De zorg van de toekomst is een zorg van ons allen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De zorg van de toekomst is een zorg van ons allen."

Transcriptie

1 De zorg van de toekomst is een zorg van ons allen. De ontwikkelingen in de zorg noodzaakt ons allen te bezinnen op de invulling van zorg in de breedste zin van het woord. We worden steeds ouder en blijven tegelijkertijd gezonder. In de nabije toekomst dienen steeds minder mensen de zorgkosten voor steeds meer mensen moeten verdienen. Toch is de vergrijzing ook een kans die de ontwikkeling van nieuwe woon- en zorgvoorzieningen stimuleert. Kansen nemen verder toe door de komst van de participatie maatschappij, inzet van nieuwe technieken en technologieën en vernieuwende financiële mogelijkheden. De zorg betekent juist een enorme prikkel tot innovatie op sociaal, technologisch en commercieel gebied. Mensen die vragen om oplossingen op maat. Zorg as a Service met recreatieve voorzieningen om de hoek. Maar welke drijfveren liggen hieraan ten grondslag? En welke oplossingsrichtingen zien wij voor de techniek en financiën van het vastgoed? Welkom in 2020, dat is het al vandaag! Zorg op hoog niveau De grote groep ouderen die nu volgt heeft meer wensen voor of zelfs eisen aan de woningen. Maatwerk in de woningen wordt belangrijker. Deze groep heeft jarenlang hard gewerkt voor een beter bestaansniveau. Dit hogere bestaansniveau vertaalt zich naar de behoefte aan meer comfort in de zorgwoningen, maar ook meer maatwerk omdat de bewoner zich wil kunnen onderscheiden. Door het scheiden van wonen en zorg vindt een verschuiving plaats van intramurale zorg naar extramurale zorg, waarbij wonen, zorg en welzijn onlosmakelijk met elkaar verbonden blijven. Oude verzorgingstehuizen met alles onder één dak transformeren in woon- en zorgcentra met een diversiteit aan woningen en zorg en welzijn-voorzieningen op centrale locaties die voor iedereen toegankelijk zijn. Het sociale hart van de centra. Voorzieningen als een bank, kapper, supermarkt, restaurant en/of zalencentrum vinden hier hun plek, maar ook zorgvoorzieningen als ruimtes voor fysiotherapie, tandarts of centrale huisartsenpost. Hierin ligt de uitdaging. Zorginstellingen zijn op deze wijze niet alleen zorgaanbieders maar ook vastgoedeigenaren. Een dubbele rol waarbij primair de zorg voorop zal staan. De bewoners van deze zorgcentra zijn niet alleen maar mensen die zorgbehoeftig zijn, maar zelfstandige en mondige huurders met individuele wensen. Juist door deze individuele wensen is het niet zozeer de verwachting dat de vraag naar zorgwoningen in eerste instantie toeneemt, maar de invulling van deze woningen zal veranderen.

2 Teruglopende financiële mogelijkheden Slinkende budgetten, veranderende wet- en regelgeving, vastgoedontwikkelingen. Er ligt een grote druk op de zorg. Waar de veranderingen in de zorg aan het versnellen zijn is die van het vastgoed nog meer aan het versnellen. Veranderende wetgeving, schaarste van fossiele brandstoffen, eisen aan prestaties en wetgeving rondom CO2 uitstoot en inzet van hernieuwbare energie. En dit alles moet passen binnen de nieuwe budgetten. Hoe zorg je als zorginstelling ervoor dat je op deze ontwikkelingen kan inspelen ondanks teruglopende financiële mogelijkheden? Belangrijk is dat je als zorginstelling durft te investeren in vastgoed dat zijn waarde houdt door gebruik te maken van duurzame installaties met een hoog energielabel of installaties die op termijn zelfs zorgen voor een energieneutraal gebouw. De zorgsector kan simpel per jaar tot 25% energie besparen. Dat is ruim 115 miljoen euro per jaar. Door slim te financieren of het toepassen van andere investeringsvormen is het mogelijk om binnen de beschikbare (teruglopende) budgetten uw vastgoed te verduurzamen zonder dat uw primaire doel: de zorg daarbij in gevaar komt. Flexibiliteit Op de lange termijn is er sprake van een daling in de groep ouderen en daarmee een daling in de behoefte aan zorgwoningen. Wat betekent dat voor het vastgoed? Bij de ontwikkeling van vastgoed dient rekening gehouden te worden met de toekomstige toepassing van het vastgoed. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een flexibele inrichting van de woningen of centra, zodat deze ruimtes in de toekomst door een andere doelgroep gebruikt kan worden. Daarbij kunt u nu al slim investeren voor betere gebruiksmogelijkheden in de toekomst. ICT en Domotica Naast de mogelijkheden binnen de directe zorg, bieden de huidige ICT-ontwikkelingen mogelijkheden voor zorg op afstand. Contact met familieleden is een vorm van zorg, waarbij de bewoner uit zijn/haar isolement gehaald wordt. Fysiek kunnen ze dan misschien niet aanwezig zijn, maar de combinatie van beeld en geluid geeft de familie wel de mogelijkheid beter en zichtbaarder te communiceren met elkaar. De ontwikkelingen in domotica en regeltechniek op afstand bieden vele mogelijkheden. Deze ICT-toepassingen veraangenamen het leven van de bewoners en maken het juist mogelijk

3 dat het personeel in de zorg efficiënter kan worden ingezet. Integrale systemen waarmee een bewoner bijvoorbeeld een zorgverlener op afstand kan raadplegen via een beeld- en geluidsverbinding of een alarmeringssysteem met camera. Doordat een verzorgende aan de ene kant minder tijd kwijt is met bezoekjes afleggen, ontstaat er juist ruimte voor meer zorg aan bed voor de mensen die dat daadwerkelijk nodig hebben. Het is noodzaak om deze toepassingen op te nemen in de in de huidige vastgoedontwikkeling. Participatie maatschappij? De steeds groter wordende groep ouderen en de bezuinigingen in de zorg noodzaakt ons allen te bezinnen op de invulling van zorg in de breedste zin van het woord. Verzorgingstehuizen sluiten en ouderen worden geacht steeds langer zelfstandig te wonen en te steunen op de mensen om hen heen, onder de noemer van de participatiemaatschappij. De vraag is of onze maatschappij al klaar is om daarin te participeren. Een groot deel hangt daarbij af van de instelling en invulling van ons en onze medemensen. Voor het andere deel wordt een beroep gedaan op de diverse marktpartijen die hierin een bijdrage kunnen leveren. De wijze waarop en de vorm van deze bijdrage is afhankelijk van het product of dienst die deze partijen kunnen bieden. Zo is de zorg van de toekomst niet alleen een zorg van de zorgsector zelf, maar een zorg van ons allen. Tegelijkertijd zijn er complexe afwegingen door de snelle ontwikkeling van nieuwe technieken en systemen voor binnenklimaat, comfort, veiligheid en gezondheid. En dat alles afgezet tegen investerings- beslissingen met keuzes die soms wel 40 jaar mee (moeten) gaan en slinkende budgetten. Hoe maak je als technisch beheerder, financial controller, afdeling vastgoed nog de juiste keuzen? Hierop is 1 helder antwoord mogelijk; door een integrale aanpak welke OVVIA u biedt.

4 Ovvia OVVIA is een service provider. Wij helpen bij het vinden van de beste energetische oplossingen voor duurzame investeringen in de gebouwde omgeving. Hierbij realiseren wij onder andere kostenbesparingen, een hoger comfort vanuit uw ambities op het gebied CO2 reductie. Eén van onze sterke punten is uw wegwijs maken in de complexe speelveld van (duurzame) energie en energie-efficiency oplossingen. Zo houdt u tijd én geld over voor uw corebusiness: uw cliënten en patiënten verder helpen. OVVIA is dus een soort extra hulpverlener van uw zorginstelling. We verlenen geen directe zorg, maar we zorgen wel dat u fors bespaart op uw energiekosten en verbeteren de kwaliteit van het binnenmilieu. Dat uw gebouwen fris en comfortabel zijn voor patiënten, bezoekers en medewerkers. OVVIA doet dit op een vernieuwende en verfrissende wijze: zonder risico voor u, met verzekerde) garanties over de resultaten! Prestaties voorop OVVIA is in staat prestatiegaranties af te geven. Wij worden niet afgerekend op het leveren van een product of werk maar wij worden afgerekend op de geleverde prestatie. Met een prestatiecontract geven we u inzicht in welke prestaties (energetische verbeteringen) worden behaald, met welk rendement. Dat garanderen we ook. Wanneer de prestaties niet worden gehaald, betalen wij het verschil terug. Partnerschap Visie, ambitie van de opdrachtgever bepaald de scope van het project; Naarmate er een langere samenwerking is tussen OVVIA en haar opdrachtgever ontstaat er een partnerschap. Vanuit dit partnerschap kunnen overstijgende thema s worden ingevuld. Praktisch bestaat een project altijd uit dezelfde fasen; verbeteren van comfort en gezondheid, reductie van de kosten door energie efficiency verbetering, vervolgens toepassen schonere opwekking en hernieuwbare energie. Als laatste behoort participatie in windmolen parken of zonne energie parken tot de mogelijkheid om 0 op de meter te krijgen. In dit proces worden op basis van economische afwegingen keuzen gemaakt; het kan betekenen dat krimp gevolgen heeft over het al dan niet renoveren van een gebouw. Of wellicht is vanuit het service providing uitgangspunt het toepassen van nieuwbouw met meer comfort middels een operational lease wel voordeliger. Waarom is zorg nog eigenaar van het (nieuwe, tijdelijke) vastgoed? Allemaal vragen die binnen het partnerschap op tafel komen om de Zorg te ondersteunen in dit veranderende landschap.

5 Financiën Door onze verfrissende aanpak hebben wij toegang tot diverse AA+ en AA- (tot AAA) rated middelen. Voor de te leveren prestatie beschikken wij over verzekeringen voor de financierende partij. Hiermee wordt niet alleen de investering geborgd maar ook de vergoedingen van de prestatie. Kortom, niet goed geld terug en aangevuld met gederfde kosten. Tot ons weten zijn wij op dit moment de enige partij die dit kunnen bieden. Consortium OVVIA en haar partners kenmerken zich als degelijke familiebedrijven met een stevige reputatie en schaalgrootte. Met meer dan 300FTE en een oprichtingsdatum welke teruggaat naar 1936 bezitten we een intrinsieke drijfveer om kwaliteit te leveren en elke dag opnieuw onze klanten te ondersteunen in hun processen. Onze roots zitten in de bouwkunde, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, energie en automatisering. Wij hanteren een integrale aanpak en brengen deze in de praktijk. Ons innovatieve vermogen is een kernwaarde. De samenstelling van onze mensen maakt dat wij over elkaars discipline samen werken om diensten te ontwikkelen. Wij denken bij onze methodieken aan morgen en overmorgen en verder, verspilling gaan we tegen en we creëren waarde voor onze klanten. Want het gaat om onze klanten, de gebruikers en bewoners van gebouwen. Onze ervaringen Onze huidige ervaring op het gebied van verduurzaming, prestatiecontracten en financieringen zijn aanzienlijk. OVVIA heeft een bewezen track record op het gebied van succesvol verduurzamen. Daarbij horen we tot de top van Nederland. Een aantal sprekende projecten volgens bovenstaande aanpak uit de commerciële en maatschappelijke sector; Zonnekade Veldhoven, over 1,4km zonnepanelen Duurzame Frisse Scholen, ruim 200 lokalen uit het basisonderwijs een goed binnenklimaat gegeven op een duurzame wijze Internationale school Eindhoven Ruim m2 BVO aan diverse commerciële gebouwen in gebruik * Vanaf 2010 voor ruim 65 miljoen EUR aan vastgoed verduurzaming gerealiseerd* CO2 reductie bij zorg (gerelateerde) instellingen; Severinus Prisma groep

6 Groene Hart Ziekenhuis Joris Zorg Kentalis zorg groep St. Barbara woonzorgcentrum *) Wij merken duidelijk dat commerciële sector het aanbod verduurzaming van vastgoed om kosten te reduceren en waarde te creëren toepast en de inzet van bijvoorbeeld een OVVIA sneller en meer omarmt dan de maatschappelijke sector. OVVIA; Zorgt voor U We hebben al geconstateerd dat de beslissingen van vandaag enorme consequenties hebben voor de toekomst. Daarom heeft u vandaag behoefte aan partijen die u kunnen ondersteunen in dit proces. Dat wil niet zeggen dat wij een glazen bol hebben, nee dat betekend dat we een duidelijke visie en mogelijkheden zien en daarop kunnen anticiperen. U wilt uw gebouwen verduurzamen, maar hoe? OVVIA is de betrouwbare partner met kennis van alle mogelijkheden op het gebied van (duurzame) energie oplossingen. Wij laten u door de bomen het bos zien. Wij bezitten het technische en organisatorische, financiële vermogen om een significante verbetering van energie-efficiency van vastgoed te bewerkstelligen en daarbij aanvullende principes zoals de healing enviroment in te passen. Dankzij (sociale) innovatie, extreem krachtige automatisering, waaronder inzet van algoritmes, statische data analyse en simulaties beschikken wij over vermogen vastgoed te verduurzamen door een systeemgerichte aanpak.

7 Onze aanpak OVVIA s bestaat uit 3 bouwstenen rondom de klant en gebruiker; Organisatie, Financieel en Techniek. OVVIA houdt van duidelijkheid. Van een helder advies dat niet meteen geld kost. Vanuit onze missie en visie bouwen wij op wederzijds vertrouwen. Daarom is stap 1 gratis: de Quick scan. Voor stap 2, een gedetailleerde analyse, vragen we een intentieovereenkomst. Stap 3 is de realisatiefase. Afhankelijk van uw wensen, kan de oplossing liggen in een reguliere investering of een investering door derden (in een aanpak volgens het ESCo model) waarbij we optimaal gebruik maken van fiscale regelingen zoals EIA en MIA\Vamil. Stap 1: Quick scan Samen met u beoordelen we welke gebouwen in aanmerking komen voor verduurzaming. We kijken bijvoorbeeld naar leeftijd, locatie en gepland groot onderhoud. Maar ook naar de energierekening, de schil (gevels) en de installaties. Met deze Quick scan heeft u de zekerheid van een eerlijk en duidelijk advies over de mogelijkheden om via een ESCo te kiezen voor verduurzaming, CO2-reductie en kostenbesparing door lager energieverbruik. En: de Quick scan kost u niets. Stap 2: Gedetailleerde analyse Is een gegarandeerde energiebesparing zonder meerinvestering haalbaar? Dan spreken we gezamenlijk de intentie uit om aan de slag te gaan. Het traject vervolgen we met een gedetailleerde analyse. Voor deze gedetailleerde analyse is het ontzettend belangrijk om een goed inzicht te hebben in het huidige energiegebruik (nulmeting) en de staat van het onderhoud. Alle relevante factoren met betrekking tot het energiegebruik van uw gebouw brengen we tijdens deze fase in kaart. Wat is de gebruiksintensiteit? Waar gaat welke energie naar toe? Wat zijn de openingstijden? Zijn er specifieke gebruikerseisen? Uitkomst Analyse De belangrijkste output van de gedetailleerde analyse is een definitief antwoord op de vraag of verduurzaming haalbaar is en op welke manier dit financieel gerealiseerd kan worden. Daarnaast bevat de gedetailleerde analyse ook: een officieel EPBD label; een officieel EPA Maatwerkadvies; een voorbereide EIA aanvraag waarmee u optimaal gebruikt maakt van de bestaande fiscale voordelen; 3 concrete praktische verbeterpunten zodat u zelf direct aan de slag kan.

8 En bent u na onze presentatie niet overtuigd van de kracht van een samenwerking? Dan ontbinden we de intentieovereenkomst. Zo eenvoudig is dat. In de intentieovereenkomst hebben we besproken welke kosten OVVIA u dan in rekening brengt voor de tijd en energie die we in deze 2e fase van het project hebben geïnvesteerd. Stap 3: Oplossing en realisatie OVVIA gaat graag aan de slag met het verduurzamen van uw gebouwen. Dat kan op meerdere manieren, investeert u zelf of zorgt OVVIA voor de financiën? U heeft daarbij de mogelijkheid om te kiezen voor een prestatiecontract. Met een prestatiecontract garanderen wij een vooraf afgesproken besparing of verduurzaming. Kiest u voor een prestatiecontract model met OVVIA, dan maken we afspraken over energieverbruik, onderhoud en beheer. Het prestatiecontract zorgt ervoor dat wij continu blijven zoeken naar innovatieve oplossingen om CO2, energie en kosten te besparen. Bovendien werken we actief aan meer comfort en een prettig binnenklimaat. En dan kan het echte werk beginnen. Met gebruik van fiscale regelingen, investeert OVVIA in duurzame energie maatregelen zoals isolatie, zuinige verlichting en nieuwe verwarmingsinstallaties. We passen de waarden toe uit de Healing Enviroment in het ontwerp. We dragen zorg voor een gezonde het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van gebruikers. Deze investeringen verdienen zich terug uit de gerealiseerde besparingen, inbreng van onderhoud- en instandhouding middelen. We implementeren, monitoren en sturen bij als dat nodig is om zo optimaal rendement te behalen. Gegarandeerd. Tijdens de bouw of renovatie is het essentieel dat het primaire proces van zorg gewaarborgd blijft. Zorg is een 24/7 proces en moet te allen tijde uitgevoerd kunnen worden. Dit kan tot gevolg hebben dat het noodzakelijk is om een tijdelijke huisvesting op een andere locatie te regelen of in het gebouw te rouleren. Dankzij onze ervaringen met dergelijke logistieke operaties kunnen wij onze kennis hieromtrent inbrengen. Een integraal projectplan van de opdrachtgever, gebruiker en opdrachtnemer zal de doorlooptijd van het project aanzienlijk verkorten. Ook dat hoort bij bouwen anno nu. Verder is het van belang dat personeel en bewoners niet alleen via informatiesessies worden geïnformeerd over de bouwplannen, maar dat een afvaardiging van beiden al in een voorstadium bij het proces betrokken wordt. Wat is voor hen belangrijk? Waar dienen we rekening mee te houden? Een van de OVVIA pijlers is organisatie en dus communicatie. Voor de meeste gebruikers is het geen gangbaar werk om in de bouw actief te zijn. Dit realiseren wij. En daarom maakt (professionele) communicatie deel uit van onze opdracht, intern en extern gericht. De zorg van de toekomst is een zorg van ons allen. Namens OVVIA

CO2 reductie? Jan van Hout OVVIA Van Hout Adviseurs en Installateurs

CO2 reductie? Jan van Hout OVVIA Van Hout Adviseurs en Installateurs CO2 reductie? Jan van Hout OVVIA Van Hout Adviseurs en Installateurs CO2 reductie! OVVIA is een energie diensten leverancier OVVIA investeert in CO2 reductie; oa energiebesparing, hernieuwbare energie

Nadere informatie

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda Wilt u weten hoe? Ga stap voor stap door onze aanpak: - Kennismaking Building4life - De Building4life werkwijze - Uitgewerkte case Amarant Tilburg Building4life Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus

Nadere informatie

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed Verduurzaming gemeentelijk vastgoed Toelichting op de aanpak van de gemeente Breda Marcel van Embden (projectleider afdeling Vastgoedbeheer) Inhoud Klimaatnota gemeente Breda Wat is de insteek bij het

Nadere informatie

Prestatiecontracten voor bestaand maatschappelijk vastgoed: slim besparen én verduurzamen

Prestatiecontracten voor bestaand maatschappelijk vastgoed: slim besparen én verduurzamen Prestatiecontracten voor bestaand maatschappelijk vastgoed: slim besparen én verduurzamen 6 december 2011 Albert Hulshoff Ede 22 maart 2012 Prestatiecontracten - Prestatiecontracten - ESCo-eigenschappen

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. wonen zonder. energierekening

Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. wonen zonder. energierekening Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat wonen zonder energierekening regeltechniek Slimme installatieconcepten voor nieuwbouw en renovatie Vandaag nog beginnen

Nadere informatie

Vitaal ZorgVast over de ziekenhuismarkt. Ontwikkelen voor de zorg van morgen

Vitaal ZorgVast over de ziekenhuismarkt. Ontwikkelen voor de zorg van morgen Vitaal ZorgVast over de ziekenhuismarkt Ontwikkelen voor de zorg van morgen Ziekenhuizen vernieuwen en onderscheiden zich met hun vastgoed De ontwikkelingen waar ziekenhuizen mee geconfronteerd worden

Nadere informatie

Uw hoogbouw SLIM renoveren De nieuwe, revolutionaire methode om al uw hoogbouw moeiteloos te verduurzamen!

Uw hoogbouw SLIM renoveren De nieuwe, revolutionaire methode om al uw hoogbouw moeiteloos te verduurzamen! Uw hoogbouw SLIM renoveren De nieuwe, revolutionaire methode om al uw hoogbouw moeiteloos te verduurzamen! snelle realisatie in duurzame renovatie snelle realisatie in duurzame renovatie De béste prestatie

Nadere informatie

UITVRAAG CIRCULAIR BOUWEN ICM MASTERCLASS 2017

UITVRAAG CIRCULAIR BOUWEN ICM MASTERCLASS 2017 UITVRAAG CIRCULAIR BOUWEN ICM MASTERCLASS 2017 DEMONTABEL BOUWEN Menno vd Veen, manager Duurzaamheid en Circulair Bouwen zijn belangrijke thema's bij woningcorporatie De Woonplaats. Wij zijn daarom ook

Nadere informatie

Duurzaam Gebouwbeheer

Duurzaam Gebouwbeheer 2-daagse cursus Duurzaam Gebouwbeheer Gemeenten hebben verschillende gebouwen in beheer, zoals gemeentehuizen, kantoren en brandweerkazernes. Ook zijn er gebouwen eigendom van de gemeente, maar worden

Nadere informatie

Uitnodiging marktontmoeting FUMO-gebouw vol energie

Uitnodiging marktontmoeting FUMO-gebouw vol energie Uitnodiging marktontmoeting FUMO-gebouw vol energie De opgave De gemeente Leeuwarden heeft de ambitie om in de komende jaren haar gemeentelijke vastgoedvoorraad gefaseerd te gaan verduurzamen. Het verduurzamen

Nadere informatie

Urgenda ESCo-project. Peter Odermatt

Urgenda ESCo-project. Peter Odermatt Urgenda ESCo-project Peter Odermatt Inleiding Ambitie Urgenda: Vergroten energie efficiency in NL Beter benutting hernieuwbare energie potentieel in NL Verkennen onder welke voorwaarden ESCo s een bijdrage

Nadere informatie

Samen voor positieve energie. Zonder invloed op het klimaat. Gratis!

Samen voor positieve energie. Zonder invloed op het klimaat. Gratis! Samen voor positieve energie Zonder invloed op het klimaat. Gratis! 1 VISIE OP DE ENERGIETRANSITIE 2050 Geen fossiele brandstoffen gebruik De mens beïnvloedt het klimaat niet Energie is gratis Wij richten

Nadere informatie

Wie zijn we Wat is onze visie Meer informatie. Visie aanpak verduurzaming vastgoed gemeente Eindhoven

Wie zijn we Wat is onze visie Meer informatie. Visie aanpak verduurzaming vastgoed gemeente Eindhoven Visie aanpak verduurzaming vastgoed gemeente Eindhoven Wie zijn we? Gestart in 1986 Duurzaamheid zit in onze genen Ruim 110 medewerkers Woningbouw, utiliteit, overheid, gezondheidszorg, onderwijs, monumenten,

Nadere informatie

Een comfortabel en duurzaam gebouw, gegarandeerd

Een comfortabel en duurzaam gebouw, gegarandeerd Een comfortabel en duurzaam gebouw, gegarandeerd Ministerie van Financiën, Den Haag Manesco helpt gebouweigenaren met comfortverbetering, energiebesparing én, tegen lagere exploitatiekosten. Manesco is

Nadere informatie

Duurzaamheid in Boswinkel Oost

Duurzaamheid in Boswinkel Oost Programma Waarom energiezuinig en duurzaam (ver)bouwen? Waarom energiemonitoring Duurzaamheid in Boswinkel Oost Energiemonitoring Velve Lindenhof, Enschede De energiezuinigste wijk van Enschede De uitvraag

Nadere informatie

Bestaand Vastgoed. Hoe beweging krijgen in verduurzaming? Vincent Swinkels Mei 2011. DHV 2011 All rights reserved Openbaar

Bestaand Vastgoed. Hoe beweging krijgen in verduurzaming? Vincent Swinkels Mei 2011. DHV 2011 All rights reserved Openbaar Bestaand Vastgoed Hoe beweging krijgen in verduurzaming? Vincent Swinkels Mei 2011 DHV 2011 All rights reserved Openbaar Wat is er aan de hand? Circa 1/3 energiegebruik NL zit in gebouwde omgeving Focus

Nadere informatie

AT OSBORNE. Practice what you preach: Hoofdkantoor AT Osborne 3 jaar later. 19 september 2012. Gerhard Jacobs Directeur Huisvesting & Vastgoed

AT OSBORNE. Practice what you preach: Hoofdkantoor AT Osborne 3 jaar later. 19 september 2012. Gerhard Jacobs Directeur Huisvesting & Vastgoed AT OSBORNE www.atosborne.nl Practice what you preach: Hoofdkantoor AT Osborne 3 jaar later Gerhard Jacobs Directeur Huisvesting & Vastgoed 19 september 2012 AT Osborne Huisvesting en Vastgoed Infrastructuur

Nadere informatie

Bouw aan geluk in grote hoeveelheden

Bouw aan geluk in grote hoeveelheden Bouw aan geluk in grote hoeveelheden Een serie slimme oplossingen voor duurzaam en voordelig bouwen Slim bouwen aan duurzaam geluk De toekomst verandert dagelijks. Helemaal in de bouwbranche waar iedereen

Nadere informatie

ZWEMBADEN. Zorgeloos waterplezier. vandorp.eu

ZWEMBADEN. Zorgeloos waterplezier. vandorp.eu ZWEMBADEN Zorgeloos waterplezier DUURZAME KWALITEIT Van Dorp is al meer dan 35 jaar specialist op het gebied van o.a. zwembaden, sauna s, stoomcabines en waterattracties. Onze activiteiten zijn ontwerpen,

Nadere informatie

TECHNISCH BEHEER. Zorgeloze kwaliteit. vandorp.eu

TECHNISCH BEHEER. Zorgeloze kwaliteit. vandorp.eu TECHNISCH BEHEER Zorgeloze kwaliteit TECHNISCH BEHEER Onze samenleving verandert snel. Waar in het verleden volstaan kon worden met een eenvoudig inspanningscontract voldoet dit veelal niet meer aan de

Nadere informatie

FixPlan voor installaties

FixPlan voor installaties FixPlan voor installaties Installatietechniek FixPlan installatietechniek is een creatieve en innovatieve partner die technische installaties ontwerpt, installeert, onderhoudt en beheert op het gebied

Nadere informatie

Green Deal: Verduurzaming Schoolgebouwen

Green Deal: Verduurzaming Schoolgebouwen Green Deal: Verduurzaming Schoolgebouwen Frank de Wit, Wethouder Onderwijs, Sport en Duurzaamheid Huib Bulthuis, huisvesting SCO Leiden, schoolbestuur Eveline Botter, Projectmanager Gemeente Leiden 2 Inhoud

Nadere informatie

Besparen met duurzame energie. Unica Ecopower

Besparen met duurzame energie. Unica Ecopower Besparen met duurzame energie Unica Ecopower Besparen met duurzame energie Dat voor u als eigenaar of beheerder van duurzaam vastgoed de energielevering op duurzame wijze moet geschieden spreekt voor zich.

Nadere informatie

23-10-2009 MiddenBeemster. Aanpak tussen gemeente en huurders. Duurzaam Woonbron

23-10-2009 MiddenBeemster. Aanpak tussen gemeente en huurders. Duurzaam Woonbron 23-10-2009 MiddenBeemster Aanpak tussen gemeente en huurders Duurzaam Woonbron Even voorstellen Jan Willem Croon, ambassadeur duurzaamheid Woonbron Ir. Bouwkunde TU Delft 10 jaar Stork contracting. 10

Nadere informatie

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Energie besparing en woning verbetering voor VvE s sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Onderzoek doen en experimenteren met als doel: Mensen prettig laten wonen, leven en werken Experiment:

Nadere informatie

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om Laat ZonOpDak voor je werken Zakelijk Nederland schakelt om ZonOpDak De full service-oplossing van Eneco Zakelijk Besparen energiekosten én uw bedrijf snel verduurzamen? Kies dan voor kent. ZonOpDak; Nederlandop

Nadere informatie

Energieke Zorgbouw. 5 oktober 2011. Wijnanda Willemse (Agentschap NL) Stefan van Heumen (TNO)

Energieke Zorgbouw. 5 oktober 2011. Wijnanda Willemse (Agentschap NL) Stefan van Heumen (TNO) Energieke Zorgbouw 5 oktober 2011 Wijnanda Willemse (Agentschap NL) Stefan van Heumen (TNO) Introductie Wijnanda Willemse adviseur NL Energie & Klimaat - Agentschap NL Voorheen SenterNovem Energiebesparing

Nadere informatie

ESCo voor wederzijds voordeel en gratis energiebesparing

ESCo voor wederzijds voordeel en gratis energiebesparing ESCo voor wederzijds voordeel en gratis energiebesparing Inclusief vijf cases en experttips Case 4: Renovatie Alliander te Duiven Voorwoord Gratis energiebesparing; het lijkt te mooi om waar te zijn. Energy

Nadere informatie

ENERGIECONCEPTEN. Advies op maat. vandorp.eu

ENERGIECONCEPTEN. Advies op maat. vandorp.eu ENERGIECONCEPTEN Advies op maat ENERGIE- KOSTEN Stelt u zich eens voor dat u 1,- per m 2 aan energiekosten kunt besparen in een pand van 5.000 m 2. In een tijd van stijgende energiekosten zal dit in 10

Nadere informatie

Netwerkevent duurzame gebouwen

Netwerkevent duurzame gebouwen Netwerkevent duurzame gebouwen Wat is Sunburst? Technisch en financieel advies voor nieuwbouw en renovatie duurzame gebouwen Ontwikkelingen - Huurders eisen comfortabele en gezonde gebouwen - Energiezuinige,

Nadere informatie

Groot Onderhoud 2.1 heet u van harte welkom!

Groot Onderhoud 2.1 heet u van harte welkom! Groot Onderhoud 2.1 heet u van harte welkom! De Aanleiding: Trots versus Toekomst Carel Hagemans Directeur Hagemans Vastgoedonderhoud Trots Intensieve samenwerking: Inzet partners, gedeeld DNA Competitie,

Nadere informatie

Zorgvastgoed zonder energiekosten

Zorgvastgoed zonder energiekosten b u BLOS ITY Zorgvastgoed zonder energiekosten Verkennend aanbod Juni 2014 1 Een frisse blik Inhoud Wij zijn jonge mensen met een frisse blik op ouderenzorg. Wij werken vanuit twee bedrijven, Blossity

Nadere informatie

Een comfortabel en duurzaam gebouw, gegarandeerd

Een comfortabel en duurzaam gebouw, gegarandeerd Een comfortabel en duurzaam gebouw, gegarandeerd Ministerie van Financiën, Den Haag Manesco helpt gebouweigenaren met comfortverbetering, energiebesparing én, tegen lagere exploitatiekosten. Manesco is

Nadere informatie

Verduurzaming van de sector. Marktverkenning care door ABN AMRO en HEVO Datum : 18 februari 2017

Verduurzaming van de sector. Marktverkenning care door ABN AMRO en HEVO Datum : 18 februari 2017 Verduurzaming van de sector Marktverkenning care door ABN AMRO en HEVO Datum : 18 februari 2017 Nadenken over energie hoort erbij 2 3 Verduurzaming van het zorgvastgoed heeft grote impact 4 De gebouwde

Nadere informatie

Energiebesparing is investeren in de toekomst

Energiebesparing is investeren in de toekomst Energiebesparing is investeren in de toekomst Hoe energieprestatiecontracten leiden tot gegarandeerde energiebesparing Selina Roskam Energievakbeurs Voorstellen: Selina Roskam Kennismakelaar Duurzaam bouwen

Nadere informatie

Energy Service Company: een kans voor u?

Energy Service Company: een kans voor u? 1 Energy Service Company: een kans voor u? Stand van zaken provinciale pilot & Kansen voor de installatiebranche Hans van der Heide Pilot provincie Friesland (1) Doel: Ervaring opdoen met het opzetten

Nadere informatie

aurostep plus zonneboiler

aurostep plus zonneboiler aurostep plus zonneboiler Veel warm water dankzij zonne-energie 01-09 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam verzekerd van veel warm water Open de

Nadere informatie

Connecting the energy

Connecting the energy Connecting the energy Zonne-energie gratis laten gebruiken Energie besparen Softs concept. Een uniek idee Al jaren wordt er gesproken over verduurzaming. Maar woorden omzetten in daden is waar veel initiatieven

Nadere informatie

Ervaringen van Duurzaam Beheer en Onderhoud in relatie tot de implementatie nieuwe wetgeving. En dan ook nog duurzame energie en energiebesparing

Ervaringen van Duurzaam Beheer en Onderhoud in relatie tot de implementatie nieuwe wetgeving. En dan ook nog duurzame energie en energiebesparing Ervaringen DBO Praktijkseminar Nieuwe wetgeving Duurzame energie en energiebesparing Consequenties voor installateurs en gebouwbeheerders 11 oktober 2011 Ronald van Nattem Hoofd B&O Vastgoed DH Aart de

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Ontbijtbijeenkomst GRIC Gilze en Rijen 16 september 2015

Ontbijtbijeenkomst GRIC Gilze en Rijen 16 september 2015 Ontbijtbijeenkomst GRIC Gilze en Rijen 16 september 2015 Krijn Ratsma (architect en voorzitter Stichting Energieke Regio) inhoud: ontstaan Energieke Regio opzet van het project ook in Gilze en Rijen? ons

Nadere informatie

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove Lindenhove Renovatie & Transformatie Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove ' Duurzaam & Comfortabel Met slimme combinaties van energiebesparende maatregelen en opwekking van duurzame energie komen

Nadere informatie

Nieuwe woningcorporaties

Nieuwe woningcorporaties Nieuwe kansen voor woningcorporaties in de modelwoonwijk van Technologie Thuis Nu! De uitdaging Er gaat veel veranderen op de woningmarkt, ook in de sector van de sociale huurwoningen. Mensen blijven langer

Nadere informatie

1.405 (doel 1.450) 7,2. 3,0 mln. 7,5 mln. 29,6 mln 25,0 mln. 54,6 mln. kwaliteit woningen. visie en doelstellingen kwaliteit bezit

1.405 (doel 1.450) 7,2. 3,0 mln. 7,5 mln. 29,6 mln 25,0 mln. 54,6 mln. kwaliteit woningen. visie en doelstellingen kwaliteit bezit 5 Kwaliteit bezit visie en doelstellingen kwaliteit bezit De kwaliteit van de woning is cruciaal voor het thuisgevoel van de bewoners. We zetten in op verduurzaming van het bezit onder de voorwaarde dat

Nadere informatie

EPC/ECSo gemeente Zutphen en Van Dorp Installaties: beheer en onderhoudsuitdagingen. Hedwig Tummers, mei 2013 senior adviseur aanbesteden & bouw

EPC/ECSo gemeente Zutphen en Van Dorp Installaties: beheer en onderhoudsuitdagingen. Hedwig Tummers, mei 2013 senior adviseur aanbesteden & bouw EPC/ECSo gemeente Zutphen en Van Dorp Installaties: beheer en onderhoudsuitdagingen Hedwig Tummers, mei 2013 senior adviseur aanbesteden & bouw Wat wil ik met u bespreken? Casus Zutphen Strategie en uitgangspunten

Nadere informatie

Energielabels in het beleid van Woonbron

Energielabels in het beleid van Woonbron Energielabels in het beleid van Woonbron 27 november 2007 Fokje Siderius Inhoud Wooncorporatie Woonbron Duurzaam Woonbron Energielabels in beleid Woonbron Wooncorporatie Woonbron Woningcorporatie regio

Nadere informatie

istades Samenwerking in de keten Ontwikkeling, realisatie en instandhouding van duurzame woningen

istades Samenwerking in de keten Ontwikkeling, realisatie en instandhouding van duurzame woningen istades Samenwerking Ontwikkeling, realisatie en instandhouding van duurzame woningen Samenwerking voor duurzame woningen Voor de ontwikkeling, realisatie en beheer van duurzame woningen werken Brink Climate

Nadere informatie

Slim aanbesteden en financiering

Slim aanbesteden en financiering Caspar Boendermaker BNG Advies, oktober 2013 Onderwerpen: BNG en duurzaamheid Valkuilen bij verduurzaming Financiering verduurzaming corporatiewoningen; 2 Onze missie: Lage financieringskosten voor maatschappelijke

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie

Hilco Knul & Rutger Naber. BUILT4U Huizen waar bewoners om vragen

Hilco Knul & Rutger Naber. BUILT4U Huizen waar bewoners om vragen Hilco Knul & Rutger Naber BUILT4U Huizen waar bewoners om vragen 25 september 2014 De ambitie van Built4U B4U = Revolutionair voor de renovatiemarkt. = Betaalbare passiefrenovatie. = Energiezuinige, gezonde,

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Een duurzame toekomst voor uw vastgoed

Een duurzame toekomst voor uw vastgoed Een duurzame toekomst voor uw vastgoed De toekomst van uw vastgoed U wilt de levensduur van uw vastgoed verlengen en tegelijkertijd zorgen voor meer wooncomfort voor uw huurders? Met Ecoveren realiseert

Nadere informatie

Zorgvastgoed zonder energiekosten

Zorgvastgoed zonder energiekosten b u BLOS ITY Zorgvastgoed zonder energiekosten Verkennend aanbod Mei 2014 1 Deze inzending voor Zorgvastgoed zonder energiekosten is ontwikkeld door een samenwerking van en. Contactpersoon Jorick Beijer

Nadere informatie

Rapport energiecijfers kantoren

Rapport energiecijfers kantoren Rapport energiecijfers kantoren Dit rapport is aangemaakt op 08/31/10 om 11:31. De website Energiecijfers van NL Energie en Klimaat levert u actuele gegevens over energieprijzen en alle aspecten van energiegebruik

Nadere informatie

MVI Verklaring Leverancier - Alliander

MVI Verklaring Leverancier - Alliander MVI Verklaring Leverancier - Alliander Subtitel Eventueel logo leverancier en/of ketenpartners Datum Auteurs: Doel: Duidelijke omschrijving van het doel van deze MVI Verklaring. Onderstaande tekst kan

Nadere informatie

ESCo in juridisch perspectief. Michel Chatelin Eversheds

ESCo in juridisch perspectief. Michel Chatelin Eversheds ESCo in juridisch perspectief Michel Chatelin Eversheds Energie-efficiëntie Recente juridische ontwikkelingen Richtlijn 2012/27/EU betreffende energieefficiëntie Implementatiewet Energie-efficiëntie Richtlijn

Nadere informatie

Hoe gaan zorginstellingen om met het energievraagstuk?

Hoe gaan zorginstellingen om met het energievraagstuk? Hoe gaan zorginstellingen om met het energievraagstuk? Conclusies nav onderzoek in Opdracht van agentschap NL Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Dit rapport is bestemd voor de organisatie

Nadere informatie

HECTAS Uw partner in facilitaire diensten. Betrouwbare service

HECTAS Uw partner in facilitaire diensten. Betrouwbare service HECTAS Uw partner in facilitaire diensten Betrouwbare service Altijd binnen bereik Soms ligt iets dat goed is heel dichtbij. Neem nou HECTAS. Onze decentrale, klantgerichte organisatie heeft diverse vestigingen

Nadere informatie

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Duurzaamheidsagenda 2015-2018 Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Welkom Programma Inleiding gemeente Capelle aan den IJssel Toelichting programma naar een duurzame VvE Vragen

Nadere informatie

Nieuwe voor de. Technologie Thuis Nu!

Nieuwe voor de. Technologie Thuis Nu! Nieuwe kansen voor de zorg in de modelwoonwijk van Technologie Thuis Nu! De uitdaging De vraag naar zorg op maat zal explosief toenemen. Sommige ramingen gaan uit van een behoefte aan 450.000 extra zorgverleners

Nadere informatie

u kunt er niet omheen

u kunt er niet omheen EPA-W Advies Het energielabel: u kunt er niet omheen Eigenaren van woningen zijn bij de verkoop of verhuur verplicht om een Energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Als erkend EPA-W Adviseur

Nadere informatie

Prestatiecontracten sleutel tot duurzaamheid

Prestatiecontracten sleutel tot duurzaamheid Prestatiecontracten sleutel tot duurzaamheid Workshop Prestatiecontracten 7 december 2009 Albert Hulshoff, programma-adviseur adviseur Utiliteitsbouw SenterNovem Albert Hulshoff innovatie, energie, klimaat,

Nadere informatie

Resultaten. Nationale enquête duurzame prestaties Nederlandse gemeenten.

Resultaten. Nationale enquête duurzame prestaties Nederlandse gemeenten. Resultaten Nationale enquête duurzame prestaties Nederlandse gemeenten. 19 mei 2011 Inleiding De duurzame ambities verschillen per gemeente. Zo ook de daadwerkelijke invulling van deze ambities. Toch streven

Nadere informatie

Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg. Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat

Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg. Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat Wonen en zorg: onlosmakelijk met elkaar verbonden Introductie

Nadere informatie

Van Beek. Grip op energie

Van Beek. Grip op energie Van Beek Grip op energie Van Beek: grip op energie Van Beek is specialist in het vertalen van meetgegevens naar concrete managementinformatie en adviezen. Wij doen dit bij uiteenlopende bedrijfsprocessen,

Nadere informatie

... Gemeente Eindhoven en Eneco in 2045... Samen gaan we voor decentrale en duurzame toekomst! Waarde creëren Stadhuisplein. Veranderende overheid

... Gemeente Eindhoven en Eneco in 2045... Samen gaan we voor decentrale en duurzame toekomst! Waarde creëren Stadhuisplein. Veranderende overheid Gemeente Eindhoven en Eneco in 2045 Energieneutraal Veranderende overheid Waarde creëren Stadhuisplein Zichtbaar maken van innovatie Als duurzame stad Samen gaan we voor decentrale en duurzame toekomst!

Nadere informatie

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB Gemeenten hebben forse ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en lokale

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 Milieu - Aandacht in de tijd 2/31

Nadere informatie

Zorg kan ook anders. Met kennis en respect. Met kennis en respect

Zorg kan ook anders. Met kennis en respect. Met kennis en respect Zorg kan ook anders Van Dorp zorg en welzijn biedt diverse zorggerelateerde oplossingen voor de intra- en extramurale markt. Onze producten zorgen voor efficiëntere zorg en tevreden medewerkers. Wij ontwikkelen

Nadere informatie

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente In deze bijlage wordt per thema aangegeven wat gezamenlijk en daarnaast wat afzonderlijk door de corporaties dan wel de gemeente (aanvullend) is

Nadere informatie

Beeldvormende Bijeenkomst

Beeldvormende Bijeenkomst Beeldvormende Bijeenkomst Verduurzamen gemeentelijke vastgoedvoorraad (op basis EPA-U maatwerkadviezen) 22 maart 2016 Inleiding / doel van deze presentatie Uw raad te informeren en meenemen in de systematiek

Nadere informatie

Verduurzamen van commercieel vastgoed juridische aspecten

Verduurzamen van commercieel vastgoed juridische aspecten Verduurzamen van commercieel vastgoed juridische aspecten 19 juni 2014 Inleiding Rollen en partijen Verschillende typen vastgoed met een eigen regime Woningen, winkels en overige bedrijfsruimte De split

Nadere informatie

Samenvatting. Een Ecovat INFRASTRUKTUUR is een plug and play :

Samenvatting. Een Ecovat INFRASTRUKTUUR is een plug and play : Introductie Aris de Groot Energie-, Installatie- en Bouw BV Postbus 2 5400 AA Uden Ing. A.W. (Aris) de Groot. Directeur/eigenaar Bezoekadres: Loopkantstraat 7a Uden Mobiel 0651.386511 Samenvatting Een

Nadere informatie

Energiemonitoring. de eerste stap voor organisaties om te verduurzamen

Energiemonitoring. de eerste stap voor organisaties om te verduurzamen Energiemonitoring de eerste stap voor organisaties om te verduurzamen Direct besparen op energiekosten zonder grote investeringen Om de klimaatdoelen te halen, is wereldwijde inspanning nodig van alle

Nadere informatie

Energiereductie met een ESCo. Jan-Maarten Elias Unica Ecopower

Energiereductie met een ESCo. Jan-Maarten Elias Unica Ecopower Energiereductie met een ESCo Jan-Maarten Elias Unica Ecopower Inhoud 1. Over Unica Ecopower 2. Huidige en toekomstige energie wetgeving 3. Wat is een ESCo 4. Europese Gedragscode voor ESCo s 5. Voorbeeld

Nadere informatie

Beleggen met betekenis

Beleggen met betekenis Beleggen met betekenis Dit boekje gaat over Syntrus Achmea, over onze rol als Stadspartner en wat we daarmee bedoelen Als Stadspartner maken wij verbinding met alle partijen die kunnen helpen om vanuit

Nadere informatie

Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed m.b.v. ESCO s. Hans Hörter, Commercieel Adviseur DWA installatie- en energieadvies

Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed m.b.v. ESCO s. Hans Hörter, Commercieel Adviseur DWA installatie- en energieadvies 18-12-2012 1 Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed m.b.v. ESCO s Hans Hörter, Commercieel Adviseur DWA installatie- en energieadvies Onderwerpen Achtergrond: waarom gebeurt er zo weinig? Wat is

Nadere informatie

Energiebesparing. Betonkernactivering. Programma. Energiebesparing EPBD. Energy Performance Building Directive. Europese richtlijn.

Energiebesparing. Betonkernactivering. Programma. Energiebesparing EPBD. Energy Performance Building Directive. Europese richtlijn. Programma Energiebesparing & Betonkernactivering Energiebesparing Europa Nederland Besparingspotentieel Specialisten gevraagd? Betonkernactivering Publicatie Leergang Kees Arkesteijn 1 2 Energiebesparing

Nadere informatie

Kansen voor zorgvastgoed

Kansen voor zorgvastgoed Kansen voor zorgvastgoed Omgaan met vastgoed in de zorg www.dtz.nl www.dtz.com Proactiviteit werpt zijn vruchten af Zorginstellingen die slim omgaan met hun vastgoed doen hier hun voordeel mee Kansen voor

Nadere informatie

ENERGIEAKKOORD. Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN

ENERGIEAKKOORD. Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN ENERGIEAKKOORD Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN 2 - Wie zijn wij? - Visie Ekwadraat - Beleid - Doelstellingen - Middelen - Financiering Inhoud - Conclusies en aanbevelingen 3 INLEIDING

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

Comfortsystemen. De luxe van extra veel warm water

Comfortsystemen. De luxe van extra veel warm water De luxe van extra veel warm water 01-07 - 2015 Luxueus én zuinig Volop genieten van veel warm water Is uw woning uitgerust met ruime voorzieningen zoals twee badkamers, duobad of stortdouche? Deze faciliteiten

Nadere informatie

Laat uw medewerkers excelleren

Laat uw medewerkers excelleren Laat uw medewerkers excelleren LivingFacility realiseert en regisseert integraal facilitair management in grote kantooromgevingen en voor organisaties die actief zijn op meerdere locaties. Wij combineren

Nadere informatie

Rendabel ontwikkelen door opdrachtgeversrol anders in te vullen

Rendabel ontwikkelen door opdrachtgeversrol anders in te vullen Rendabel ontwikkelen door opdrachtgeversrol anders in te vullen Nieuwe invulling opdrachtgeversrol reduceert stichtingskosten en lifecycle costs en leidt tot het verdwijnen van de onrendabele top 1 Traditionele

Nadere informatie

Duurzame zorgomgevingen

Duurzame zorgomgevingen Duurzame zorgomgevingen Healing Environments in woonzorggebouwen drs. ing. Bert Krikke Een healing environment is een omgeving die het welzijn, welbevinden en ziekteherstel bevordert Traditionele kenmerken:

Nadere informatie

Dienstverlener in diagnostiek. Deskundig doelmatig dichtbij

Dienstverlener in diagnostiek. Deskundig doelmatig dichtbij Dienstverlener in diagnostiek Deskundig doelmatig dichtbij PAGINA 2 PAGINA 3 pro-actief Het zal u niet ontgaan zijn: de zorgmarkt is in ontwikkeling en beweging. Kenners spreken over een emerging market

Nadere informatie

Verduurzamen van VvE-complexen

Verduurzamen van VvE-complexen Verduurzamen van VvE-complexen Energieneutrale Drentse woonomgeving in 2040 Droom Een reductie van 14% van het fossiele energieverbruik in de Drentse woonomgeving in 2020 Doel Bewustwording Innovatie

Nadere informatie

Serviceflats grote kans voor innovatie van zorg- en woonsector

Serviceflats grote kans voor innovatie van zorg- en woonsector Serviceflats grote kans voor innovatie van zorg- en woonsector Enschede, 8 april 2011 SVF/LH/11/51 Lennart Homan MSc ir. Bernhard Hoeksma TimesLab Capitool 42 7521 PL Enschede Tel. +31 (0)53 433 9033 info@timeslab.nl

Nadere informatie

Workshop financieringsconstructies. Arthur Messelink & Daan Arkesteijn

Workshop financieringsconstructies. Arthur Messelink & Daan Arkesteijn Workshop financieringsconstructies Arthur Messelink & Daan Arkesteijn Wat gaan we doen vandaag? Fictief schoolgebouw renoveren Jullie moeten aan de slag Interactief Vragen kan altijd Wat is het doel? Meer

Nadere informatie

Samenwerken, daar zijn we goed in. Met diverse andere professionals werken wij samen aan nieuwe ontwikkelingen en integrale oplossingen.

Samenwerken, daar zijn we goed in. Met diverse andere professionals werken wij samen aan nieuwe ontwikkelingen en integrale oplossingen. Vandaag de dag worden er steeds hogere eisen gesteld aan technische installaties van gebouwen. Op zich is dat niet vreemd, immers goed ontworpen installaties zorgen ervoor dat mensen zich in een gebouw

Nadere informatie

Een duurzame toekomst voor uw vastgoed

Een duurzame toekomst voor uw vastgoed Een duurzame toekomst voor uw vastgoed De heer en mevrouw Van den Dungen: Eerlijk gezegd zagen we best wel op tegen de verbouwing, maar van de sloper tot de schilder, iedereen was keurig netjes en vriendelijk.

Nadere informatie

Wat is uw uitdaging?

Wat is uw uitdaging? Wat is uw uitdaging? Efficiënter werken? Veiligheid vergroten? Comfort verhogen door een slimme omgeving? Zelf energie opwekken en gebruiken op het moment dat het uitkomt? Een bestaand gebouw gemakkelijk

Nadere informatie

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory.

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Een uitdagend klimaat 20 20 2020 In 2020 moet de uitstoot van CO 2 in de EU met 20% zijn teruggebracht ten opzichte van het 1990 niveau.

Nadere informatie

INTRODUCTIE UPGREEN DASHBOARD PRAKRIJK ONDERZOEK ADVIES

INTRODUCTIE UPGREEN DASHBOARD PRAKRIJK ONDERZOEK ADVIES Sjoerd Groen Frank Jakobs Nu.nl Algemeen Dagblad Cobouw Wetgeving op het gebied van duurzaamheid Bestaande bouw Nieuwbouw 2021 Woningen Gemiddeld energielabel B 2023 Kartoren Minimaal energielabel C 2030

Nadere informatie

energie comfort In 4 stappen naar duurzaam gebouw- en procesbeheer 2015 Coen&Co Nieuwe energie begint hier

energie comfort In 4 stappen naar duurzaam gebouw- en procesbeheer 2015 Coen&Co Nieuwe energie begint hier energie comfort Nieuwe energie begint hier In 4 stappen naar duurzaam gebouw- en procesbeheer 2015 Coen&Co energiearchitect@coendoen.nu 06 83225784 Goed van start Coen&Co is een krachtige samenwerking

Nadere informatie

Storingscontract. HVL Service, Onderhoud en Beheer

Storingscontract. HVL Service, Onderhoud en Beheer Uw samenwerking met HVL Service, Onderhoud en Beheer kan in verschillende contractvormen worden vastgelegd. Samen stellen wij een gedetailleerd onderhoudsplan op en formuleren wij een overeenkomst op maat,

Nadere informatie

Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE

Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE EMERGO Bouwnovatie EMERGO werkt graag samen aan vernieuwende en realistische totaaloplossingen. Ons doel is dat u én wij ingenomen zijn met

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 2/25 3/25 1. Praktijk van het verleden

Nadere informatie