WLTP WORLD WIDE HARMONIZED LIGHT VEHICLE TESTING PROCEDURE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WLTP WORLD WIDE HARMONIZED LIGHT VEHICLE TESTING PROCEDURE"

Transcriptie

1 WLTP WORLD WIDE HARMONIZED LIGHT VEHICLE TESTING PROCEDURE

2 WLTP Per september 2017 is er een nieuwe testcyclus geïntroduceerd, voor het bepalen van het brandstofverbruik en de daarmee samenhangende CO 2 -uitstoot. De nieuwe cyclus heet WLTP (World wide harmonized light vehicle testing procedure) en is de opvolger van de huidige NEDCcyclus. Wat betekent dit precies voor uw wagenpark? Ekris legt het uit. Al meer dan 25 jaar worden brandstofverbruik, CO 2 -emissie en de emissie van andere schadelijke stoffen volgens de wettelijk voorgeschreven NEDC (New European Driving Cycle) gemeten. Deze waarden maken weliswaar een goede algemene vergelijking mogelijk van het verbruik en de emissie van een auto ten opzichte van zijn concurrenten, maar de officiële testprocedure houdt te weinig rekening met een realistisch, dagelijks gebruikspatroon. WAAROM WLTP? Omdat de verbruiks- en emissiewaarden van een auto in de dagelijkse praktijk van nature hoger uitvallen, heeft de EU een wijziging voor geschreven van de wettelijke testmethoden. Vanaf september 2018 wordt in de EU en enkele andere landen de nieuwe WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) ingevoerd. Dit leidt voor klanten tot transparantere, maar ook hogere officiële verbruiks- en emissiewaarden, waarbij het praktijkverbruik uiteraard gelijk blijft. De WLTP meting wordt evenals bij de NEDC op een rollentestbank uitgevoerd en is vanaf september 2017 voor alle autofabrikanten verplicht bij een nieuwe typegoedkeuring. Vanaf september 2018 worden alle nieuwe auto s onderworpen aan deze testprocedure; de resultaten dienen afhankelijk van de markt uiterlijk per januari 2021 te worden gecommuniceerd. Aan vullend komt daar voortaan voor nieuwe modellen de RDE meetprocedure voor schadelijke stoffen (Real Driving Emissions) bij, waarmee zowel de NOx- als de partikeluitstoot in de rijpraktijk op de weg wordt gemeten.

3 HOE WERKT WLTP? De New European Driving Cycle (NEDC) is een in 1992 ingevoerde testprocedure, waarmee tot nu toe voor de typegoedkeuring van ieder nieuw model de verbruiks- en CO 2 -emissiewaarden in Europa en andere landen officieel werden vastgesteld. Deze procedure vindt plaats met behulp van een exact gedefinieerde rijcyclus op een rollentestbank. Omdat deze testomstandig heden voor alle nieuwe auto s gelden, geven de waarden een goede algemene indruk van de verbruiks- en CO 2 -emissiewaarden van een individueel automodel ten opzichte van zijn directe concurrenten. De waarden bevinden zich echter aan de onderzijde van de bandbreedte van het gemiddeld verbruik. Dat ligt aan de relatief korte rijcyclus met een zeer beheerst rijgedrag, vele constantfases, rustig remmen en accelereren alsmede lage snelheden. Bovendien wordt alleen de basisuitvoering gemeten. Extra-uitrustingen die het gewicht verhogen of de aerodynamica negatief beïnvloeden blijven buiten beschouwing. De nieuwe testmethode WLTP voor de officiële vaststelling van de verbruiks- en CO 2 - missiewaarden van nieuw toegelaten modellen onderscheidt zich duidelijk van de huidige testcyclus NEDC. Wel wordt ook de WLTP net als de NEDC uitsluitend onder laboratoriumcondities op de rollentestbank uitgevoerd. Daarmee is echter net als nu een optimale vergelijkbaarheid van de testresultaten onder alle modellen gegarandeerd. HOE ZULLEN LABIRATORIUMTESTS IN DE TOEKOMST WERKEN? WLPT ZAL REKENING HOUDEN MET: HOGERE TESTBANKWAARDEN Met deze meer praktijkgerichte WLTP metingen zullen de officiële verbruiks- en CO 2 - emissiewaarden bij verbrandingsmotoren ten opzichte van de tot nu toe gebruikte NEDC procedure hoger uitvallen en daarmee, afhankelijk van de wetgeving van het land, mogelijk ook de autogerelateerde belastingen. Ook zal de theoretische WLTP actieradius van elektrische modellen ten opzichte van de huidige NEDC waarden iets geringer worden. In feite heeft deze nieuwe norm-meetprocedure, die een stijging van de verbruiks- en CO 2 - emissiewaarden suggereert, geen invloed op het reële verbruik en de reële emissie van de auto s. De verbruikswaarden in de praktijk worden ook in de toekomst met name door de individuele rijstijl, de verkeersstroom, het wegdek, de topografie alsmede de weersomstandigheden inclusief de buitentemperatuur beïnvloed. LANGER TRAJECT, HOGERE SNELHEDEN, KRACHTIGERE ACCELERATIE Ten opzichte van de huidige NEDC is bij de nieuwe testmethode WLTP de rijduur op de rollentestbank langer. Er wordt meer geaccelereerd en afgeremd, en ook de gereden snelheden zijn hoger. Daarbij komt, dat voor het eerst ook rekening wordt gehouden met extra-uitrustingen die het verbruik en de emissie kunnen beïnvloeden. Stroomverbruikers zoals airconditioning of stoelverwarming worden tijdens de testcyclus niet geactiveerd, maar hebben vanwege hun gewicht invloed op het testresultaat.

4 OOK REKENING MET EXTRA-UITRUSTINGEN Waren de opgegeven verbruiks- en emissiewaarden tot nu toe alleen afhankelijk van de gekozen wiel- en bandenmaat, voortaan zijn de waarden afhankelijk van diverse parameters. De laagste waarde is gebaseerd op de auto-uitrusting, die qua gewicht, aerodynamica en rolweerstand de beste waarde mogelijk maakt. Het tegenovergestelde geldt voor de hoogste waarde. Deze is vastgesteld voor dezelfde auto met alle extrauitrustingen die deze drie parameters het meest negatief beïnvloeden. Vanaf september 2018 kunnen BMW en MINI klanten al bij de autoconfiguratie de individuele WLTP verbruiksen emissiewaarden van het geconfigureerde model, afhankelijk van de individuele extra-uitrustingen, zien. BMW Group creëert daarmee maximale transparantie voor consumenten. De voordelen voor de consument: Nieuwe normwaarden benaderen meer het reële verbruik. Grotere transparantie met betrekking tot de te verwachten brandstofkosten. Verbruiks- en emissiewaarden voortaan voor elke modelvariant inclusief extra uitrustingen in de Car Configurator individueel te bekijken. Modernste en schoonste techniek voor zuivering van uitlaatgassen aan boord. LET OP! OVERGANGSFASE De officiële start van WLTP was in september Echter, vooreerst alleen voor auto s die vanaf die datum een nieuwe typegoedkeuring krijgen. Dat wil zeggen vooral voor compleet nieuwe modellen of nieuwe motoren. Pas vanaf september 2018 zijn alle autofabrikanten, die auto s voor de EU alsmede Zwitserland en Turkije produceren, wettelijk verplicht om alleen nog nieuwe geproduceerde auto s te verkopen die volgens WLTP zijn gemeten. Wanneer de omschakeling voor de typegoedkeuring in de individuele markten plaatsvindt hangt af van de wetgeving per land. In Nederland is gekozen voor 1 januari Voor de communicatie van de verbruiksen emissiewaarden ontstaat het volgende beeld: Voor de overgangsfase, waarin de omschakeling plaatsvindt, bepaalt de wetgever dat de met WLTP verkregen waarden vooreerst weer naar NEDC waarden omgerekend dienen te worden en als zodanig gecommuniceerd. Daarvoor heeft de Europese Commissie een correlatieprocedure ontwikkeld, die voor alle autofabrikanten in gelijke mate verplicht is. (In dit document aangeduid met NEDC Correlated waarden) Daarbij zijn de NEDC correlated waarden hoger dan de huidige NEDC waarden, maar lager dan de toekomstige WLTP waarden. Zo kan bijvoorbeeld een nieuw model dat al volgens WLTP is gemeten en naar NEDC omgerekend is, hogere verbruikswaarden kennen dan de volgens de oude NEDC procedure gemeten voorganger óf dat een benzineauto gunstigere uitstootwaarden lijkt te hebben dan een dieselauto. Zie onderstaand voorbeeld.

5 TIMELINE VANAF SEPT 2017 De testmethode WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) lost voor nieuwe typegoedkeuringen de huidige NEDC test (New European Driving Cycle) af. Communicatie: opgave van de waarden volgens NEDC voor reeds op de markt zijnde modellen en voor nieuwe typegoedkeuringen naar NEDC correlated VANAF SEPT 2018 Vanaf 1 september 2018 moeten alle geregistreerde auto s (dus ook die met een typegoedkeuring van vóór 1 september 2017) een WLTP-waarde hebben. VANAF JAN 2019 Communicatie: In Nederland enkel nog WLTP waarden. NEDC waarden mogen niet meer worden gecommuniceerd. BPM berekening op basis van WLTP waarden.

6 WAT BETEKENT DIT VOOR U? Zodra de eerste auto s een WLTP-waarde en vertaalde NEDC-waarde hebben, zal de bpm bepaald worden op basis van de CO 2 -uitstoot die hoort bij de vertaalde NEDC-waarde. De verwachting is dat deze waarde hoger is dan de oude NEDC-waarde voor dezelfde auto. Per saldo zal het bpm-component dus hoger kunnen worden. Hoeveel dit precies is, is op dit moment nog niet te bepalen, maar een ongeveer 5% tot 10% hogere CO 2 -uitstoot lijkt een optimistische schatting. Daarnaast wordt vanaf 2019 de CO 2 -uitstoot van een auto bepaald op basis van de specifiek gekozen configuratie met bijvoorbeeld grotere wielen, trekhaak en panoramadak. Dat lijkt op dit moment een tamelijk complexe berekening te gaan worden met een grote kans op afwijkingen in de CO 2 -uitstoot tussen het moment van offreren en het moment dat de auto een kenteken krijgt. Immers, de definitieve CO 2 -uitstoot van een voertuig wordt pas bij kentekening bepaald. Dat was nooit een probleem, omdat de uitstoot van tevoren vast te stellen was, maar dat lijkt met de kennis van nu bij WLTP dus te kunnen afwijken. PRAKTISCHE ZAKEN Vanaf het najaar van 2017 kunt u de eerste auto s tegenkomen die een WLTP-norm en een vertaalde NEDC-norm hebben. WLTP geldt voorlopig niet voor (plugin-)elektrische auto s, omdat de WLTP-test nog niet geschikt is voor auto s met meer dan één verbrandingsmotor. Deze auto s houden de NEDC-norm. De eerste resultaten van onderzoeksbureau TNO laten een gemiddelde stijging zien in de CO 2 -uitstoot van 6,2 gram voor een benzineauto en 8,8 gram voor een dieselauto. Daar kunnen echter op individueel niveau grote afwijkingen in voorkomen. Heeft uw bedrijf een autoregeling met bijvoorbeeld keuze uit energielabels (ABC), CO 2 -grenzen of financiële prikkels gebaseerd op de CO 2 uitstoot van een auto? Dan adviseren wij u contact met ons op te nemen, voor advies op maat. NEDC corr en WLTP zal in veel gevallen namelijk leiden tot veel beperktere keuzemogelijkheden en/of hogere kosten voor u en uw personeel. Wij helpen u graag bij het bijstellen van uw beleid en geven u een passend advies. CONTACT Wiebe Preuninger Account Manager Fleetsales t m w.preuninger@ekris.nl CONTACT Carlo Cillessen Business Manager t m c.cillessen@ekris.nl

Van NEDC naar WLTP. Wat is WLTP? Nieuwe testprocedure van invloed op uw wagenpark

Van NEDC naar WLTP. Wat is WLTP? Nieuwe testprocedure van invloed op uw wagenpark Van NEDC naar WLTP Nieuwe testprocedure van invloed op uw wagenpark Wat is WLTP? WLTP staat voor Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (Wereldwijde geharmoniseerde testprocedure voor lichte

Nadere informatie

Van NEDC naar WLTP. Een nieuwe standaard. Een nieuwe realiteit.

Van NEDC naar WLTP. Een nieuwe standaard. Een nieuwe realiteit. Van NEDC naar WLTP. Een nieuwe standaard. Een nieuwe realiteit. WLTP zorgt voor realistischere verbruiks- en emissiewaarden dankzij realistischere testomstandigheden van personenauto s en lichte bedrijfsvoertuigen.

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 2.6.2017 C(2017) 3492 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 2.6.2017 tot wijziging van de bijlagen I en II bij Verordening (EG) nr. 443/2009 van het

Nadere informatie

Luchtvervuilende en klimaat- emissies van personenauto s Een vergelijking van norm- en praktijkemissies per brandstofsoort

Luchtvervuilende en klimaat- emissies van personenauto s Een vergelijking van norm- en praktijkemissies per brandstofsoort Luchtvervuilende en klimaat- emissies van personenauto s Een vergelijking van norm- en praktijkemissies per brandstofsoort Huib van Essen CE Delft Ecomobiel, 8 en 9 oktober 2013 CE Delft Onafhankelijk,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EE Den Haag. Datum 11 JULI 2019 Betreft TNO-onderzoek naar WLTP-testmethode

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EE Den Haag. Datum 11 JULI 2019 Betreft TNO-onderzoek naar WLTP-testmethode > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EE Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/1502 VAN DE COMMISSIE

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/1502 VAN DE COMMISSIE L 221/4 NL 26.8.2017 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/1502 VAN DE COMMISSIE van 2 juni 2017 tot wijziging van de bijlagen I en II bij Verordening (EG) nr. 443/2009 van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 32 800 Maatregelen op het gebied van autobelastingen («Autobrief») Nr. 62 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de

Nadere informatie

2015Z Vraag 1. Antwoord 1

2015Z Vraag 1. Antwoord 1 2015Z24401 Antwoorden op vragen van de leden Van Weyenberg en Van Veldhoven (beiden D66) aan de staatssecretarissen van Financiën en van Infrastructuur en Milieu over het beleid om op basis van de typegoedkeuringswaarde

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15765 10 april 2018 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 5 april 2018, nr. IENM/BSK-2017/243741,

Nadere informatie

A-Klasse 180 d 7G-DCT Business Solution Limited. Prijslijst. Geldig vanaf 10 september 2018.

A-Klasse 180 d 7G-DCT Business Solution Limited. Prijslijst. Geldig vanaf 10 september 2018. A-Klasse 180 d 7G-DCT Business Solution Limited. Prijslijst. Geldig vanaf 10 september 2018. Highlights standaarduitrusting High-perfomance LED-koplampen Widescreen Cockpit KEYLESS start Mercedes-Benz

Nadere informatie

Handleiding Brandstof Etikettering

Handleiding Brandstof Etikettering Handleiding Brandstof Etikettering WLTP-regeling personenauto s Amsterdam, oktober 2017 Versie: 0.1. Copyright 2017 RDC inmotiv Nederland B.V. Amsterdam Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Stel uw wagenpark slim samen. Jan Peeters

Stel uw wagenpark slim samen. Jan Peeters Welkom 1 Stel uw wagenpark slim samen Jan Peeters MOBILITEITSCOMFORT 3 Hoe ziet jouw agenda er uit? 4 Thuiswerk 0 Stappen 0 Fietsleasing Trappen 0 Olympus- app Fullservice autoleasing Openbaar vervoer

Nadere informatie

De C-Klasse Business Solution Limousine.

De C-Klasse Business Solution Limousine. De C-Klasse Business Solution Limousine. C-Klasse Limousine prijslijst. Geldig vanaf 11 januari 2019 C-KLASSE BUSINESS SOLUTION - NETTOBIJTELLING VANAF 278,- PER MAAND*) Consumentenadviesprijs Consumenten-

Nadere informatie

DETAILS VAN UW CONFIGURATIE:

DETAILS VAN UW CONFIGURATIE: Mijn DS 7 CROSSBACK Geconfigureerd op 12/08/2019 TOTAAL DETAILS VAN UW CONFIGURATIE: UITVOERING CARROSSERIEVARIANT DS 7 CROSSBACK inbegrepen UITVOERING CHIC inbegrepen MOTORUITVOERING PURETECH 130 S&S

Nadere informatie

Plug-in Hybrid. juni 2013

Plug-in Hybrid. juni 2013 Plug-in Hybrid Electric Vehicles juni 2013 Begin 2013 reden In Nederland ongeveer 8.000 personenauto s met 0% fiscale bijtelling. Het overgrote deel hiervan zijn elektrische auto s die tevens een benzine-

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties document D040155/01.

Hierbij gaat voor de delegaties document D040155/01. Raad van de Europese Unie Brussel, 24 september 2015 (OR. en) 12353/15 ENV 586 ENT 199 MI 583 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 23 september 2015 aan: Nr. Comdoc.: D040155/01 Betreft:

Nadere informatie

Nieuwe WLTP-verbruikstest Wat betekent dit voor fleetmanagers? What s next?

Nieuwe WLTP-verbruikstest Wat betekent dit voor fleetmanagers? What s next? Nieuwe -verbruikstest Wat betekent dit voor fleetmanagers? What s next? Sinds de klimaatopwarming hoog op de agenda staat, is CO 2 -uitstoot uit de uitlaat een 'hot topic'. De auto-industrie heeft zichzelf

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 553 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Overige fiscale maatregelen 2017) Nr. 5 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 7 oktober

Nadere informatie

De CLA Coupe Sport Edition Limited

De CLA Coupe Sport Edition Limited De CLA Coupe Sport Edition Limited Sport Edition Limited prijslijst. Geldig vanaf 11 januari 2019 CLA Coupe Sport Edition Limited Vanaf 36.995 NETTOBIJTELLING VANAF 251,- PER MAAND*) Type Versnellingsbak

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV- 521 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 5 september 2001 betreffende de beschikbaarheid van consumenteninformatie over

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.12.2018 C(2018) 8459 final UITVOERINGSVERORDENING /... VAN DE COMMISSIE van 18.12.2018 tot wijziging van Uitvoeringsverordening 2017/1153 om de WLTPtestomstandigheden te

Nadere informatie

Beleid voor zuinige en schone auto s

Beleid voor zuinige en schone auto s Beleid voor zuinige en schone auto s Zuinige en schone auto s zijn belangrijk. Niet alleen voor mens, milieu en klimaat, maar juist ook voor de portemonnee. Zeker bij omvangrijke corporate vloten zijn

Nadere informatie

Praktijkemissies personen- en bestelauto s Een werkelijkheid naast de werkelijkheid in de typegoedkeuring

Praktijkemissies personen- en bestelauto s Een werkelijkheid naast de werkelijkheid in de typegoedkeuring Praktijkemissies personen- en bestelauto s Een werkelijkheid naast de werkelijkheid in de typegoedkeuring Gerrit Kadijk, Pim van Mensch 2 Inhoud presentatie 1. Huidige focus van het programma 2. Laboratoriumemissies

Nadere informatie

BIJLAGE. bij. Uitvoeringsverordening van de Commissie

BIJLAGE. bij. Uitvoeringsverordening van de Commissie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.7.2018 C(2018) 4351 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Uitvoeringsverordening van de Commissie tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1152 om de correlatieprocedure te

Nadere informatie

Audi A1 Sportback. Epic mo de on. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissie vind je op pagina 10.

Audi A1 Sportback. Epic mo de on. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissie vind je op pagina 10. A1 Sportback 02 03 Epic mo de on 04 05 Understatement is geen statement Sterke persoonlijkheden waarderen een krachtige uitstraling. Een herkenbaar design, verwijzingen naar beroemde rallyauto s, volop

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL Astra. 22 november 2018 5-deurs Sports Tourer Buitenafmetingen in mm Lengte 4370 4702 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2042/1871 2042/1871 Hoogte (leeggewicht)

Nadere informatie

Nieuwe testmethode voor bepaling van brandstofverbruik en CO2-uitstoot van personenauto s

Nieuwe testmethode voor bepaling van brandstofverbruik en CO2-uitstoot van personenauto s Nieuwe testmethode voor bepaling van brandstofverbruik en CO2-uitstoot van personenauto s Nederlandse inzet is gericht op snelle invoering van een zo realistisch mogelijke testprocedure Samenvatting Brandstofverbruik

Nadere informatie

personenauto s; Gelet op het advies van de Hoge Gezondheidsraad, gegeven op 8 november 2017;

personenauto s; Gelet op het advies van de Hoge Gezondheidsraad, gegeven op 8 november 2017; 1504 BELGISCH STAATSBLAD 12.01.2018 MONITEUR BELGE FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU [C 2017/32251] 17 DECEMBER 2017. Koninklijk besluit tot wijziging

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL Mokka X. 20 december 2018 Buitenafmetingen in mm Mokka X Lengte 4.275 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2.038 / 1.802 Hoogte (leeggewicht) 1.658 Wielbasis

Nadere informatie

Technische briefing Kamercommissie I&M. Huib van Essen, hoofd sectie Verkeer 2 december 2015

Technische briefing Kamercommissie I&M. Huib van Essen, hoofd sectie Verkeer 2 december 2015 Technische briefing Kamercommissie I&M Huib van Essen, hoofd sectie Verkeer 2 december 2015 Agenda Even voorstellen: CE Delft Twee soorten toepassingen, twee soorten tests Verschillen tussen typegoedkeuringstest

Nadere informatie

Tarievenlijst Oude bpm tarieven (vanaf 1993)

Tarievenlijst Oude bpm tarieven (vanaf 1993) Belastingdienst Tarievenlijst Oude bpm tarieven (vanaf 1993) BPM 065 1Z*2FD Oude bpm-tarieven (vanaf 1993) Moet u voor een gebruikt motorrijtuig (personen auto, motor of bestelauto) bpm betalen? Dan hoeft

Nadere informatie

FORD KA+ Kleur en bekleding

FORD KA+ Kleur en bekleding KA+ FORD KA+ Kleur en bekleding FORD KA+ Motoren, brandstofverbruik en prestaties Reality check. Vanaf 1 september 2017 zullen bepaalde nieuwe voertuigen een homologatie krijgen volgens de wereldwijde

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL GRANDLAND X.

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL GRANDLAND X. TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL GRANDLAND X. 25 maart 2019 5-deurs BUITENAFMETINGEN IN MM Lengte 4477 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2098-1906 Hoogte (leeggewicht) 1609 Wielbasis 2675

Nadere informatie

Aan de Koning. Naar aanleiding van het advies merk ik het volgende op. 1. Belastinguitgaven auto s

Aan de Koning. Naar aanleiding van het advies merk ik het volgende op. 1. Belastinguitgaven auto s > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de Koning Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief (kenmerk) Datum 22 januari 2016 Betreft Nader rapport

Nadere informatie

brandstofverbruik vragen over brandstofverbruik van zuinige auto s in praktijk

brandstofverbruik vragen over brandstofverbruik van zuinige auto s in praktijk brandstofverbruik vragen over brandstofverbruik van zuinige auto s in praktijk FAQVeelgestelde pagina 2. RAI Vereniging Hoe wordt een voertuig getest? De emissietest wordt uitgevoerd door een erkend testinstituut,

Nadere informatie

Bijlage 14 PROCEDURE VOOR DE EMISSIETESTS VAN HYBRIDE ELEKTRISCHE VOERTUIGEN (HEV)

Bijlage 14 PROCEDURE VOOR DE EMISSIETESTS VAN HYBRIDE ELEKTRISCHE VOERTUIGEN (HEV) Bijlage 14 E/ECE/324 Rev.1/Add.82/Rev.3 bladzijde 279 PROCEDURE VOOR DE EMISSIETESTS VAN HYBRIDE ELEKTRISCHE VOERTUIGEN (HEV) 1. INLEIDING 1.1. Deze bijlage bevat de specifieke bepalingen betreffende de

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL KARL.

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL KARL. TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL KARL. 22 november 2018 5-deurs ROCKS Buitenafmetingen in mm Lengte 3.675 3.676 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 1.876 / 1.698 1.876 / 1.698 Hoogte (leeggewicht)

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL ZAFIRA.

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL ZAFIRA. TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL ZAFIRA. 19 april 2019 BUITENAFMETINGEN IN MM Lengte 4.666 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2.100 / 1.928 Hoogte (leeggewicht) 1.660 Wielbasis 2.760 Spoorbreedte,

Nadere informatie

Technische gegevens per 5 maart De Caddy

Technische gegevens per 5 maart De Caddy Technische gegevens per 5 maart 2019 De Caddy verbruik/co ₂-uitstoot. Caddy verbruik (l/100 km) en e CO2-emissie (g/km), tankinhoud circa 55 L Motor 2.0 TDI BMT 55kW 2.0 TDI BMT 75kW 2.0 TDI BlueMotion

Nadere informatie

Energielabels en de BPM. Wanneer wordt het energielabel toegekend? Wat gebeurt er als een energielabel wijzigt? Wat doet WagenPlan?

Energielabels en de BPM. Wanneer wordt het energielabel toegekend? Wat gebeurt er als een energielabel wijzigt? Wat doet WagenPlan? Op 1 juli 2006 wordt een bonus/malus systeem ingevoerd in de BPM op personenauto s. Afhankelijk van het energielabel wordt een korting of een toeslag op de BPM gegeven. Lees meer> Energielabels en de BPM

Nadere informatie

7 feiten over dieselmotoren, emissies en de mobiliteit van de toekomst.

7 feiten over dieselmotoren, emissies en de mobiliteit van de toekomst. 7 feiten over dieselmotoren, emissies en de mobiliteit van de toekomst. Feit 1. Je kunt de diesel beter blijven verbeteren dan hem verbieden. Dat is vooral te danken aan technische innovaties bij bedrijfs-

Nadere informatie

Invloed overheidsbeleid op de afzet van brandstoffen. Arno Schroten

Invloed overheidsbeleid op de afzet van brandstoffen. Arno Schroten Invloed overheidsbeleid op de afzet van brandstoffen Arno Schroten CE Delft Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 Energie, transport en grondstoffen Economische, technische en beleidsmatige expertise

Nadere informatie

Ontwikkelingen in aandrijftechniek en de rol van biobrandstoffen. Jaap Tuinstra, Manager Public Affairs, Pon

Ontwikkelingen in aandrijftechniek en de rol van biobrandstoffen. Jaap Tuinstra, Manager Public Affairs, Pon Ontwikkelingen in aandrijftechniek en de rol van biobrandstoffen Jaap Tuinstra, Manager Public Affairs, Pon ONZE 4 BUSINESS CLUSTERS AUTOMOTIVE BIKE EQUIPMENT & POWER SYSTEMS INDUSTRIAL MOBILITY PON WERELDWIJD

Nadere informatie

Technische Gegevens Transporter 6 Pick-Up

Technische Gegevens Transporter 6 Pick-Up Technische Gegevens Transporter 6 Pick-Up MJ2019 Stand: 1-3-2019 Transporter Pick-up Euro 6 Brandstofverbruik/ CO₂- uitstoot. Brandstofverbruik (l/100 km) en Motor/ Model 2.0 TDI BMT 2.0 TDI 75kW 62kW

Nadere informatie

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd Ford Focus Electric Alle begin is moeilijk Rij-impressie Ford is de op één na grootste leverancier van auto's met een elektromotor ter wereld. In Europa was daar tot nu toe weinig tot niets van te merken,

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en verkeer. Huib van Essen CE Delft 8 februari 2014

Luchtkwaliteit en verkeer. Huib van Essen CE Delft 8 februari 2014 Luchtkwaliteit en verkeer Huib van Essen CE Delft 8 februari 2014 Overzicht presentatie Even voorstellen Trend in verkeersemissies: veel bereikt, nog veel te doen Oplossingsrichtingen: Schonere voertuigen,

Nadere informatie

Elektrische auto van de zaak? What s next?

Elektrische auto van de zaak? What s next? Elektrische auto van de zaak? What s next? 201705-EV-V1 Alleen volledig elektrische auto s hebben vanaf 2017 een lagere bijtelling voor privégebruik en blijven daarmee interessant voor medewerkers die

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL Corsa. 22 november 2018 3-deurs 5-deurs Buitenafmetingen in mm Lengte 4.021 4.021 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 1.944 / 1.775 1.944 / 1.775 Hoogte (leeggewicht)

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties document D040155/01 - Bijlage - Deel 2 van 3.

Hierbij gaat voor de delegaties document D040155/01 - Bijlage - Deel 2 van 3. Raad van de Europese Unie Brussel, 24 september 2015 (OR. en) 12353/15 ADD 2 ENV 586 ENT 199 MI 583 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 23 september 2015 aan: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

Technische Gegevens Transporter 6 Gesloten Bestelwagen

Technische Gegevens Transporter 6 Gesloten Bestelwagen Technische Gegevens Transporter 6 Gesloten Bestelwagen MJ2019 Stand: 1 Maart 2019 Transporter Bestelwagen Brandstofverbruik/ CO₂- uitstoot. Brandstofverbruik (l/100 km) en gemiddelde CO2-emissie (g/km)

Nadere informatie

WLTP: CO2-BEPALING BIJ AANGEPASTE VOERTUIGEN. Sectie RAI CarrosserieNL

WLTP: CO2-BEPALING BIJ AANGEPASTE VOERTUIGEN. Sectie RAI CarrosserieNL WLTP: CO2-BEPALING BIJ AANGEPASTE VOERTUIGEN Sectie RAI CarrosserieNL PROGRAMMA 10.30 uur Opening, Aad Verkade, Bovag 10.35 uur WLTP voor bestelauto s, door Kees Pereboom, RAI vereniging - Korte terugblik,

Nadere informatie

Afschaffing korting jaarbetaling MRB De korting van 12 voor het ineens betalen van het hele jaarbedrag MRB komt per 1-1-2012 te vervallen.

Afschaffing korting jaarbetaling MRB De korting van 12 voor het ineens betalen van het hele jaarbedrag MRB komt per 1-1-2012 te vervallen. BELASTINGPLAN 2012, AUTOBELASTINGEN. Voorgestelde wijzigingen (kunnen nog wijzigen na behandeling in de Tweede en Eerste Kamer) De meest in het oog springende wijzigingen zijn het stopzetten van de vrijstelling

Nadere informatie

(Voorbereidende besluiten) COMMISSIE

(Voorbereidende besluiten) COMMISSIE bron : http://www.emis.vito.be Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen dd. 25-03-1999 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 83 van 25/03/99 II (Voorbereidende besluiten) COMMISSIE Gewijzigd

Nadere informatie

Dream Team: nieuwe topdiesel voor vlaggenschip Opel Insignia

Dream Team: nieuwe topdiesel voor vlaggenschip Opel Insignia Media Information 5 september 2017 Dream Team: nieuwe topdiesel voor vlaggenschip Opel Insignia Bijzonder krachtig: sequentiële turbolader voor 154 kw/210 pk en hoog koppel Consequent schoon: nieuwe topdiesel

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

KIVI NIRIA jaarcongres 2013 1

KIVI NIRIA jaarcongres 2013 1 2 KIVI NIRIA Jaarcongres 2013 Sustainable Mobility voor duurzame Toenemende invloed innovatie van milieu-eisen op de sector Inhoud Euro-normen CO 2 -normen waarom werken ze? katalysator voor innovatie

Nadere informatie

VOLTA Kruispunt voor elektrotechniek

VOLTA Kruispunt voor elektrotechniek VOLTA Kruispunt voor elektrotechniek Smart Hub Vlaams-Brabant 8 maart 2018 Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen Paul Jacobs 1 Over Volta Kenniscentrum en opleidingscentrum voor de elektrotechnische

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 31 209 Schoon en zuinig Nr. 217 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie

Voortgang CO 2 reductie Voortgang CO 2 reductie Introductie A. Hak wil in 2020 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 en

Nadere informatie

S 500 PLUG-IN HYBRID.

S 500 PLUG-IN HYBRID. S 500 PLUG-IN HYBRID. Z n sterkste kracht: efficiëntie. Met de S 500 PLUG-IN HYBRID legt Mercedes-Benz wederom nieuwe maatstaven aan op technologiegebied. Daarbij zijn onovertroffen comfort, voortreffe

Nadere informatie

Onderzoek NEDC- v.s. WLTP- cyclus

Onderzoek NEDC- v.s. WLTP- cyclus Hogeschool Rotterdam Hogeschool Rotterdam Cluster engineering Studierichting Automotive Onderzoek CV002 Onderzoek NEDC- v.s. WLTP- cyclus Auteur: Bram Guinée - 0880957 Versie 1.2 Datum: 3 juli 2015 Studiejaar

Nadere informatie

GLC Edition 1. Prijslijst. Geldig vanaf 3 juli 2015.

GLC Edition 1. Prijslijst. Geldig vanaf 3 juli 2015. GLC Edition 1 Prijslijst. Geldig vanaf 3 juli 2015. Best of the best. Met het speciale model Edition 1 vieren we de première van de nieuwe GLC op een bijzondere manier: met meer sportiviteit, meer exclusiviteit

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL CROSSLAND X.

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL CROSSLAND X. TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL CROSSLAND X. 18 april 2019 Crossland X BUITENAFMETINGEN IN MM Lengte 4212 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 1976/1825 Hoogte (leeggewicht) 1605 Wielbasis

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

2. Verzoeker wendde zich in eerste instantie tot het Ministerie van VROM met de vraag in hoeverre hij waarde kan hechten aan het energielabel.

2. Verzoeker wendde zich in eerste instantie tot het Ministerie van VROM met de vraag in hoeverre hij waarde kan hechten aan het energielabel. Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (hierna ook: RDW) het energielabel van de personenauto Fiat Grande Punto met benzinemotor niet juist heeft vastgesteld, nu het daadwerkelijke

Nadere informatie

MRB vrijstelling 2013 2014 2015 2016

MRB vrijstelling 2013 2014 2015 2016 AUTOBELASTINGEN 2013 Onder voorbehoud van goedkeuring Eerste Kamer. MRB Nul-tarief MRB voor zeer zuinige auto s loopt tot en met 2013 Het nul-tarief motorrijtuigenbelasting dat in 2010 is ingevoerd voor

Nadere informatie

Renault Z.E. Smart Charge Slimmer, groener, goedkoper laden én besparen

Renault Z.E. Smart Charge Slimmer, groener, goedkoper laden én besparen Renault Z.E. Smart Charge Slimmer, groener, goedkoper laden én besparen (NEDC) 3 Easy Electric Life Het plezier van elektrisch rijden is veelzijdig: stil, schoon, soepel en eenvoudig. Je kunt kiezen uit

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum Toezeggingen AO Duurzaam Vervoer 19 april jl.

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum Toezeggingen AO Duurzaam Vervoer 19 april jl. > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Auto Advies J.Speksnijder

Auto Advies J.Speksnijder www.apk2.nl Auto Advies J.Speksnijder www.autoadviezen.nl Altijd Praktijkgerichte Kennis 1 Uitleg EOBD en Readiness V_10 17-03-2012 2 1 Welke voertuigen kunnen via EOBD uitgelezen worden Benzine: vanaf

Nadere informatie

Bijlage 9 5. TESTEN VAN HET VOERTUIG OP DE TESTBAAN, DE WEG OF DE ROLLENBANK

Bijlage 9 5. TESTEN VAN HET VOERTUIG OP DE TESTBAAN, DE WEG OF DE ROLLENBANK Bijlage 9 E/ECE/324 Rev.1/Add.82/Rev.3 bladzijde 229 Bijlage 4 Aanhangsel 1 TEST VAN TYPE V (beschrijving van de uithoudingstest ter controle van de duurzaamheid van de voorzieningen tegen verontreiniging)

Nadere informatie

Smart ForTwo Electric Drive

Smart ForTwo Electric Drive Smart ForTwo Electric Drive Rijdt als een trein Autotest De Smart ForTwo is van nature kampioen zuinig rijden. Dat is te danken aan de geringe omvang van de auto. Bij een geringe omvang hoort ook een gering

Nadere informatie

Alternatieve aandrijfvormen

Alternatieve aandrijfvormen Alternatieve aandrijfvormen Als alternatief voor de klassieke benzine- en dieselmotor zijn er momenteel acht andere aandrijfvormen beschikbaar. We lijsten ze even op met telkens een definitie, de voor-

Nadere informatie

Toelichting Aangifte, melding en berekening bpm

Toelichting Aangifte, melding en berekening bpm Belastingdienst Toelichting Aangifte, melding en berekening bpm Vanaf 1 januari 2017 Algemene toelichting Met het formulier Aangifte bpm voor niet-vergunninghouders doet u aangifte voor de belasting van

Nadere informatie

Prestaties (Quality) De veiligheid van de auto met een hybride aandrijving moet minimaal even goed zijn als de veiligheid van de benzine variant.

Prestaties (Quality) De veiligheid van de auto met een hybride aandrijving moet minimaal even goed zijn als de veiligheid van de benzine variant. Programma van eisen Binnen dit hoofdstuk wordt het pakket van eisen uitgewerkt. De uitdaging zit in het goed definiëren van alle eisen. Zo is het belangrijk om naar het complete plaatje te kijken en de

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

CO2-emissie per voertuigkilometer van nieuwe personenauto's,

CO2-emissie per voertuigkilometer van nieuwe personenauto's, CO2-emissie per voertuigkilometer van nieuwe personenauto's, 1998-2009 Indicator 8 juni 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor Opel Ampera Nooit meer bang Autotest Klamme handen en zweet op het voorhoofd. Alle eigenaren van elektrische auto's delen dezelfde angst: hebben de accu's nog stroom genoeg om de bestemming te halen? De

Nadere informatie

Technische specificaties per november De nieuwe Amarok

Technische specificaties per november De nieuwe Amarok Technische specificaties per november 2016 De nieuwe Amarok Brandstofverbruik/CO 2 -uitstoot Motor/ Model 4 MOTION permanent 3.0l V6 TDI BMT 150kW 8-Aut 3.0l V6 TDI BMT 165kW 8-Aut Stadsrit 8,6 8,6 Buitenweg

Nadere informatie

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren.

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Tip 1 Schakelen Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Een toerenteller is hierbij een handig hulpmiddel. Een deel van het vermogen dat een automotor levert

Nadere informatie

De nieuwe Toyota Prius Plug-in Hybrid past perfect in uw wagenpark.

De nieuwe Toyota Prius Plug-in Hybrid past perfect in uw wagenpark. De nieuwe Toyota Prius Plug-in Hybrid past perfect in uw wagenpark. Toyota wil dat duurzamer rijden voor iedereen bereikbaar is. Daarom ontwikkelen we innovatieve modellen en hebben we het grootste aanbod

Nadere informatie

Overleg CO2 normering voertuigen

Overleg CO2 normering voertuigen VERSLAG Overleg CO2 normering voertuigen In dit verslag staan de gezichtspunten van de deelnemers aan het Overleg CO2 normering voertuigen. De voorzitter van het overleg biedt dit verslag aan de staatssecretaris

Nadere informatie

Technische gegevens per 28 mei De Amarok. * Wijzigingen voorbehouden.

Technische gegevens per 28 mei De Amarok. * Wijzigingen voorbehouden. Technische gegevens per 28 mei 2018 De Amarok * Wijzigingen voorbehouden. Amarok Dubbele Cabine Brandstofverbruik [l/100 km] excl. AdBlue en gemiddelde CO2-emissie [g/km], tankinhoud brandstof circa 80

Nadere informatie

MRB vrijstelling 2013 2014 2015 2016

MRB vrijstelling 2013 2014 2015 2016 AUTOBELASTINGEN 2013 MRB Nul-tarief MRB voor zeer zuinige auto s loopt tot en met 2013 Het nul-tarief motorrijtuigenbelasting dat in 2010 is ingevoerd voor zeer zuinige auto s blijft tot en met 2013 bestaan.

Nadere informatie

S 500 PLUG-IN HYBRID. 14% bijtelling

S 500 PLUG-IN HYBRID. 14% bijtelling S 500 PLUG-IN HYBRID. 4% bijtelling Z n sterkste kracht: efficiëntie. Met de S 500 PLUG-IN HYBRID legt Mercedes-Benz wederom nieuwe maatstaven aan op technologiegebied. Daarbij zijn onovertroffen comfort,

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij het voorstel voor. Verordening van het Europees Parlement en de Raad

BIJLAGEN. bij het voorstel voor. Verordening van het Europees Parlement en de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.11.2017 COM(2017) 676 final ANNEXES 1 to 5 BIJLAGEN bij het voorstel voor Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van emissienormen voor nieuwe

Nadere informatie

SCHADELIJKE EMISSIES VAN DIESELVOERTUIGEN. TNO - Willar Vonk 4 juni 2015 Louwman Museum Bron: rapportnummer TNO 2015 R10733

SCHADELIJKE EMISSIES VAN DIESELVOERTUIGEN. TNO - Willar Vonk 4 juni 2015 Louwman Museum Bron: rapportnummer TNO 2015 R10733 SCHADELIJKE EMISSIES VAN DIESELVOERTUIGEN TNO - Willar Vonk 4 juni 2015 Louwman Museum Bron: rapportnummer TNO 2015 R10733 TNO MEET SINDS 1986 EMISSIES In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

Technische specificaties per januari De nieuwe Amarok

Technische specificaties per januari De nieuwe Amarok Technische specificaties per januari 2018 De nieuwe Amarok Brandstofverbruik/CO 2 -uitstoot Motor 3.0l V6 TDI BMT 120 kw 6-hand achter 3.0l V6 TDI BMT 120 kw 6-hand 4MOTION inschakelbaar 3.0l V6 TDI BMT

Nadere informatie

DS 3 Technische specificaties

DS 3 Technische specificaties Technische specificaties TECHNISCHE SPECIFICATIES PureTech 82 PureTech 82 S&S ETG PureTech 110 S&S PureTech 110 S&S EAT ENZINE MOTOR Injectiesysteem Cilinderinhoud cm3 Max. vermogen in kw (pk) Max. koppel

Nadere informatie

De nieuwe AmperA-e GeLADen met nieuwe ideeën.

De nieuwe AmperA-e GeLADen met nieuwe ideeën. De nieuwe Ampera-e GELADEN MET NIEUWe ideeën. BAAN BREKEND BEREIK. RUIM 500 km met één keer opladen1 OPENT ONBEGRENSDE MOGELIJKHEDEN. Elektrische auto s zijn tegenwoordig niet meer alleen geschikt voor

Nadere informatie

Advies betreffende het brandstofverbruiketiket bij het op de markt brengen van nieuwe personenauto s

Advies betreffende het brandstofverbruiketiket bij het op de markt brengen van nieuwe personenauto s Advies betreffende het brandstofverbruiketiket bij het op de markt brengen van nieuwe personenauto s Op vraag van de Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling, mevrouw Marie Christine Marghem,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 2464 Vragen van de leden

Nadere informatie

Vraag 1. Antwoord 1. Vraag 2 en 3

Vraag 1. Antwoord 1. Vraag 2 en 3 Vraag 1 Klopt het dat de Mitsubishi Outlander PHEV in aanmerking komt voor 0% BPM (belasting op personenauto s en motorrijwielen), de subsidieregelingen KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), MIA (milieuinvesteringsaftrek)

Nadere informatie

Praktijkverbruik van zakelijke personenauto s en plug-in voertuigen

Praktijkverbruik van zakelijke personenauto s en plug-in voertuigen TNO-rapport TNO 2013 R10703 Praktijkverbruik van zakelijke personenauto s en plug-in voertuigen Behavioural and Societal Sciences Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus 49 2600 AA Delft www.tno.nl

Nadere informatie

Inpluggen van je stekkerhybride loont. Green Tax Battle Electric Team zakelijk / plugin coalitie

Inpluggen van je stekkerhybride loont. Green Tax Battle Electric Team zakelijk / plugin coalitie Inpluggen van je stekkerhybride loont Green Tax Battle Electric Team zakelijk / plugin coalitie Contents Green Tax Battle Electric Team zakelijk / plugin coalitie... 3 Knelpunten... 3 Hoe kan dit anders?...

Nadere informatie

Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water. 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015. ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder

Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water. 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015. ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015 ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder Titel: CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015 Auteurs: R. Hurkmans

Nadere informatie

TomTom WEBFLEET 2.12. Contents. Let s drive business TM. Release-informatie wederverkopers 2011-04-12

TomTom WEBFLEET 2.12. Contents. Let s drive business TM. Release-informatie wederverkopers 2011-04-12 TomTom WEBFLEET 2.12 Release-informatie wederverkopers 2011-04-12 Contents OptiDrive TM -indicatoren en hun trends in de bestuurderslijst 2 Gedetailleerde informatie over OptiDrive TM -indicatoren 3 Configuratie

Nadere informatie

Technische Gegevens Multivan 6

Technische Gegevens Multivan 6 Technische Gegevens Multivan 6 MJ2018 Stand: 17 mei 2017 Multivan Euro 6 ₂ Brandstofverbruik/ CO - uitstoot. Brandstofverbruik (l/100 km) en e CO2-emissie (g/km) met handgeschakelde versnellingsbak, tankinhoud

Nadere informatie

d) EUR-Lex

d) EUR-Lex Fiche 1: Verordening voor nieuwe CO 2 normen van personenauto s en bestelwagens in 2025 en 2030 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel: Proposal for a regulation of the European Parliament and the Council

Nadere informatie