WP 8.1 Ontwikkelen gebruikersgroep testen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WP 8.1 Ontwikkelen gebruikersgroep testen"

Transcriptie

1 WP 8.1 Ontwikkelen gebruikersgroep testen Inleiding In werkpakket 8 testen we het eerste opleidingsonderdeel bij 52 personeelsleden van het AZ Groeninge. De 52 personeelsleden zijn verdeelt over de 6 persona die in werkpakket 3 zijn bepaald. Op die manier hebben we een gedifferentieerde gebruikersgroep die gelijkmatig verdeelt is over de 6 verschillende functies, namelijk informaticus, manager, arts, verpleger, technisch personeel en onderhoudspersoneel. Doel van de gebruikersgroep testen De gebruikersgroep testen werden geïntroduceerd vanuit verschillende doelstellingen binnen het project, namelijk het testen van het eerste opleidingsonderdeel van de Serious Game in het kader van (1) het in kaart brengen van de mogelijke kennisoverdracht na het spelen van de game, (2) het in kaart brengen van de ervaringen en bevindingen van de doelgroep betreffende het spelen van de game. In functie van deze doelstellingen werd beoogd relevante data te verzamelen, betreffende het uiteindelijke doelpubliek van het project, aan de hand van kwalitatieve en kwantitatieve methoden. De uiteindelijke test werd ontworpen door de projectmedewerkers binnen Howest (Digital Arts & Entertainment, Industrieel Ontwerp en Toegepaste Psychologie). De opbouw van de test De test zelf bestaat uit 5 fases. 1) Algemene introductie en informed consent In de informatiefase worden de testpersonen ingelicht over het verloop van de test. De verschillende stappen worden uitgelegd. De testpersonen worden eveneens gevraagd om luidop te denken tijdens het volgen van de opleiding, op die manier kan de observator meer info bekomen over de ervaring van de testpersonen met het volgen van de opleiding. De proefpersonen krijgen een informed consent (zie bijlage 1) waarin de gebruikersgroep test wordt beschreven. 2) Het invullen van de persoonlijke gegevens De persoonskenmerken van de testpersonen worden opgevraagd, op die manier kan daarna een analyse uitgevoerd worden waarmee we bepalen of er correlaties zijn tussen de persoonskenmerken en de scores op de pre- en posttest. De persoonskenmerken vragenlijst vind je in bijlage 2. 3) Het afnemen van de pre test Een kennistest wordt afgenomen voor het volgen van de opleiding. De kennistest bevraagt aan de hand van 8 vragen de voorkennis van de testpersonen omtrent de kennis die ze tijdens de opleiding zullen aangeboden krijgen. De kennistest vind je in bijlage 1. 4) Het volgen van het eerste opleidingsonderdeel Het eerste opleidingsonderdeel wordt op de computer uitgevoerd door de proefpersonen. De testcomputer is zo ingesteld dat het scherm en de audio wordt opgenomen. De video en audiogegevens zullen daarna geanalyseerd worden om de ervaringen van de testpersonen in kaart te brengen en de opleiding te optimaliseren. Er wordt eveneens aan de testpersonen gevraagd om luidop te denken, op die manier kan de opleidingservaring geanalyseerd worden. Per testpersoon is er eveneens een observator aanwezig die aan de hand van een vooropgestelde

2 checklist de test van de proefpersoon observeert. Direct na het volgen van de opleiding heeft de observator een kort interview met de proefpersoon aan de hand van een vooraf opgemaakte vragenlijst. De checklist en vragenlijst voor de observatie en het interview vind je in bijlage 3. 5) Afname CEGEQ vragenlijst Na het volgen van de opleiding wordt een verkorte versie van de CEGEQ vragenlijst ingevuld door de testpersonen. De vragenlijst meet de ervaring van de speler op 5 schalen: controle, plezier, mogelijkheden, ownership en gameplay. 6) Afname van de posttest De kennistest wordt opnieuw afgenomen. De pre- en posttest is dezelfde test. Het zou kunnen zijn dat het leereffect beïnvloed wordt door 2 keer dezelfde test af te nemen. De testgroep is echter te klein om met verschillende testen te gaan werken.

3 Het eerste opleidingsonderdeel. In deze rubriek beschrijven we het eerste opleidingsonderdeel zoals deze door de gebruikers wordt doorlopen. Aan de hand van screenshots en korte stukken tekst geven we een overzicht van het eerste opleidingsonderdeel. De structuur van het eerste opleidingsonderdeel: 1. Opstarten a. Hoofdmenu b. Game start 2. Introductie navigatie a. Algemeen b. Stappen c. Draaien d. Zoomen 3. Introductie interactie a. Object interactie 4. Kleine brand a. Opzoeken kamer b. Pop-up quiz c. Infofiches d. Alarm slaan e. Pop-up quiz f. Bluspoging g. Brandblusser h. Brandhaspel i. Branddeken j. Einde 1. Opstarten a. Hoofdmenu Voorlopig is het opstartscherm beperkt tot opleiding 1: kleine brand. Tijdens de test was dit het scherm dat de gebruikers te zien kregen op de computer. Selectie mogelijke opleidingsonderdelen. Andere mogelijkheden staan nog niet actief. Tijdens de introductie sessie kan de gebruiker kennis maken met de bediening van de avatar en de interface. Rechtsonder geeft de brandweerman de instructies. Na het voltooien van een bepaalde opdracht komt er feedback van de instructeur, gevolgd door een nieuwe instructie. Dit loopt samen

4 met visuele feedback, waarbij het gesprekvenster met een animatie herladen word. Bijkomende visuele feedback is opdracht specifiek, zoals het openen van de deur na het voltooien van de introductie sessie in het eerste level. b. Game start Introductie sessie blijft beperkt tot deze kamer, na voltooiing kan de speler de rest van het verdiep verkennen. De opdrachten in het eerste opleidingsonderdeel zijn hieronder chronologisch terug te vinden. Na de opdracht staat een korte omschrijving van wat de speler dan dient uit te voeren om naar de volgende opdracht te kunnen gaan. 2. Introductie navigatie a. Algemeen In de eerste kamer worden de basis opleidingsonderdeel bedieningen, avatar en interface, aangeleerd. Zolang deze er niet op zitten gaat de deur niet open, dit om het speelveld beperkt te houden en de focus op de instructies te richten. b. Stappen Beweeg u rond in de omgeving door met de muis op de grond te klikken. De speler dient een minimum aantal stappen te zetten. Dit door ver genoeg van het startpunt van de avatar te klikken met de linkermuisknop. De avatar reageert door zich te navigeren naar het aangeklikte punt. c. Draaien U kunt de camera draaien door de rechter muisknop in te drukken en de muis te bewegen. Hier dien je de rechter muisknop ingedrukt te houden, terwijl je de muis naar links of rechts beweegt. De bevestiging word pas gegeven als een minimum aantal graden naar links en rechts bekomen is. De speler kan tijdens de gehele opleiding het zicht verdraaien. Er is een limitatie in rotatiehoek van 180. d. Zoomen Zoom de camera door te scrollen met het muiswiel. Hier dient de gebruiker het zicht uit te zoomen tot maximale hoogte bereikt is. De bevestiging word gegeven door het openen van de deur, evenals het gebruik van een pop-up venster. Ook hier komt de nieuwe opdracht direct zichtbaar, met actiepijl boven het interactie object.

