Energietransformatoren HS VP. Quercus Technical Services B.V.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Energietransformatoren HS VP. Quercus Technical Services B.V."

Transcriptie

1 Energietransformatoren HS V?

2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 2. De eenfase transformator Opbouw Verliezen Uitvoering: 8 3. Normtransformatoren 9 4. Draaistroomtransformatoren Algemeen Klemaanduidingen (terminal markings) Transformator-schakelingen Schakclgroep en klokgetal 12 V 4.5 Koeling Beveiliging van transformatoren Opgaven 18

3 1. Inleiding Het doel Van een transformator is het omzetten Van een wisselspanning van een bepaalde waarde in één ofmeer wisselspanningen van een andere waarde bij gelijkblijvende netfre quentie. Deze omzetting, die zonder bewegende delen plaatsvindt, gaat wel gepaard met koper- en ijzerverliezen Om het een en ander nader te kunnen bestuderen, zal eerst de eenfase transformator en daarna de driefasentransformator ofdraaistroomtransformator worden behandeld. Figuur 1 1 Step-down transformator 380 kv naar 150 kv (fabrikaat Smit-Nijmegen)

4 2. De eenfase-transformator 2.1 Opbouw De eenfasetransformator is opgebouwd uit een gesloten magietisch ijzercircuit, samengesteld uit gelamelleerd blik, waarop twee of meerdere spoelen of wikkelingen zijn aangebracht. In Figuur 2.1 is het principe van een belaste transformator weergegeven. De transformator is secundair belast met een 'zuiver ohmse weerstand Rb. Daarmee is de secundaire stroom 12 in fase met de secundaire spanning UZ. I <xm Lpl.l Q>l2 1u 1 \..'. l_ : na zo E:Ë:â Ë "lf-:5aí _lì U1î Ei : _ ÊÊ: ; N1 M2Ê Ëî' : i52 îuz Ru i ;33Ë5s 5î? 5sà =. île = ;*î e _e 1v " ' 2v!.....I Figuur 2.1 Belaste éénfasetransformator Door de secundaire stroom I2 ontstaan aan secundaire zijde de ampèrewindingen IZ.NZ Deze secundaire ampèrewindingen hebben aan primaire zijde de tegen ampèrewindingen I,.N, tot gevolg. Deze heffen elkaar op.

5 2.2 Verliezen In een transformator treden ijzer en koperverliezen op. De ijzerverliezen bestaan uit magnetiserings- en wervelstroomvetliezen, die onafliankelijk zijn van de belasting. De magnetiseringsverliezen zijn kwadratisch afhankelijk van de spanning. Dat wil Zeggen dat bij een spanning van 10% van de nominale spanning er slechts 1% van de nominale magnetiseringsverliezen aanwezig is. Hiervan wordt gebruik gemaakt bij de kortsluitproef waarbij de trafo secundair wordt kortgesloten en de primaire stroom wordt opgeregeld tot de nominale waarde. Hierbij zijn de magnetiseringsverliezen te verwaarlozen en meet men alleen de koperverliezen (I2 -R ). De koperverliezen zijn dus kwadratisch aflaankelijk van de belasting. De nullastmetìng In onderstaand Figuur 2.2 is het schema van de nullastmeting getekend. Bij de nullastmeting worden de ijzerverliezen gemeten. z1 I1<<I 2=0 22 ; <?! r l_l & i ; l_l ; i U1-U1n N l N2 U2=U2n \ \ Figuur 2.2 Nullastmeting U : nominale primaire spanning (V); U2n : nominale secundaire spanning (V); i : nominale primaire stroom (A); 12 : nominale secundaire stroom (A); Rl : de ohmse weerstand van de primaire wikkeling (Ohm); RZ : de ohmse weerstand van de secundaire wikkeling (Ohm). Omdat de gemeten stroom bij de nullastmeting erg klein is, mogen de koperverliezen worden verwaarloosd. De kortsluitmeting In onderstaande Figuur 2.3 is het schema van de kortsluitrneting weergegeven. Zl l1=l1n 22 ; /@( l_l r i % ;[ l_l UK<U1n N1 N2 2= 2n e< Figuur 2.3 Kortsluitmeting Het doel van de kortsluitmeting is het meten van de koperverliezen van een transformator bij nominale belasting.

6 2.3 U itvoe ring: De secundaire klemmen worden kortgesloten. De primaire spanning wordt langzaam opgeregeld totdat aan de primaire zijde de nominale stroom 1 wordt afgelezen. Er wordt dan een spanning Uk gemeten die een veel lagere waarde heeft dan de nominale spanning U. Deze spanning wordt de kortsluitspanning genoemd en wordt uitgedrukt in procenten van de nominale primaire spanning. In formulevorm wordt dit: U uk : -100% in uk : procentuele kortsluitspanning (%); Uk : kortsluitspanning (V); U : nominale primaire spanning (V). De procentuele kortsluitspanning is een belangrijk gegeven en wordt altijd op het typeplaatje van elke transformator vermeld. Met de kortsluitspanning kan onder andere de kortsluitstroom direct achter de transformator worden uitgerekend, zie hiertoe onderstaand voorbeeld: s : 630 kva UZ : 400V Ukï 6 0/u > s 630 kva im: : 909A 11 ' U -Jî 4oov-Jï 12k=_.1m= _ :15.155A U. < 6 2k _ Inschakelstroom bij onbelaste transformatoren (inrushstroom) Wordt een transformator ingeschakeld, dan kunnen gedurende korte tijd (ca 0,1 sec) grote inschakelstromen ontstaan. Deze inrushstromen kunnen soms ongewenst beveiligingen laten aanspreken, waardoor een bedrijfsonderbreking ontstaat De inschakelstromen kunnen waarden bereiken van het 10 - tot 20»voudige van de nominale stroom van de transformator. Met name kleine transformatoren kunnen hoge inrushstromen veroorzaken. Bij de instelling van de beveiligingen en de dimensionering van de smeltveilighcdcn moet dus rekening worden gehouden met de inrushstroom van de transformatoren.

7 Normtransformatoren Voor de distributie van de elektrische energie worden genormaliseerde transformatoren gebruikt. Het schijnbare vermogen voor distributietrafo's tot max 10 MVA wordt ingedeeld volgens de lso-rlo reeks. ISO-Rw reeks > 100, 125, 160, 200, 250, 315, 400, 500, 630, 800, 1000 De meest voorkomende distributiespanning in Nederland is 10 kv. De spanning mag volgens IECrichtlijnen maximaal 20% hoger zijn, in dit geval dus maximaal 12 kv. Bij nieuwbouw van distributienetten wordt steeds vaker 20 kv toegepast. In de normen wordt tegenwoordig vaak alleen gesproken over de maximaal toegekende spanning, oftewel rated voltage. De nominale spanning wordt wel operating voltage genoemd. Om de transportverliezen te verminderen is het spanningsniveau in Nederland voorzichtig in kleine stapjes opgehoogd. Dat is te zien op de typeplaatjes van de genormaliseerde distributietrafo's. Op oudste trafo's is een spanning van /380 V aangegeven. De volgende stap was /400 V en tegenwoordig hebben we normtrafo's met een spanning van /420 V. Spanningsregeling Het is soms nodig om het spanningsniveau van de transformator iets te veranderen. Stel de transformator wordt gevoed door een lange distributiekabel waardoor het spanningsniveau is gezakt naar Volt in plaats van de "normale" waarde van V. Om toch aan de LS-zijde de vereiste spanning te verkrijgen wordt de overzetverhouding van de transformator veranderd. Dat wordt gedaan door in spanningsloze toestand een aantal windingen aan de hoogspannings-zijde (HS-zijde) af te schakelen. Hierdoor verandert de overzetverhouding van de transformator van /420 naar /420. Het gevolg is dat ondanks het spanningsverlies aan HS-zijdc, aan de LS-zijde weer een normaal spanningsnivcau aanwezig is. Bij transformatoren van de grotere vermogens (>10 MVA) zijn de aftakschakelaars vaak op afstand via een motorbesturing onder belasting te verstellen. 2 middenaftakking. 4 5 U1 variabel _ \_.' Q.f\ /\J» l N variabel Figuur 3.1 Voorbeeld normtransformator met aftakschakelaar.

8 Draaistroomtransformatoren 4.1 Algemeen Om drie 120Ü in fase verschoven spanningen te transformeren zou men drie gelijke eenfasetransformatoren kunnen gebruiken, waarvan de primaire- en secundaire wikkelingen in ster ofin driehoek geschakeld zijn. Uit economische overwegingen (minder transformatorblik nodig) worden de wikkelingen op een gemeenschappelijk magnetisch circuit ondergebracht. bovenjuk primaire wikkeling V Z Z 7 secundaire wikkeling ondeijuk Figuur 4.1 Principiële opbouw van een driefasen- of draaistroomtransformator Een veel toegepaste constructie van draaistroomtransformatoren is aangegeven in Figuur 4. i. De drie kernen zijn met elkaar verbonden door een gemeenschappelijk boven- en onderjuk. Op elk van de kernen is een primaire- en een secundaire spoel aangebracht. Bij energietransformatoren of nettransformatoren wordt de spanning in het algemeen omlaag getransformeerd. In plaats van primaire en secundaire wikkeling spreekt men dan ook meestal van hoog- en laagspanningswikkeling (HS en LS). Per kern kan een draaistroomtransformator als een eenfasetransforrnator worden opgevat. Dit houdt in, dat het behandelde bij de eenfasetransformator zonder meer geldt voor de draaistroomtransformator, mits men een en ander betrekt op fasespanningen en stromen uitgaande van een symmetrische belasting. 4.2 Klemaanduidingen (terminal markings) IEC Powcrtransformers en IEC terminal markings geven aanwijzingen betreffende de codering van de aansluitklemmen. Als voorbeeld dient Figuur 4.2 de YNyn 6 -schakeling. Per primaire-en secundaire zijde zijn aansluitklemmen aanwezig, gecodeerd met respectievelijk de letters 1N, 1U, IV en 1W voorde primaire en ZN, ZU, 2Ven ZW voor de secundaire zijde. Ook komt de aanduiding met hoofdletters "U" voor de primaire en kleine letters "u" voor de secundaire zijde nog voor. In de transformator worden begin en einde van elke fasespoel gecodeerd met respectievelijk 1 en 2. Men gaat er hierbij vanuit dat spoelen op dezelfde kern overeenkomstige wikkelzin hebben. De zijde gecodeerd met een 1 bevindt zich aan de deksel zijde die met een 2 bevindt zich aan de bodemzijde. De afzonderlijke fasen, ook wel benen genoemd, worden in de transformator gemerkt met 1, H en III. 10

9 ï ll ll { oeksel- 1 ] Ë zuc e 0_\_ o_\_h_ r>_\l> - _, Ì :ì :=f ì.> pnmau l *=; *=: : \\ÌI - bîïlë"" 20_:\ : 20_:\: 2: <\: l) e! kiemen op deksel : lo_ 10 1 \ \» _\_ ;\ l32w 32v - 12N' \_ \_ \_ > ; :\ _. :\ I\ secundair «*Q =ì Q- ' ll 2 ':\l: 2 _:\: 2;,: \: ; l 1 l Figuur 4.2 Voorbeeld schakeling YNyn6 YNyn6 betekent: Y _ primair ster geschakeld; N uitgevoerde nul aan primaire zijde; y - secundair ster geschakeld; n _ uitgevoerde nul aan secundaire zijde; 6 klokgctal Transformatorscha kelingen Bij draaistroomtransformatoren zijn diverse schakelingen mogelijk. De spoelen kunnen primair en secundair in ster (Y y) als wel in driehoek (D d) worden aangesloten. Voor de bedrijfsvoering is het noodzakelijk te kunnen beschikken over twee soorten spanningen: 1. in drie fasen (de lijnspanningcn) bv. 400 V; 2. in twee fasen (fasespanning tussen nulleider en fase) bv. 230 V. De combinatie van 1 en 2 wordt verkregen door een sterschakeling van de secundaire wikkelingen. Hierbij wordt het sterpunt voor externe aansluitingen naar buiten uitgevoerd Distributietransformatoren worden nagenoeg alleen in Dyn-schakeling uitgevoerd. Een Yyn schakeling kan bij asymmetrische belasting allerlei problemen veroorzaken doordat de magnetische velding zich niet via het transformatorblik kunnen sluiten maar een andere weg moeten zoeken waardoor grote verliezen ontstaan die bijvoorbeeld tot brandgevaar kunnen leiden doordat metalen delen verhit worden. 11

10 lll 4.4 Schakelgroep en klokgetal In lec deel 1 en 8, NEN 3286 en NPR 2766 is meer informatie over klokgetallen en het parallel schakelen van transformatoren te vinden. Onder een klokgetal wordt verstaan de faseverschuiving tussen primaire en secundaire spanning in veelvouden van 30 graden. Ui i i Klokgcial 5 5x30 \ ÊU2 Figuur 4.3 Voorbeeld van klokgetal 5 Dyn5 betekent: D Primair driehoek geschakeld; Y secundair ster geschakeld; n uitgevoerde nul aan LS-zijde; 5 klokgetal 5 Sterpunt boven in de bak Dy5 2V 1W 1V 2U Figuur 4.4 Dy5 schakeling De klokgetallen kunnen worden gemaakt door het intern op verschillende manieren doorverbinden van de uiteinden van de spoelen. Zo kan bijvoorbeeld het sterpunt van de spoelen onder ofboven in de transformatorbak worden gemaakt. Dit heeft gevolgen voor de wijze waarop primaire en secundaire spanningen worden opgewekt. In principe wordt altijd dezelfde rechtse wikkelzin gebruikt voor alle spoelen in de transformator. De magnetische velden van de primaire en secundaire spoelen mogen elkaar ook niet tegenwerken. 12

11 ln Figuur 4.5 is een overzicht afgebeeld met de meest gebruikelijke schakelingen. Naast de afgebeelde schakelingen zijn er nog andere, minder gebruikelijke schakelingen mogelijk. Het zou te ver voeren deze allemaal weer te geven \n 20 " Ë \ fifi : yo :_x.. _3 íiv av: W_. l W 2Ë_ì_rvvvx_ % \W W ew r:v 1 \ :... l i? / \5 5 ; '2 { " 2w \ ; \. {îr7 âplw ; zv '. n : Dy5 9- 'SO' --5 2s i-l ; 11w zw:f : 1 \ iw xv 2U? 5 % 5 iu \ \ d5 _3. 7 \W W. ; l 3.; í we Î iu 2u \, ; 3 f \ _ 5 ;Dy ' 3 í \ lw 1V 2\J / \; ï : È_ 1 _ \) ; Figuur 4.5 Overzicht van de belangrijkste transformatorschakelingen met bijbehorende klokgetallen { 13-

12 45 Koefing In een transformator treden verliezen op. Om het te hoog oplopen van de temperatuur te voorkomen, dient deze verlieswarmte naar de omgeving te worden afgevoerd. Het inwendige van de spoelen is hierbij het meest kwetsbaar. Met het oog op de koeling worden twee uitvoeringen onderscheiden: 1. oliegevulde transformatoren, 2. droge transformatoren. Aanduidingen koeling Eerste twee letters - inwendige koeling bijvoorbeeld: ON Oil Natural. Tweede twee letters - uitwendige koeling bijvoorbeeld: AN - Air Natural. De totale aanduiding wordt in dit geval dan ONAN en wordt aangegeven op het typeplaatje van de trafo. OFAF betekent dan Oil Forced Air Forced - met oliepomp voor inwendige koeling en ventilatoren voor koeling aan de buitenzijde. Kunststof trafo's hebben alleen twee letters voor aanduiding koeling bijv AN. Vloeistofgevulde transformatoren Hierbij wordt het actieve deel ondergebracht in een stalen bak gevuld met het koelmiddel Behalve een functie als warmtetransportmiddel dient deze vloeistof ook isolerende eigene schappen te bezitten: 1. minerale olie, 2. siliconenolie. De isolatieolie in hoogspanningstransformatoren moet worden geanalyseerd waarbij onder andere wordt gekeken naar kleur- en verontreinigingen, doorslagspanning van de olie, vochtgehalte, bepaling van het zuurgraad, diëlektrische verliezen, gasvorming in de olie, zwavel gehalte, aanwezigheid van PCB's. Het koelmiddel moet zijn warmte aan de omgeving kunnen afstaan. Dit gebeurt Via de wand van de bak, die om het koelende oppervlak te vergroten, vaak voorzien is van een profiel. De koeling wordt op het typeplaatje aangegeven. Veel voorkomende aanduidingen zijn ONAF en ONAN. De eerste twee letters geven de inwendige koeling aan Oil Natural. Het tweede paar letters geeft de uitwendige koeling aan. In dit geval Air Forced en Air Natural. Air Natural houdt in dat er onder de koelvinnen van de trafo geen ventilatoren zijn geplaatst, bij Air Forced is dat wel het geval. Het koelmiddel in de transformator zal afhankelijk van de belasting en de geproduceerde verlieswarrnte steeds in temperatuur variëren. Om het uitzetten van de vloeistof mogelijk te maken zijn de grotere oliegekoelde transformatoren (meestal vanaf ca 1600 kva) voorzien van een expansievat. In verband met het verouderen van de transformatorolie door oxydatie is het gunstig dat slechts een klein vloeistofoppervlak met de lucht in aanmerking komt. Daarom noemt men dit expansievat bij transformatoren een conservator. Transformatorolie is hygroscopisch (neemt vocht op) en de lucht boven de oliespiegel staat vaak via een luchtdroger in verbinding met de buitenlucht. 14

13 Bij nettransformatoren tot ca kva laat men de conservator achterwege en zorgt ervoor dat de deksel hermetisch gesloten op de bak wordt aangebracht. De ruimte boven de olie wordt opgevuld met stikstofgas om het verouderen van de olie door oxydatie te voorkomen. Uitzetten van de olie is mogelijk door samenpersen van het gaskussen boven de olie. Droge transformatoren Het koelmiddel is hier de omringende lucht. In de uitvoeringsvorm worden er twee typen onderscheiden: 1. isolatie van de wikkelingen, door de wikkelingen onder vacuum in te gieten; 2. isolatie van de glasvezel geïsoleerde wikkelingen, door het nat wikkelen in epoxyhars. wfl Figuur 4.6 ABB Giethars, vacuüm gegoten kunststof transformatoren Figuur 4.7 ABB Giethars, natwikkeltechniek glasvezel geïsoleerd Bij de onder 1 genoemde uitvoering worden de primaire en secundaire wikkelingen per stuk onder vacuüm ingegoten in een mengsel van epoxyhars met een vulmiddel. De aftakkingen en wikkelingseinden worden afgewerkt op messing draadbussen, die in het epoxyhars-lichaam worden ingegoten. De kortsluitvastheid wordt bereikt door constru ctie van de wikkelingen in onderlinge samenhang met het giethars. Deze constructie bestaat meestal uit glasvezels die samen met de wikkeling in het giethars zijn ingegoten. De temperatuur van de wikkelingen wordt bewaakt met temperatuurgevoelige weerstanden die zijn geplaatst in de wikkelingen. 15

14 4.6 Beveiliging van transformatoren Er is een apart hoofdstuk over beveiligingen. Toch vertellen we hier iets in het kort over een paar typische beveiligingen voor transformatoren. Buchholzbeveiliging Als eerst een beveiliging voor de oliegevulde transformatoren. Deze beveiliging bewaakt de gasvorming in de olietransformator. De gasvorming ontstaat doordat er een winding beschadigd is geraakt die sluiting maakt met een andere winding. Door de sluiting ontstaat er een (klein) Vlamboogje waardoor olie vergast. Deze vergaste olie zal in belletjes omhoog komen naar het hoogste punt en dat is het expansievat. in de verbinding van de transformatorbak naar het expansievat wordt een mechanisch relais geplaatst, dit wordt een gasrelais of Buchholzrelais genoemd. Normaal is het inwendige van het gasrelais, waarin 2 vlotters a en b zijn aangebracht (zie Figuur 4.8), geheel gevuld met olie. Door de opwaartse druk worden deze vlotters omhoog gehouden. Als nu in de transformator gas wordt ontwikkeld, zal dit zich verzamelen boven in het huis van het gasrelais, waardoor de oliespiegel zakt en a vlotter zijn contact sluit en alarm geeft. Ditzelfde vindt ook plaats als het oliepeil door lekkage is gedaald. Bij een alarm moet onderhoud aan de trafo gepland worden. Gebeurt dat niet en de gasvorming gaat door, dan wordt de tweede vlotter met contact b naar beneden geduwd. Als dat contact wordt gesloten, wordt de voedende schakelaar uitgeschakeld. Klep c dient om een drukgolf te signaleren die kan ontstaan door een grote windingsluiting in de transformator. % /' conservator. (. \ \ / p_ _ i \ / } alarm»coniaci \' j : " ". a * ** *r \é\afschak e-con tact!ranslormatorbak gevuld met olie Figuur 4.8 Principe van een Buchholzrelais Stroom-tijd beveiliging Deze beveiliging wordt uitvoerig besproken in het hoofdstuk over beveiligingen. Smeltveiligheden Bij kleine distributie transformatoren tot 1 MVA met een netspanning van 10 kv worden veelvuldig smeltveiligheden toegepast. Meestal worden deze smeltpatronen geplaatst in een Magnefrx schakelaar. Een HS-smeltveiligheid is alleen een beveiliging tegen kortsluiting en kan niet beveiligen tegen overbelasting. Tegenwoordig worden steeds vaker vacuümschakelaars toegepast in combinatie met eenvoudige stroom-tijdbeveiliging. Het relais haalt zijn energie uit de stroomtransformatoren, zodat geen aparte accu s nodig zijn. 16

15 Differentiaalbeveilìging Bij de grotere transformatoren (> 2 MVA) wordt de transformator extra beveiligd door een differentiaalbeveiljging. Een differentiaalbeveiliging vergelijkt de inkomende en de uitgaande stroom. Zit daar een verschil tussen (een differentie) dan wordt een uitschakelcommando gegeven. Naast de differentiaalbeveiliging is er ook nog een stroom-tijd beveiliging om overbelastingen afte kunnen schakelen. Bij de vergelijking van de inkomende en de uitgaande stroom, moet rekening worden gehouden met de overzetverhouding en het klokgetal van de transformator. Dit was vroeger erg lastig en moest gebeuren door een kleine aanpassingstrafo die de spanningen en stromen vergelijkbaar maakte. Bij een Dy5 trafo moest dan een aanpassingstrafo worden geplaatst met een klokgetal van _5 oftewel klokgetal 7. Bij moderne differentiaalbeveiligingen kan overzetverhouding en klokgetal van de trafo worden ingesteld op het relais, deze verzorgt zelf de benodigde correctie. Daarnaast moet het differentiaalrelais niet reageren op inrushstromen of doorgaande kortsluitstromen. Contact-thermometer Een contact thermometer in de olie meet de olieteperatuur. Deze is voorzien van een alarm- en uitschakeleontact, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingesteld. Een echt goede beveiliging is het niet, omdat de tijdconstante van de wikkelingen en die van de olie verschillen. Alleen langzame temperatuurstijgingen door overbelastingsstromen worden tijdig gesignaleerd. Temperatuurvoelers Bij droge transformatoren worden vaak temperatuurvoelers ingebouwd om de temperatuur van de wikkelingen te bewaken. Dit zijn temperatuurgevoelige weerstanden waarvan de weerstand verandert in afhankelijkheid van de temperatuur. Via een grenswaardemelder kan alarm of uitschakeling worden verkregen. Oliepeil en luchtdroger Bij transformatoren met een conservator moet regelmatig de oliestand worden gecontroleerd. Een voortdurende daling van dit oliepeil duidt op lekkage. Vaak is de lekkage ook duidelijk te zien. Transformatoren groter dan 1 MVA zijn meestal voorzien van een luchtdroger. ] Iierbij wordt de lucht, die bij afkoelen van de transformator in de conservator stroomt, door een korrelvormig droogmiddel gevoerd. Deze droogkorrels verkleuren naarmate er meer vocht is opgenomen. Indien de korrels in de luchtdroger bijna geheel verkleurd zijn, moet de vulling worden vervangen of gedroogd. Geheel gesloten oliegevulde- en droge transformatoren hebben geen bijzonder onderhoud nodig. 17

16 5. Opgaven 1. Waarom worden er in de distributie nagenoeg alleen Dyn»transformatoren toegepast? 2. Welke twee vormen van watt verliezen beïnvloeden het rendement van transformatoren? 3. Welke van deze verliezen worden gemeten bij de nullastmeting? En welke verliezen zijn hier verwaarloosbaar en waarom? 4. Welke van deze verliezen worden gemeten bij de kortsluitmetìng? En welke verliezen zijn hier verwaarloosbaar en waarom?

ZX ronde van 10 april 2011

ZX ronde van 10 april 2011 ZX ronde van 10 april 2011 Transformatoren Vandaag een verhaaltje over de transformator geen speciale transformator maar gewoon een doorsnee voedingstransformator met een gelamelleerde kern. De werking

Nadere informatie

Oefenvragen_Basistoets Stipel

Oefenvragen_Basistoets Stipel 1 In een kabelbed moet een hoogspanningskabel worden gelokaliseerd. De kabel is aan beide zijden afgeschakeld. Hoe kan de kabel worden gelokaliseerd? A Met een kabelseiectieapparaat B Met een capacitieve

Nadere informatie

Speciale transformatoren

Speciale transformatoren Speciale transformatoren 6-55 pmo 5 april 26 Phase to Phase BV Utrechtseweg 31 Postbus 1 68 AC Arnhem T: 26 352 37 F: 26 352 379 www.phasetophase.nl 2 6-55 pmo 1 INLEIDING Speciale transformatoren zijn

Nadere informatie

Metingen aan een draaistroomtransformator

Metingen aan een draaistroomtransformator Metingen aan een draaistroomtransformator Doel van de proef: De student krijgt inzicht in de werking van, en kan rekenen aan een driefasentransformator. Inleiding: In dit lab hebben we de beschikking over

Nadere informatie

Labo. Elektriciteit OPGAVE: De driefasetransformator. Sub Totaal :.../90 Totaal :.../20

Labo. Elektriciteit OPGAVE: De driefasetransformator. Sub Totaal :.../90 Totaal :.../20 Labo Elektriciteit OPGAVE: De driefasetransformator Datum van opgave:.../ / Datum van afgifte:.../ / Verslag nr. : 01 Leerling: Assistenten: Klas: 3.2 EIT KTA Ieper Attitude & evaluatie:.../10 Theorie:.../10

Nadere informatie

Cursus/Handleiding/Naslagwerk. Driefase wisselspanning

Cursus/Handleiding/Naslagwerk. Driefase wisselspanning Cursus/Handleiding/Naslagwerk Driefase wisselspanning INHOUDSTAFEL Inhoudstafel Inleiding 3 Doelstellingen 4 Driefasespanning 5. Opwekken van een driefasespanning 5.. Aanduiding van de fasen 6.. Driefasestroom

Nadere informatie

Deze proef dient om de student inzicht te geven in de werking van de transformator.

Deze proef dient om de student inzicht te geven in de werking van de transformator. Practicum Elektrotechniek De transformator Doel van de meting Deze proef dient om de student inzicht te geven in de werking van de transformator. Inleiding In de sterkstroomtechniek komt de transformator

Nadere informatie

Labo. Elektriciteit OPGAVE: Karakteristieken van driefasetransformatoren. Sub Totaal :.../90 Totaal :.../20

Labo. Elektriciteit OPGAVE: Karakteristieken van driefasetransformatoren. Sub Totaal :.../90 Totaal :.../20 Labo Elektriciteit OGAVE: Datum van opgave: / /... Datum van afgifte: Karakteristieken van driefasetransformatoren / /... Verslag nr. : 02 Leerling: Assistenten: Klas: 3.2 EIT KTA Ieper Attitude & evaluatie:.../10

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door Roy 1370 woorden 5 maart 2017 6,8 14 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova Samenvatting h4 NaSk1 4.1 Elke keer dat je een apparaat aanzet,

Nadere informatie

Elektriciteit. Wat is elektriciteit

Elektriciteit. Wat is elektriciteit Elektriciteit Wat is elektriciteit Elektriciteit kun je niet zien, niet ruiken, niet proeven, maar wel voelen. Dit voelen kan echter gevaarlijk zijn dus pas hier voor op. Maar wat is het dan wel? Hiervoor

Nadere informatie

Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et 13-20)

Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et 13-20) 1 Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et 13-20) gehouden op donderdag, 28 januari 1999 van 8.30 tot 11.30 uur Dit tentamen bestaat uit 6 bladzijden met 6 opgaven. Het aantal punten dat u maximaal per opgave

Nadere informatie

Theorie Stroomtransformatoren. Tjepco Vrieswijk Hamermolen Ugchelen, 22 november 2011

Theorie Stroomtransformatoren. Tjepco Vrieswijk Hamermolen Ugchelen, 22 november 2011 Theorie Stroomtransformatoren Tjepco Vrieswijk Hamermolen Ugchelen, 22 november 2011 Theorie Stroomtransformatoren 22 november 2011 Onderwerpen: - Theorie stroomtransformatoren - Vervangingsschema CT -

Nadere informatie

Driewikkeltransformator Toepassing

Driewikkeltransformator Toepassing Driewikkeltransformator Toepassing 01-15 pmo 4-4-001 Phase to Phase BV Utrechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 06 356 38 00 F: 06 356 36 36 www.phasetophase.nl 01-15 pmo 1 INLEIDING B de driewikkelingentransformator

Nadere informatie

LABO. Elektriciteit OPGAVE: De cos phi -meter Meten van vermogen in éénfase kringen. Totaal :.../20. .../.../ Datum van afgifte:

LABO. Elektriciteit OPGAVE: De cos phi -meter Meten van vermogen in éénfase kringen. Totaal :.../20. .../.../ Datum van afgifte: LABO Elektriciteit OPGAVE: De cos phi -meter Meten van vermogen in éénfase kringen Datum van opgave:.../.../ Datum van afgifte: Verslag nr. : 7 Leerling: Assistenten: Klas: 3.1 EIT.../.../ Evaluatie :.../10

Nadere informatie

LABO. Elektriciteit. OPGAVE: Elektrische arbeid bij hoogspanning. Totaal :.../20. .../.../ Datum van afgifte:

LABO. Elektriciteit. OPGAVE: Elektrische arbeid bij hoogspanning. Totaal :.../20. .../.../ Datum van afgifte: LABO Elektriciteit OPGAVE: Elektrische arbeid bij hoogspanning Datum van opgave:.../.../ Datum van afgifte: Verslag nr. : 6 Leerling: Assistenten: Klas: 3.1 EIT.../.../ Evaluatie :.../10 Theorie :.../10

Nadere informatie

De werking van de nulpuntstransformator

De werking van de nulpuntstransformator De werking van de nulpuntstransformator 5-5 pmo 17 januari 25 Phase to Phase BV Utrechtseweg 31 Postbus 1 68 AC Arnhem T: 26 356 38 F: 26 356 36 36 www.phasetophase.nl 2 5-5 pmo Phase to Phase BV, Arnhem,

Nadere informatie

Licht- en Verlichtingstechnieken : Grondslagen elektriciteit, licht en visuele omgeving : Deel Elektrotechniek

Licht- en Verlichtingstechnieken : Grondslagen elektriciteit, licht en visuele omgeving : Deel Elektrotechniek Licht- en Verlichtingstechnieken : Grondslagen elektriciteit, licht en visuele omgeving : Deel Elektrotechniek Examenvragen Hoofdvragen 1) Leid de uitdrukkingen van het elektrisch vermogen af voor sinusvormige

Nadere informatie

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld!

