Besluit Verontreinigingspieken Goedkeuring besluit (Vierde lezing)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Besluit Verontreinigingspieken Goedkeuring besluit (Vierde lezing)"

Transcriptie

1 pagina 1 Besluit Verontreinigingspieken Goedkeuring besluit (Vierde lezing) Context Autoverkeer De lucht in de stad is verontreinigd vanwege het autoverkeer: - 76% van de uitstoot van fijn stof (door dieselmotoren; - 55% van de uitstoot van NO 2. Het aantal afgelegde kilometer stijgt elk jaar. Tussen 1996 en 2006: In België een stijging van bijna 20%; Op de secundaire wegen in het Brussels Gewest een stijging van 43%. De stijging van het aantal afgelegde kilometer doet de technologische inspanningen inzake milieuprestaties van voertuigen teniet. Luchtkwaliteit en gezondheid Elke dag ademen wij tussen en liter lucht in. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt fijn stof aan de basis van vroegtijdige overlijdens per jaar en de stijging van het aantal ziekenhuisopnames voor ademhalingsproblemen, allergieën en astma (CAFE Clear Air For Europe Europese Unie, 2005). Verontreinigingspiek Een verontreinigingspiek wordt gekenmerkt door een stijging van de concentratie van luchtverontreinigende stoffen, namelijk fijn stof en NO x. Door bepaalde weersomstandigheden worden die stoffen niet goed in de lucht verspreid (windstilte, thermische inversie, etc.). Verontreinigingspieken doen zich voor in de winter. (Het gaat niet om ozonpieken, die zich in de zomer voordoen). De concentraties die tijdens verontreinigingspieken bereikt worden, kunnen risico s voor de gezondheid inhouden. De pieken houden enkele uren tot enkele dagen aan. Ozonpieken zijn van een heel andere aard. Ozon is een secundair gas dat onder invloed van zonnestralen gevormd wordt uit fijn stof en NO 2, dat in de lucht aanwezig is. De maatregelen in verband met de beperking van het wegverkeer werken het ontstaan van ozon in de hand. Voor ozon zijn de dringende maatregelen dus contraproductief. Dringende maatregelen We spreken over dringende maatregelen omdat we afhankelijk zijn van de weersverwachtingen en dus over slechts 48 uur beschikken om het risico te voorspellen. Dringende maatregelen zijn niet bedoeld om de luchtkwaliteit structureel te verbeteren, maar wel om een piek van luchtverontreiniging te counteren.

2 pagina 2 Principe van dringende maatregelen Statistische waarnemingen van de gemiddelde luchtkwaliteit in de voorbije tien jaar tonen aan dat wanneer het autoverkeer beperkt is (tijdens het weekend is er op zaterdag 15% minder en op zondag 20% minder verkeer), ook de concentraties aan fijn stof en stikstofdioxiden in de lucht gevoelig lager liggen dan de gemiddelden op weekdagen. (zie onderstaande grafiek). City Average - Week Pattern for NO, NO 2 and PM10_EqRef Period : Average Winter "October-March" (2001/ / / /05) 1,20 1,00 0,80 0,60 NO NO2 PM10_EqRef 0,40 0,20 0,00 Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday Bron: BIM Die vaststelling wordt nog versterkt door de waarnemingen op autoloze zondagen. Tijdens autoloze dagen verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk. Onderstaande grafiek vergelijkt de gemiddelde concentratie van stikstofdioxiden op de Kroonlaan tijdens een normale weekdag met die op een normale zondag en op een autoloze zondag. De grafiek toont de grote invloed van het autoverkeer op de verontreinigende stoffen. IXELLES Avenue de la Couronne, 175, Kroonlaan ELSENE Average of CAR FREE Sundays, Mean Sundays and Mean Weekdays in the period 'May - September' NO 2 [µg/m 3 ] :30 1:30 2:30 3:30 4:30 5:30 6:30 7:30 8:30 9:30 10:30 11:30 12:30 13:30 14:30 Time in UT (Universal Time) 15:30 16:30 17:30 18:30 19:30 20:30 21:30 22:30 23:30 Bron: BIM Average "Car Free Sunday" Average "Mean Sunday" Average "Mean Weekday"

3 pagina 3 Deze elementen tonen dus aan dat een tijdelijke beperking van het wegverkeer een duidelijk gunstige impact heeft op de concentraties van de belangrijkste verontreinigende stoffen die aan de bron van piekperiodes van luchtverontreiniging liggen. Het principe van de dringende maatregelen bestaat erin om maatregelen voor de onmiddellijke vermindering van de uitstoot van verontreinigende stoffen toe te passen om te vermijden dat de voorspelde piek bereikt wordt. De omvang van die maatregelen varieert naargelang van de intensiteit van de te vermijden voorspelde piek. In verhouding tot de intensiteit van de voorspelde piek hebben we verschillende maatregelen ontwikkeld. De maatregelen zullen slechts ingesteld worden wanneer de uitstoot die aan de basis van een verontreinigingsperiode ligt, van endogene aard is. Als de piek te wijten is aan de aanvoer van verontreinigde lucht vanuit Duitsland of Polen, zullen de maatregelen dus niet in werking gesteld worden. De Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu, IRCEL, beoordeelt de luchtkwaliteit, doet voorspellingen op basis van weermodellen en identificeert de risico s van de pieken. Mechanismen voor de lancering van de maatregelen Alleen pieken van twee opeenvolgende dagen worden in overweging genomen en alleen op de tweede dag van de piek worden er dringende maatregelen ingesteld. Maandag (dag -2) Dinsdag (dag -1) Woensdag (piekdag 1) Donderdag (piekdag 2) DAG -2 (inschattingsfase): Op maandag, hetzij 48 uur op voorhand, identificeert de IRCEL het risico op een verontreinigingspiek van twee opeenvolgende dagen. De cel brengt de Brusselse ministers van Leefmilieu en Mobiliteit op de hoogte. DAG -1 (informatiefase): Op dinsdag zorgt de IRCEL voor de bevestiging of de intrekking van zijn voorspellingen. De ministers brengen de operatoren (burgemeesters, politiezones, parket, MIVB, ) en de twee overige gewesten officieel op de hoogte. Tegelijkertijd lichten zij, in coördinatie met de overige gewesten, de bevolking in over de aard van de verontreiniging, de aanbevelingen (verandering van vervoersmodus) en de instelling van maatregelen op donderdag (tweede piekdag). PIEKDAG 1 (bevestigingsfase): Op woensdag bevestigt de IRCEL de voorspellingen op basis van de waarnemingen in de twee meetstations van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De ministers bevestigen de situatie aan en zorgen voor de inlichting van de operatoren en de bevolking (aard van de verontreiniging, aanbevelingen en toegepaste maatregelen op donderdag). PIEKDAG 2 (uitvoeringsfase): Op donderdag worden de maatregelen gedurende één dag toegepast. Daarnaast en los van de bepalingen van het besluit licht de IRCEL vanaf het bereiken van de concentratiedrempel van 50 µgr/m 3 PM 10 en 100 µgr/m 3 NO 2 uiterst gevoelige bevolkingsgroepen (inrichtingen voor kinderen, bejaarde personen, etc.) in.

