zijn bij de realisering daarvan. Medewerkers De horecaondernemer zal alcoholconsumptie tijdens werkuren door ondernemer en werknemers zo veel mogelijk tegengaan. Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 20

21 Bijlage 4 Deelnemende bedrijven: bereïkbaarheïdsgegevens en overzicht sleutels palen centrum De gemeente Coevorden is bij storing te bereiken op op werkdagen van tot met de uitzondering op vrijdag. Op werkdagen na uur tot de volgende morgen uur en op vrijdag na uur tot en met maandagmorgen uur is het nummer bereikbaar. Hier staat een telefoonbeantwoorder op aangesloten en na melding wordt contact opgenomen met de melder. Sleutels palen binnenstad: Café Het Geveltje, Friesestraat GX Coevorden, tel Stadscafe Rembrandt, Bentheimerstraat 30, 7741 JK Coevorden, tel Café De Oale Jan Sallandsestraat 14, 7741 HP Coevorden, tel Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 21

22 Bijlage 5 Checklist brandveiligheid horeca Checklisten brandveiligheid Het voorkomen van brand is het meest effectief om de brandveiligheid te verhogen. Besteed daar dan ook heel veel aandacht aan. Is er eenmaal brand dan zullen de gebeurtenissen zich snel opvolgen. Zorg daarom dat de volgende zaken bij al uw personeel bekend en in orde zijn: 1. Alarmeren 2. Ontruimen 3. Blussen De Checklist Brandveiligheid helpt u zowel bij het voorkomen van brand als het beperken van de gevolgen ervan mocht er onverhoopt toch brand ontstaan. We hebben de lijst uitgesplitst in een lange termijn checklist en twee dagelijkse checklists. De eerste loopt u zelf regelmatig (bv. eens per 3 maanden) door, de tweede hoort bij de dagelijkse werkzaamheden van u en uw medewerkers, vooral bij het openen en sluiten. Natuurlijk is ieder bedrijf verschillend. Vul de lijst daarom aan met zaken die in uw eigen bedrijf van belang zijn. Bespreek de openings- en sluitingsprocedure met uw medewerkers. Checklist lange termijn Organisatorisch - Heeft mijn bedrijf een calamiteitenplan)? Zo ja, wordt dit plan regelmatig aan de werkelijkheid getoetst? -Zijn alle (ook nieuwe) medewerkers op de hoogte gebracht van dit plan? - Is er een complete checklist voor het openen en afsluiten van het bedrijf. (Zie ook checklists openen en sluiten)? - Zijn er instructies voor de uitvoering van brandgevaarlijk onderhoudswerk (dakreparatie, solderen, lassen)? - Zorg dat bij veranderingen in uw bedrijf (bv. bouwkundig, vluchtwegen) uw gebruikersvergunning up to date blijft. Bouwkundig - Zijn er (onbeschermde) brandgevaarlijke bouwmaterialen in mijn bedrijf (hout,kunststof, riet, stoffering)? - Zijn bedrijf en woonverblijven goed brandwerend gescheiden? - Zijn de afvoerkanalen (lucht, afzuiging) van metaal? - Is het hang- en sluitwerk op deuren en ramen van goede kwaliteit (SKG Zwaar)? - Is er een gasventilatieklep in de keuken? - Als er brandgevaarlijke werkzaamheden zijn verricht, is hier nacontrole op geweest? Inrichting - Zijn er zelfdovende (metalen) afvalbakken in gebruik? - Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van makkelijk ontvlambare, sterk rokende of snel brandende versiering. Impregneer indien nodig. Versiering minimaal op 2,5 meter hoogte. - Is er voor de opslag buiten een metalen, afsluitbare container? - Zijn er brandgevaarlijke vloeistoffen aanwezig? Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 22

23 - Zo ja, staan deze in een veilige (metalen) kast? - Worden er kaarsen gebruikt? Zo ja, zijn de kaarsenstandaards veilig (metaal)? - Is er voldoende afstand tot brandbare zaken bij ovens, friteuses, halogeenverlichting? Installaties - Zijn de installaties in het bedrijf aangelegd door erkende installateurs? - Heeft u onderhoudscontracten voor installaties en apparatuur? - Worden de installaties periodiek onderhouden door een erkend installateur? - Zijn de elektrische installaties gekeurd door een erkend installateur (minimaal eens per 3 jaar)? - Is alle apparatuur (ook nieuw aangeschaft) KEMA-goedgekeurd? - Is de frituurinstallatie voorzien van een thermostatische beveiliging? - Zijn er passende deksels bij de frituurpan? - Worden de afzuig- en ventilatiekanalen regelmatig gecontroleerd en schoon gemaakt? - Is er een open haard, zo ja is die het afgelopen jaar geveegd? - Zijn er tekenen van brandstichting geweest aan of rond het gebouw in de afgelopen periode? Melden & Alarmeren - Is er een kaart met alarmnummers brandweer-politie-ziekenauto (alarmnummer 112)? - Is er een kaart met de alarmprocedure voor bij de telefoon? - 'Is er een ontruimingsplan? - Is er een personeelsinstructie hoe te handelen bij brand? - Is er de afgelopen periode met het personeel geoefend, hoe te handelen bij brand of ontruiming? - Is er een instructie hoe het publiek wordt geïnstrueerd bij brand? - Zijn er automatische brandmelders? Zo ja, is de alarmering en opvolging bekend? - Is er een sprinklerinstallatie? Zo ja, is de jaarlijkse controle al geweest? - Is de alarmprocedure bekend? Blusmiddelen -Zijn er voldoende blusmiddelen (bar, keuken, publieksruimten, magazijn)? - Zijn de blussers van het juiste type (brandslanghaspels en handblussers)? - Is er een onderhoudscontract? - Is het personeel in het afgelopen jaar geïnstrueerd in het gebruik van de blusmiddelen? - Is daarbij ook geoefend met de blusmiddelen? - Is er een blusdeken in de keuken? Vluchtwegen - Zijn er voldoende vluchtwegen? - Zijn de vluchtwegen goed aangegeven (transparanten)? - Kunnen mindervaliden ook gebruik maken van de vluchtwegen? - Kunnen de deuren onbelemmerd van binnenuit geopend worden? Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 23

24 - Werkt de noodverlichtingsinstallatie? Blussen en Salvage - Is vastgelegd wie de brandweer opvangt bij brand? - Is relevante informatie direct beschikbaar (plattegrond, plaats blusmiddelen etc)? - Is bekend waar zich speciale goederen in het bedrijf bevinden t.b.v. de brandweer? - Maakt de brandweer gebruik van de diensten van de Stichting Salvage? Verzekeren - Zorg voor een goede financiële afdekking van de inbraak- en brandrisico's van: o Gebouwen; o Inventaris; o Goederen; o Geld; o Eigendommen van derden; o Bedrijfsschade; - Geef wijzigingen na verbouwing, sloop of uitbreiding door aan uw verzekeraar. - Controleer minimaal jaarlijks de correctheid van de verzekerde zaken en waarden. Checklist hij opening - Zorg dat de nooduitgangen van het slot af zijn. - Controleer of de vluchtwegen binnen en buiten vrij zijn (containers, sneeuw en ijs, fietsen, kratten). - Controleer of de vluchtwegsignalering brandt en zichtbaar is. - Controleer of de noodverlichting brandt en zichtbaar is. - Controleer of de brandblusmiddelen intact, goed zichtbaar en goed bereikbaar zijn. - Houd de meterkast en de cv-ruimte vrij van opslag. - Zijn de passende deksels en/of blusdekens bij de frituurpan aanwezig? - Sluit de privé-ruimtes af. - Berg brandbare vloeistoffen op in de brandvrije kast. - Controleer of het brandalarm aan staat. Checklist bij sluiting - Leeg de asbakken in de asverzamelaar. - Werp afval in de container. - Sluit de afvalcontainer af (met hangslot). - Verwijder brandbare materialen tegen de gevels (o.a. emballage). - Controleer de buitenverlichting. - Is ook buiten de publieksruimten alles opgeruimd (personeelskamer, keuken, magazijn)? - Controleer of alle ramen, deuren en nooduitgangen afgesloten zijn. - Loop het hele bedrijf door of er nog mensen zijn. - Controleer of alle apparatuur uitgeschakeld is. - Controleer alle brandgevaarlijke plaatsen. Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 24

25 - Schakel de afzuigkap in de keuken uit. - Controleer de laagspanningsinstallaties (transformatoren) op overbelasting (warmte). - Verwijder de geldcassettes uit de automaten; laat de deuren van de lege automaten openstaan. - Berg het (wïssel)geld op. - Als er nageborreld wordt doe dan de deur op slot en laat niemand meer binnen. - Schakel de inbraakmeldinstallatie in. Horecaconvenant "Veilig uitgaan in Coevorden." 25 Versie 13

LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK

LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK Ondergetekenden: de burgemeester van de gemeente Oldebroek; hierna te noemen 'de burgemeester'; de politie Oost Nederland, team Veluwe Noord, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

In deze bezoekersvoorwaarden worden aan de onderstaande termen de volgende betekenis toegekend:

In deze bezoekersvoorwaarden worden aan de onderstaande termen de volgende betekenis toegekend: ALGEMENE BEZOEKERSVOORWAARDEN Service Bioscoop Zien B.V. Algemeen In deze bezoekersvoorwaarden worden aan de onderstaande termen de volgende betekenis toegekend: Service bioscoop Service Bioscoop Zien

Nadere informatie

Convenant Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan

Convenant Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan Convenant Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan 2012-2017 1. Inleiding In dit convenant Veilig Uitgaan in de gemeente Roosendaal, staan afspraken die tussen de gemeente Roosendaal, de politie, de brandweer, en

Nadere informatie

CONCEPT CONVENANT VEILIG UITGAAN IN

CONCEPT CONVENANT VEILIG UITGAAN IN CONCEPT CONVENANT VEILIG UITGAAN IN status: versie 3.4 8 oktober 2009 ondertekening op 2009 Burgemeester gemeente (gemeentenaam invullen) Basis Eenheidschef (gemeentenaam invullen) Politie Drenthe Openbaar

Nadere informatie

alttna~ia victrix [ gemeente îä.lkmaai~. CONVENANT VEILIG UITGAAN IN ALKMAAR

alttna~ia victrix [ gemeente îä.lkmaai~. CONVENANT VEILIG UITGAAN IN ALKMAAR alttna~ia victrix [ gemeente îä.lkmaai~. NEDERLAND P LITIE Noord-Holland Noord CONVENANT VEILIG UITGAAN IN ALKMAAR Ondertekend te Alkmaar op december 2008 Burgemeester gemeenteaikmaar Afdelingshoofd Alkmaar

Nadere informatie

BELEIDSREGELS GEBIEDSONTZEGGINGEN GEMEENTE HARDINXVELD-GIESSENDAM

BELEIDSREGELS GEBIEDSONTZEGGINGEN GEMEENTE HARDINXVELD-GIESSENDAM gemeente Hardinxveld-Giessendam BELEIDSREGELS GEBIEDSONTZEGGINGEN GEMEENTE HARDINXVELD-GIESSENDAM Zaaknr. 052317737 De burgemeester van de gemeente Hardinxveld-Giessendam; overwegende dat: de gebiedsontzegging

Nadere informatie

CONVENANT VEILIG UITGAAN IN HOOGEVEEN

CONVENANT VEILIG UITGAAN IN HOOGEVEEN CONVENANT VEILIG UITGAAN IN HOOGEVEEN 2012-2014 Gemeente Hoogeveen Politie Hoogeveen Stichting Centrummanagement Hoogeveen Openbaar Ministerie Ondertekenden, te weten: Gemeente Hoogeveen Hierbij vertegenwoordigd

Nadere informatie

Veiligheidsplan horeca Hoeksche Waard Verplichte bijlage bij formulier aanvraag vrijstelling sluitingsuur horecabedrijf

Veiligheidsplan horeca Hoeksche Waard Verplichte bijlage bij formulier aanvraag vrijstelling sluitingsuur horecabedrijf Dit formulier graag volledig ingevuld opsturen naar: Gemeente Binnenmaas Afdeling Ruimte & Groen Postbus 5455 3299 ZH Maasdam Voor informatie kunt u contact opnemen met afdeling Ruimte & Groen: telefoonnummer

Nadere informatie

Wij wensen u een prettige voorstelling!

