Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. Vierde jaargang Nummer 10 Oktober 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. Vierde jaargang Nummer 10 Oktober 2008"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. Vierde jaargang Nummer 10 Oktober 2008 Groene stad. Visie SNC op bomen. Een Groene stad is een stad van de toekomst. Een groene stad is een aantrekkelijke stad om te wonen, te werken en te recreëren. Groen is daarmee een maatschappelijke en economische factor geworden, die van groot belang is. Bomen nemen hierbij een belangrijke plaats in. De gemeente Capelle is bezig met het dereguleren van de bomenverordening 2006, d.w.z. minder regels voor de gemeente bij het aanvragen van kapvergunningen... Dereguleren zonder een groenvisie wordt echter een zootje. Verwacht wordt dat de gemeente eind dit jaar haar groenvisie zal presenteren, waarin veel aandacht zal zijn voor het verminderen van het aantal kapvergunningen van bomen. Groen Links zal in september de commissie middelen en buitenruimte een groenvisie aanbieden. Waarom een visie? Elke goede organisatie heeft een visie; een wijze van zien. Door een visie kunnen alle medewerkers van een organisatie volgens dezelfde inzichten denken en handelen. Met een goede visie staan alle neuzen dezelfde kant op, is het uit te voeren werk toetsbaar en is het mogelijk om nieuwe wegen in te slaan. Een boom is een plant met een paal in het midden. Hierop zijn uitzonderingen. Er zijn o.a. meerstammige bomen, struikachtige bomen en boomachtige struiken. Het verschil is vaak nauwelijks te zien. (Definitie afkomstig van het boek Het verborgen leven van bomen door Colin Tudge).

2 Visie van SNC op het Capels Blauw en Groen. (zie ook nieuwsbrief 2007 nr. 4) Wij streven naar een ecologisch kwalitatieve en kwantitatieve versterking van het groen en blauw (water en natte gebieden) in en rond Capelle. Wij streven naar een luchtkwaliteit die binnen de gestelde grenswaardes ligt. Wij willen intensief gebruikte openbare ruimtes invullen en/of combineren met driedimensionaal ecologisch groen. (Driedimensionaal groen is o.a.: gevel en dak begroeing, daktuinen of potten op dakterrassen) Wij streven ernaar om groene- en blauwe netwerken via regionale verbindingen aan te laten sluiten op de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) en de Natte As (een EHS om natte gebieden met elkaar te verbinden). Van nature heeft ecologisch groen en blauw een programma van eisen dat nauwkeurig inspeelt op de structuur van de bodem en de karakteristieken van de verschillende biotopen (flora en fauna) die van nature in deze omgeving thuishoren. Wij willen dat dit programma van eisen al in het aanvangsstadium van een stedebouwkundig plan geïntegreerd wordt, zodat er een hoge ecologische kwalitatieve en kwantitatieve versterking van het groen en blauw ontstaat in en rond Capelle met meer biodiversiteit en belevingswaarde. Wij willen een zo evenwichtig mogelijke verdeling van het wijkgroen over de stad. SNC wil bescherming en daar waar mogelijk herstel van de historisch aanwezige groenstructuur, die bepaald werd door de geologische gesteldheid van de bodem, de ligging van Capelle en zijn historische ontwikkeling. Ee n spec ht maa aakt gee n ne st in stee n. Ni euw in Cap apel elle. Groe oene ne- en cult ltuu rrij ijke Met ro pal en. Een ge we ldig ini tiatie f van RET. Bomen kunnen veel water opvangen en afvoeren. Zij zorgen voor waterberging en vermindering van de afvoerpieken van het regenwater.

3 Bomen horen bij mensen. Dit is een eeuwenoude relatie. Een boom die je bijna dagelijks ziet, behoort tot jouw vertrouwd straatbeeld. Dit is een plek waar je je woede, blijdschap en andere gevoelsuitingen op projecteren kunt; bomen zijn emotie. Oude bomen dwingen respect af. Bomen geven een woonplek een eigen identiteit door bewust te combineren in kleur (blad en stam), transparantie van de kroon, vorm en formaat. Groen en bomen zijn zeer bepalend voor de sfeer van een plein of straat. Bomen kleuren de stad, zorgen voor een aantrekkelijk fysiek-, woon-, vestigings- en gezondheidsklimaat en maken een stedelijke plek daardoor aantrekkelijker. Het streven moet zijn een veilig, divers, vitaal en -daar waar mogelijk- een duurzaam bomenbestand, met een hoge belevingswaarde. Het streven moet ook zijn: een evenredige verdeling en onderhoudsbudget van bomen over Capelle. Daar waar geen bomen kunnen groeien, gevel- en dakbegroeiing toepassen. Criminaliteit. Uit onderzoek is gebleken dat bomen zorgen voor vermindering van criminaliteit door o.a. hun rustgevende werking. In buurten met veel groen bleek de criminaliteit beduidend lager dan in vergelijkbare buurten zonder dit groen. Daarnaast bevorderen groen en bomen de sociale controle, de sociale veiligheid en nodigen uit tot bewegen. Uiteraard spelen ook een heleboel andere factoren mee waardoor een buurt als crimineel ervaren wordt, zoals b.v. armoede. Verkoeling. Bomen beperken extremen in omgevingstemperatuur. Op warme dagen zorgen bomen voor verkoeling door schaduw en verdamping van vocht. Temperatuursverschillen tussen straten zonder bomen of andere vergelijkbare beplanting en straten die dat wel hebben, kunnen zowel s zomers als s winters wel 6 graden of meer zijn.

4 Leil ilin inde Mer erel elwi jk Wes t. Kni nipg ed oe aan an bom omen is erg duur ur. beschermende maatregelen voor het in standhouden van het aantal bomen door herplant en goed onderhoud, een gewasbeschermingsplan (is tegenwoordig wettelijk verplicht) met als uitgangspunt dat ziekten en plagen zoveel mogelijk voorkomen worden. On gekr kroo nd e zuil vorm rmig ige ei ken, leu euk al s soli lita ire bo om. Wo rd t niet bre der. Gee n kn ipge do e meer er. De juiste boom op de juiste plaats. Bomen hebben bescherming nodig. Bomen nemen op maaiveldhoogte weinig ruimte in beslag en geven door hun kroon de omgeving een groen aanzien. Maar ook hier geldt: de juiste boom op de juiste plaats. Hiermee wordt bedoeld: het eindbeeld van de kroonprojectie, kroonhoogte en de kroonvorm moet passen op de standplaats. De standplaatsfactoren moeten bekend zijn, evenals de selectiecriteria. Wie geen ruimte voor groen en bomen creëert, zal verstenen. Het is belangrijk om steeds weer op nieuwe ontwikkelingen in te springen. Hierbij moet men denken aan: Ontwikkelingen op het gebied van ziekten t.g.v. klimaatveranderingen,standplaatsverbeteringen, nieuwe kweekvormen waardoor het eindbeeld van bomen op de voor hen beschikbare ruimte bereikt kan worden, richtlijnen voor het beschermen van bomen onder- en bovengronds, beschermende maatregelen bij festiviteiten en werkzaamheden, In overleg met de gemeente zouden Capellenaren bomen in de openbare ruimte moeten kunnen aanplanten, mits gemeentelijke randvoorwaarden worden geaccepteerd. B.v. een geboorteboom of een gedenkboom. Zo kun je hoogwaardige aanplant realiseren waarbij de betrokkenheid van de burger toeneemt, evenals de verbondenheid van de grond waarop men leeft. Eigenlijk is dit een eeuwenoude gewoonte!

5 Een boom is een rustplaats voor mens en dier. Bomen bieden vogels voedsel-, schuil-, en nestgelegenheid. Lijnvormig aangeplant zijn bomen trekroutes voor vele dieren; o.a. vleermuizen. Bomen zijn een wegrestaurant voor allerlei organismen. Bomen hebben een enorme ecologische waarde en vormen een belangrijk onderdeel van een ecologische kringloop. Groen nodigt uit tot ontspanning en beweging; wandelen, fietsen, joggen, klimmen. Het maakt straat en wijk aantrekkelijker. Bomen en groene bladeren werken als een volautomatische luchtfilter. Gratis en voor niets wordt hier uit de lucht fijnstof en andere verontreinigingen verwijderd. Door het vastleggen van CO2 zijn er mogelijkheden om het broeikaseffect te beperken. De waarde van onroerend goed is beduidend hoger wanneer er bomen of ander groen aanwezig is. Bomen vertegenwordigen een economische en esthetische waarde. Methode Raad is een manier om de monetaire waarde van een boom te berekenen. Methode Raad is een algemeen aanvaard begrip in het verzekeringswezen en in de aannemerswereld. (b.v. om de schade aan een boom te berekenen). Bomen (maar ook gevelbegroeiing) zorgen voor energiebesparing; minder stookkosten door warmteverlies en minder gebruik van airco en van. Eeuwenlang worden bomen ook gebruikt om de windsnelheid te verlagen of om het effect van windturbulentie te veranderen. (windsingels). Een nog wat onbekender effect van bomen zijn o.a. de vermindering van geluidsbelasting.

6 Bomen in lijnbeplanting begeleiden het verkeer. Een solitaire boom op de juiste plek is een marker, een herkenningspunt en kan zo de veiligheid vergroten. Bomen in lijnbeplanting, maar in sommige gevallen ook solitaire oudere bomen, delen een stad herkenbaar in door afscherming van verkeer, industrie en woonwijken. Bomen zorgen voor afscherming van inkijk tussen hoog- en laagbouw. Hoogbouw wordt vaak als bedreigend ervaren. Bomen kunnen als scherm fungeren tussen mens en deze enorme gevels. Zo nemen zij deze bedreiging weg of zwakken deze af. De foto van de Specht is van Adri de Groot, Oproep om natuurvriend(in) te worden. Als u ons financieel wilt steunen, kunt u uw bijdrage overmaken op: giro nummer t.n.v. Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving te Capelle aan den IJssel. Bronnen: Haagse bomen, kiezen voor kwaliteit en diversiteit en bomenbeleid Den Haag, Bomenrecht, gevolgen van keuzes door mr. B. Visser Bomenstichting Op weg naar nieuwe kapregels, door E. Koot Bomenstichting Kwaliteit gemeentelijk bomenbeleid, Bomenstichting Het verborgen leven van bomen, levensloop, functie en betekenis door Colin Tudge. De kroon op het werk. Werken aan het juiste klimaat voor mensen en bomen door Tom Bade, Fred Tonneijck, Berend van Middelkoop. Bomen en wet, geldend recht voor bomen, mr. Bas M. Visser. Ruimte voor de stadsboom, betekenis, groeiplaatsinrichting, sortiment, methodiek en beleid door Annemiek van Loon. Bomen, een verademing voor de stad door dr.ir.j.a.hiemstra, ir. E. Schoenmaker-van der Bijl,drs. A.E.G.Tonneijck. Model Bomenverordening 2007, inclusief groene kaart. Bomenstichting. Informatie verkregen van diverse boomkwekerijen en de Bomenstichting. Praktijkonderzoek plant en omgeving Wageningen (wur). gewasbeschermingsplan/ gewasbeschermingsplan2005.html

7 Excursie Schollebos Dag: maandag 20 oktober 2008 Tijd: 10:00 uur Startpunt: ingang van de volkstuinen aan de Bermweg Duur: ca 2 uur Kosten: vrijwillige bijdrage Door: KNNV en Stichting Natuurvrienden Capelle a/d IJssel. In deze tijd van het jaar staan, afhankelijk van het weer, de paddenstoelen centraal. Tijdens de rondwandeling zal ook aandacht geschonken worden aan vogels, vruchtvorming en de aanleg van nieuwe knoppen aan de bomen.

