Informatiemap. versterkt het beste in mensen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiemap. versterkt het beste in mensen"

Transcriptie

1 Informatiemap versterkt het beste in mensen

2 BZN maakt werk van waarden. Bond zonder Naam is overtuigd dat waarden de inspiratie zijn voor individuele en maatschappelijke verandering en de sleutel zijn voor harmonieus samenleven en samenwerken. Bond zonder Naam wil daarom vanuit de grondhouding no one claims, everyone supports van onderuit - kritisch, maar constructief - pluralistische initiatieven en samenwerkingsverbanden ontwikkelen die het beste in mensen versterken. Bond zonder Naam vertaalt daadkrachtig en resultaatgericht, waarden naar concrete acties met focus op de eigen omgeving. Waarden als sleutel voor verandering. Mensen motiveren zichzelf wanneer ze aangesproken worden op wat ze voor zichzelf waardevol vinden. Hier ontstaat bereidheid tot inzet en ligt de sleutel voor beweging én verandering. Bond zonder Naam moedigt aan op zoek te gaan naar het beste in mensen en ontwikkelt initiatieven die dat versterken. Verander de wereld, begin met jezelf. De eerste spreuk van Bond zonder Naam is actueler dan ooit. Het gaat over liever waarden leven dan zich te verliezen in een theoretisch discours. Reflectie kan de aanzet zijn tot verandering, maar wordt vruchtbaar voor iedereen wanneer ze resulteert in gedragsverandering.

3 4 methodieken om onze missie te realiseren. Luisterend noden detecteren. Al luisterend wil Bond zonder Naam op een vernieuwende en constructieve manier inspelen op de maatschappelijke behoeften van vandaag. Procesmatig oplossingen ontwikkelen. Bond zonder Naam kiest ervoor om samen te werken met mensen uit het veld omdat wij geloven in de kracht van verandering vanuit de basis en de opbouw van expertise vanuit de ervaring. Opbouwend kritisch confronteren. Door intensieve samenwerking en een uitgebreide netwerking signaleren we aan de bevoegde instanties en de samenleving maatschappelijke noden en bieden we structurele oplossingen aan. Bond zonder Naam gelooft dat problemen opgelost worden als mensen bereid zijn de krachten te bundelen zonder het resultaat op te eisen. Bond zonder Naam gelooft in... Pluraliteit. Bond zonder Naam is geboeid door de zoekende mens, welke ook zijn inspiratiebron is. Bottom up. Bond zonder Naam gelooft in veranderingskracht vanuit de basis. Empowerment. Bond zonder Naam is overtuigd van de innerlijke kracht van mensen en spreekt hen daar ook op aan. Walk your talk. Bond zonder Naam gelooft niet in dure woorden, maar in daadkracht. No name, no claim. Wij realiseren onze missie als mensen het beste van zichzelf geven, de krachten bundelen, zonder het resultaat op te eisen.

4 Wat doen we? Achter de inspirerende spreuken van Bond zonder Naam schuilt een breed vertakte pluralistische beweging. Met concrete projecten plaatst Bond zonder Naam de gemarginaliseerde mens opnieuw in het centrum van onze samenleving. Dit basiswerk krijgt een maatschappelijke dimensie via cross mediale sensibiliseringscampagnes gericht aan burgers en beleid. In de jaren 60 en 70 heeft Bond zonder Naam onder de bezielende leiding van Phil Bosmans pionierswerk verricht: Werkhuizen MIN, de eerste beschutte werkplaats van Vlaanderen Home Anne-Françoise, het eerste opvanghuis voor vrouwen Hotel MIN, het eerste opvanghuis voor ex-gevangenen Damiaanhuis, beschut wonen voor sociaal gehandicapten De Foyer, onthaal- en integratiecentrum voor etnische minderheden De Stobbe, een centrum voor integrale gezinszorg voor gezinnen waar huiselijk geweld heerst. Vandaag vormen ook andere noden de uitdaging voor de beweging:. Maatschappelijke bewustmaking BZN Spreuken Sensibiliseringscampagnes rond maatschappelijk relevante thema s TONY! Jongerenbrigade Gelijke kansenrecht en armoedebestrijding BZN Sociale Dienst BZN Gevangenenactie BZN Café zonder Bier BZN Filet Divers Zingeving BZN Stiltehoeve - Vrijwilligerswerk

5 Sensibiliseringscampagnes Dat Bond zonder Naam meer in petto heeft voor deze samenleving dan enkel spreuken, had je al door. Al meer dan 50 jaar bestrijdt Bond zonder Naam de verzuring in onze samenleving. Niet alleen met de spreuken. Ook met de kracht van haar sociale projecten en de maatschappelijke relevantie van haar campagnes over eenzaamheid, gevangenen, stilte,. genereert Bond zonder Naam beweging. Met cross-mediale campagnes kiezen we ervoor om gevoelige thema s, onrecht en bespreekbaar te maken bij een breed publiek. Met concrete call-to-actions stimuleren we zoveel mogelijk mensen om een echt maatschappelijk verschil te maken. Tegelijk wil Bond zonder Naam het politieke debat op gang brengen en beleidsmensen aanzetten tot reflectie en actie. Samen met de juiste partners versterken we het beste in elkaar en in de samenleving. Een greep uit de campagnes BZN campagne over eerlijkheid 2011 BZN campagne over zinvolle detentie 2012 BZN campagne over dankbaarheid BZN campagne over eenzaamheid 2013 Complimentendag BZN campagne over zinvolle detentie Uit de bak - Aan de bak 2014 Bond zonder Naam deelt GAS-beloningen uit BZN Vrijwilligerscampagne Wat je geeft, krijg je terug Contacteer ons. Bond zonder Naam Sint-Jacobsmarkt Antwerpen bzn@bzn.be Bond zonder Naam is ISO 9001 gecertificeerd.

6 TONY! jongerenbrigade TONY!, de jongerenbrigade van Bond zonder Naam is genoemd naar de allereerste BZN vrijwilliger die de beweging mee oprichtte in TONY! zijn humoristisch getinte acties tegen de verzuring en een positief antwoord op GAS-boetes. Met onverwachte, positieve aanslagen zoals de Bloemzak zonder Naam, een Stille Disco of Zeg eens iets Liefs willen we mensen raken en doen glimlachen. De TONY! Brigade gaat voor acties die het beste in mensen versterken! Jonge twintigers met uiteenlopende talenten, afkomst en achtergrond plegen positieve aanslagen in verschillende (groot)steden in Vlaanderen. TONY! staat synoniem voor humoristisch getinte acties en biedt een positief antwoord op de verzuring in de samenleving. Met onverwachte aanslagen willen we mensen raken en doen glimlachen. De TONY! Brigade gaat voor acties die het beste in mensen versterken. De aanslagen zijn plezant, creatief, positief, beroeren mensen, zijn legaal en worden opgeëist door Bond zonder Naam. Doelstelling: De stad leefbaarder maken, verzuring tegengaan. De jongerenbrigade van BZN wordt gedragen door jongvolwassenen, maar werkt voor iedereen, met als ultiem doel om de samenleving in haar geheel te verbeteren. Daarom werken we met zoveel mogelijk doelgroepen: van ouderen, tot kansarmen en mindervaliden. Andere jongeren overtuigen om zich ook belangeloos in te zetten om van deze stad, deze planeet, een betere plek te maken. TONY! geeft extra kansen voor jongeren. Bij de jongerenbrigade krijgen jongvolwassenen de kans hun talenten voor het goede doel in te zetten en om de transformerende ervaring van iets goed doen te ervaren. Mensen beroeren en vrijwilligerswerk bij Bond zonder Naam aantrekkelijk maken voor jongvolwassenen en ambassadeurs kweken voor (toekomstig) vrijwilligerswerk binnen BZN. TONY! wil jongeren kansen geven om te groeien, te leren, ervaring op te doen, skills en competenties te ontwikkelen die nuttig zijn voor hun verdere leven en carrière. Het betekent een nieuw luik van vrijwilligersaanbod voor jongeren binnen Bond zonder Naam. Een jongerenafdeling zijn die tegemoet komt aan de hedendaagse verwachtingen en mogelijkheden: belangeloos maar niet zonder belang, kort en krachtig in tijd en energie, iets wat henzelf in de eerste plaats beroert. Zin om ook TONY! Brigadier te worden? Mail naar en kijk op Bond zonder Naam Sint-Jacobsmarkt Antwerpen Bond zonder Naam is ISO 9001 gecertificeerd.

7 BZN Sociale projecten Bond zonder Naam maakt werk van een zorgzame samenleving. In het bijzonder voor hen die aan de rand van de samenleving staan. Zo geeft Bond zonder Naam deze mensen een stem en een gezicht. We ondersteunen mensen in nood en zoeken met hen naar een betere toekomst. Bond zonder Naam roept met de Sociale Projecten de samenleving op om hier samen werk van te maken. BZN Sociale Dienst Armoede bij ons? Het bestaat! 11% van de inwoners in België moeten rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens. Daarom is armoedebestrijding nodig. De Sociale Dienst van Bond zonder Naam maakt hier werk van en geeft concrete hulp aan mensen in nood. Hulpbehoevende mensen kunnen hier terecht voor informatie, advies, begeleiding, financiële en materiële steun. Hulpvragers kunnen, indien nodig, ook worden doorverwezen naar andere projecten en initiatieven. BZN Gevangenenactie Elk jaar in december maakt Bond zonder Naam bijna geschenkpakketten klaar. Met de hulp van een groep vrijwilligers worden ze gevuld met materiaal dat we in het ganse land krijgen en kopen. Tijdens de eindejaarsperiode worden deze pakketten uitgedeeld aan gevangenen in Vlaanderen met de boodschap: Bond zonder Naam versterkt het beste in mensen. Met deze actie wil Bond zonder Naam hen de hand reiken. Wij willen niets goed praten, noch van gevangenen lieve jongens maken. Wel gelooft Bond zonder Naam in de kracht van menselijke warmte. De talloze positieve reacties die we na de actie ontvangen van de gevangenen, spreken voor zich. De BZN Gevangenenactie werkt ook elk jaar, in samenwerking met andere organisaties, een thema uit. Zo werd reeds gewerkt aan leesbevordering, de kwaliteit van de gevangenisbibliotheken, creatief schrijven enz. Telkens is het de bedoeling om rond het thema zowel de gevangene als het gevangeniswezen en de samenleving aan te spreken.

8 BZN Café zonder Bier Ik kan thuis komen in Café zonder Bier. Voor mij is het mijn tweede thuis. Ik moet er niks, mag echt tot rust komen. Als ik me kan ontspannen voel ik me beter. Hierbuiten is het vlug van moeten en moeten. Ik kan dat tempo niet aan en voel me vlug mislukken. Dit ervaar ik hier niet. In tegendeel, ik voel me hier gewaardeerd, niet om wat ik allemaal doe, maar om wie ik ben. Bedankt Café zonder Bier. Gerda, 43 jaar Café zonder Bier is een ontmoetingsplaats voor eenzame mensen in de stad. Bond zonder Naam luistert naar hun verhaal en reikt voorzichtig de hand. Mensen mogen zijn wie ze zijn. We dringen niks op en respecteren hen. BZN organiseert allerlei activiteiten: wandelingen, kaartavonden, maaltijden, weekends, enz. Kleine grote dingen die belangrijk zijn in het leven van elk mens. BZN Filet Divers vzw Mensen in armoede hebben recht op een menswaardig leven. BZN Filet Divers wil dit aanbieden. In de Sociale Kruidenier kan men zelf zijn voedselpakket samenstellen, in het Onthaal kan men terecht voor ontmoeting en hulp, in de Conversatiegroepen kan men de Nederlandse taal leren spreken, enz. Mensen worden aangesproken op hun capaciteiten. Ze worden uitgenodigd om mee hun schouders te zetten onder de werking. Zo kan men bv. aan de slag in het Kookproject en het Houtatelier. BZN Filet Divers vzw is een samenwerkingsverband dat mee mogelijk wordt gemaakt dankzij de steun van Bond zonder Naam. Contacteer ons. BZN Sociale Projecten Rolwagenstraat Antwerpen yvbo@bzn.be Bond zonder Naam is ISO 9001 gecertificeerd.

9 Stiltehoeve Metanoia Bond zonder Naam creëert te midden van de ongerepte natuur in Moerkerke bij Damme een Stiltehoeve. Stiltehoeve Metanoia nodigt je uit tot verlangzaming, verstilling en verinnerlijking. Deze Stiltehoeve is een proeftuin en hefboom voor maatschappelijke beweging en verandering. Het is een plaats voor ontmoeting tussen elke levensbeschouwing, religie en spiritualiteit. Stiltehoeve Metanoia biedt ruimte voor verschillende maatschappelijke segmenten. Steeds meer mensen krijgen behoefte aan plekken waar nog rust heerst. Stille, groene gebieden blijken een gunstige invloed te hebben op de gezondheid en het welbevinden. In het voorjaar van 2014 opende Bond zonder Naam de deuren van haar Stiltehoeve Metanoia. Missie. Stiltehoeve Metanoia: koestert, bewaakt en creëert de stilte als voorwaarde voor elk zoeken. betrekt in al wat zij onderneemt actief de natuur. integreert agrarische activiteiten als onderdeel van haar aanbod. Mensen maken de sfeer vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid: Vaste structuur en regelmaat scheppen rust en basisveiligheid. Agrarische activiteiten stimuleren de balans tussen lichaam en ziel. Een vegetarisch menu duidt de relatie tussen voeding en levensgevoel. Kwaliteit en duurzaamheid, essentie en eenvoud staan voorop. Kwalitatief aanbod. Met een gevarieerd programma met o.a. stilteweken, meditatietechnieken, zuiveringsweken en workshops rond voeding & geest wil de Stiltehoeve van Bond zonder Naam mensen inspireren in de meest ruime zin van het woord. Een verblijf in Stiltehoeve Metanoia: helpt de zin van het eigen leven op het spoor te komen. moedigt gasten aan tot zelfrealisatie en zelftranscendentie. is gericht op het herstel van de verbondenheid met het eigen lichaam, de natuur, de ander, de samenleving én de spirituele dimensie. brengt respect op voor het zoektempo van de gast. gaat respectvol om en geeft ruimte aan wat niet verwoord kan worden. gaat voorzichtig om met begrippen als methodiek, therapie, therapeut en psychotherapeut(isch) en stelt de begeleider als reisgenoot centraal. legt verbinding tussen de rijkdom van westerse en oosterse religieuze tradities en psychologie. is laagdrempelig, maar doet tegelijk een aanbod voor spirituele verdieping. Help ons helpen. Steun de Bond zonder Naam projecten vandaag nog met een gift op rekeningnr. BE , BIC TRIOBEBB. Giften vanaf 40 op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. Bond zonder Naam is lid van de Vereniging voor Ethische Fondsenwerving. Contacteer ons. BZN Metanoia Waterhoek Damme stiltehoeve@bzn.be Bond zonder Naam is ISO 9001 gecertificeerd.

10 Vrijwilligerswerk wat je geeft krijg je terug Bond zonder Naam versterkt het beste in mensen. Dat doen we niet alleen. Onze beweging wordt gedragen door meer dan vrijwilligers. Vrijwilligerswerk leeft binnen Bond zonder Naam.. Vele vrijwilligers, vele verhalen. Op maak je kennis met onze vrijwilligers. Waarom doen ze vrijwilligerswerk? Hoe past het in hun leven? Wat krijgen ze ervoor terug? Stuk voor stuk mooie en rijke verhalen van mensen die hun talenten inzetten voor Bond zonder Naam. Laat je inspireren door het verhaal van Mony, Conny, Sevan, Pinto, en vele andere vrijwilligers en kijk in onze vacaturebrochure of op welke vrijwilligersvacatures er momenteel open staan. Welk type vrijwilliger ben jij? Binnen Bond zonder Naam bestaat het vrijwilligerswerk uit korte of lange engagementen, in de projecten of tijdens campagnes en events, heel afwisselend of juist met een vaste regelmaat, alleen of in groep. Om uit te vissen wat jij nu precies leuk én interessant zou vinden om te doen, kan je onze vrijwilligerstest doorlopen. Zo vis je precies uit wat er op jouw vrijwilligerslijf is geschreven! Surf dus naar en doe de vrijwilligerstest. In de BZN projecten. Achter de spreuken schuilen onze sociale projecten die kwetsbare groepen aanspreken op hun kracht én een stem geven. Samen met vrijwilligers maakt Bond zonder Naam elk jaar een concreet verschil voor mensen die er nood aan hebben. Help je graag mensen en ben je op zoek naar een duurzaam engagement? Dan zit je in onze projectwerking aan het juiste adres! Bij acties en campagnes. Wil jij je liever engageren voor kortstondige momenten? Dan is het vrijwilligerswerk tijdens acties en campagnes iets voor jou. Dit gaat over sensibiliserende campagnes om maatschappelijke taboes bij burgers en beleid bespreekbaar te maken tot onze aanwezigheid op beurzen of ludieke antiverzuringsacties die mensen willen samenbrengen.

11 BZN Huiswinkel. Bond zonder Naam is steeds op zoek naar nieuwe BZN Huiswinkels om haar initiatieven ten voordele van kansarme groepen in onze samenleving te financieren. Een BZN Huiswinkel is meer dan een verkooppunt voor BZN producten. Het is een open deur, een luisterend oor in de buurt voor mensen die ogenschijnlijk komen voor retro magneten of kaartjes met een hoekje af, maar veeleer nood hebben aan een goed gesprek. Heb jij een talent voor mensen? Dan ben jij de gezellige huismus die we zoeken! Bedrijven. De wereld een betere plek maken om samen te leven en samen te werken is niet het monopolie van de sociale sector. Heel wat bedrijven en organisaties denken na over maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en herkennen zich in de positieve boodschap die Bond zonder Naam nu al meer dan vijftig jaar verspreidt. Uw steun helpt Bond zonder Naam problematische situaties aan te pakken en de verzuring in onze samenleving te bestrijden. Wat heeft Bond zonder Naam jou te bieden? Bond zonder Naam is een positieve beweging met een familiale en open sfeer. Een zinvolle tijdsbesteding met een relevant maatschappelijk doel. Een vast aanspreekpunt. Een degelijke ondersteuning en persoonlijke vorming als vrijwilliger. Jaarlijkse regionale ontmoetingsdagen om andere vrijwilligers te ontmoeten. Voldoende informatie over Bond zonder Naam, haar projecten en de geldbesteding. Vrijwilligersverzekering en terugbetaling van onkosten. Contacteer ons. In al deze afdelingen werkt Bond zonder Naam met vrijwilligers. Heb je ook zin om mee te werken of wil je meer informatie? Neem een kijkje op en schrijf je in via het online inschrijvingsformulier. Je kan ook mailen, bellen of kom gerust eens langs bij onze vrijwilligerscoach. Bond zonder Naam Sint-Jacobsmarkt Antwerpen vrijwilligers@bzn.be Bond zonder Naam is ISO 9001 gecertificeerd.

12 Vaak gestelde vragen over vrijwilligerswerk Krijg ik een contract als vrijwilliger? Enkel vrijwilligers die met interne gegevens werken, tekenen bij Bond zonder Naam een overeenkomst. Ben ik verzekerd als vrijwilliger? Ja, de vrijwilligerswet stelt dat elke organisatie die vrijwilligers inzet, een verzekering moet sluiten, voor wat betreft burgerlijke aansprakelijkheid. Bond zonder Naam heeft een verzekering voor Burgerlijke aansprakelijkheid en Rechtsbijstand voor zijn vrijwilligers afgesloten. Aanvullend zijn vrijwilligers bij Bond zonder Naam ook verzekerd voor Lichamelijke Ongevallen. Zal ik vergoed worden? Nee, Bond zonder Naam voorziet geen enkele vergoeding voor de vrijwilligersactiviteiten. Uitzondering hierop zijn verplaatsingsonkosten, die worden terugbetaald mits het voorleggen van een bewijs. Ik ben momenteel werkloos. Wat moet ik dan precies doen? Je moet aan de RVA melden dat je je als vrijwilliger wilt inzetten. Dat kan met een formulier C45B dat je zowel bij de RVA als bij je uitkeringsinstelling kan opvragen. Jij moet zelf een gedeelte van het formulier invullen, maar ook de organisatie. De RVA heeft 12 dagen de tijd om te reageren op je aanvraag. Als ze niet reageren betekent dit dat je aanvraag is goedgekeurd. Ik krijg een leefloon van het OCMW. Wat moet ik dan precies doen? Ga even langs de dossierbeheerder, zodat die op de hoogte is van het feit dat je je als vrijwilliger wil inzetten en voor welke organisatie. Mag ik vrijwilliger zijn als ik een uitkering krijg van de mutualiteit? Ja, dat mag! De adviserend geneesheer (van je mutualiteit) moet hier wel mee akkoord zijn. Hij/zij zal kijken of het werk dat je als vrijwilliger wil doen je gezondheid niet (verder) in gevaar brengt. Een gewoon doktersbriefje van de huisdokter is niet genoeg. Je mag pas starten na de toelating van de adviserend geneesheer. Kan ik elke activiteit doen? Nee, sommige activiteiten vragen een zekere opleiding of praktische zaken zoals bijvoorbeeld een rijbewijs. Mogen alleen Belgen vrijwilliger zijn? Nee, alle mensen uit de Europese Unie of mensen met een geldige verblijfsvergunning die vrijgesteld zijn van een arbeidskaart mogen zonder problemen vrijwilligerswerk doen.

13 Vaak gestelde vragen over BZN Waarom is BZN nodig? Bijna 50 jaar bewijzen 3 generaties en bijna gezinnen dat ze het aanbod van BZN waarderen. Wij gaan enkel voor kwalitatieve en duurzame initiatieven op het terrein en willen zo ijveren voor een meer mensvriendelijke en zorgzame samenleving. De spreuken zijn ons visitekaartje. Ze nodigen uit tot reflectie, verdieping en beweging. Luisterend detecteert BZN noden in de samenleving waarvoor ze oplossingen ontwikkelt. Wij zijn opbouwend kritisch en indien nodig confronterend. We verspreiden zo n 2 miljoen spreuken per jaar. Wat zich onder het topje van die ijsberg bevindt, kan je vinden op. De directeur van één van Vlaanderens grootste internationale reclamebureaus zei ooit: Wat BZN bereikt heeft, daar droomt elk reclamebureau van: je moet het verdienen om bijna gezinnen bereid te vinden maandelijks tussen de veelheid post uw boodschap te selecteren, op te hangen en er nog over te praten ook. Heeft BZN een kleur? Weinigen weten dat BZN bij haar oprichting reeds koos voor pluralisme. Van waaruit mensen zich laten inspireren, behoort tot hun privacy. Waar inspiratie vertaald wordt in daden, waar waarden gaan leven, dààr ligt het terrein van BZN: die 5m² waar familie, buren, collega s en vrienden een verschil voelen. Waarvoor staat zonder naam? Zonder naam staat voor de overtuiging dat schitterende dingen mogelijk zijn indien mensen bereid zijn het beste van zichzelf te geven zonder het resultaat op te eisen. Iedereen wordt uitgenodigd de gemeenschappelijke doelstelling mee te ondersteunen zonder dat iemand zich de resultaten toe-eigent. Zonder naam betekent ook dat BZN het opneemt voor naamlozen en moeilijk bespreekbare thema s naam geeft. Zonder naam betekent tenslotte dat BZN geen politieke, filosofische of levensbeschouwelijke bindingen heeft. Het verwijst ondubbelzinnig naar het vrijbuiterschap dat BZN koestert. BZN heeft geen B-t-B ervaring. BZN is een lerende organisatie. Wij maken werk van transparante en professionele structuren. Hiervoor wordt op maat knowhow en expertise aangetrokken bij de politieke en academische wereld en de corporate business. Onze criteria om met hen samen te werken: deskundigheid en integriteit. BZN was de wieg voor 8 grotere organisaties die een volwaardige plaats innemen binnen de social profit sector. Ze respecteren zowel ethische als economische kwaliteitscriteria en koppelen verantwoorde hulpverlening aan goed management. Wanneer ontvang ik het fiscaal attest voor mijn gift? BZN is erkend door de Belgische overheid om fiscale attesten af te leveren. Vanaf 40 - ongeacht of het gaat om een enkelvoudige gift of meerdere giften in één jaar tijd die samen 40 of meer vertegenwoordigen - geeft jouw gift recht op een fiscaal attest. BZN levert de fiscale attesten automatisch in maart van het jaar dat volgt op het jaar waarin de giften werden gedaan.

14 5 goede redenen om BZN te steunen. BZN maakt dagelijks werk van waarden. Wij geloven dat waarden de inspiratie zijn voor individuele en maatschappelijke verandering én de sleutel zijn voor harmonieus samenleven. En ook jij kan hiertoe bijdragen. 1. Betrouwbaarheid. In 2010 bestaat BZN 50 jaar. Reeds drie generaties krijgt BZN het vertrouwen en de steun van bijna gezinnen in Vlaanderen. 2. Maatschappelijke waarde. BZN maakt werk van waarden en bewijst met meer dan 16 sociale en culturele intiatieven, die tezamen meer dan 1000 vrijwilligers en bijna gezinnen tellen, dat wij het verschil maken. Bovendien is BZN vertegenwoordigd in 9 landen. 3. Resultaatgericht. Al decennia lang bouwen wij met onze verworven expertise en knowhow aan vernieuwende initiatieven. Geen blabla, wel bescheiden én duurzame acties. 4. Transparantie. BZN wil waar ook duidelijk en helder communiceren over haar activiteiten en realisaties. Zo winnen we vertrouwen. 5. Trustmark. Fiscaal aftrekbare attesten afleveren, verbonden zijn aan de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving en overheidssubsidies ontvangen, fungeren als label voor een betrouwbare vzw. BZN beantwoordt aan alle drie.

15 Hoe kan je BZN steunen? Er zijn verschillende manieren om onze beweging te steunen. Giften. Manuele gift. Je kan een gift overmaken op rekeningnummer BE , BIC TRIOBEBB van Bond zonder Naam. Online gift. Je kan online een gift overmaken via onze website, en dat in alle veiligheid met behulp van online banking. Word BZN peter of meter. Ben je overtuigd van het goede werk dat BZN levert en kan BZN jaarlijks op je steun rekenen? Word dan BZN peter of meter en steun onze werking op een duurzame manier via een doorlopende opdracht. Waarom BZN peter of meter worden? BZN meters of peters steunen onze werking met een maandelijkse opdracht. Deze formule laat ons toe onze initiatieven op jaarbasis te plannen en vermijdt dat we je telkens moeten aanschrijven. Deze kostenbesparing kunnen we dus integraal besteden aan onze projecten. Voor jou is het bovendien heel gemakkelijk en soepel: je kan op elk moment het bedrag van je giften wijzigen of de opdracht stopzetten. Je behoudt dus de volledige vrijheid en tegelijkertijd help je BZN op een structurele manier. Hoe werkt het? In bijlage vind je een schenkingsopdracht. Vul ze in en bezorg ze aan je bank. Het bedrag wordt maandelijks van je rekening gehouden. Het is heel eenvoudig en je kan op elk ogenblik de opdracht wijzigen of stopzetten door een bericht aan je bank. Vier feest ten voordele van BZN. Is het binnenkort je verjaardag, jubileum, huwelijk of andere speciale gelegenheid, maar heb je eigenlijk geen cadeaus nodig? Vraag familie, vrienden en kennissen een gift over te maken aan BZN voor deze feestelijke gelegenheid en help zo BZN het beste in mensen te versterken. Hoe ga je daarvoor te werk? Heel eenvoudig. 1. Neem eerst contact op met onze boekhouding op het nummer Spreek een specifieke mededeling af die de donateurs zullen gebruiken bij hun overschrijving, zodat we de giften makkelijk kunnen herkennen. 3. Om een fiscaal attest te mogen ontvangen, moet elke donateur afzonderlijk een bedrag van minimum 40 (op jaarbasis) storten op rekening BE , BIC TRIOBEBB van Bond zonder Naam met de vooraf bepaalde mededeling. De fiscale wetgeving bepaalt dat voor het doorstorten van geldinzamelingen geen fiscaal attest mag worden afgeleverd. 4. Indien u achteraf graag een lijst ontvangt van de personen die een gift gedaan hebben, vermeld dit dan uitdrukkelijk aan de boekhouding en geef uw adresgegevens door waarop de lijst kan worden toegestuurd. In slechts 4 stappen help je onze beweging het beste in mensen te versterken.

16 Legaten. Steeds meer mensen denken na over wat ze met hun geld willen doen en hoe ze, ook als ze er niet meer zijn, van betekenis kunnen zijn. Naast familie en vrienden kan u ook een goed doel opnemen in uw testament. Op deze manier kan u uw bezit na uw overlijden een speciale bestemming geven en doet u iets blijvends voor een betere en meer zorgzame wereld. Het opmaken van een testament hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bond zonder Naam geeft u graag uitleg over de mogelijkheden. Indien u een legaat aan Bond zonder Naam overweegt, wilt u wellicht graag meer weten over Bond zonder Naam en haar projecten. Wij zijn graag bereid u tijdens een persoonlijk gesprek meer te vertellen over hoe Bond zonder Naam dagelijks werk maakt van waarden en hoe uw financiële steun hierbij kan helpen. Duo-legaat Een speciale vorm van legaat is het non-profit duolegaat. Deze vorm wordt gebruikt in situaties waarin de schenker een deel van zijn vermogen wil nalaten aan verre familielieden of een persoon waarmee een speciale band bestaat. In deze situatie is het hoogste successierecht van toepassing, namelijk 65%. Het non-profit duolegaat biedt een fiscaal voordeel voor de erfgenaam. Fiscaal voordeel Bij een duolegaat laat de erflater een bedrag na aan BZN en stelt als voorwaarde dat een bedrag moet uitgekeerd worden aan een derde persoon. De successierechten die deze derde als erfgenaam verschuldigd is, worden gedragen door BZN. Per legaat ontvangt BZN dus uw steun en uw erfgenaam een hoger bedrag dan wanneer hij rechtstreeks van u zou hebben geërfd. Een vereenvoudigd voorbeeld zal dit verduidelijken. Stel: u heeft uw fiscale woonplaats in het Vlaams Gewest en wenst uw neef een roerend vermogen van na te laten. Indien u geen duolegaat opmaakt, dan zal uw neef als volgt belast worden: Vlaams Gewest Neef Overheid Bruto legaat Successierechten aan 45% Netto Stel: u laat een deel van uw vermogen aan een goed doel na, onder de last om de successierechten die rusten op het deel van uw neef, te betalen. Dit duolegaat levert het volgende resultaat op: Vlaams Gewest Neef Goed doel Overheid Bruto legaat Successierechten op deel neef: 45% Op deel goed doel: 8,8% Netto Uw neef houdt netto meer over, terwijl het goed doel ook begunstigd wordt. Er worden bovendien minder successierechten betaald. Contacteer ons Voor een vrijblijvend gesprek kan u contact opnemen met dhr. Patrick Hanjoul, directeur van BZN, op het nummer

17 Doorlopende schenkingsopdracht. Ja, ik wil Bond zonder Naam op een regelmatige basis steunen door middel van een doorlopende schenkingsopdracht. Ik ontvang automatisch een fiscaal attest in de loop van maart van het volgend jaar als het totaal van mijn giften minstens 40 op jaarbasis bedraagt. Vul hieronder je gegevens in en bezorg dit document aan je financiële instelling. Ik ondergetekende, naam:... voornaam:... straat:... postcode:... gemeente:... geboortedatum: telefoon/gsm:... geef bestendige opdracht aan mijn bank om een gift over te schrijven van: ander bedrag: euro.. cent vanaf de volgende datum:.../.../ van mijn bankrekening: met de mededeling Gift: Doorlopende opdracht op de Triodos bankrekening BE , BIC TRIOBEBB van Bond zonder Naam, Sint-Jacobsmarkt 39 te 2000 Antwerpen, T , F Ik ben vrij om deze doorlopende opdracht te allen tijde op te zeggen of te wijzigen. Datum:... Handtekening:...

Informatiemap. versterkt het beste in mensen

Informatiemap. versterkt het beste in mensen Informatiemap versterkt het beste in mensen BZN maakt werk van waarden. Bond zonder Naam is overtuigd dat waarden de inspiratie zijn voor individuele en maatschappelijke verandering en de sleutel zijn

Nadere informatie

Informatiebrochure. versterkt het beste in mensen

Informatiebrochure. versterkt het beste in mensen Informatiebrochure versterkt het beste in mensen Bond zonder Naam bouwt aan een zorgzame samenleving Samenleven is voor Bond zonder Naam synoniem aan zorgen dat iedereen erbij hoort. Ook mensen met minder

Nadere informatie

FAQ Schenkingen en Legaten

FAQ Schenkingen en Legaten FAQ Schenkingen en Legaten SCHENKINGEN EN LEGATEN AAN DOMINIEK SAVIO Waarom kiezen voor Dominiek Savio voor een schenking of (duo)legaat? Dominiek Savio wil voor kinderen, jongeren en volwassenen met een

Nadere informatie

Uw testament en het duolegaat

Uw testament en het duolegaat Uw testament en het duolegaat Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Zij bestaan de mensen die buitenspel staan in het samenleven. In hun ogen lees je de vraag: Wie zeg je dat ik ben? Wat denk jij van mij? Ben

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio

Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio I. Legaten en grotere giften U mag vrij bepalen aan wie uw nalatenschap toekomt. De enige beperking is het voorbehouden erfdeel dat alleszins

Nadere informatie

Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen?

Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen? OCMW Geraardsbergen Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen? Bent u begaan met de maatschappij? Zeker en vast! Heeft u er al eens aan gedacht om een gift

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

Krijtlijnen voor Bond zonder Naam

Krijtlijnen voor Bond zonder Naam Krijtlijnen voor Bond zonder Naam Het voorbije jaar dachten we grondig na waar we de komende vijf jaar met het socio-culturele werk binnen Bond zonder Naam op willen inzetten. We luisterden daarvoor naar

Nadere informatie

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst!

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst! En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst! Via een legaat kan u zowel uw dierbaren als kinderen die er helemaal alleen voor staan iets moois nalaten.

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg.

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Hoe het begon? Clemensactie in actie in Congo Vlaamse redemptoristen hebben jaren het beste van zichzelf gegeven als missionarissen

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Uw testament kan jongeren kansen geven!

Uw testament kan jongeren kansen geven! Uw testament kan jongeren kansen geven! Onze prioriteit gaat naar de doelloze, verlaten en bedreigde jeugd. Don Bosco Goede vrienden van Don Bosco, Op de één of andere manier voelt u zich verbonden met

Nadere informatie

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW Samen bruggen bouwen Het manifest: de basis van en voor SDW Inhoud Samen bruggen bouwen 10 4 6 De basis van en voor SDW Waarom bestaat SDW? 8 Waar willen we naar toe? Van waaruit handelen wij? Onze belofte

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk en PAB

Vrijwilligerswerk en PAB Vrijwilligerswerk en PAB Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben over hun leven,zodat

Nadere informatie

Word vriend(-in) van de CLEMENSPOORT

Word vriend(-in) van de CLEMENSPOORT Word vriend(-in) van de CLEMENSPOORT WAT Als vriend(-in) van de Clemenspoort ben je een medebouwer aan ons nieuwe leef-, vormings- en inspiratieproject waarbij we in Gent een oase van rust, vriendschap

Nadere informatie

Wat willen we in Pegode VZW bereiken?

Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Niel, 15 november 2012 Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Doelstelling Pegode VZW zoals vermeld in de statuten: De vereniging heeft als doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk, de maatschappelijke

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen?

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen? Vrijwilligerswerk Wie kan er op jou rekenen? Alles over vrijwilligerswerk Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk tel. 03 218 59 01 www.vrijwilligersweb.be www.vrijwilligerswetgeving.be Provinciale Steunpunten

Nadere informatie

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour?

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? FAQ BIKETOUR 2015 1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? 2. Hoe kan ik mijn profielpagina delen met anderen? 3. Hoe kan ik mijn profielfoto wijzigen? 4. Hoe kan ik de naam

Nadere informatie

Wanneer? Wie? Contactpersoon

Wanneer? Wie? Contactpersoon Doelstellingen armoedeforum Het biedt een overlegplatform aan partners die werken rond armoede. Het coördineert de verschillende verenigingen en diensten die aan armoedebestrijding werken. Het vormt een

Nadere informatie

Informatie over geef om schenken en nalaten. het nationale ballet

Informatie over geef om schenken en nalaten. het nationale ballet Informatie over geef om schenken en nalaten het nationale ballet ballet van wereldklasse Het Nationale Ballet is trots op zijn vooraanstaande plaats in het Nederlandse culturele leven. Het gezelschap behoort

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon Foto: Plan / Denis Closon Zet je in als vrijwilliger voor Plan België Foto: Plan / Daniel Silva het Plan Zet je in als vrijwilliger voor Plan België en verander de toekomst van kinderen en hun gemeenschap

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE Beste Welzijnsschakel, Jullie lokaal engagement is erg betekenisvol. Het geeft erkenning aan mensen en schept kansen op betere leefomstandigheden. Jullie

Nadere informatie

Word nu lid van de Stomavereniging

Word nu lid van de Stomavereniging Word nu lid van de Stomavereniging sterker met stoma door jouw ervaring te delen Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Elke De stomazorgwijzer heeft mij inzicht gegeven in de kwaliteit van de stomazorg

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK IN ATLAS onthaalbrochure

VRIJWILLIGERSWERK IN ATLAS onthaalbrochure VRIJWILLIGERSWERK IN ATLAS onthaalbrochure Welkom bij Atlas! Dank je wel voor je interesse in Atlas. In deze brochure vind je praktische informatie over onze organisatie en je werk als vrijwilliger: Wie

Nadere informatie

ALLE PRAKTISCHE INFO OVER OVERSCHRIJVINGEN EN FISCALE ATTESTEN

ALLE PRAKTISCHE INFO OVER OVERSCHRIJVINGEN EN FISCALE ATTESTEN IN DEZE GIDS: ALLE PRAKTISCHE INFO OVER OVERSCHRIJVINGEN EN FISCALE ATTESTEN WOORD VOORAF Je zet mee je schouders onder Music For Life 2011. Dat is goed nieuws voor de 1,5 miljoen kinderen die jaarlijks

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk. in samenwerking met

Brochure vrijwilligerswerk. in samenwerking met Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PAB en PGB p.3 Wetgeving rond vrijwilligerswerk p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

De krachtgerichte methodiek

De krachtgerichte methodiek Het Centrum Voor Dienstverlening is u graag van dienst met: De krachtgerichte methodiek Informatie voor samenwerkingspartners van het CVD Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Centrum Voor Dienstverlening

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk en PAB

Vrijwilligerswerk en PAB Vrijwilligerswerk en PAB Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben over hun leven,zodat

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN

TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN Het Handvest succesvol vrijwilligen is opgevat als een handig en visueel aantrekkelijke tool. Het moet organisaties toelaten zich te profileren als vrijwilligersorganisatie(-dienst

Nadere informatie

HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN!

HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN! HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN! Een overzicht van onze afdelingen: Antwerpen CKG Het Open Poortje

Nadere informatie

Nalaten uw visie, onze toekomst

Nalaten uw visie, onze toekomst Nalaten uw visie, onze toekomst Zelfstandig leven met een visuele beperking Blind of slechtziend door het leven gaan, het overkomt steeds meer mensen. Dit komt onder meer door de vergrijzing en ziektes

Nadere informatie

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom?

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Ga door met mijn strijd. Amyotrofische Laterale Sclerose. www.als.nl. Informatie over ALS, het ALS Centrum en Stichting ALS Nederland

Ga door met mijn strijd. Amyotrofische Laterale Sclerose. www.als.nl. Informatie over ALS, het ALS Centrum en Stichting ALS Nederland Ga door met mijn strijd Amyotrofische Laterale Sclerose Informatie over ALS, het ALS Centrum en Stichting ALS Nederland www.als.nl Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuw-spierziekte waarbij

Nadere informatie

Als vrijwilliger aan de slag?

Als vrijwilliger aan de slag? Als vrijwilliger aan de slag? Dit kan, samen met (Samen Op Stap) Beste vrijwilliger, Eerst en vooral bedankt om als vrijwilliger aan de slag te willen gaan. Vrijwilligers maken echt wel het verschil!!

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

dat organisaties als Sharia4Belgium en steekpartijen in metrostations die vooroordelen in de hand werken.

dat organisaties als Sharia4Belgium en steekpartijen in metrostations die vooroordelen in de hand werken. 1 Toespraak door viceminister-president en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Geert BOURGEOIS Bezoek aan de Al Fath Moskee Gent, 16 juni 2012

Nadere informatie

Sponsordossier Vakantiekampen

Sponsordossier Vakantiekampen Sponsordossier contact Rodekruisvakanties vzw Sofie Vehent Motstraat 40 2800 Mechelen 015/44 35 11 rodekruisvakanties@rodekruis.be Armoede Wie arm is, heeft het financieel moeilijker dan anderen en leeft

Nadere informatie

Voordelen voor vrienden

Voordelen voor vrienden Voordelen voor vrienden U ontvangt gratis ons kwartaalblad de Antoni (met daarin verhalen van patiënten en medewerkers van het, fondsenwervingsacties en Vriendennieuws). U wordt uitgenodigd voor de jaarlijkse

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten

nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten De nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten Aan uw testament werken is niet altijd gemakkelijk. Het is echter voor ieder van u de enige manier om te garanderen dat uw wensen perfect gerespecteerd

Nadere informatie

Informatie over schenken aan de Haastrechtse Kring

Informatie over schenken aan de Haastrechtse Kring Informatie over schenken aan de Haastrechtse Kring ANBI en belastingvoordeel Stichting De Haastrechtse Kring Stichting Voor Culturele Belangen is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent

Nadere informatie

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk Dat hoort bij het leven. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal

Nadere informatie

slim aan de slag de vrijwilligerswet in een handomdraai klapboekje_def2.indd 1 18/06/2009 15:07:45

slim aan de slag de vrijwilligerswet in een handomdraai klapboekje_def2.indd 1 18/06/2009 15:07:45 slim aan de slag de vrijwilligerswet in een handomdraai klapboekje_def2.indd 1 18/06/2009 15:07:45 klapboekje_def2.indd 2 18/06/2009 15:07:45 Hallo vrijwilliger, Al van de vrijwilligerswet gehoord? Roept

Nadere informatie

Mensen in Nood - Geel

Mensen in Nood - Geel Mensen in Nood - Geel M.I.N. Geel staat voor Mensen in Nood die in Geel wonen. Het is een V.Z.W, die opgericht werd in 1991. Momenteel zijn er twaalf vrijwilligers. Het doel van de vereniging is om mensen

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

Welkom. BOS+ Fondsenwerving door kleine organisaties

Welkom. BOS+ Fondsenwerving door kleine organisaties Welkom BOS+ Fondsenwerving door kleine organisaties = + het samenwerkingsverband tussen BOS+ Vlaanderen vzw en BOS+ tropen vzw: - BOS+ tropen: Vlaanderen: - Bosbehoud Duurzaam multifunctioneel Bosbeheer

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB/PAB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

Vrijwilligers en PAB

Vrijwilligers en PAB Vrijwilligers en PAB 1 Inhoud 1. Vrijwilligerswerk: wat en voor wie?... 3 1.1 Wat is vrijwilligerswerk?... 3 1.2 Wat mag een vrijwilliger doen?... 4 1.3 Wie kan vrijwillige assistent worden?... 4 2. Vrijwillige

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels. Aanvraag kraamgeld

Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels. Aanvraag kraamgeld Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels Afzender DIBISS P.B 17 Sint-Agatha-Berchem-Schweitzer BE-182 Sint-Agatha-Berchem dienst GEZINSPRESTATIES rekeningnummer BE91 96 149 1276 kantoor verzendingsdatum

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. middelares en koningin IBAN: BE BIC: BPOTBEB1

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. middelares en koningin IBAN: BE BIC: BPOTBEB1 Steunfondsbrochure Enkele wenken voor wie een legaat wil toekennen aan Middelares en Koningin steunfonds voor middelares en koningin IBAN: BE12 0000 4099 1792 BIC: BPOTBEB1 Middelares en Koningin Diestsevest

Nadere informatie

Informatienota voor vrijwilligers

Informatienota voor vrijwilligers Vormingplus Citizenne VZW Steenkoolkaai 9, 1000 Brussel Tel : 02/203 08 00 info@citizenne.be Ondernemingsnummer : BE0860.442.953 Doelstelling van de organisatie Informatienota voor vrijwilligers Vormingplus

Nadere informatie

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?!

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Het Netwerk tegen Armoede nodigt u uit op de DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Op donderdag 6 november 2014 Antwerpen-Berchem, Huis van de Sport DIALOOGDAG Wanneer: donderdag 6 november 2014 Waar:

Nadere informatie

Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift

Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift Steunt u uw plaatselijke gemeente met een kerkelijke bijdrage, bijvoorbeeld via Kerkbalans? Geeft u uw diaconie geregeld een gift?

Nadere informatie

Steun het Helen Dowling Instituut Help kankerpatiënten en hun naasten

Steun het Helen Dowling Instituut Help kankerpatiënten en hun naasten Steun het Helen Dowling Instituut Help kankerpatiënten en hun naasten Het HDI hielp mij en mijn gezin om te gaan met de ziekte. Want kanker heb je niet alleen. Monique Het Helen Dowling Instituut Kanker

Nadere informatie

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015)

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) Woonzorgcentrum Leiehome is een woonplaats met ruime verzorgingsmogelijkheden voor ouderen. Wij verlenen een deskundige en actuele zorg op maat.

Nadere informatie

Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie... 2 Materiaal... 2 Veel

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Personal Branding voor Ingenieurs

Personal Branding voor Ingenieurs Personal Branding voor Ingenieurs 8 juni 2012 Lustrumsymposium Jullie doelen - succesvolle loopbaan - een baan vinden - de allerbeste zijn? - Saskia Slotboom 2012 2 Personal Branding Tools en praktische

Nadere informatie

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze Inspireren, Leren & Werken Werken aan een nieuwe werkwijze WIE, WAT, WAAR? BOOTCAMP JEUGDWERK 2014 BLZ 4 DAG 4 DONDERDAG 4 SEPTEMBER BLZ 8 DAG 1 MAANDAG 1 SEPTEMBER BLZ 5 DAG 5 VRIJDAG 5 SEPTEMBER BLZ

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil. Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven

Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil. Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven Palliatieve zorg Palliatieve zorg is een intensieve, persoonlijke zorg voor zieken in hun laatste levensfase als er

Nadere informatie

Motiveren en werven van vrijwilligers voor de kring. Dr. Klara Ampe, voorzitter Vlaamse kamer Federale Raad voor Huisartsenkringen

Motiveren en werven van vrijwilligers voor de kring. Dr. Klara Ampe, voorzitter Vlaamse kamer Federale Raad voor Huisartsenkringen Motiveren en werven van vrijwilligers voor de kring Dr. Klara Ampe, voorzitter Vlaamse kamer Federale Raad voor Huisartsenkringen vandaag Zicht op de bouwstenen van een duurzame motivatie Nieuwe (chinese)

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

Soorten gezinnen. 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst. Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6

Soorten gezinnen. 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst. Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 Soorten gezinnen 1. Thema: Diversiteit 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst 3. Doelgroep Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 4. Duur: 50 min. 5. Doelen Eindtermen Wereldoriëntatie:

Nadere informatie

Voorproefje. Bijstandsvrouwen presenteren hun tips aan Sociale Diensten. Werken met vrouwelijke waarden. Zeg jij ook Ja, ik wil?

Voorproefje. Bijstandsvrouwen presenteren hun tips aan Sociale Diensten. Werken met vrouwelijke waarden. Zeg jij ook Ja, ik wil? Voorproefje Bijstandsvrouwen presenteren hun tips aan Sociale Diensten Werken met vrouwelijke waarden. Zeg jij ook Ja, ik wil? Kalender 2015 Vrouwelijke eigenschappen als ontvankelijkheid, luisteren, stilte,

Nadere informatie

de vrijwilligers verzekeren?

de vrijwilligers verzekeren? de vrijwilligers verzekeren? Dit kan, samen met (Samen Op Stap) SOS Vrijwilligers INHOUDSTAFEL Inschrijven bij SOS Vrijwilligers Kostprijs De vrijwilliger betalen Hoe worden onkosten geregistreerd Wat

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk en PAB / PGB HANDLEIDING VOOR BUDGETHOUDERS DIE WERKEN MET VRIJWILLIGE ASSISTENTEN

Vrijwilligerswerk en PAB / PGB HANDLEIDING VOOR BUDGETHOUDERS DIE WERKEN MET VRIJWILLIGE ASSISTENTEN Vrijwilligerswerk en PAB / PGB HANDLEIDING VOOR BUDGETHOUDERS DIE WERKEN MET VRIJWILLIGE ASSISTENTEN Laatst aangepast: 28/08/2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Vrijwilligerswerk: wat en voor wie?...

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Maatschappelijke kwetsbaarheid. Deskundige en onafhankelijke ondersteuning. Gemeenschappelijke problemen

Maatschappelijke kwetsbaarheid. Deskundige en onafhankelijke ondersteuning. Gemeenschappelijke problemen M I S S I E 'Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden.' Mensen hebben recht op werk, sociale bescherming, behoorlijke huisvesting, een gezond leefmilieu, op culturele en maatschappelijke ontplooiing.

Nadere informatie

En als we de crisis nu eens gewoon negeren? Word FUN-COMPANY en WERK mee aan een positief België!

En als we de crisis nu eens gewoon negeren? Word FUN-COMPANY en WERK mee aan een positief België! En als we de crisis nu eens gewoon negeren? Word FUN-COMPANY en WERK mee aan een positief België! Omdat we het waard zijn Dankzij de Belgische bedrijven en hun werknemers bestaat onze economie. Dankzij

Nadere informatie

Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod.

Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod. Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod. Kom en duw mee Beste begeleider, Deze korte bezinning

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter?

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Emerge Kinder Fonds in uw testament Zo mooi geschapen, is onze aarde helaas lang niet overal leefbaar. Er zijn mensen in nood. Op de vlucht voor oorlog

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Elke dag zo goed mogelijk.

Elke dag zo goed mogelijk. Elke dag zo goed mogelijk. Iedereen wil genieten, ontspannen en ontwikkelen. Op z n eigen wijze en binnen z n eigen mogelijkheden. Voor mensen met een verstandelijke beperking en een intensieve zorgvraag

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie