Instituut voor natuur educatie & duurzaamheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Instituut voor natuur educatie & duurzaamheid"

Transcriptie

1 Instituut voor natuur educatie & duurzaamheid 29 e jaargang nr. 1 voorjaar 2013

2 HET BESTUUR Voorzitter: Monique Wyfker Duinen EA Oostvoorne Tel: monique.wyfker@planet.nl Secretaris: Marianne Blanken Duinen EA Oostvoorne Tel: marianneblanken@hetnet.nl Penningmeester en ledenadministratie: Erik de Boer Donjonweg AJ Oostvoorne Tel: erik.adeboer@kpnmail.nl Public Relations: Bestuursfunctie vacant. Redactie: Gerard Dingemanse callas4@xs4all.nl Anneke Nijholt Zoutziederstraat AZ Brielle Giro t.n.v. IVN Voorne-Putten-Rozenburg Contributie 2013: Leden: n.n.t.b. Gezinslid: n.n.t.b. Wat is het IVN? Het IVN heeft in Nederland meer dan 170 afdelingen met bijna leden. Overwegend vrijwilligers, maar ook beroepskrachten zetten zich in om door middel van voorlichting, educatie en op de natuur gerichte activiteiten inzicht te geven in de schoonheid van de natuur en begrip te kweken voor de bescherming van het milieu. Het volgende koekoeksei zal rond half juni 2013 verschijnen, daarom ontvangen wij uw kopij en foto s graag vóór 31 mei Indien mogelijk lettertype tahoma 14, en graag gestuurd als bijlage. Website:

3 Voorwoord van de voorzitter Beste IVN-ers, Tot mijn grote verrassing is er dit weekend veel sneeuw gevallen. Heerlijk gewandeld door het duin onder een strakblauwe lucht met een lekker zonnetje erbij. Vorige week hebben we met het IVN-bestuur vergaderd. De onderwerpen die aan de orde kwamen zijn in dit Koekoeksei te lezen, maar een paar zaken wil ik nog even noemen. Ria Mellegers heeft besloten om te stoppen met haar bestuursfunctie (Public Relations). Zij heeft lang deel uitgemaakt van het IVN-bestuur en samen met haar man Wim de redactie van het Koekoeksei verzorgd. Gelukkig hebben we Mariëtte de Kreij bereid gevonden om Ria op te volgen. Op 2 maart dragen we haar graag voor tijdens de Algemene Afdelingsvergadering. Op woensdagavond 20 maart is er weer een thema-avond, dit keer over duurzaamheid. Er komen interessante sprekers en de maaltijd zal ongetwijfeld weer verrukkelijk zijn! Op zaterdag 20 april is onze vereniging gastheer tijdens de regionale ledendag die gehouden wordt in het bezoekerscentrum. IVN-ers uit Zuid-Holland en Zeeland worden ontvangen in ons gebied. Wij verzorgen de excursies, maar ook een aantal lezingen en workshops. Uiteraard is een aantal eerste zaterdag van de maand activiteiten ingevuld. Deze keer is er een bestemming bij waar we met het IVN al in tijden niet zijn geweest: het Arboretum Trompenburg. Je ziet het, je kunt deelnemen aan interessante, leuke en gezellige activiteiten. Ik verheug me erop om jou tijdens de activiteiten te zien! Hartelijke groet, Monique

4 Oostvoorne, februari 2013 Uitnodiging algemene ledenvergadering Geachte IVN-er/-ster, Het bestuur van IVN afdeling Voorne-Putten-Rozenburg nodigt alle leden uit tot het bijwonen van de jaarvergadering op zaterdag 2 maart 2013 in het bezoekerscentrum Tenellaplas te Rockanje. Aanvang: 9.30 uur; einde ongeveer uur. In het eerste gedeelte van de vergadering zullen de jaarstukken behandeld worden. De statuten en het huishoudelijk reglement liggen ter inzage bij het bestuur. AGENDA: uur: Opening door de voorzitter. 2. Notulen jaarvergadering 3 maart 2012 (bijgevoegd). 3. Jaarverslag 2012, financieel verslag 2012, begroting Benoeming nieuw kascontrolecommissielid. Momenteel: Albert Roodink en Wim van den Hoonaard. Ben Kuipers is reserve. 5. Bestuursverkiezing. Ria Mellegers treedt terug als bestuurslid. Het bestuur stelt Mariëtte de Kreij voor als nieuw bestuurslid. Eventuele tegenkandidaten kunnen zich aanmelden via m.blanken@hetnet.nl 6. Plannen voor dit jaar. 7. Communicatie leden. 8. Rondvraag PAUZE 9. Presentatie Natuur in Tanzania door Gerard Dingemanse 10. Afsluiting

5 Verslag Algemene ledenvergadering IVN afdeling Voorne-Putten-Rozenburg 3 maart 2012 in het bezoekerscentrum Tenellaplas te Rockanje Aanwezig: Jan Alewijn Dijkhuizen, Ben Kuipers, Monique Wyfker, Gerard Dingemanse, Ria & Wim Mellegers, Yvonne Röntgen, Albert Roodink, Simone Jongepier, Jannie Silvius, Eline Vis, Marianne en Martien Blanken, Erik de Boer, Wim van den Hoonaard, Gerda Hos, Anneke Nijholt Afgemeld: Julius Röntgen, Marty Duyve, Siem Snijders 1. Opening De voorzitter Monique Wyfker opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. 2. Verslag vorige vergadering De notulen van de vorige vergadering worden goedgekeurd. 3. Jaarverslag 2011 Jaarverslag wordt goedgekeurd. 4. Financieel verslag 2011 en begroting 2012 De kascontrolecommissie, bestaande uit Albert Roodink en Gerda Hos, zij hebben de boeken gecontroleerd en goedgekeurd. Eline presenteert de begroting voor Het lidmaatschap wordt 18,25 en 3 voor gezinsleden. De vergadering verleent de penningmeester decharge. 5. Nieuwe kascontrolecommissie De kascontrolecommissie voor 2012 bestaat uit Albert Roodink en Wim van den Hoonaard. Ben Kuipers is reserve. 6. Bestuursverkiezing Eline Vis treedt terug als bestuurslid. Het bestuur stelt Erik de Boer voor als nieuw bestuurslid. Er zijn geen tegenkandidaten aangemeld. De vergadering gaat akkoord met de benoeming.

6 7. Plannen voor 2012 Maandelijkse excursies, elke eerste zaterdag van de maand. Het uitbrengen van het Koekoeksei 4 maal per jaar. Kindermiddagen, 7 gepland. Cursussen in samenwerking met KNNV. Weekend naar Zeeuws Vlaanderen en excursie Verdronken land van Saeftinghe. Er worden meerdere (2) avonden georganiseerd zoals Overleven in de winter, waarbij leden een presentatie geven. Er worden 2 postentochten georganiseerd, 22 april en 16 september. Samenwerking KNNV wordt besproken en in het algemeen als positief ervaren. 8. Rondvraag Marty verzorgt altijd tijdens de jaarvergadering de zelfgebakken taart bij de koffie. Zij heeft zich echter wegens omstandigheden afgemeld. Wij wensen haar het allerbeste. 10. Sluiting Om uur sluit de voorzitter het officiële gedeelte van de vergadering. Na de koffie met koek geeft Wim Prins een presentatie over de grote grazers.

7 JAARVERSLAG 2012 Leden Op 31 december 2012 telde onze afdeling 92 leden leden leden leden leden leden leden leden leden leden Bestuur De samenstelling van het bestuur op 31 december 2012 is: Voorzitter: Secretaris: Penningmeester: Public Relations: Monique Wyfker Marianne Blanken Erik de Boer Ria Mellegers Redactie Koekoeksei: Website: Gerard Dingemanse en Anneke Nijholt Martien Blanken IVN-excursies De volgende excursies vonden op de eerste zaterdagen van de maand plaats: Zaterdag 7 januari: Nieuwjaarswandeling Een lekkere wandeling richting Groene strand en Oostvoornse meer. Zaterdag 4 februari: Brouwersdam en omgeving Met de auto richting Zeeland. Zeehonden en zeevogels bij de Brouwersdam. Overal ganzen. Zaterdag 7 april: Stinzenplanten in Mildenburg Een goede periode om deze planten te bewonderen in de stinzentuin. Zaterdag 5 mei: Kwade Hoek Welke invloed hebben zee en wind op de vorming van dit dynamische duingebied.

8 Zaterdag 2 juni: Roeien in de Biesbosch Een altijd mooie en enerverende tocht door dit unieke oude zoetwatergetijdengebied. Zaterdag 7 juli: Slikken van Voorne Een dynamisch kustlandschap waarin door getijdewerking geulen en zandplaten worden gevormd. Zaterdag 4 augustus: Panpad Wat is het resultaat na een paar jaar van de enorme inspanning om dit duingebied zijn oorspronkelijke vorm terug te geven? Zaterdag 1 september: Hartelpark Een gevarieerd park aan de noordrand van Spijkenisse, dat een groene buffer vormt tussen industrie en stad. Zaterdag 6 oktober: Paddenstoelen Genieten van de mooie herfstkleuren in het Mildenburgbos en van de vele en bijzondere paddenstoelen. Zaterdag 3 november: Het eiland Tiengemeten Mooie nieuwe natuur, met de poëtische namen Weemoed, Weelde en Wildernis. Zaterdag 1 december: Snertwandeling Brede Water Het Brede Water een mooie wandeling, met mooie uitkijkpunten.

9 Andere activiteiten Algemene ledenvergadering Algemene ledenvergadering werd dit jaar afgesloten met een presentatie de grote grazers door Wim Prins. Thema-avonden Thema: Overleven in de winter Met lezingen van Wim van den Hoonaard en Tanja Houweling. De avond werd gestart met een gezamenlijke maaltijd. Deze keer werden overheerlijke stamppotten geserveerd. Vogels Na een gezellige gezamenlijke maaltijd, lezingen over vogels in onze omgeving door Ad van den Berge en vogels op IJsland door Martien Blanken. Excursies Zuid-Hollands Landschap Voor het leiden van excursies worden regelmatig natuurgidsen van het IVN ingezet. In 2012 zijn in de vakantiemaanden juli en augustus vaste excursies op woensdag en zondag georganiseerd. Postentochten In samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap zijn educatieve postentocht georganiseerd. Negen posten worden door vrijwilligers van het IVN bemand. Deze postentochten worden door Simone Jongepier en Jan Alewijn Dijkhuizen georganiseerd. Ook in september is een tweede postentocht georganiseerd. Eén van de publiekstrekkers was een hoogwerker op de Sipkeslag van waaruit men een mooi uitzicht had over de Duinen van Voorne.

10 Weekend Zeeuws Vlaanderen Locatie: familiehuis recreatiepark De Vogel in Hengstdijk Excursies: Waterwingebied tussen Clinge en Heikant Sint Jansteen met gidsen Fonny en Josef, stichting Het Zeeuwse Landschap. Het Verdronken Land van Saeftinghe, vanaf bezoekerscentrum Emmadorp, gidsen Erik en Dick. Dorp Retranchement, het Zwin en over de dijk van de Westerschelde richting Breskens. Vogelcursus IVN en KNNV hebben samen een vogelcursus voor de beginnende vogelaar verzorgd. De belangstelling was groot; er waren meer gegadigden dan plaatsen! De cursus werd door de deelnemers zeer positief geëvalueerd. De samenwerking is de organisatoren goed bevallen, in de toekomst zullen meerdere cursussen volgen.

11 Jeugdactiviteiten Dit jaar zijn er verschillende kindermiddagen georganiseerd door het IVN en het Zuid-Hollands Landschap. De woensdagmiddagen zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De middagen worden kort na de aankondiging in de regionale pers gepubliceerd. Simone Adriaanse heeft de kindermiddagen, bijgestaan door een team van vrijwillige IVN-ers, gecoördineerd. Hierbij willen we alle medewerkers van de kindermiddagen bedanken voor hun inzet. Koekoeksei Het Koekoeksei is afgelopen jaar 4 keer verschenen en de redactie was in 2012 in goede handen van Gerard Dingemanse en Anneke Nijholt. Website Het Koekoeksei wordt op de website als PDF-bestand gepubliceerd. Het aantal bezoekers van de website is in 2012 gegroeid tot bijna 200 bezoekers gemiddeld per dag. Afgelopen jaar is het CMS (Contence Management System) gewijzigd. Als een en ander goed op de rit staat, wordt de website van onze afdeling weer zoals gebruikelijk aangevuld met activiteiten, foto s e.d. Financiën Zie het financieel verslag van Huishoudelijk reglement Dit ligt ter inzage bij het bestuur. Public Relations Wanneer daar gelegenheid voor is, treden we als IVN afdeling Voorne-Putten-Rozenburg, zoveel mogelijk naar buiten door middel van krantenberichten, lokale radio en kabelkrant. Dit gebeurt voornamelijk voor de aankondigingen van de kindermiddagen en excursies. De publicaties zorgen voor een hogere opkomst bij de excursies. Folders van het IVN zijn verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum Tenellaplas.

12 Plannen voor 2013 IVN-excursies, elke eerste zaterdag van de maand. zaterdag 20 april: regionale ledendag van IVN Zuid-Holland. Ditmaal in en rond het bezoekerscentrum Tenellaplas. Presentaties, workshops en excursies voor en door IVN-leden. Kinderactiviteiten: 6 kindermiddagen in samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap. De thema s van de kindermiddagen zijn achtereenvolgend: Vogels in de winter plus vogelsnacks maken Braakballenpluizen Strand Waterdiertjes Paddenstoelen Braakballenpluizen In samenwerking met de verschillende KNNV-afdelingen cursussen organiseren. Er zijn 2 cursussen gepland en al volgeboekt voor beginnende vogelaars. Het ontwikkelen van een plantencursus voor beginners. 2 educatieve thema avonden voor en door IVN-leden met gastronomisch hoogtepunt. Geplande avond in maart met als thema Duurzaamheid. Arie de Winter is gevraagd een lezing te geven over duurzaam groente telen en Peter Mol zal ook op deze avond invulling geven aan het onderwerp. Het Koekoeksei verschijnt minimaal 4 keer per jaar, waarin de excursies van de eerste zaterdag van de maand zullen worden aangekondigd. Het koekoeksei wordt ook gepubliceerd op de website. De digitale versie kan gedownload worden. In samenwerking met het Zuid Hollands Landschap 2 postentochten. Op aanvraag excursies verzorgen. De website van de afdeling zal opnieuw activiteiten, foto s en artikelen publiceren.

13 Financieel verslag 2012 en begroting 2013 inkomsten: posten: begroot 2012: werkelijk 2012: begroot 2013: contributies 1.500, , ,00 subsidies giften 30,00 rente 146,10 110,00 diversen totaal: 1.500, , ,00 uitgaven: posten: begroot 2012: werkelijk 2012: begroot 2013: porto: 100,00 25,00 25,00 koekoeksei: 450,00 402,11 450,00 district: 55,00 44,50 45,00 Kvkooph: 25,00 24,08 25,00 activiteiten: 55,00 309,41 270,00 Amsterdam: 695,00 695,85 670,00 girotel 80,00 90,43 90,00 diversen 40,00 55,30 40,00 totaal: 1.500, , ,00

14 Toelichting bij het financieel jaaroverzicht Positief resultaat van 22,67 dat is 1,5% van de totale begroting; - Inkomsten 169,35 hoger dan begroot, wordt in hoofdzaak verklaard door het niet begroten van 30,00 aan giften en 146,10 aan rente op spaartegoeden; - Uitgaven 146,68 hoger dan begroot, wordt in hoofdzaak verklaard door het 75,00 lager zijn van portokosten, het 47,89 lager zijn van kosten Koekoeksei (minder pagina s) en het 254,41 hoger zijn van kosten activiteiten (kosten thema-avonden en excursie tijdens weekeinde Zeeuws-Vlaanderen niet begroot). Toelichting bij de begroting Alle bedragen afgerond op 5 nauwkeurig; - Per 1 januari 2013 heeft de afdeling 77 leden (waarvan 2 landelijk lid zijn) en 15 gezinsleden. Bij een afdelingscontributie van 19 per lid en 3,75 per gezinslid en een afdracht door Amsterdam van 12 per landelijk lid zijn de verwachte inkomsten aan contributies 1.505; - Bij een afdracht aan Amsterdam van 8,65 per lid en 1,25 per gezinslid is de verwachte afdracht 670; - Onder activiteiten is 270 opgenomen voor kosten van de Nieuwjaarswandeling en 2 thema-avonden. Contributie 2013 Gelet op de begroting 2013 is het voorstel om de contributie 2013 vast te stellen op 19 per lid (+4%) en 3,75 per gezinslid (+25%). De verhoging bedraagt 0,75 per lid/gezinslid. Deze verhoging is in absolute zin gelijk voor zowel leden als gezinsleden omdat de toename van de afdelingskosten met name in de post activiteiten zit. Bij deze post is er geen verschil in kosten voor een lid of een gezinslid.

15 Dier onder de loep Spitsmuis Soricidae, 5-9 cm lang Enige tijd geleden kwam boswachter Jan Alewijn naar schooltje Tintestein te Tinte om met de leerlingen uit groep 7 & 8 braakballen te pluizen. De eerste reactie van de kinderen was: wat vies en het stinkt, maar naarmate er meer braakballen ontleed werden steeg het enthousiasme. Wat is dat toch leuk om te zien! Vooraf was er uitgelegd wat er gevonden kon worden in de braakballen van kerkuilen en hoe de botjes en kaakjes gedetermineerd moesten worden. Vol belangstelling ben ik bij alle kinderen langsgegaan om te zien wat er zoal gevonden werd, en het viel me op dat er heel veel kaakjes van spitsmuizen gevonden waren. Dit muisje met zijn spitse snuit (een soort slurfje!) is eigenlijk geen muis. En zelfs geen knaagdiertje. Hij behoort tot de familie van de insecteneters. Net als de egel en de mol. En qua snuit lijken ze inderdaad op elkaar. Omdat ze zeer beweeglijk zijn, een snelle stofwisseling hebben en geen vet op kunnen slaan, moeten ze vrijwel constant eten anders gaan ze dood. Al na een paar uur zonder voedsel sterven ze van de honger. En door een extreem hoge hartslag ( slagen per minuut; bij de mens is dat rond de 70!) leven ze toch al relatief kort, namelijk maximaal 2½ jaar. Ze eten naast insecten ook spinnen, slakken en vaak regenwormen. Een jong muisje en kikkertje staat af en toe ook op het menu. Ter afwisseling wordt er soms plantaardig voedsel genuttigd. Om dit alles te kunnen nuttigen hebben ze naaldscherpe tandjes en kiezen. Hiermee wordt de prooi levend naar binnen gewerkt. Geen leuk idee! Ja, de natuur is niet alleen wonderschoon, maar ook heel wreed. Door de gepunte tanden en kiezen zijn de kaakjes vrij makkelijk te determineren. Het onderscheid tussen de huis-, dwerg-, bos- en veldspitsmuiskaakjes lukt minder snel en daar hadden we de kennis van Jan Alewijn toch echt wel bij nodig.

16 Spitsmuizen leven in principe alleen en zijn zeer twistziek van aard. Ze markeren met hun geurklieren hun territorium en verdedigen dit zeer fel tegen indringers. Hierbij maken ze een hoog piepgeluid. Let maar eens op als je buiten bent. Je ziet ze niet, maar hoort ze wel. Door de uitscheiding van een vieze muskusgeur hebben ze weinig gevaar te duchten van roofdieren. Al houdt de kerkuil wel van een spitsmuisje. Een kat wil ze nog wel eens vangen, maar eet ze voor geen goud op. Het hele jaar door kan er gepaard worden door de spitsmuizen, maar het hoogtepunt ligt letterlijk en figuurlijk in het vroege voorjaar en late zomer. Na de paring verdwijnt het mannetje weer en na ± 3 weken worden er in een bolvormig nestje, dat verstopt zit in een zelf gegraven holletje, 4-6 blinde en naakte jongen geboren. Na 9 dagen hebben ze al een vacht en na 18 dagen gaan de ogen open. Na eerst gezoogd te zijn krijgen ze op dag 21 het eerste vaste voedsel en snel daarna worden ze aan hun lot overgelaten. Helaas overleeft 50% van de jongen de eerste 2 maanden van hun leven niet. Moeder spitsmuis zorgt dat ze nog een tweede nest jongen krijgt, maar daar blijft het bij voor dat jaar. Spitsmuizen zijn dus zeer nuttig doordat ze insecten en andere schadelijke dieren eten. Ze kunnen echter wel hinderlijk zijn door hun stank en het hoge gepiep (als ze binnenshuis zijn). Verder is een beet van een spitsmuis giftig. Wordt een muis gebeten, dan is hij al nu een paar minuten dood. Wordt een mens gebeten, dan geeft dit een akelig en brandend gevoel. Dus wees altijd voorzichtig met het oppakken van een levend spitsmuisje! Al met al een leuk beestje dat dus veel voorkomt op Voorne-Putten. Dit weten we inmiddels door alle resultaten van het pluizen van braakballen van kerkuilen, die door Jan Alewijn netjes in een braakbal-pluisresultaten-formulier worden verwerkt. Deze gegevens gaan naar de Nationale Databank en naar de Landelijke Zoogdierenvereniging en worden verwerkt in een landelijke en provinciale atlas (zie: en Braakballenpluizen is dus niet alleen leuk, maar ook zeer nuttig. Waar het leven van een spitsmuisje al niet toe kan leiden. Gerda

17 Oproep adressen Best IVN-lid, Vier keer per jaar ontvang je ons afdelingsblad Het Koekoeksei. Dat geeft het bestuur vier keer de kans om je ergens van op de hoogte te brengen. Wij willen je echter ook tussentijds wel eens ergens over vertellen of ergens aan herinneren. Dat doen wij per . Van een aantal leden hebben wij echter geen of geen juist adres. Wil je graag tussentijds informatie van het bestuur ontvangen en sta je in onderstaande lijst? Geef dan zo spoedig mogelijk je adres door aan - Ad van den Berge - Henny de Deken - L. Deur - Dick Kammeraad - Edith Krijgsman - Antje Luijendijk - Harry Ottevanger - Pieter Paauwe - Jan Willem Rijkenbarg - Hester Schöntaler - Ben Tinkhof - Liesbeth Verschuren - Liesbeth Vorm - Cees van Wamelen

18 Nieuwjaarswandeling 4 januari 2013 De kop is er af. De eerste zaterdag van de maand excursie is voor de IVN-ers een mooie nieuwjaarswandeling over het Groenestrand en omgeving geweest. De opkomst was groot. Allemaal behoefte aan een lekkere frisse neus na al die decemberdagen? Ik in ieder geval wel. Dus het was een goed begin van het nieuwe jaar. Na de begroetingen en de beste wensen, onder aanvoering van onze voorzitter Monique op stap. Een beetje miezerregen is prettig als je tussen het riet doorloopt, vind ik persoonlijk. Het geeft een mystieke sfeer. De rietzangertjes waren al paraat, minimaal eentje liet z n vrolijke melodietje horen. Welke soort het was?? Wim Prins zag hem/haar in het riet zich verplaatsen, mogelijk weet hij het dus. De groep was groot en er werd wat bijgekletst onderling, maar alles in een goede sfeer. Ook gewoon eens lopen zonder direct speurwerk is ontspanning ten top. Het advies van passende kleding was niet overbodig. Drassigheid en goed werk van de mollen zorgden voor natte wiebelende passen. Op naar de uitkijkpost/het vogelscherm. Veel grauwe ganzen en na lange waarneming bleek de zilverreiger een lepelaar. Daar de beloofde koffie erg aanlokkelijk was zijn we niet te lang gebleven, maar verder gelopen. Want ja de koffie moet verdiend worden. Als je af en toe een stukje alleen loopt hoor je overal de vogeltjes kwetteren. Zo komen we op een tussenstop waar ook de 2 hondjes die bij ons waren vrij mochten lopen en wij een blik op het Oostvoornse meer konden werpen. Druk was het er niet wat watervogels betreft. Zouden we dan eindelijk op weg gaan naar de koffie bij Hotel van Marion, maar neen per verrassing maken we de tussenstop bij Restaurant Aan Zee in Oostvoorne.

19 Dat betekent gauw even bellen naar Hotel van Marion om te vertellen dat we bij hun andere onderneming koffie gingen leuten en Henk Dries te vragen ook naar ons toe te komen. Die zagen we gelukkig vanmorgen ook bij de groep met zijn telescoop, maar uiteraard keek hij graag naar de vogels en daar is stilte bij geboden. Dus ja dan moet je hem wel waarschuwen waar de pauze wordt gehouden, zodat hij ook tijdig van een kopje koffie kan komen genieten. Het was erg gezellig met z n allen rondom de open haard en de traktatie smaakte ons goed. Maar het was nog niet het einde van de tocht. Henk achterlatend zijn we door de Voornse duinen terug gelopen naar de verzamelplaats. Nou als IVN-er en redactielid hoop ik dat we ook dit jaar volop gaan genieten van de excursies, met z n allen. Anneke

20 AGENDA IVN Zaterdag 2 maart: jaarvergadering Onder het genot van koffie met koek maken we de balans op van het afgelopen jaar en blikken we vooruit naar Voor de agenda en overige stukken voor de vergadering zie elders in dit Koekoeksei uur, bezoekerscentrum Tenellaplas Woensdag 20 maart: Thema-avond duurzaamheid Na een heerlijke maaltijd volgen inleidingen door Arie de Winter (tuinder in de duinen van Oostvoorne) en Rachelle Eerhart (projectleider bij IVN Zuid-Holland). Vanaf uur in het bezoekerscentrum Tennellaplas. De maaltijd begint om uur. Zaterdag 6 april: De Kwade Hoek Evenals de Brouwersdam is dit een gebied waar we graag jaarlijks terugkomen. Is het vanwege de dynamiek en het onverwachte? Laat je verassen en zie wat we nu allemaal weer op ons pad tegenkomen Carpoolparkeerplaats N57/Zwarte dijk (bij de rotonde Hellevoetsluis/Rockanje aan de N57) Zaterdag 20 april: IVN-ledendag regio Zuid-Holland Presentaties, workshops en excursies voor en door IVN-leden. Nadere informatie met betrekking tot de definitieve inhoud van het programma volgt zo spoedig mogelijk. Van uur tot uur, bezoekerscentrum Tenellaplas

21 Zaterdag 4 mei: Natuurontbijt en duinexcursie Dit jaar nemen we deel aan de landelijke IVN-campagne. De focus van de campagne ligt op de naamsbekendheid van IVN en onze activiteiten. Dat betekent dat iedereen een plek aan de ontbijttafel kan boeken, zonder eerst lid te worden. Zo kunnen veel mensen die nog geen lid zijn van IVN op een laagdrempelige manier kennis maken met IVN. Het verenigingsthema kind en natuur staat centraal. De activiteit die gekoppeld is aan het ontbijt, is leuk voor jong én oud. Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk. Zaterdag 12 mei: Duinendag Het IVN en het Zuid-Hollands Landschap organiseren weer een actieve middag voor jong en oud in de Duinen van Oostvoorne. Van uur tot uur, bezoekerscentrum Tenellaplas Zaterdag 1 juni: kanoën in de Biesbosch Hopelijk zijn dit jaar de kano s weer wel beschikbaar en zijn we niet aangewezen op een roeiboot. Als het weer net zo lekker is als de afgelopen keer, hebben we in ieder geval niets te klagen. Dat we genoeg moois zullen zien is in ieder geval zeker. Dit is een dagexcursie. Neem dus iets te eten en te drinken mee. Aanmelden verplicht in verband met kanohuur uur, parkeerplaats De Magneet bij Heenvliet Zaterdag 6 juli: Arboretum Trompenburg Nadere informatie met betrekking tot deze excursie in het volgende Koekoeksei.

22 Agenda KNNV Vrijdag 12 april Zaterdag 4 mei Zondag 19 mei Zondag 21 juli uur Vleermuisexcursie in Brielle met Jan Alewijn Dijkhuizen uur Vroegevogelexcursie met Hans op den Dries uur Libellenexcursie met Hugo van der Slot naar de Kampina uur Libellenexcursie met Hugo van der Slot naar Paarlo Parkeerplaats Jumbo Brielle Parkeerplaats NM Kreekpad Parkeerplaats Jumbo Brielle Aanmelden! Parkeerplaats Jumbo Brielle Aanmelden! Kijkt u voor de zekerheid even op onze internetsite of een activiteit doorgaat zoals die hierboven gepland staat. Dit voorkomt tevergeefs reizen en teleurstelling.

JAARVERSLAG leden leden leden leden leden leden leden leden leden

JAARVERSLAG leden leden leden leden leden leden leden leden leden JAARVERSLAG 2013 Leden Op 31 december 2013 telde onze afdeling 92 leden 2005 75 leden 2008 72 leden 2011 94 leden 2006 71 leden 2009 71 leden 2012 92 leden 2007 70 leden 2010 91 leden 2013 92 leden Bestuur

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Vereniging van Oud-Medewerkers

Vereniging van Oud-Medewerkers datum 15 december 2016 datum vergadering 25 januari 2017 van Amber Verrycken (secretaris) tijd vergadering 14:30 16:00 e-mail amj.verrycken@avans.nl locatie vergadering Tilburg, Prof. Cobbenhagenlaan 13

Nadere informatie

Met hierin o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 13 maart 2018 Uitnodiging lezing maandag 23 april 2018 (unieke kans!) Terugblik feestavond

Met hierin o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 13 maart 2018 Uitnodiging lezing maandag 23 april 2018 (unieke kans!) Terugblik feestavond Met hierin o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 13 maart 2018 Uitnodiging lezing maandag 23 april 2018 (unieke kans!) Terugblik feestavond Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg e.o. Voorzitter:

Nadere informatie

Concept - NOTULEN. Donderdag 28 februari 2019, aanvang uur Koetshuis, Avila Beach Hotel

Concept - NOTULEN. Donderdag 28 februari 2019, aanvang uur Koetshuis, Avila Beach Hotel Concept - NOTULEN 24 ste ALGEMENE LEDENVERGADERING VERENIGING VAN PENSHONADO S Donderdag 28 februari 2019, aanvang 19.30 uur Koetshuis, Avila Beach Hotel Aanwezig: 24 leden volgens de presentielijst Bestuur:

Nadere informatie

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Deze aflevering: Van de voorzitter 3 Eindfeest op zaterdag 8 november 5 Klusdag op zaterdag 15 november 6 Activiteiten kalender 2014 7 Van de ledenadministratie

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

CHRISTELIJKE VOLLEYBALVERENIGING EXCELSIOR UITHUIZERMEEDEN. Het einde van het seizoen is al bijna weer in zicht.

CHRISTELIJKE VOLLEYBALVERENIGING EXCELSIOR UITHUIZERMEEDEN. Het einde van het seizoen is al bijna weer in zicht. CHRISTELIJKE VOLLEYBALVERENIGING EXCELSIOR UITHUIZERMEEDEN Lekker eten (1 juni) Het einde van het seizoen is al bijna weer in zicht. Voordat iedereen weg is, willen wij nog graag een gezellige avond organiseren

Nadere informatie

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers De laatste paar maanden hebben we weer interessante activiteiten ondernomen. Hiervan eerst weer wat korte verslagen.

Nadere informatie

doorbijten WERKBLAD 1. DIEETWENSEN 2. VETMESTEN EN AFVALLEN

doorbijten WERKBLAD 1. DIEETWENSEN 2. VETMESTEN EN AFVALLEN WERKLD 1 doorbijten Naam: Groep: 1. DIEETWENSEN ekijk de clip Een ander dieet ja of nee? In het clipje zie je twee vogels, het baardmannetje en de ijsvogel. Vul de tabel in. Vogel Eet in de zomer Eet in

Nadere informatie

donderdag 22 januari: 14.30 uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw

donderdag 22 januari: 14.30 uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw B a s i s s c h o o l D e R e g e n b o o g 1 6 j a n u a r i 2 0 1 5 B a s i s s c h o o l d e r R e g e n b o o g 1 5 m e i 2 0 1 1 IN DIT NUMMER: KALENDER 1 NIEUWS VAN DE DIRECTIE 1 2 KALENDER Maandag

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

3. Financieel jaarverslag

3. Financieel jaarverslag 3. Financieel jaarverslag 3.1. Algemeen Zoals zich al liet aankondigen is er in het afgelopen jaar een verlies gemaakt. Het resultaat over afgelopen boekjaar is - 1.614,14,-. Dit bedrag is gecorrigeerd

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

Informatieavond voor ouders van toekomstige 4-jarigen die. Open huis voor ouders van toekomstige 4-jarigen die een

Informatieavond voor ouders van toekomstige 4-jarigen die. Open huis voor ouders van toekomstige 4-jarigen die een Agenda Nummer 19 15 januari 2016 2015 20142014november 20 januari Jaap Starke cursus, vervanging nog niet bekend 18 t/m 29 januari Alle groepen Cito-toetsen 2014 23 februari Informatieavond voor ouders

Nadere informatie

Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015

Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015 Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015 Maart 2015 Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering april 2014

Notulen Algemene Ledenvergadering april 2014 Notulen Algemene Ledenvergadering april 2014 Datum: maandag 21 april 2014 Tijd: 10.35 uur t/m 12.00 uur Locatie: Dolfinarium Harderwijk Aanwezigen bestuursleden: Goksel Tatlioĝlu, Angelo Verhoeven, Jan

Nadere informatie

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt.

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt. Notulen jaarvergadering Historische Kring Dalfsen (concept) Datum 27-01-2014 Aanwezig 54 leden Met kennisgeving afwezig: Dhr. Henk Holsappel, Mw. Rix Pasman 1. Opening door de voorzitter De voorzitter

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

KoliBrief Nummer 18, Nov 2016

KoliBrief Nummer 18, Nov 2016 Nummer 18, Nov 2016 Beste VKZ leden, In deze speciale kolibrief vinden jullie de uitnodiging voor de jaarvergadering van 2016. We hopen jullie allemaal te zien op zondag 27 november. Namens het bestuur,

Nadere informatie

.. Keert de wal het schip en breekt nood de wet.

.. Keert de wal het schip en breekt nood de wet. Ontwerp-huishoudelijk reglement van de Jawa/Cz Club Nederland Op grond van artikel 20 van de statuten. Toelichting: Alhoewel een huishoudelijk reglement niet lijkt te passen bij een vereniging die als

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE

NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE Inhoud Voorwoord Uitgebreid verslag met veel foto s van het DARES Deelnemers Weekend Voorwoord Deze extra nieuwsbrief is een uitgave van DARES R09-Utrecht

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Oudervereniging Lambertusschool

Huishoudelijk reglement. Oudervereniging Lambertusschool Huishoudelijk reglement Oudervereniging Lambertusschool Versie 27augustus 2012 LAMBERTUSSCHOOL NU VOOR STRAKS Oudervereniging Mari van Eschstraat 2 5254 JE Haarsteeg www.lambertusschool.nl Kvk nr: 55501141

Nadere informatie

Nieuwsbrief april G&B - Liemers

Nieuwsbrief april G&B - Liemers Bekijk de webversie Nieuwsbrief april G&B - Liemers Beste lezers, Op maandag 9 april a.s. houden wij weer onze Algemene Leden Vergadering (ALV), waarbij onze leden van harte zijn uitgenodigd. Vanaf 20.15

Nadere informatie

Informatie. over. Fotoclub Rapenland

Informatie. over. Fotoclub Rapenland Informatie over Fotoclub Rapenland 1 Inhoudsopgave Pagina 3 : algemeen : geschiedenis : waarom een fotoclub Pagina 4 : het bestuur : verloop van een clubavond : forumavonden : forumavond met afdrukken

Nadere informatie

ALV AGV S.H.E.L.L GOLFBAAN WATERLAND AMSTERDAM AGV S.H.E.L.L. 2014

ALV AGV S.H.E.L.L GOLFBAAN WATERLAND AMSTERDAM AGV S.H.E.L.L. 2014 ALV AGV S.H.E.L.L. 2014 GOLFBAAN WATERLAND AMSTERDAM AGV S.H.E.L.L. 2014 1 AGENDA 20 MAART 2014 1. Opening 2. Mededelingen 3. Notulen ALV 21 maart 2013 4. Verslag van de kascommissie 5. Resultaat 2013

Nadere informatie

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1 Aug. 2013 Vanuit de directie Beste ouders en verzorgers, De kop is er af! Vol enthousiasme zijn we gestart. Hopelijk heeft u dat ook zo ervaren.. Een nieuw schooljaar, nieuwe kinderen, een nieuwe juf/meester

Nadere informatie

Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 2014

Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 2014 Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 2014 Het bestuur van Hockey Club De Hoeksche Waard roept hierbij alle leden bijeen voor het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering op 11 juni 2014 in het clubhuis,

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10

Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10 Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10 Beste leden, Vorige maand is er geen nieuwsbrief verstuurd. Deze is voor twee maanden. Kerstfeest op Speeltuin Schiewijk Ieder jaar vieren we op

Nadere informatie

WELKOM ALGEMENE LEDENVERGADERING

WELKOM ALGEMENE LEDENVERGADERING WELKOM ALGEMENE LEDENVERGADERING Vereniging van Gepensioneerden van het Pensioenfonds Grafische Bedrijven DINSDAG 21 APRIL 2015 Agenda 1. Opening door de voorzitter (Victor Doorn) 2. Mededelingen en ingekomen

Nadere informatie

UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering

UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering 1 UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering Kwaliteit van leven met haarverlies Zaterdag 11 april 2015 van 10:00 uur tot 16.30 uur Locatie: De Landgoederij, Camminghalaan 30,

Nadere informatie

CLUBBLAD B.S.V. WEST. Editie maart

CLUBBLAD B.S.V. WEST.  Editie maart CLUBBLAD B.S.V. WEST Mail Jeugd: Mail: Website: opgevenbsvwestjeugd@hotmail.com bsvwestleden@hotmail.com www.bsv-west.nl 2018 Editie maart Dagelijks bestuur en bestuursleden: Voorzitter : Jan de Vos Henri

Nadere informatie

bijlage 1 1- Opening door de voorzitter Piet van Gemert heet de aanwezigen hartelijk welkom Aanwezig zijn 16 leden en 3 partners. 2- Mededelingen.

bijlage 1 1- Opening door de voorzitter Piet van Gemert heet de aanwezigen hartelijk welkom Aanwezig zijn 16 leden en 3 partners. 2- Mededelingen. bijlage 1 Verslag van de algemene ledenvergadering gehouden op dinsdag 6 februari 2007 in kasteel Groeneveld te Baarn Relevante documenten: (Reeds in uw bezit of uitgereikt tijdens de vergadering.) Agenda.

Nadere informatie

Voor de ouders en verzorgers,

Voor de ouders en verzorgers, Voor de ouders en verzorgers, Deze nieuwsflits start ik met een terugblik op de ouderavond die we afgelopen dinsdagavond gehouden hebben. We mochten deze avond 13 ouders en 14 collega's begroeten. Onze

Nadere informatie

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus.

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. Egel informatiemap De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. De meeste mensen kennen de egel slechts als verkeersslachtoffer. Soms wordt

Nadere informatie

Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering

Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering 21 December vrijdag Kerstvakantie begint om 12.15 uur 25 & 25 December Eerste & Tweede kerstdag Woensdag

Nadere informatie

Vereniging Post - Actieven Belastingdienst Leiden

Vereniging Post - Actieven Belastingdienst Leiden Vereniging Post - Actieven Belastingdienst Leiden Cameliadal 6 2317 HK Leiden : 071-5212938 «hr_mv» «Voorl» «Voorv» «Naam» «Adres» «Postcode» «woonplaats» Leiden, september 2010 Nieuwsbrief 2010-2 De vakantieperiode

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Jaarverslag Oudervereniging O.B.S. t Want 2013/2014 Inhoudsopgave:

Jaarverslag Oudervereniging O.B.S. t Want 2013/2014 Inhoudsopgave: Jaarverslag Oudervereniging O.B.S. t Want 2013/2014 Inhoudsopgave: 1) Inleiding 2) Structuur OV 2.1) Samenstelling OV 3) Activiteiten 3.1) Schoolfotograaf 3.2) Sinterklaas 3.3) Kerst 3.4) Projectweek rekenen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Onze Stabyhoun

Nieuwsbrief Onze Stabyhoun Nieuwsbrief 2018 nummer 1 Bericht van de voorzitter Beste Leden, Hierbij ontvangt u de nieuwste nieuwsbrief van. We zijn alweer een paar maanden in het nieuwe jaar en hebben ondertussen al een paar mooie

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

Indien onbestelbaar retourneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee. Opgericht 10 augustus 1949. 27 e jaargang.

Indien onbestelbaar retourneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee. Opgericht 10 augustus 1949. 27 e jaargang. Indien onbestelbaar retourneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee Opgericht 10 augustus 1949 september 2013 27 e jaargang Verenigingsinfo ERELEDEN P.C. Hagenaars en J.A. Plokker BESTUUR

Nadere informatie

Welkom op de Algemene Ledenvergadering

Welkom op de Algemene Ledenvergadering Welkom op de Algemene Ledenvergadering 1 Het programma voor vanavond Voor de pauze De Algemene Ledenvergadering Gelegenheid tot het stellen van vragen Pauze Spreker Freek van Leeuwen uit Zoeterwoude Spreker

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering Vereniging Buurtschap Zuid. Donderdag

Algemene Ledenvergadering Vereniging Buurtschap Zuid. Donderdag Algemene Ledenvergadering Vereniging Buurtschap Zuid Donderdag 15-11-2018 Bestuur Anko Kuyt - Voorzitter Jeffrey Kruiskamp vicevoorzitter Marco Broersma Secretaris Lian van Os - Secretaris Gerard van der

Nadere informatie

Na de ALV (ca. 20 minuten) en de pauze volgt de lezing: Olympisch Amsterdam door de heer Martin Ribbens. Agenda Algemene Leden Vergadering. 1.

Na de ALV (ca. 20 minuten) en de pauze volgt de lezing: Olympisch Amsterdam door de heer Martin Ribbens. Agenda Algemene Leden Vergadering. 1. Hierbij nodig ik u uit tot het bijwonen van de Algemene Leden vergadering (ALV) van de ACHV die zal worden gehouden op dinsdag 10 maart 2015, in Huize Antonius Kamperfoelieweg 207 Amsterdam. Aanvang 20.00

Nadere informatie

Nieuwsbrief 35 16 juni 2014

Nieuwsbrief 35 16 juni 2014 Nieuwsbrief 35 16 juni 2014 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Afgelopen donderdag kreeg u een extra nieuwsbrief over de formatie van het komend schooljaar

Nadere informatie

KBO BERNADETTE HELMOND. Ledenvergadering 24 februari 2014 WELKOM

KBO BERNADETTE HELMOND. Ledenvergadering 24 februari 2014 WELKOM Ledenvergadering 24 februari 2014 WELKOM Agenda Opening en mededelingen Goedkeuring notulen van 12 november 2013 Jaarverslag 2013 Verslag Kascommissie/Verkiezing Vaststellen jaarrekening 2013 en begroting

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016 dinsdag 1 maart en donderdag 3 maart: Aan de slag op de kinderboerderij 14.30-16.00 uur Kom kijken welke dieren er allemaal op de kinderboerderij leven! Je ontdekt hoe de dieren heten, wat ze eten, welk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS Hallo allemaal, Voor sommigen is de vakantie al begonnen en voor anderen is het bijna vakantie. Afgelopen vrijdagavond was de officiële laatste training van NOVA en was er een

Nadere informatie

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015)

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Beste ouders en leerlingen, In deze Hallo vindt u informatie over: Wat er zoal speelt in de groepen Wat er verder zoal speelt op school Oproep van de werkgroep Carnaval Studiemiddag

Nadere informatie

NOTULEN JAARVERGADERING 2018 ATC TWENTE

NOTULEN JAARVERGADERING 2018 ATC TWENTE Datum: 18 januari 2018 Locatie: horecabedrijf DE MARKE te Wierden. Aanwezig leden: 18 leden. Aanwezig bestuur: G. Leusman. Voorzitter E. Huisjes. Penningmeester & Secretaris F. Kuylaars. Ledenadministratie

Nadere informatie

VvP NIEUWSBRIEF Jaargang 03, Jaar 2018

VvP NIEUWSBRIEF Jaargang 03, Jaar 2018 VvP NIEUWSBRIEF Jaargang 03, Jaar 2018 23e Algemene Ledenvergadering bij Avila op 22 Februari 2018 Het wordt bijna een traditie, ook dit jaar vindt onze Algemene Ledenvergadering (ALV) plaats in het Koetshuis

Nadere informatie

KLINKEN IN SENEGAL Februari 2014

KLINKEN IN SENEGAL Februari 2014 KLINKEN IN SENEGAL Februari 2014 In november 2011 heb ik met de stichting Zaouli een yogareis gemaakt naar Abene in het zuiden van Senegal. Het programma was gevarieerd, met dagelijks een yogales en veel

Nadere informatie

Jaargang 7 Nummer 8 27 april 2009

Jaargang 7 Nummer 8 27 april 2009 Jaargang 7 Nummer 8 27 april 2009 Deze nieuwsbrief gaat over: Meld je aan voor de ALV en de wandeling in Ootmarsum Lessen van de dodo Activiteit zondag 3 mei a.s. Wandelen met Boudewijn Büch in de omgeving

Nadere informatie

Nieuwsbrief HC Sassenhein

Nieuwsbrief HC Sassenhein HC Sassenhein 9750 AA Haren (Gn) November 2017 Jaargang: november 2017 Nr.14 Inschrijving KvK: 40023673 Bank: 142130397 IBAN: NL04RABO0142130397 Email: info@hcsassenhein.nl Internet: www.hcsassenhein.nl

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Vereniging Internationale Organisatie van Zionistische Vrouwen in Nederland WIZO-Nederland.

Huishoudelijk reglement van de Vereniging Internationale Organisatie van Zionistische Vrouwen in Nederland WIZO-Nederland. Huishoudelijk reglement van de Vereniging Internationale Organisatie van Zionistische Vrouwen in Nederland WIZO-Nederland. Lidmaatschap Artikel 1 1. Een aanvraag tot lidmaatschap wordt ingediend conform

Nadere informatie

Nieuwsbrief de 34ste, Dec Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de 34ste, Dec Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de 34ste, Dec. 2014 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 4e nieuwsbrief van het 9de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

Vooruit. Laat weten wat je van de AV-OTT wil! Het Bestuur

Vooruit. Laat weten wat je van de AV-OTT wil! Het Bestuur Inleiding Uiterst rustig, zo kan dit jaar beschreven worden. Qua acitiviteiten dan, binnen het bestuur was het alles behalve rustig. Er vond een groot aantal wisselingen plaats. Dat kan dat eerste ook

Nadere informatie

BOWLING VERENIGING LEIDEN ZUID-WEST

BOWLING VERENIGING LEIDEN ZUID-WEST Convocatie A.L.V. 16 oktober 2014 blad 1 BOWLING VERENIGING LEIDEN ZUID-WEST Algemene Leden Vergadering Donderdag 16 oktober 2014 te Leiden Bowling Vereniging Leiden Zuid-West Convocatie A.L.V. 16 oktober

Nadere informatie

VERON afdeling Amsterdam

VERON afdeling Amsterdam Afz: VERON afd. Amsterdam P/A Tolkamerstraat 105 1107 PC Amsterdam Zuidoost. 1 Voorwoord voorzitter Beste Amsterdamse radioamateurs, Na een onderbreking van enkele jaren hebben wij op 7 en 8 september

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Zondag 13 Mei 2018 Moederdag-Rit Zeeuws-Vlaanderen Geplaatst door 250Petrolgrun - 28 feb :17

Zondag 13 Mei 2018 Moederdag-Rit Zeeuws-Vlaanderen Geplaatst door 250Petrolgrun - 28 feb :17 Zondag 13 Mei 2018 Moederdag-Rit Zeeuws-Vlaanderen Geplaatst door 250Petrolgrun - 28 feb 2018 17:17 Beste OBC leden, Zondag 13 mei 2018 de Oude Benz Club Moederdag-Rit, Ons lid Sam van der Perk heeft voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief 06. Woensdag 11 november 2015

Nieuwsbrief 06. Woensdag 11 november 2015 Nieuwsbrief 06 Woensdag 11 november 2015 Agenda: Woensdag 11 november: Sint-Maarten Maandag 16 november: Eco-bakken worden weer geleegd Dinsdag 17 november: MR-vergadering Dinsdag 24 november: 19.30 21.00

Nadere informatie

Uitnodiging voor de Admiraliteitsraad

Uitnodiging voor de Admiraliteitsraad Datum: 21-10-15 Ref: UVAR1511 Opgesteld: 24-10-2015 Aan: T.k.a.: Alle (team) leid(st)ers waterwerk Leden admiraliteit 6 van de Maze Regiobestuur Ronde de Rotte Cirkel coördinatoren Admiraliteit 1,4,8,9

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering

Algemene ledenvergadering Algemene ledenvergadering Zwolle, 16 maart 2018 1. Opening 2. Goedkeuring notulen vorige vergadering 3. Sociaal en financieel jaarverslag 4. Goedkeuring jaarstukken 2017 5. Decharge bestuur 6. Benoeming

Nadere informatie

Wees niet jaloers! Intro. Wat is jaloersheid? blok E - nivo 1 - avond 6

Wees niet jaloers! Intro. Wat is jaloersheid? blok E - nivo 1 - avond 6 Wees niet jaloers! blok E - nivo 1 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugkoppeling en intro 19.20 Wat is jaloersheid? 19.30 Jaloersheid, waar komt het vandaan? 19.45 Jezus

Nadere informatie

Verslag algemene jaarvergadering Stichting Beheer Oudergelden het Festival op maandag 8 september 2014

Verslag algemene jaarvergadering Stichting Beheer Oudergelden het Festival op maandag 8 september 2014 Stichting Beheer Oudergelden Verslag algemene jaarvergadering Stichting Beheer Oudergelden het Festival op maandag 8 september 2014 Aanwezig: Bestuursleden: Aafje ter Avest, Karin Hogervorst en Janke Verheij,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT KBO AFDELING ZEEWOLDE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT KBO AFDELING ZEEWOLDE HUISHOUDELIJK REGLEMENT KBO AFDELING ZEEWOLDE Artikel 1 Verantwoording Krachtens het in artikel 24 van de statuten van KBO Zeewolde bepaalde, is er een reglement voor de afdelingen. Artikel 2 Doel - middelen

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Algemene Ledenvergadering

Jaarverslag 2012. Algemene Ledenvergadering Jaarverslag 2012 Algemene Ledenvergadering 21 maart 2013 Agenda 1. Goedkeuring verslag ALV 2012 2. Jaarverslag 2012 3. Financiën ië 2012 4. Begroting 2011 5. Planning 2013 6. Samenstelling bestuur 7. Stumico

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van Fotogroep ƒ/2 van de PVGE afdeling Nuenen

Huishoudelijk reglement van Fotogroep ƒ/2 van de PVGE afdeling Nuenen Pagina 1 van 5 Oprichting Artikel 1 Fotogroep ƒ/2 is opgericht op 04 februari 2014 en functioneert conform artikel 4 van het huishoudelijk reglement van de afdelingsvereniging, hierna te noemen de afdeling,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

14 de JAARGANG NR 46. Zomer 2009

14 de JAARGANG NR 46. Zomer 2009 VERENIGING VAN OUD FOKKER EMPLOYÉS 14 de JAARGANG NR 46. Zomer 2009 INDIEN ONBESTELBAAR S.V.P. RETOUR: Kootwijkstraat 135 / 2573 XM Den Haag ===============================================================

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Activiteiten vereniging DWK Zutphen

Huishoudelijk Reglement Activiteiten vereniging DWK Zutphen - 0 - Huishoudelijk Reglement Activiteiten vereniging DWK Zutphen Inhoud Blz. 1 Algemeen 1 2 Lidmaatschap 1 3 Geldmiddelen 1 4 Bestuur 2,3 5 Ledenvergadering 3 6 Onderafdelingen 4 7 Beheerders schap 5

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2015 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2015 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg.

Nadere informatie

S.V.H.A. - verslag van de Algemene Ledenvergadering

S.V.H.A. - verslag van de Algemene Ledenvergadering Datum : maandag 12 oktober 2015 Tijd : 20:00u - 22:00u Aanwezig : geschat aantal aanwezige leden 50, waarvan 24 ingetekend; 7 bestuursleden 1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet alle aanwezigen

Nadere informatie

STATUTEN. van de vereniging HET NATUURKUNDIG GEZELSCHAP. opgericht te Middelburg anno 1780

STATUTEN. van de vereniging HET NATUURKUNDIG GEZELSCHAP. opgericht te Middelburg anno 1780 DE VERENIGING STATUTEN van de vereniging HET NATUURKUNDIG GEZELSCHAP opgericht te Middelburg anno 1780 vastgesteld door de algemene ledenvergadering d.d. 23 april 2004. Art 1. De vereniging is genaamd:

Nadere informatie

Impressies van de gehouden ALV op 21 juni 2012 in Voldendam

Impressies van de gehouden ALV op 21 juni 2012 in Voldendam Impressies van de gehouden ALV op 21 juni 2012 in Voldendam Wij hebben onze ALV in Volendam gehouden in het bijzondere hotel Spaander. Wim Runderkamp, wethouder van Edam-Volendam en penningmeester van

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Maart 2012 1. Voorwoord Op 20 april 2011 was het zover: de officiële oprichting van de Vereniging Buurtmoestuin Castellum! Het was het tastbare resultaat

Nadere informatie

OCV trucks. Een lange natte en winderige winter is net voorbij en iedereen is dan ook weer blij.

OCV trucks. Een lange natte en winderige winter is net voorbij en iedereen is dan ook weer blij. OCV trucks Oldtimer Contactgroep Veluwe Stroe, april 2016 Verslag van de lenterit 2016. Een lange natte en winderige winter is net voorbij en iedereen is dan ook weer blij. Wat duurt dan zo n winterperiode

Nadere informatie

OWG - NIEUWS. Jubbega - Hoornsterzwaag. Herfst 2014. Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1

OWG - NIEUWS. Jubbega - Hoornsterzwaag. Herfst 2014. Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1 Herfst 2014 OWG - NIEUWS Jubbega - Hoornsterzwaag Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1 0516-461228 0516-462580 2 Voorwoord t Is weer voorbij die mooie

Nadere informatie

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Een enthousiast overblijfteam verzorgt al meer dan 20 jaar het overblijven op k.b.s. Panta Rhei te Almere. In die 20 jaar is er veel veranderd en is de

Nadere informatie

ons Onder Vers koken als thuis Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot

ons Onder Vers koken als thuis Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot De digitale versie vindt u op www.wzh.nl/transvaal Onder nr 2 - maart/april 2014 ons magazine voor cliënten van WZH Transvaal 2 Inhoud: 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot 4 Puzzel 5 Nieuwbouwrubriek

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vriendschapsbank maart 2016

Nieuwsbrief De Vriendschapsbank maart 2016 Dit is alweer de derde nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt een paar keer per jaar en wordt zo veel mogelijk digitaal verstuurd. Als u zelf een bijdrage wilt leveren, is die van harte welkom. Beste mensen

Nadere informatie

Verslag algemene ledenvergadering vtv Wijkeroog van 8 mei 2015

Verslag algemene ledenvergadering vtv Wijkeroog van 8 mei 2015 Verslag algemene ledenvergadering vtv Wijkeroog van 8 mei 2015 Aanwezigen van het bestuur: Dhr J. Tonkes, voorzitter Mw. L. Abbo, penningmeester Mw. I. De la Vieter, secretaris Dhr. M. Rozemeijer, namens

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. DVD presentatie GGMD ism SUDO 22 januari 2013. LEVEN MET EEN PSCYHISCH PROBLEEM voor doven en slechthorenden

NIEUWSBRIEF. DVD presentatie GGMD ism SUDO 22 januari 2013. LEVEN MET EEN PSCYHISCH PROBLEEM voor doven en slechthorenden NIEUWSBRIEF Voorzitter: Op 22 januari 2013 was er lezing in het gebouw GGMD te Utrecht gehouden, helaas was de opkomst bedroevend te laag misschien wegens sneeuw. Toch heeft Anouska van GGMD presentatie

Nadere informatie

De Viskoerier. Uitnodiging jaarvergadering. Jaargang 34 Nummer2 jan. 2014. Vrijdag 24 januari 2014 20.00 uur A Gen Ing Provincialeweg 1 Reijmerstok

De Viskoerier. Uitnodiging jaarvergadering. Jaargang 34 Nummer2 jan. 2014. Vrijdag 24 januari 2014 20.00 uur A Gen Ing Provincialeweg 1 Reijmerstok TC De Viskoerier Jaargang 34 Nummer2 jan. 2014 Uitnodiging jaarvergadering Vrijdag 24 januari 2014 20.00 uur A Gen Ing Provincialeweg 1 Reijmerstok Agenda: 1 Opening. 2 Verslag jaarvergadering 2013. (bij

Nadere informatie

Uitnodiging voor de jaarvergadering van de ouderraad Maandag 11 oktober uur ingang koffiekamer

Uitnodiging voor de jaarvergadering van de ouderraad Maandag 11 oktober uur ingang koffiekamer Uitnodiging voor de jaarvergadering van de ouderraad Maandag 11 oktober 2010 20.00 uur ingang koffiekamer Jaarverslag 2009-2010 Ouderraad t Schaddeveld Dieren 1 Agenda 1. Opening 2. Jaarverslag 2009-2010

Nadere informatie

Deze notulen worden enkel per verzonden

Deze notulen worden enkel per  verzonden Aan: - Leden van de algemene Ledenvergadering (Groepsraad) van Scouting van Maasdijk: leden groepsbestuur praktijkbegeleider leidinggevenden speleenheden afgevaardigde jongerentak wettelijke vertegenwoordiger

Nadere informatie

Explorers. Begeleiding. Explorerraad

Explorers. Begeleiding. Explorerraad Explorers De oudste leden van de Graaf Ottogroep zijn lid van het speltak Explorers. Explorers zijn zelfstandige, creatieve, gezellige en nieuwsgierige jongeren die niet bang zijn iets vreemds uit te proberen.

Nadere informatie

Muldersnijs Muldersnijs pagina 12 ISSN

Muldersnijs Muldersnijs pagina 12 ISSN Muldersnijs 2016 3 Muldersnijs 2016-3 pagina 12 ISSN 1872-6739 Colofon Muldersnijs is het blad voor leden en donateurs van de vereniging Molenwerkgroep Oost-Groningen. KvK no. 40037981. Het blad verschijnt

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van het IVN Vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid. IVN-afdeling West-Friesland.

Huishoudelijk Reglement van het IVN Vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid. IVN-afdeling West-Friesland. Huishoudelijk Reglement van het IVN Vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid. IVN-afdeling West-Friesland. Artikel 1. Leden/donateurs (zie afdelingsstatuten artikel 5 tot en met 9) 1. Behalve gewone

Nadere informatie

Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Praat mee over Nationaal Park Hollandse Duinen 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid

Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Praat mee over Nationaal Park Hollandse Duinen 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Als IVN afdeling regio Leiden werken wij in twaalf gemeenten en beschikken we over twaalf werkgroepen, die zich richten op het publiek. Daarnaast zijn er nog een

Nadere informatie

Opening van zondag 19 april 2009. Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid

Opening van zondag 19 april 2009. Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid Opening van zondag 19 april 2009 Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid De opening Hans Siegmund oud-docent van de exposanten begon de openingstoespraak met te zeggen dat hij wel eerst wat glaasjes

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING NATUUR EN MILIEU, IVN AFDELING WIJK BIJ DUURSTEDE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING NATUUR EN MILIEU, IVN AFDELING WIJK BIJ DUURSTEDE HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING NATUUR EN MILIEU, IVN AFDELING WIJK BIJ DUURSTEDE Artikel 1. Leden/donateurs (zie statuten artikel 5 t/m 9) 1. De vereniging kent leden die bij het IVN zijn aangemeld

Nadere informatie

Marinebedrijf Sport- en Ontspanningsvereniging

Marinebedrijf Sport- en Ontspanningsvereniging Marinebedrijf Sport- en Ontspanningsvereniging Agenda Algemene leden vergadering 2018 Donderdag 5 april 2018 om 20.00 uur 1. Opening. 2. Mededelingen en ingekomen stukken. 3. Vaststellen agenda. 4. Notulen

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne Twee bosmuizen in 1 val foto Karel Adriaanse verslag 50 Muizenonderzoek De Ommeloop De Kleine Beer Zuid-Hollands Landschap november 2011 Jan Alewijn Dijkhuizen foto s Kees

Nadere informatie