Nieuwsbrief NATUUR en TECHNIEK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief NATUUR en TECHNIEK"

Transcriptie

1 Faculteit Natuur en Techniek stelt voor... Inez Adriaensen: diensthoofd Internationalisering Internationalisering loopt als rode draad doorheen mijn hele leven. Als 18-jarige ruilde ik de stille Kempen in voor een jaar hectisch Napels. Erasmus bracht mij tijdens mijn studies Sociale Wetenschappen in Leuven naar Noord- Ierland. In 1997 vond ik mijn thuis in Gent. Na 13 jaar pendelen naar Brussel waar ik bij JINT vzw (internationaal jongerenwerk) werkte, ben ik in 2009 op de cel Internationalisering (CA) van de HoGent begonnen om uiteindelijk enkele weken terug te landen op de dienst Internationalisering van deze faculteit. In mijn vrije tijd ben ik met van alles en nog wat bezig: vrijwilligerswerk bij Oxfam Wereldwinkels, straatfeesten organiseren met mijn buurtcomité, proeven van het rijke Gentse cultureel aanbod, nieuwe oorden ontdekken,... De batterijen opladen doe ik bij het lopen, wandelen, pianospelen en lezen. Rust vind ik bij familie, m n dochter van 11 en, met een goed glas erbij, bij vrienden. Sabine De Rocker: diensthoofd Personeel, Financiën en Infrastructuur In 1992 ben ik afgestudeerd als bouwkundig ingenieur. Ik heb een aantal jaren ervaring opgedaan op een architectenbureau om vervolgens te gaan werken bij een gemeentebestuur, Sovoreg en de Hogeschool Gent. Momenteel werk ik als diensthoofd Personeel, Financiën en Infrastructuur bij de faculteit Natuur en Techniek. Ik ben gehuwd en ben de trotse mama van 2 zonen. Mijn interesse gaat uit naar muziek, film en architectuur. Mijn vrije tijd breng ik ook graag door met mijn gezin en mijn vrienden. Mandy Gyselinck: diensthoofd Onderzoeksaangelegenheden In 1993 kwam ik in Gent overgewaaid uit het verre Limburg en ben na de studies Psychologische Wetenschappen hier blijven plakken. Na een aantal jaren als postdoc onderzoeker gewerkt te hebben aan de vakgroep Experimentele psychologie kwam ik in 2006 terecht bij de Hogeschool Gent, directie Onderzoek. Eerst als verantwoordelijke voor Wetenschapscommunicatie, later als stafmedewerker. De nieuwe functie van Diensthoofd Onderzoeksaangelegenheden bij FNT zie ik als een volgende logische stap in mijn professioneel traject en vooral ook als een stimulerende uitdaging die ik met veel enthousiasme aanga. Op privé-gebied staat er binnen zeer korte tijd een gezinsuitbreiding op het programma en op middellange termijn het bouwen van een warm nestje richting Vlaamse Ardennen.

2 Terugblik... * Kick-off We hadden natuurlijk allemaal de vele berichtgevingen over de hervormingen nauwlettend gevolgd en we vernamen officieel via de personeelsdienst tot welke faculteit we zouden gaan horen. Op woensdag 21 september 2011 was het zover. Tijdens de kick-off op campus Melle zette onze kersverse decaan zijn faculteit in de kijker. De verschillende diensten werden voorgesteld en de opleidingen werden door de voorzitters toegelicht. Van dan af mochten we mogen ons allemaal personeelslid van de faculteit natuur en Techniek heten. Een faculteit met 7 opleidingen, 12 afstudeerrichtingen en 2 keuzerichtingen. Na het informatieve gedeelte werd het glas geheven op de verbroedering van de collega's van campus Melle met de collega's van campus Schoonmeersen. Wie eens wil terugblikken op alle informatieve gegevens kan terecht op de kwaliteitswebsite: * Onthaaldagen Eind september 2011 gingen de onthaaldagen door voor onze nieuwe studenten. Afhankelijk van de studierichting werden ze verwelkomd op campus Melle of op campus Schoonmeersen. We mochten in totaal om en bij de 720 studenten ontvangen. Op deze onthaalmomenten kregen ze allerhande interessante informatie over de HoGent en de faculteit, over Sovoreg en de studentenparticipatie. Er werd een uiteenzetting gegeven over de opleiding en concrete afspraken werden vastgelegd. Alle eerstejaarsstudenten namen ook deel aan een taalscreening. Er werden individuele tests afgenomen over de kennis van de Nederlandse taal. Tot slot werd een rondleiding voorzien op de campus en kregen de nieuwe studenten de kans hun cursuspakket voor het eerste semester op te halen. * Ouderavond De faculteit volgt trouw de traditie en organiseerde op 13 oktober 2011 de infoavond voor alle ouders van de eerstejaarsstudenten. Voor de eerste maal schreven geïnteresseerden zich online in. Zo kregen we een mooi beeld van de interesse verdeeld over de verschillende opleidingen. We mochten in totaal 332 ouders verwelkomen. De ouders kregen informatie over de HoGent en de faculteit, een uiteenzetting over studentenaangelegenheden, de studietrajectbegeleiding en de studiebegeleiding werden toegelicht en ook de ombudsdienst werd onder de aandacht gebracht. Na het informatieve gedeelte kregen de ouders de gelegenheid om in een ontspannen sfeer en met een drankje verdere informatie in te winnen bij de voorzitters van de opleidingscommissies. Een geslaagde avond met tal van positieve reacties! nr 2

3 * Plechtige diploma-uitreiking Op vrijdag 21 oktober 2011 vond de plechtige diploma-uitreiking van de laatste afgestudeerden aan het departement Technologie plaats in het ICC Gent. De gastspreker van de avond was mevr. Christ'l Joris. Christ'l Joris is de voorzitter van Agoria Vlaanderen, de federatie van de technologische industrie, voorzitter van ETAP Verlichting en van Flanders Investment and Trade. Naast haar voorzitterschap heeft zij ook een aantal mandaten in de maatschappelijke sfeer. Zo is ze onder meer voorzitter van het Rode Kruis Vlaanderen. Een proclamatie kan natuurlijk niet georganiseerd worden zonder muziek. De plechtigheid werd opgeluisterd door Jim Cole. Jim Cole is afgestudeerd aan het Conservatorium van de HoGent, richting Jazz & Lichte Muziek. Met zijn jazzy-songs bracht hij de sfeer er in. Aansluitend op het plechtige gedeelte en de receptie werden we uitgenodigd om onze benen te strekken op de Graduation Party in het S.M.A.K.-café. Een fuif georganiseerd door en voor alumni en personeelsleden... Een mooi intiatief om de geslaagde avond af te sluiten! Internationale gasten op bezoek De voorbije weken verwelkomde de dienst Internationalisering van onze faculteit 3 internationale delegaties: (Nederland) de opleiding agro- en biotechnologie van onze faculteit en de Geassocieerde Faculteit Toegepaste Bio-Ingenieurswetenschappen. We toonden onze beide campussen en de proefhoeve in Bottelare. Het is duidelijk: Hogeschool Gent en CAH Dronten vonden elkaar! Begin januari 2012 gaan we dan ook op tegenbezoek in Dronten met als doel de concrete samenwerkingsmogelijkheden op vlak van studenten- en docentenmobiliteit en projectmatige samenwerking vorm te geven. via afstandsonderwijs en een gemeenschapsradio de lokale gemeenschap wil versterken in hun strijd tegen armoede. Deo gaf voor studenten van campus Melle een gesmaakte gastlezing over de gevolgen van klimaatsverandering op de landbouw en stelde aan de 2de jaarstudenten Electromechanica eveneens zijn project voor. Als concreet resultaat van zijn bezoek willen we vanaf volgend academiejaar stageplaatsen in KICORA aanbieden voor studenten agro- en biotechnologie en studenten ELM (opstart radiostudio). Bio-Ingenieurswetenschappen, op 7 december aan tafel met de School of Agricultural Engineering and Environment van de Universidad Politécnica de Valencia (UPV). N.a.v. de reorganisatie van de faculteiten zal ook onze faculteit een bilateraal akkoord afsluiten met UPV met mogelijkheden voor docentenmobiliteit en wederzijdse stageplaatsen in de labo s en partnerbedrijven. In de brouwerij brachten we een toast op onze samenwerking.

4 Unizo Leerondernemingen Melle, het nieuwe epicentrum van de Europese economie, biedt de hoge bonzen in Brussel en Straatsburg weer nieuwe hoop. Een aantal ondernemende studenten weigerden bij de pakken te blijven zitten en besloten eigenhandig een financieel circuit op te zetten binnen de terreinen die er echt toe doen in deze wereld: groenbeheer, landbouw en dierenzorg. Dit deden ze via de UNIZO Leerondernemingen. Een leeronderneming is een onderneming op school, opgericht en beheerd door de studenten, begeleid door de docenten en pedagogisch en organisatorisch ondersteund door de UNIZO Stichting Onderwijs & Ondernemen. Iedere student is tegelijkertijd boekhouder, verkoper, personeelschef, commercieel medewerker, en wordt aangesproken om alle aspecten van het ondernemerschap te verkennen en te ontwikkelen. Op maandag 19 december gaven studenten agro- en biotechnologie een voorstelling van hun leeronderneming tijdens een hedendaags event. Meer info: Girlpower foto: Audi Brussels Charlotte Vermoesen studeerde in 2010 af als bachelor in de elektromechanica. Zij behaalde haar diploma als enige vrouwelijke studente tussen een 80-tal mannen. Charlotte werkt als kwaliteitsingenieur bij Audi Brussels. Audi Brussels is de enige productievestiging ter wereld waar de Audi A1 geproduceerd wordt. Charlotte pronkt op bovenstaande foto met de nieuwe Audi A1. Het mag gezegd zijn, als technogirl ziet zij er verdomd goed uit!

5 Studenten Natuur en Techniek vallen in de prijzen... Electrabel Stage Awards 2011 De Electrabel Stage Awards is een wedstrijd die stagiairs in de Electrabel Productie de mogelijkheid geeft hun eindwerk voor te stellen en een mooie geldprijs te winnen voor zichzelf, hun school en het Electrabel-team dat hen begeleidde. Robin Van Hoorick (pas afgestudeerde bachelor in de elektromechanica) kaapte de eerste prijs van 400 euro weg met zijn eindwerkstage in de kerncentrale van Doel. Mijn opdracht bestond eruit de relaissturing van de boorextractiekring (BE-kring) te vervangen door een PLC-sturing (Programmable Logic Controller). Ik moest de relaislogica in kaart brengen, het PLCprogramma opstellen en de bestaande synoptiek vervangen door schermsturing die gebruikmaakt van de software WinCC flexible. Ik koos voor dit stageonderwerp omdat kernenergie me allang interesseert. Ook PLC-sturing boeit me. foto: Winnaar Robin Van Hoorick met zijn stagebegeleiders Stefaan Vermeulen, Michel Holemans (lector Elektromechanica) en Wim Marissen Bachelor Award 2011 Op vrijdagavond 9 december vond de prijsuitreiking plaats van de Bachelor Award De Bachelor Award in de categorie gezondheidszorg ging naar Stéphanie Mesmaekers. Stéphanie is oud-studente bachelor in de chemie en liep stage in het UZ Gent. Haar eindwerk behandelt de vergelijking van 2 methodes voor de genotypering van het humane papillomevirus in het kader van baarmoederhalsscreening. De jury beloonde haar eindwerk met 400 euro en bekrachtigt hiermee de grote meerwaarde van haar werk voor het werkveld. HoGent viel niet alleen met Natuur en Techniek in de prijzen. Ook KASK, meer bepaald de opleiding bachelor in de interieurvormgeving, kaapte een prijs weg met een eindwerk over de vormgeving van een kindvriendelijk ziekenhuis. Voor meer informatie over de Bachelor Award 2011, surf naar: Foto: Franz Hegemann, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bachelor.be, Stéphanie Mesmaekers en gastvrouw Virginie Claes Collega Vincent Willemyns als spreker op de studiedag Leren. Hoe? Zo! De stap naar het hoger onderwijs is voor veel leerlingen uit het secundair onderwijs niet evident. Om die kloof kleiner te maken is het belangrijk om zowel in het secundair als in het hoger onderwijs aandacht te besteden aan het versterken van leercompetenties, het uitwerken van aangepaste studietrajecten en het ondersteunen van jongeren bij hun studiekeuze. De studiedag Leren.Hoe?Zo! belichtte enkele bijzondere initiatieven die de leercompetenties van jongeren beter in kaart brengen. Eén van de sprekers was collega Vincent Willemyns. Naast zijn uiteenzetting over Start to breathe gaf Vincent een workshop Studiestress en faalangst onder controle: de methodes 0 tot 10 seconden en hartcoherentie. In deze workshop illustreerde Vincent de integratie van de 2 methodes. De essentie van de 0 tot 10 seconden -methode werd aan de hand van de stappen in de oefen-cd beknopt uiteengezet. De studiedag was een initiatief van het project Leren.Hoe?Zo! en Uitgeverij LannooCampus, in samenwerking met de Erasmushogeschool Brussel. nr 2

