DUURZAME ENERGIE IS OOK TOOLKIT: KLIMAAT & ENERGIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DUURZAME ENERGIE IS OOK TOOLKIT: KLIMAAT & ENERGIE"

Transcriptie

1 DUURZAME ENERGIE IS OOK TOOLKIT: KLIMAAT & ENERGIE GP/Til

2 GP/Beentjes Deze toolkit is voor alle Greenpeace-vrijwilligers. Hij staat vol tips en ideeën om met de onderwerpen klimaat & energie aan de slag te gaan. Je leest wat de doelen van Greenpeace met betrekking tot dit onderwerp zijn en wat Greenpeace doet om deze te bereiken. Maar belangrijker nog, want daar gaat het bij deze toolkit om: hoe kun jij bijdragen aan het bereiken van deze doelen? Wat kun je zelf doen, individueel of met je lokale groep? > DOELEN Wat Greenpeace wil bereiken Wereldwijd krijgen mensen steeds meer te maken met de verwoestende gevolgen van klimaatverandering, zoals droogtes en overstromingen. Het is tijd voor een energierevolutie: geen kern en kolen, maar zon en molen. Als we schone energie slim inzetten, kunnen we klimaatverandering stoppen. Door schone energiebronnen te gebruiken, voorkomen we ook dat onze kinderen worden opgezadeld met gevaarlijk radioactief afval. Een win-winsituatie! STRATEGIE: WAT GREENPEACE NEDERLAND DOET ONDERZOEK We kunnen klimaatverandering stoppen! In ons Energy [R]evolution Scenario laten we zien hoe DE STAND VAN ZAKEN IN NEDERLAND de wereld binnen enkele decennia kan draaien op Er zijn zes kolencentrales in gebruik en drie schone energie. in aanbouw. In Borssele staat onze tot nu toe enige kerncentrale. In 2011 werd 10 procent van de geproduceerde stroom opgewekt met behulp van hernieuwbare bronnen. Biomassa, plantaardig materiaal dat wordt verstookt, werd hierbij het meest gebruikt, gevolgd door wind. Zonne-energie en waterkracht dragen nog weinig bij aan onze energievoorziening. Er zijn maar weinig Europese landen die zo weinig groene stroom produceren als Nederland. Duitsland zit bijvoorbeeld al op ruim 25 procent en Denemarken zelfs op meer dan 30 procent. Om te voldoen aan het klimaatbeleid van de EU, moeten we in 2020 zo n 35 procent van onze stroom opwekken uit hernieuwbare bronnen. OVERLEG We praten met politici en bedrijven om hen te overtuigen dat schone energie de toekomst heeft. ACTIE Als bedrijven of overheden hun verantwoordelijkheid niet nemen, komen we in actie. Met spectaculaire en geweldloze activiteiten leggen we milieumisstanden bloot. JURIDISCH Met behulp van juridische procedures strijden we onder andere tegen de drie kolencentrales die Nederland rijker dreigt te worden. PUBLIEK Er is zo veel dat mensen zelf kunnen doen om hun steentje bij te dragen; van de verwarming een graadje lager zetten tot zonnepanelen installeren. Door voorlichting proberen we mensen te laten zien dat ze de macht hebben om de wereld te veranderen.

3 GP/Beentjes Of je nu het liefst alleen opereert of samen met anderen, bijvoorbeeld je lokale Greenpeace-groep: jij kunt meewerken aan een gezond klimaat. > STARTEN Publiek. De meeste invloed heb je natuurlijk op jezelf! Een makkelijke manier om zelf effectief bij te dragen aan een schone(re) toekomst is overstappen op een energieleverancier die 100 procent schone energie aanbiedt. Daarnaast zijn er talloze verrassende manieren om energie te besparen. Extra tip: onderzoek de mogelijkheden om samen met buurtgenoten zonnepanelen te plaatsen of zelfs een windmolen aan te schaffen. Je kunt alleen of gezamenlijk een aandeel kopen in zonnepanelen of windmolens in de buurt er zijn verschillende coöperaties die dit aanbieden. Alle vrijwilligers. Altijd Thuis Kijk op voor de meest actuele informatie over de schoonste energieleveranciers.

4 GP/Langrock START Overleg. Misschien voelt het alsof de politiek niet te bewegen is, maar je hebt meer macht dan je denkt. Je hebt inspraak op verschillende niveaus, zowel lokaal, in je eigen woonplaats, als provinciaal en landelijk. Soms kun je een bezwaarschrift of zienswijze indienen tegen een vervuilend energieproject. Daarnaast kun je (kritische) vragen stellen aan politici, bijvoorbeeld in een brief of Twitterbericht. Het werpt misschien niet meteen vruchten af, maar als we allemaal onze stem laten horen, kunnen we veel bereiken. Alle vrijwilligers, zeker als je interesse in politiek hebt en graag met je buurt bezig bent. Dat verschilt; soms is er een bepaalde periode waarin inspraak mogelijk is, soms niet. Veel kan vanuit je eigen huis, maar soms gaat het om het stellen van vragen bij bijvoorbeeld een gemeentelijke bijeenkomst. Bij de meest belangrijke inspraakmomenten krijg je van ons een oproep. Probeer, als je dat leuk vindt, zelf in de gaten te houden wat er in je gemeente of provincie speelt. In lokale krantjes staan vaak aankondigingen van projecten waarbij inspraak mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld uitzoeken waar de stroom voor de plaatselijke straatverlichting en gemeentediensten vandaan komt. Vraag je gemeente te kiezen voor groene stroom die bijdraagt aan de bouw van extra zonne- en windenergieprojecten. In je buurt zijn er vast meer mensen die je willen helpen. Samen staan we sterker! Om mensen te overtuigen, is het is altijd handig informatie en feiten voorhanden te hebben: - Slecht voor het milieu: kolencentrales, schaliegasboringen en CO2 opslag. - Goed voor het milieu: wind, zon, aardwarmte. LET OP: Je kunt best eerlijk zeggen dat je vrijwilliger bij Greenpeace bent, maar dat is niet noodzakelijk, en niet altijd krachtiger. Soms werkt het beter om te zeggen dat je je als inwoner zorgen maakt.

5 GP/Forte Overleg/publiek. Van binnenuit verandering teweegbrengen: een goede manier om de wereld weer een stukje mooier te maken! Een logische plek om te beginnen is je bedrijf of onderwijsinstelling. Feitje: van alle stroom die in Nederland wordt verbruikt, slurpen hogescholen en universiteiten maar liefst 4 procent op. Het zou een flinke winst zijn als al die instituten zouden overstappen op groene stroom. Je project om je organisatie of instelling te vergroenen, kun je zo groot of klein maken als je wilt. START Alle werkende vrijwilligers, studenten, promovendi en docenten. Het hele jaar door. Maar er zijn momenten die zich beter lenen dan anderen, bijvoorbeeld als je organisatie verhuist naar een nieuw gebouw. Universiteiten, hogescholen en bedrijven. Vraag na welke mensen binnen jouw organisatie of instelling over bedrijfsvoering gaan en maak een afspraak om de feiten boven tafel te krijgen. Weet je de verantwoordelijke persoon niet direct te overtuigen? Er zijn vast meer collega s, studenten en docenten die jouw initiatief steunen. Plaats een oproep op intranet of in de school of universiteitskrant en probeer studentenverenigingen te mobiliseren. Je kunt ook zelf een duurzaamheidscommissie beginnen. Zoek uit waar jouw organisatie/instelling stroom vandaan haalt en welke andere duurzaamheidsinitiatieven zijn genomen. Zorg dat je paraat hebt welke energieleveranciers écht groen zijn. Die informatie vind je hier: Indien nodig: maak een plannetje voor de overstap naar groene energie en/of meer duurzaamheidsmaatregelen. Bied aan dat je zelf veel van het uitzoekwerk doet, zodat je het zo makkelijk mogelijk maakt voor jouw bedrijf/school. En er zijn nog veel meer manieren om jouw organisatie/iinstelling te vergroenen. Wordt er bijvoorbeeld gedaan aan het scheiden van afval? Staat de printer standaard op dubbelzijdig printen ingesteld? Je kunt ook proberen plastic koffie en theebekertjes te laten vervangen door kartonnen bekertjes met het FSC-keurmerk. De mogelijkheden zijn eindeloos!

6 GP/Beentjes START Publiek/overleg. Vrijwilligers van lokale groep Groningen hadden zin in een feestje. Ze zochten contact met een dansclub en organiseerden samen het feest Beat(s against) coal. Al dansend protesteerden ze tegen de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven. Met de club hadden ze afgesproken dat 70 procent van de winst van die avond naar de verduurzaming van het clubgebouw ging. Zo stapte de uitgaansgelegenheid over op groene stroom en werd er een concreet plan opgesteld voor een slimmere en zuinigere energievoorziening. Alle vrijwilligers, vooral als je houdt van netwerken en organiseren. Hele jaar. Bij jou in de buurt. Zoek in jouw buurt een uitgaansgelegenheid die wel in is voor een duurzaam feestje en samen met jou wil denken over hoe de club kan worden vergroend. Organiseer samen een benefietavond die in het teken staat van duurzame energie. Kijk hier voor de aanpak van lokale groep Groningen.

7 GP/Robinson Publiek. Ken je de Engelse uitdrukking carrot or stick? In plaats van een boycot (de stick), kun je ook kiezen voor de positieve carrot! In een carrotmob biedt een grote groep mensen aan om hun geld uit te geven bij één bedrijf. Als tegenprestatie verbetert dat bedrijf iets waar die mensen om vragen. Door met een grote groep mensen af te spreken op dezelfde dag hetzelfde product te kopen, kun je bedrijven motiveren om daar een duurzame beloning tegenover te zetten. Een mooie manier om jouw omgeving te verduurzamen en lokale bedrijven te ondersteunen! START Alle vrijwilligers. Zeker als je het leuk vindt om mensen in je omgeving te mobiliseren en duurzaamheid in je eigen omgeving wil stimuleren. Een carrotmob kan altijd! Een leuk idee is om zo n initiatief te koppelen aan een speciale (feest)dag. Denk aan chocoladeletters met Sinterklaas of eieren met Pasen. Bij jou in de buurt. Stel eerst een actieplan op. Welk bedrijf ga je benaderen en welke beloning vraag je van ze? Je kunt bijvoorbeeld vragen of je lokale supermarkt een percentage van de winst van die dag investeert in de aanschaf van spaarlampen. Vervolgens is het belangrijk een grote groep mensen te mobiliseren. Vraag mensen in je omgeving om mee te doen, maak een activiteit aan op GreenWire en verspreid je idee via lokale media, sociale media of posters in de buurt. Kijk hier voor meer informatie over een carrotmob: https://carrotmob.org Of zie deze video van een succesvolle carrotmob: Stichting Greenpeace Nederland / Postbus 3946 / 1001 AS Amsterdam / t / f / servicedesk

8 GP/Reynaers

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening De 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening BEKENDHEID EUROPESE ENERGIEDOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Duurzaamheidsagenda Nieuwegein

Onderzoek Inwonerspanel: Duurzaamheidsagenda Nieuwegein 1 (33) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 18 december kregen de panelleden van 19 jaar en ouder (1.081 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Een stap-voor-stap gids voor klimaatactivisten

Een stap-voor-stap gids voor klimaatactivisten Een stap-voor-stap gids voor klimaatactivisten GO FOSSIL FREE Dit handboek is een stap-voorstap gids om met jouw lokale Fossil Free campagne het verschil te maken. De adviezen in dit handboek zijn te gebruiken

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2 Maak je startende onderneming tot een succesvolle onderneming 2013 enjee.nl 2 Voorwoord Even voorstellen Van hobby naar eigen bedrijf Mijn naam is, oprichter en eigenaar van adviesbureau enjee. Ik adviseer

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Kinderparticipatie. Hoofdstuk 14

Kinderparticipatie. Hoofdstuk 14 176 In samenwerking met Marja van Dijk, JSO expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding. 177 Het is woensdagmiddag. Een aantal jongens en meisjes in de groep wil voetballen. Helaas is de bal

Nadere informatie

Gerry Grooten Henri Naaijer Wilmer Porte Christian van Urk. Voor een energieneutraal Eexterveenschekanaal ADVIESRAPPORT DUURZAAM EEXTERVEENSCHEKANAAL

Gerry Grooten Henri Naaijer Wilmer Porte Christian van Urk. Voor een energieneutraal Eexterveenschekanaal ADVIESRAPPORT DUURZAAM EEXTERVEENSCHEKANAAL Gerry Grooten Henri Naaijer Wilmer Porte Christian van Urk Voor een energieneutraal Eexterveenschekanaal ADVIESRAPPORT DUURZAAM EEXTERVEENSCHEKANAAL Voor een energieneutraal Eexterveenschekanaal Auteurs:

Nadere informatie

Verantwoording Beoordeling Duurzaamheid Energiebedrijven

Verantwoording Beoordeling Duurzaamheid Energiebedrijven Verantwoording Beoordeling Duurzaamheid Energiebedrijven & Doel en afbakening Doel van de beoordeling Deze beoordeling is erop gericht de consument (keuze)informatie te geven over de duurzaamheid van stroomleveranciers

Nadere informatie

Fondsenwervingsgids. Sponsor je project! www.projects-abroad.be mail@projects-abroad.be 0032 (0) 38 08 30 52

Fondsenwervingsgids. Sponsor je project! www.projects-abroad.be mail@projects-abroad.be 0032 (0) 38 08 30 52 Fondsenwervingsgids Sponsor je project! www.projects-abroad.be mail@projects-abroad.be 0032 (0) 38 08 30 52 www.projects-abroad.nl info@projects-abroad.nl 0031 (0) 78 613 13 56 Inleiding Heel erg leuk

Nadere informatie

Informatiebrochure DE OPWEKKER. Investeer in windenergie en ontvang 10 jaar schone stroom

Informatiebrochure DE OPWEKKER. Investeer in windenergie en ontvang 10 jaar schone stroom 1 Informatiebrochure DE OPWEKKER Investeer in windenergie en ontvang 10 jaar schone stroom 2 Raedthuys Opwekker 3 Zeker van windstroom, nu én in de toekomst Je kunt niet leven van de wind is een vreemde

Nadere informatie

Cultuur opbouwen: open en veilig

Cultuur opbouwen: open en veilig Hoofdstuk 10 83 HOOFDSTUK 10 Cultuur opbouwen: open en veilig Het rommelt een beetje in de groep van Joel. De kinderen zijn vaak onrustig, luisteren matig en werken maar weinig mee. Joel vermoedt dat dit

Nadere informatie

debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start

debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start winnen met debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start Ischa Meijer Journalist De meeste mensen hebben hun eigen mening uit het hoofd geleerd Uitgave 2012 voorwoord Deze reader

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

11. Zet greenwashers in hun hemd 12. laat je supergeld voor jou spreken 13. Word lid van FairFin

11. Zet greenwashers in hun hemd 12. laat je supergeld voor jou spreken 13. Word lid van FairFin Mijn Checklist: 1. Wat doet jouw geld? 2. Kies je bank bewust 3. Open een duurzame spaarrekening 4. Doe een duurzame spaarrekening kado 5. Bedenk of je wilt beleggen 6. Kies je verzekering bewust 7. Geef

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat?

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Dilemma's bij dementie. Handleiding voor het gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen

Nadere informatie

Alleen als uw kind zich veilig voelt, kan het worden wie het is

Alleen als uw kind zich veilig voelt, kan het worden wie het is Beste ouders en verzorgers. Voor de vakantie zijn we begonnen met een aanpak om het op en rond onze school voor kinderen nog veiliger te maken. Nu, na de vakantie, pakken we de draad met veel élan weer

Nadere informatie

Dit ebook is een uitgave van Supair Marketing

Dit ebook is een uitgave van Supair Marketing INHOUD Voorwoord Pagina 3 Introductie Pagina 4 SEO Mythes Pagina 5 Conclusie Pagina 22 Het Team Pagina 23 VOORWOORD In het afgelopen decennium van SEO hebben we een opmerkelijke verandering waargenomen

Nadere informatie

Als je niet kunt delen, kan je ook niet vermenigvuldigen Door: Marja Ruigrok

Als je niet kunt delen, kan je ook niet vermenigvuldigen Door: Marja Ruigrok Als je niet kunt delen, kan je ook niet vermenigvuldigen Door: Marja Ruigrok Iedereen die me een beetje kent, weet dat de titel van dit hoofdstuk mijn motto is. Het geldt voor kennis, winst en zeker voor

Nadere informatie

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl 1. Bewust en onbewust gedrag De meeste mensen houden hun voornemens niet vol, en zeker niet

Nadere informatie

Sjaak de Ligt. Directeur, Trees for All

Sjaak de Ligt. Directeur, Trees for All Sjaak de Ligt Directeur, Trees for All Werken aan balans Mijn ideale wereld is er één die in balans is. Los van wereldvrede en economie, die natuurlijk ook belangrijk zijn, is daar voor mij sprake van

Nadere informatie