CHILDREN OF NOWHERE (Ghost Road 2)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CHILDREN OF NOWHERE (Ghost Road 2)"

Transcriptie

1 CHILDREN OF NOWHERE (Ghost Road 2) Fabrice Murgia & Dominique Pauwels CHILDREN OF NOWHERE (GHOST ROAD 2)

2 Ghost Roads... Fabrice Murgia over het project Ghost Roads In augustus 2010 startten we het project Ghost Roads, nadat ik de Verenigde Staten was doorgereden langs de mythische Route 66 van Chicago richting Los Angeles. Vandaag de dag is deze weg nog slechts een schaduw van wat hij ooit geweest is. Handelaars en toeristen zijn weggetrokken, met uitzondering van enkele zeldzame motels die dienen als blijvende herinnering aan de economische kaalslag, het resultaat van de aanleg van de veel snellere l44 die het land evenwijdig met de Route 66 doorkruist. Tijdens mijn reis voelde ik steeds meer de behoefte om het geheim te doorgronden van deze streek, die bij ieder van ons allerlei soorten beelden oproept. In mijn zoektocht naar de stilte kwam ik voorbij spooksteden als Texas, Arizona, Nieuw Mexico, California. Het waren deze verlaten plekken die me inspireerden om te beginnen schrijven. Het zijn ook deze plaatsen die we vastlegden op beeld. Toen ik terug thuis was, bouwde ik verder op deze notities, bij wijze van reflectie, maar ook vanuit een fascinatie voor wat kan doorgaan als de begraafplaatsen van de Amerikaanse droom. Een jaar later leerde ik componist Dominique Pauwels kennen. Samen met mijn eigen gezelschap Artara en LOD muziektheater, startten we toen Ghost Road. Met een cameraploeg en actrice Viviane de Muynck, keerden we voor 10 dagen terug naar de woestijn, met één duidelijk doel voor ogen: ik wilde de actrice van Ghost Road filmen om deze beelden achteraf te kunnen gebruiken tijdens de voorstelling. Tijdens onze reis interviewde ze mannen en vrouwen die er bewust voor kozen om zich terug te trekken in deze spooksteden. Misschien schuilt daarin wel de eigenheid van de voorstelling: de confrontatie op beeld van Viviane met de CHILDREN OF NOWHERE (GHOST ROAD 2)

3 mensen die we interviewden. Ik ben nu 30. Viviane is er 68. Elk hebben we onze eigen zorgen, elk onze eigen dromen. Naar gelang mijn tekst vorderde, werkte Dominique Pauwels verder aan zijn compositie. Vertrekkende vanuit enkele klassiekers uit de opera, kwam hij tot een geheel eigen universum. Het uitgangspunt voor Dominique was de mate waarin herinneringen beetje bij beetje vervagen, het gevoel van alles vervreemd te zijn. Het is Dominique die Jacqueline Van Quaille erbij vroeg, een mezzosoprane van 78 jaar oud. De voorstelling ging in het najaar van 2012 in première in de Rotterdamse Schouwburg en is vandaag nog steeds op tournee. Op vlak van schriftuur opende Ghost Road voor mij nieuwe wegen in mijn benadering van theater. Bij iedere nieuwe creatie hoop ik die stap naar de ander te zetten, want voor mij is dat de motor van alle fictie. En dit niet alleen voor de antropologische waarde van deze werkwijze, maar evengoed voor de confrontatie die dit teweeg brengt bij de spelers en het verzamelde materiaal, de documentatie die hieruit voortvloeit. Ik droom van een reeks van Ghost Road, met mannen en vrouwen van diverse origines, op plaatsen waar geen mens nog komt. CHILDREN OF NOWHERE (GHOST ROAD 2)

4 Deel twee Creatie januari 2015 Festival Santiago A Mil, Chili Ten noorden van Chili, in de Atacamawoestijn, ligt Chacabuco, een gewezen mijnsite die een opmerkelijk verleden met zich meedraagt. Vandaag de dag telt Chacabuco nog slechts één enkele inwoner. Enkel hij, samen met zijn twee honden. Het is zijn taak, noem het zijn missie, om deze plek te onderhouden, om er de zeldzame reiziger rond te leiden. Twee redenen voert de mens hier naartoe. De fascinatie voor deze spookstad te midden van de woestijn, en vervolgens het voornemen zich erin te verliezen. Anderen willen dan weer de confrontatie aangaan met de geschiedenis om voor eens en voor altijd in het reine te komen met het verleden, met de Geschiedenis van een heel volk. Eind vorige eeuw werden er enkele aanwijzingsborden aangebracht die de geschiedenis van de mijn samenvatten: het succesverhaal van de salpeterwinning, en vervolgens de teloorgang. Hoogtes en laagtes. Pieken en dalen. Slechts 3 regels echter beschrijven dat wat, naar mijn gevoel, de belangrijkste reden is om Chacabuco te bezoeken: Na de staatsgreep vormde Pinochet de mijn om tot een concentratiekamp. Tussen 1973 en 1974 verbleven maar liefst 1800 gevangenen in Chacabuco, voor het merendeel artsen, advocaten, artiesten, professoren en arbeiders, afkomstig uit alle hoeken van Chili. Bij het binnengaan van de mijn krijgen we van de opzichter de toelating om het gastenboek bladzijde na bladzijde te fotograferen, hetgeen ons in staat stelt om in contact te treden met gewezen kampgevangenen, met bewakers, arbeiders en met mensen die op 10-jarige leeftijd vertrokken zijn om een deel van hun kindertijd tussen die muren achter te laten, Chacabuco is een kerkhof van verloren gewaande idealen; een gedicht zonder einde. Het regime dat door Pinochet in Chili werd ingevoerd, liet geen enkele ruimte voor de ontwikkeling van een eigen identiteit, zogezegd omdat alle aandacht eerst en vooral moest uitgaan naar de toekomst. De sociale breuk die hierdoor ontstond, is onherroepelijk; vandaag draait de Chileense economie op twee verschillende snelheden en dat drijft de uitersten steeds verder uit elkaar. Santiago vat zich samen als een bevreemdend nostalgische mengelmoes van kapitalistische grootheidswaanzin met beelden van Allende, de muziek van Jara en de poëzie van Neruda. Niettemin blijven logement, onderwijs en gezondheidszorg slechts beschikbaar voor de rijken.

