spreekvaardigheid engels: Wie is het?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "spreekvaardigheid engels: Wie is het?"

Transcriptie

1 spreekvaardigheid engels: Wie is het? Dit spel heb ik bedacht om de spreekvaardigheid van leerlingen te stimuleren tijdens de periode dat we werken over kleding en kleuren. Wat te doen? Print de smoelenboek van je klas uit in Parnassys: Kies nu je groep:

2 Klik op: toon overzicht. Je krijgt nu een pagina in beeld met hierop alle pasfoto s van de kinderen van de jouw gekozen klas. Kopieer dit blad: Knip nu de pasfoto s aan de linkerkant, bovenkant en rechterkant los. Vouw de onderkant om. Doe dit met elke rij met foto s. Je krijgt nu een speelveld: De kinderen kiezen een leerling uit klas uit. De ander probeert in het engels te raden welke leerling het is door gebruik te maken van: type kleding kleur haar/ ogen haartype kleur kleding Wanneer een kind niet bij de gegeven informatie past, sla je de foto om.

3 Magneten Wat zijn magneten en wat doen ze?aantrekkingskracht of afstotingskracht?

4 Wat zijn magneten en hoe werken magneten? Wat is aantrekken en wat is afstoten? In dit dramastuk komen deze al deze begrippen tot leven. Er komen zelfs een aantal hilarische vertoningen naar voren, want hoe geef je elkaar een kusje wanneer je elkaar afstoot? Dit dramastuk heb ik met mijn groep 7 opgevoerd om de kennis te vergroten over magneten. Wil je dit dramastuk ook opvoeren? Je kunt hier de beschrijving van dramastuk over werking vinden.

5 Vriendenboekje in facebookstijl Via pinterest kwam ik een kidbook tegen; een vriendenboekje in facebookstyle. Erg leuk, maar engelstalig. Niet altijd heel praktisch! Met dank aan E is for Explore! voor het idee en de template zodat ik dit naar het Nederlands kon vertalen:

6 Gebruik Print de download uit en kopieer deze een aantal maal. Mijn advies is om het in kleur af te drukken zodat je het echte facebookgevoel kunt houden. (waarvan je later zegt oja) Wanneer het een cadeau gaat worden, deel je aan een ieder een formulier uit zodat diegene dit thuis kan invullen. Zorg er later voor dat het er een boekje ontstaat.

7 Vriendenboekje in facebookstyle Woordenschat & lezen: Bob heeft het koud! Bij het leeslijn boekje: Bob heeft het koud! (avi M3) zijn er nieuwe materialen. Als doel hebben we om de woordenschat te stimuleren en ook te blijven lezen.

8 Bob heeft het koud (uit de leeslijnserie) Hierbij heb ik gemaakt: Woordkaartjes waarbij aan de volgende woorden aan de orde komen: de aanbieding- de afdeling- de bewaker- de diefstal- de etalage, de euro- de kassa, de klant- de koper- de korting- de munt- de prijs- de reclame- de rekening- de toonbank- de verkoper/verkoopster- de winkelier- het bedrag- het briefjeafrekenen- betalen- de temperatuur- zonnig- bewolkt Op welke manier ik gebruik maak van de woordkaartjes kun je lezen op de pagina woordenschat.

9 Verder mogen de leerlingen aan de slag met het spel: zinnen maken afmaken. Over welk woord gaat de zin?

10 Op reis vanuit Egypte door de woestijn Even een prachtig plaatje uit mijn fotoalbum. De duinen van Maspolomas.zie je hier. Waar dit bericht nu over gaat? Een aantal jaar geleden hebben we met een groep een spelletjesdag georganiseerd rond thema: Egypte: reis door de woestijn. Dit naar aanleiding van de bijbelverhalen over het volk van Israel dat 40 jaar in de woestijn verblijft. Nu kwam deze voorbereiding weer tegen en zag wat voor ongelooflijk moois we met elkaar hebben bedacht en georganiseerd. Tijd dus om te delen! Je hebt nodig: Een ganzenbordspel. Het is helemaal fijn als

11 je een grote versie hebt. Wanneer je op een bepaald vakje komt moet je opdrachten uitvoeren. Deze opdrachten hebben alle te maken met Egypte/woestijn.In het overzicht vind je alle materialen die je nodig hebt bij elke activiteit. Veel plezier! Kerstboompje Elk jaar weer wat anders: kerstlunch, ontbijt of diner. Of misschien een buffet? Misschien een ideetje voor volgend jaar om samen met de kids te maken:

12 De cupcakes zijn gemaakt met gewone cakemix. Midden op de cupcake is een aardbei op z n kop geplaatst. Hierna is er met spuitmondje M1 in een spuitzak botercreme (gekleurd met voedingskleurstof) er in kleine toefjes omheen gespoten. Je kunt het kerstboompje versieren met zilverpareltjes als kerstballen. Eet smakelijk! Zo ziet kerstboompje er van binnen uit:

13 Bekijk mijn kamer! Hier kun je een kijkdoos van een kamer bekijken gemaakt met papier en door groep 3. Nu een voorbeeld van een kijkdoos gemaakt van hout en daarna ingericht met diverse materialen.

14

15 Pompons (2): Lente/pasen Wanneer je weet hoe je pompoms maakt, zijn er zoveel mogelijkheden om met de pompons te maken. Vandaag geef ik je een idee in thema lente/pasen, je kunt met 2 pompons een hele leuke kuiken maken.

16 Kuiken pompons Wat heb je nodig? wol (geel) houders om pompons te maken schaar restjes vilt of andere stofjes. Hoe maak je het? Maak 2 pompons van verschillende afmetingen Maak de pompons aan elkaar door het draad strak aan elkaar te bevestigen. Laat de kinderen er een kuiken van maken en deze in een bepaalde stijl aan kleden. In dit geval een rock-kuiken.

17 Om ook zo n leuk eendje te maken heb je vooral restjes stof en wol nodig. Het is wel heel handig om retjes rubber te hebben om de voeten eronder te plakken. Het is het meest verstandig om alles vast te plakken met sterke lijm. Project: Maak je niet dik! (1) Er zullen binnenkort meer berichten in dit onderwerp volgen om een groot project op school of bij een andere vereniging op te zetten. In dit bericht kun je verschillende (theater)stukken bekijken, die op een simpele manier te maken zijn. Deze theaterstukken zijn gebruikt bij het theaterstuk Maak je niet dik! Dit toneelstuk heeft als doel het stimuleren van gezonde voeding en beweging.

18 Popcorndoosje met popcorn van pursschuim. Hieronder een milkshake. Om een pringlesbus is met papier mache een milkshake nagemaakt.verschillende rietjes zijn aan elkaar geplakt als één groot rietje. Verder hebben een zak patat: het bakje is gemaakt van karton. Hij is gevuld met watten en met gele papieren strookjes als patat.

19 En als laatste een pizzapunt van papiermache (helaas zijn alle bovenop liggende ingredienten opgegeten En zoals je ziet is het niet de voeding die we stimuleren, maar het theaterstuk geeft aan wat de voor en nadelen zijn van deze voeding!

20 Een muis in de kooi Ook met dit leeslijn boekje oefenen we met lezen en vergroten we tevens de woordenschat. Dit doen we allemaal met onderstaande spelletjes bij het boekje: een muis in de kooi. Vooraf leest de leerling thuis het boekje of een gedeelte ervan. Tijdens onze sessie lezen we het boekje nogmaals.