Wij wensen u een prettige voorstelling! Huisregels Bij AnnexCinema is een avondje film een avondje uitgaan. We vinden het belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt en geniet van een goede sfeer. Om die reden hanteren we de volgende punten:

Nadere informatie

HORECA CONVENANT. Vraagt een ontheffing aan van artikel 2.29 van de Algemene plaatselijke verordening.

HORECA CONVENANT. Vraagt een ontheffing aan van artikel 2.29 van de Algemene plaatselijke verordening. HORECA CONVENANT Ondergetekende: Ondernemer van het horecabedrijf.. Gevestigd in het pand te:.. Vraagt een ontheffing aan van artikel 2.29 van de Algemene plaatselijke verordening. Verklaart hierbij kennis

Nadere informatie

HUIS- EN GEDRAGSREGELS CHOCOLATE BAR

HUIS- EN GEDRAGSREGELS CHOCOLATE BAR HUIS- EN GEDRAGSREGELS CHOCOLATE BAR Algemeen De huis- en gedragsregels zijn regels van goed fatsoen. U bent verplicht zich aan deze regels te houden. Dit heeft tot doel onze zaak gezellig, leefbaar en

Nadere informatie

HORECACONVENANT VEILIG UITGAAN IN HOF VAN TWENTE

HORECACONVENANT VEILIG UITGAAN IN HOF VAN TWENTE HORECACONVENANT VEILIG UITGAAN IN HOF VAN TWENTE november 2013 Burgemeester gemeente Hof van Twente Basisteam chef midden, Politie Oost Nederland Openbaar Ministerie, arrondissementsparket Oost Nederland

Nadere informatie

Convenant. Veilig Uitgaan in Sittard-Geleen

Convenant. Veilig Uitgaan in Sittard-Geleen Convenant Veilig Uitgaan in Sittard-Geleen 2012-2014 Voorwoord Sittard-Geleen wil een bruisende stad zijn voor alle inwoners en bezoekers aan de stad. Een belangrijke (kwalitatieve) pijler in de bruisende

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN ALGEMEEN DOELSTELLING

VEILIGHEIDSPLAN ALGEMEEN DOELSTELLING VEILIGHEIDSPLAN ALGEMEEN DOELSTELLING Het komen tot een verhoging van de veiligheid en kwaliteit binnen de horeca c.q. het uitgaansleven in de gemeente Tiel, door invoering van collectieve regels en onderlinge

Nadere informatie

Convenant Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan

Convenant Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan Convenant Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan 1. Inleiding In dit convenant Veilig Uitgaan in de gemeente Hoorn, staan afspraken die tussen de gemeente Hoorn, de afdeling Hoorn van de regiopolitie Noord-Holland

Nadere informatie

Horecaconvenant Schiermonnikoog.

Horecaconvenant Schiermonnikoog. convenant Schiermonnikoog. Januari 2015. Inhoud. Convenantpartners Besluiten 1. Overleg. 2. Vellige inrichting en onderhoud van de openbare ruimte. 3. Openings- en sluitingstijden. 4. Toezicht: toelatingsbeleid;

Nadere informatie

H O R E C A C O N V E N A N T P U R M E R E N D

H O R E C A C O N V E N A N T P U R M E R E N D H O R E C A C O N V E N A N T P U R M E R E N D 2 0 0 1 Ondertekend : 25 juni 2001 In werking getreden : 1 oktober 2001 1 vervallen 2 2 Maatregelen die door de horeca-ondernemers worden genomen 2.1 Matiging

Nadere informatie

Gezien het voorstel van de afdeling Openbare Orde en Wijkbeheer van 12 maart 2013;

Gezien het voorstel van de afdeling Openbare Orde en Wijkbeheer van 12 maart 2013; Beleidsregel Wijkverbod De burgemeester van Maassluis; Gezien het voorstel van de afdeling Openbare Orde en Wijkbeheer van 12 maart 2013; overwegende dat voor de toepassing van artikel 2.1b van de Algemeen

Nadere informatie

Model-veiligheidsplan horeca Hoeksche Waard

Model-veiligheidsplan horeca Hoeksche Waard Dit formulier graag volledig ingevuld sturen naar info@gemeentehw.nl. U kunt het formulier ook per post sturen naar Gemeente Hoeksche Waard, Postbus 2003, 3290 EA Oud-Beijerland. Voor meer informatie kunt

Nadere informatie

... HUISREGLEMENT EN HANDHAVING

... HUISREGLEMENT EN HANDHAVING ... HUISREGLEMENT EN HANDHAVING Doel: het veiligstellen van het gastvrijheidsconcept. Huisregels geven aan welk gedrag op de locaties van.niet wordt getolereerd en hebben in dat kader een preventief karakter.

Nadere informatie

Beleidsregel verblijfsontzeggingen Alkmaar De Burgemeester van de gemeente Alkmaar,

Beleidsregel verblijfsontzeggingen Alkmaar De Burgemeester van de gemeente Alkmaar, Beleidsregel verblijfsontzeggingen Alkmaar 2013 De Burgemeester van de gemeente Alkmaar, Gelezen het voorstel van team Openbare Orde en Veiligheid van 7 februari 2013 en na beraadslaging in de driehoek

Nadere informatie

BB.nr d.d

BB.nr d.d houdens advies van de commissie BB.nr. 12.069 d.d. 2-10-2012 Onderwerp Algemene beleidsregel en mandaatbesluit Burgemeester inzake gebiedsontzeggingen 2012 Besluit:B 1. Vast te stellen bijgaande Algemene

Nadere informatie

Aanwijzing deelgebied Stationskwartier en Molenbuurt inzake mogelijkheid opleggen gebiedsontzegging aan overlastgevende personen.

Aanwijzing deelgebied Stationskwartier en Molenbuurt inzake mogelijkheid opleggen gebiedsontzegging aan overlastgevende personen. BB-nummer 15.069; besluit d.d. 10-7-2015 Onderwerp Aanwijzing deelgebied Stationskwartier en Molenbuurt inzake mogelijkheid opleggen gebiedsontzegging aan overlastgevende personen. Besluit: 1. Op grond

Nadere informatie

Met een ontheffing mag u na middernacht sluiten. Hiervoor moet u wel aan een aantal eisen voldoen:

Met een ontheffing mag u na middernacht sluiten. Hiervoor moet u wel aan een aantal eisen voldoen: 1. 1 van 5 Bureau Beleid en Juridische Ondersteuning Contactpersoon : T.J. Ton Telefoonnr. : 0229-252497 E-mail : gemeente@hoorn.nl Uw brief van : - Uw kenmerk : Ons kenmerk : 09.58919 Bijlage(n) : 1 Onderwerp

Nadere informatie

Burgemeestersbeleid verblijfsontzeggingen gemeente Zandvoort

Burgemeestersbeleid verblijfsontzeggingen gemeente Zandvoort Gemeente Zandvoort Burgemeestersbeleid verblijfsontzeggingen gemeente Zandvoort Inleiding In de Algemene plaatselijke verordening Zandvoort (hierna APV) is artikel 2:78 opgenomen. Dit artikel geeft de

Nadere informatie

BB.nr d.d

BB.nr d.d houdens advies van de commissie BB.nr. 13.046 d.d. 21-5-2013 Onderwerp Algemene beleidsregel en mandaatbesluit Burgemeester inzake gebiedsontzeggingen 2013 Besluit:B 1. Vast te stellen bijgaande Algemene

Nadere informatie

Reageren horeca@haarlem.nl. Protocol Horecaontzeggingen Haarlem. Actieprogramma. Uitgaan in Haarlem. Gastvrij, Gezellig en Veilig

Reageren horeca@haarlem.nl. Protocol Horecaontzeggingen Haarlem. Actieprogramma. Uitgaan in Haarlem. Gastvrij, Gezellig en Veilig Reageren horeca@haarlem.nl Protocol Horecaontzeggingen Haarlem Actieprogramma Uitgaan in Haarlem Gastvrij, Gezellig en Veilig Protocol Horecaontzeggingen Haarlem Actieprogramma Uitgaan in Haarlem Gastvrij,

Nadere informatie

CONVENANT VEILIG UITGAAN IN CASTRICUM. ondertekening op 31 januari 2008

CONVENANT VEILIG UITGAAN IN CASTRICUM. ondertekening op 31 januari 2008 CONVENANT VEILIG UITGAAN IN CASTRICUM ondertekening op 31 januari 2008 Burgemeester gemeente Castricum Groepschef Politie Castricum (namens Politie Noord-Holland Noord, afdeling Duinstreek) Hoofdofficier

Nadere informatie

Decentrale regelgeving

Decentrale regelgeving Decentrale regelgeving Overheidsorganisatie Gemeente Lansingerland Organisatie die de regeling Gemeente Lansingerland vaststelt Vastgesteld door Burgemeester Titel regelgeving Beleidsregels Wijkverbod

Nadere informatie

Gemeente Losser. Convenant H aproef 2017

Gemeente Losser. Convenant H aproef 2017 Gemeente Losser Convenant H aproef 2017 1. Inleiding Dit document beschrijft de spelregels en verhoudingen tijdens de proef met de horecabranche. De proef houdt in dat de openingstijd voor de horecaondernemers

Nadere informatie

Inhoudsopgave B E L E I D S R E G E L H O R E C A H A N D H A V I N G 2 0 0 2

Inhoudsopgave B E L E I D S R E G E L H O R E C A H A N D H A V I N G 2 0 0 2 12 juni 2002 Inhoudsopgave Geregistreerd onder nummer BIVO/2010/29815 Wettelijke grondslag: Drank- en horecawet 1 1. Inleiding Een bestuursorgaan kan beleidsregels vaststellen. Titel 4.3 van Algemene

Nadere informatie

63 Jaar: 2006 Nummer: Besluit: B & W 31 oktober 2006 Gemeenteblad MANDAATBESLUIT GEBIEDSONTZEGGING 2006

63 Jaar: 2006 Nummer: Besluit: B & W 31 oktober 2006 Gemeenteblad MANDAATBESLUIT GEBIEDSONTZEGGING 2006 63 Jaar: 2006 Nummer: Besluit: B & W 31 oktober 2006 Gemeenteblad MANDAATBESLUIT GEBIEDSONTZEGGING 2006 De ambtenaar van de Regiopolitie Brabant Zuidoost, aangewezen als Hulp Officier van Justitie, de

Nadere informatie

Gemeente Bergeijk - Mandaatbesluit gebiedsontzegging 2018

Gemeente Bergeijk - Mandaatbesluit gebiedsontzegging 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nr. 279816 24 december 2018 Gemeente Bergeijk - Mandaatbesluit gebiedsontzegging 2018 De burgemeester van Bergeijk, Besluit: De ambtenaar van de

Nadere informatie

Model Protocol Collectieve Horecaontzegging Binnenstad... Vastgestelde versie,... 2010

Model Protocol Collectieve Horecaontzegging Binnenstad... Vastgestelde versie,... 2010 Model Protocol Collectieve Horecaontzegging Binnenstad... Vastgestelde versie,... 2010 1 Definities Collectieve horecaontzegging (CHO) Individuele horecaontzegging (IHO) Waarschuwing Verantwoordelijke:

Nadere informatie

Model Protocol Collectieve Horecaontzegging Binnenstad... Vastgestelde versie,... 2010

Model Protocol Collectieve Horecaontzegging Binnenstad... Vastgestelde versie,... 2010 Model Protocol Collectieve Horecaontzegging Binnenstad... Vastgestelde versie,... 2010 1 Definities Collectieve horecaontzegging (CHO) Individuele horecaontzegging (IHO) Waarschuwing Verantwoordelijke:

