Bijlage cursusomschrijvingen. Commerciële Economie deeltijd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage cursusomschrijvingen. Commerciële Economie deeltijd"

Transcriptie

1 Bijlage cursusomschrijvingen Commerciële Economie deeltijd

2

3 en: Human Resource Management - assessment vorm APA-DL-HRMPB-17 Human Resource Management -assessment 10 European Credits Assessment met beroepsproducten Assessment Geen cursussite geregistreerd Leeruitkomsten: bij aanvangsblok JAAR: 1. blok JAAR 2. blok JAAR De student kan ontwikkelingen in de nationale en internationale context identificeren en die vertalen naar HR-vraagstukken (HRM/HRD) voor de eigen organisatie. Hierbij past de student beschrijvende modellen toe waarmee strategische of operationele uitdagingen vastgesteld kunnen worden die herkenbaar zijn voor management en HRM. De student presenteert de eigen analyse aan vakgenoten. De student toont aan kennis te hebben van de arbeidsrechtelijk aspecten van arbeidsrelaties, zowel bij het aangaan van de contractuele relatie, tijdens de contractuele relatie als bij het beëindigen van de contractuele relatie en toont aan deze kennis toe te kunnen passen in een eenvoudige context. Student kan voor al deze aspecten een actieve transfer maken naar de eigen beroepspraktijk. Student werkt gedurende de module aan zijn professionele ontwikkeling.

4 Human Resource Management -toets en: Diverse werkvormen 1 maal per week APA-DL-HRMT-17 Human Resource Management -toets 5 European Credits blok 1 blok 3 en: vorm Kennistoets Tentamen Geen cursussite geregistreerd Leeruitkomsten: De student kan ontwikkelingen in de nationale en internationale context identificeren en die vertalen naar HR-vraagstukken (HRM/HRD) voor de eigen organisatie. Hierbij past de student beschrijvende modellen toe waarmee strategische of operationele uitdagingen vastgesteld kunnen worden die herkenbaar zijn voor management en HRM. De student presenteert de eigen analyse aan vakgenoten. De student toont aan kennis te hebben van de arbeidsrechtelijk aspecten van arbeidsrelaties, zowel bij het aangaan van de contractuele relatie, tijdens de contractuele relatie als bij het beëindigen van de contractuele relatie en toont aan deze kennis toe te kunnen passen in een eenvoudige context. Student kan voor al deze aspecten een actieve transfer maken naar de eigen beroepspraktijk. Student werkt gedurende de module aan zijn professionele ontwikkeling.

5 Branding en: MDPM-BRAND-15 Branding 15 European Credits blok 4 Ja en: vorm Assessment Assessment blok 5 De student gaat aan de slag met imago en merkperceptie van de eigen onderneming. Hierbij zijn de volgende domeincompetenties van belang. 1. Vaststellen voor een onderneming van enerzijds de sterktes en zwaktes op basis van een analyse van de interne bedrijfsprocessen en cultuur, als onderdeel van de waardeketen en anderzijds van de kansen en bedreigingen op de lokale, nationale en/of internationale markt op basis van relevante nationale en internationale trends. 2. Ontwikkelen van marketingbeleid voor een nationaal of internationaal opererende onderneming en het kunnen onderbouwen en beargumenteren van de gemaakte keuzes. Op basis van analyse zal er een brand roadmap gemaakt worden voor het gewenste imago van het bedrijf.

6 Strategie voor CE en: MDPM-CESTRAT-17 Strategie voor CE 15 European Credits blok 1 en: vorm Assessment Assessment 5.5 toets Tentamen Met het thema worden de volgende leerdoelen nagestreefd. - Dat u de belangrijkste concepten van het strategisch management kent en kunt toepassen, dat u inzicht heeft in de betekenis en impact van strategisch management voor de individuele organisatie, dat u een strategisch marketingplan kunt opzetten, analyseren en evalueren en dat u strategisch beleid kunt ontwikkelen voor een onderneming in zowel een nationale als internationale omgeving. In dit blok ligt de nadruk op de volgende domeincompetenties voor CE op competentieniveau 2: Competentie 1: Ondernemerschap Vereiste competentieniveau 2 Competentie 3: Vaststellen voor een onderneming van enerzijds de sterktes en zwaktes op basis van een analyse van de interne bedrijfsprocessen en cultuur, als onderdeel van de waardeketen, en anderzijds van de kansen en bedreigingen op de lokale, nationale en/of internationale markt op basis van de relevante nationale en internationale trends. Vereiste competentieniveau 3. Competentie 4: Het ontwikkelen van marketingbeleid voor een (internationale) onderneming en het kunnen

7 onderbouwen van de gemaakte keuzes Vereiste competentieniveau 3. Competentie 5: Marketing: Het opstellen, uitvoeren, bijstellen en evalueren van plannen vanuit het marketingbeleid Vereiste competentieniveau 2.

8 Afstuderen CE en: 2 maal per blok MDPM-DAFSTCE-07 Afstuderen CE 30 European Credits bij aanvangsblok JAAR: blok JAAR en: vorm Assessment Assessment 4 bij aanvangsblok JAAR: 1. blok JAAR 2. blok JAAR Doel van het afstuderen is dat de student aantoont dat hij/ zij voldoet aan de eindkwalificaties die gesteld worden om een HBO-Bachelor diploma te kunnen verkrijgen. De student toon dit aan door in het afrondend afstudeeronderzoek expliciet twee van onderstaande zes domeincompetenites aan te tonen op niveau 3. De student verwerkt een opdracht in de eigen organisatie aan de hand waarvan de student aantoont op niveau 3 te functioneren ten aanzien van domeincompetentie 3, 4 en 5 van het domein Commerce. De student wordt hierbij begeleid door een adviseur/docent en er vinden enkele intervisiebijeenkomsten plaats met medestudenten.

9 Commercieel Leiderschap en: 8 maal per blok MDPM-DCL-12 Commercieel Leiderschap 15 European Credits blok 2 Ja en: vorm Assessment Tentamen Het verwerven van de persoonlijke vaardigheden voor het succesvol voeren van een verkoopgesprek en het succesvol leiding geven aan een commercieel team. De volgende leerdoelen komen aan bod. Met betrekking tot verkopen: - het kunnen voeren van een volledig verkoopgesprek; o voorbereiding; o voorstellen; o inventariseren; o onderhandelen; - het kunnen calculeren en werken met prijzen; - het maken van offertes. Met betrekking tot leidinggeven: - sterkte en zwakte eigenbeeld (CL) kunnen vinden en het ontwikkelen van een plan tot verbeteren; - eigen zwakheden tot effectief Commercieel Leiderschap; - hoe herkent en selecteert men de verkoper tijdens een sollicitatieprocedure; - het kunnen analyseren, beoordelen en identificeren van (verkoop)medewerkers binnen een niveaustijl, S1 t/m S4 (Blanchard en Hersey); - doelen per individuele (verkoop)medewerker leren bepalen; - (verkoop)medewerkers op het juiste niveau S1 t/m S4 aansturen; - verkoopmedewerker effectief coachen gedurende een verkoopgesprek (coaching on

10 the job). We baseren ons hierbij op de volgende competenties uit het domein Commerce: - leiding geven aan een bedrijf, een bedrijfsonderdeel, bedrijfsprocessen of een project; - sociale en communicatieve competentie (interpersoonlijk, organisatie): o samenwerken in een beroepsomgeving en meedenken over doelen en inrichting van de organisatie, waaruit eisen voortvloeien die betrekking hebben op de volgende kenmerken: multidisciplinariteit en interdisciplinariteit, klantgerichtheid, collegialiteit, leidinggeven (het sociale deel van de competentie); o communiceren intern op alle niveaus, effectief en in de gangbare bedrijfstaal, veelal in het en/of Engels; in termen van beroepstaken omvat dat zaken als het opstellen en schrijven van plannen en notities, informeren, overleg voeren, draagvlak creëren, stimuleren, motiveren, overtuigen, verwoorden van besluiten; - Ontwikkelen en onderhouden van zakelijke relaties ten behoeve van inkoop, verkoop en dienstverlening. De verkoopafdeling binnen een commercieel bedrijf is de enige afdeling waar de inkomsten worden gegenereerd en is dus van groot belang voor de omzet. Zonder een goede organisatie van de salesfunctie, met heldere en SMART geformuleerde doelstellingen, kan een bedrijf niet bestaan. Het doel van dit thema is om vanuit de marketingdoelstellingen, c.q. de marketingstrategie een verkoopstrategie te ontwikkelen en deze uit te werken tot een tactisch/operationeel plan voor de verkoopafdeling. Het doel van dit thema is om de student te leren om de strategie aan te passen aan de veranderende in- en externe omgeving (invloeden) en daar waar nodig een aangepaste strategie ontwikkelt en nieuwe uitdagende SMART doelstellingen formuleert en uitwerkt op operationeel niveau. Waarbij de student leert om verantwoord instrumenten in te zetten om zijn doelstellingen te bereiken. Voorts leert de student zijn hele plan binnen 2 pagina s van de management summary te beschrijven en daarmee hoofd en bijzaken te scheiden. Het gaat om heldere keuzes en het goed gebruik maken van grafieken en tabellen op een zodanige manier dat het nog steeds een goed leesbaar rapport is. Tijdens het assessment dat in de vorm van een rollenspel zal plaatsvinden, zal de student leren om zijn plan aan een kritische directie te verdedigen en daarbij alle uitspraken, aannames en keuzes tot in detail zal moeten kunnen verdedigen aan de hand van zijn files en financiële rapportage.

11 Bedrijfseconomie - ppo en bp en: MDPM-DL-BEPB-17 Bedrijfseconomie - ppo en bp 10 European Credits blok 1 blok 2 blok 3 blok 4 en: vorm toets Assessment blok 5 Financiële gegevens verzamelen, interpreteren, bewerken en analyseren en op basis daarvan een oordeel geven over de financiële gezondheid van een organisatie. Weergeven van dit oordeel op een toegankelijke en overzichtelijke wijze mondeling toelichten aan het management van de organisatie. Hierbij wordt rekening gehouden met de rechtsvorm van de organisatie. Interpreteren, analyseren en beoordelen van een investerings-project, en de gevolgen ervan voor de diverse kostensoorten en financiële gezondheid van de organisatie voor de komende jaren onderbouwd aangeven.

