Solliciteren, hoe doe je dat nou?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Solliciteren, hoe doe je dat nou?"

Transcriptie

1 Solliciteren, hoe doe je dat nou? Het kan zijn dat je ergens een vacature hebt gezien voor een leerwerkplek. Als dat niet het geval is zul je op zoek moeten naar een bedrijf (bijvoorbeeld via of ergens in je buurt) waar ze wellicht leerlingen in jouw richting zouden kunnen gebruiken. Je zoekt op Stagemarkt.nl op de volgende manier: Zoek in alle leerbedrijven (balk bovenaan) Vul je woonplaats in en vink zoek in de buurt aan Vul het crebonummer van je opleiding in. Dit nummer vind je op de website van het Summa of kun je aan je docent vragen Kijk naar de roze èn grijze bedrijven. Dat maakt niet uit. Hoe pak je dat dan aan? Bij een concrete vacature: Neem evt. telefonisch contact op met het bedrijf om vragen te stellen, dan ben je al bekend en kun je daar in je brief naar verwijzen. Schrijf een sollicitatiebrief of maak een mail. In de bijlage stuur je je CV. Aanwijzingen hiervoor en voorbeelden vind je in dit mapje. Bij geen concrete vacature maar wel een interessant bedrijf: Zoek de website van het bedrijf op internet zodat je weet wat het bedrijf doet en of er evt. vacatures zijn. Je kunt telefonisch contact opnemen en informeren naar vacatures en naar de contactpersoon aan wie je de sollicitatie kunt richten of binnenlopen met deze vraag. Dan stuur je een open sollicitatiebrief per post of per mail. In de bijlage stuur je je CV.

2 Stappenplan zelf bellen 1. Schrijf de naam van de contactpersoon en het telefoonnummer op een leeg blaadje 2. Schrijf daaronder wat je wilt vragen of zeggen. Je begint altijd met het zeggen van je naam en dan vraag je of je kunt worden doorverbonden met de contactpersoon. Als je die aan de lijn krijgt vraag je of het uitkomt dat je belt. Vervolgens zeg je dat je een vraag hebt. Schrijf je tekst gewoon uit op het blaadje. 3. Oefen de tekst een paar keer zodat je eraan went en probeer het zo te zeggen dat je niet kunt horen dat je de tekst opleest. 4. Draai het nummer en volg je tekst. 5. Als de contactpersoon niet aanwezig is of als het niet uitkomt dat je belt vraag je op welk moment je dan terug kunt bellen. Schrijf dit op! 6. Noteer de antwoorden eventueel op je blaadje. 7. Als je antwoord hebt gekregen op je vragen bedank je voor de tijd en moeite 8. Vergeet niet terug te bellen als je dit hebt afgesproken

3 Het CV (Curriculum Vitae) Tips voor een succesvol CV: Een CV is een overzicht van je persoonlijke gegevens Het moet goed leesbaar zijn, schematisch weergegeven dus werk met kopjes, zet het allemaal netjes onder elkaar en schrijf geen hele verhalen De werkgever moet in één oogopslag zien wie jij bent en wat je hebt gedaan, dus het moet vooral overzichtelijk zijn. Probeer je CV op één A-4 tje te laten passen Opbouw van het CV: Personalia Je voor- en achternaam, volledige adres, telefoonnummer, mailadres, geboortedatum en geboorteplaats. Als je je rijbewijs hebt mag je dit ook hieronder vermelden. Let op dat je een normaal en net mailadres hebt. Opleidingen/cursussen Noem hier de naam van de school en de richting die je hebt gevolgd, vanaf de middelbare school. De huidige opleiding bovenaan! Zet de begin- en einddatum erbij en of je een diploma hebt. Als het belangrijk is voor de functie waar je op solliciteert kun je ook je vakken of profiel noemen. Schematisch kan het zo: Datum School en richting diploma ja/nee Profiel en/of vakken Werkervaring Noem hier de bedrijven waar je gewerkt hebt, begin- en einddatum, de functie die je daar had en in het kort de werkzaamheden. Als je geen of weinig werkervaring hebt, noem je je vakantie- of bijbaan. Ook hier de meest recente werkervaring bovenaan. Schematisch kan het zo: Datum Bedrijf, plaats, functie Korte omschrijving van je werkzaamheden Verder kun je nog punten noemen zoals computervaardigheden, hobby s of referenties. Dit is afhankelijk van of het aansluit bij de functie en of jij het zelf wilt.

4 (Voorbeeld CV) Curriculum Vitae Persoonsgegevens Naam: Jan Jansen Adres: Pieterpad 14 Woonplaats: 4761 KB Veldhoven Telefoonnummer: Geboortedatum: Geboorteplaats: Bergeijk adres: Rijbewijs: B Opleiding 2015-heden Summa College, Constructiebankwerk niveau 2, BBL Sondervick College, Havo Geen diploma Sondervick College, VMBO-T Diploma Werkervaring September Januari 2016 Jansen Metaal, Veldhoven Functie: leerling constructiebankwerker Wegener Media, bijbaan Taak: reclamefolders rondbrengen Computervaardigheden Goede kennis van MS Office Hobby s Voetballen, gitaar spelen en knutselen aan scooter. Referentie Jansen Metaal Dhr. P. Jansen, directeur

5 De sollicitatiebrief of mail Tegenwoordig wordt er vooral via de mail gesolliciteerd. Dit hoeft minder uitgebreid dan een brief. 1. De aanhef Zorg dat je een naam weet zodat je kunt beginnen met: geachte heer of mevrouw (naam). Anders wordt het: geachte heer,mevrouw, 2. De inleiding Eén of twee openingszinnen. Hierin noem je: Via welk kanaal je de vacature of het bedrijf hebt gevonden Om welke functie het gaat Dat je daar graag op wilt solliciteren Voorbeeld: Op de website van uw bedrijf zag ik dat u een vacature heeft voor een leerling. (richting). Graag wil ik hierop solliciteren. 3. Motivatie: waarom wil je deze baan graag hebben? Noem hier minimaal 1 reden. Voorbeeld: De functie van. /uw bedrijf spreekt mij erg aan omdat deze precies aansluit bij mijn opleiding op het Summa die ik vanaf 1 september a.s. ga volgen. 4. Waarom ben je geschikt voor deze baan? Geef hier aan waarom het bedrijf juist jou zou moeten aannemen. Wat heb je het bedrijf te bieden? Ben je een harde werker, gemotiveerd en heb je doorzettingsvermogen? Ben je goed in werken met je handen, heb je technische aanleg, ben je flexibel of nauwkeurig? Etc. Noem maar waar je goed in bent. 5. Afsluiting Tot slot geef je aan dat je graag uitgenodigd wilt worden voor een persoonlijk gesprek. Voorbeeld: Ik hoop dat u mij wilt uitnodigen voor een persoonlijk gesprek. In de bijlage vindt u mijn CV. Eindig met: met vriendelijke groet en daaronder je naam en evt. telefoonnummer. Vergeet niet je CV bij te voegen in een bijlage!!

6 Voorbeeldmail Geachte heer, mevrouw (naam) Op stagemarkt.nl heb ik uw bedrijf gevonden. Voor mijn opleiding. niveau op het Summacollege ben ik op zoek naar een leerwerkplaats. Uw bedrijf spreekt mij aan omdat ik denk dat ik er veel kan leren. Mijn vraag is of u mogelijkheden heeft voor mij. Ik ben een harde werker en wil graag een goede vakman worden. Mijn doel is om mijn diploma te halen en dan verder te gaan met niveau In de bijlage vindt u mijn CV. Hopelijk nodigt u mij uit voor een persoonlijk gesprek. Met vriendelijke groet,.(naam)..(telefoonnummer)

7 Sollicitatiegesprek voorbereiden Vóór het gesprek: 1. Ken het bedrijf. Verzamel van tevoren informatie over het bedrijf. Dat kan het beste via hun website. Zo weet je wat ze doen, hoeveel mensen er werken etc. en kun je ook gerichter vragen stellen. Dan maak je een geinteresseerde indruk. 2. Verzorgde uitstraling. Zorg dat je er verzorgd uitziet. Dat werkt mee aan een positieve eerste indruk. Doe gewoon een beetje je best maar overdrijf niet. Als je in die baan geen pak hoeft te dragen, doe dan gewoon een (nette) trui en broek aan. Zorg dat je kleding heel en schoon is, maar ook dat je je er goed in voelt. 3. Kom op tijd. Niets is vervelender dan te laat komen op een afspraak. Het maakt een heel slordige en ongemotiveerde indruk. Zorg dus dat je de weg weet en meldt je ongeveer 10 minuten van tevoren op de afgesproken plaats. 4. Niets vergeten. Neem documenten mee die belangrijk of nodig kunnen zijn. Denk hierbij aan een kopie van je CV, je agenda en je telefoon. Ook bijv. getuigschriften van eerdere werkgevers kun je laten zien. Top 5 van ergernissen van werkgevers over sollicitanten: 1. Te laat komen 2. Kleffe, slappe handdruk 3. Niet goed voorbereid 4. Onderuitgezakt zitten op de stoel 5. Sollicitant die zelf geen vragen stelt.

8 Tijdens het gesprek: 1. Lichaamstaal Wees je bewust van je houding. Kijk mensen aan, spreek duidelijk en geef bij de ontmoeting een stevige handdruk. Zorg dat je tijdens het gesprek een open en geinteresseerde indruk maakt. Zit rechtop en beweeg rustig. 2. Stel vragen Door vragen te stellen, laat je zien dat je geinteresseerd bent. Bereid je vragen voor en schrijf ze op een briefje. Luister goed naar wat er wordt gezegd in het gesprek. Misschien geeft dat al antwoord op jouw vraag of geeft het aanleiding tot het stellen van jouw vraag. 3. Rondje door het bedrijf Je kunt aan het einde van het gesprek vragen of je een rondje door het bedrijf mag lopen. Zie je jezelf al werken hier? Wees vriendelijk en groet je (misschien) aanstaande collega s! 4. Vraag naar het verloop van het gesprek Na afloop van het gesprek kun je vragen wat de persoon met wie je hebt gesproken van het gesprek vond. Je geeft zo aan dat je open staat voor feedback!

9 Vragen die een werkgever kan stellen: Waarom solliciteer je naar deze baan? Vertel eens iets over jezelf Waarom wil je bij dit bedrijf werken? Waarom ben je weggegaan bij je vorige werk? Je schrijft in je CV dat je ervaring hebt met. Kun je dat toelichten? Denk je dat je het werk aankan? Wat zijn je toekomstplannen? Wie ben jij? Omschrijf jezelf Wat zijn je positieve en negatieve eigenschappen of sterke en zwakke punten? Wat kun je toevoegen aan dit bedrijf? Er mist een periode in je CV. Wat deed je toen? Hoe flexibel ben je (werktijden etc.)? Kun je goed samenwerken? Vertel eens. Vragen die jij aan een werkgever kan stellen: Kunt u iets vertellen over het bedrijf? (als dat in het begin niet is gebeurd) Zijn er kledingvoorschriften? Wat worden mijn werkzaamheden precies? Moet ik met vakanties/feestdagen werken? Wanneer zou ik kunnen beginnen? Wat zijn de werktijden/pauzes? Wat zijn de regels? Moet ik de werkkleding zelf aanschaffen en betalen? Wat voor collega s krijg ik en hoeveel? Hoe komt het dat deze functie vrij is gekomen? Wat voor contract biedt u? Is er kans op een vast contract? Zijn er doorgroeimogelijkheden? De vraag die je op het tweede gesprek kan stellen, of als je het contract gaat tekenen: Hoeveel ga ik verdienen?

10 Hoe zie je er verzorgd uit voor het gesprek: Checklist voor mannen: Laat je ongepoetste, oude of versleten schoenen in de kast Draag geen oude of versleten kleding, of kleding met vlekken Pas op met opvallende sieraden zoals gouden kettingen of oorbellen Zorg dat je geschoren bent Zit je haar netjes? Draag geen broek waar je onderbroek bovenuit komt Gebruik niet teveel aftershave Laat je pet een keertje thuis Geen kauwgum in je mond! Checklist voor vrouwen: Draag geen kleding met een diep decolleté Zorg dat je string niet boven je broek uitkomt Te kort=te bloot, dus geen te korte rok of te kort shirt Teveel sieraden leiden af Niet teveel make-up Niet teveel parfum Geen kauwgum in je mond! Top 5 meest gemaakte kledingfouten: 1. Te kleine of te ruime kleding 2. Vieze, gekreukte, versleten of ouderwetse kleding 3. Underdressed of overdressed zijn: Underdressed: op je slippers en in korte broek komen Overdressed: in pak komen voor een functie van bijv. kassamedewerker 4. Slordig kapsel 5. Onverzorgde nagels, lichaamsgeur of zwaar parfum.

Hoe zorg je dat je wordt aangenomen? Scholing vinden werkgevers belangrijker dan je achternaam. (Volkskrantbanen, sociaal economisch onderzoek)

Hoe zorg je dat je wordt aangenomen? Scholing vinden werkgevers belangrijker dan je achternaam. (Volkskrantbanen, sociaal economisch onderzoek) [BAAN SCOREN!?] Scholing vinden werkgevers belangrijker dan je achternaam. (Volkskrantbanen, sociaal economisch onderzoek) Hoe zorg je dat je wordt aangenomen? In dit boekje zet CNV Jongeren alles over

Nadere informatie

Eerste hulp bij jouw CV met ouders!

Eerste hulp bij jouw CV met ouders! Heb jij al een CV? Daarin zet je alle belangrijke dingen die je hebt gedaan: bijvoorbeeld je opleiding(en) en baantjes. Hiermee laat je aan werkgevers zien wie je bent en wat je kunt: dat is dus heel belangrijk

Nadere informatie

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART VAAK GESTELDE SOLLICITATIEVRAGEN: 1. Wat trekt je in deze functie aan? 2. Vertel eens iets over jezelf? 3. Waarom solliciteer je juist bij ons bedrijf? 4. Wat zijn je sterke

Nadere informatie

solliciteren inhoudelijke indeling technische indeling Handout Workshop Solliciteren inhoudelijke indeling sollicitatiebrief

solliciteren inhoudelijke indeling technische indeling Handout Workshop Solliciteren inhoudelijke indeling sollicitatiebrief solliciteren indeling sollicitatiebrief fasen sollicitatiegesprek solliciteren naar een leerplek indeling sollicitatiebrief inhoudelijke indeling technische indeling inhoudelijke indeling sollicitatiebrief

Nadere informatie

SOLLICITATIE BRIEF & CV NEDERLANDS

SOLLICITATIE BRIEF & CV NEDERLANDS SOLLICITATIE BRIEF & CV NEDERLANDS 0 AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde sollicitatiebrief schrijven. - Kun je jouw C.V. opstellen. WAAROM BELANGRIJK? Welke opleiding je ook hebt gevolgd,

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

Sollicitatietips. Praktische tips bij solliciteren Van CV tot aan gesprek. Ledenevent PGGM 11 mei 2015 Petra Hulkenberg

Sollicitatietips. Praktische tips bij solliciteren Van CV tot aan gesprek. Ledenevent PGGM 11 mei 2015 Petra Hulkenberg Sollicitatietips Praktische tips bij solliciteren Van CV tot aan gesprek Ledenevent PGGM 11 mei 2015 Petra Hulkenberg Agenda workshop Introductie Hoe bereiden organisaties zich voor? - Profiel - Gesprekstechnieken

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF?

HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF? HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF? Sommige werkgevers vragen in hun vacatures om te solliciteren via een sollicitatiebrief. Die brief wordt dan je eerste contact met de werkgever. Het komt er dus op aan

Nadere informatie

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk er is maar één werkgever nodig voor een goede start Hoe gaat het met jouw zoektocht naar werk? Weet jij al wat je te bieden hebt, welk werk goed

Nadere informatie

van tevoren vragen opschrijven om bij een sollicitatiegesprek te stellen.

van tevoren vragen opschrijven om bij een sollicitatiegesprek te stellen. CP2 solliciteren Als u in Nederland belangstelling heeft voor een vacature, kunt u gaan solliciteren. Meestal gaat u dan praten bij een bedrijf. Soms kunt u ook telefonisch solliciteren. In cruciale praktijksituatie

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Waarom deze brochure? Een baan vinden: dat is niet altijd even makkelijk.

Nadere informatie

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek Lesdoel: De student weet meer over het en heeft een keer geoefend. Korte inhoud: De vacature is gevonden, de brief geschreven nu komt het aan de orde. Wat kun je verwachten? Oriëntatie Studenten hebben

Nadere informatie

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren Het sollicitatiegesprek Lesdoel: Korte inhoud: Organisatie: Lesduur: Onderwerp Werkvorm Oriëntatie Uitvoering De student weet meer over het sollicitatiegesprek en heeft een keer geoefend. De vacature is

Nadere informatie

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting Het doel van de sollicitatiebrief is uitgenodigd te worden voor een gesprek. De brief (van brevis wat kort betekent) moet daarom informatief zijn en de belangstelling opwekken van de selecteur om nader

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

DOEN: - Überhaupt een brief schrijven! Maak het verschil - De brief afstemmen op de organisatie & functie - Leesbare lettertypes gebruiken, kies voor

DOEN: - Überhaupt een brief schrijven! Maak het verschil - De brief afstemmen op de organisatie & functie - Leesbare lettertypes gebruiken, kies voor DOEN: - Überhaupt een brief schrijven! Maak het verschil - De brief afstemmen op de organisatie & functie - Leesbare lettertypes gebruiken, kies voor een zakelijke opmaak - De brief kort houden, maximaal

Nadere informatie

UITWERKING webcase solliciteren & vacature

UITWERKING webcase solliciteren & vacature UITWERKING webcase solliciteren & vacature mijn leerbedrijf Solliciteren, opdracht 3 opdracht 1 1. Mijn vijf tips voor het mailen van een sollicitatiebrief zijn: Je mailt jouw sollicitatiebrief als de

Nadere informatie

WOORDENLIJST THEMA 7 WERK VINDEN

WOORDENLIJST THEMA 7 WERK VINDEN WOORDENLIJST THEMA 7 WERK VINDEN 7.1 Ervaring opdoen afstuderen ervaring opdoen, deed op, deden op, hebben opgedaan de handicap, de handicaps de instelling, de instellingen onbetaald werk het psychische

Nadere informatie

Verruim je horizon. Workshop solliciteren

Verruim je horizon. Workshop solliciteren Verruim je horizon Workshop solliciteren Workshop solliciteren - Hoe begin ik eraan? - Welke job past bij mij? - Waar vind ik een job? - CV? - Sollicitatiebrief? - Online solliciteren? - Het sollicitatiegesprek?

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 algemeen 2 Algemene principes 3 PARTIJEN BIJ UITZENDARBEID Volwaardig werk = rechten en plichten Werk zoeken via uitzend? Snel, ervaring, CV, korte opeenvolgende

Nadere informatie

Solliciteren kun je leren!

Solliciteren kun je leren! Solliciteren kun je leren! EVEN VOORSTELLEN Tatjana van het Groenewoud (adviseur werktuigbouwkunde) Marvin Moreira (adviseur werktuigbouwkunde) Continu is intermediair voor techniek en brengt vraag en

Nadere informatie

Solliciteren Sollicitatiebrief

Solliciteren Sollicitatiebrief - Aanhef Geachte heer Formeel, mannelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte mevrouw Formeel, vrouwelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte heer, mevrouw Formeel, naam en geslacht van de geadresseerde

Nadere informatie

Werkblad 2 2 Solliciteren Vanaf halverwege Niveau A1...

Werkblad 2 2 Solliciteren Vanaf halverwege Niveau A1... Vragen vooraf Heb je wel eens gewerkt in je land van herkomst? Hoe heb je die baan gevonden? Heb je wel eens in Nederland naar werk gezocht? Hoe heb je dat gedaan? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud Milouska

Nadere informatie

Top 5 van meest gemaakte fouten: Persoonlijke presentatie Uiterlijk (non-verbaal): 55% Stem: 38% Inhoud (verbaal):7%

Top 5 van meest gemaakte fouten: Persoonlijke presentatie Uiterlijk (non-verbaal): 55% Stem: 38% Inhoud (verbaal):7% Persoonlijke presentatie Uiterlijk (non-verbaal): 55% Stem: 38% Inhoud (verbaal):7% Het belang van een goed uiterlijk De eerste indruk, welk signaal geef je? Onze non-verbale communicatie bepaalt een groot

Nadere informatie

DÉ TECHNIEKOPLEIDER VAN EN VOOR BEDRIJVEN! Stap voor stap uitgelegd VAN AANMELDING TOT START OPLEIDING

DÉ TECHNIEKOPLEIDER VAN EN VOOR BEDRIJVEN! Stap voor stap uitgelegd VAN AANMELDING TOT START OPLEIDING DÉ TECHNIEKOPLEIDER VAN EN VOOR BEDRIJVEN! Stap voor stap uitgelegd VAN AANMELDING TOT START OPLEIDING 2 Wij zijn blij met jou als nieuwe leerling Fijn dat je kiest voor een opleiding bij Tetrix. Voordat

Nadere informatie

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3:

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3: Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege 12 t/m 16 oktober 2015 Naam: Klas 3: DIT STAGEVERSLAG IS VAN Naam Emailadres Telefoon Klas MIJN STAGE DOE IK BIJ Naam organisatie Soort bedrijf Adres Plaats

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

3 Selectie en selectiemiddelen

3 Selectie en selectiemiddelen 3 Selectie en selectiemiddelen Het werven van personeel is één, het selecteren ervan is een ander verhaal. Er zullen over het algemeen immers meer kandidaten zijn dan functies, en daarom moet er selectie

Nadere informatie

Solliciteren Sollicitatiebrief

Solliciteren Sollicitatiebrief - Aanhef Geachte heer Formeel, mannelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte mevrouw Formeel, vrouwelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte heer Geachte mevrouw Geachte heer, mevrouw Geachte heer,

Nadere informatie

Sollicitatietips. ACLVB Jongeren

Sollicitatietips. ACLVB Jongeren Sollicitatietips ACLVB Jongeren Waar vind je vacatures en hoe begin je aan een sollicitatiebrief? Een paar nuttige tips. Waar begin ik? Je kan natuurlijk wachten tot je ideale job uit de lucht komt vallen.

Nadere informatie

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Programma Solliciteren Zoeken en benaderen Het gesprek Wat als het niet lukt? Hoe zorg je ervoor dat wat er in de motor zit ook uit de wielen komt? Alles

Nadere informatie

STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas:

STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas: STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas: Waarom een stageperiode Het vmbo-onderwijs bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding in het MBO. In dat kader wordt er voor de leerlingen van 3 mavo in maart 2016

Nadere informatie

Dank je wel voor het aanvragen en downloaden van dit e-book over Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen.

Dank je wel voor het aanvragen en downloaden van dit e-book over Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen. Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Solliciteren is te leren... 4 Algemene tips voor het sollicitatiegesprek... 4 Goede voorbereiding is het halve werk!... 5 7 (moeilijke) vragen bij solliciteren en (positieve)

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gewerkt in je land van herkomst? Hoe heb je die baan gevonden? Heb je wel eens in Nederland naar werk gezocht? Hoe heb je dat gedaan? Hoofditem

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. 1. Doel van een cv. 2. Lay-out. 3. Lengte

CURRICULUM VITAE. 1. Doel van een cv. 2. Lay-out. 3. Lengte CURRICULUM VITAE 1. Doel van een cv Het doel van je cv is dat de werkgever in 1 oogopslag een goede indruk krijgt van wat je te bieden hebt en dit hem overtuigt om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Nadere informatie

Wat is een CV? Wanneer gebruikt je een CV?

Wat is een CV? Wanneer gebruikt je een CV? Wat is een CV? CV is een afkorting van Curriculum Vitae. Vrij vertaald vanuit het Latijn: 'de loop van het leven'. Traditioneel bevat een CV een overzicht van persoonsgegevens, opleiding, werkervaring,

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Opbellen naar een bedrijf. Wat leert u in deze les? Een telefoongesprek naar een bedrijf begrijpen. Een gesprek over een advertentie begrijpen.

Nadere informatie

DE SOLLICITATIEBRIEF. Fokke van der Wal

DE SOLLICITATIEBRIEF. Fokke van der Wal DE SOLLICITATIEBRIEF Fokke van der Wal MOGELIJKE EXAMENOPDRACHT, DE SOLLICITATIEBRIEF Je hebt waarschijnlijk de afgelopen jaren meerdere sollicitatiebrieven geschreven en op school is daar in de lessen

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

5Wat doe ik aan als ik ga

5Wat doe ik aan als ik ga DC 5Wat doe ik aan als ik ga solliciteren? 1 Inleiding Veel mensen vragen zich af: Wat moet ik aantrekken als ik ga solliciteren, moet ik opvallen of juist niet? Veel mensen vinden het echter lastig om

Nadere informatie

solliciteren voor een job bij Ikea

solliciteren voor een job bij Ikea solliciteren voor een job bij Ikea quiz Vraag 1 Hoe vind je het snelst een job? A. via vrienden, kennissen, ex-collega s, B. via vacatures in kranten, op websites, C. via solliciteren op vacatures van

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 6 WERK ZOEKEN

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 6 WERK ZOEKEN ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 6 WERK ZOEKEN Opdracht 1 werk zoeken het sollicitatiegesprek de vacature het cv Opdracht 8 Hoi Lisa! Bedankt voor je sms. Ik heb de vacature bekeken. De baan lijkt me erg

Nadere informatie

In dit boekje staan handige tips die je hierbij helpen! Onze kennis op dit gebied delen we graag met jou. Veel succes! Randstad

In dit boekje staan handige tips die je hierbij helpen! Onze kennis op dit gebied delen we graag met jou. Veel succes! Randstad solliciteren Doen wat je leuk vindt en elke dag met plezier naar je werk gaan: dat willen we natuurlijk allemaal! Om dit te bereiken is het goed om te weten wat je wilt, zodat jij gericht op zoek kunt

Nadere informatie

Nodig: bord/flappen en stiften, kartonnen kaartjes, geeltjes, werkblad: een fijn gesprek, werkblad tips voor een sollicitatiegesprek

Nodig: bord/flappen en stiften, kartonnen kaartjes, geeltjes, werkblad: een fijn gesprek, werkblad tips voor een sollicitatiegesprek Themales beroepen taalvrijwilliger/docent Nodig: bord/flappen en stiften, kartonnen kaartjes, geeltjes, werkblad: een fijn gesprek, werkblad tips voor een sollicitatiegesprek Opwarming: Cursisten zitten

Nadere informatie

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer:

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: KansRijker Portfolio Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: 1 Inhoudsopgave KANSRIJKER Stap 1 Ken je wensen en talenten Je persoonlijk profiel Stap 2 Vind die baan! Je netwerkplan Je gespreksplan voor

Nadere informatie

SOLLICITATIEGIDS. Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief

SOLLICITATIEGIDS. Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief SOLLICITATIEGIDS Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief Inhoudstafel 1. Stap 1: wat zijn de bouwstenen van de motivatiebrief? p4 2. Stap 2: de structuur van je motivatiebrief p5 3. Stap 3: hoe schrijf

Nadere informatie

CV en motivatiebrief. 1. Kop Curriculum Vitae, eventueel je naam

CV en motivatiebrief. 1. Kop Curriculum Vitae, eventueel je naam CV en motivatiebrief Hoe zorg je, dat je met jouw CV en brief wordt uitgenodigd voor een gesprek? Moeilijk te zeggen, want het aannemen van personeel is mensenwerk en iedereen kijkt anders naar dit soort

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Opdracht 1 bij 6.1 * Beantwoord de vragen. 1. Waar zoek je vacatures? In de krant, op internet of ergens anders? 2. Ga je naar het UWV WERKbedrijf? 3. Ga je naar een

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren!

maandag 11 mei inleveren! maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... Stageboek 2015 1 Gegevens Leerling Naam -------------------------------------------------------------------------------------- Adres Postcode Woonplaats

Nadere informatie

Succesvol Solliciteren

Succesvol Solliciteren Succesvol Solliciteren Solliciteren? De eerste baan of een vervolgstap van je carrière begint meestal met een sollicitatieprocedure. Een belangrijke procedure als je bedenkt dat dit je toekomstig werkplezier,

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING..

STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING.. STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING.. Stageboek 2014 1 Gegevens Leerling Naam -------------------------------------------------------------------------------------- Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon

Nadere informatie

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen?

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen? Solliciteren Dit thema gaat over solliciteren: hoe doe je dat? Onderwerpen Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen?

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

TOELICHTING RESULTAATKAARTEN TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

TOELICHTING RESULTAATKAARTEN TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Programma Korte toelichting Nutri-akt Arbeidsmarkt Sollicitatieproces Zelfreflectie Sollicitatiebrief

Nadere informatie

werkbladen thema 5 werk

werkbladen thema 5 werk werkbladen thema 5 werk 5.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 Jan staat voor het uitzendbureau. Jan heeft werk. Tarik wil taxichauffeur

Nadere informatie

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS HOOFDSTUK 1 9 feiten over het zoeken van een baan. 1. Jij moet zelf het heft in handen nemen. In plaats van via de traditionele manier te zoeken en te reageren op vacatures,

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie Op acht bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Stages. Het zoeken van een stageplaats Stappenplan

Inhoudsopgave. Stages. Het zoeken van een stageplaats Stappenplan Stageverslag klas 9 Parcival College 2013 Inhoudsopgave Stages Het zoeken van een stageplaats Stappenplan Tijdens je stage Doel van de stage Stageprogramma Voorbereiding en afsluiting Waar moet je op letten

Nadere informatie

SOLLICITATIE (deel 1)

SOLLICITATIE (deel 1) SOLLICITATIE (deel 1) Je bent de werkgever van een voedingswinkel. Je bent op zoek naar een goede winkelbediende voor je zaak. Kan jij een sollicitatiegesprek voeren? Wat moet je doen? 1 Zoek 2 gesprekspartners.

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Demet TV. Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken

Thema Op zoek naar werk. Demet TV. Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Thema Op zoek naar werk. Demet TV Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Inleiding Maria heeft een sollicitatiegesprek met de manager. Deze les gaat over het tweede deel van het gesprek. Maria

Nadere informatie

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV DE 5: MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV Een handleiding vol met tips over het opstellen van een duidelijk en goed cv. L1NDA 1 Introductie Als je gaat solliciteren is een spetterend CV essentieel. Het is

Nadere informatie

Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk

Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk Les 11. Herhaling Inleiding Deze les is een herhalingsles van de vier gesprekken van les 7 tot en met 10. Wat leert u in deze les? Vragen

Nadere informatie

Print dit document. Schrijf jouw eigen gegevens in het lege portfolio. Je kunt de portfolio's van Ad Appel gebruiken als voorbeeld.

Print dit document. Schrijf jouw eigen gegevens in het lege portfolio. Je kunt de portfolio's van Ad Appel gebruiken als voorbeeld. Je moet voor DUO een portfolio maken. Dit is een model voor een portfolio. Het is een leeg portfolio. Print dit document. Schrijf jouw eigen gegevens in het lege portfolio. Je kunt de portfolio's van Ad

Nadere informatie

> INFO VOOR JONGEREN > JE MELDING

> INFO VOOR JONGEREN > JE MELDING Als jongere tot 27 jaar neem je binnen de bijstandswet (WWB) een bijzondere plek in. Voor jou gelden namelijk aanvullende rechten en plichten. Alles is er hierbij op gericht dat je snel een opleiding volgt,

Nadere informatie

Nederlandse Arbeidsmarkt Plaats je CV

Nederlandse Arbeidsmarkt  Plaats je CV Nederlandse Arbeidsmarkt www.nederlandsearbeidsmarkt.nl Plaats je CV De homepage Op de eerste pagina van de website zie je twee opties. Je bent opzoek naar een baan en wilt je CV plaatsen? Kies de groene

Nadere informatie

Expeditie M&M. ontdek avontuurlijk leren. lesbrief. Bijbanen. Foto: Marcel van den Bergh / Hollandse Hoogte

Expeditie M&M. ontdek avontuurlijk leren. lesbrief. Bijbanen. Foto: Marcel van den Bergh / Hollandse Hoogte Expeditie M&M ontdek avontuurlijk leren lesbrief VMBO Foto: Marcel van den Bergh / Hollandse Hoogte Bijbanen Expeditie M&M Inleiding Nieuwe telefoon, mp3-speler, een vette game, naar de film, kleren, schoenen.

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Les 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken

Thema Op zoek naar werk. Les 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Les 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Inleiding Maria heeft een sollicitatiegesprek met de manager. Deze les gaat over het tweede deel van het gesprek.

Nadere informatie

Sollicitatietraining Forum 30-5-2014

Sollicitatietraining Forum 30-5-2014 Sollicitatietraining Forum 30-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Kwaliteitenspel 6 Theorie 7 Opdracht Sollicitatiegesprek

Nadere informatie

Ja: datum gesprek: 0 bevestiging per mail gestuurd: datum, tijd, adres afspraak, verwijzing naar site om zich voor te breiden.

Ja: datum gesprek: 0 bevestiging per mail gestuurd: datum, tijd, adres afspraak, verwijzing naar site om zich voor te breiden. 4.1 Personeelsbeleid 1.2.3 a1 sollicitatieformulier 1 van 5 Sollicitant: Naam: Sollicitatie ingekomen: Sollicitatieformulier ontvangen op: Per mail/ post/ langs brengen Inclusief cv: ja/nee Reactie op

Nadere informatie

LOB excursie opdracht

LOB excursie opdracht LOB excursie opdracht VMBO Groen Kesteren Naam: Klas: Opdracht excursie Inleiding In het LOB-programma gaat het er vooral om een beeld te geven van de mogelijkheden voor het vervolg van je studie na VMBO

Nadere informatie

Hoe maak ik een goed CV?

Hoe maak ik een goed CV? Hoe maak ik een goed CV? De Nationale Adviesbalie biedt in samenwerking met Randstad deze informatie aan. Een goed en volledig CV is belangrijk wanneer je gaat solliciteren. Door jouw CV krijgt een werkgever

Nadere informatie

Toelichting. U moet in het gesprek vertellen waarom u deze antwoorden heeft ingevuld. Daarom is het belangrijk dat u de Resultaatkaarten zelf invult.

Toelichting. U moet in het gesprek vertellen waarom u deze antwoorden heeft ingevuld. Daarom is het belangrijk dat u de Resultaatkaarten zelf invult. Toelichting Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt Toelichting op het portfolio en examen Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden in Nederland. Als u zich voorbereidt

Nadere informatie

SO8. Leerwerk centrum. oefening in informatie inwinnen naar aanleiding van. doel informatie inwinnen na. een afwijzing. De afwijzing.

SO8. Leerwerk centrum. oefening in informatie inwinnen naar aanleiding van. doel informatie inwinnen na. een afwijzing. De afwijzing. De voorbereiding het goed voorbereiden van een sollicitatiegesprek De reis en reistijd plannen Wat is belangrijk op de dag van de sollicitatie? Waarom is dat belangrijk? Waarom is het prettig om op tijd

Nadere informatie

Je zakelijke outfit ADVIES EN TIPS VAN EEN KLEERMAKER DOOR RENE SCHAAP

Je zakelijke outfit ADVIES EN TIPS VAN EEN KLEERMAKER DOOR RENE SCHAAP Je zakelijke outfit ADVIES EN TIPS VAN EEN KLEERMAKER DOOR RENE SCHAAP Introductie Ik werk al ruim 25 jaar in de modebranche en heb honderden zakenmannen geholpen aan een goed (maat)pak. Ik heb veel geleerd

Nadere informatie

Spreken - Jezelf presenteren vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Spreken - Jezelf presenteren vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/74507 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Tips bij het opstellen van je CV

Tips bij het opstellen van je CV Tips bij het opstellen van je CV Wanneer je gaat solliciteren, is een goed curriculum vitae enorm belangrijk. Het is namelijk je persoonlijke visitekaartje en de eerste kennismaking met jou als sollicitant.

Nadere informatie

het sollicitatiegesprek. tips & tricks.

het sollicitatiegesprek. tips & tricks. het sollicitatiegesprek. tips & tricks. Inleiding. Een goede sollicitatie begint bij een goede voorbereiding. Hoe presenteer je jezelf en hoe wil je overkomen op je gesprekspartner? Een goed sollicitatiegesprek

Nadere informatie

10 Tips voor je LinkedIn-profiel

10 Tips voor je LinkedIn-profiel 10 Tips voor je LinkedIn-profiel LinkedIn is nog altijd dé netwerksite voor professionals. Behalve een netwerkfunctie, heeft LinkedIn ook steeds meer de functie van sollicitatiesite. Recruiters, headhunters

Nadere informatie

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS:

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Inhoudsopgave Gegevens van het talent, de school en het leerbedrijf... 1 Belangrijke regels... 3 Wat wordt er van je verwacht als je stageloopt?... 4 Verslagonderdeel A...

Nadere informatie

Bijlage I Sollicitatiebrief

Bijlage I Sollicitatiebrief Bijlage I Sollicitatiebrief Sollicitatiebrief Door middel van je sollicitatiebrief moet je de stagebiedende organisatie ervan overtuigen dat jij een gesprek waard bent. Je brief moet een duidelijke motivatie

Nadere informatie

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS HOOFDSTUK 1. 9 feiten over het zoeken van een baan. 1. Je moet het heft in eigen hand nemen. In plaats van zoeken op de traditionele manier en reageren op vacatures, begin je

Nadere informatie

Voor het vak stud loopbaanbegeleiding (SLB) oefenen we in blok 3 van studiejaar 2 met het solliciteren naar stages, bedrijven etc.

Voor het vak stud loopbaanbegeleiding (SLB) oefenen we in blok 3 van studiejaar 2 met het solliciteren naar stages, bedrijven etc. Sollicitatieopdracht Inhoudsopgave Inleiding... 1 Gespreksvoorbereiding... 2 Sollicitatie brief... 2 CV... 3 Deskresearch... 4 Feedback... 5 gesprek... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Sollicitatie

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. Ken jezelf! Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

CURRICULUM VITAE. Ken jezelf! Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS CURRICULUM VITAE In dit lespakket maken jongeren hun cv. Vermits sommige jongeren al van bij het begin van het schooljaar op zoek gaan naar een job of stageplaats, maken ze zeer snel een eerste exemplaar

Nadere informatie

Hoe goed stuur jij je eigen loopbaan aan? Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop jij jouw loopbaan stuurt.

Hoe goed stuur jij je eigen loopbaan aan? Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop jij jouw loopbaan stuurt. De loopbaanvragenlijst Hoe goed stuur jij je eigen loopbaan aan? Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop jij jouw loopbaan stuurt. Hoe werkt het? Ga na in welke

Nadere informatie

Je leert in deze les meer over solliciteren en het maken van een CV. Je ontdekt waar jouw talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten.

Je leert in deze les meer over solliciteren en het maken van een CV. Je ontdekt waar jouw talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten. 47 2016 HOOFDDOEL Lezen & Schrijven Je leert in deze les meer over solliciteren en het maken van een CV. Je ontdekt waar jouw talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten. NEDERLANDS Solliciteren kun je

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

SOLLICITATIEGIDS. Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief

SOLLICITATIEGIDS. Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief SOLLICITATIEGIDS Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief Inhoudstafel 1. Stap 1: wat zijn de bouwstenen van de motivatiebrief? p4 2. Stap 2: de structuur van je motivatiebrief p5 3. Stap 3: hoe schrijf

Nadere informatie

Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief Schrijf een goede sollicitatiebrief Schrijf een overtuigende sollicitatiebrief. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief nieuwsgierigheid opwekt bij

Nadere informatie

STAGEBOEKJE 2016 / 2017

STAGEBOEKJE 2016 / 2017 STAGEBOEKJE 2016 / 2017 Naam: Klas: Bedrijf / Instelling: 1 Dit stageboekje is voor jou gemaakt. Aan de hand van een logboek en een aantal opdrachten hopen we dat je zoveel mogelijk van je stage kunt leren.

Nadere informatie

Je sollicitatiebrief en je CV zijn vaak het eerste wat de persoon die je in dienst neemt te zien krijgt.

Je sollicitatiebrief en je CV zijn vaak het eerste wat de persoon die je in dienst neemt te zien krijgt. Wie ben ik? Een sollicitatiebrief schrijven Algemeen Solliciteren = je kandidaat stellen voor een bepaalde job Je sollicitatiebrief en je CV zijn vaak het eerste wat de persoon die je in dienst neemt te

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema 1 Introles De leerling oriënteert zich op

Nadere informatie

De meest gestelde sollicitatievragen

De meest gestelde sollicitatievragen De meest gestelde sollicitatievragen Vertel eens iets meer over jezelf? Wat kan je vermelden: Naam Woonplaats Studies Werkervaring Motivatie Positieve eigenschappen Gebruik eventueel je cv als leidraad

Nadere informatie

Sollicitatietips. Betere Banen als er gewerkt moet worden!

Sollicitatietips. Betere Banen als er gewerkt moet worden! Sollicitatietips Solliciteren is niet eenvoudig. Integendeel, het kan soms heel erg lastig zijn. Onderstaand artikel geeft je enkele tips zodat je met meer zelfvertrouwen een nieuwe uitdaging kan zoeken.

Nadere informatie

sollicitatie tips

sollicitatie tips sollicitatie tips www.jobbuilders.nl Iedereen weet dat de eerste indruk die je maakt belangrijk is en zelfs erg bepalend kan zijn. De eerste indruk kan voordat het gesprek begint een bepalend oordeel vormen.

Nadere informatie