Lokaal gemeenschapsfonds. Een goed idee voor Leidschendam-Voorburg?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lokaal gemeenschapsfonds. Een goed idee voor Leidschendam-Voorburg?"

Transcriptie

1 Lokaal gemeenschapsfonds Een goed idee voor Leidschendam-Voorburg?

2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Een lokaalgemeenschapsfonds, wat, waarom en voor wie?....3 Invoering en opzet Lokaal gemeenschapsfonds......s Lokale gemeenschapsfondsen elders in Nederland Bestaande fondsen in Leidschendam-Voorburg

3 Hoofdstuk 1 Een lokaal gemeenschapsfonds, wat waarom en voor wie Wat is een lokaal gemeenschapsfonds? Een lokaal gemeenschapsfonds is een (vermogens)fonds dat actief is binnen een gemeente of regio. Het is een particulier fonds dat uit eigen vermogen jaarlijks gelden ter beschikking stelt ten gunste van het lokale algemene nut: maatschappelijke en sociale doelen in de brede zin van het woord. Het fonds ontvangt gelden uit verschillende bronnen: voornamelijk legaten, giften of schenkingen van particulieren tijdens het leven en mogelijk overheidssubsidies en giften van bedrijven. Zij leggen verantwoording af aan de lokale gemeenschap door het publiek te informeren over doelen en activiteiten en door middel van financiële verslaglegging. Het fonds wordt beheerd door vertegenwoordigers uit de lokale gemeenschap zonder politieke binding. Het bijzondere aan dit type fonds is dat het burgers de mogelijkheid biedt om geld te geven voor lokale goede doelen in de breedste zin van het woord. Het creëert ruimte voor een nieuwe vorm van particulier initiatief voor het publieke nut. Het lokale gemeenschapsfonds biedt een nieuwe structuur voor het inzamelen van geld voor deze lokale maatschappelijke en sociale doelen. Een lokaal gemeenschapsfonds is een nieuw fenomeen in Nederland. Het concept is afkomstig uit de Verenigde Staten waar het systeem van subsidieverlening door de overheid minder ontwikkeld is dan in Nederland. De Amerikaanse benaming voor dit type fonds is de Community Foundation. ln de laatste jaren is er sprake van een grote groei van het aantal fondsen wereldwijd. Waren er in 1994 zo'n 30 fondsen, aan het eind van het jaar 2001 waren dat er al 225. Waarom een lokaal gem eenschapsfonds? In Nederland ontstaat langzamerhand een situatie waarin burgers meer direct betrokken raken bij- en verantwoording willen nemen voor het reilen en zeilen van de samenleving. Er is sprake van een toename van het aantal vermogende ouderen, die zelf een bedrijf hebben opgebouwd en rond hun zestigste verjaardag erover denken om te stoppen. Deze groep heeft vaak het gevoel iets terug te willen doen voor de gemeenschap waarin ze zo lang succesvol zaken hebben kunnen doen. Naast deze demografische condities is er ook het gunstige economische klimaat van de laatste jaren. Nederland is welvarender geworden, niet alleen de ouderen zijn welvarender, ook de kinderen van deze ouderen zijn welvarender. Hierdoor is niet meer zo zeer de noodzaak aanwezig om geld achter te laten aan de kinderen, maar ook aan andere doelen, zoals de ouderen of minder bedeelden in de samenleving. Een derde structurele conditie voor een nieuwe structuur in het'goed doen' ligt in de globalisering. De wereld wordt steeds kleiner, mede door de opkomst van nieuwe informatietechnologie. Als tegenbeweging van deze globalisering ontstaat de drang naar het plaatselijke, de locale identiteiten waarmee men vergroeid is. Dit stimuleert het geven van tijd en geld voor het lokaal maatschappelijk nut.

4 Een structureel kader waarlangs deze algemene giften voor lokale doelen hun weg kunnen vinden ontbreekt echter. Deze structuur nu kan geboden worden door de oprichting van een lokaal gemeenschapsfonds Wat zíjn de kenmerken van een lokaal gemeenschapsfonds? Een lokaal gemeenschapsfonds onderscheidt zich op een aantal punten van andere non-profit organisaties. - Het is actief binnen een geografisch vastgelegd gebied en biedt daardoor de mogelijkheid om specifiek voor de eigen, lokale gemeenschap geld te geven - Het is onafhankelijk van andere organisaties en bepaalt zelf wat voor de lokale gemeenschap belangrijk is. - Het gebruikt de opbrengsten van het vermogen om giften en subsidies te verstrekken en programma's te ondersteunen die de versterking en verbetering van de eigen gemeenschap tot doel hebben - Het wordt beheerd door een onafhankelijk bestuur van (lokale) burgers die zich in willen zetten voor de lokale gemeenschap. Voor wíe wordt het fonds opgericht? Een lokaal gemeenschapsfonds wordt in principe opgericht voor de lokale of regionale bevolking. Ook bedrijven en overheden kunnen het fonds gebruiken om gelden te verdelen onder de lokale maatschappelijke doelen. Een lokaal gemeenschapsfonds is bedoeld als een extra mogelijkheid, als een aanvulling op de mogelijk bestaande lokale fondsen, een extra structuur om private gelden vanuit nieuwe geldstromen zoals legaten en schenkingen, toe te leiden naar lokale doelen. Wat is de relatie met de lokale overheid? In eerste instantie zou de mening post kunnen vatten dat een lokaal gemeenschapsfonds een onderdeel is van de lokale overheid of in ieder geval taken van de lokale overheid zal overnemen. Dit is niet zo. Een lokaal gemeenschapsfonds is een particulier initiatief dat geen verantwoording schuldig is aan de lokale overheid en niet gebruikt kan of mag worden voor zaken die in feite overheidsverantwoordelijkheid zrjn. Er is een onafhankelijk bestuur, dat de doelstellingen en beoordelingscriteria voor aanvragen vaststelt en de aanvragen beoordeelt. Financiering van taken die behoren tot het overheidspakket zullen dus niet aan een lokaal gemeenschapsfonds kunnen worden opgedragen. Het lokaal gemeenschapsfonds kan echter wel "aanvullend" zijn. lmmers de gemeente heeft te kampen met grote bezuinigingen, die invloed hebben op de door haar verleende subsidies. Lokale gemeenschapsfondsen kunnen mogelijkheden bieden waar de overheid dit niet (meer) kan, niet om overheidstekorten aan te vullen, maar op basis van eigen criteria en doelstellingen.

5 We I ke p roj ecte n o n d e rste u nt h et I o ka I e g e m ee n sc h apsfo n d s? Een lokaal gemeenschapsfonds kan op alle charitatieve gebieden tegelijk actief zijn. De missie en de doelstellingen van een lokaal gemeenschapsfonds worden lokaal ingevuld. In de praktijk betreft het de maatschappelijke en sociale (probleem)gebieden in de eigen gemeenschap. De deelgebieden kunnen b.v. zijn: - welzijn en sociale en maatschappelijke zekerheid - gezondheidszorgenhulpverlening - kunst en cultuur - milieu, natuurbehoud en dierenbescherming - sport en recreatie - onderwijs en onderzoek - kerk- en levensbeschouwing De aanvragen worden beoordeeld op de mate waarin ze bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de samenleving, waarbij als criterium zou kunnen gelden dat een substantieel deel van de bevolking van de activiteiten moet kunnen profiteren. Hoofdstuk 2. Invoering en opzet lokaal gemeenschapsfonds. f n hoofdstuk 1 is gesteld dat een lokaal gemeenschapsfonds bedoeld is als een extra mogetijkheld, als een aanvulling op de mogelijk bestaande lokale fondsen" Ze zijn bedoeld als een extra structuur om private gelden (zoals legaten en schenkingen) toe te leiden naar lokale doelen. Bij de introductie van eventueel lokaal gemeenschapsfonds zal deze aanvullende functie sterk benadrukt moeten worden om gevoelens van competitie bij bestaande lokale fondsen te vermrlden. De tnvoering van het fonds vindt plaats langs een aantal stappen. Uitgangspunt daarbij is dat een lokaal gemeenschapsfonds in iedere gemeente een eigen vorm kan krijgen, afhankelijk van de verhoudingen ter plaatse. Stap'1. Introductie van het idee. Door de lokale overheid (college van burgemeester en wethouders) wordt informatie over het concept lokale gemeenschapsfondsen ingewonnen. Bij een positieve belangstelling neemt het college of een vertegenwoordiger daarvan de eerste stappen voor een vervolg. Stap 2. Verkrijgen van commitment en oprichting van een initiatiefcomité. In deze fase worden een aantal (vooraanstaande) personen uit de gemeente benaderd om zitting te nemen in een initiatiefcomité ( 4 tot 5 personen.) Deze mensen dienen te beantwoorden aan het volgende profiel: Lokaal Gemeenschapsfonds, Een goed idee voor Leidschenciam-Voorburg?

6 - bekend om een grote betrokkenheid bij de lokale gemeenschap - van onbesproken gedrag zijn - maatschappelijkgeaccepteerdzijn - een groot lokaal netwerk bezitten en bereid zijn om dit netwerk ook te gebruiken - open staan voor nieuwe ideeën - affiniteit hebben met het werven van fondsen en het zoeken en stimuleren van maatschappelij ke projecten. Daarbij kan gedacht worden aan b.v. een notaris, een vertegenwoordiger of bestuurder van een van de bestaande particuliere fondsen in de gemeenten, een lokale formele of informele leider enzovoort. Dit initiatiefcomité ontvangt informatie over de formule van het lokale gemeenschapfonds en besluit of het concept binnen de eigen gemeente levensvatbaar zou kunnen zijn. Stap 3. Feitelijke invulling van het concept. Door de leden van het initiatiefcomité wordt een bredere groep personen gezocht die binnen de gemeente actief zijn en die geschikt zouden zijn om zitting te nemen in een comite van aanbeveling of die in het op te richten fonds een bestuursfunctie willen bekleden. Deze'bredere groep' betrokkenen zou kunnen bestaan uit: - een vermogensbeheerder van een belangrijke bank uit de gemeente - een fiscalíst - een persoon met een veelomvattende culturele interesse, niet verbonden aan een bestaande culturele instelling - een vertegenwoordiger van de grootste particuliere werkgever - een beroemde inwoner met een aantoonbare band met de gemeente op een van de in het lokaal fonds genoemde gebieden - een vertegenwoordiger van een van de grootste kerkgenootschappen - een belangrijk sportfiguur een onafhankelijke persoon met goed zicht op de gemeente en lokale doelen (oud schoolhoofd, oud-wethouder of -raadslid enz.) Er wordt een bestuur samengesteld dat tot taak krrjgt de oprichting van het fonds voor te bereiden (statuten, vaststellen missie en doelstellingen) en een voorlopig plan voor fondsenwerving en public relations op te stellen. Ook de ontwikkeling van aanvraag- en toewijzingsprocedures dienen in deze fase aandacht te krijgen. Bij de keuze van personen is het van belang dat er geen relaties of belangenverstrengeling met de gemeente of de bestaande ambtenarenstructuur aanwezig is of kan ontstaan, waardoor de zelfstandige opbouw van het initiatief in gevaar kan komen.

7 Stap 4. Vullen van het fonds met lokaal startkapitaal. Het is belangrijk dat het fonds op korte termijn startkapitaal kan genereren. Wellicht kan dit door steun te zoeken bij andere lokale fondsen, door het fonds bekend te maken bij het plaatselijke notariaat, vermogensbeheerders en financieel adviseurs e.d. Ook moet het bestuur met mogelijke donateurs contact opnemen om gelden voor het fonds te krijgen. Gedacht kan worden aan jubilerende bedrijven en personen die lokaal bekend staan om goedgeefsheid aan goede doelen. Stap 5. Bekend maken van het lokale gemeenschapsfonds. Op het moment dat de Stichting formeel bestaat en er voldoende middelen zijn om een beperkt aantal projecten financieelte kunnen ondersteunen, moet er in de lokale en regionale media een publiciteitscampagne gestart worden om bekendheid aan het fonds te geven. Stap 6. Het vervolg... Als de oprichting en de start van het lokale gemeenschapsfonds achter de rug is dient het bestuur aandacht te hebben voor het realiseren van goede voorwaarden voor de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden en de verdere ontwikkeling van het fonds, zoals: - opzet van de administratie - dagelijksefinanciëleafhandeling - uitvoeren van de secretariaatsfunctie - opstellen van een businessplan voor de lange termijn - besluitvorming over de vermogensopbouw binnen het fonds - besluitvorming over de aandachtsgebieden voor de eerste jaren (in de beginfase is het fonds wellicht nog niet groot genoeg om alle voorkomende aanvragen uit de gemeenschap te kunnen honoreren) - opzetten van een fondsenwervingsbeleid - regelmatigeevaluatie Hoofdstuk 3. Lokale gemeenschapsfondsen elders in Nederland. Het idee van lokale gemeenschapsfondsen is in Nederland geïntroduceerd door de Vrije Universiteit in Amsterdam. De Universiteit is sinds september 2001 bezig met een experiment om dit type fonds binnen Nederland te introduceren. Het experiment eindigde in december Naast de Vrije Universiteit hebben ook het Oranjefonds en de Rabobanken een rol in het experiment. Lokaal Gemeenschapsfonds, Een goed rdee voor LeidschendaÍn-Voorburg?

8 De rol van het Oranjefonds beperkt zich voornamelijk tot het geven van adviezen aan de deelnemende gemeenten. Hierbtl kan gedacht worden aan adviezen m.b.t. statuten, het opzetten van criteria voor de verdeling van gelden e.d. De Rabobank heeft weliswaar besloten om het experiment te ondersteunen maar heeft nog geen duidelijk beeld gegeven van zijn rol. Voor de opzet van de lokale fondsen ziet de Rabobank zich als adviserende bank. Bij de aanvang van het experiment is een start gemaakt in zes gemeenten, te weten Alkmaar, 's- Hertogenbosch, Maastricht, Schiedam, Smallingerland en Zwolle. Na deze officiële start zijn er nog initiatieven genomen in o.a. Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Blaricum, Eindhoven, Goirle, Leiderdorp en Winterswijk. De initiatieven zijn vanuit verschillende richtingen genomen, soms vanuit de gemeente (het college of vanuit de ambtelijke staf) soms vanuit een bestaand lokaal fonds dat wil vergroten, vanuit de bank of zoals in Eindhoven vanuit de Stichting Humanitas. De stand van zaken bij de deelnemende projecten is zeer verschillend en loopt uiteen van het vragen om meer informatie of het voeren van verkennende gesprekken tot het daadwerkelijke oprichten van een fonds. Uit informatie van de projectcoórdinator blijkt dat de start in eerste instantie zeer voortvarend leek, maar dat er bij veel van de deelnemende gemeenten vanuit zeer verschillende redenen stagnaties zijn opgetreden. Een belangrijke reden voor stagnatie is het verweryen van startkapitaal. Ook wordt genoemd het ontbreken van een effectief lokaal netwerk om geld te kunnen inzamelen of moeizame contacten met bestaande lokale fondsen. De meest recente ontwikkelingen duiden echter op positieve versnellingen in het proces op veel plaatsen. In 's-hertogenbosch en Winterswijk zijn de fondsen kortgeleden van start gegaan. In 's-hertogenbosch is het fonds recent opgericht. Het initiatief is oorspronkelijk genomen door burgemeester Rombouts van Den Bosch. Er is een initiatiefcomite opgericht en er is buiten de ambtelijke organisatie gezocht naar een 'trekker 'die tot taak had om de structuur van het fonds uit te werken, geschikte bestuurders en mogelijke leden voor een Raad van Advies te zoeken. Er is inmiddels een bestuur gevormd van 5 personen. Voorzitter is de heer H. Baeten, voormalig voorzitter van de raad van bestuur van Van Lanschot Bankiers. Bij zijn recente afscheid heeft hij als afscheidscadeau gevraagd om een donatie te mogen doen aan de Stichting Bosch Gemeenschapsfonds. Het Bosch Gemeenschapsfonds kent ook een Raad van Advies waarin 9 leden zitting hebben. Deze Raad van Advies is ingesteld om'een netwerk van lokale promotoren voor het fonds te vormen en om gebruik te kunnen maken van specifieke deskundigheden van de leden (zoals public relations, juridische kennis, ontwikkeling website e.d.) De leden van de Raad van Advies zijn dan ook afkomstig uit het bedrijfsleven, de advocatuur, bankiers, notariaat, oud-wethouders, en personen met een sterke betrokkenheid en grote kennis van het veld. De leden van de adviesraad dienen zich te committeren

9 aan de doelstellingen van het fonds en dienen bereid te zijn om hun eigen netwerk aan te spreken om donaties te verkrijgen en de doelstellingen te realiseren. Het fonds zal binnenkort aan pers en publiek gepresenteerd worden. Folders en p.r. materiaalworden momenteel ontwikkeld. Overigens bestaan er in 's-hertogenbosch meerdere lokale fondsen, geen van deze fondsen is echter actief op het gebied van het algemeen maatschappelijk nut. De profilering van het Bosch Gemeenschapsfonds wordt daarom toegespitst op een fonds voor en door Bossenaren dat wil bijdragen aan de kwaliteit van de samenleving en het vermogen van het fonds daartoe wil gebruiken. ln Winterswijk is kortgeleden het'startsein' gegeven voor de vorming van een Lokaal Gemeenschapsfonds. Het initiatief hiervoor is genomen door vertegenwoordigers van de Rabobank Aalten-Winterswijk, de ondernemersvereniging OWIN, woningcorporatie De Woonplaats en adviseursbureau Denion consulting. De burgemeester van de gemeente Winterswijk, mevrouw Christine Stigter is op persoonlijke titel (als burger) bij de vorming van het Winterswijkse fonds betrokken. De gemeente zelf is niet direct betrokken bij de vorming van het fonds De initiatiefnemers willen dat het fonds dit najaar van start kan gaan. Er moet nu een bestuur worden gevormd, maar ook gezocht worden naar startkapitaal. Als dat er eenmaal is moet het fonds ervoor zorgen dat met het uit te keren geld plaatselijke initiatieven een impuls krijgen. Hoofdstuk 4 Bestaande fondsen in Leidschendam voorburg In de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn meerdere lokale fondsen actief. Over enkele van deze fondsen is informatie verkregen. Er is echter sprake van het bestaan van meer fondsen, waarvan in het kader van dit onderzoek de identiteit en de achtergronden niet precies achterhaald konden worden. Voor zover er informatie is verkregen is dit in dit hoofdstuk vermeld. Het Koepelfonds De doelstelling van Stichting Koepelfonds Voorburg is het verbeteren van het sociale klimaat in de gemeente Leidschendam-Voorburg door financieel bij te dragen aan kleinschalige activiteiten en projecten, waarbij sociale en sociaal-culturele aspecten centraal staan. Het Koepelfonds is de opvolger van de Stichting Volksgebouw de Koepel en was voorheen gericht op de gemeente Voorburg. Het gebouw de Koepel werd in het verleden gehuurd door de afdelingen Voorburg van de PvdA en de FNV, zij hebben dan ook een belangrijke inbreng gehad in het ontstaan van het huidige fonds. Veranderingen in de wijze waarop het vermogen wordt beheerd hebben statutair de goedkeuring van de PvdA - na raadplegen van de FNV - nodig. Het werkgebied bestaat vanaf 2004 uit Voorburg en Leidschendam. Bijdragen zijn direct gebaseerd op de algemene doelstellingen van het fonds. Lokaal Gemeenschapsfonds, Een goed idee voor Leidschendam-Voorburg?

10 Het Koepelfonds heeft per jaar circa 6.000,-- te besteden. In de praktijk betekent dit dat per jaar enkele kleinere activiteiten en een grotere activiteit (maximaal 2.500,---) gehonoreerd kunnen worden. Het Koepelfonds draag per activiteit of project minimaal 100,-- en maximaal 2.500,-- bij. De financiële bijdrage ligt tussen de 25 en 750Á van de totale begroting van het project. Voor aanvragen boven de 250,- moeten medefinanciers gezocht worden voor minstens 2íyo van de totale begroting. Er is geen sluitingsdatum voor het indienen van projecten. Aanvragen kunnen gedurende het gehele jaar worden ingediend. Binnen acht weken na indiening van een voorstel ontvangt de indiener bericht of de aanvraag wordt gehonoreerd of is afgewezen of dat er aanvullende informatie nodig is. Tegen de beslissing van het bestuur kan geen bezwaar worden aangetekend. Het bestuur maakt tweemaal per jaar (begin januari en begin juli) het voor de volgende zes maanden beschikbare bedrag bekend. Er is een aanvraagformulier beschikbaar waarop de criteria voor het aanvragen van bijdragen zijn geformuleerd. Van Ravesteyn Fonds ln de Stichting van Ravesteyn Fonds zijn de gelden ondergebracht die de voormalige gemeente Leidschendam in 2001 erfde van scheepsbouwer Van Ravesteyn en zijn erfopvolgers. De gemeente moest het vermogen van ca. 2 mln. aanduiden als'het A.L.H.J. van Ravesteyn Fonds', het geërfde bedrag moest worden belegd en de rente en andere opbrengsten moesten worden besteed aan a) personen van alle gezindten en levensbeschouwingen die tenminste een jaar of langer inwoners zijn van de gemeente Leidschendam en naar het oordeel van burgemeester en wethouders behoefte hebben aan ondersteuning op grond van sociale of medische indicaties. b) ter bevordering van maatschappelijke charitatieve en culturele activiteiten aan zodanige personen van alle gezindten en levensbeschouwingen en aan zodanige instellingen wonende of gevestigd in de gemeente Leidschendam die naar het oordeel van burgemeester en wethouders van Leidschendam daarvoor in aanmerking komen. Om uitvoering te kunnen geven aan de wensen van de heer van Ravesteyn heeft het College van burgemeester en wethouders heeft besloten tot de oprichting van een onafhankelijk fonds. De bestuurders van dit fonds worden benoemd door het College van Burgemeester en Wethouders, telkens voor een periode van vier jaar. De bestuurders treden af zodra, na raadsverkiezingen, een nieuw College is aangetreden. Het aldus afgetreden bestuur is terstond herbenoembaar. De maximale bestuurstermijn voor een bestuurder is B jaar. Het fonds is nu ongeveer een jaar actief en heeft in die periode al zo'n 12 aanvragen voor ondersteuning ontvangen, er zijn inmiddels 9 aanvragen voor een totaal bedrag van ca ,-- roegewezen. Het voor 2004 beschikbare bedrag bedraagt ca ,--. Het ligt in de lijn der venvachting dat dit ook in de komende jaren het te besteden bedrag zal zqn. l0

11 Aanvragen voor een financiële bijdrage kunnen schriftelijk en voldoende gemotiveerd worden ingediend bij het bestuur van het Fonds. Martinusfonds. Om de naam van de voormalige woningstichting Sint Martinus te bewaren, is er bij de overgang naar Wooninvest een kapitaal gestort in het zogenaamde Martinusfonds. Het Martinusfonds is een commissie die gelieerd is aan de Sociale Woningbouwstichting Wooninvest. Het fonds wordt bestuurd door een commissie van 5 personen. De voorzitter van de Raad van Commissarissen van Wooninvest is voorzitter van de commissie. Daarnaast hebben zitting vertegenwoordigers uit naam van de huurders en onafhankelijke personen allen zonder last of ruggespraak. Vanuit dit kapitaal is een jaarlijks budget van ca ,--beschikbaar. Dit hoeft niet volledig te worden besteed, maar mag niet overschreden worden. De gelden moeten worden ingezet voor verbetering van de woonomgeving in de regio waarin Wooninvest actief is (regio Haaglanden.) ln het verleden zijn bijdragen geleverd voor het aanleggen van speelvoorzieningen, plaatsen van een beeldhouwwerk, de realisatie van de zomerschool. Het fonds honoreert 6 tot 10 projecten per jaar. Er moet een voldoende onderbouwde schriftelijke aanvraag worden gedaan. Sti c hti ng Kath ol i eke Bel an gen Dit is een kleine zelfstandige stichting op RK-grondslag werkzaam in Voorburg. Het fonds richt zich op algemene sociaal charitatieve belangen. Informatie over dit fonds is te verkrijgen bij het bestuur. Mgr. van Sfeefonds Dit fonds wordt regelmatig genoemd vanuit een relatie met de voormalige Stichting Antoniushove te Voorburg. Nadere informatie kon niet verkregen worden. Rabo ba n k Leid sch en d am-voo rbu rg. De lokale Rabobank Leidschendam-Voorburg heeft ook plannen voor de oprichting van een fonds waarmee de projecten in de Leidschendams-Voorburgse samenleving ondersteund zullen worden die een brede maatschappelijke betekenis hebben. Een ander belangrijk kenmerk zal ztjn de samenwerking tussen bedrijven, organisaties, inwoners en de Rabobank. Voor de beoordeling van projecten die ingediend worden zal naar alle waarschijnlijkheid een klankbordgroep worden opgericht, bestaande uit leden en bestuurders van de bank. Er is hier sprake van een zogenaamd coóperatiefonds, gevoed door bijdragen uit de winst van de bank. Kansen en mogelijkheden voor een lokaalfonds in Leidschendam-Voorburg. Met het Koepelfonds en het Van Ravesteynfonds beschikt de gemeente Leidschendam- Voorburg over een tweetal lokale fondsen die gericht zijn op de bevordering van maatschappelijke, charitatieve en culturele activiteiten en de verbetering van het sociale klimaat in de gemeente. Doelstellingen die nauw aansluiten bij die van een Lokaal Gemeenschapsfonds en op basis waarvan gesteld zou il

12 kunnen worden dat hiermee de mogelijkheden voor de vorming van een Lokaal Gemeenschapsfonds in de gemeente voor de hand liggen. De bestaande fondsen hebben echter ieder hun eigen achtergrond en voorwaarden waaronder zij kunnen en mogen functioneren. Alhoewel beide fondsen volgens hun statuten hun bestaande vermogen mogen vergroten door subsidies, giften en donaties zijn er ook beperkende voorwaarden aan de kapitaalsverwerving of het beheer van het vermogen. De bestaande fondsen zijn daarom niet zomaar te benoemen of om te vormen tot het soort 'lokaal gemeenschapsfonds'waarover in deze notitie wordt gesproken. lmmers het hier bedoelde lokaal gemeenschapsfonds moet juist gelegenheid bieden om vanuit zeer verschillende invalshoeken kapitaal te vergaren en dit weer te investeren in de plaatselijke gemeenschap. De aanwezigheid van bestaande lokale fondsen met doelstellingen die aansluiten bij datgene wat een Lokaal Gemeenschapsfonds beoogt, biedt zeer zeker positieve kansen en mogelijkheden voor de oprichting van een lokaal gemeenschapsfonds. Het lijkt zinvol om deze kansen nader te onderzoeken. Vanuit de gemeente zou hiertoe het initiatief genomen kunnen worden door de besturen van de bestaande fondsen en mogelijk enkele sleutelfiguren uit de Leidschendams-Voorburgse gemeenschap uit te nodigen voor een verkennende bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt het idee en de formule voor een lokaal gemeenschapsfonds besproken en wordt de belangstelling voor een verdere ontwikkeling van het initiatief gepeild. Afhankelijk van de conclusies die uit deze bijeenkomst getrokken worden, kunnen verdere stappen overwogen worden. Daarbij is het wel van belang een onafhankelijk contactpersoon aan te wijzen die de start en het verloop van het traject kan begeleiden. l2

Jaarverslag 2008-2009 Jaarrekening 2009

Jaarverslag 2008-2009 Jaarrekening 2009 Jaarverslag 2008-2009 Jaarrekening 2009 Vlietenburgstraat 10 2271 GM Voorburg info@vlietgemeenschapsfonds.nl www.vlietgemeenschapsfonds.nl Onderstaande toelichting heeft betrekking op het eerste, verlengde

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Obdam. 1 april 2015 Dorpsstraat 155, Obdam.

Inspiratiebijeenkomst Obdam. 1 april 2015 Dorpsstraat 155, Obdam. Obdam 1 april 2015 Dorpsstraat 155, Obdam. Programma 19:30 Opening en welkom 19:40 Betekenis van een lokaal fonds voor de omgeving, door Monique van Bijsterveld 19:55 De oprichting van een lokaal fonds,

Nadere informatie

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt!

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Emma s Hof Den Haag Aanvraag indienen Op de website www.fonds1818.nl kunt u het digitale aanvraagformulier invullen. Of u stuurt een uitgewerkt projectplan

Nadere informatie

Beleidsplan Periode

Beleidsplan Periode Beleidsplan Periode 2011 2021 Stichting wijkraad Leuken Postbus 10257 6000 CG Weert Kvk nr. 41066676 Fiscaal nr. 802606568 Vastgesteld door het bestuur op 20 december 2016 1. Inleiding In dit beleidsplan

Nadere informatie

Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG

Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG Beleidsnotitie 2018-2022 Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG Opgesteld door het bestuur van Stichting Vrienden van Park Vossenberg Kaatsheuvel, 29 maart 2018 Inleiding Stichting Maasduinen vervult een

Nadere informatie

1. Inleiding Onze doelstellingen 4

1. Inleiding Onze doelstellingen 4 ACTIEPLAN 2017 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Onze doelstellingen 4 3. Fondsenwerving 3.1. Startkapitaal 3.2. Werven van fondsen voor projecten en activiteiten 5 3.3. Samenwerking met partners en mogelijkheden

Nadere informatie

Stichting A.L.H.J. van Ravesteyn Fonds OPGERICHT 21 JULI 2003 VERSLAG OVER HET JAAR

Stichting A.L.H.J. van Ravesteyn Fonds OPGERICHT 21 JULI 2003 VERSLAG OVER HET JAAR Stichting A.L.H.J. van Ravesteyn Fonds OPGERICHT 21 JULI 2003 VERSLAG OVER HET JAAR 2014 Leidschendam - Voorburg, 21 april 2015 Stichting A.L.H.J. van Ravesteyn Fonds Postbus 1007-2260 BA Leidschendam

Nadere informatie

1. Inleiding Over het Victoriefonds Bestuurssamenstelling Missie Ambitie Doelstelling en beleid 5

1. Inleiding Over het Victoriefonds Bestuurssamenstelling Missie Ambitie Doelstelling en beleid 5 1. Inleiding 3 2. Over het Victoriefonds 4 3. Bestuurssamenstelling 4 4. Missie 4 5. Ambitie 5 6. Doelstelling en beleid 5 7. Beheer van het vermogen 6 8. Besteding van het vermogen 6 9. Aanvraagprocedure

Nadere informatie

Stichting Service Rotary Amsterdam Arena

Stichting Service Rotary Amsterdam Arena Stichting Service Rotary Amsterdam Arena Uitgave september 2010 Inleiding Met deze brochure willen wij de (nieuwe) leden van de Rotary Club Amsterdam-Arena, in het volgende kortweg aan te duiden met "de

Nadere informatie

Stichting Vrienden van de Van Oldenbarnevelthoeve. Jaarrekening 2013

Stichting Vrienden van de Van Oldenbarnevelthoeve. Jaarrekening 2013 Stichting Vrienden van de Van Oldenbarnevelthoeve Jaarrekening 2013 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen 3 2. Acties e.d./ 2013 en vooruitblik 2014 4 Jaarstukken Jaarrekening 2013 Balans per 31 december 2013 6

Nadere informatie

Stichting Fonds 1819 Met het oog op lokale en regionale belangen. Beleidsplan 2014-2016

Stichting Fonds 1819 Met het oog op lokale en regionale belangen. Beleidsplan 2014-2016 Stichting Fonds 1819 Met het oog op lokale en regionale belangen Beleidsplan 2014-2016 1 Lochem, december 2013 1. Fonds 1819 Fonds 1819 is ontstaan uit de voormalige zelfstandige spaarbanken in Borculo

Nadere informatie

Beleidsplan Careyn Zorgfonds

Beleidsplan Careyn Zorgfonds Beleidsplan Careyn Zorgfonds Priscilla Loor Fondsenwerver Careyn Zorgfonds Utrecht, november 2015 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Careyn Zorgfonds... 3 3. Activiteiten... 4 3.1 Fondsenwerving... 4

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering)

FUNCTIEPROFIEL. VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering) FUNCTIEPROFIEL VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering) April 2016 DE ORGANISATIE Stichting is een onafhankelijke Nederlandse stichting die zich wereldwijd richt

Nadere informatie

Jaarverslag en Jaarrekening 2010

Jaarverslag en Jaarrekening 2010 Jaarverslag en Jaarrekening 2010 Vlietenburgstraat 10 2271 GM Voorburg info@vlietgemeenschapsfonds.nl www.vlietgemeenschapsfonds.nl Onderstaande toelichting heeft betrekking op het tweede verslagjaar van

Nadere informatie

Welkom. Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland. 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland

Welkom. Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland. 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland Welkom Jaarlijkse bijeenkomst Lokale Fondsen Nederland 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland Uw dagvoorzitter Jan Paternotte 12 juni 2015 symposium Lokale Fondsen Nederland De rol van lokale

Nadere informatie

Subsidieregels Cultuurfonds

Subsidieregels Cultuurfonds Subsidieregels Cultuurfonds Op deze subsidieregels is de algemene subsidieverordening Borger-Odoorn van toepassing. Deze subsidieregels horen als bijlage bij de Beleidsregels Cultuur en Welzijn 2004-2008

Nadere informatie

Jaarverslag Vlietenburgstraat GM Voorburg

Jaarverslag Vlietenburgstraat GM Voorburg Jaarverslag 2016 Vlietenburgstraat 10 2271 GM Voorburg info@vlietgemeenschapsfonds.nl www.vlietgemeenschapsfonds.nl Jaarverslag en Jaarrekening 2016 2 Onderstaande toelichting heeft betrekking op het achtste

Nadere informatie

WONINGSTICHTING WOENSDRECHT

WONINGSTICHTING WOENSDRECHT SPONSORBELEID WONINGSTICHTING WOENSDRECHT INLEIDING Woningstichting Woensdrecht is een non-profit organisatie. Een organisatie die streeft haar opbrengsten te investeren in haar werkgebied. Om onze doelen

Nadere informatie

INHOUD. 1. Inleiding. 2. Werkzaamheden Doelstelling 2.2. Bestuur 2.3. Activiteiten. 3. Werving van gelden. 4.

INHOUD. 1. Inleiding. 2. Werkzaamheden Doelstelling 2.2. Bestuur 2.3. Activiteiten. 3. Werving van gelden. 4. Beleidsplan 2015 Stichting Terima Kasih Plaggeberg 27 (postadres) 3956 BK Leersum KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. NL 05 RABO 010.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl

Nadere informatie

Stichting MeeleefGezin. Jaarverslag 2012

Stichting MeeleefGezin. Jaarverslag 2012 Jaarverslag Utrecht, 3 juli 2013 Inhoudsopgave Bestuursverslag 3 Jaarrekening Balans per 31 december 6 Staat van baten en lasten 7 Toelichting 8 Overige gegevens 12 2 Bestuursverslag Algemeen De stichting

Nadere informatie

PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGSTICHTING VAALS

PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGSTICHTING VAALS PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGSTICHTING VAALS 1. De functie van de Raad van Commissarissen In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden van de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

STICHTING JANGA GARAP LA FOUNDATION

STICHTING JANGA GARAP LA FOUNDATION BELEIDSPLAN 2018-2020 STICHTING JANGA GARAP LA FOUNDATION Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Organisatie 2.1 Statuten 2.2 Huishoudelijk regelement 2.3 Bestuur 3. Doelstelling van de stichting

Nadere informatie

Profiel Bestuur Stichting Muziekschool Barneveld (SMB) 1 e concept

Profiel Bestuur Stichting Muziekschool Barneveld (SMB) 1 e concept Profiel Bestuur Stichting Muziekschool Barneveld (SMB) 1 e concept Barneveld, september 2012 1 Inhoudsopgave Blz. 1.Inleiding 3 2.Kort profiel SMB 3 3.Profiel bestuur 3 3.1 Omvang van het bestuur 3 3.2

Nadere informatie

Een streekrekening voor de regio Groningen Assen?

Een streekrekening voor de regio Groningen Assen? Een streekrekening voor de regio Groningen Assen? Resultaat van een eerste verkenning Presentatie voor portefeuillehouders febr 2008 Werking Streekrekening Voorwaarden Economisch Ecologisch Sociaal Conclusies

Nadere informatie

Jaarverslag Ankie Mensink-fonds 2015 en beleidsplan 2016-2017 (vastgesteld 8 maart 2016)

Jaarverslag Ankie Mensink-fonds 2015 en beleidsplan 2016-2017 (vastgesteld 8 maart 2016) Jaarverslag Ankie Mensink-fonds 2015 en beleidsplan 2016-2017 (vastgesteld 8 maart 2016) Jaarverslag Ankie Mensink-fonds 2015 In dit jaarverslag wordt de gang van zaken binnen het bestuur belicht, het

Nadere informatie

STICHTING VRIENDEN VAN DE SISTERS OF NAZARETH-HAIFA BELEIDSPLAN 2011-2015

STICHTING VRIENDEN VAN DE SISTERS OF NAZARETH-HAIFA BELEIDSPLAN 2011-2015 STICHTING VRIENDEN VAN DE SISTERS OF NAZARETH-HAIFA BELEIDSPLAN 2011-2015 Algemeen Stichting Vrienden van de Sisters of Nazareth-Haifa is opgericht op 5 oktober 2011. De initiatiefnemers raakten betrokken

Nadere informatie

Beleidsplan 2016-2018

Beleidsplan 2016-2018 Stichting De Zeven Werken Beleidsplan 2016-2018 Eindhoven, november 2015 Inhoud 1. Voorwoord... 2 2. Stichting De Zeven Werken... 3 2.1. Visie... 3 2.2. Doelstelling... 3 2.3. Werkzaamheden... 3 3. Het

Nadere informatie

2. Werkzaamheden...5 2.1 Organisatieontwikkeling...5 2.2 Voorlichting en fondsenwerving...7 2.3 Activiteiten...8

2. Werkzaamheden...5 2.1 Organisatieontwikkeling...5 2.2 Voorlichting en fondsenwerving...7 2.3 Activiteiten...8 JAARVERSLAG 2005 Inhoudsopgave 1. Bestuursverslag...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3 1.3 Bestuur...4 1.4 Comité van aanbeveling...4 1.5 Banden met Tastite...4 1.6 CBF-keurmerk...4 2. Werkzaamheden...5

Nadere informatie

MEERJAREN BELEIDSPLAN

MEERJAREN BELEIDSPLAN MEERJAREN BELEIDSPLAN 2016-2018 Stichting Jan van Schaffelaar Fonds 1 Correspondentieadres: Postbus 146 3780 BC Voorthuizen: 3771 VE BARNEVELD INHOUD INLEIDING... 3 Ambitie... 3 Missie... 3 Motto... 3

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. SchuldHulp Maatje Zeist. Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zeist 2016-2020

BELEIDSPLAN. SchuldHulp Maatje Zeist. Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zeist 2016-2020 BELEIDSPLAN SchuldHulp Maatje Zeist Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zeist 2016-2020 Inhoud 1. Inleiding 2. Missie 3. Visie 4. Wat wil SHMZ bereiken 5. Voor wie is SHMZ 6. Met wie werkt SHMZ samen 7. De Organisatiestructuur

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn; gelet op artikel 149 Gemeentewet en artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht

Het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn; gelet op artikel 149 Gemeentewet en artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht Het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn; gelet op artikel 149 Gemeentewet en artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht gelet op de Algemene Subsidieverordening gemeente Borger-Odoorn

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties

Nadere informatie

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Amsterdam Transparant Staalmeesterslaan 61 1057 NK Amsterdam Tel. 020-6186085 E-mail: contact@amsterdamtransparant.com Website: www.amsterdamtransparant.com INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur Midden-Drenthe

Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur Midden-Drenthe Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur MD Zaaknummer: 583313 Beleidsregels Projectsubsidies Cultuur Midden-Drenthe Burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe, overwegende: dat de gemeenteraad in de

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Stichting De Versterking SLOTEN

Jaarverslag 2012 Stichting De Versterking SLOTEN Jaarverslag 2012 Stichting De Versterking SLOTEN INHOUD 1 BESTUURSVERSLAG 2 FINANCIEEL VERSLAG Jaarrekening 2012 2.1 Balans per 31 december 2012 2.2 Staat van baten en lasten over 2012 2.3 Toelichting

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage s-gravenhage Jaarrekening 2014 18 juni 2015-1 - Inhoud Blad Jaarrekening 2014 3 Bestuursverslag 4 Jaarrekening 7 Balans per 31 december 2014 (na bestemming batig saldo) 8 Staat van baten en lasten over

Nadere informatie

2013-2014. Beleidsplan. Festivals Tegen Dierenleed. Versie 1.1 Jasper Coolen. Festivals Tegen Dierenleed

2013-2014. Beleidsplan. Festivals Tegen Dierenleed. Versie 1.1 Jasper Coolen. Festivals Tegen Dierenleed 2013-2014 Beleidsplan Festivals Tegen Dierenleed Versie 1.1 Jasper Coolen Festivals Tegen Dierenleed 4/27/2013 Inhoud 1. Voorwoord ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie WoonInvest

Reglement klachtencommissie WoonInvest Reglement klachtencommissie WoonInvest Versie 2014 1/11 Artikel 1 Over het reglement klachtencommissie 1. Het reglement klachtencommissie is het reglement dat regels geeft voor de samenstelling en werkwijze

Nadere informatie

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01 Algemeen Op 21 december 2011 heeft de gemeenteraad van de gemeente Leek ingestemd met een breed gedragen initiatief voor de oprichting van een ondernemersfonds ter behartiging van collectieve belangen

Nadere informatie

Stichting OKI. Wonen, werken en ontwikkelen onder begeleiding. Periode 2011-2016

Stichting OKI. Wonen, werken en ontwikkelen onder begeleiding. Periode 2011-2016 Stichting OKI Wonen, werken en ontwikkelen onder begeleiding Periode 2011-2016 Bezoekadres : Eslaan 2 1401 EG Bussum www.stichtingoki.nl fiscaal nummer : 850376476 Beleidsplan Stichting OKI 1. Inleiding

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING SPAVO FONDS

BELEIDSPLAN STICHTING SPAVO FONDS BELEIDSPLAN STICHTING SPAVO FONDS J a n B i n n e s l a a n 9 Jan Binneslaan 9 9 2 3 1 C A S u r h u i s t e r v e e n 9231 CA Surhuisterveen www.stichtingspavofonds.nl w w w. s t i c h t i n g s p a v

Nadere informatie

OVEREENKOMSTIG DE BESLUITEN VAN MEI 2010 VERSIE

OVEREENKOMSTIG DE BESLUITEN VAN MEI 2010 VERSIE OVEREENKOMSTIG DE BESLUITEN VAN MEI 2010 VERSIE 12/05/2010 Beleidsplan voor de Stichting Collectieve Marorgelden Israel (SCMI) Tel Aviv, mei 2010 1 van 6 . 1. Achtergrond De ter inleiding in het beleidsplan

Nadere informatie

BESTEMMINGSREGLEMENT 2018 Stichting Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven

BESTEMMINGSREGLEMENT 2018 Stichting Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven BESTEMMINGSREGLEMENT 2018 Stichting Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven Het bestuur van de stichting: Stichting Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven, gevestigd te Eindhoven ( de Stichting ), in aanmerking nemende,

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Gelukskoffer

Beleidsplan Stichting Gelukskoffer Beleidsplan Stichting Gelukskoffer 2011-2015 Stichting Gelukskoffer te Amersfoort Bezoekadres: Printerweg 16, 3821 AD Amersfoort Handelsregisternummer 32169581 Inhoudsopgave 1 Inleiding p. 3 2 Werkzaamheden

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2020 Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding 1. Missie, visie en doelstelling a. Missie b. visie c. Doelstelling 2. Achtergrond en toekomst 3. Doelgroepen 4. Activiteiten en projecten 5. Communicatie

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Tenders Flexibele subsidies 2015: Nieuwe Vrijwilligersorganisaties

Tenders Flexibele subsidies 2015: Nieuwe Vrijwilligersorganisaties Tenders Flexibele subsidies 2015: Tender 4 Flexibele subsidies 2015 - Tender 4 U bent een nieuwe stichting of vereniging die (nog) geen beroep gedaan heeft op, of nog niet in aanmerking kan komen voor,

Nadere informatie

Hand-out donatie & sponsoring. www.rabobank.nl/sliedrecht-graafstroom. Rabobank Sliedrecht-Graafstroom. Het is tijd voor de Rabobank.

Hand-out donatie & sponsoring. www.rabobank.nl/sliedrecht-graafstroom. Rabobank Sliedrecht-Graafstroom. Het is tijd voor de Rabobank. Hand-out donatie & sponsoring Rabobank Sliedrecht-Graafstroom Het is tijd voor de Rabobank. www.rabobank.nl/sliedrecht-graafstroom 2 Midden in de samenleving Van oudsher staat de Rabobank midden in de

Nadere informatie

JAARREKENING STICHTING WE GET TOGETHER

JAARREKENING STICHTING WE GET TOGETHER JAARREKENING STICHTING WE GET TOGETHER GEVESTIGD TE UTRECHT OVER DE PERIODE 8 NOVEMBER 2016 TOT EN MET 31 JANUARI 2017 Inhoud Balans per 31 januari van het verslagjaar 3 Staat van Baten en Lasten over

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HOSPICE OUDEWATER -1-

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HOSPICE OUDEWATER -1- STICHTING HOSPICE OUDEWATER -1- Activiteiten in 2014 Van de STICHTING HOSPICE OUDEWATER Ìn januari 2014 is bekend geworden dat de, in de Schuylenburcht gevestigde artsenpraktijk, zal gaan verhuizen naar

Nadere informatie

Stichting Vrienden van De Rozelaar. Beleidsplan 2016

Stichting Vrienden van De Rozelaar. Beleidsplan 2016 Stichting Vrienden van De Rozelaar Beleidsplan 2016 Inhoud Inleiding...3 Doelstellingen...3 Boodschap...3 Doelgroepen...3 Achtergrond...3 Stichtingsbestuur...4 Financiën...4 Besteding giften...4 De manier

Nadere informatie

Fondsenwervingsbeleid Saffier De Residentiegroep en Zorginstelling Saffier De Residentie

Fondsenwervingsbeleid Saffier De Residentiegroep en Zorginstelling Saffier De Residentie Fondsenwervingsbeleid Saffier De Residentiegroep en Zorginstelling Saffier De Residentie 1 Inleiding Saffier De Residentiegroep is een vernieuwende organisatie waar het welzijn van de cliënt voorop staat.

Nadere informatie

Strategie. Pg. 01. Hoofdlijnen beleidsplan TERBERG FOUNDATION

Strategie. Pg. 01. Hoofdlijnen beleidsplan TERBERG FOUNDATION Pg. 01 Strategie Hoofdlijnen beleidsplan TERBERG FOUNDATION 2018-2020 Pg. 02 Strategie 1. Strategie 1.1 Uitgangspunten Terberg Foundation Missie De Terberg Foundation ondersteunt mensen naar een onafhankelijker

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Dinamo Fonds

Beleidsplan Stichting Dinamo Fonds Beleidsplan Stichting Dinamo Fonds Jan van Nassaustraat 102 2596 BW s-gravenhage 070-324 60 06 info@dinamofonds.nl www.dinamofonds.nl RSIN 803418620 1 ANBI Beleidsplan Dinamo Fonds 2018 2021 1. Inleiding

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Vrienden van de Stichting NOVO. December 2017

Beleidsplan Stichting Vrienden van de Stichting NOVO. December 2017 Beleidsplan Stichting Vrienden van de Stichting NOVO December 2017 Inhoudsopgave Inleiding.pg 3 Het doel van de Stichting..pg 3 De werkzaamheden van de Stichting pg 4 Organisatiestructuur.pg 4 Financiering

Nadere informatie

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013 Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013 Deelnemen aan de samenleving Zelfstandig blijven Aan het werk blijven Senioren doen mee Gouda 11 maart 14 Een woord vooraf 1. Stichting Seniorenplatform

Nadere informatie

STICHTING HOSPICE OUDEWATER JAARVERSLAG 2015

STICHTING HOSPICE OUDEWATER JAARVERSLAG 2015 STICHTING HOSPICE OUDEWATER JAARVERSLAG 2015 1 JAARVERSLAG 2015 Activiteiten in 2015 Van de STICHTING HOSPICE OUDEWATER Per 29 december 2014 hebben de secretaris en penningmeester van het oude bestuur

Nadere informatie

Dit is het beleidsplan van De Stichting Ambulante Dagbesteding, opgesteld voor de periode 2015-2016. De stichting is opgericht en notarieel geregistreerd op 22 juli 2015 en gevestigd te Utrecht. Dit beleidsplan

Nadere informatie

daar dat de centrale cliëntenraad in overleg met de familieverenigingen tot de conclusie kwam, dat er aan beeldvorming en voorlichting gewerkt moest

daar dat de centrale cliëntenraad in overleg met de familieverenigingen tot de conclusie kwam, dat er aan beeldvorming en voorlichting gewerkt moest De Stichting Fonds De Twentse Zorgcentra is ontstaan in de jaren 1980 1990 op initiatief van de toenmalige familievereniging van de LosserHof. De geldstromen van de uitkeringsgerechtigden, die er woonden

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage s-gravenhage Jaarrekening 2012 31 mei 2013-1 - Inhoud Blad Jaarrekening 2012 3 Bestuursverslag 4 Jaarrekening 7 Balans per 31 december 2012 8 Staat van baten en lasten over 2012 9 Toelichting op de balans

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Aanvraagperiode 22 maart tot en met 6 mei 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018 subsidie

Nadere informatie

STICHTING SUMBING BIBIR

STICHTING SUMBING BIBIR VISIE EN WERKWIJZE Goede gezondheidszorg is essentieel. Als mensen niet gezond zijn, beïnvloedt dat hun dagelijks leven en sociale activiteiten. Kinderen met schisis zijn zichtbaar anders en dat wordt

Nadere informatie

!!! Stichting Vrienden op Aarde. Versie 12 januari 2014

!!! Stichting Vrienden op Aarde. Versie 12 januari 2014 Stichting Vrienden op Aarde Beleidsplan 2014-2015 Versie 12 januari 2014 Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Vrienden op Aarde ('de Stichting'). In dit beleidsplan legt de Stichting

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting ter behoud van de kerkelijke gebouwen van Oudehaske en Haskerhorne

Beleidsplan Stichting ter behoud van de kerkelijke gebouwen van Oudehaske en Haskerhorne Beleidsplan 2013-2017 Stichting ter behoud van de kerkelijke gebouwen van Oudehaske en Haskerhorne Plaats Oudehaske Datum 04-07-2013 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. Organisatie... 3 3. Visie en missie... 3

Nadere informatie

Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds

Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds Preambule Bij het opstellen van onderhavige bestuurscode is uitgegaan van de richtlijnen die zijn vastgesteld door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) in het

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van ; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003;

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van ; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003; De Raad van de gemeente Sint Anthonis; gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 29-4- 2003; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003; BESLUIT: Vast te stellen de

Nadere informatie

Reglement, werkwijze en taakverdeling RVC

Reglement, werkwijze en taakverdeling RVC Reglement, werkwijze en taakverdeling RVC Artikel 1. Begripsbepalingen De RvC De vennootschap De Statuten De RvC van Commissarissen zoals bedoeld in artikel 16 e.v. van de statuten van Twente Milieu N.V

Nadere informatie

Rotterdam Transparant

Rotterdam Transparant Politieke Vereniging Rotterdam Transparant JAARREKENING 2013 Rotterdam Transparant Vlut 2 6035 PJ Ospel E-mail: contact@rotterdamtransparant.nl Website: www.rotterdamtransparant.nl INHOUDSOPGAVE Algemene

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Burgh

Stichting Vrienden van Burgh Beleidsplan 2016-2020 van de Stichting Vrienden van Burgh te Schouwen Duiveland. 1 Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Vrienden van Burgh De Stichting is opgericht en notarieel geregistreerd

Nadere informatie

Sharing is everything

Sharing is everything Sharing is everything Beleidsplan Stichting Periode 2011- januari 2020 Stichting Maliebaan 127 3527 CK Utrecht KvK nummer: 53529170 1. Inleiding Strategie, kernprincipes en uitgangspunten van de instelling

Nadere informatie

Reglementen Stichting beheer Leidsch Studenten Rugby Gezelschap 1960

Reglementen Stichting beheer Leidsch Studenten Rugby Gezelschap 1960 Reglementen Stichting beheer Leidsch Studenten Rugby Gezelschap 1960 Hoofdstukken: Pagina Doelstelling. Invulling. Uitgangspunten. 2 Organisatie en werkwijze. o Het bestuur 3 o Taken van het bestuur 3

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen Groen Links over het Cultuurfonds Rijk van Nijmegen Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

HUISHOUDELIJKE REGLEMENT van de Stichting Sportraad Sliedrecht

HUISHOUDELIJKE REGLEMENT van de Stichting Sportraad Sliedrecht HUISHOUDELIJKE REGLEMENT van de Stichting Sportraad Sliedrecht Inhoud: 1 Algemeen 8 De voorzitter 2 De stichting 9 De secretaris 3 Het bestuur 10 De penningmeester 4 Het adviesorgaan 11 Overige bestuursleden

Nadere informatie

Jaarrekening en accountantsrapport

Jaarrekening en accountantsrapport Jaarrekening en accountantsrapport Stichting Annemarie en Jan Doove Foundation over 2015 --dit document is elektronisch gewaarmerkt-- INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsrapport Samenstellingsverklaring 1

Nadere informatie

Stichting Wirja Beleidsplan

Stichting Wirja Beleidsplan Stichting Wirja Beleidsplan 2016-2017 Inhoud Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Inleiding Doel Stichting Wirja Werkzaamheden Organisatiestructuur Financiering en schenkingsbudget

Nadere informatie

Financieel jaarverslag Stichting De Speelderij 4 september 1998 t/m 31 december 1999

Financieel jaarverslag Stichting De Speelderij 4 september 1998 t/m 31 december 1999 Jaarverslag 1999 Financieel jaarverslag Stichting De Speelderij 4 september 1998 t/m 31 december 1999 Dit is het eerste (financiële) jaarverslag van Stichting De Speelderij. Stichting De Speelderij is

Nadere informatie

Jaarverslag Vlietenburgstraat GM Voorburg

Jaarverslag Vlietenburgstraat GM Voorburg Jaarverslag 2011 Vlietenburgstraat 10 2271 GM Voorburg info@vlietgemeenschapsfonds.nl www.vlietgemeenschapsfonds.nl Jaarverslag en Jaarrekening 2011 2 Onderstaande toelichting heeft betrekking op het derde

Nadere informatie

STICHTING STEUNFONDS VOEDSELBANK TILBURG

STICHTING STEUNFONDS VOEDSELBANK TILBURG Jaarrekening 214 STICHTING STEUNFONDS VOEDSELBANK TILBURG Varikstraat 29 536 SR TILBURG STICHTING STEUNFONDS VOEDSELBANK TILBURG 1 Jaarrekening 214 INHOUDSOPGAVE Algemeen Verantwoording van het bestuur

Nadere informatie

Beleidsplan ANBI. Stichting Vrienden van Adesa. KvK: 41003000. Tel: 070-5178477

Beleidsplan ANBI. Stichting Vrienden van Adesa. KvK: 41003000. Tel: 070-5178477 Beleidsplan ANBI. Stichting Vrienden van Adesa KvK: 41003000 Adres: Postbus 490, 2240 AL Wassenaar Tel: 070-5178477 Inhoudsopgave. Het Beleidsplan....2 Werkzaamheden van de Stichting....3 Stichting Vrienden

Nadere informatie

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Zaanstad Transparant Dreef 8 3224 XA Hellevoetsluis E-mail: contact@zaanstadtransparant.nl Website: www.zaanstadtransparant.nl INHOUDSOPGAVE Algemene gegevens 3 Balans

Nadere informatie

Regeling Lokale Netwerken

Regeling Lokale Netwerken Regeling Lokale Netwerken Binnen de BNA functioneren vanaf 2017 lokale netwerken. Deze netwerken opereren vanuit een door de landelijke organisatie gedragen missie, waaraan lokaal (en regionaal) vorm en

Nadere informatie

Bestuur Het bestuur van de stichting bestaat uit tenminste 3 personen, benoemd voor een periode van 4 jaar en wordt thans gevormd door:

Bestuur Het bestuur van de stichting bestaat uit tenminste 3 personen, benoemd voor een periode van 4 jaar en wordt thans gevormd door: Beleidspan Stichting Departement Rotterdam der Maatschappij tot Nut van t Algemeen Vastgesteld in december 2013, en herzien in juni 2014 door het bestuur Nut Rotterdam Rechtsvorm: Stichting Gevestigd en

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht Eindhoven, 11 oktober 2016 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Status en inhoud van de regels 3 Artikel 3. Samenstelling 3 Artikel 4. Integriteit 4 Artikel

Nadere informatie

Deel 1: de ORGANISATIE-MONITOR

Deel 1: de ORGANISATIE-MONITOR Deel 1: de ORGANISATIE-MONITOR Deze Monitor gaat over: je organisatie (initiatief): mensen, activiteiten, organisatie, financiële situatie. TOELICHTING MONITOR ORGANISATIE LET OP: Deze vragenlijst bestaat

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten

Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden van de Raad van Commissarissen binnen het kader

Nadere informatie

Jaarverslag Vlietenburgstraat GM Voorburg

Jaarverslag Vlietenburgstraat GM Voorburg Jaarverslag 2014 Vlietenburgstraat 10 2271 GM Voorburg info@vlietgemeenschapsfonds.nl www.vlietgemeenschapsfonds.nl Jaarverslag en Jaarrekening 2014 2 Onderstaande toelichting heeft betrekking op het zesde

Nadere informatie

Beleidsplan 2011-2014

Beleidsplan 2011-2014 Beleidsplan 2011-2014 Stichting Impuls Foundation Amsterdam, 23 september 2011 1. Inleiding Voor u ligt het beleidsplan 2011-2014 van de Stichting Impuls Foundation. Het plan omvat een overzicht van de

Nadere informatie

Beleidsplan Joy for Children Hagestein, juli 2013

Beleidsplan Joy for Children Hagestein, juli 2013 Beleidsplan Joy for Children Hagestein, juli 2013 Beleidsplan Joy for Children juli 2013-1- Samenvatting Stichting Joy for Children beheert in India zes zorg- en onderwijscentra, waar 445 kinderen kleding,

Nadere informatie

Beleidsplan Soul Venture

Beleidsplan Soul Venture Beleidsplan Soul Venture Dit document beschrijft het beleidsplan dat is geformuleerd bij de oprichting van Stichting Soul Venture. Inleiding Stichting Soul Venture is een initiatief van Riksja Travel.

Nadere informatie

Stichting WAG Kootwijkerbroek Stroe. Beleidsplan 2015 2016

Stichting WAG Kootwijkerbroek Stroe. Beleidsplan 2015 2016 Stichting WAG Kootwijkerbroek Stroe Beleidsplan 2015 2016 Inhoudsopgave De doelstelling en het werk van de stichting De wijze waarop de stichting geld werft Het beheer en de besteding van het vermogen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN en verder

BELEIDSPLAN en verder BELEIDSPLAN 2018.. en verder Stichting Maji Maendeleo Afrika (Maji Maendeleo Afrika Foundation) Nieuwerkerk aan den IJssel 1 december 2017 Inhoud 0. Inleiding 1. Statutaire doelstelling en bestuur 2. Uitgangspunten

Nadere informatie

Jaarplan 2016. Leidschendam-Voorburg

Jaarplan 2016. Leidschendam-Voorburg Leidschendam-Voorburg Jaarplan 2016 Stichting Leergeld Leidschendam-Voorburg, Postbus 566, 2270 AD Voorburg. Tel: 070-7803376. E-mail: info@leergeldleidschendam-voorburg.nl Doelstelling Stichting Leergeld

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Historie. 3. Doelstelling van het fonds. 4. Maatschappelijke omgeving. 5. Activiteiten. 6.

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Historie. 3. Doelstelling van het fonds. 4. Maatschappelijke omgeving. 5. Activiteiten. 6. Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Historie 3. Doelstelling van het fonds 4. Maatschappelijke omgeving 5. Activiteiten 6. Het bestuur 7. Adviescommissie Projecten 8. Beleidsplan van de stichting

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Dinamo Fonds

Beleidsplan Stichting Dinamo Fonds Beleidsplan Stichting Dinamo Fonds Jan van Nassaustraat 102 2596 BW s-gravenhage 070-324 60 06 info@dinamofonds.nl www.dinamofonds.nl RSIN 803418620 1 ANBI Beleidsplan Dinamo Fonds 2018 2021 1. Inleiding

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Welzijnsfonds Saffier

Beleidsplan. Stichting Welzijnsfonds Saffier Beleidsplan Stichting Welzijnsfonds Saffier Den Haag, Inhoudsopgave 1 Inleiding Blz. 3 2 De taak van Stichting Welzijnsfonds Saffier Blz. 3 2.1 Doelstelling Blz. 3 2.2 Structuur Blz. 4 2.3 ANBI status

Nadere informatie

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies JAARVERSLAG 2013 Stichting Terima Kasih Vier-Morgenweg 6 (postadres) 6721 MS Bennekom KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. NL05RABO 010.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl

Nadere informatie

Beleidsplan. Resi Smit Foundation 2015 & 2016

Beleidsplan. Resi Smit Foundation 2015 & 2016 Beleidsplan Resi Smit Foundation 2015 & 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Strategie... 3 2.1 Kernprincipes van de Resi Smit Foundation Statutaire doelstelling Afwezigheid van winstoogmerk Bestemming

Nadere informatie

Gemeente Heerlen - beleidsregel Tenderregeling Community Arts

Gemeente Heerlen - beleidsregel Tenderregeling Community Arts GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerlen. Nr. 40033 17 juli 2014 Gemeente Heerlen - beleidsregel Tenderregeling Community Arts Artikel 1 Begripsomschrijving In deze beleidsregel wordt verstaan

Nadere informatie

Stichting GoedWerkGhana BELEIDSPLAN

Stichting GoedWerkGhana BELEIDSPLAN Stichting GoedWerkGhana BELEIDSPLAN 2015 2020 1 INLEIDING... 3 2 DOELSTELLING... 3 3 HOE TE VERWEZENLIJKEN... 3 4 UITGANGSPUNTEN... 3 5 PROJECTEN... 3 6 GOODWORLDGHANA... 4 7 ORGANISATIE STICHTING GOEDWERKGHANA...

Nadere informatie