12 Bedrijfseconomie - toets en: MDPM-DL-BET-17 Bedrijfseconomie - toets 5 European Credits blok 1 blok 2 blok 3 blok 4 en: vorm toets Tentamen blok 5 Financiële gegevens verzamelen, interpreteren, bewerken en analyseren en op basis daarvan een oordeel geven over de financiële gezondheid van een organisatie. Weergeven van dit oordeel op een toegankelijke en overzichtelijke wijze mondeling toelichten aan het management van de organisatie. Hierbij wordt rekening gehouden met de rechtsvorm van de organisatie. Interpreteren, analyseren en beoordelen van een investerings-project, en de gevolgen ervan voor de diverse kostensoorten en financiële gezondheid van de organisatie voor de komende jaren onderbouwd aangeven.

13 Business Game flex en: MDPM-DL-BG-17 Business Game flex 15 European Credits blok 1 blok 2 blok 3 blok 4 en: vorm toets Assessment Deze cursus vormt een integratieve afsluiting van het basisprogramma van de jaren 1 en 2. Uitgangspunt is het gebruiken en verrijken van hetgeen aan de orde is geweest in het voorgaande programma van de jaren 1 en 2 Accenten worden aangebracht op het gebied van Management en organisatie Het expertisevak MER, zoals logistiek, kwaliteitsmanagement, leidinggeven etc. Samenwerken Probleemoplossen Rapporteren

14 Bij content (theorie) gaat het om: Organisatorische aspecten en modellen Sociale- en groepsprocessen Aspecten management en aansturing Dit alles toegepast in een concrete bedrijfskunde situatie Bij PPO (persoonlijke en professionele ontwikkeling) gaat het om: de eigen sterktes/zwaktes in samenwerkingssituaties en ontwikkeling op dit gebied het analyseren en oplossen van complexe situaties integreren van door studenten gedeelde kennis en inzicht (verworven in jaren 1 en 2) Bij het beroepsproduct gaat het om: De integratie van zaken genoemd bij content en PPO zijn, meer concreet: voorbereiden (Belbin teamrollentest en opstellen persoonlijke leerdoelen) maken van een samenwerkingsovereenkomst verzamelen van relevant achtergrondmateriaal beoordelen van een uitgebreide casus het opstellen van een korte termijn analyse, een lange termijn analyse en een verbeter- en implementatieplan

15 Bedrijfskunde - ppo en bp en: MDPM-DL-BKPB-17 Bedrijfskunde - ppo en bp 10 European Credits blok 1 blok 2 blok 3 en: vorm toets Assessment Algemeen De propedeuse module Bedrijfskunde kent twee leeruitkomsten: 1. Bedrijfskundig denken, handelen, ontwerpen en verantwoorden 2. Methodisch handelen met taakcompetenties herkennen, diagnosticeren en ontwerpen 1 Leeruitkomst Bedrijfskundig denken, handelen, ontwerpen en verantwoorden Student denkt bedrijfskundig; ziet in een praktijksituatie dwarsverbanden tussen verschillende vakdisciplines in een organisatie. Hij handelt bedrijfskundig doordat hij samenwerkt om tot een oplossing te komen voor een opgave met verschillende (relevante) vakdisciplines. Hij ontwerpt een verbetering en hij verantwoordt hoe relevante bedrijfskundige aspecten zijn toegepast. 2. Leeruitkomst Methodisch handelen Student herkent in een praktijksituatie hoe zijn organisatie (of een andere organisatie) zich verhoudt tot de verschillende bedrijfskundige principes (bijv. organisatiekundige

16 denkrichtingen, macro-, meso- en micro omgeving, menselijke aspect in de organisatie en inrichting van de structuur van de organisatie) en maakt een diagnose van een organisatie met behulp van deze bedrijfskundige methoden en technieken. Vervolgens maakt hij een operationeel / tactisch ontwerp voor mogelijke verbeteringen waarbij bedrijfskundige (of andere vakdisciplines) methoden en technieken worden toegepast in een praktijksituatie.

17 Bedrijfskunde - toets en: Gastcollege MDPM-DL-BKT-17 Bedrijfskunde - toets 5 European Credits blok 1 blok 2 blok 3 en: vorm toets Tentamen Algemeen De propedeuse module Bedrijfskunde kent twee leeruitkomsten: 1. Bedrijfskundig denken, handelen, ontwerpen en verantwoorden 2. Methodisch handelen met taakcompetenties herkennen, diagnosticeren en ontwerpen 1 Leeruitkomst Bedrijfskundig denken, handelen, ontwerpen en verantwoorden Student denkt bedrijfskundig; ziet in een praktijksituatie dwarsverbanden tussen verschillende vakdisciplines in een organisatie. Hij handelt bedrijfskundig doordat hij samenwerkt om tot een oplossing te komen voor een opgave met verschillende (relevante) vakdisciplines. Hij ontwerpt een verbetering en hij verantwoordt hoe relevante bedrijfskundige aspecten zijn toegepast. 2. Leeruitkomst Methodisch handelen Student herkent in een praktijksituatie hoe zijn organisatie (of een andere organisatie) zich verhoudt tot de verschillende bedrijfskundige principes (bijv. organisatiekundige

18 denkrichtingen, macro-, meso- en micro omgeving, menselijke aspect in de organisatie en inrichting van de structuur van de organisatie) en maakt een diagnose van een organisatie met behulp van deze bedrijfskundige methoden en technieken. Vervolgens maakt hij een operationeel / tactisch ontwerp voor mogelijke verbeteringen waarbij bedrijfskundige (of andere vakdisciplines) methoden en technieken worden toegepast in een praktijksituatie.

19 Branding flex en: MDPM-DL-BR-17 Branding flex 15 European Credits blok 4 en: vorm toets Assessment 5.5 toets Tentamen De student kan een merkplan maken met effectieve branding-interventies, die bijdragen aan het creëren van merkvoorkeur bij de beoogde doelgroep aan de hand van de criteria, die gelden voor een sterk merk. De student kan een analyse maken van de sterkten en zwakten van de huidige merkstrategie op basis van erkende en up to date modellen en methoden op het gebied van branding. De student kan een diagnose stellen van de merksterkte en de merkontwikkeling monitoren met op de dagelijkse praktijk afgestemde (digitale) methoden en brede kennis van de modellen en methodieken op het gebied van branding. De student kan zijn merkplan met de aanbevolen interventies overtuigend presenteren ten overstaan van het management. en Portfolio (weging 50%): Portfolio inclusief merkplan, waaruit blijkt dat de student voldoet aan de gestelde leeruitkomsten. Assessment (weging 50%): Presentatie met aanbevelingen op basis van analyse + In staat merkplan te verantwoorden aan docent + in staat merkplan te verantwoorden aan medestudent

20 Commercieel leiderschap flex en: MDPM-DL-DCL-17 Commercieel leiderschap flex 15 European Credits blok 2 en: vorm toets Assessment De student kan een effectief consultatief klantgesprek en onderhandeling voeren met een klant of opdrachtgever op basis van klantanalyse en een correcte offerte, waarbij het eindresultaat voldoet aan de vooraf opgestelde (financiële) doelstellingen. De student kan zijn aanpak en financiële voorstel tijdens de onderhandeling verantwoorden en kritisch reflecteren op eigen handelen in het onderhandelingsgesprek. De student kan een commercieel proces inrichten, uitvoeren en leiding geven aan het commerciële team. De student kan op resultaatgerichte wijze sturing geven aan teamgenoten of collega s door op adequate wijze een feedback en coach-gesprek voeren met een medewerker of collega. ing Portfolio (weging 50%): Portfolio, waaruit blijkt dat de student voldoet aan de gestelde leeruitkomsten.

21 Export flex en: MDPM-DL-EXP-17 Export flex 15 European Credits blok 2 en: vorm toets Assessment 5.5 toets Tentamen De student kan op basis van een strategische heroriëntatie (regio, waardestrategie, PMC) en externe analyse van een nieuw land/regio een entreestrategie en marketingbeleid ontwikkelen voor een aan die regio aangepast product en kan dit vertalen in een operationeel marketingplan. Hierbij wordt expliciet rekening gehouden met internationaal onzekere factoren als cultuur, wetgeving, marktstructurering en dergelijke. ing: Tentamen + portfolio + assessment

22 Internationale Economie flex en: MDPM-DL-IE-17 Internationale Economie flex 15 European Credits blok 1 blok 2 blok 3 blok 4 en: vorm toets Assessment 5.5 toets Tentamen De student kan aan de hand van een analyse van de belangrijkste macro economische ontwikkelingen in een buitenland een onderbouwde aanbevelingen geven over een mogelijke uitbreiding naar het buitenland. De student onderbouwt de aanbeveling vanuit actuele en relevant macro economische theorie.

23 Informatiemanagement - ppo en bp en: MDPM-DL-IMPB-17 Informatiemanagement - ppo en bp 10 European Credits blok 1 blok 2 blok 3 blok 4 en: vorm toets Assessment blok 5 Geen cursussite geregistreerd De student kan zelfstandig een bedrijfsproces op operationeel niveau analyseren en daar een adviesrapport over schrijven. De student analyseert het bedrijfsproces dat leidt tot een informatieproduct (bijvoorbeeld rapportage, rooster/planningen) volgens een standaardmethode en op basis van de functionele eisen, beschrijft de knelpunten van het bedrijfsproces, brengt de oorzaak -gevolgrelaties in kaart en formuleert een advies om de organisatie-, informatie en/of processtructuur van het informatieproduct verbeteren.

24 Informatiemanagement - toets en: MDPM-DL-IMT-17 Informatiemanagement - toets 5 European Credits blok 1 blok 2 blok 3 blok 4 en: vorm toets Tentamen blok 5 De student kan zelfstandig een bedrijfsproces op operationeel niveau analyseren en daar een adviesrapport over schrijven. De student analyseert het bedrijfsproces dat leidt tot een informatieproduct (bijvoorbeeld rapportage, rooster/planningen) volgens een standaardmethode en op basis van de functionele eisen, beschrijft de knelpunten van het bedrijfsproces, brengt de oorzaak -gevolgrelaties in kaart en formuleert een advies om de organisatie-, informatie en/of processtructuur van het informatieproduct verbeteren.

25 Marketing - ppo en bp en: MDPM-DL-MARPB-17 Marketing - ppo en bp 10 European Credits blok 1 blok 2 blok 3 blok 4 en: vorm toets Assessment 5.5 Geen cursussite geregistreerd BPO De student kan voor een enkelvoudige product-marktcombinatie of voor een wervingsuitdaging van personeel betrouwbare waarnemingen creëren over de interne situatie, een duiding van externe ontwikkelingen geven en op basis van die waarnemingen aanbevelingen doen voor strategie en marketingmix voor de betreffende productmarktcombinatie of arbeidsmarkt. Hierbij worden concepten en theorieën uit de marketingliteratuur ingezet. De waarnemingen bestaan zowel uit deskresearch, intern onderzoek en extern kwalitatief onderzoek. De student kan zijn aanbevelingen overtuigend presenteren aan stakeholders binnen de organisatie met gebruik van passende presentatiemiddelen, zowel live als in schriftelijke vorm. De student kan op basis van maatschappelijk breed aanvaarde standaarden een analyse maken en een persoonlijk oordeel geven over de mate waarin een organisatie verantwoord (ethisch) handelt jegens klanten en de omgeving. Content De student heeft kennis van basisconcepten, -methoden en begrippen uit de marketing literatuur, weet met welk doel ze worden toegepast en kan voor- en nadelen van methoden benoemen. Student kan een actieve transfer maken naar het vak

26

27 Marketing - toets en: MDPM-DL-MART-17 Marketing - toets 5 European Credits blok 1 blok 2 blok 3 blok 4 en: vorm toets Tentamen Content (5EC, LAT): Schriftelijke conceptuele toets op basis van voorgeschreven literatuur, begrippen en concepten (her)kennen en reproduceren. Beroepscompetenties (10EC, LOB): Portfolio waaruit blijkt dat aan de leeruitkomsten is voldaan + Het geven van een Presentatie over de aanbevelingen die uit het onderzoek zijn gekomen + in staat is een andere student te bedragen over zijn werk/portfolio (transfer) + In staat verantwoording over eigen werk aan een medestudent en een docent af te leggen.

28 Marketingcommunicatie flex en: MDPM-DL-MC-17 Marketingcommunicatie flex 15 European Credits blok 1 en: vorm toets Assessment De student kan een marketingcommunicatieplan maken, waarin de keuze voor het inzetten van diverse communicatiemiddelen en/of media en de ontwikkeling van een creatief concept voor een bepaalde communicatieuitdaging worden toegelicht en onderbouwd en waarin de relevante onderdelen logisch met elkaar samenhangen. De student kan het marketingcommunicatieplan en de verwachte impact van de implementatie van het plan overtuigend presenteren ten overstaan van het management en tevens aangeven wat de gevolgen zijn wanneer het plan niet geïmplementeerd wordt. De student heeft een creatieve innovatieve mindset ontwikkeld door te experimenteren met de inzet van nieuwe (digitale) communicatiekanalen. Portfolio (weging 50%): Portfolio inclusief marketingcommunicatieplan en bewijsvoering experiment nieuw communicatiekanaal, waaruit blijkt dat de student voldoet aan de gestelde leeruitkomsten. Assessment (weging 50%): Presentatie van aanbevelingen en impact van het marketingcommunicatieplan+ In staat plan te verantwoorden aan docent + in staat plan te verantwoorden aan medestudent.

29 Marktonderzoek flex en: MDPM-DL-MOZ-17 Marktonderzoek flex 15 European Credits blok 3 en: vorm toets Assessment 5.5 toets Tentamen De student is in staat om onder begeleiding een klantonderzoek te ontwerpen, plannen en uitvoeren en de student is in staat de uitkomsten te analyseren en te vertalen in een bruikbaar en onderbouwd advies voor de commerciële strategie en deze ten overstaan van het management te verdedigen De student spreekt en begrijpt de taal van de marktonderzoeker en kan onderzoek van anderen evalueren en op waarde schatten. ing: Tentamen (kennis en begrip van beschikbare methoden) + portfolio + assessment

30 Operationeel Mngt 1 flex en: MDPM-DL-OM1-17 Operationeel Mngt 1 flex 15 European Credits blok 1 blok 2 blok 3 blok 4 en: vorm toets Assessment 5.5 toets Tentamen Algemeen De deeltijdopleiding Bedrijfskunde MER (BKM) kent als eindleeruitkomst Bedrijfskundig denken, handelen, ontwerpen en verantwoorden. In de module Bedrijfskunde van de propedeusefase zijn hiervoor de eerste stappen gezet. In de hoofdfase modules OM- BPM1 en OM-BPM2 worden hiervoor de gewenste vervolgstappen gezet voor een Algemene Bedrijfskundige Probleemaanpak (ABP). Het bedrijfskundig handelen kent drie basiskenmerken: Bedrijfskundige en ondernemende professional; Professional die bedrijfsprocessen verbetert en vernieuwt;

31 Een professional die ook kenniswerker is. Dit leidt tot de kernbelofte die als volgt in landelijk profiel van 2014 is verwoord: Als student Bedrijfskunde MER ligt je focus op het verbeteren en vernieuwen van bedrijfsprocessen. Het beste uit organisaties en mensen halen is je passie. De opleiding leert je organisaties vanuit een brede visie te bekijken, waardoor je als bedrijfskundige, ondernemende en mensgerichte professional veelzijdig inzetbaar bent. Kortom specialist in generalisme, de integraal werkende BKM er. In de modules Operations Management wordt de kernbelofte uitgewerkt voor wat betreft het verbeteren van bedrijfsprocessen. Operations Management is een deelgebied van management dat zich richt op: Het ontwikkelen en onderhouden van productieprocessen (configureren van bedrijfsprocessen). Het (her)ontwerpen van de bedrijfsvoering met betrekking tot de productie van goederen en/of diensten. Het moet waarborgen dat de bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk is in het gebruik van middelen en tegelijkertijd zo effectief mogelijk is in het behalen van de doelstellingen van de klant Het houdt zich bezig met het proces van het omzetten van input (in de vorm van materiaal, arbeid en energie) in output (in de vorm van goederen en/of diensten). Operations Management (OM) is het kernvakgebied bij uitstek voor BKM, omdat daar de configuratie van de bedrijfsprocessen aan de orde komt. Dat betekent dat ze gaan leren met enkele gangbare technieken de bedrijfsprocessen te monitoren, diagnosticeren etc. ten behoeve van verbeteren van bedrijfsprocessen. In module 1 staat met name de aanpak van het verbeterproject centraal, hiervoor wordt noodzakelijke kennis aangereikt op gebied van projectmanagement. Kennis die ook nodig is in module 2 van Operations Management. In module 2 staat met name de belangrijkste succesfactor bij verbeteren van bedrijfsprocessen centraal: namelijk persoonlijk leiderschap. Vandaar dat in deze module aandacht wordt besteed aan proceskunde / persoonlijk leiderschap. De hoofdfasemodules OM-BPM1 en OM-BPM2 kennen gezamenlijk twee leeruitkomsten: 1. Toepassen kennis kernvakgebieden (OM-BPM en MIS) in bedrijfskundig verbeterproject 2. Systematisch probleem aanpakken met taakcompetenties (SHDOVE = hier de competenties è herkennen, diagnosticeren, ontwerpen, veranderen en evalueren) Leeruitkomsten 1 Leeruitkomst Toepassen kennis kernvakgebied in bedrijfskundig verbeterproject Student gebruikt kennis uit de kernvakgebieden Operations Management en

32 Management Information Systems in een bedrijfskundig verbeterproject. Hij brengt het huidige (operationele) bedrijfsproces van zijn eigen organisatie in kaart (Makigami of VSM). Student analyseert problemen in de bestaande procesgang van bedrijfsproces. Hij ontwerpt oplossingen voor mogelijke nieuwe procesgangen, richt het vernieuwde bedrijfsproces in en evalueert het ontwerp- en (zo mogelijk) implementatietraject oplossingsproces. N.B. de leeruitkomsten van de module Bedrijfskunde (1. Bedrijfskundig denken, handelen, ontwerpen en verantwoorden en 2. Methodisch handelen met taakcompetenties herkennen, diagnosticeren en ontwerpen) worden als gehaald verondersteld om aan de module OM-BPM 1 en 2 te kunnen deelnemen 2. Leeruitkomst Systematisch probleem aanpakken Student kijkt wat het probleem precies is (herkent de bedrijfskundige opgave voor Operations Management); hij maakt hierbij actief gebruik van kennis van de theorie en praktijk van OMBPM. Student werkt zijn proces verbeteraanpak uit in een probleemdefinitie (= Plan van Aanpak) volgens universele projectmanagementprocessen. Student analyseert het probleem en stelt relevante onderzoeksvragen tijdens de analyse fase: Hoe zit het probleem in elkaar? Wat zijn oorzaken? Waarom worden bestaande oplossingen niet gebruikt. Student ontwerpt verschillende opties voor oplossingen van het probleem. Waarbij de minimum voorwaarde is dat de toegevoegde waarde omhoog gaat (van het primaire proces). Student kiest hierna de beste oplossing uit de opties met toegevoegde waarde met behulp van multi-criteria analyse. Student voert de oplossing uit met behulp van een implementatieplan. Student evalueert of zijn oplossing heeft gewerkt en het proces om deze oplossing te bereiken. Hierna formuleert de student zijn leerpunten: wat heeft hij geleerd en gaat hij dus in de toekomst anders doen? Bron Landelijk profiel BKM 2014 Bron website geraadpleegd op 20 april 2017.

33 Salesmanagement flex en: MDPM-DL-SALM-17 Salesmanagement flex 15 European Credits blok 1 blok 2 blok 3 blok 4 blok 5 en: vorm toets Assessment De student kan een salesplan en financieel budgetplan opstellen, welke onderbouwd zijn met gevalideerde verkoopmethoden en cijfers om een effectieve en efficiënte inzet van middelen te bepalen binnen de strategie van de onderneming op basis van een analyse van markt- en verkoopcijfers en klantanalyses met behulp van moderne middelen. De student kan zijn salesplan inclusief de consequenties voor de rest van de organisatie compact en overtuigend presenteren en verdedigen ten overstaan van het management. De student spreekt en begrijpt de taal van een salesprofessional en kan de aanbevelingen van andere salesprofessionals op waarde schatten en evalueren met zijn brede kennis van begrippen, sales(analyse)methodieken en modellen. en Kennistoets (weging 30%): Schriftelijk tentamen op basis van voorgeschreven literatuur, waarin de student salesbegrippen, methodieken en concepten kan reproduceren en toepassen. Assessment (integrale toets weging 70%): Salesplan + een presentatie hiervan inclusief toelichting en verdediging naar docent en medestudent, waaruit blijkt dat aan de leeruitkomsten is voldaan. Tevens is de student in staat bij te dragen aan het salesplan van een andere student

34 Strategie flex en: MDPM-DL-STRAT-17 Strategie flex 15 European Credits blok 1 en: vorm toets Assessment 5.5 toets Tentamen De student kan in een bedrijfsbrede context op basis van analyse van de interne en externe situatie en doelstellingen duurzame keuzes maken over welke waarde aan welke markt wordt aangeboden en kan deze keuze uitwerken in een marketingplan op hoofdlijnen. ing: Tentamen + portfolio + assessment

35 Waarde-innovatie flex en: MDPM-DL-WI-17 Waarde-innovatie flex 15 European Credits blok 4 en: vorm toets Assessment De student kan op creatieve wijze nieuwe klantwaarde genereren, onderbouwen, uitwerken tot concepten en producten en een plan maken voor een bedrijfsmatige implementatie. Hij houdt hierbij rekening met de doelstellingen van de organisatie en de acceptatie door het management. De student kan effectief prioriteren in breedte en reikwijdte van het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de nieuwe klantwaarde. De student is in staat om de bevindingen ten overstaan van het management te verdedigen. De student kan zijn aanpak onderbouwen met behulp van gevalideerde methoden en hier kritisch op reflecteren. ing: Portfolio + assessment

36 Professionalisering 1 MDPM-DW-P1-17 Professionalisering 1 0 European Credits en: Workshop 1 maal per blok blok 1 Workshop 1 maal per blok blok 1 Workshop 1 maal per blok blok 2 Workshop 1 maal per blok blok 2 Workshop 1 maal per blok blok 3 Workshop 1 maal per blok blok 3 Workshop 1 maal per blok blok 5 Workshop 1 maal per blok blok 5 en: vorm toets Assessment 5.5 toets Assessment 5.5 Geen cursussite geregistreerd De Professionalisering bestaat uit 2 leeruitkomsten: 1 Reflective Practioner Kan zijn professionele handelen systematisch te verbeteren door te reflecteren op het wat, hoe en waarom van zijn handelen en af te stemmen op de situatie/ context. Student kan op basis van reflectie en nieuwe ervaringen structurele

37 veranderingen laten zien in gedragspatronen en onderliggende overtuigingen. Student laat een heldere eigen identiteit zien als professional. Leeruitkomst Reflective Practitioner Propedeuse: De student kan aan de hand van concrete situaties eigen gedragspatronen en bijbehorende overtuigingen herkennen, beschrijven en daarop reflecteren. De student kan een beschrijving geven van de effectiviteit van eigen handelen en doelstellingen voor verbetering SMART formuleren. De student kan daarbij zijn eigen perspectief bij een vraagstuk herkennen en toont bewustzijn van perspectieven van anderen. Student voert verbeteringen uit kan hierop reflecteren. Student maakt aantoonbaar gebruik van feedback van anderen in zijn ontwikkelproces 2 Impact: De student laat zien dat hij/zij vanuit een heldere professionele identiteit gestelde doelen op een effectieve wijze weet te realiseren. Student laat zien op welke manier zijn professionele ontwikkeling op het gebied van communicatie, samenwerking en advisering bijdraagt aan de realisatie van beoogde doelen passend binnen zijn rol. Leeruitkomst Impact op propedeuse niveau: Student laat zien bewust te zijn van vaardigheden op het gebied van communiceren, adviseren en samenwerken en begrijpt wat het effect hiervan is op het realiseren van zijn doelen. Student heeft gewerkt aan duidelijk geformuleerde ontwikkeldoelen en kan onderbouwen hoe deze hebben bijgedragen aan het vergroten van zijn impact in zijn dagelijks handelen als professional en als student.

38 Professionalisering 2 MDPM-DW-P2-17 Professionalisering 2 0 European Credits en: Workshop 1 maal per blok Workshop 1 maal per blok Workshop 1 maal per blok Workshop 1 maal per blok Workshop 1 maal per blok Workshop 1 maal per blok en: vorm toets Assessment 5.5 Geen cursussite geregistreerd De Professionalisering bestaat uit 2 leeruitkomsten: 1 Reflective Practioner Kan zijn professionele handelen systematisch te verbeteren door te reflecteren op het wat, hoe en waarom van zijn handelen en af te stemmen op de situatie/ context. Student kan op basis van reflectie en nieuwe ervaringen structurele veranderingen laten zien in gedragspatronen en onderliggende overtuigingen. Student laat een heldere eigen identiteit zien als professional. Leeruitkomst Reflective Practitioner Propedeuse: De student kan aan de hand van concrete situaties eigen gedragspatronen en bijbehorende overtuigingen herkennen, beschrijven en daarop reflecteren. De student kan een beschrijving geven van de effectiviteit van eigen handelen en doelstellingen voor verbetering SMART formuleren. De student kan daarbij zijn eigen perspectief bij een vraagstuk herkennen en toont bewustzijn van perspectieven van anderen. Student voert verbeteringen uit kan hierop

39 reflecteren. Student maakt aantoonbaar gebruik van feedback van anderen in zijn ontwikkelproces 2 Impact: De student laat zien dat hij/zij vanuit een heldere professionele identiteit gestelde doelen op een effectieve wijze weet te realiseren. Student laat zien op welke manier zijn professionele ontwikkeling op het gebied van communicatie, samenwerking en advisering bijdraagt aan de realisatie van beoogde doelen passend binnen zijn rol. Leeruitkomst Impact op propedeuse niveau: Student laat zien bewust te zijn van vaardigheden op het gebied van communiceren, adviseren en samenwerken en begrijpt wat het effect hiervan is op het realiseren van zijn doelen. Student heeft gewerkt aan duidelijk geformuleerde ontwikkeldoelen en kan onderbouwen hoe deze hebben bijgedragen aan het vergroten van zijn impact in zijn dagelijks handelen als professional en als student.

40 Export en: MDPM-EXPORT-16 Export 15 European Credits blok 2 Ja en: vorm Assessment Assessment 5.5 Tentamen Tentamen blok 5 2. blok 5 In deze cursus verwerft de student inzicht in de intarnationale aspecten van handel. Zaken als cultuurverschillen, juridische beletselen en verschillen in de bedrijfskolom komen aan de orde. De student leert een exportplan te schrijven en wordt voorbereid op het Fenedex examen. De inhoud sluit aan bij de domeincompetenties 4 en 5 van commerciele economie.

41 Internationale Economie en: Hoorcollege MDPM-INTECBED-16 Internationale Economie 15 European Credits blok 2 blok 2 en: vorm toets Tentamen Assessment en beroepsproduct Assessment blok 5 2. blok 5 Dit thema heeft als doel de student inzicht te geven in de (internationale) macroeconomische omgeving van bedrijven, om zo de kansen en risico s die de (internationale) macro-economische omgeving biedt te benutten of te beperken. In dit thema wordt ook aandacht besteed aan kwantitatieve analyse, een belangrijk middel om de macro-economische ontwikkelingen te analyseren. Tijdens de vier bijeenkomsten staan de volgende onderwerpen centraal: Basismodel van de macro-economiemonetair beleid en de invloed op macroeconomische grootheden, Macro-economie in internationale context, Analyse van de risico s van de macro-economische omgeving voor (mkb-) bedrijven. In teams van 2 à 3 studenten wordt een advies opgesteld voor een bedrijf m.b.t. de vraag of uitbreiding naar het buitenland interessant is. Hiertoe stellen de studenten een landenanalyse op, waarin de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen in het

42 betreffende land worden beschreven.

