Als een schaap over de dam is volgen er meer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als een schaap over de dam is volgen er meer"

Transcriptie

1 Als een schaap over de dam is volgen er meer Lees het krantenartikel over de schapen. Bekijk de foto zo mogelijk op internet. Bespreek de volgende vragen: - Hoe is deze onveilige situatie ontstaan? - Denk je dat alle schapen gelijk de sloot over zijn gelopen? Waarom wel of niet? - Wat heeft dit verhaal met het spreekwoord te maken? Wat betekent het woord dam? Wat betekent dit spreekwoord? In welke situatie kan dit spreekwoord gebruikt worden? Wist je dat? In andere landen zijn ook veel spreekwoorden over schapen. Dit is een Russisch spreekwoord: Zonder herder zijn de schapen geen kudde. Overleg in je groepje: - Wat zou dit spreekwoord betekenen? - Wat is de taak van een herder? Ontwerp in tweetallen een rebus van dit spreekwoord. l

2 BETEKENIS VAN HET SPREEKWOORD Als één persoon iets nieuws geprobeerd heeft, durven anderen het ook wel. VERDIEPING De kinderen die extra uitdaging nodig hebben denken na over het Russische spreekwoord. Het Russische spreekwoord betekent dat elke groep een leider nodig heeft om als groep bij elkaar te blijven. In tweetallen kunnen zij een rebus ontwerpen. De kinderen die niet met deze opdracht mee doen kunnen deze rebus oplossen. VOOR DE LEERKRACHT Lees het krantenartikel over de schapen. Bekijk de foto zo mogelijk op internet: erkelijk/)/components/actueel/rtlnieuws/2 010/01_januari/31/opmerkelijk/schapenlopen-over-n361-bij-dokkum.xml Bespreek de volgende vragen en leg de nadruk op het feit dat één schaap als eerst over het ijs gegaan moet zijn en dat de anderen toen volgden. Bespreek de betekenis van het woord dam. Leg de betekenis uit aan de hand van een voorbeeld. VOORBEELD KRANTENARTIKEL SCHAPEN LOPEN OVER N361 BIJ DOKKUM Kuddes schapen hebben in Friesland de N361 onveilig gemaakt. Tientallen dieren waren via een bevroren sloot het weiland afgelopen en banjerden vrolijk over de weg. Foto Vooral tussen Oudkerk en Damwoude en tussen Kollum en Anjum ontstonden gevaarlijke situaties. Automobilisten belden de politie. Volgens de ANWB zijn er geen ongelukken gebeurd. De politie had de grootste moeite de schapen te vangen. De dieren renden steeds op en neer. Het gevaar is nog niet geweken. De schapen kunnen zo weer terug over de bevroren sloten.

3 Je kunt van een kale kip geen veren plukken Praat in tweetallen over de vragen: - Wat vind je van de kip op de foto? - Heb je dit spreekwoord wel eens gehoord? - Wat is je eerste idee van de betekenis van dit spreekwoord? Streep door wat volgens jou niet goed is: - Een kale kip is iemand met veel geld/ iemand met weinig geld. - De veren plukken betekent iets krijgen of afpakken/ vragen of je geld mag lenen. Bedenk zelf een voorbeeld van de betekenis van deze uitdrukking. Je kunt hier een opstel over schrijven. Wist je dat? Kippen en eieren komen in veel spreekwoorden en gezegdes voor. Ken je deze Engelse uitdrukking: A chicken and egg question Om deze uitdrukking te begrijpen moet je eerst een raadsel oplossen. - Wat was er eerder, de kip of het ei? Overleg in tweetallen - Wat is het antwoord van het raadsel? Waarschijnlijk zijn jullie het niet met elkaar eens. Niemand weet het antwoord precies. - Wat zou dit spreekwoord betekenen?