4 pagina 4 Tot slot zal het Gewest jaarlijks, bij het begin van de kritieke winterperiode (eind november), de gebruikers herinneren aan het risico op verontreinigingspieken en de eventuele instelling van noodmaatregelen. Interventiedrempels Er bestaan drie interventieniveaus in functie van de drempel die door de concentraties van fijn stof (PM 10 ) en stikstofdioxiden (NO 2 ) overschreden wordt. Daggemiddelde uurconcentraties PM 10 Dagmaximum uurconcentraties NO 2 Interventiedrempel 1 71 à 100 µg/m à 200 µg/m 3 Interventiedrempel à 200 µg/m à 400 µg/m 3 Interventiedrempel 3 > 200 µg/m 3 > 400 µg/m 3 Naast het bereiken van een van deze concentratiewaarden, wordt de tenuitvoerlegging van de dringende maatregelen bepaald door de duur van het geïdentificeerde piekrisico. Dit laatste moet voor twee opeenvolgende dagen voorspeld zijn en op de eerste piekdag door ten minste twee meetstations bevestigd worden. De dringende maatregelen op zich voor drempel 2 en 3 worden toegepast vanaf de tweede van de twee piekdagen. Bij elke interventiedrempel worden de bevolking en alle gebruikers ingelicht over: de aard van de piek en de gevolgen ervan voor de gezondheid; de aanbevelingen voor de te verkiezen handelingen (andere vervoersmodi dan de auto, carpooling, ecologisch rijgedrag, verwarming lager zetten, etc.); de maatregelen die genomen zullen worden (drempel 1, 2 of 3). Maatregelen betreffende interventiedrempel 1 In functie van de snelheid van de voertuigen, vertoont het emissieprofiel van verontreinigende stoffen een omgekeerde klokcurve: bij 30 km/h en minder is het voertuig vervuilender dan bij 50 km/h; bij 70 km/h en meer is het voertuig vervuilender dan bij 50 km/h. Bij een snelheid tussen 50 km/h en 60 km/h komen de minste vervuilende stoffen vrij. De maatregel wil de effectieve verkeerssnelheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beperken. Naast voormelde voorlichtingsmaatregelen heeft de dringende maatregel voor de eerste drempel betrekking op: de versterking van de snelheidscontroles; de snelheidsbeperking tot 50 km/h in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met uitzondering van de Ring, waar de snelheid tot 90 km/h beperkt wordt. Sinds 2006 wordt interventiedrempel 1 met succes toegepast. De samenwerking met de gemeenten en de politiezones verloopt uitstekend.

5 pagina 5 Maatregelen betreffende interventiedrempel 2 Zoals hierboven beschreven is, leidt de beperking van de verkeerslast onmiddellijk tot een aanzienlijke vermindering van de uitstoot. Naast de maatregelen voor de overschrijding van drempelwaarde 1, hebben de dringende maatregelen voor de overschrijding van de tweede drempelwaarde, met uitzondering van de Ring, betrekking op: de invoering van het stelsel van wisselende nummerplaten voor auto s: alleen auto s met een nummerplaat met een even (oneven) laatste cijfer mogen rijden (0 wordt als even beschouwd); het aanbod van het openbaar vervoer wordt verhoogd en is gratis (MIVB); het verbod voor sommige vrachtwagens (>3.500 kg) om te rijden gedurende bepaalde uren (van 7.00 u. tot u. en van u. tot u.). Deze vrachtwagens dragen immers voor 14,3% bij tot de emissie, terwijl ze 3,6% van de op het grondgebied van het Gewest afgelegde kilometers vertegenwoordigen. Deze maatregelen zijn niet van toepassing op prioritaire voertuigen, voertuigen bestemd voor afvalophaling, vervoer van personen (inclusief taxi s) en voertuigen van gehandicapten. Deze maatregelen zijn ook niet van toepassing op voertuigen met goede milieuprestaties, vastgesteld op basis van de ecoscore (ecoscore luchtkwaliteit van minstens 75). Tot slot maakt een daling met twee graden van de temperatuur in een gebouw het mogelijk om de uitstoot van PM en NO x met 7 tot 9% terug te dringen. Drempelwaarde 2 impliceert dat de temperatuur in de openbare gebouwen op piekdagen tot 20 beperkt wordt. Maatregelen betreffende interventiedrempel 3 Wat dit uitzonderlijk concentratieniveau betreft, behalve uitzondering (prioritaire voertuigen, voertuigen bestemd voor afvalophaling, vervoer van personen (inclusief taxi s) en voertuigen van gehandicapten), is alle autoverkeer verboden. Om de gebruikers die voor een ander vervoermiddel kiezen een alternatief te bieden, wordt het aanbod van het openbaar vervoer verhoogd en is het bovendien gratis. Tot slot veronderstellen de interventiedrempels 2 en 3 dat de temperatuur in kantoorgebouwen op piekdagen tot 20 beperkt wordt. Frequentie van verontreinigingspieken Op basis van de waarnemingen van de voorbije negen winters heeft de IRCEL voor de concentraties van PM 10 en NO 2 kunnen vaststellen dat de drempelwaarden 1, 2 en 3 in volgende omstandigheden gedurende twee opeenvolgende winterdagen bereikt worden: Drempelwaarde 1: 2 tot 3 periodes van verontreiniging per jaar (in de winter); Drempelwaarde 2: 1 periode van verontreiniging om de 2 tot 3 jaar (in de winter);

