Twee vliegen in een klap slaan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Twee vliegen in een klap slaan"

Transcriptie

1 Twee vliegen in een klap slaan Praat met elkaar in tweetallen. - Heb je weleens een vlieg gevangen? - Hoe heb je dit gedaan? - Heb je weleens twee vliegen in een klap gevangen? - Wat zou deze uitdrukking betekenen? De leerkracht legt de uitdrukking uit en leest het verhaaltje. Bedenk zelf een voorbeeld van de betekenis van deze uitdrukking. Je kunt hier een tekening over maken. Wist je dat? Dit spreekwoord gebruiken ze ook in het Engels. Ze zeggen het alleen iets anders maar bedoelen hetzelfde. In het Engels zeggen ze: To kill a bird with one stone Wat is het verschil tussen het Nederlandse spreekwoord en het Engelse spreekwoord?

2 BETEKENIS VAN HET DE UITDRUKKING Twee dingen die je in een moeite kunt bereiken. VERDIEPING Elk land heeft zijn eigen spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes. In Engeland kennen ze een variant op de uitdrukking Twee vliegen in een klap slaan. Zij zeggen dan: twee vogels met een steen doden. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen maken kennis met het spreekwoord aan de hand van vragen over de foto. Lees het verhaaltje voor en bespreek kort de betekenis van het spreek woord. De kinderen verwerken de uitdrukking, door een situatie te benoemen die op de uitdrukking slaat. Eventueel maken zij hier een tekening van. VOORBEELD VERHAAL Bas zit sip voor zich uit te staren. Voor hem ligt een blad voor de topografierepetitie. Bas vindt leren helemaal niet leuk. Ik wou dat ik kon computeren moppert Bas. Topografie leren, is het stomste wat er is! He, wat is er met jou aan de hand? vraagt zijn broer Tim. Bas wijst naar het Topografieblad. Aha. Jij moet topografie leren, de steden van Europa. Kom mee ik laat je zien hoe je dat doet! Tim zet de computer aan. Niet doen, ik mag niet op de computer van mama zegt Bas. Tim luistert niet en typt wat in. Tadaaa! roep hij. Op deze site kun je de plaatsen van Europa oefenen met een spelletje. Echt waar? vraagt Bas. Tim legt uit hoe het spel werkt. Even later zit Bas fanatiek te spelen. Wat ben jij aan het doen hoort hij zijn moeder zeggen. Jij zou je topografie leren en niet computeren. Bas zegt: Ik ken het allang, vraag maar eens wat. Zijn moeder overhoort hem. Bas heeft nul fout! Hij is heel blij en roept: Ik heb een super leuke middag gehad door dit spel en ik ken mijn topografie!

3 Appels met peren vergelijken Bekijk de kledingstukken die de leerkracht laat zien. Welk van de kledingstukken vind je beter om te gebruiken? Maak in tweetallen twee lijstjes met de verschillen tussen de kledingstukken. Praat in klas over de verschillen die jullie hebben ontdekt: - Kan je de kledingstukken goed met elkaar vergelijken? Waarom wel/ niet? -Wat zou je beter kunnen vergelijken Wat betekent deze uitdrukking? Wist je dat? De uitdrukking is figuurlijk bedoeld. Maar wat als je de uitdrukking letterlijk neemt? Ga naar de site: ppelsenperen Lees de informatie. Zijn de volgende zinnen waar of niet waar? - Appels en peren horen bij de appelfamilie binnen de rozenfamilie - De appels en de peren hebben beide witte bloesem - Perenbomen worden meestal ouder dan appelbomen - Echte wilde appel- en perenbomen zijn zeer zeldzaam geworden in Nederland

4 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Twee dingen met elkaar vergelijken die totaal verschillend zijn, zodat het eigenlijk niet mogelijk is om een goede vergelijking te maken. VERDIEPING UITVOERING VAN DE ACTIVITEIT Bespreek het voorbeeld. Welke verschillen ontdekken de kinderen? Benoem de betekenis van de uitdrukking. Kunnen de kinderen zelf de link leggen naar de voorbeeld situatie? De kinderen gaan op internet op zoek naar informatie over appels en peren. Door de informatie van de aangeven site te lezen kunnen ze nagaan of de stellingen waar of niet waar zijn. - appels en peren horen bij de appelfamilie binnen de rozenfamilie WAAR - De appels en de peren hebben beide witte bloesem NIET WAAR - Perenbomen worden meestal ouder dan appelbomen WAAR - Echte wilde appel- en perenbomen zijn zeer zeldzaam geworden in Nederland WAAR VOORBEELDSITUATIE Laat de kinderen twee kledingstukken zien die totaal verschillend zijn. Bijvoorbeeld een regenjas en een sok of een muts en een T-shirt. Bespreek de eerste opdracht. Zien de kinderen in dat zij twee verschillende dingen niet goed met elkaar kunnen vergelijken?