5 Tegelijk is er een apolitieke beweging opgestaan die op dezelfde golf surft als de Indignados. Deze beweging verenigt de nieuwe generatie Chilenen die rechtstreeks getroffen werden door de ongelijkheden, en die de binnenlandse politiek van de laatste veertig jaar aan de kaak stellen. Wat betreft de eigen economie en identiteit, is Chacabuco mijns insziens dus veel meer dan zomaar een metafoor; de stad dient als antwoord aan een hele generatie van jongeren waar de leidinggevende klasse geen oren naar heeft; jongeren die zich moeten bevrijden van het juk van een systeem waar het niet voor gekozen heeft, opdat het de fundamenten kan leggen van een leefbare wereld; jongeren die zich proberen wapenen tegen een crisis waar zij zelf geen schuld aan hebben. Vandaar ook de noodzaak om deze voorstelling in Chili op te voeren en, niet minder, om deze metafoor binnen onze zalen een stem te geven. Na mijn eerste reis naar Chacabuco Op mijn tocht naar Chacabuco ben ik het huis van Pablo Neruda binnengegaan, op Isla Negra. Een huis met zicht op de oceaan, ooit een ware bron van inspiratie. In diezelfde kamer waar ik ben gaan zitten, stortte Neruda op een septemberochtend, bij het vernemen van het nieuws van de staatsgreep, in elkaar. Te midden van mijn reis, en getekend door tal van memorabele ontmoetingen, gingen we samen met Juan Fuentes Botto, een gewezen politiek gevangene, terug naar Chacabuco, terug naar het concentratiekamp waar hij een deel van zijn leven achter zich liet. Juan vertrouwde ons zijn verhaal toe, een uiterst krachtdadig en beklemmend relaas. Met dit project willen we een brug slaan tussen theater, muziek, reisdagboeken en film. Laat je meevoeren in de schaduw van de avonturen van Juan, de poëzie van Neruda, de stem van Violetta Parra en de poëzie waar een heel volk zich danig mee vereenzelvigde, dat het een bron van hoop werd in hun zoektocht naar een eigen identiteit. Want dat is waar het over gaat in deze nieuwe voorstelling: de manier waarop het ongezegde de overhand neemt, ten koste van de herinnering ; de manier waarop de poëzie argeloos het verleden omarmt opdat onze ogen open gaan en we de weg van de toekomst kunnen inslaan. Fabrice Murgia Schrijver, regisseur

6 In Chili Overeind, uitgeput, weifelende stemmen klinken bevreesd lichtjes verend op de huiveringen van het verleden Uitgehold, dood, buigen de onvindbaren zich voorover Ze aarzelen en rillen Een geluidsinstallatie te midden van de Atacama-woestijn ; schreeuwt en huilt zingt en smeekt dat zij die verdwenen onder het oorlogsgeweld, de moederschoot herwinnen. De lokkende sirenes uit de Atacama-woestijn treffen zich op scène, ze omhullen een actrice, een cellokwartet, een Chileense zangeres, en lossen op Dominique Pauwels Componist

7 De pers over Ghost Road Ghost Road: imposante reis ***** - Kester Freriks, NRC, 21/09/2012 Met Ghost Road heeft Fabrice Murgia een groots kunstwerk voor deze tijd gemaakt: een treur- mis voor het Westen, een geloofsbrief voor iets nieuws. Ghost Road is zo'n zeldzame voorstelling waarin sigaretten niet halfweg worden uitgedrukt, maar in hun volle lengte worden opgerookt. Er is tijd. Er zijn magnifieke beelden, prachtige muziek. En er is de stille overtuigingskracht van De Muynck en Van Quaille. - Wouter Hillaert, De Standaard, 25/09/2012 Wanneer Jacqueline Van Quaille zo schitterend zingt, voel je haar kwetsbaarheid; je merkt dat de kristallijnen schoonheid van haar stem zou kunnen breken, net als de dromen die veel Amerikanen koesterden over een rijker, beter leven.(...) Viviane De Muynck is de belichaming van dit stuk; ze ontroert en verleidt met haar geweldige acteerwerk. Al vanaf het begin van de voorstelling, als ze live op een groot scherm wordt geprojecteerd terwijl ze langzaam vertelt, omgeven door rookwol- ken, neemt ze de toeschouwers mee in het verhaal. Een zeer grote actrice. - Guy Duplat, La Libre Belgique, 27/09/2012 Een van de sterkste theatervoorstellingen van 2012 Focus Knack, 8/1/2014 Ghost Road is vooral visueel een topper, alleen al door de manier waarop in de openings- scène het oplichten van De Muyncks eerste sigaret filmisch naar het grote scherm wordt gekata- pulteerd. De videoprojecties, de zangintermezzo s van Van Quaille en enkele special effects zor- gen ervoor dat Ghost Road elke klassieke monoloog overstijgt. De Gentenaar, 30/01/2014 De pers over Children of Nowhere Naar goede gewoonte combineert Murgia videomateriaal met muziek en theater, bijgestaan door LODcomponist Dominique Pauwels, wiens muziek wordt uitgevoerd door het Ensemble Aton & Armide en sopraan Lore Binon. De video s tonen nu eens nostalgische beelden van de Atacamawoestijn, dan weer emotionele getuigenissen. De doorleefde stem van actrice Viviane De Muynck geeft een fragiele menselijkheid aan het geheel. La Libre, 17/02/2015 Children of Nowhere ontplooit zich als een heilzaam onderzoek, een noodzakelijke terugkeer in onze geschiedenis om een beter begrip van onze maatschappij vandaag te kunnen garanderen. Deze aangrijpende zoektocht via de getuigenissen van Chileense ballingen stelt onvermijdelijk de vraag of het België dat we vandaag kennen deze migranten met even open armen ontvangen zou hebben als ten tijde van Pinochet? Zouden we hen vandaag niet eerder naar gesloten centra sturen? Het is pijnlijk duidelijk dat de tijden veranderd zijn - Le Soir, 18/03/2015

8 CHILDREN OF NOWHERE (Ghost Road 2) Credits Fabrice Murgia / Cie Artara Dominique Pauwels / LOD muziektheater Tekst en regie: Fabrice Murgia Compositie en geluidsinstallatie: Dominique Pauwels Spel: Viviane De Muynck Zangeres: Lore Binon Ensemble: Ensemble Aton' & Armide Regieassistent: Rocio Troc Beelden: Jean-François Ravagnan Video: Giacinto Caponio en Jean-François Ravagnan Licht: Giacinto Caponio Kostuums: Marie-Hélène Balau Research: Vincent Hennebicq en Virginie Demilier Met de medewerking van: Daniel Cordova Technische coördinatie: Matthieu Kaempfer Geluidstechniek: Marc Combas Beeldtechniek: Giacinto Caponio Lichttechniek: Kurt Bethuyne Een productie van Cie Artara & LOD muziektheater, In coproductie met le manège.mons, Mons 2015 Capitale européenne de la Culture, le Théâtre National Bruxelles, le Maillon Théâtre de Strasbourg, le Théâtre de Namur, le Festival Perspectives Saarbrücken, Théâtre Jean Vilar de Vitry-sur-Seine Cie Artara krijgt de steun van Eubelius Fabrice Murgia is artiest in residentie in Théâtre National-Bruxelles

