zoeken Op weg naar een nieuwe job

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "zoeken Op weg naar een nieuwe job"

Transcriptie

1 Werk zoeken Op weg naar een nieuwe job

2 Alles over werk zoeken Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling tel ACTIRIS (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) tel Lokale werkwinkels Roadies Brecht en Hanne testten 40 jobs uit. Wat werkt (vanaf feb. 2016) Website met tips en tricks van en voor jonge werkzoekenden. Zo werkt het Online platform dat werkzoekenden antwoorden en ondersteuning geeft. Werken met mensen Website met meer info over werken in de sociale sector Vakbonden ABVV-Jongeren ACLVB ACV Jongeren Vacaturewebsites Op vind je een uitgebreid overzicht van vacaturewebsites. Klik door naar het thema Werken. Een uitgave van De Ambrassade, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel

3 Werk zoeken Op weg naar een nieuwe job Een job zoeken vraagt inspanningen: je moet kranten en tijdschriften uitpluizen, websites nakijken, mails en brieven schrijven, afspraken maken en gesprekken voeren. Geloof in jezelf, zet door en toon al wat je kan!

4 Waar moet je beginnen zoeken naar werk? Je zoektocht naar werk begint op het moment dat jij beslist om te gaan werken of van werk te veranderen. Je vindt vacatures in kranten, op websites, in advertenties van magazines, soms gewoon ook op affiches op straat of op borden aan de ingang van een bedrijf. Als je een job wil, is er één gouden regel: solliciteer veel en op alle jobs die je interesseren. Toon wie je bent en wat je kan en geef niet op als je enkele keren naast de job grijpt. Vooraan in deze folder vind je heel wat interessante adressen waar je je zoektocht kan starten: bij de VDAB (Vlaanderen) of ACTIRIS (Brussel). Je vindt er vacante jobs, maar je kan er ook je gegevens achterlaten zodat werkgevers je kunnen contacteren. Is het wel verstandig om te beginnen werken via een uitzendkantoor? Zeker en vast! Interimbureaus of uitzendkantoren zijn gespecialiseerd in korte en snel in te vullen jobs, maar het is ook ideaal voor wie snel aan de slag wil. En belangrijk om te weten: heel wat jongeren beginnen met een tijdelijke job via een uitzendkantoor, maar bouwen zo ervaring op en vinden uiteindelijk in een van die bedrijven een vaste en boeiende job. Uitzendkantoren hebben vacatures in zeer veel verschillende sectoren, dus je hebt echt wel mogelijkheden! Je kan je gratis inschrijven bij één of verschillende uitzendkantoren. Bereid je voor op je eerste gesprek, laat duidelijk merken wat voor job je zoekt en neem je cv mee, zodat je al je gegevens kan achterlaten.

5 Wat gebeurt er op een jobbeurs? De laatste jaren worden steeds meer jobbeurzen georganiseerd: een interessante plek voor wie een job zoekt. Op één of twee dagen stellen verschillende bedrijven of organisaties zich voor en leggen uit welke mensen ze zoeken. Op zeer korte tijd kom je dus in contact met verschillende werkgevers en wat belangrijk is: je kan je tijdens een heel gewoon gesprek voorstellen aan de directeur of de personeelsverantwoordelijke. De losse babbel vervangt de eerste kennismakingsbrief, wat voor veel sollicitanten heel aangenaam aanvoelt. Neem op een jobbeurs zeker een paar kopieën van je cv mee. Heeft het zin om spontaan te solliciteren? Absoluut. Voor sommige bedrijven zijn advertenties duur maar ze kijken zeker uit naar mensen die ze kennen, of familieleden van mensen die al bij hen werken. Heb je interesse voor een job of wil je heel graag in een bepaald bedrijf werken? Stuur dan zeker je brief op, misschien kan je hem gewoon afgeven aan de verantwoordelijke. Als je een goede kandidaat bent, houden ze je gegevens bij, en van zodra er een job vrijkomt is de kans groot dat het bedrijf je zal contacteren.

6 Hoe vind je de juiste job tussen al die advertenties? Als je werk zoekt is het belangrijk dat je vooraf voor jezelf duidelijk maakt wat je wil. Maak even tijd om jezelf te analyseren: wat kan je goed? Wat zijn je interesses? Waarin wil je bijleren? Wat zijn je mindere punten. Vraag dat ook eens aan je vrienden of familie, zodat je een goed beeld hebt van wie je bent. Bekijk de advertenties kritisch: waarom spreekt een functie of een bedrijf je aan? Wat voor een organisatie is het? Wat houdt de job in? Heb ik de juiste opleiding en voldoende ervaring? Zijn de werkuren haalbaar voor mij? Hoe geraak ik op mijn werk? Wil je meer informatie, bel dan naar het telefoonnummer of mail eens naar de contactpersoon. Daar is niets mis mee, het toont dat je interesse hebt. Staat er een website op de advertentie? Bekijk die dan, zodat je extra dingen te weten komt. Begin bij jezelf: wat kan je goed? Wat zijn je interesses?

7 Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Wat staat er zeker in een sollicitatiebrief? Op het internet vind je verschillende modelbrieven en ook in je school, je opleidingscentrum of bij de VDAB kan je hulp vragen om een goede brief te schrijven. Voor je brief telt de regel je eerste indruk is zeer belangrijk. In je sollicitatiebrief moet je het bedrijf kort en duidelijk proberen te overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de job. Zonder te overdrijven moet je eerlijk omschrijven waarom jij de job graag wil en waarom jij denkt dat je het bedrijf kan versterken. Je mag creatief zijn en opvallen, maar hou wel rekening met de stijl van het bedrijf. Richt de brief aan de contactpersoon die in de advertentie staat. Heb je geen naam dan begin je neutraal met Geachte mevrouw, Geachte heer. In de brief verwijs je naar de job waar jij je kandidaat voor stelt, waarom jij in aanmerking komt voor die job en uiteraard dat je je graag wil voorstellen tijdens een gesprek. Schrijf beleefd, maar niet ouderwets. Kort, duidelijk, krachtig en uiteraard foutloos. Heb je problemen met spelling, laat dan je brief door iemand nalezen.

8 Wat staat er in je cv? Een cv (curriculum vitae) is een zakelijk overzicht van wie je bent, wat je kan, wat je gestudeerd hebt, en welke werkervaring je hebt. Beschouw het als een persoonlijke fiche. In je cv staan zeker vermeld: je persoonlijke gegevens: naam, woonplaats, geboorteplaats en -datum, mailadres en telefoonnummer, burgerlijke staat en nationaliteit je opleidingen: schoolverloop en diploma s, stages, proefschriften, andere vaardigheden of bijscholingen die je deed (en relevant zijn voor de job) je werkervaring: noteer de periodes dat je welke jobs deed, met een korte functieomschrijving. Ben je op zoek naar je eerste job, noteer dan vakantie- of weekendwerk en vrijwilligerswerk. vrijetijdsbesteding: als je vindt dat je hobby s een goed beeld geven van je persoonlijkheid, dan mag je die ook noteren (speel je toneel dan is dat goed om weten in een creatieve job, sport is mooi meegenomen voor een actieve job). Een cv moet duidelijk en overzichtelijk zijn. De werkgever krijgt er soms tientallen, dus het mag geen zoektocht zijn. Een sollicitatiegesprek is geen examen, maar een gesprek tussen volwassen mensen

9 Moet je bij elke nieuwe sollicitatie een nieuw cv maken? Het heeft zijn voordeel om afhankelijk van de job waarvoor je solliciteert, je cv lichtjes aan te passen. Geef iets meer nadruk op wat het bedrijf belangrijk vindt. Als je je cv aanpast, kijk het dan elke keer opnieuw goed na, zodat je geen foutjes maakt. Als je solliciteert via mail, kijk dan goed na of je je cv in bijlage hebt gestoken. het komt heel slordig over als je een mail stuurt en je de bijlage vergeet. Mag een sollicitatiebrief ook een zijn? Uiteraard. De gewone sollicitatiebrief wordt steeds minder gebruikt (geschreven brieven zijn bijna helemaal verdwenen). Kijk na wat het bedrijf vraagt: in de meeste gevallen vragen ze om te solliciteren via . Dan wordt de sollicitatiebrief een mail, met het cv als bijlage. Schrijf je toch een gewone brief, doe dat dan op wit A4-papier, zonder lijntjes of achtergrond.

10 Hoe bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek? Zoek vooraf uit waar je moet zijn, hoe je er geraakt en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Te laat komen op een sollicitatiegesprek maakt een verschrikkelijk slechte indruk. Zorg dat je een kwartier voor het afspraakuur aanwezig bent. Zorg dat je vooraf de advertentie nog eens gelezen hebt. Kijk eens op de website van het bedrijf. Misschien vind je op het internet nog andere artikels. Bereid je voor op vragen: wat heb je te bieden, wat is je sterkste/zwakste kant, waarom wil je hier werken, waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever, hoe komt het dat je al lang werk zoekt, hoeveel wil je verdienen, wil je voltijds werken of in shiften? Mag je vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek? Meer nog, je moet vragen stellen! Een sollicitatiegesprek is geen examen, maar een gesprek tussen volwassen mensen. Het bedrijf zoekt iemand, jij hebt iets te bieden. Tijdens het gesprek moet je dat proberen samen te laten komen. Stel vragen over het bedrijf, over hun visie, over je toekomstmogelijkheden, de manier van werken, je collega s. Vragen zijn een bewijs van interesse en dat spreekt in jouw voordeel. Na het gesprek vraag je ook wat het verdere verloop is: volgt er nog een ronde of wanneer krijg je nieuws. Je bedankt voor het gesprek en vertrekt.

11 Zijn die snel rijk - advertenties te vertrouwen? In reclamebladen en op websites kom je ze wel eens tegen: de advertenties die je met weinig werken, dicht bij huis, zonder te veel inspanning veel geld beloven. Meestal staat er geen contactpersoon of een bedrijfsnaam bij, enkel een telefoonnummer. Let op met dat soort advertenties. Sommige advertenties vragen om eerst geld te storten en dan krijg je informatie. Doe dat niet. Reageer nooit op dat soort vreemde vacatures. Hoe maak je een goede indruk tijdens een sollicitatiegesprek? Een eerste gesprek duurt soms niet lang, dus je hebt maar een kwartier of een half uur om je degelijk voor te stellen. Begroet alle aanwezigen beleefd, stel jezelf voor en vraag waar jij mag plaatsnemen. Zorg dat je er verzorgd uitziet. Een pak en das of een mantelpakje hoeft niet, maar zorg dat je proper en verzorgd gekleed bent. Draag geen kledij of accessoires die teveel in het oog springen zoals een sjaal van je voetbalclub, een pet van je favoriete hardrockgroep, of T-shirts met aanstootgevende prints. Ben je nerveus? Probeer dat onder controle te houden. Antwoord niet enkel met ja of nee, maar leg uit wat je bedoelt. Probeer een zekere indruk te geven en geef geen kritiek op andere kandidaten of werkgevers.

12 Wat kan je leren uit sollicitatiegesprekken zonder resultaat? Besef heel goed dat er weinig jongeren een job vinden na één gesprek: dat is een droom. Als je verschillende sollicitaties hebt gedaan zonder resultaat, dan moet je daaruit leren. Hou elke sollicitatiebrief bij en schrijf op wat je tijdens het gesprek opviel, wat moeilijk was, welke fouten je maakte. Krijg je van een bedrijf de boodschap dat je de job niet hebt, dan mag je contact opnemen met de persoon met wie je sprak. Vraag heel beleefd waarom je de job niet kreeg en dat je vooral iets wil leren om het volgende keer anders te doen. Dat telefoontje vraagt wat moed, maar veel mensen zullen je positieve feedback geven, waar je zeker iets uit leert. Waar vind je vacatures voor mensen met een beperking? Heb je een arbeidsbeperking en vind je geen geschikte job, dan kan terecht op de websites: â â â

13 Dit is een folder van Jongerengids. Jongerengids is de snelste weg naar betrouwbare informatie. Voor een antwoord op al jouw vragen, surf naar Deze folder kwam tot stand met de medewerking van Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). Najaar 2015: V.U. Eva Vereecke, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel met steun van: Folders bestellen? Surf naar

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgie.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

Sollicitatietips. ACLVB Jongeren

Sollicitatietips. ACLVB Jongeren Sollicitatietips ACLVB Jongeren Waar vind je vacatures en hoe begin je aan een sollicitatiebrief? Een paar nuttige tips. Waar begin ik? Je kan natuurlijk wachten tot je ideale job uit de lucht komt vallen.

Nadere informatie

UITWERKING webcase solliciteren & vacature

UITWERKING webcase solliciteren & vacature UITWERKING webcase solliciteren & vacature mijn leerbedrijf Solliciteren, opdracht 3 opdracht 1 1. Mijn vijf tips voor het mailen van een sollicitatiebrief zijn: Je mailt jouw sollicitatiebrief als de

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgië.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

solliciteren Je hebt troeven!

solliciteren Je hebt troeven! Een job vinden: daar kruipt meestal heel wat tijd in en het vraagt veel geduld. Kranten en websites uitpluizen, brieven schrijven, c.v. s schrijven en aanpassen. Het vraagt ook veel energie: afspraken

Nadere informatie

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting Het doel van de sollicitatiebrief is uitgenodigd te worden voor een gesprek. De brief (van brevis wat kort betekent) moet daarom informatief zijn en de belangstelling opwekken van de selecteur om nader

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF?

HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF? HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF? Sommige werkgevers vragen in hun vacatures om te solliciteren via een sollicitatiebrief. Die brief wordt dan je eerste contact met de werkgever. Het komt er dus op aan

Nadere informatie

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 algemeen 2 Algemene principes 3 PARTIJEN BIJ UITZENDARBEID Volwaardig werk = rechten en plichten Werk zoeken via uitzend? Snel, ervaring, CV, korte opeenvolgende

Nadere informatie

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Waarom deze brochure? Een baan vinden: dat is niet altijd even makkelijk.

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

SOLLICITATIE BRIEF & CV NEDERLANDS

SOLLICITATIE BRIEF & CV NEDERLANDS SOLLICITATIE BRIEF & CV NEDERLANDS 0 AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde sollicitatiebrief schrijven. - Kun je jouw C.V. opstellen. WAAROM BELANGRIJK? Welke opleiding je ook hebt gevolgd,

Nadere informatie

De meest gestelde sollicitatievragen

De meest gestelde sollicitatievragen De meest gestelde sollicitatievragen Vertel eens iets meer over jezelf? Wat kan je vermelden: Naam Woonplaats Studies Werkervaring Motivatie Positieve eigenschappen Gebruik eventueel je cv als leidraad

Nadere informatie

Onderstaand krantenartikel kan eventueel gebruikt worden om het toenemende belang van elektronische databanken aan te tonen.

Onderstaand krantenartikel kan eventueel gebruikt worden om het toenemende belang van elektronische databanken aan te tonen. 5.6 Vaardigheden verzameld: slim solliciteren Deze Vaardigheden verzameld is opgevat als een (ietwat aangepaste) webquest. Dat betekent dat de leerlingen zelfstandig alle opdrachten doorlopen en gebruikmaken

Nadere informatie

Les 9 - Bijlagen SOLLICITEREN, WIE ZIJN BEST DOET ZAL HET LEREN. HET CV.

Les 9 - Bijlagen SOLLICITEREN, WIE ZIJN BEST DOET ZAL HET LEREN. HET CV. Les 9 - Bijlagen SOLLICITEREN, WIE ZIJN BEST DOET ZAL HET LEREN. HET CV. Wat betekent cv letterlijk? Cv staat voor het latijnse curriculum vitae en vrij vertaald betekent het levensloop. Vrijwel elke werkgever

Nadere informatie

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen!

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen! Studiek e uze Neem je tijd voor belangrijke stappen! Alles over studiekeuze Vlaamse infolijn - Onderwijs tel. 1700 (gratis nummer) Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be Departement Onderwijs www.onderwijs.vlaanderen.be

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Volwassenenonderwijs http://onderwijs.vlaanderen.be/ cursisten Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen

Nadere informatie

solliciteren voor een job bij Ikea

solliciteren voor een job bij Ikea solliciteren voor een job bij Ikea quiz Vraag 1 Hoe vind je het snelst een job? A. via vrienden, kennissen, ex-collega s, B. via vacatures in kranten, op websites, C. via solliciteren op vacatures van

Nadere informatie

Examen commissie secundair onderwijs

Examen commissie secundair onderwijs Examen commissie secundair onderwijs Haal je diploma op je eigen tempo Alles over de Examencommissie secundair onderwijs Examencommissie secundair onderwijs www.ond.vlaanderen.be/secundair/examencommissie

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. 1. Doel van een cv. 2. Lay-out. 3. Lengte

CURRICULUM VITAE. 1. Doel van een cv. 2. Lay-out. 3. Lengte CURRICULUM VITAE 1. Doel van een cv Het doel van je cv is dat de werkgever in 1 oogopslag een goede indruk krijgt van wat je te bieden hebt en dit hem overtuigt om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Nadere informatie

2011 Gedaan met studeren?

2011 Gedaan met studeren? Gedaan met studeren? 2011 Ik schrijf mij in als werkzoekende Ik ben geen student meer en ik zoek werk. Ik woon in het Brusselse Gewest. Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende bij

Nadere informatie

Begin bij jezelf. Jobadvertenties. Actief zoeken

Begin bij jezelf. Jobadvertenties. Actief zoeken SOLLICITATIE TIPS Waar vind je geschikte vacatures en hoe begin je aan een sollicitatiebrief? Een paar nuttige tips op een rij. Begin bij jezelf Je kan natuurlijk wachten tot je ideale job uit de lucht

Nadere informatie

Verruim je horizon. Workshop solliciteren

Verruim je horizon. Workshop solliciteren Verruim je horizon Workshop solliciteren Workshop solliciteren - Hoe begin ik eraan? - Welke job past bij mij? - Waar vind ik een job? - CV? - Sollicitatiebrief? - Online solliciteren? - Het sollicitatiegesprek?

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV DE 5: MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV Een handleiding vol met tips over het opstellen van een duidelijk en goed cv. L1NDA 1 Introductie Als je gaat solliciteren is een spetterend CV essentieel. Het is

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen?

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen? Vrijwilligerswerk Wie kan er op jou rekenen? Alles over vrijwilligerswerk Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw tel. 03 218 59 01 www.vlaanderenvrijwilligt.be www.vrijwilligerswerk.be Het Punt Brussel

Nadere informatie

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk er is maar één werkgever nodig voor een goede start Hoe gaat het met jouw zoektocht naar werk? Weet jij al wat je te bieden hebt, welk werk goed

Nadere informatie

15/01/16. Doelen. Vacature vinden. Waar? Hoe en waar vind ik een passende vacature?

15/01/16. Doelen. Vacature vinden. Waar? Hoe en waar vind ik een passende vacature? Medefinanciering door Doelen Hoe en waar vind ik een passende vacature? Hoe kies ik een passende vacature Hoe maak ik een CV dat werkt? Hoe maak ik een sollicitatiebrief waarmee ik eruit spring? Solliciteren

Nadere informatie

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info Welkom! Wie zijn wij? Verloop info Afgestudeerd, en nu? Info over onze dienst GTB Info over de ondersteuningsmaatregelen vanuit de VDAB Vragen? Heb je goed nagedacht over je beslissing? Je stopt met school

Nadere informatie

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan Alles over verslavingen Voor vragen over alcohol, illegale drugs, gokken en medicijnen: De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be SOS Nuchterheid tel. 09

Nadere informatie

Lessenpakket leerloopbanen en tool Start to can. Presentatie workshop door:

Lessenpakket leerloopbanen en tool Start to can. Presentatie workshop door: Lessenpakket leerloopbanen en tool Start to can Presentatie workshop door: 1. GTB Gespecialiseerd Team Bemiddeling 2. Vlaams algemeen directeur: Luc Henau 3. Provinciale werking: 5 - Oost VLaanderen -

Nadere informatie

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst!

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Je gaat op zoek naar werk Je bent nog een tijdje werkzoekend Je vindt werk Je wordt ziek Wat met vakantiewerk? Schrijf je in

Nadere informatie

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 13 MAART 2017

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 13 MAART 2017 FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 13 MAART 2017 Programma 2 Info letteren & wijsbegeerte 3 1. Missie VDAB 2. Diploma op zak, wat nu? Inschrijven bij VDAB Beroepsinschakelingstijd Kinderbijslag en mutualiteit

Nadere informatie

Eerste hulp bij jouw CV met ouders!

Eerste hulp bij jouw CV met ouders! Heb jij al een CV? Daarin zet je alle belangrijke dingen die je hebt gedaan: bijvoorbeeld je opleiding(en) en baantjes. Hiermee laat je aan werkgevers zien wie je bent en wat je kunt: dat is dus heel belangrijk

Nadere informatie

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond WOORDZOEKER Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden.

Nadere informatie

Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk

Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk Een uitgave van het Netwerk Samen tegen Schooluitval Brussel in samenwerking met Leerwinkel Brussel Je weet nog niet

Nadere informatie

Hoe solliciteren. 21/2/2013 karel joos dienst studieadvies

Hoe solliciteren. 21/2/2013 karel joos dienst studieadvies Hoe solliciteren 21/2/2013 karel joos dienst studieadvies Vooraf Vooraf : K.U.Leuven arbeidmarkt Infosessies : o Werken bij de overheid, di 5 maart 2013 o Werken in de culturele sector, ma 11 maart 2013

Nadere informatie

Werkloos. Inhoud In welk land vraagt u een uitkering aan? 2

Werkloos. Inhoud In welk land vraagt u een uitkering aan? 2 BBZ Werkloos Wonen in Nederland, werken in België Inhoud In welk land vraagt u een uitkering aan? 2 Wanneer bent u een grensarbeider? 2 Wanneer bent u volledig of gedeeltelijk werkloos? 2 U bent volledig

Nadere informatie

Solliciteren, hoe doe je dat nou?

Solliciteren, hoe doe je dat nou? Solliciteren, hoe doe je dat nou? Het kan zijn dat je ergens een vacature hebt gezien voor een leerwerkplek. Als dat niet het geval is zul je op zoek moeten naar een bedrijf (bijvoorbeeld via www.stagemarkt.nl

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 2 WERK ZOEKEN

ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 2 WERK ZOEKEN ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 2 WERK ZOEKEN Opdracht 4 1. En wat doe jij volgend jaar? 2. luisteren naar verhalen over opleiding en werk, vragen stellen, praten met de andere deelnemers 3. 22.00 uur 4.

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

Spel Nabespreking Begrippen voor de leerkracht

Spel Nabespreking Begrippen voor de leerkracht MEMORY Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden. Wie

Nadere informatie

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART VAAK GESTELDE SOLLICITATIEVRAGEN: 1. Wat trekt je in deze functie aan? 2. Vertel eens iets over jezelf? 3. Waarom solliciteer je juist bij ons bedrijf? 4. Wat zijn je sterke

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen voor Volwassenen www.wordwatjewil.be www.onderwijsvlaanderen.be

Nadere informatie

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 10 FEBRUARI 2016

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 10 FEBRUARI 2016 FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 10 FEBRUARI 2016 Programma 2 Info letteren & wijsbegeerte 3 1. Missie VDAB 2. Diploma op zak, wat nu? Inschrijven bij VDAB Beroepsinschakelingstijd Kinderbijslag en mutualiteit

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

DE SOLLICITATIEBRIEF. Fokke van der Wal

DE SOLLICITATIEBRIEF. Fokke van der Wal DE SOLLICITATIEBRIEF Fokke van der Wal MOGELIJKE EXAMENOPDRACHT, DE SOLLICITATIEBRIEF Je hebt waarschijnlijk de afgelopen jaren meerdere sollicitatiebrieven geschreven en op school is daar in de lessen

Nadere informatie

Gespecialiseerde rekrutering voor Labo, Quality Assurance en Productie

Gespecialiseerde rekrutering voor Labo, Quality Assurance en Productie Gespecialiseerde rekrutering voor Labo, Quality Assurance en Productie Waarom kiezen voor een job via Lab Support? Al onze Recruiters hebben een wetenschappelijk diploma én ervaring in de industrie waarvoor

Nadere informatie

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen?

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen? Solliciteren Dit thema gaat over solliciteren: hoe doe je dat? Onderwerpen Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen?

Nadere informatie

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist Alles over alleen gaan wonen of op kot gaan Huurdersbond www.huurdersbond.be Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt www.vreg.be

Nadere informatie

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen!

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen! Studiek e uze Neem je tijd voor belangrijke stappen! Alles over studiekeuze Vlaamse infolijn - Onderwijs tel. 1700 (gratis nummer) Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be Departement Onderwijs www.ond.vlaanderen.be

Nadere informatie

Solliciteren kun je leren!

Solliciteren kun je leren! Solliciteren kun je leren! EVEN VOORSTELLEN Tatjana van het Groenewoud (adviseur werktuigbouwkunde) Marvin Moreira (adviseur werktuigbouwkunde) Continu is intermediair voor techniek en brengt vraag en

Nadere informatie

Sollicitatie- vragen. De 100 meest gestelde sollicitatievragen

Sollicitatie- vragen. De 100 meest gestelde sollicitatievragen 100 Sollicitatie- vragen De 100 meest gestelde sollicitatievragen 1. Kan je jezelf kort even voorstellen? 2. Hoe kwam je in contact met deze vacature? 3. Kan je me wat meer vertellen over jouw laatste

Nadere informatie

Afgestudeerd en werken in de bouw!

Afgestudeerd en werken in de bouw! Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid Alles wat je moet weten voor een job in de bouw fvb-ffc Constructiv stelt voor Afgestudeerd en werken in de bouw! Zo GA je snel aan de slag! http://fvb.constructiv.be

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Vacatures zoeken. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Vacatures zoeken. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

#INSPIRE OPSTELLEN VACATURE. #INSPIRE OPSTELLEN VACATURE // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks.

#INSPIRE OPSTELLEN VACATURE. #INSPIRE OPSTELLEN VACATURE // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE OPSTELLEN VACATURE #INSPIRE VACATURE OPSTELLEN Net zoals u is iedereen op zoek naar de ideale werknemer, misschien wel de witte raaf. Maar hoe de aandacht trekken van de geschikte kandidaat? Hoe

Nadere informatie

Bijlage I Sollicitatiebrief

Bijlage I Sollicitatiebrief Bijlage I Sollicitatiebrief Sollicitatiebrief Door middel van je sollicitatiebrief moet je de stagebiedende organisatie ervan overtuigen dat jij een gesprek waard bent. Je brief moet een duidelijke motivatie

Nadere informatie

3 Selectie en selectiemiddelen

3 Selectie en selectiemiddelen 3 Selectie en selectiemiddelen Het werven van personeel is één, het selecteren ervan is een ander verhaal. Er zullen over het algemeen immers meer kandidaten zijn dan functies, en daarom moet er selectie

Nadere informatie

HANDLEIDING LEERLINGEN YOUCA Action Day 2018

HANDLEIDING LEERLINGEN YOUCA Action Day 2018 1 HANDLEIDING LEERLINGEN YOUCA Action Day 2018 Inhoudsopgave 1. REGISTREREN EN AANMELDEN...2 2. OVERZICHT ACCOUNT...4 3. ZOEK EEN JOB...5 Een zelf gevonden job toevoegen met de jobflyer...5 Solliciteren

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan Alles over verslavingen Voor vragen over alcohol, illegale drugs, gokken en medicijnen: De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be SOS Nuchterheid tel. 09

Nadere informatie

START OCMW ABVV ACLVB

START OCMW ABVV ACLVB WOORDENDOMINO Spel Elke leerling krijgt evenveel kaartjes. De leerling met start legt de beginkaart op tafel. Wie bij het woord op de dominokaart het juiste logo kan aanleggen mag verder spelen. Hij/zij

Nadere informatie

LUXEMBURG WAAROM WERKEN IN LUXEMBURG?

LUXEMBURG WAAROM WERKEN IN LUXEMBURG? 108 LUXEMBURG Officiële taal Frans, Duits, Luxemburgs Bestuursvorm constitutioneel groothertogdom Bevolking 537 000 Hoofdstad Luxemburg Valuta euro (EUR) Lid van de EU of EER EU Landnummer +352 Domeinextensie.lu

Nadere informatie

TOELICHTING RESULTAATKAARTEN TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

TOELICHTING RESULTAATKAARTEN TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

SOLLICITATIEGIDS. Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief

SOLLICITATIEGIDS. Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief SOLLICITATIEGIDS Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief Inhoudstafel 1. Stap 1: wat zijn de bouwstenen van de motivatiebrief? p4 2. Stap 2: de structuur van je motivatiebrief p5 3. Stap 3: hoe schrijf

Nadere informatie

HOE PROFESSIONEEL SOLLICITEREN? Enkele tips. Aures Churchilllaan 76D B02 8790 Waregem

HOE PROFESSIONEEL SOLLICITEREN? Enkele tips. Aures Churchilllaan 76D B02 8790 Waregem HOE PROFESSIONEEL SOLLICITEREN? Enkele tips Aures Churchilllaan 76D B02 8790 Waregem 1 VOORBEREIDING VAN EEN SOLLICITATIEGESPREK Checklist: Studie van het bedrijf (zie website). Studie van de functie.

Nadere informatie

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s rechten arbeidskaart arbeidsovereenkomst werk zoeken opleiding zelfstandige werkloosheid gelijkschakeling van diploma s loon syndicaten Werk en opleiding Santé Door te werken kan je jezelf en je familie

Nadere informatie

Het cv. Volg onze tips! Maximum 2 pagina s. Werk met rubrieken. Let op je spelling. Lieg niet. Wees creatief en onderscheid je van de rest

Het cv. Volg onze tips! Maximum 2 pagina s. Werk met rubrieken. Let op je spelling. Lieg niet. Wees creatief en onderscheid je van de rest Het cv Hoe een efficiënte cv opstellen voor de werkgevers? Hoe vermijden dat je cv niet in de papiermand beland? Volg onze tips! Maximum 2 pagina s Beroepservaring Opleiding Talenen informaticakennis Interesses...

Nadere informatie

Studietoelage. Kom jij in aanmerking?

Studietoelage. Kom jij in aanmerking? Studietoelage Kom jij in aanmerking? Alles over studietoelagen Afdeling Studietoelagen tel. 1700 (gratis), elke werkdag van 9 tot 19 uur Kom naar de bezoekdagen van het ministerie van Onderwijs. Openingsuren

Nadere informatie

Ondersteuning bij sollicitatie

Ondersteuning bij sollicitatie Ondersteuning bij sollicitatie Programma 1. Inleiding 2. Procedure en praktische info 3. Overzicht mogelijke proeven 3.1 Préselectie / schriftelijke proef 3.2 Vaardigheidsproef 3.3 Rollenspel 3.4 Psychotechnische

Nadere informatie

Gedaan met studeren? PLAN JE TOEKOMST DOE DE TEST WERK ZOEKEN MIJN MAP BEREID JE SOLLICITATIE- GESPREK!... KLAAR OM NAAR HET BUITENLAND HOEVER STA JE

Gedaan met studeren? PLAN JE TOEKOMST DOE DE TEST WERK ZOEKEN MIJN MAP BEREID JE SOLLICITATIE- GESPREK!... KLAAR OM NAAR HET BUITENLAND HOEVER STA JE Gedaan met studeren? PLAN JE TOEKOMST DOE DE TEST ALLES WAT JE ALTIJD AL WILDE WETEN OVER WERK ZOEKEN MIJN MAP MIJN HULPMIDDEL BIJ MIJN ZOEKTOCHT NAAR WERK IK KLASSEER ER AL MIJN NUTTIGE DOCUMENTEN EN

Nadere informatie

#9 De 5 meest gemaakte fouten in het cv

#9 De 5 meest gemaakte fouten in het cv #9 De 5 meest gemaakte fouten in het cv Whitepaper Handleiding voor het opstellen van een duidelijk cv Introductie Manon Heitkamp Dank voor je belangstelling voor dit kennisdocument. Wanneer je gaat solliciteren

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie Op acht bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken

Nadere informatie

Sollicitatieformulier

Sollicitatieformulier Voor welke functie solliciteer je? Spontane sollicitatie Geef aan voor welke afdeling(en) jij zou willen werken Administratieve zetel Technische afdeling Andere Openstaande vacature Geef zo duidelijk mogelijk

Nadere informatie

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Programma Korte toelichting Nutri-akt Arbeidsmarkt Sollicitatieproces Zelfreflectie Sollicitatiebrief

Nadere informatie

1) Opmaak van een sterk CV

1) Opmaak van een sterk CV 1) Opmaak van een sterk CV Je visitekaartje Het eerste wat men van jou in handen krijgt Een eerste stap naar een mogelijke baan Een voet tussen de deur en zoveel meer! TIP: De CV is het eerste wat het

Nadere informatie

23/12/15. Startsessie groepsprogramma. Wat gaan we doen vandaag? Doelstelling

23/12/15. Startsessie  groepsprogramma. Wat gaan we doen vandaag? Doelstelling Medefinanciering door Wat gaan we doen vandaag? Opfrissing: Back@work? Praktische afspraken Kennismaking (ijsbreker) Trajectboekje Startsessie Back@work Vragenlijsten Vragenronde Doelstelling Back@work

Nadere informatie

School gedaan? Wat nu?

School gedaan? Wat nu? School gedaan? Wat nu? ACLVB Jongeren Eindelijk! Je verlaat de schoolbanken en je besluit om op zoek te gaan naar werk. Maar wat moet je nu allemaal in orde brengen? Wat is de eerste stap? Het allerbelangrijkste

Nadere informatie

SOLLICITATIEGIDS. Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief

SOLLICITATIEGIDS. Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief SOLLICITATIEGIDS Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief Inhoudstafel 1. Stap 1: wat zijn de bouwstenen van de motivatiebrief? p4 2. Stap 2: de structuur van je motivatiebrief p5 3. Stap 3: hoe schrijf

Nadere informatie

10 Tips voor je LinkedIn-profiel

10 Tips voor je LinkedIn-profiel 10 Tips voor je LinkedIn-profiel LinkedIn is nog altijd dé netwerksite voor professionals. Behalve een netwerkfunctie, heeft LinkedIn ook steeds meer de functie van sollicitatiesite. Recruiters, headhunters

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Opbellen naar een bedrijf. Wat leert u in deze les? Een telefoongesprek naar een bedrijf begrijpen. Een gesprek over een advertentie begrijpen.

Nadere informatie

BIJLAGE MENSEN UITNODIGEN VOOR DE CURSUS

BIJLAGE MENSEN UITNODIGEN VOOR DE CURSUS BIJLAGE MENSEN UITNODIGEN VOOR DE CURSUS BIJLAGE PAGINA 1 MENSEN UITNODIGEN VOOR DE CURSUS Deze tekst is te gebruiken voor de trainingsdag van cursusleiders. Hoewel sommigen onmiddellijk positief zullen

Nadere informatie

Netwerken vanuit je hart

Netwerken vanuit je hart LinkedIn Tips: Zorg voor een optimaal goed professioneel uitziend profiel Kies voor een duidelijke professionele foto Ben je op zoek naar werk? Laat dat duidelijk zien in je profiel door woorden te gebruiken

Nadere informatie

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerlingen

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerlingen Jobbank Zuiddag 2012 Handleiding voor leerlingen Inhoudstafel Account aanmaken Job zoeken in de jobbank Je wordt aanvaard voor een job Post je job op Facebook Je wordt geweigerd voor een job Een werkgever

Nadere informatie

SELOR TALENT KOMT ALTIJD NAAR BOVEN

SELOR TALENT KOMT ALTIJD NAAR BOVEN SELOR TALENT KOMT ALTIJD NAAR BOVEN Selor? Selectiebureau van meer dan 200 potentiële werkgevers Federale overheidsdiensten, andere overheden, bedrijven Neutrale selectieprocedures = gelijke kansen 100

Nadere informatie

Je rijbewijs. halen Verschillende wegen naar een rijbewijs voor auto en brommer

Je rijbewijs. halen Verschillende wegen naar een rijbewijs voor auto en brommer Je rijbewijs halen Verschillende wegen naar een rijbewijs voor auto en brommer Alles over je rijbewijs Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid tel. 02 244 15 11 www.bivv.be Groep van erkende Ondernemingen

Nadere informatie

I. Mini-Quiz. Les 1: Succesvol solliciteren / Bijlage I. Als je voor een werkgever een CV moet maken, dan bedoelt hij:

I. Mini-Quiz. Les 1: Succesvol solliciteren / Bijlage I. Als je voor een werkgever een CV moet maken, dan bedoelt hij: Les 1: Succesvol solliciteren / Bijlage I I. Mini-Quiz Als je voor een werkgever een CV moet maken, dan bedoelt hij: a. Een computerversie b. Een curriculum vitae c. Een coöperatieve vennootschap Als je

Nadere informatie

Print dit document. Schrijf jouw eigen gegevens in het lege portfolio. Je kunt de portfolio's van Ad Appel gebruiken als voorbeeld.

Print dit document. Schrijf jouw eigen gegevens in het lege portfolio. Je kunt de portfolio's van Ad Appel gebruiken als voorbeeld. Je moet voor DUO een portfolio maken. Dit is een model voor een portfolio. Het is een leeg portfolio. Print dit document. Schrijf jouw eigen gegevens in het lege portfolio. Je kunt de portfolio's van Ad

Nadere informatie

Werk gevonden? Waarop letten?

Werk gevonden? Waarop letten? Werk gevonden? Waarop letten? ACLVB Jongeren Telefoon gekregen dat je binnenkort aan de slag kan? Proficiat! Al die verstuurde cv s en stresserende gesprekken hebben eindelijk geloond. Je zal binnenkort

Nadere informatie

Baan op eigen kracht

Baan op eigen kracht Baan op eigen kracht Groepsbijeenkomst Kennis maken met Baanbrekers Visie Baanbrekers Opdrachten inspanningsperiode voor 4 weken Randvoorwaarden Participatiewet & Arbeid Tips en uitleg CV Sociale kaart

Nadere informatie

Solliciteren Sollicitatiebrief

Solliciteren Sollicitatiebrief - Aanhef Geachte heer Formeel, mannelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte mevrouw Formeel, vrouwelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte heer, mevrouw Formeel, naam en geslacht van de geadresseerde

Nadere informatie

Solliciteren Sollicitatiebrief

Solliciteren Sollicitatiebrief - Aanhef Geachte heer Formeel, mannelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte mevrouw Formeel, vrouwelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte heer Geachte mevrouw Geachte heer, mevrouw Geachte heer,

Nadere informatie

We vragen jouw de rubriek persoonlijke gegevens en gezinssituatie op deze pagina zelf al eens in te vullen: Intakeformulier

We vragen jouw de rubriek persoonlijke gegevens en gezinssituatie op deze pagina zelf al eens in te vullen: Intakeformulier + DOne+ staat voor Doorstroom naar het normale economische circuit. Het is een traject tijdens jouw tewerkstelling in de sociale economie met als doelstelling een duurzame job in de gewone normale economie.

Nadere informatie

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS HOOFDSTUK 1. 9 feiten over het zoeken van een baan. 1. Je moet het heft in eigen hand nemen. In plaats van zoeken op de traditionele manier en reageren op vacatures, begin je

Nadere informatie

Toelichting. U moet in het gesprek vertellen waarom u deze antwoorden heeft ingevuld. Daarom is het belangrijk dat u de Resultaatkaarten zelf invult.

Toelichting. U moet in het gesprek vertellen waarom u deze antwoorden heeft ingevuld. Daarom is het belangrijk dat u de Resultaatkaarten zelf invult. Toelichting Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt Toelichting op het portfolio en examen Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden in Nederland. Als u zich voorbereidt

Nadere informatie

Een sterk CV en motivatie

Een sterk CV en motivatie Een sterk CV en motivatie Een sollicitatie bestaat meestal uit een sollicitatiebrief en een Curriculum Vitae (CV). Soms vragen organisaties alleen nog naar een motivatie, die je al dan niet in een format

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 11. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 7, 8, 9 en 10. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

10 tips voor het werven van de ideale stagiair

10 tips voor het werven van de ideale stagiair 1. Zorg dat ze je kennen Als jongeren je bedrijf niet kennen, dan solliciteren ze niet. Logisch. Om de beste leerlingen te krijgen, is contact met de onderwijsinstelling heel belangrijk. En dit contact

Nadere informatie

Le e floon. Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan

Le e floon. Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan Le e floon Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan Alles over leefloon OCMW of sociale dienst Voor vragen en inlichtingen over het leefloon, ga je naar het OCMW of de sociale dienst van jouw

Nadere informatie