4 BETEKENIS VAN HET SPREEKWOORD Bij iemand die niks heeft, valt ook niks te halen. VERDIEPING De kinderen die extra uitdaging nodig hebben denken na over de Engelse uitdrukking. De Engelse uitdrukking betekent dat er problemen of vragen zijn waar je nooit uit zal komen. Hiervoor lossen zij eerst het raadsel op. Kunnen de kinderen zelf het verband leggen tussen de uitdrukking en het raadsel? VOOR DE LEERKRACHT De kinderen staan stil bij de afbeelding van deze week. Stimuleer hen om de koppeling te maken tussen het spreekwoord en de plaat Streep door wat volgens jou niet goed is: - Een kale kip is iemand met veel geld/ iemand met weinig geld. - De veren plukken betekent iets krijgen of afpakken/ vragen of je geld mag lenen. Bespreek een situatie waarin dit naar voren zou kunnen komen. De kinderen kunnen hier een opstel over schrijven. Je zou kunnen denken aan de volgende situaties: - Iemand die geen geld meer heeft een boete, of rekening laten betalen. - Spullen, of geld vragen bij iemand die bijna geen spullen of geld heeft.

5 Vele handen maken licht werk Luister naar het voorbeeldverhaaltje. Snappen de kinderen de betekenis van het spreekwoord? Weet jij iets wat er in de klas of op school moet gebeuren wat eigenlijk een groot werk is, maar wat snel kan gebeuren als iedereen zou helpen? Ga dit doen met elkaar. Bespreek met elkaar hoe de taak is verlopen: - Hoe is het gegaan? - Hoe zou je het vinden als je dit alleen had moeten doen? - Ben jij het eens met het spreekwoord? Waarom wel/ niet? Wist je dat? In veel landen kennen ze dit spreekwoord. Eeuwen geleden is het al ontstaan in het Midden-Oosten. Ken jij het verhaal van Mozes in de Bijbel? Mozes is de leider van de Joden. Als er problemen of ruzies waren moest Mozes alles oplossen. Hij was hier de hele dag mee bezig. Zijn schoonvader geeft raad: Mozes, je moet dit niet alleen doen. Kies een aantal mensen uit die je helpen met het leiden. Iedereen kan dan naar zijn eigen leider gaan. Wat vind je van deze oplossing? Luistert Mozes naar de raad van zijn schoonvader? Zoek dat op in de Bijbel: Exodus 18:24-26

6 BETEKENIS VAN HET SPREEKWOORD Als je het karwei met veel mensen aanpakt, is het zo gedaan. VERDIEPING De kinderen die de verdiepingsopdracht maken komen erachter dat een spreekwoord oude religieuze wortels kan hebben. Dit spreekwoord is gebaseerd op een Bijbelverhaal (Exodus 18:16-26) Mozes krijgt raad om het werk te verdelen zodat zijn taak minder zwaar wordt. VOOR DE LEERKRACHT Lees het voorbeeldverhaaltje voor. Bespreek met de kinderen wat het verhaal met het spreekwoord te maken heeft. Bedenk een taak die de kinderen makkelijk met elkaar zouden kunnen uitvoeren. Je kunt denken aan: - Afval verzamelen rondom de school. - De klas opruimen Evalueer de uitvoering van de taak met de kinderen. Kunnen de kinderen de link leggen tussen het spreekwoord en de taak? VOORBEELDVERHAAL Er was eens een oude man zonder huis. Zijn huis was tijdens een harde storm helemaal ingestort. De man besloot een nieuw huis te bouwen. Hij ging naar het bos en was de hele dag bomen aan het kappen. De volgende dag zaagde hij planken van de bomen. Na twee dagen was de man ontzettend moe. Hij kon bijna geen stap meer zetten. Op straat zeiden de mensen: Kijk daar zit die arme man, zonder huis. Wat erg, en er is regen op komst. De arme man was moe en verdrietig want hij zag in dat hij in zijn eentje nooit een heel huis kon bouwen. De mensen kregen medelijden: Kom op zeiden ze tegen elkaar. Laten we die arme man helpen met zijn huis. Daar kwamen twee kinderen aan: Wij willen wel helpen met de planken dragen. De vader van kinderen lachte en zei: Ik heb de hele dag vrij, ik kom ook helpen. De timmerman uit het dorp kwam met zijn gereedschap en twee vrouwen besloten ook te helpen. Tja, nu zijn we met z n zessen zeiden de kinderen. Weet je wat, wij gaan het dorp in om nog meer mensen te vragen. Al snel kwamen ze terug met een hele groep mensen. Iedereen hielp mee. Binnen een dag was het huis af! Het was het mooiste huis van het dorp, de man was er blij en gelukkig.

7 Los de rebus op. Bespreek de vragen in je groepje: - Wat is er uit de rebus gekomen? - Heb je dit speekwoord weleens gehoord? - Wat zou het spreekwoord betekenen? Bekijk de foto s die de leerkracht laat zien. - Wat zie je op de foto s? - Wat hebben deze met dit spreekwoord te maken? - Wat is de betekenis van dit spreekwoord? - Geldt dit ook voor jou? Wist je dat? In Japan hebben ze ook een spreekwoord wat dezelfde betekenis heeft. Het jong van een kikker, is een kikker Je schrijft het spreekwoord in het Japans zo: 蛙 の 子 は 蛙 Je spreekt het zo uit: Kaeru no ko wa kaeru. Probeer het spreekwoord na te schrijven in Japanse tekens. Kan jij het spreekwoord uitspreken in het Japans? Wat is het verschil tussen het Japanse spreekwoord en het Nederlandse spreekwoord?

8 BETEKENIS VAN HET SPREEKWOORD Het kind lijkt op zijn vader of moeder. VERDIEPING De kinderen die extra uitdaging nodig hebben denken na over de Japanse variant van het spreekwoord. Het verschil in de spreekwoorden is dat bij de Nederlandse versie de vader/ moeder met de boom vergeleken wordt en het kind met de appel (de vrucht van de boom). Het Japanse spreekwoord lijkt meer op het gezegde: Zo vader zo zoon. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen lossen de rebus op. De kinderen bespreken samen de uiteg en de eventuele ervaringen die zij met dit spreekwoorden hebben. Voor de uitleg van het spreekwoord Kan je twee foto s laten zien van een kind wat duidelijk op zijn/ haar vader/moeder lijkt. Leg aan de hand van de foto s het spreekwoord uit.

9 Een luizenleventje leiden Bespreek in je groepje wat je allemaal weet over luizen: - Waar leven luizen? - Wat doen luizen het liefst? - Wie zou er harder moeten werken een luis of een mier? Bekijk het filmpje over de luizen - Vinden de luizen makkelijk een lekker plekje? Wat zou deze uitdrukking betekenen? - Ken jij iemand die een luizenleventje leidt? Waarom is dat zo denk je? Wist je dat? Je weet nu wat deze uitdrukking betekent. Een andere Nederlandse uitdrukking is deze: Hij zit in de luizen Bespreek de volgende vragen met je groepje: - Hoe lijkt het je om luizen te hebben? - Denk je dat het spreekwoord positief bedoeld is? Los de rebus op voor de juiste betekenis van de uitdrukking. Pe=zi -sp -n d=pr -p -e

10 BETEKENIS VAN HET SPREEKWOORD Een gemakkelijk leven leiden. VERDIEPING De kinderen komen er tijdens de verdiepingsopdracht achter dat uitdrukkingen die gaan over hetzelfde diersoort een totaal andere betekenis kunnen hebben. De uitdrukking een luizenleven leiden kan positief worden gezien, hoewel het vaak negatief bedoeld wordt, omdat het geassocieerd wordt met een luiheid. Het spreekwoord Hij zit in de luizen betekent: Hij zit in de problemen. De luizen worden hier met iets negatiefs vergeleken. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken in hun groepje wat ze allemaal weten over luizen. Laat het volgende filmpje zien: _hoofdluis01 Het doel van dit filmpje is dat kinderen zich realiseren dat een luis snel een lekker plekje heeft gevonden om te leven. Bespreek de betekenis van deze uitdrukking en bedenk met de kinderen voorbeelden van het hebben van een luizenleven.

11 QUIZ Elk groepje heeft een pen en papier nodig. Kies iemand uit het groepje die schrijft. Luister eerst goed naar de quizvraag. Overleg met elkaar over het goede antwoord. Als iedereen het met elkaar eens is dan schrijft de schrijver het antwoord op. Als alle groepjes het antwoord hebben wordt er gekeken naar het goede antwoord. Het juiste antwoord is twee punten waard. Een half antwoord is een punt waard Voor een fout antwoord krijg je geen punten. VRAAG 1: Welk spreekwoord hoort bij deze plaat? VRAAG 2: Wat is de betekenis van het spreekwoord: De appel valt niet ver van de boom. VRAAG 3: Welk spreekwoord hoort bij deze plaat? VRAAG 4: Waar of niet waar: En luizenleventje leiden betekent dat je erg arm bent. Waar VRAAG of niet 5: waar? Het zwarte schaap is een uitdrukking. Welk spreekwoord hoort bij deze betekenis? Als één persoon iets nieuws geprobeerd heeft, durven anderen het ook wel.

12 Los de rebus op. Bespreek de volgende vragen in je groepje: - Wat is er uit de rebus gekomen? - Heb je dit speekwoord weleens gehoord? - Wat zou het spreekwoord betekenen? De uitdrukking betekent: A. Iets vergelijken B. Iets overdrijven C. Iets uitkiezen Wist je dat? In het Engels kennen ze de uitdrukking: Truth is stronger than fiction Zoek in het woordenboek de vertaling van de woorden die je niet kent. Bespreek de volgende vragen in je groepje: - Wat betekent deze uitdrukking? - Als deze uitdrukking waar is, zou het dan verstandig zijn om van een mug een olifant te maken?

13 BETEKENIS VAN HET SPREEKWOORD Iets veel belangrijker of erger maken dan het in werkelijkheid is. VERDIEPING VOOR DE LEERKRACHT De kinderen lossen de rebus op. De kinderen bespreken de oplossing van de rebus en de betekenis van de uitdrukking. Leg aan de hand van de quizvraag de betekenis van de uitdrukking uit: A. Iets vergelijken B. Iets overdrijven C. Iets uitkiezen De kinderen vertalen zelf het Engelse spreekwoord. De bedoeling is dat zij in gesprek met elkaar ontdekken wat de link is tussen de spreekwoorden. Als men van een mug een olifant maakt, worden er vaak dingen bij verzonnen om te overdrijven. Het Engelse spreekwoord geeft aan, dat dingen die je verzint minder sterk zijn dan de waarheid.

14 Blaffende honden bijten niet Bespreek de volgende vragen in een tweetal: - Weten jullie allebei drie hondensoorten? - Is er een bepaald soort honden waar je bang voor bent? - Hebben jullie weleens langs een blaffende hond moeten lopen, wat vond je daarvan? - Heeft de blaffende hond je ook gebeten? Blaffende honden zijn mensen met een grote mond. - Wat zou het stukje bijten niet dan betekenen? Bedenk in een klein groepje een toneelstukje over de betekenis van deze uitdrukking. Wist je dat? Je weet nu wat deze uitdrukking betekent. In de oude taal Latijn had je ook een spreekwoord wat hier op lijkt: Een bange hond blaft heftiger dan hij bijt Bespreek de volgende vragen met je groepje: - Wat is het verschil tussen de Nederlandse uitdrukking en de Latijnse uitdrukking? - Als de uitdrukkingen allebei kloppen wat zegt deze uitdrukking dan over mensen met een grote mond? Bedenk een toneelstukje waarin de betekenis van allebei de uitdrukkingen naar voren komen.

15 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Voor mensen met een grote mond hoef je niet bang te zijn want ze doen uiteindelijk toch niets. VERDIEPING De kinderen proberen tijdens de verdieping de link te leggen tussen het Nederlandse spreekwoord en het Latijnse spreekwoord. Dit doen ze als eerst door met elkaar over de verschillen te praten. Kunnen de kinderen zelf bedenken dat mensen met een grote mond ook bang kunnen zijn en uiteindelijk niet veel zullen doen? De bedoeling is dat de kinderen dit ook in hun toneelstukje laten zien. VOOR DE LEEKRACHT De kinderen bespreken ervaringen die zij met honden hebben (gehad). Ze bespreken of zij wel eens bang zijn geweest voor een blaffende hond. Het stukje bijten niet beteken, dat die mensen uiteindelijk niks zullen doen. Probeer door het stellen van vragen de betekenis van de uitdrukking uit de kinderen te laten komen. De kinderen geven de betekenis van het spreekwoord weer door hier een toneelstukje over te bedenken en op te voeren.

16 Je moet geen slapende honden wakker maken Bespreek de volgende vragen in een tweetal: - Wat doet een hond volgens jou als je hem wakker maakt? De kinderen luisteren naar het verhaaltje. - Wie zouden in dit verhaaltje de slapende honden zijn? - Waarom gebruikt Indra de uitdrukking aan het eind van het verhaaltje? Bespreek de volgende vragen in je groepje: - Heb je ook weleens een slapende hond wakker gemaakt? - Is het weleens voorgekomen dat je het juist niet deed? - Waarom zou je er voor kiezen om het wel of niet te doen? Wist je dat? In het Latijn kennen ze een uitdrukking met dezelfde betekenis. Kietel nooit een slapende draak Wat is het verschil tussen de Nederlandse uitdrukking en de Latijnse uitdrukking? Bedenk in tweetallen een verhaaltje waarin deze uitdrukking naar voren komt. Vertel het verhaaltje in de klas en laat de klas raden wie de slapende honden of draken in het verhaaltje zijn.

17 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Breng mensen niet op ideeën die nadelig voor jezelf kunnen zijn. VERDIEPING De kinderen die extra uitdaging nodig hebben vergelijken de Nederlandse uitdrukking met de Latijnse uitdrukking. Zij bedenken zelf een voorbeeldverhaal. De andere kinderen in de klas kunnen benoemen wie er in het verhaal de slapende draken of honden zijn. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken de vragen in een tweetal. Vraag enkele tweetallen wat zij besproken hebben. Lees het verhaaltje voor en bespreek de vragen. Leggen de kinderen zelf de link tussen de uitdrukking die Indra benoemt en de betekenis van de uitdrukking? De kinderen bespreken de betekenis van de uitdrukking. Het gaat er hier dus om dat de kinderen voorbeelden noemen van situaties waarin dit spreekwoord naar voren kwam. VOORBEELDVERHAAL Jasper en Indra hebben klassendienst. Ze maken het bord schoon en vegen de klas. Indra ziet dat er nog vijf vieze kwasten op het aanrecht in de klas liggen. Jasper vraagt aan de meester: Mogen we naar huis. De meester kijkt de klas rond en zegt: Ja hoor bedankt voor jullie hulp. Indra kijkt naar de kwasten en denkt: Laat ik maar geen slapende honden wakker maken. Snel lopen ze de klas uit.

18 Met je verkeerde been uit bed gestapt Bekijk het filmpje. Kijkvraag: Hoe zou deze meneer zich voelen? Bespreek de volgende vragen in de klas. - Hoe voelde deze meneer zich denk je? - Hoe komt dit? - Wat heeft dit filmpje met deze uitdrukking te maken? Wat betekent deze uitdrukking? A. Je bent aan het begin van de dag al chagrijnig B. Als je uit je bed stapt struikel je C. Je voelt je moe Wist je dat? In het Arabisch kennen ze een uitdrukking met dezelfde betekenis: The barber opened up his shop; his first customer was bald Vertaal dit gezegde in het Nederlands. Ontwerp een stripverhaal over deze uitdrukking, waarin naar voren komt wat de uitdrukking betekent.