21 Hierna spelen we memory: de leerling zoekt de juiste woorden bij de plaatjes. De zinsbouw oefenen we door de kaarten door elkaar te schudden en op tafel te plaatsen. Laat de leerling nu met de kaarten goede zinnen maken. De volgende woorden worden tijdens deze sessie aangeboden: de kooi, de was, de waslijn, de hut, de mat, het hooi, de wei, de rat, de muis, het voer, het weiland, de akker, de geit, de koe, de kruiwagen, de moestuin, het vee, de oogst, de akker. (deze woorden zijn o.a. overgenomen uit Digiwak groep 3) Vriendenboekje

22 Zelf in te vullen vriendenboekje Wanneer je afscheid van elkaar moet nemen, is het erg leuk om een vriendenboekje als afscheidscadeau mee te geven. > Een vriendje kan later nog terugkijken op zijn schooltijd en de bijbehorende klasgenootjes > Een leerkracht kan later nog even terugbladeren en even terugdenken aan die ene klas Of. Je laat de kinderen elk jaar het vriendenboekje invullen en je bundelt aan het eind van groep 8 al deze bladzijden bij elkaar. Een soort groeidocument van elke leerling. Vriendenboekjes Er zijn natuurlijk veel verschillende vriendenboekjes in omloop. Toch vind ik de vraagstelling niet altijd geschikt om in te vullen bij een afscheid. Speciaal voor jou, deel ik een bestaand vriendenboekje én een heel algemene vriendenboekjesblad die je helemaal zelf kunt aanpassen. Blue Band vriendenboekje Blue band gaf vorig jaar een vriendenboekje uit die je gratis kreeg bij aankoop van blue band producten. Misschien is dit blad wat voor jou:

23 Dit ben ik! blad Wil je toch meer een eigen invulling? Dan is dit formulier misschien wel iets waar je naar op zoek bent. Leerlingen kunnen het zelf versieren en aan het eind een boodschap schrijven/tekenen of?. Ben je nog op zoek naar een leuk afscheidscadeau? Kijk dan eens hier verder naar deze afscheidscadeau s voor kinderen.

24 Leesweg: Pas op! de vos! Voor een leerling ben ik gestart voor extra hulp voor lezen, zinsbouw en woordenschat in één. Hier maak ik gebruik van de boekjes van leeslijn en de woordenlijst van Amsterdamse Kinderen ( voor groep 3. Pas op! de vos! Aan te bieden woorden: de aarde de lucht de maan- de nacht de roofdieren de zon de zonnestraal het maanlicht het zonlicht snel/ langzaam- ver/dichtbij- het voer- ren- vos heg- het hok de kip de tak- de ren- de mus de hen de haan

25 Je start de sessie met een stuk voorlezen uit het boekje. Je gebruikt hier de extra aan te bieden woorden. Je praat met elkaar over wat je ziet op de plaatjes. Je schenkt hierna extra aandacht aan de klank die centraal staat deze sessie: herhaling va korte klanken. Je oefent ook met het schrijven van deze klank en je laat hem bij elk woord benoemen. Je oefent hierna met een woordrijtjes: je zoekt eerst de centrale klank op en geeft deze een kleur. Je herhaalt deze klank auditief. Je laat de leerling de woordrijtjes eerst goed lezen. Eventueel kun je de scores noteren in een grafiek. woordenlijst Spel: zoek het woord bij het plaatje Spel: bouw een zin Of gebruik bovenstaande knijpkaart met de woorden van de woordkaartjes.

26 Leesontwikkeling zichtbaar maken Leesontwikkeling zichtbaar maken

27 Waarom gebruik maken van grafieken? Iedereen wil zich ontwikkelen, maar voor sommige kinderen is dit zelf minder zichtbaar. Of je wil graag het kind laten zien wat hij kan en hoopt dat hij of zij er nu helemaal voor gaat. Materialen De volgende grafieken heb ik gemaakt: Hoe snel lees ik? (gebruik bij woordrijtjes lezen) Hoeveel woorden lees ik goed? (gebruik bij woordrijtjes lezen) Hoeveel woorden lees ik goed? (gebruik bij woordrijtjes lezen; minder woorden op blad) Tip: Je kunt met een kleine aanpassing deze materialen ook gebruiken voor een datamuur in de klas. Coordinaten oefenen met zeeslag Bij het spel zeeslag draait alles om de juiste coordinaten te noemen en zo je tegenstander te veroveren. Dit spel leent zich goed om het

28 maken van coordinaten in te oefenen/ automatiseren. Natuurlijk is het pas leuk wanneer je het echte spel (oude editie) kunt spelen. Je zou dit spel in een weektaak kunnen opnemen of bij het klaarwerk kunnen voegen. Lees hier een vorige artikel over het organiseren van klaarwerk. Wanneer je het spel Zeeslag met de hele klas tegelijk zou willen spelen of met een grote groep dan is dit wat onhandig. Een goede oplossing is dan om het spel Zeeslag op papier te spelen. Zeeslag Verdeel de klas in groepjes van twee. Iedere leerling tekent een rooster van 7 x 7 hokjes op ruitjespapier, met aan de onderkant van links naar rechts, de cijfers 1 tot en met 7 en aan de zijkant de letters A tot en met G. Op dat rooster (de zee) worden vier boten ingetekend: een torpedojager (4 hokjes) een kruiser (3 hokjes) een mijnenveger (2 hokjes) een onderzeeboot (1 hokje)

29 De boten mogen zowel horizontaal als verticaal worden getekend. Om beurten noemen ze een vak op de zee van de ander. Als een van de hokjes is geraden is de reactie boem, zo niet dan is de reactie plons. Als de hele boot geraakt is, dan is de reactie gezonken. De bedoeling is om zo snel mogelijk de boten van de ander tot zinken te brengen. Op je eigen rooster houd je bij welke vakjes je tegenspeler heeft genoemd. Op een tweede rooster van 7 x 7 houden de leerlingen bij welke vakjes ze zelf al genoemd hebben (hokjes merken). Bron: onbekend Overigens is dit ook een een leuk spel op internet om aan een weektaak toe te voegen en zo nogmaals coordinaten in te oefenen.

30 Afscheid van juf: sleutel met sleutelhanger Aan het eind van schooljaar willen ouders (en kinderen) graag iets geven aan leerkracht om te bedanken voor het afgelopen (school)jaar. Hierbij een voorbeeld van zo n cadeautje: Leerling kleurt een tekening van sleutel of sleutel. Deze plastificeer of lamineer je. Met een perforator maak je er een gat in en hier maak je de gekochte

31 sleutelhanger aan vast. Een tekst kun je op de sleutel schrijven. Delfts blauw (Hollands blauw) Deze delfts blauwe bordjes heb ik met kids van groep 5 gemaakt. Welke materialen heb je nodig? * plastic of papieren wegwerpbordjes * blauw en wit papier * lijm * schaar Knip lange dunne strookjes papier. Knip hiervan kleine stukjes. Leg nu het figuur met deze kleine mozaikstukjes. Plak ze vast. Laat de kinderen een Hollands figuur maken. Denk aan: klompen, molens, tulpen. Hang de bordjes in een rij aan de muur. Net zoals vroeger

32 Stemformulier Aan de slag met project verkiezingen in het basisonderwijs? Een gaaf project waar je echt dieper kunt ingaan op de democratie. Een site die je dan echt moet gebruiken is de yurlspagina van Meester Henk. Na een periode over dit onderwerp werken stonden er een aantal politieke partijen paraat om de politieke leiding van onze school te nemen. Maar hoe enthousiast ze ook waren, er moest eerst gestemd worden. Tijdens de kijkavond konden ouders en andere leerlingen stemmen. Daarbij maakten we gebruik van een stemformulier.

33 Bovenaan zie je een afkorting van de namen van de politieke partijen. Hieronder zie je de eerste letter van de leerling uit deze politieke partij. Zelf ook aan de slag? Donwload hier een leeg stemformulier. Bekijk hier ook instructieposter bij het invullen van stemformulier

34 Wegwijs

35 Wegwijs Bij de verkeersmethode Wegwijs heb ik materialen gemaakt om de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Hieronder kun je de materialen of een verwijzing naar de materialen vinden. Algemeen Verkeersbordendictee Toets verkeersborden Invulformulier oefenen van theoretische examens Groep 7 Samenvatting hoofdstuk 1: School en verkeer Toets verkeersregels

36 Spel: werkwoordspelling Spel werkwoordspelling Verleden tijd, tegenwoordige tijd, soms kun je alles door de war halen. Met veel oefenen kun je dit beter onthouden. Dit spel maakt werkwoordspelling oefenen wat gezelliger. Je kunt dit spel aanpassen door gebruik te maken van één of meerdere dobbelstenen. Wat heb je nodig? Je hebt nodig: * per leerling vel papier. * per groepje 1 gewone dobbelsteen.

37 Speelwijze Leerling gooit met gewone dobbelsteen. Hij/Zij verzet zijn/haar pion op het speelveld. Hij/Zij komt op een werkwoord. Hierna gooit leerling met 2 bovenstaande dobbelstenen. Hij ziet nu in welke vorm hij het werkwoord moet vormen en in welke tijd. Leerling schrijft de juiste vorm op papier wat voor hem ligt. Spelbord Dobbelsteen persoon Dobbelsteen verleden tijd/ tegenwoordige tijd

38 Sintactiviteit: woorden maken Een activiteit die vorig jaar bij mijn groep 3 veel plezier gaf: Laat de kids woorden/zinnen maken met kleine chocoladelettertjes!

39 Pietjes versieren Op de verschillende scholen heb ik meegemaakt dat er workshopmiddagen of creamiddagen (of nog andere benamingen) gegeven worden. Uit ervaring weet ik dat het soms zoeken naar activiteiten is) Dit zwarte pietje is een erg leuk idee om samen te maken met kids tijdens een workshopmiddag of sintcircuit. Het voordeel is dat je niet veel uitstekers of speciale materialen nodig hebt.

40

41 De basis is een (neger)zoen. Met gekleurd fondant (of marsepein) heb ik de andere materialen gevormd. De oorringen zijn gedust met gouden dust en druppel alcohol. Om fondant goed hard te laten worden is het gebruik van tylose handig. Om alles goed vast te plakken heb ik eetbare lijm gebruikt. Dit kun je zelf ook maken van tylose en water. En laat de kids de negerzoen versieren. Op de foto s zie je een voorbeeld van een kind van 8 jaar.

42 Sommenbingo t/m 20 Spelletjes. zowel thuis als op school kun je er altijd wel meer van hebben. Zelf gebruik ik veel spelletjes in de klas om de leerstof te herhalen/in te oefenen. Niet alle spelletjes zijn geschikt om te gebruiken. Verder vind ik het altijd belangrijk dat er tot op een zekere hoogte niveauverschil in aan te brengen is. De taal- en rekenspelletjes zet ik in tijdens het zelfstandig werken, maar kinderen mogen er ook mee aan de slag na het verplichte werk. Ik vind het heel belangrijk dat de kinderen (na een korte uitleg) zelfstandig met een spel aan de slag kunnen. Vandaag nieuwe rekenspelletjes groep 3: Sommenbingo. Bingo, maar met een educatief tintje!

43 Het spel: Sommenbingo (t/m 20) Dit spel is geschikt voor kinderen van ca. 6 a 7 jaar. (groep 3/ groep 4). In dit spel is aandacht voor het automatiseren van optellen en aftrekken t/m 20.

44 Materialen: Elke speler heeft een bingokaart met fiches (of gelamineerde bingokaart met een whiteboardstift) De spelleider heeft alle (gelamineerde) sommenkaartjes. Hoe werkt het spel? De sommenkaartjes worden op een stapel gelegd, op de kop. De spelleider pakt een kaartje van de stapel en leest de sommen op. De andere spelers hebben een bingokaart voor zich. Deze spelers kijken op hun kaart. Staat het antwoord op de som erbij? Leg dan een fiche op het goede vakje of zet met de whiteboardstift een kruisje door het vakje. Wie het eerst zijn kaart vol heeft met fiches (of kruisjes) heeft gewonnen.

45 Downloads Sommenbingo tm 20 kaartjes met sommen Boekbespreking Zelf hebben we op school een formulier voor boekbesprekingen. Voordat ik hier mee aan de slag was heb ik verschillende formulieren gezocht op internet en met alle tips en ideeen heb ik dit formulier voor een boekbespreking gemaakt.

46

47 de b en de d. Voor elke leerkracht in groep 3 waarschijnlijk wel herkenbaar. De wisseling van de b en de d. Soms zit dit er zo hardnekkig in.. Daarom presenteer ik: het b/d spel! Hoe werkt dit spel? Leg de neerlegkaarten(1 rode, 1 groene, 1 oranjekaart) naast elkaar op tafel. De kaartjes met woorden leg je op z n kop (en door elkaar geschud) op een stapel. (kaartjes met mkm woorden, mkmm woorden) De leerling pakt een kaartje kijkt naar het woord en probeert het zo snel mogelijk op het juiste neerlegkaartje neer te leggen. Is het een woord met een d? dan moet hij op het kaartje met de d! Ondertussen spreek het kind het woord uit. Weet een kind het niet of duurt het langer dan 5 seconden? Leg dan het kaartje op het oranje neerlegkaart. Met die woorden willen we oefenen. Is het even verkeerd gegaan? Leg hem dan ook op oranje neerlegkaart. Dan oefenen we gewoon even verder.

48 Dit spel is vooral om de visuele letter te koppelen aan de klank. Eventueel kun je gebruik maken van de kaartjes met een plaatje (b = beer/ d= duif) Je kunt kiezen uit 2 bestanden: mkm woordjes of o.a. mmkm/mkmm woorden. Enthousiast? Hieronder kun je alle materialen downloaden: woordkaartjes + 2 varianten neerlegkaarten. Neerlegkaartjes duif/beer Mkm woorden Mkmm woorden

49 Toets verkeersborden Achterin bij methode Wegwijs (groep 7) zitten een overzicht van verkeersborden. Deze hebben de leerlingen geleerd en heb ik een toets gemaakt:

50

51 Robot Met oude materialen (stroomdraadjes/schroeven/spijkers etc.) en blikken kun je hele leuke robots maken! Hier het resultaat van verschillende leerlingen uit groep 4:

52 Knutselen rond muziek Verschillende muziekinstrumenten kunnen er gemaakt worden:

53

54

55 Bloemen in vaas

56 Wijnflessen zijn zwart geschilderd met muurverf op waterbasis.hierna hebben de leerlingen met een spijker en accrylverf figuren en motieven op de flessen gemaakt. De stelen hebben in groene ecoline gestaan, waardoor ze groen zijn. De bloemen zijn gemaakt van één of meerdere plastic bekertjes. De bloemen kunnen op verschillende manieren aan de steel vastgemaakt worden.

57 Theedoos versieren Leuk om cadeau te geven! Een theedoos (of een ander beplakbaar product) beplakken met theezakjes. Knip vooraf de theezakjes uit in de juiste vorm. Zoek de mooie zakjes uit. Smeer het beplakbare gedeelte in met een laag mod podge of een andere soort lak. Leg de theezakjes erop, maar zorg ervoor dat er geen lucht meer onder de zakjes zit. Smeer de bovenkant van de theezakjes ook in met lak en leg de zakjes over elkaar. Wanneer alles naar tevredenheid geplakt is, nog 2x besmeren met lak.

58 Reliefdruk maken: sportfiguur Reliefdruk is algemeen bekend. Maar op welke manier ga je het aanbieden? Bij deze voorbeelden was de opdracht: Maak één figuur in sportstand en laat dit figuur steeds anders terug komen.

59 Batikken op kerstboomhangers papier: Kerstboomhangers Maak leuke kerstboomhangers en ontdek een nieuwe techniek! Batikken is een minder bekende techniek en door het gebruik van kaarsen is dit ook een leuke kerstactiviteit. Batikken op papier: werkwijze Verf je vel papier vol met een kleur ecoline. (kies een lichte kleur) Lat dan op het papier kaarsvet druppelen. Laat het kaarsvet even opdrogen. Hierna er een andere kleur ecoline over schilderen. Herhaal nu weer het kaarsvet druppelen en ecoline beschilderen. Laat nu het papier een lange tijd drogen. Wanneer het echt goed droog is, vallen de stukjes kaarsvet eraf en verschijnt er een prachtige kleur onder. Soms moet je een beetje helpen met een mesje.

60 Verwerking Wanneer alle kaarsvet eraf is gevallen kun je van alles maken met dit bijzondere papier. Zo kun je uit het papier kerstfiguren knippen/prikken. Met een perforator maak je een gaatje in het figuur en trek je er een lintje door. Zo kun je je kerstboom versieren. Bellen blazen met ecoline

61 Bellen blazen met ecoline Wat is er leuker dan bellen blazen? Zelfs bij een creatieve activiteiten ontkomen we niet aan de bellen. Want bellen blazen met ecoline is nog zoveel leuker, omdat de bellen bewaard blijven! Bellen blazen: werkwijze Deze activiteit is geschikt voor de groepen 1 t/m 4 Doe in een plastic bekertje een beetje ecoline en vermeng dit met water. (1 deel ecoline, 2 delen water en een deel zeepsop) Oefen eerst met blazen (het is niet de bedoeling dat de kinderen zuigen aan het rietje) Wanneer het blazen goed gaat, dan doop je de onderkant van het rietje in het ecoline mengsel. Hierna blaas je een bel boven het papier en laat dit inzakken. Verwerking Je kunt (na drogen) veel verschillende dingen doen met dit papier. Je kunt het

62 natuurlijk gewoon ophangen als kunstwerk, maar je kunt er ook cadeaupapier voor een vader- of moederdagcadeau van maken. ABC boekje als kraamcadeau

63 ABC-boekje: je kunt nooit vroeg genoeg beginnen met lezen! Gebruik dit ABC boekje met alle dieren van a t/m z: laat de leerlingen het inkleuren. Knip de plaatjes uit en plak ze in volgorde in een boekje. Voorop het boekje een groepsfoto van de klas. Afscheid nemen op school Afscheid nemen Afscheid nemen is nooit fijn! Toch is het iets waar zelfs kinderen mee te maken krijgen. Aan het einde van een schooljaar moeten ze dan ook afscheid nemen van de leerkracht, al zullen ze deze nog op school zien lopen. Soms is het een afscheid waarbij je iemand (waarschijnlijk) niet meer terugziet. Samen met de kinderen wil je afscheid nemen, maar hoe? Ik geef je een aantal tips om samen met de kinderen afscheid te nemen

64 Cadeautjes Natuurlijk wil je een blijvende herinnering meegeven aan degene waarvan je afscheid neemt. Ik heb de afgelopen jaren meerdere verschillende cadeautjes gemaakt: Bedankt voor de helpende handen! Dit cadeau was voor een stagiaire. We hebben in verschillende kleuren allemaal onze handafdruk op een vel geplaatst. Een blijvende herinnering aan deze klas.

65 Veel geluk! Onze stagiaire was een echte paarden-fan! We maakte een enorme hoefijzer van papier en plakten deze op een grote vel. De kinderen schreven zijn of haar naam op het hoefijzer en wij wensten de juf nog veel geluk! Hoe maak je dit? Je hebt een chocoladereep nodig, eetbare lijm (kun je ook met poedersuiker en water maken) fondant of marsepein, mooi verpakkingsmateriaal. Om een tekst te schrijven op het fondant of marsepein heb je een pen nodig met eetbare inkt. Pak de chocoladereep uit. Maak een lap fondant/marsepein Snij hier allemaal even brede en dikke lijnen uit. Smeer een lijntje op de achterkant in met eetbare lijm en plak het op de chocoladereep. Maak nu de strik door kleine reepjes in een krul te leggen en wat te laten harden. Plak ze nu bovenop elkaar zodat er een strik ontstaat.

66 Nog een ander cadeautje Wil je ook nog iets extra s geven? Een voorleesboek is altijd goed te gebruiken! Studijootje verkoopt hele leuke (leerkrachten)producten. Het afscheidsmoment En dan heb je samen met de kinderen er al over gesproken, al een mooi cadeautje gemaakt, maar hoe pak je het afscheidsmoment aan? Ook hier geef ik je graag tips: Groepsknuffel: laat de stagiaire/leerkracht waarvan je afscheid neemt in het midden van de klas of andere ruimte staan. Laat nu de kinderen om haar heen gaan staan voor een groepsknuffel. Een foto van dit moment is echt waardevol! Geef alle kinderen de mogelijkheid om nog even een woordje te zeggen. Kinderen kunnen op dat moment hun emoties verwoorden. Laat de leerkracht/stagiaire bij de deur van de klas gaan staan en loop er met de kinderen in een rij langs: elk kind kan nu een hand of knuffel geven en nog iets zeggen. Maak bij de deur van de klas/school een rij en zwaai met elkaar de juf uit. Zwaai de juf uit met een zakdoek in de hand en wuif naar haar.

67 Borduren Weet je nog borduren. Misschien heel lang geleden zelf gedaan. Waarom nu niet op school? Het is een leuke motorische bezigheid en je kunt er leuke kunstwerken mee maken. Dus. aan de slag en borduren maar!

68 Borduren door de school heen! Onderbouw Al in de kleuterklassen kun je starten met borduren. Je kunt starten met de borduurkaarten met leuke afbeeldingen. Je leert hier vooral de rijgstreek aan. Met alle leuke kleuren draad maak je er een leuk kunstwerk van.

69 Credu.nl heeft ook een groot borduurbord waarop de kinderen kunnen leren borduren. Dit kunnen de kinderen zelfstandig, omdat het draad er nog niet doorgehaald hoeft te worden. Dit is een stapje makkelijker dan een borduurkaart. SES Creative heeft ook materiaal op de markt gebracht om (thuis) te leren borduren.

70 Borduren in bovenbouw de midden- en Maar waarom borduren we niet gewoon verder in de midden- en bovenbouw? Natuurlijk is het wel belangrijk om wat uitdaging te bieden. Geen borduurkaarten meer, maar andere opdrachten. Ik geef je graag een aantal tips! 1. Differentieer door andere borduursteken aan te bieden Inmiddels zijn de kinderen wel uitgekeken op de rijgsteek. Maar er zijn nog zoveel andere steken! Biedt een aantal nieuwe steken aan en laat de kinderen dit ook direct gebruiken in een werkstuk. Dat is weer een hele nieuwe oefening!

71

72 2. Gebruik de borduursteken in een werkstuk Geef geen lapje om te oefenen (als voorbereiding is dit zeker niet erg) maar laat het ook actief gebruiken door een werkstuk te maken. Maak bijvoorbeeld een lappenpopje (voor een goed doel?) Afscheid van leerling(en) Afscheid eind schooljaar: bellenblaas jongens

73 bellenblaas meisjes Afscheid van leerling (bij verhuizing en/of overplaatsing naar andere school) fotomapje (HEMA) met als voorkant: foto klas. In elk hoesje een pasfoto van leerling met een verhaaltje van elke leerling en/of tekening t-shirt (Zeeman) met hierop uitzwaaiende klas gedrukt met transfer papier (HEMA) Hieronder geschreven: baai baai. Op de achterkant hebben de kinderen uit de klas allemaal de naam geschreven met een merkstift. Voetbal met hierop alle namen van de andere leerlingen opgeschreven. Thuis oefenen met lezen: hoe en

74 wat? De juf heeft aangegeven dat het goed is om thuis aan de slag te gaan met het leren lezen. Maar hoe? Deze blog schrijf ik om een aantal tips te geven zodat u ook thuis kunt genieten van die heerlijke leesmomentjes! Welk boek kies ik? Kies een boek samen met uw kind uit, maar kies wel een boek uit dat dichtbij het niveau van uw kind ligt. Wanneer een leerling start met lezen, leest hij/zij Avi Start. (Verdere uitleg over avi-niveaus schrijf ik een latere blog) Rond januari heeft de gemiddelde leerling avi-niveau M3 behaald. Rond november/december kan het ook zo zijn dat uw kind op school gaat lezen in een M3 boekje. Later in het jaar zal er wanneer er een goede ontwikkeling is, gekozen kunnen worden voor een boekje met E3 niveau.

75 Maar vooral het allerbelangrijkste is: zoon/dochter? is het boek aantrekkelijk voor uw Het uitzoeken van een boek Om een leuk boek te kiezen is een uitje naar de bieb elke keer een belevenis. Een biebbezoek is heel erg stimulerend voor uw kind. Kinderen worden gestimuleerd door afbeeldingen en ze kunnen zelf wat kiezen. Een biebbezoek is al een grote stimulans om een boek te pakken! Natuurlijk kunt u ook een keer kiezen voor een boek uit de eigen boekenkast. Stop! Inderdaad stop niet! met voorlezen. Want het is een heerlijk moment voor u en uw kind om lekker samen te kijken naar platen en lekker samen te genieten. Wat later in het schooljaar kunt u een afspraak maken, bijv. om de beurt een bladzijde voorlezen aan de ander. Waar moet ik nu op letten bij het oefenen van lezen? Enkele tips geef ik hier aan: * lees altijd hardop! Uw kind hoort de klank dan en deze leert hij/zij te koppelen aan de letter. Blijf het hele schooljaar hardop lezen. * Kies een rustig moment waar u tijd en aandacht heeft voor uw kind. Oefen samen met het lezen van een boek. * Het boek hoeft niet snel gelezen te worden, maar het gaat erom dat uw kind de tekst nauwkeurig leest. * Lees elke dag ca. 10 a 15 minuten met uw kind. Het hoeft niet lang, maar door elke dag te herhalen gaat de leesontwikkeling goed vooruit. Tips op het www Oefen hier met de verschillende niveaus:

76 Gebruikersvoorwaarden Gebruik van materiaal De lesmaterialen van jufanja.eu zijn voor het gebruik op school, kinderdagverblijven, praktijken, naschoolse opvang en andere situaties waarbij het ingezet wordt om kinderen te laten ontwikkelen. Alle materialen heb ik met de grootste mogelijk zorg gemaakt. Wanneer er op- of aanmerkingen zijn op het materiaal hoor ik dit dan ook graag. Het is niet toegestaan om materialen van jufanja.eu te verspreiden/delen onder je eigen naam maar alleen met een sitevermelding. De materialen op jufanja.eu zijn speciaal gemaakt. Het is dan ook niet mogelijk om berichtgeving en/of materialen over te nemen en op een andere manier toe te passen. Materialen mogen voor persoonlijk gebruik worden aangepast, maar deze aangepaste versie mag je niet zelf delen met anderen. Je mag dit wel via mail aanleveren bij jufanja.eu waar het onder naamsvermelding geplaatst zal worden. Je mag materialen van jufanja.eu op je eigen website/blog/yurls zetten maar

77 alleen wanneer er een link is aangebracht naar jufanja.eu. Wanneer je bepaalde leermiddelen onder de aandacht bij andere wilt brengen, graag dan verwijzing naar de pagina waarop de link staat naar het desbetreffende bestand. Delen van materiaal Veel materiaal is te downloaden onder bovenstaande gebruikersvoorwaarden. Op deze site kun je een aantal beveiligde pagina s vinden, waarbij ook materialen worden gedeeld. Deze materialen kun je downloaden wanneer je gebruik maakt van de volgende inlogcode: Klassenthema Pompom: pompomindeklas Klassenthema Zoem: zoemindeklas Rekenen: tafels

78 Rekenen: oefenmateriaal voor het leren van tafels In de groepen 4 en 5 is er veel aandacht voor het leren van de tafels. Op deze pagina kun je veel verschillende materialen vinden om spelenderwijs te oefenen met het vermenigvuldigen en dit ook te automatiseren. Tafeldiploma s Tafeldiploma s (Smurfen) Tafels: Tafeldiploma Thema smurfen

79 Tafelbingo Speel tafelbingo om de tafels te oefenen, maar ook om de tafelsommen te automatiseren. Lees hier hoe je het spel speelt en dowload de materialen. Maffe getallen vermenigvuldigen Het spel Maffe getallen- vemenigvuldigen is een echte aanrader. Op een spelenderwijze manier kunnen de kinderen de tafels oefenen. Dit spel is ook goed in te zetten in het hoekenwerk.

80 Tafelmemory Speel deze memory en oefen ondertussen de tafels. De tafels 1 t/m 10 zijn ook afzonderlijk van elkaar te gebruiken. Lees hier meer over het spelen van deze tafelmemory. Uitwisbare tafelkaartjes Deze uitwisbare kaartjes zijn ook erg leuk en leerzaam om in te zetten in het hoekenwerk. De kinderen kunnen met een magische stift de antwoorden noteren op de kaartjes. Ze zijn makkelijk schoon te vegen en opnieuw te gebruiken. Tafeloefenkaarten Met deze tafelkaarten kunnen de kinderen zelfstandig of in duo s de tafels oefenen. Lamineer de kaarten, vouw de kaarten op de lijnen. Knip de antwoorden los van elkaar, door tot de lange lijn te knippen. Op de volgende manier kun je met deze kaarten spelen:

81 Duo s: ene kind noemt een som en controleert het gegeven antwoord Zelfstandig: kind noemt het antwoord en klapt antwoord weer naar voren om te controleren of dit goed is Thuis oefenen? Dit is ook echt iets om thuis aan de slag te gaan? Voor, tijdens of na het eten nog even tijd? Elke dag een placemat met tafelsommen op tafel! De sommen zijn over de hele placemat te vinden!

82

83 Leesbevordering: welke manieren van lezen? Lezen & leesbevordering Leesbevordering: op vele manieren kun je het lezen bevorderen. Maar ook de manier waarop en het materiaal wat je aanbiedt kan er voor zorgen dat de kinderen plezier blijven beleven aan het lezen. Vandaag zet ik een aantal verschillende manieren waarop je kunt lezen in beeld. Verschillende manieren van lezen Het klassikale lezen waarbij één kind leest en de ander meelezen- is minder geschikt voor alle kinderen en welke leesvorm je ook kiest: het is belangrijk dat kinderen veel leesplezier hebben en vooral de tijd heel effectief gebruiken: door

84 zelf te lezen! Mandjeslezen Bij mandjeslezen heb je meerdere mandjes gevuld met ander leesmateriaal. Elk (lees)groepje krijgt per keer een ander mandje. In de mandjes zitten leesopdrachten. Deze hebben een heel verschillend karakter. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan strips, informatieboekjes, prentenboekje, sprookjesverhalen, rijmverhalen etc. Klassikaal lezen Klassikaal lezen blijft ook belangrijk, zeker in groep 3. Bij het klassikaal lezen staat: voorlezen, koorlezen en woordlezen centraal. (soms ook wel doorlezen genoemd) Tijdens het voorlezen leest de begeleider de zin voor, bij het koorlezen lezen de leerlingen met elkaar op hetzelfde tempo hardop nog een keer. Bij het woordlezen/doorlezen leest het kind voor zichzelf de zin/woord/verhaal nog een keer. Dit kun je op twee manieren doen: Het kind leest de zin voor; andere kinderen lezen de zin na. Alle kinderen lezen eerst zelf de tekst, daarna lezen we met elkaar hardop de tekst. De zorggroep lezen dit verhaal al eerder onder begeleiding van de leerkracht.

85 Laatjeslezen Bij het laatjes lezen heeft elk kind een zelfstandige leesopdracht in zijn of haar la en gaat hier zelfstandig mee aan de slag. Je kunt ook per leesgroep een laatje klaarzetten met leesopdrachten. Duolezen Bij duo-lezen lezen twee kinderen samen. In groep 3 kun je ervoor kiezen om een zin om de beurt te laten lezen. Hierna kun je de keuze maken dat elk een halve bladzijde leest of elk kind een bladzijde. De meelezer krijgt als opdracht mee te lezen en het andere kind te corrigeren wanneer er niet goed gelezen wordt. De manier van corrigeren moet je wel eerst even aan de kinderen aanleren.

Spel: werkwoordspelling

Spel: werkwoordspelling Spel: werkwoordspelling Spel werkwoordspelling Verleden tijd, tegenwoordige tijd, soms kun je alles door de war halen. Met veel oefenen kun je dit beter onthouden. Dit spel maakt werkwoordspelling oefenen

Nadere informatie

En laat de kids de negerzoen versieren. Op de foto s zie je een voorbeeld van een kind van 8 jaar.

En laat de kids de negerzoen versieren. Op de foto s zie je een voorbeeld van een kind van 8 jaar. Pietjes versieren Op de verschillende scholen heb ik meegemaakt dat er workshopmiddagen of creamiddagen (of nog andere benamingen) gegeven worden. Uit ervaring weet ik dat het soms zoeken naar activiteiten

Nadere informatie

Lieve kriebel rompertje

Lieve kriebel rompertje Lieve kriebel rompertje Wat is het leuker dan om een leuk cadeautje aan de nieuwe ouders te geven? Dit (geen lieveheersbeestje) maar lieve kriebel rompertje is een leuk idee waarmee je met een kleine tijdsinvestering

Nadere informatie

Een armband voor mama

Een armband voor mama a bracelet for mum Moederdag komt er weer aan! En wat is er leuker om zelf iets te knutselen voor moeder. Dit jaar knutselen we een armband en zorgen we ervoor dat mam er nog prachtiger uit mag zien. Een

Nadere informatie

Instructie bij invullen stemformulier

Instructie bij invullen stemformulier Instructie stemformulier bij invullen Project verkiezingen in het basisonderwijs? Daar hoort natuurlijk stemmen bij! Maar hoe gaat dat stemmen? Deze poster instructie bij invullen stemformulier helpt iedereen

Nadere informatie

Lieve kriebel rompertje

Lieve kriebel rompertje Lieve kriebel rompertje Wat is het leuker dan om een leuk cadeautje aan de nieuwe ouders te geven? Dit (geen lieveheersbeestje) maar lieve kriebel rompertje is een leuk idee waarmee je met een kleine tijdsinvestering

Nadere informatie

Een armband voor mama

Een armband voor mama a bracelet for mum Moederdag komt er weer aan! En wat is er leuker om zelf iets te knutselen voor moeder. Dit jaar knutselen we een armband en zorgen we ervoor dat mam er nog prachtiger uit mag zien. Een

Nadere informatie

Woordenschat Spinnen

Woordenschat Spinnen Woordenschat Spinnen Bij de methode In vogelvlucht is er voor groep 7 een woordenschatprogramma om de woorden extra aan te bieden. Helaas is er niet altijd voor iedereen een computer beschikbaar en even

Nadere informatie

Pompons (2): Lente/pasen

Pompons (2): Lente/pasen Bekijk mijn kamer! Hier kun je een kijkdoos van een kamer bekijken gemaakt met papier en door groep 3. Nu een voorbeeld van een kijkdoos gemaakt van hout en daarna ingericht met diverse materialen. Pompons

Nadere informatie

Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest

Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest Met deze rekenmemory oefen je het tellen en cijferherkenning. De rekenmemory is toegespitst op thema feest! Wat heb je nodig? schaar printer

Nadere informatie

Woordenschat: tussendoortjes en spelletjes

Woordenschat: tussendoortjes en spelletjes Woordenschat: tussendoortjes en spelletjes Woordenschat: de fase van consolideren (Viertakt van Verhallen) is zo enorm belangrijk en vaak kom je tot de conclusie dat je hier meer aandacht aan zou moeten

Nadere informatie

Spelideeën bij Twister. Twister Hoe werkt het spel?

Spelideeën bij Twister. Twister Hoe werkt het spel? Spelideeën bij Twister Wie kent het spel Twister niet? Een spel wat zorgt voor gezelligheid, maar waarbij je kunt er ook een educatief tintje aan geven door lekker te spelen maar ondertussen extra te oefenen

Nadere informatie

Een armband voor mama

Een armband voor mama a bracelet for mum Moederdag komt er weer aan! En wat is er leuker om zelf iets te knutselen voor moeder. Dit jaar knutselen we een armband en zorgen we ervoor dat mam er nog prachtiger uit mag zien. Een

Nadere informatie

Digibordles kerst: splitsen

Digibordles kerst: splitsen Digibordles kerst: splitsen En hierbij een digibordles kerst voor groep 3: splitsen. Deze les is gericht op het splitsen van 8 kerstballen over 2 kerstbomen. Download digibordles: splitsen van 8 kerstballen

Nadere informatie

CONNECT schrijfbordje

CONNECT schrijfbordje CONNECT schrijfbordje Bij CONNECT woordherkenning wordt er gebruik gemaakt van een schrijfbordje. Ik miste een leuk ontwerp hiervan, dus zelf hierbij zelf een connect schrijfbordje in elkaar gezet: Hoe

Nadere informatie

Superheldencadeau voor papa

Superheldencadeau voor papa Superheldencadeau voor papa Eén dag in het jaar staat helemaal in het teken van papa. Want onze papa s zijn echte superhelden! En dat willen de kinderen graag aan hun papa s of opa s laten weten! Op de

Nadere informatie

In mijn klas is er al duidelijk interesse in letters en de kinderen stempelen dan ook graag. Daarom ook deze stempelbladen:

In mijn klas is er al duidelijk interesse in letters en de kinderen stempelen dan ook graag. Daarom ook deze stempelbladen: Stempelboekje In mijn klas is er al duidelijk interesse in letters en de kinderen stempelen dan ook graag. Daarom ook deze stempelbladen: op de afbeelding te klikken) (Download de stempelbladen door Het

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

Dramastuk n.a.v. het boek 2 stoute pietjes

Dramastuk n.a.v. het boek 2 stoute pietjes Dramastuk n.a.v. het boek 2 stoute pietjes Helaas zijn er in het pakhuis van Sint ook 2 kleine pietjes. Ze plagen alle pietjes door gekke dingen te doen, maar eigenlijk willen ze heel graag Sint helpen.

Nadere informatie

8 tips voor een low-budget sintversiering in de klas

8 tips voor een low-budget sintversiering in de klas 8 tips voor een low-budget sintversiering in de klas Als jarenlange invaller had ik weinig of geen bemoeienis over de sintversiering in de klas. Elke leerkracht wil graag een gezellige sinterklaassfeer

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Aan de tafel 1. Zeeslag 2. Snelle Jelle 3. Vier op een

Nadere informatie

Extra oefenen: woordrijtjes met ie

Extra oefenen: woordrijtjes met ie Extra oefenen: woordrijtjes met ie Dit leesblad kun je gebruiken op verschillende manieren: wanneer een leerling uitvalt op het lezen van woorden met ie het opnieuw aanbieden van ie bij verlengde instructie

Nadere informatie

Spelling: de verdubbelaar

Spelling: de verdubbelaar Spelling: de verdubbelaar De verdubbelaar: een spellingsregel waar veel kinderen moeite mee blijven houden. Natuurlijk kun je er achteraf extra oefeningen tegenaan gooien, maar waarom niet eens kijken

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog Kern 2: teen - een - neus - buik - oog In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog De letters i - m - r - v - s aa - p e zijn bekende letters geworden. De letters

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Een thema of project voorbereiden

Een thema of project voorbereiden Een thema of project voorbereiden In de kleutergroepen en groep 3 werken we vaak met thema s of met projecten. In de midden- en bovenbouw is dit vaker veel minder (wat helaas erg jammer is) Wil je meer

Nadere informatie

1. CIJFERSPEL 2. DOBBELEN

1. CIJFERSPEL 2. DOBBELEN 1. CIJFERSPEL De leerkracht schrijft vijf getallen op het bord en noemt een getal onder de 100. Bijvoorbeeld 75. De kinderen moeten met de vijf getallen op het bord zo dicht mogelijk bij de 75 komen. Ze

Nadere informatie

Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Spel 2: Wie maakt de meeste woorden? Spel 3: Woorden maken Spel 4: Zelf typen Spel 5: Letterboek maken

Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Spel 2: Wie maakt de meeste woorden? Spel 3: Woorden maken Spel 4: Zelf typen Spel 5: Letterboek maken Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Schrijf op een velletje met zelfklevende stickers een aantal keren de volgende woorden: oog - neus - buik - teen. Zet alle knuffels van uw kind bij elkaar. Laat

Nadere informatie

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Auteur Els van Herpen www.fi.uu.nl/speciaalrekenen Freudenthal Instituut, Utrecht

Nadere informatie

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa TAFELTASJE Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa 0 INHOUD MAALTAFELBOEKJE... 2 SNELLE JELLE... 12 VIER OP EEN RIJ... 14 KRUISWOORDPUZZEL...

Nadere informatie

Op een leuke manier de tafels stampen

Op een leuke manier de tafels stampen Op een leuke manier de tafels stampen Allereerst bedankt voor het downloaden van dit ebook tafel spelletjes. Hiermee kun je met het hele gezin de tafels oefenen! Ik ben Marije Turel. Ik begeleid anders

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig?

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig? Haas is op Kip Voorwoord Wat heb je nodig? Je gaat samen met je kind Haas is op Kip lezen. Dat is geschreven door Annemarie Bon. Deze leeshandleiding is van Marjolein van Muijden. De uitwerking en opmaak

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

Tips spelend leren kern 3

Tips spelend leren kern 3 Tips spelend leren kern In de serie Tips spelend leren voor kern start t/m kern afsluiting worden opdrachten beschreven die leerkrachten in het keuzewerk voor hun klas kunnen opnemen op het gebied van

Nadere informatie

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Kinderen hebben in kern 1, 2 en 3 al veel woorden geleerd. Het is een leuk spel om de letters van die woorden op de rug van uw kind te schrijven en het kind

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017 Nieuws uit de groep: Woensdag 4 oktober deden we met maar liefst 4 teams mee met het korfbaltoernooi voor groep 3 en 4. De kinderen hebben het ontzettend goed gedaan! Wat

Nadere informatie

Verder is het handig als je dit boekje bij de hand hebt. Je hoeft het niet helemaal te printen!

Verder is het handig als je dit boekje bij de hand hebt. Je hoeft het niet helemaal te printen! Haas krijgt bezoek Voorwoord Wat heb je nodig? Je gaat samen met je kind Haas krijgt bezoek lezen. Dat is geschreven door Annemarie Bon. Je moet dat boekje dus bij de hand hebben. Je kunt het kopen, maar

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

Voorschotbenadering bij kleuters

Voorschotbenadering bij kleuters Voorschotbenadering bij kleuters Voorschotbenadering richt zich vooral op het fonemisch bewustzijn van kleuters en heeft als doel om een kleuter al voor te bereiden op het leesonderwijs in groep 3. In

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

De ontwikkelde materialen per unit.

De ontwikkelde materialen per unit. Handleiding. Dit is de handleiding voor het remediërende programma voor de leeszwakke leerling bij het vak Engels. De hulpmiddelen zijn ontwikkeld voor leerlingen die bij de toetsen technisch lezen uitvallen

Nadere informatie

WOORDEN VERANDEREN. grap. glas. kras. grijs NIEUWE WOORDEN MAKEN. sterk - kers. ster. Kies een woord uit het woordpakket. gras -

WOORDEN VERANDEREN. grap. glas. kras. grijs NIEUWE WOORDEN MAKEN. sterk - kers. ster. Kies een woord uit het woordpakket. gras - WOORDEN VERANDEREN Kies een woord uit het woordpakket. gras - grap Schrijf dit woord in je schrift. glas kras Maak een nieuw woord door één letter grijs te veranderen. Zoek zoveel mogelijk nieuwe woorden.

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Vorige week ontving ik de beschrijfbare dobbelsteen van Credu.nl: een webwinkel vol met prachtige educatieve materialen, maar ook voor

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Sem op het potje'. Veel plezier! Breng het verhaal tot

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 augustus 2016

Nieuwsbrief groep 3 augustus 2016 Nieuwsbrief groep 3 augustus 2016 Welkom in groep 3! Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van het schooljaar. Door middel van de nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van de gang van zaken in

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Taalactiviteiten. Woordkaarten. Prentenboeken. Woordkaarten met lidwoord

Taalactiviteiten. Woordkaarten. Prentenboeken. Woordkaarten met lidwoord Appels In de herfst kunnen we heerlijk genieten van de appels. Maar voordat we van deze vrucht mogen genieten gaat er een heel proces vooraf. Met dit deelthema van de herfst kun je een onderdeel van de

Nadere informatie

Meer doen met de rijtjesboeken

Meer doen met de rijtjesboeken Lijn 3 Meer doen met de rijtjesboeken Meer doen met de rijtjesboeken De rijtjesboeken bij Lijn 3 zijn een belangrijk hulpmiddel bij het automatiseren en vlot lezen van woorden (zie bladzijde 28 en 29 van

Nadere informatie

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 6

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 6 Extra informatie blok 1 Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 6 Bij Wizwijs is uw kind op verschillende manieren met rekenen bezig. Zo zijn er instructie- en begeleide oefenmomenten, momenten waarop uw

Nadere informatie

Li Lefebure & Margot Senden

Li Lefebure & Margot Senden Li Lefebure & Margot Senden Samenvatting Het is winter en Draakje Donatius heeft het koud. Heel erg koud. Draakje Donatius houdt niet van kou. En al helemaal niet van sneeuw. In de sneeuw kan hij geen

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan.

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. P. 0-05 Getallenkennis BINGO De leerlingen lezen kommagetallen.

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

Hang het juiste aantal kerstballen in de boom

Hang het juiste aantal kerstballen in de boom Hang het juiste aantal kerstballen in de boom Als navolging op de zak van Sinterklaas nu weer een leeractiviteit voor het stimuleren van de beginnende gecijferdheid: Hang het aantal kerstballen in de boom.

Nadere informatie

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN PAGINA 2 PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN HANDLEIDING VOOR DE SPELLEIDER PAGINA 2 PLEINGEIN Het SAT is het team van kinderen waarmee jullie gaan samenwerken om een Gezond Schoolplein

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2016

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2016 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2016 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van oktober. Door middel van de nieuwsbrief houden we u op de hoogte van alles wat er in de groep gebeurd. Ook vertellen we wat

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren voor groep 3-4-5 Opgesteld door Marjolein Berkhout rekencoördinator obs Letterland November 2009 Tel en getalrij spelletjes Van klein naar

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket De Snoepslang. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal De Snoepslang. Je vindt

Nadere informatie

Dit is het begeleidende e-book bij Haas wint een Beer

Dit is het begeleidende e-book bij Haas wint een Beer Haas wint een Beer Voorwoord Dit is het begeleidende e-book bij Haas wint een Beer Het is gemaakt door Marjolein van Muijden die jarenlange ervaring heeft met het begeleiden van kinderen met leesproblemen.

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Taalspellen Prinsen en Prinsessen.

Taalspellen Prinsen en Prinsessen. Taalspellen Prinsen en Prinsessen www.klasvanjuflinda.nl Taalspellen Prinsen en Prinsessen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2019 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Woorden in prenten. 5 Voorwoord 6 Inleiding

Woorden in prenten. 5 Voorwoord 6 Inleiding Inhoud Woorden in prenten 5 Voorwoord 6 Inleiding Prentenboeken 2 38 Wil je mijn vriendje zijn? 66 Plons! 94 Nandi s verrassing 22 Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft Bijlagen

Nadere informatie

Hoe leer ik uit... Naam: Klas:

Hoe leer ik uit... Naam: Klas: Hoe leer ik uit... Naam: Klas: 1 Inhoud Woorden... 3 Flashcards... 3 Opschrijven... 3 WRTS... 3 Tekenen... 4 Stones... 5 Flashcards Opschrijven - WRTS... 5 Het thema van de Stone... 5 Stukjes combineren...

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 juli 2017

Nieuwsbrief groep 3 juli 2017 Nieuwsbrief groep 3 juli 2017 Welkom in groep 3! Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van het schooljaar. In de nieuwsbrief vindt u informatie, tips om thuis te oefenen en de leerdoelen. Handig om

Nadere informatie

Tips spelend leren kern 2

Tips spelend leren kern 2 Tips spelend leren kern 2 In de serie Tips spelend leren voor kern start t/m kern afsluiting worden opdrachten beschreven die leerkrachten in het keuzewerk voor hun klas kunnen opnemen op het gebied van

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen PROESSOR SUPERICIE De leerlingen berekenen de oppervlakte van een balk, kubus, cilinder. P. 0-05 Bewerkingen CIJERSLAG De leerlingen

Nadere informatie

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas.

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. Beste ouders, Van de leerkracht van uw kind heeft u een setje flitsletters ontvangen. Flitsen is het kort (enkele seconden) laten

Nadere informatie

AAD. Andere doelstellingen

AAD. Andere doelstellingen Over Luisterogen AAD DOELGROEP EN DOELSTELLINGEN Doelgroep Luisterogen is een experimenteel leesbevorderingsproject van KOCA vzw. Luisterogen laat laaggeletterde jongeren (en volwassenen) kennismaken met

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

15 min. 1-4. NL Spelregels. 17998_ikleer_naar groep1_guide.indd 1 25-09-15 08:39

15 min. 1-4. NL Spelregels. 17998_ikleer_naar groep1_guide.indd 1 25-09-15 08:39 15 min. 1-4 NL Spelregels 17998_ikleer_naar groep1_guide.indd 1 25-09-15 08:39 Voor de ouders Ik leer Op weg naar groep 1 is een compleet spel met duidelijke doelen: 1 Kleuren en vormen leren 2 Letters

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Breukenpizza! 1. Knijpkaart 2. Decimalen 3. Domino 4.

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1 veilig leren lezen Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Auteur: Josée Warnaar Zinnen maken met woorden én beeldtaal Regio noord en midden hebben kern 2 behandeld als de Kinderboekenweek begint. Regio

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs recept voor glazen bananenmilkshake bananen, l ijs, l melk,1 l limonadesiroop 1 cl ijs 1 liter Schil de bananen. Snijd ze in grote

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep 6 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs recept voor 6 glazen bananenmilkshake 2 bananen 0,25 l ijs 0,40 l melk 0,10 l limonadesiroop 100 cl 0 ijs 1 liter 0 Schil de bananen.

Nadere informatie

8 tips voor een low-budget kerstversiering!

8 tips voor een low-budget kerstversiering! 8 tips voor een low-budget kerstversiering! Helaas is de kerstperiode altijd zo kort, want wat is het toch genieten in een prachtig versierde klas of huis met alle kaarsjes aan.op veel scholen zijn materialen

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs rekentrainer Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Vul in. Groep blad 1 0 + 10

Nadere informatie

Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag.

Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag. Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag. De leerlingen gaan elkaar vandaag eens extra veel complimenten

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Klankzuivere werkwoorden vervoegen Methode voor beelddenkers Juf Kitty 2016

Klankzuivere werkwoorden vervoegen Methode voor beelddenkers Juf Kitty 2016 Klankzuivere werkwoorden vervoegen Methode voor beelddenkers Juf Kitty 2016 Inleiding Waarom klopt het niet als je werdt schrijft? Is het kookte of kookde? Als je onvoldoende Nederlands spreekt als tweede

Nadere informatie

LESBRIEF. Grote Anna leert lezen en rekenen. Digibordles lezen : Digibordles rekenen : Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.

LESBRIEF. Grote Anna leert lezen en rekenen. Digibordles lezen : Digibordles rekenen : Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks. Samenvatting: Grote Anna heeft een bijzondere dag vandaag! Ze gaat voor het eerst naar de grote school. Anna heeft er veel zin in. Ze heeft zelfs een nieuwe boekentas en schrijfspulletjes gekregen! Het

Nadere informatie

De sloot BSO bovenbouw

De sloot BSO bovenbouw De sloot BSO bovenbouw Inhoud Opening thema:... 3 Aankleding lokaal... 4 Knutselideeën... 5 1. Visballon... 5 2. Vis op ijsstokje... 6 3. Onderwatertekening... 7 4. Vissen van bordjes... 8 5. Aquarium...

Nadere informatie

Mijn digitale leesrugzak

Mijn digitale leesrugzak Het hele schooljaar heb ik hard gewerkt op school. Een heerlijke lange zomervakantie heb ik zeker verdiend. Ik ben een lezer geworden en wil een lezer blijven. In mijn digitale leesrugzak zitten heel veel

Nadere informatie