5 Einde van de introductie, nu kan het volledige eerste opleidingsonderdeel gespeeld worden.

6 3. Introductie interactie Na het aanleren van de ingame navigatie word overgegaan naar het aanleren van interacties met actie objecten. a. Object interactie Bepaalde objecten in de scene kan je gebruiken door erop te klikken. Probeer dit nu eens door op de telefoon in de volgende kamer te klikken. Hier dient de speler op het telefoontoestel te klikken met de linkermuisknop. Er is een actie pijl aanwezig die extra aandacht plaatst op de positie van het telefoontoestel. Interactie object licht op bij hooveren met de cursor. Openen van interactie object telefoon. Sluit het scherm nu terug af door op het kruisje te klikken. Er is al interactie mogelijk met de telefoon, maar dit is nu nog niet van toepassing. Rechtsboven het pop-up venster is een sluit knop voorzien. Deze locatie valt samen met de navigatie in besturingssystemen. 4. Kleine brand Nu de basisbedieningen gekend zijn, gaan we van start met het eerste opleidingsonderdeel van de brandopleiding. Deze start met een oproep in kamer 1. a. Opzoeken kamer Ga even kijken wat de patiënt wil.

7 De avatar staat nu nog bij het telefoontoestel, na het afsluiten van de vorige opdracht. De kamernummers zijn te vinden op de deuren van de kamers. De speler dient met de linker muisknop op de deur klikken om deze te openen. De cursor word aangepast eenmaal de muis boven de deur hoovert. Bij het openen van de deur komt er een pop-up quiz. Pop-up quiz b. Pop-up quiz De quiz bestaat uit drie vragen, bij selectie van een keuze dient nog op de onderstaande knop geklikt te worden om deze keuze te bevestigen. Bij een foute keuze verandert de kleur van de geselecteerde optie naar rood en mag er een tweede poging aangevat worden. Tweede optie geselecteerd nadat de eerste fout aangegeven werd. c. Infofiches Voor meer informatie kunt u altijd de infofiches raadplegen. Na het selecteren van het correcte antwoord in de quiz sluit deze automatisch en komt deze instructie. Hier dient de speler op het fiche icoon te klikken, linksonder. Een actie pijl legt nadruk op de ficheknop. Bij het klikken op de ficheknop opent de sub-fiche zich.

8 Instructie om ficheknop te gebruiken. In de sub-fiche zijn de reeds verkregen fiches aanklikbaar. Momenteel is dit slechts de fiche alarm slaan. Ook hier legt een actie pijl nadruk op de positie van de sub-fiche. Daar dient de speler te klikken met de linkermuistoets. Bij hooveren over de tekstregel komt er een kader achter de lijn te staan. Sub-fiche. d. Alarm slaan Na het klikken op de tekstlijn opent de alarmfiche zich. Deze bestaat uit de theorie vanuit de brandpreventie opleiding. Met de scrol balk kan de volledige fiche gelezen worden. Na het lezen van de fiche kan de speler die op de gekende manier afsluiten, dan geeft de instructeur de volgende instructie.

9 Fiche 1: Alarm slaan. Ga eerst naar de telefoon en bel het interne noodnummer (9977). Evenals het eerste gebruik van de telefoon staat er nu ook een actie pijl boven het toestel. Via de reeds aangeleerde weg kan de speler de telefoon openen. Bij ingeven van het intern noodnummer kan gebruik gemaakt worden van de muis om de correcte cijfers in te toetsen. Afsluiten doe je door op het groene telefoontje te klikken. Actie pijl toont buiten beeld elementen. Sla nu eens alarm door op de branddrukknop te drukken. Bij het geven van deze instructie komen er verschillende pijlen tevoorschijn die de positie van de branddrukknoppen aanduiden. Bij het aanklikken van een branddrukknop opent het pop-up venster waar er effectief op de knop gedrukt dient te worden.

10 Pop-up venster branddrukknop. Dit venster sluit automatisch na het aanklikken van de drukknop. Daarna dient de avatar enkele stappen te verzetten en dan volgt een nieuwe pop-up quiz. e. Pop-up quiz Tweede pop-up quiz. f. Bluspoging Het verloop van deze quiz is gelijklopend met de vorige quiz. Na het selecteren van het correcte antwoord komt een nieuwe pop-up, ditmaal van de fiche 'een bluspoging uitvoeren'.

11 Fiche 2: Eén bluspoging uitvoeren. Na het afsluiten van deze fiche deelt de instructeur de volgende opdracht mee. g. Brandblusser Ga naar een brandblusser. Verschillende actie pijlen duiden de posities aan van alle brandblustoestellen. Via dezelfde manier gekende weg kan op het brandblustoestel geklikt worden. Actie pijlen tonen posities brandblustoestellen. Bij het selecteren van de brandblusser opent fiche 2.1 zich, ook deze sluit je af na het lezen van de fiche. Direct daarna opent de volgende pop-up en opdracht zich. Toon nu de 3 stappen om een brandblusser te activeren. In deze mini-quiz dient de speler de correcte volgorde aan te duiden om een brandblusser te gebruiken. Deze informatie is terug te vinden in de reeds gelezen fiches. Bij het hooveren over de lege tekstballon verschijnt een bijbehorende tekst waarin de actie van dat onderdeel geplaatst word. Mini-quiz brandblustoestel.