6 pagina 6 Drempelwaarde 3: 0 periode van verontreiniging per jaar. Informatie 1. Permanente informatie Website waar alle mogelijke elementen toegelicht worden en concrete acties voorgesteld worden voor particulieren, ondernemingen, organisaties en transporteurs (Wat moet ik doen in geval van een verontreinigingspiek?: anticiperende acties (carpooling, fiets- of wandeltraject, etc.), voorbereidend plan voor ondernemingen (ter voorbereiding van stakingsacties van transporteurs, etc.); Inschrijving voor waarschuwingsberichten via sms en (via website); Specifieke contacten met federaties (ondernemingen, transporteurs) voor bewustmakingsacties naar de werknemers toe; Verspreiding van brochures en affiches via verschillende netwerken en kanalen. 2. Tijdelijke informatie op het ogenblik van de piek Verspreiding van communiqués naar media met een nationaal bereik (televisie, radio en dagbladpers); Waarschuwingsberichten via sms en ; Informatie via verkeersredacties.

VERHOOGDE LUCHTVERONTREINIGING DE VOLGENDE DAGEN

VERHOOGDE LUCHTVERONTREINIGING DE VOLGENDE DAGEN BERICHT VAN DE LUCHTKWALITEIT INTERGEWESTELIJKE CEL voor het LEEFMILIEU (IRCEL) Informing you on ambient air quality in the Belgian Regions Kunstlaan 10-11, 1210 BRUSSEL tel: 02/227.57.01 fax: 02/227.56.99

Nadere informatie

17 GEMIDDELD WEEKVERLOOP

17 GEMIDDELD WEEKVERLOOP 17 GEMIDDELD WEEKVERLOOP Geïnspireerd door het verschil in O 3 -concentratie tussen werkdagen en niet-werkdagen werd het concentratieverloop van de gemiddelde week berekend. Bij de berekening van het concentratieverloop

Nadere informatie

SMOGALARM MINSTENS TOT ZATERDAG 10 JANUARI 2009

SMOGALARM MINSTENS TOT ZATERDAG 10 JANUARI 2009 BERICHT VAN DE LUCHTKWALITEIT INTERGEWESTELIJKE CEL voor het LEEFMILIEU (IRCEL) Informing you on ambient air quality in the Belgian Regions Kunstlaan 10-11, 1210 BRUSSEL tel: 02/227.57.01 fax: 02/227.56.99

Nadere informatie

Opvolging van wintersmogepisodes - OVL voorspellingsmodel

Opvolging van wintersmogepisodes - OVL voorspellingsmodel Opvolging van wintersmogepisodes - OVL voorspellingsmodel Frans Fierens Medewerker van de Vlaamse Milieumaatschappij gedetacheerd naar de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) 1 SMOG-episode

Nadere informatie

41. INDEXEN VOOR DE LUCHTKWALITEIT IN BRUSSEL

41. INDEXEN VOOR DE LUCHTKWALITEIT IN BRUSSEL 41. INDEXEN VOOR DE LUCHTKWALITEIT IN BRUSSEL 1.Algemene luchtkwaliteitsindex Om de graad van luchtvervuiling op eenvoudige en voor het grote pubiek verstaanbare wijze voor te stellen, werd in 1996 een

Nadere informatie

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUSSEL HERADEMT Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest WAAROM EEN LAGE-EMISSIEZONE? Bepaalde vervuilende stoffen afkomstig van

Nadere informatie

De richtlijn 80/779/EG bepaalde als grenswaarde voor de dagwaarden:

De richtlijn 80/779/EG bepaalde als grenswaarde voor de dagwaarden: 4.9 ZWARTE ROOK (BSM) De meetposten voor Zwarte Rook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevinden zich in de Kroonlaan te Elsene (2FR002), te Ukkel (2FR012) en in het metrostation St.-Katelijne (2FB004).

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

DE LUCHTKWALITEIT IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

DE LUCHTKWALITEIT IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST DE LUCHTKWALITEIT IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST AUTOLUWE ZONDAG 2 SEPTEMBER 29 RAPPORT LEEFMILIEU BRUSSEL - Brussels Instituut voor Milieubeheer DECEMBER 29 Laboratorium voor Analyse en Onderzoek

Nadere informatie

Frequentieanalyse. Transporter: 5619 (15,30%) Vrachtwagen: 2311 (6,29%) Trailer: 43 (0,12%) Tweewieler: 1859 (5,06%) Auto: 26905 (73,24%)

Frequentieanalyse. Transporter: 5619 (15,30%) Vrachtwagen: 2311 (6,29%) Trailer: 43 (0,12%) Tweewieler: 1859 (5,06%) Auto: 26905 (73,24%) Frequentieanalyse Transporter: 5619 (15,3%) Vrachtwagen: 2311 (6,29%) Trailer: 43 (,12%) Tweewieler: 1859 (5,6%) Auto: 2695 (73,24%) Frequenties in absolute cijfers

Nadere informatie

Regering van 27 november 2008 tot bepaling van de

Regering van 27 november 2008 tot bepaling van de 55036 BELGISCH STAATSBLAD 09.07.2018 MONITEUR BELGE MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2018/31386] 31 MEI 2018. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende wijziging van

Nadere informatie

FIJN STOF WAARSCHUWINGSBERICHT

FIJN STOF WAARSCHUWINGSBERICHT BERICHT VAN DE LUCHTKWALITEIT INTERGEWESTELIJKE CEL voor het LEEFMILIEU (IRCEL) Informing you on ambient air quality in the Belgian Regions Kunstlaan 10-11, 1210 BRUSSEL tel: 02/227.57.01 fax: 02/227.56.99