19 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Je bent aan het begin van de dag al chagrijnig VERDIEPING De kinderen maken kennis met een Arabische uitdrukking. De kapper opende zijn winkel en de eerste klant was kaal Deze uitdrukking heeft dezelfde betekenis als de Nederlandse uitdrukking. De kinderen verwerken de uitdrukking door er een stripverhaal over te maken. Kunnen de kinderen laten zien dat de figuren ook chagrijnig kijken. De kinderen bekijken het filmpje: b91%20filmpje%20zoeken%20werk%20stress%20?.ht ml In dit filmpje is te zien dat een meneer erg chagrijnig is. De kinderen bespreken de vragen. Kunnen zij zelf de link naar de uitdrukking leggen? Leg de betekenis van de uitdrukking uit. A. Je bent aan het begin van de dag al chagrijnig B. Als je uit je bed stapt struikel je C. Je voelt je moe

20 Kleine potjes hebben grote oren Bespreek de volgende vragen in tweetallen. - Heb je dit spreekwoord weleens gehoord? Met kleine potjes worden kleine kinderen bedoeld. - Wat zou dit spreekwoord betekenen? Wat betekent dit spreekwoord? Luister naar het voorbeeldverhaaltje en bespreek in de klas wat jullie net in tweetallen hebben besproken. Bedenk een toneelstukje waarin dit spreekwoord naar voren komt. Wist je dat? In het Arabisch kennen ze ook een spreekwoord wat over oren gaat en met luisteren te maken heeft. Walls have ears Vertaal dit gezegde in het Nederlands. - Wat zou dit spreekwoord betekenen? - Wat heeft dit spreekwoord met het Nederlandse spreekwoord te maken?

21 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Kijk uit met wat je zegt als er kinderen bij zijn, want zij horen en begrijpen meer dan je denkt. VERDIEPING De kinderen maken kennis met een Arabische uitdrukking: Muren hebben oren. Met deze uitdrukking wordt bedoeld dat je moet uitkijken met wat je zegt, omdat er mensen zouden kunnen zijn die jou horen ook al verwacht je dat niet. De kinderen bespreken deze uitdrukking en vergelijken deze met de Nederlandse uitdrukking. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken de vragen in tweetallen. Zij weten dat er met kleine potjes kinderen worden bedoeld. Kunnen de kinderen zelf al op de betekenis van het spreekwoord komen? Klassikaal word besproken waar de kinderen het over gehad hebben. De kinderen bedenken een toneelstukje waarin de betekenis van dit spreekwoord naar voren komt.

22 QUIZ Elk groepje heeft een pen en papier nodig. Kies iemand uit het groepje die schrijft. Luister eerst goed naar de quizvraag. Overleg met elkaar over het goede antwoord. Als iedereen het met elkaar eens is dan schrijft de schrijver het antwoord op. Als alle groepjes het antwoord hebben wordt er gekeken naar het goede antwoord. Het juiste antwoord is twee punten waard. Een half antwoord is een punt waard Voor een fout antwoord krijg je geen punten. VRAAG 1: Welke uitdrukking hoort bij deze plaat? VRAAG 2: Wat is de betekenis van het spreekwoord: Kleine potjes hebben grote oren? VRAAG 3: Welke uitdrukking hoort bij deze plaat? VRAAG 4: Waar of niet waar: Je moet geen blaffende honden wakker maken is een uitdrukking. Waar VRAAG of niet 5: waar? Het zwarte schaap is een uitdrukking. Welke uitdrukking hoort bij deze betekenis? Je bent aan het begin van de dag al chagrijnig.

