Een gegeven paard niet in de bek kijken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een gegeven paard niet in de bek kijken"

Transcriptie

1 - Een gegeven paard niet in de bek kijken Praat met elkaar over de volgende vragen: - Heb je wel eens een cadeau gehad waar je niet blij mee was? - Heb je dat gezegd tegen degene van wie je het kreeg? -Vind je dat je het moet kunnen zeggen als je iets krijgt wat je eigenlijk niet leuk vind? Kan je in je eigen woorden de betekenis van dit spreekwoord vertellen? Bedenk ik tweetallen een situatie waar de betekenis van dit spreekwoord naar voren komt en maak er een rollenspel van wat je uitbeeldt in de klas. Wist je dat? Dit spreekwoord komt uit het jaar Ze zeiden het toen wel op een iets andere manier. Men sal ghegheven paert niet zien in den mont, no tusschen die dien. Vertaal dit spreekwoord in het Nederlands zoals je het vandaag zou gebruiken. Doe dit letterlijk woord voor woord. Waar aan de tanden zou je kunnen zien hoe oud het paard ongeveer is?

2 BETEKENIS VAN HET SPREEKWOORD Je moet geen negatieve dingen zeggen over iets wat je hebt gekregen. VERDIEPING De kinderen leren hoe het spreekwoord in het oud- Nederlands gebruikt werd. De letterlijke vertaling van het spreekwoord is: Men zal gegeven paard niet zien in de mond noch tussen de tanden. Als je tussen de tanden van een paard kijkt, kun je de leeftijd van het paard schatten. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken de vragen. Vertel de kinderen waar de betekenis van dit spreekwoord vandaan komt. Aan de tanden van een paard kun je zien hoe oud het paard is. Je kunt dus het paard beoordelen. Als je een paard cadeau krijgt zou je ook blij moeten zijn met een oud paard, omdat het een cadeau is. De kinderen bedenken in tweetallen een rollenspel waarin de betekenis van het spreekwoord naar voren komt. Je kunt denken aan de situatie waarin het ene kind het andere kind iets geeft. - Kijkt het kind het gegeven paard in de bek?

3 Wie zijn eigen tuintje wiedt, ziet het onkruid van een ander niet. Praat in je groepje over de volgende vragen: - Hebben jullie een tuin en hoe ziet die eruit? - Wie werken er allemaal in de tuin? - Welke tuin vind je mooier, die van jullie of van de buren? - Staat er bij jullie onkruid in de tuin? - Wat vind je daarvan? Lees het voorbeeldverhaal voor. - Wat heeft dit verhaal met het spreekwoord te maken? Ontwerp een strip waarin de betekenis van het spreekwoord naar voren komt. Je mag het doen over het voorbeeldverhaal, maar het is ook leuk als je zelf een voorbeeld bedenkt. Wist je dat? In de Bijbel komt er een ander spreekwoord voor met ongeveer dezelfde betekenis. Lees Mattheüs 7: 3-5 Bekijk het spreekwoordenboek en zoek op het trefwoord balk. Welk spreekwoord komt uit het Bijbelgedeelte wat je net hebt gelezen? Praat over dit spreekwoord. - Wat betekent het spreekwoord? - Waarom lijkt de betekenis op het andere spreekwoord?