6 Wist je dat collega Els Persijn bevallen is van een flinke dochter? Laure werd op 27 juli 2011 verwelkomd door haar trotse ouders en zusje Lien.... Lieven Claeys zich de trotse papa van Senne mag noemen? Senne werd geboren op 4 augustus Karl Janssens de trotse papa is van Victor? Victor werd geboren op 3 september collega Ester Struelens op 27 november 2011 bevallen is? Papa Jurgen, zusje Hannah en broertjes Jaap en Wannes melden de blijde geboorte van Pim.... Lynn Quintyn met trots de geboorte van haar tweeling meldt? Ze beviel op vrijdag 9 van een flinke zoon Emile en een wolk van een dochter Amélie.... studenten landmeten op vraag van Radio 2 het middelpunt van Oost-Vlaanderen hebben berekend? Uit die berekening bleek een perceel in Heusden, een deelgemeente van Destelbergen, pal op het middelpunt te liggen. Het nieuws beheerste de ganse zomer het medialandschap.... het facultaire kleur niet oranje maar rood is? CMYK 0/90/86/0; RGB 255/0/0. Activiteitenkalender * Nieuwjaarsreceptie campus Schoonmeersen De gezamelijke faculteiten van campus Schoonmeersen nodigen jullie allen uit op de nieuwjaarsreceptie dd. maandag 9 januari 2012 om u. in de foyer van het B-gebouw. * Personeelsvergadering De personeelsvergadering gaat door op woensdag 18 januari 2012 om u. in het auditorium in het D-gebouw op campus Schoonmeersen. Nadien worden jullie allemaal uitgenodigd op het wandelbuffet. Eerstdaags mogen jullie een uitnodiging verwachten in jullie mailbox. * Bezoek van algemeen directeur Bert Hoogewijs en het managementscomité aan de faculteit. Op woensdag 25 januari 2012 ontvangt de faculteit het managementscomité van u. tot u. in het auditorum van het D-gebouw op campus Schoonmeersen. Op de agenda staat o.a. de reorganisatie van de opleidingscommissies en de vakgroepen. * Sid in Elk jaar organiseren de centra voor leerlingenbegeleiding en het Agentschap voor Onderwijscommunicatie in de vijf Vlaamse provincies studie-informatiedagen (SID-in). Laatstejaars secundair onderwijs maken er kennis met de brede waaier aan studie- en beroepsmogelijkheden na het secundair onderwijs. Data West-Vlaanderen 12 t.e.m. 14 januari 2012 Vlaams-Brabant 19 t.e.m. 21 januari 2012 Oost-Vlaanderen 26 t.e.m. 28 januari 2012 Limburg 1 t.e.m. 3 maart 2012 Antwerpen 8 t.e.m. 10 maart Een mooi eindjaar en een schitterend 2012 toegewenst!

Technologie nieuwsbrief

Technologie nieuwsbrief Technologie Olympiade 2011 HoGent zet mee haar schouders onder de pilooteditie van de Vlaamse Technologie Olympiade (VTO), een wedstrijd voor leerlingen uit het secundair onderwijs met feeling voor wetenschappen

Nadere informatie

Faculteitskrant. Alumni in de pers... Internationalisering... december 2012

Faculteitskrant. Alumni in de pers... Internationalisering... december 2012 Faculteitskrant Alumni in de pers... Wetenschappers van de vakgroep Bodemkunde van de UGent trokken half september naar het graafschap Wiltshire om het gebied rond het stenen monument Stonehenge te scannen.

Nadere informatie

Decaan. Adresgegevens campussen. Organisatiestructuur. FACULTEITSKRANT september 2014. Decaan Patrick Steelandt. Adres campus Schoonmeersen

Decaan. Adresgegevens campussen. Organisatiestructuur. FACULTEITSKRANT september 2014. Decaan Patrick Steelandt. Adres campus Schoonmeersen Decaan Decaan Patrick Steelandt Campus Schoonmeersen Gebouw C, lokaal C2.056 T 09 243 27 01 G 0477 61 49 58 patrick.steelandt@hogent.be Campus Melle Gelijkvloers, lokaal C0.005 T 09 243 27 01 G 0477 61

Nadere informatie

Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17

Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17 Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17 Beste ouders Beste opvoedingsverantwoordelijke Als ouder bent u nauw betrokken bij de studiekeuze van uw zoon of dochter. Ook de school en het

Nadere informatie

Faculteitskrant December 2015

Faculteitskrant December 2015 Activiteitenverslag De vakgroepen en opleidingen organiseerden alweer tal van events, studiedagen, workshops, lezingen en feestelijkheden tijdens dit eerste semester. Anderen waren van de partij op vak-

Nadere informatie

Faculteitskrant. Nieuw aan de faculteit Natuur en Techniek: de opleiding vastgoed-makelaardij in afstandsonderwijs.

Faculteitskrant. Nieuw aan de faculteit Natuur en Techniek: de opleiding vastgoed-makelaardij in afstandsonderwijs. Nieuw aan de faculteit Natuur en Techniek: de opleiding vastgoed-makelaardij in afstandsonderwijs. Met 2 kleine kinderen is de me-time beperkt. Toch wil ik meer zijn dan alleen een mama. Want hoe fantastisch

Nadere informatie

Faculteitskrant December 2013

Faculteitskrant December 2013 Bachelor worden, een goede keuze! Op een paar uitzonderingen na, kan je in het studieniveau van professionele bachelor eigenlijk alleen maar goede keuzes maken, zegt een studie van de VDAB. De opleidingen

Nadere informatie

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je alle informatie vinden die je nodig hebt. Wat moet je doen? 1. Lees de instructie op blad 2. 2.

Nadere informatie

Job- en Stage-event. Voorwoord. Geachte heer, Geachte mevrouw,

Job- en Stage-event. Voorwoord. Geachte heer, Geachte mevrouw, Job- en Stage-event Voorwoord Geachte heer, Geachte mevrouw, Wij zijn zeer verheugd om u in naam van de studentenkring Hermes ons jaarlijkse Job - en Stage-event te mogen voorstellen. Dit evenement hebben

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Het event vindt plaats op ons departement, zodat u uw bedrijf in een gemoedelijke sfeer kunt voorstellen aan onze studenten.

Het event vindt plaats op ons departement, zodat u uw bedrijf in een gemoedelijke sfeer kunt voorstellen aan onze studenten. 24 februari 2011 Job- en stage-event Hogeschooll Gentt Departtementt Toegepastte Ingeniieurswettenschappen Woord vooraf Geachte heer, Geachte mevrouw, Met trots stellen wij van de studentenvereniging Hermes

Nadere informatie

Hogescholen denken aan verhoging studiegeld

Hogescholen denken aan verhoging studiegeld De Morgen Hogescholen denken aan verhoging studiegeld Miljoen euro is het bedrag waar de hogescholen naar op zoek zijn. Oorzaak is het recordaantal inschrijvingen Nooit eerder studeerden er zo veel jongeren

Nadere informatie

ANTWOORD. Vraag nr. 572 van 1 september 2011 van KATHLEEN DECKX

ANTWOORD. Vraag nr. 572 van 1 september 2011 van KATHLEEN DECKX VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 572 van 1 september 2011 van KATHLEEN DECKX Leerlingen BSO Slaagkansen hoger

Nadere informatie

Projectdossier: Hoe organiseer ik een hybride evenement zodat het een meerwaarde geeft aan mijn bedrijf?

Projectdossier: Hoe organiseer ik een hybride evenement zodat het een meerwaarde geeft aan mijn bedrijf? Projectdossier: Hoe organiseer ik een hybride evenement zodat het een meerwaarde geeft aan mijn bedrijf? Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Opleiding Bachelor in het Toerisme en recreatiemanagement

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

Faculteitskrant NATUUR EN TECHNIEK

Faculteitskrant NATUUR EN TECHNIEK Decaan Decaan Patrick Steelandt C-gebouw, 4de verdieping 09 242 42 60 0477 61 49 58 patrick.steelandt@hogent.be Hoofdzetel Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg 1 9000 Gent www.hogent.be/fnt

Nadere informatie

Textieltechnologie. Bachelor via studieomvangvermindering NIEUWE TRAJECTEN TOT EEN UNIEKE OPLEIDING

Textieltechnologie. Bachelor via studieomvangvermindering NIEUWE TRAJECTEN TOT EEN UNIEKE OPLEIDING Textieltechnologie Bachelor via studieomvangvermindering vanuit een bachelor in de modetechnologie vanuit een bachelor in het industrieel productontwerpen of in de productontwikkeling vanuit een technisch-wetenschappelijk

Nadere informatie

Technologie nieuwsbrief

Technologie nieuwsbrief Prowood De opleiding houttechnologie was standhouder op de houtvakbeurs Prowood van 10 tot 14 november 2009 in Flanders Expo. Niet minder dan 2429 leerlingen uit de derde graad SO kwamen op donderdag even

Nadere informatie

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123.nl Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke studie past goed bij jou? Misschien weet je al jaren

Nadere informatie

B.S.T. Beperkte statistische telling van de studenten in het hoger onderwijs op 31 oktober 2003. Academiejaar 2003-2004

B.S.T. Beperkte statistische telling van de studenten in het hoger onderwijs op 31 oktober 2003. Academiejaar 2003-2004 B.S.T. Beperkte statistische telling van de studenten in het hoger onderwijs op 31 oktober 2003 Academiejaar 2003-2004 Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap departement Onderwijs Inhoudsopgave Hoger onderwijs

Nadere informatie

ANTWOORD. Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN

ANTWOORD. Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN Hoger onderwijs Werkstudenten Onder

Nadere informatie

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL?

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? n Bachelor in de agro- en biotechnologie 2 Beste PXL-student, Als (bijna) kersverse professionele bachelor zoek je misschien een geschikte overgang naar

Nadere informatie

ONTHAALWEEK BACHELOR IN DE AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE MODELTRAJECT 1

ONTHAALWEEK BACHELOR IN DE AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE MODELTRAJECT 1 ONTHAALWEEK BACHELOR IN DE AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE MODELTRAJECT 1 DINSDAG 16 SEPTEMBER 2014: CAMPUS SCHOONMEERSEN (GENT) 8.30 uur 12.30 uur: FACULTATIEF Mogelijkheid tot installatie Windows to Go USB-stick

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 09 Individueel traject

Nadere informatie

Faculteitskrant December 2014

Faculteitskrant December 2014 Iedereen beroemd! Ken je de jongeman nog die geen geen flauw idee had welke richting hij wou uitgaan na het secundair onderwijs? Brecht Herteleer mocht, op de hielen gezeten door een cameraploeg van Iedereen

Nadere informatie

ZER Informatica. Programma-evaluatie. Resultaten programma-evaluatie. 5 enquêtes:

ZER Informatica. Programma-evaluatie. Resultaten programma-evaluatie. 5 enquêtes: ZER Informatica Resultaten programma-evaluatie Programma-evaluatie 5 enquêtes: - Overgang secundair onderwijs universiteit - Studenten die niet aan examens deelnamen / met hun opleiding stopten - Evaluatie

Nadere informatie

Wel of niet naar het buitenland?

Wel of niet naar het buitenland? Wel of niet naar het buitenland? EEN INVENTARISATIE ANJA VAN DEN BROEK Startmonitor : een tussenjaar Tussenjaar in buitenland? Achtergrond Waarom willen scholieren naar het buitenland? Wat verwachten ze

Nadere informatie

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel 1 Inleiding Naar aanleiding van het nieuwe kwaliteitszorgsysteem dat werd ingevoerd bij de opschorting van de opleidingsvisitaties, werd beslist om

Nadere informatie

Jongeren ten opzichte van hun eerste job 15-09-2008

Jongeren ten opzichte van hun eerste job 15-09-2008 Jongeren ten opzichte van hun eerste job Samenvatting 15-09-2008 van de resultaten a Market Probe division Doelstelling van het onderzoek 2 3 Kennis over de jongeren ten aanzien van het einde van hun studies

Nadere informatie

De faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.... in een notendop. Rik Van de Walle decaan

De faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.... in een notendop. Rik Van de Walle decaan De faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur... in een notendop Rik Van de Walle decaan Wie zijn we? Wat doen we? Kerntaken van de faculteit (en de universiteit) onderwijs wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Schoolverlaters bevraagd

Schoolverlaters bevraagd sessie 3 De wereld op de stoep: Schoolverlaters bevraagd Lieven Tusschans Stad Gent Werk en Economie Dienst Werk Schoolverlaters bevraagd Europa 2020 (schoolverlaters, kwalificaties, werkloosheid) Dienst

Nadere informatie

Concerten, optredens en activiteiten

Concerten, optredens en activiteiten 1 Kalender activiteiten academiejaar 2013-2014 Concerten, optredens en activiteiten Zondag 13 oktober 2013 Door de leerlingen van de academie Zondag 13 oktober 2013 Openstelling van het gebouw van de academie

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 Erkend traject naar werk door VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 In één schooljaar klaar om te studeren in het Nederlands WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten en cursisten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten en cursisten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten BASISONDERWIJS Leerlingen HOGER ONDERWIJS Studenten en cursisten A Hoger beroepsonderwijs 1 cursisten HBO5 verpleegkunde (1) 3 inschrijvingen in de specifieke lerarenopleiding van het volwassenenonderwijs

Nadere informatie

MOVING MINDS Magazine

MOVING MINDS Magazine MOVING MINDS Magazine KHLIM-Focus december 2014 UC Leuven-Limburg, Agoralaan Gebouw B, bus 1, 3590 Diepenbeek Afgiftekantoor 3500 Hasselt P109348 VAN LEUVEN OVER DIEST, HASSELT EN DIEPENBEEK TOT GENK p4-5

Nadere informatie

INSCHRIJVEN AAN DE HOGESCHOOL

INSCHRIJVEN AAN DE HOGESCHOOL Je wil je inschrijven aan de Hogeschool en je zoekt informatie op het internet. De teksten zijn gebaseerd op de website van de Hogeschool Antwerpen. Voor de correcte info van dit moment: surf naar www.ha.be.

Nadere informatie

Faculteitskrant. Decaan. Belangrijke telefoonnummers. Organisatiestructuur. september 2012

Faculteitskrant. Decaan. Belangrijke telefoonnummers. Organisatiestructuur. september 2012 Decaan Decaan Patrick Steelandt campus Schoonmeersen gebouw C, lokaal C2.56 Tel. 09 243 27 01 GSM 0477 61 49 58 patrick.steelandt@hogent.be campus Melle gelijkvloers, C0.5 GSM 0477 61 49 58 patrick.steelandt@hogent.be

Nadere informatie

Onderzoek. Stappenplan

Onderzoek. Stappenplan Als het einde van het secundair onderwijs dichtbij komt, moet je weer een belangrijke keuze maken. Ga je verder studeren of zoek je een job. Beide keuzes kosten veel energie en hebben een redelijk grote

Nadere informatie

Stages in de watersector

Stages in de watersector Infobrochure Stages in de watersector Overzicht van stagemogelijkheden binnen de opleidingen aangeboden door de buitengewone leden van TNAV: a) HOGENT (professionele bachelor Chemie) b) Karel de Grote

Nadere informatie

Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL

Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL Geïntegreerde lerarenopleiding Aandacht

Nadere informatie

www.lne.be/ecocampus Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Bekijk de online versie nr. 16 - juni 2015 Wees erbij op het Knooppuntweekend voor Toekomstige Generaties Ecocampus brengt grondstoffenproblematiek

Nadere informatie

INFODAG: WOENSDAG 5 SEPTEMBER 2018 CAMPUS DE NAYER

INFODAG: WOENSDAG 5 SEPTEMBER 2018 CAMPUS DE NAYER INFODAG: WOENSDAG 5 SEPTEMBER 2018 CAMPUS DE NAYER FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN INFORMATIE VOOR ALLE OPLEIDINGEN BACHELOR IN DE INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN (INDUSTRIEEL INGENIEUR) SCHAKELEN

Nadere informatie

Student Positive Awards Document voor partnerschap

Student Positive Awards Document voor partnerschap Student Positive Awards Document voor partnerschap Een innovatief project, Een manier om te veranderen, Een uitreiking die jaarlijks 40.000 studenten bereikt Een initiatief van Meneer, Mevrouw Hieronder

Nadere informatie

Faculteitskrant. Nieuw beeldmateriaal! februari 2013

Faculteitskrant. Nieuw beeldmateriaal! februari 2013 Nieuw beeldmateriaal! Ereambassadeur HoGent Natuur en Techniek 2013 Tom Segers, General Manager Hesse Benelux NV. Over zijn ereambassadeurschap en de relatie met de opleiding houttechnologie... http://fnt.hogent.be/alumni/ereambassadeurs/

Nadere informatie

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST Wil je in België studeren aan een hogeschool of aan een universiteit? Als je je diploma secundair onderwijs niet in het Nederlands gehaald hebt, moet je een taaltest afleggen.

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 426 van 9 april 2014 van ANN BRUSSEEL

VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 426 van 9 april 2014 van ANN BRUSSEEL VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 426 van 9 april 2014 van ANN BRUSSEEL Geïntegreerde lerarenopleiding Aandacht

Nadere informatie

Jongeren helpen met een juiste studiekeuze: inleefdagen in het Ziekenhuis Maas en Kempen. ZMK en KaSOMK - Mosa-ic

Jongeren helpen met een juiste studiekeuze: inleefdagen in het Ziekenhuis Maas en Kempen. ZMK en KaSOMK - Mosa-ic Jongeren helpen met een juiste studiekeuze: inleefdagen in het Ziekenhuis Maas en Kempen ZMK en KaSOMK - Mosa-ic Wie zijn wij? Ziekenhuis Maas en Kempen twee campussen: campus Bree campus Maaseik Structurele

Nadere informatie

Volharding Durven Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Volharding Durven Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen HOGER onderwijs Strategie uitwerken Doen Volharding Durven Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzame economie Europa en het Gewest investeren in uw toekomst Europese Unie Europees Fonds voor Regionale

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

Faculteitskrant. Decaan. Belangrijke telefoonnummers. Organisatiestructuur. september 2013

Faculteitskrant. Decaan. Belangrijke telefoonnummers. Organisatiestructuur. september 2013 Decaan Decaan Patrick Steelandt campus Schoonmeersen gebouw C, lokaal C2.056 Tel. 09 243 27 01 GSM 0477 61 49 58 patrick.steelandt@hogent.be campus Melle gelijkvloers, C0.5 GSM 0477 61 49 58 patrick.steelandt@hogent.be

Nadere informatie

Hoe begeleidt u uw leerlingen in hun studiekeuze? Prof. Gert de Cooman Onderwijsdirecteur FEA

Hoe begeleidt u uw leerlingen in hun studiekeuze? Prof. Gert de Cooman Onderwijsdirecteur FEA Hoe begeleidt u uw leerlingen in hun studiekeuze? Prof. Gert de Cooman Onderwijsdirecteur FEA DE OPLEIDINGEN DRIE GROTE RICHTINGEN BURGERLIJK INGENIEUR BURGERLIJK INGENIEUR-ARCHITECT INDUSTRIEEL INGENIEUR

Nadere informatie

POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS

POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate Create Design POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate, design & create Waarom kiezen voor dit postgraduaat? Je maakt op een unieke manier kennis met de industrie door middel

Nadere informatie

Meer dan leerlingen ontdekken technologie tijdens eerste Techniekfestival

Meer dan leerlingen ontdekken technologie tijdens eerste Techniekfestival 21 mei 2019, 11:30 (CEST) Meer dan 2.000 leerlingen ontdekken technologie tijdens eerste Techniekfestival Op donderdag 23 mei 2019 nemen meer dan 2.000 leerlingen deel aan de eerste editie van het Techniekfestival.

Nadere informatie

voedings- en dieetkunde

voedings- en dieetkunde Academiejaar 2014/2015 bachelor voedings- en dieetkunde voedings- en dieetkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor voedingsen dieetkunde voedings- en dieetkunde Je ideale opleiding kiezen uit

Nadere informatie

Programma opendeurdag. campus Schoonmeersen 25 april 2015

Programma opendeurdag. campus Schoonmeersen 25 april 2015 Programma opendeurdag campus Schoonmeersen 25 april 2015 Opendeurdag 2015 Welkom op de campus Schoonmeersen! De HoGent telt bijna 14.000 studenten die les volgen op acht campussen. Meer dan 7.000 daarvan

Nadere informatie

Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Afdeling Gottem Grammene

Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Afdeling Gottem Grammene Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Afdeling Gottem Vzw Katholieke Scholen Regio Deinze Beste ouder(s) Bij de start van een nieuw jaar horen wensen: Beste wensen voor het nieuwe jaar Met lente: hoop Zomerse warmte

Nadere informatie

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen!

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen! Studiek e uze Neem je tijd voor belangrijke stappen! Alles over studiekeuze Vlaamse infolijn - Onderwijs tel. 1700 (gratis nummer) Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be Departement Onderwijs www.onderwijs.vlaanderen.be

Nadere informatie

HGSR-Enquê tê. Cijfergegevens en bespreking

HGSR-Enquê tê. Cijfergegevens en bespreking HGSR-Enquê tê Cijfergegevens en bespreking In januari 2013 heeft de HGSR een enquête afgenomen onder de (oud-)studenten van HoGent. In dit document kan u de resultaten vinden en de analyse er van. Inhoudstafêl

Nadere informatie

BACHELOR IN HET VASTGOED - LANDMETEN EN MAKELAARDIJ) MODELTRAJECT 1

BACHELOR IN HET VASTGOED - LANDMETEN EN MAKELAARDIJ) MODELTRAJECT 1 BACHELOR IN HET VASTGOED - LANDMETEN EN MAKELAARDIJ) MODELTRAJECT 1 ONTHAALWEEK WOENSDAG 16 SEPTEMBER 2015 8.15 uur 9.15 uur Voorstelling Bib en aanverwante diensten door dhr. Bruno Bevernaegie, bibliothecaris,

Nadere informatie

DOORSTUDEREN NA HET HBO

DOORSTUDEREN NA HET HBO DOORSTUDEREN NA HET HBO Met welke financiële gevolgen moet je rekening houden? Informatie van het Avans Studentendecanaat Stand van zaken 2015-2016 Kenmerk: 14 september 2015 Studeren na het HBO: onderwerpen

Nadere informatie

ie-net INGENIEURS MET PASSIE VOOR TECHNOLOGIE EN WETENSCHAP www.ie-net.be

ie-net INGENIEURS MET PASSIE VOOR TECHNOLOGIE EN WETENSCHAP www.ie-net.be ie-net INGENIEURS MET PASSIE VOOR TECHNOLOGIE EN WETENSCHAP www.ie-net.be WIE ZIJN WIJ? ie-net is een onafhankelijke ingenieursvereniging die ingenieurs verbindt en bijdraagt tot een optimale inzet van

Nadere informatie

Valérie Gillis. Universiteit Antwerpen Departement Communicatie. In opdracht voor International Students Office

Valérie Gillis. Universiteit Antwerpen Departement Communicatie. In opdracht voor International Students Office Valérie Gillis Universiteit Antwerpen Departement Communicatie In opdracht voor International Students Office +32 3 265 31 89 internationalstudents@uantwerpen.be Hoger onderwijs in Vlaanderen Twee cycli:

Nadere informatie

Hoger onderwijs, lager onderwijs, schoolloopbaan, schoolse vertraging, secundair onderwijs, universitair onderwijs, watervalsysteem, zittenblijven

Hoger onderwijs, lager onderwijs, schoolloopbaan, schoolse vertraging, secundair onderwijs, universitair onderwijs, watervalsysteem, zittenblijven 1. Referentie Referentie Duqué, H. (1998). Zittenblijven en schoolse vertraging in het Vlaams onderwijs. Een kwantitatieve analyse 1996-1997. Onuitgegeven onderzoeksrapport, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap,

Nadere informatie

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen?

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Welke percepties leven er bij werknemers en studenten omtrent de logistieke sector? Lynn De Bock en Valerie Smid trachten in hun gezamenlijke masterproef

Nadere informatie

Evaluatie Regionale infosessies 2016

Evaluatie Regionale infosessies 2016 Evaluatie Regionale infosessies 2016 In 2016 deed VVKP zijn Tour de Flandre en bezocht zo 6 Vlaamse zorgregio s waar reeds consensus over bestaat binnen de Vlaamse Overheid. Overzicht 1. Vlaams Brabant

Nadere informatie

Klaar voor een universitaire studie in Vlaanderen?

Klaar voor een universitaire studie in Vlaanderen? Klaar voor een universitaire studie in Vlaanderen? Februari 2019 Mieke Vermeire Marnix Van Roosbroeck International Students Office Universiteit Antwerpen +32 3 265 31 89 internationalstudents@uantwerpen.be

Nadere informatie

Studeren na het HBO. stand van zaken 2014-2015. Informatie van het Avans Studentendecanaat

Studeren na het HBO. stand van zaken 2014-2015. Informatie van het Avans Studentendecanaat Studeren na het HBO stand van zaken 2014-2015 Informatie van het Avans Studentendecanaat 1 Studeren na het HBO: onderwerpen 1. Wat moet je weten over het collegegeld als je kiest voor een nieuwe bachelor

Nadere informatie

Het is dan ook belangrijk dat jongeren bewust kiezen voor STEM-opleidingen.

Het is dan ook belangrijk dat jongeren bewust kiezen voor STEM-opleidingen. VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL Geïntegreerde lerarenopleiding Aandacht

Nadere informatie

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015.

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 557 van ANN BRUSSEEL datum: 9 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Toelatingsexamen arts en tandarts -

Nadere informatie

Studeren na het HBO. stand van zaken 2013-2014. Informatie van het Avans Studentendecanaat

Studeren na het HBO. stand van zaken 2013-2014. Informatie van het Avans Studentendecanaat Studeren na het HBO stand van zaken 2013-2014 Informatie van het Avans Studentendecanaat 1 Studeren na het HBO: onderwerpen 1. Wat moet je weten over het collegegeld als je kiest voor een nieuwe bachelor

Nadere informatie

Aan alle eerstejaarsstudenten Logopedie Campus Brugge Academiejaar

Aan alle eerstejaarsstudenten Logopedie Campus Brugge Academiejaar Aan alle eerstejaarsstudenten Logopedie Campus Brugge Academiejaar 2019-2020 Beste student Beste ouder Binnenkort start je met de bacheloropleiding logopedie in de hogeschool VIVES, bij ons op campus Brugge.

Nadere informatie

Campus Dansaert Campus Jette 2011

Campus Dansaert Campus Jette 2011 Campus Dansaert Campus Jette 2011 Talenttraining www.erasmushogeschool.be partner in de Universitaire Associatie Brussel Talenttraining? Ben ik goed voorbereid op het hoger onderwijs? Wat boeit me? Waarin

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

Aan alle eerstejaarsstudenten Ergotherapie Campus Brugge Academiejaar

Aan alle eerstejaarsstudenten Ergotherapie Campus Brugge Academiejaar Aan alle eerstejaarsstudenten Ergotherapie Campus Brugge Academiejaar 2019-2020 Beste student Beste ouder Binnenkort start je met de bacheloropleiding ergotherapie in de hogeschool VIVES, bij ons op campus

Nadere informatie

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen!

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen! Studiek e uze Neem je tijd voor belangrijke stappen! Alles over studiekeuze Vlaamse infolijn - Onderwijs tel. 1700 (gratis nummer) Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be Departement Onderwijs www.ond.vlaanderen.be

Nadere informatie

Verder studer e n. Wat je best weet als student in spé

Verder studer e n. Wat je best weet als student in spé Verder studer e n Wat je best weet als student in spé Alles over verder studeren Alles over centen voor studenten www.centenvoorstudenten.be www.cebud.be www.studietoelagen.be Lees ook onze folder Studietoelage

Nadere informatie

INHOUD. Geschiedenis Missie Structuur Onderwijs. Internationaal Netwerk Rankings Personeel Onderzoek

INHOUD. Geschiedenis Missie Structuur Onderwijs. Internationaal Netwerk Rankings Personeel Onderzoek INHOUD Geschiedenis Missie Structuur Onderwijs Internationaal Netwerk Rankings Personeel Onderzoek 2 200 JAAR GESCHIEDENIS 3 TIJDSLIJN 1817 1876-1890 1991 2013 2017 Plechtige opening Onderzoek wordt Naamsverandering

Nadere informatie

uitnodiging Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We vragen u om tijdig uw aanwezigheid te bevestigen.

uitnodiging Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We vragen u om tijdig uw aanwezigheid te bevestigen. 2 uitnodiging De Vlaamse Erfgoedbibliotheek snijdt een nieuw hoofdstuk aan. Het afgelopen jaar werd er hard gewerkt om deze netwerkorganisatie voor erfgoedbibliotheken vorm te geven. Nu zijn we klaar om

Nadere informatie

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Een initiatief van het SEN vzw, i.s.m. het Verwijzersplatform vzw Samenwerken met collega

Nadere informatie

Faculteitskrant Februari 2014

Faculteitskrant Februari 2014 HoGent Doen! SID-in 2014 Vooreerst bedanken wij alle collega s die zich tijdens deze editie (hebben) in(ge)spannen om studiekiezers te informeren over onze opleidingen. Voor wie niet in de mogelijkheid

Nadere informatie

Netwerk van vrouwen met een actieve en ondernemende houding

Netwerk van vrouwen met een actieve en ondernemende houding Netwerk van vrouwen met een actieve en ondernemende houding DEEL, LEER EN INSPIREER BIJ ARTEMIS Laat jij professioneel niets aan het toeval over? Bij Artemis ben je aan het juiste adres. Artemis is een

Nadere informatie

snapshots uit onderzoek naar seksuele en reproductieve gezondheid

snapshots uit onderzoek naar seksuele en reproductieve gezondheid snapshots uit onderzoek naar seksuele en reproductieve gezondheid 2 Freedom can not be achieved unless the women have been emancipated form all forms of oppression. Nelson Mandela Beste lezer, Met trots

Nadere informatie

0 1 19 46 11 77 3,87 persoonlijke groei, maatschappelijk engagement)

0 1 19 46 11 77 3,87 persoonlijke groei, maatschappelijk engagement) KWALITEITSBAROMETER STUDENTEN (AFNAME 2e SEMESTER 09-10) Bachelor in de Medische beeldvorming Algemeen # respondenten: 84 (51,2%) imago van HUB in Vlaanderen imago van HUB in Vlaanderen internationale

Nadere informatie

Lichamelijke Opvoeding

Lichamelijke Opvoeding Academiejaar 2014/2015 bachelor onderwijs Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor onderwijs Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding Je ideale opleiding

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten HOGER ONDERWIJS Studenten A Hoger beroepsonderwijs 1 cursisten HBO5 verpleegkunde (1) 3 inschrijvingen in de specifieke lerarenopleiding (1) 1 inschrijvingen naar finaliteit (1)(2) go vgo ogo Totaal cursisten

Nadere informatie

Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Faculteit Industriële Ingenieursschappen Infodag: woensdag 6 september 2017 TECHNOLOGIECAMPUS DE NAYER Informatie voor alle opleidingen Bachelor in de industriële schappen (industrieel ingenieur) Schakelen

Nadere informatie

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba zorgmanagement 06 Situering 09 Algemene informatie VOORWOORD Het personeel en de studenten van de bachelor na bachelor opleiding

Nadere informatie

Hieronder volgen relevante gegevens van de enquête gevoerd door het Crowdfundingplatform CATARSE.ME begin 2014.

Hieronder volgen relevante gegevens van de enquête gevoerd door het Crowdfundingplatform CATARSE.ME begin 2014. Hieronder volgen relevante gegevens van de enquête gevoerd door het Crowdfundingplatform CATARSE.ME begin 2014. Inhoud 1. Profiel deelnemend publiek 2. De enquête a. Donateurs: hun voorkeur om een project

Nadere informatie

Bachelor in vroedkunde. KHLeuven

Bachelor in vroedkunde. KHLeuven Bachelor in vroedkunde KHLeuven aangename KENNISMAKING 1 vroedkunde Waarom zou je? Hallo! We kennen elkaar nog niet, maar wees gerust: lang zal dat niet duren. Aan de Katholieke Hogeschool Leuven weten

Nadere informatie

Word jij de leraar van morgen? Educatieve masteropleidingen UHasselt

Word jij de leraar van morgen? Educatieve masteropleidingen UHasselt Word jij de leraar van morgen? Educatieve masteropleidingen UHasselt Overzicht 1. Hervorming lerarenopleidingen 2. Educatieve masteropleidingen UHasselt 3. Opleidingsprofiel EM UHasselt 4. Opleidingsprogramma

Nadere informatie

Lijst van erkende opleidingscentra voor het verstrekken van de aanvullende vorming voor milieucoördinatoren

Lijst van erkende opleidingscentra voor het verstrekken van de aanvullende vorming voor milieucoördinatoren Vlaamse overheid Afdeling Milieuvergunningen Dienst Beste Beschikbare Technieken en Erkenningen T 02 553 79 97, F 02 553 79 95 erkenningen@lne.vlaanderen.be Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 BRUSSEL

Nadere informatie

Planning onthaaldagen Bachelor in het Onderwijs: Secundair Onderwijs (Campus Brussel)

Planning onthaaldagen Bachelor in het Onderwijs: Secundair Onderwijs (Campus Brussel) Planning onthaaldagen Bachelor in het Onderwijs: Secundair Onderwijs (Campus Brussel) Startdagen maandag 18 en dinsdag 19 september 2017 1BaSO 9u-16u 3306 Opfriscursus wiskunde Ilse Trappeniers, docent

Nadere informatie

BACHELOR IN DE AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE MODELTRAJECT 1 ONTHAALWEEK

BACHELOR IN DE AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE MODELTRAJECT 1 ONTHAALWEEK BACHELOR IN DE AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE MODELTRAJECT 1 ONTHAALWEEK WOENSDAG 18 SEPTEMBER 2019: CAMPUS MELLE 1 STE JAAR DIERENZORG 8.15 uur 10.30 uur Onthaal, verwelkoming en voorstelling van de faculteit

Nadere informatie

BACHELOR IN DE AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE - MODELTRAJECT 1

BACHELOR IN DE AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE - MODELTRAJECT 1 BACHELOR IN DE AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE - MODELTRAJECT 1 ONTHAALWEEK WOENSDAG 19 SEPTEMBER 2018: CAMPUS MELLE 1 STE JAAR DIERENZORG 8.30 uur 10.00 uur Onthaal, verwelkoming en voorstelling van de faculteit

Nadere informatie

Speel je met ons mee?

Speel je met ons mee? Nieuwsbrief november 2017-2018 Speel je met ons mee? Leren door te spelen, spelen met elkaar, spelen en zo leren, leren van elkaar! Joepie, onze Kerstspecial komt stilletjes aan dichterbij en wij kijken

Nadere informatie

Gezin en arbeid: naar een win-win relatie. 22 februari 2013. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool-Universiteit Brussel

Gezin en arbeid: naar een win-win relatie. 22 februari 2013. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool-Universiteit Brussel Gezin en arbeid: naar een win-win relatie 22 februari 2013 Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool-Universiteit Brussel Gezin en arbeid: naar een win-winrelatie Tewerkstelling betekent een

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie