Advies over het voorontwerp van decreet houdende wijziging van:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Advies over het voorontwerp van decreet houdende wijziging van:"

Transcriptie

1 Advies over het voorontwerp van decreet houdende wijziging van: HET DECREET VAN 18 MEI 1999, HOUDENDE DE ORGANISATIE VAN DE RUIMTELIJKE ORDENING, HET DECREET BETREFFENDE DE RUIMTELIJKE ORDENING, GECOÖRDINEERD OP 22 OKTOBER 1996 Brussel, 13 juni 2001

2 2. 1. INLEIDING Op 3 april vroeg de Vlaams minister van Economie, Ruimtelijke Ordening en Media advies over een voorontwerp van decreet dat enerzijds een wijziging aanbrengt in het nieuwe decreet van 18 mei 1999, houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening (DRO). Anderzijds wijzigt het voorontwerp tegelijkertijd het oude decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996 (coördinatiedecreet). De belangrijkste wijzigingen aan het DRO hebben betrekking op de overgangsbepalingen. Hierbij wordt een vergunning voor instandhoudings- en onderhoudswerken, die betrekking hebben op de stabiliteit van een bestaande vergunde zonevreemde woning of zonevreemd gebouw, mogelijk gemaakt, zolang een gewestplan bestaat. In de huidige regeling vallen alle vergunningsplichtige werken onder artikel 43 $2 van het coördinatiedecreet. Deze regeling vervalt na de overgangsperiode van 5 jaar. Met instandhoudings- en onderhoudswerken die betrekking hebben op de stabiliteit worden deze werken bedoeld die het gebruik van de betrokken woning of het gebouw veiligstellen door ingrepen op constructieve elementen (bv. dakgebintes en buitenmuren). De belangrijkste wijziging aan het coördinatiedecreet heeft betrekking op de verlenging van de overgangsperiode voor de overige vergunningsplichtige werken en handelingen aan zonevreemde woningen (herbouwen, verbouwen) tot 1 mei Op deze datum wordt dus verondersteld dat iedere gemeente over een Ruimtelijk Uitvoeringsplan zal beschikken. In zijn advies geeft de Raad zijn globale appreciatie over de aangepaste regeling inzake zonevreemde woningen en gebouwen, waarna hij verder stilstaat bij de problematiek van zonevreemde bedrijven, welke niet via deze decreetwijziging wordt aangepakt.

3 3. 2. ZONEVREEMDE WONINGEN EN GEBOUWEN 2.1 Nood aan coherente en definitieve regeling Ten gronde meent de Raad dat het dringend noodzakelijk is een coherente en definitieve regeling uit te werken voor de zonevreemde woningen en gebouwen. Een rode draad doorheen het verhaal van zonevreemde inrichtingen is immers dat er tot op heden geen sluitende oplossing bedacht is voor bestaande gebouwen, die door de opmaak van plannen (en specifiek de bepaling van bestemmingen) of reglementeringen nadien niet meer in overeenstemming waren met die bestemming of reglementering. Dit staat in contrast met de wel sluitende oplossing die in de wetgeving op de ruimtelijke ordening is voorzien voor bouwgronden, waarbij met name een regeling is uitgewerkt voor planbaten en planschade. Het eerste uitgangspunt voor een sluitende regeling is het gegeven dat deze woningen en gebouwen vergund zijn opgetrokken of geacht worden te beschikken over de vergunning. Dit impliceert voor de Raad dat bestaanbare zonevreemde woningen op dezelfde wijze als de vergunde woningen en gebouwen in andere gewestplanzones, voor te bepalen vergunningsplichtige werken (vergunningsplichtige onderhouds- en stabiliteitswerken, verbouwing en herbouwen) in aanmerking moet kunnen komen, ongeacht de datum waarop die vergunning wordt aangevraagd. Daarom pleit de Raad voor een regeling waarbij wordt afgestapt van een uitzonderingsplanologie die, zoals vandaag het geval is, de (rechts)zekerheid van de betrokken eigenaars niet kan garanderen en waarbij er dus wordt overgegaan tot een definitieve beslissing over de bestaanbaarheid van de zonevreemde woning. Om hierover geen misverstanden te laten ontstaan beklemtoont de Raad dat dit standpunt alleen betrekking heeft op woningen die vergund zijn of geacht worden te beschikken over een vergunning. De beslissing over de bestaanbaarheid kan dus geen betrekking hebben op illegale bouwwerken.

4 4. Vanuit bovenstaande filosofie pleit de Raad, in het verlengde van zijn standpunt van 10 juni , dat als regel van de bestaanbaarheid van de zonevreemde woning moet worden uitgegaan, met inpassing in de voorschriften van gewestplannen en ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP). In de gevallen waar dit onmogelijk is (zoals eventueel in kwetsbare gebieden) dient de overheid in te staan voor het effectief laten verdwijnen van de zonevreemde gebouwen onmiddellijk of via uitdoving - met het onder ogen zien van alle gevolgen en noodzakelijke maatregelen. Deze dubbele keuze impliceert het verlaten van de afwijkings-, uitzonderings- en zonevreemde strategie. In het eerste geval, namelijk wanneer het betrokken gebouw bestaanbaar is, moet het gebouwenpatrimonium dat daar nu eenmaal staat, vanuit een verwevingsvisie geïntegreerd worden via een planologische aanpak door een specifieke inkleuring, of via bijzondere bestemmingsvoorschriften waardoor deze woningen definitief rechtszekerheid krijgen op een planologische basis. De zonevreemde gebouwen worden alsdan zone-eigen. De integratie zal uiteraard gedifferentieerd moeten aangepakt worden in functie van de ligging en de activiteiten die in de omgeving van de zone-eigen gemaakte gebouwen plaatsvinden, waarbij moet vermeden worden dat afstandsregels van toepassing worden op bestaande economische activiteiten. Gedacht kan worden aan een gradatie van woongebied over landelijk woongebied en woonkorrel tot specifieke voorschriften. In het tweede geval, namelijk wanneer er geen oplossing kan gevonden worden voor het zonevreemd gebouw, moeten er uitdovende maatregelen ingebouwd worden met opvangmiddelen (grondfonds, onteigeningen, aankoopverplichting, schadevergoeding, ruiloperaties, ). Bij deze opvangmiddelen moet ook rekening gehouden worden met de sociale gevolgen. De SERV is van oordeel dat, op het moment van de definitieve overheidsbeslissing dat een woning moet uitdoven, er rechten moeten ontstaan voor de eigenaars en plichten voor de overheid. Vooreerst moet hierdoor een onteigeningsrecht ontstaan, met daaraan gekoppeld een plicht voor de overheid om binnen een bepaalde termijn te onteigenen. Daarnaast moet ook het recht bestaan 1 Standpunt, een sociaal-economische aftasting van probleemvelden in verband met het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen, de bestaande uitvoeringsinstrumenten en de problematiek van zonevreemde bedrijven: invulling van de ruimtelijke accenten in het kaderakkoord van de sociale partners van 17 november 1997.

5 5. van de betrokken eigenaars om, indien ze dat wensen, tot het einde van hun leven in hun woning te blijven wonen en er alle instandhoudings- en onderhoudswerken aan te kunnen uitvoeren, met daaraan gekoppeld de plicht van de overheid om op het einde van het leven van de eigenaars tot onteigening over te gaan. Bij de onteigening van de betrokken woningen moet aan de eigenaars (of erfgenamen) een marktconforme onteigeningsvergoeding, die de meerwaarde die het goed heeft verkregen in rekening brengt, uitbetaald worden. Verder meent de Raad dat ook de zittende huurder van de nodige waarborgen moet kunnen genieten. De definitieve beslissing dat de betrokken woning zonevreemd is en de hieraan gekoppelde onteigening, kan dus geen aanleiding zijn om het lopende huurcontract voortijdig te beëindigen. In de ruimtelijke afweging gekoppeld aan de uitdoving dient ook rekening te worden gehouden met het patrimonium dat als resultaat van deze optie leeg komt te staan. Er zal dan ook naast de rechtstreekse opvangmiddelen, een flankerend beleid moeten gevoerd worden om dit patrimonium te recycleren in een andere functie (inclusief afbraak eventueel ondersteund door een slooppremie). Tenslotte is er ook een ruimtelijke kost verbonden aan deze optie. Uitdoving op de ene plaats impliceert immers dikwijls nieuwe grondinname op andere plaatsen. 2.2 Overgangsperiode Een belangrijk element in de benadering van zonevreemde woningen en gebouwen is het bestuurlijk niveau waarop de problematiek wordt aangepakt. Hiervoor is principieel gekozen voor een benadering via gemeentelijke structuurplannen en RUP s. De Raad was in zijn advies van 16 september , conform de toepassing van de subsidiariteit, principieel voorstander van een grotere rol van de gemeente in de ruimtelijke planning en in de vergunningverlening. Opdat de gemeenten deze rol zouden kunnen invullen was er aanvankelijk een overgangsperiode voorzien van 5 jaar, welke nu verlengd zal worden tot 1 mei Advies over het voorontwerp van decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, 16 september 1998.

6 6. De Raad stelde in het voornoemde advies de vraag of de voorziene overgangsperiode geen al te optimistische inschatting is. Men kan immers niet rond de vaststelling dat ook vandaag niet iedere gemeente een even dynamische rol vervult op het vlak van de ruimtelijke ordening. Gekoppeld aan de veelheid van taken kan verwacht worden dat een deel van de gemeenten om uiteenlopende redenen niet zal/kan tegemoetkomen aan de opdrachten die worden voorzien in het voorontwerp. Dit kan tot gevolg hebben dat er een ruimtelijk ordeningsbeleid tot stand kan komen met twee snelheden. De Raad stelde toen dat er zekerheid dient te bestaan dat na een overgangsperiode iedere actor zijn taken heeft ingevuld. Daarom dienen op basis van een jaarlijkse tussentijdse evaluatie, als onderdeel van het jaarverslag, vorderingsrapporten te worden opgesteld waaruit blijkt hoever de verschillende besturen zijn gevorderd in de uitwerking van hun takenpakket. Op basis hiervan kan de Vlaamse overheid die besturen die te ver achterop liggen, extra stimuleren om te vermijden dat ze hun opdrachten niet behoorlijk hebben uitgevoerd binnen de overgangsperiode. Er moet immers een situatie vermeden worden dat na de afsluiting van de overgangsperiode, bepaalde gemeenten niet over de nodige instrumenten beschikken, waardoor er een volledige immobilisering zou komen in de ruimtelijke ordening van die gemeente. De Raad meent dat de verlenging van de overgangsperiode tot 1 mei 2006 ten gronde niets verandert aan de vroeger door de Raad geschetste problematiek. In het kader van de problematiek van de zonevreemde woningen en gebouwen gaat het ook niet op dat het verkrijgen van rechtszekerheid zo lang moet aanslepen. Zelfs indien men de datum van 1 mei 2006 haalt, is die periode nog veel te lang. Het volstaat hierbij niet in beleidsverklaringen te stellen dat 99.9% van de zonevreemde woningen en gebouwen in de toekomst zal geregulariseerd worden. Meer nog, de Raad meent dat de verlenging van de termijn een alibi kan betekenen voor sommige gemeenten om niets te doen, wat in het nadeel is van de betrokken eigenaars van zonevreemde woningen, wiens rechtszekere oplossing nog langer uitblijft.

7 7. De Raad vraagt dan ook of het mogelijk zou zijn dat, in afwachting dat de gemeenten klaar zijn met hun structuurplannen en RUP s, op Vlaams niveau met onmiddellijke ingang een planologische maatregel kan genomen worden waardoor een beslissing wordt genomen over alle bestaanbare zonevreemde woningen. Een te onderzoek denkpiste die de Raad in dit verband hanteert is het effectief bestaanbaar maken van de betrokken zonevreemde woningen in de meest lichte vorm. Dit zou dus de opmaak van specifieke voorschriften impliceren per gewestplanzone waar zonevreemde woningen gesitueerd zijn. Om de regeling helemaal sluitend te maken zou men de betrokken zonevreemde woningen in een lijst kunnen opnemen. Indien deze piste, met de meest lichte vorm van regularisatie van de bestaanbare zonevreemde woningen, kan gevolgd worden, hoeft men de overgangsperiode niet af te wachten om de rechtszekerheid voor de betrokken eigenaars te verzekeren. Tevens wordt er geen hypotheek gelegd op het planningsproces dat in het kader van het DRO is opgestart. Ten eerste houdt het gewoon de erkenning in van een bestaande vergunde situatie. Ten tweede blijft het mogelijk om via gemeentelijke structuurplannen en RUP s nadien indien nodig verdere verfijningen aan te brengen. 3. ZONEVREEMDE BEDRIJVEN De Raad is zich ervan bewust dat voorliggend voorontwerp van decreet de zonevreemde economische activiteiten niet tot voorwerp heeft. De Raad wil evenwel van de gelegenheid gebruik maken om ook voor deze materie de meer dan noodzakelijke aandacht te vragen. Hierbij wenst de Raad terug te komen op deze aspecten die vandaag nog steeds een oplossing behoeven. 3.1 Nood aan kwantitatief en kwalitatief inzicht Vooreerst is het noodzakelijk een zicht te krijgen op de omvang van het probleem (zowel kwantitatief als kwalitatief). In dit verband steunt de Raad het project zonevreemde bedrijven dat in het kader van het Strategisch Plan Ruimtelijke Economie werd opgestart. De Raad dringt aan op spoedige resultaten van dit project zodat kan worden nagegaan of:?? De socio-economische betekenis van de zonevreemde activiteiten niet meer dan nu het geval is centraal moet geplaatst worden;?? De gemeente het geschikte niveau is om deze problematiek op te lossen;

8 8.?? De gemeentelijke aanpak zoals die vandaag bestaat via het sectorale BPA volstaat. In verband met dit laatste wijst de Raad erop dat er relatief weinig gemeenten reeds beschikken over een sectoraal BPA. Begin januari waren er amper 19 sectorale BPA s goedgekeurd voor 17 gemeenten waarbij 200 bedrijven zijn betrokken. Slechts een deel van die 200 zonevreemde bedrijven kreeg daardoor een volledige of gedeeltelijke regularisatie. Naar schatting is echter één derde afgekeurd Aantal bedrijven in deelplannen van sectorale BPA's Bron: Beleidsbrief ruimtelijke ordening 2000/2001, Blz Te selectieve benadering van het probleem Een tweede probleem bestaat in de bijzonder selectieve benadering van zonevreemde bedrijven in de sectorale BPA s. De selectiviteit uit zich zowel op niveau van de economische activiteit als op niveau van de bestemming. Uit de betreffende omzendbrieven R.O. 93/1 van 10 november 1993, handelend over van het gewestplan afwijkende BPA's, aangevuld met de omzendbrief RO 2000/01 van 29/09/2000, die een verdere explicitering bevat voor de zonevreemde

9 9. bedrijven en volgens een antwoord op een parlementaire vraag 3, synthestiseren we dat binnen de procedure van het sectorale BPA, volgende activiteiten als zonevreemd beschouwd worden: 1. De bedrijven zijn zonevreemd of worden door uitbreiding zonevreemd in een bestemming van open ruimte:?? Ambachtelijke bedrijven;?? Industriële bedrijven;?? Agrarisch toeleverende bedrijven en?? Agrarisch verwerkende bedrijven. 2. De vergunningstoestand per bedrijf is duidelijk aangetoond. 3. Het betreft lokale bedrijven, die aansluiten op de omgeving naar schaal en naar aard van de activiteiten. Via het planologisch attest en/of het bedrijfs-bpa kunnen naast de vernoemde activiteiten ook andere bedrijven worden opgenomen, mits een gemotiveerde ruimtelijke afweging vanuit het (ontwerp van) gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Tevens dient het bedrijf minstens milieuvergunningsplichtig klasse I of II te zijn. Ten tweede is er wat de gewestplanbestemmingen betreft waarin men zonevreemdheid onderzoekt, de beperking tot agrarisch gebied en het woongebied met landelijk karakter. De redenering die door het beleid hierbij gevolgd wordt is ten eerste dat binnen het woongebied de betrokken bedrijvigheid perfect in overeenstemming kan zijn met de voorschriften die er gelden (dus bestaanbaar en verenigbaar). Indien dit niet het geval is, dan stelt de omzendbrief dat de aanpak via een sectoraal BPA niet de aangewezen weg is: Indien evenwel een door een in het woongebied gelegen bedrijf gevraagde uitbreiding de problematiek van het perceel overstijgt, en er geen bouwvergunning kan worden afgeleverd precies omdat het bedrijf dan niet bestaanbaar en verenigbaar is met de omgeving, dan is de aanpak via het sectorale BPA niet aangewezen. Hierbij wordt gesteld dat het eerder aangewezen is dat men de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van heel de omgeving onderzoekt, wat uiteindelijk zijn beslag moet krijgen in een structuurplan en uitvoeringsplan. 3 Vraag nr. 68 van 4/02/2000 van Johan de Roo ivm BPA s zonevreemde bedrijven Stand van zaken. Vlaams Parlement, Vragen en Antwoorden, nr maart 2000.

10 10. In tegenstelling met bovenstaande passus uit de omzendbrief, waaruit blijkt dat een sectoraal BPA niet kan ingezet worden in het woongebied, blijkt uit dezelfde omzendbrief dat het bedrijfs-bpa verder zou kunnen gaan. Immers noch de koppeling aan een gewestplanzonering, noch de koppeling aan een bepaalde activiteit zou voor het bedrijfs-bpa gelden. Volgens de omzendbrief zou het bedrijfs-bpa inderdaad ook kunnen in het woongebied en kunnen slaan op andere activiteiten. 3.3 Opmerkingen van de Raad De Raad heeft zich steeds voorstander getoond van een integrale aanpak van de planning waarbij alle deelfacetten op hetzelfde niveau en gelijktijdig worden behandeld om aldus een evenwichtige afweging te kunnen garanderen. Het planningsstelsel via structuurplannen en uitvoeringsplannen dat via het DRO is ingevoerd, beantwoordt aan deze filosofie. Echter, zoals steeds bij de overschakeling van een oud naar een nieuw systeem, zijn kinderziektes en leerprocessen quasi niet te vermijden, en moet men ad hoc inspelen op concreet vastgestelde problemen, zonder hierbij het gekozen systeem te ondergraven. De problematiek van de zonevreemde bedrijven en de oplossingen die worden aangeboden, moet men binnen dit kader beschouwen. Er zijn een aantal concrete maatregelen genomen (planologisch attest, sectoraal BPA, bedrijfs-bpa) om tijdens de overgangsperiode oplossingen te kunnen aanreiken voor de zonevreemde economische activiteiten. De praktijk wijst evenwel uit dat er toch nog een aantal knelpunten blijven bestaan. Hierna staat de Raad stil bij deze knelpunten Sectoraal BPA toepasbaar op alle economische activiteiten, ongeacht de dimensie Vooreerst is er de vaststelling dat niet alle economische activiteiten voor een sectoraal BPA in aanmerking komen. De SERV blijft hierbij van oordeel dat oplossingen die worden uitgewerkt voor zonevreemde activiteiten en inrichtingen moeten toegepast worden op alle economische sectoren inclusief agrarische activiteiten - en ongeacht de dimensie van het bedrijf.

11 11. Wat de dimensie van het bedrijf betreft moeten vragen gesteld worden over de logica van het onderscheid tussen lokale en regionale bedrijven. De vraag is inderdaad of dit onderscheid relevant is an sich. Bovendien heeft het onderscheid tot gevolg dat beide types van zonevreemde bedrijven anders worden benaderd. Verder vragen ook de kleine zonevreemde bedrijven oplossingen die vandaag niet kunnen geboden worden via het sectorale BPA. Wat de toepasbaarheid van het sectorale BPA betreft in functie van de aard van economische activiteiten, is het probleem dubbel. De Raad ziet vooreerst geen reden om de toepasbaarheid te beperken tot bepaalde types van economische activiteiten. Tevens is het hierbij noodzakelijk dat de regeling van toepassing is op alle milieuvergunningsplichtige activiteiten. In de praktijk van vandaag moet het gaan om milieuvergunningsplichtige bedrijven die milieuvergunningplichtig zijn in een sectorale rubriek. Hierdoor kunnen enkel echte productiebedrijven die milieuvergunningsplichtig zijn, beroep doen op een planologisch attest, wat in de praktijk toch heel wat beperkter is dat de grote groep van milieuvergunningsplichtige bedrijven Zonevreemdheid onderzoeken in alle bestemmingszones Ten tweede is er de vaststelling dat de regeling alleen toepasbaar is in agrarische gebieden en in het woongebied met landelijk karakter. Zoals in het verleden is de Raad voorstander van een integrale benadering van de problematiek via structuurplan en uitvoeringsplannen. Echter de problemen van bedrijven in andere zones kunnen even urgent zijn, waardoor ook daar het planologisch attest zijn volle uitwerking moet kunnen hebben via het sectorale BPA Geen onnodig tijdverlies bij overstap van sectoraal BPA naar RUP Ook bij de uitwerking van sectorale BPA s doen zich specifieke problemen voor, ondermeer als gevolg van de interferentie met de structuurplanning. In de gevallen waar het structuurplan wordt goedgekeurd vooraleer het opgestarte sectorale BPA zijn goedkeuring heeft verkregen, ontstaat er een situatie waar alvast de volledige procedure moet herbegonnen worden, maar dan via de procedure van een RUP. Dit veroorzaakt voor de bedrijven onnodig tijdverlies. Vermits de ontwerp sectorale BPA s toch vanuit de geest van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen worden opgemaakt is het de logica zelf dat de ontwerpplannen de status van ontwerp

12 12. sectoraal RUP krijgen, zodat de lopende procedure gewoon kan verder gezet worden Opmerkingen bij de planbatenregeling Het regeerakkoord van 13 juli 1999 stelt dat planbaten slechts opeisbaar worden voor zonevreemde bouwsels die zone-eigen worden, bij het verlenen van de vergunning en/of vervreemding en voor zover rechten worden geput uit de nieuwe zonering 4. De Raad stelt vast dat de regering hiermee tegemoet komt aan de door de Raad geformuleerde bekommernis in dit verband 5. Echter het DRO zelf is op dit vlak niet gewijzigd, waardoor de planbaat nog steeds binnen de 5 jaar na de planwijziging opeisbaar is. Verder is het voor de Raad evident dat een regeling gelijk moet worden toegepast op alle percelen, ongeacht of er een woning of een bedrijf op gebouwd is. Een tweede opmerking heeft betrekking op het gegeven dat een sectoraal BPA geen aanleiding kan geven tot een planbaat, terwijl een sectoraal RUP dat wel kan. Dit is op zich onlogisch. Tevens komt men in het hierboven geschetste geval (zie 3.3.3) tot een situatie waar aanvankelijk geen, maar uiteindelijk toch een planbaat verschuldigd zou zijn. Dit stelt zich bovendien tegen een achtergrond waarbij de betrokken bedrijven in de praktijk vaak de opmaak van het betrokken sectoraal BPA mee financieren. 4 5 De beleidsbrief ruimtelijke ordening, werkingsjaar 2000/2001, stelt dat concreet wil dit zeggen op het ogenblik dat de meerwaarde wordt gerealiseerd. Advies over het voorontwerp van decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, 16 september 1998.

13 Vermijden van toekomstige zonevreemdheid Tenslotte komt de Raad terug op een vroeger reeds geschetst probleem omtrent toekomstige zonevreemdheid 6. Alhoewel dat principieel zo veel als mogelijk dient vermeden te worden, kunnen ook toekomstige planwijzigingen zone-eigen bedrijven in een planologische situatie brengen waardoor ze zonevreemd worden. De Raad stelt hierbij dat de overheid die het betreffende plan opmaakt, tegelijkertijd moet duidelijk maken welke toekomst het nieuwe zonevreemde bedrijf heeft. Daarnaast dienen hier vanzelfsprekend de algemene regels inzake planschade en - baten te worden toegepast. Verder dienen de onder invloed van planologische wijzigingen veroorzaakte exploitatiewinsten of -verliezen, indien nodig, geregeld te worden via een sociaaleconomische regeling. Met indien nodig bedoelt de Raad dat moet afgewogen worden of een globale regeling nodig is. Verder is het duidelijk dat als een sociaaleconomische regeling nodig is, ze geen onderdeel kan zijn van het bestaande systeem van planbaten en schade. Dit impliceert dat een dergelijke regeling buiten het beleidsveld van de ruimtelijke ordening moet opgezet worden. 6 Advies over het voorontwerp van decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, 16 september 1998.

Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet. Advies

Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet. Advies Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet Advies Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening en van het decreet betreffende

Nadere informatie

Advies. voorontwerp van decreet tot aanpassing en aanvulling van het ruimtelijke plannings-, vergunningen- en handhavingsbeleid

Advies. voorontwerp van decreet tot aanpassing en aanvulling van het ruimtelijke plannings-, vergunningen- en handhavingsbeleid Brussel, 23 mei 2008 230508 Advies ruimtelijke plannings-, vergunningen- en handhavingsbeleid Advies voorontwerp van decreet tot aanpassing en aanvulling van het ruimtelijke plannings-, vergunningen- en

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR ALGEMEEN BELEID, FINANCIEN EN BEGROTING

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR ALGEMEEN BELEID, FINANCIEN EN BEGROTING C135 FIN7 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2000-2001 29 maart 2001 HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR ALGEMEEN BELEID, FINANCIEN EN BEGROTING Vraag om uitleg van de heer Erik Matthijs tot de heer

Nadere informatie

Brussel, 11 september 2002 Advies_organisatie_RO 1. INLEIDING

Brussel, 11 september 2002 Advies_organisatie_RO 1. INLEIDING Advies over het ontwerp van decreet houdende wijziging van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening en van het decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd

Nadere informatie

ADVIES OVER HET ONTWERP VAN DECREET HOUDENDE MAATREGELEN TOT BEHOUD VAN DE ERFGOEDLANDSCHAPPEN

ADVIES OVER HET ONTWERP VAN DECREET HOUDENDE MAATREGELEN TOT BEHOUD VAN DE ERFGOEDLANDSCHAPPEN ADVIES OVER HET ONTWERP VAN DECREET HOUDENDE MAATREGELEN TOT BEHOUD VAN DE ERFGOEDLANDSCHAPPEN Brussel, 9 oktober 2002 100902_AdviesErfgoedlandschappen INLEIDING De Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden,

Nadere informatie

II. Raad van State. Rechtspraak. Arrestnr van27juni2007. this jurisquare copy is licenced to LDR Advocaten

II. Raad van State. Rechtspraak. Arrestnr van27juni2007. this jurisquare copy is licenced to LDR Advocaten II. Raad van State Arrestnr.172.778van27juni2007 Rechtspraak Rechtsmacht:RaadvanState Staatsraden:R.Stevens,J.BovinenD.Moons Auditoraat:J.Clement(eensluidend) Partijen:P.DeVreezeenP.Tytgatt.degemeenteKruishoutemenhetVlaamsGewest

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Joachim Coens c.s.

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Joachim Coens c.s. Stuk 563 (2000-2001) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2000-2001 5 februari 2001 VOORSTEL VAN DECREET van de heer Joachim Coens c.s. houdende wijzigingen van decreten betreffende de ruimtelijke ordening,

Nadere informatie

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Inleiding Aanpak problematiek van de weekendverblijven Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Verdere stappen Vragen? 6 mei 2009 dienst ruimtelijke planning - PRUP Leugenboombos 1

Nadere informatie

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING,

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING, VLAAMSE REGERING Besluit van de Vlaamse regering houdende definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en de agrarische

Nadere informatie

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning Brussel, 24 juni 2008 082406_Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning Advies Uniek loket bouw- en milieuvergunning 1. Inleiding De SERV werd op 29 mei door de Vlaamse minister van Openbare werken,

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning dossiernummer: 1602849 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Sint-Gillis-Waas - PRUP 'Reconversie verblijfsrecreatie Sint-Gillis-Waas fase 1' Definitieve

Nadere informatie

RUP Decof. Procesnota. Fase: Startnota. Mei Plan_id: RUP_36008_214_00409_0001

RUP Decof. Procesnota. Fase: Startnota. Mei Plan_id: RUP_36008_214_00409_0001 RUP Decof Procesnota Fase: Startnota Mei 2017 Plan_id: RUP_36008_214_00409_0001 Opgemaakt door: Pieter Himpe, ruimtelijk planner Nagekeken door: Joachim D eigens, ruimtelijk planner RUP Decof : Procesnota

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE

STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE IDENTIFICATIE VAN HET ONROEREND GOED Ligging onroerend goed JOKSTRAAT 28 Kadastrale gegevens Afdeling DE HAAN 3 AFD (WENDUINE) Sectie

Nadere informatie

Een blik op de ruimtelijke planning in Vlaanderen

Een blik op de ruimtelijke planning in Vlaanderen Een blik op de ruimtelijke planning in Vlaanderen Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed Afdeling ruimtelijke planning Een blik op de ruimtelijke planning in Vlaanderen 1. Krijtlijnen

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 29 SEPTEMBER 2000. - Omzendbrief RO 2000/01 over het planologisch attest, het bedrijfs-bpa en het sectoraal BPA - zonevreemde bedrijven Departement Leefmilieu en Infrastructuur

Nadere informatie

Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening. Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016

Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening. Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016 Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016 1 Inhoud 1. Wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Samenhang tussen stedenbouwkundige voorschriften en decretale bepalingen bij een ruimtelijk uitvoeringsplan.

Samenhang tussen stedenbouwkundige voorschriften en decretale bepalingen bij een ruimtelijk uitvoeringsplan. Samenhang tussen stedenbouwkundige voorschriften en decretale bepalingen bij een ruimtelijk uitvoeringsplan. De Vlaamse Codex RO (VCRO) geeft ondermeer aan welke de decretale mogelijkheden zijn rond vergunbaarheid.

Nadere informatie

Thematisch RUP Mobiliteit 1 Parking en recreatiedomein Den Bruul

Thematisch RUP Mobiliteit 1 Parking en recreatiedomein Den Bruul STAD LEUVEN Thematisch RUP Mobiliteit 1 Parking en recreatiedomein Den Bruul Ontwerp Deel 4: Register van de percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van

Nadere informatie

RUP Kanaalzone West Wielsbeke. Bewonersvergadering OC Leieland 24/08/2016

RUP Kanaalzone West Wielsbeke. Bewonersvergadering OC Leieland 24/08/2016 RUP Kanaalzone West Wielsbeke Bewonersvergadering OC Leieland 24/08/2016 Inhoud Wat is een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)? Welke plannen worden vervangen? Situering van het plangebied Hoger beleidskader

Nadere informatie

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING,

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING, VLAAMSE REGERING Besluit van de Vlaamse regering houdende definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en de agrarische

Nadere informatie

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Berlare

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Berlare Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement Dendermonde Gemeente Berlare Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Berlare Bindend gedeelte Studiebureau VDS b.v.b.a. 2 Gemeente Berlare Gemeentelijk Ruimtelijk

Nadere informatie

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79)

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) Roeselare - Tielt 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) 0180 De gebieden die als "reservegebied voor woonwijken" zijn aangeduid, kunnen op initiatief van de gemeente of de vereniging van gemeenten

Nadere informatie

PAARDEN EN RUIMTELIJKE ORDENING

PAARDEN EN RUIMTELIJKE ORDENING PAARDEN EN RUIMTELIJKE ORDENING TOELICHTING BIJ DE VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING EN DE UITVOERINGSBESLUITEN Veerle Strosse en Tom Van Rensbergen Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend

Nadere informatie

De omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning De omgevingsvergunning FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be Problematiek Het realiseren van belangrijke investeringsprojecten

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning dossiernummer: 1505496 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Stekene en Sint-Gillis-Waas - PRUP 'Reconversie verblijfsrecreatie Stekene en Sint-Gillis-Waas

Nadere informatie

ZONEVREEMDE CONSTRUCTIES. (meer info vindt u op

ZONEVREEMDE CONSTRUCTIES. (meer info vindt u op ZONEVREEMDE CONSTRUCTIES (meer info vindt u op www.ruimtelijkeordening.be) VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING HOOFDSTUK IV. Afwijkingen van stedenbouwkundige voorschriften AFDELING 2. Basisrechten voor

Nadere informatie

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Brussel, 10 september 2003 091003_AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen Advies Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 2. Krachtlijnen van het advies... 3 3. Advies...4 3.1.

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied HEIKEN VORSELAAR

Ontwerp startbeslissing signaalgebied HEIKEN VORSELAAR Ontwerp startbeslissing signaalgebied HEIKEN VORSELAAR STATUS/VERSIE: Goedgekeurd door Vlaamse Regering dd 14/1/2014 LEESWIJZER Op 24 januari 2014 nam de Vlaamse Regering een beslissing over de vervolgstappen

Nadere informatie

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Kruishoutem

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Kruishoutem Gemeente Kruishoutem Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Kruishoutem Ontwerp Bindend gedeelte Uitgave Datum 1 november 2004 2 februari 2005 3 mei 2005 4 oktober 2005 5 april 2006 Studiebureau VDS b.v.b.a.

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 07.11.2000 MONITEUR BELGE 36909 Departement Leefmilieu en Infrastructuur [C 2000/36065] 29 SEPTEMBER 2000. Omzendbrief RO 2000/01 over het planologisch attest, het bedrijfs-bpa en het

Nadere informatie

~aam.e Regering ~ door de toezichthouder met betrekking tot de toewijzing van de woning gelegen naast zich neer te leggen.

~aam.e Regering ~ door de toezichthouder met betrekking tot de toewijzing van de woning gelegen naast zich neer te leggen. ~aam.e Regering ~ Ministeriële uitspraak in de beroepsprocedure met toepassing van artikel 47, 1, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij o'm de beoordeling

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 januari 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Uitvoering RSPA : PRUP De Beunt Lier voorlopige

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied KERKMEERS BRAKEL

Ontwerp startbeslissing signaalgebied KERKMEERS BRAKEL Ontwerp startbeslissing signaalgebied KERKMEERS BRAKEL STATUS/VERSIE: Goedgekeurd door de Vlaamse Regering d.d. 8/05/2015 LEESWIJZER Dit document geeft voor het betrokken signaalgebied invulling aan de

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid

Advies. Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid Brussel, 9 november 2005 091105_ Advies Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Advies...

Nadere informatie

Aan Federaal Aankoopcomité Kruidtuinlaan 50 bus Brussel

Aan Federaal Aankoopcomité Kruidtuinlaan 50 bus Brussel Aan Federaal Aankoopcomité Kruidtuinlaan 50 bus 398 1000 Brussel Directie Uw kenmerk Dossiernummer Datum Integraal stedelijk beleid 12025/62 20181048 16.05.2018 Dienst E-mail Telefoon Fax Bouwdienst vastgoedinformatie@mechelen.be

Nadere informatie

1. INLEIDING Historiek van de stedenbouwwetgeving De weg naar de Codextrein Opzet van deze publicatie 16

1. INLEIDING Historiek van de stedenbouwwetgeving De weg naar de Codextrein Opzet van deze publicatie 16 INHOUD 1. INLEIDING 11 1.1. Historiek van de stedenbouwwetgeving 11 1.2. De weg naar de Codextrein 14 1.3. Opzet van deze publicatie 16 2. DECRETALE ONDERBOUWING BELEIDSPLANNING 17 2.1. Inleiding: van

Nadere informatie

RUP Stedelijk Wonen versterkt woonbeleid Stad Gent

RUP Stedelijk Wonen versterkt woonbeleid Stad Gent RUP Stedelijk Wonen versterkt woonbeleid Stad Gent Het Gentse stadsbestuur maakt een thematisch ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op, het RUP Stedelijk Wonen. Daarmee wil de Stad stedenbouwkundige problemen

Nadere informatie

meldings- en vergunningsplicht

meldings- en vergunningsplicht meldings- en vergunningsplicht gemeentelijke stedenbouwkundige verordening de panne april 2017 definitief ontwerp 2 Inhoud Doel van deze verordening... - 3 - Leeswijzer... - 4 - DEEL I ALGEMEEN... - 5

Nadere informatie

ADVIES VAN 22 MEI 2019 OVER DE STARTNOTA GEWESTELIJK RUP RESERVATIEZONE SCHIPDONKKANAAL OOST-VLAANDEREN

ADVIES VAN 22 MEI 2019 OVER DE STARTNOTA GEWESTELIJK RUP RESERVATIEZONE SCHIPDONKKANAAL OOST-VLAANDEREN ADVIES VAN 22 MEI 2019 OVER DE STARTNOTA GEWESTELIJK RUP RESERVATIEZONE SCHIPDONKKANAAL OOST-VLAANDEREN SARO HAVENLAAN 88 BUS 23 1000 BRUSSEL INHOUD I. SITUERING... 1 II. ALGEMENE BEOORDELING... 1 III.

Nadere informatie

gebieden voor toeristischrecreatieve

gebieden voor toeristischrecreatieve gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan gebieden voor toeristischrecreatieve infrastructuur Golf Beveren : Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade

Nadere informatie

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986).

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986). Aan IMMO CASALINA BVBA Vierhuizenstraat 48 3070 Kortenberg Dienst Dienst Ruimtelijke Ordening Datum 7 mei 2015 Uw kenmerk Brief dd 21/04/2015 Tel. 02/717.88.88 Ons kenmerk RO/RO/XR/F6298/15.961 SU2015/0337

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 16 februari 2001 tot vaststelling van nadere regels inzake compensatie van ontbossing en ontheffing van het

Nadere informatie

Bijlage IV: Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn

Bijlage IV: Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Vergo bvba : Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan

Nadere informatie

Aan DomoXim C.V.B.A. Leuvensesteenweg Boortmeerbeek

Aan DomoXim C.V.B.A. Leuvensesteenweg Boortmeerbeek Aan DomoXim C.V.B.A. Leuvensesteenweg 215 3190 Boortmeerbeek Directie Uw kenmerk Dossiernummer Datum Integraal stedelijk beleid BMB173 20181216 31.05.2018 Dienst E-mail Telefoon Fax Bouwdienst vastgoedinformatie@mechelen.be

Nadere informatie

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING,

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING, VLAAMSE REGERING Besluit van de Vlaamse regering houdende definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en de agrarische

Nadere informatie

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986).

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986). Aan Home Consult Albert De Beusscherplein 2 1933 Zaventem Dienst Dienst Ruimtelijke Ordening Datum 1 juli 2016 Uw kenmerk Brief dd 07/06/2016 Tel. 02/717.88.95 Ons kenmerk RO/RO/KJ/16. SU2016/0482 Fax

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE

STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE pagina 1 van 7 STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE Geachte mevrouw Geachte heer Hierbij vindt u het gevraagde uittreksel voor het perceel met de volgende coördinaten: IDENTIFICATIE

Nadere informatie

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986).

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986). Aan Notalex BVBA Notaris Kroonlaan 145 bus F 1050 Elsene Dienst Dienst Ruimtelijke Ordening Datum 16 december 2015 Uw kenmerk TDT/30471 Tel. 02/717.88.95 Ons kenmerk RO/RO/KJ/15. SU2015/0920 Fax 02/717.88.93

Nadere informatie

Directie Uw kenmerk Dossiernummer Datum Integraal stedelijk beleid BMB

Directie Uw kenmerk Dossiernummer Datum Integraal stedelijk beleid BMB Aan domoxim Leuvensesteenweg 215 3190 Boortmeerbeek Directie Uw kenmerk Dossiernummer Datum Integraal stedelijk beleid BMB 218 20190767 15.03.2019 Dienst E-mail Telefoon Fax Bouwdienst vastgoedinformatie@mechelen.be

Nadere informatie

Handelsvestigingen in de Ruimtelijke Ordening. Mr. Yves LOIX

Handelsvestigingen in de Ruimtelijke Ordening. Mr. Yves LOIX Handelsvestigingen in de Ruimtelijke Ordening Mr. Yves LOIX Inhoud I. Inleiding: Algemene tendens II. De handelsvestiging in de RO Via stedenbouwkundige vergunningen Via handhaving Via nieuwe instrumenten

Nadere informatie

De melding heeft betrekking op een terrein gelegen te Hofmeierlaan Brugge, kadastraal gekend in BRUGGE 18 AFD/DEEL ST-KRUIS, sectie B, 0279H

De melding heeft betrekking op een terrein gelegen te Hofmeierlaan Brugge, kadastraal gekend in BRUGGE 18 AFD/DEEL ST-KRUIS, sectie B, 0279H OMG referentie: OMV_2019014507 Inrichtingsnummer: 20190204-0025 Besluit van het college van burgemeester en schepenen dd. 11 maart 2019 tot aktename van de melding klasse 3 van Het Bouwhuis bvba voor een

Nadere informatie

uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk afdrukdatum 07/11/2011 TP/2110273 2570 09/11/2011

uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk afdrukdatum 07/11/2011 TP/2110273 2570 09/11/2011 Alle briefwisseling sturen aan: - Stadsontwikkeling - Stedenbouwkundige vergunningen Grote Markt 1 2000 Antwerpen Steenackers Louis Clementinastraat 24 2018 ANTWERPEN uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

PROVINCIAAL RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN

PROVINCIAAL RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN PROVINCIAAL RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN " Afbakening kleinstedelijk gebied Waregem op het grondgebied Zulte " Deel 2: Grafisch plan Stedenbouwkundige voorschriften mei 2012 Deel 2: Grafisch plan en stedenbouwkundige

Nadere informatie

ADVIES OVER HET VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN DE BELASTING OP DE INVERKEERSTELLING (BIV)

ADVIES OVER HET VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN DE BELASTING OP DE INVERKEERSTELLING (BIV) ADVIES OVER HET VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN DE BELASTING OP DE INVERKEERSTELLING (BIV) Brussel, 13 maart 2002 BIV-advies_150202 NHOUDSTAFEL 1. TER INLEIDING 1 2. ALGEMENE BESCHOUWINGEN NAAR

Nadere informatie

Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen als beoordelingsgrond bij vergunningverlening

Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen als beoordelingsgrond bij vergunningverlening Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen als beoordelingsgrond bij vergunningverlening FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

Gemeentelijk gebiedsgericht ruimtelijk uitvoeringsplan GGR-W2 Aarschotsesteenweg 2, 3 en 4

Gemeentelijk gebiedsgericht ruimtelijk uitvoeringsplan GGR-W2 Aarschotsesteenweg 2, 3 en 4 STAD LEUVEN Gemeentelijk gebiedsgericht ruimtelijk uitvoeringsplan GGR-W2 Aarschotsesteenweg 2, 3 en 4 ONTWERP Deel 4: Het register planbaten, planschade, kapitaal- en gebruikersschade Gezien en voorlopig

Nadere informatie

Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12

Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12 Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12 gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan procesnota 1 Procesnota 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Overlegstructuur... 4 2.1 Planteam...

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Kust-Polders-Westhoek Zwin en Zwinbosjes bijlage IV: register van percelen waarop de regeling

Nadere informatie

Departement Uw kenmerk Dossiernummer Datum Stedelijke Ontwikkeling

Departement Uw kenmerk Dossiernummer Datum Stedelijke Ontwikkeling Aan NOTARIS PAUL VERHAVERT BV BVBA Van Benedenlaan 56 2800 Mechelen Departement Uw kenmerk Dossiernummer Datum Stedelijke Ontwikkeling 20160138 20160408 23.02.2016 Dienst E-mail Telefoon Fax Bouwdienst

Nadere informatie

Definitief gewestelijk ruimtelijk uiitvoeringsplan Afbakening Regionaalstedelijk Gebied Hasselt - Genk

Definitief gewestelijk ruimtelijk uiitvoeringsplan Afbakening Regionaalstedelijk Gebied Hasselt - Genk Definitief f gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening Regionaalstedelijk Gebied Hasselt - Genk Bijlage IV: Register van percelen waarop de regelingg van plansch ade, planbaten, kapitaalschade

Nadere informatie

3. Hoeveel van het WUG op het gewestplan valt onder de volgende categorieën:

3. Hoeveel van het WUG op het gewestplan valt onder de volgende categorieën: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 180 van LYDIA PEETERS datum: 1 december 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Woonuitbreidingsgebieden en woonreservegebieden - Ontwikkeling

Nadere informatie

zonevreemde woningen en gebouwen: Regularisatiemogelijkheden voor overtredingen

zonevreemde woningen en gebouwen: Regularisatiemogelijkheden voor overtredingen zonevreemde woningen en gebouwen: Regularisatiemogelijkheden voor overtredingen De wetgever geeft zonevreemde woningen en gebouwen ruime mogelijkheden voor onderhoud, verbouwen, en herbouwen. Cruciale

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN 9180 MOERBEKE.

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN 9180 MOERBEKE. UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN 9180 MOERBEKE. Openbare zitting van 31 januari 2017. Tegenwoordig: R. De Caluwé, burgemeester-voorzitter; P. De Bock M. Fruytier T. Walbrecht- S. Poppe,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 februari 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Uitvoering RSPA : PRUP Afbakening kleinstedelijk

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE

STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE pagina 1 van 7 STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE Geachte mevrouw Geachte heer Hierbij vindt u het gevraagde uittreksel voor het perceel met de volgende coördinaten: IDENTIFICATIE

Nadere informatie

uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk afdrukdatum 03/09/2013 VC/2131268 30431 06/09/2013

uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk afdrukdatum 03/09/2013 VC/2131268 30431 06/09/2013 Alle briefwisseling sturen aan: - Stadsontwikkeling - Stedenbouwkundige vergunningen Grote Markt 1 2000 Antwerpen Bogaert Tom Jules Moretuslei 342 2610 WILRIJK uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk afdrukdatum

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 20 SEPTEMBER 2001

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 20 SEPTEMBER 2001 ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 20 SEPTEMBER 2001 inzake het voorontwerp van ordonnantie tot wijziging van de ordonnantie

Nadere informatie

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986).

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986). Aan IMMO BRIGITTA BVBA Markt 1 3080 Tervuren Dienst Dienst Ruimtelijke Ordening Datum 7 maart 2017 Uw kenmerk Mail dd 09/02/2017 Tel. 02/717.88.95 Ons kenmerk RO/RO/KJ/17. SU2017/0114 Fax 02/717.88.93

Nadere informatie

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986).

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986). Aan Home Consult Albert De Beusscherplein 2 1933 Zaventem Dienst Dienst Ruimtelijke Ordening Datum 29 september 2016 Uw kenmerk Mail dd 08/09/2016 Tel. 02/717.88.95 Ons kenmerk RO/RO/KJ/16. SU2016/0724

Nadere informatie

Bijlage IV: Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn

Bijlage IV: Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening zeehavengebied Antwerpen : Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn

Nadere informatie

Advies. over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking

Advies. over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking Brussel, 5 juli 2006 050706_Advies_kaderdecreet_Vlaamse_ontwikkelingssamenwerking Advies over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking 1. Inleiding Op 24 mei 2006 heeft Vlaams minister

Nadere informatie

GGR-K2a MARTELARENLAAN -

GGR-K2a MARTELARENLAAN - STAD LEUVEN GEBIEDSGERICHT RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN GGR-K2a MARTELARENLAAN - HERZIENING Deel 4: Het register planbaten, planschade, kapitaal- en gebruikersschade DEFINITIEF Gezien en voorlopig vastgesteld

Nadere informatie

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening & Omgevingstrein 2016

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening & Omgevingstrein 2016 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening & Omgevingstrein 2016 VCRO & Omgevingstrein 2016 1. Ruimtelijk rendement 2. Zorgwonen 3. Ruimte voor ondernemen 4. Watergevoelige openruimtegebieden 5. Reservatiestroken

Nadere informatie

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986).

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986). Aan IMMO VERSTRAETEN BVBA Glimwormlaan 14 1910 Kampenhout Dienst Dienst Ruimtelijke Ordening Datum 24 oktober 2016 Uw kenmerk Mail dd 27/09/2016 Tel. 02/717.88.95 Ons kenmerk RO/RO/KJ/16. SU2016/0777 Fax

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE

STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE pagina 1 van 7 STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE Geachte mevrouw Geachte heer Hierbij vindt u het gevraagde uittreksel voor het perceel met de volgende coördinaten: IDENTIFICATIE

Nadere informatie

RUP Hernieuwenburg Wielsbeke. Bewonersvergadering OC Hernieuwenburg 24/08/2015

RUP Hernieuwenburg Wielsbeke. Bewonersvergadering OC Hernieuwenburg 24/08/2015 RUP Hernieuwenburg Wielsbeke Bewonersvergadering OC Hernieuwenburg 24/08/2015 Inhoud Wat is een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)? Situering van het plangebied Aanleiding aan te pakken ruimtelijke vraagstukken

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET PLANNENREGISTER

UITTREKSEL UIT HET PLANNENREGISTER Aan DOMOXIM VASTGOED & BEHEER Leuvensesteenweg 215 3190 Boortmeerbeek 19 oktober 2018 DOSSIERNUMMER: 2018/00427 GEMEENTE: Boortmeerbeek UITTREKSEL UIT HET PLANNENREGISTER A) LIGGING VAN HET TERREIN kadastrale

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 februari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 februari A D V I E S Nr. 1.925 Zitting van dinsdag 24 februari 2015 ------------------ Het systeem van de werkgeversgroepering - Gevolggeving aan advies nr. 1.890 en aan advies nr. 1.905 - Problematiek BTW-plicht

Nadere informatie

De ambtenaren van de administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen.

De ambtenaren van de administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen. MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 6 APRIL 1998. - Omzendbrief RO/98/03 over de toepassing van artikel 49 van het decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996 Deze omzendbrief

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 maart 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Gewestelijk RUP - Bonheiden, Rotselaar, Tremelo,

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied WOONGEBIED WEST IEPER

Ontwerp startbeslissing signaalgebied WOONGEBIED WEST IEPER Ontwerp startbeslissing signaalgebied WOONGEBIED WEST IEPER STATUS/VERSIE: Goedgekeurd door de Vlaamse Regering d.d. 9/05/2014 LEESWIJZER Dit document geeft voor het betrokken signaalgebied invulling aan

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de voorwaarden waaronder investeringssubsidies kunnen worden toegekend aan toeristische logiezen

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de voorwaarden waaronder investeringssubsidies kunnen worden toegekend aan toeristische logiezen Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de voorwaarden waaronder investeringssubsidies kunnen worden toegekend aan toeristische logiezen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 juli

Nadere informatie

Openruimtegebieden Beneden-Nete

Openruimtegebieden Beneden-Nete ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Openruimtegebieden Beneden-Nete Afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Neteland Bijlage IV. Register met de percelen

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11 INHOUD Inhoud 3 Woord vooraf 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei A D V I E S Nr. 1.559 ----------------------------- Zitting van dinsdag 2 mei 2006 ---------------------------------------- Generatiepact - Financiering gezondheidszorg x x x 2.162/6-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied KOEVOET WINGENE

Ontwerp startbeslissing signaalgebied KOEVOET WINGENE Ontwerp startbeslissing signaalgebied KOEVOET WINGENE STATUS/VERSIE: Goedgekeurd door de Vlaamse Regering d.d. 9/05/2014 LEESWIJZER Dit document geeft voor het betrokken signaalgebied invulling aan de

Nadere informatie

RUP Leestenburg Brugge

RUP Leestenburg Brugge DIENST RUIMTELIJKE ORDENING SECTOR UNESCO RUP Leestenburg Brugge Bewonersvergadering conferentiezaal stadhuis 30/09/2015 Inhoud Wat is een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)? Situering van het plangebied

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Hageland Natuur-, bos- en landbouwgebieden Heverleebos en Meerdaalwoud bijlage IV: Register

Nadere informatie

Overzicht gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening - GECORO

Overzicht gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening - GECORO Overzicht gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening - GECORO Door de invoering van het decreet ruimtelijke ordening moeten alle gemeenten een adviescommissie voor ruimtelijke ordening oprichten.

Nadere informatie

RUIMTELIJKE PLANNING EN STEDENBOUW. Grim Sekeris MAR Haacht

RUIMTELIJKE PLANNING EN STEDENBOUW. Grim Sekeris MAR Haacht RUIMTELIJKE PLANNING EN STEDENBOUW Grim Sekeris MAR Haacht 2015 0478 23 16 36 Grimwald.Sekeris@telenet.be Ruimtelijke ordening in een notedop Geschiedenis Doelstellingen Samenhang Haacht Andere wetgeving

Nadere informatie

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986).

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986). Aan IFAC SERVICE BVBA Brusselsesteenweg 58 3080 Tervuren Dienst Dienst Ruimtelijke Ordening Datum 10 mei 2016 Uw kenmerk Mail dd 19/04/2016 Tel. 02/717.88.95 Ons kenmerk RO/RO/KJ/16. SU2016/0313 Fax 02/717.88.93

Nadere informatie

Gemeentelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan Wijziging BPA Kleine Kromstraat

Gemeentelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan Wijziging BPA Kleine Kromstraat Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Beveren Gemeentelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan Wijziging BPA Kleine Kromstraat Procesnota Gemeentebestuur Beveren Stationsstraat 2 9120 Beveren Gaspar Bosteels Ruimtelijk

Nadere informatie

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Definitief Definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk

Nadere informatie

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna: "het Comité");

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna: het Comité); 1/5 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr. 22/2016 van 30 juni 2016 Betreft: Aanvullende beraadslaging op de beraadslagingen FO nrs. 03/2009, 05/2009, 06/2009, 16/2009, 06/2011,

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud. 3. Woord vooraf. 11

INHOUD. Inhoud. 3. Woord vooraf. 11 INHOUD Inhoud. 3 Woord vooraf. 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen. 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig. 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

Aan IMMO VOS VASTGOED Kelfsstraat(WAK) Haacht

Aan IMMO VOS VASTGOED Kelfsstraat(WAK) Haacht Aan IMMO VOS VASTGOED Kelfsstraat(WAK) 19 3150 Haacht Directie Uw kenmerk Dossiernummer Datum Integraal stedelijk beleid 3100 Nauwstraat 14 20180855 16.04.2018 Dienst E-mail Telefoon Fax Bouwdienst vastgoedinformatie@mechelen.be

Nadere informatie

Wijzigen van het aantal woongelegenheden

Wijzigen van het aantal woongelegenheden Wijzigen van het aantal woongelegenheden In de loop der tijd zijn heel wat grote panden onderverdeeld in meergezinswoningen. Veel van deze opdelingen gebeurden zonder bouwvergunning of stedenbouwkundige

Nadere informatie

ADVIES OVER HET ONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE DE OPENBAARHEID VAN BESTUUR

ADVIES OVER HET ONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE DE OPENBAARHEID VAN BESTUUR ADVIES OVER HET ONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE DE OPENBAARHEID VAN BESTUUR Brussel, 25 juni 2002 AXM_advies 2. ADVIES 1. INLEIDING De SERV werd op 13 juni 2002 om advies gevraagd over het ontwerp van

Nadere informatie

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen AUDITORIUM HADEWYCH, CONSCIENCEGEBOUW, BRUSSEL, 28/11/2013

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen AUDITORIUM HADEWYCH, CONSCIENCEGEBOUW, BRUSSEL, 28/11/2013 Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen Namiddagprogamma IVO PALMERS AFDELINGSHOOFD ONDERZOEK EN MONITORING Onderzoek naar een instrumentarium voor strategisch en realisatiegericht ruimtelijk beleid in Vlaanderen

Nadere informatie