4 BETEKENIS VAN HET SPREEKWOORD Het is beter om je eigen werk te verbeteren dan kritiek leveren op het werk van anderen. VERDIEPING De kinderen maken kennis met een ander spreekwoord wat uit de Bijbel komt. Kunnen de kinderen het spreekwoord uit de Bijbel halen? Ze mogen hierbij het spreekwoordenboek gebruiken en zoeken op het trefwoord balk. De kinderen kunnen bij het spreekwoordenboek het stappenplan gebruiken. Haal eerst de balk uit je eigen oog voordat je de splinter bij iemand anders er uit kan halen. De overeenkomst van deze spreekwoorden is dat er in de spreekwoorden opgeroepen wordt om eerst naar jezelf te kijken of naar je eigen werk. Het Nederlandse spreekwoord slaat meer op het verrichten van werk (onkruid wieden). En het Bijbelse spreekwoord heeft meer te maken met het beoordelen van elkaar. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen praten over het onderwerp de tuin. Lees het voorbeeldverhaal voor. Kunnen de kinderen zelf een link leggen tussen het verhaal en het spreekwoord? Lukt het de kinderen om de betekenis te verwoorden? De kinderen ontwerpen een stripverhaal en verwerken de betekenis van het spreekwoord in een strip. Probeer de kinderen uit te dagen om zelf een situatie te verzinnen. VOORBEELDVERHAAL De kinderen van groep 6 zijn aan het schilderen. Ze schilderen op een groot blad hun lievelingsdier. David is net begonnen met zijn koe. Ondertussen kijkt hij naar Maaike. Wat maak jij nou weer? vraagt hij. Dit is een vlinder, mooi hé? antwoord Maaike. Nee, ik vind die kleuren niet mooi en de vleugels lijken wel vierkant. Maaike kijkt sip maar dan zegt ze: Oh, kijk eens naar je eigen werk! David kijkt op zijn blad en ziet dat zijn kwast is gaan druipen. Overal ligt zwarte verf. Jammer voor je zegt Maaike. Als je niet zo op mijn tekening was gaan letten, had je zelf door kunnen verven en was dat niet gebeurd.

5 Iemand onder de duim houden Praat in je groepje over de volgende vragen: - Heb je deze uitdrukking wel eens gehoord? - Wat is je eerste idee van de betekenis van deze uitdrukking? Vergelijk de ideeën met elkaar. Zat de goede oplossing erbij? Bedenk een situatie waarbij de betekenis van deze uitdrukking naar voren komt, maak hier een tekening van. Wist je dat? In Engeland kennen ze een andere uitdrukking gaat. Dit spreekwoord heeft weer een hele andere betekenis. Thumbs up Wat betekenen deze Engelse woorden? Gebruik zonodig een Engels - Nederlands woordenboek. Beeld de uitdrukking uit. Als je dit gebaar maakt in Nederland wat betekent dat dan? - Wat zou deze uitdrukking betekenen? - Welk (fantasiewoord) woord gebruiken wij vaak bij dit gebaar?

6 BETEKENIS VAN HET SPREEKWOORD De baas over iemand spelen. VERDIEPING De kinderen maken kennis met de uitdrukking Thumbs up. De betekenis van de Engelse woorden kunnen de kinderen opzoeken in het woorden boek. De betekenis van de uitdrukking is ongeveer hetzelfde als de betekenis van het een gebaar, namelijk iemand aanmoedigen en benoemen dat iets goed gaat. In Nederland wordt daar vaak het woord picobello voor gebruikt. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken in een groepje wat de betekenis van de uitdrukking zou kunnen zijn. Bespreek de ideeën en leg de betekenis van de uitdrukking uit. Weten de kinderen een voorbeeld waarbij de betekenis van deze uitdrukking naar voren komt? De kinderen verwerken de betekenis van de uitdrukking in een tekening.

7 Hij is een vreemde eend in de bijt. Praat in je groepje over de volgende vragen: - Wie van de eenden is de vreemde eend en waarom? - Heb jij wel eens een situatie meegemaakt waarbij jij als enige anders was dan de rest? - Hoe voelde je, je toen? Wat betekent deze uitdrukking? Bedenk een situatie waarbij een persoon de vreemde eend in de bijt is. Maak hier een tekening van. Wissel de tekeningen uit en bespreek van elkaar wie de vreemde eend in de bijt is. Wist je dat? In Denemarken kennen zij deze uitdrukking ook. Er is daar zelfs een sprookje overgeschreven. De schrijver Hans Christian Andersen heeft zichzelf altijd een beetje een vreemde eens in de bijt gevoeld. Bekijk een filmpje met platen van dit verhaal op schooltv.nl _hetlelijkejongeeendje01 Wat vond je van de platen bij het verhaal? Wat vond je mooi en wat zou je anders doen? Maak samen met je groepje tekening bij dit sprookje. Zorg dat jullie allemaal een ander deel van het verhaal uitbeelden.

8 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Hij hoort niet bij de groep VERDIEPING De kinderen maken kennis met het sprookje Het lelijke jonge eendje. Ze proberen de link te leggen tussen het sprookje en de uitdrukking. Ze bekijken een filmpje waarin dit sprookje naar voren komt. Tot slot werken zij zelf het verhaal uit door er afbeeldingen bij te maken. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken naar aanleiding van de foto de vragen over de uitdrukking. Leg de betekenis van het spreekwoord uit en probeer een koppeling te maken naar een ervaring van jezelf of een kind in de klas. De kinderen beelden deze uitdrukking uit. In tweetallen bekijken ze elkaars tekeningen en benoemen zij wie er in de tekening de vreemde eend in de bijt is.

9 Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Lees het spreekwoord en bespreek in de klas de volgende vragen: - Zijn er woorden die je niet begrijpt in dit spreekwoord? -Weet iemand anders de betekenis? Zoek woorden waar jullie niet uitkomen op in het woordenboek. Ga in een kring zitten. Vier kinderen krijgen een kaartje met daarop een rol. De kinderen spelen het rollenspel uit. Wat viel op aan het rollenspel? -Hoe waren de karakters van de personen? - Waar kon je dit aan merken? Wat heeft het rollenspel met het spreekwoord te maken? Vertel de betekenis van het spreekwoord in je eigen woorden. Wist je dat? Er zijn meerdere spreekwoorden die gaan over mensen die bij jou op visite komen en dus je gasten kunnen zijn. In het land Birma in Azië kennen ze het volgende spreekwoord: Het leven van een gast duurt zeven dagen Dit spreekwoord heeft weer een andere betekenis. Wat zou dit spreekwoord betekenen? - Wat gebeurt er als een gast langer dan zeven dagen blijft logeren? - kan je een situatie noemen waarbij dit spreekwoord van toepassing is?

10 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Je vergelijkt je eigen karakter vaak met het karakter van iemand anders en beoordeeld mensen op dezelfde manier. Voorbeeld: Jij liegt weleens en gaat er van uit dat andere dat ook wel eens doen. VERDIEPING De kinderen maken kennis met een ander spreekwoord uit Birma. Dit spreekwoord gaat over het thema gasten. De betekenis van dit spreekwoord is dat na zeven dagen de gast niet meer als bijzonder gezien wordt en deel uitmaakt van het huishouden. Hij/ zij krijgt dan geen speciale behandeling meer. De kinderen delen of zij ook wel eens zo n situatie hebben meegemaakt. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken klassikaal of zij de woorden uit het spreekwoord kennen. Als zij er met elkaar niet uitkomen zoeken zij het op in het woordenboek. Kies vier kinderen uit die willen mee spelen in een ondersteunend rollenspel. Bereid het spel eventueel kort met hen voor. Het doel van het spel is dat naar voren komt dat de baas zelf niet eerlijk is en daardoor de anderen ook niet vertrouwt. Hebben de kinderen de boodschap van het rollenspel opgepakt? Vraag of de kinderen de betekenis van het spreekwoord al kunnen benoemen en vul dit zo nodig aan. Rol1: Een baas van een café. Karakter: Vaak oneerlijk en hij/zij liegt veel. ROLLENKAARTEN Rol2: Een mevrouw die een kopje thee komt drinken. Karakter: Eerlijk en netjes Rol3: Een jongen die een glas cola drinkt met zijn vader. Karakter: Altijd eerlijk en verlegen Rol 4: Vader van de jongen Karakter: beleeft en vriendelijk. Situatie (voorgelezen door de leerkracht) Er was eens een cafébaas. Het was een oudere man/vrouw. De baas was niet vriendelijk en ook niet altijd eerlijk. Soms gaf hij stiekem te weinig geld terug als de klanten betaalden. En als de klanten dan zeiden dat het niet eerlijk was en dat zij nog geld zouden krijgen, dan loog hij en zei hij dat hij het geld allang had gegeven. Op een dag had de baas tien euro op de tafel gelegd. Hij schonk net een kopje koffie in en toen hij weer om keek was het geld weg. De baas dacht: Dat hebben vast die oneerlijke klanten gedaan. Hij ging alle tafeltjes langs en vroeg waar het geld gebleven was. De kinderen spelen de gesprekken na. De klanten hadden het geld niet. Toen de baas later zijn café aan het vegen was vond hij onder de tafel het briefje van tien euro.