5 Als het kalf verdronken is dempt men de put. Bespreek in je groepje de vragen: - De koe ligt in de sloot. Wat denk je dat er met de koe gebeuren gaat? - Had dit ook voorkomen kunnen worden? - Hoe kan de boer er voor zorgen dat de andere koeien blijven leven? Zijn er woorden in het spreekwoord die je niet begrijpt? Zoek ze op in het woordenboek. Wat is de betekenis van het spreekwoord? Bedenk een regel in de klas die te maken heeft met dit spreekwoord. In Japan hebben ze een ander spreekwoord met dezelfde betekenis: Graaf een bron als je dorst hebt. Bespreek de betekenis van dit spreekwoord: - Wat zou dit betekenen? - Waarom heeft dit Nederlandse spreekwoord iets met het Japanse spreekwoord te maken? - Wat is het verschil in beide spreekwoorden?

6 BETEKENIS VAN HET DE UITDRUKKINGEN Mensen bedenken pas een oplossing of een maatregel als het te laat is. VERDIEPING Kinderen die extra verdieping kunnen gebruiken bespreken de betekenis van het Japanse spreekwoord in vergelijking met het Nederlandse spreekwoord. Bij het Japanse spreekwoord gaat het erom dat pas als iemand dorst heeft er een bron wordt gegraven. Met de les: probeer vooruit te denken en de te plannen. Het verschil in de spreekwoorden is dat er bij het Japanse spreekwoord het plannen meer naar voren komt. Het graven van een bron kost namelijk tijd. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken de vragen en verplaatsen zich in de situatie. Welke verschillen ontdekken de kinderen? Benoem de betekenis van de uitdrukking. Kunnen de kinderen zelf de link leggen naar de voorbeeld situatie? Bedenk een klassenregel. Je kunt denken aan: - Schrijf je huiswerk in je agenda zodat je het niet vergeet en het af krijgt. - Daag elkaar niet uit, zodat er geen ruzie komt. - Vertel als je ergens mee zit zodat je, je niet rot voelt hierom. Deze kinderen zouden dit in een subgroepje kunnen doen en later aan de klas presenteren, terwijl de andere kinderen een klassenregel bedenken.

7 Los de rebus op! Praat met elkaar over de volgende vragen: - Wat vind je leuker, de regen of de zon? - Schijnt de zon altijd? Waarom wel waarom niet? Wat betekent deze uitdrukking? Vouw een tekenvel in tweeën zodat je een blad hebt met twee vlakken. Teken in het linkervlak iets wat je mee hebt gemaakt wat vervelend was. In het rechtervak mag je tekenen hoe het is opgelost. Wiste je dat? In Engeland en Duitsland kennen ze dit spreekwoord ook. - Every cloud has a silver lining - Auf jeden Regen folgt Sonnenschein - Welk spreekwoord is letterlijk hetzelfde als in het Nederlands? - Betekenen de spreekwoorden ook hetzelfde?

8 BETEKENIS VAN HET DE UITDRUKKING Na een moeilijke periode komt er altijd weer een betere tijd. VERDIEPING De kinderen leren dat de Engelse en de Duitse uitdrukkingen dezelfde betekenis hebben als de Nederlandse uitdrukking. De kinderen kunnen verwoorden waarmee de Engelse uitdrukking vergeleken wordt en wat het verschil is met de Nederlandse uitdrukking. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen lossen de rebus op. Bespreek de vragen. Het doel is dat de kinderen helder krijgen dat de zon geassocieerd wordt met geluk en de regen met pech. Wat betekent deze uitdrukking? De kinderen verwerken de uitdrukking door er een tekening van te maken.

9 Praat met elkaar over de volgende vragen: - Hebben jullie thuis een grasveld in de tuin? - Heb je dat weleens gemaaid? - Hoe werkt een grasmaaier? - Stel je voor je gaat het grasmaaien, wie doet er dan het werk? Je bent van plan om het gras te maaien maar als je wilt beginnen is iemand anders met een grasmaaier die het veld al aan het maaien. Vlak voor jouw voeten stopt die persoon -Leg in je eigen woorden uit wat deze uitdrukking betekent. Bedenk in tweetallen een situatie waar de betekenis van deze uitdrukking naar voren komt en beeld dit uit. Iemand het gras voor de voeten wegmaaien Wist je dat? In verschillende landen komen spreekwoorden voor die over gras gaan. Steeds hebben ze een andere betekenis. In China kennen ze deze uitdrukking: Have patience, the grass will be milk soon enough. Wat is je eerste idee van de betekenis van dit spreekwoord? - Hoe zou gras melk kunnen worden? Bedenk in tweetallen een situatie waar de betekenis van deze uitdrukking naar voren komt en beeld dit uit.

10 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Een taak helemaal uitvoeren voordat iemand anders dit kan gaan doen. Een idee uitleggen voordat een andere persoon met dit idee komt. VERDIEPING De kinderen leren een Chinese uitdrukking waar ook het begrip gras in voorkomt. Deze uitdrukking heeft weer een hele andere betekenis. Het Chinese spreekwoord betekent dat als een koe gras eet hij later gemolken kan worden en melk geeft. Als je geduld hebt zal je uiteindelijk resultaat zien. De bedoeling na denken over de betekenis van het spreekwoord door de vraag te beantwoorden. De afbeelding in het kader kan een denkhulp zijn. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken welke ervaringen zij hebben met grasmaaien. Leg de letterlijke betekenis van de uitdrukking uit aan de kinderen Vervolgens leggen de kinderen in hun eigen woorden uit wat de uitdrukking betekent. Kunnen de kinderen een koppeling maken naar een situatie die niks met grasmaaien te maken heeft? De kinderen bedenken in tweetallen een situatie waarin deze uitdrukking naar voren komt.

11 VRAAG 1: Welk spreekwoord hoort bij deze plaat? QUIZ Elk groepje heeft een pen en papier. Kies iemand uit het groepje die schrijft. Luister eerst goed naar de quizvraag. Overleg met elkaar over het goede antwoord. Als iedereen het met elkaar eens is dan schrijft de schrijver het antwoord op. Als alle groepjes het antwoord hebben, wordt er gekeken naar het goede antwoord. Het juiste antwoord is twee punten waard. Een half antwoord is een punt waard Voor een fout antwoord krijg je geen punten. VRAAG 2: Wat is de betekenis van de uitdrukking: Twee vliegen in een klap slaan? VRAAG 3: Welke uitdrukking hoort bij deze plaat? VRAAG 4: Waar of niet waar? Appels met peren vergelijken betekent dat je bekijkt hoe veel geld iets kost. VRAAG 5: Maak de uitdrukking af: na regen

12 ANTWOORDEN Vraag 1: Als het kalf verdronken is, dempt men de put Vraag 2: Twee dingen die je in een moeite kunt bereiken. Vraag 3: Het gras voor iemand zijn voeten wegmaaien Vraag 4: Nietwaar Vraag 5: Na regen komt zonneschijn

13 Als een vis op het droge Praat met elkaar over de volgende vragen: - Wat zou er met deze vis gebeuren als je hem op het gras liet liggen? - Hoe denk je dat deze vis zich voelt? - Hoe zou de vis zich voelen in het water? Wat betekent deze uitdrukking volgens jou? - Heb jij je wel eens als een vis op het droge gevoeld? Bedenk een situatie waarin de betekenis van het spreekwoord naar voren komt. Schrijf hier een gedichtje van vier regels over. Wist je dat? In Nederland kennen we meer dan honderdvijftig spreekwoorden en uitdrukkingen die over vissen gaan. Een bekende is deze: Als een vis in het water. Heb jij deze uitdrukking wel eens gehoord? - Wat zou volgens jou de betekenis daarvan zijn? Maak twee tekeningen van deze uitdrukkingen. Laat aan de gezichten van de vissen zien waar zij zich het prettigst voelen.

14 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Je voelt je in een bepaalde omgeving niet op je gemak. VERDIEPING De kinderen leren de tegenovergestelde betekenis van deze uitdrukking. Namelijk, als een vis in het water je voelt je in een bepaalde omgeving op je gemak. Ze verwerken de uitdrukkingen in een tekening. De bedoeling is dat de kinderen duidelijk de emoties van de twee vissen laten zien. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken de vragen aan de hand van de foto. De kinderen bespreken de betekenis van de uitdrukking en bespreken praktijkvoorbeelden van de betekenis van het spreekwoord. Deze uitdrukking heeft te maken met een gevoel wat je kunt hebben in een bepaalde omgeving. De kinderen maken hierover een gedichtje.

15 Voor sinterklaas spelen Maak een woordweb van het woord sinterklaas. Vergelijk met een ander kind je woordweb. Bespreek de vragen: - Waar zou sinterklaas de meeste tijd mee bezig zijn? Wat betekent deze uitdrukking volgens jou? Bedenk hoe jij voor iemand voor Sinterklaas kan spelen. Schrijf dit idee op en voer het zomogelijk uit. Wist je dat? In het Engels kennen ze het gezegde: Sometimes you have to spoil yourself. Vertaal in tweetallen deze uitdrukking. Spoil = verwennen Boris koopt een zak drop voor zich zelf. Hij komt thuis en zegt tegen zijn zusje Loekje: Sometimes you have to spoil yourself. Wie is er in die situatie de sinterklaas: A. Boris B. Loekje

16 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Alle wensen van iemand vervullen. VERDIEPING De vertaling van het Engelse gezegde is: Soms moet je jezelf eens verwennen. In het Nederlands wordt dit ook wel eens zo gezegd. De bedoeling is dat de kinderen een link leggen tussen de uitdrukking voor sinterklaas spelen en de Engelse uitdrukking. In het voorbeeld is Boris de Sinterklaas omdat hij zichzelf verwent. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen maken een woordweb van het woord sinterklaas. Uit dit woordweb zal waarschijnlijk onder anderen naar voren komen dat sinterklaas iemand is, die anderen verwent. De kinderen vergelijken hun woordweb met het web van iemand anders. Bespreek de betekenis van deze uitdrukking. Kunnen de kinderen zelf op de betekenis komen? De kinderen bedenken hoe zij iemand kunnen verwennen. Ze schrijven dit op. Bespreek de ideeën en inventariseer of dit idee ook uitvoerbaar is. Laat de kinderen motiveren voor wie zij iets hebben bedacht en waarom.

17 Handen uit de mouwen Zorg dat je kleding met lange mouwen aan hebt, als je korte mouwen aan hebt doe dan je jas aan. Je gaat zo je laatje opruimen maar je mag je handen niet laten zien, zorg dat je hand verborgen is in je mouw. Praat met elkaar over de volgende vragen: - Lukt het om je laatje op te ruimen? - Op welke manier zou je sneller je laatje kunnen opruimen? Wat betekent deze uitdrukking? Wat heeft de uitdrukking te maken met het opruimen van je laatje? Wist je dat? In Engeland kennen ze dit gezegde: Hands down Vertaal dit gezegde in het Nederlands. - Wat zou dit betekenen? Ruim nog een keer je laatje op. Maar nu mag je, je handen alleen naar beneden houden. Streep door wat niet klopt: Hands down betekent hard doorwerken/ rustig aan je werk doen.

18 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Hard aan het werk gaan. VERDIEPING De kinderen maken kennis met de uitdrukking Hands down. Deze uitdrukking heeft de tegenovergestelde betekenis dan de Nederlandse uitdrukking. De kinderen kunnen hier achter komen door hetzelfde te doen als de andere kinderen, namelijk het opruimen van hun laatje. Alleen nu is de opdracht om dit te doen zonder hun armen uit strekken. De kinderen zullen merken dat dit langzamer gaat. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen ervaren dat zij hun laatje niet goed en snel kunnen opruimen als zij hun handen in hun mouwen hebben zitten. De kinderen bespreken de vragen. Merken de kinderen op dat zij sneller hun laatje zouden kunnen opruimen als zij hun handen uit de mouwen steken? Leg de uitdrukking uit aan de hand van het opruimen van de laatjes.

19 Alles loopt in de soep Praat met elkaar over de volgende vragen: - Heb je deze uitdrukking wel eens gehoord? - Denk je dat de betekenis positief is of negatief is? Luister naar het verhaaltje. Vertel in je eigen woorden wat deze uitdrukking betekent. Schrijf een kort verhaaltje waarin de betekenis van de uitdrukking naar voren komt. Het verhaaltje mag tien regels zijn. Iemand anders leest het verhaaltje en bedenkt oplossingen voor de problemen. Wist je dat? In Engeland kennen ze deze uitdrukking: To be out of luck Vertaal dit gezegde in het Nederlands. - Wat zou dit betekenen? Bedenk een toneelstukje waarin de hoofdpersoon out of luck is. Voer het toneelstukje op. Leg aan de klas uit wat deze uitdrukking betekent en laat de klas raden wie er out of luck is.

20 VERDIEPING BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Alles wat er gebeurt mislukt. De kinderen maken kennis met de uitdrukking To be out of luck. De uitdrukking betekent pech hebben Letterlijk kunnen de kinderen vertalen: uit van geluk zijn. De kinderen presenteren deze uitdrukking aan de klas. Ze doen dit door de uitdrukking uit te leggen en een toneelstukje op te voeren waarin dit naar voren komt. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken of zij deze uitdrukking weleens hebben gehoord. Ze bedenken of deze uitdrukking negatief of juist positief gebruikt wordt. Lees het voorbeeld verhaaltje voor. Vraag of de kinderen nu zelf de betekenis van de uitdrukking kunnen verwoorden. De kinderen schrijven een kort verhaaltje waarin deze uitdrukking naar voren komt. Hierna wisselen ze de verhaaltjes uit en bedenken ze voor de problemen in het verhaaltje een oplossing. VOORBEELDVERHAAL Manon heeft een leuk plannetje. Morgen is het vaderdag. Ze wil dan de auto van haar vader gaan versieren. Manon heeft ballonnen en slingers gekocht. De volgende ochtend staat Manon vroeg op. Iedereen slaapt nog. Ze blaast de ballonnen op en wil die op de auto plakken. Ze kan er alleen niet bij. Ze pakt snel een stoel uit de keuken. Ze klimt op de stoel en wil de ballonnen ophangen. Waf, waf woef klinkt het opeens. Manon schrikt, ze struikelt en Manon valt met stoel en al tegen de auto. Au wat doet dat zeer. De hond komt dichterbij en bijt in de ballonnen. Pang, daar knallen de ballonnen. De buurman komt snel kijken wat er aan de hand is. Hij stuurt zijn hond naar binnen. Probeer eens op te staan zegt de buurman. Manon kan bijna niet meer staan. Ik denk dat je even naar de dokter moet zegt de buurman. En je vader naar de autogarage. Er zit een flinke deuk in de auto. Manon moet huilen. Alles is in de soep gelopen.

21 Als je hem een vinger geeft, neemt hij de hele hand. Steek een vinger uit naar een ander kind. Het andere kind pakt jouw hele hand. Praat met elkaar over de volgende vragen: - Wat zou deze uitdrukking betekenen? - Heb je deze uitdrukking weleens gehoord? De leerkracht beeldt de uitdrukking uit. Wat is de betekenis van de uitdrukking? Wist je dat? In het Arabisch kennen ze een spreekwoord met dezelfde betekenis. In Egypte wordt dit spreekwoord veel gebruikt. We let him in and he brought his donkey too. Vertaal dit gezegde in het Nederlands. - Wat betekent dit gezegde? In het spreekwoord staat: he brought his donkey too. Zouden mensen daar blij mee zijn? Maak een tekening over dit spreekwoord.

22 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Als je iemand helpt of iemand iets geeft wil die persoon veel meer (hulp) hebben. VERDIEPING De kinderen maken kennis met een Arabisch spreekwoord. We lieten hem binnen, maar hij bracht ook zijn ezel mee. De kinderen bedenken wat de link is tussen dit spreekwoord en de Nederlandse uitdrukking. Snappen de kinderen dat het stukje uit de Nederlandse uitdrukking neemt hij de hele hand vergelijkbaar is met het stukje he brought his donkey too? De kinderen verwerken deze uitdrukking door er een tekening over te maken. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen beelden in tweetallen de uitdrukking uit. De kinderen bespreken of zij de uitdrukking wel eens hebben gehoord en bespreken of zij de betekenis kennen. Speel de betekenis van het spreekwoord uit. Geef een kind een zak snoepjes of iets dergelijks. Kind: Wil je een snoepje Leerkracht: Ja lekker, geef me maar de hele zak. Kind: Zal ik je helpen met afwassen? Moeder: Je mag de hele vaat wel doen en ook even de keuken dweilen. Snappen de kinderen de betekenis van de uitdrukking?

23 VRAAG 1: Welke uitdrukking hoort bij deze plaat? QUIZ Elk groepje heeft een pen en papier. Kies iemand uit het groepje die schrijft. Luister eerst goed naar de quizvraag. Overleg met elkaar over het goede antwoord. Als iedereen het met elkaar eens is dan schrijft de schrijver het antwoord op. Als alle groepjes het antwoord hebben wordt er gekeken naar het goede antwoord. Het juiste antwoord is twee punten waard. Een half antwoord is een punt waard Voor een fout antwoord krijg je geen punten. VRAAG 2: Wat is de betekenis van de uitdrukking Alles loopt in de soep? VRAAG 3: Wat is de betekenis van het gezegde: als een vis op het droge? VRAAG 4: Waar of niet waar? Handen uit de mouwen betekent dat je hard aan het werk gaat. VRAAG 5: Maak de uitdrukking af: Als je hem een vinger geeft

24 ANTWOORDEN Vraag 1: Voor sinterklaas spelen. Vraag 2: Alles mislukt Vraag 3: Je voelt je in een bepaalde omgeving niet op je gemak. Vraag 4: Waar Vraag 5: Neemt hij de hele hand

Als een schaap over de dam is volgen er meer

Als een schaap over de dam is volgen er meer Als een schaap over de dam is volgen er meer Lees het krantenartikel over de schapen. Bekijk de foto zo mogelijk op internet. Bespreek de volgende vragen: - Hoe is deze onveilige situatie ontstaan? - Denk

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Een gegeven paard niet in de bek kijken

Een gegeven paard niet in de bek kijken - Een gegeven paard niet in de bek kijken Praat met elkaar over de volgende vragen: - Heb je wel eens een cadeau gehad waar je niet blij mee was? - Heb je dat gezegd tegen degene van wie je het kreeg?

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6 Lesbrief nr 1 voor Groep 5 + 6 1 / 2016 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Wat is Samsam Junior? Samsam Junior is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid.

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Inleiding. Veel plezier!

Inleiding. Veel plezier! Inleiding In dit boek lees je over Danny. Danny is een jongen van 14 jaar. Er zijn veel dingen die Danny verkeerd doet. Hij rent door de school. Hij scheldt zomaar een klasgenoot uit. Of hij spuugt op

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken."

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken. Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken." 2. Vraag: "Welke vraag hebben we daarbij nodig?"

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma tk taalkaart 1 Mijn diploma Wat ga je doen? Je leert wat een diploma is. Je bedenkt en maakt een diploma. Op verkenning 1 Mijn diploma 1 Bekijk het diploma. naam: Femke Visser geboortedatum: 7 juni 1999

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet.

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet. TAAK Wat heb je aan de overheid? In de taak van hoofdstuk 12 ga je ontdekken wat je aan de overheid hebt. Dat doe je in vier deeltaken: 1 Mijn sofi-nummer is 2 Moet de overheid voor werk zorgen? 3 Geen

Nadere informatie

Inhoud van deze lesbrief

Inhoud van deze lesbrief Lesbrief bij Krokodillen in het gras van Ingrid Bilardie de Boer Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST

OOST WEST THUIS BEST Lesmateriaal horend bij de theatrale dansvoorstelling OOST WEST THUIS BEST van Rauher Engel Foto: Kees van Putten Rauher Engel Concept & idee: Dagmar Chittka Auteur: Marleen Weijman 5 nov 09 Inleiding

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven

Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven Taal actief 3 Handleiding groep 6 en 7 Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven Dit is een extra activiteit die past binnen het thema sinterklaas. Tijdsduur 45 minuten Tip: De kinderen die moeite hebben

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL Hotel Hallo - Thema 6 Hallo opdrachten STEENSOEP 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

Mijn digitale leesrugzak

Mijn digitale leesrugzak Het hele schooljaar heb ik hard gewerkt op school. Een heerlijke lange zomervakantie heb ik zeker verdiend. Ik ben een lezer geworden en wil een lezer blijven. In mijn digitale leesrugzak zitten heel veel

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

nooit Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen Als een olifant door een porseleinkast gaan

nooit Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen Als een olifant door een porseleinkast gaan Als een olifant door een porseleinkast gaan Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als één schaap over de dam is volgen er meer Als iemand het voorbeeld geeft, zijn er al snel meer mensen die dit voorbeeld volgen

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Themabundel Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL 7.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria vindt Nederlands moeilijk. De juf komt op huisbezoek.

Nadere informatie