Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie Oktober 2011 Een bijzonder seizoen Beste florist, Een bijzonder seizoen loopt ten einde, in ieder geval voor wat betreft de weersomstandigheden. Je zal je het voorjaar vast nog herinneren: een van de warmste, zonnigste en droogste sinds de regelmatige weerwaarnemingen in En dat merkten we ook aan de flora en vegetatie in Midden-Brabant. Veel soorten begonnen eerder te groeien, de bloei kwam een aantal weken eerder dan gemiddeld en sommige vegetaties droogden zodanig uit dat het leek of er zich een Mediterrane zomerstop zou voordoen. De zomermaanden zorgden echter voor een heel ander beeld, met overvloedige regen en weinig zon. Vegetaties begonnen zich wat te herstellen en naar het einde van de zomer toe leken veel plantensoorten aan een tweede bloei toe te zijn. We hopen dat de regen van de zomer je niet heeft tegengehouden om de natuur in te trekken en streeplijsten in te vullen en we kijken uit naar de resultaten. Wellicht kan je bijzondere waarnemingen met ons delen tijdens de districtsbijeenkomst op 8 november. Hopelijk tot dan! Voor nu alvast veel leesplezier met deze nieuwsbrief. Ben, Jacques en Ronald Weiland met Fluitekruid (foto: Ben Delbaere) Het nieuwe strepen Aangestuurd door het Landelijk bureau van Floron hebben we je deze zomer uitgenodigd om mee te doen met het experiment het nieuwe strepen. Het doel hiervan was om na te gaan wat de trefkans is om typische soorten te vinden in een geselecteerd habitat (de heide) tijdens een kort eenmalig bezoek. Hiertoe had Floron een protocol opgesteld, wat onder andere inhield dat de testhokken minimaal door twee personen onafhankelijk van elkaar gestreept moesten worden.

2 In ons District bevonden zich drie geselecteerde km-hokken voor dit experiment. En we zijn erin geslaagd om ze alle drie door minstens twee verschillende floristen te laten inventariseren. Goed werk! Op de analyse van dit experiment door het Landelijk Bureau is het nog even wachten, maar we kunnen al wel verklappen dat van de zes typische soorten die in deze methode opgespoord moesten worden er vier werden aangetroffen: Stekelbrem, Liggende vleugeltjesbloem, Borstelgras en Kruipbrem. Klein warkruid en Liggend walstro werden bij deze tellingen niet teruggevonden. In het totaal werden in de drie heidegebieden samen door vier waarnemers 76 soorten aangetroffen. Kruipbrem (Genista pilosa) (foto: Saxifraga/Jan van der Straaten) Belangrijkste waarnemingen van 2011 Bij het opstellen van deze nieuwsbrief werden nog geen streeplijsten ingediend dus kunnen we je ook nog niet melden of daar iets bijzonders tussen zat. Hieronder vind je een greep uit de zeldzaamste waarnemingen die doorgegeven zijn via waarneming.nl. Mogelijk is niet alles hiervan al gevalideerd. Soort Gebied Waarnemer Dennenwolfsklauw (Huperzia selago) Drijvende egelskop (Sparganium angustifolium) Geel viltkruid (Filago lutescens) Waalwijk Zuidewijn Gastel Stevensbeek Lactariabossen Kees Hoevenaar, Peter Meininger, Ed Michels Sjef Lamers Marcel Bolten, Jan-Jaap Spaargaren Gele zegge (Carex flava) Waalwijk Labbegat Peter Meininger Geschubde mannetjesvaren (Dryopteris affinis) Hilvarenbeek Roovertse Heide en Bossen Maarten Mandos Gifsla (Lactuca virosa) Tilburg Centrum Frank Gijselhart Kartuizer anjer (Dianthus carthusianorum) Breda Nieuw Wolfslaar; Brabantse Biesbosch - Biesboschmuseum Marcel Baartmans; Theo Muusse, Ton Denters, André Goedhart

3 Soort Gebied Waarnemer Karwijselie (Selinum carvifolia) Kleine bergsteentijm (Clinopodium calamintha) Kleine kattenstaart (Lythrum hyssopifolia) Kromhals-amsinckia (Amsinckia lycopsoides) Oranje springzaad (Impatiens capensis) Slanke wikke (Vicia tetrasperma subsp. gracilis) Vallisneria (Vallisneria spiralis) Baarle-Nassau Merkske Kromme Hoek Cuijk De Beijerd; Breda Boeimeer- West; Tilburg Huis ter Heide Brabantse Biesbosch - Noorder- en Zuidergat van de Visschen Dongen Woudrichem; Brabantsche Biesbosch Deeneplaatweg-Noord Brabantse Biesbosch Pannekoek Brabantsche Biesbosch Deeneplaatweg-Noord Vetblad (Pinguicula vulgaris) Tilburg Huis ter Heide Leikeven Johan van Laerhoven, Ed Michels Louis Geraets; Leon Lemire; Koos Werther Theo Muusse Rob Martens Theo Muusse Waterlepeltje (Ludwigia palustris) Waterlobelia (Lobelia dortmanna) Wilgzuring (Rumex salicifolius) Witte rapunzel (Phyteuma spicatum subsp. spicatum) Zachte hennepnetel (Galeopsis pubescens) Hilvarenbeek Houtakker broek Tilburg Huis ter Heide Leikeven Udenhout De Brand Ulvenhout Ulvenhoutsche Bosch; Breda Wolfslaar; Chaam Landgoed Valkenberg Baarle-Nassau Eikelenbosch Ron Schippers Joyce Collaris, C Vaessen Ed Michels Kartuizer anjer (foto: Saxifraga/Rutger Barendse)

4 Districtsbijeenkomst 2011 Zoals eerder aangekondigd willen we de (potentieel) actieve floristen uit ons District graag ontmoeten en in de gelegenheid stellen om mee te bepalen wat Floron voor hen kan betekenen in Midden-Brabant. Daarom houden we op 8 november een districtsbijeenkomst in het Natuurmuseum Brabant. Helaas is het ons dit keer niet gelukt om een excursie te koppelen aan deze bijeenkomst. Het Natuurmuseum heeft de Luifelzaal aangeboden en we hebben een boeiende lezing over de flora van de Langstraat. Het programma van deze avond: 19:30 Inloop met koffie/thee 20:00 Start en voorstellingsronde Toelichting over Floron door Wout van der Slikke (Landelijk Bureau Floron) Wensen en ideeën van de floristen: wat verlang je van Floron, hoe en wat kan je zelf bijdragen, wat zou je liever anders zien? 21:00 Inleiding door Ad Wagemakers: De Langstraat een bijzonder natuurgebied. Flora en vegetatie, met bijzondere aandacht voor grassen, zeggen en russen 21:45 Uitwisselen van weetjes en bijzondere waarnemingen. Neem gerust herbariummateriaal of foto s mee. 22:15 Afsluiting 22:30 Natuurmuseum gaat dicht Blaaszegge (foto: Ben Delbaere) Het Natuurmuseum ligt vlak bij het Centraal Station van Tilburg. Parkeren kan voor de deur (duur) of in de Knegtel parkeergarage of kom met trein of fiets:

5 Teunisbloemenprobleempjes Als ik voor Floron kilometerblokken onderzoek, neem ik eigenlijk altijd stadsblokken in Tilburg. Vrijwel iedereen wil de stad uit om planten te kijken, terwijl ik juist het stedelijk gebied heel interessant vind. In de stad kom je nogal wat teunisbloemen tegen. Tot een paar jaar geleden stonden er in de 22 e druk van de Heukels Flora van Nederland drie soorten Teunisbloem: Grote teunisbloem, Oenothera erythrosepala (huidige naam O. glazioviana) Middelste teunisbloem, Oenothera biennis Kleine teunisbloem, Oenothera parviflora (huidige naam O. oakesiana) De grootte van de bloemen is een van de belangrijke determinatiekenmerken. De afgelopen jaren zag ik regelmatig teunisbloemen met heel kleine bloemen. Deze kwamen overeen met die van de Kleine teunisbloem. Alleen klopten de overige kenmerken niet. De planten waren fors en stonden rechtop. Ook de bloeiwijzen waren niet weggebogen of teruggekromd, wat ik me wel kon herinneren van de planten die ik weleens in de duinen had gezien. Gelukkig is dit probleem opgelost in de 23 e druk van de Heukels. De Kleine teunisbloem wordt daarin nu Duinteunisbloem genoemd. Mijn nieuwe teunisbloem staat er ook in en blijkt de Zandteunisbloem (O. deflexa) te zijn. In de flora wordt beschreven dat de verspreiding onvoldoende bekend is en dat hij waarschijnlijk niet zeldzaam is in de zuidelijke helft van het land. In Tilburg is het inderdaad geen zeldzame verschijning en is hier algemener dan de Middelste teunisbloem. Maar dit jaar worstel ik weer met een nieuw probleem. Op twee plaatsen vond ik planten van de teunisbloem die Onbekende teunisbloem (foto: Rob Vereijken) wat betreft de grootte van de bloemen tussen die van de Middelste en de Zandteunisbloem in staan. Nu leef ik met de vraag of dit een kruising tussen beide soorten is of dat het weer een andere soort is.

6 Mogelijk dat andere floristen deze verschijningsvorm ook gevonden hebben. Wie kan helpen dit mysterie op te lossen? Rob Vereijken, Pironstraat 7, 5041 GJ Tilburg , Dongevallei Welke florist wil in 2012 een of twee dagdelen samen met Guido Stooker planten inventariseren in de Dongevallei ten westen van Tilburg? Met name personen die goed thuis zijn in waterplanten, wieren en algen zijn welkom. Interesse? Contacteer Guido via Kalender 8 november: Districtsbijeenkomst D23, Natuurmuseum Brabant 17 december: landelijke lezingen- en ontmoetingsdag Floron in Naturalis, Leiden 8-15 juni 2012: districtsoverschrijdend Floron kampeerweekend D18-D23, Lage Zwaluwe. Inschrijven voor 1 mei Details op Landelijk nieuws van Floron Directeur Wouter van Eck is per 1 oktober gestopt bij Floron, na twee jaar directeur geweest te zijn. Frank Saris, voormalig directeur van Sovon, neemt de rol van interim directeur op zich. Frank heeft een grote ervaring met het leiden van een organisatie als Floron en heeft eerder succesvol de rol van interim directeur vervuld bij de Stichting Bargerveen. Hij is beschikbaar voor 2 dagen per week, ingaande 1 november a.s. Zijn taak zal zijn om al het nodige te doen om Floron op het goede spoor te brengen en vervolgens het bestuur te helpen een nieuwe directeur te benoemen. Eind november/begin december verschijnt het nieuwe nummer van FLORONnieuws. B(l)oeiend! Klein warkruid (Cuscuta epithymum (L.) L.) is een van de typische soorten die door Floron geselecteerd zijn voor het project het nieuwe strepen. Vanwege zijn voorkeur voor voedselarme, droge en lichte grond en parasiterende levenswijze op met name Struikheide (Calluna vulgaris) komt de soort veelal in de droge heiden in pleistocene streken voor. Of beter gezegd, kwam. De soort is namelijk in de 20 e eeuw sterk in verspreiding achteruitgegaan. De soort staat dan ook op de Rode Lijst als kwetsbaar. Een mogelijke reden hiervoor wordt gezien in de vergrassing en veroudering van de heide. Klein warkruid heeft namelijk een voorkeur voor jonge heide, zoals die zich regenereert na plaggen of brand.

7 Ook in Noord-Brabant is de achteruitgang aanzienlijk. Volgens de Atlas van Joost Cools (1989) is het aantal uurhokken met waarnemingen meer dan gehalveerd ten opzichte van voor de jaren 50 (van 120 naar 47 uurhokken). In District 23 wordt deze eenjarige uit de Windefamilie nog met name gevonden op de Regte Heide bij Goirle, de Roovertse Heide bij Hilvarenbeek, en Huis ter Heide bij Tilburg. Klein warkruid (of warkruiden in het algemeen) worden ook duivelsnaaigaren genoemd, vermoedelijk vanwege de wijnrode kleur, het woekerende karakter en de gelijkenis met naaigaren. Klein warkruid (foto: Saxifraga/Willem van Kruijsbergen) District 23 Noord-Brabant Baronie Contact: Ben Delbaere, Kreitenmolenstraat 86, 5071 BH Udenhout, ,

Nieuwsbrief FLORON District 23 Noord-Brabant Baronie

Nieuwsbrief FLORON District 23 Noord-Brabant Baronie Nieuwsbrief FLORON District 23 Noord-Brabant Baronie Oktober 2012 Districtbijeenkomst 2012 Net als vorig jaar houden we een bijeenkomst voor alle D23 FLORON-floristen en andere geïnteresseerden in de wilde

Nadere informatie

Orchideeën in Almere Namens de Projectgroep Rode Lijst en de Werkgroep Europese Orchideeën

Orchideeën in Almere Namens de Projectgroep Rode Lijst en de Werkgroep Europese Orchideeën Orchideeën in Almere Namens de Projectgroep Rode Lijst en de Werkgroep Europese Orchideeën Hans Vosman, project.rodelijst@hccnet.nl www.natuurspoor.nl Inleiding 1. Projectgroep Rode Lijst 2. Werkgroep

Nadere informatie

Wat zijn springzaden? Springzaden in Nederland en Noord-Brabant Gevolgen uitheemse springzaden Bestrijding en monitoring Wat kan jij doen?

Wat zijn springzaden? Springzaden in Nederland en Noord-Brabant Gevolgen uitheemse springzaden Bestrijding en monitoring Wat kan jij doen? Joop Foto: Verburg Piet Bremer Wat zijn springzaden? Springzaden in Nederland en Noord-Brabant Gevolgen uitheemse springzaden Bestrijding en monitoring Wat kan jij doen? Thomas Meyer Eenjarige planten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie

Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie December 2014 Winter Beste florist, Het is tweede helft december. Het afgelopen seizoen is nagenoeg afgerond en de resultaten staan op papier. In deze

Nadere informatie

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5.

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5. Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4 In dit nummer: Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3 ALV en AVA 4 DVD Goed Te Doen 5 Oproepen 6 Colofon 7-8 Pagina 2 Beste leden, Op het moment van het schrijven

Nadere informatie

Het Nieuwe Strepen op zijn Drents. Bloemrijke akker, bij Zuidvelde, juli 2013

Het Nieuwe Strepen op zijn Drents. Bloemrijke akker, bij Zuidvelde, juli 2013 Het Nieuwe Strepen op zijn Drents Bloemrijke akker, bij Zuidvelde, juli 2013 Floronproject Het Nieuwe Strepen Wat is er nieuw aan? Voordelen t.o.v. het oude strepen Waarom dubbel strepen? Eerste resultaten

Nadere informatie

hoofdjes, dat langer is dan deze (Rijksherbarium, Leiden) Bij het gereedmaken van het verspreidingskaartje van Filago pyramidata L.

hoofdjes, dat langer is dan deze (Rijksherbarium, Leiden) Bij het gereedmaken van het verspreidingskaartje van Filago pyramidata L. De Filago vulgaris-groep in Nederland door F. Adema (Rijksherbarium, Leiden) Bij het gereedmaken van het verspreidingskaartje van Filago pyramidata L. voor de Atlas van de Nederlandse Flora (MENNEMA, 1976)

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Floron Hollands Duin. 7 april 2018 Heimanshof, Hoofddorp

Floron Hollands Duin. 7 april 2018 Heimanshof, Hoofddorp Floron Hollands Duin 7 april 2018 Heimanshof, Hoofddorp Hebben jullie er zin in? Programma - Opening - Verslag 2017 - Het Nieuwe Strepen - Het Klassieke Strepen Pauze - Monitoring oeverplanten - Mijn Berm

Nadere informatie

Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie

Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie April 2015 Voorjaar Beste florist, Het voorjaar is weer aangebroken. Het is begin april. We staan te popelen om naar buiten te gaan. In deze Nieuwsbrief

Nadere informatie

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km BERGVENNEN ROUTE 2,3 km Tegen de Duitse grens, in Noordoost Twente, ligt natuurgebied de Bergvennen. Een weids, glooiend landschap met zeven vennen, droge en natte heide, schrale hooilanden en bos. De

Nadere informatie

Mandelanden, juni e WFD medewerkersdag 28 februari 2015 De Meent, Zuidlaren

Mandelanden, juni e WFD medewerkersdag 28 februari 2015 De Meent, Zuidlaren Mandelanden, juni 2014 12e WFD medewerkersdag 28 februari 2015 De Meent, Zuidlaren Voor 2015 weer een waarderingssubsidie van 1000! Met dank aan.. en onze penningmeester Vijf goed bezochte excursies: -Drentse

Nadere informatie

Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora

Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora Herbariummateriaal verzamelen nog van deze tijd?! Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora Leni.Duistermaat@naturalis.nl Nederland kent een lange traditie van het inventariseren

Nadere informatie

Warkruid (Cuscuta) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten

Warkruid (Cuscuta) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten Warkruid (Cuscuta) ALGEMENE SLEUTEL Stempels lang en smal Kelk wijd klokvormig; slippen los om de kroon Kelk minder wijd; slippen tegen kroon Stijl + stempel & kroonschubben > vruchtbeginsel; schubben

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Mascha Pijnenborg. Strandrace Scheveningen. Test Sport Assistance Breda. December 2011

Nieuwsbrief. Mascha Pijnenborg. Strandrace Scheveningen. Test Sport Assistance Breda. December 2011 Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg December 2011 Strandrace Scheveningen Sinds jaren rijd ik samen met ons pap de Rabo Beachchallenge, een strandrace met start en finish in Scheveningen. Vorig jaar stond ik

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

Nieuwsflits District 11 2016-01 28 maart

Nieuwsflits District 11 2016-01 28 maart Nieuwsflits District 11 2016-01 28 maart Contact: Patrick Lansing Waterhoenlaan 65 370 GW Zeist 030-6933646 baard1@hetnet.nl Wat later dan de bedoeling was, maar nu dan toch eindelijk weer een Nieuwsflits.

Nadere informatie

Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht

Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht Op zaterdag 28 mei 2011 is er vanuit RAVON Utrecht een excursie georganiseerd naar het Kombos te Maarsbergen. Het doel van de excursie was om deelnemers

Nadere informatie

La vita è bella! Het leven is mooi

La vita è bella! Het leven is mooi La vita è bella! Het leven is mooi Hier zien jullie een aantal foto s van vrienden en activiteiten die ik met vrienden heb gedaan. Links bovenin: Bezoeken van een AS Roma voetbalwedstrijd met collega s

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2015

Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Jaargang 22, nummer 6 In dit nummer: Van het bestuur 3 Cursus samen sterk 4 Van alles wat 5 Interactieve avond: Ik zie ik zie. 6 Congres autminds 7 Deelname

Nadere informatie

Fauna in de PAS. Hoe kunnen we effecten van N-depositie op Diersoorten mitigeren? Marijn Nijssen Stichting Bargerveen

Fauna in de PAS. Hoe kunnen we effecten van N-depositie op Diersoorten mitigeren? Marijn Nijssen Stichting Bargerveen Fauna in de PAS Hoe kunnen we effecten van N-depositie op Diersoorten mitigeren? Marijn Nijssen Stichting Bargerveen De Programatische Aanpak Stikstof Natuurdoelen en economische ontwikkelingsruimte 1600

Nadere informatie

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Eindevaluatie Riga 2011 Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Inhoud Inleiding... 3 Wat voor cijfer geef je de Riga reis?... 4 Wat was je voornaamste reden om naar Riga te gaan?... 4 Hoe heb je de heenreis

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 April 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Hallo allemaal, De redactie van de nieuwsbrief wil jullie allemaal een goed, gezond en sportief 2013 wensen. We verwachten dat al jullie goede voornemens uit

Nadere informatie

D R U P P E L S G E W I J S

D R U P P E L S G E W I J S B a s i s s c h o o l D e R e g e n b o o g s e p t e m b e r 1 5 D R U P P E L S G E W I J S 1 5 m e i 2 0 1 1 KALENDER 07-09 hoofdluiscontrole 07-09 informatieavond groep 7 08-09 informatieavond groep

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN Nr.18, september 2013 BERICHT VAN DE ADMINISTRATIE PATIËNTENKRING Het bankrekeningnummer voor het overmaken van uw ledenbijdrage is: 38 32 533 ten name van Patiëntenkring

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

Inventarisatie juveniele Ransuilen. Loonse en Drunense Duinen 2014

Inventarisatie juveniele Ransuilen. Loonse en Drunense Duinen 2014 Inventarisatie juveniele Ransuilen Loonse en Drunense Duinen 2014 Inventariseerders: Bart van Beerendonk Annemieke Biesterbos Mieke Corsten Anita van Dooren Carla Heijnens Dennis Heijnens Christien Hermsen

Nadere informatie

Steenmeel als maatregel tegen verzuring in heide en bossen

Steenmeel als maatregel tegen verzuring in heide en bossen Steenmeel als maatregel tegen verzuring in heide en bossen Roland Bobbink, Leon van den Berg, Huig Bergsma, Henk Siepel, Joost Vogels, Evi Verbaarschot, Bas van de Riet & Maaike Weijters BIOGEOCHEMICAL

Nadere informatie

Brabantse bijen behoeven betere bescherming (beknopte beschouwing betreffende beheer & beleid) Tim Faasen

Brabantse bijen behoeven betere bescherming (beknopte beschouwing betreffende beheer & beleid) Tim Faasen Brabantse bijen behoeven betere bescherming (beknopte beschouwing betreffende beheer & beleid) Tim Faasen 1 Wilde bijen in Noord-Brabant 283 wilde soorten (81% van NL) 89 soorten dalend (31%); 64 soorten

Nadere informatie

4 &!5 2!5 %6#+,0+77$ $! 8!,&+ "

4 &!5 2!5 %6#+,0+77$ $! 8!,&+ " % & ) * + %% %, -%. / %0 %1 2,3 < = %+,3%+ " & 2 %6+,0+77 8,&+ " 9 : 9 9 9 2 , & " )*+ " % - B 30&.16&0+3 9 2 30&.%)+3+0 3.,,)&,6)% 30&++%+&03 C 30&++%+.11 - " / 7 *3.,,)&,6)%F 8 7 *30&++%63%0F 8 : 7

Nadere informatie

Notitie aanvullend onderzoek BIC te Eindhoven

Notitie aanvullend onderzoek BIC te Eindhoven Ecologica BV Rondven 22 6026 PX Maarheeze 0495-46 20 70 0495-46 20 79 info@ecologica.eu www.ecologica.eu Gemeente Eindhoven t.a.v. I. Schouten Postbus 90150 5600 RB Eindhoven Datum: 26 oktober 2015 Behandeld

Nadere informatie

Deelgebied Kalmthoutse Heide 2009 Biezenkuilen - Drielingvennen

Deelgebied Kalmthoutse Heide 2009 Biezenkuilen - Drielingvennen Klein warkruid Foto: Dré Vansteenvoort Planteninventarisatie Grenspark 2009 Deelgebied Kalmthoutse Heide 2009 Biezenkuilen - Drielingvennen Rapport planteninventarisatie aandachtssoorten Beleidsplan 2

Nadere informatie

Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen

Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen 1. Inleiding In het dichtbebouwde Vlaanderen zijn bermen overal te vinden. Meestal vervullen ze een vrij belangrijke ecologische rol,

Nadere informatie

TUNNISKE. Telekids Green Kids op bezoek

TUNNISKE. Telekids Green Kids op bezoek TUNNISKE Telekids Green Kids op bezoek Beste ouders en verzorgers, Jaargang 12 nummer 41 18-02-2014 We hebben inmiddels al van veel ouders complimenten ontvangen over de nieuwe website www.antschot.nl.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Club van 100

Nieuwsbrief Club van 100 Nieuwsbrief Club van 100 Nr.8 /april 2015 Initiatiefnemers Club van 100 Kees Ruyter Adrie Droste Peter Vissie Paul Schroder Henk van Briemen ================================================================

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Natuurwaardenkaart Voor het inventariseren van de natuurwaarden van Heemstede zijn in het rapport Natuurwaardenkaart van Heemstede Waardering van

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 46 Juni 2011. Beste,

NIEUWSBRIEF 46 Juni 2011. Beste, NIEUWSBRIEF 46 Juni 2011 Beste, Je hebt via www.atelierartisjok.be ingetekend op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief zal je wat meer wegwijs maken in diverse thema's rond planten en tuinarchitectuur. Suggesties

Nadere informatie

Validatie. Beste Atlastellers,

Validatie. Beste Atlastellers, Beste Atlastellers, de eerste periode van het tweede winterseizoen zit er net op en het verheugt me te zien dat er veel tellingen zijn ingevoerd! Het weer in dit seizoen is stukken beter geweest dan vorig

Nadere informatie

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Grafieken uitgedrukt in % Wat vond je van deze activiteit? Wat vond je het meest/minst leuke onderdeel van deze dag? Redenen meest/minst leuk: Workshop Meest Minst Super

Nadere informatie

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari CBS De Regenboog Mars 1 Postbus 285 9600AG Hoogezand 0598-321031 december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender

Nadere informatie

Evaluatie project webshop 2.0

Evaluatie project webshop 2.0 Evaluatie project webshop 2.0 Kim Krijt MM2A Kim Ik vind dat de productie erg goed is verlopen, wij hebben onderling geen problemen gehad. Ik vind dat er erg goed werk is geleverd. Als ik het vergelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

Vastgesteld in de Ledenvergadering van Activiteitenplan

Vastgesteld in de Ledenvergadering van Activiteitenplan Vastgesteld in de Ledenvergadering van 28-03-2013 Activiteitenplan 2013-2016 Voorwoord Voor u ligt het Activiteitenplan 2013-2016. In dit enplan borduren we voort op het ingezette beleid van 2012. De oproep

Nadere informatie

zeistlink Stemblog, inwoners stemmen op 3 maart!

zeistlink Stemblog, inwoners stemmen op 3 maart! Daan@Zeist Vetttt, de gemeente wil de overlast in de wijk aanpakken. Wie gaat er mee #gemeenteraadsverkiezingen in #Zeist. Op 3 maart a.s! mee! Ik wil meer groen in de wijk! BurgermeesterZeist@Carla Er

Nadere informatie

Grote vos Nymphalis polychloros

Grote vos Nymphalis polychloros Nymphalis polychloros Jan Goedbloed Soortbeschrijving De is een grote bruinrode vlinder, behorend tot de familie van de schoenlappers Nymphalidae waar ook, Atalanta, Dagpauwoog, Gehakkelde aurelia en Distelvlinder

Nadere informatie

A.P.A. Martens 2011513 Waalwijk 2011

A.P.A. Martens 2011513 Waalwijk 2011 [AFSTUDEREN BIJ BEDRIJF] Afstudeerrapportage Avans Communicatie Multimedia Design A.P.A. Martens Waalwijk 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inleiding 4 Beschrijving organisatie Gevolgde werkwijze Samenvatting

Nadere informatie

Preek 26jul2015, Opstandingskerk Tilburg - De zichtbare kerk. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Preek 26jul2015, Opstandingskerk Tilburg - De zichtbare kerk. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Preek 26jul2015, Opstandingskerk Tilburg - De zichtbare kerk Gemeente van onze Heer Jezus Christus, - Wat voor kerk wil je zijn? Wat vind je belangrijk als kerk? En waar wil je voor staan en je voor inzetten?

Nadere informatie

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012.

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. In totaal legden 42 mensen deze enquête af. Statistieken voor vraag 1 : Heb je dit schooljaar contact gehad met Kans? Ja 90.48% Nee 9.52% Statistieken

Nadere informatie

Nieuwsbrief community 3/4

Nieuwsbrief community 3/4 Nieuwsbrief community 3/4!" # "$% &'() * "" ) " " "+,- ". ". /0 "."1,- )!+23 +44 (* 5 6 Pagina 1 5 7 ' #8 '9 "" : 79 ; '9 ' )" ) & < # 04444% ) > ".8.'?. %." +44 (*!+@ 8 De allereerste keer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FLORON-FWT NR. 23, APRIL 2001

NIEUWSBRIEF FLORON-FWT NR. 23, APRIL 2001 NIEUWSBRIEF FLORON-FWT NR. 23, APRIL 2001 Het invullen van streeplijsten P.F. Stolwijk Jaarlijks komen er in het FLORON-district Twente gemiddeld ruim 34.000 waarnemingen binnen, een hoeveelheid waar we

Nadere informatie

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 W E I D E P R A A T Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 Van de redactie: Voor u ligt de vijfde uitgave van de Weidepraat 2014. Dit keer een compacte newsletter,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie

Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie April 2012 Editoriaal Wat een gekke winter was dit? Eerst bleef het erg zacht met amper vorst tot en met januari. Met de jaarwisseling stonden vele

Nadere informatie

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Bescherming Weidevogels Zuid-Holland 2018 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Dit jaarverslag is tot stand gekomen in samenwerking met 17 actieve weidevogelgroepen

Nadere informatie

Samenwerken aan een rijke flora. Bijen zijn NIET hot!!!!!! Bijen zijn van levensbelang!!!!!

Samenwerken aan een rijke flora. Bijen zijn NIET hot!!!!!! Bijen zijn van levensbelang!!!!! Samenwerken aan een rijke flora. Bijen zijn NIET hot!!!!!! Bijen zijn van levensbelang!!!!! Aat Rietveld. Ambassadeur groen van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. En nog zo wat z(t)aken. Voorzitter

Nadere informatie

En dat als je ccfl licht aanzet er binnen in de lamp een helboel gebeurt tot dat het licht eruit komt. Einde Max

En dat als je ccfl licht aanzet er binnen in de lamp een helboel gebeurt tot dat het licht eruit komt. Einde Max Licht is eigenlijk zichtbare warmte. Als iets heel warm word, gaat het licht geven. Vuur geeft bijvoorbeeld licht. En zo werkt het ook met een kaars. Het vlammetje word zo snel warm, dat het licht gaat

Nadere informatie

Ambassadors Club Nieuwsbrief #6

Ambassadors Club Nieuwsbrief #6 Ambassadors Club Nieuwsbrief #6 Beste leden, Onder andere in nieuwsbrief nummer zes: - Examenorganisatie World Travel Academy zoekt surveillanten / assessoren - Zomerstop 2013 - Stageproject Drieuit Creatief

Nadere informatie

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn;

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; 2010-2016. Op diverse plaatsen binnen de gemeente Borger-Odoorn zijn velden Krabbenscheer aangetroffen met daarbij populaties Groene glazenmaker.

Nadere informatie

Leefbaarheid: feiten in beeld Commerciële voorzieningen

Leefbaarheid: feiten in beeld Commerciële voorzieningen Leefbaarheid: feiten in beeld Commerciële voorzieningen Zoals u in de eerste uitgave van Leefbaarheid: feiten in beeld heeft kunnen lezen, valt de aanwezigheid van voorzieningen onder één van de thema

Nadere informatie

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl.

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl. Van de redactie Het is nu alweer een jaar geleden dat we zijn begonnen met deze nieuwsbrief. Er is in het afgelopen sportseizoen veel gebeurt. Veel nieuwe banden, slips en ook natuurlijk niet te vergeten

Nadere informatie

In deze Nieuwsflits: Paasviering

In deze Nieuwsflits: Paasviering schooljaar 2014-2015 aflevering 14 In deze Nieuwsflits: Paasviering Goede Vrijdag en Tweede Paasdag Studiemiddag dinsdag 21 april 2015 Koningsspelen Moestuinproject kleuters MR/Kwaliteitsgroep zoekt versterking

Nadere informatie

Korte mededeling. Geschubde mannetjesvaren in Nederland voor het eerst op een muur gevonden

Korte mededeling. Geschubde mannetjesvaren in Nederland voor het eerst op een muur gevonden Korte mededeling Geschubde mannetjesvaren in Nederland voor het eerst op een muur gevonden Raymond (R.J.W.M.) van der Ham (Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis (sectie Nationaal Herbarium Nederland)

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

SCHOOLKRANT GROEP 7 & 8

SCHOOLKRANT GROEP 7 & 8 SCHOOLKRANT GROEP 7 & 8 Spreekbeurt week: Kwade Hoek Jack en ik deden een spreekbeurt over De Kwade Hoek. We zijn begonnen met werken tijdens docu. Later kregen we te horen dat we hem op vrijdag 16 mei

Nadere informatie

Op Europees niveau is de soort in de periode 1980-2011 met 52% afgenomen, en ten opzichte van 1990 met 6%.

Op Europees niveau is de soort in de periode 1980-2011 met 52% afgenomen, en ten opzichte van 1990 met 6%. 1 De spreeuwenstand gaat vanaf eind jaren zeventig achteruit. Over de periode 1984-2012 is de broedpopulatie in Nederland zelfs met gemiddeld 4% per jaar afgenomen. Daardoor resteert momenteel minder dan

Nadere informatie

In deze Nieuwsflits: Terugblik Paasviering. Koningsspelen

In deze Nieuwsflits: Terugblik Paasviering. Koningsspelen schooljaar 2014-2015 aflevering 15 In deze Nieuwsflits: Terugblik Paasviering Koningsspelen Meivakantie Luizencontrole Vrije dagen mei Bieb gesloten Oudergesprekken mei Bericht van de OR Femke stelt zich

Nadere informatie

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1 Aug. 2013 Vanuit de directie Beste ouders en verzorgers, De kop is er af! Vol enthousiasme zijn we gestart. Hopelijk heeft u dat ook zo ervaren.. Een nieuw schooljaar, nieuwe kinderen, een nieuwe juf/meester

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Toelichting voor docenten bij het boek Cursus wilde planten

Toelichting voor docenten bij het boek Cursus wilde planten Toelichting voor docenten bij het boek Cursus wilde planten De cursus over wilde planten is een van de meest gegeven cursussen door IVN- en KNNVafdelingen. Hij wordt ook wel cursus Planten determineren

Nadere informatie

Sociaal programma. aandacht voor elk lid

Sociaal programma. aandacht voor elk lid Sociaal programma aandacht voor elk lid De ZLTO is een vereniging, een club van en voor boeren en tuinders en hun families. Ooit ontstaan als een beweging van boeren die elkaar hielpen en samen activiteiten

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015 Maandag 02 maart 2015

Schooljaar 2014-2015 Maandag 02 maart 2015 INFOOTJE NR. 12 Schooljaar 2014-2015 Maandag 02 maart 2015 Agenda Donderdag 5 maart Inleveren strookje oudergesprekken Maandag 9 maart OR-vergadering Woensdag 11 maart Alle leerlingen vrij Vrijdag 13 maart

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

FLORON jaarverslag 2013. Wilde planten op de kaart

FLORON jaarverslag 2013. Wilde planten op de kaart FLORON jaarverslag 2013 Wilde planten op de kaart 2FLORON jaarverslag 2013 Planten op de kaart in jubileumjaar Het jaar 2013 was het eerste volle jaar waarin de Stichting FLORON opereerde als pure vrijwilligersorganisatie

Nadere informatie

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68%

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68% Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: 7.882 Opkomstpercentage: 47,68% * 1 CDA 1.169 2 Water Natuurlijk 347 3 Ons Water 327 4 West-Brabant Waterbreed

Nadere informatie

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide 2010 Mark Klerks November 2010 Inleiding: Het jaar 2010 kwam maar langzaam op gang. Vooral het voorjaar was

Nadere informatie

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Foto J. Schwiebbe - http://www.birdphoto.nl April 2009, Matthijs Broere (Waarneming.nl) & Fred Hustings (SOVON) 1. Inleiding Afgelopen winter

Nadere informatie

Week van 7 tot 11 september 2015

Week van 7 tot 11 september 2015 Week van 7 tot 11 september 2015 Project: Maandag: Na het forum hadden we de praatkring. Thor had een echte, levende buxuskever mee die we met een vergrootglas konden bekijken. Ook het (lege) slakkenhuisje

Nadere informatie

Inhaalverslag Moerputten

Inhaalverslag Moerputten Inhaalverslag Moerputten In dit document het verslag van de inhaalopdracht die is gedaan in de Moerputten bij Den Bosch. Het is een verslag dat een vervanging is voor een volledige veldwerkdag. Er is een

Nadere informatie

De Tilburgse muurflora onderzocht. Resultaten van een inventarisatieonderzoek muurplanten Tilburg

De Tilburgse muurflora onderzocht. Resultaten van een inventarisatieonderzoek muurplanten Tilburg De Tilburgse muurflora onderzocht Resultaten van een inventarisatieonderzoek muurplanten Tilburg Naam: Omar Pokorni Datum: 5 april 2016 De Tilburgse muurflora onderzocht De inventarisaties zijn uitgevoerd

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2014

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2014 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, oktober 2014 Lichte daling WW-uitkeringen In oktober daalt het aantal WW-uitkeringen opnieuw. Het aantal WW-uitkeringen is nog wel hoger dan een jaar geleden. In

Nadere informatie

Nieuws briefnummer 2. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. mei 2014

Nieuws briefnummer 2. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. mei 2014 Nummer 2 mei 2014 Samen voor de jeugd De negen gemeenten in de regio Hart van Brabant en de organisaties die zijn betrokken bij de zorg voor jeugd, werken samen hard aan een adequater jeugdstelsel. Ze

Nadere informatie

UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012

UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012 UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012 Op: donderdag 12 april 2012 in Utrecht Graag nodigen wij u uit voor de eerste Stadsingenieurs G23 Netwerkdag in Utrecht. Deze dag staat vooral in het teken om

Nadere informatie

veel opgestoken! Programma voldeed niet aan mijn verwachting en half uur later beginnen stoorde mij.

veel opgestoken! Programma voldeed niet aan mijn verwachting en half uur later beginnen stoorde mij. prima Dat de hele keten was uitgenodigd. Goed om een beeld te hebben welk systemen er allemaal zijn en waar ze toe dienen. Afwisselende onderwerpen. De sfeer, locatie en informatie. iets meer inzicht in

Nadere informatie

PLANTENWERKGROEP. Excursie oude gewassen door Loek Hilgers van de Stichting Korensla. Gebied: rondom de Regte Heide onder Goirle

PLANTENWERKGROEP. Excursie oude gewassen door Loek Hilgers van de Stichting Korensla. Gebied: rondom de Regte Heide onder Goirle 1 PLANTENWERKGROEP Excursie oude gewassen door Loek Hilgers van de Stichting Korensla Gebied: rondom de Regte Heide onder Goirle Auteur Bert de Vaan - foto s Wim Schoenmakers Er was een goede opkomst op

Nadere informatie

HERINNERINGEN. tante Nel. van de kinderen van Brand en Greet. aan

HERINNERINGEN. tante Nel. van de kinderen van Brand en Greet. aan HERINNERINGEN van de kinderen van Brand en Greet 1 aan tante Nel Anneke van Brand en Greet: Utrecht, Gr. v. Prinstererstaat 26. Vijf december, 1933? Sinterklaasavond. In gespannen afwachting van de komst

Nadere informatie

Het onstaan van de Regina Automobiel Club.

Het onstaan van de Regina Automobiel Club. Het onstaan van de Regina Automobiel Club. Kees...Kees, Ja Ron, wat is er. Kees, zou jij voor het jubileumboek een verhaaltje willen schrijven over het ontstaan van de R.A.C.? Je zit nu toch al bijna 4

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL

Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL Wij vragen uw begrip tijdens de werkzaamheden In december 2012 is Glasvezel Boekel begonnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Boekel.

Nadere informatie

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst.

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst. Herfst Nog niet zolang geleden liepen we in korte broek, kon de jas thuis blijven en was de temperatuur zelfs hoog, te hoog voor dit seizoen. Maar nu waait het, het regent en vallen de blaadjes van de

Nadere informatie

Navorming rond poëzie Sandrine Lambert

Navorming rond poëzie Sandrine Lambert Navorming rond poëzie Sandrine Lambert Dit document bevat een reeks praktische oefeningen om poëzie te maken met een groep en zo te streven naar een individueel resultaat. OEFENING Gebruik steeds een heel

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Herstel biodiversiteit in Noord-Brabant,

Herstel biodiversiteit in Noord-Brabant, Herstel biodiversiteit in Noord-Brabant, hoe doen we dat en werkt het? Wiel Poelmans Programma Natuur Provincie Noord-Brabant Wat komt er aan de orde? Positie biodiversiteit in natuurbeleid Waarom, wat,

Nadere informatie

Peter in de polder, week 20.

Peter in de polder, week 20. Peter in de polder, week 20. Vissen blijft toch vissen, en niet altijd vangen. Hemelvaartsdag was het prachtig weer, en dus gingen de Peters met een bootje naar het Overdie. Overal was brasem te zien,

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Jaargang 1, nummer 1. Vijverhoeve Nieuwsbrief over de nieuwe stichting! Februari 2009. Bestuurders 1. Ecologische zone.

Inhoudsopgave: Jaargang 1, nummer 1. Vijverhoeve Nieuwsbrief over de nieuwe stichting! Februari 2009. Bestuurders 1. Ecologische zone. Jaargang 1, nummer 1 Vijverhoeve Nieuwsbrief over de nieuwe stichting! Februari 2009 Lieve vrienden en familie, Op de Vijverhoeve zijn vele zaken aan de gang. En graag maken we je deelgenoot van al deze

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN

OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN Groep 6a De spreekbeurt: De spreekbeurt op school vond ik al erg leuk. Toen wist ik al dat dit de leukste spreekbeurt van het jaar werd. Yanoux Ik vond de spreekbeurt van Ellis

Nadere informatie

Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007.

Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007. Beste wintervogeltellers en telsters. Moordrecht 1 november 2007 Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007. telgegevens In de Waardvogel van september 2007 staat een artikel van

Nadere informatie