Nadere informatie

Reglement cameratoezicht

Reglement cameratoezicht Reglement cameratoezicht Inleiding In verschillende situaties worden incidenteel camera s gebruikt, bijvoorbeeld om personen en eigendommen te beschermen. Het is hierbij van groot belang dat organisaties

Nadere informatie

Convenant Veilig Uitgaan De Ronde Venen 2014

Convenant Veilig Uitgaan De Ronde Venen 2014 Convenant Veilig Uitgaan De Ronde Venen 2014 Tussen de horecaondernemers verenigd in de afdeling De Ronde Venen van Koninklijke Horeca Nederland en niet verenigde horecaondernemers in gemeente De Ronde

Nadere informatie

GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers

GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers de regels, de toelichting, de actie bij overtreding juni 2010 Bergen op Zoom, juni 2010 Het Lievensberg ziekenhuis wil graag een gastvrij ziekenhuis voor zijn patiënten

Nadere informatie

TOEGANGSBELEID IN DE HORECA VAN DE GEMEENTE GRONINGEN

TOEGANGSBELEID IN DE HORECA VAN DE GEMEENTE GRONINGEN TOEGANGSBELEID IN DE HORECA VAN DE GEMEENTE GRONINGEN De exploitanten zijn verantwoordelijk voor de formulering van hun toegangsbeleid en voor de hantering ervan. Uitgangspunt is dat het beleid helder,

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van de directeur Veiligheid van 8 oktober 2007; 40627;

Gelezen het voorstel van de directeur Veiligheid van 8 oktober 2007; 40627; Beleidsregel gebiedsontzeggingen artikel 2.10.1 APV Rotterdam De Burgemeester van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van de directeur Veiligheid van 8 oktober 2007; 40627; Het navolgende overwegend:

Nadere informatie

Horeca-interventiedraaiboek. Afdeling Ruimte

Horeca-interventiedraaiboek. Afdeling Ruimte Horeca-interventiedraaiboek Afdeling Ruimte Inleiding Voor u ligt het horeca-interventiedraaiboek. In dit stuk staat beschreven hoe en door wie overtredingen door (horeca-)s worden opgemerkt en welke maatregelen

Nadere informatie

Veiligheid op de vereniging en crisismanagement

Veiligheid op de vereniging en crisismanagement Veiligheid op de vereniging en crisismanagement Inleiding. Dat er op het hockeyveld nog wel eens een voet of een enkel geraakt wordt, is een aanvaard risico. Onderdeel van het spel, zo te zeggen, en tevens

Nadere informatie

Convenant "Veilig Uitgaan in Oisterwijk 2004"

Convenant Veilig Uitgaan in Oisterwijk 2004 Convenant "Veilig Uitgaan in Oisterwijk 2004" De convenantpartners, de gemeente Oisterwijk, namens deze de burgemeester, de heer drs. Y.C.Th.J. Kortmann; het Koninklijk Verbond van Ondernemers in het -

Nadere informatie

Keurmerk Veilig Uitgaan. Maatregelenmatrix. Uitgaansgebied Roosendaalse binnenstad. Datum: 21 maart 2012 Versie: 4

Keurmerk Veilig Uitgaan. Maatregelenmatrix. Uitgaansgebied Roosendaalse binnenstad. Datum: 21 maart 2012 Versie: 4 1 Keurmerk Veilig Uitgaan Maatregelenmatrix Uitgaansgebied Roosendaalse binnenstad Datum: 21 maart 2012 Versie: 4 1 2 Doelstelling Maatregel/instrument Verantwoordelijke en betrokken partijen (primair

Nadere informatie

Beleidsregel Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO)

Beleidsregel Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO) / Bijlage 3.2 Beleidsregel Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO) 7 juni 2012 Inhoudsopgave Artikel 1 Bevoegdheden op grond van artikel 172a Gemeentewet 2 Artikel

Nadere informatie

Bijlage Veiligheidsplan

Bijlage Veiligheidsplan Bijlage Veiligheidsplan Algemeen In Breda bestaat de mogelijkheid voor horecaondernemers in het aangewezen horecaconcentratiegebied hun zaak geopend te hebben tot maximaal 04.00 uur. Om voor deze ontheffing

Nadere informatie

1. Algemene omschrijving

1. Algemene omschrijving 1.1 Inleiding 1. Algemene omschrijving georganiseerd. Kort algemene informatie invullen over het evenement. In elk geval door wie het wordt 1.2 Ervaringen uit het verleden risico s Kort aangeven er op

Nadere informatie

CONVENANT VEILIG UITGAAN IN HULST

CONVENANT VEILIG UITGAAN IN HULST CONVENANT VEILIG UITGAAN IN HULST 1 INLEIDING blz. 2 2 CONVENANTPARTNERS blz. 2 3 OVERLEGSTRUCTUUR blz. 3 4 ACTIVITEITEN DOOR DE HORECA blz. 3 4.1 Huisregels 4.2 Algemeen / wettelijk 4.3 Toezicht 4.4 Bevorderen

Nadere informatie

BELEIDSREGELS WIJKVERBODEN ARTIKEL 2:75A APV

BELEIDSREGELS WIJKVERBODEN ARTIKEL 2:75A APV BELEIDSREGELS WIJKVERBODEN ARTIKEL 2:75A APV Datum Kenmerk xx xx Contactpersoon André Boogaard T (078) 639 69 32 M E JH.Boogaard@dordrecht.nl De BURGEMEESTER van de gemeente DORDRECHT, overwegende dat

Nadere informatie

gelet op artikel 2:75A van de Algemene Plaatselijke Verordening Dordrecht en artikel 1:3 en titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht;

gelet op artikel 2:75A van de Algemene Plaatselijke Verordening Dordrecht en artikel 1:3 en titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht; CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR389911_1 23 februari 2016 Beleidsregels Wijkverboden artikel 2:75A APV De BURGEMEESTER van de gemeente DORDRECHT, overwegende - dat de burgemeester op 4 februari

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Bevoegdheid en rollen

Hoofdstuk 1 Bevoegdheid en rollen Bekendmaking Rectificatie vaststelling beleid De burgemeester van Heemskerk maakt bekend een verbeterde versie van de Beleidsregel Gebiedsverboden Heemskerk vast te stellen. De daarin opgenomen verwijzingen

