De Kruusbèze Jaargang 3, nummer 1, maart 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Kruusbèze Jaargang 3, nummer 1, maart 2014"

Transcriptie

1 De Kruusbèze Jaargang 3, nummer 1, maart 2014 De Kruusbèze is het ledenblad van IVN en KNNV afdelingen Assen

2 De Kruusbèze is het contactblad van de KNNV afdeling Assen en IVN afdeling Assen en verschijnt vier maal per jaar in digitale vorm en wordt per verspreid. Zij die niet over een adres beschikken krijgen het blad in vereenvoudigde vorm per post toegestuurd. KNNV De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging is de landelijke vereniging voor veldbiologie en richt zich op natuurstudie en natuurbescherming. De belangrijkste activiteiten van de KNNV afdeling Assen zijn inventarisatieprojecten, excursies, lezingen en cursussen, zie www5.knnv.nl/assen IVN Het IVN is de vereniging voor natuur- en milieueducatie. Het IVN draagt bij aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, landschap en milieu, zie Werkgroepen Plantenwerkgroep KNNV, contact Cees van Roozendaal, Insectenwerkgroep KNNV, contact: Henk Pijpers, Mossenwerkgroep KNNV, contact: Evert Rietsema, Vogelwerkgroep KNNV, Contact: Hans Dankbaar, Natuurwerkgroep KNNV, Contact: Nico Rommes, Werkgroep Natuurfotografie KNNV, contact Ton van de Bestemmingsplan/buitengebied IVN, Gerrit Tangerman Natuurgidsen IVN, Einbert van Rees Landschapsbeheer IVN, Luit Mulder Nestkasten IVN, familie Huisman 2 Bestuur KNNV afdeling Assen voorzitter: vacant secretaris: Heleen Medema, tel: , E: secretaris@assen.knnv.nl penningmeester: Jan Klever, A. van der Leeuwln 7, 9405 AW Assen, tel: , E janklever@hetnet.nl leden: Henk Pijpers, Kai Waterreus, Cees van Roozendaal, Ton van de Vis. Bestuur IVN Afdeling Assen voorzitter: Jenny Koppert, tel: , E: jhkoppert@hotmail.com secretaris: Jaap van Roon, Kymmelhof 20, 9403 PP Assen, tel , E: secretaris@ivnassen.nl penningmeester: Geke Kooistra, Venestraat 219, 9403 EE Assen, tel: , E: ivn-assen@hotmail.com leden: Theo van der Made, tel: , tavdmade@xs4all.nl Jaarbijdragen KNNV: 26 per jaar (jeugdlid 16), rekening NL21INGB tnv KNNV afdeling Assen IVN: 20 per jaar, rekening NL64TRIO tnv IVN Assen Redactie Heleen Medema Redactieadres: Stedewaarts 69, 9401 HK Assen, secretaris@assen.knnv.nl/ivn-assen@hotmail. com Inleverdata voor kopij 15 februari, 15 mei, 15 augustus en 15 november.

3 Inhoud Algemeen Notulen Algemene ledenvergadering KNNV afdeling Assen pag 4 Jaarlijkse contributie IVN pag 7 Jaarverslag Vogelwerkgroep KNNV 2013 pag 8 De flora op het Hijkerveld, ten zuiden van Diependal pag 10 En de sperweruil at onverstoord zijn veldmuis pag 18 Kruiden theetuun op Oranjebond pag 19 Project leuke vliegen pag 20 App voor arboretum pag 21 Jar Suchy stopt met kraam van het IVN pag 22 Activiteiten Excursie Grondelooze Kuil pag 23 Cursusaanbod pag 24 Activiteiten op datum pag 25 - Plantencursus voor beginners - Brede inventarisatie veldje Diepstroeten - Start Natuurfotowerkgroep - Wandelen op Valkenstijn - Lezing over natuur in Peelo - Wilde bijen: lezing en excursie - Excursie wegbermbeheer en -beleid - Excursie natuur in Peelo - Zomerfeest - Libellenexcursie 3 Boeken pag 27 Ledenvergadering IVN Woensdag 23 april aanstaande wordt de ledenvergadering van de IVN gehouden in de Kroezehof. Aanvang uur, we beginnen met een broodmaaltijd. De uitnodiging, agenda en de verslagen worden in april via en/of de post verzonden. Help ons onze kosten reduceren, hebben wij uw adres nog niet, stuur deze naar ledenadministratie@ivnassen.nl. Noteer 23 april in uw agenda!

4 Notulen Algemene Ledenvergadering KNNV afdeling Assen van 20 januari Aanwezig: Kai Waterreus,( interim voorzitter ), Heleen Medema (secretaris en notulist), Jan Klever (penningmeester en ledenadministratie), Henk Pijpers (alg.bestuurslid), Cees van Roozendaal (alg. bestuurslid ), Jan Boerhof, Hero Moorlag, Jan en Liesbeth Essink, Marion Blom, Tonny Blom (gast), Paul Hitzert, Arie Huisman (IVN), Hans Schinkel, Gerrit Tangerman, Peter Klomp, Cindy de Jong, Johan Wessel (spreker). Afwezig met kennisgeving: Paul Troost, Nico Rommes, Henk Blouw, Roel Westerhof, Rieks Koornwinder, Pauline Arends, Magda de Groot, Bert en Marijke Aalders, Aleid Nijhoff, Annelie de Leeuw, Bert Nijmeier. 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering om uur en heet iedereen welkom. 2. Mededelingen. De secretaris leest de namen van de leden die zich afgemeld hebben. 3. Ingekomen stukken Het jaarverslag van de Vogelwerkgroep Notulen vorige Algemene Ledenvergadering De notulen worden goedgekeurd. 5. Jaarverslag Aan het jaarverslag wordt toegevoegd dat Peter Klomp erelid van onze afdeling is geworden. 6. Financieel jaarverslag. Jan Klever heeft de Vergadering voorzien van een uitdraai van het financieel jaarverslag 2013 en begroting In zijn toelichting blijkt dat de afname aan eigen vermogen met 1100 komt door de subsidie die is ontvangen en gebruikt is voor de Vogelcursus van Een substantieel bedrag is uitgegeven aan boeken, gekocht bij de KNNV uitgeverij voor cursussen, fotoexpositie en als te verkopen materiaal op de kramen van de markten. Er is nog voor dat doel een aantal in voorraad. Het leden aantal is met 20 gestegen en dus is het bedrag aan contributies hoger dan was begroot voor In het komende jaar zullen de drukkosten voor de Kruusbèze verlaagd worden, daar is rekening mee gehouden op de begroting ; de Kruusbèze gaat digitaal en wordt alleen in A4 gedrukt

5 voor leden zonder . Jan Essink merkt op dat door de afdracht aan het Landelijk Bureau er weinig over blijft voor de eigen kas. Dat klopt, dat is ongeveer 5 per lid. Zo is ook het jubileumuitje naar Ameland door de deelnemers zelf betaald. 7. Verslag Kascommisie. De Kascommissie bestond uit Jan Essink en Hans Schinkel. Zij hebben hun goedkeuring gegeven aan de boekhouding van penningmeester Jan Klever en stelt de Vergadering voor het bestuur te dechargeren. De Vergadering stemt in met het voorstel van de Kascommisie. 8. Installatie Nieuwe Kascommssie. Jan Essink stapt uit de Kascommissie. Naast Hans Schinkel gaat de Vergadering akkoord met de benoeming van Gerrit Tangerman in de Kascommissie. 9. Bestuurssamenstelling. Kai is interim voorzitter, de afdeling is nog op zoek naar een nieuwe voorzitter. Ton van de Vis heeft zich belangstellend getoond voor de functie van algemeen bestuurslid. 10. Verslagen van de werkgroepen. De Vogelwerkgroep heeft een jaarverslag ingediend. De Natuurwerk groep heeft in de Kruusbèzes van het afgelopen jaar melding gemaakt van haar activiteiten Activiteiten in De plantencursus gaat op 11 maart van start met Willem Braam als docent. Een KNNV/ IVN productie. - Op 24 mei de Wilde Bijendag met Anne Jan Loonstra - Opnieuw een samenwerking met het Gomaruscollege - Steenuilenles op de Openbare Basisschool Kloosterveen - Vogel(kijkhutten)excursie - Paddenstoelenlezing met excursie 12. Verkiezing afgevaardigde naar de VV in april De Vergadering stemt in met de benoeming van Hans Schinkel tot afgevaardigde. 13. Samenwerking met IVN. KNNV en IVN werken zowel op landelijk als lokaal niveau nauwer samen, hoewel er afdelingen zijn die dat niet willen. Afdelingen die weigeren doen even niet mee. Als 60 à 70 % van de afdelingen er voor om kiezen om door te gaan met samenwerking, dan verwachten de beide landelijke besturen dat de overige afdelingen loyaal meewerken aan het samengaan in een nieuwe vereniging. In Assen werken we aan een stappenplan: wat hebben we nodig om tot betere samenwerking te komen. Wordt het een federatie of een nieuwe vereniging.

6 Komen er nog andere afdelingen bij binnen onze regio? In 2 à 3 jaar tijd kan de nieuwe vereniging een feit zijn. Kai heeft als ideaal beeld één ( landelijke) natuur en educatie vereniging waarin alle groene verenigingen cq organisaties aangehaakt zijn. Kai vraagt of de Vergadering zich hierin kan vinden. De vergadering stemt toe. Hero Moorlag merkt op dat we maar 1 jeugdlid hebben, IVN Hoogeveen heeft er 80. IVN geeft les op scholen en de KNNV doet dat (nog) niet. Wij zijn daar het afgelopen jaar mee begonnen op het Gomaruscolege en de basisischool Kloosterveen. Educatie blijft belangrijk. Zo is het voor ons jammer dat IVN Assen geen werkgroepen heeft die met de werkgroepen van KNNV samen zouden kunnen gaan. Elkaar kunnen versterken zou mooi zijn. Een idee is om samen een jaarverslag te schrijven. Hero vraagt of de Vogelwerkgroep de Koperwiek nog bestaat. Peter Klomp meldt dat ze nog slechts met 3 man bestaan: twee inventariseerders en 1 verslaggever, ze inventariseren het gebied rond Diependal. Samenwerking met IVN bestaat uit regelmatig vergaderen met elkaar en afstemmen van activiteiten en samen activiteiten uitvoeren. De snertwandeling, de Tuinvogellezing, de Plantencursus, de Wilde Bijendag worden door beide afdelingen samen georganiseerd evenals het bemensen van één kraam op markten. 14. Samenwerken met Externe Organisaties. We werken regelmatig samen met de gemeente Assen. Er wordt een duurzaamheidscentrum ( MEC) gebouwd. Een aantal groene verenigingen vormt samen een gebruikersgroep en heeft een intentie overeenkomst getekend met de gemeente. Wanneer er n.l. zo n gebouw staat moeten er ook verenigingen zijn die daar activiteiten willen doen. De gemeente op haar beurt draagt er zorg voor dat de huur voor de zalen betaalbaar blijft. In ruil helpen de verenigingen door bv hun medewerking toe te zeggen aan activiteiten van de gemeente. Tot het gebouw er staat blijft de Vereniging De Kroezehof bestaan waarin ook wij participeren. Onderwerp is nu wie dan de gemeentelijke Natuurspelweek onder z n hoede wil nemen. Vooralsnog is dat de WNF. Een optie is ook om dat bij onze vereniging onder te brengen Rondvraag. Cees van Roozendaal grijpt de gelegenheid aan om een korte toelichting te geven op de plantenwerkgroep en op de plantencursus. De Plantenwerkgroep is in het slop geraakt; we willen als afdeling graag de plantenwerkgroep nieuw leven in blazen. De start is een plantencursus waarin Cees en Willem Braam een lesplan voor hebben bedacht. Willem Braam is de docent van de cursus. De cursisten krijgen les in ecologie, milieu, plantenfamilies, etc. De cursisten maken tevens een herbarium. Naast de theorie lessen gaan de cursisten ook het veld in, de laatste excursie is een dagexcursie en gaat naar het Borkener Paradies in Duitsland. Het zou erg fijn zijn wanneer uit de cursisten een nieuwe plantenwerkgroep ontstaat die bijvoorbeeld mee zou kunnen

7 helpen plantjes in Assen te inventariseren, zowel in de stad als Asserbos. Tot nu toe zijn er 5 inschrijvingen. Cindy wil graag aan de excursies meedoen, ze volgt al een plantencursus voor gevorderden. Dat is geen probleem. 16. Sluiting. De Vergadering wordt om uur gesloten. Na de pauze wordt het woord gegeven aan Johan Wessel van de gemeente Assen die met een interessante powerpoint presentatie, geïllustreerd met anecdotes, vertelt over de ontwikkeling van het beheren van openbaar groen in de gemeente Assen en bermen specifiek. Hij heeft een aantal stadstekeningen opgehangen die ingekleurd staan. Zo kun je zien welke bermen geschouwd moeten worden en welke aangepakt. Ook een kaart met de aantallen keren dat een berm gemaaid of veilig voor verkeer gemaakt moet worden. Zij speciale planten juist gebaat bij 1, 2x of niet maaien gebaat. De gemeente heeft op de site een visie op het openbaar groen staan. Op de site van de Gemeente Assen in de zoekbalk groenstructuurvisie typen is voldoende om het hele plan en de gedachte erachter te kunnen zien. Ook hij zou graag de planten in bermen geïnventariseerd zien. Gemeente en KNNV zouden elkaar kunnen helpen. Een gezamenlijke productie van een boekje Stadsplanten van Assen zou een mooi resultaat van deze samenwerking kunnen zijn. 7 Jaarlijkse contributie IVN Op de ledenvergadering van 5 november jl. is besloten de contributie met ingang van 1 januari 2014 te verhogen naar 20,-. Tijdens de vergadering van april jl. was al besloten de donatie te verhogen met 2 euro naar 10,- in Een verhoging van de donatie is in het vervolg gekoppeld aan de verhoging van de contributie. Denkt u eraan de contributie/donatie voor de maand mei over te maken naar IBAN NL- 64TRIO ten name van IVN afdeling Assen te Assen. Ik ben zeer ingenomen met de machtigingen die vele leden en donateurs aan de ledenadministratie hebben gegeven. Het zijn er inmiddels meer dan 90!! Het grootste deel van ons ledenbestand. Wilt u het uzelf ook gemakkelijk maken en herinneringen voorkomen, dan kunt u een machtigingsformulier van de website downloaden en ingevuld en ondertekend naar de ledenadministratie toesturen. Geke Kooistra Financiële en ledenadministratie IVN

8 Jaarverslag Vogelwerkgroep 2013 Het ledental van de VWG is in 2013 wederom iets gestegen, van 64 naar 67. Met droefheid vernamen we het overlijden van ons lid Vallie van Woerkom, begin Tijdens de vergadering van 30 januari werd er feestelijk afscheid genomen van Peter Klomp, na een voorzitterschap van 15 jaar. Peter werd opgevolgd door een voorzitters trio bestaande uit Hans Dankbaar, Marian Blom en Aleid Nijhoff. Aanspreekpunt van de VWG voor externe contacten is Hans Dankbaar. De belangrijkste taak van het voorzitterschap is het organiseren van de vergaderin gen. Coördinatie van de tellingen blijft in handen van Jan Klever en Paul Troost. Er werden 6 bijeenkomsten gehouden in De Kroezehof met gemiddeld 22 leden aanwezig. Een vergadering gepland op 11 juni werd afgezegd vanwege de nabijheid van het vakantieseizoen en een verwachtte lage opkomst. De vergaderingen kregen een iets gewijzigde opzet ten opzichte van vorige jaren, met een kortere bespreking van lopende zaken voor de pauze, en na de pauze een uitgebreide presentatie van een uitgenodigde spreker. Op 5 maart vertelde dhr. M.Duintjer, directeur van Landgoed Westersche Veld te Rolde over het landgoed en zijn geschiedenis. Wolter Winter,VWG lid en medewerker bij Staatsbosbeheer vertelde op 24 april over de planning en uitvoering van de natuur ontwikkelingsplannen van SBB in het gebied rond Geelbroek, waar hij nauw bij betrokken is. Op 11 september gaf Christiaan Teule, o.a. teller bij de Drentsche Aa Telgroep, ons een uitgebreid verslag van enkele recent ontstane vogel-paradijsjes in Drenthe. Pauline Arends besprak op 29 oktober de boeiende plannen voor nieuwe natuurontwikkeling en beleid in boswachterij Hart van Drenthe. Op de vergadering van 11 december vertelden de VWG leden Bert Kroeze, Rob Kugul en Hans Dankbaar over hun vogelreis van april 2013 naar Lesbos, met vele mooie foto s en geluidsopnames van de veelal byzondere vogelsoorten die ze daar ontdekten. 8

9 Inventarisaties: De BMP en Herfst/Winter tellingen werden uitgevoerd door 8 telgroepjes van de VWG. Naast de negen vaste terreinen waar door de VWG al vele jaren wordt geinventariseerd, is er gedurende het hele jaar geteld in het terrein van atlasblok in het kader van de bijdrage van de VWG aan de nieuwe Nederlandse Vogelatlas. De VWG neemt vanaf november 2012 de tellingen voor atlasblokken 12-54, en voor zijn rekening, die ieder gedurende een heel jaar worden geïnventariseerd. Tot november 2013 was dit blok In november werd gestart met blok In het broedseizoen werden de BMP-inventarisaties uitgevoerd in tien terreinen: Amerbrugje, Bongeveen, Geelbroek-Noord, Geelbroek-Zuid, Kampsheide, Kortewegsbos, Lageveld, Zuid Hijkerzand, Drentsche Aa,en atlasblok Zeven terreinen hieruit werden ingebracht in de inventarisatie van de Telgroep Drentsche Aa. Na de succesvolle introductie in 2012 van het auto-clusterprogramma van Sovon voor het verwerken van de BMP telresultaten, is dat ook dit jaar weer gebruikt, wat veel tijdsbesparing oplevert. Zeven leden hebben bijgedragen aan de verwerking van de BMP. Uit de BMP resultaten bleek dat het uitzonderlijk koude voorjaar van 2013 slechts een gering effect op de vogelstand heeft gehad - in de meeste terreinen was het aantal soorten en territoria vergelijkbaar of slechts weinig lager dan voorgaande jaren.. 9 Daarnaast werd, soms op individuele basis, meegewerkt aan speciale inventarisaties, zoals van de Scholekster in Assen e.o., de Huiszwaluwtelling, de Klapekstertelling, de Tuinvogeltelling, en in de Steenuilen- en de Kerkuilenwerkgroep en de Weidevogel-bescherming. Buiten het broedseizoen werden Herfst/Winter inventarisatierondes uitgevoerd in tien terreinen: Amerbrugje, Diependal, Geelbroek, Groote Zand, Hingstveen, Lageveld, Kampsheide, Kortewegsbos, Zuid Hijkerzand en atlasblok De telgegevens hieruit, inclusief die voor de zoogdieren, worden bulksgewijs via waarneming.nl gerapporteerd. Als bijdrage aan de WAD-januaritelling werden de atlasblokken en geïnventariseerd; de Moere en de Roldervennen I en II werden bezocht voor de Midwinter Watervogeltelling in januari en 5 routes voor de PTT-telling (Zuideres, 3 Diepjes, Esmeer, Flamingo, Jonkersheide) werden geteld in december. Peter Klomp heeft in het voorjaar de cursus Vogels (her)kennen voor beginners` gegeven aan 16 deelnemers, in vier bijeenkomsten waarvan een in het veld een groot succes. Op 26 april werd Peter Klomp voor zijn verdiensten onderscheiden met een lintje in de orde van Oranje Nassau, en kreeg de VWG zodoende een koninklijk tintje. Hans Dankbaar, 5 jan.2014.

10 Deze derde aflevering over het Hijkerveld, genomen uit het eindwerkstuk van Jenneken Kappert, Sippie Schat en Bert Evers, is aanzienlijk korter dan wat zij in het origineel over de flora en fauna van het Hijkerveld schreven. Een artikel is nu eenmaal korter van stof dan een educatief werkstuk. Maar het is vooral kort omdat de Kruusbèze vanaf nu digitaal wordt verspreid; lezen van het scherm gaat althans deze redacteur moeilijker af dan zich verdiepen in een boek of tijdschrift. Dit laatste deel gaat in op de de flora en fauna die een mens tegenkomt op zijn wandeling over Hijkerveld West. De flora op het Hijkerveld, ten zuiden van Diependal De bloemenweide Links van de oprijlaan naar Erfgoedlogies Diependal ligt een schraal grasland, enigszins beïnvloed door keileem. Dat is een goede voedingsbodem voor een veelsoortige bloemenwei. De soortenrijkdom is op gang gebracht door inzaaien van een mengsel met uitsluitend inheemse soorten. Maar ook zijn er planten opgedoken die niet in het zaadmengsel zaten maar reageerden op de gunstige omstandigheden. Het mengsel bestond uit grassen voor voedselarm zand zoals Reukgras, Witbol, Rood zwenkgras en uit bloemen als Echte koekoeksbloem, Knoopkruid, Ratelaar, Margriet, Duizendblad, Brunel, Vrouwenmantel, St- Janskruid, Kaasjeskruid en enkele soorten Havikskruid. De orchideeën die er groeien zijn Gevlekte orchissen. Waarschijnlijk zaten die niet in het zaadmengsel maar zijn spontaan aan komen waaien. Ook zijn er diverse soorten opgekomen die ook al in de omgeving voorkwamen zoals Muizenoortje, Biggenkruid, Vogelpootje, Boerenwormkruid. Het beheer van dit landje bestaat uit maaien nadat alles uitgebloeid is en de zaden gevallen zijn. Het maaisel wordt afgevoerd om het landje te blijven verschralen, wat voor de soortenrijkdom aan bloemen en vlinders erg belangrijk is. 10 Het Noord-Hijkerzand In de vochtige, respectievelijk droge heidevelden zijn Pijpenstrootje en Bochtige smele

11 lokaal bepalend. Vooral in het Noord-Hijkerzand zijn echter over aanzienlijke oppervlakten nog fraaie heidevegetaties te zien. Onder en rondom de Grove dennenbossen liggen uitgestrekte kraaiheidevegetaties, die zelfs over de stuifzandkoppen groeien, en opvallend veel blad- en levermossen. In de laagten domineert Dophei. Kruipwilg en Blauwe zegge komen veelvuldig voor. Op de drogere delen groeien jeneverbes struwelen, Heidespurrie, Buntgras, Zandhaarmos, Borstelgras en tal van korstmossen. Tussen de drie heidesoorten is Stekelbrem en Kruipbrem te vinden. De grote oppervlakte Grove dennenbos, de markante stuifzandkoppen, de jeneverbes struwelen en de ondergroei van Kraaihei tezamen vormen een voor Drenthe kenmerkend bostype. Het bos nabij het vloeimeer heeft een ondergroei van heide met op één plaats de Grote wolfsklauw en een ondergroei van Duinriet, Bochtige smele en Amerikaanse vogelkers. Vloeimeer en vloeivelden van Diependal Rond het vloeimeer en de vloeivelden bezit de vegetatie een totaal afwijkend karakter. Kenmerkende soort is Watermuur. Daarnaast in ruime mate Akkerdistel, Speerdistel, Grote brandnetel, Perzikkruid, Waterpeper, Beklierde duizendknoop, Tandzaad en Kamille. Deze planten groeien op droge, kalkarme grond waar wat leem in zit. Daarmee is ook het eiland in het vloeimeer begroeid. De westkant van het vloeimeer heeft een rietkraag met Riet, Grote lisdodde, Hennegras en Brandnetel. Deze planten zorgen ervoor dat het water zuurstofrijker wordt. Op twee plaatsen groeit in het vloeimeer een veld Geknikte vossenstaart. Het meest noordwestelijke vloeimeer heeft een zware begroeiing met Grote lisdodde, Riet, Snavelzegge en Pitrus. 11 De Bron Het gebied ten zuiden van het vloeimeer is reliëfrijk en zeer gevarieerd van opbouw. Naast naaldbos, rietmoeras en wilgenstruwelen zijn er ook verlaten akkers, oude vloeivelden en heide te vinden. Belangrijk zijn de veentjes met rietmoerassen en het schrale heidegebied. Langs de zuidrand bij de Leemdijk is schapengras te vinden en een tijmvegetatie met Vogelpootje, Kruipbrem, Tandjesgras, Tijm, Gewone veldbies, Liggend walstro, Eenjarige hardbloem, Grasklokje, Dwergviltkruid, schapengras, Havikskruid, Stijf havikskruid, Paashaver en veel mossen en korstmossen waaronder Kraakloof. Deze planten zie je op schraal land, voedselarme grond, langs heidepaden of in de duinen. De rietmoerassen bestaan ten dele uit vooral Riet en Bitterzoet. Elders uit veel meer soorten: Hennegras, Wederik, Waternavel, Smalle stekelvaren, Moerasviooltje, Wolfspoot, Gele lis, Pitrus, Melkeppe, Glidkruid en allerlei mossen. Soms komen er ook Pluimzegge en Snavel zegge voor. Waarom het rietmoeras De Bron wordt genoemd is toe te schrijven aan het grondwater dat hier in de eerste helft van de vorige eeuw aan de oppervlakte kwam. Het bevroor vrijwel nooit. Soorten als Moeraszuring, Knikkend tandzaad, Geknikte vossenstaart, Mannagras, Driedelig tandzaad en Lisdodde wijzen op een invloed van stikstof en fosfaat van het vloeimeer. Dit beperkt zich tot de randen. Het gebied De Bron is te karakteriseren als een parkachtig, halfopen tot besloten hei schraal landschap.

12 De drie veentjes ten zuidoosten van het vloeimeer Deze drie veentjes zijn zeer verschillend. Het meest noordelijke is jarenlang door een kokmeeuwenkolonie als broedgebied gebruikt en had voornamelijk een pitrusbegroeiing. Het middelste veentje bezat een minder uitgesproken pitrusrand met wat meer Pijpenstrootje en Snavelzegge. Najaar 1988 werden beide veentjes m.b.v. een kraan vanaf de oever opgeschoond. Het meest zuidelijke gelegen veentje is botanisch gezien één van de rijkste plekjes van het hele reservaat. Hier groeit nog volop Veenmos (4 verschillende soorten) samen met soor ten als Witte snavelbies, Draadzegge, Ronde- en Kleine zonnedauw, Knolrus, Klein blaasjeskruid en Veenbes. Het veentje aan de oostelijke rand bij het fietspad (Turfstekerveen) Hier groeit Klein blaasjeskruid, Knolrus, veel Veenmos, Lavendelheide, Veenbes, Veenpluis, Zwarte zegge en wat verder in het water Wateraardbei, Snavelzegge en Glidkruid. Langs het fietspad o.a. Hondsviooltje, Stijve ogentroost, Biggekruid, Tandjesgras, Vlasbekje, Tormentil, Muizenoor, Pilzegge, Echte kamille, Dwergviltkruid en Bosdroogbloem. In de laagte ten noorden van het veentje domineert Blauwe zegge. Maar ook hier weer veel Dophei, Duinriet en Gewoon haarmos. 12 De fauna op het Hijkerveld, ten zuiden van Diependal In het voorgaande werd zichtbaar hoe verschillend het landschap en de flora is. Feitelijk gaat het om een hele reeks van elkaar verschillende biotopen. Het is dan ook geen wonder dat ook de fauna van het Hijkerveld een ruime diversiteit laat zien. Hierna zullen we aan de hand van biotopen de fauna van het Hijkerveld beschrijven. We schetsen welke dieren de wandelaar met een beetje geluk zou kunnen tegenkomen, afhankelijk van de juiste tijd van het jaar en het moment van de dag. En het weer moet een beetje meezitten. Vogelreservaat Diependal Door de steeds wisselende waterstand van het vloeimeer en de vloeivelden en door hun voedselrijkdom vormde Diependal een aantrekkelijk biotoop voor steltlopers en water vogels. Na de sluiting van de aardappelmeelfabriek in 1980 wordt de wisselende waterstand door windmolens in stand gehouden. De voedselrijkdom van het water is afgenomen. Met de steltlopers die het daarvan moeten hebben gaat het minder. Maar doordat het water schoner en helderder wordt, nemen de viseters onder de vogels in aantal toe. Aalscholvers bezoeken het gebied tegenwoordig dagelijks.

13 Alle Nederlandse futensoorten, inclusief de zeldzame roodhalsfuut, brengen hier nu hun jongen groot. Zelfs visarenden worden geregeld waargenomen. Al sinds jaar en dag wordt de vogelstand bijgehouden door de leden van de Asser vogelwerk groep De Koperwiek. De hiermee aangetoonde vogelrijkdom heeft een rol gespeeld bij het besluit om het gebied aan te kopen. In het archief van Het Drentse Landschap zijn diverse mappen te vinden met de resultaten van de periodieke vogeltellingen. In het beheersplan voor het Hijkerveld wordt al melding gemaakt van broedvogelinventarisaties tussen en Sinds die tijd zijn er telkens nieuwe inventarisaties geweest, zodat een goed beeld bestaat van de vogels die op het Hijkerveld en met name op Diependal voorkomen. Wij baseren ons hier op de inventarisatie van We maken vanwege de veelheid een selectie. Broedvogels en wintergasten Vooral s winters zijn er op Diependal veel eenden te zien. Veel voorkomende soorten zijn de Smient, de Krakeend, de Wintertaling en uiteraard de Wilde eend. Verder zijn de Slobeend, Tafeleend en Kuifeend in grote groepen op het vloeimeer te zien. Daarvoor is dan wel een verrekijker of en telescoopkijker nodig, want deze wilde eenden hebben niet zoals parkeenden de neiging naar de wandelaar toe te zwemmen om te kijken of deze nog iets van zijn boterhammen over heeft. Nog beter is de vogels te bekijken vanuit de vogelkijkhut of vanachter de vogelkijkwand. Deze staan niet op Diependal, maar ten westen van de vloeivelden. Dat levert ook een prima uitje op. Gedurende het broedseizoen zijn alle futensoorten van Nederland waar te nemen: Fuut, Dodaars, Roodhalsfuut en Geoorde fuut. Ze hebben het op Diependal uitstekend naar hun zin, omdat het vloeimeer tegenwoordig een gezonde populatie vis bevat. Bovendien zijn in het vloeimeer en omliggende vennen voldoende larven van waterinsecten te vinden. Van de zeldzame Roodhalsfuut broeden zelfs meerdere paartjes. Diverse viseters komen op Diependal voor. Daarbij vallen vooral de aalscholvers op door hun aantallen en de zilverreigers door hun kleur en gestalte. Vogels van de open ruimte Op de grote open heide zetten het gezang van veldleeuwerik en graspieper s zomers de toon. Boven de heide jagen zwaluwen graag in de buurt van de schaapskudde omdat de dieren veel insecten opjagen. Zodra de insecten opvliegen, pakken de zwaluwen ze uit de lucht. In dit terrein zijn veel zangvogeltjes waar te nemen die van een wat meer open terrein houden. Zo zijn daar de Gele kwikstaart, de Rietgors en de Geelgors te bewonderen, de Tapuit en de Roodborsttapuit. Men moet een beetje geluk hebben om ze te kunnen zien, maar dan vallen ze wel op. Een bijzondere soort is de Appelvink. Men zal deze fraaie vogel echter wellicht eerder horen dan te zien krijgen. 13

14 In het overgangsgebied tussen de heide en het landbouwgebied komen nog weer an dere vogels voor. Daar broedt de tapuit en daar is de laatste tijd ook de grauwe klauwier weer waargenomen. Op zich een reden om het in het overgangsgebied een beetje rustig aan te doen, want deze soorten zijn gevoelig voor verstoring. Het zou jammer zijn, als ze hun heil weer elders zouden gaan zoeken. Kikkers in de vennen De vennen op het Hijkerveld vormen een ideale biotoop voor amfibieën, omdat daarin vissen ontbreken, of in elk geval heel beperkt voorkomen. Ze overleven het droogvallen of dichtvriezen van de vennen niet. Vissen eten namelijk de larven op van amfibieën. Welke kikkers en padden in het Hijkerveld voorkomen, is het meest uitgebreid in beeld gebracht als bijproduct van een onderzoek naar loopkevers. Die kevers worden namelijk geïnventariseerd door ze in jampotjes te laten lopen. Daar kunnen ze zonder hulp niet weer uit komen en zo kan men ze inventariseren. Hetzelfde geldt tot op zekere hoogte ook voor kikkers en padden en zo zijn er verschillende waargenomen bij de inventarisatierondes van de loopkevers. Maar ook zonder dat kan men wel merken dat ze er zijn, want kikkers laten zich in het voorjaar wel horen. In de vangpotjes zaten de Bruine kikker, groene kikkers waaronder de Poelkikker, de Heikikker, de Gewone pad en de Kleine watersalamander. Een van de meest voorkomende kikkers op het Hijkerveld is de Heikikker. Deze lijkt oppervlakkig op de Bruine kikker, maar wie goed kijkt ziet dat de Heikikker iets meer gedetailleerd getekend is. In het voorjaar is het verschil duidelijk, als de mannetjes van pure opwinding prachtig blauw worden. De wande laar die in deze tijd het Hijkerveld bezoekt, doet er goed aan eens in en bij de vennen te kijken, of de Heikikkers er al zijn. 14 Vlinders van het Hijkerveld De meer algemene soorten vlinders zijn vooral te vinden op de bloemenweide bij het Erfgoedlogies. Een bijzondere soort die daar voorkomt is de Sint-jacobsvlinder. Die legt zijn eieren op het Jacobskruiskruid, dat kennelijk in het ingezaaide bloemenmengsel aanwezig was. Op het Hijkerveld zijn ook meer typische heidesoorten te vinden. De Kommavlinder, het Heideblauwtje, het Groentje en de Heivlinder komen niet in grote aantallen voor, maar het is wel de moeite waard op te letten. Kommavlinder De Kommavlinder vliegt op open schrale graslanden, op heide en op stuifzanden met enige begroeiing. De leefomgeving mag droog tot vochtig zijn. De benodigde nectar

15 zoeken ze in bloemen in de directe omgeving. Eitjes zetten ze af op smalbladige grassen. De eitjes overwinteren. De rupsen worden pas in het volgende voorjaar actief. Ze spinnen een tuitje uit grasbladeren, waarin ze leven. Als het tijd is om te verpoppen, bouwen een cocon dicht bij de grond. Hierin vindt de verpopping plaats. De Kommavlinder vliegt in één generatie per jaar. Heideblauwtje Het Heideblauwtje komt voor op warme plaatsen met lage begroeiing, zoals heide en schrale graslanden. Ze kunnen droog tot matig vochtig zijn. Indrukwekkend zijn de slaapgroepen, die deze vlinder vormt: op een klein deel van het vliegterrein kunnen wel honderden vlinders bij elkaar zitten. De eitjes worden afgezet op Dophei en op allerlei soorten vlinderbloemigen, dicht bij de grond of op houtige onderdelen van de waardplant af. De eitjes overwinteren. De rupsen leven van de bladeren van de waardplanten. Ze worden veelvuldig door mieren bezocht, die ze belikken en mogelijk ook verdedigen. De verpopping vindt vaak plaats in de buitenste gangen van mierennesten. Ook de pop krijgt veel aandacht van mieren. Afhankelijk van de geografische ligging en hoogte van het vliegterrein vliegt het Heideblauwtje in een of twee generaties per jaar. 15 Groentje Het Groentje komt voor op schrale graslanden, heiden en randen van venen en moerassen. Ze zitten graag in bomen en struiken zoals Sporkehout en zijn daar door hun groene vleugelkleur goed verborgen. Wordt tegen een tak getikt, dan vliegen er vaak tientallen uit. Het Groentje is niet bijzonder kieskeurig in de keuze van waardplanten; het eitje kan worden afgezet op Dophei, Zonneroosje, vlinderbloemigen, Sporkehout en roosachtigen. Ze foerageert als rups op knoppen, bloemen en jonge bladeren. De verpopping vindt in de strooisellaag plaats. De overwintering gebeurt als pop. Er vliegt één generatie per jaar. Op het Hijkerveld komen ze in redelijke aantallen voor; in het voorjaar van 2010 zijn er nog 80 gezien. In de goede tijd van het jaar (eind april tot half juli) zullen ze dus vast aan te treffen zijn. Heivlinder De Heivlinder is een bedreigde vlindersoort die in Drenthe gelukkig nog veel voorkomt. Dit fraai gecamoufleerd zandoogje woont het liefst in oude zandverstuivingen

16 waar tussen de hei ook kale plekjes te vinden zijn. Vlinders zijn namelijk koudbloedig, hetgeen betekent dat hun lichaamstemperatuur afhankelijk is van de buitentemperatuur. Een kaal zandgebied is daarom voor de Heivlinder geen geschikt leefgebied. Op hete zomerdagen is het daar te warm. Ook een volledig met gras of hei dichtgegroeide zandverstuiving is ongeschikt, omdat daar geen kale plekken zijn waar de vlinder zich kan opwarmen. Verdwijnen de kale plekjes tussen de hei dan verdwijnt ook de Heivlinder. De kale plekken dienen tevens als ontmoetingsplaats. In het vlieggebied moeten ook bomen staan die op hete zomerdagen voor wat verkoeling zorgen. De grassen waarop de eitjes worden afgezet moeten in pollen staan, zodat het vrouwtje er omheen kan lopen. Zodra deze waardplanten een aaneengesloten grasmat vormen, kan de Heivlinder haar ei daar niet meer kwijt. De populatie sterft dan lokaal uit. Tenslotte moet in het woongebied veel bloeiende struikhei staan omdat de Heivlinder veel nectar nodig heeft. Uit inventarisatiegegevens van Stichting Het Drentse Landschap is gebleken dat de Heivlinder voorkomt op het Hijkerveld. Maar de aantallen zijn niet zo groot; er zijn er slechts enkele geteld. Wie op een zonnige zomerdag oog in oog wil komen te staan met de heivlinder, maakt in augustus de meeste kans. Adders op de dijk In Nederland komen een aantal reptielen voor. Daarvan wordt op het Hijkerveld van de hagedissen alleen de levendbarende hagedis aangetroffen, andere soorten zoals de muurhagedis en de hazelworm komen op het Hijkerveld niet voor. Van de slangen komen de gladde slang en de ringslang op het Hijkerveld niet voor. De derde slang die in Nederland voorkomt, de adder, komt daarentegen wel voor en wel in vrij grote aantallen. De adder is de enige gifslang in Nederland. Adders komen voor in heide- en hoogveen gebieden en soms ook op open plekken in bossen. Het zijn relatief kleine, zwaar gebouwde slangen. Ze hebben een duidelijke driehoekige zigzagtekening en verticale pupillen. De mannetjes zijn in het algemeen grijs. Ze hebben een sterk contrasterende zwarte rug streep. Vrouwtjes zijn vaak lichtbruin. En zij bezitten een donkerbruine rug streep. Adders zijn levendbarend: ze broeden de eieren uit in het moederlichaam. Adders zijn niet agressief en niet gevaarlijk, als ze maar met rust worden gelaten. Een adderbeet is meestal zeer pijnlijk en kan leiden tot misselijkheid, flauw vallen en sterke zwellingen van gebeten lichaamsdelen. Het toedienen van antiserum kan in ernstige gevallen nodig zijn. Bij minder ernstige beten is dat af te raden vanwege de vele bijeffecten. 16

17 In Nederland komt de adder vooral voor in heideterreinen en restanten van hoogveen. Ze leven vooral op de overgangen van drogere naar vochtigere terreinen. Die overgangen zijn nodig omdat de adder de mogelijkheid moet hebben een geschikt plekje op te zoeken om lekker op temperatuur te komen. Daartoe is dus vooral structuur nodig: een beetje zon, maar ook schaduw en de mogelijkheid te wisselen tussen droge en natte omstandigheden. En verder zijn er nog drogere terreingedeelten nodig om te overwinteren. Wat niet bij een groot publiek bekend is, dat is de omvang van de adderpopulatie. Het Hijkerveld is één van de kerngebieden van de adder in Nederland. Men heeft berekend dat er op het Hijkerveld wel eens ruim 1500 exemplaren te vinden kunnen zijn. De adders zijn met name rond de dijk ten zuiden van Diependal te vinden. En uit onderzoek blijkt ook wel waarom dat zo is: het terrein is relatief rommelig, heeft veel structuur en is sterk begroeid met pijpenstrootje. Verder zullen adders nooit ver uit de buurt van water willen zijn, terwijl de dijk weer de drogere omstandigheden biedt die een adder voor zijn overwintering nodig heeft. Feitelijk is met name het vergraste terrein ten zuiden van Diependal met de structuurrijke dijk, de pijpenstrootjesvegetatie en de vennetjes een waar adderparadijs. Om het terrein zo geschikt te houden, wordt voorgesteld het beheer extensief te houden en dus niet te veel te plaggen, te maaien en te laten grazen. Het terrein zal dan plaatselijk wat ruiger worden, maar het gebied is gevarieerd genoeg om daarvoor de ruimte te bieden. En voor een wandelaar is het toch fantastisch, eens oog in oog met een adder te staan? Al is het natuurlijk nu niet de bedoeling dat grote groepen wandelaars nu op zoek gaan naar adders, dat zou tot grote verstoring leiden. 17

18 En de sperweruil at onverstoord zijn veldmuis Een ware hype! Je moet het een keer hebben meegemaakt. De sfeer, de opwinding, het massaal fotograferen van een zeldzame vogel. Van heinde en ver waren ze gekomen. Vogelaars, spotters, fotografen. Via Waarneming.nl, smartphones en tomtoms vonden ze hun weg naar Zwolle. Om de sperweruil te zien en een knappe digitale foto te maken. Wat een sensatie. Hoe voelt dat, hoe gaan deze fanatieke mensen met elkaar om. Ik mengde me onder hen, luisterde, keek rond, maakte tientallen foto s van die prachtige vogel en enkele filmpjes. Ze zijn te zien op YouTube. Type op deze site de volgende tekst in: Sperweruil in Zwolle (Hawk Owl in Zwolle, Holland). Onder Highmoorhero43 vind je de bewegende beelden van dit bijzondere evenement. 26 november Ik moest in Grafhorst zijn. Terug via Zwolle of toch op de terugweg naar de Kiersche Wijde zoals gewoonlijk. Het werd Zwolle, alleen om die bijzondere uil. IJsselallee ingetoetst. In de berm ter plekke liepen vier vogelaars uit het westen des lands. Statief op de nek, enorme toeters van telelenzen. Ze vonden het heel normaal dat ik me bij hen aansloot. Maar geen sperweruil in de bomen langs de IJsselallee. Het hek aan de andere kant van de spoordijk stond open. Hele spoordijk afgelopen. Niets. Terug op het kruispunt IJsselallee-Ittersumallee liepen we naar de fietstunnel waar de uil het eerst is gezien, zittend op een lantaarnpaal. Niets. Een van de vogelaars belde een vriend. Die gaf luid en opgewonden informatie: Hij zit aan de Marsweg bij het trainingsveld van FC-Zwolle. Dus niet bij het PECstadion, maar bij FC-Zwolle! Teruggerend naar de auto en Marsweg op de tomtom ingetoetst. Het bleek ongeveer vijf minuten rijden. Snel werd de lokatie zichtbaar. Er stonden een kleine honderd vogelaars. Wat meteen opviel, waren de vele spiegelreflexcamera s, de enorme telelenzen, telescoopkijkers en Zeiss verrekijkers. Enkele fanatiekelingen waren in camouflagepak. De meeste telelenzen hadden camouflagekleuren, zelfs statieven waren legergroen. Ik wrong me in de groep met mijn eenvoudige compactcamera. Er klonk geen onvertogen woord. Zonder morren gaf men elkaar de ruimte. Er werd zacht gesproken. Heel apart sfeertje. Waar zit ie, vroeg ik fluisterend. Een vogelaar wees me de tak. En warempel, daar zat de sperweruil met een vette veldmuis in een klauw. Ik liet me naast vier vogelaars in de slootwal zakken, de laarzen in het water. Hier was het beste schootsveld, laag bij de grond, geen hinderlijke takken. Met 24x zoom schoot ik de eerste foto s en maakte een filmpje. Honderd lenzen vanaf twintig meter gericht op die ene zo zeldzame vogel. En de sperweruil at onverstoord zijn veldmuis. 18 Tekst en foto s Hero Moorlag.

19 Kruiden theetuun op Oranjebond Een Kruiden-Theetuun op een volkstuine complex? Ja, bij de ATV de Oranjebond, aan de Zwartwatersweg in Assen, is in 2013 op nummer 83, een theetuun geopend. Deze mooi aangelegde tuin dreigde te worden opgeruimd. En dat.? Dat zou heel erg jammer zijn. In deze tuin staan veel inheemse kruiden en stinzeplanten op zorgvuldig uit- gezochte plekken. Diverse kruiden zijn in kaart gebracht en benoemd, zoals: Valeriaan, Longkruid, Italiaanse Aronskelk, Kaasjeskruid, enz. We zijn van plan om een plantenwaaier te maken. Gonnij en ondergetekende hadden al een tuin op het complex en adopteerden min of meer deze tuin om hem te behouden, en tomen nu de planten een beetje in. We zijn het afgelopen jaar druk geweest om hem aan u te kunnen presenteren. We vonden het al een mooie tuin, maar nu we een (gedeltelijk) overzicht hebben van wat er zo al instaat, komt de pracht meer naar voren, is het vooral genieten. Daarbij is het spannend om te zien wat er in het voorjaar boven de grond komt, welke soorten planten dit zijn. Dit is steeds weer een belevenis. Maar ook het koffiedrinken is in deze pracht van kleur en geur een waar genoegen. De binnentuin is heel erg geschikt om er met een paar mensen te zitten en we vinden dan ook dat andere mensen gebruik moeten kunnen maken van deze plek. Er kan bijvoorbeeld vergaderd worden. Ook is deze ruimte geschikt om te gaan schilderen, planten te determineren, maar ook om hem te gebruiken voor een cursus bloemschikken. Gebruik maken van deze tuin kost u een klein bedrag. U krijgt daar koffie en thee voor met iets lekkers erbij. Wij gebruiken het geld weer voor onderhoud en onkosten. Wij gaan er zelf ook activiteiten verzorgen, bijvoorbeeld workshop kruidenthee maken, lezingen, op verschillende zondagmiddagen is de theeschenkerij geopend en op enkele avonden kunt u naar muziek luisteren. Regelmatig zijn we in de Noabershop in de Rolderstraat om bloemen, planten en groenten te verkopen. De opbrengst hiervan komt ook ten goede van de tuun. Het is zeer de moeite waard om hier een rond te neuzen, wij verwelkomen u graag, en leiden u op verzoek rond. Wilt u meer weten? Dan kunt u contact opnemen met ondergetekende. 19 Gieny Meester

20 Project Leuke vliegen Dit jaar hebben IVN en KNNV-Assen het thema Groen dichterbij. Ver weg is natuurlijk lekker, maar dichtbij is er ook heel veel moois te zien. En wel zo leuk, want je komt het elke dag tegen. Het wordt steeds makkelijker om de natuur dicht bij huis op naam te brengen. Er verschijnen steeds meer makkelijk te gebruiken determinatietabellen. De meest recente zijn van een aantal groepen vliegen en zijn te vinden via waarneming.nl (tabblad soorten ) en komen voort uit een nieuw atlasproject van EIS. EIS is het Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden. Enkele jaren geleden hadden ze een zweefvliegenproject. Ze hebben nu gekozen voor enkele groepen vliegen die opvallen vanwege hun uiterlijk of gedrag: blaaskopvliegen, wolzwevers, roofvliegen, wapenvliegen en dazen. Dit project wordt uitgevoerd door EIS in samenwerking met waarneming.nl, de sectie Diptera van de Nederlandse Entomologische Vereniging en de beide jeugdbonden voor natuurstudie; NJN en JNM. Op waarneming.nl is een projectpagina ingericht: waarneming.nl/vliegen_start.php. Om de groepen toegankelijker te maken voor eventuele nieuwe waarnemers hebben alle soorten een Nederlandse naam gekregen, daarnaast hebben alle soorten een soorttekst gekregen met informatie over herkenning, gelijkende soorten, biotoop en voorkomen. De teksten van de dazen en roofvliegen zijn nog niet helemaal af, maar die komen er binnenkort aan. 20 Momenteel wordt ook de collectie van museum Naturalis (inclusief die van het voormalige Zoölogisch Museum Amsterdam) ingevoerd. Zodra die data binnen is zal die worden toegevoegd aan waarneming.nl zodat daarmee ook de historische verspreidingsgegevens beschikbaar komen, waarmee een beter beeld verkregen kan worden met betrekking tot de stand van zaken en juist ook de veranderingen. Over twee jaar hoopt het EIS een mooi verspreidingsoverzicht te hebben van deze groepen. Ik heb, gezien het seizoen, de determinatiegidsjes nog niet gebruikt, maar ze zien er erg laagdrempelig uit. Ik hoop dat het in ieder geval een aantal mensen aanzet tot het verzamelen en doorgeven van gegevens. Hopelijk levert dit niet alleen meer waarnemingen op maar ook meer aandacht voor deze vliegengroepen. En dat kunnen we dan weer gebruiken in het beheer van onze groene- en natuurgebieden! En onze tuinen natuurlijk, lekker dichtbij. Diliana Welink

21 App voor arboretum Mijn tweede bijdrage aan het nummer voor maart: een kort stukje over de app-wandeling door een deel van het Arboretum. Het zou vreemd zijn mijn naam eronder te zetten. Het loopt al bijna naar een jaar, zo lang is het wel geleden dat Jenny Koppert op een jaarvergadering vroeg wie uit IVN-kring aandacht wilde besteden aan het Arboretum in Assen. Binnenkort is op de app te vinden en te downloaden waarmee een verrassende wandeling door de Amerikaanse tuin is te maken. U hoort de stem van Diliana Welink, volgt de aanwijzingen van Cees van Roozendaal en leest tekst van Wil Al. Wie de smartphone kent als zijn broekzak, die gaat meteen op stap. Hier proberen twee bestuursleden van het Arboretum in de kou van 25 januari een begin te maken. 21

22 Jar Suchy stopt met de kraam van het IVN. Dan is het nu toch zo ver. Heel veel jaren heeft Jar de kraam van het IVN bemand. Hij heeft dat altijd met veel inzet gedaan. Er werd eigenlijk nooit zonder resultaat een beroep op hem gedaan. Gedurende de zomerperiode was hij altijd aanwezig bij de rondleidingen op de Berenkuil en als er ergens een wijkfeest was of een andere informatiemarkt, dan was Jar van de partij. Een aantal jaren geleden heeft Jar al aangegeven eigenlijk te willen stoppen. Zijn gezondheid ging achteruit en het lange staan ging hem opbreken. Het lukte echter niet om een opvolger voor hem te vinden, dus bleef Jar op zijn post. Maar nu gaat het niet langer en heeft Jar de knoop doorgehakt. Hij is met ingang van dit jaar gestopt. Als dank heeft hij een mooie bos bloemen en een cadeaubon ontvangen. Via deze weg wil ik hem nogmaals heel hartelijk danken voor zijn inzet! Oproep Wie o wie kan en wil Jar opvolgen in de kraam? Zoals in bovenstaand stukje is te lezen is Jar gestopt met zijn werkzaamheden voor de kraam. Daarom zijn we nu dringend op zoek naar een opvolger. En omdat ook het KNNV niemand heeft om hun kraam te bemannen doen we hierbij een gezamenlijke oproep. In het vervolg willen we de kraam inzetten voor beide verenigingen. De kraam is erg belangrijk. Hij dient vooral om leden te werven en daarnaast om artikelen te verkopen die met natuur(educatie) te maken hebben. Het aantal leden loopt terug en er is erg veel behoefte aan verjonging van het ledenbestand. Wat wordt van je verwacht? Je kunt naar eigen idee artikelen inkopen (natuurlijk binnen bepaalde kaders) Het is belangrijk dat je het leuk vind om met mensen te praten. Je moet je willen verdiepen in de doelen en ideeën van beide verenigingen, zo dat je mensen enthousiast kunt maken. Je hebt een rijbewijs nodig om de spullen naar de diverse plaatsten te kunnen vervoeren. Er zijn al wel mensen beschikbaar om bij gelegenheid de kraam te bemannen, maar zij hebben geen plaats om de kraam te bergen en geen tijd om ook de coördinatie te doen. Het zou fijn zijn als we iemand kunnen vinden, die dat op zich zou kunnen nemen. 22 Wie zou het leuk vinden om het eens te proberen? Je kunt reageren naar Jenny (voorzitter@ivnassen.nl )

23 Activiteiten Excursie Grondelooze Kuil Op dinsdag 6 mei wordt voor de leden van IVN Assen een excursie gehouden naar de Grondelooze Kuil. Het gebiedje is 2,3 hectare groot en ligt aan de zuidkant van Assen bij het Twijfelveld. Het is een vrij nat veengebied met enkele wat hogere gedeelten en een pingoruïne. Het is voor natuurliefhebbers een paradijsje. Door deskundigen zijn tot nu toe 200 soorten vaatplanten, 220 soorten paddenstoelen en 63 mos soorten geteld. In het voorjaar bloeien verscheidene voorjaarsbloemen, waaronder de zevenster. Tijdens de laatste storm zijn diverse bomen omgewaaid, zodat we ook hier kunnen spreken van nieuwe wildernis. De Grondelooze Kuil, ook wel genaamd Hilligen Meer of later ook Henkes Venetië kent een rijke geschiedenis. Wijlen de heer Meent van der Sluis heeft hier indertijd veel onderzoek naar gedaan en mooie verhalen boven water gehaald. De naam suggereert een grote diepte en dat klopt ook wel. Bij een provisorische meting werd tussen zes en zeven meter vast gesteld. De excursie wordt verzorgd door de eigenaar van het terrein Ger van Bochove. Hij is een echte liefhebber van het gebied en probeert door natuurlijk beheer dit waardevolle stukje Assen te behouden en te verfraaien. Verzamelen voor de excursie bij het toegangshek van Graswijk 8 op de paralelweg (voor het viaduct) 23

24 Cursusaanbod Het ministerie van Economische Zaken (ja, ja) heeft ook dit jaar weer vouchers uitgegeven om vrijwilligerswerk in natuur- en landschapsbeheer te stimuleren. Organisaties en particulieren konden, op zeer eenvoudige wijze, een bijdrage van 1000,- euro aanvragen voor scholing van vrijwilligers. Wellicht is het in sommige gevallen een questie van makkelijk verdiend. Aan de andere kant resulteert het in een grote hoeveelheid gratis te volgen cursussen, bijvoorbeeld over bijen of spinnen determineren, tuinreservaten onderhouden of het leren uitvoeren van een wintertelling. Ook de plantencursus die IVN en KNNV-Assen dit jaar samen organiseren wordt door de Groen en Doen subsidie gefinancierd. Ondergetekende organiseert samen met Pauline Arends een ééndaagse cursus mieren leren (her)kennen en een één-nachtse cursus over het nachtleven. Van het geld kunnen we apparatuur kopen die we niet alleen tijdens de cursus gebruiken, maar ook bij andere educatieve activiteiten. Zo hebben we al bij nachtvlinder excursies gemerkt dat een binoculair veel bekijks trekt, vooral bij kinderen. Kortom: leuke actie, die Groen en Doen. Geeft veel mensen de gelegenheid hun kennis en enthousiasme op een degelijke manier over te brengen. En geeft nog meer mensen de gelegenheid gratis kennis op te doen. In onze regio worden diverse cursussen georganiseerd: grijp die kans! 24 De website is helaas niet heel toegankelijk, vind ik. Maar met enig doorzettingsvermogen zijn de cursussen wel te vinden. Een andere optie is te kijken op de websites van de lokale IVN en KNNV afdelingen (bijv. Haren). Daar staan de cursussen ook aangekondigd. Veel plezier! Diliana Welink cursus mieren herkennen Plantencursus vanaf 11 maart

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Waarneming! In hun tuin in het centrum van Assen kregen Kathelijn de Maeijer en Erik de Vries bij hun aangelegde verblijf voor amfibiën een watersnip op bezoek in januari j.l. Foto

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km BOETELERVELD ROUTE 4,3 km 20 17 Weten hoe een groot deel van Salland er tot eind 19e eeuw uitzag? Wandel dan eens door het Boetelerveld bij Raalte. Ervaar rust, ruimte en openheid in dit enig overgebleven

Nadere informatie

Dagpauwoog Hoe ziet hij eruit? Wanneer vliegt hij? Waar kun je hem vinden? Waar leven de rupsen? Atalanta

Dagpauwoog Hoe ziet hij eruit? Wanneer vliegt hij? Waar kun je hem vinden? Waar leven de rupsen? Atalanta Je hebt vast wel eens een vlinder gezien. Maar heb een vlinder wel eens goed bekeken? Weet je welke planten een rups lekker vindt? En weet je het verschil tussen dagvlinders en nachtvlinders? De vlinders

Nadere informatie

MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN

MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN Op 12 augustus ging de Vlinderwerkgroep van Ken en Geniet samen op excursie naar de Heemtuin in Rucphen. De ruim 2 hectare grote wilde bloementuin is aangelegd

Nadere informatie

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander.

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. Waterlanders : op weg met Sam de salamander Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. 1 De kamsalamander... Hallo, Ik ben Sam, de salamander met

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie

Wat is een vlinderidylle?

Wat is een vlinderidylle? M E M O Datum: 7 november 2016 Onderwerp: Vlinderidylles in de gemeente Gilze en Rijen De Vlinderstichting heeft, samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en financieel gesteund door de Postcodeloterij,

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag.

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg Beste natuurliefhebber/- ster, Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. Een week geleden zag ik alleen nog maar

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

GROOT MALPIEVEN. Fotoreportage: een jaar na ven-herstelwerken. (ge VALKENSWAARD. Jacques van Kessel

GROOT MALPIEVEN. Fotoreportage: een jaar na ven-herstelwerken. (ge VALKENSWAARD. Jacques van Kessel GROOT MALPIEVEN (ge VALKENSWAARD Fotoreportage: een jaar na ven-herstelwerken. Jacques van Kessel September 2011 De Malpieheide is eigendom van de gemeente Valkenswaard, het gebied is in beheer bij de

Nadere informatie

Vraag 1. Waarom moet je goed voor de rupsen zorgen als je vlinders wilt hebben?

Vraag 1. Waarom moet je goed voor de rupsen zorgen als je vlinders wilt hebben? Naam: VLINDERS Vlinders zijn niet weg te denken uit onze leefomgeving. In het voorjaar kunnen we haast niet wachten tot de eerste Kleine vosjes of Citroenvlinders zich laten zien. En dan in de zomer en

Nadere informatie

Van eitje tot vlinder

Van eitje tot vlinder Werkblad Van eitje tot vlinder Wat is de goede volgorde van de plaatjes? Begin bij plaatje : de vlinder legt eieren. Schrijf de letter a in hokje. Welk plaatje is de volgende? Zet de letter ervan in hokje

Nadere informatie

Natuur en landschap van Witharen in 2008

Natuur en landschap van Witharen in 2008 Natuur en landschap van Witharen in 2008 C. Zoon Versie 5 8 augustus 2008 Inleiding Witharen is een buurtschap in het noorden van de gemeente Ommen. In het zuidwesten wordt het begrensd door het Varsenerveld

Nadere informatie

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda Uit de serie Natuur in Gouda 10 2 colofon tekst: Cyclus, gemeente Gouda en RAVON lay-out: Steenbergen Ontwerp Studio foto s: André van Kleinwee en Richard

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer).

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer). Bijenvraagbaak casus 1: Zoetermeer Westerpark Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) & Robbert Snep (Alterra) 6 oktober 2014 Vraagsteller: Hendrik Baas (Gemeente Zoetermeer) Gebied: Zoetermeer, Westerpark,

Nadere informatie

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt.

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt. Notulen jaarvergadering Historische Kring Dalfsen (concept) Datum 27-01-2014 Aanwezig 54 leden Met kennisgeving afwezig: Dhr. Henk Holsappel, Mw. Rix Pasman 1. Opening door de voorzitter De voorzitter

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018 Op Woensdagavond 13 juli was er bij John van Raak aan de Luther in Hooge Mierde een bijeenkomst over de over de akkerranden. Van daaruit hadden we een rondleiding langs de akkers welke in overleg met de

Nadere informatie

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Op Stap in het Binnenveld Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Bennekom februari 2011 Hoogtekaart van het Binnenveld en omstreken. Het Binnenveld is een laag gelegen gebied tussen de Veluwe en de Utrechtse

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek?

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? Hallo allemaal, welkom in dit waanzinnige park voor jong en oud! Vandaag krijgen jullie de kans om dit park in het echt te openen met elkaar. Dit gaan we doen op

Nadere informatie

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap 1.2 landschap, natuur en recreatie Landschap Radio Kootwijk vormt een belangrijke schakel in een aaneengesloten open tot halfopen droog tot vochtig stuifzand- en heidegebied dat zich uitstrekt van het

Nadere informatie

TOP NATUUUR IN BEERZE

TOP NATUUUR IN BEERZE TOP NATUUUR IN BEERZE ROUTE 4,3 km 20 17 We zijn trots dat we acht gebieden beheren die zijn aangewezen als Natura2000. Gebieden die bij de top van de Europese natuur horen. Op deze route ontdek je Beerze.

Nadere informatie

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km BERGVENNEN ROUTE 2,3 km Tegen de Duitse grens, in Noordoost Twente, ligt natuurgebied de Bergvennen. Een weids, glooiend landschap met zeven vennen, droge en natte heide, schrale hooilanden en bos. De

Nadere informatie

Verslag RAVON Utrecht Excursie Landgoed Den Treek Henschoten 10 april 2010

Verslag RAVON Utrecht Excursie Landgoed Den Treek Henschoten 10 april 2010 Verslag RAVON Utrecht Excursie Landgoed Den Treek Henschoten 10 april 2010 Inleiding Op 10 april is een excursie gehouden op landgoed Den Treek Henschoten vanuit Ravon Utrecht. Doel van deze excursie was

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 36 jrg5

SLOBKOUSNIEUWS 36 jrg5 SLOBKOUSNIEUWS 36 jrg5 Voila de kop is eraf. Onze eerste wandeling van het najaar was nog wel hoofdzakelijk aan plantjes gewijd. Op vraag van de afdeling Hechtel-Eksel gingen we namelijk eens rondneuzen

Nadere informatie

Bijen en Landschapsbeheer

Bijen en Landschapsbeheer Bijen en Landschapsbeheer Hoe maken we het landschap bijenvriendelijk Wat betekent dat voor de biodiversiteit en de kwaliteit van het landschap Een selectie van de mogelijkheden Arie Koster -- www.bijenhelpdesk.nl

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen In veel zinnen in de tekst staan verwijswoorden. Een verwijswoord verwijst naar een ander woord. Bijvoorbeeld: hij, hem, zij, het, die, hun, daar,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen.

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Amfibieën Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Hulpmiddel Prezi les 1: http://prezi.com/hwpatwdyvqpv/?utm_campaign

Nadere informatie

De Heikikker De Heikikker

De Heikikker De Heikikker De Heikikker Brabant Water beheert 2200 hectare grond waarvan 1500 hectare natuurgebied. Hiermee zijn wij een van de grootgrondbezitters in Noord-Brabant. In deze natuurgebieden liggen ook de waterwingebieden

Nadere informatie

Verslag van de Algemene Ledenvergadering van de Vrienden van de Amsterdamse Hortus op woensdag 16 april 2014 in de Oranjerie van de Hortus

Verslag van de Algemene Ledenvergadering van de Vrienden van de Amsterdamse Hortus op woensdag 16 april 2014 in de Oranjerie van de Hortus Verslag van de Algemene Ledenvergadering van de Vrienden van de Amsterdamse Hortus op woensdag 16 april 2014 in de Oranjerie van de Hortus Aanwezig: circa 50 leden en het bestuur van de Vriendenvereniging:

Nadere informatie

Natuurontwikkeling op de de Volgermeerpolder (2012)

Natuurontwikkeling op de de Volgermeerpolder (2012) Natuurontwikkeling op de de Volgermeerpolder (2012) Presentatie voor het Burgerkomitee en bewoners Piet-Jan Westendorp (ecoloog, ACV) 29 november 2012 Inhoud Organisatie Beheer en monitoring natuurontwikkeling

Nadere informatie

BMP Needse Achterveld 2006

BMP Needse Achterveld 2006 BMP Needse Achterveld 2006 Ook in 2006 is er elke 2 weken geteld in het Achterveld. Op deze manier proberen we vast te stellen hoeveel vogels van elk soort hier broeden. In het najaar van 2005 is het Achterveld

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

KNNV - afdeling Voorne - Vogelwerkgroep. Mededeling nr. 202

KNNV - afdeling Voorne - Vogelwerkgroep. Mededeling nr. 202 KNNV - afdeling Voorne - Vogelwerkgroep Mededeling nr. 202 Broedvogel inventarisatie DE LAGUNE EN HET GROENE STRAND 2010 door Jaap van Oudenaarden en Peter Vermaas. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - doel -

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Vlinders kijken. op Landgoed Schothorst

Vlinders kijken. op Landgoed Schothorst Vlinders kijken op Landgoed Schothorst Enke Kleine vos erdpa In de maanden mei tot en met september zie je ze vliegen: eeg vandaag ga je op zoek naar s. In dit boekje s!iveook nst Du vind je allerlei spelletjes

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Literatuurlijst 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3 Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4 Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Hoofdstuk 4: Verzorging

Nadere informatie

Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015

Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015 Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015 Maart 2015 Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

NOTULEN JAARVERGADERING 2018 ATC TWENTE

NOTULEN JAARVERGADERING 2018 ATC TWENTE Datum: 18 januari 2018 Locatie: horecabedrijf DE MARKE te Wierden. Aanwezig leden: 18 leden. Aanwezig bestuur: G. Leusman. Voorzitter E. Huisjes. Penningmeester & Secretaris F. Kuylaars. Ledenadministratie

Nadere informatie

Collectieve weidevogelpakketten SAN beheerspakketten 18 t/m 21

Collectieve weidevogelpakketten SAN beheerspakketten 18 t/m 21 Collectieve weidevogelpakketten SAN beheerspakketten 18 t/m 21 Dit document is een uitgave van Dienst Landelijk Gebied en Dienst Regelingen. De beschrijving heeft een informatieve functie en er kunnen

Nadere informatie

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP INTRODUCTIE Biodiversiteit: Biodiversiteit of biologische diversiteit is een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet.

Nadere informatie

Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht

Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht Op zaterdag 28 mei 2011 is er vanuit RAVON Utrecht een excursie georganiseerd naar het Kombos te Maarsbergen. Het doel van de excursie was om deelnemers

Nadere informatie

Weidevogels en watervogels

Weidevogels en watervogels Dia 1 Zorg dat het geluid aan staat! en watervogels Deze powerpoint begint met het lied van Syb van de Ploeg over onze nationale vogel: de grutto. Gewoon afspelen en dan vragen wat de kinderen gezien en

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012

Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012 Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild Couwenhoven 7221 3703 HW Zeist wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 21 augustus 2018

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 21 augustus 2018 De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 21 augustus 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een prima dag. In de loop van de dag werd het warmer, een beetje benauwd zelfs en wat mij betreft had er iets

Nadere informatie

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE Beleidsplan IVN Deventer 2013-2014 Het bestuur van IVN-Deventer wil met dit beleidsplan haar visie en missie uiteen zetten en van daaruit haar plannen voor

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014 Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek Februari 2014 Het is begonnen. Misschien iets vroeger dan anders, maar de laatste zonnige dagen levert al baltsgedrag op van buizerds. Het is dan ook deze soort

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 8 augustus Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 8 augustus Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 8 augustus 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Dit keer fietste ik met gemengde gevoelens richting De Wiershoeck. Het was bewolkt, dat was niet erg, maar in de loop

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

Nieuwsbrief 21 van RAVON Afdeling Utrecht Juli 2016

Nieuwsbrief 21 van RAVON Afdeling Utrecht Juli 2016 Nieuwsbrief 21 van RAVON Afdeling Utrecht Juli 2016 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een nieuwsbrief naar de RAVON waarnemers

Nadere informatie

Nieuwsbrief IVN-KNNV Januari 2015

Nieuwsbrief IVN-KNNV Januari 2015 Nieuwsbrief IVN-KNNV Januari 2015 Overleden Ons bereikte het bericht dat Gosse Hofman, lid van de Vogelwerkgroep van de KNNV Assen op 10 januari is overleden op 92 jarige leeftijd. Gosse die als een humorvolle

Nadere informatie

mei 2018 The Links Valley Natuurgolfterrein The Links Valley

mei 2018 The Links Valley Natuurgolfterrein The Links Valley mei 2018 The Links Valley Natuurgolfterrein The Links Valley THE LINKS VALLEY, GOLFBAAN OF NATUURTERREIN? Het is lastig te zeggen of The Links Valley nu meer golfbaan is of natuurterrein. Feitelijk bestaat

Nadere informatie

Notitie tbv. werkgroep praktisch natuur beheer Beheer Staatsbosbeheer. Onderhoud van deze twee poelen door wg pn ivn nijmegen

Notitie tbv. werkgroep praktisch natuur beheer Beheer Staatsbosbeheer. Onderhoud van deze twee poelen door wg pn ivn nijmegen Notitie tbv. werkgroep praktisch natuur beheer Beheer Staatsbosbeheer. Onderhoud van deze twee poelen door wg pn ivn nijmegen 1. Poel in Alverna praktisch natuurbeheer Bezoek #) aan de poel in het gebied

Nadere informatie

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan Vogels kijken met de vogelwerkgroep Amsterdan Amsterdam en omstreken is een verrassend gevarieerd gebied voor wie er oog voor heeft. Ook vogels weten dat te waarderen. Overal komen vogels voor; in parken

Nadere informatie

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Heidebeheer en fauna Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Inleiders: Jap Smits (Staatsbosbeheer) en prof. dr. Henk Siepel (Alterra-WUR) De Strabrechtse Heide is een

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide 2010 Mark Klerks November 2010 Inleiding: Het jaar 2010 kwam maar langzaam op gang. Vooral het voorjaar was

Nadere informatie

Foto s der natuur, biodiversiteit

Foto s der natuur, biodiversiteit Zoals u wellicht heeft gemerkt is 2010 het internationale jaar van de biodiversiteit. Met mijn fotoproject hoop ik het bewustzijn van biodiversiteit te verbeteren, want Biodiversiteit is leven Foto s der

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Blij met hei Groep 3-4

Voorbereiding post 3. Blij met hei Groep 3-4 Voorbereiding post 3 Blij met hei Groep 3-4 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 3: Blij met hei, voor groep 3 en 4. Inhoud: Algemeen Verhaal over de infoborden

Nadere informatie

Eindopdracht Natuurbeheer en inrichting TB43B

Eindopdracht Natuurbeheer en inrichting TB43B Taak Eindopdracht Natuurbeheer en inrichting TB43B resultaat Je krijgt inzicht in beheer- en onderhoudsmaatregelen voor een aantal natuurtypen vooraf Bestudeer boek Ecologisch groenbeheer werktijd 4 weken

Nadere informatie

De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo

De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo Inhoudsopgave Deel 3: De schaapskudde van Hoog-Buurlo 1. Aanmeldgegevens 2. Achtergrondinformatie Hoog-Buurlo

Nadere informatie

een overzicht van beschermde en bedreigde dier- en plantensoorten Ruud, spaar ons mooie Keersopdal!

een overzicht van beschermde en bedreigde dier- en plantensoorten Ruud, spaar ons mooie Keersopdal! een overzicht van beschermde en bedreigde dier- en plantensoorten Ruud, spaar ons mooie Keersopdal! 2 VOORWOORD De laatste jaren is er door het waterschap De Dommel en door Staatsbosbeheer stevig geïnvesteerd

Nadere informatie

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw Boomleeuwerik Leeft in droge, schrale heidevelden met losse boompjes en boomgroepen. Broedt ook in jonge aanplant van naaldbos (spar of den). Gierzwaluw Broedt onder daken van oudere gebouwen in Roermond.

Nadere informatie

TOP NATUUR IN BEERZE. ROUTE 4,3 km

TOP NATUUR IN BEERZE. ROUTE 4,3 km TOP NATUUR IN BEERZE ROUTE 4,3 km 20 18 We zijn trots dat we acht gebieden beheren die zijn aangewezen als Natura2000. Gebieden die bij de top van de Europese natuur horen. Op deze route ontdek je Beerze.

Nadere informatie

Notulen Algemene ledenvergadering, in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam op 23 maart 2013

Notulen Algemene ledenvergadering, in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam op 23 maart 2013 Notulen Algemene ledenvergadering, in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam op 23 maart 2013 Leden Aanwezig: Bestuur Aanwezig: Afwezig 21 leden (incl. bestuur) Joost Tinbergen (voorzitter) Peter Milders

Nadere informatie

Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen

Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen 1. Inleiding In het dichtbebouwde Vlaanderen zijn bermen overal te vinden. Meestal vervullen ze een vrij belangrijke ecologische rol,

Nadere informatie

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Bescherming Weidevogels Zuid-Holland 2018 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Dit jaarverslag is tot stand gekomen in samenwerking met 17 actieve weidevogelgroepen

Nadere informatie

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9.

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9. Het ei inhoud. Kom jij uit een ei? 3. Dieren uit een ei. 5 3. Vogels 7 4. Vissen 8 5. Insecten 0 6. Spinnen 3 7. Reptielen 4 8. Kikkers en padden 5 9. Filmpje 6 Pluskaarten 7 Bronnen en foto s 9 Colofon

Nadere informatie

De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra

De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra Atlasproject 2013-2015 aanleiding en ambities Opkomende wintervogel Hoe gaat het met? Veranderingen in de

Nadere informatie

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder Nachtvlinders Wist je dat er 2 groepen vlinders zijn? De ene groep noemen we dagvlinders, de andere groep noemen we nachtvlinders. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt heel simpel: dagvlinders

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2012

BMP rapport Gat van Pinte 2012 BMP rapport Gat van Pinte 2012 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Juli 2012 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2012 Inhoud: Pagina 1. Inleiding 3 2. Gebiedsbeschrijving 3 3. Telrondes 3 4. De looproute 4 5.

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Blij met hei Groep 3-4

Voorbereiding post 3. Blij met hei Groep 3-4 Voorbereiding post 3 Blij met hei Groep 3-4 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 3: Blij met hei, voor groep 3 en 4. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkblad Opruimen

Nadere informatie

Grasland en Heide. Hoofdstuk 2.2 en 2.4

Grasland en Heide. Hoofdstuk 2.2 en 2.4 Grasland en Heide Hoofdstuk 2.2 en 2.4 Planning Grasland Voedselweb opdracht Heide Voedselweb opdracht Grasland Grasland is een gebied van enige omvang met een vegetatie die gedomineerd wordt door grassen

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 oktober Beste natuurliefhebber/-ster

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 oktober Beste natuurliefhebber/-ster De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 oktober 2016 Beste natuurliefhebber/-ster Het was een prachtige dag en ik was graag ook na de excursie nog een paar uurtjes op de tuin gebleven, maar dat zat er

Nadere informatie

LANGENHOLTE: TOPNATUUR

LANGENHOLTE: TOPNATUUR LANGENHOLTE: TOPNATUUR ROUTE 18 km 20 19 Een prachtige fietstocht langs de uiterwaarden van de Vecht en 'Buitenlanden Langenholten', een nat en ruig natuurgebied waar in het voorjaar wilde kievietsbloemen

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur 3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur Activiteiten en bereik 2011: Vrije bezoekers: 23.119 NME activiteiten: 1046 Avonturenclubs: 1474 Speciale doelgroepen 20 Openbare

Nadere informatie

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen.

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. Tekeningen Ciel Broeckx, juni 2010. 1 De Europese Unie heeft in 2002 afgesproken om het verlies aan biodiversiteit

Nadere informatie

Datum: 29 september Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: 29 september Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: 29 september 2018 Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen ochtendexcursie Gids: Pim Vanmorgen had ik de eer om met Monique en zeven van haar vriendinnen op stap te gaan in het meest uitgestrekte

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland 2013 is door Vogelbescherming Nederland en Sovon uitgeroepen tot het Jaar van de Patrijs. Deze fraaie vogel is de laatste decennia sterk afgenomen (-95%).Ten

Nadere informatie

A F D E L I N G O O S T - A C H T E R H O E K

A F D E L I N G O O S T - A C H T E R H O E K KNNV A F D E L I N G O O S T - A C H T E R H O E K NOTULEN Jaarvergadering 7 maart 2016 PAGINA 2 VAN 5 Aanwezig van het bestuur: Ed Grotenhuis Marije van Weperen Ron Krabben Fred Bos Hannie Waalders Voorzitter

Nadere informatie

De Patrijs, klant van berm en akkerrand.

De Patrijs, klant van berm en akkerrand. De Patrijs, klant van berm en akkerrand. Lesbrief met kleurwedstrijd voor de groepen 5, 6 en/of 7 van de basisscholen van de gemeente Heeze-Leende. Je vult de antwoorden op de vragen in op de achterzijde

Nadere informatie

Aanvullend natuuronderzoek TATA. tbv tijdelijke natuur

Aanvullend natuuronderzoek TATA. tbv tijdelijke natuur Aanvullend natuuronderzoek TATA tbv tijdelijke natuur 2017 Aanvullend natuuronderzoek TATA tbv tijdelijke natuur C. van den Tempel & V. Ronde 2017 Projectleider Afdeling Opdrachtgever Financiering Foto

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

Even (nou even..) bijpraten

Even (nou even..) bijpraten Even (nou even..) bijpraten Reageren? info@collectiefnhz.nl Meer informatie, ook persoonlijke documenten: www.collectiefnhz.nl Beste leden van Collectief Noord-Holland Zuid, De drukke tijd is voor iedereen

Nadere informatie

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Dassenwerk WERKBLAD OPDRACHTEN Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je gaat een onderzoek doen in een klein gebied van Nationaal

Nadere informatie

Vereniging Vrienden van Den Haag HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Vereniging Vrienden van Den Haag HUISHOUDELIJK REGLEMENT Vereniging Vrienden van Den Haag Uitgave Redactie Vereniging Vrienden van Den Haag Jaap Trouw Status Definitief (ALV 20 november 2012) Versie 2.0 Vereniging Vrienden van Den Haag pagina 1 van 6 Leden Artikel

Nadere informatie