Nadere informatie

6. Resultaten Autoluwe zondagen

6. Resultaten Autoluwe zondagen 6. Resultaten Autoluwe zondagen In het kader van een Europese actie rond mobiliteit werden door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest autoluwe dagen georganiseerd op zondag 17 september 26, zondag 23 september

Nadere informatie

SMOGALARM VANAF MORGEN MAANDAG 31 JANUARI 2011

SMOGALARM VANAF MORGEN MAANDAG 31 JANUARI 2011 BERICHT VAN DE LUCHTKWALITEIT INTERGEWESTELIJKE CEL voor het LEEFMILIEU (IRCEL) Informing you on ambient air quality in the Belgian Regions Kunstlaan 10-11, 1210 BRUSSEL tel: 02/227.57.01 fax: 02/227.56.99

Nadere informatie

- 1 - april mei juni juli augustus september maand

- 1 - april mei juni juli augustus september maand - 1 - ER Smog in zomer In dit bulletin wordt een overzicht gegeven van de smogsituatie in de periode april tot en met september voor de stoffen O 3, PM, SO 2, en NO 2. In de zomerperiode van zijn er 7

Nadere informatie

AFBLAZEN SMOGALARM IN DE NACHT VAN VRIJDAG 25 JANUARI OP ZATERDAG 26 JANUARI 2013

AFBLAZEN SMOGALARM IN DE NACHT VAN VRIJDAG 25 JANUARI OP ZATERDAG 26 JANUARI 2013 BERICHT VAN DE LUCHTKWALITEIT INTERGEWESTELIJKE CEL voor het LEEFMILIEU (IRCEL) Informing you on ambient air quality in the Belgian Regions Kunstlaan 10-11, 1210 BRUSSEL tel: 02/227.57.01 fax: 02/227.56.99

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

Smog in zomer van 5

Smog in zomer van 5 Smog in zomer In dit bulletin wordt een overzicht gegeven van de smogsituatie in de periode april tot en met september. Voor ozon zijn er in deze periode 6 smogdagen geweest. De dagen vielen voornamelijk

Nadere informatie

6. Resultaten Autoluwe zondagen

6. Resultaten Autoluwe zondagen 6. Resultaten Autoluwe zondagen In het kader van een Europese actie rond mobiliteit wordt reeds enkele jaren, in de loop van de maand september, door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een autoluwe zondag

Nadere informatie

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS - ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS 2004 STAAT VAN HET LEEFMILIEU 2011-2014 - CONTEXT - HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 19 gemeenten, 161 km 2 1.163.486 inwoners

Nadere informatie

16 OZON op WEEKEND- en FEESTDAGEN

16 OZON op WEEKEND- en FEESTDAGEN 16 OZON op WEEKEND- en FEESTDAGEN Bij een grondiger analyse van de O 3 -gegevens over meerdere zomerperiodes werd o.a. een vergelijking gemaakt aan de hand van de cumulatieve frequentieverdeling, enerzijds

Nadere informatie

VERLENGING SMOGALARM TOT ZONDAG 11 JANUARI 2009 EINDE SMOGALARM OP MAANDAG 12 JANUARI 2009

VERLENGING SMOGALARM TOT ZONDAG 11 JANUARI 2009 EINDE SMOGALARM OP MAANDAG 12 JANUARI 2009 BERICHT VAN DE LUCHTKWALITEIT INTERGEWESTELIJKE CEL voor het LEEFMILIEU (IRCEL) Informing you on ambient air quality in the Belgian Regions Kunstlaan 10-11, 1210 BRUSSEL tel: 02/227.57.01 fax: 02/227.56.99

Nadere informatie

Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit

Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit IP/97/853 Brussel, 8 oktober 1997 Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel goedgekeurd voor een richtlijn met nieuwe

Nadere informatie

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 MEMO Aan/To: Van/From: Datum/Date: RAI Vereniging Chris van Dijk 18 september Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 Ieder jaar publiceert het RIVM een jaaroverzicht van de meetresultaten

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 7 JULI 2008

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 7 JULI 2008 ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 7 JULI 2008 inzake het milieueffectenrapport van het «noodplan voor vervuilingspieken»

Nadere informatie

Aantal dagen met goede luchtkwaliteit.

Aantal dagen met goede luchtkwaliteit. Aantal dagen met goede luchtkwaliteit Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Aantal dagen met goede luchtkwaliteit. Percentage dagen met goede luchtkwaliteit.

Nadere informatie

DE LAGE EMISSIEZONE IN DE PRAKTIJK

DE LAGE EMISSIEZONE IN DE PRAKTIJK ZONE DE LAGE EMISSIEZONE IN DE PRAKTIJK Sinds januari 2018 is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een lage emissiezone. Wat betekent dit voor u? bps-bpv brussels Bruxelles Prévention & Sécurité Brussel

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Methodologische fiche INDICATOR: VERVUILINGSPIEKEN: OPTREDEN VAN DE DREMPELWAARDEN 1, 2 EN 3 VAN HET BRUSSELS NOODPLAN THEMA: LUCHT 1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Vraag achter

Nadere informatie

Samenvatting Haalbaarheidsstudie Milieuzone Gemeente Helmond, ARS 7 juli 2009

Samenvatting Haalbaarheidsstudie Milieuzone Gemeente Helmond, ARS 7 juli 2009 Samenvatting Haalbaarheidsstudie Milieuzone Gemeente Helmond, ARS 7 juli 2009 1. Opzet onderzoek 1.1. Inleiding Startpunt voor de invoering van een milieuzone is het bepalen van de aard en omvang van het

Nadere informatie

Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Overzicht gegevens

Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Overzicht gegevens Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting Overzicht gegevens Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Doel 3 2 Algemeen 4 2.1 Gebruikte gegevens 4 2.2 Welke stoffen zijn betrokken? 4 2.3 Normen

Nadere informatie

Kennisnemen van de resultaten van de derde monitoringsronde van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Kennisnemen van de resultaten van de derde monitoringsronde van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Informatienota B&W Onderwerp : Monitoring Luchtkwaliteit 2012 B&W-vergadering : 29 januari 2013 Registratienummer : BW13.00119 Registratiecode : *BW13.00119* Auteur : Gijs Gerrits Portefeuillehouder :

Nadere informatie

De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide

De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide IP/98/1049 Brussel, 2 december 1998 De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide De Europese Commissie heeft een voorstel voor een richtlijn

Nadere informatie

Luchtvervuiling, nog altijd een probleem?

Luchtvervuiling, nog altijd een probleem? Luchtvervuiling, nog altijd een probleem? Frans Fierens wetenschappelijk medewerker van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) aangesteld bij de intergewestelijke cel voor het Leefmilieu (IRCEL) Vlaamse Olympiades

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 november 2015 betreffende lage-emissiezones, artikel 4 en 5;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 november 2015 betreffende lage-emissiezones, artikel 4 en 5; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 26 februari 2016 betreffende lage-emissiezones DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

Onderzoek Luchtkwaliteit

Onderzoek Luchtkwaliteit Onderzoek Luchtkwaliteit Deze bijlage bevat het luchtkwaliteitsonderzoek en is de verantwoording voor de toelichting (paragraaf 5.10). In de eerste paragraaf van deze bijlage zijn het geldende beleid en

Nadere informatie

Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal

Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal Wat kunt u verwachten? Hoe is úw kennis van luchtverontreiniging? Inzicht in normen en techniek Wat is de invloed van sjoemelsoftware? Casestudy A13 Overschie

Nadere informatie

Lage-emissie zones in België. What s next?

Lage-emissie zones in België. What s next? Lage-emissie zones in België What s next? Lage-emissiezones Onlangs kondigde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan dat vanaf 2018 de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan zullen worden geweerd

Nadere informatie

Luchtkwaliteit: hoe kunnen lokale overheden het verschil maken? Luchtkwaliteitsconferentie 5 december 2014

Luchtkwaliteit: hoe kunnen lokale overheden het verschil maken? Luchtkwaliteitsconferentie 5 december 2014 Luchtkwaliteit: hoe kunnen lokale overheden het verschil maken? Luchtkwaliteitsconferentie 5 december 2014 Lokale invloed op de concentraties Lokale invloed op de concentraties Verhouding LB/AC verschilt

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het. Hoe staan we ervoor? Brussels Gewest: Welke acties? Sarah HOLLANDER.

Luchtkwaliteit in het. Hoe staan we ervoor? Brussels Gewest: Welke acties? Sarah HOLLANDER. Luchtkwaliteit in het Brussels Gewest: Hoe staan we ervoor? Welke acties? Sarah HOLLANDER LEEFMILIEU BRUSSEL - DEPT. DUURZAME MOBILITEIT shollander@leefmilieu.brussels LUCHTKWALITEIT: DE ROL VAN LEEFMILIEU

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

26. OPINIEPEILING INZAKE LUCHTVERVUILING IN BRUSSEL

26. OPINIEPEILING INZAKE LUCHTVERVUILING IN BRUSSEL 1.Inleiding 26. OPINIEPEILING INZAKE LUCHTVERVUILING IN BRUSSEL In het kader van de voorbereiding van het opstellen van een gewestelijk plan voor de bescherming van de luchtkwaliteit, werd in juli 1998

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Koen Toté - VMM Overzicht presentatie Luchtkwaliteit 2017 getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van fijn stof en stikstofdioxide

Nadere informatie

Verontreiniging door wegverkeer. Peter Hofschreuder

Verontreiniging door wegverkeer. Peter Hofschreuder Verontreiniging door wegverkeer Peter Hofschreuder Hebben we problemen,en met de luchtkwaliteit in Nederland? Verkorting van de levensduur door blootstelling aan fijn stof Verandering van de bekorting

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18879 13 april 2016 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 8 april 2016, nr. IENM/BSK-2016/75666,

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Niet invoeren milieuzone voor Vrachtwagens

Nota van B&W. Onderwerp Niet invoeren milieuzone voor Vrachtwagens Onderwerp Niet invoeren milieuzone voor Vrachtwagens Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteurs : Dhr. P.J.J. Tromp en P.J. Möllers Telefoon 5114633/4943 E-mail: ptromp@haarlem.nl en pmollers@haarlem.nl

Nadere informatie

Nota met betrekking tot het artikel 10 Stallestraat

Nota met betrekking tot het artikel 10 Stallestraat Brussel, januari 2010 Nota met betrekking tot het artikel 10 Stallestraat Context Naar aanleiding van een eerste klacht met betrekking tot lawaai en trillingen in hoofdzaak veroorzaakt door de doortocht

Nadere informatie

Notitie. : Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam : P.R. Beaujean Datum : 12 oktober 2007 : M. Zieltjens Onze referentie : 9S6248.01/N0003/902610/Nijm

Notitie. : Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam : P.R. Beaujean Datum : 12 oktober 2007 : M. Zieltjens Onze referentie : 9S6248.01/N0003/902610/Nijm Notitie Aan : Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam Van : P.R. Beaujean Datum : 12 oktober 2007 Kopie : M. Zieltjens Onze referentie : 9S6248.01/N0003/902610/Nijm Betreft : Luchtkwaliteitsonderzoek Tiendhove

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit

Onderzoek luchtkwaliteit Onderzoek luchtkwaliteit Bestemmingsplan Castricum Duin en Bosch 2011 Milieudienst Regio Alkmaar Opsteller onderzoek: Bert Klijn Contactpersoon gemeente Castricum: Nathalie Houtkamp - van Offeren Datum:

Nadere informatie

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit 73 Bijlage L Indicatieve bepaling effect alternatieven N 377 op luchtkwaliteit Inleiding De provincie Overijssel is voornemens de N 377 Lichtmis Slagharen (verder

Nadere informatie

Advies betreffende de governance inzake luchtkwaliteit. Conferentie FRDO 12/10/2018 Prof. Jean-Pascal van Ypersele Voorzitter WG Energie & Klimaat

Advies betreffende de governance inzake luchtkwaliteit. Conferentie FRDO 12/10/2018 Prof. Jean-Pascal van Ypersele Voorzitter WG Energie & Klimaat Advies betreffende de governance inzake luchtkwaliteit Conferentie FRDO 12/10/2018 Prof. Jean-Pascal van Ypersele Voorzitter WG Energie & Klimaat Context Gevraagd door de voorzitter van de Commissie voor

Nadere informatie

- Vandaag en morgen : kans op overschrijdingen van de Europese informatiedrempel

- Vandaag en morgen : kans op overschrijdingen van de Europese informatiedrempel BERICHT VAN DE LUCHTKWALITEIT INTERGEWESTELIJKE CEL voor het LEEFMILIEU (IRCEL) Informing you on ambient air quality in the Belgian Regions Kunstlaan 10-11, 1210 BRUSSEL tel: 02/227.57.01 fax: 02/227.56.99

Nadere informatie

Programma van vanavond:

Programma van vanavond: Programma van vanavond: Welkom door SLBB Kennismaking met Uitleg over luchtvervuiling Vragen Afsluiting Wie en wat is Klaor Loch Klaor Loch is het Maastrichts voor schone lucht, maar ook een zelfstandige

Nadere informatie

Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen

Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen Wat doen gemeenten en GGD Amsterdam op het gebied van luchtkwaliteit? De GGD Amsterdam informeert en adviseert de inwoners en het bestuur van Amsterdam

Nadere informatie

Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend

Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend Na een oproep van de Stad Gent stelden vijftig Gentenaars hun gevel ter beschikking om de invloed van het verkeer op de Gentse luchtkwaliteit te onderzoeken.

Nadere informatie

Vorming. VERPLICHTING BEDRIJFSVERVOERPLAN: HET ACTIEPLAN (de maatregelen)

Vorming. VERPLICHTING BEDRIJFSVERVOERPLAN: HET ACTIEPLAN (de maatregelen) Vorming Bedrijfsvervoerplan (BVP) VERPLICHTING BEDRIJFSVERVOERPLAN: HET ACTIEPLAN (de maatregelen) EEN ACTIEPLAN OP MAAT VAN UW BEDRIJF Stap 1 Stap 2 Mobiliteitsdiagnose: analyse verplaatsingen, bereikbaarheid,

Nadere informatie

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011 Samenvatting Amsterdam 2 3 Stand van zaken luchtkwaliteit 2011 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) In 2015 moet Nederland

Nadere informatie

4. EVALUATIE MEETRESULTATEN. temp.

4. EVALUATIE MEETRESULTATEN. temp. 4. EVALUATIE MEETRESULTATEN 4.1 STIKSTOFOXIDEN [NO X ] Voor de luchtkwaliteit in stedelijke omgeving vormen stikstofmonoxide (NO) en stikstofdioxide (NO 2 ) de belangrijkste componenten uit de groep van

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen

Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen Frans Fierens, Gerwin Dumont (*) (*)Medewerkers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gedetacheerd naar de Intergewestelijke Cel voor

Nadere informatie

Tabel 1 Grenswaarden maatgevende stoffen Wet luchtkwaliteit stof toetsing van grenswaarde geldig stikstofdioxide (NO 2 )

Tabel 1 Grenswaarden maatgevende stoffen Wet luchtkwaliteit stof toetsing van grenswaarde geldig stikstofdioxide (NO 2 ) Luchtkwaliteit 1.1. Toetsingskader Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen De Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen (ook wel Wet luchtkwaliteit genoemd, Wlk) bevat grenswaarden voor zwaveldioxide, stikstofdioxide

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER memo aan: van: Gemeente De Ronde Venen en De Stichtse Vecht Johan van der Burg datum: 28 augustus 2014 betreft: Luchtkwaliteit Fietsbrug bij Nigtevecht project: 130530 INLEIDING Aan de zuidzijde van Nigtevecht

Nadere informatie

Hoogste 8- uursgemiddelde concentratie 41B004 Sint-Katelijne 15u00 18u microgram/m 3 om 17u microgram/m 3 om 20u00

Hoogste 8- uursgemiddelde concentratie 41B004 Sint-Katelijne 15u00 18u microgram/m 3 om 17u microgram/m 3 om 20u00 BERICHT VAN DE LUCHTKWALITEIT INTERGEWESTELIJKE CEL voor het LEEFMILIEU (IRCEL) Informing you on ambient air quality in the Belgian Regions Kunstlaan 10-11, 1210 BRUSSEL tel: 02/227.57.01 fax: 02/227.56.99

Nadere informatie

Toespraak Evelyne Huytebroeck Geluidskadaster voor vliegtuigen

Toespraak Evelyne Huytebroeck Geluidskadaster voor vliegtuigen Toespraak Evelyne Huytebroeck Geluidskadaster voor vliegtuigen Goedemiddag iedereen, Het kadaster dat ik u op woensdag 14 november 2007 voorstelde, is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen

Nadere informatie

Bosal Diesel-Oxikatfilter

Bosal Diesel-Oxikatfilter Bosal Diesel-Oxikatfilter EEN UNIEK CONCEPT Een roetfilter op uw dieselwagen draagt bij tot een schonere lucht Zoals alle westerse, geïndustrialiseerde landen heeft ook België een dreigend luchtkwaliteitsprobleem.

Nadere informatie

Zeg géén nee tegen emissievrije OV

Zeg géén nee tegen emissievrije OV Zeg géén nee tegen emissievrije OV Vanaf 2025 dienen alle nieuwe bussen emissievrij te zijn. Vanaf 2030 dienen alle bussen emissievrij te zijn. Emissievrije bussen, met ingang van de nieuwe concessie maar

Nadere informatie

De overschrijdingen van de ozoninformatiedrempel werden in de volgende stations gemeten:

De overschrijdingen van de ozoninformatiedrempel werden in de volgende stations gemeten: BERICHT VAN DE LUCHTKWALITEIT INTERGEWESTELIJKE CEL voor het LEEFMILIEU (IRCEL) Informing you on ambient air quality in the Belgian Regions Kunstlaan 10-11, 1210 BRUSSEL tel: 02/227.57.01 fax: 02/227.56.99

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Luchtverontreiniging groot probleem gezondheid Elk jaar sterven wereldwijd zo n 6,5 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtverontreiniging en in Nederland zorgt dit jaarlijks zeker voor 13.000 vroegtijdige

Nadere informatie

Lucht MILIEU-EFFECTENRAPPORT VAN HET "NOODPLAN VOOR VERVUILINGSPIEKEN"

Lucht MILIEU-EFFECTENRAPPORT VAN HET NOODPLAN VOOR VERVUILINGSPIEKEN Lucht MILIEU-EFFECTENRAPPORT VAN HET "NOODPLAN VOOR VERVUILINGSPIEKEN" Auteurs Olivier Brasseur, Véronique Verbeke en Catherine Bouland Coördinatie, synthese en conclusies: Annick Meurrens Nalezing: Olivier

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het betreffende zwarte punt heeft betrekking op een stuk van spoorlijn 50 ter hoogte van het station Sint-Agatha-Berchem, gelegen op het grondgebied van

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Vlaanderen en in uw gemeente. Koen Toté - VMM

Luchtkwaliteit in Vlaanderen en in uw gemeente. Koen Toté - VMM Luchtkwaliteit in Vlaanderen en in uw gemeente Koen Toté - VMM VMM meet de luchtkwaliteit 13/03/2019 3 Luchtkwaliteit in Vlaanderen Waaraan toetsen we? Grens- en streefwaarden van de Europese Unie (EU)

Nadere informatie

Een milieuvriendelijker vlootbeheer a.h.v. Ecoscore

Een milieuvriendelijker vlootbeheer a.h.v. Ecoscore Een milieuvriendelijker vlootbeheer a.h.v. Ecoscore Infoseminarie Leefmilieu Brussel 14 januari 2014 Departement parkeren en verplaatsingen Agenda Milieuvriendelijker vlootbeheer a.h.v. Ecoscore 9.00-9.40:

Nadere informatie

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1 Provinciale weg N231 Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit Afdeling Openbare Werken/VROM drs. M.P. Woerden ir. H.M. van de Wiel Januari 2006 Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en

Nadere informatie

10. TROPOSFERISCHE OZON (O3)

10. TROPOSFERISCHE OZON (O3) 1.Inleiding 10. TROPOSFERISCHE OZON (O3) Ozon is een secundaire polluent, wat betekent dat de stof niet rechtstreeks in de omgevingslucht wordt geproduceerd door de activiteiten van de mens. Ozon wordt

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit bestemmingsplan De Maten winkelcentrum Eglantier

Onderzoek luchtkwaliteit bestemmingsplan De Maten winkelcentrum Eglantier Onderzoek luchtkwaliteit bestemmingsplan De Maten winkelcentrum Eglantier Gemeente Postbus 9033 7300 ES Contactpersoon: Dhr. G. den Besten Tel: 055 5802416 Uitvoerder: H. Veldman Inhoudsopgave 1 Inleiding...1

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Zeist

Luchtkwaliteit in Zeist Luchtkwaliteit in Zeist Inleiding In een eerder artikel is gesproken over Samen het milieu in Zeist verbeteren en de vier pijlers onder het uitvoeringsplan, zie het artikel op deze website van 7 juni en

Nadere informatie

1. HET DPSIR-MODEL : VOOR EEN GEÏNTEGREERDE AANPAK VAN DE

1. HET DPSIR-MODEL : VOOR EEN GEÏNTEGREERDE AANPAK VAN DE 1. HET DPSIR-MODEL : VOOR EEN GEÏNTEGREERDE AANPAK VAN DE 1.Inleiding BESCHERMING VAN DE LUCHTKWALITEIT De lucht die wij inademen is in uiteenlopende mate bezoedeld door vervuilende stoffen (gassen, deeltjes,

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Vlaanderen. Vleva-Joaquin symposium Brussel 3 juni 2013

Luchtkwaliteit in Vlaanderen. Vleva-Joaquin symposium Brussel 3 juni 2013 Luchtkwaliteit in Vlaanderen Vleva-Joaquin symposium Brussel 3 juni 2013 Overzicht Welke stoffen meet de VMM? Wetgevend kader Toetsing aan regelgeving Evolutie luchtkwaliteit Inzoomen op afzonderlijke

Nadere informatie

Betere luchtkwaliteit. de Groene Loper

Betere luchtkwaliteit. de Groene Loper Betere luchtkwaliteit dankzij de Groene Loper Van stilstaan naar vooruitgaan Wat is dat, luchtkwaliteit? De realisatie van de Groene Loper voor A2 Maastricht is de oplossing voor de luchtkwaliteit in Maastricht

Nadere informatie

4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.)

4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.) 4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.) Het gehalte vluchtige organische stoffen in de omgevingslucht wordt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 6 verschillende plaatsen gemeten, n.l. te Molenbeek

Nadere informatie

luchtkwaliteit binnen = buiten, of toch niet?

luchtkwaliteit binnen = buiten, of toch niet? luchtkwaliteit binnen = buiten, of toch niet? ir. Theodoor Höngens luchtkwaliteit binnen = buiten, of toch niet? drie invalshoeken I. betrokkenen in het ontwerp/gebruik II. de werelden binnen en buiten

Nadere informatie

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Jaarrapportage 2016

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Jaarrapportage 2016 Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam Jaarrapportage 2016 Colofon Raad van Accreditatie De DCMR Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005

Nadere informatie

Technische vragen CDA fractie bij de Agenda Duurzaamheid inzake het transitiepad schone lucht

Technische vragen CDA fractie bij de Agenda Duurzaamheid inzake het transitiepad schone lucht Technische vragen CDA fractie bij de Agenda Duurzaamheid inzake het transitiepad schone lucht 1. Kan het college aangeven wat de kosten zijn van de genoemde nieuwe extra maatregelen voor de gemeente, alsmede

Nadere informatie

Gezondheidswinst door schonere lucht. Nr. 2018/01. Samenvatting

Gezondheidswinst door schonere lucht. Nr. 2018/01. Samenvatting Gezondheidswinst door schonere lucht Nr. 2018/01 Gezondheidswinst door schonere lucht pagina 2 van 5 De lucht in Nederland is de afgelopen decennia een stuk schoner geworden en voldoet nu vrijwel overal

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de verzoening van de behoeften aan energie en aan zuivere lucht in onze maatschappij

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de verzoening van de behoeften aan energie en aan zuivere lucht in onze maatschappij VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE betreffde de verzoing van de behoeft aan ergie aan zuivere lucht in onze maatschappij Het Vlaams Parlemt, gelet op de Verkningsnota voor het ergiedebat in het Vlaams Parlemt,

Nadere informatie

Luchtkwaliteitonderzoek Intratuin Bredeweg, gemeente Zuidplas

Luchtkwaliteitonderzoek Intratuin Bredeweg, gemeente Zuidplas Notitie ww Contactpersoon mw. G. (Gitta) Spruit Datum 5 augustus 2010 Kenmerk N001-4734654SPU-pda-V02-NL Luchtkwaliteitonderzoek Intratuin Bredeweg, gemeente Zuidplas 1.1 Inleiding De directie van Intratuin

Nadere informatie

LEZ.. is less het moet met minder

LEZ.. is less het moet met minder LEZ.. is less het moet met minder OLD.. is more hoe moet het verder? Eén land = drie gewesten LEZ kaderwetten zijn gewestelijk LEZ: Wat en waarom? Een lage-emissiezone (LEZ) is: een afgebakend gebied waarin

Nadere informatie

Schone Lucht: stand van zaken in Amsterdam

Schone Lucht: stand van zaken in Amsterdam Meten en rekenen en de burger Schone Lucht: stand van zaken in Amsterdam CROW 15 november 2018 Harry van Bergen H.van.Bergen@amsterdam.nl 06-46168111 Een schoon en gezond Amsterdam? Waarom willen we de

Nadere informatie

Luchtkwaliteit aansluiting. 2 rotondes Hamelandweg

Luchtkwaliteit aansluiting. 2 rotondes Hamelandweg aansluiting 2 rotondes Hamelandweg te Lichtenvoorde Versie opdrachtgever Gemeente Oost Gelre Postbus 17 7130 AA Lichtenvoorde auteur drs. A.D. Postma INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... I SAMENVATTING... 1

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 30 175 Besluit luchtkwaliteit 2005 Nr. 154 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Zaal KLAS 6.2. Luchtkwaliteit, gezondheid en klimaat: Curieuzeneuzen

Zaal KLAS 6.2. Luchtkwaliteit, gezondheid en klimaat: Curieuzeneuzen Zaal KLAS 6.2. Luchtkwaliteit, gezondheid en klimaat: Curieuzeneuzen Prof. dr. ir. Filip Meysman (UAntwerpen) 2 3 Wat is luchtverontreiniging? 4 Bronnen van luchtverontreiniging Industrie Huishoudens Luchtvaart

Nadere informatie

Emissies van het wegverkeer in België 1990-2030

Emissies van het wegverkeer in België 1990-2030 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN VITAL DECOSTERSTRAAT 67A BUS 1 3 LEUVEN BELGIË http://www.tmleuven.be TEL +32 (16) 31.77.3 FAX +32 (16) 31.77.39 Transport & Mobility Leuven is een gezamenlijke onderneming

Nadere informatie

De werkloosheid op haar hoogste peil sinds het begin van de crisis

De werkloosheid op haar hoogste peil sinds het begin van de crisis Oktober 2009 De werkloosheid op haar hoogste peil sinds het begin van de crisis De werkloosheid: moet het ergste nog komen? De uitzendarbeid en het aantal openstaande betrekkingen lopen weer terug Het

Nadere informatie

Tabel 1. Huidige concentratieschalen voor de berekening van de luchtkwaliteitsindex. NO 2. (uurgemiddelde)

Tabel 1. Huidige concentratieschalen voor de berekening van de luchtkwaliteitsindex. NO 2. (uurgemiddelde) IRCEL CELINE Berekening en implementatie van een nieuwe luchtkwaliteitsindex naar aanleiding van de nieuwe EU dochterrichtlijn betreffende grenswaarden voor SO 2, NO 2, PM10 en lood in de lucht en de toekomstige

Nadere informatie

Enjeux liés à la qualité de l'air

Enjeux liés à la qualité de l'air Luchtvervuiling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: de uitdagingen. Pollution de l air en Région de Bruxelles Capitale: les enjeux. 1 Enjeux liés à la qualité de l'air CO2 => Climat (innodation, cannicules,

Nadere informatie

A28 Hoevelaken - Holkerveen

A28 Hoevelaken - Holkerveen Geluid en luchtkwaliteit A28 Hoevelaken - Holkerveen Twee problemen: Geluidhinder Grotere geluidsbelasting ineens sinds de komst van het Vathorst scherm en vrees voor een grotere geluidsbelasting bij Corlaer

Nadere informatie

ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT

ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT 1 december 2008 Algemeen Op 15 november 2007 is de Wet tot wijziging van de Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) in werking getreden. Vanaf dat moment zijn in de Wet milieubeheer

Nadere informatie

LUCHTKWALITEITONDERZOEK BESTEMMINGSPLAN SCHOOLSTRAAT-OOST GAMEREN

LUCHTKWALITEITONDERZOEK BESTEMMINGSPLAN SCHOOLSTRAAT-OOST GAMEREN LUCHTKWALITEITONDERZOEK BESTEMMINGSPLAN SCHOOLSTRAAT-OOST GAMEREN WAALWAARDWONEN 30 september 2011 075989560:0.4 B01055.000230.0120 Inhoud 1 Luchtkwaliteitonderzoek 2 1.1 Inleiding 2 1.1.1 Huidige situatie

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Menen. 9 februari 2017

Luchtkwaliteit in Menen. 9 februari 2017 Luchtkwaliteit in Menen 9 februari 2017 Meetnet in Menen Meetpost dioxines/pcb Meetpost fijn stof 2 Overzicht Deel I: dioxines en PCB s 1. Wat zijn dioxines en PCB s? 2. Wetgeving 3. Meetstrategie VMM

Nadere informatie

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD Vooraf De ideale stad is veelzijdig en evenwichtig. In de ideale stad is het verkeer geen doel op zich, maar een middel om verschillende doelen te bereiken: de woning, de werkplek, het theater, het terras,

Nadere informatie