11 QUIZ Elk groepje heeft een pen en papier. Kies iemand uit het groepje die schrijft. Luister eerst goed naar de quizvraag. Overleg met elkaar over het goede antwoord. Als iedereen het met elkaar eens is dan schrijft de schrijver het antwoord op. Als alle groepjes het antwoord hebben wordt er gekeken naar het goede antwoord. Het juiste antwoord is twee punten waard. Een half antwoord is een punt waard Voor een fout antwoord krijg je geen punten. VRAAG 1: Welk spreekwoord hoort bij de plaat van het paard? VRAAG 2: Waar of niet waar: Als je de baas over iemand speelt houd je iemand onder de duim. VRAAG 3: Bedenk een voorbeeld bij de uitdrukking een vreemde eend in de bijt. VRAAG 4: Maak het spreekwoord af: Wie zijn eigen tuintje wiedt VRAAG 5: Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten Dit spreekwoord heeft te maken met: A. Beoordelen van iemand B. Liegen tegen iemand C. Roddelen over iemand

12 ANTWOORDEN Vraag 1: Een gegeven paard niet in de bek kijken Vraag 2: waar Vraag 3: Meerdere antwoorden mogelijk Vraag 4: Wie zijn eigen tuintje wiedt, ziet het onkruid van een ander niet. Vraag 5: A

13 Los de rebus op Bespreek de volgende vragen: - Heb je dit spreekwoord weleens gehoord? - Wat zou dit spreekwoord betekenen? - Heb je verschil in klokken? Wat betekent dit spreekwoord? Luister naar het liedje. - Wat heeft dit liedje met het spreekwoord te maken? Bespreek de volgende vragen in je groepje: - Ben jij het eens met het spreekwoord? - Heb jij wel eens heimwee gehad? - Op welke plek voel jij het meeste thuis, waarom juist daar? Wist je dat? In Turkije kennen ze veel spreekwoorden die met huizen te maken hebben. Heb je wel eens van dit spreekwoord gehoord? Het huis van een vernieler zal afgebroken worden. Wat is een vernieler? - Wat betekent dit spreekwoord? Lees de stelling en bespreek met elkaar of je het hiermee eens bent of niet. Ik vind het eerlijk dat het huis van een vernieler afgebroken zal worden. Ik vind dit wel/niet omdat.

14 BETENENIS VAN HET SPREEKWOORD Je voelt je het meest thuis op de plek waar je woont. VERDIEPING De kinderen maken kennis met een ander spreekwoord uit Turkije. Dit spreekwoord heeft hetzelfde thema maar een andere betekenis. Het betekent namelijk dat wat jij iemand aandoet ooit bij jou zelf wordt aangedaan. De kinderen bespreken de betekenis van dit spreekwoord en discussiëren over de stelling. Een aandachtspunt daarbij is dat zij verwoorden, waarom zij iets vinden. LIED THUIS VAN ELLY EN RIKKERT VOOR DE LEERKRACHT De kinderen lossen de rebus op. De kinderen praten over het onderwerp van het spreekwoord, de klok. Lees het liedje van Elly en Rikkert voor. Leg een link tussen het liedje en het spreekwoord. De kinderen bespreken het onderwerp. De kinderen delen de ervaringen die zij gehad hebben met heimwee. Je kunt dit uitbreiden naar een onderwijsleergesprek over het onderwerp thuis. Stel vragen als: - Waar voel jij je het meeste thuis, waarom? - Voel jij je thuis in het huis/ gezin waar je woont? - Wanneer voel jij je thuis? Thuis, dat is een schone onderbroek, of lezen in een spannend boek. Een grote pan met erwtensoep op het fornuis. Thuis, een plek waar iedereen je kent, daar mag je wezen wie je bent, dat is thuis. Thuis, in Amsterdam of Appelscha, daar staat de warme chocola, daar woont je eigen cavia, je konijn of je muis. Thuis, dat is waar iemand van je houdt daar is het veilig en vertrouwd, dat is thuis. Thuis, is meer dan een huis, Zoveel meer dan een huis

15 Als de katten muizen, mauwen ze niet Bespreek de volgende vragen in tweetallen: - Wat wordt er bedoeld met het eerste stukje van deze uitdrukking, als de katten muizen? - Waarom muizen katten? Los het geheimschrift op Vertel in je eigen woorden wat de uitdrukking betekent. A:J: T: B:K: U: C:L: V: x D:M:W: E:n: X: F: P: Y: G:Q: Z: H:R: I: S: Wist je dat? In het westen van het werelddeel Afrika ligt Senegal. Ze kennen daar verschillende uitdrukkingen die met dieren te maken hebben. Dit spreekwoord gaat ook over katten en muizen: Wanneer een muis een kat uit lacht, is er altijd nog zijn hol. Waarom is het belangrijk dat een muis zijn holletje heeft als hij een kat uitlacht? - Wat betekent dit spreekwoord? Bedenk een reden waarom een muis een kat uitlacht. Schrijft het op en maak er een tekening bij. Je kunt ook een spreekwolk gebruiken.

16 BETEKENIS VAN DE UITDRUKKING Als mensen eten, praten zij niet. VERDIEPING De kinderen maken kennis met het land Senegal en een spreekwoord uit dit land. De kinderen bespreken wat de betekenis zal zijn van dit spreekwoord. Zij verwerken dit in een tekening, waarbij zij verwoorden waarom een muis een kat kan uitlachen. Hierbij moeten de kinderen zich inleven in het spreekwoord. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken de letterlijke betekenis van de zinnen. Als de katten muizen: wanneer de katten jagen op muizen De oplossing is de letterlijke betekenis van de uitdrukking. De kinderen verwoorden wat deze uitdrukking betekent. Kunnen zij een koppeling maken naar een situatie in de praktijk? - Wordt er bij de kinderen thuis veel gepraat onder het eten? Waarom wel/ niet?

17 Het zwarte schaap Bespreek de volgende vragen in je groepje: - Is dit een spreekwoord of een gezegde? - Wat denk je? Zou je graag het zwarte schaap willen zijn, of liever niet? - Waarom wel of niet? Wat betekent spreekwoord/ gezegde? - Ben jij wel eens het zwarte schaap geweest? Bedenk een strip verhaaltje over het zwarte schaap. Je mag het over schapen doen maar je kunt ook kiezen om een situatie te nemen waarbij de betekenis naar voren komt. Wist je dat? In het Arabisch kennen zij veel spreekwoorden over schapen. Dit is de Engelse vertaling van het spreekwoord: An army of sheep led by a lion would defeat an army of lions led by a sheep. Vertaal het spreekwoord in het Nederlands. Gebruik eventueel een woordenboek. Bespreek de volgende vragen in je groepje: Wat betekent dit spreekwoord? Zal het schaap de kudde leeuwen echt leiden? Waarom wel of niet?

18 BETEKENIS VAN HET GEZEGDE Iemand in een groep die overal de schuld van krijgt. VERDIEPING De kinderen maken kennis met een Arabisch spreekwoord. De kinderen vertalen eerst het spreekwoord in het Nederlands. Een kudde schapen die geleid wordt door een leeuw, zal spoedig een kudde leeuwen zijn, geleidt door een schaap. De betekenis van het spreekwoord is dat een slechte/ gevaarlijke leider een groep kan veranderen en dat deelnemers ook slecht of gevaarlijk kunnen worden. In feite leidt het schaap de kudde leeuwen niet maar is het schaap de laatst overgeblevene. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken of dit een gezegde of een spreekwoord is. Gebruik hierbij het stappenplan. Weten de kinderen zelf al wat dit gezegde betekent? Leg het eventueel duidelijker uit aan de hand van een voorbeeld. U kunt ook verwijzen naar de uitdrukking: Hij is een vreemde eens in de bijt. De kinderen verwerken het gezegde door hier een strip over te maken. Ze kunnen zelf voor een situatie kiezen of het letterlijk bij het gezegde houden.

19 Voor een appel en een ei Waar heeft dit gezegde mee te maken? A. Gezond eten B. De boerderij C. Iets kopen Wat betekent dit gezegde? Misschien ken je het spel Voor een appel en een ei. Je kunt dit spel spelen op een feestdag van de school of bij jou in de buurt. Verdeel de klas in groepjes. Iedereen krijgt een appel een ei. Je probeert de appel en het ei te ruilen, totdat je steeds meer krijgt. Bijvoorbeeld je ruilt het ei voor drie pennen, een van de drie pennen ruil je voor een vaas enz. Na een uur komen de groepjes bij elkaar. Wie heeft de meeste spullen? Wat is het meeste waard? Dat groepje heeft gewonnen. Wist je dat? In Turkije kennen zij veel spreekwoorden die met geld te maken hebben. Geld is vuil aan je handen Bespreek de volgende vragen in je groepje: Je hebt een uitdrukking in Nederland: Geld maakt gelukkig. Dit spreekwoord heeft juist een andere betekenis. Kan jij uitleggen wat het betekent? - Ben jij het met het spreekwoord eens? - Waarom wel of niet? Bedenk drie regels die je helpen om goed met geld om te gaan. Presenteer ze aan de klas.

20 BETEKENIS VAN HET GEZEGDE Iets kopen voor heel weinig geld. Verdieping De kinderen maken kennis met een Turks spreekwoord. De kinderen vergelijken een Nederlandse uitdrukking en de Turkse uitdrukking met elkaar. Ze bespreken met elkaar of geld je juist gelukkig maakt of niet. Samen bedenken ze regels om met geld om te gaan. Deze kunnen ze presenteren in de klas. Motiveer de kinderen om uit te leggen waarom ze voor die regel gekozen hebben. Voorbeelden van regels zouden kunnen zijn: - Leg de helft van je zakgeld apart zodat je kunt sparen voor iets leuks. - Geef af en toe wat geld aan een goed doel, of doe klusjes om geld op te halen voor een goed doel. - Als je iets wilt kopen doe het dan niet gelijk maar denk er een dag over na, zodat je kunt kijken of je het echt wel wilt. VOOR DE LEERKRACHT Waar heeft dit gezegde mee te maken? A. Gezond eten B. De boerderij C. Iets kopen Wat betekent dit gezegde? De kinderen spelen het spel voor een appel en een ei. Ze gebruiken de appel en het ei letterlijk als ruilmiddel. Na het spel wisselen de kinderen hun ervaringen uit en presenteren zij de voorwerpen waarzij aan gekomen zijn.

21 Zoals de ouden zongen, piepen de jongen Lees het spreekwoord. Bespreek met elkaar wat er bedoeld wordt met de woorden jongen en ouden in deze zin. - Wat heeft de foto met het spreekwoord te maken? Wat betekent dit spreekwoord denk je? Luister naar het voorbeeld. Bedenk een toneelstukje waarin de betekenis naar voren komt. Het toneelstukje moet gaan over ouders en kinderen. Wist je dat? Dit is al een heel oud spreekwoord. In het oude Nederlands schreven ze het spreekwoord zo: "Soo voer gesongen, so na gepepen" Vertaal de woorden van het spreekwoord letterlijk: Soo.. Voer. Gesongen.. So.. na.. Gepepen Ga naar zoek op afbeeldingen op de woorden: zoals de ouden zongen. Kies het tweede plaatje van een schilderij. Jan Steen heeft een schilderij gemaakt van dit spreekwoord. Hij wilde laten zien dat kinderen gewoontes van hun ouders overnemen. Wat leren de kinderen allemaal op dit schilderij? - Zijn dit goede gewoontes? - Waarom wel of niet?

22 BETEKENIS VAN HET SPREEKWOORD Kinderen doen vaak de dingen op dezelfde manier als hun ouders dit deden. VERDIEPING De kinderen verdiepen zich in de Oud- Nederlandse uitdrukking Soo voer gesongen, so na gepepen. Ze vertalen letterlijk de woorden van die uitdrukking. Je krijgt dan de zin: zoals vroeger gezongen, zo nu gepiept Vervolgens zoeken de kinderen het schilderij van Jan Steen op. Op dit schilderij zijn een aantal slechte gewoontes uitgebeeld die kinderen na zouden kunnen doen. - Een vader leert zijn kind roken - Er wordt veel wijn gedronken. VOOR DE LEERKRACHT De kinderen bespreken de woorden uit het spreekwoord en vergelijken de foto met het spreekwoord. Weten de kinderen zelf al wat dit spreekwoord betekent? Lees het voorbeeld verhaaltje voor. De kinderen bedenken een toneelstukje. Eerst bedenken ze een situatie waarin kinderen het gedrag van hun ouders overnemen. Je kan denken aan, hard/ zacht praten, opruimen, te laat komen, veel snoepen enz. De kinderen spelen de toneelstukjes uit. Kunnen de andere kinderen verwoorden waarom dit toneelstukje bij het spreekwoord past? VOORBEELD De vader en moeder van Janneke houden niet van opruimen. Overal slingeren spullen door het huis. Op het aanrecht staat de vaat van de hele week. In de slaapkamer liggen overal kleren. Janneke zelf houdt ook niet van opruimen en heeft dit nooit geleerd. Op de grond van haar kamer ligt overal speelgoed, kleren en schoolspullen.

23 QUIZ Elk groepje heeft een pen en papier. Kies iemand uit het groepje die schrijft. Luister eerst goed naar de quizvraag. Overleg met elkaar over het goede antwoord. Als iedereen het met elkaar eens is dan schrijft de schrijver het antwoord op. Als alle groepjes het antwoord hebben wordt er gekeken naar het goede antwoord. Het juiste antwoord is twee punten waard. Een half antwoord is een punt waard Voor een fout antwoord krijg je geen punten. VRAAG 1: Welk gezegde hoort bij deze plaat? VRAAG 2: Wat is de betekenis van het spreekwoord: Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens? VRAAG 3: Welk spreekwoord hoort bij deze plaat? VRAAG 4: Waar of niet waar? Het zwarte schaap is een uitdrukking. VRAAG 5: Als de katten muizen, mauwen ze niet. Wat wordt er bedoeld met het eerste stukje van deze uitdrukking, als de katten muizen?

24 ANTWOORDEN Vraag 1: Voor een appel en een ei Vraag 2: Je voelt je het meest thuis op de plek waar je woont. Vraag 3: Zoals de ouden zongen piepen de jongen Vraag 4: Niet waar een gezegde Vraag 5: als de katten op muizen jagen

Als een schaap over de dam is volgen er meer

Als een schaap over de dam is volgen er meer Als een schaap over de dam is volgen er meer Lees het krantenartikel over de schapen. Bekijk de foto zo mogelijk op internet. Bespreek de volgende vragen: - Hoe is deze onveilige situatie ontstaan? - Denk

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST

OOST WEST THUIS BEST Lesmateriaal horend bij de theatrale dansvoorstelling OOST WEST THUIS BEST van Rauher Engel Foto: Kees van Putten Rauher Engel Concept & idee: Dagmar Chittka Auteur: Marleen Weijman 5 nov 09 Inleiding

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig.

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig. Ik wil sjoelemo (Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met kinderen tot ± 12 jaar) Een verhaaltje om in de klas voor te lezen. Een oefening om te doen in het gezin. Dit verhaaltje gaat over gevoelens;

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Twee vliegen in een klap slaan

Twee vliegen in een klap slaan Twee vliegen in een klap slaan Praat met elkaar in tweetallen. - Heb je weleens een vlieg gevangen? - Hoe heb je dit gedaan? - Heb je weleens twee vliegen in een klap gevangen? - Wat zou deze uitdrukking

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME Algemene opzet van de les Doelen: - Kinderen kunnen gedachten, gevoelens en houdingen bij thema s uit de film Gods Lam uitdrukken in dramavorm. - Kinderen

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: pesten

gedragsregel in verhaal: pesten gedragsregel in verhaal: pesten Hallo zwemmers! Zoals jullie weten, is Miep Muis van zwemclub de Spatters nog niet zolang geleden gestopt met zwemmen. Haar trainer heeft mij verteld dat ze niet meer wilde

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Drukte bij de molen groep 5/6

Drukte bij de molen groep 5/6 Verhalend ontwerp over Olie- en Koren Woldzigt in Roderwolde Drukte bij de groep 5/6 Episode 1: Mensen rond 1900 De leerkracht laat een oud kistje of blikje zien. Daarin zitten allemaal kaartjes. Op die

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere - je kan me wat - module 4 docere delectare movere je kan me wat ROCvA - educatie nt2taalmenu.nl - ROCvAmodule 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 4 1 1 2 3

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Hoe schrijf ik de geheimste brief?

Hoe schrijf ik de geheimste brief? Lesbrief Onderzoekend Leren Hoe schrijf ik de geheimste brief? Deze lesbrief gebruikt de methodiek onderzoekend leren uit de leerkrachtgids Onderzoekend leren met chemie. Deze lesbrief geeft verdieping

Nadere informatie

LES 1 OFFERFEEST, RITUELEN EN DE FILM GODS LAM

LES 1 OFFERFEEST, RITUELEN EN DE FILM GODS LAM LES 1 OFFERFEEST, RITUELEN EN DE FILM GODS LAM Algemene opzet van de les Doelen: " Kinderen kunnen verwoorden hoe het offerfeest gevierd wordt. " Kinderen kunnen zich inleven in de personen uit de film

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

Activiteitenschema Archeologie

Activiteitenschema Archeologie Activiteitenschema Archeologie Soort activiteit: Spullen opgraven uit de zandbak. Tijdsindeling: 5 Minuten de plaatjes in de zandbak verstoppen. 5 Minuten vertellen over hoe de mensen vroeger wat zochten

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8

Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad en feiten over alcohol Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8 Thema

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een.

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Op verkenning tk taalkaart Ik ga op reis en Lees het verhaal van Aymen. 8 augustus 007 - In het vliegtuig Wat

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Lesbrief. De vis op het droge. Laros & de Jong beeldmakerij. De vis op het droge. spreekwoorden en spelen met woorden

Lesbrief. De vis op het droge. Laros & de Jong beeldmakerij. De vis op het droge. spreekwoorden en spelen met woorden Laros & de Jong beeldmakerij spreekwoorden en spelen met woorden Beste leerkracht, Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de poppentheatervoorstelling de Vis op het Droge van Beeldmakerij Laros & de

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6 Lesbrief nr 1 voor Groep 5 + 6 1 / 2016 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Wat is Samsam Junior? Samsam Junior is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid.

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN LESBRIEF NA HET ZIEN VAN DE VOORSTELLING De voorstelling behoeft geen extra aandacht vooraf en spreekt voor zich. Mocht het zijn dat kinderen uit de klas

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Leydse Weelde. Afsluiting

Leydse Weelde. Afsluiting Leydse Weelde Afsluiting Een tijdje geleden heb je een bezoek gebracht aan Museum Boerhaave. Je hebt kennis gemaakt met Jan (de ontdekkingsreiziger), Carolus (de geleerde) en Marie (de prinses). Wat weet

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Discussiëren Kun Je Leren:

Discussiëren Kun Je Leren: Chantal Deken Discussiëren Kun Je Leren: discussielessen voor groep 3 t/m 8; sluit aan bij referentieniveaus Mondelinge taal; versterkt 21 e -eeuwvaardigheden als communiceren en samenwerken; compleet

Nadere informatie

Dag 1 (door Rhune en Ashley) (09/02/09)

Dag 1 (door Rhune en Ashley) (09/02/09) Wij werkten in onze klas twee weken rond het thema Iedereen telt mee! Ben je benieuwd wat wij allemaal hebben gedaan en geleerd? Lees dan snel de verslagjes van onze dagreporters. Dag 1 (door Rhune en

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website).

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website). groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Ik herken reclame en kan er kritisch mee omgaan. - Pen en papier (bij Oriëntatie en Zelfstandig)

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie