Fietsroute Texel. De fietsroute km fietsen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fietsroute Texel. De fietsroute km fietsen"

Transcriptie

1 Fietsroute Texel 34.9 km fietsen T exel, natuureiland bij uitstek! Fiets langs de prachtige vogelgebieden op waddeneiland T exel. Geniet onderweg van het weidse uitzicht over de Waddenzee. Vergeet je verrekijker niet! De fietsroute Deze fietsroute brengt je langs prachtige vogelgebieden aan de oostzijde van het Waddeneiland. Vanaf de dijk heb je weids uitzicht over de Waddenzee en de talloze wadvogels en trekvogels. Je fietst over idyllische weggetjes door het oude boerenland van Texel met zijn karakteristieke 'tuunwoallen' en 'schapenboeten'. Breng onderweg ook een bezoek aan Fort de Schans en de Eendenkooi bij Spang. Vanaf het VVV- kantoor in Den Burg neem je de Emmalaan naar links (richting centrum). Deze ringweg volgen tot de rotonde. Hier rechts aanhouden richting Oudeschild. Texel, VVV Texel IJstijdberg met tuinwallen Je bent nu bij de Hoge Berg aangekomen, een glooiing in het landschap van 15 meter hoog. Dit is geen zandduin zoals je hier misschien zou verwachten, maar een stuwwal van kleileem uit de IJstijd. Loop of fiets gerust over enkele van de zijweggetjes. Neem de tijd om dit opmerkelijke landbouwgebied in je op te nemen. Uniek zijn vooral de vaak fraai begroeide tuunwoallen. Dit zijn muurtjes van op elkaar gestapelde graszoden, waarmee de boeren vanaf de zeventiende eeuw hun weilanden afgrensden. De Waddel De grijs gepleisterde stolpboerderij De Waddel stamt uit De schapenboerderij is volledig gerestaureerd en nog steeds in bedrijf. Onderweg kom je veel schapenboeten tegen, kenmerkend voor het Texelse landschap. Die werden gebruikt voor de opslag van hooi en werktuigen. De platte kant met de toegangsdeur staat meestal naar het noordoosten. Zo hebben de boeren zo min mogelijk last van de wind, die meestal uit het zuidwesten komt. Fort de Schans Dit stervormige fort werd in de 16e eeuw aangelegd door Willem van Oranje. Zo wilde hij Texel en de voor de scheepvaart belangrijke Rede van Texel beschermen tegen de Spanjaarden. Ook in de gouden eeuw was Texel een zeer belangrijk punt voor de scheepvaart. Voor de rede lagen vaak honderden koopvaardijschepen van de VOC voor anker tot de wind gunstig was om uit te varen. Keizer Napoleon Bonaparte liet het fort vergroten en bouwden er nog twee steunforten bij: Redoute en Lunette. Natuurmonumenten heeft Fort de Schans recent gerestaureerd. Je kunt het fort gratis bezoeken. De Wezenputten Je fietst hier over het Skillepaadje. Via de sloot langs dit paadje werden vroeger met kleine bootjes de tonnen water uit de Wezenputten vervoerd naar de haven in Oudeschild. De putten waren eigendom van het weeshuis in Den Burg, dat het water verkocht aan de schepen die vanaf de Rede van Texel vertrokken. Doordat het water uit De Wezenputten veel ijzer bevat is het lang houdbaar. Uitermate geschikt dus om mee te nemen op verre reizen. Tegnover De Wezenputten ligt Huize Brakestein. De Zandkuil

2 Voor een bezoekje aan De Zandkuil op de kruising Skillepaadje/Doolhof rechtsaf. De Zandkuil is in ontstaan. Inwoners groeven toen zand af op de Hoge Berg om de weg naar Fort De Schans te repareren. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg De Zandkuil de status van natuurreservaat. Natuurbeschermer en oprichter van Natuurmonumenten Jac. P.Thijsse bracht hier vele uren door. In zijn bekende Verkade album T exel schrijft hij vol passie over De Zandkuil. De kuil met zijn beschutte en op het zuiden gelegen zandwanden is een uitgelezen plek voor graafwespen en graafbijen om hun nestholtes in te graven. Als je het weggetje vervolgt, tref je even verder het Doolhof aan je rechterhand. Keer na je bezoek aan De Zandkuil terug naar de kruising Skillepaadje/Doolhof. Fiets daar rechtdoor tot aan de T - kruising met de Schilderweg. Ga daar linksaf en neem daarna de eerste weg rechts (Middellandseweg). T roelje en De Snippen Je komt nu langs twee natte natuurgebieden: Troelje en De Snippen. Vanaf de weg zijn de vele vogels die bij het water rondscharrelen goed te zien. In het voorjaar broedt hier een groot aantal weidevogels, waaronder de grutto en de tureluur. Daarnaast zijn er talloze wadvogels die zich vooral tijdens hoogwater in de binnendijkse natuurgebieden ophouden. Ottersaat In deze zoute kwelplas liggen een aantal kleine eilanden. Alleen planten die goed tegen zout bestand zijn, overleven hier, zoals zeekraal, zeeaster en aardbeiklaver. In het voorjaar kun je hier honderden nesten zien van de broedende visdief, kluut en de kokmeeuw. Bekijk de vogels vanuit de vogelkijkhut. Dijkmanshuizen Vanaf de dijk kijk je uit op Dijkmanshuizen. Natuurmonumenten houdt de rietvelden van Dijkmanshuizen flink nat met Zaanse molentjes. Een deel van het riet wordt in de winter geoogst en gebruikt voor de daken van boerderijen. Vogels vinden in het riet een ideale schuilplaats. Rietzanger, kleine karekiet en rietgors nestelen graag in de riethalmen. Het 90 hectare grote natuurgebied bestaat voor een groot deel uit afgegraven kleigrond en ligt gemiddeld zo n 50 centimeter lager dan de omgeving. Door lokale hoogteverschillen zijn er drogere en nattere gedeelten. Dat levert een grote diversiteit aan planten op. Er komen maar liefst 13 bedreigde plantensoorten voor, zoals orchideeën. Scan het informatiebord en bekijk het filmpje met de boswachter! Eendenkooi bij Spang Aan je linkerhand ligt de eendenkooi van Spang met het gerestaureerde kooikerhuisje. In het hoogseizoen kun je de kooi bezoeken. Ga links de dijk af en volg Dijkmanshuizen. Kijk voor openingstijden op De Zandkes Tussen de oude en de nieuwe waddendijk ligt een kleine brakke polder. De ondiepe waterplassen maken het natuurgebied geliefd bij steltlopers en eenden. De plassen hebben elk een andere ontstaansgeschiedenis. Waar de meest noordelijke plas is ontstaan bij een dijkdoorbraak in 1595, is de middelste plas speciaal gegraven voor de vogels. In het voorjaar heb je een goede kans om hier bergeenden,

3 grutto s en kluten te zien. De zuidelijkste plas is een leemput waar in de jaren dertig leem werd uitgegraven om de oude zeedijk te versterken. Minkewaal Bij dit binnendijks gelegen plasje ligt een betonnen wand met allemaal gaatjes. Deze is speciaal aangelegd voor de oeverzwaluwen. Zij maken er hun nest in. Wagejot Wagejot was nog niet zo lang geleden een gewoon stuk wad. Na de aanleg van de nieuwe zeedijk in 1977 ontstond er een drassige vlakte tussen de oude en de nieuwe zeedijk. In het ondiepe, brakke water leven volop visjes, insecten en algen. Met hun lange snavels halen de vogels slakken, wormen, schelpen en garnalen uit de slikkige bodem. Er zijn speciale vogeleilandjes in aangelegd. In mei en juni kun je de jonge kluten en visdiefjes van dichtbij volgen. De Schorren Schorren is eigenlijk een ander woord voor kwelders. Dit zijn de hoger gelegen delen die aan de voet van de waddendijk liggen. Alleen bij spring- of stormvloed staan de kwelders onder water. In dit ruige getijdengebied broeden onder meer noordse stern, eidereend en lepelaar. In 2013 werden maar liefst 160 paar broedende lepelaars geteld! Om de vogels rust te gunnen kun je De Schorren uitsluitend van grote afstand aanschouwen. Neem dus je verrekijker mee. Je kunt dit vogelgebied wel in tijdens een excursie. Kijk op Op De Schorren vind je alleen planten die goed tegen zout kunnen. Bijvoorbeeld zeekraal, lamsoor, zeeaster en zoutmelde. Met hun wortels houden ze het slib uit de zee vast. Toch slaan de kwelders gemakkelijk weg door de golven. Met zogenaamde rijsdammen wordt dit voorkomen. Utopia Vanaf de waddendijk heb je goed zicht op de vogels in het krekengebied. Hier broeden grote sterns en steltlopers op de schelpenstrandjes. Die zijn speciaal voor ze aangelegd. Bij hoog water vluchten de vogels van de Waddenzee naar een veilige plek achter de dijk. In Utopia kunnen ze rustig wachten tot de kwelders en wadplaten weer droog liggen. In het lage water vinden ze voedsel. Dit gebied was vroeger in gebruik voor de landbouw. Natuurmonumenten heeft het recent omgetoverd tot belangrijk broed- en voedselgebied. De machines waren nog niet weg of het werd in gebruik genomen. Drijvers Vogelweid de Bol In dit weidegebied zie je altijd vogels! In het voorjaar broeden in de bloemrijke graslanden vele weidevogels. Bij hoogwater vluchten de wadvogels naar deze veilige plek achter de waddendijk. In het winterseizoen zijn hier grote groepen smienten en rotganzen te zien. De molen waar je langs fietst heet de Molen van het Noorden. Vanaf de Lancasterdijk sla je rechtsaf de Oosterweg in. Via het dorpje Oosterend fiets je weer terug naar het beginpunt in Den Burg.

4

5 Faciliteiten fietsverhuur Zegel Fietsen, Parkstraat 14, Den Burg Bereikbaarheid en toegankelijkheid startpunt Texel, VVV Texel Emmalaan AV Den Burg Routebeschrijving openbaar vervoer Vanaf NS- station Den Helder met de bus naar de veerhaven (ca. 3 km). Veerboten varen elk uur naar T exel (vanaf ca uur s ochtends). Kijk op voor de tijden, wachttijden en eventuele extra afvaarten. Bij veerhaven t Horntje op Texel kun je de bus naar Den Burg nemen of een fiets huren. Ook in Den Burg kun je fietsen huren. met de auto Je rijdt naar de veerhaven in Den Helder. Vandaar vaart er elk uur een veerboot naar Texel (vanaf ca uur s ochtends, zie reserveren is niet mogelijk. In je navigatiesysteem kun je invoeren: Havenplein 3, 1781 AB Den Helder.

6 OpenStreetMap contributors

Wandelroute Noordkaap - Texel

Wandelroute Noordkaap - Texel Wandelroute Noordkaap - Texel 5.5 km wandelen Wandel over de waddendijk, langs forten en over het oude Skillepaadje. De wandelroute Wandel in alle rust over de waddendijk, Fort De Schans en over het Skillepaadje.

Nadere informatie

Praktische informatie. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt. Aanrijdroute auto. Aanrijdroute openbaar vervoer. 5.5 km.

Praktische informatie. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt. Aanrijdroute auto. Aanrijdroute openbaar vervoer. 5.5 km. Wandelen Wandelroute Noordkaap - Texel 5.5 km Waar Texel Vertrekpunt Haven Oudeschild [https://maps.google.com/?q=53.039,4.85127] Wandel in alle rust over de waddendijk, Fort De Schans en over het Skillepaadje.

Nadere informatie

De Muy, De Slufter en Eierland

De Muy, De Slufter en Eierland Staatsbosbeheer T 030 6926111 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Muy, De Slufter en Eierland Duinen van Texel, door zeestromen, wind en mensen ontstaan Duinen van Texel Het noordelijke

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Ruyslaan 92 1796 AZ De Koog. www.staatsbosbeheer.nl. De Hoge Berg. Het Oude Land van Texel. Wandelen. Fietsen

Staatsbosbeheer Ruyslaan 92 1796 AZ De Koog. www.staatsbosbeheer.nl. De Hoge Berg. Het Oude Land van Texel. Wandelen. Fietsen Staatsbosbeheer Ruyslaan 92 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen De Hoge Berg Het Oude Land van Texel Het Oude Land van Texel Vijftien meter rijst De Hoge Berg op boven

Nadere informatie

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel is een natuurgebied op de linkerscheldeoever tegen de scheldedijk. Aan de grens met Nederland sluit het

Nadere informatie

NATUURROUTES VAN NATUURMONUMENTEN

NATUURROUTES VAN NATUURMONUMENTEN NATUURROUTES VAN NATUURMONUMENTEN 51 Nationaal Park Schiermonnikoog 7 of 9 km Wandelroute Inhoud Langs wad, plas, duin, strand en vuurtoren Op weg Polder Het wad Zoet water Kleine en grote grazers Vochtige

Nadere informatie

Verslag buitenwandeling Zwin op 24/02/2017

Verslag buitenwandeling Zwin op 24/02/2017 Verslag buitenwandeling Zwin op 24/02/2017 1.Het gebouw is een veruiterlijking van een schuur, zoals je er veel in de polders aantreft (vooral in Nederland) en een luchthaven. Dit verwijzend naar de vroegere

Nadere informatie

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven.

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven. Wandelroute Fuut 4 km wandelen Welkom in natuurgebied Kleine Meer! Het Kleine Meer is in 2016 hersteld. Nu is dit ven met omringende heide, bossen en zandverstuivingen een belangrijk leefgebied voor bijzondere

Nadere informatie

Interessante vogelkijk locaties

Interessante vogelkijk locaties Interessante vogelkijk locaties Hieronder staan enkele interessante gebieden in de kop van Noord-Holland om vogels te kijken. Zie ook nummeraanduiding op kaart. Verder is de locatie aangegeven met atlasblok

Nadere informatie

Wat te doen op Texel. Tip 1: Ecomare. Tip 2: Vuurtoren van Texel. 11 tips voor een lang weekend Texel

Wat te doen op Texel. Tip 1: Ecomare. Tip 2: Vuurtoren van Texel. 11 tips voor een lang weekend Texel Wat te doen op Texel 11 tips voor een lang weekend Texel Een vakantie op Texel begint al op de boot. Onderweg naar het grootste Waddeneiland van Nederland adem je de frisse zeelucht in. Twintig minuten

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Natuurherstel en ontwikkeling op de overgang van zoet naar zout

Natuurherstel en ontwikkeling op de overgang van zoet naar zout Verslag excursie Subgroep Realisatie, 24 september 2009. Natuurherstel en ontwikkeling op de overgang van zoet naar zout We waren deze keer met een relatief kleine groep. We werden begeleid door Jeroen

Nadere informatie

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12 NR. 03 / 2014 fiets routes afstanden tussen 25 en 55 km Makkelijk fietsen via knooppunten FIETS LANGS EN DOOR 12 Nationale Parken 12 NATIONALE PARKEN fietsroutes Mooie natuur Fietsen in Weerribben-Wieden,

Nadere informatie

WEIDSE POLDERS, VIKINGEN EN DE WADDENZEE

WEIDSE POLDERS, VIKINGEN EN DE WADDENZEE Wandelnetwerk Noord-Holland WEIDSE POLDERS, VIKINGEN EN DE WADDENZEE De suikerbieten worden binnengehaald. Tekst en foto s Joop Duijs onderd jaar geleden bestond de Wieringmeerpolder nog niet eens. En

Nadere informatie

Wandelroute door de Vlietlanden, bij Vlaardingen en Maasland

Wandelroute door de Vlietlanden, bij Vlaardingen en Maasland Wandelroute door de Vlietlanden, bij Vlaardingen en Maasland 19.4 km wandelen Wandel langs de Vlietlanden en ontdek het authentieke, nooit ingepolderde boezemland in een oud laagveengebied. Je ziet hier

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Weidevogel fietsroute De Wieden

Weidevogel fietsroute De Wieden Weidevogel fietsroute De Wieden 33.9 km fietsen Buitelende kieviten en jubelende wulpen; dat is voorjaar in De Wieden. Fiets langs de mooiste weidevogelgebieden, waar alle weidevogels nog voorkomen. De

Nadere informatie

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Aan het werk voor droge voeten Misschien zag je het al meteen toen je op Texel aankwam met de boot: hier wordt gewerkt aan

Nadere informatie

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur Wandelen Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur De Berk en Kelsdonk Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan CH Tilburg T - www.staatsbosbeheer.nl Rust, vogels en natte voeten Wie even de

Nadere informatie

De Muy en De Slufter. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. In het Nationaal Park Duinen van Texel

De Muy en De Slufter. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. In het Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer uinen van Texel uijslaan 9, 796 Z e Koog T 0-8 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden e Muy en e Slufter In het Nationaal Park uinen van Texel e Muy en e Slufter, waar mensen

Nadere informatie

SP 4 (Terschelling 01) West- Terschelling haven - Midsland aan Zee

SP 4 (Terschelling 01) West- Terschelling haven - Midsland aan Zee Page 1 of 7 SP 4 (Terschelling 01) West- Terschelling haven - Midsland aan Zee Waddenwandelen (SP 4) Kust en duinen Heide en zand(grond) Bosrijk Streekpad 10.8 km Terschelling is het eiland van Willem

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen 4.3 km wandelen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook

Nadere informatie

Welkom. Onderweg op Texel. De 15 hoogtepunten

Welkom. Onderweg op Texel. De 15 hoogtepunten Welkom Welkom 6 Ter oriëntatie 8 Kennismaking, Texel in cijfers 10 Geschiedenis, heden, toekomst 14 Overnachten 16 Eten en drinken 18 Praktische informatie 20 Onderweg op Texel Den Burg en Oost-Texel 32

Nadere informatie

gebiedsvisie De Dollard een schitterende uithoek

gebiedsvisie De Dollard een schitterende uithoek gebiedsvisie De Dollard een schitterende uithoek Het is een uithoek, maar wat voor een! Aan de rand van Nederland ligt een ongerept natuurgebied van meer dan duizend hectare kwelder en zevenduizend hectare

Nadere informatie

GRUTTOPARADIJS WESTWOUDERPOLDER

GRUTTOPARADIJS WESTWOUDERPOLDER Wandelnetwerk Noord-Holland GRUTTOPARADIJS WESTWOUDERPOLDER Grutto met De Woude als decor. Er zijn dit jaar al minstens vijf meldingen van gruttonesten met vijf eieren en vrijwilliger Ton Loos vond in

Nadere informatie

Actief in de natuur bij Paesens-Moddergat

Actief in de natuur bij Paesens-Moddergat Stichting presenteert: Actief in de natuur bij gratis NEEM MEE! Natuurgids Werelderfgoed de Waddenzee Paesens en Moddergat horen samen met buurdorp Wierum tot de weinige vissersdorpen die direct aan de

Nadere informatie

Wandelroute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum

Wandelroute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum Wandelroute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum 9.3 km wandelen Wandel dwars door het veenplassengebied bij Kortenhoef en Loosdrecht. Geniet van het uitzicht vanaf de historische wandelpaden, het

Nadere informatie

De Donk (Alblasserwaard)

De Donk (Alblasserwaard) 11 De Donk (Alblasserwaard) 12 De Donk (Alblasserwaard) GPS: N 51 53.631 - E 4 47.222 De Donk is een afgelegen plek in de Alblasserwaard, een van de oudste polders in Nederland. De Alblasserwaard is omsloten

Nadere informatie

Voordelta Een bijzondere zee

Voordelta Een bijzondere zee Voordelta Een bijzondere zee Voordelta Een bijzondere zee Wist je dat de Voordelta, de zee voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, een bijzonder natuurgebied is? Terwijl je geniet op het strand, gaan

Nadere informatie

Rootsweekend Texel 2016

Rootsweekend Texel 2016 Rootsweekend Texel 2016 23 tot en met 25 september 2016 Roze Spreeuw Georganiseerd door: (foto: Klaas de Jong) in samenwerking met Dag 1 vrijdag 23 september De enorme drukte bij de boot zorgde ervoor

Nadere informatie

Informatie: Waddeneilanden

Informatie: Waddeneilanden Informatie: Waddeneilanden Texel Van de Nederlandse Waddeneilanden is Texel het grootste eiland met veruit de meeste bezoekers. Bewoners van de andere eilanden zeggen vaak dat Texel geen echt eiland is,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2015 VOGELWACHT HARLINGEN-KIMSWERD

NIEUWSBRIEF 2015 VOGELWACHT HARLINGEN-KIMSWERD NIEUWSBRIEF 2015 VOGELWACHT HARLINGEN-KIMSWERD Beste leden, Zoals gebruikelijk krijgt u hierbij weer de nieuwsbrief van onze vogelwacht. Wij zijn nog steeds op een goede manier actief in ons gebied. Toch

Nadere informatie

Westpolder kwelders. Nieuwe bruggen in een oud landschap Wandelroute 3,5 km circa 1 uur

Westpolder kwelders. Nieuwe bruggen in een oud landschap Wandelroute 3,5 km circa 1 uur Het Groninger Landschap. Mooi dichtbij. WANDELROUTE Westpolder kwelders Nieuwe bruggen in een oud landschap Wandelroute 3,5 km circa 1 uur De wandelroute bij de Westpolder voert over kwelders van verschillende

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - mei 2018

Activiteiten bij De Helderse Vallei - mei 2018 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens Sophiapolder Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden Foto Ruden Riemens Bijzondere natuur Onze grote rivieren hebben iets wat bijna nergens in Europa voorkomt: een zoet getijdengebied.

Nadere informatie

Praktische informatie. Steenmannetjes. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt. Aanrijdroute auto. 3.7 km. Nationaal Park Dwingelderveld

Praktische informatie. Steenmannetjes. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt. Aanrijdroute auto. 3.7 km. Nationaal Park Dwingelderveld Wandelen Wandelroute Kloosterveld 3.7 km Waar Nationaal Park Dwingelderveld Vertrekpunt Nationaal Park Dwingelderveld [https://maps.google.com/? q=52.7816,6.37332] Deze struinroute door het Kloosterveld

Nadere informatie

Weidevogels. Algemeen. Wat zijn weidevogels? Nestvlieders

Weidevogels. Algemeen. Wat zijn weidevogels? Nestvlieders Weidevogels Algemeen Wat zijn weidevogels? Alle vogels die vooral op graslanden broeden zijn weidevogels. Nederland is voor weidevogels in West-Europa erg belangrijk. Ons land heeft nog steeds veel kale

Nadere informatie

Vogels van weide/boerenland en plas-dras

Vogels van weide/boerenland en plas-dras Vogels van weide/boerenland en plas-dras Vogelherkenningscursus 2017 Bert Geelmuijden Waarnemen en kennis Kun je iets waarnemen dat je niet kent? (5 e symfonie van Beethoven als ezelsbrug voor zang van

Nadere informatie

informatie: vogels steltlopers: scholekster

informatie: vogels steltlopers: scholekster informatie: vogels steltlopers: scholekster Scholeksters danken hun naam aan het zwart-witte verenkleed. Ze worden ook wel bonte Piet genoemd, bont door hun veren en Piet naar het geluid dat ze maken.

Nadere informatie

Fietsroute De Onlanden

Fietsroute De Onlanden Fietsroute De Onlanden 30 km fietsen Vlakbij de stad Groningen ligt De Onlanden, natuur en waterberging in een. Ga op de fiets door de beekdalen van het Eelderdiep en Peizerdiep. Hoor 's zomers de veldleeuwerik

Nadere informatie

Wandelroute Logtsevelden aan de rand van de Kampina

Wandelroute Logtsevelden aan de rand van de Kampina Wandelroute Logtsevelden aan de rand van de Kampina Praktische informatie Wil je een kortere route lopen? Snijd dan de route af bij punt 5, voor een wandeling van ongeveer 4 km. 6.3 km wandelen Maak een

Nadere informatie

OVERIJSSELS VECHTDAL. ROUTE 33 km

OVERIJSSELS VECHTDAL. ROUTE 33 km OVERIJSSELS VECHTDAL ROUTE 33 km Geniet van de schoonheid van het Vechtdal door deze prachtige fietsroute te fietsen. Tijdens de route komt u diverse soorten natuur tegen als bos, heide, uitgestrekte grasweide

Nadere informatie

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km Route 6 47.1 km Midden-Delflandroute Midden-Delfland is een mini-groen Hart, dat ingeklemd ligt tussen Den Haag, Rotterdam en Delft. Het is nog steeds verrassend rustig en landelijk in dit mooie polderland.

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Wandelen Boswandeling landgoed De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland) 5.84 km De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt. Je maakt hier kennis

Nadere informatie

Fietsroute Inlagen Noord Beveland

Fietsroute Inlagen Noord Beveland Fietsroute Inlagen Noord Beveland 15 km. en 30 km. Ontdek de groene rand van Noord-Beveland! Wissenkerke - Colijnsplaat - Kats Oesterput Startpunt: Informatiepunt Keihoogte te Wissenkerke (lange én korte

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats winkelpolder De Ronde Venen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt winkelpolder De Ronde

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Vrijdag 14 juni 2019 Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim De regen trok rond het middaguur weg en het klaarde niet alleen op, het leek opeens een zomerse middag. Gids Pim mocht

Nadere informatie

Fort bij Spijkerboor. Fietsroute

Fort bij Spijkerboor. Fietsroute Centraal kantoor Schaep & Burgh Noordereinde 60 1243 JJ s-graveland T (035) 6559933 Doe mee met Natuurmonumenten Natuurmonumenten is een vereniging van ruim 875.000 leden, met een gezamenlijk doel: zorgen

Nadere informatie

Fietsroute langs de Rotte. Fietstocht langs de Rotte 16, 23, 30 km. Start: na de molenviergang

Fietsroute langs de Rotte. Fietstocht langs de Rotte 16, 23, 30 km. Start: na de molenviergang Fietstocht langs de Rotte 16, 23, 30 km Uitleg molengangen De droogmakerij bestond uit zeven molengangen. De A gang heeft drie molens nr. 1, nr. 2 en nr. 3 De B t/m G gang heeft vier molens nr. 1, nr.

Nadere informatie

Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg

Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg maart 2015 INFORMATIEBLAD Natuurontwikkeling Waalenburg Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg Waalenburg is een belangrijk weidevogelgebied op Texel. Dit natuurgebied wordt uitgebreid, ingericht

Nadere informatie

De Vrije Vogel. Ontwerp je eigen vogel

De Vrije Vogel. Ontwerp je eigen vogel De Vrije Vogel Ontwerp je eigen vogel Type landschap: plas-dras, opdracht gebaseerd op Wevers inlaag te Schouwen Duivenland Samenvatting: De leerlingen ontwerpen een eigen vogel door na te denken over

Nadere informatie

Programma 2: Kwelders en Parelsnoer

Programma 2: Kwelders en Parelsnoer Programma 2: Kwelders en Parelsnoer Kwelders vormen een onmisbare schakel tussen de zoute Waddenzee en het zoete binnenland. Er groeien zeldzame zoutminnende planten, en tal van wadvogels strijken er neer

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Op Stap in het Binnenveld Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Bennekom februari 2011 Hoogtekaart van het Binnenveld en omstreken. Het Binnenveld is een laag gelegen gebied tussen de Veluwe en de Utrechtse

Nadere informatie

Wandelroute Levensstrijd: langs water en land, Zeeland

Wandelroute Levensstrijd: langs water en land, Zeeland Wandelroute Levensstrijd: langs water en land, Zeeland 9.7 km wandelen Wandel door zilte natte natuurgebieden waar de sporen van de strijd tegen het water nog zichtbaar zijn in het landschap en laat je

Nadere informatie

Heemskerk - Lopen langs linies

Heemskerk - Lopen langs linies Heemskerk - Lopen langs linies Auteurs: Rutger Burgers en Rob Wolfs Wijkermeerpolder en Fort Veldhuis Het tochtje rondom de Wijkermeerpolder is er een van bijzondere contrasten. De Stelling van Amsterdam

Nadere informatie

1 de kaart. samenvatting

1 de kaart. samenvatting 1 de kaart les 1 Bezoek aan een kasteel Een foto die je vanuit de lucht maakt, heet een luchtfoto. Van een luchtfoto kun je een plattegrond maken. Dat is een kaart die van bovenaf getekend is. Bij een

Nadere informatie

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans Datum van de excursie: 4 mei 2016 Team: Flevo Birdwatching, Rien Jans Bezochte gebied: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek Vroege ochtend: Het Langeveen op landgoed Den Treek. En late ochtend/middag:

Nadere informatie

WIE EET WAT OP HET WAD

WIE EET WAT OP HET WAD Waddenzee De prachtige kleuren, de zilte geuren en de geluiden van de vele vogels, maken de Waddenzee voor veel mensen tot een geliefd gebied. Maar niet alleen mensen vinden het fijn om daar te zijn, voor

Nadere informatie

Skillepaadje 18, Oudeschild

Skillepaadje 18, Oudeschild Het monumentale pand Huize Brakestein met royale achtertuin, eigen stuk bos en grasland met vrijstaande stenen schuur Skillepaadje 18, Oudeschild Postbank 671837 BTWnr NL806875811B01 Te koop Oplevering

Nadere informatie

De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! De Fietstocht. Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie!

De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie!  De Fietstocht. Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! Benodigdheden: Fiets Een mooie dag (anders een regenjas of paraplu) Pen of potlood De routebeschrijving en opdrachten (print daarom dit formulier

Nadere informatie

Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht. Op de kaart hierboven zie je het hele gebied.

Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht. Op de kaart hierboven zie je het hele gebied. Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht In deze les en tijdens de excursie gaat het over het gebied de Hooge Boezem achter Haastrecht en het gebied eromheen. In de omgeving van Haastrecht en

Nadere informatie

Fietsrondje Buitenplaatsen in de IJmond

Fietsrondje Buitenplaatsen in de IJmond Fietsrondje Buitenplaatsen in de IJmond Bezienswaardigheden Forten Forten in de omgeving Molens in de omgeving Fietsknooppunt Fietsknooppunten op deze route 1 2 3 95 98 11 10 7 8 39 40 37 36 23 35 1 pagina

Nadere informatie

SP 4 (Terschelling 02) Midsland aan Zee - Hoorn

SP 4 (Terschelling 02) Midsland aan Zee - Hoorn Page 1 of 10 19.8 km SP 4 (Terschelling 02) Midsland aan Zee - Hoorn Waddenwandelen (SP 4) Kust en duinen Heide en zand (grond) Streekpad Veel eilandbewoners hebben hun leven gegeven om anderen te redden.

Nadere informatie

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg 4 km wandelen Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute

Nadere informatie

Op stap op Terschelling

Op stap op Terschelling Activiteiten Wandelingen Rondleidingen Op stap op Terschelling Excursies van Staatsbosbeheer op Terschelling Exclusief! In samenwerking met eilander ondernemers heeft Staatsbosbeheer een aantal spannende

Nadere informatie

Instandhoudingsdoelstellingen Hollands Diep en Haringvliet, doelen beschermde natuurmonumenten

Instandhoudingsdoelstellingen Hollands Diep en Haringvliet, doelen beschermde natuurmonumenten BIJLAGE 5 Instandhoudingsdoelstellingen Hollands Diep en Haringvliet, doelen beschermde natuurmonumenten Hollands Diep Habitattypen SVI Landelijk Opp.vl. Kwal. H6430B Ruigten en zomen (harig - = = wilgenroosje)

Nadere informatie

Datum: Dinsdag 28 mei Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Dinsdag 28 mei Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Dinsdag 28 mei 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Vandaag mocht gids Pim op pad met een vriendelijk stel uit Zwolle. Peter had deze ochtendexcursie van zijn oud-collega

Nadere informatie

Koekijk Route. Onderweg geeft de gps aan waar je in de route bent. De gps kan ook even uitgezet worden om batterijen te sparen.

Koekijk Route. Onderweg geeft de gps aan waar je in de route bent. De gps kan ook even uitgezet worden om batterijen te sparen. Deze fietstocht brengt je vanuit de stad Gouda in de mooie polders van de Krimpenerwaard. Al snel rijd je hoog op de dijk langs de rivier de Hollandse IJssel. Aan de linkerzijde zie je in de zomer overal

Nadere informatie

Hoog en droog genoeg

Hoog en droog genoeg De Hooge Platen Hoog en droog genoeg Bij laag water strekt zich in de monding van de Westerschelde een gebied uit van 1800 ha slik en zandplaten: de Hooge Platen. Bij vloed verdwijnt het grotendeels in

Nadere informatie

Wandelingen in en rond Bemelen

Wandelingen in en rond Bemelen Wandelingen in en rond Bemelen Café de Baskuul Oude Akerstraat 53A 6268 NC Bemelen Tel. 043-4071788 Baskuul@home.nl De Koelebosch wandeling duur; ± 1 ½ uur ± 7 km Bemelen en omgeving. De omgeving van Bemelen

Nadere informatie

Verslag project bontbekplevier Wilhelminadorp 2010 en tevens afsluiting monitoring gedurende 5 jaar.

Verslag project bontbekplevier Wilhelminadorp 2010 en tevens afsluiting monitoring gedurende 5 jaar. 1 Verslag project bontbekplevier Wilhelminadorp 2010 en tevens afsluiting monitoring gedurende 5 jaar. Het broedseizoen is weer achter de rug en wat heeft het voor de bontbekplevier opgeleverd. Het is

Nadere informatie

Praktische informatie. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt km. Kampina. Parkeerplaats Logtsebaan [

Praktische informatie. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt km. Kampina. Parkeerplaats Logtsebaan [ Wandelen Wandelroute Logtsevelden aan de rand van de Kampina 6.35 km Waar Kampina Vertrekpunt Parkeerplaats Logtsebaan [https://maps.google.com/? q=51.5432,5.26891] Maak een wandeling over velden, langs

Nadere informatie

Voordelta Een bijzondere zee

Voordelta Een bijzondere zee Voordelta Een bijzondere zee Natuurgebied in zee Met kijkgids. Neem mee! www.rwsnatura2000.nl Voordelta Een bijzondere zee Wist je dat de Voordelta, de zee voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, een

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122282 Almelo, Wierdenseveld en het Nijreesbos

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122282 Almelo, Wierdenseveld en het Nijreesbos Fietsroute 122282 Almelo, Wierdenseveld en het Nijreesbos Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats kotermeerstal Kotermeerstalpad 7701 Hardenberg Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt

Nadere informatie

Monitoring Antwerps Havengebied

Monitoring Antwerps Havengebied Monitoring Antwerps Havengebied 16 november 2017 Geert Spanoghe & Ralf Gyselings Monitoring Antwerps Havengebied Door INBO sinds 2003, coördinerend met hulp van vrijwilligers Met versterkt team sinds 2009

Nadere informatie

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Praktische informatie Deze route kan erg drassig zijn. Trek daarom laarzen of waterdichte schoenen aan. 5 km wandelen Een natuurgebied dat in tegenstelling

Nadere informatie

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal Interactief verhaal Doel: Leerlingen kennen na de les een aantal belangrijke eigenschappen van planten en dieren. Konijnen leven, hazen niet. Konijnen zijn sprinters, hazen zijn lange afstand renners.

Nadere informatie

Texel. voorjaar op vogeleiland

Texel. voorjaar op vogeleiland voorjaar op vogeleiland Texel Van oudsher staat het Waddeneiland Texel bekend om zijn rijkdom aan vogels. Meer dan 350 verschillende soorten zijn al op het eiland waargenomen en daarvan broeden er iets

Nadere informatie

GREIDHOEKE EN LYTSE BOUHOEKE. Broedvogelinventarisatie 2018

GREIDHOEKE EN LYTSE BOUHOEKE. Broedvogelinventarisatie 2018 GREIDHOEKE EN LYTSE BOUHOEKE Broedvogelinventarisatie 2018 A Aantallen broedparen in de Friese weidevogelgebieden B Skrok Skrins Lionserpolder Filenspolder Hegewiersterfjild Totaal 2018 Totaal 2017 Totaal

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE OPDRACHTEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE OPDRACHTEN NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

P = paddenstoel / Y = wegwijzer / RI = richting / LA = linksaf / RA = rechtsaf / RD = rechtdoor

P = paddenstoel / Y = wegwijzer / RI = richting / LA = linksaf / RA = rechtsaf / RD = rechtdoor Tiengemeten P = paddenstoel / Y = wegwijzer / RI = richting / LA = linksaf / RA = rechtsaf / RD = rechtdoor Routes A, B & C Alleen route C: punt 12 1. Op Tiengemeten, bij splitsing links aanhouden en op

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Bovendien was er een leuke bijkomstigheid: de "Groene Draeck" met aan het roer Prins Willem Alexander en aan boord Prinses Maxima en de drie kleine

Bovendien was er een leuke bijkomstigheid: de Groene Draeck met aan het roer Prins Willem Alexander en aan boord Prinses Maxima en de drie kleine Voorjaarstocht 2011 De voorjaarstocht 2011 ging dit jaar naar Texel en omdat velen van ons de tijd van werken achter ons hebben liggen, kon praktisch iedereen op z'n dooie akkertje richting eiland varen.

Nadere informatie

Schilderachtig rivierenland

Schilderachtig rivierenland 83 Gelderse Poort Schilderachtig rivierenland De weidse wolkenluchten, uiterwaarden en dijken maken de Ooijpolder tot een schilderachtig rivierenland. De polder ligt vrijwel direct naast de Waalbrug. Altijd

Nadere informatie

3. Fietsroute langs de steilrand Midden (31 km) Inleiding

3. Fietsroute langs de steilrand Midden (31 km) Inleiding 3. Fietsroute langs de steilrand Midden (31 km) Inleiding Deze fietsroute laat u het middelste deel van de steilrand van de Brabantse Wal zien. U komt tijdens de fietstocht door Hoogerheide, Woensdrecht

Nadere informatie

Fietsroute door de Zuidplaspolder. Zuidplaspolder Routebeschrijving 33 km

Fietsroute door de Zuidplaspolder. Zuidplaspolder Routebeschrijving 33 km Zuidplaspolder Routebeschrijving 33 km Deze fietstocht laat u de mooie plekjes en locaties zien waar wij van het hoogheemraadschap en de vereniging Molenvrienden Rottemerengebied trots op zijn. De fietsroute

Nadere informatie

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal 160 records Middelpunt < 1km2 Middelpunt 1km2-5km2 Middelpunt > 5km2 Vlak schaal 1 : 5000 Zoekvraag Soort Soortgroep Wet en Beleid Periode Bronhouder Zoekgebied Alle Vaatplanten Vogels Zoogdieren Amfibieën

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op Fietsroute Obdam, Krommenie en Uitgeest

Vind de mooiste fietsroutes op  Fietsroute Obdam, Krommenie en Uitgeest Fietsroute 122161 Obdam, Krommenie en Uitgeest Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats strandweg Strandweg Volendam Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt strandweg Strandweg Volendam

Nadere informatie

Nieuwkoopse Plassen. Fietsroute. Fietsen door het heden en verleden van de Venen. Natuurmonumenten. Als je van Nederland houdt.

Nieuwkoopse Plassen. Fietsroute. Fietsen door het heden en verleden van de Venen. Natuurmonumenten. Als je van Nederland houdt. Centraal kantoor Schaep & Burgh Noordereinde 60 1243 JJ s-graveland T (035) 6559933 Fietsroute Nieuwkoopse Plassen Fietsen door het heden en verleden van de Venen Boekesteyn / Villa Labora Noordereinde

Nadere informatie

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 16 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Conchita, haar zus, twee dochters en nicht langs de Knardijk te Lelystad. Mijn vrouw had geadviseerd

Nadere informatie

Fietsen Polderpadroute: Van stadse frats naar lekker groen

Fietsen Polderpadroute: Van stadse frats naar lekker groen Fietsen Polderpadroute: Van stadse frats naar lekker groen 27 km Nog geen tien minuten nadat je station Rotterdam-Noord heb verlaten, fiets je al temidden van het groen. Het fluitenkruid bloeit, kleine

Nadere informatie