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

Ophoging. Regels en visie. Vrije bomen

Ophoging. Regels en visie. Vrije bomen Nieuwsbrief Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. Vierde jaargang Nummer 8 Augustus 2008 Ophoging Bomen zijn emoties. Dat merk je bijvoorbeeld wanneer een buurt opgehoogd moet worden en

Nadere informatie

Microklimaat Rijnboog Arnhem

Microklimaat Rijnboog Arnhem Microklimaat Rijnboog Arnhem Januari 2013 BURO POELMANS REESINK LANDSCHAPSARCHITECTUUR Microklimaat Arnhem Rijnboog - januari 2013 Inhoud Hitte-eilanden in de stad 4 Gunstige invloed van het landschap

Nadere informatie

2009-9. Natuurlijke steden, een nieuwe ontwikkeling

2009-9. Natuurlijke steden, een nieuwe ontwikkeling 2009-9 Natuurlijke steden, een nieuwe ontwikkeling Capellenaren willen in 2020 meer groen en geen toename van het stenen grondoppervlak. Helaas voor al deze Capellenaren, maar de gemeente verwacht een

Nadere informatie

Vleermuizen in de steenovens Klein-Hitland

Vleermuizen in de steenovens Klein-Hitland Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. juni 2010 nummer 5 Vleermuizen in de steenovens Klein-Hitland De steenovens in Hitland worden gerestaureerd. Op de gevel hangt een bordje: In deze ruines

Nadere informatie

15/11/2012. Groen en gezondheid; ook topsport! PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit. Functies/baten van (stedelijk) groen.

15/11/2012. Groen en gezondheid; ook topsport! PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit. Functies/baten van (stedelijk) groen. Groen en gezondheid; ook topsport! PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit Brabantse Sportontmoeting na Olympisch Londen 14 november 2012; Jelle Hiemstra Wageningen-UR = Universiteit + Instituten + PPO

Nadere informatie

Aanwijsregels voor bomen per statuscategorie, gemeente Lisse

Aanwijsregels voor bomen per statuscategorie, gemeente Lisse GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Lisse. Nr. 128898 31 december 2015 Aanwijsregels voor bomen per statuscategorie, gemeente Lisse Burgemeester en wethouders hebben de kaders en richtlijnen voor

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

De volgende aspecten kunnen bij functioneel erfgroen onderscheiden worden: Ruimtelijk visueel Biodiversiteit Milieu Waterhuishouding Cultuurhistorie

De volgende aspecten kunnen bij functioneel erfgroen onderscheiden worden: Ruimtelijk visueel Biodiversiteit Milieu Waterhuishouding Cultuurhistorie Functioneel erfgroen Aanleiding Functioneel groen heeft alles te maken met het versterken van ruimtelijke kwaliteit en de ZLTO wens om agrarische bedrijven goed landschappelijk in te passen en zo mede

Nadere informatie

KIES VOOR DE NATUUR OP JE DAK

KIES VOOR DE NATUUR OP JE DAK Groendaksystemen KIES VOOR DE NATUUR OP JE DAK Groendaken zorgen voor een gezondere en aangenamere leefomgeving! Algemeen We onderscheiden twee soorten groendaken : Extensieve groendaken Vegetatiedaken

Nadere informatie

Maatregelen selecteren voor een klimaatbestendige wijk

Maatregelen selecteren voor een klimaatbestendige wijk DE KLIMAATBESTENDIGE STAD: INRICHTING IN DE PRAKTIJK Maatregelen selecteren voor een klimaatbestendige wijk Hoe doe je dat? Ir. Laura Kleerekoper 25 november 2015 1 KIEZEN TUSSEN MAATREGELEN 2 KIEZEN TUSSEN

Nadere informatie

Het belang van stadsbomen voor de kwaliteit van leven Aanbevelingen voor een goed en verantwoord bomenbeleid

Het belang van stadsbomen voor de kwaliteit van leven Aanbevelingen voor een goed en verantwoord bomenbeleid Het belang van stadsbomen voor de kwaliteit van leven Aanbevelingen voor een goed en verantwoord bomenbeleid Bomen en ander groen waren nooit eerder zó belangrijk voor onze stad als nu. De verwachte bevolkingstoename

Nadere informatie

Impact van groen op levenskwaliteit

Impact van groen op levenskwaliteit Impact van groen op levenskwaliteit Inge Vermeulen Provincie Antwerpen Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid 1-6/6/2018 Levenskwaliteit Een goede omgevingskwaliteit zorgt voor een betere levenskwaliteit.

Nadere informatie

Het nut van stadsgroen

Het nut van stadsgroen Het nut van stadsgroen Margareth Hop jan 2015 Praktijkonderzoek Plant en Omgeving Onderzoek aan functioneel groen in de stad PPO deed Themaonderzoek Sortiment, betaald door PT (2003-2012), ministerie EL&I

Nadere informatie

Agenda Groen voor de Stad

Agenda Groen voor de Stad Agenda Groen voor de Stad Een nieuw Haags groenbeleid Derde stadsgesprek, 19 april 2016 Programma 1. Opening 2. Presentatie: resultaten gesprek met de stad 3. Deelsessies 4. Vervolg 5. Afronding en borrel

Nadere informatie

Wat kunt u doen... Biodiversiteit in de Stad

Wat kunt u doen... Biodiversiteit in de Stad Kansen voor Biodiversiteit in de Stad Klik op de stadskaart voor meer info per onderdeel van de stad Biodiversiteit in de Stad Biodiversiteit gaat wereldwijd achteruit. Steden kunnen een bijdrage leveren

Nadere informatie

Nr. Beoordelingsgrond (aankruisen) Waardering Saldo. 75 Cranendonck A2 Maakt deel uit van de Groenstructuur 75 A3 Overige gemeentelijke bomen 10

Nr. Beoordelingsgrond (aankruisen) Waardering Saldo. 75 Cranendonck A2 Maakt deel uit van de Groenstructuur 75 A3 Overige gemeentelijke bomen 10 Boomwaarde Locatie: Nr. Beoordelingsgrond (aankruisen) Waardering Saldo A. De status van de houtopstand A1 Staat op de Waardevolle houtopstandenlijst van de gemeente 75 Cranendonck A2 Maakt deel uit van

Nadere informatie

Herinrichting Jan Truijenstraat

Herinrichting Jan Truijenstraat Herinrichting Jan Truijenstraat Opening/ mededeling Gemeente Peel en Maas: Jo Claassen projectleider Steven Duerink Wolfgang Holz adviseur verkeer en vervoer adviseur wijk, natuur en landschap Extern Adviesbureau:

Nadere informatie

Vergroenen van het groenonderwijs. Opleidingen helpen bij groei stadsnatuur. Drs. Yvon D. Schuler

Vergroenen van het groenonderwijs. Opleidingen helpen bij groei stadsnatuur. Drs. Yvon D. Schuler Vergroenen van het groenonderwijs Opleidingen helpen bij groei stadsnatuur Drs. Yvon D. Schuler Stadsnatuur? Natuur in de stad is op te splitsen in vier hoofdtypen: bebouwing, parken, water en verbindingen.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Bomen Marktstraat Centrumplan Made

Vragen en antwoorden Bomen Marktstraat Centrumplan Made Vragen en antwoorden Bomen Marktstraat Centrumplan Made Inleiding Eind september 2018 is de reconstructie van het Raadhuisplein en de Nieuwstraat (rotonde) in Made grotendeels gereedgekomen. De volgende

Nadere informatie

Het onderhoud van groene daken en gevels in professionele handen

Het onderhoud van groene daken en gevels in professionele handen Het onderhoud van groene daken en gevels in professionele handen De groene daken en gevels van LooHorst Dak- & Gevelgroen Daktuinen staan volop in de belangstelling. Zowel in het kader van verfraaiing,

Nadere informatie

Bijlage C Aanwijscriteria per statuscategorie

Bijlage C Aanwijscriteria per statuscategorie Bijlage C Aanwijscriteria per statuscategorie Het Bomenbeleid 2018 geeft kaders en richtlijnen om gemeentelijke bomen in Weesp in te delen in 3 statuscategorieën, elk met hun eigen beschermingsniveau en

Nadere informatie

DE VOORDELEN VAN VERGROENEN

DE VOORDELEN VAN VERGROENEN DE VOORDELEN VAN VERGROENEN Groen draagt bij aan klimaatbestendig inrichten Laura Kleerekoper 5 april 2017 1 WAAROM GROEN? BATEN VAN GROEN GROENADVIEZEN 2 WAAROM GROEN? 10-15 C verlaging van de gevoelstemp.

Nadere informatie

Bijlage 1: Bomenverordening Gemeente waterland

Bijlage 1: Bomenverordening Gemeente waterland Bijlage 1: Gemeente waterland 7801 - Groenvisie 2016 gemeente Waterland 7801 - Groenvisie 2016 gemeente Waterland Bijlage 2: Technische randvoorwaarden groen gemeente Waterland Technische randvoorwaarden

Nadere informatie

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend GROTE POLDER ZOETERWOUDE Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend Inventarisatiekaart van het aanwezige groen op het bedrijventerrein zelf Nassaupad Energieweg Energieweg Industrieweg

Nadere informatie

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping.

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping. BIJLAGE A. BEELDBOEK GROEN KERNEN In de wijken krijgt de openbare ruimte een gemiddelde kwaliteit. Dit onderhoudsniveau noemen we basis. In de wijken dragen inwoners vervolgens zelf bij aan het beheer

Nadere informatie

Inspraak januari Groenbeleidsplan

Inspraak januari Groenbeleidsplan Inspraak januari 2016 Groenbeleidsplan 2016-2025 Groenbeleidsplan Wat is het groenbeleidsplan Openbaar groen in de bebouwde kommen Beleid in hoofdlijnen voor de komende 10 jaar Belangrijk was de inbreng

Nadere informatie

Klimaatverandering en effecten op het bomenbestand

Klimaatverandering en effecten op het bomenbestand Klimaatverandering en effecten op het bomenbestand Presentatie Arthur Wopereis en Henk Puijk Platform Water Vallei en Eem Wageningen 15 december 2016 1. Inleiding 2. Onderzoeksvragen 3. Verandering van

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog.

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog. Enquête Wageningen Hoog. U vindt hier het overzicht van de resultaten uit de bewonersenquête voor de wijk Wageningen Hoog. De enquête kon zowel digitaal als schriftelijk worden ingevuld tot 9 december

Nadere informatie

IN EEN VERRASSEND GROENE STAD...

IN EEN VERRASSEND GROENE STAD... IN EEN VERRASSEND GROENE STAD... Mogen groene daken niet ontbreken! eindhoven.nl/verrassendgroen 2 Een dynamische en bloeiende stad als Eindhoven fleurt op door een leefomgeving met nog meer groen. Een

Nadere informatie

Groener bouwen. groener leven

Groener bouwen. groener leven Groener bouwen groener leven groener bouwen Of het nu gaat om woning- of utiliteitsbouw, bouwprojecten scoren beter als groen een integraal onderdeel is. Dat zorgt ervoor dat projecten beantwoorden aan

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie

Maatregelen selecteren voor een klimaatbestendige wijk

Maatregelen selecteren voor een klimaatbestendige wijk DE KLIMAATBESTENDIGE STAD: INRICHTING IN DE PRAKTIJK Maatregelen selecteren voor een klimaatbestendige wijk Hoe doe je dat? Ir. Laura Kleerekoper november 2015 1 KIEZEN TUSSEN MAATREGELEN 2 KIEZEN TUSSEN

Nadere informatie

Startnotitie (gewijzigd) ACTUALISATIE GROENBELEIDSPLAN

Startnotitie (gewijzigd) ACTUALISATIE GROENBELEIDSPLAN Startnotitie (gewijzigd) ACTUALISATIE GROENBELEIDSPLAN Portefeuillehouder: A. de Waard Ambtelijk opdrachtgever: L. Mourik Primaathouder: D.J.B. Sakko Versie: 02, d.d. 13 februari 2014 Inhoudsopgave Startnotitie

Nadere informatie

Het raadslid mevrouw Van Esch (PvdD) stelt de raad voor het volgende te besluiten:

Het raadslid mevrouw Van Esch (PvdD) stelt de raad voor het volgende te besluiten: Initiatiefvoorstel Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 8 maart 2018 Jaargang en nummer 2018 nr. 27 Geheim Nee Initiatiefvoorstel Herplantplicht Bomen Het raadslid mevrouw Van Esch (PvdD) stelt de raad

Nadere informatie

Miezeren of plenzen...

Miezeren of plenzen... Miezeren of plenzen... voor elke bui de juiste aanpak Voor onze beleving én de manier waarop we met regen (moeten) omgaan, maakt het uit hoeveel water er naar beneden komt. Die hoeveelheid kan per bui

Nadere informatie

Gun je dak een groen toupetje!

Gun je dak een groen toupetje! Gun je dak een groen toupetje! Groene daken Nu extra voordelig OP=OP De gemeente Den Haag geeft subsidie op groene daken Kijk voor meer informatie op www.denhaag.nl/groenedaken Een groen dak heeft vele

Nadere informatie

Groener bouwen. groener leven

Groener bouwen. groener leven Groener bouwen groener leven ontspannen in een gezonde buitenruimte daktuinen en gevelbegroening waterbuffering onderscheidend vermogen waarde toevoegen Groener bouwen betekent het inrichten van de buitenruimte

Nadere informatie

november 2011» nummer 8

november 2011» nummer 8 N i e u w s b r i e f november 2011» nummer 8 Waar zijn de stadsvogels? Het gaat in Nederland niet goed met de kleine zangvogels. Mussen, vinken, putters, groenlingen, zwartkopjes, enzovoort, zien we steeds

Nadere informatie

In gesprek over gebiedsvisie Landelijk Capelle 29 mei 2016

In gesprek over gebiedsvisie Landelijk Capelle 29 mei 2016 In gesprek over gebiedsvisie Landelijk Capelle 29 mei 2016 Focus voor 2016 DAG VAN HET PARK SCHOLLEBOS, CAPELLE AAN DEN IJSSEL GREX OPMERKINGEN EN SUGGESTIES OP DAG VAN HET PARK Tijdens Dag van het Park

Nadere informatie

de GezondOntwerpWijzer

de GezondOntwerpWijzer Naar een gezonde (groene) leefomgeving: de GezondOntwerpWijzer Hanneke Kruize (RIVM) Marjo Knops (Ministerie van I&M) 1 Opbouw presentatie Belang van groen in de leefomgeving Gezonde leefomgeving als beleidsthema

Nadere informatie

Burgerpanel Capelle aan den IJssel

Burgerpanel Capelle aan den IJssel Burgerpanel Capelle aan den IJssel Resultaten peiling 4: meedoen met groen en bomenbeleid februari 2012 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 4e peiling met het burgerpanel van Capelle

Nadere informatie

Wat is essentaksterfte?

Wat is essentaksterfte? Wat is essentaksterfte? Essentaksterfte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel (vals wit bladvlieskelkje, Chalara fraxinea). Door de aantasting van essentaksterfte verzwakt de boom dusdanig

Nadere informatie

Tournesol - Zonnebloem zelf! Centre Régional d'initiation à l'écologie Ferme d'uccle

Tournesol - Zonnebloem zelf! Centre Régional d'initiation à l'écologie Ferme d'uccle OPGELET! De volgende presentatie mag niet gebruikt of verspreid worden aangezien de afbeeldingen niet allemaal eigendom zijn van onze vzw! asbl Tournesol-Zonnebloem vzw Enkel voor didactisch gebruik van

Nadere informatie

Hé! De vliegende beertjes. 3 maart, in de middag 10 graden met een heerlijk zonnetje. En ja hoor, ik zag de eerste hommelkoningin

Hé! De vliegende beertjes. 3 maart, in de middag 10 graden met een heerlijk zonnetje. En ja hoor, ik zag de eerste hommelkoningin 2009-4 Hé! De vliegende beertjes zijn er weer! 3 maart, in de middag 10 graden met een heerlijk zonnetje. En ja hoor, ik zag de eerste hommelkoningin in mijn tuin foerageren in de nog steeds volop bloeiende

Nadere informatie

Groenschets. Ten behoeve van nieuwbouw woning. Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013

Groenschets. Ten behoeve van nieuwbouw woning. Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013 Groenschets Ten behoeve van nieuwbouw woning Familie Soberjé P/A Venrayseweg 115 5961 AE Horst Locatie woning Lindweg langs nummer 7 077-3981683 Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013 1.

Nadere informatie

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Nationaal Park Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Dennen Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

Nadere informatie

Bomenverordening 2012

Bomenverordening 2012 Bomenverordening 2012 Beoordelingssystematiek aanvragen 1 inleiding Om een kapaanvraag zo objectief mogelijk te beoordelen en om bij weigering over voldoende argumenten ter onderbouwing te beschikken,

Nadere informatie

Kennismaking met Green

Kennismaking met Green Nico Wissing Eric Ticheloven Kennismaking met Green in TuinPro : Je hoeft niet klakkeloos te kiezen voor de onverantwoorde rommel die heel wat leveranciers in hun glanzende folders hebben staan. Je hebt

Nadere informatie

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Nationaal Park Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Dennen Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

Nadere informatie

Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. Vierde jaargang Nummer 12 November 2008

Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. Vierde jaargang Nummer 12 November 2008 Nieuwsbrief Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel eo Vierde jaargang Nummer 12 November 2008 Noorse Buurt Wij hebben veel geleerd van deze periode: a Bomen kunnen een ophoging van 30 cm Wanneer

Nadere informatie

Plantinstructies Aandacht voor het plantgat.

Plantinstructies Aandacht voor het plantgat. Plantinstructies Aandacht voor het plantgat. Aandachtspunten bij het planten. Om te zorgen voor een optimale hergroei van een nieuw aangeplante boom is het raadzaam een aantal zaken goed in het oog te

Nadere informatie

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Groenbeheer Westeinde Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Programma De waarde van Groen Nieuwe groenbeleidsplan Ontwikkelingen Leeuwarden Beheer Leeuwarden Het groen in Westeinde Tips voor de

Nadere informatie

Welkom Griffioen Wassenaar BV Bert Griffioen

Welkom Griffioen Wassenaar BV Bert Griffioen Welkom Griffioen Wassenaar BV Bert Griffioen Bomen en vasteplanten: een geweldig huwelijk (?) Griffioen Wassenaar BV Bert Griffioen Gaat er bij een geweldig huwelijk nooit iets fout? Griffioen Wassenaar

Nadere informatie

workshop #2 Rietgrachtstraat-Singelstraat-Dijkstraat 2 mei 2017

workshop #2 Rietgrachtstraat-Singelstraat-Dijkstraat 2 mei 2017 Spijkerlab workshop #2 Rietgrachtstraat-Singelstraat-Dijkstraat 2 mei 2017 wat gaan we vanavond doen? Even opfrissen Uitkomsten workshop #1 Ontwerpprincipes Mogelijke varianten Wat wordt het voorkeursmodel?

Nadere informatie

Verslaglegging bomenpicknick 1 Arnhem 9 april, 2019

Verslaglegging bomenpicknick 1 Arnhem 9 april, 2019 Verslaglegging bomenpicknick 1 Arnhem 9 april, 2019 De avond bestond uit 2 delen. Er is gestart door met de deelnemers naar buiten te gaan onder leiding van Simon Klingen, onafhankelijk bosexpert. Vervolgens

Nadere informatie

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST INLEIDING Bomen in de gemeente Voerendaal vervullen een belangrijke rol. Ze verfraaien de buitenruimte, brengen natuur in de

Nadere informatie

Deventer bomen en bomenonderhoud.

Deventer bomen en bomenonderhoud. Deventer bomen en bomenonderhoud Deventer bomen De gemeente Deventer heeft een rijk gevarieerd bomenbestand van laan- en straatbomen, park- en plantsoenbomen. Het zijn er in totaal ruim 69.000, in de stad

Nadere informatie

Deze geactualiseerde aanvraag kan nu aangevraagd worden na vaststelling van het bestemmingsplan.

Deze geactualiseerde aanvraag kan nu aangevraagd worden na vaststelling van het bestemmingsplan. Ten behoeve van de omgevingsvergunning voor kap, Demka terrein Utrecht Betreft hetzelfde verzoek om omgevingsvergunning te 2014. Verleend door de gemeente op 24 december 2014 met het kenmerk: HZ_WABO-14-18767.

Nadere informatie

Deventer bomen en bomenonderhoud.

Deventer bomen en bomenonderhoud. Deventer bomen en bomenonderhoud www.deventer.nl Het Nieuwe Plantsoen Deventer bomen De gemeente Deventer heeft een rijk gevarieerd bomenbestand van laan- en straatbomen, park- en plantsoenbomen. Het zijn

Nadere informatie

Omdat de weg en het landschap bij elkaar horen. Landschapsplan Amsterdamseweg

Omdat de weg en het landschap bij elkaar horen. Landschapsplan Amsterdamseweg Omdat de weg en het landschap bij elkaar horen Landschapsplan Amsterdamseweg Waarom een integraal landschapsplan? In 2018 voert de provincie onderhoud uit tussen de Schelmseweg en de A12. Voor een goede

Nadere informatie

Veel gemeenten bezuinigen op groenonderhoud en onderhoud van de openbare ruimte

Veel gemeenten bezuinigen op groenonderhoud en onderhoud van de openbare ruimte Veel gemeenten bezuinigen op groenonderhoud en onderhoud van de openbare ruimte 1. Gemeentelijk gras wordt nog wel gemaaid maar niet meer afgevoerd; men gaat vaak over op klepelen of sikkelen. Dode bomen

Nadere informatie

DUURZAME STADSTUIN in vogelvlucht

DUURZAME STADSTUIN in vogelvlucht DUURZAME STADSTUIN in vogelvlucht Arnhem, Sint Martens Hof URBAN NATURE CONSULTANCY Een onderzoek gedaan door Urban Nature Consultancy, dient als basis voor de ontwikkeling van een tuinontwerp voor een

Nadere informatie

CAMPUS TU NOORD DELFT. Groene, waterrijke campus met verblijfskwaliteit voor iedereen

CAMPUS TU NOORD DELFT. Groene, waterrijke campus met verblijfskwaliteit voor iedereen CAMPUS TU NOORD DELFT Groene, waterrijke campus met verblijfskwaliteit voor iedereen KANAAL ISH HOF PARK PLEIN ISH ENTREE 0 5 10 15 20 25 plankaart entree Campus TU Noord Groene, waterrijke campus met

Nadere informatie

Bomen en overlast. 8 december 2015

Bomen en overlast. 8 december 2015 Bomen en overlast 8 december 2015 Bomen en overlast 2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Wat te doen bij overlast van bomen van de gemeente?... 4 2.1. Schaduw... 4 2.2. Invloed op de productiviteit van

Nadere informatie

Routing Delft - Delftse Hout Delft

Routing Delft - Delftse Hout Delft Routing Delft - Delftse Hout Delft Drie routes verbinden centrum en buitengebied A13 stedelijke as 1:10.000 natuuras Delftse Hout educatieve as Werkboek Buro Lubbers 1304 Delftse Hout Drie assen tussen

Nadere informatie

Beheerplan landgoed Nieuw Cruysbergen

Beheerplan landgoed Nieuw Cruysbergen Ir. W. (Wouter) Delforterie Regiobeheerder Utrecht & Holland Beheerplan landgoed Nieuw Cruysbergen Startbijeenkomst 15 december 2016 bosgroepen.nl 19.00 19.10 Opening Welkomstwoord wethouder Hendrik Boland

Nadere informatie

Wat is essentaksterfte?

Wat is essentaksterfte? Wat is essentaksterfte? Essentaksterfte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel (vals wit bladvlieskelkje, Chalara fraxinea). Door de aantasting van essentaksterfte verzwakt de boom dusdanig

Nadere informatie

Uitgewerkte criteria. meest waardevolle houtopstanden. voor. Groene Kaart

Uitgewerkte criteria. meest waardevolle houtopstanden. voor. Groene Kaart Uitgewerkte criteria meest waardevolle houtopstanden voor Groene Kaart Uitgewerkte criteria meest waardevolle houtopstanden Groene Kaart Criteria meest waardevolle houtopstanden: De Groene Kaart is een

Nadere informatie

Waarden en belangen De waarden en belangen van de lanen worden vanuit een viertal, verschillende invalshoeken bekeken.

Waarden en belangen De waarden en belangen van de lanen worden vanuit een viertal, verschillende invalshoeken bekeken. Notitie: Inventarisatie oude lanen Opsterland. Aanleiding In Opsterland staan langs diverse wegen oude laanbomen. Deze bomen staan vaak dicht op de wegkant en soms met de stam tegen de weg aan. Van oudsher

Nadere informatie

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg 16-8-2018 VM aanleg 3000 m 2 natuur Bij de aanleg en onderhoud van het stuk natuur achter de woonbestemming gelegen op de locatie Leiweg ongenummerd perceel

Nadere informatie

Cradle to Cradle in de praktijk Tuinen

Cradle to Cradle in de praktijk Tuinen Cradle to Cradle in de praktijk Tuinen Mei 2009 Programma: Introductie WissingTuinen Wat is Cradle to Cradle? Cradle to Cradle in de praktijk Even voorstellen Ons kantoor in Megchelen: Ontwerp & Advies

Nadere informatie

WAAROM STEDELIJKE KLIMAATADAPTATIE?

WAAROM STEDELIJKE KLIMAATADAPTATIE? WAAROM STEDELIJKE KLIMAATADAPTATIE? 13 november 2018 waarom stedelijke klimaatadaptatie wat verandert er aan ons klimaat meer: wateroverlast hitte droogte toenemende verstedelijking, meer verharding en

Nadere informatie

1 Doelstelling: Goede bescherming van solitaire bomen/boomgroepen, bomenlanen en gebieden met beschermwaardige bomen.

1 Doelstelling: Goede bescherming van solitaire bomen/boomgroepen, bomenlanen en gebieden met beschermwaardige bomen. Jaar: 2007 Nummer: 79 Besluit: B&W 06 november 2007 Gemeenteblad BELEIDSREGEL BEWAREN HOUTOPSTANDEN HELMOND 2008 Het college van burgemeester en wethouders van Helmond; Gelet op artikel 4:81 van de Algemene

Nadere informatie

Tussen-evaluatie schapen

Tussen-evaluatie schapen Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. augustus 2010 nummer 6 Tussen-evaluatie schapen Voorlopige conclusie van SNC Er is een dreigende afname van de biodiversiteit (het aantal soorten planten

Nadere informatie

Programma Water en klimaatveranderingen

Programma Water en klimaatveranderingen Programma Water en klimaatveranderingen Ger Renkens / Luuk Postmes 7 juni 2016 Doel Beschermen van de volksgezondheid en het milieu en het leveren van een bijdrage aan het in stand houden en verbeteren

Nadere informatie

Vasteplanten in het openbaar groen

Vasteplanten in het openbaar groen Vasteplanten in het openbaar groen Griffioen Wassenaar Introductie Vasteplantenkwekerij Griffioen Wassenaar is een familiebedrijf anno 1923 dat door de derde generatie wordt geleid. In de huidige vorm

Nadere informatie

CHECKLIST ONDERGRONDKANSEN: AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN

CHECKLIST ONDERGRONDKANSEN: AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN CHECKLIST : AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN Versterk de identiteit van de Buitenstad door landschappelijke, aardkundige en archeologische waarden zichtbaar op te nemen in de ruimtelijke inrichting

Nadere informatie

Herinrichting Baarskampstraat

Herinrichting Baarskampstraat Herinrichting Baarskampstraat Opening/ mededeling Gemeente Peel en Maas: Jo Claassen projectleider uitvoering Steven Duerink adviseur verkeer en vervoer Wolfgang Holz adviseur wijk, natuur en landschap

Nadere informatie

Een b(l)oeiend sportpark

Een b(l)oeiend sportpark Een b(l)oeiend sportpark Naar een hogere biodiversiteit en belevingswaarde van sportparken Mascha Visser Bureau Waardenburg Ruim dertig jaar onafhankelijk onderzoek, advies en ontwerp op het gebied van

Nadere informatie

Onderwerp Het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning Orveltestraat

Onderwerp Het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning Orveltestraat Retouradres: Postbus 12655, 2500 DP Den Haag Uw brief van Onderwerp Het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning Orveltestraat Ons kenmerk 201610365/6167148 Behandeld door Doorkiesnummer E-mail Aantal

Nadere informatie

Overzicht haagconiferen

Overzicht haagconiferen Bureel: Beekstraat 14-9920 Lovendegem Toonpark: Pyramidestraat 25A 9920 Lovendegem Tel/fax: 09/377.85.25 Mail: info@kendevos.be - Web: www.kendevos.be Overzicht haagconiferen Een flink aantal coniferen

Nadere informatie

Quickscan. Een. Projectnummer 018. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Scholtenhagenweg 10

Quickscan. Een. Projectnummer 018. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Scholtenhagenweg 10 Quickscan natuuronderzoek ivm bestemmingsplan en ontwikkelingen Bellersweg 13 Hengelo Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Haaksbergen 9 juli 2013 Rapportnummer 0128 Projectnummer 018 Opdrachtgever

Nadere informatie

INVESTERINGSREGELING RUIMTELIJKE KWALITEIT VELD-OOSTENRIJK 14, HORST

INVESTERINGSREGELING RUIMTELIJKE KWALITEIT VELD-OOSTENRIJK 14, HORST INVESTERINGSREGELING RUIMTELIJKE KWALITEIT VELD-OOSTENRIJK 14, HORST INVESTERINGSREGELING RUIMTELIJKE KWALITEIT VELD-OOSTENRIJK 14, HORST COLOFON Investeringsregeling Ruimtelijke kwaliteit Veld-Oostenrijk

Nadere informatie

ZES AMBITIES VOOR EEN GOEDE LEEFOMGEVING

ZES AMBITIES VOOR EEN GOEDE LEEFOMGEVING ZES AMBITIES VOOR EEN GOEDE LEEFOMGEVING AnnA staat voor: 1. Levendig wonen, voor iedereen bereikbaar. Levendig woonmilieu met circa 2.000 woningen Van micro-appartementen van 40m2 tot grotere appartementen

Nadere informatie

Inrichtingsplan Bloklandstraat (en Raephorststraat)

Inrichtingsplan Bloklandstraat (en Raephorststraat) Inrichtingsplan Bloklandstraat (en Raephorststraat) Programma. Programma van eisen/uitgangspunten Toelichting Voorlopig ontwerp Vragen Programma van Eisen Projectgrenzen/fasering 2 3 1 1 1-3 Programma

Nadere informatie

Boomkeuze. Zuilvormige bomen zijn toe te passen wanneer de bovengrondse ruimte beperkt is.

Boomkeuze. Zuilvormige bomen zijn toe te passen wanneer de bovengrondse ruimte beperkt is. Boomkeuze Wij vragen veel van stadsbomen, terwijl we de bomen vaak maar heel weinig bieden om het gevraagde allemaal mogelijk te maken. Door kennis van de eigenschappen en gebruikswaarde van de verschillende

Nadere informatie

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET BEHEERPASPOORT BOMEN JEUGD SNOEI Een mooie duurzame boom, bomenrij of groep met één doorgaande stam en een voor die locatie gewenste takvrije stam. Er wordt tijdens deze fase gestreefd om de boom zich

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 4:11a van de Algemene plaatselijke verordening Ede 2012;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 4:11a van de Algemene plaatselijke verordening Ede 2012; Nadere regel vellen houtopstanden Ede Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 4:11a van de Algemene plaatselijke verordening Ede

Nadere informatie

Hoofdstuk 29. Biodiversiteit

Hoofdstuk 29. Biodiversiteit Hoofdstuk 29. Biodiversiteit Samenvatting De gemeente probeert met haar biodiversiteitsbeleid de kwaliteit van groen en de diversiteit van planten en dieren in de stad te verbeteren, en zo te zorgen voor

Nadere informatie

Onderwerp Het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning Beresteinlaan

Onderwerp Het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning Beresteinlaan Retouradres: Postbus 12655, 2500 DP Den Haag Uw brief van Onderwerp Het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning Beresteinlaan Ons kenmerk 201610317/61671 Behandeld door Doorkiesnummer E-mail Aantal

Nadere informatie

Meer groen in steden en dorpen! Waarde van Groen en Blauw in Amsterdam. Ton de Nijs

Meer groen in steden en dorpen! Waarde van Groen en Blauw in Amsterdam. Ton de Nijs Meer groen in steden en dorpen! Waarde van Groen en Blauw in Amsterdam Ton de Nijs CityDeal: Waarde van Groen & Blauw in de Stad Gezondheid: luchtkwaliteit, geluid & recreatie Klimaat: wateroverlast &

Nadere informatie

Het is winter. op Landgoed Schothorst

Het is winter. op Landgoed Schothorst Het is winter op Landgoed Schothorst In de winter is er genoeg te zien en te beleven in de natuur. Tijdens deze wandeling kun je dat ervaren. 6 Enkeerdpad 1 Winterbloeiers Zelfs in de winter kun je soms

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) Tekst van de regeling Concept Nadere regel vellen houtopstanden Ede Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 4:11a van de Algemene

Nadere informatie

Mei 2016. Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden?

Mei 2016. Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden? Mei 2016 Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Peel en Maas is een mooie en uitgestrekte plattelandsgemeente met veel ruimte voor groen. We streven naar

Nadere informatie

Groenschets. Ten behoeve van Nieuwbouw woning. Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas Februari 2013

Groenschets. Ten behoeve van Nieuwbouw woning. Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas Februari 2013 Groenschets Ten behoeve van Nieuwbouw woning Familie Scheepers P/A Lindweg 2c Horst aan de Maas Locatie woning Lindweg tussen 2C en 4 06-46320081 Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas Februari 2013 1.

Nadere informatie

Het nieuwbouwproject d Amandelhof bestaat uit een Zorgcentrum met blokken A, B en C en twee commerciële woontorens.

Het nieuwbouwproject d Amandelhof bestaat uit een Zorgcentrum met blokken A, B en C en twee commerciële woontorens. Notitie Nieuwegein, 4 september 2009 Kenmerk : V040817abA1.sc Project : d Amandelhof Locatie : Capelle aan den IJssel Betreft : Oriënterende windklimaat onderzoek 1. Inleiding In opdracht van NSL Architecten,

Nadere informatie