12 Via de knop linksonder worden de geselecteerde opties gereset, rechtsonder kan er bevestiging gegeven worden. Na het aanklikken van de volgorde lichten de correcte opties groen op, foute rood. Bij correcte keuze sluit de pop-up zich automatisch af en start de avatar automatisch met het gebruik van het brandblus toestel. Tijdens deze animatie kan de speler enkel zoomen en camerarotatie doorvoeren. Animatie brandblustoestel. Na het blussen van de vuilnisemmer komt de volgende instructie automatisch tevoorschijn. h. Brandhaspel Ga naar de dichtstbijzijnde brandhaspel. Actiepijlen tonen de positie van de brandhaspels, interactie is zoals bij vorige actie-objecten. Fiche 2.2 opent zich automatisch bij het klikken op de brandhaspel. Na het lezen kan dit venster gesloten worden. Dan opent de mini-quiz van de brandhaspel zich. Mini-quiz brandhaspel. De afhandeling van deze quiz is zoals de mini-quiz van de brandblusser. Na het selecteren van het correcte antwoord start ook hier een animatie waarin de avatar de brand blust.

13 Animatie brandhaspel. Na de animatie geeft de instructeur de volgende instructies. i. Branddeken Ga naar het dichtstbijzijnde branddeken. Hier is de verwerking gelijklopend bij eerdere brandblusmogelijkheden. Na het aanklikken van het branddeken opent de fiche zich. Bij deze af te sluiten komt de volgende instructie. Toon de juiste methode om het branddeken te gebruiken. Deze mini-quiz toont drie opties om het branddeken te gebruiken. Bij het hooveren met de cursor over een optie start de animatie en tonen de handjes hoe ze het deken gebruiken. Na het selecteren van de optie dien je te bevestigen. Bij een foute keuze kan je nogmaals proberen, een correcte keuze start de animatie van het branddeken. Mini-quiz branddeken. De animatie van het branddeken is gelijkaardig met de vorige instructie animaties.

14 Animatie branddeken. j. Einde Na het afwerken van de animatie is het eerste level afgelopen. Eindscherm level 1 Bij einde van elke level komt een pop-up met de punten die aan bod kwamen, evenals de behaalde score. Hier ziet de speler waar het fout ging, deze informatie zal in het LMS gebruikt worden.

15 Bijlage 1 Informed Consent ESF Project : Brandopleiding. Algemene introductie tekst voor de verwelkoming en informatieoverdracht naar de deelnemers van de gebruikersgroeptesten te AZ Groeninge WELKOM IEDEREEN BIJ DE GEBRUIKERSGROEPTESTEN BINNEN HET AZ GROENINGE. Eerst wil ik jullie bedanken voor jullie vrij tijd en medewerking aan deze gebruikerstest. Voor we van start gaan geef ik graag kort wat meer info omtrent deze gebruikerstest. Met dit ESF-project waarin het AZ-Groeninge en Howest partner zijn ontwikkelen we een serious game vanuit de bestaande brandopleiding die in het AZ-Groeninge wordt aangeboden. In het voorbije jaar hebben we verschillende testen en workshops georganiseerd met jullie, waarbij we stap voor stap het serious game hebben opgebouwd. We hebben nu het eerste deel van het serious game gerealiseerd. De definitieve opleiding gaat bestaan uit vier delen. Vandaag gaan jullie het eerste deel van de opleiding testen. De volledige test zal ongeveer ½ uur in beslag nemen en bestaat uit 3 grote delen. Ten eerste vul je een vragenlijst in voor de test. Ten tweede ga je het serious game, de opleiding testen. Ten derde ga je terug een vragenlijst invullen. Gedurende de test is er een observator aanwezig die u begeleidt bij het afleggen van de test. De observator mag geen hulp aanbieden tijdens het invullen van de vragenlijst en het volgen van de digitale opleiding. De observator is aanwezig om informatie te verzamelen, zodat we het serious game nog efficiënter kunnen afstemmen op jullie noden. We vragen eveneens om luidop te denken tijdens het spelen van het game. Het luidop denken zorgt ervoor dat de observator kan noteren wat er goed gaat en wat er minder goed gaat in het serious game. Voorbeeld : Mijn avatar loopt niet de richting uit die ik wil, wat een realistische achtergrond, Het scherm en het geluid van de computer worden eveneens opgenomen om daarna te analyseren. Tot slot wil ik nog meedelen dat alle verzamelde gegevens vertrouwelijk en met confidentialiteit worden verwerkt. Jullie naam zal niet worden bevraagd en de bekomen informatie zal tijdens het volledige project niet worden meegedeeld aan derden. Zo, succes met de testen, zijn er nog vragen.

16 Bijlage 2 Volgnr : Beste deelnemer, Vragenlijst dit document bestaat uit verschillende delen: 1) persoonlijke gegevens, 2) een aantal kennisvragen, en 3) een aantal vragen over de game die u straks zult spelen. Gelieve de instructies goed te volgen en de vragenlijst VOLLEDIG in te vullen. Hartelijk bedankt voor uw medewerking. Deel 1: Persoonlijke gegevens Geslacht : Man O Vrouw O Geboortejaar: Moedertaal: Functie binnen het AZ-Groeninge: O ICT er O Manager O Dokter O Verplegend personeel O Technisch personeel O Schoonmaak personeel O Andere:.. Hoe lang werkt u al bij het AZ Groeninge? O < 1 jaar O 1-3 jaar O 4-10 jaar O 11 jaar of meer Hoeveel keer hebt u reeds een brandopleiding gehad binnen het AZ Groeninge? O 0 keer O 1 keer O 2 keer O 3 keer O meer dan 3 keer Wanneer vond de laatst gevolgde brandopleiding plaats?..

17 GA nog NIET naar de volgende pagina. Wacht op instructies aub! Deel 2: Kennisvragen Vraag 1../2 Wat is de eerste actie bij het vaststellen van een brand? [Alarm Slaan] en/of [Intern Alarm Slaan] 2p. Vraag 2../2 Hoe doe je dat? (2 manieren) - [Via het interne noodnummer 9977] 1p. - [Via de branddrukknop] 1p. Vraag 3../4 Wat is de bijkomende actie bij een uitslaande brand? [Extern Alarm Slaan] 2p. Hoe doe je dat? [Bel 0112 met vast toestel of 112 met gsm.] 1p. [Geef de locatie, adres en aard van de noodsituatie door.] 1p. Vraag 4../5 Wat is de tweede actie bij het vaststellen van een brand? [Het uitvoeren van één bluspoging.] 2p. Over welke mogelijkheden beschik je? (3 mogelijkheden) - [Brandblusser] 1p. - [Brandhaspel] 1p. - [Branddeken] 1p. Ga aub naar de volgende pagina om de rest van de kennisvragen te beantwoorden.

18 Vraag 5../3 Hoe gebruik je een brandblustoestel? 1. [Pull] [Trekken] [Verwijderen van de veiligheidspin.] 1p. 2. [PUSH] [Drukken] [Het toestel onder druk plaatsen.] 1p. 3. [PHSST] [Knijpen] [Richt op de basis van de vlam.] 1p. Vraag 6../3 Hoe gebruik je een brandhaspel? 1. [Open de toevoerkraan] 1p. 2. [Rol de haspel af en benader de brand tot op 3 à 4 meter.] 1p. 3. [Open de kraan op ½ stand of vernevelde straal.] 1p. Vraag 7../3 Hoe gebruik je een branddeken? 1. [Wikkel het deken rond handen en armen.] 1p. 2. [Benader de brand rustig en voorzichtig.] 1p. 3. [Leg het branddeken voorzichtig op het brandend voorwerp.] 1p. Vraag 8../3 Welke verschillende soorten brandblussers zijn er? 1. [Poederblussers] 1p. 2. [Schuimblussers] 1p. 3. [CO²blussers] 1p. GA nog NIET naar de volgende pagina. Wacht op instructies aub!

19 Deel 3: Vragen over het deel van de opleiding die u zonet volgde of met andere woorden de de game die u net speelde. Ik vond het leuk om de game te spelen. Ik was tijdens of na het spelen van de game gefrustreerd. Ik zou de game nogmaals willen spelen. Ik had controle over de game. De besturing reageerde zoals ik het verwachte. Ik herinner me welke controllers ik dien te gebruiken om specifieke acties uit te voeren in het spel. Het ziekenhuis en de kamers zijn goed ontworpen. Het perspectief waarin ik het personage bekeek, verpeste mijn spel. Ik vond de game er grafisch goed uitzien. Ik wist wat ik moest doen om de game te voltooien. Het scenario in de game was interessant. Ik vond het scenario in de game maar niks. Ik zou graag veel tijd spenderen aan het spelen van deze game. Ik verveelde me

20 tijdens het spelen van de game. De game bleef me continu motiveren om verder te spelen. De game was uitdagend. De game was moeilijk. Ik begrijp de regels van de game. De interface van de game was duidelijk. Het bedienen van het personage (de verpleegster) ging vlot. Ga aub naar de volgende pagina om de rest van de vragen te beantwoorden. De opdracht- en instructievensters waren duidelijk. Ik heb het gevoel dat ik de opdrachten goed uitgevoerd heb. Ik heb in het spel goed gepresteerd. Ik heb het gevoel dat ik het spel waarschijnlijk beter heb gespeeld dan anderen. De algemene doelstelling van het spel was duidelijk. Tussentijdse doelstellingen werden telkens duidelijk gecommuniceerd. Ik kreeg feedback over mijn vooruitgang in het spel. Ik kreeg

21 onmiddellijk feedback over mijn acties. Ik kreeg onmiddellijk informatie over succes (of falen) van tussentijdse doelstellingen. De game is in staat om kennis bij te brengen. Door het spel is mijn kennis toegenomen. Ik slaagde erin de game te laten doen wat ik wou dat het deed. De game gaf me de vrijheid om te reageren zoals ik het zelf zou willen. De game maakte het moeilijk om te doen wat ik wou doen. GA nog NIET naar de volgende pagina. Wacht op instructies aub!

22 Deel 4: Kennistest Vraag 1../2 Wat is de eerste actie bij het vaststellen van een brand? [Alarm Slaan] en/of [Intern Alarm Slaan] 2p. Vraag 2../2 Hoe doe je dat? (2 manieren) - [Via het interne noodnummer 9977] 1p. - [Via de branddrukknop] 1p. Vraag 3../4 Wat is de bijkomende actie bij een uitslaande brand? [Extern Alarm Slaan] 2p. Hoe doe je dat? [Bel 0112 met vast toestel of 112 met gsm.] 1p. [Geef de locatie, adres en aard van de noodsituatie door.] 1p. Vraag 4../5 Wat is de tweede actie bij het vaststellen van een brand? [Het uitvoeren van één bluspoging.] 2p. Over welke mogelijkheden beschik je? (3 mogelijkheden) - [Brandblusser] 1p. - [Brandhaspel] 1p. - [Branddeken] 1p. Ga aub naar de volgende pagina om de rest van de kennisvragen te beantwoorden.

23 Vraag 5../3 Hoe gebruik je een brandblustoestel? 4. [Pull] [Trekken] [Verwijderen van de veiligheidspin.] 1p. 5. [PUSH] [Drukken] [Het toestel onder druk plaatsen.] 1p. 6. [PHSST] [Knijpen] [Richt op de basis van de vlam.] 1p. Vraag 6../3 Hoe gebruik je een brandhaspel? 4. [Open de toevoerkraan] 1p. 5. [Rol de haspel af en benader de brand tot op 3 à 4 meter.] 1p. 6. [Open de kraan op ½ stand of vernevelde straal.] 1p. Vraag 7../3 Hoe gebruik je een branddeken? 4. [Wikkel het deken rond handen en armen.] 1p. 5. [Benader de brand rustig en voorzichtig.] 1p. 6. [Leg het branddeken voorzichtig op het brandend voorwerp.] 1p. Vraag 8../3 Welke verschillende soorten brandblussers zijn er? 4. [Poederblussers] 1p. 5. [Schuimblussers] 1p. 6. [CO²blussers] 1p. EINDE VAN DE VRAGENLIJST BEDANKT!

24 Bijlage 3 Volgnr : Observatie van en interview met speler Dit document is voor de onderzoekers tijdens het testen van het prototype. Observaties tijdens het spelen van de game. 1 Zijn de instructies duidelijk voor de speler? Ja/nee 2 Neemt de speler voldoende tijd om de instructies door te nemen? Ja/nee 3 Begrijpt de speler wat hij moet doen? Ja/nee 4 Bestuurt de speler de avatar vlot tijdens het spelen? Ja/nee 5 Besteedt de speler tijd aan onnodige taken? Ja/nee 6 Bereikt de speler de vooropgestelde doelen? Ja/nee 7 Ergert de speler zich tijdens het spelen? Ja/nee 8 Beleeft de speler plezier tijdens het spelen? Andere observaties:

25 Kort interview met de speler (VOOR dat speler vragenlijst heeft ingevuld) Wat vindt u van het spel? (algemeen, niet sturen).... Wat vindt u van de instructies? (specifiek omtrent de instructies).... Wat vindt u van de spelervaring? (specifiek omtrent de spelervaring).... Wat vindt u van deze methode (spelen van een game) als opleidingsinstrument? Hebt u andere opmerkingen over het spel?

WP 8.3 Resultaten van de videoanalyse van de gebruiksgroeptesten.

WP 8.3 Resultaten van de videoanalyse van de gebruiksgroeptesten. WP 8.3 Resultaten van de videoanalyse van de gebruiksgroeptesten. Tijdens het doorlopen van het eerste opleidingsonderdeel werd bij elke persoon het beeldscherm opgenomen. Dit maakt het mogelijk om nadien

Nadere informatie

WP 8.2 Resultaten van Gebruikersgroeptesten AZ Groeninge, Januari 2014 ESF-Project SGGO

WP 8.2 Resultaten van Gebruikersgroeptesten AZ Groeninge, Januari 2014 ESF-Project SGGO WP 8.2 Resultaten van Gebruikersgroeptesten AZ Groeninge, Januari 2014 ESF-Project SGGO 30-03-2014 0 WP 8.2 RESULTATEN VAN GEBRUIKERSGROEPTESTEN RAPPORT & ANALYSE KWANTITATIEVE DATA ESF PROJECT : SGGO

Nadere informatie

3.2 ONTWIKKELEN TESTEN

3.2 ONTWIKKELEN TESTEN 3.2 ONTWIKKELEN TESTEN COMPUTERVAARDIGHEDEN VAN DOELPUBLIEK ESF PROJECT : EEN SERIOUS GAME ALS OPLEIDINGSTOOL VOOR VEILIGHEID EN PREVENTIE Barbara Plovie, Projectmedewerker Toegepaste Psychologie Howest

Nadere informatie

4 VERTALING VAN KENNIS NAAR

4 VERTALING VAN KENNIS NAAR 4 VERTALING VAN KENNIS NAAR SERIOUS GAME ESF PROJECT : EEN SERIOUS GAME ALS OPLEIDINGSTOOL VOOR VEILIGHEID EN PREVENTIE Joost Ingels, Projectmedewerker DAE-Research. Samuel Eeckhaut, Projectmedewerker

Nadere informatie

1. PROJECT DEFINIËREN

1. PROJECT DEFINIËREN 1. PROJECT DEFINIËREN ESF PROJECT : EEN SERIOUS GAME ALS OPLEIDINGSTOOL VOOR VEILIGHEID EN PREVENTIE Joost Ingels, Projectmedewerker DAE-Research. 1.1 IN KAART BRENGEN VAN HUIDIGE OPLEIDINGSVORM & PROBLEEMSTELLING

Nadere informatie

Serious game brandbestrijding. ESF project 4039

Serious game brandbestrijding. ESF project 4039 Serious game brandbestrijding. ESF project 4039 Serious game Infobundel Serious game brandbestrijding. ESF project 4039 az groeninge Behalen van kwaliteitslabel: JCI (Join Commision International) Naast

Nadere informatie

3.3 RESULTATEN VAN DE

3.3 RESULTATEN VAN DE 3.3 RESULTATEN VAN DE GEBRUIKERSGROEPTESTEN ESF PROJECT : EEN SERIOUS GAME ALS OPLEIDINGSTOOL VOOR VEILIGHEID EN PREVENTIE Barbara Plovie, Projectmedewerker Toegepaste Psychologie Howest Helga Peeters,

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Game On. Een online authoringstool voor mini-learning games. Handleiding

Game On. Een online authoringstool voor mini-learning games. Handleiding Game On. Een online authoringstool voor mini-learning games. Handleiding Dit is een stap-voor-stap handleiding voor instructeurs die een mini-learning game willen aanmaken. De handleiding is helder opgebouwd

Nadere informatie

Snel starten met Testweb Diagnose

Snel starten met Testweb Diagnose Snel starten met Testweb Diagnose WAAR? Je vind Testweb Diagnose op de volgende website: www.testweb.bsl.nl Je kunt inloggen in het groene vak aan de rechterkant: Direct inloggen Testweb Diagnose INLOGGEN

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

IMAP-handleiding Bookinto

IMAP-handleiding Bookinto IMAP-handleiding Bookinto Olivier Nuyts 2Ti6 Ewout Spitaels 2Ti6 Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Bachelor Toegepaste Informatica 2 de jaar Academiejaar 2010-2011 Overzicht Inleiding Bookinto

Nadere informatie

HANDLEIDING scholing voorbehouden en risicovolle handelingen

HANDLEIDING scholing voorbehouden en risicovolle handelingen HANDLEIDING scholing voorbehouden en risicovolle handelingen Je bent ingelogd met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord. In het onderstaande overzicht zie je onder cursusprofiel de e-learningen staan die

Nadere informatie

Basisinstructie GameMaker 8.0

Basisinstructie GameMaker 8.0 Basisinstructie GameMaker 8.0 Startscherm Gamemaker De onderstaande afbeelding toont het startscherm van Gamemaker. De betekenis van de belangrijkste symbolen in de menubalk zijn weergegeven. Het toevoegen

Nadere informatie

Handleiding Webviewer Radiologie

Handleiding Webviewer Radiologie Handleiding Webviewer Radiologie Versie 1.0 01/05/2013 Jan Yperman Ziekenhuis - Amaron bvba Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 Aanmelden als arts met login... 3 Aanmelden als patiënt... 5 Functionaliteiten

Nadere informatie

Find The Word. Design Document versie 0.1

Find The Word. Design Document versie 0.1 Find The Word Design Document versie 0.1 Author: Paul Meelen Bobby Goossens Vrije Ruimte, 2005 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 1 Document Geschiedenis...2 2 Introductie...3 2.1 Eigenschappen...3 3 Spel

Nadere informatie

Pebbles: Handleiding. Versie 5.0. Maurice Sammels Florian de Groot

Pebbles: Handleiding. Versie 5.0. Maurice Sammels Florian de Groot Pebbles: Handleiding Versie 5.0 Maurice Sammels 0798587 Florian de Groot 0777825 Inhoudsopgave: Introductie:... 3 Controls:... 4 Keybord Controls:... 4 Muis Controls:... 5 Ingame Interfases... 7 Inlogen:...

Nadere informatie

Instructie: Werken met de nieuwe omgeving

Instructie: Werken met de nieuwe omgeving Instructie: Werken met de nieuwe omgeving In dit document vind je een beschrijving hoe de nieuwe omgeving werkt en wat de grootste aanpassingen zijn. Dit document bestaat uit een zestal delen: - Deel 1:

Nadere informatie

Location Based Media

Location Based Media Location Based Media Introductie met 7scenes Minor Create Your Future Nieuwe Media 2028 Studiejaar 2011-2012 Inhoud 1 Inleiding en uitleg opdracht... 3 1.1 Wat gaan we doen?... 3 1.2 Over 7scenes... 3

Nadere informatie

Quick start handleiding versie 1.0

Quick start handleiding versie 1.0 Quick start handleiding versie.0 Inleiding Beste gebruiker, Via dit document lopen we door de basis onderdelen van je eigen Mijn Kroost control panel. Dit control panel vormt de basis voor het gebruik

Nadere informatie

Instructie Icares Professional voor cliënten

Instructie Icares Professional voor cliënten Instructie Icares Professional voor cliënten 1 Inhoudsopgave Pagina: 1. Algemeen 1.1 Doel van de instructie 3 1.2 Voorbereiding 3 1.3 Privacy 3 2. Icares Professional gebruiken 2.1 Inloggen 4 2.2 Een test

Nadere informatie

HANDLEIDING FLEXI-SMS

HANDLEIDING FLEXI-SMS 1 HANDLEIDING FLEXI-SMS Index: 1. Algemeen... p 2 2. Activatie FLEXI-SMS... p 3 3. Hoe verstuur ik SMS en?... p 4 4. SMS en versturen aan een groep klanten (batch SMS)... p 6 5. Versturen van een SMS vanuit

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

Deel 3: PowerPoint. Klikoefeningen

Deel 3: PowerPoint. Klikoefeningen Deel 3: PowerPoint Klikoefeningen De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 3 PowerPoint

Nadere informatie

Handleiding voor de installatie van Robobridge

Handleiding voor de installatie van Robobridge Handleiding voor de installatie van Robobridge Dit is de weg die ik gevolg heb. Mijn computer draait op het besturingssysteem Windows XP(32bits). Bij andere systemen kunnen kleine verschillen voorkomen.

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed Laatst gewijzigd 22 september 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Fotogoed. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Fotogoed Designer downloaden

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 Wat is het? Dit nieuwe item werd aan Studio12 toegevoegd om het programma aantrekkelijker te maken voor de beginner Ieder thema bestaat uit een setje van sjablonen

Nadere informatie

Securitas Alarm App Klantmanual

Securitas Alarm App Klantmanual Securitas Alarm App Klantmanual Auteur : Securitas Versie : 1.0 Datum : 03-07-2015 Inhoud Inleiding...2 1. Registratie...3 2. Functionaliteit...6 2.1 Status...7 2.2 Alarm...8 2.3 Schakeltijd... 10 2.4

Nadere informatie

Handleiding Oefenen met spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. Sietse Kuipers

Handleiding Oefenen met spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. Sietse Kuipers Handleiding Oefenen met spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen Sietse Kuipers 1 Inhoud Inleiding... 3 Opstarten... 3 De Beheermodule... 3 Het programma aanpassen aan specifieke wensen... 4 Het Logboek

Nadere informatie

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang Inrichting Systeem: Locaties & Toegang EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v2.0.11 22-09-2014 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen

Nadere informatie

ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.5

ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.5 ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.5 Inhoudsopgave Het ledenportaal... 3 Inloggen op het ledenportaal... 4 Wachtwoord opvragen of vergeten... 5 Inzien van uw handicap... 6 Inrichten van uw persoonlijke

Nadere informatie

HANDLEIDING GEBRUIKERSBEHEER. Onderwijs en Vorming

HANDLEIDING GEBRUIKERSBEHEER. Onderwijs en Vorming HANDLEIDING GEBRUIKERSBEHEER Onderwijs en Vorming Gebruikersbeheer in Web IDM 1. Aanmelden in het gebruikersbeheerplatform Na het voltooien van het aanmeldproces (zie Aanmelden bij Mijn Onderwijs), kom

Nadere informatie

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw?

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Hoe maken de leerlingen kennis met Moderne Wiskunde online? p. 5 4 Meer dan lesstof in het

Nadere informatie

Handleiding Blink Studio

Handleiding Blink Studio Handleiding Blink Studio Versie 1.2 Algemene functies Blink Studio Introductie Blink Studio biedt verschillende mogelijkheden aan leerkrachten. Blink Studio is de startpagina voor alle Blink lesmethodes.

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014 Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 1.1) April 2014 2 Algemeen Het programma Pétanque Competitie Beheer is gratis software voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

Handleiding testgebruiker v.0.1

Handleiding testgebruiker v.0.1 Handleiding testgebruiker v.0.1 Handleiding testgebruiker v.0.1 Brands & Stories - 21.10.2014-1 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Een probleem rapporteren 3 2 Registreren 4 2.1

Nadere informatie

Opstarten van de GRATIS facturatiemodule

Opstarten van de GRATIS facturatiemodule Opstarten van de GRATIS facturatiemodule 1 Welkom in het gratis facturatieprogramma van WinBooks on Web Het gratis facturatieprogramma is ontworpen om u kennis te laten maken met de interessante functionaliteiten

Nadere informatie

Archibus Reserveringsmodule

Archibus Reserveringsmodule Archibus Reserveringsmodule Versie: 1 Inhoud 1 Verbinding maken met Archibus... 3 2 Een zaal/werkplek reserveren... 5 2.1 De resultaten filteren... 6 2.1.1 Op datum filteren... 6 2.1.2 Op type zaal/werkplek

Nadere informatie

MOA E-opleiding voor Interviewers Interviewen voor markt- en opinie-onderzoek

MOA E-opleiding voor Interviewers Interviewen voor markt- en opinie-onderzoek MOA E-opleiding voor Interviewers Interviewen voor markt- en opinie-onderzoek Naar het boek Interviewen voor markt- en opinie-onderzoek van Ed van Eunen. Vertaald en bewerkt door Monique Fischer, in samenwerking

Nadere informatie

Wegwijzer bij de cd-rom

Wegwijzer bij de cd-rom Wegwijzer bij de cd-rom 1 Inloggen De cd-rom houdt bij welke oefeningen je al gemaakt hebt en welke niet. Bij het opstarten vraagt de cd-rom of je een nieuwe gebruiker bent of een bestaande gebruiker.

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Philips E-motion. Protoyping/Interactieontwerp. Kwartaal 1 jaar 3. Inhoud Onderzoek Schetsen Mockups Wireframes Flowcharts

Philips E-motion. Protoyping/Interactieontwerp. Kwartaal 1 jaar 3. Inhoud Onderzoek Schetsen Mockups Wireframes Flowcharts Protoyping/Interactieontwerp Philips E-motion Kwartaal 1 jaar 3 Inhoud Onderzoek Schetsen Mockups Wireframes Flowcharts Maarten de Splenter COHORT0506 000119739 Onderzoek Bij het ontwikkelen van de E-motion

Nadere informatie

HANDLEIDING IBAMAFLEX

HANDLEIDING IBAMAFLEX HANDLEIDING IBAMAFLEX Voor docenten Deel 1: registratie examenresultaten Deel 2: naamlijsten en fotolijsten van studenten Deel 3: gegevens en afwezigheden van studenten opzoeken 08/01/2014 Inhoud 1. Elektronisch

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 Copyright (c) 2007 - Bas van Dijk Toestemming tot het kopiëren en verspreiden van dit document wordt verleend mits het document ongewijzigd

Nadere informatie

ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.2

ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.2 ProwareGolf Cloud Ledenportaal Versie 2.4.2 Inhoudsopgave Het ledenportaal... 3 Inloggen op het ledenportaal... 4 Wachtwoord opvragen of vergeten... 5 Inzien van uw handicap... 6 Inrichten van uw persoonlijke

Nadere informatie

Handleiding. Leermodule voor zelfstudie Opleiding mentoren

Handleiding. Leermodule voor zelfstudie Opleiding mentoren Handleiding Leermodule voor zelfstudie Opleiding mentoren 1. Overzicht voornaamste knoppen 2. Module openen 3. Oefeningen 4. Theoriepagina s 1 Overzicht voornaamste knoppen Terug naar overzicht modules

Nadere informatie

Medische Beelden Portaal AZ Sint-Lucas

Medische Beelden Portaal AZ Sint-Lucas Medische Beelden Portaal AZ Sint-Lucas Gebruikershandleiding Deze handleiding is van toepassing voor externe artsen en patiënten die aan de hand van referenties in het verslag een bepaald onderzoek willen

Nadere informatie

HANDLEIDING Online personeel en salaris

HANDLEIDING Online personeel en salaris HANDLEIDING Online personeel en salaris Inloggen op loket.nl Via https://online.loket.nl/vsp.prd.loket.new/ kunt u inloggen op de online applicatie van loket.nl. U komt op het onderstaande inlogscherm.

Nadere informatie

Snelstartgids FiloCAD2

Snelstartgids FiloCAD2 Snelstartgids FiloCAD2 Inleiding FiloCAD 2 Met deze korte inleiding leert u de belangrijkste functionaliteiten van het programma FiloCAD2 kennen. Als u een FiloCUT3 machine bezit en de licentie heeft ontvangen,

Nadere informatie

De Grootste Belg triggeren. (zie ook cursus p.8)

De Grootste Belg triggeren. (zie ook cursus p.8) De Grootste Belg triggeren. (zie ook cursus p.8) Bedoeling Op de voorstellingsdia van de 10 kandidaten willen we de foto en de naam laten verschijnen op het ogenblik dat op het pictogram wordt geklikt

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Technische handleiding database ontslagmanagement

Technische handleiding database ontslagmanagement Technische handleiding database ontslagmanagement 1. Het databasevenster De database opent u door te dubbelklikken 1 op het Access-icoon Ontslagmanagement.lnk Mogelijk krijgt u eerst één of meerdere vensters

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Verkorte handleiding Huisartsportaal

Verkorte handleiding Huisartsportaal Verkorte handleiding Huisartsportaal 1. Inleiding Met ingang van 6 oktober is het huisartsportaal van Bernhoven veranderd. Deze handleiding beschrijft de werking van het nieuwe portaal. Er is gepoogd de

Nadere informatie

10 Flitsend boekhouden

10 Flitsend boekhouden 10 Flitsend boekhouden 1 Flitsend Boekhouden - Test je kennis In Flitsend Boekhouden Test je kennis boek je een reeks samenhangende verrichtingen. Sommige opdrachten vangen aan bij de start van het boekjaar.

Nadere informatie

Aan de Slag Blijven. Gebruikershandleiding

Aan de Slag Blijven. Gebruikershandleiding Aan de Slag Blijven Gebruikershandleiding 1 Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 2. Aan de Slag Blijven inzetten... 4 Instructievideo... 4 Extra materiaal: handreikingen voor werk- en gespreksvormen... 4

Nadere informatie

Gebruikershandleiding ITMA Portaal. Helpdesk ITMA

Gebruikershandleiding ITMA Portaal. Helpdesk ITMA Gebruikershandleiding ITMA Portaal Helpdesk ITMA Septembre 2012 Sommaire Verbinding met het ITMA portaal :... 3 Onthaalpagina ITMA portaal :... 5 Voorinschrijven van een deelnemer aan een opleiding...

Nadere informatie

Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net. Fotogeniek - Creative photos Handleiding

Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net. Fotogeniek - Creative photos Handleiding Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net Fotogeniek - Creative photos Handleiding Inhoudsopgave FOTOGENIEK - CREATIVE PHOTOS HANDLEIDING...

Nadere informatie

De controlekaart volledige werkloosheid

De controlekaart volledige werkloosheid De controlekaart volledige werkloosheid Mobiele Versie Gebruikershandleiding Inhoudstafel Toegang 4 Algemene beschrijving 6 Bovenaan 7 Het logo van de uitbetalingsinstelling 7 De PDF downloaden 7 Instellingen

Nadere informatie

EXCHANGE 2010 WEBCLIENT

EXCHANGE 2010 WEBCLIENT EXCHANGE 2010 WEBCLIENT Datum: 09-03-11 1 1. Documentbeheer Datum Auteur Versie Wijziging 20-04-2005 Ruud Coppens 2.0 Definitief 12-11-2010 Ramon Rottier 3.0 Definitief 09-03-2011 Ramon Rottier 3.1 Definitief

Nadere informatie

TMC Summerschool 2019 Workshop LumenRT

TMC Summerschool 2019 Workshop LumenRT TMC Summerschool 2019 Workshop LumenRT Louis van Amerongen Gemeente Amsterdam Mark Stals Gemeente Eindhoven 2 Workshop LumenRT Inhoud Workshop LumenRT... 2 Inleiding... 2 MicroStation CONNECT Edition...

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Tips en Trucs voor gebruik website

Tips en Trucs voor gebruik website Tips en Trucs voor gebruik website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom zetten

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Handleiding. voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs

Handleiding. voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs Handleiding voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs Index Arabesk Hoofdmenu : 3 Omgeving 4 Assistent 4 Schijfprojecten 7 Instellingen 7 Verscheidene 8 Voorbereiden 8 Films 8 Hoofdstukken 9 Vormgeving

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

3. Tekentechnieken. Sommige symbolen zijn duidelijk, andere niet. Van links naar rechts staat het symbool (en de werkbalkknop) voor

3. Tekentechnieken. Sommige symbolen zijn duidelijk, andere niet. Van links naar rechts staat het symbool (en de werkbalkknop) voor 3. Tekentechnieken Ocad voorziet een aantal mogelijkheden om voorwerpen te tekenen, afhankelijk van de vorm van de voorwerpen. In de werkbalk vinden we de knoppen voor deze technieken. Sommige symbolen

Nadere informatie

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk!

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! De afbeeldingen en enkele punten van de programma-beschrijving hebben betrekking op versie 7.0.7 van Adobe Reader. Andere versies van dit programma

Nadere informatie

InteGra Gebruikershandleiding 1

InteGra Gebruikershandleiding 1 InteGra Gebruikershandleiding 1 Algemeen Met dank voor de keuze van dit product aangeboden door SATEL. Hoge kwaliteit en vele functies met een simpele bediening zijn de voordelen van deze inbraak alarmcentrale.

Nadere informatie

digitale ontwerp technieken SketchUp

digitale ontwerp technieken SketchUp L DOT digitale ontwerp technieken SketchUp SketchUp L 1.1 Inleiding Veel klanten van een tuinarchitect kunnen zich moeilijk verbeelden hoe de tuintekening van de architect er in werkelijkheid uit komt

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool 1. Hoe voeg ik foto s toe aan mijn profiel? 3 2. Hoe voeg ik klassenfoto s toe? 7 3. Hoe voeg ik fotoalbums toe? 11 4. Hoe zoek en bekijk ik klassenfoto s? 13

Nadere informatie

MEDIABIBLIOTHEEK HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

MEDIABIBLIOTHEEK HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology MEDIABIBLIOTHEEK HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.EU 16-8-2017 Versie 2.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over de Mediabibliotheek... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

Per pagina wordt een stap uitgelegd. De bedoeling is om in groepjes per pagina de workshop te doorlopen.

Per pagina wordt een stap uitgelegd. De bedoeling is om in groepjes per pagina de workshop te doorlopen. Workshop Facebook Ouders kennen Ouders. In deze workshop leer je 1 het volgende: Aanmelden voor een facebook account Leeswijzer. Per pagina wordt een stap uitgelegd. De bedoeling is om in groepjes per

Nadere informatie

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen CURSISTEN HANDLEIDING November 2009 E-mail: bedrijfsopleidingen@lumc.nl 2009 Alle rechten voorbehouden LUMC-Bedrijfsopleidingen Behoudens de in of

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Snel starten met Testweb PSL-b als Leerkracht

Snel starten met Testweb PSL-b als Leerkracht Snel starten met Testweb PSL-b als Leerkracht WAAR? Je vindt Testweb PSL op de volgende website: www.testweb.bsl.nl Je kunt inloggen in het groene vak aan de rechterkant: Direct inloggen Testweb PSL INLOGGEN

Nadere informatie

Open Google Chrome en ga naar Meld je aan met je persoonlijke Knooppunt-account.

Open Google Chrome en ga naar  Meld je aan met je persoonlijke Knooppunt-account. Scoodle is een gratis platform, ontwikkeld door Plantyn. Met Scoodle vermindert de planlast aanzienlijk en krijg je als leerkracht alles in handen om het digitale materiaal van Plantyn naar je hand te

Nadere informatie

HANDLEIDING Q3600 Webshop

HANDLEIDING Q3600 Webshop HANDLEIDING Q3600 Webshop Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Webshop artikelgroepen beheren...4 Hoofd artikelgroep toevoegen...6 Sub artikelgroep toevoegen...7 Artikelgroep verwijderen...8

Nadere informatie

CYBERLAB - HANDLEIDING

CYBERLAB - HANDLEIDING CYBERLAB - HANDLEIDING 1. AANMELDEN https://labonline.azmol.be/cyberlab/login.jsp ofwel via www.azmol.be Zorgverlener - Toepassingen Indien u nog geen login hebt, kan u er één aanvragen via de link linksboven

Nadere informatie

22. Sjablonen. In deze module leert u: 1. Wat een sjabloon is. 2. Hoe u sjablonen gebruikt. 3. Hoe u zelf sjablonen kunt maken.

22. Sjablonen. In deze module leert u: 1. Wat een sjabloon is. 2. Hoe u sjablonen gebruikt. 3. Hoe u zelf sjablonen kunt maken. 22. Sjablonen In deze module leert u: 1. Wat een sjabloon is. 2. Hoe u sjablonen gebruikt. 3. Hoe u zelf sjablonen kunt maken. Een sjabloon is een speciaal bestand dat u kunt gebruiken als model voor een

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Instructie: Werken met de nieuwe omgeving

Instructie: Werken met de nieuwe omgeving Instructie: Werken met de nieuwe omgeving In dit document vind je een beschrijving hoe de nieuwe omgeving werkt en wat de grootste aanpassingen zijn. Dit document bestaat uit de volgende onderdelen: -

Nadere informatie

Symbol for Windows Planner Versie 0.8

Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Inhoud Inleiding... 3 1. Weergaven... 4 2. RealTime modus (de agenda raadplegen)... 6 2.1. Wat is een modus... 6 2.2. Eenvoudigste weergave... 6 2.3. Uitgebreidere

Nadere informatie

Handleiding blog Sjibke. Waar kan ik de blog vinden? Hoe kan ik iets op de blog zetten?

Handleiding blog Sjibke. Waar kan ik de blog vinden? Hoe kan ik iets op de blog zetten? Handleiding blog Sjibke Een blog is een soort internetdagboek. Personen, verenigingen, organisaties gebruiken vaak een blog om te communiceren met hun publiek. Ook voor een school is een blog een ideaal

Nadere informatie

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3.

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3. 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 02 08 4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 03

Nadere informatie

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom

Nadere informatie