november 2011» nummer 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "november 2011» nummer 8"

Transcriptie

1 N i e u w s b r i e f november 2011» nummer 8 Waar zijn de stadsvogels? Het gaat in Nederland niet goed met de kleine zangvogels. Mussen, vinken, putters, groenlingen, zwartkopjes, enzovoort, zien we steeds minder. Allerlei stadsvogels verdwijnen ook uit Capelle aan den IJssel. Hoe komt dit toch en wat kunnen we er met zijn allen aan doen om ze terug te krijgen?

2 Elk individu zoekt een leefgebied dat bij hem/haar past Of een woongebied past hangt af van veel factoren. Al die factoren maken dat een omgeving bij je past of niet. Heb je een gebied gevonden dat bij je past, dan ga je op zoek naar woonruimte in dat gebied. Voor dieren geldt hetzelfde. Zij zijn ook op zoek naar een plek die bij hen past. Dieren kunnen de omgeving niet naar hun hand zetten. Mensen wel. In een stedelijke omgeving maken mensen een omgeving die wij natuur noemen, zogeheten stadsnatuur. Welke inrichting we een stad ook geven, elke inrichting trekt specifieke dieren aan. Dieren maken gebruik van de omgeving die natuurlijk is ontstaan of die door mensen zo is ingericht dat zij er kunnen overleven. In deze nieuwsbrief beperken wij ons tot stadsvogels maar er zijn natuurlijk veel meer dieren die de stad bewonen. Vogels verhogen het woongenot Het is heerlijk om vogels in de straat of tuin te zien en te horen. Wie wordt er nou niet blij van een merel die vanaf de nok van een huis prachtig zingt, of van mussen die een (zand)bad nemen. Vogels zijn niet alleen leuk, ze zijn ook nuttig. Zonder vogels zouden wij een muggenplaag hebben. Alleen in dicht struikgewas kan ma zwartkop veilig haar nestje maken. Als wij weten aan welke voorwaarden een gebied moet voldoen om een goede leefomge ving voor dieren te zijn, kunnen wij die voorwaarden scheppen. Dit biedt mogelijkheden. Dieren zien het verschil niet tussen een stenen huis en een steenhoop, tussen een tuin en een gemeente plantsoen, tussen een park en een natuurlijk bos. Zij zien alleen overlevingskansen of niet.

3 Gelaagdheid Voor vogels is beplanting van levensbelang. Dat groen moet dan wel aan voorwaarden voldoen want niet alle groen is even geschikt. Ecologisch groen met veel natuurwaarde bestaat uit lagen (mantelzoomvegetatie). Gelaagdheid zorgt voor veiligheid en daardoor voor kansen op overleven van de die ren die ervan afhankelijk zijn. Verschillende vogels maken gebruik van de verschillende lagen in de begroeiing. Elke vogelsoort heeft zijn eigen specifieke voorkeur voor een bepaalde laag. Gelaagdheid in de beplanting is dus een voorwaarde voor diversiteit. Laat men één laag weg, dan raakt men de vogels die van die laag afhankelijk zijn kwijt. Laag 1 bodemlaag 0 tot 20 cm Laag 2 plantenlaag 20 tot 200 cm Laag 3 struikenlaag 200 tot 400 cm Laag 4 bomenlaag 400 cm en hoger Gelaagde beplanting. Alle lagen vlak bij elkaar. Vogels vinden in de ene plant voedsel en in de andere weer veiligheid en nestruimte. Voorkomen: Zwartkop, Vink, Mees, Mus, Fitis, Groenling, Kauw, Ekster, enz enz. Gelaagde beplanting. Alle lagen boven elkaar. Voorkomen: Zwartkop, Vink, Mees, Mus, Fitis, Groenling, Kauw, Ekster, enz enz. De ene laag is de andere niet. Laag 1: in gras, mos, lage beplanting of tussen afgevallen blad kunnen vogels natuurlijk voedsel vinden, zoals wormen, slakken, spinnen en insecten. Laag 2: deze laag is ook belangrijk voor voedsel maar er zijn tevens vogels die deze laag gebruiken om te nestelen, bijvoorbeeld het winterkoninkje. Laag 3: deze laag is absoluut de belangrijkste laag. Als deze laag ontbreekt, hebben mees, vink, groenling, putter, merel, enz, geen veilige plek meer. Laag 4: in de laag met hoge bomen vinden veel vogelsoorten voedsel. Denk eens aan een bloeiende lindeboom. Hoge bomen bieden echter geen veilige nestgelegenheid voor kleine zangvogels. De combinatie van alle lagen in een gebied bepaalt de verscheidenheid aan vogelsoorten in dat gebied. Ecologisch groen biedt voedsel, variatie, veiligheid en voortplantingsmogelijkheid

4 Voedsel en variatie Het is van belang dat beplanting gevarieerd is. Alleen dan is er het hele jaar voedsel voor de vogels. Zangvogels eten insecten, rupsen, larven, zaden, bessen, noten, wormen, slakken, spinnen, enz. In voorjaar en zomer trekken bloeiende planten en bomen veel insecten aan. In de herfst en winter zijn besdragende struiken een belangrijke voedselbron. Ook zaden van uitgebloeide bloemen en grassen zijn voedsel voor veel zangvogels. In de winter zoeken vogels miertjes en piertjes tussen afgevallen blad. Sleedoorn is een belangrijke voedselbron en ook nog een prima struik om in te broeden. Putter doet zich tegoed aan elzenpropjes. Rupsen, daar worden baby vogeltjes groot van. Appelvink tussen afgevallen blad.

5 Veiligheid en voortplanting Als we zangvogeltjes terug willen in Capelle, dan moeten we dus zorgen dat er voldoen de besdragende en/of stekelige struiken aangeplant worden. Maar met aanplanten alleen zijn we er nog niet. Die struiken zouden dan wel tot volle wasdom moeten kunnen komen. Als struiken steeds kortgezet worden, dan blijft namelijk de meest belangrijke laag van 2 tot 4 meter ontbreken. Oude struiken zijn ecologisch waardevoller. Oude struiken zijn bovendien toch veel mooier om te zien! SNC is ervan overtuigd dat hier ook financieel voordeel te behalen is. Op de lange duur is ecologisch, mooi openbaar groen vol vogels zijn geld dubbel en dwars waard. Hier zouden stekelige struiken geplant kunnen worden die hoog genoeg worden om veiligheid te bieden voor zangvogeltjes. Struiken telkens weer opnieuw afgezaagd.hierdoor krijgen de struiken geen kans om mooi, groot en vol te worden en dus ook geen kansen op overleven voor vogels. Op veel plaatsen zijn kansen om een veilig leefklimaat te creëren voor Vink, Fitis, Groenling, Putter, Roodborst, Winterkoninkje en nog veel meer kleine zangvogels die zo leuk zijn in onze woonomge ving. Kaalslag in de herfst en winter Als de weinige struiken die er zijn, ook nog eens te vaak en te massaal in de herfst of winter op 30 cm hoogte vanaf de grond worden afgezaagd, dan wordt het kleine zangvogels bijna onmogelijk gemaakt om in Capelle te overleven. Het duurt jaren voordat een gebied een geschikt biotoop is voor diverse dieren die ervan afhankelijk zijn. Het duurt slechts een paar uur om het te vernietigen. Voor vogels is kaalslag desastreus want vogels die afhankelijk zijn van de struiken, hebben door kaalslag in de herfst, geen veilige nestplaats meer in het voorjaar.

6 Veiligheid is het grote probleem Niet iedere struik of kleine boom is geschikt als nestplaats en/of schuilplaats. De struik moet hoog genoeg zijn en de struik moet dicht genoeg zijn! Als aan minimaal beide voorwaarden wordt voldaan, dan pas is een struik eventueel ge schikt om veilig in te nestelen. Het is dus erg lastig voor kleine zangvogels om een veilige nest- of schuilplek te vinden. In een doorkijk bosje zijn ze niet veilig voor rovers als ekster, gaai, kraai, sperwer en kat. Het ontbreken van voldoende schuilplaats en nestgelegenheid is de grootste oorzaak van het ontbreken van kleine zangvogels. doorkijk bosjes zijn absoluut niet geschikt De te lage stekelige haag biedt misschien voldoen de bescherming om in de rode struik te neste len. Dit kan een prima nestplaats worden. deze struiken zijn te laag nergens een geschikt nest- of schuilplekje te vinden

7 Ekster wel, zwartkop niet Elke vogelsoort heeft dus zijn eigen soort-specifieke voorkeur. De meeste kleine zangvogels broeden in dichte begroeiing op ca 2-4 meter hoogte. Capelle is veelal ingericht met grasvelden, hoge bomen en lage beplanting (lager dan 2 meter). Daardoor zullen soorten als ekster, kraai en houtduif wel kunnen overle ven maar kleine zangvogels zoals als zwartkop, braam sluiper, merel, fitis, tjiftjaf, roodborst, vink, enzovoorts niet. Deze vogelsoorten zullen daarom steeds minder voorkomen. Zonder de struikenlaag zullen we dus niet minder aantallen vogels krijgen maar wel minder soorten vogels. Laag 2 (struikenlaag) ontbreekt. Hierdoor zullen misschien niet weinig aantallen vogels kunnen overleven maar wel te weinig soorten vogels. Inrichting met gras, lage planten en bomen biedt kleine zangvogels geen kans om te nestelen. Deze struiken zijn keer op keer te kort afgezaagd. Ze zien er misschien groen uit maar zijn veel te iel en daardoor ongeschikt als schuil of nestplek. Dit krijg je als je struiken te vaak en verkeerd snoeit. Kapitaal vernietiging! Buiten de aannemer heeft hier verder niemand iets aan, bewoners niet, vogels niet, egels niet, insecten niet. Oeps, zo gaat het niet goed!

8 Elke vogelsoort heeft een voorkeur voor nestplaats en voedsel. De combinatie van deze twee bepaalt of een soort ergens kan voorkomen of niet. Persoonlijk Tuinadvies door Vogelbescherming Nederland Bestaat de traditionele inrichting van stadsgroen uit bomen en gazon, dan biedt dit weinig mogelijk heden voor voedsel (V) en nestgelegenheid (N). Wordt op hetzelfde oppervlak gekozen voor een inrichting met mantelzoomvegetatie, dan neemt niet alleen het aantal voedsel- en nestplaatsen toe maar ook de combinatiemogelijkheden. De soorten die je hier kan verwachten zijn beperkt: Houtduif en Ekster. Hierdoor wordt het gebied geschikt voor veel meer verschillende soorten. Wilt u uw tuin ook veranderen in een waar vogelparadijs? Voor tips en adviezen kunt u terecht bij de Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming Nederland. Deze vrijwilligers, met veel kennis van zaken over tuinen en tuinvogels, kunnen u helpen bij de (her)inrichting van uw tuin. Zij bieden u: Gericht advies bij de inrichting van uw tuin Aanbevelingen over beplanting, water, voer en nestkasten Uitgewerkt vlekkenplan (grove schets) op maat voor uw tuin Kosten inclusief bezoek en adviesrapport: Leden: 25,-; Niet-leden: 40,- vogels_/bij_u_in_de_buurt U kunt de brochure meer vogels in de tuin gratis aanvragen via brochure Illustraties: H.J. Slijper, met toestemming van Vogelbescherming Nederland.

9 Werk aan de winkel... Laten we met zijn allen (zowel gemeente als particulieren) de achteruitgang van kleine stadsvogels stoppen. Kleine zangvogels zijn op zoek naar een leefgebied dat bij hen past. Capelle aan den IJssel zou zo n leefgebied kunnen worden. Vuurgoudhaantje Staartmees Groenling Vink Goudvink Wij kunnen gezamelijk zorgen voor voedsel, veiligheid, voortplantingsplek en variatie in het (openbaar) groen.

10 Oproep om natuurvriend(in) te worden Als u ons financieel wilt steunen, kunt u uw bijdrage overmaken op: banknummer t.n.v. Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o., te Capelle a/d IJssel. Website Bezoek ook eens onze website: U vindt ons ook op Facebook, Hyves en Twitter. Donaties Wij bedanken de lezers die in oktober een donatie naar ons overmaakten. Colofon Tekst: Ina Scheek Opmaak: Ina Scheek en meneer F. Foto s mus, merel, zwartkop, putter, appelvink, goudvink, groenling: foto s vink en vuurgoudhaantje: overige foto s SNC. Schollevaar

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens VOOR DE LEERKRACHT Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Spreeuw Vogelbescherming Nederland organiseert de Tuinvogeltelling voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er

Nadere informatie

Maak je schoolplein vogelvriendelijk

Maak je schoolplein vogelvriendelijk Maak je schoolplein vogelvriendelijk Leerlijn: kinderen leren vanuit het perspectief van vogels nadenken over hun omgeving. Wat hebben vogels nodig om te overleven? Schuilmogelijkheden, nestmogelijkheid,

Nadere informatie

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Tuinvogels Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Gildes: indeling naar omgeving Stadsvogels worden ingedeeld naar gildes: Huizenbroeders (Half)holenbroeders Struikvogels Boomvogels Park- &

Nadere informatie

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Vogeltelweek voor scholen: VOOR DE LEERKRACHT Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Natuurpunt organiseert de Vogeltelweek voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er

Nadere informatie

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens VOGELWEEK VOOR SCHOLEN: VOOR DE LEERKRACHT Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Natuurpunt organiseert de Grote Vogelweek voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er

Nadere informatie

10 jaar stadsvogelonderzoek in Terneuzen

10 jaar stadsvogelonderzoek in Terneuzen 10 jaar stadsvogelonderzoek in Terneuzen Katspolder en Zeldenrust 2008-2017 Natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut Foto: Johnny du Burck Alex de Smet 25 februari 2018 Stadsvogels in Nederland het stedelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief» Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. nummer 2 april 2012. Metselbijen

Nieuwsbrief» Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. nummer 2 april 2012. Metselbijen Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. Nieuwsbrief» nummer 2 april 2012 Het jaar 2012 is het jaar van de bever, van de das, van de historische buitenplaatsen, van de draak en van nog een

Nadere informatie

Winter survivaltips voor vogels. Winter survival tips voor vogels. Wat u niet moet voeren

Winter survivaltips voor vogels. Winter survival tips voor vogels. Wat u niet moet voeren Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. december 2010 nummer 9 Survival tips voor vogels: Voedsel en Veiligheid. Natuurlijk voedsel en bij gebrek hieraan, aanvullend voer. Winter survival

Nadere informatie

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2015

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2015 Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2015 Martin Heinen Vogelwerkgroep Oost-Veluwe, Apeldoorn 1 1. Inleiding De gemeente Apeldoorn heeft Vogelwerkgroep Oost-Veluwe gevraagd een inventarisatie

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie Noorlaarderbos 2012 M.Wijnhold

Broedvogelinventarisatie Noorlaarderbos 2012 M.Wijnhold Broedvogelinventarisatie Noorlaarderbos 2012 M.Wijnhold Tellers: D.Schoppers, A. Vanderspoel, J. de Vries, W. Woudman, M. Werkman, J. De Bruin, M.Wijnhold Inhoud: 1. Samenvatting 2. Methode: territoria

Nadere informatie

i e januari 2011» nummer 1

i e januari 2011» nummer 1 Nieuwsbrief i e januari 2011» nummer 1 Winter De winter van 2010 gaf veel ellende, maar je kunt het weer nu eenmaal niet veranderen. De winter gaf ook veel schoonheid en plezier. Er was veel te bewonderen

Nadere informatie

Overzicht broedperiode 1) en voorkeur broedgebied (bos)vogels.

Overzicht broedperiode 1) en voorkeur broedgebied (bos)vogels. Overzicht broed 1) en voorkeur broedgebied (bos)vogels. Voorkeur bos Vogelsoorten van Bijlage 1 vogelrichtlijn Gemengd bos Zwarte specht #1 1500-2500 2300-2900 1100-1600 - Naald- en loofbos Wespendief

Nadere informatie

Streefbeelden Bomen & Bos. Streefbeelden Bomen, Bos & Struweel. Stadsbomen. Van Leefbaarheid & Emotie tot Biodiversiteit & Natuureducatie

Streefbeelden Bomen & Bos. Streefbeelden Bomen, Bos & Struweel. Stadsbomen. Van Leefbaarheid & Emotie tot Biodiversiteit & Natuureducatie Streefbeelden Bomen, Bos & Struweel Van Leefbaarheid & Emotie tot Biodiversiteit & Natuureducatie Streefbeelden Bomen & Bos Van Leefbaarheid & Emotie tot Biodiversiteit & Natuureducatie Stadsbomen Stadsbomen

Nadere informatie

Bijlagen cursus vogels in de tuin

Bijlagen cursus vogels in de tuin Bijlagen cursus vogels in de tuin Opmaak Koen Leysen koen.leysen@natuurpunt.be Vogelvriendelijke bomen voor de tuin (met de maximale hoogten) Grote bosbomen (plant deze niet tenzij u een enorme tuin hebt)

Nadere informatie

2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com

2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com Colofon Inhoud 2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com coverfoto s (Roodborst) Michel Geven (voorzijde) Nico van Kappel

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Help de Haagse huismussen

Help de Haagse huismussen Help de Haagse huismussen Stichting Duurzaam Den Haag Riviervismarkt 5 2513 AM DEN HAAG t 070 364 30 70 info@duurzaamdenhaag.nl www.duurzaamdenhaag.nl Inhoud Haagse Huismus in nood... 2 Het leven van huismussen...

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

De Patrijs, klant van berm en akkerrand.

De Patrijs, klant van berm en akkerrand. De Patrijs, klant van berm en akkerrand. Lesbrief met kleurwedstrijd voor de groepen 5, 6 en/of 7 van de basisscholen van de gemeente Heeze-Leende. Je vult de antwoorden op de vragen in op de achterzijde

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

Uw tuin een vogeltuin

Uw tuin een vogeltuin Uw tuin een vogeltuin TUINADVIES VOOR MW. J. BAKKER Voor: Mevrouw J. Bakker Door: Ad Erich APRIL 2012 Geachte mevrouw Bakker, Hartelijk dank voor uw belangstelling voor een vogelvriendelijke tuin. De Tuinvogelconsulent,

Nadere informatie

NATUURVRIENDELIJK TUINIEREN HOE MAAK IK VAN MIJN TUIN EEN NATUURPARADIJS?

NATUURVRIENDELIJK TUINIEREN HOE MAAK IK VAN MIJN TUIN EEN NATUURPARADIJS? NATUURVRIENDELIJK TUINIEREN HOE MAAK IK VAN MIJN TUIN EEN NATUURPARADIJS? De gemeente Hellevoetsluis wil de hoeveelheid groen en de verscheidenheid aan planten en dieren in de stad vergroten. Naast het

Nadere informatie

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS NATUURBELEVEN AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS QUICKSCAN FLORA- EN FAUNAWET NatuurBeleven b.v. dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020/4720777 mark@natuurbeleven.nl Opdrachtgever:

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie

FLORA- EN FAUNASCAN Zoekgebied fietsenstalling Strawinskylaan

FLORA- EN FAUNASCAN Zoekgebied fietsenstalling Strawinskylaan FLORA- EN FAUNASCAN Zoekgebied fietsenstalling Strawinskylaan Datum : 1 maart 2015 M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen Telefoon: 06-29523020 E-mail: info@natuurbeleven.nl INHOUDSOPGAVE : Inleiding...

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2012

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2012 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2012 Marc de Bont Nijmegen, juli 2012 Inleiding Methode In 2012 is voor het derde jaar op rij het gebied op broedvogels geteld. Het wordt begrensd wordt

Nadere informatie

VOGELRINGSTATION KLARENBEEK JAARVERSLAG 2014

VOGELRINGSTATION KLARENBEEK JAARVERSLAG 2014 VOGELRINGSTATION KLARENBEEK JAARVERSLAG 2014 1 Inleiding Dit verslag rapporteert over de vangsten op het vogelringstation Klarenbeek in 2014, het resultaat van veel uren ringen. Dit is het 3 e jaarverslag,

Nadere informatie

uw tuin een vogeltuin Vogelvriendelijk tuinadvies voor familie xxx Door: Marion van Lier MEI 2016

uw tuin een vogeltuin Vogelvriendelijk tuinadvies voor familie xxx Door: Marion van Lier MEI 2016 uw tuin een vogeltuin Door: Marion van Lier Vogelvriendelijk tuinadvies voor familie xxx MEI 2016 JULI 2016 Geachte familie Schaake, Hartelijk dank voor uw belangstelling voor een vogelvriendelijke tuin.

Nadere informatie

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes Ekster Eksters zijn grote, zwart-witte vogels met een lange staart. Hij is ongeveer 45 cm groot. Als je goed kijkt, zie je een glans over de veren. Hierdoor lijkt het net of ze verschillende kleuren hebben.

Nadere informatie

2009-9. Natuurlijke steden, een nieuwe ontwikkeling

2009-9. Natuurlijke steden, een nieuwe ontwikkeling 2009-9 Natuurlijke steden, een nieuwe ontwikkeling Capellenaren willen in 2020 meer groen en geen toename van het stenen grondoppervlak. Helaas voor al deze Capellenaren, maar de gemeente verwacht een

Nadere informatie

NME-leerroute Vogels in het Wandelbos

NME-leerroute Vogels in het Wandelbos NME-leerroute Vogels in het Wandelbos 7 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Rinze de Wereldreiziger Rinze weet onwaarschijnlijk veel over vogels. Rinze is ook dol op het Wandelbos

Nadere informatie

Inleiding over de vogels Maak kennis met algemene tuinvogels

Inleiding over de vogels Maak kennis met algemene tuinvogels GROEP 1 2 3 4 5 6 7 8 voor scholen VOOR DE LEERKRACHT Inleiding over de vogels Maak kennis met algemene tuinvogels Vogelbescherming Nederland organiseert de. Leer de vogels rondom je school kennen, tel

Nadere informatie

Tuingeluk!

Tuingeluk! Tuingeluk! http://www.mijntuingeheim.nl Tuingeluk in iedere tuin Beste Tuinliefhebber, Wat is tuingeluk: Een tuin waar je blij van word, een tuin waar je graag bent en een tuin waar je met beperkt onderhoud

Nadere informatie

Tuinvogels. Algemeen. Wat zijn tuinvogels? Waarom komen vogels in tuinen?

Tuinvogels. Algemeen. Wat zijn tuinvogels? Waarom komen vogels in tuinen? Tuinvogels Algemeen Wat zijn tuinvogels? Het woord zegt het eigenlijk al, tuinvogels zijn vogels die vaak in tuinen worden gezien. Anders dan bij bijvoorbeeld kraaiachtigen of uilen, horen de tuinvogels

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie woonwijk De Ziep, Didam in 2007

Broedvogelinventarisatie woonwijk De Ziep, Didam in 2007 Broedvogelinventarisatie woonwijk De Ziep, Didam in 007 Maarten Hageman Inleiding Sinds 00 woon ik in de wijk de Ziep. Een wijk uit eind jaren 60 en begin jaren 70. Benieuwd naar de aantallen en de soorten

Nadere informatie

KNNV afdeling Voorne Vogelwerkgroep

KNNV afdeling Voorne Vogelwerkgroep KNNV afdeling Voorne Vogelwerkgroep Mededeling nr. 201 Broedvogel inventarisatie Telgebied nr. 8 van het Zuid-Hollands Landschap 2010 Karel Adriaanse 1 Inhoudsopgave Inleiding - doel - waarnemers Gebiedsbeschrijving

Nadere informatie

Vogelzang: waarom zingen vogels en

Vogelzang: waarom zingen vogels en Vogelzang: waarom zingen vogels en hoe herken je ze aan hun zang? Natuurpunt organiseert de Grote Vogelweek voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er zijn en doe mee aan belangrijk

Nadere informatie

bosplantsoen Dunnen van

bosplantsoen Dunnen van De gemeente Ede streeft naar een natuurlijk beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld bosplantsoen. Bij het juiste beheer kan

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2013

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2013 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2013 Marc de Bont Nijmegen, juli 2013 Inhousopgave Inleiding Pagina 3 Methode Pagina 3 De telling Pagina 4 Het weer Pagina 4 De resultaten Pagina 4 Bijlage:

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel: Nijmegen ziet ze vliegen!

Initiatiefvoorstel: Nijmegen ziet ze vliegen! Initiatiefvoorstel: Nijmegen ziet ze vliegen! r«9.nr. 11 CCA^MH prooewerantw.: HIS'^O 1 7 AUG. 2011 npmfente NUMEGEN, dass.nr.-. Q\ Vy{ afgectean; A (] I [/GROENLIMCr,! 1. NIJMEGEN NIIMPC^EN '.' 'K^^A""A

Nadere informatie

De stad als leefgebied

De stad als leefgebied Ecologie Vossen die de wijken afspeuren opzoek naar openstaande kippenhokken, wilde eenden die samen met meerkoeten, waterhoenders, nijlganzen, futen en zwanen de sloten en meertjes op fleuren en muizen,

Nadere informatie

Meeuwen in Alkmaar. Voorkom meeuwen overlast op uw dak

Meeuwen in Alkmaar. Voorkom meeuwen overlast op uw dak Meeuwen in Alkmaar Voorkom meeuwen overlast op uw dak Colofon: Gemeente Alkmaar Postadres: Postbus 53 1800 BC Alkmaar Centraal meldnummer 072-548 9444 internet: www.alkmaar.nl Deze folder is een uitgave

Nadere informatie

VOGELRINGSTATION KLARENBEEK JAARVERSLAG 2015

VOGELRINGSTATION KLARENBEEK JAARVERSLAG 2015 VOGELRINGSTATION KLARENBEEK JAARVERSLAG 2015 1 Inleiding Dit verslag rapporteert over de vangsten op het Vogelringstation (VRS) Klarenbeek in 2015, het resultaat van veel uren ringen. Het is het 4 e jaarverslag.

Nadere informatie

i e februari 2011» nummer 2

i e februari 2011» nummer 2 Nieuwsbrief i e februari 2011» nummer 2 Update bezigheden SNC In de vorige nieuwsbrief hebben wij u kennis laten maken met diverse winterwaarnemingen van bijzondere vogels in Capelle. Naast het doen van

Nadere informatie

Vogelhuis. Zelf een nestkastje bouwen, hoe doe je dat?

Vogelhuis. Zelf een nestkastje bouwen, hoe doe je dat? Vogelhuis Zelf een nestkastje bouwen, hoe doe je dat? 1 Symbolen Techniek Wiskunde Biologie P.O. I.C.T. Inhoudstafel Hoofdstuk 1: Tuinvogels... 3 Hoofdstuk 2: Nestkastje bouwen... 6 Inleiding De mens is

Nadere informatie

Handleiding Vogel Wintertuintelling IVN Zeewolde. Vogelwerkgroep Oriolus

Handleiding Vogel Wintertuintelling IVN Zeewolde. Vogelwerkgroep Oriolus Handleiding Vogel Wintertuintelling 2016-2017 IVN Zeewolde Vogelwerkgroep Oriolus (foto door: Paula van Schaik) Inhoud handleiding: Hoe vogel wintertuinwaarnemingen tellen; Hoe te tellen- Wat te tellen;

Nadere informatie

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2017

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2017 Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn Martin Heinen Vogel werkgroep Oost-Veluwe, Apeldoorn november 1 2 1. Inleiding In hebben medewerkers van Vogelwerkgroep Oost-Veluwe op verzoek

Nadere informatie

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen.

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. Tekeningen Ciel Broeckx, juni 2010. 1 De Europese Unie heeft in 2002 afgesproken om het verlies aan biodiversiteit

Nadere informatie

Notitie quickscan beschermde soorten Prinsejagt-Driehoeksbos te Eindhoven

Notitie quickscan beschermde soorten Prinsejagt-Driehoeksbos te Eindhoven Gemeente Eindhoven T.a.v. Mw. Babette van de Padt Nachtegaallaan 15 5613 CM Eindhoven Datum: 2 maart 2016 Behandeld door: Johan Zwanenburg Ons kenmerk: P2016/15 Uw kenmerk: Notitie quickscan beschermde

Nadere informatie

Tien jaar CES in tuin Labadiskebosk te Broeksterwoude.

Tien jaar CES in tuin Labadiskebosk te Broeksterwoude. Tien jaar CES in tuin Labadiskebosk te Broeksterwoude. Na 1 jaar CES-onderzoek op ons erf in Broeksterwoude, kan een voorlopige analyse worden gemaakt en enkele opvallende aspecten worden toegelicht. Een

Nadere informatie

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex.

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex. Kleiputten 't Hoge 1983 2013 (2014) In deze kolom krijgen sommige soorten een andere kleur en dus een andere Broedende of waarschijnlijk broedende soorten broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval.

Nadere informatie

De weg eist zijn tol: 10 jaar verkeersslachtoffers op de Nijmeegsebaan in Groesbeek

De weg eist zijn tol: 10 jaar verkeersslachtoffers op de Nijmeegsebaan in Groesbeek De weg eist zijn tol: 10 jaar verkeersslachtoffers op de Nijmeegsebaan in Groesbeek Kees Schreven NOU-congres, De Hoeve van Nunspeet, 7-9 januari 017 Mac Gillavry D. 1930. De Levende Natuur 3: 10. Mac

Nadere informatie

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2018

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2018 Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn Martin Heinen Vogelwerkgroep Oost-Veluwe, Apeldoorn juni 1 2 1. Inleiding In hebben medewerkers van Vogelwerkgroep Oost-Veluwe op verzoek van Gemeente

Nadere informatie

Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam

Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Amsterdam Nieuw

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

Werkblad Vogels in de Gement

Werkblad Vogels in de Gement Werkblad Vogels in de Gement Rinze de Wereldreiziger Rinze de Werelreiziger weet onwaarschijnlijk veel van vogels. Rinze is ook dol op de Gement, want daar zijn veel bijzondere vogelsoorten te zien. Bij

Nadere informatie

Gallen. Er is een nieuwe druk verschenen van Het Gallenboek. Een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met Gallen.

Gallen. Er is een nieuwe druk verschenen van Het Gallenboek. Een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met Gallen. Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. november 2010 nummer 8 Gallen Vorig jaar is er een nieuwe druk verschenen van het Gallenboek. Dit is een boek, waarin alle Nederlandse gallen staan,

Nadere informatie

B i j l a g e 2 : W e r k p r o t o c o l h u i s m u s

B i j l a g e 2 : W e r k p r o t o c o l h u i s m u s B i j l a g e 2 : W e r k p r o t o c o l h u i s m u s W e r k p r o t o c o l h u i s m u s Z w a r t e w e g 8 t V e l d I n l e i d i n g In december 2012 is een ecologische inventarisatie uitgevoerd

Nadere informatie

Natuurpark Blokweer in vier seizoenen.

Natuurpark Blokweer in vier seizoenen. Natuurpark Blokweer in vier seizoenen. Natuurpark Blokweer is een mooie groene plek tussen verschillende wijken van de gemeente Hoorn. Het is een afwisselend park met een grote biodiversiteit. Om het park

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud:

Nadere informatie

Wat vinden bewoners? Uitslag wijkraadpleging

Wat vinden bewoners? Uitslag wijkraadpleging Wat vinden bewoners? Uitslag wijkraadpleging Wijkraadpleging over groen en natuur(beleving) in de wijk Leidsche Rijn als input voor deze themavond. Aanleidingen: gemeente Utrecht start op korte termijn

Nadere informatie

Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer

Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer Verslag Nationale vogeltelling Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer GOLF- & COUNTRYCLUB LIEMEER 26 april 2015 Opgesteld door: Cees van de Noort

Nadere informatie

Natuurtoets MCS. Planteam Groen, Recreatie en Water

Natuurtoets MCS. Planteam Groen, Recreatie en Water Natuurtoets MCS Planteam Groen, Recreatie en Water Juli 2010 Inhoudsopgave 1. Doel en vraagstelling 2. Samenvatting 3. Afbakening 4. Wettelijk kader 5. Inventarisatie 6. Effecten van uitvoering van het

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

NVWK geeft de erven vleugels. Module 3 vogels tellen

NVWK geeft de erven vleugels. Module 3 vogels tellen NVWK geeft de erven vleugels Module 3 vogels tellen 1 Indeling van de avond Even voorstellen Erfvogels tellen met tuintelling.nl pauze Je erf toevoegen Geluidenquiz 2 Even voorstellen. Werkzaam bij Sovon

Nadere informatie

Vogelzang: waarom zingen vogels en hoe herken je ze aan hun zang?

Vogelzang: waarom zingen vogels en hoe herken je ze aan hun zang? VOOR DE LEERKRACHT Vogelzang: waarom zingen vogels en hoe herken je ze aan hun zang? Vogelbescherming Nederland organiseert de Tuinvogeltelling voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel

Nadere informatie

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013 uitgave januari 2013 Winterslaap Met filmpjes, werkblad en puzzels groep 5/6 inhoud blz. Inleiding 3 1. Wat is een winterslaap? 4 2. Lage hartslag 5 3. Lage temperatuur 6 4. Winterrust 7 5. Winterslapers

Nadere informatie

SOORTENSTANDAARD VAN DE HUISMUS 2015 PRAKTISCHE UITWERKING A. Beschrijving, functies & belang van habitat elementen van de HUISMUS

SOORTENSTANDAARD VAN DE HUISMUS 2015 PRAKTISCHE UITWERKING A. Beschrijving, functies & belang van habitat elementen van de HUISMUS SOORTENSTANDAARD VAN DE HUISMUS 2015 PRAKTISCHE UITWERKING A Beschrijving, functies & belang van habitat elementen van de HUISMUS = versie 002 = Door E.F. Karman, voorzitter Stichting Witte Mus HuismusBescherming

Nadere informatie

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal 104 records Middelpunt < 1km² Middelpunt 1km² - 5km² Middelpunt > 5km² Vlak schaal 1 : 50000 Zoekvraag Soort Soortgroep Wet en Beleid Periode Bronhouder Zoekgebied Alle Alle FF-wet tab. II Rode Lijst FF-wet

Nadere informatie

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006 Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 26 tijdvak 1 BIOLOGIE CSE GL EN TL COMPEX Deze bijlage bevat informatie. 613-1-589b DUINEN INFORMATIE 1 DUINGEBIEDEN Het grootste deel van de Nederlandse kust bestaat uit duingebieden.

Nadere informatie

Vereniging Centraal Wonen Driebergen (ECWD) S.W. de Groot De Kievit 100 3972 PL DRIEBERGEN

Vereniging Centraal Wonen Driebergen (ECWD) S.W. de Groot De Kievit 100 3972 PL DRIEBERGEN Dienst Regelingen Vereniging Centraal Wonen Driebergen (ECWD) S.W. de Groot De Kievit 100 3972 PL DRIEBERGEN uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum ff75c.05.afw.220.sh 10 januari 2006 onderwerp doorkiesnummer

Nadere informatie

Vogels op het boerenerf

Vogels op het boerenerf Vogels op het boerenerf De meeste boerenerven zijn oases in het toch wel kale Zeeuws- Vlaamse land, en zeker in de winter zijn veel vogels die niet wegtrekken afhankelijk van de beschutting en het aanwezige

Nadere informatie

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat?

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Je valt in een diepe slaap en wordt in maart pas weer

Nadere informatie

De top 10 ranglijst voor respectievelijk de VWG Arnhem, de provincie Gelderland en heel Nederland is als volgt: Provincie Gelderland. 5.

De top 10 ranglijst voor respectievelijk de VWG Arnhem, de provincie Gelderland en heel Nederland is als volgt: Provincie Gelderland. 5. 22 januari 2014 Aan mij werd gevraagd om de uitslagen van de afgelopen tuinvogeltelling voor een aantal grotere plaatsen in ons werkgebied te vergelijken. Op de website van Vogelbescherming Nederland kan

Nadere informatie

Haal de natuur dichtbij huis door een nestkast in je tuin op te hangen. In deze blog tips voor een grotere kans op succes.

Haal de natuur dichtbij huis door een nestkast in je tuin op te hangen. In deze blog tips voor een grotere kans op succes. Nestkast ophangen Nestkast ophangen? Haal de natuur dichtbij huis door een nestkast in je tuin op te hangen. In deze blog tips voor een grotere kans op succes. De nestkast Door het ophangen van een nestkast

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Huidige situatie Het plangebied bestaat uit bebouwing, verharding, opgaande beplanting en watergangen.

Huidige situatie Het plangebied bestaat uit bebouwing, verharding, opgaande beplanting en watergangen. Ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven waaraan deze ontwikkelingen

Nadere informatie

Maak een feestmaaltijd voor de dieren in het bos. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar

Maak een feestmaaltijd voor de dieren in het bos. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar Maak een feestmaaltijd voor de dieren in het bos. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar Benodigde materialen Knuffels of plaatjes van: een vos een konijn een eekhoorn een egel 4 etensborden 4 (linnen) tasjes

Nadere informatie

Wat kunt u doen... Biodiversiteit in de Stad

Wat kunt u doen... Biodiversiteit in de Stad Kansen voor Biodiversiteit in de Stad Klik op de stadskaart voor meer info per onderdeel van de stad Biodiversiteit in de Stad Biodiversiteit gaat wereldwijd achteruit. Steden kunnen een bijdrage leveren

Nadere informatie

De Bij hoort erbij. 10 juni 2015 Probus 1 Maastricht Guus Gerards

De Bij hoort erbij. 10 juni 2015 Probus 1 Maastricht Guus Gerards . 10 juni 2015 Probus 1 Maastricht Guus Gerards Wat heb ik met bijen. Als klein jongetje al met mieren en bijen bezig. Grote tuin met fruitbomen Kortom, de natuur en het behoud ervan is mij lief Einstein

Nadere informatie

over vogels rondom school. Kijk op www.vogelweekend.be/scholen voor alle werkbladen en informatie over de Vogelweek voor Scholen.

over vogels rondom school. Kijk op www.vogelweekend.be/scholen voor alle werkbladen en informatie over de Vogelweek voor Scholen. VOGELWEEK VOOR SCHOLEN: VOOR DE LEERKRACHT Bouw een voederplank Klus je mee? Natuurpunt organiseert de Grote Vogelweek voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er zijn en doe mee

Nadere informatie

Keuzedeel: De levende tuin. 6: fauna

Keuzedeel: De levende tuin. 6: fauna Keuzedeel: De levende tuin 6: fauna Doelen 1. Je bewust maken hoeveel leven groen in een tuin of woonomgeving kan ondersteunen. 2. Je bewust maken wat alle voordelen van groen in een tuin of woonomgeving.

Nadere informatie

Notitie Flora en faunawet bestemmingsplan Centrum Best; Locatie ten noorden van begraafplaats

Notitie Flora en faunawet bestemmingsplan Centrum Best; Locatie ten noorden van begraafplaats Ecologica BV Rondven 22 6026 PX Maarheeze 0495-46 20 70 0495-46 20 79 info@ecologica.eu www.ecologica.eu Gemeente Best T.a.v. dhr. P. van den Broek Raadhuisplein 1 Postbus 50 5680 AB Best Datum: 2 april

Nadere informatie

Vogelhuis. Zelf een nestkastje bouwen, hoe doe je dat?

Vogelhuis. Zelf een nestkastje bouwen, hoe doe je dat? Vogelhuis Zelf een nestkastje bouwen, hoe doe je dat? 1 Symbolen Techniek Wiskunde Biologie P.O. I.C.T. Inhoudstafel Hoofdstuk 1: Tuinvogels... 3 Hoofdstuk 2: Nestkastje bouwen... 6 Inleiding De mens is

Nadere informatie

De volgende grafiek laat zien hoe het totaal van alle aangemelde nestkasten is verdeeld over de verschillende gebieden. 36%

De volgende grafiek laat zien hoe het totaal van alle aangemelde nestkasten is verdeeld over de verschillende gebieden. 36% Nationale Week van de Nestkast 2010 de resultaten! Veel mensen hebben weer één of meerdere nestkasten aangemeld en de broedresultaten aan ons doorgegeven. Aan de hand van deze informatie kunnen wij volgende

Nadere informatie

2 Wat is een heg? Als je een heg gaat planten is het plezierig om iets meer te weten over heggen.

2 Wat is een heg? Als je een heg gaat planten is het plezierig om iets meer te weten over heggen. 2 Wat is een heg? Als je een heg gaat planten is het plezierig om iets meer te weten over heggen. Hoe ziet een heg er uit? Een heg is een dichte rij struiken langs een weg, een weiland of een grote tuin.

Nadere informatie

Wie eet wie en wie eet wat?

Wie eet wie en wie eet wat? Leerkracht Wie eet wie en wie eet wat? Maak een voedselweb Inhoud in het kort In deze les krijgen de leerlingen een beeld van de relaties tussen dieren en planten. Leerlingen maken een voedselweb van één

Nadere informatie

Biodiversiteit en netwerken

Biodiversiteit en netwerken Basiscursus Ecologische Moestuin Biodiversiteit en netwerken Ecologisch tuinieren is 1. Niet destructief, maar constructief tuinieren; 2. Netwerken bevorderen 1. Destructief boeren/tuinieren Pesticiden

Nadere informatie

school. Kijk op be/scholen voor alle werkbladen en informatie over de Vogeltelweek voor Scholen.

school. Kijk op  be/scholen voor alle werkbladen en informatie over de Vogeltelweek voor Scholen. VogeltelWEEK voor scholen: VOOR DE LEERKRACHT Bouw een voederplank Doe je mee? Natuurpunt organiseert de Vogeltelweek voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er zijn en doe mee

Nadere informatie

Hé! De vliegende beertjes. 3 maart, in de middag 10 graden met een heerlijk zonnetje. En ja hoor, ik zag de eerste hommelkoningin

Hé! De vliegende beertjes. 3 maart, in de middag 10 graden met een heerlijk zonnetje. En ja hoor, ik zag de eerste hommelkoningin 2009-4 Hé! De vliegende beertjes zijn er weer! 3 maart, in de middag 10 graden met een heerlijk zonnetje. En ja hoor, ik zag de eerste hommelkoningin in mijn tuin foerageren in de nog steeds volop bloeiende

Nadere informatie

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Alle bij de NGF aangesloten clubs worden jaarlijks uitgenodigd deel te nemen aan een vogelteldag. De bedoeling is op dezelfde dag eind april

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN 2006. door Henk Jan Hof In het voorjaar van 2006 heb ik woonwijk Het Laakse Veld op broedvogels geïnventariseerd. Deze kartering is uitgevoerd om aantallen

Nadere informatie

Kennisnet community 5-6 / herfst 2006

Kennisnet community 5-6 / herfst 2006 HERFSTWEER Als de zomer voorbij is begint de herfst. Dat merk je niet direct. Er verandert wel steeds meer. Het wordt kouder. Je kunt niet meer zonder jas naar buiten. Er komen herfstbuien. Het waait en

Nadere informatie

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2013 voor CCWO

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2013 voor CCWO Vogelringstation Schiermonnikoog Verslag activitei 2013 voor CCWO Verslag veldwerk 2013 Inleiding In 2013 zijn de activitei van het Vogelringstation Schiermonnikoog in de onderzoeksopzet voortgezet: 1.

Nadere informatie