23 ANTWOORDEN Vraag 1: Van een mug een olifant maken Vraag 2: Kijk uit met wat je zegt als er kinderen bij zijn, want zij horen en begrijpen meer dan je denkt. Vraag 3: Blaffende honden bijten niet Vraag 4: Nietwaar Vraag 5: Met je verkeerde been uit bed stappen.

24 ANTWOORDEN Vraag 1: Vele handen maken licht werk Vraag 2: Het kind lijkt op zijn vader of moeder. Vraag 3: Van een kale kip geen veren plukken Vraag 4: Nietwaar Vraag 5: Als een schaap over de dam is volgen er meer.

Een gegeven paard niet in de bek kijken

Een gegeven paard niet in de bek kijken - Een gegeven paard niet in de bek kijken Praat met elkaar over de volgende vragen: - Heb je wel eens een cadeau gehad waar je niet blij mee was? - Heb je dat gezegd tegen degene van wie je het kreeg?

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Twee vliegen in een klap slaan

Twee vliegen in een klap slaan Twee vliegen in een klap slaan Praat met elkaar in tweetallen. - Heb je weleens een vlieg gevangen? - Hoe heb je dit gedaan? - Heb je weleens twee vliegen in een klap gevangen? - Wat zou deze uitdrukking

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Het Gouden Ei. De Voorstelling. Illustraties en tekst: Marijke Meyer

Het Gouden Ei. De Voorstelling. Illustraties en tekst: Marijke Meyer De Voorstelling Het Gouden Ei Illustraties en tekst: Marijke Meyer Inlichtingen en boekingen: Impresariaat Jongsma en Hartgring Kerkstraat 35b 2271CP Voorburg Tel.: 070-3867430 of 070-3871761 Fax : 070-3877277

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig.

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig. Ik wil sjoelemo (Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met kinderen tot ± 12 jaar) Een verhaaltje om in de klas voor te lezen. Een oefening om te doen in het gezin. Dit verhaaltje gaat over gevoelens;

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum Luister maar Met illustraties van Rike Janssen Arie van der Veer & Ellen Laninga Boekencentrum Verhalen uit het Oude Testament 4 Het begin van de wereld God maakt de wereld Genesis 1:1-2:4 Lang, heel

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: pesten

gedragsregel in verhaal: pesten gedragsregel in verhaal: pesten Hallo zwemmers! Zoals jullie weten, is Miep Muis van zwemclub de Spatters nog niet zolang geleden gestopt met zwemmen. Haar trainer heeft mij verteld dat ze niet meer wilde

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 1-2 melle de muis Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met elkaar

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens is

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hard tegen hard. Vechten voor je leven

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hard tegen hard. Vechten voor je leven Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hard tegen hard Vechten voor je leven Lees hoofdstuk 1: Capuchon (blz. 5) In de 3de alinea staat: De chauffeur knikt naar hem. Wie is hem? De volgende zin is: Ze kent

Nadere informatie

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten Lesbrief bij Niemand mag het weten Trudy van Harten Voor groep 6 en 7 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage 1: Opdrachtenblad - Bijlage 2: Niemand

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12 Hoofdstuk twee Een geheimpje over boosheid Iedereen wordt wel eens boos. Het is zelfs zo n gewoon gevoel dat we een heleboel woorden hebben om het te beschrijven. Hier zijn een paar woorden die allemaal

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Begrijpend luisteren Annemarieke Kool CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Strategieën en voorbeelden 4. Differentiëren mbv taxonomie 5. Oefening

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Contactgegevens Annemarieke Kool a.kool@cps.nl 06 55 81 87 65 Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Theorie strategieën

Nadere informatie

Lesbrief. Bij ons in het dorp Jan Terlouw

Lesbrief. Bij ons in het dorp Jan Terlouw Lesbrief Bij ons in het dorp Jan Terlouw Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie