PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF NOVEMBER Zwaagdijk, November 2017 In de jaren 80 van de vorige eeuw was er jaren achtereen in de eerste week van november het als toen bekend staande het november wintertje. Jaren achtereen vroor het hard in die week. Dat is verleden tijd. Nu op dit moment is het rustig herfstweer. Beetje zon, af en toe een spettertje regen en de temperatuur rond de 12 graden. Een paar weken geleden is de grote verhuizing bij ons geweest. Je zou ook kunnen zeggen: wisseling van melkbeurt. De merries van de 5 jongste veulens worden nu gemolken. In deze groep was 1 merrie die nog nooit was gemolken. Dit is voor ons altijd een uitdaging. Maar na 3 dagen onder begeleiding komt ze nu zelf naar de melkstal en eet van haar brokjes en ondergaat het melken in alle rust. We zijn trots op haar. In deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen: Geschiedenis van Paardenmelk door Dr. Lutz Koch deel 2 Klant aan het woord: Paardenmelk bij Psoriais Product van de maand: KAQUN ZUURSTOFWATER Open excursie bij de paardenmelkerij: 25 en 26 november Zelf een excursie organiseren op de paardenmelkerij Uitnodiging DONDERDAG 16 november: Oorzaak en therapie in de geneeskunde Programma GVL lezingen Zorgboerderij: Er is een plek voor een zorgcliënt beschikbaar bij ons op de paardenmelkerij GESCHIEDENIS VAN PAARDENMELK 2 - Dr. Lutz Koch Vanaf de tweedehelft van de 19 e eeuw werden de gezonde en helende eigenschappen doelgericht gebruikt in traditionele behandelingen. Paardenmelk kreeg zijn plaats in de geneeskunde en in 1858 werd in Rusland in de omgeving van Samara, het huidige Koejbysjev, het eerste Paardenmelksanatorium opgericht. Hier werden de eerste wetenschappelijke grondslagen vastgelegd voor een therapie met paardenmelk bij behandeling van TBC-patiënten. Daarnaast werden er mensen met bloedarmoede, evenals mensen die sterkt verzwakt en vermagerd waren na een langdurige infectieziekte behandeld met de paardenmelktherapie. Tot de Eerste Wereldoorlog werden er in Rusland jaarlijks zo n TBC-patiënten behandeld met de paardenmelk in kuuroorden. Na de politieke omwentelingen (1917) naar een socialistische staat werd het verboden, omdat de sanatoria en de ziekenhuizen alleen toegankelijk waren voor de gegoede adel. Plots werd de werking van paardenmelk als onvoldoende wetenschappelijk gefundeerd, met als gevolg dat de sanatoria één voor één verdwenen. In de daarop volgende jaren hielden Russische wetenschappers zich echter steeds opnieuw bezig met het onderzoek rond paardenmelk, omdat de overtuiging van haar genezende kracht door verschillende generaties doorgegeven werd. Nieuwe sanatoria werden opgericht.

2 KLANT AAN HET WOORD. Al jaren had ik last van plekken op mijn achterhoofd, in mijn oren, op de buik en rug. Ook bij mijn ellebogen zaten dikke plakaten en bij 1 knie nog een grote plek. Dit gaf veel jeukoverlast. Verder vaak ontstekingen in de liezen, onder de oksel en op de buik. De huisarts kwalificeerde dit alles als PSORIASIS. Via de dermatoloog diverse zalfjes geprobeerd. Maar geen afdoende resultaat. Ik zat er echt mee. Want zeker in de zomer was het lastig, ik kon geen korte broeken of zomertruitjes aan. Via een collega op mijn werk hoorde ik de resultaten die zij had ondervonden met paardenmelk bij haar PSORIASIS. Dus heb informatie ingewonnen over paardenmelk en ben het gaan gebruiken. In de tweede maand van het gebruik ontdekte ik een verergering van de klachten. Ik schrok er wel van, maar dat schijnt toch wel een normale reactie te zijn geweest. Naar mate ik door bleef drinken werden de plekken heel langzaam kleiner en dunner. Vreemd genoeg eerste de plekken op mijn armen, daarna de plekken op mijn benen en later pas de plekken op buik en rug. Die op mijn achterhoofd bleef het langst zitten, maar nu toch ook een stuk minder. Ook heb ik veel minder last van de ontstekingen. Ik drink al geruime tijd paardenmelk, het is bevalt mij goed, eindelijk een product gevonden die de PSORIASIS goed aanpakt. PRODUCT VAN DE MAAND KAQUN ZUURSTOFWATER R de J te K Ons lichaam bestaat voor ± 75% (en onze hersenen voor ± 85%) uit water en is dan ook de belangrijkste grondstof van ons lichaam. Door transpireren, ademen, urineren en ontlasting verliezen we dagelijks een grote hoeveelheid vocht, mogelijk wel 2 liter. Ons lichaam gebruikt ook water bij de levensprocessen die het moet uitvoeren. Dit verlies aan water moet dagelijks volledig aangevuld worden aangezien het lichaam niet in staat is om zelf water aan te maken. Drinken we minder water dan we verliezen, dan drogen we heel langzaam uit. Het algemene advies is om 30ml per kilo lichaamsgewicht per dag te drinken. Een chronisch tekort aan water versnelt de verouderingsprocessen. BELANG VAN ZUURSTOF: Alle energie in de cel komt tot stand door de verbranding van voedingsstoffen met zuurstof. Deze energie heeft het lichaam nodig voor alle processen in het lichaam, zowel mentaal als fysiek. Onderzoek toont aan dat naarmate we ouder worden het zuurstofgehalte in de cel afneemt waardoor de processen van het lichaam minder voorzien worden van energie. WAT DOET KAQUN ZUURSTOFWATER: Door het drinken van een halve liter Kaqun Zuurstofwater per dag stijgt het zuurstofgehalte in de cel met 10-30%. Dit kan aangetoond worden met de medisch gecertificeerde Po2-meter. In onze winkel is KAQUNZUURSTOFWWATER verkrijgbaar: 6 X 1½ liter flessen 22,00 12 X 1½ liter flessen 42,00 (+gratis een E-BOOK over water en zuurstof)

3 OPEN EXCURSIE ZATERDAG 25 EN ZONDAG 26 NOVEMBER ZATERDAG 20 EN ZONDAG 21 JANUARI AANVANG 13:00 UUR PRECIES i.v.m. melktijden begint de excursie om 13:00 uur, dus kom op tijd!! De paardenmelkerij in Zwaagdijk (NH) stelt haar deuren open om u kennis te laten maken met de boeiende wereld van paardenmelk. Mensen die al paardenmelk gebruiken voelen zich gezonder, sterker en vitaler. Paardenmelk helpt bij vele aandoeningen en lichamelijke klachten. Waarom dat zo is en wat paardenmelk doet in het lichaam hoort u tijdens de presentatie. U bent getuige van het melken van de paarden en u wordt in de gelegenheid gesteld de melk te proeven. Ook zijn er verzorgingsproducten voor de dagelijkse verzorging van huid en haar. Deze verzorgingsproducten zijn op basis van paardenmelk. En.. bij aanvang staat er koffie of thee voor u klaar. Kosten 6,00 p.p. meer info en route beschrijving:

4 ZELF EEN EXCURSIE ORGANISEREN BIJ DE PAARDENMELKERIJ? Voor een familiedag, vriendenclub, buurtvereniging, sportvereniging, afdeling van je werk, etc Iedereen in groepsverband (minimaal 10 personen) is welkom. Bepaal zelf een datum, tijdstip en de keuze van de excursie: Standaard excursie ( 6,00 p.p.), Excursie met koffietafel, Excursie met PAARDENMELKPANNEKOEKEN Excursie met warme maaltijd aan het einde van de dag Is de keuze bepaald neem dan contact met ons op. Telefoonnummer: of UITNODIGING GVL LEZING DONDERDAG 16 NOVEMBER 2017 Jan Ramakers - Oorzaak en therapie in de geneeskunde Jan Ramakers was 32 jaar als klinisch chemicus werkzaam in een groot stedelijk ziekenhuis. Er komen steeds meer chronisch zieken met aandoeningen waarbij vrijwel altijd de oorzaak van de aandoening onbekend is (inmiddels telt Nederland 5,4 miljoen!! chronisch zieken, dat is globaal 1/3 van de bevolking.) Wanneer alleen symptomen worden behandeld, zal de constitutie van de mens in toenemende mate verzwakken; de gezondheid verder in het leven zal daardoor slechter worden. Door een andere wijze van benadering in biochemisch denken, kan de werkelijke oorzaak van aandoeningen zoals voor migraine, hartinfarct, verhoogd cholesterol, osteoporose, etc., - vaak logisch en eenvoudig worden verklaard, en ook de biochemisch daarbij horende therapie. Jan Ramakers legt deze aandoeningen uit, zoals hij die heeft beschreven in zijn verschenen boek: Oorzaak en therapie in de geneeskunde. VOORKOM TELEURSTELLINGEN EN MELD JE MINIMAAL ENKELE DAGEN VAN TE VOREN AAN!!!!!!! Locatie: Paardenmelkerij Zwaagdijk Adres: Zwaagdijk 293, 1684 NJ Zwaagdijk (er is voldoende parkeergelegenheid) Aanvang: 20:00 uur, welkom vanaf 19:30 uur Kosten: Entree: 10,00 Aanmelden: paardencentrummoerbeek@gmail.com vermeld daarbij ook je telefoonnummer!

5 GEVONDEN VOORWERPEN: Na de lezing van 14 juli is er een leesbril gevonden in de bezoekersruimte. Na de lezing van 21 september is er een grijze sjaal en witte enkel sokjes achter gebleven Ben jij de eigenaar hiervan neem dan contact met ons op. Programma Gezondverstandlezingen Zwaagdijk: DONDERDAG 18 januari: Peter Toonen - Een nieuwe grote Maya kalender cyclus: van geld naar overvloed Wij zijn zelf de verandering Peter (1958), coach, inspirator, verteller en schrijver van negen boeken en vele artikelen vooral over de Maya kalenders, wil het onzichtbare zichtbaar maken in en om ons heen. Al meer dan twintig jaar verschijnen over en van hem regelmatig publicaties en columns in diverse tijdschriften (o.a. Libelle, Elegance, de Telegraaf, de Volkskrant, Onkruid, Ode, Spiegelbeeld, ParaVisie) over deze en andere onderwerpen. Hij geeft leiding en geeft les aan de opleiding Energetisch Coach bij MecSpirit te Baarn. Onze tijd van steeds snellere veranderingen blijkt een natuurlijk proces te zijn in de ontwikkeling van onze planeet en ons zonnestelsel; een proces waarin ieder mens een belangrijke rol speelt. Peter Toonen, laat al jaren zien hoe de oude Maya s de huidige tijd al meer dan duizend jaar geleden konden waarnemen (voorspellen). Eén van hun kalenders, de lange telling, begon op 11 augustus 3114v.C. en eindigde Deze kalender begint in het jaar dat het oude Egypte is gesticht en omvat de periode die wij 'de geschiedenis' noemen. Volgens deze kalender zouden we tegen het eind zo materialistisch worden dat dit denksysteem zou instorten en transformeren naar een geheel nieuwe tijd. Juist in de huidige geld-, energie- en milieu crisis, die in feite een bewustzijnscrisis is, openbaren zich nieuwe kansen. Duizenden jaren hebben we geleefd in het houvast van een gesloten piramide structuur (met mannen aan de top). We kunnen nu naar een open cirkel van gelijkheid en transparantie: collectieve organisaties waarin ook geluisterd wordt naar intuïtie en gehandeld wordt vanuit het hart. Hoe zou dat er uitzien? In deze lezing zal Peter met name zijn licht laten schijnen op ons economische en financiële systeem. Wie heeft werkelijk het geld, en dus de macht, in handen, en hoe kunnen wij hier zelf weer vat op krijgen? Nieuwe vormen van bankieren, investeren en financieren zoals 'natuurzuiver bankieren' kunnen een grondslag vormen voor een Nieuwe Aarde, een planeet waar al haar bewoners nog vele eeuwen van kunnen genieten. Een lezing met tips en trucs om de komende jaren te ervaren als een feestje van liefde en overvloed... Donderdag 15 februari: Frank Bleeker - Niet alle waarheden moeten gezegd worden tegen alle mensen De titel van deze lezing is een uitspraak van Bisschop Clemens van Alexandrië, gedaan in tweede eeuw na Chr. en heeft te maken met het schrappen van bepaalde passages uit het oorspronkelijke Marcusevangelie waaruit bleek dat Jezus en Maria Magdalena man en vrouw waren. Heel comfortabel hebben vele eeuwen oudere teksten, die hebben gediend als voorbeeld voor de Bijbelteksten, eeuwenlang onder het woestijnzand en in grotten verborgen gelegen. Langzaam dringt het nu door dat de oorsprong van de mens, maar ook zijn geschiedenis, weleens heel anders gelopen kan zijn dan de bijbel ons vertelt. Gelukkig kunnen wij er nu vrij over spreken. Donderdag 15 maart: Elsemarie Richt - Reflexologie Haar verpleegkundige achtergrond is de basis voor de belangstelling van Elsemarie voor gezondheidszorg. Er waren een aantal aspecten in de reguliere zorg die haar niet zo aanspraken. Zo merkte zij dat veel mensen zelf vaak de oorzaak van hun lijden kenden, dat het meer een kwestie van de juiste vragen stellen is dan het oplossen van het probleem door middel van pillen.

6 In haar Praktijk vol Reflexie heeft zij nu haar basiskennis gecombineerd met die over de reflexologie. Reflexologie is een eenvoudige en natuurlijke manier om het lichaam te helpen zichzelf te genezen. Door tijdens een sessie te ontspannen en je bewust te worden van de eigen pijn, kan er heel veel losgelaten worden, wat heel helend werkt! De vele jaren praktijk ervaring hebben haar laten zien dat de uitleg over hoe het hele lichaam zich reflecteert in voeten en handen bijzonder en waardevol is voor veel mensen. Met die informatie is onmiddellijk te voelen hoe jij nu in het leven staat en waar je de nadruk legt. Voor alle mensen die zichzelf verantwoordelijk voelen voor hun gezondheid biedt reflexologie op eenvoudige wijze effectief Inzicht in hun welbevinden. Het lichaam wordt gereflecteerd, weerspiegeld in voeten en handen. Met die kennis werken maakt dat pijn zelf eenvoudig te verhelpen kan zijn, doorstroming makkelijk te verbeteren en stress verlicht wordt. Deze inzichten wil zij graag met jullie delen. Haar uitnodiging is dan ook: kom jezelf ontmoeten via je voeten! Donderdag 19 April: Kees v/d Water en Miranda Slob - Een nieuw licht op vrijheid, macht en geld. In Nederland vieren we elk jaar op 5 mei Bevrijdingsdag. Maar hoe vrij zijn we nu eigenlijk? Wat hebben Vrijheid, Geld en Macht met elkaar te maken? En wat betekent dat voor - de mate van - onze vrijheid? En waarom is dat wezenlijk belangrijk? Steeds meer mensen worden wakker voor de situatie waar de wereld in verkeert. Hoe is het met onze vrijheid gesteld; hoe komt dat; wat zijn de mechanismen die hierachter zitten; en wat kunnen we eraan doen? We laten zien hoe belangrijk ons bewustzijn en de houding van waaruit we dingen doen, hierbij is ZORGBOERDERIJ - KLEINSCHALIG Er is een plek vrijgekomen voor een zorgcliënt, bij ons op de paardenmelkerij. WAT KUNNEN CLIENTEN DOEN: VOOR MENSEN MET: De cliënten kunnen vrijwillig meedoen aan de werkzaamheden op ons bedrijf. Deze werkzaamheden bestaan uit: Stallen schoonmaken, stro opstrooien, voer klaar leggen, kippen verzorgen, eieren rapen, vegen, ragen, in het land of de tuin werken, paarden poetsen, verpakkingen maken, stickers plakken, etc. Het zijn eenvoudige werkzaamheden. (Bijna)alles mag, niets moet. Ik zoek geen arbeidskrachten.... een verstandelijke beperking... een niet aangeboren hersenletsel... beginnende dementie... lichamelijke beperking WIJ BIEDEN AAN:... prikkelarme omgeving... werken in buitenlucht, maar ook binnen... rustige omgeving... kleinschalig... genieten van natuur, vogels, hazen enz.... agrarische beleving... helpen bij de paarden... veulens verzorgen

7 Kent u iemand die op zoek is naar een rustige 1 op 1 dagbesteding laat die contact met ons opnemen om te bepalen of onze dagbesteding passend is voor diegene. Onze zorgboerderij staat er om bekend dat de rust en de prikkelarme omgeving een weldaad is voor volwassenen en kinderen die rust willen hebben. Wij zijn aangesloten bij Heemz.org. Meer info: / Of kom kijken Zwaagdijk 293, Zwaagdijk Wij hopen dat u met veel plezier en interesse deze NIEUWSBRIEF heeft gelezen. Mocht u naar aanleiding van een artikel willen reageren kan dat via ons adres: paardencentrummoerbeek@gmail.com Voor meer informatie over paardenmelk of de verzorgingsproducten op basis van paardenmelk, of u wilt producten bestellen, dan verwijs ik u naar onze site: Ook kunt u daar de route beschrijving vinden om naar ons te komen: ons adres luidt: Zwaagdijk 293, 1684 NJ Zwaagdijk. Maar natuurlijk kunt u ons ook altijd bellen: of Onze winkel heeft zeer ruime openingstijden, maar wilt u voorkomen dat de poort is gesloten bel dan even van te voren. Ook is er de mogelijkheid om na afspraak s avonds of zondags in de winkel producten te kopen. GRAAG TOT ZIENS OP ONZE PAARDENMELKERIJ Indien u geen prijs (meer) stelt op het ontvangen van deze nieuwsbrief, kunt u zich afmelden via: paardencentrummoerbeek@gmail.com

PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK

PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK NIEUWSBRIEF Zwaagdijk, Juli 2017 De eerste zomer is voorbij, komt er nog een volgende? Wat was het een lekker zomers weertje de laatste weken. Deze temperaturen komen meestal in augustus voor. Maar dit

Nadere informatie

PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK

PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK NIEUWSBRIEF De herfst is begonnen Zwaagdijk, Oktober 2017 Na dagen van veel regenval en mist konden onze paarden met hun veulens toch nog een aantal dagen lekker naar buiten. Hoe lang dat nog kan? Ik hoop

Nadere informatie

PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK

PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK NIEUWSBRIEF Zwaagdijk, Augustus 2017 Een zomer met veel regen en soms te fris De eerste veulens van de tweede groep zijn geboren. We verwachten 5 veulens. Deze 2 zijn voskleurige merrieveulens. Het merkwaardige

Nadere informatie

PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK

PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK NIEUWSBRIEF Nu is de herfst echt begonnen Zwaagdijk, Oktober 2016 Onze paarden hebben tot 16 oktober buiten kunnen lopen. Dit kon door het mooie en droge herfstweer. Toen in de dagen na 16 oktober de regen

Nadere informatie

PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK

PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK NIEUWSBRIEF Zwaagdijk, Maart 2017 Lente in zicht en daarmee ook de eerste veulens Onze paardenmelkerij bestaat nu 13 jaar. Daar zijn we heel trots op. Want toen we in 2004 de stap waagden om een paardenmelkerij

Nadere informatie

PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK

PAARDENMELKERIJ ZWAAGDIJK NIEUWSBRIEF In Mei leggen alle vogels een ei Zwaagdijk, Mei 2016 Een paar weken geleden zijn er weer zwaluwen gesignaleerd in de paardenstal. Ze zijn druk bezig met het in orde maken van het oude nest.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF YOGA-TOUCH MAART 2019

NIEUWSBRIEF YOGA-TOUCH MAART 2019 NIEUWSBRIEF YOGA-TOUCH MAART 2019 Het heeft even geduurd, maar eindelijk. Onze nieuwsbrief is weer uit. Boordevol nieuws (let op; belangrijk nieuws over de lessen) en weetjes (bijv.workshops etc.). Mocht

Nadere informatie

Palliatieve sedatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Palliatieve sedatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Palliatieve sedatie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Botontkalking. Osteoporose

Botontkalking. Osteoporose Botontkalking Osteoporose 2 In Nederland hebben ongeveer 850.000 mensen osteoporose. Osteoporose komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Veel mensen weten niet dat zij osteoporose hebben, omdat dit niet

Nadere informatie

Botontkalking. Osteoporose

Botontkalking. Osteoporose Botontkalking Osteoporose 2 Informatie voor vrouwen van 50 jaar of ouder en mannen van 65 jaar of ouder die een botbreuk hebben en behandeld worden op afdeling orthopedie Op dit moment wordt u in het CWZ

Nadere informatie

Dit systeem is jouw onderbewustzijn

Dit systeem is jouw onderbewustzijn Besturingssysteem op de achtergrond Dagelijks open je het bureaublad op je pc of tabloid. Je start je mail en internet en ondertussen open je een game. Je mag er dagelijks op vertrouwen dat je pc doet

Nadere informatie

Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar. Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht

Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar. Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht Vind je jezelf te dik? Wil je op je gewicht gaan letten, maar weet je niet zo goed hoe je dat kunt doen? Wij kunnen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

Algemeen. Patiënteninformatie. Doorliggen. Voorkomen en behandelen. Slingeland Ziekenhuis

Algemeen. Patiënteninformatie. Doorliggen. Voorkomen en behandelen. Slingeland Ziekenhuis Algemeen Doorliggen i Patiënteninformatie Voorkomen en behandelen Slingeland Ziekenhuis Wat is doorliggen (decubitus) Een doorligplek is een plek waar de huid beschadigd is of beschadigd dreigt te gaan.

Nadere informatie

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven GEWICHT, VOEDING, BEWEGEN EN ALCOHOL INFOBLAD Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden. Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Je kan wel het risico op kanker verkleinen door een gezonde

Nadere informatie

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl U heeft van uw arts gehoord dat u een Prikkelbare Darm heeft. Een andere benaming voor Prikkelbare Darm Syndroom

Nadere informatie

BUIKVET WORKSHOP LES 2

BUIKVET WORKSHOP LES 2 BUIKVET WORKSHOP LES 2 De beste eet momenten voor een slanke buik Welkom bij de tweede les van de buikvet workshop. Of je nu een vrouw bent die in de overgang zit, of net bevallen bent van je eerste kindje,

Nadere informatie

Logboek Polikliniek hartfalen

Logboek Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4. Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4. Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Samenvatting SAMENVATTING 189 Depressie is een veelvoorkomende psychische stoornis die een hoge ziektelast veroorzaakt voor zowel de samenleving als het individu. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven!

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! 3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! Even voorstellen: Thirza Holwerda Mijn naam is Thirza Holwerda en als je mij zou kennen dan weet je dat ik een gevoelig persoon ben en

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval?

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie,

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS Dag allemaal, Eindelijk is het zover!!! De eerste nieuwsbrief van Centrum KINDERKRIEBELS is er!! Vele van jullie zullen zich afvragen Centrum KINDERKRIEBELS wat is dat???? Hieronder

Nadere informatie

Het Dansende dierenbos

Het Dansende dierenbos Het Dansende dierenbos Kinder-yoga op muziek Jasper Merle & Hester van Toorenburg SPECTRUM over yoga, kinderen & dit boek In Het dansende dierenbos komen dieren, muziek en yoga samen. Er kan worden gedanst,

Nadere informatie

Sedatie. Afdeling Anesthesie

Sedatie. Afdeling Anesthesie Sedatie Afdeling Anesthesie Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Waterlandziekenhuis een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek/deze behandeling kan plaatsvinden onder sedatie. Sedatie

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Wanneer je zorgt voor een partner, kind of naaste uit je omgeving met Niet Aangeboren Hersenletsel kan het een uitdaging zijn balans te vinden in de

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Voeding en zwangerschapsbraken Algemene informatie

Voeding en zwangerschapsbraken Algemene informatie Voeding en zwangerschapsbraken Algemene informatie Afdeling Diëtetiek IJsselland Ziekenhuis In deze folder vindt u algemene informatie over ernstig braken tijdens de zwangerschap. Wat is zwangerschapsbraken?

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 3. De huisarts

Thema Gezondheid. Les 3. De huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 3. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Bashir, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat

Nadere informatie

Adem- en Ontspannings-therapie (AOT)

Adem- en Ontspannings-therapie (AOT) Medische psychologie Adem- en Ontspannings-therapie (AOT) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw klinisch psycholoog heeft voorgesteld om u te verwijzen

Nadere informatie

verzorging CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 12 A B X C D

verzorging CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 12 A B X C D verzorging CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 12 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of 3.

Nadere informatie

3.3 Eén handje is één handje Koffie: let op je nachtrust Om met een grote boog omheen te gaan De grootste dikmaker 58

3.3 Eén handje is één handje Koffie: let op je nachtrust Om met een grote boog omheen te gaan De grootste dikmaker 58 3.3 Eén handje is één handje 52 3.4 Koffie: let op je nachtrust 53 4 Om met een grote boog omheen te gaan 56 4.1 De grootste dikmaker 58 4.2 Intolerantie 60 4.3 Nog even voor de duidelijkheid 63 5 Geen

Nadere informatie

Sedatie met lachgas bij kinderen

Sedatie met lachgas bij kinderen Sedatie met lachgas bij kinderen Binnenkort ondergaat uw kind een behandeling waarbij hij of zij met lachgas in een lichte slaap gebracht wordt. Dit wordt sedatie genoemd. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Adviezen voor een goede toilethouding

Adviezen voor een goede toilethouding Adviezen voor een goede toilethouding Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over het naar het toilet gaan, dus over plassen en het krijgen

Nadere informatie

Oorzaken van ziekten.

Oorzaken van ziekten. Disclaimer. 1- Het leren opnemen van Genezende Kracht is voor velen een goede weg tot genezing, maar vaak geen vervanging van arts of ziekenhuis. 2- Ben je ziek of gewond? Ga naar een arts. Hier worden

Nadere informatie

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk!

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! In onze vorige Zing In hebben we het gehad over de druk die op jonge mensen wordt gelegd, op de vaak hoge eisen die we aan hen stellen. Maar niemand is

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding 1 miljoen aan de antidepressiva, aandacht, geborgenheid en warmte zijn de oplossing Er zijn 1 miljoen mensen in Nederland die antidepressiva gebruiken, dat is dus 1 op de 17 mensen om ons heen. Dat is

Nadere informatie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie Het duurt niet lang meer voordat u naar huis gaat om verder te herstellen. Om u goed voor te bereiden op uw ontslag, heeft het team orthopedie voor u deze folder ontwikkeld. Het doel van deze folder is

Nadere informatie

Les 4. De fysiotherapeut.

Les 4. De fysiotherapeut. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 4. De fysiotherapeut. Inleiding Deze les gaat over praten met de fysiotherapeut. Een man, meneer Bashir, belt de fysiotherapeut. Hij maakt een afspraak. Hij zegt

Nadere informatie

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Hyperventilatie Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld voor mensen die verwezen zijn door de huisarts naar de eerste hart hulp (EHH) met een bepaald klachtenpatroon dat kan passen bij hart-

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u staat. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u staat. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u staat UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding De 9 regels voor optimale gezondheid Een goede optimale gezondheid Het is belangrijk om gezond te zijn, dan functioneer je beter en voel je je beter. Je hebt meer energie en minder vaak of zelfs nooit

Nadere informatie

Inhoud. 3 Hallo! 4 Wie ben ik? 5 Wat heb je aan dit e-book? 6 Stap 1! 8 Stap 2! 9 Stap 3! 11 Dussss. 11 De stappen op een rijtje. 12 Vragen? Aanbod!

Inhoud. 3 Hallo! 4 Wie ben ik? 5 Wat heb je aan dit e-book? 6 Stap 1! 8 Stap 2! 9 Stap 3! 11 Dussss. 11 De stappen op een rijtje. 12 Vragen? Aanbod! 1 Inhoud 3 Hallo! 4 Wie ben ik? 5 Wat heb je aan dit e-book? 6 Stap 1! 8 Stap 2! 9 Stap 3! 11 Dussss. 11 De stappen op een rijtje 12 Vragen? Aanbod! 2 Hallo! Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in een

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u zit. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u zit. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u zit UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Logboek. Polikliniek hartfalen

Logboek. Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 8-12 jarigen Lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Ilja Witte en Judith Maarsen Mei 2007Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK

Nadere informatie

Sedatie. Afdeling Anesthesie

Sedatie. Afdeling Anesthesie Sedatie Afdeling Anesthesie Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Waterlandziekenhuis een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek/deze behandeling kan plaatsvinden onder sedatie door een

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie

Botontkalking. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Botontkalking. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Botontkalking Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van de arts gehoord dat u (mogelijk) botontkalking heeft. De medische benaming voor botontkalking is osteoporose.

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Wat zijn

Nadere informatie

Voeding bij chronische longziekten

Voeding bij chronische longziekten Voeding bij chronische longziekten Voeding bij chronische longziekten Goede lichamelijke conditie Veel mensen met chronische longziekten (ook wel COPD genoemd) hebben voortdurend last van hun aandoening.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomsten en voorlichting in Boeimeer en Ruitersbos

Informatiebijeenkomsten en voorlichting in Boeimeer en Ruitersbos Comfortabel blijven wonen in uw woning Informatiebijeenkomsten en voorlichting in Boeimeer en Ruitersbos Een slimme senior is op de toekomst voorbereid! Steeds meer mensen blijven tot op hoge leeftijd

Nadere informatie

Multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) Multiple sclerose (MS) T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Verder in deze Nieuwsbrief... Nieuwe vrijwilliger * Oproepje * Cliëntenraad * Afscheid Floor

Verder in deze Nieuwsbrief... Nieuwe vrijwilliger * Oproepje * Cliëntenraad * Afscheid Floor DE ONTMOETING VRIENDSCHAP IN UTRECHT Editie 30 juni 2019 Verder in deze Nieuwsbrief... Nieuwe vrijwilliger * Oproepje * Cliëntenraad * Afscheid Floor Vriendschap in Utrecht Kromme Nieuwegracht 50 3512

Nadere informatie

Als het overlijden nadert Een aantal handreikingen. IJsselland Ziekenhuis

Als het overlijden nadert Een aantal handreikingen. IJsselland Ziekenhuis Als het overlijden nadert Een aantal handreikingen IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave Deel 1: Veranderingen die voorafgaand aan het overlijden kunnen optreden pag 2-6 1.1 Minder behoefte aan eten en drinken

Nadere informatie

Folder lichttherapie. Kuur

Folder lichttherapie. Kuur Folder lichttherapie Kuur In overleg met uw behandelend dermatoloog heeft u besloten met lichttherapie te beginnen. Lichttherapie is een behandeling met ultraviolet licht, een deel van het zonlicht. Mensen

Nadere informatie

Dermatologie. Gordelroos. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Gordelroos. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie 1 Wat is gordelroos (herpes zoster) is een aandoening, veroorzaakt door een virus, die gekenmerkt wordt door blaasjesvorming en pijn, meestal op de borstkas of rond de

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers Doorliggen voorkomen Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers Doorliggen voorkomen Waarom deze folder? Ziek zijn of een handicap hebben is al vervelend genoeg. Helaas treden daarbij ook nog vaak

Nadere informatie

Adviezen voor een goede toilethouding

Adviezen voor een goede toilethouding Adviezen voor een goede toilethouding Albert Schweitzer ziekenhuis Regionaal Bekkenbodem Centrum maart 2010 pavo 0683 Inleiding In deze folder krijgt u informatie over het naar het toilet gaan, dus over

Nadere informatie

Back2Basic. Groepsbehandeling voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging

Back2Basic. Groepsbehandeling voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging Back2Basic Groepsbehandeling voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging Inleiding Chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging zijn pijnklachten

Nadere informatie

Decubitus (doorliggen)

Decubitus (doorliggen) Decubitus (in de volksmond doorliggen genoemd) treft in Nederland jaarlijks vele duizenden mensen. Decubitus komt vooral voor bij patiënten die langdurig in bed liggen. De gevolgen van decubitus zijn erg

Nadere informatie

Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen

Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Het doel van deze folder is om u te informeren over wat decubitus is en hoe u dit kunt voorkomen. Decubitus Decubitus

Nadere informatie

GIPSKORSET AANLEGGEN EN BEHANDELING

GIPSKORSET AANLEGGEN EN BEHANDELING GIPSKORSET AANLEGGEN EN BEHANDELING Inleiding U heeft een gipskorset of krijgt binnenkort een gipskorset. Deze folder licht u in over het doel, de aanleg en praktische tips bij het dragen van een gipskorset.

Nadere informatie

GIPSKORSET AANLEGGEN EN BEHANDELING FRANCISCUS GASTHUIS

GIPSKORSET AANLEGGEN EN BEHANDELING FRANCISCUS GASTHUIS GIPSKORSET AANLEGGEN EN BEHANDELING FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U heeft een gipskorset of krijgt binnenkort een gipskorset. Deze folder licht u in over het doel, de aanleg en praktische tips bij het

Nadere informatie

7 tips. voor een betere nachtrust

7 tips. voor een betere nachtrust 7 tips voor een betere nachtrust Word jij 90 jaar oud en heb je een goede nachtrust? Dan heb je 32 jaar van je hele leven geslapen. Zonde van je tijd? Juist niet! In dit E-book lees je waarom slaap onmisbaar

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Behandeling door de kaakchirurg

Behandeling door de kaakchirurg KINDERGENEESKUNDE Behandeling door de kaakchirurg KINDEREN Behandeling door de kaakchirurg Binnenkort wordt uw kind een dag opgenomen in ons ziekenhuis voor een behandeling door de kaakchirurg. Uit ervaring

Nadere informatie

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Blaaspijnsyndroom

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Blaaspijnsyndroom Afdeling: Urologie Onderwerp: Blaaspijnsyndroom Het blaaspijnsyndroom Uw behandelend arts vermoedt dat het blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis) de oorzaak is van uw klachten. Deze aandoening is niet

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik leef gezond

Inhoud. Mijn leven. ik leef gezond Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Ziek... 4 Hoofdstuk 2 Koorts... 6 Hoofdstuk 3 Schoon... 8 Hoofdstuk 4 Conditie... 10 Hoofdstuk 5 Eten... 12 Hoofdstuk 6 Drinken... 14 Hoofdstuk 7 Houding... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie

Blaasspoeling met DMSO / Cystistat

Blaasspoeling met DMSO / Cystistat Blaasspoeling met DMSO / Cystistat Urologie Beter voor elkaar 2 Blaasspoeling met DMSO / Cystistat In overleg met uw behandelend arts zijn blaasspoelingen afgesproken met: DMSO, een medicijn dat ontstekingremmend

Nadere informatie

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Werkboek van Benzo de baas Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Dit werkboek helpt u om stap voor stap te stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen. Over zes weken kunt u weer zonder

Nadere informatie

Mogelijke zorgrisico s tijdens uw ziekenhuisopname

Mogelijke zorgrisico s tijdens uw ziekenhuisopname Mogelijke zorgrisico s tijdens uw ziekenhuisopname Registreren van pijn Voorkomen van ondervoeding Voorkomen van doorliggen (decubitus) Mogelijke zorgrisico s tijdens uw ziekenhuisopname 1. Welkom 3 2.

Nadere informatie

Wat is decubitus? Hoe ontstaat decubitus?

Wat is decubitus? Hoe ontstaat decubitus? Decubitus Deze folder is bestemd voor patiënten met risico op decubitus (doorligplekken) en voor hun familieleden. Hierin is onder meer beschreven wat u kunt doen om decubitus te voorkomen. Wat is decubitus?

Nadere informatie

Homeopathie voor paarden

Homeopathie voor paarden Artikel: http://horsefulness.be/homeopathie-voor-paarden/ site van Horsefulness van Karine Vanderborre Homeopathie voor paarden Homeopathie, niet iedereen heeft er vertrouwen in Ikzelf sta er volledig

Nadere informatie

Workshop uiterlijke verzorging voor mensen met kanker

Workshop uiterlijke verzorging voor mensen met kanker Workshop uiterlijke verzorging voor mensen met kanker Workshop uiterlijke verzorging Look Good...Feel Better. Dat is het motto van een workshop over uiterlijke verzorging, bestemd voor patiënten met kanker.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De huisarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 2. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Kaya, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat leert u in deze les?

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

7 tips. Stoppenmetroken.in Hubert Haenen Alle rechten voorbehouden

7 tips. Stoppenmetroken.in Hubert Haenen Alle rechten voorbehouden 7 tips Inhoud Tip 1 Vitaliteit Tip 2 Doel Tip 3 Moed Tip 4 Angst Tip 5 Overdenking Tip 6 Richting Tip 7 Kiezen Toegift Hulp Over Hubert Haenen Tip 1 Achter het verlangen om te stoppen met roken, ligt een

Nadere informatie

Minder last van uw rug

Minder last van uw rug Minder last van uw rug Hoe kunt u pijn onderin uw rug verminderen en nieuwe klachten voorkomen Rugklachten zelf onder controle Pijn in uw rug is lastig en vervelend. Om vele redenen. Uw humeur kan eronder

Nadere informatie

Informatiefolder delier

Informatiefolder delier Informatiefolder delier Informatiefolder delier Het gedrag en de reactie van uw partner, familielid, vriend(in) of kennis zijn anders dan u gewend bent. Hij of zij is onrustig, begrijpt u niet, geeft vreemde

Nadere informatie

Patienten informatieavond artrose

Patienten informatieavond artrose Patienten informatieavond artrose Agenda 19.30 19.35 Algemeen welkom 19.35 19.50 Artrose 19.50 20.05 Fysiotherapie 20.05 20.20 Diëtetiek 20.20 20.40 Pauze 20.40 21.00 Totale knieprothese 21.00 21.20 Totale

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid. Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek

Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid. Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat is ongeveer een derde van ons hele leven. Er zijn wel verschillen in de behoefte aan slaap. Waar de

Nadere informatie

FIBROMYALGIE FRANCISCUS GASTHUIS

FIBROMYALGIE FRANCISCUS GASTHUIS FIBROMYALGIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u fibromyalgie hebt. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. In deze folder proberen wij antwoord te geven op uw vragen.

Nadere informatie

Hoe maakt u optimaal gebruik van vrijwilligers?

Hoe maakt u optimaal gebruik van vrijwilligers? Christine Linzel 28-03-2013 Hoe maakt u optimaal gebruik van vrijwilligers? 1 Wat gaan we doen? Onderwerp: Integraal vrijwilligersbeleid bij gemeenten: waarom en hoe. Resultaten: Jullie hebben achtergrondinformatie

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r blaasspoeling met het medicijn DMSO

I N F O R M A T I E. o v e r blaasspoeling met het medicijn DMSO I N F O R M A T I E o v e r blaasspoeling met het medicijn DMSO In overleg met uw behandelend uroloog krijgt u blaasspoeling met DMSO op de polikliniek Urologie van de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie

Nadere informatie

ChinLi TuiNa. Welkom. Uitleg over Tuina massage

ChinLi TuiNa. Welkom. Uitleg over Tuina massage ChinLi TuiNa Welkom Uitleg over Tuina massage Kennismaking Tuina Wat is Tuina, inleiding Historie Hoe werkt Tuina Welke klachten kun je met Tuina behandelen Tuina in de praktijk Vragen Demonstratie TuiNa

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Liesbreuk operatie bij kinderen. polikliniek Chirurgie

Liesbreuk operatie bij kinderen. polikliniek Chirurgie 00 Liesbreuk operatie bij kinderen polikliniek Chirurgie Uw kind wordt binnenkort verwacht in het ziekenhuis voor de behandeling van een liesbreuk. Waarschijnlijk heeft u al het een en ander gehoord over

Nadere informatie

Lesbrief 3. De fysiotherapeut.

Lesbrief 3. De fysiotherapeut. MDS-65 speakerstand Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De fysiotherapeut. Inleiding Deze les gaat over praten met de fysiotherapeut. Een man, meneer Kaya, belt de fysiotherapeut. Hij maakt een afspraak. Hij

Nadere informatie

Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden

Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden 1 op de 3 Neder landers krijgt diabetes -> Wat is het? -> Hoe herken je het? -> Is het te genezen? Wat is diabetes? Diabetes heet ook wel suikerziekte,

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Katheter verwijderen De-katheterisatie

Katheter verwijderen De-katheterisatie Katheter verwijderen De-katheterisatie U heeft op een eerder moment een blaaskatheter gekregen omdat u de blaas zelf niet kon legen. Binnenkort wordt u opgenomen om te kijken of het plassen spontaan weer

Nadere informatie

Het Leefstijlplein. alles over gezonder leven. leefstijl als medicijn beter eten lekker bewegen goed slapen fijn ontspannen

Het Leefstijlplein. alles over gezonder leven. leefstijl als medicijn beter eten lekker bewegen goed slapen fijn ontspannen Het Leefstijlplein alles over gezonder leven leefstijl als medicijn beter eten lekker bewegen goed slapen fijn ontspannen Bezoek een bijeenkomst bij u in de buurt Leefstijl als medicijn U kunt veel doen

Nadere informatie