43 Leiderschap en: Hoorcollege 2 maal per blok MDPM-LEID-14 Leiderschap 15 European Credits blok 1 blok 1 Ja Ja en: vorm Assessment Assessment blok 5 Studenten inzicht geven in het effect van het gedrag van individuen en teams op de perfomance van organisaties en de rol/taak van de leidinggevenden hierin. Studenten inzicht geven in het eigen gedrag, motieven, opvattingen, normen en waarden en de effecten van daarvan op het teamfunctioneren. Aanreiken van technieken en handvatten om de effectiviteit van het eigen gedrag te vergroten en te sturen. Het thema gaat in zijn geheel over leiderschap. Over leiderschap binnen organisatie, maar ook over leiderschap t.a.v. het individu. Beschikt de student over zelfkritisch vermogen m.b.t. de eigen ontwikkeling? Kan en wil de student de effectiviteit van het eigen gedrag onderzoeken en verbeteren? Is hij/zij bereid zich kwetsbaar op te stellen? Ook dat is leiderschap De cursus kent vier overkoepelende onderdelen, elk onderverdeeld in een aantal specifieke onderwerpen. Leiderschap in organisatie Leiderschapstheorieën, stijlen van leidinggeven. Leidinggeven en leiding ontvangen. Machtsbases en leidinggeven. BMY als start voor leidinggeven aan jezelf Formuleren van leerdoelen Reflectie en feedback

44 Teams in organisaties Teamontwikkeling, teamfunctioneren, rol van leidinggevende m.b.t. teamontwikkeling/functioneren, individuele bijdrage aan team, besluitvorming, vergaderen. Individu in organisatie Normen en waarden, opvattingen, motieven: effecten op het handelen, samenwerking. Gesprektechnieken, individuele coaching gesprekken, feedback Individu en ethiek Onderhandelen, conflicthantering Ethiek binnen organisatie. Wettelijke bepalingen, ethiek binnen teams, ethisch handelen van het individu. Dilemma s, integriteit, leidinggeven en ethiek. Voor het beroepsproduct maakt de student een analyse van de leiderschapsstijl binnen de eigen organisatie/afdeling en doet een uitspraak over de effectiviteit t.a.v de te bereiken doelstellingen. De inspanningen gericht op resultaten, gedrag en ontwikkeling van medewerkers worden geëvalueerd. De stijl van leidinggeven wordt gerelateerd aan de behandelde theorie en probleemgebieden t.g.v de stijl van leidinggeven worden aangegeven. De fasen van teamontwikkeling en teamfunctioneren worden gekoppeld aan de theorie Op basis van theorie doet de student een aanbeveling voor verbetering van leidinggeven aan teams en individuen ter verhoging van inzet, motivatie en prestatie van medewerkers. De bevindingen worden gepresenteerd aan de leidinggevende. In het PPO-verslag geeft de student aan hoe hij/zij zich heeft ontwikkeld gedurende het thema. Voor het thema Leiderschap is de basis voor het Persoonlijk Ontwikkelplan het boek Business Model You. De student formuleert leerdoelen waarbij onderdelen van het BMY gekoppeld worden aan de inhoud van het thema. Naar aanleiding van theorie over organisatie gedrag, leidinggeven en team(samenwerking) volgt een analyse van eigen rol in organisatie en binnen het team en de effectiviteit van de eigen rol en gedrag. Tevens beschrijft hij/zij de impact van de eigen overtuigingen, ankers en riemen op het functioneren. Opgedane ervaringen binnen het thema worden vertaald naar het eigen functioneren t.a.v.: gespreksvoering (coaching). overleggen, onderhandelen, conflicthantering en feedback.

45 Marketingcommunicatie en: MDPM-MARCOM-17 Marketingcommunicatie 15 European Credits blok 1 en: vorm Assesment Assessment blok 5 De student kan een marketingcommunicatieplan maken, waarin de keuze voor het inzetten van diverse communicatiemiddelen en/of media en de ontwikkeling van een creatief concept voor een bepaalde communicatieuitdaging worden toegelicht en onderbouwd en waarin de relevante onderdelen logisch met elkaar samenhangen. De student kan het marketingcommunicatieplan en de verwachte impact van de implementatie van het plan overtuigend presenteren ten overstaan van het management en tevens aangeven wat de gevolgen zijn wanneer het plan niet geïmplementeerd wordt. De student heeft een creatieve innovatieve mindset ontwikkeld door te experimenteren met de inzet van nieuwe (digitale) communicatiekanalen. Portfolio (weging 50%): Portfolio inclusief marketingcommunicatieplan en bewijsvoering experiment nieuw communicatiekanaal, waaruit blijkt dat de student voldoet aan de gestelde leeruitkomsten. Assessment (weging 50%): Presentatie van aanbevelingen en impact van het marketingcommunicatieplan+ In staat plan te verantwoorden aan docent + in staat plan te verantwoorden aan medestudent.

46 Marktonderzoek en: MDPM-MOZ-15 Marktonderzoek 15 European Credits blok 3 Ja en: vorm Tentamen Tentamen Assessment Assessment blok 5 2. blok 5 Geen cursussite geregistreerd Als u het thema marktonderzoek gevolgd heeft, dan heeft u inzicht in de vele facetten van het marktonderzoekproces. In commerciële functies heeft u inzicht in de rol van marktonderzoek als instrument om informatie te verkrijgen om beleidsproblemen op te lossen en kan u een volwaardige gesprekspartner zijn voor een marktonderzoeksbureau of een professionele marktonderzoeker voor het doen en laten opzetten van marktonderzoek. Daarnaast kunt u zelf onderzoek opzetten, uitvoeren, analyseren en komen tot conclusies en aanbevelingen teneinde commerciële beleidsbeslissingen te ondersteunen. - De student heeft inzicht in de functie van marktonderzoek als instrument ter ondersteuning van beleidsbeslissingen en besluitvorming bij bedrijven - De student kan een volwaardige gesprekspartner zijn voor een marktonderzoeksbureau voor het doen en laten opzetten van marktonderzoek - De student kan een briefing opstellen en analyseren en weet aan de hand van welke criteria en op welke wijze een onderzoeksvoorstel van een onderzoeksbureau

47 geselecteerd moet worden - De student kan een onderzoeksopzet voor kwalitatief - en kwantitatief onderzoek opzetten, uitvoeren, begrijpen en analyseren en is in staat om deskresearch op te zetten, uit te voeren en te beoordelen - Aan het einde van het thema heeft de student inzicht en vaardigheden in het opzetten en uitvoeren en analyseren van kwantitatief marktonderzoek en de analyse en conclusie mogelijkheden van SPSS - De student heeft inzicht in het opzetten en het uitvoeren van internationaal onderzoek - De student heeft inzicht in de nieuwe marktonderzoek 2.0 methoden en kan ook een van deze nieuwe methoden toepassen.

48 Salesmanagement en: MDPM-SALMAN-17 Salesmanagement 15 European Credits blok 3 Ja en: vorm Tentamen Tentamen Assessment Assessment Het thema Salesmanagement behandelt de verkoopfunctie van een bedrijf vanuit strategisch perspectief. Echter naast de strategische keuzes komen ook de tactische en operationele aspecten aan bod. Speciale aandacht is er voor de inzet van digitale middelen als E-marketing, CRM, VIS en MIS Het centrale beroepsproduct in dit thema is het verkoop- en budgetplan. Ofwel wat gaan we doen, hoe doen we het, wat kost het en wat levert het op. Sales is de afdeling waar de inkomsten van een bedrijf worden gegenereerd en dus erg belangrijk. Zonder een goede salesfunctie kan een bedrijf niet bestaan. Dit is de plaats waar relaties worden gelegd en onderhouden, klanten worden overtuigd, extra verkoopkansen worden gecreëerd en omgezet in Euro s. Maar het is ook de plaats waar de markt echt wordt ervaren. Sales is dus ook een belangrijke bron van marktinformatie. Het beleid van de sales- of verkoopafdeling wordt vanuit de marketingdoelstellingen geformuleerd en is er één op één op gebaseerd. Zonder marketingbeleid is er dus geen goed salesbeleid mogelijk.

49 Samenhang is er met de inkoopafdeling, (eventueel) technische afdeling, communicatieafdeling en de logistiek. De plannen dienen dus op elkaar afgestemd te worden. In dit thema wordt eerst aandacht besteed aan een update van het strategisch marketingplan, op basis waarvan de afgelopen periode in kaart wordt gebracht. Daarna gaan we het salesplan stap voor stap opzetten. Speciale aandacht is er in deze periode voor nieuwe verkoopstrategieën met behulp van digitale hulpmiddelen zoals E-marketing en de overige digitale middelen zoals CRM, VIS en MIS die steeds belangrijker worden in de dagelijkse praktijk van de verkoper. Competenties In de jaren 1 en 2 heeft het begrip competenties betrekking op de negen generieke competenties, aan elk thema zijn twee competenties toegewezen In de jaren 3 en 4 heeft het begrip competenties betrekking op de domeincompetenties van de diverse afstudeerrichtingen. Middels de domeincompetenties wordt voor elke studierichting aangegeven waaraan men moet voldoen om als Bachelor de opleiding af te ronden. De domeincompetenties voor de richting Commerciële Economie staan in bijlage A van het themaboek vermeld. In dit thema staan de volgende competenties centraal: DC 4 Ontwikkelen van marketingbeleid voor een nationaal of internationaal opererende onderneming en het kunnen onderbouwen en beargumenteren van gemaakte keuzes. DC 6 Ontwikkelen en onderhouden van zakelijke relaties ten behoeve van inkoop, verkoop en dienstverlening. We vertalen deze domeincompetenties in het eindproduct dat opgeleverd moet worden: het verkoop- en budgetplan. Binnen het thema staan de volgende leerdoelen centraal: Het kunnen analyseren en interpreteren van verkoopcijfers Het identificeren en creëren van verkoopkansen binnen de strategie van een onderneming of business unit. Het ontwikkelen van een salesstrategie Het vertalen van de salesstrategie naar een operationeel verkoopplan Het kunnen opstellen van een financieel onderbouwd budgetplan met SMARTI doelstellingen Het beoordelen van de bestaande digitale inrichting van het salesproces en het doen van aanbevelingen om deze te verbeteren

50 Waarde-innovatie MDPM-WAARDIN-15 Waarde-innovatie 15 European Credits en: Ja en: vorm Assessment Assessment Dit thema heeft als doel om de student zich te laten ontwikkelen op het gebied van innovatie en productontwikkeling. De student ontwikkelt zich tot een adviseur op (BU-) directieniveau en is in staat een overtuigend plan over te brengen voor hoe de onderneming over 15 jaar leidend kan zijn in haar (huidige of toekomstige) branche. Het advies geeft aan welke ingrepen en keuzes nodig zijn om dit doel te bereiken en geeft hierbij een financiële onderbouwing. De student ontwikkelt binnen het kader van het thema zowel de theoretische en conceptuele kwaliteiten als wel de onderzoekende en communicatieve kwaliteiten om niet alleen een goed onderbouwd plan te ontwikkelen maar ook draagvlak te ontwikkelen in het bedrijf en bij een (externe) financier. De huidige open en snel veranderende markten maken de innovatiekracht en reactiviteit van bedrijven steeds belangrijker, de planningstermijnen worden korter en kansen moeten snel gegrepen worden. Aansturing van de marketingstrategie wordt daarom steeds vaker binnen de businessunits geplaatst. Van managers en marketeers wordt verwacht dat ze open staan voor veranderingen, hier snel op kunnen reageren maar ook een strategische lijn kunnen vasthouden. Er dient dus snel geschakeld te worden tussen de gekozen (waarde) strategie en (toekomstige) ontwikkelingen. Hierbij is het belangrijk om bestaande trends door te trekken en in te schatten wat het effect op langere termijn zal zijn. Binnen het thema wordt aan de volgende leerdoelen gewerkt:

51 Het beheersen van onderzoeksmethoden naar de toekomst van een bepaalde strategische omgeving Het kunnen ontwikkelen van een visie op de mogelijke ontwikkelrichtingen (scenario s) van een merk binnen deze omgeving Het kunnen ontwikkelen van een onderbouwde mening betreffende de beste keuze voor de toekomst van het merk Het verwerven van kennis over relevante methoden en theorieën op het gebied van onderzoek, scenario ontwikkeling, beleidsvorming en nieuwe marketingtechnieken. Het kunnen toepassen van de bestudeerde theorie in een concrete probleemstelling Het verwerven van een participatieve en creatieve onderzoekshouding Het verwerven van een overtuigende advies- en presentatiestijl gericht op zowel collega s management als externe financiers

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b PVA Jaar 2 Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b Inhoudsopgave blz. Voorblad - Inhoudsopgave 2 Plan van aanpak tweede jaar 3-4 Bijlage 1: Algemene domeincompetenties 5-6 (wat heb ik geleerd) Bijlage 2: Belangrijkste

Nadere informatie

Initiëren en creëren van producten en diensten, zelfstandig en ondernemend.

Initiëren en creëren van producten en diensten, zelfstandig en ondernemend. COMMERCE Competentieniveaus voor de domeincompetenties Commerce DC.1 Initiëren en creëren van producten en diensten, zelfstandig en ondernemend. Competentieniveau 1 CE/IBL/SBRM/F&B Signaleren en opsporen

Nadere informatie

Commerciele Economie Versie 3

Commerciele Economie Versie 3 Commerciele Economie Versie 3 Jaar 1 za 26 aug Startdag Inschrijven blok A tm 8 sept (doet PMO bureau deze keer) Jaar 1 Blok A data Bedrijfskunde lesdag 1 vr 1 sept MDPM-DL-BKT-17 & MDPM-DL-BKPB-17 lesdag

Nadere informatie

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend.

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend. Naam student: Studentnummer: Evaluatieformulier meewerkstage CE In te vullen door de bedrijfsbegeleider van de stage biedende organisatie voorafgaand aan het eindgesprek met de stagedocent. De stagiair

Nadere informatie

Bijlage A: Competenties van de opleiding

Bijlage A: Competenties van de opleiding Bijlage A: Competenties van de opleiding In deze bijlage heeft een rectificatie plaatsgevonden per 30 oktober 2012. Na voltooiing van de opleiding moet de student als beroepsbeoefenaar zelfstandig en met

Nadere informatie

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Opleiding Studiejaar Start Comakership/praktijkopdracht Korte omschrijving 2 sept 2015 Comakership

Nadere informatie

Errata Studiegids Bedrijfskunde Flexibele Deeltijd

Errata Studiegids Bedrijfskunde Flexibele Deeltijd Errata Studiegids Bedrijfskunde Flexibele Deeltijd 2018-2019 Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 2 Errata 4 2.1 Aanvulling artikel 2.2.4 Graden en titulatuur... 4 2.2 Aanvulling artikel 2.4.4. Profileringsruimte...

Nadere informatie

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Competentieprofiel Instituut voor Interactieve Media Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Aangepast in maart 2009 Inleiding De opleiding Interactieve Media

Nadere informatie

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Opleiding Studiejaar Start Comakership/praktijkopdracht Korte omschrijving Bedrijfseconomie Comakership

Nadere informatie

Strategische marketing

Strategische marketing Strategische marketing Het semester is gericht op het ontwikkelen van strategisch inzicht. Niet zo gericht op het uit je hoofd kennen van theorie maar juist het kunnen herkennen van situaties en dan de

Nadere informatie

Bedrijfskunde MER Versie 3

Bedrijfskunde MER Versie 3 Bedrijfskunde MER Versie 3 Jaar 1 za 26 aug Startdag Inschrijven blok A tm 8 sept (doet PMO bureau deze keer) Jaar 1 Blok A data Bedrijfskunde lesdag 1 vr 1 sept MDPM-DL-BKT-17 & MDPM-DL-BKPB-17 lesdag

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen.

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Competentie 1: Creërend vermogen De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Concepten voor een ontwerp te ontwikkelen

Nadere informatie

Pre-Academisch Onderwijs. Ontwikkelingslijnen en leerdoelen

Pre-Academisch Onderwijs. Ontwikkelingslijnen en leerdoelen Pre-Academisch Onderwijs Ontwikkelingslijnen en leerdoelen LEERDOELEN PER ONTWIKKELINGSLIJN Ontwikkelingslijn 1: De leerling ontwikkelt een wetenschappelijke houding 1.1 De leerling ontwikkelt een kritische

Nadere informatie

Bachelor of Business Administration (MER opleiding)

Bachelor of Business Administration (MER opleiding) Bachelor of Business Administration (MER opleiding) voor decentrale overheden Het Onderwijs De Bachelor of Business Administration voor decentrale overheden (Management, Economie & Recht, MER) wordt aangeboden

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Human Resource Management Deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Human Resource Management Deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Human Resource Management Deeltijd 2017-2018 Afstudeerprogramma Supervisie Werkcollege Onderzoeksmethode Startbijeenkomst APA-DAP-15 Afstudeerprogramma 30 European Credits

Nadere informatie

Werken met leeruitkomsten in de Saxion Parttime School

Werken met leeruitkomsten in de Saxion Parttime School Werken met leeruitkomsten in de Saxion Parttime School Dick Sweitser, Vera de Ruiter en Paul Schunselaar Kom verder. Saxion. 23 maart 2016 Werken met leeruitkomsten.. Waarmee.. Aansluiten bij de ontwikkel-/

Nadere informatie

Bijlagen 3 t/m 6 bij OER Academie Voor Deeltijd opleiding Communicatie

Bijlagen 3 t/m 6 bij OER Academie Voor Deeltijd opleiding Communicatie Communicatie (COM) Bijlagen 3 t/m 6 bij OER Academie Voor Deeltijd 2016-2017 opleiding Communicatie Bijlage 3: Competenties Competentie overzicht opleiding Communicatie Dit zijn de competenties die de

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn Algemeen De post-hbo opleiding Management in Zorg en Welzijn is een opleiding van 1,5 jaar voor mensen met een afgeronde hbo-opleiding die werkzaam zijn in de sector zorg en welzijn en

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam opleiding IAM/CMD. Beoordelingsformulier afstudeerproject Ondertekening. handtekening. Student Studentnr:

Hogeschool van Amsterdam opleiding IAM/CMD. Beoordelingsformulier afstudeerproject Ondertekening. handtekening. Student Studentnr: Beoordelingsformulier afstudeerproject 2011-12 Ondertekening naam handtekening Student Studentnr: Afstudeerdocent Tweede lezer Externe deskundige Organisatie: Datum Toelichting Het afstudeerproject bestaat

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Persoonlijke gegevens: Opleidingen en Kwalificaties:

Curriculum Vitae. Persoonlijke gegevens: Opleidingen en Kwalificaties: Curriculum Vitae Persoonlijke gegevens: Voornaam: Mohammed Jawad Achternaam: Alhaydary Adres: Plataanlaan 66 Postcode en plaats: 5616 LR Telefoonnummer: 06 47027919 E-mailadres: jawad_10_alhaydary@hotmail.com

Nadere informatie

Stagebekwaamheidsgesprek Hoofdfase 1 Feedbackformulier

Stagebekwaamheidsgesprek Hoofdfase 1 Feedbackformulier Naam student: Studentnummer: Stagebekwaamheidsgesprek Hoofdfase 1 Feedbackformulier Bram Boonen Ellen Koop Datum 25 april 2013 Aanbieding Productcriteria Vormvereisten 1e aanbieding Assessmentdossier Het

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 160

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 160 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Marketing Module Algemene Marketing Code A5 Lestijden 160 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

De 6 Friesland College-competenties.

De 6 Friesland College-competenties. De 6 Friesland College-competenties. Het vermogen om met een open enthousiaste houding nieuwe dingen aan te pakken. Het vermogen jezelf steeds beter te leren kennen. Het vermogen om in te schatten in welke

Nadere informatie

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap havo

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap havo Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap havo 27 MEI 2014 CONCEPT - VOORLOPIG Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business Mastermind groep Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business In turbulente tijden staat uw business voortdurend

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Voorbereiding hbo. behorend bij één of meerdere kwalificatiedossiers mbo. Geldig vanaf 1 augustus 2013. Crebonr.

Keuzedeel mbo. Voorbereiding hbo. behorend bij één of meerdere kwalificatiedossiers mbo. Geldig vanaf 1 augustus 2013. Crebonr. Keuzedeel mbo Voorbereiding hbo behorend bij één of meerdere kwalificatiedossiers mbo Geldig vanaf 1 augustus 2013 Crebonr. Vastgesteld Penvoerder: Ontwikkeld door: 2 van 7 1. Algemene informatie D1: Voorbereiding

Nadere informatie

Marketing NIMA-B. studiejaar 2015-2016. Media, Informatie en Communicatie. Modulehandleiding. Specialisatie Mediaondernemerschap

Marketing NIMA-B. studiejaar 2015-2016. Media, Informatie en Communicatie. Modulehandleiding. Specialisatie Mediaondernemerschap Opleiding: Media, Informatie en Communicatie Marketing NIMA-B Modulehandleiding Specialisatie Mediaondernemerschap studiejaar 2015-2016 Blok 1 + 2 Docenten:, Eric de, Willem Buffing, Marcel van der Lugt

Nadere informatie

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde 1. BoE domeincompetentie Analyseren (minimaal niveau eind major W: 3) (toelichting: deze omschrijving komt uit de Bachelor of Engineering (BoE))

Nadere informatie

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent Onthouden Kunnen ophalen van specifieke informatie, variërend van feiten tot complete theorieën Opslaan en ophalen van informatie (herkennen) Kennis van data, gebeurtenissen, plaatsen Kennis van belangrijkste

Nadere informatie

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Blooms taxonomie Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Evalueren Evalueren = de vaardigheid om de waarde van iets (literatuur, onderzoeksrapport, presentatie etc) te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Mijn vak is om mensen te faciliteren zichzelf te ontwikkelen.

Mijn vak is om mensen te faciliteren zichzelf te ontwikkelen. TRAJECT JONG ORANJE Beeldvorming Mijn vak is om mensen te faciliteren zichzelf te ontwikkelen. Ik noem in de Automotive:. 1 jarig MBA-Automotive Programma samen met Erasmus voor Automotive ondernemers

Nadere informatie

10-8 7-6 5. De student is in staat om op navolgbare wijze van vijf onderwijskundige (her)ontwerpmodellen de essentie te benoemen;

10-8 7-6 5. De student is in staat om op navolgbare wijze van vijf onderwijskundige (her)ontwerpmodellen de essentie te benoemen; Henk MassinkRubrics Ontwerpen 2012-2013 Master Leren en Innoveren Hogeschool Rotterdam Beoordeeld door Hanneke Koopmans en Freddy Veltman-van Vugt. Cijfer: 5.8 Uit je uitwerking blijkt dat je je zeker

Nadere informatie

MODULEHANDLEIDING BM- Succesvolle Organisaties

MODULEHANDLEIDING BM- Succesvolle Organisaties MODULEHANDLEIDING BM- Succesvolle Organisaties Opleiding Bedrijfskunde MER Hoofdfase Osiriscode: Collegejaar: 2015-2016 Blok: 2 jaar 3 business management 1 Samenvatting Naam onderwijseenheid BM-Succesvolle

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 60

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 60 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Marketing Module Management & Organisatie Code C2 Lestijden 60 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling

Nadere informatie

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap vwo

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap vwo Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap vwo 27 MEI 2014 CONCEPT - VOORLOPIG Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit

Nadere informatie

Leergang Opleidingsmanagement

Leergang Opleidingsmanagement Leergang Opleidingsmanagement Voor Trainingscoördinatoren Opleidingsmanagers Leidinggevenden met opleidingstaken Hoe kan ik gezond verstand plannen onderbouwen met bewezen modellen en inzichten? Hoe overtuig

Nadere informatie

Leerarrangement Trendanalyse Health

Leerarrangement Trendanalyse Health Leerarrangement Trendanalyse Health Inleiding Gezondheid is voor iedereen een meer of minder belangrijk onderdeel van zijn leven. Bepaalde keuzes die je maakt, heeft te maken met gezondheid. Keuzes op

Nadere informatie

Voorbereiding hbo kunstonderwijs

Voorbereiding hbo kunstonderwijs Keuzedeel mbo Voorbereiding hbo kunstonderwijs gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0184 Penvoerder: Sectorkamer ICT en creatieve industrie Gevalideerd door: Sectorkamer ICT en creatieve

Nadere informatie

Talent Ontwikkelingsplan (TOP) E-Fase voorjaar 2012 Advanced Business Creation. Nick Kuijpers

Talent Ontwikkelingsplan (TOP) E-Fase voorjaar 2012 Advanced Business Creation. Nick Kuijpers Talent Ontwikkelingsplan (TOP) E-Fase voorjaar 2012 Advanced Business Creation Nick Kuijpers Inhoudsopgave Business School... 3 Leerdoel... 3 Te behalen competenties... 3 Leeractiviteiten + deadlines...

Nadere informatie

Voor elke competentie dient u ten eerste aan te geven in welke mate deze vereist is om het stageproject succesvol te (kunnen) beëindigen.

Voor elke competentie dient u ten eerste aan te geven in welke mate deze vereist is om het stageproject succesvol te (kunnen) beëindigen. FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN NAAMSESTRAAT 69 BUS 3500 3000 LEUVEN, BELGIË m Stageproject bijlage 1: Leidraad bij het functioneringsgesprek Naam stagiair(e):.. Studentennummer:. Huidige opleiding

Nadere informatie

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten PR 180724 V1 Beroepscompetentie- profiel Afgeleid van de niveaubepaling NLQF, niveau 6 heeft RBCZ kerncompetenties benoemd voor de complementair/alternatief therapeut. Als uitgangspunt zijn de algemene

Nadere informatie

DOMEINBESCHRIJVING 27 MEI 2014 VOORLOPIG CONCEPT

DOMEINBESCHRIJVING 27 MEI 2014 VOORLOPIG CONCEPT DOMEINBESCHRIJVING 27 MEI 2014 VOORLOPIG CONCEPT 1 VOORSTEL NIEUW DOMEIN A VAARDIGHEDEN 1.1 Doel en inhoud Dit domein omvat algemene en vakspecifieke vaardigheden die verkaveld zijn in de subdomeinen A1

Nadere informatie

Werken met leeruitkomsten

Werken met leeruitkomsten Werken met leeruitkomsten Waarom leeruitkomsten Toegankelijke manier om curriculum te beschrijven Leerwegonafhankelijk Mogelijkheid tot flexibilisering Totaal is representatief voor kwalificatie van de

Nadere informatie

De Taxonomie van Bloom Toelichting

De Taxonomie van Bloom Toelichting De Taxonomie van Bloom Toelichting Een van de meest gebruikte manier om verschillende kennisniveaus in te delen, is op basis van de taxonomie van Bloom. Deze is tussen 1948 en 1956 ontwikkeld door de onderwijspsycholoog

Nadere informatie

Portfoliobegeleidingsbijeenkomst. Centrale vraag. Hoe kan ik het leren op mijn werkplek zo. inrichten, dat ik mijn beroepscompetenties

Portfoliobegeleidingsbijeenkomst. Centrale vraag. Hoe kan ik het leren op mijn werkplek zo. inrichten, dat ik mijn beroepscompetenties Agenda Welkom Kennismaking Werkplekleren en portfolio Portfoliobegeleidingsbijeenkomst Afsluiting Welkom Kennismaking Centrale vraag In tweetallen: Opdracht 1: Stel elkaar onderstaande vragen: Wie ben

Nadere informatie

Bedrijfseconomie Versie 4 (wijziging t.o.v. versie 3 = toevoeging HRM als keuzevak in jaar 1. En: omdraaiing Ext Verslagg en Fin in jaar 3)

Bedrijfseconomie Versie 4 (wijziging t.o.v. versie 3 = toevoeging HRM als keuzevak in jaar 1. En: omdraaiing Ext Verslagg en Fin in jaar 3) Bedrijfseconomie Versie 4 (wijziging t.o.v. versie 3 = toevoeging HRM als keuzevak in jaar 1. En: omdraaiing Ext Verslagg en Fin in jaar 3) Jaar 1 za 26 aug Startdag Inschrijven blok A tm 8 sept (doet

Nadere informatie

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Rijke Lessen zetten je aan het denken Minka Dumont 2009 www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Onthouden Kunnen ophalen

Nadere informatie

WORKSHOPHANDLEIDING Het Verbeterplan

WORKSHOPHANDLEIDING Het Verbeterplan 1 WORKSHOPHANDLEIDING Het Verbeterplan Doorstroomtraject BBL/BOL-PW4 Kerntaak: 3 Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Werkprocessen: 3.1 Werkt aan deskundigheidsbevordering en professionalisering

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Handleiding Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2015-2016 Stage-opdrachten Tijdens stage 3 worden 4 stage-opdrachten gemaakt (waarvan opdracht 1 als toets voor de

Nadere informatie

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd >>> Overgang Maatstaf 2016 Onderstaand overzicht bevat de selectie van de geheel nieuwe eisen uit de Maatstaf 2016 en de eisen waarbij extra of andere accenten zijn gelegd, inclusief een korte toelichting.

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Voorbereiding hbo. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0125

Keuzedeel mbo. Voorbereiding hbo. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0125 Keuzedeel mbo Voorbereiding hbo gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0125 Penvoerder: Sectorkamer handel Gevalideerd door: Sectorkamer handel Op: 10-11-2015 2 van 6 1. Algemene informatie

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Afstudeeropdracht Voltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode TICT-AFSTUD-12 1.2 Cursusnaam Afstudeeropdracht 1.3 Cursusnaam in Engels Afstudeeropdracht

Nadere informatie

Verantwoording. Inleiding. Opbouw Communicatie in het bedrijfsleven

Verantwoording. Inleiding. Opbouw Communicatie in het bedrijfsleven Verantwoording Inleiding Communicatie in het bedrijfsleven is specifiek gemaakt voor gebruik in het hbo op opleidingen Economie, zoals de opleiding Bedrijfseconomie, Commerciële Economie en Management,

Nadere informatie

Stimuleren en beoordelen van een onderzoekende houding. Forra Cornelis docent fontys paramedische hogeschool

Stimuleren en beoordelen van een onderzoekende houding. Forra Cornelis docent fontys paramedische hogeschool Stimuleren en beoordelen van een onderzoekende houding Forra Cornelis docent fontys paramedische hogeschool f.cornelis@fontys.nl Even voorstellen FPH Uniform afstudeertraject (25 EC) Gezamenlijk onderwijs

Nadere informatie

MMVP. 3 MMVP2SLB1 1 O V/O 15

MMVP. 3 MMVP2SLB1 1 O V/O 15 Studiejaar 1 Periode 1 Blok 1: Oriëntatie op markt Kerncompetentie(s): 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10 Integrale opdracht 1 - Project (MKT/Onderzoek) Integrale opdracht 1 - Project (CMV-proces) Integrale opdracht

Nadere informatie

Opleider. Context. Doel

Opleider. Context. Doel Opleider Doel (Mede)ontwikkelen van het opleidingsbeleid en ontwikkelen en (laten) verzorgen van trainingen en voor verschillende interne en/of externe doelgroepen, binnen de kaders van het beleid en de

Nadere informatie

SRM College for Brand Management

SRM College for Brand Management SRM College for Brand Management Exameneisen Inleiding Zoals in het examenreglement is bepaald, wordt de strekking van de hierna geformuleerde eisen nader aangeduid door het studiemateriaal van de opleiding

Nadere informatie

Competenties directeur Nije Gaast

Competenties directeur Nije Gaast Competenties directeur Nije Gaast De s voor directeuren van Nije Gaast zijn vertaald in vijf basiss. De beschrijving is gebaseerd op de schoolleiderscompententies die landelijk zijn vastgesteld en zijn

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren Competenties Luuk van Paridon Overzicht waar ik nu sta: Afbeelding 1: Spinnenweb competenties De groene lijn geeft aan welke competenties ik tot nu toe behaald heb (zie Afbeelding 1). De competenties die

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12

Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12 Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12 Naam student: Studentnummer: Naam beoordelende docent: Datum: Toets code Osiris: Algemene eisen (voor een voldoende beoordeling van het

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum

FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum Algemene informatie Organisatie: MEE Gelderse Poort Afdeling: Primair Proces Functiebenaming: Medior Adviseur Expertisecentrum Datum: 17 juni 2016 Functiegroep:

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Social Work Voltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Social Work Voltijd Bijlage cursusomschrijvingen Social Work Voltijd 2017-2018 Titel Grondslagen 1 ASW-V1GROND1-17 Cursusnaam Grondslagen 1 Werkvormen: Werkvorm Frequentie de werkvorm aangeboden? Hoorcollege Grondslagen

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR A. DOEL VAN DE FUNCTIE: Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen

Nadere informatie

De maatlat verlengd: inclusief Associate Degree

De maatlat verlengd: inclusief Associate Degree De maatlat verlengd: inclusief Associate Degree voor het bepalen van het eindniveau van associate-,bachelor- en masteronderzoek binnen de School of Education Erica de Bruïne Marjon Bruggink Eduard Groen

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Voorbereiding hbo. behorend bij één of meerdere kwalificatiedossiers mbo. Geldig vanaf 1 augustus 2013.

Keuzedeel mbo. Voorbereiding hbo. behorend bij één of meerdere kwalificatiedossiers mbo. Geldig vanaf 1 augustus 2013. Keuzedeel mbo Voorbereiding hbo behorend bij één of meerdere kwalificatiedossiers mbo Geldig vanaf 1 augustus 2013 Crebonummer(s) Penvoerder: Ontwikkeld door: 2 van 8 Leeswijzer Dit document bevat de kwalificatie-eisen

Nadere informatie

marktverkenningen en marktonderzoeken Proeve van bekwaamheid (leerbedrijf) Examenproject (gesimuleerde beroepsomgeving)

marktverkenningen en marktonderzoeken Proeve van bekwaamheid (leerbedrijf) Examenproject (gesimuleerde beroepsomgeving) Opleidingsgebied Commercieel dossier en kerntaak Medewerker marketing en communicatie 2009 2010/2010 2011/2011 2012/2012 2013 en crebocode 90532 Toetsnaam en toetscode* Assisteert bij het opzetten en uitvoeren

Nadere informatie

EFQM model theoretisch kader

EFQM model theoretisch kader EFQM model theoretisch kader Versie 1.0 2000-2009, Biloxi Business Professionals BV 1. EFQM model EFQM staat voor European Foundation for Quality Management. Deze instelling is in 1988 door een aantal

Nadere informatie

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF CONTEXT Context Instroom Een bekende, stabiele leef- en leeromgeving. 1 Een herkenbare leef- en werkomgeving. Tussen niveau 1 en 2 is geen verschil in context;

Nadere informatie

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk Beleggen Bewaken Sturen Informatiemanagement Inspireren Verbinden Organiseren Architectuur Verbeelden Structureren Afstemmen Gemeenschappelijk Communiceren Adviseren Beïnvloeden Beleggen: kan taken, verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

Pilot afstuderen in de praktijk September 2014

Pilot afstuderen in de praktijk September 2014 Pilot afstuderen in de praktijk September 2014 Agenda Aanleiding pilot afstuderen in de praktijk Oude situatie Nieuwe situatie Middelen Partners Onderwijs examinering BPV leerjaar 3/niveau 4 OUD schooljaar

Nadere informatie

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Auteurs: Sara Diederen Rianne van Kemenade Jeannette Geldens i.s.m. management initiële opleiding (MOI) / jaarcoördinatoren 1 Inleiding Dit document is bedoeld

Nadere informatie

Vacature Business Development & Sales

Vacature Business Development & Sales Vacature Business Development & Sales Functieomschrijving 0 1 20.10. 2016 Vacature Business development &sales 01 Zelfstandige denker, met gevoel voor het ontwikkelen en benutten van commerciële kansen.

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel mbo Oriëntatie op ondernemerschap gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0080 Penvoerder: Sectorkamer handel Gevalideerd door: Sectorkamer Handel Op: 10-11-2015 2 van 6 1. Algemene

Nadere informatie

Deelreglement Manager in de techniek (TO2).

Deelreglement Manager in de techniek (TO2). DR-TO2-X Deelreglement Manager in de techniek (TO2). Uitgave: juli 2012 PBNA/Reed Business Opleidingen, Postbus 415, 3330 AK Zwijndrecht. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-Cultureel werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-Cultureel werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot Graduaat Sociaal-Cultureel werk Samenwerkingsvaardigheden AC2 40

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER INLEIDING CURSUS PRAKTIJKMANAGEMENT Deze cursus is voor iedereen die binnen de praktijk (voor een deel) verantwoordelijk is voor het dagelijks aansturen van de organisatie,

Nadere informatie

opdracht relevante informatie of dat u als opdrachtgever de studenten voldoende tijd voor begeleiding en beoordeling kunt bieden.

opdracht relevante informatie of dat u als opdrachtgever de studenten voldoende tijd voor begeleiding en beoordeling kunt bieden. vergroot uw slagkracht Huisvesting Innovatie Projectmanagement Optimale benutting Bedrijfsprocessen Faculteit Economie en Management Bedrijfskundig management Wilt u uw bedrijfsvoering laten analyseren

Nadere informatie

Handleiding (voor student) beroepsproducten en toetsing Periode 1 en 2 Communicatie Deeltijd

Handleiding (voor student) beroepsproducten en toetsing Periode 1 en 2 Communicatie Deeltijd Handleiding (voor student) beroepsproducten en toetsing Periode 1 en 2 Communicatie Deeltijd Inleiding In deze handleiding vind je de beschrijving van de beroepsproducten die je in de eerste twee periodes

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Beoordeling Afstudeeronderzoek eindfase 2014-2015 VT-DT ONDERZOEKSVERSLAG 1 Bijlage 5c Beoordelingsformulier onderzoeksverslag

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Management in Zorg deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Management in Zorg deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Management in Zorg deeltijd 2016-2017 Titel Startopdracht 1 Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode GZO-1.D-STRT1-14 1.2

Nadere informatie

Handleiding Assessment Startbekwaamheid

Handleiding Assessment Startbekwaamheid Handleiding Assessment Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO Opleiding Academie voor Lichamelijke Opvoeding Bachelor of Sport and Physical Education Domein Bewegen, Sport en Voeding Februari 2013 Inhoud Introductie

Nadere informatie

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning Functiefamilie ES Experten ondersteuning DOEL Instrumenten en methodes ontwikkelen* en aanpassen in een domein en de interne klanten ondersteunen bij de implementatie ervan teneinde de werking van de te

Nadere informatie

Resultaatgericht Management (3 daags)

Resultaatgericht Management (3 daags) Resultaatgericht Management (3 daags) Steviger sturen op resultaten en verwachtingen? En dit in een omgeving waar u met minder mensen meer moet bereiken? In de training Resultaatgericht Management ontdekt

Nadere informatie

Opleidingsprofiel MPPM

Opleidingsprofiel MPPM Opleidingsprofiel MPPM De ontwikkelingen in het beroepenveld Fysiek vooruitgangsdenken op basis van een eindontwerp in de ruimtelijke inrichting heeft in de loop van de afgelopen eeuw moeten plaatsmaken

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER BEROEPSPRODUCTEN MASTER SEN. Claudia Maria Willemsen

BEOORDELINGSFORMULIER BEROEPSPRODUCTEN MASTER SEN. Claudia Maria Willemsen Student vult deze gegevens volledig in BEOORDELINGSFORMULIER BEROEPSPRODUCTEN MASTER SEN Volledige naam student i Claudia Maria Willemsen Studentnummer 1096286 Cohort 2015 Windesheim-e-mail Modulecode

Nadere informatie

Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering

Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering IPMA C training Ervaring is de optelsom van uw eerder gemaakte fouten! Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering Doelgroep Projectmanagers die 3 tot 8 jaar ervaring hebben in

Nadere informatie

Basisinformatie Opleiding

Basisinformatie Opleiding Basisinformatie Opleiding Introductie Je neemt deel aan de opleiding Professional Coaching & Leiderschap bij Coachcenter. De opleiding is er voor ieder die zichzelf verder wil ontwikkelen op persoonlijk

Nadere informatie

Werken als productvormgever

Werken als productvormgever 08764 product Design 05-03-2009 08:23 Pagina 1 werkproces 1 1 2 3 4 5 6 Werken als productvormgever Product Design Wat laat je zien? Je brengt creatieve ideeën en technische mogelijkheden bij elkaar Je

Nadere informatie

ten behoeve van het beoordelingsportfolio Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO

ten behoeve van het beoordelingsportfolio Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO Zelfevaluatie ten behoeve van het beoordelingsportfolio Startbekwaamheid Hoofdfase 3, AL pleiding Academie voor Lichamelijke pvoeding Februari 2013 Zelfevaluatie ten behoeve van het beoordelingsportfolio

Nadere informatie

Een kennis- en netwerkorganisatie voor professionals¹ >>

Een kennis- en netwerkorganisatie voor professionals¹ >> Een kennis- en netwerkorganisatie voor professionals¹ >> die organisaties adviseren over en begeleiden bij uiteenlopende innovaties op het gebied van organisatie- en werkvormen, arbeidsrelaties, leiderschap

Nadere informatie