Nadere informatie

IIP Heerhugowaard Stad van kansen

IIP Heerhugowaard Stad van kansen IIP Heerhugowaard Stad van kansen Raadsvergadering 15 FEB ĨM1 Besluit: Voorstelnummef: 54Ü ^ r/ Agendanr. Voorstel nr. Onderwerp 11. RB2011008 1ste wijziging Algemene plaatselijke verordening (Apv) Aan

Nadere informatie

Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school

Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school Gemeenten Weert, Nederweert en Cranendonck Convenant voor: Voortgezet Onderwijs Voortgezet Speciaal Onderwijs Middelbaar Beroeps Onderwijs

Nadere informatie

HET VOORTGEZET ONDERWIJS

HET VOORTGEZET ONDERWIJS Partijen overwegen het volgende: CONVENANT DE VEILIGE SCHOOL HET VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeente Krimpen aan den IJssel De gemeente Krimpen aan den IJssel is verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering

Nadere informatie

(Naam organisatie) (datum)

(Naam organisatie) (datum) (Naam organisatie) (datum) Calamiteitenplan / Draaiboek / Veiligheidsplan 0 Hoofdstuk 1 Het evenement 1.1. Evenement Beschrijving Evenement Locatie (plattegrond bijvoegen als bijlage 1, let wel in geval

Nadere informatie

Horecaconvenant Veilig Uitgaan Ermelo

Horecaconvenant Veilig Uitgaan Ermelo Horecaconvenant Veilig Uitgaan Ermelo In dit convenant Veilig Uitgaan in de gemeente Ermelo, staan afspraken die tussen de gemeente Ermelo, de politie Veluwe West, de Koninklijke Horeca Nederland, samen

Nadere informatie

bestuursreglement kv De Hazenkamp richtlijnen alcohol

bestuursreglement kv De Hazenkamp richtlijnen alcohol bestuursreglement kv De Hazenkamp richtlijnen alcohol Preambule In overweging nemende dat: - Sportvereniging op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement; - in dit

Nadere informatie

PROTOCOL COLLECTIEVE HORECAONTZEGGING (CHO) GEMEENTE HARDENBERG

PROTOCOL COLLECTIEVE HORECAONTZEGGING (CHO) GEMEENTE HARDENBERG PROTOCOL COLLECTIEVE HORECAONTZEGGING (CHO) GEMEENTE HARDENBERG 3 december 2014 1 Definities Collectieve horecaontzegging (CHO) Individuele horecaontzegging (IHO) Waarschuwing Verantwoordelijke: Deelnemer:

Nadere informatie

BM/2017/ december 2017

BM/2017/ december 2017 De burgemeester van Heemskerk maakt bekend dat zij het Horecaconvenant Heemskerk 2017 heett vastgesteld. Dit convenant bevat na ondertekening geformaliseerde afspraken tussen horecaondernemers 1 uit de

Nadere informatie

2. Plan van aanpak. Schema e melding overlast Politie voert een controle uit.

2. Plan van aanpak. Schema e melding overlast Politie voert een controle uit. Plan van aanpak van en door de burgemeester van de gemeente Hattem om op te treden bij verstoring van de openbare orde rondom horecabedrijven in de gemeente Hattem. 1. Inleiding In de omgeving van horecabedrijven

Nadere informatie

Huisreglement rechtbank Overijssel Vastgesteld 2 april 2013

Huisreglement rechtbank Overijssel Vastgesteld 2 april 2013 Huisreglement rechtbank Overijssel Vastgesteld 2 april 2013 Inleiding Om een ongestoord verloop van de justitiële taken te kunnen garanderen en ter handhaving van de orde en veiligheid is door het management

Nadere informatie

Horecaconvenant Samen uit, veilig thuis in Ooststellingwerf

Horecaconvenant Samen uit, veilig thuis in Ooststellingwerf Horecaconvenant Samen uit, veilig thuis in Ooststellingwerf Datum: 8 juni 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Doel convenant... 3 1.2 Horecaoverleg... 3 1.3 Sluitingstijden... 4 1.4 De convenantpartners...

Nadere informatie

Het plan van aanpak verbetering Veilig Uitgaan kern Helden

Het plan van aanpak verbetering Veilig Uitgaan kern Helden Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Peel en Maas, De ondernemers van Discotheek The Apollo en Palladio Discotheek, De gemeente Peel en Maas, Politie Limburg-Noord, Basiseenheid

Nadere informatie

Protocol Collectieve Horecaontzegging Gemeente Nederweert

Protocol Collectieve Horecaontzegging Gemeente Nederweert Protocol Collectieve Horecaontzegging Gemeente Nederweert Vastgestelde versie, 15 december 2011 Aangemeld bij College bescherming Persoonsgegevens 1 Definities Collectieve horecaontzegging (CHO) Individuele

Nadere informatie

Veilig uitgaan in Horst

Veilig uitgaan in Horst Veilig uitgaan in Horst Uitgaan doen we allemaal voor ons plezier, het moet vooral leuk en gezellig maar ook veilig zijn. Iedereen wil stappen in een relaxte sfeer! Een gezellig en veilig uitgaansleven

Nadere informatie

Reglement Alcohol bij Korfbalvereniging Groen-Geel

Reglement Alcohol bij Korfbalvereniging Groen-Geel Reglement Alcohol bij Korfbalvereniging Groen-Geel Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement; - in dit

Nadere informatie

Gedragsregels - voor patiënten en bezoekers

Gedragsregels - voor patiënten en bezoekers Gedragsregels - voor patiënten en bezoekers De Sint Maartenskliniek verwacht van u dat u zich gedraagt als gast en dat u respectvol en vriendelijk met elkaar omgaat. Behandel de ander zoals u zelf behandeld

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES Inleiding In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement Alcohol

Nadere informatie

Reglement cameratoezicht Maurick College

Reglement cameratoezicht Maurick College Reglement cameratoezicht Maurick College Dit reglement cameratoezicht heeft betrekking op alle gebouwen en terreinen van het Maurick College waar toezicht door middel van camerasystemen wordt ingezet.

Nadere informatie

Bestuursreglement alcohol in de sportkantine van rksv VOLKEL

Bestuursreglement alcohol in de sportkantine van rksv VOLKEL Bestuursreglement alcohol in de sportkantine van rksv VOLKEL Vastgesteld in de ledenvergadering van 17 december 2001 Enigszins aangepast en geaccordeerd tijdens de bestuursvergadering van 4 maart 2013

Nadere informatie

Huisreglement Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Huisreglement Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Huisreglement Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Inleiding Om een ongestoord verloop van de justitiële taken te kunnen garanderen en ter handhaving van de orde en veiligheid is door het gerechtsbestuur een

Nadere informatie

Reglement cameratoezicht SG Were Di

Reglement cameratoezicht SG Were Di Reglement cameratoezicht SG Were Di Looptijd: schooljaren 2018-2019 en 2019-2020 18-09-26 Reglement cameratoezicht Kaders/doelstellingen cameratoezicht SG Were Di Het inzetten van cameratoezicht maakt

Nadere informatie

Beantwoording openstaande vragen naar aanleiding van het Minisymposium Collectieve Horecaontzegging Amersfoort op 24 juni 2011

Beantwoording openstaande vragen naar aanleiding van het Minisymposium Collectieve Horecaontzegging Amersfoort op 24 juni 2011 Beantwoording openstaande vragen naar aanleiding van het Minisymposium Collectieve Horecaontzegging Amersfoort op 24 juni 2011 Veel vragen zijn tijdens het symposium beantwoord, maar een aantal nog niet.

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN (NAAM EVENEMENT INVULLEN)

VEILIGHEIDSPLAN (NAAM EVENEMENT INVULLEN) VEILIGHEIDSPLAN (NAAM EVENEMENT INVULLEN) Inhoud 1. Inleiding... 29 2. Procedure... 29 3. Algemene beschrijving van het evenement... 29 4. Toezicht (beveiligingswerkzaamheden)... 30 5. EHBO... 31 6. Brandveiligheid...

Nadere informatie

Bestuursreglement. Alcohol in sportkantines. van de v.v. Wieldrecht.

Bestuursreglement. Alcohol in sportkantines. van de v.v. Wieldrecht. Bestuursreglement Alcohol in sportkantines van de v.v. Wieldrecht. Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening

Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening (vastgesteld door de burgemeester van Alphen aan den Rijn op 29 augustus 2012) Nadere regels voor het hebben van een terras

Nadere informatie

Sanctiebesluit Leiderdorp 2016 Drank en horeca

Sanctiebesluit Leiderdorp 2016 Drank en horeca GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leiderdorp. Nr. 282 2 januari 2017 Sanctiebesluit Leiderdorp 2016 Drank en horeca Inleiding Een eerder Sanctiebesluit van gemeente Leiderdorp, relatief kort

Nadere informatie

Huisregels. Algemene gedragsregels

Huisregels. Algemene gedragsregels Huisregels Artikel 1 Reikwijdte 1. Ter handhaving van de goede gang van zaken binnen All-Inn gelden huisregels. De huisregels zijn van toepassing op studenten, medewerkers en andere personen, die zich

Nadere informatie

ongeoorloofde vormen van concurrentie met de reguliere horeca te voorkomen;

ongeoorloofde vormen van concurrentie met de reguliere horeca te voorkomen; BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES Preambule In overweging nemende dat: een bestuursreglement Alcohol in sportkantines ; - en Horecawet dienen te beschikken over beheer, aangesloten bij een door

Nadere informatie

Beleidsplan Panel Deurbeleid Utrecht

Beleidsplan Panel Deurbeleid Utrecht Beleidsplan Panel Deurbeleid Utrecht 1. Inleiding Het Panel Deurbeleid Utrecht heeft naast de taak van het beoordelen van het deurbeleid van individuele horecaondernemers tevens de taak tot het onderzoeken

Nadere informatie

Beleidsregel Preventiemaatregelen overlast en openbare orde. Gelezen het voorstel van Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Team Veiligheid

Beleidsregel Preventiemaatregelen overlast en openbare orde. Gelezen het voorstel van Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Team Veiligheid GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hoorn. Nr. 117026 24 augustus 2016 Beleidsregel Preventiemaatregelen overlast en openbare orde Zaaknummer: 1341852 Gelezen het voorstel van Veiligheid, Vergunningen

Nadere informatie

Beleidsregel gebiedsverboden Heemskerk

Beleidsregel gebiedsverboden Heemskerk I gemeente Beleidsregel gebiedsverboden Heemskerk 24 augustus 2016 BIVO/2016/ IIIII IIIIII IH IIIII H IIIII IIIII IIII IIIIII IIII IIIIII III IIII Z020FDB2B1B Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Bevoegdheid en rollen

Nadere informatie

Draaiboek evenement (naam evenement) <datum van opstellen draaiboek >

Draaiboek evenement (naam evenement) <datum van opstellen draaiboek > Draaiboek evenement (naam evenement) Voorwoord Dit draaiboek is gericht op de praktische uitvoering van het evenement. Het betreft alle operationele informatie over de

Nadere informatie

CONVENANT VEILIG UITGAAN BINNENSTAD UTRECHT PROCESEVALUATIE

CONVENANT VEILIG UITGAAN BINNENSTAD UTRECHT PROCESEVALUATIE CONVENANT VEILIG UITGAAN BINNENSTADUTRECHT PROCESEVALUATIE CONVENANT VEILIG UITGAAN BINNENSTAD UTRECHT PROCESEVALUATIE J. Snippe, M. Hoorn, B. Bieleman INTRAVAL Groningen-Rotterdam 4. CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN

Nadere informatie

Bestuursreglement bargebruik

Bestuursreglement bargebruik Bestuursreglement bargebruik Preambule In overweging nemende dat: 1. rechtspersonen - niet zijnde een BV of NV - die zich richten op activiteiten van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve,

Nadere informatie

Huisreglement Rechtbank Midden-Nederland. Locatie Almere en Amersfoort Versie ph/

Huisreglement Rechtbank Midden-Nederland. Locatie Almere en Amersfoort Versie ph/ Huisreglement Rechtbank Midden-Nederland Locatie Almere en Amersfoort Versie ph/25102016 Inleiding Het gerechtsbestuur van de rechtbank heeft een huisreglement vastgesteld om een ongestoord verloop van

Nadere informatie

Ondernemers overleg m.b.t. de 24-uurs opvang d.d. 22 februari 2016

Ondernemers overleg m.b.t. de 24-uurs opvang d.d. 22 februari 2016 Ondernemers overleg m.b.t. de 24-uurs opvang d.d. 22 februari 2016 Aanwezig: Politie: Sven Carre en Michiel Wijn (wijkagent) Gemeente Haarlem: Ingrid Hamer (gebiedsverbinder), Peter van Vliet (V&H), Sacha

Nadere informatie

Handhavingsmodel horeca en alcohol

Handhavingsmodel horeca en alcohol Handhavingsmodel horeca en alcohol Inleiding De Drank- en Horecawet (DHW) die op 1 januari 2013 inging, geeft aan dat er in 2013 een handhavingsmodel met betrekking tot de DHW moet worden vastgesteld.

Nadere informatie

Beleidsregels Terrassen April 2017

Beleidsregels Terrassen April 2017 Beleidsregels Terrassen 2017 April 2017 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijving 5 Artikel 2 Inrichten van een terras 5 Artikel 3 Terrasmeubilair 5 Artikel 4 Openingstijden 5 Artikel 5 Gebruik gemeentegrond

Nadere informatie

gerekend en op een bord in het clubhuis worden kenbaar gemaakt.

gerekend en op een bord in het clubhuis worden kenbaar gemaakt. Bestuursreglement Drank- en horeca wetgeving. Dit bestuursreglement is opgesteld om onder andere te voldoen aan de nationale wetgeving en de gemeentelijke verordening voor het verkrijgen van de vergunning

Nadere informatie

Protocol Collectieve Horecaontzegging Gemeente Tilburg

Protocol Collectieve Horecaontzegging Gemeente Tilburg Protocol Collectieve Horecaontzegging Gemeente Tilburg Vastgestelde versie, 15 september 2011 1 Definities Collectieve horecaontzegging (CHO) Individuele horecaontzegging (IHO) Waarschuwing Verantwoordelijke:

Nadere informatie

Instructie Verblijfsverbod Uitgaansgebieden 15 juli 2009

Instructie Verblijfsverbod Uitgaansgebieden 15 juli 2009 Instructie Verblijfsverbod Uitgaansgebieden 15 juli 2009 Versie 2.01 Inleiding Al enige tijd is er sprake van een verslechtering van de objectieve veiligheidsindex voor de uitgaanspleinen Leidseplein en

Nadere informatie

Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Paragraaf 1 Algemene bepalingen Reglement Alcohol bij Korfbalvereniging Groen- Geel Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement; - in dit

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT TOS BERGEIJK 'ALCOHOL IN TENNISPAVILJOEN'

BESTUURSREGLEMENT TOS BERGEIJK 'ALCOHOL IN TENNISPAVILJOEN' BESTUURSREGLEMENT TOS BERGEIJK 'ALCOHOL IN TENNISPAVILJOEN' Preambule In overweging nemende dat: TOS Bergeijk op basis van de gemaakte afspraken bij de afgifte van de vergunning voor horeca-activiteiten

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Laatste wijziging: 3 juni 2010 (Blad 1 van 6)

Algemene Voorwaarden Laatste wijziging: 3 juni 2010 (Blad 1 van 6) (Blad 1 van 6) Artikel 1: Definities 1, De organisatie : Stichting Tilburg University Cantus Heuvelring 102 5038 CL Tilburg Nederland 2, De bezoeker : Iedere persoon die op enige wijze, direct of indirect

Nadere informatie

Huisreglement Rechtbank Overijssel

Huisreglement Rechtbank Overijssel Huisreglement Rechtbank Overijssel Vastgesteld Juni 2018 Inleiding Het bestuur van de rechtbank heeft een huisreglement vastgesteld om een ongestoord verloop van de justitiële taken te kunnen garanderen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding en doelstelling Overwegingen convenant Toezicht tijdens uitgaanstijden 5. 4.

Inhoudsopgave. 1. Inleiding en doelstelling Overwegingen convenant Toezicht tijdens uitgaanstijden 5. 4. HORECA CONVENANT Definitieve versie 28 september 2017 Overeengekomen door: Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Edam-Volendam Politie Noord-Holland Openbaar Ministerie Noord-Holland Gemeente Edam-Volendam

Nadere informatie

U kunt met uw kinderen snel en goed altijd alle uitgangen bereiken

U kunt met uw kinderen snel en goed altijd alle uitgangen bereiken U kunt met uw kinderen snel en goed altijd alle uitgangen bereiken Zijn de ingangen, doorgangen, uitgangen, nooduitgangen, gangpaden, trappen, hellingbanen en vluchtroutes over de minimaal vereiste breedte

Nadere informatie

4. Een ieder die zich in AKN TV- studio s bevindt, moet zich kunnen legitimeren.

4. Een ieder die zich in AKN TV- studio s bevindt, moet zich kunnen legitimeren. Toepasselijkheid 1. Deze Huisregels zijn van toepassing op iedereen die zich bevindt in het AKN TV- studiocomplex en aanverwanten ruimtes en terreinen. Algemeen 2. Volg altijd de aanwijzingen op van de

Nadere informatie

CONVENANT VEILIG UITGAAN II, GEMEENTE GRONINGEN

CONVENANT VEILIG UITGAAN II, GEMEENTE GRONINGEN CONVENANT VEILIG UITGAAN II, GEMEENTE GRONINGEN CONVENANT VEILIG UITGAAN II, GEMEENTE GRONINGEN De volgende partijen: De gemeente Groningen, vertegenwoordigd door de burgemeester, de heer P.E.J. den Oudsten,

Nadere informatie