beleidslijn voor omgevingsvergunning Gebruik of Gebruiksmelding als extra toetsmoment.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "beleidslijn voor omgevingsvergunning Gebruik of Gebruiksmelding als extra toetsmoment."

Transcriptie

1 Toelichting flowsheet beleidslijn voor omgevingsvergunning Gebruik of Gebruiksmelding als extra toetsmoment. Onderdeel 1 Zorg. Inleiding; wonen met zorg Voorzieningenniveau Extra toetsmoment Een gebouw is geschikt voor het aanbieden zorg als het juiste niveau van voorzieningen aanwezig is. Waar woon jij? Mensen met een beperking zijn extra kwetsbaar. Dit vraagt om een extra toetsmoment, maar dit kan niet als ze thuis wonen. Integrale benadering brandveiligheid en wetgeving Brandveiligheid kan het best op integrale wijze benaderd worden. Daarbij komen diverse functionele eisen aan bod (veilig vluchten, beheersen van brand, veilig optreden ect) in diverse levensfasen van het gebouw (ontwerp, vergunning, realisatie, oplevering en gebruik). Een niveau van veiligheid dat past bij de activiteiten (aard van het gebruik) wordt bereikt door diverse maatregelen (bouwkundig, installatietechnisch en organisatie) in samenhang toe te passen. Als er personen aanwezig zijn die beperkingen hebben kunnen deze personen afhankelijk zijn van hun verzorgers bij het vluchten. De verzorgers moeten dus snel ontdekken dat er brand is. Daartoe worden zij ondersteunt met de automatische detectie van brand. De regelgeving op het gebied van brandveiligheid is helaas niet op een integrale wijze ontworpen. Dat kan knelpunten geven in de praktijk. Het bouwbesluit werkt met gebruiksfuncties, deze worden gebruikt om een koppeling te maken tussen de (voorgenomen) activiteit of aard van het gebruik en een passend pakket van maatregelen. Deze koppeling komt heel duidelijk naar voren in de sturingstabellen in het bouwbesluit. Het besluit omgevingsrecht kent de omgevingsvergunning brandveilig gebruik (voorheen gebruiksvergunning) en het bouwbesluit kent de gebruiksmelding. Deze instrumenten maken het mogelijk voor het bevoegd gezag om interventie te plegen voordat een gebouw in gebruik genomen wordt. Het gaat daarbij vrijwel uitsluitend om een extra contactmoment. De mogelijkheid om nadere voorwaarden op te leggen is zeer beperkt en wordt vrijwel niet gebruikt omdat de maatregelpakketten uit het bouwbesluit voldoen. De gebruiksvergunning en ~melding wordt ook in verband gebracht met toezicht tijdens het gebruik. In feite gaat het daarbij om toezicht op naleving van direct werkende voorschriften uit het bouwbesluit bij een doelgroep van meest kwetsbare gebruikers. De gebruiksvergunning of ~melding speelt daarbij eigenlijk vrijwel geen rol.

2 Voorzieningenniveau en gebruiksfunctie De relatie tot zorgaanbod en omvang van bewaking wordt in de wetgeving niet expliciet onderbouwd. Het valt echter af te leiden dat op enig moment de zorgaanbieder verantwoordelijk wordt voor het aanbieden van acute zorg bij incidenten zoals brand. Pas vanaf een bepaald zorgaanbod en concentratie cliënten / kwetsbare gebruikers wordt de automatische detectie voorgeschreven, eventueel aangevuld met een automatische doormelding. Het snel alarmeren van de brandweer is een extra vangnet, voor de gevallen dat een ontruiming bemoeilijkt wordt door het falen van gebouwgebonden voorzieningen. Het bouwbesluit kent de gebruiksfunctie woonfunctie voor zorg. In de definitie wordt duidelijk het verband gelegd met zorgaanbod; een zorgverlener biedt zowel de zorg als de woning aan. In de zorgwetgeving wordt gesproken over intramurale zorg. Mensen die thuis wonen en vanwege een verslechterde gezondheid thuis zorg gaan ontvangen behoren dus niet tot deze categorie; in deze gevallen wordt alleen de zorg aangeboden, niet het wonen. In de zorgwetgeving wordt gesproken van extramurale zorg. Wordt er een woning aangeboden aan zelfstandige mensen, waarbij duidelijk de verwachting wordt gewekt dat in de toekomst ook zorg aangeboden kan worden (aanleunwoningen) is er dus wél sprake van een woonfunctie voor zorg. Dit wil niet zeggen dat er ook meteen hogere eisen worden gesteld aan het voorzieningen niveau. Deze paragraaf gaat daar verder op in. De categorie woonfunctie voor zorg wordt in het bouwbesluit 2012 verder uitgesplitst als het gaat om de noodzaak voor en omvang van een brandmeldinstallatie (artikel 6.20 en Tabel I). Er wordt een directe relatie gelegd tussen zorgaanbod in de zin van zorgwetgeving en de omvang van de bewaking (eventueel met doormelding naar zorgpost (op afstand), zusterpost (in de nabijheid) of meldkamer brandweer). Zie ook toelichting in bijlage 2. De AWBZ kent zorg met verblijf waarbij de persoon langdurig in een instelling woont. De plek waar hij woont, kan verschillend zijn. Zoals een woonvorm in de wijk, een appartement op het terrein van de instelling, een verpleeghuis of verzorgingshuis, een beschermde woonvorm in de GGZ.

3 De relatie tussen AWBZ en Bouwbesluit 2012 is in onderstaande vergelijkende tabel nader uitgewerkt; AWBZ leveringsvoorwaarde A Volgens afspraak A Volgens afspraak B1 Volgens afspraak +direct oproepbaar B2 Volgens afspraak + direct oproepbaar C Voortdurend in de nabijheid ** D 24 uur per dag direct aanwezig Extramurale zorg (geen zorg met verblijf dus leveringsvoorwaarde niet van toepassing) Woonfunctie voor zorg (tussen haakjes verwijst naar nummer in Tabel I bij art 6.20) Zorg op afspraak (1a4) (alleen van toepassing op groepszorg) Andere woonfunctie voor zorg (1a7) (bv aanleunwoning) Zorg op afroep (1a1 of 5) 24-uurs zorg (1a2, 3 en 6) Andere woonfunctie (1b) Tabel I spreekt ook over andere woonfunctie voor zorg (1a7). Het voorzieningenniveau is deze categorie is vergelijkbaar met andere woonfunctie. Bij andere woonfunctie voor zorg kan er toch sprake zijn van intramurale zorg. Namelijk als de grenswaarden voor de omvang van de woningen niet zijn overschreden (minder dan 5 cliënten is geen groepszorg en minder dan 5 woningen is geen zorgcluster ).. Er is echter nog steeds sprake van zorg op afspraak, afroep of 24h zorg. Andere intramurale zorg kent de AWBZ namelijk niet. Ook 24h zorg met een beperkte omvang (dus minder dan 5 woningen in een cluster of minder dan 5 cliënten in een groep) valt dus ook onder andere woonfunctie voor zorg. Vanaf 5 aanleunwoningen is er sprake van zorgclusterwoningen. Omdat er sprake is van zorg op afspraak en de categorie zorgclusterwoning voor zorg op afspraak niet wordt genoemd in tabel I, is er dus gewoon sprake van andere woonfunctie voor zorg.

4 Extra toetsmoment; Melding of vergunning Welke omvang telt mee bij de vergunning? Een gebruiksmelding of vergunning heeft betrekking op een bouwwerk. In het BRO wordt hierover gezegd; wordt onder bouwwerk mede verstaan delen van een bouwwerk die zijn ontworpen of aangepast om afzonderlijk te worden gebruikt. Dit om te voorkomen dat gebruikers die niets met elkaar van doen hebben worden gedwongen om samen één gebruiksvergunning aan te vragen. Echter voorkomen moet worden dat de aanvrager onder de vergunningplicht uit probeert te komen door functies in te delen in kleinere delen die ieder op zich te klein zijn voor een vergunningsplicht. In deze notitie wordt er daarom vanuit gegaan dat één gebruiksvergunning betrekking heeft op alle verblijfsfuncties die een gesloten verkeersroute delen ( verblijfsfunctie in de zin van basisregistratie gebouwen en adressen). Als er een verkeersroute wordt gedeeld hebben de verschillende delen namelijk invloed op elkaar. Melding en vergunning De gebruiksmelding (bouwbesluit 2012 artikel 1.18) heeft een relatie met kamergewijze verhuur maar niet met zorg. Een vergunning voor brandveilig gebruik (besluit omgevingsrecht artikel 2.2) heeft wel een relatie met zorg, maar deze relatie is niet duidelijk gedefinieerd. Dit heeft tot een aantal geschillen geleidt. Er zijn twee redenen waarom een vergunning noodzakelijk kan zijn (zie ook bijlage 1); 1....in het kader van verzorging nachtverblijf zal worden verschaft.. Er is hier sprake van een combinatie van (nacht)verblijf en zorg. Het feit dat zorg noodzakelijk is geeft aan dat het om een kwetsbare doelgroep gaat. De AWBZ kent zorg met verblijf. 2. dagverblijf aan... lichamelijk of verstandelijk gehandicapte personen Een relatie met zorg wordt niet direct, maar wel indirect gelegd. In termen van brandveiligheid gaat het om de aanwezigheid van personen die vanwege hun beperkingen niet zelfstandig kunnen vluchten. In termen van AWBZ is hier sprake van de functie begeleiding als gevolg van beperkingen.

5 Relatie met zorgwetgeving Begeleiding is van toepassing als een verzekerde matige tot zware beperkingen heeft op een of meer van de volgende vijf terreinen: sociale redzaamheid, bewegen en verplaatsen, probleemgedrag, psychisch functioneren, geheugen- en oriëntatiestoornissen. De noodzaak voor begeleiding wordt afgeleid volgens een indicatiemethode die beoordeelt in welke mate de cliënt beperkt is in deze vijf gebieden. Dezelfde indicatiemethode kan gebruikt worden om te bepalen of een extra toetsmoment in de vorm van een vergunning brandveilig gebruik noodzakelijk is. In bijlage 3 wordt de relatie gelegd tussen de beperking en de kwetsbaarheid bij brand. De AWBZ kent ook de functies persoonlijke verzorging, verpleging en behandeling, maar deze staan minder direct in verband met de kwetsbaarheid bij brand. In deze notitie wordt het volgende uitgangspunt genomen; Een zware beperking op het gebied van sociale redzaamheid, probleemgedrag of psychisch functioneren of een matige of zware beperking op het gebied van bewegen en verplaatsen of geheugenen oriëntatiestoornissen is een indicatie dat het gaat om een doelgroep die extra kwetsbaar is bij brand. In een gezondheidszorgfunctie met bedgebied verblijft een doelgroep die extra kwetsbaar is bij brand Mensen met een kleine beperking kunnen zelfstandig wonen en al dan niet gebruik maken van zorg. Daarvoor is het extra toetsmoment niet noodzakelijk. Er kan echter geen sprake zijn van zelfstandige bewoning bij cliënten met een matige of zware beperking zoals beschreven in bovenstaand kader. Ook kan het voorkomen dat een zeer kwetsbaar persoon geen gebruik maakt van een professioneel zorgaanbod maar thuis verzorgd wordt door een mantelzorger. Als er echter zorg of verblijf wordt aangeboden aan een specifieke doelgroep met beperkingen kan er geen sprake van gewoon wonen. Besluit omgevingsrecht artikel 2.2 lid 1 moet dus als volgt worden geïnterpreteerd; als wonen of verblijven wordt aangeboden aan cliënten met een beperking zoals beschreven in bovenstaand kader is er sprake van in het kader van verzorging nachtverblijf wordt verschaft. Hetzelfde geldt voor lid 1b2; als dagverblijf wordt aangeboden aan cliënten met een beperking zoals hier boven wordt beschreven is er sprake van dagverblijf voor lichamelijk of verstandelijk gehandicapte personen. De noodzaak voor een extra toetsmoment in de vorm van een vergunning brandveilig gebruik is dus niet gerelateerd aan de gebruiksfunctie waarin de cliënten verblijven. Het is niet ondenkbaar dat een cluster van woningen in aanmerking komt voor een vergunning brandveilig gebruik. Tijdens het toetsmoment komt uiteraard wel aan de orde of het gebruik past bij de gebruiksfunctie.

6 Bijlage 1a; Noodzaak melding of vergunning Besluit omgevingsrecht (Omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik, voorheen gebruiksvergunning ). Conclusie; noodzaak gebruiksvergunning kent geen relatie met andere (zorg)wetgeving. In het artikel worden twee definities gebruikt die zelfs onderling niet te vergelijken zijn; -...in het kader van verzorging nachtverblijf zal worden verschaft.. - dagverblijf aan... lichamelijk of verstandelijk gehandicapte personen In het ene geval is er sprake van een activiteit ( verzorging ) in het andere geval is er sprake van een doelgroep ( gehandicapten ). In beide gevallen is er sprake van een combinatie van verblijf met zorg. In de zorgwetgeving wordt ook wel gesproken van zorg met verblijf. Toelichting besluit omgevingsrecht. Bron; Staatsblad Artikel 2.2 dat noodzaak aanwijst voor omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik. (voorheen gebruiksvergunning ) Een vergunning als hier bedoeld is daarom voorgeschreven voor het in gebruik nemen of gebruiken van een bouwwerk voor zover daarin bedrijfsmatig of in het kader van verzorging nachtverblijf zal worden verschaft aan meer dan 10 personen (zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, hotels en pensions), en voor het in gebruik nemen of gebruiken van een bouwwerk voor zover daarin dagverblijf zal worden verschaft aan meer dan 10 personen jonger dan 12 jaar (zoals kinderdagverblijven en basisscholen) of meer dan 10 lichamelijk of verstandelijk gehandicapte personen (zoals dagopvang voor die groepen). infoblad omgevingsvergunning en melding (Ministerie van Binnenlandse zaken 27 april 2012); Er staat; bedrijfsmatig of in het kader van verzorging nachtverblijf aan meer dan 10 personen1 wordt verschaft. Bijvoorbeeld in een hotel, pension, kampeerboerderij, ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis of gevangenis; Toelichting bouwbesluit (gebruiksmelding)...een woonfunctie voor zorg gelijktijdig een woonfunctie voor kamergewijze verhuur kan zijn (meldingsplicht). Een klassiek voorbeeld daarvan is een bejaardentehuis, De adviescommissie bouwregelgeving heeft het standpunt dat wonen onverenigbaar is met verschaffen van nachtverblijf. Dit is in strijd met de zorgwetgeving die spreekt van zorg met verblijf (dat wordt aangeboden in een woonfunctie voor zorg). Zie bijlage 1b. Conclusie; een vergunning is noodzakelijk als kwetsbare personen slapen of verblijven, ongeacht de gebruiksfunctie.

7 Bijlage 1b; uitspraak adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Het onderscheid wonen en : zorg is ook behandeld door de adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften (registratienummer datum 7 mei 2012). De praktijk commissie constateert dat er een aantal tegenstrijdigheden in de wettekst zijn; - In een woonfunctie voor zorg wordt gewoond en er is dus geen sprake van nachtverblijf verschaffen. - Een woonfunctie voor zorg kan beschouwd worden als kamer gewijze verhuur (meldingsplicht) - In de toelichting wettekst staat; in een verpleegtehuis wordt nachtverblijf verschaft (vergunningsplicht) Haar conclusies zijn; - Primair geldt dat er in geval van een woonfunctie geen sprake kan zijn van het bieden van nachtverblijf - Gezien de van oudsher gehanteerde vergunningsplicht voor dergelijke functies is er waarschijnlijk sprake van een omissie in de definities in de nieuwe wetgeving. - Met een melding (op basis van kamergewijze verhuur) kan hetzelfde toezicht bereikt worden als met een gebruiksvergunning - Een preventieve toets is op zijn plaats bij wonen en zorg. Analyse van de uitspraak. De praktijkcommissie legt een verband tussen de gebruiksfunctie (woonfunctie voor zorg) en de noodzaak voor een gebruiksvergunning. De wetgeving geeft echter geen aanknopingspunt om een dergelijk verband te leggen. Het artikel in het BRO beschrijft namelijk een activiteit (nachtverblijf verschaffen in het kader van verzorging) niet een gebruiksfunctie (woonfunctie). Naar mening van Brabant Noord kan er nachtverblijf worden verschaft in een woonfunctie. De zorgaanbieder biedt namelijk een combinatie aan van zorg en verblijf (in een woonfunctie). Het doel van de gebruiksvergunning is het uitvoeren van een toets of de activiteit (wonen met zorg) past bij de voorzieningen (woonfunctie voor zorg). In het geval van het aanbieden van zorg speelt het dus een ondergeschikte rol of de zorgcliënt langdurend of kortdurend verblijft. Daarom staat in box 1 of zorgcliënten er kort- of langdurig verblijven speelt geen rol.

8 Bijlage 2 Gebruiksfuncties Conclusie; de indeling in gebruiksfuncties is gerelateerd aan zorgwetgeving. Deze relatie wordt nadrukkelijk gelegd in de toelichting. Er is een directe relatie tussen "leveringsvoorwaarde (in de zin van de AWBZ) en de omvang van bewaking en doormelding (in de zin van bouwbesluit 2012) AWBZ leveringsvoorwaarde Woonfunctie voor zorg (Tabel I bij art 6.20) A Volgens afspraak Zorg op afspraak B1 Volgens afspraak +direct oproepbaar Zorg op afroep B2 Volgens afspraak + direct oproepbaar C Voortdurend in de nabijheid ** 24-uurs zorg D 24 uur per dag direct aanwezig ** voortdurend in de nabijheid wordt ook geschaard onder 24-uurs zorg omdat er in geval van nabijheid sprake moet zijn van een zusterpost in de zin van BB12 artikel 6.20 lid 4. Volgens dit zelfde artikel is zorg op afroep aangewezen op een zorgcentrale (eventueel op afstand). Tabel I in het bouwbesluit kent ook andere woonfunctie voor zorg. Het gaat hierbij om woonfuncties waar wel degelijk sprake is van zorg op afspraak / oproep of 24-uurs zorg, maar waarbij het aantal woningen in het zorgcluster minder is dan 4 of het aantal cliënten in de groepswoning minder is dan 4. Bij mantelzorg is sprake van extramurale zorg, niet woonfunctie voor zorg. Toelichting op bouwbesluit 2012; De woonfunctie voor zorg is een woonfunctie waarbij aan de bewoners professionele zorg wordt verleend met een vanuit het zorgaanbod georganiseerde koppeling tussen wonen en zorg in een daarvoor bestemde en uitgeruste woonfunctie. In een dergelijke woonfunctie wordt aan bewoners van een zorgclusterwoning of een groepszorgwoning professionele zorg verleend, in de regel op grond van de Algemene wet bijzondere ziektekosten of de Wet maatschappelijke ondersteuning. Dit is dus geen mantelzorg (niet professionele zorg). Voor een toelichting op de zorgclusterwoning en de groepszorgwoning alsmede de verdere onderverdeling naar gelang de zorgbehoefte wordt verwezen naar de toelichting op artikel 6.20 (Brandmeldinstallatie). Onder de woonfunctie voor zorg vallen de woonfuncties waarbij aan bewoners de hieronder omschreven professionele zorg wordt aangeboden (in de regel op grond van de Algemene wet bijzondere ziektekosten of de Wet maatschappelijke ondersteuning). Bij een zorgclusterwoning of een groepszorgwoning gaat het om een groepering van zorgcliënten in specifieke woonvormen met het oog op de professionele zorg die daar kan worden verleend. Er is sprake van een vanuit het zorgaanbod georganiseerde koppeling tussen wonen en zorg. De zorgaanbieder neemt daarbij ook de verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid van de cliënt over De zorgbehoefte is in drie categorieën onderverdeeld oplopend in zwaarte van de zorgbehoefte: 1) zorg op afspraak: de zorgverlener komt slechts op afspraak langs (bijvoorbeeld thuiszorg). Verder kan de bewoner zich nog zelfstandig of met behulp van mantelzorg redden. In de woning zijn daarom geen voorzieningen zoals een spreek/luister-verbinding met een zorgcentrale of een zusterpost aanwezig. Wel kan een persoonlijk alarmeringssysteem aanwezig zijn. Deze woonvorm onderscheidt zich slechts in beperkte mate van niet voor zorg bestemde woonfuncties; 2) zorg op afroep: de zorgverlener wordt op door de cliënt te bepalen momenten opgeroepen voor hulp bij dagelijkse zaken zoals toiletbezoek of aankleden. Hierbij zijn in de woning specifieke voorzieningen aanwezig ter ondersteuning van die zorgverlening, bijvoorbeeld een professioneel intercomsysteem voor het doen van oproepen in geval van een zorgvraag. Dit systeem is meer uitgebreid dan een persoonlijk alarmeringssysteem. De oproep wordt gecoördineerd door een zorgcentrale. Een «zorgcentrale» is een al dan niet in de nabijheid van de woning gelegen coördinatiepunt dat door een spreek/luisterverbinding

9 met deze en andere soortgelijke woningen is verbonden. De zorg wordt vervolgens verleend vanuit een nabij de woning gelegen steunpunt; 3) 24-uurs zorg: Aan de woning is een zorgaanbod van 24 uur per dag verbonden, middels in de woning of een zusterpost aanwezig personeel. Een «zusterpost» is een in de directe nabijheid van de woning gelegen post die 24 uur per dag bereikbaar is en van waaruit 24 uur per dag directe hulp aan de bewoner kan worden verleend. Of er sprake is van een zorgclusterwoning of een groepszorgwoning, en welke variëteit daarvan wordt in principe bepaald door degene die de woonfunctie exploiteert of gaat exploiteren. Dit betekent nadrukkelijk niet dat de exploitant «zijn eigen brandveiligheidsniveau mag bepalen». Is gekozen voor een bepaalde woonvorm, dan zal de woning aan de hand van die keuze moeten worden getoetst aan dit besluit. Bij een verandering van het zorgaanbod, die verzwaring van de brandveiligheidseisen tot gevolg zou hebben, is de exploitant verantwoordelijk voor het aanpassen aan deze nieuwe situatie. Maatgevend hierin is het zorgaanbod waar de exploitant zich op richt en niet de verzwaring van de zorgbehoefte van een bewoner. Wanneer het daadwerkelijk zorgaanbod zwaarder is dan het eerder door de exploitant aangegeven zorgaanbod, dan kan de exploitant die niet aan de op het zwaardere zorgaanbod afgestemde brandveiligheidseisen voldoet, zo nodig bestuurs- en/of strafrechtelijk worden vervolgd. In een reguliere woning is de bewoner in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid. Dit geldt ook als de bewoner gebruik maakt van professionele zorg of mantelzorg. In een dergelijk geval zijn de eisen voor een woonfunctie voor zorg niet van toepassing.

10 Bijlage 3 zorgwetgeving begeleiding in relatie tot bouwwetgeving gehandicapt. (uittreksel paragraaf 7.3 van indicatiewijzer van college indicatie zorg ciz.nl) grijs; ondergrens waarbij volgens deze notitie nog geen sprake is van grote kwetsbaarheid bij brand zwart grens waarbij al wel sprake is van grote kwetsbaarheid bij brand. Sociale redzaamheid Matige beperkingen houden dan in dat het oplossen van problemen, het zelfstandig nemen van besluiten, het regelen van dagelijkse bezigheden en de dagelijkse routine (gebrek aan dag- en nachtritme) voor de verzekerde niet vanzelfsprekend zijn. Dit levert af en toe zodanige problemen op dat de verzekerde afhankelijk is van hulp. De communicatie gaat niet altijd vanzelf doordat de verzekerde soms niet goed begrijpt wat anderen zeggen en/of zichzelf soms niet voldoende begrijpelijk kan maken. Het niet inzetten van Begeleiding kan leiden tot verwaarlozing/opname. Zware beperkingen houden dan in dat complexe taken voor de verzekerde moeten worden overgenomen. Ook het uitvoeren van eenvoudige taken en communiceren gaan moeizaam. De verzekerde kan niet zelfstandig problemenoplossen en/of besluiten nemen, hij kan steeds minder activiteiten zelfstandig uitvoeren. De zelfredzaamheid wordt problematisch. Voor de dagstructuur en het voeren van de regie is de verzekerde afhankelijk van de hulp van anderen. Bewegen en verplaatsen Lichte beperkingen houden dan in dat de verzekerde niet meer zelf kan fietsen of autorijden en zich buitenshuis niet meer zonder hulpmiddel (bijvoorbeeld een rollator) kan voortbewegen. Met het gebruik van hulpmiddelen kan er nog veel, maar niet alles. Daarnaast kan de verzekerde geen zware voorwerpen tillen. Het optillen van lichte voorwerpen levert soms problemen op, maar met wat hulp en eenvoudige aanpassingen lukt dit nog wel. De verzekerde kan de genoemde beperkingen in voldoende mate compenseren door hulp uit de omgeving en zo nodig door de inzet van hulp bij het huishouden en/of voorzieningen uit de Wmo. Matige beperkingen houden dan in dat het zelfstandig opstaan uit een stoel en gaan zitten soms problemen oplevert. Fijne handbewegingen worden minder vanzelfsprekend, maar ook de grove hand- en armbewegingen beginnen problemen te geven. De verzekerde kan zich, ook met behulp van een rollator of rolstoel, moeilijker zelfstandig verplaatsen. Openbaar vervoer is eigenlijk ontoegankelijk voor de verzekerde geworden, maar vanuit eigen middelen of de Wmo zijn hiervoor alternatieven mogelijk. Zware beperkingen houden dan in dat bij het opstaan uit een stoel, het gaan zitten en het in- en uit bed komen de verzekerde volledig moet worden geholpen. Binnenshuis is de verzekerde voor zijn verplaatsingen zowel naar een andere verdieping of gelijkvloers volledig afhankelijk van hulpmiddelen. Voor het oppakken of vasthouden van lichte voorwerpen is hulp nodig. Ondanks het gebruik van hulpmiddelen kan de verzekerde de beperkingen onvoldoende compenseren in het dagelijks leven. Gedragsproblemen Matige beperkingen houden dan in dat de verzekerde gedrag vertoont dat bijsturing en soms (gedeeltelijke) overname van taken vereist. Het cliëntsysteem kan slechts gedeeltelijk in de bijsturing van de verzekerde voorzien. Het vertoonde gedrag vereist bijsturing door een deskundige professional. Als er geen deskundige bijsturing wordt geboden, verslechtert de situatie van de verzekerde. Zware beperkingen houden dan in dat de verzekerde ernstig probleemgedrag vertoont en hierdoor ontstaan zelfredzaamheidproblemen. Er is deskundige professionele sturing nodig om het gedrag in

11 goede banen te leiden. Omdat er risico s zijn voor veiligheid van de verzekerde of zijn omgeving is er continu hulp of begeleiding nodig. Psychisch functioneren Matige beperkingen houden dan in dat de verzekerde vaak zodanige problemen heeft met de concentratie en informatieverwerking dat hiervoor hulp noodzakelijk is. Als er niet met regelmaat deskundige hulp wordt geboden, ervaart de verzekerde in het dagelijks leven problemen bij de zelfredzaamheid. Zware beperkingen houden dan in dat de verzekerde ernstige problemen heeft met de concentratie, het geheugen en denken en ook de waarneming van de omgeving. Hierdoor is volledige overname van taken door een deskundige professional noodzakelijk. Oriëntatiestoornissen Lichte beperkingen houden dan in dat de verzekerde lichte problemen heeft met het besef van tijd en/of plaats. Het herkennen van personen en de omgeving levert geen problemen op. De problemen doen zich af en toe voor en de verzekerde kan zich zelfstandig redden met hulp vanuit zijn netwerk. De beperkingen vormen geen bedreiging voor zijn zelfredzaamheid, want de verzekerde kan veel taken op basis van gewoonte zelfstandig uitvoeren. Matige beperkingen houden dan in dat de verzekerde problemen heeft met het herkennen van personen en zijn omgeving. De zelfredzaamheid van de verzekerde staat onder druk. De verzekerde heeft vaak hulp nodig van anderen bij het uitvoeren van taken en het vasthouden van een normaal dagritme. Als er geen deskundige begeleiding wordt geboden, verslechtert de situatie van de verzekerde. Zware beperkingen houden dan in dat de verzekerde ernstige problemen vertoont in het herkennen van personen en van zijn omgeving. Hij is gedesorienteerd en zijn zelfredzaamheid is aangetast. Ondersteuning bij dagstructurering en bij het uitvoeren van taken is noodzakelijk, ook is het overnemen van taken aan de orde. Als er geen deskundige begeleiding geboden wordt, is opname het enige alternatief.

Beschrijving. Adviesvraag. Woongebouw of zorgclusterwoningen? Standpunt belanghebbende. Advies Definitief

Beschrijving. Adviesvraag. Woongebouw of zorgclusterwoningen? Standpunt belanghebbende. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, brandveilig gebruik, woongebouw, woonfunctie voor zorg, zorgplicht, handhaving, bestaande bouw, brandmeldinstallatie (BMI) Datum: 20 april 2016 Status: Definitief Beschrijving

Nadere informatie

Scheiden Wonen en Zorg en Brandveiligheid: Hoe zit dat nou?

Scheiden Wonen en Zorg en Brandveiligheid: Hoe zit dat nou? Scheiden Wonen en Zorg en Brandveiligheid: Hoe zit dat nou? (Brandveiligheid volgens het bouwbesluit 2012 in relatie tot het Scheiden van Wonen en Zorg) De invoering van het Scheiden van Wonen en Zorg

Nadere informatie

Beschrijving. Adviesvraag. Standpunt belanghebbende. Brandveilig gebruik groepszorgwoning en onderhoudstermijn brandslanghaspel.

Beschrijving. Adviesvraag. Standpunt belanghebbende. Brandveilig gebruik groepszorgwoning en onderhoudstermijn brandslanghaspel. Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, brandveilig gebruik, woonfunctie voor zorg, kamergewijze verhuur, vergunningplicht, meldingplicht, bestaande bouw, brandbestrijding Datum: 11 december 2017 Status: Definitief

Nadere informatie

Verzorgd wonen in een brandveilig gebouw

Verzorgd wonen in een brandveilig gebouw Verzorgd wonen in een brandveilig gebouw Adviesburo Nieman BV Susan Eggink-Eilander 5 november 2009 1 KOW Architectuur Den Haag KOW Architectuur Den Haag 2 IAA Architecten Enschede De Jong Gortemaker Algra

Nadere informatie

Vernieuwde brandveiligheidsregelgeving: Wat betekent het voor u?

Vernieuwde brandveiligheidsregelgeving: Wat betekent het voor u? Vernieuwde brandveiligheidsregelgeving: Wat betekent het voor u? Adviesburo Nieman BV Lieuwe de Witte 30 november 2010 KOW Architectuur Den Haag KOW Architectuur Den Haag Opbouw: Gebruiksbesluit verschillen

Nadere informatie

Brandveilig van zorg naar wonen

Brandveilig van zorg naar wonen Brandveilig van zorg naar wonen Lieuwe de Witte lwi@nieman.nl Opbouw Doelstellingen brandveiligheid Wat houdt scheiden wonen en zorg in? Wonen en zorg vanuit het Bouwbesluit Consequenties scheiden wonen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Sittard-Geleen. Nr. 122132 16 december 2015 Gemeente Sittard-Geleen, Team Zorg afdeling Sociale Zaken Bijlage Maatwerkvoorziening Ondersteuning behorende bij

Nadere informatie

Corporaties en brandveiligheid

Corporaties en brandveiligheid Corporaties en brandveiligheid Wonen met een zorgvraag 29 april 2015 Inhoudsopgave Waarom deze Handreiking voor corporaties?... 2 Uitgangspunten brandveiligheid bij ouderenhuisvesting en wonen met zorg...

Nadere informatie

Bijlage 2: Productbeschrijving Doelen, resultaten en arrangementen Wmo 2015

Bijlage 2: Productbeschrijving Doelen, resultaten en arrangementen Wmo 2015 Bijlage 2: Productbeschrijving Doelen, resultaten en arrangementen Wmo 2015 Gemeente Sittard-Geleen Aanleiding In het kader van de nieuwe Wmo 2015 is het uitgangspunt het toekennen van ondersteuning/ een

Nadere informatie

Betreft: Status: . Is voor een woonfunctie met 24-uurs zorg op basis van artikel 2.1, eerste

Betreft: Status: . Is voor een woonfunctie met 24-uurs zorg op basis van artikel 2.1, eerste .tdiflesöíl?rïeíe pramffim*passfiry *mn$roïw ADVIES Adviescommissie PraktiiktoepassanE brandvei lagheidsvoorschriften Registratienummer: L204-02 Betreft: Is "wonen en zotg" omgevingsvergunningplichtig

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2010. Bijlage 6. Begeleiding

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2010. Bijlage 6. Begeleiding 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Het bevorderen, behouden of compenseren van zelfredzaamheid 4 2.3 Directe omgeving 4 2.4 Het bieden van een dagprogramma ter

Nadere informatie

Prestaties Zorgzwaartepakketten V&V

Prestaties Zorgzwaartepakketten V&V Prestaties Zorgzwaartepakketten V&V Sector Verpleging & Verzorging VV Beschut wonen met enige begeleiding _ 1 VV Deze cliëntgroep heeft enige begeleiding nodig, in een beschutte woonomgeving, omdat ze

Nadere informatie

BRANDVEILIGHEID INTEGRAAL BEKEKEN BINNEN ZORGINSTELLINGEN

BRANDVEILIGHEID INTEGRAAL BEKEKEN BINNEN ZORGINSTELLINGEN BRANDVEILIGHEID INTEGRAAL BEKEKEN BINNEN ZORGINSTELLINGEN 11 juni 2015 Ir. R.J.M. Köllmann Teamleider Toezicht & Handhaving Veiligheidsregio Utrecht Brandweer Stimulerende Preventie Rol brandweer: nieuwe

Nadere informatie

Hertek Projecteringswijzer

Hertek Projecteringswijzer Voor u ligt de Hertek Projecteringswijzer voor brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. Met deze wijzer stelt u voor elke situatie vast of er een dergelijke installatie is vereist op basis van het Bouwbesluit

Nadere informatie

Algemeen Reglement van de Certificering voor bedrijfsnoodorganisaties

Algemeen Reglement van de Certificering voor bedrijfsnoodorganisaties Algemeen Reglement van de Certificering voor bedrijfsnoodorganisaties Nederlands Instituut BedrijfsnoodOrganisatie Versie 3: Maart 2015 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Definities... 4 3. Inleiding...

Nadere informatie

Wmo begeleiding WF6 2017

Wmo begeleiding WF6 2017 Wmo begeleiding WF6 2017 Perceelbeschrijving Individuele Begeleiding Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec. Perceelbeschrijving individuele begeleiding 1 van 6 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012. Brandveiligheid en gebouwontwerp

Bouwbesluit 2012. Brandveiligheid en gebouwontwerp Bouwbesluit 2012 Brandveiligheid en gebouwontwerp Programma Waartoe leidt het Bouwbesluit 2012? Wijzigingen Bouwbesluit 2012 Doormelding Certificering Vluchten Conclusie: Brandveiligheid is een keuze (wetgeving

Nadere informatie

AANBOD ZORGARRANGEMENT WOON-ZORGCENTRUM

AANBOD ZORGARRANGEMENT WOON-ZORGCENTRUM WOON ZORGCENTRUM VOOR OUDEREN, PENNEMES 7, 1502 WV ZAANDAM T E L E F O O N: 075-6504110- F A X: 075-6504129 E-M A I L: I N F O@ P E N N E M E S. NL - W E B S I T E : W W W.PENN E M E S.NL K AM E R V A

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten Sector V&V

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2013 Enschede, december 2012 AR/12/2533/izzp Zorgzwaartepakketten sector & Verzorging 2013 ZZP 3 VV Beschut wonen met begeleiding en intensieve verzorging Deze cliëntgroep

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 2279133. Ingediend op 04-04-2016. Gefaseerd. Gerelateerde aanvraag/melding: 2279515

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 2279133. Ingediend op 04-04-2016. Gefaseerd. Gerelateerde aanvraag/melding: 2279515 Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2279133 Aanvraagnaam Aanvraag BSO de Maan Uw referentiecode - Ingediend

Nadere informatie

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur Arrangementen zelfstandig en veilig wonen Nadat uit het gesprek naar voren is gekomen dat de cliënt beperkingen ondervindt op een (of meerdere) domein(en) van het resultaatgebied zelfstandig en veilig

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 60365 25 oktober 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 oktober 2017, kenmerk

Nadere informatie

Erik van den Oord. Programmamanager Implementatie Gebruiksbesluit

Erik van den Oord. Programmamanager Implementatie Gebruiksbesluit Erik van den Oord Programmamanager Implementatie Gebruiksbesluit Het nieuwe Gebruiksbesluit Programma Verdiepingsbijeenkomst 09.30 09.45 uur Opening door Erik van den Oord 09.45 11.00 uur Vraag maar raak

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Aanvraagnaam Bertus Bliekhuis-Hoekse Brink 219. Ingediend op

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Aanvraagnaam Bertus Bliekhuis-Hoekse Brink 219. Ingediend op Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 1346635 Aanvraagnaam Bertus Bliekhuis-Hoekse Brink 219 Uw referentiecode

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Brandveilig gebruik woonzorghuis De Roos. Ingediend op

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Brandveilig gebruik woonzorghuis De Roos. Ingediend op Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 3366793 Aanvraagnaam Uw referentiecode Brandveilig gebruik woonzorghuis De Roos 16.20

Nadere informatie

Aansprakelijkheid en bouwregelgeving

Aansprakelijkheid en bouwregelgeving Aansprakelijkheid en bouwregelgeving 2 kanten van de medaille Floris Mollema (VBTM) Johan van der Graaf (NRI) Inleiding Aansprakelijkheid en bouwregelgeving: 2 kanten van de medaille Het Bouwbesluit door

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 1423335. Ingediend op 18-08-2014. Gefaseerd. Blokkerende onderdelen weglaten

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 1423335. Ingediend op 18-08-2014. Gefaseerd. Blokkerende onderdelen weglaten Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 1423335 Aanvraagnaam Aanvraag brandveiliggebruik Zaagmolenstraat 186

Nadere informatie

BHV in relatie tot Bouwbesluit 2012 Herman Gubbels Safety Advisor G4S Training & Safety

BHV in relatie tot Bouwbesluit 2012 Herman Gubbels Safety Advisor G4S Training & Safety Welkom BHV in relatie tot Bouwbesluit 2012 Herman Gubbels Safety Advisor G4S Training & Safety Programma Geschiedenis Wijzigingen Bouwbesluit 2012 Indeling Bouwbesluit 2012 Gebruik Compartimentering Vluchten

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2014

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2014 Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2014 December 2013 AR/12/2533/izzp Zorgzwaartepakketten sector & Verzorging 201 4 ZZP 4 VV Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging Deze

Nadere informatie

17-6-2015. Programma. Voorbereiding. We willen de brandveiligheid binnen ons bezit verbeteren. Welke gebouwen bezitten we eigenlijk? Waar starten we?

17-6-2015. Programma. Voorbereiding. We willen de brandveiligheid binnen ons bezit verbeteren. Welke gebouwen bezitten we eigenlijk? Waar starten we? Programma Plan van aanpak brandveiligheid woningen en woongebouwen Maikel Boonman Adviseur brandveiligheid Bereikbaar: PVM Eindhoven BV Beukenlaan 129 5616 VD Eindhoven 040 291 40 20 06 340 83 623 m.boonman@p-v-m.nl

Nadere informatie

Beschrijving ADVIES. Adviescommissie praktijktoepassing Brandveiligheidsvoorschriften. Postbus 516 2600 AM Delft. www.adviescommissiebrand.

Beschrijving ADVIES. Adviescommissie praktijktoepassing Brandveiligheidsvoorschriften. Postbus 516 2600 AM Delft. www.adviescommissiebrand. ADVIES Registratienummer: Betreft: BMI in woongebouw met incidenteel logiesgebruik Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, brandveilig gebruik, woongebouw, logiesfunctie, gelijkwaardigheid, handhaving, bestaande

Nadere informatie

Wijziging Bouwverordening Gemeente Terneuzen. De gewijzigde Bouwverordening van de gemeente Terneuzen vast te stellen.

Wijziging Bouwverordening Gemeente Terneuzen. De gewijzigde Bouwverordening van de gemeente Terneuzen vast te stellen. Lijst agendapunten nummer: Kenmerk: 11b 3869 / 2006016316 Afdeling: Brandweer VERORDENING Datum: 10 mei 2007 Onderwerp: Wijziging Bouwverordening Gemeente Terneuzen De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 1104979. Uw referentiecode GBV Zuringveld dossier 109. Ingediend op 11-12-2013

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 1104979. Uw referentiecode GBV Zuringveld dossier 109. Ingediend op 11-12-2013 Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 1104979 Aanvraagnaam GBV Zuringveld Uw referentiecode GBV Zuringveld

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Waellant vergunning brandveilig gebruik. Ingediend op

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Waellant vergunning brandveilig gebruik. Ingediend op Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 1994491 Aanvraagnaam Uw referentiecode Waellant vergunning brandveilig

Nadere informatie

PROTOCOL BEGELEIDING 2017 JEUGDWET/WMO

PROTOCOL BEGELEIDING 2017 JEUGDWET/WMO PROTOCOL BEGELEIDING 2017 JEUGDWET/WMO Gemeente Haren Inhoudsopgave 1. Indicatiecriteria... 3 Sociale redzaamheid... 3 Bewegen en verplaatsen... 4 Probleemgedrag... 5 Psychisch functioneren... 5 Geheugen

Nadere informatie

Brandveilig gebruik. Afdeiing Bouwen, Milieu en Handhaving O 3 FEB 2015 INGEKOMEN. Formulierversie Bouwwerk brandveilig gebruiken

Brandveilig gebruik. Afdeiing Bouwen, Milieu en Handhaving O 3 FEB 2015 INGEKOMEN. Formulierversie Bouwwerk brandveilig gebruiken Afdeiing Bouwen, Milieu en Handhaving O 3 FEB 2015 INGEKOMEN Formulierversie Brandveilig gebruik Bouwwerk brandveilig gebruiken 1 Situaties Well

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Omgevingsvergunning brandveilig gebruik. Ingediend op

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Omgevingsvergunning brandveilig gebruik. Ingediend op Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2215473 Aanvraagnaam Omgevingsvergunning brandveilig gebruik Uw referentiecode

Nadere informatie

De gebruiksvergunning en de gebruiksmelding

De gebruiksvergunning en de gebruiksmelding Besluit brandveilig gebruik bouwwerken De gebruiksvergunning en de gebruiksmelding Gebouwen moeten brandveilig worden gebruikt. Per 1 november 2008 gelden daarvoor landelijke eisen die zijn vastgelegd

Nadere informatie

ZZP-Productenboek Volledig Pakket Thuis (VPT)

ZZP-Productenboek Volledig Pakket Thuis (VPT) ZZP-Productenboek Volledig Pakket Thuis (VPT) Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking die thuis wonen Een zorgzwaartepakket (ZZP) is een manier om aan te

Nadere informatie

69 Zorgzwaartepakketten

69 Zorgzwaartepakketten DC 69 Zorgzwaartepakketten verstandelijk gehandicapten 1 Inleiding Cliënten die zorg in het kader van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) nodig hebben, kunnen aanspraak maken op een budget daarvoor.

Nadere informatie

eigen thuis eigen kracht eigen leven

eigen thuis eigen kracht eigen leven eigen thuis eigen kracht eigen leven Visie van mosae zorggroep Eigen thuis, eigen kracht, eigen leven Wij geloven in de eigen kracht van mensen, ongeacht hun leeftijd. Door de regie van cliënten en de

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode Ingediend op

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode Ingediend op Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 4345493 Aanvraagnaam Aanvraag brandveilig gebruik Kindcentrum Kidion Uw referentiecode

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode 224. Ingediend op

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode 224. Ingediend op Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2150465 Aanvraagnaam sportgebouw De Draai, Heerhugowaard Uw referentiecode

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Ingediend op Gefaseerd. Gerelateerde aanvraag/melding:

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Ingediend op Gefaseerd. Gerelateerde aanvraag/melding: Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 3355499 Aanvraagnaam Baxhuis GV Uw referentiecode - Ingediend op 07-12-2017 Soort

Nadere informatie

Schoonderbeek en Partners Advies BV Postbus 374 6710 BJ Ede Trefwoorden: Gezondheidszorgfunctie, (sub)brandcompartimentering Datum: 7 oktober 2010

Schoonderbeek en Partners Advies BV Postbus 374 6710 BJ Ede Trefwoorden: Gezondheidszorgfunctie, (sub)brandcompartimentering Datum: 7 oktober 2010 AANVRAAG Registratienummer: Betreft: Eisen bestaand gezondheidszorggebouw Aanvrager: ir. C.A.E. (Kees) Rijk Schoonderbeek en Partners Advies BV Postbus 374 6710 BJ Ede Trefwoorden: Gezondheidszorgfunctie,

Nadere informatie

Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding

Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst 2016.03 Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2656919 Aanvraagnaam Aanvraag omgevingsvergunning 3.0 Uw referentiecode Ingediend

Nadere informatie

Minder en eenvoudiger regels: tòch brandveilig! Drs. Harry Boschloo Ministerie VROM Wonen, Wijken en Integratie

Minder en eenvoudiger regels: tòch brandveilig! Drs. Harry Boschloo Ministerie VROM Wonen, Wijken en Integratie Minder en eenvoudiger regels: tòch brandveilig! Drs. Harry Boschloo Ministerie VROM Wonen, Wijken en Integratie NVBR-congres 16 en 17 september 2008 Inhoud Presentatie Kabinetsbeleid vermindering regeldruk

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode. Ingediend op Gefaseerd

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode. Ingediend op Gefaseerd Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 3484567 Aanvraagnaam Uw referentiecode Gebruiksvergunning bouwwerk brandveilig gebruik

Nadere informatie

AANBOD ZORGARRANGEMENTEN OP DE VERPLEEGAFDELING.

AANBOD ZORGARRANGEMENTEN OP DE VERPLEEGAFDELING. WOON ZORGCENTRUM VOOR OUDEREN, PENNEMES 7, 1502 WV ZAANDAM T E L E F O O N: 075-6504110- F A X: 075-6504129 E-MAIL: INFO@PENNEMES.NL - WEBSITE : WWW. P E N N E M E S.NL K A M E R V A N KOOPHANDEL 41.232.103

Nadere informatie

Protocol begeleiding

Protocol begeleiding Protocol begeleiding 13-11-2014 Inhoudsopgave 1. Indicatiecriteria... 3 Sociale redzaamheid... 3 Bewegen en verplaatsen... 4 Probleemgedrag... 5 Psychisch functioneren... 5 Geheugen en oriëntatiestoornissen...

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Ingediende aanvraag/melding. Aanvraagnummer 1202561. Ingediend op 27-02-2014. Gefaseerd. Nee

Aanvraaggegevens. Ingediende aanvraag/melding. Aanvraagnummer 1202561. Ingediend op 27-02-2014. Gefaseerd. Nee Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Ingediende aanvraag/melding Aanvraagnummer 1202561 Aanvraagnaam Dienstencentrum Odendael Uw referentiecode - Ingediend

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode. Ingediend op Gefaseerd

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode. Ingediend op Gefaseerd Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 4029361 Aanvraagnaam Uw referentiecode Aanvraag Merwedeschool brandveilig gebruik

Nadere informatie

Leden Stuurgroep Kwaliteitsborging, leden OPB. Discussienotitie risicoklassen

Leden Stuurgroep Kwaliteitsborging, leden OPB. Discussienotitie risicoklassen - Leden Stuurgroep Kwaliteitsborging, leden OPB 15 september 2014 Kenmerk Bijlage(n) Discussienotitie risicoklassen Vergaderdatum 26 september 2014 Inleiding In het AO van 27 maart 2014 is tussen de minister

Nadere informatie

Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding

Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 4345493 Aanvraagnaam Aanvraag brandveilig gebruik Kindcentrum Kidion Uw referentiecode

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Zorgcentrum Vossemeren Dortmundstraat18. Ingediend op

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Zorgcentrum Vossemeren Dortmundstraat18. Ingediend op Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst BEM1404581 gemeente Steenbergen Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 1449153 Aanvraagnaam Uw referentiecode

Nadere informatie

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES ADVIES Registratienummer: Betreft: Branddetectie in gemeenschappelijke vluchtroute Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, vluchtroute, brandmeldinstallatie

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012. Brandveiligheid bij een Woonfunctie voor zorg

Bouwbesluit 2012. Brandveiligheid bij een Woonfunctie voor zorg Bouwbesluit 2012 Brandveiligheid bij een Woonfunctie voor zorg 1. Inhoud Inleiding 3 Integrale brandveiligheid 4 Keuze van het type woonfunctie voor zorg, de subgebruiksfunctie. 6 Basiseisen brandveiligheid

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ Bijlage 3. Gebruikelijke zorg

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ Bijlage 3. Gebruikelijke zorg 2011 Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 2 Toepassing op de functies Persoonlijke Verzorging, Verpleging en Begeleiding 4 2.1 Gebruikelijke Persoonlijke Verzorging 4 2.2 Gebruikelijke Verpleging 5 2.3 Gebruikelijke

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Mauritsweg 49 gebruiksvergunning. Uw referentiecode

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Mauritsweg 49 gebruiksvergunning. Uw referentiecode Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2577593 Aanvraagnaam Mauritsweg 49 gebruiksvergunning Uw referentiecode

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Zorgprofielen Productenboek

Zorgprofielen Productenboek Zorgprofielen Productenboek Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking Amerpoort biedt woonproducten aan voor alle zes zorgprofielen voor mensen met een verstandelijke

Nadere informatie

NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN. Februari 2009. Zorgkantoor DWO/NWN

NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN. Februari 2009. Zorgkantoor DWO/NWN NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN Februari 2009 Zorgkantoor DWO/NWN Inhoudsopgave Voorwoord 2 Hoofdstuk 1: Wat is palliatieve terminale zorg? 3 Hoofdstuk 2: Uitgangspunten palliatieve

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Ingediende aanvraag/melding. Aanvraagnummer 2021005. Ingediend op 19-10-2015. Gefaseerd. Blokkerende onderdelen weglaten

Aanvraaggegevens. Ingediende aanvraag/melding. Aanvraagnummer 2021005. Ingediend op 19-10-2015. Gefaseerd. Blokkerende onderdelen weglaten Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Ingediende aanvraag/melding Aanvraagnummer 2021005 Aanvraagnaam Uw referentiecode Brandveilig gebruik loods tuincentrum

Nadere informatie

Wilt u uw abonnement op OMS opzeggen? U kunt zich afmelden via uw account bij Siemens.

Wilt u uw abonnement op OMS opzeggen? U kunt zich afmelden via uw account bij Siemens. Motivatie voor aansluiting op openbaar meldsysteem (OMS) Wilt u uw abonnement op OMS opzeggen? U kunt zich afmelden via uw account bij Siemens. Denkt u dat er fouten in deze bijlage staan? Richt u zich

Nadere informatie

Bijlage c. Zorg op afroep met leveringsvoorwaarde c en d

Bijlage c. Zorg op afroep met leveringsvoorwaarde c en d Liever thuis dan uit. De indicatiestelling in de awbz voor en verblijf. Edwin van Gameren, Jedid-Jah Jonker en Tessa Marx. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, juni 2006. Bijlage c Zorg op afroep

Nadere informatie

Workshop Brandveiligheid: toepassing BB2012 in de praktijk

Workshop Brandveiligheid: toepassing BB2012 in de praktijk BWT Congres 2013 Een transformerend BWT Workshop Brandveiligheid: toepassing BB2012 in de praktijk ir. Bart Kolman Falck De Heerlickheijd van Ermelo 24 oktober 2013 Even voorstellen Brandveiligheid in

Nadere informatie

Brandveilige gebouwen

Brandveilige gebouwen Brandveilige gebouwen Het wettelijk kader (of is gezond verstand voldoende?) Hajé van Egmond Ministerie VROM 6 oktober 2010 Programma Introductie wet- en regelgeving Het huidige stelsel van de bouwregelgeving

Nadere informatie

1 Inleiding. 1.1 Aanleiding. 1.2 Doel

1 Inleiding. 1.1 Aanleiding. 1.2 Doel 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Doel De combinatie van wonen en zorg wordt steeds belangrijker omdat van inwoners wordt verwacht dat ze langer thuis blijven wonen en zelf meer participeren. Dit vertaalt

Nadere informatie

Beleidsregels. Mantelzorgwoningen

Beleidsregels. Mantelzorgwoningen Beleidsregels Mantelzorgwoningen 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Doel De combinatie van wonen en zorg wordt steeds belangrijker omdat van inwoners wordt verwacht dat ze langer thuis blijven wonen en zelf

Nadere informatie

Beschrijving Gevolgklassen en definitie Gevolgklasse 1

Beschrijving Gevolgklassen en definitie Gevolgklasse 1 Stuurgroep Kwaliteitsborging Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Bouwen Contactpersoon Jos Verlinden T 06 52 59 56 40 Beschrijving Gevolgklassen en definitie Gevolgklasse 1 Inleiding In het AO

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Ingediend op Gefaseerd. Blokkerende onderdelen weglaten

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Ingediend op Gefaseerd. Blokkerende onderdelen weglaten Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2183929 Aanvraagnaam LvG 't Joppe Uw referentiecode - Ingediend op

Nadere informatie

Bijlage 1. Criteria ondersteuning, dagactiviteiten, kortdurend verblijf

Bijlage 1. Criteria ondersteuning, dagactiviteiten, kortdurend verblijf Bijlage 1. Criteria ondersteuning, dagactiviteiten, kortdurend verblijf Als bedoeld in hoofdstuk 6, paragraaf 2. 1. Ondersteuning Ondersteuning thuis zijn activiteiten gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode Ingediend op

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode Ingediend op Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst BEM1601626 gemeente Steenbergen Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2262159 Aanvraagnaam Basisschool De

Nadere informatie

Geschil over het niet indiceren van kortdurend verblijf

Geschil over het niet indiceren van kortdurend verblijf Onderwerp Zorgvorm Geschil over het niet indiceren van kortdurend verblijf Kortdurend verblijf Datum 25 april 2014 Uitgebracht aan Soort uitspraak Samenvatting CIZ Advies als bedoeld in artikel 58 AWBZ

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode Ingediend op

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode Ingediend op Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 1832365 Aanvraagnaam Gebruiksvergunning Goudplaat 35, 37, 39 Hoofddorp

Nadere informatie

Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG)

Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG) Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG) Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking en een lichamelijke handicap. Een zorgprofiel is een manier

Nadere informatie

Projectevaluatie. Naleefanalyse brandveiligheid kinderdagverblijven 2010. Harold van Uden, medewerker team Stedelijke Bedrijvigheid

Projectevaluatie. Naleefanalyse brandveiligheid kinderdagverblijven 2010. Harold van Uden, medewerker team Stedelijke Bedrijvigheid Projectevaluatie Naleefanalyse brandveiligheid kinderdagverblijven 00 Projectleider : Harold van Uden, medewerker team Stedelijke Bedrijvigheid Datum: 8 augustus 00 Ondertekening: Opdrachtgever: Datum:

Nadere informatie

CIZ-indicaties als basis voor de prognose

CIZ-indicaties als basis voor de prognose 1 CIZ-indicaties als basis voor de prognose Onze prognose van de ontwikkeling van de vraag naar zorg met verblijf is gebaseerd op indicatiecijfers van het CIZ, de verdeling van de zorgconsumptie over verschillende

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. BEM gemeente Steenbergen. Formulierversie Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer

Aanvraaggegevens. BEM gemeente Steenbergen. Formulierversie Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst BEM1303443 gemeente Steenbergen Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 923321 Aanvraagnaam Gebruiksvergunning

Nadere informatie

De nadere regels voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015

De nadere regels voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015 Blz. 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ARNHEM gelet op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015, b e s l u i t vast te stellen: De nadere

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 1677559. Ingediend op 28-02-2015. Gefaseerd. Gerelateerde aanvraag/melding: 1681541

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 1677559. Ingediend op 28-02-2015. Gefaseerd. Gerelateerde aanvraag/melding: 1681541 Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 1677559 Aanvraagnaam Gebruikersvergunning Kinderdagverblijf Xerxesweg

Nadere informatie

MAGENTAZORG. Indicatiewijzer 1 mei 2017

MAGENTAZORG. Indicatiewijzer 1 mei 2017 MAGENTAZORG Indicatiewijzer 1 mei 2017 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Cliëntprofiel zzp 4 VV (Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging) 05 Cliëntprofiel zzp 5 VV (Beschermd wonen

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer De Vliegende Hollander brandveilig gebruik.

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer De Vliegende Hollander brandveilig gebruik. Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2545171 Aanvraagnaam Uw referentiecode De Vliegende Hollander brandveilig

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010

Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Gemeente Renkum, september 2010 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 1 DEFINITIE BED AND BREAKFAST... 1 JURISPRUDENTIE RAAD VAN STATE... 1 BESTEMMINGSPLANNEN... 2 VOORWAARDEN

Nadere informatie

Beleidsnotitie BRANDVEILIGHEID. ( brandveiligheid, een hot item )

Beleidsnotitie BRANDVEILIGHEID. ( brandveiligheid, een hot item ) Beleidsnotitie BRANDVEILIGHEID ( brandveiligheid, een hot item ) Inleiding Er zijn zowel interne als externe ontwikkelingen die maken dat extra aandacht voor het onderwerp brandveiligheid gewenst is. In

Nadere informatie

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw,

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw, De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 I~~ Cj Contactpersoon Martijn van der Linden,

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode. Ingediend op Gefaseerd

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode. Ingediend op Gefaseerd Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2405485 Aanvraagnaam Uw referentiecode Wijziging vergunning brandveilig

Nadere informatie

Regionale Brandweer Groningen. Regionaal beleid Overnachten in sport- en bijeenkomstfuncties

Regionale Brandweer Groningen. Regionaal beleid Overnachten in sport- en bijeenkomstfuncties Regionale Brandweer Groningen Regionaal beleid Overnachten in sport- en bijeenkomstfuncties November 2008 Colofon Uitgave Auteur (herziening) Contactadres : regionale brandweer Groningen : Wout Blink (Johan

Nadere informatie

CIZ. Wet langdurige zorg door CIZ

CIZ. Wet langdurige zorg door CIZ CIZ Wet langdurige zorg door CIZ Inhoudsopgave Wet langdurige zorg Extra taken CIZ Eerste lijns verblijf Algemene informatie CIZ is per 1 januari 2015 poortwachter van de Wet langdurige zorg Wat betekent

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Ingediend op Gefaseerd. Gerelateerde aanvraag/melding:

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Ingediend op Gefaseerd. Gerelateerde aanvraag/melding: Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 3151785 Aanvraagnaam Uw referentiecode Gebruiksvergunning Kompas SBM2016-18 Ingediend

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 1976913. Brandveilig gebruiken Hotel Nouveau van Ham. Uw referentiecode 1520

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 1976913. Brandveilig gebruiken Hotel Nouveau van Ham. Uw referentiecode 1520 Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Bijlage 1 bij besluit 2015/2372-V1 V&V Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 1976913 Aanvraagnaam Brandveilig

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 2164945. Brandveilig gebruik BSO Sport Park16hoven. Ingediend op 28-01-2016

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 2164945. Brandveilig gebruik BSO Sport Park16hoven. Ingediend op 28-01-2016 Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2164945 Aanvraagnaam Uw referentiecode Brandveilig gebruik BSO Sport

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Aanvraagnummer Ingediend op Gefaseerd. Blokkerende onderdelen weglaten. Kosten openbaar maken

Aanvraaggegevens. Aanvraagnummer Ingediend op Gefaseerd. Blokkerende onderdelen weglaten. Kosten openbaar maken Gegevens bevoegd gezag Referentienummer atum ontvangst BEM1402648 gemeente Steenbergen Formulierversie Aanvraaggegevens 2013.01 Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 1307743 Aanvraagnaam Uw referentiecode

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Ingediend op

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Ingediend op Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2173577 Aanvraagnaam Uw referentiecode 1660 Gebruiksvergunning Hotel

Nadere informatie

Datum: 25 september 2012 Uitgebracht aan: Onderstaand de volledige uitspraak.

Datum: 25 september 2012 Uitgebracht aan: Onderstaand de volledige uitspraak. Onderwerp: Samenvatting: Soort uitspraak: Leveringsvoorwaarde Het College constateert dat de leveringsvoorwaarden bij de indicatiestelling een steeds belangrijkere rol zijn gaan spelen terwijl een wettelijke

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode Ingediend op

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Uw referentiecode Ingediend op Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2069021 Aanvraagnaam Aanpassing smelding hotel Schiphol A4 Uw referentiecode

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

Het gebruiksbesluit en het huurrecht

Het gebruiksbesluit en het huurrecht mr. A. Kamphuis * Bouwwerken moeten brandveilig worden gebruikt. Tot 1 november 2008 bepaalde iedere gemeente zelf het beschermingsniveau in haar bouwverordening. Centraal stond daarbij de gebruiksvergunning.

Nadere informatie