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! (On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! De verantwoordelijkheid voor een voldoende kwaliteit van de spanning en de stroom is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van netbeheerders, fabrikanten en

Nadere informatie

Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et2 040)

Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et2 040) 1 Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et2 040) gehouden op vrijdag, 24 augustus 2001 van 14.00 tot 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 6 bladzijden met 6 opgaven. Het aantal punten dat u maximaal per opgave

Nadere informatie

De netimpedantie nader bekeken

De netimpedantie nader bekeken De netimpedantie nader bekeken 04-124 pmo 22 november 2004 Phase to Phase BV trechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 356 38 00 F: 026 356 36 36 www.phasetophase.nl 2 04-124 pmo Phase to Phase

Nadere informatie

Schakelcursus Elektrotechniek

Schakelcursus Elektrotechniek Schakelcursus Elektrotechniek februari 2015 De cursus is bestemd voor die cursisten waarvan de vooropleiding in het vakgebied Elektrotechniek vooralsnog onvoldoende is. Auteur: L. Smit De Kooi 7 4233 GP

Nadere informatie

Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen

Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen Inhoud De schakeling Een blokspanning van 15 V opwekken De wisselspanning omhoog transformeren Analyse van de maximale stroom door de primaire

Nadere informatie

Scheidingstransformatoren. ZX ronde 27 september 2015

Scheidingstransformatoren. ZX ronde 27 september 2015 Scheidingstransformatoren. ZX ronde 27 september 2015 Wanneer er een aardfout ontstaat in een geaard net (TN stelsel ) zal er ten gevolge van deze fout direct een hoge stroom via de aardfout naar aarde

Nadere informatie

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l Opgave 1 Een kompasnaald staat horizontaal opgesteld en geeft de richting aan van de horizontale r component Bh van de magnetische veldsterkte van het aardmagnetische veld. Een spoel wordt r evenwijdig

Nadere informatie

5. TRANSFORMATOREN 5-1

5. TRANSFORMATOREN 5-1 5-1 5. TRANSFORMATOREN 5.1 Inleiding Overal waar we een of meer soelen aanbrengen in het magnetisch veld van een andere soel sreken we van een transformator (trafo). Deze komen we overal tegen in onze

Nadere informatie

Leereenheid 8. Diagnostische toets: Driefasenet. Let op!

Leereenheid 8. Diagnostische toets: Driefasenet. Let op! Leereenheid 8 Diagnostische toets: Driefasenet Let op! Bij meerkeuzevragen: Duid met een kringetje rond de letter het juiste antwoord of de juiste antwoorden aan. Vragen gemerkt met: J O. Sommige van die

Nadere informatie

Fiche 7 (Analyse): Begrippen over elektriciteit

Fiche 7 (Analyse): Begrippen over elektriciteit Fiche 7 (Analyse): Begrippen over elektriciteit 1. Gelijkstroomkringen (DC) De verschillende elektrische grootheden bij gelijkstroom zijn: Elektrische spanning (volt) definitie: verschillend potentiaal

Nadere informatie

Kleine generatoren ZX ronde 24 april 2016

Kleine generatoren ZX ronde 24 april 2016 Kleine generatoren ZX ronde 24 april 2016 De tijd van velddagen en festiviteiten breekt weer aan. Voor het aansluiten van elektrische apparatuur wordt vaak een klein aggregaat gebruikt. Maar ook zijn er

Nadere informatie

Schade door lagerstromen.zx ronde 12 maart 2017

Schade door lagerstromen.zx ronde 12 maart 2017 Schade door lagerstromen.zx ronde 12 maart 2017 Dit verhaaltje gaat over lagerschade van elektromotoren als gevolg van ontladingen die plaats vinden tussen de as van en het statorhuis van een asynchrone

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN HET STUURSTROOMCIRCUIT

BEVEILIGING VAN HET STUURSTROOMCIRCUIT BEVEILIGING VAN HET STUURSTROOMCIRCUIT Beveiliging van de stuurstroomtransformator: EN60204-1 stelt: Transformatoren moeten beveiligd zijn tegen overbelasting in overeenstemming met de het datasheet van

Nadere informatie

Schakelcursus Elektrotechniek

Schakelcursus Elektrotechniek Schakelcursus Elektrotechniek december 2016 De cursus is bestemd voor die cursisten waarvan de vooropleiding in het vakgebied Elektrotechniek vooralsnog onvoldoende is. Auteur: L. Smit De Kooi 7 4233 GP

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (2)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (2) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek () E. Gernaat, ISBN 97-9-97-3- 1 Inductiespanning 1.1 Introductie Eén van de belangrijkste ontdekkingen op het gebied van de elektriciteit was het

Nadere informatie

NASK1 SAMENVATTING ELEKTRICITEIT. Wanneer loopt er stroom? Schakelingen

NASK1 SAMENVATTING ELEKTRICITEIT. Wanneer loopt er stroom? Schakelingen NASK1 SAMENVATTING ELEKTRICITEIT Wanneer loopt er stroom? Elektrische apparaten werken alleen als er een stroom door loopt. Om de stroom te laten lopen is er altijd een spanningsbron nodig. Dat kan een

Nadere informatie

Transformatoren. Speciale uitvoeringen

Transformatoren. Speciale uitvoeringen Transformatoren Speciale uitvoeringen Opdracht Stel speciale transfo voor: Bouw + foto (1 à 2 slides) Werking (1 slide) Toepassingen (1 slide) Voorstellen in klas: 7 lines 7 words Per slide 1 minuut Verslag:

Nadere informatie

Uitleg bij de programma s voor de Casio

Uitleg bij de programma s voor de Casio Uitleg bij de programma s voor de Casio 1. Cos phi compensatie [COSPHI] De berekening van een condensatorbatterij en het bepalen van alle vermogens (werkelijk, blind en schijnbaar vermogen). Hierbij wordt

Nadere informatie

Meettransformatoren HS. Quercus Technical Services B.V.

Meettransformatoren HS. Quercus Technical Services B.V. Meettransformatoren HS lnhoudsepgave Inleiding Spanningtransformator Schakelingen 3.1 Ferroresonantie 3.2 Beveiliging 3.3 Nauwkeurigheid 3.4 Opbouw 5truomtransformatoren 4.1 Principe van de werking 4.2

Nadere informatie

Zelfbouw & veiligheid

Zelfbouw & veiligheid Zelfbouw & veiligheid (bron: NEN3544 Elektronische en aanverwante toestellen met netvoeding voor huishoudelijk en soortgelijk algemeen gebruik - veiligheidseisen.) De eisen ten aanzien van de veiligheid

Nadere informatie

Stroomstelsels LS. Quercus Technical Services B.V.

Stroomstelsels LS. Quercus Technical Services B.V. Stroomstelsels ä S lnhoudsepgave Stroomstelsels Geaard sterpunt 2.1 Inleiding 2.2 TT-stelsel \IG\ TN-stelsel 3. 1 TN-S-Stelsel 3 2 TN-C-stelsel 3.3 TN C-Sstelsel Geïsoleerd sterpunt 4.1 Inleiding 4.2 IT

Nadere informatie

Transformatoren Ster-Driehoek schakeling. Hoe doe je dat?

Transformatoren Ster-Driehoek schakeling. Hoe doe je dat? Transformatoren Ster-Driehoek schakeling. Hoe doe je dat? Transformatoren - Ster-Driehoek schakeling: hoe doe je dat? Aansluitschema - toelichting De drie wikkelingen van de driefase scheidingstransformatoren

Nadere informatie

ZX- ronde 28 december 2014

ZX- ronde 28 december 2014 ZX- ronde 28 december 2014 Hoogspanning. Veel radio amateurs hebben nog eindversterkers met buizen of willen die gaan kopen wel of niet tweede hands. Zonder enige vorm van kennis kan het gevaarlijk zijn

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (3)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (3) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (3) E. Gernaat, ISBN 978-90-808907-3-2 1 Theorie wisselspanning 1.1 De inductieve spoelweerstand (X L ) Wanneer we een spoel op een wisselspanning

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME TENTMEN ELEKTROMGNETISME 23 juni 2003, 14.00 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 4 opgaven. OPGVE 1 Gegeven is een zeer dunne draad B waarop zch een elektrische lading Q bevindt die homogeen over de lengte

Nadere informatie

Middenspanningstransformator

Middenspanningstransformator Technische informatie Middenspanningstransformator Belangrijke eisen aan middenspanningstransformatoren voor SUNNY BOY, SUNNY MINI CENTRAL en SUNNY TRIPOWER Inhoud Dit document beschrijft de eisen die

Nadere informatie

1.3 Transformator Werking van een dynamo

1.3 Transformator Werking van een dynamo zekering. b. Je gaat twee weken met vakantie en laat al die lampen aanstaan. Hoeveel gaat die stommiteit je kosten? 1 kwh kost 0,12. 1.3 Transformator Magnetische flux (f) is een maat voor het aantal magnetische

Nadere informatie

Samenvatting NaSk H5 Elektriciteit

Samenvatting NaSk H5 Elektriciteit Samenvatting NaSk H5 Elektriciteit Samenvatting door T. 865 woorden 6 november 2016 6,7 23 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova Par. 1 Een stroomkring maken Om een lampje te laten branden moet je er een

Nadere informatie

Om een lampje te laten branden moet je er een elektrische stroom door laten lopen. Dat lukt alleen, als je een gesloten stroomkring maakt.

Om een lampje te laten branden moet je er een elektrische stroom door laten lopen. Dat lukt alleen, als je een gesloten stroomkring maakt. Samenvatting door een scholier 983 woorden 8 april 2011 6,8 988 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova Natuurkunde H5 par 1 t/m 5 samenvatting Par. 1 Een stroomkring maken Om een lampje te laten branden

Nadere informatie

Kortsluitvastheid HS VP. Quercus Technical Services B.V.

Kortsluitvastheid HS VP. Quercus Technical Services B.V. Kortsluitvastheid HS \!P Inhoudsapgave Inleiding Kortsluitvastheid 2.1 Kortsluitstrornen uit het openbare net ( netbijdrage') 2.1.1 Wisselstroomcornponent 2.1.2 Gelijkstroomcomponent 2.1.3 Stootkortsluitstroom

Nadere informatie

HD ZLVS - Zeer Lage Veiligheids-Spanning ZLBS - Zeer Lage Beschermings-Spanning

HD ZLVS - Zeer Lage Veiligheids-Spanning ZLBS - Zeer Lage Beschermings-Spanning HD 60364-7-710 Requirements for Medical locations ZLVS - Zeer Lage Veiligheids-Spanning ZLBS - Zeer Lage Beschermings-Spanning EREA Energy Engineering BVBA Ruggeveldstraat 1 B-2110 Wijnegem Belgium Tel

Nadere informatie

ZX Ronde 14 augustus 2011

ZX Ronde 14 augustus 2011 ZX Ronde 14 augustus 2011 Hoogspanning en veiligheid Er is een kenmerkend verschil tussen laagspanning en hoogspanning. Er zijn natuurkundige effecten die pas optreden boven een bepaalde spanning. In de

Nadere informatie

2 Elektriciteit Elektriciteit. 1 A De aal heeft ca 4000 elektrische cellen van 0,15 volt, die in serie geschakeld zijn.

2 Elektriciteit Elektriciteit. 1 A De aal heeft ca 4000 elektrische cellen van 0,15 volt, die in serie geschakeld zijn. 2 Elektriciteit 1 2.1 Elektriciteit 1 A De aal heeft ca 4000 elektrische cellen van 0,15 volt, die in serie geschakeld zijn. 2 mp3-speler dynamo fiets accu lamp op je kamer stopcontact auto batterij 3

Nadere informatie

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel indicatie van binnen/buiten en eerste oordeel Bestemd voor wand model 9K en 12K Indicatie binnendeel (, 0.5s AAN, No. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Hoge druk Invries Systeem geblokkeerd of koelmiddel lekkage Hoge

Nadere informatie

Gestabiliseerde netvoeding

Gestabiliseerde netvoeding Gestabiliseerde netvoeding Een gestabiliseerde voeding zet de netspanning van 23 volt wisselspanning om in een stabiele gelijkspanning. Dit gebeurt door middel van een handvol relatief eenvoudige elementen

Nadere informatie

Kortsluitstromen en. Kabelberekeningen

Kortsluitstromen en. Kabelberekeningen 1 Kortsluitstromen en kabelberekeningen Veel werk? Kennis in Praktijk... Kabelberekeningen Door : Joost de Koning Product manager vermogensschakelaars Lid NEC64 commissie (NEN1010) Lid NEC23E commissie

Nadere informatie

3 Beveiliging. 3.1 Beveiliging tegen overstroom

3 Beveiliging. 3.1 Beveiliging tegen overstroom 3 Beveiliging 3.1 Beveiliging tegen overstroom Beveiliging tegen overstroom moet beveiligen tegen: kortsluitstroom: een stroom vele malen groter dan de nominale stroom I n ; deze moet zo snel mogelijk

Nadere informatie

Vak: Elektromagnetisme ELK Docent: ir. P.den Ouden nov 2005

Vak: Elektromagnetisme ELK Docent: ir. P.den Ouden nov 2005 Onderstaande opgaven lijken op de de verwachten tentamenvragen. Getallen bij beweringen kunnen zijn afgerond, om te voldoen aan de juiste significantie. BEGIN TOETS 1 Een magnetisch veld kan worden voorgesteld

Nadere informatie

Veiligheidsaarding HS. Quercus Technical Services B.V.

Veiligheidsaarding HS. Quercus Technical Services B.V. Veiligheidsaarding HË nhoudsspgav& 1. Inleiding 5 2. Aanraakspanning en stroomstelsels 6 2.1 IT Stelsel 6 2.2. TT-stelsel 9 2.3 TN-stelsel 10 3. Aard- en vereffeningsleidingen 12 4. Aardverspreidingsweerstand

Nadere informatie

Vermogen VA 400/ /24 230/ /24 230/ LP LP LP LP LP

Vermogen VA 400/ /24 230/ /24 230/ LP LP LP LP LP W STUUR, SCHEIDINGSEN VEILIGHEIDSTRANSFORMATOREN W TECHNISCHE GEGEVENS EN 61 558 Aftakking primaire zijde ± 5% Aansluitklemmen vingeraanrakingsveilig volgens VBG4 Temperatuurklasse T 40/E Frequentie 50/

Nadere informatie

Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling

Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling Opbouw van een frequentieregelaar Alle typen frequentieregelaars werken volgens hetzelfde hoofdprincipe, zie fig. 1. Hierbij wordt de driefasenspanning van

Nadere informatie

Nulgeleider Met een transformator een nulgeleider (N) creëren

Nulgeleider Met een transformator een nulgeleider (N) creëren Nulgeleider Met een transformator een nulgeleider (N) creëren Antwoorden op veelgestelde vragen Netten zonder nulgeleider Een deel van de Belgische gebouwen wordt gevoed vanuit een 3x230V-net, waarbij

Nadere informatie

Een 13,8 volt - 30 ampere voeding

Een 13,8 volt - 30 ampere voeding Een 13,8 volt - 30 ampere voeding We gaan de opbouw van dit schema van links naar rechts beschrijven zodat een ieder het kan volgen. Als eerste de transformator, neem hiervoor een type dat secundair minstens

Nadere informatie

Presentatie: Smit-introductie en Moeten we de transformatorverliezen voor lief nemen? Royal Smit Transformers Nijmegen 19 november 2014

Presentatie: Smit-introductie en Moeten we de transformatorverliezen voor lief nemen? Royal Smit Transformers Nijmegen 19 november 2014 Presentatie: Smit-introductie en Moeten we de transformatorverliezen voor lief nemen? Royal Smit Transformers Nijmegen 19 november 2014 L Programma 1. Introductie Smit SGB groep 2. Geschiedenis van Smit

Nadere informatie

b. Bereken de vervangingsweerstand RV. c. Bereken de stroomsterkte door de apparaten.

b. Bereken de vervangingsweerstand RV. c. Bereken de stroomsterkte door de apparaten. Oefenopgaven vervangingsweerstand en transformator 1 Twee lampjes L1 en L2 staan in serie: R1 = 5,0 Ω en R2 = 9,0 Ω Bereken de vervangingsweerstand van de twee lampjes. gegeven: R1 = 5,0 Ω, R2 = 9,0 Ω

Nadere informatie

Restauratie Commodore 64-wigvoeding

Restauratie Commodore 64-wigvoeding Restauratie Commodore 64-wigvoeding Het probleem Veel Commodore 64's werden geleverd met een wigvormige voeding. Deze voeding heeft de eigenschap de Commodore 64 op te blazen als hij defect gaat. De componenten

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Fysica: Elektrodynamica. 4 november Brenda Casteleyn, PhD

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Fysica: Elektrodynamica. 4 november Brenda Casteleyn, PhD Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Fysica: Elektrodynamica 4 november 2017 Brenda Casteleyn, PhD Met dank aan: Atheneum van Veurne, Leen Goyens (http://users.telenet.be/toelating) 1. Inleiding

Nadere informatie

b. Bereken de vervangingsweerstand RV. c. Bereken de stroomsterkte door de apparaten.

b. Bereken de vervangingsweerstand RV. c. Bereken de stroomsterkte door de apparaten. Oefenopgaven vervangingsweerstand en transformator 1 Twee lampjes L1 en L2 staan in serie: R1 = 5,0 Ω en R2 = 9,0 Ω Bereken de vervangingsweerstand van de twee lampjes. 2 Twee apparaten, weerstand R1 =

Nadere informatie

De huisinstallatie bestaat uit éénfasige kringen die gevoed worden door een driefasig net.

De huisinstallatie bestaat uit éénfasige kringen die gevoed worden door een driefasig net. 10 Veiligheid 10.1 De huisinstallatie De bedoeling van een elektrische huisinstallatie is de elektrische energie op doelmatige en vooral veilige wijze naar de plaats te brengen waar ze nodig is. De huisinstallatie

Nadere informatie

Titel: in bedrijf nemen koppeltransformatoren en APA's. Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum:

Titel: in bedrijf nemen koppeltransformatoren en APA's. Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum: Omschrijving Titel: in bedrijf nemen koppeltransformatoren en APA's Proceseigenaar: IV TM (KEB) Procesdeskundige: IV (KEB) Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum: 15-04-2016 Reviewdatum:

Nadere informatie

Tent. Elektriciteitsvoorziening I / ET 2105

Tent. Elektriciteitsvoorziening I / ET 2105 Tent. Elektriciteitsvoorziening I / ET 2105 Datum: 24 januari 2011 Tijd: Schrijf op elk blad uw naam en studienummer Begin elke nieuwe opgave op een nieuw blad De uitwerkingen van het tentamen worden na

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Fysica: Elektrodynamica. 18 augustus Brenda Casteleyn, PhD

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Fysica: Elektrodynamica. 18 augustus Brenda Casteleyn, PhD Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Fysica: Elektrodynamica 18 augustus 2019 Brenda Casteleyn, PhD Met dank aan: Atheneum van Veurne, Leen Goyens (http://users.telenet.be/toelating) 1. Inleiding

Nadere informatie

DR-ET1-X. Deelreglement Elektrische schema- en schakeltechniek ET-1

DR-ET1-X. Deelreglement Elektrische schema- en schakeltechniek ET-1 DR-ET1-X Deelreglement Elektrische schema- en schakeltechniek ET-1 Uitgave: januari 2012 DR-ET1-X 2 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen Adres : Zwijndrecht Aard : Deeltijd, mondeling onderwijs met praktijkbijeenkomsten

Nadere informatie

LABO. Elektriciteit OPGAVE: De éénfasige kwh-meter. Totaal :.../ /.../ Datum van afgifte: .../.../...

LABO. Elektriciteit OPGAVE: De éénfasige kwh-meter. Totaal :.../ /.../ Datum van afgifte: .../.../... LABO Elektriciteit OPGAVE: De éénfasige kwh-meter Datum van opgave:.../.../ Datum van afgifte: Verslag nr. : 3 Leerling: Assistenten: Klas: 3.1 EIT.../.../... Evaluatie :.../10 Theorie :.../10 Meetopstelling

Nadere informatie

Harmonischen: gevolgen

Harmonischen: gevolgen Harmonischen: gevolgen Harmonischen: gevolgen - Spanning- en stroomharmonischen - Geleiders: skin en proximiteitseffect - De nulgeleider - Transformatoren - Inductiemotoren - Diversen Spanning en stroomharmonischen

Nadere informatie

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel indicatie van binnen/buiten en eerste oordeel Bestemd voor wand model 18K en 24K (, 0.5s No. 1 2 3 4 5 6 7 8 Hoge druk Invries Hoge persgas Overstroom Communicatie Hoge weerstand Interne ventilator motor

Nadere informatie

REGELS VAN GOED VAKMANSCHAP VOOR DE VERVANGING VAN ASKARELTRANSFORMATOREN VOOR DISTRIBUTIENETTEN

REGELS VAN GOED VAKMANSCHAP VOOR DE VERVANGING VAN ASKARELTRANSFORMATOREN VOOR DISTRIBUTIENETTEN REGELS VAN GED VAKMANSCHAP VR DE VERVANGING VAN ASKARELTRANSFRMATREN VR DISTRIBUTIENETTEN C1/108 18.11.1997 1. Voorwerp Deze regels van goed vakmanschap omschrijven de maatregelen die moeten genomen worden

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Fysica: Elektrodynamica. 25 juli 2015 dr. Brenda Casteleyn

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Fysica: Elektrodynamica. 25 juli 2015 dr. Brenda Casteleyn Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Fysica: Elektrodynamica 25 juli 2015 dr. Brenda Casteleyn Met dank aan: Atheneum van Veurne (http://www.natuurdigitaal.be/geneeskunde/fysica/wiskunde/wiskunde.htm),

Nadere informatie

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer.

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Extra opgaven hoofdstuk 7 -Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Gebruik eventueel gegevens uit tabellenboek. Opgave 7.1 Door

Nadere informatie

Meerfasige stelsels. Hoofdstuk 9. 9.1 Wat is een meerfasig stelsel. Doelstellingen

Meerfasige stelsels. Hoofdstuk 9. 9.1 Wat is een meerfasig stelsel. Doelstellingen Hoofdstuk 9 Meerfasige stelsels Doelstellingen 1. Weten waarom meerfasige stelsels gebruikt worden 2. Verband tussen de fase- en lijngrootheden kennen 3. Verschillende types meerfasige netwerken kunnen

Nadere informatie

Draaistroom en frequentie regelaars.. ZX ronde 8 september 2013

Draaistroom en frequentie regelaars.. ZX ronde 8 september 2013 Draaistroom en frequentie regelaars.. ZX ronde 8 september 2013 Drie fasen spanning zijn drie gelijktijdig opgewekte wisselspanningen die ten opzichte van elkaar 120 in fase verschoven zijn. De spanningen

Nadere informatie

elektrotechniek CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 9 A B X C D

elektrotechniek CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 9 A B X C D elektrotechniek SPE KB 2010 minitoets bij opdracht 9 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of 3.

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 1 tijdvak 1 maandag 24 mei 13.30-15.00 uur ELEKTROTECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Gebruik waar nodig de bijlage formulelijst.

Nadere informatie

Alternator 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator 2. De werking/ basisprincipe van de wisselstroomgenerator

Alternator 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator 2. De werking/ basisprincipe van de wisselstroomgenerator Alternator In dit hoofdstuk zal ik het vooral hebben over de functie is van de alternator in de wagen. En hoe het basisprincipe is van deze generator. 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator

Nadere informatie

Labo. Elektriciteit OPGAVE: De éénfasige transformator. Sub Totaal :.../80 Totaal :.../20

Labo. Elektriciteit OPGAVE: De éénfasige transformator. Sub Totaal :.../80 Totaal :.../20 Labo Elektriciteit OGAVE: De éénfasige transformator Datum van ogave: / /.. / /... Datum van afgifte: Verslag nr. : 10 Leerling: Assistenten: / /.. / /... Klas: 3.1 ET chool: KTA eer Attitude & evaluatie:.../10

Nadere informatie

Voedingssysteem voor hybride magneet van 45 T

Voedingssysteem voor hybride magneet van 45 T Vermogenselektronica event 2014 Voedingssysteem voor hybride magneet van 45 T L. van Lieshout 1 Onderwerpen -45 T hybride magneet voedingssysteem Radboud Universiteit -Bestaande voeding opgeboord naar

Nadere informatie

U niversiteit Twente - Faculteit der Elektrotechniek. Ten tam en INLEIDING ELEKTRISCHE ENERGIETECHNIEK (191241770)

U niversiteit Twente - Faculteit der Elektrotechniek. Ten tam en INLEIDING ELEKTRISCHE ENERGIETECHNIEK (191241770) U niversiteit Twente - Faculteit der Elektrotechniek Ten tam en NLEDNG ELEKTRSCHE ENERGETECHNEK (191241770) te houden op woensdag 19 januari 2011 van 13.30 tot 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 6 bladzijden

Nadere informatie

Leereenheid 9. Diagnostische toets: Vermogen en arbeidsfactor in driefasenetten

Leereenheid 9. Diagnostische toets: Vermogen en arbeidsfactor in driefasenetten Leereenheid 9 Diagnostische toets: Vermogen en arbeidsfactor in driefasenetten Let op! Bij meerkeuzevragen: Duid met een kringetje rond de letter het juiste antwoord of de juiste antwoorden aan. Vragen

Nadere informatie

elektrotechniek CSPE BB 2010 minitoets bij opdracht 12 E P=46 W U=230 V

elektrotechniek CSPE BB 2010 minitoets bij opdracht 12 E P=46 W U=230 V elektrotechniek CSE BB 00 minitoets bij opdracht variant a aam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld ). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld of 3. () A B

Nadere informatie

Verhaaltje ZX-Ronde 21 september 2008. Zekeringen ( stroom / tijd beveiligen )

Verhaaltje ZX-Ronde 21 september 2008. Zekeringen ( stroom / tijd beveiligen ) Verhaaltje ZX-Ronde 21 september 2008 Zekeringen ( stroom / tijd beveiligen ) Zekeringen is een artikel uit de Electron van september 2008. Het is een artikel wat geschreven is door Hans PA0JBB. Het is

Nadere informatie

1 Veiligheidsinstructies. 2 Functie. 3 Informatie voor elektromonteurs 3.1 Montage en elektrische aansluiting. Tronic-trafo

1 Veiligheidsinstructies. 2 Functie. 3 Informatie voor elektromonteurs 3.1 Montage en elektrische aansluiting. Tronic-trafo Tronic-trafo 10-40 W Best. nr. : 0367 00, 0493 57 Tronic-trafo 20-70 W Best. nr. : 0366 00, 0493 58 Tronic-trafo 20-105 W Best. nr. : 0365 00 Tronic-trafo 20-150 W Best. nr. : 0373 00, 0493 55 Tronic-trafo

Nadere informatie

NETWERKEN EN DE WETTEN VAN KIRCHHOFF

NETWERKEN EN DE WETTEN VAN KIRCHHOFF NETWERKEN EN DE WETTEN VN KIRCHHOFF 1. Doelstelling van de proef Het doel van deze proef is het bepalen van de klemspanning van een spanningsbron, de waarden van de beveiligingsweerstanden en de inwendige

Nadere informatie

Leereenheid 3. Diagnostische toets: Enkelvoudige wisselstroomkringen

Leereenheid 3. Diagnostische toets: Enkelvoudige wisselstroomkringen Leereenheid 3 Diagnostische toets: Enkelvoudige wisselstroomkringen Let op! Bij meerkeuzevragen: Duid met een kringetje rond de letter het juiste antwoord of de juiste antwoorden aan. Vragen gemerkt met:

Nadere informatie

Een tweede leven voor accu's.

Een tweede leven voor accu's. Een tweede leven voor accu's. Door Geeuwke de Boer, PG3B, Veron afd. Wageningen, 1 maart 2017 Inleiding. Dit artikel gaat over een onderzoek van een partij gebruikte accu's afkomstig uit noodverlichtingen.

Nadere informatie

Het element is een spoel die op de trafo gewikkeld is. De trafo heeft een secundaire wikkeling waarop het relais aangesloten is.

Het element is een spoel die op de trafo gewikkeld is. De trafo heeft een secundaire wikkeling waarop het relais aangesloten is. Metingen aan aardlekschakelaars. Als experiment is gemeten aan twee typen aardlekschakelaars: 1. Het oude type de AC aardlekschakelaar die ongeveer tot tot 1997 is toegepast. 2. Het nieuwe type de A aardlekschakelaar

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 9.00-11.00 uur ELEKTROTECHNIEK CSE KB Gebruik waar nodig de bijlage formulelijst. Dit examen bestaat uit 50 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 60

Nadere informatie

Installatie/gebruikershandleiding MTD V1.2. Medical Transformer Data Applicatie voor mobiele Android toestellen. Install_UserGuide_MTD_V1.2.

Installatie/gebruikershandleiding MTD V1.2. Medical Transformer Data Applicatie voor mobiele Android toestellen. Install_UserGuide_MTD_V1.2. Installatie/gebruikershandleiding MTD V1.2 Medical Transformer Data Applicatie voor mobiele Android toestellen De applicatie Met deze applicatie kan men technische gegevens van medische transformatoren

Nadere informatie

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen)

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Ga na of de onderstaande beweringen waar of niet waar zijn (invullen op antwoordblad). 1) De krachtwerking van een magneet is bij

Nadere informatie

Inhoudsopgave Transformatoren

Inhoudsopgave Transformatoren Inhoudsopgave Transformatoren. INLEIDING. EENFASIGE TRANSFORMATOREN. transformator bij nullast 3. transformator bij belasting 7.3 rendement van een transformator.4 equivalente keten voor een transformator

Nadere informatie

Materialen en onderdelen. Nadruk verboden 1

Materialen en onderdelen. Nadruk verboden 1 Materialen en onderdelen. Nadruk verboden 1 Opgaven 1. Bereken de weerstand van koperdraad waarvan de diameter 2 mm. en de lengte 30 m. bedraagt. 2. Bereken de weerstand van een aluminiumdraad met een

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 09.00-10.30 uur ELEKTROTECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Gebruik waar nodig de bijlage formulelijst.

Nadere informatie

Smeltveiligheden. Smeltveiligheden worden in het algemeen toegepast in twee uitvoeringen:

Smeltveiligheden. Smeltveiligheden worden in het algemeen toegepast in twee uitvoeringen: Smeltveiligheden Smeltveiligheden worden in het algemeen toegepast in twee uitvoeringen: Schroefpatronen, ook wel DIAZED-patronen of D-patronen genoemd Mespatronen, ook wel NH-patronen genoemd In een smeltpatroon

Nadere informatie