9 CHILDREN OF NOWHERE (Ghost Road 2) Tournee Festival Santiago a Mil : van 10 tem 13 januari CREATIE Festival de Liège : februari 2015 le manège.mons : maart 2015 Festival Perspectives - Saarbrücken : 29 mei 2015 Théâtre du Jeu de Paume Aix-en-Provence: januari 2016 Théâtre National Bruxelles: 29 januari 6 februari 2016 Théâtre Jean Vilar Vitry-sur-Seine: februari 2016 Cultuurcentrum Brugge: 16 februari 2016 Théâtre de Namur: februari 2016 Le Maillon Strasbourg: 2-4 maart 2016 NTGent: 8-9 maart 2016 TU-Nantes: maart 2016 Le Théâtre Scène National de Saint-Nazaire: 25 maart 2016 Rotterdamse Schouwburg: 6 april 2016

10 Cie Artara De jonge acteur/regisseur FABRICE MURGIA ( 1983) wordt nu al beschouwd als een van de belangrijkste theatermakers van Wallonië. Zijn eerste creatie, Le Chagrin des ogres, ontving in 2010 de Prix Odéon Télérama en de Publieksprijs op het Festival Impatience. Als jongste artiste associé aan het Théâtre National maakte hij intussen een reeks indringende voorstellingen waarin hij het zelfen wereldbeeld bevraagt van de huidige, kortom, zijn eigen generatie. Hij doet dit precies aan de hand van de beeldtaal en technologie waar zijn generatie mee vergroeid is. Die technologie wordt in de handen van Murgia een ontleedmes. Zijn multimediale aanpak en cinematografische beeldtaal verleidt, verwart en ontregelt. Zijn vertelvorm maakt de vervreemding tastbaar van een generatie die zich meer thuis voelt in de virtualiteit van het internet dan in de wereld zelf. "Ik stel mezelf niet de vraag of ik politiek ben of niet. Dat ben ik onvermijdelijk, zegt Murgia. Voor LOD breidt hij zijn politiek en artistiek onderzoeksveld uit met Ghost Road, het vertrekpunt voor een langere samenwerking waarin hij zijn kijk werpt op wat er rest wanneer een menselijke samenleving ten prooi valt aan economisch, politiek of ecologisch verval. LOD muziektheater LOD muziektheater is een Gents productiehuis voor opera en muziektheater, een creatieve thuis voor artiesten. LOD engageert zich om trajecten uit te zetten op lange termijn; met componisten zoals Kris Defoort, Daan Janssens, Jan Kuijken, Vasco Mendonça, Dominique Pauwels en Thomas Smetryns, en met regisseurs Josse De Pauw en Inne Goris. Daarnaast staan onze deuren open voor zij die ons artistieke pad kruisen, altijd verrassend maar nooit toevallig; Patrick Corillon, Pieter De Buysser, Denis Marleau, Fabrice Murgia, François Sarhan. Ons huis wil een overkoepelend platform zijn voor al deze kunstenaars, en wil hen de middelen bieden om hun ideeën uit te werken. Al 25 jaar creëren we producties die vaak toonaangevend bleken voor het hedendaagse landschap van opera en muziektheater. The Woman who Walked into Doors en House of the Sleeping Beauties (Kris Defoort, Guy Cassiers), Die Siel van die Mier en De Gehangenen (Josse De Pauw & Jan Kuijken), Muur (Inne Goris, Dominique Pauwels), Ghost Road (Dominique Pauwels, Fabrice Murgia), The House Taken Over (Katie Mitchell, Vasco Mendonça), An Old Monk (Josse De Pauw, Kris Defoort), zijn slechts enkele voorstellingen die onze brede visie belichamen. De resultaten die voortvloeien uit deze artistieke samenwerkingen, laten zich niet in hokjes plaatsen en blijven lang nazinderen. LOD richt de blik resoluut op wat komt, onder andere door ons engagement voor jong talent. Via het European Network of Opera Academies werken we mee aan de toekomst van muziektheater: enoa garandeert kwalitatieve workshops voor jonge artiesten en biedt de mogelijkheid tot duurzame uitwisselingen tussen internationale operahuizen. Gent is waar het allemaal begon, ooit, met Lunch Op Donderdag. Met de passie voor muziektheater. Daarnaast vormen internationale samenwerkingen van bij het begin een basis van ons werk. LOD muziektheater, een internationaal productiehuis en een creatieve thuis blik op de wereld, Gent Made.

11 Contact LOD muziektheater Valérie Martino Artistieke ontwikkeling en internationale relaties + 32 (0) Rodrigo Albea Spreiding en externe relaties +32 (0) Cie Artara / Fabrice Murgia Virginie Demilier Zakelijke leiding v.demilier@artara.be + 32 (0)

F e s t i v a l S a n t i a g o a M i l Chili

F e s t i v a l S a n t i a g o a M i l Chili Cre atie j anuari 2015 F e s t i v a l S a n t i a g o a M i l Chili GHOST ROAD 2. GHOST ROAD 2. Tekst & regie Compositie & geluidsinstallatie Spel Zangeres Muzikale uitvoering Regie-assistent Beelden

Nadere informatie

Ghost Road. Credits. Viviane De Muynck Jacqueline Van Quaille. Giacinto Caponio en Benoît Dervaux

Ghost Road. Credits. Viviane De Muynck Jacqueline Van Quaille. Giacinto Caponio en Benoît Dervaux Ghost Road Credits Tekst en regie Muziek en audio-installatie Actrice Zangeres Filmregie Video Lichtontwerp Research Fabrice Murgia Dominique Pauwels Viviane De Muynck Jacqueline Van Quaille Benoît Dervaux

Nadere informatie

Warande informatief. het kip. achter 't eten. Tania Desmet

Warande informatief. het kip. achter 't eten. Tania Desmet Warande informatief het kip achter 't eten Tania Desmet Tania Desmet 2 Het Kip achter 't eten Uitgangspunt voor Achter t eten is een bundel brieven uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. De voorstelling

Nadere informatie

Een prikkelend pleidooi voor radicale verandering

Een prikkelend pleidooi voor radicale verandering 15 maart 2019, 11:55 (CET) Een prikkelend pleidooi voor radicale verandering In Botanical Wasteland verkennen Touki Delphine & Boogaerdt/VanderSchoot de grenzen tussen natuur, technologie, lichaam en identiteit

Nadere informatie

presenteert TRILOGIE/TRIFONIE Josse De Pauw

presenteert TRILOGIE/TRIFONIE Josse De Pauw presenteert TRILOGIE/TRIFONIE JOSSE DE PAUW OVER TRILOGIE/TRIFONIE gaat samenwerken met de drie anciens uit de LOD-componistenstal. Ik noem het voorlopig een Trilogie/Trifonie. De helden, De mensheid en

Nadere informatie

April 2015. Jaarverslag Stichting Jens Van Daele 2014! 1

April 2015. Jaarverslag Stichting Jens Van Daele 2014! 1 April 2015 Jaarverslag Stichting Jens Van Daele 2014 1 Jaarverslag Stichting Jens Van Daele 2014 Stichting Jens Van Daele realiseerde in 2014 diverse projecten op locaal, nationaal en internationaal vlak.

Nadere informatie

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam Vrijdag 25 mei 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Operadagen Rotterdam (het gesproken woord telt) Directeur Guy Coolen, (burgemeester Ahmed Aboutaleb)

Nadere informatie

JOSSE DE PAUW DOMINIQUE PAUWELS

JOSSE DE PAUW DOMINIQUE PAUWELS DE JOSSE DE PAUW DOMINIQUE PAUWELS 1 Ik moest er achteraan, ik weet het. Ik moest in het water springen. Maar ik kan niet zwemmen. Hoe doe je dat, iemand uit het water halen? Als je niet kan zwemmen? Ik

Nadere informatie

Seizoen 2014. Made. Bijlokesite Bijlokekaai 3 B-9000 Gent F +32 (0)9 266 11 30. info@lod.be www.lod.be. v.u. Hans Bruneel, Bijlokekaai 3, 9000 Gent

Seizoen 2014. Made. Bijlokesite Bijlokekaai 3 B-9000 Gent F +32 (0)9 266 11 30. info@lod.be www.lod.be. v.u. Hans Bruneel, Bijlokekaai 3, 9000 Gent Seizoen 2014 Ghent 2015 Made Bijlokesite Bijlokekaai 3 B-9000 Gent T +32 (0)9 266 11 33 F +32 (0)9 266 11 30 info@lod.be www.lod.be v.u. Hans Bruneel, Bijlokekaai 3, 9000 Gent Seizoen 2014 Ghent 2015 Made

Nadere informatie

We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al

We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al lang voorbij zijn, bevindt zich in Moustiers ook nog

Nadere informatie

Over lijf en geest en hoe die maar niet op elkaar afgestemd geraken. Behalve tijdens een dansje misschien. Josse De Pauw

Over lijf en geest en hoe die maar niet op elkaar afgestemd geraken. Behalve tijdens een dansje misschien. Josse De Pauw Over lijf en geest en hoe die maar niet op elkaar afgestemd geraken. Behalve tijdens een dansje misschien. Josse De Pauw 1 Een dansje doen. Een mens doet een dansje. Lijf tegen het droomlijf aangedrukt.

Nadere informatie

ATELIER BILDRAUM THEATER MALPERTUIS & DE MUNT / LA MONNAIE IN BETWEEN VIOLET AND GREEN. Atelier Bildraum & Thomas Smetryns.

ATELIER BILDRAUM THEATER MALPERTUIS & DE MUNT / LA MONNAIE IN BETWEEN VIOLET AND GREEN. Atelier Bildraum & Thomas Smetryns. ATELIER BILDRAUM THEATER MALPERTUIS & DE MUNT / LA MONNAIE IN BETWEEN Atelier Bildraum & Thomas Smetryns 1 Fred Debrock CREDITS Concept, regie & scenografie Atelier Bildraum (Steve Salembier & Charlotte

Nadere informatie

Geniet van vrije tijd. Sport en cultuur voor klanten. Een selectie uit de vrijetijdskalender

Geniet van vrije tijd. Sport en cultuur voor klanten. Een selectie uit de vrijetijdskalender Geniet van vrije tijd Sport en cultuur voor klanten Een selectie uit de vrijetijdskalender maart 2015 Hoe werkt dit boekje? In dit boekje vind je activiteiten waar je gratis of goedkoop naartoe kan. Bij

Nadere informatie

JongDOEK wil de passie voor theater uitdragen en jong talent en experiment ondersteunen op verschillende vlakken.

JongDOEK wil de passie voor theater uitdragen en jong talent en experiment ondersteunen op verschillende vlakken. RESULTATEN ENQUÊTE 218 JONGEREN THEATER FESTIVAL Voor en door JongDOEK, jongerenwerking van OPENDOEK JongDOEK wil de passie voor theater uitdragen en jong talent en experiment ondersteunen op verschillende

Nadere informatie

Naar de gelijknamige novelle van Alessandro Baricco. Tito Faraci

Naar de gelijknamige novelle van Alessandro Baricco. Tito Faraci INNE GORIS & DOMINIQUE PAUWELS Naar de gelijknamige novelle van Alessandro Baricco 1 Ze begreep alleen dat niets sterker is dan dat instinct om terug te keren naar de plek waar je bent kapotgemaakt, en

Nadere informatie

PERSBERICHT. Kunst op maat van kleine kinderen in Dommelhof. Derde editie Babelut Festival: muziek en theater voor de allerkleinsten

PERSBERICHT. Kunst op maat van kleine kinderen in Dommelhof. Derde editie Babelut Festival: muziek en theater voor de allerkleinsten Neerpelt, 26 februari 2013 PERSBERICHT Kunst op maat van kleine kinderen in Dommelhof Derde editie Babelut Festival: muziek en theater voor de allerkleinsten Van woensdag 27 februari tot en met zondag

Nadere informatie

Bengkok, die in armoede leeft maar met de rijkdom van de natuur, de vrijheid en de muziek. De een leeft in dienst van een idee, een plan, iets dat

Bengkok, die in armoede leeft maar met de rijkdom van de natuur, de vrijheid en de muziek. De een leeft in dienst van een idee, een plan, iets dat Voorwoord Orpheus in de dessa was in onze schooltijd een geliefd boek voor de literatuurlijst. 'De omvang valt reuze mee,' was onder scholieren ook toen al hoge lof. Inderdaad hoort het tot de dunste boekjes

Nadere informatie

LA MAISON VAGUE CREDITS

LA MAISON VAGUE CREDITS LA PATRICK CORILLON DOMINIQUE ROODTHOOFT THOMAS SMETRYNS "Zolang er in het hart van de mensen Wat Glasgolia zal resten Zolang er in rumflessen Wat Glasgolia zal resten Zullen zeemansliederen Ons in het

Nadere informatie

The House of Our Fathers

The House of Our Fathers The House of Our Fathers recyclage project Installatie van Jan Lauwers haus der kunst München 2007 The House of Our Fathers, recyclage project Installatie - 20m x 5m x 5m De eerste constructie (1 ste versie)

Nadere informatie

Naar de gelijknamige roman van JUNICHIRO TANIZAKI & JOSSE DE PAUW - KAGI. Shiko Munakata woodcut

Naar de gelijknamige roman van JUNICHIRO TANIZAKI & JOSSE DE PAUW - KAGI. Shiko Munakata woodcut Naar de gelijknamige roman van JUNICHIRO TANIZAKI - KAGI & JOSSE DE PAUW 2016 1 Shiko Munakata woodcut CREDITS Bewerking en regie Josse De Pauw Naar het boek KAGI van Jun ichiro Tanizaki Copyright 1956,

Nadere informatie

Beleidslijnen

Beleidslijnen Beleidslijnen 2013-2014 De Spil is er klaar voor! Wij willen de komende 6 jaar gestaag werken aan de kwaliteit van onze werking zodat De Spil in Roeselare een cultuurcentrum van en voor iedere Roeselarenaar

Nadere informatie

AANBOD seizoen

AANBOD seizoen AANBOD seizoen 2018 2019 Beste organisator, In deze brochure vind je ons aanbod voor het seizoen 2018-2019. We zijn bijzonder blij veelbelovende creaties van onze huisartiesten te kunnen aanbieden, naast

Nadere informatie

JOSSE DE PAUW ARNON GRUNBERG KRIS DEFOORT CLARON MCFADDEN MARK SCHAEVERS

JOSSE DE PAUW ARNON GRUNBERG KRIS DEFOORT CLARON MCFADDEN MARK SCHAEVERS JOSSE DE PAUW ARNON GRUNBERG KRIS DEFOORT CLARON MCFADDEN MARK SCHAEVERS 1 (image De Mensh Das Tier 3-5-05, Armando, olie op doek, 150 x 200 cm, collectie kunstenaar, met dank aan MOA Museum Oud Amelisweerd,

Nadere informatie

Wholesale Destruction

Wholesale Destruction Wholesale Destruction 24 december 2018, 15:20 (CET) Productiehuis Theater Rotterdam Zarah Bracht De jonge regisseuse Zarah Bracht presenteert in januari haar eerste voorstelling bij Productiehuis Theater

Nadere informatie

NECKXANDER. WIE WAT WAAR WANNEER Alexander Vantournhout - Bauke Lievens dans - circus NONA woensdag 24 februari, 20u30. onvolmaakte schoonheid

NECKXANDER. WIE WAT WAAR WANNEER Alexander Vantournhout - Bauke Lievens dans - circus NONA woensdag 24 februari, 20u30. onvolmaakte schoonheid A NECKXANDER WIE WAT WAAR WANNEER Alexander Vantournhout - Bauke Lievens dans - circus NONA woensdag 24 februari, 20u30 onvolmaakte schoonheid 2 3 4 5 6 8 hedendaagse dans De jonge choreograaf Alexander

Nadere informatie

1 Een dansje doen. Een mens doet een dansje. Lijf tegen het droomlijf aangedrukt.

1 Een dansje doen. Een mens doet een dansje. Lijf tegen het droomlijf aangedrukt. AN OLD MONK Over lijf en geest en hoe die maar niet op elkaar afgestemd geraken. Behalve tijdens een dansje misschien. Josse de Pauw 1 Een dansje doen. Een mens doet een dansje. Lijf tegen het droomlijf

Nadere informatie

in alle kleuren Margreet Jansen Met illustraties van Angelique Bosman

in alle kleuren Margreet Jansen Met illustraties van Angelique Bosman in alle kleuren Margreet Jansen Met illustraties van Angelique Bosman Voor stille dagen Om weer even samen te praten en te dromen. Elkaar vasthouden met woorden. Schrijf een brief. Een brief naar de hemel.

Nadere informatie

HUIS De vreemde ruiter De vrouwen bij het graf

HUIS De vreemde ruiter De vrouwen bij het graf Een HUIS in Vlaanderen. Een kale kamer met onrustig slapende oude mannen, wachtend op wat ze niet zien komen. Eén van hen - de ziener - waagt een wankele klim naar een raampje hoog in de muur. Hij beschrijft

Nadere informatie

Interview Astrid Hermes

Interview Astrid Hermes Astrid Hermes Met een geleende camera en een flinke dosis baldadigheid startte Astrid Hermes haar fotografische loopbaan. Geïnspireerd door grote namen in de fotowereld erkende zij al snel de waarde van

Nadere informatie

European Festivals Association

European Festivals Association European Festivals Association De stem van honderden festivals in Europa en daarbuiten Festivals... trekken miljoenen burgers aan presenteren de meest gerenomeerde artiesten en ensembles d.m.v. co-producties

Nadere informatie

J O U W W A A R O M W E R K B O E K W W W. D A I L Y L E A R N I N G O N L I N E. C O M

J O U W W A A R O M W E R K B O E K W W W. D A I L Y L E A R N I N G O N L I N E. C O M W E R K B O E K W W W. D A I L Y L E A R N I N G O N L I N E. C O M Voorwoord Je staat op het punt om te beginnen met de opdrachten behorende bij de video les 1 van de masterclass 'De eerste stappen richting

Nadere informatie

Brussels, September Beste vrienden,

Brussels, September Beste vrienden, Brussels, September 2016. Beste vrienden, Ik hoop dat jullie allemaal van een mooie en leuke vakantie hebben kunnen genieten, in België of daarbuiten. Intussen zijn we alweer aan de slag gegaan, met een

Nadere informatie

STILL. Een theaterperformance. Coproductie van Ronald de Ceuster en Het Theaterschip

STILL. Een theaterperformance. Coproductie van Ronald de Ceuster en Het Theaterschip STILL Een theaterperformance Coproductie van Ronald de Ceuster en Het Theaterschip Deventer, 2017 Over STILL Als vervolg op het succesvolle theaterproject Turning presenteert beeldend kunstenaar Ronald

Nadere informatie

toespraken door wethouder Joost Eerdmans bij de Dag Herdenken Geweldslachtoffers, op 23 september 2017

toespraken door wethouder Joost Eerdmans bij de Dag Herdenken Geweldslachtoffers, op 23 september 2017 toespraken door wethouder Joost Eerdmans bij de Dag Herdenken Geweldslachtoffers, op 23 september 2017 Het gesproken woord geldt (mogelijk zijn de toespraken in de praktijk anders uitgesproken). 1) WELKOMSTWOORD

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING SNAD

BELEIDSPLAN STICHTING SNAD BELEIDSPLAN STICHTING SNAD 1. INLEIDING Stichting snad is een initiatief tot het maken en faciliteren van voorstellingen gebaseerd op beweging zoals dans of danstheater en sinds een paar jaar circus als

Nadere informatie

1000 VROUWEN OP HET PODIUM VAN THEATER ROTTERDAM

1000 VROUWEN OP HET PODIUM VAN THEATER ROTTERDAM 27 februari 2019, 17:34 (CET) 1000 VROUWEN OP HET PODIUM VAN THEATER ROTTERDAM Een uniek theaterspektakel met Rotterdamse vrouwen van over de hele wereld op 23 april Op dinsdag 23 april betreden duizend

Nadere informatie

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+ Wortel van Glas 16+ Naast de reguliere producties is en blijft het werk met en voor moeilijke doelgroepen een absolute noodzaak voor Stefan Perceval. Binnen dat kader presenteren we ook Wortel van Glas,

Nadere informatie

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I Wereldschemer vertelt het verhaal van Wereldoorlog I, gezien, gebeefd en beleefd door de kleine mens achter de machine. Universeel en eigentijds. Wereldschemer

Nadere informatie

Maelstrom zegt sorry aan alle kinderen in 'Brief aan mijn kind' Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Maelstrom zegt sorry aan alle kinderen in 'Brief aan mijn kind' Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent. Maelstrom zegt sorry aan alle kinderen in 'Brief aan mijn kind' Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent. 30/11/16 om 08:30 Bijgewerkt om 09:54 Bron: Knack Focus Samen met enkelen onder

Nadere informatie

TAFEL 1 (NL) HOE SPREID JE PARTICIPATIEVE KUNSTPRAKTIJKEN EN VERS TALENT? Tafelgasten:

TAFEL 1 (NL) HOE SPREID JE PARTICIPATIEVE KUNSTPRAKTIJKEN EN VERS TALENT? Tafelgasten: TAFEL 1 (NL) HOE SPREID JE PARTICIPATIEVE KUNSTPRAKTIJKEN EN VERS TALENT? Tafelgasten: Karolina Spaic (ZID Theater & ExploreZ) Veerle Van Schoelant (30cc, Leuven) #KunstinVeleHanden Discussietafel 1 De

Nadere informatie

LOD muziektheater DE ONGELOOFLIJKE VERANDERINGEN VAN MENEER AFZAL (OVER ZIJN GLAZEN BEEN WORDT NIET GESPROKEN)

LOD muziektheater DE ONGELOOFLIJKE VERANDERINGEN VAN MENEER AFZAL (OVER ZIJN GLAZEN BEEN WORDT NIET GESPROKEN) DE ONGELOOFLIJKE VERANDERINGEN VAN MENEER AFZAL (OVER ZIJN GLAZEN BEEN WORDT NIET GESPROKEN) LOD muziektheater PATRICK CORILLON PIETER DE BUYSSER LIESELOT DE WILDE THOMAS SMETRYNS De oude wereld ligt op

Nadere informatie

OHNO COOPERATION. Een Needcompany productie. Coproductie: Festival TEMPS D IMAGES 2006/Ferme du Buisson, Scène nationale de Marne-la-Vallée

OHNO COOPERATION. Een Needcompany productie. Coproductie: Festival TEMPS D IMAGES 2006/Ferme du Buisson, Scène nationale de Marne-la-Vallée OHNO COOPERATION O.H.N.O.P.O.P.I.C.O.N.O. walk-in installatie performance Een Needcompany productie. Coproductie: Festival TEMPS D IMAGES 2006/Ferme du Buisson, Scène nationale de Marne-la-Vallée Met de

Nadere informatie

Nederlandse voorstellingen in België 1999/2000-2004/2005. Getallen op basis van de database van het TIN

Nederlandse voorstellingen in België 1999/2000-2004/2005. Getallen op basis van de database van het TIN Nederlandse voorstellingen in België 1999/2000-2004/2005 Getallen op basis van de database van het TIN Theater Instituut Nederland Simon van den Berg September 2005 Inleiding Theatermakers uit de lage

Nadere informatie

Decoratelier van Kopspel : opdrachten voor de culturele sector

Decoratelier van Kopspel : opdrachten voor de culturele sector Decoratelier van Kopspel : opdrachten voor de culturele sector De 3 peilers van kunstz : 1. Tewerkstellingspool 2. De theaterwerkplaats 3. Vanaf september 2011: oprichting kunstz academie, deeltijdse theateropleiding

Nadere informatie

& HOF VAN EEDE. met ANS VAN DEN EEDE JEROEN VAN DER VEN EN BESIDES

& HOF VAN EEDE. met ANS VAN DEN EEDE JEROEN VAN DER VEN EN BESIDES & HOF VAN EEDE met ANS VAN DEN EEDE JEROEN VAN DER VEN EN BESIDES 1 Thomas Smetryns en Hof van Eede ondernemen een oefening in empathie, een oefening op het slappe koord tussen sereniteit en sentimentaliteit,

Nadere informatie

Jeugdsentiment en nostalgie voor een 50-plusser, mag. Uw gewaardeerde uitnodiging en prachtig event, zijn voor

Jeugdsentiment en nostalgie voor een 50-plusser, mag. Uw gewaardeerde uitnodiging en prachtig event, zijn voor Event Gebermte Trage wegen Zaterdag 18 mei 2019 Dames en heren, 'Den Berm'. Jeugdsentiment en nostalgie voor een 50-plusser, mag het, moet het. Uw gewaardeerde uitnodiging en prachtig event, zijn voor

Nadere informatie

Villanella & Club Kathoorn

Villanella & Club Kathoorn LESMAP Villanella & Club Kathoorn Beste leerkracht, Binnenkort komt u met uw leerlingen naar de voorstelling Luchtfietsers kijken. Wij hopen dat jullie er samen van genieten. Hieronder vindt u achtergrondinformatie

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

VERSLAG CENTRAL DE CULTURA

VERSLAG CENTRAL DE CULTURA 1 VERSLAG CENTRAL DE CULTURA Programma ter bevordering van de culturele samenwerking tussen het Fonds voor Cultuurparticipatie en Brazilië 2010-2012 Verslag van de culturele uitwisseling met de theatergroep

Nadere informatie

Uitleendossier Expo Human Migration

Uitleendossier Expo Human Migration Uitleendossier Expo Human Migration GoodPlanet Belgium Sinds 1997 inspireert GoodPlanet Belgium jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te

Nadere informatie

MIDSUMMER MOZARTIADE > PERSDOSSIER

MIDSUMMER MOZARTIADE > PERSDOSSIER 2017 02.07 > 09.02 PERSDOSSIER 1. PERSBERICHT Het tweede Midsummer Mozartiade festival pakt uit met Don Giovanni De tweede editie van Midsummer Mozartiade, het festival dat de schijnwerpers op Mozarts

Nadere informatie

Ik heb het gevoel dat ik enorm veel geluk heb gehad om deze mensen te mogen ontmoeten. Zoals ik al zei, ga ik hen nooit vergeten.

Ik heb het gevoel dat ik enorm veel geluk heb gehad om deze mensen te mogen ontmoeten. Zoals ik al zei, ga ik hen nooit vergeten. Mijn Erasmus Een verslag over mijn Erasmus-avontuur - want ja, de term avontuur is hier wel op zijn plaats is niet eenvoudig te schrijven, want hoe druk je uit in woorden, wat zo een prominente plek in

Nadere informatie

8-stappen ONTDEK-JEZELF

8-stappen ONTDEK-JEZELF 8-stappen ONTDEK-JEZELF SCHATKAART #rust #richting #route VOORWOORD Als klein jongetje droomde ik al van het avontuur. Dat ik in mijn avonturenmobiel niet alleen de wereld, maar vooral mezelf zou ontdekken.

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

de loopbaan reis over verbinding, betekenisvol werken en vorm geven aan verandering! Hilvaria Studio s

de loopbaan reis over verbinding, betekenisvol werken en vorm geven aan verandering! Hilvaria Studio s de loopbaan reis over verbinding, betekenisvol werken en vorm geven aan verandering! 2019 Hilvaria Studio s Ik kies voor mezelf, omdat werk geen corset mag worden waarin ik me gevangen voel en van waaruit

Nadere informatie

JOSSE DE PAUW ARNON GRUNBERG KRIS DEFOORT CLARON MCFADDEN MARK SCHAEVERS

JOSSE DE PAUW ARNON GRUNBERG KRIS DEFOORT CLARON MCFADDEN MARK SCHAEVERS JOSSE DE PAUW ARNON GRUNBERG KRIS DEFOORT CLARON MCFADDEN MARK SCHAEVERS 1 Genoeg! Genoeg! Hou op mij toe te juichen. Ik wil geen applaus. Geld wil ik ook niet. Ik doe dit pro deo. Ik doe dit omdat de

Nadere informatie

in de schaduw van een twijfel een diaprojectie van frédéric lecloux met klank en geluid door céline bernard

in de schaduw van een twijfel een diaprojectie van frédéric lecloux met klank en geluid door céline bernard in de schaduw van een twijfel een diaprojectie van frédéric lecloux met klank en geluid door céline bernard in de schaduw van een twijfel Het stuk werd in december 2013 gecreëerd op uitnodiging van La

Nadere informatie

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs 'Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie, energie

Nadere informatie

Nee, dat is niet alleen een vraag om met Pinksteren of een week na Pinksteren te stellen - dat is een vraag voor altijd.

Nee, dat is niet alleen een vraag om met Pinksteren of een week na Pinksteren te stellen - dat is een vraag voor altijd. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Er gaat een verhaal over de engelen in de hemel die verdrietig zijn. Als er gevraagd wordt waarom ze zo verdrietig zijn, zeggen ze: God heeft zulke geweldige schatten

Nadere informatie

Hoop is niet hetzelfde als optimisme.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme. Zondag 27 maart 2016 Pasen verkondiging Maartenskerk Johannes 20, 1-18 Teun Kruijswijk Jansen I Ze hadden zich er al helemaal bij neergelegd, ze hadden er vrede mee: met de dood van Jezus. Misschien was

Nadere informatie

BENCHMARKRAPPORT 2018 HARMONIE LAURA - LANDGRAAF - CULTUURVERENIGING

BENCHMARKRAPPORT 2018 HARMONIE LAURA - LANDGRAAF - CULTUURVERENIGING BENCHMARKRAPPORT 2018 HARMONIE LAURA - LANDGRAAF - CULTUURVERENIGING HOOFDSTUK 1: INLEIDING Harmonie Laura heeft deelgenomen aan de Verkiezing Vereniging van het Jaar 2018. Bij het uitbrengen van een stem

Nadere informatie

MENSEN HET MOMENT Kunstenares Marleen Mertens ziet Licht als bron van alle leven

MENSEN HET MOMENT Kunstenares Marleen Mertens ziet Licht als bron van alle leven x MENSEN HET MOMENT Kunstenares Marleen Mertens ziet Licht als bron van alle leven 12/18/2018-0 Comments Kunstenares Marleen Mertens werkt op een ambachtelijk weefgetouw met zeer fijne vlasdraden. Ze kiest

Nadere informatie

Paperopdracht, Architectuurtheorie, deel 2 Tendensen en vertogen

Paperopdracht, Architectuurtheorie, deel 2 Tendensen en vertogen 16 mei 2016 Paperopdracht, Architectuurtheorie, deel 2 Tendensen en vertogen 1965-2000 Vraag 19: Bespreek de kritische stemmen die niet akkoord gaan met de visie dat de architectuur van de Moderne Beweging

Nadere informatie

Inspiratie voor inspiratie

Inspiratie voor inspiratie mei 2014 nr.6 VAKANTIE 1/9 De pelgrim alles begint met verlangen je mag het ook heimwee noemen of zingen van je bloed alles begint met verlangen de tocht van de pelgrim was eerst maar een droom naar ver

Nadere informatie

Hoe wankel is de wereld?

Hoe wankel is de wereld? Hoe wankel is de wereld? Kort reisseminar o.l.v. Gerard Bodifee Deauville (Normandië), 24 27 april 2017 De bestemming Deauville parel aan de Côte Fleurie en gelegen in het hart van Normandië. Een ideale

Nadere informatie

Informatie over de voorstelling

Informatie over de voorstelling LESMAP Informatie over de voorstelling Er was eens een koninkrijk/ niet groter dan een bed. Enfin, het was een bed. In dat koninkrijk stond een paleis. De muren waren van deken/ de steunpilaren trappen

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

Eredienst 31 december uur Voorganger: ds H. van den Berg

Eredienst 31 december uur Voorganger: ds H. van den Berg Eredienst 31 december 19.30 uur Voorganger: ds H. van den Berg Thema: Weet u hoe groot God is? Votum / zegengroet Psalm 90: 1 en 3 Gebed Jesaja 40: 12-31 Liedboek 460: 1, 4 en 5 Jesaja 40: 28 Verkondiging

Nadere informatie

Passie VOORZITTER RAF JOOS

Passie VOORZITTER RAF JOOS Passie 2.0 2.0 VOORZITTER RAF JOOS Raf Joos, voorzitter van het Passiespel: Vanaf 3 april 2020 is Mariekerke aan de Schelde opnieuw het decor van het vijfjarige Passiespel. Dat is exact over 365 dagen.

Nadere informatie

Kunstenfestivaldesarts Workshops voor ondernemingen

Kunstenfestivaldesarts Workshops voor ondernemingen Kunstenfestivaldesarts Workshops voor ondernemingen Stimuleer de creativiteit van uw medewerkers Een theatervoorstelling, een ontmoeting met de kunstenaar, een workshop. Inspiratie voor uw ploeg. Anne

Nadere informatie

Ooit de parels van de Gedichtenwedstrijd 2015

Ooit de parels van de Gedichtenwedstrijd 2015 Ooit de parels van de Gedichtenwedstrijd 2015 Een organisatie van de bib & Davidsfonds Hoeilaart De laureaten Categorie 8 & 9-jarigen - Eervolle vermelding Heel lang geleden Ooit was ik zo mooi. ik zat

Nadere informatie

De tocht door het land van rouw

De tocht door het land van rouw De tocht door het land van rouw Bron: Herbergen van Verlies, geschreven door Riet Fiddelaers- Jaspers en Sabine Noten Toegelicht door Sandra de Bruyne Integreren Opbouwen Funderen Ankeren Verduren Aanschouwen

Nadere informatie

Hoe vind ik mijn droombaan?

Hoe vind ik mijn droombaan? Hoe vind ik mijn droombaan? Denk eens aan een collega of vriend van je die in jou ogen een droombaan heeft. Hij is niet alleen goed in zijn werk, maar geniet er ook elke dag met volle teugen van. Anderen

Nadere informatie

Bellevue Lunchtheater & Toneelgroep Oostpool presenteren: KOGELVIS. Nick Bruckman / Marcus Azzini

Bellevue Lunchtheater & Toneelgroep Oostpool presenteren: KOGELVIS. Nick Bruckman / Marcus Azzini Bellevue Lunchtheater & Toneelgroep Oostpool presenteren: KOGELVIS Nick Bruckman / Marcus Azzini Theater Bellevue en Toneelgroep Oostpool presenteren de Bellevue Lunchtheatervoorstelling Kogelvis, gespeeld

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

BY ESTHER VERHAEGHE ART CONCEPTS. Tentoonstelling BRUSSEL E 1

BY ESTHER VERHAEGHE ART CONCEPTS. Tentoonstelling BRUSSEL E 1 BY ESTHER VERHAEGHE ART CONCEPTS Tentoonstelling BRUSSEL 14.02-26.03-2017 E info@estherverhaeghe.com 1 Ik zou graag aantonen dat, zelfs als men gewoon toeschouwer is, kunst, muziek, woorden en ontmoetingen

Nadere informatie

En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen.

En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen. En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen. Geschiedenis In het stadje Auschwitz (Pools: Oswiecim) ligt stille getuige

Nadere informatie

Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds.

Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds. Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart 2018 4 e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, We luisterden naar het verhaal van het teken

Nadere informatie

LOKALE POLITIE / POLICE LOCALE 31/12/2016

LOKALE POLITIE / POLICE LOCALE 31/12/2016 BRABANT WALLON LIÈGE LUXEMBOURG NAMUR HAINAUT ANTWERPEN LIMBURG VLAAMS- BRABANT OOST- VLAANDEREN WEST- VLAANDEREN BELGIQUE / BELGIE Het CaLog-personeel ten opzichte van de oppervlakte en het aantal inwoners

Nadere informatie

LOKALE POLITIE / POLICE LOCALE 31/12/2017

LOKALE POLITIE / POLICE LOCALE 31/12/2017 Het CaLog-personeel ten opzichte van de oppervlakte en het aantal inwoners van de provincies, op referentiedatum 31 december 2017 (Best. arr. Brussel-Hoofdstad wordt hier niet getoond om de grafiek leesbaar

Nadere informatie

CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS

CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS PEDAGOGISCH DOSSIER CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS Podiumkunste VOORSTELLING Het gezelschap Transe-en-Danse heeft, doorheen de creatie van haar voorstellingen, een bijzondere manier van werken

Nadere informatie

Technische Fiche WAT (NIET) WEG IS. Fien Leysen

Technische Fiche WAT (NIET) WEG IS. Fien Leysen Technische Fiche WAT (NIET) WEG IS Fien Leysen 1 / 6 Over de voorstelling: Een inktuitwisser. Een stempelkussen. Printerpapier. Dat was het vertrekpunt voor de voorstelling Wat (Niet) Weg Is. Een voorstelling

Nadere informatie

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens!

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens! Introductie Hoi dapper mens! Hoe tof dat je de gratis tips hebt gedownload! In dit document geef ik een aantal tips die mij persoonlijk veel geholpen hebben. Ik ben af gaat over jezelf accepteren en dat

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Toespraak van burgemeester W.M. de Jong tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2019 te Houten

Toespraak van burgemeester W.M. de Jong tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2019 te Houten Toespraak van burgemeester W.M. de Jong tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2019 te Houten Zojuist waren we twee minuten stil. Dat doen we om de slachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog die

Nadere informatie

unieke groepsreizen. alsgroepopreis.nl

unieke groepsreizen. alsgroepopreis.nl unieke groepsreizen. alsgroepopreis.nl samen zorgeloos op reis de groepsreis als eersteklas bindmiddel Als Groep op Reis organiseert op ongeëvenaarde wijze groepsreizen voor bedrijven. Een gedenkwaardige

Nadere informatie

Publieksuitwisseling, gezamelijke programmatie, coproductie, jongerenwerking, scholenwerking, expertiseuitwisseling dans/theater

Publieksuitwisseling, gezamelijke programmatie, coproductie, jongerenwerking, scholenwerking, expertiseuitwisseling dans/theater INTERREG Frankrijk Vlaanderen 2004 2007 VERWANTEN Partners: Schouwburg Kortrijk La rose des vents (Villeneuve d Ascq FR) Publieksuitwisseling, corealisatie, gezamelijke programmatie, expertiseuitwisseling

Nadere informatie

HAND-OUT STATION 1 KAARTEN. In mijn land. Onderweg naar België. In België. Hand-outs Wie ben ik? Lespakket RG 2.1 en 2.2 1

HAND-OUT STATION 1 KAARTEN. In mijn land. Onderweg naar België. In België. Hand-outs Wie ben ik? Lespakket RG 2.1 en 2.2 1 HAND-OUT STATION 1 KAARTEN In mijn land Onderweg naar België In België Hand-outs Wie ben ik? Lespakket RG 2.1 en 2.2 1 HAND-OUT STATION 2 HET LIED VAN LOT (ZANGER: STEF BOS) Intro Dit liedje gaat over

Nadere informatie

samen werken aan een lokale voedselstrategie

samen werken aan een lokale voedselstrategie samen werken aan een lokale voedselstrategie Waarom een voedselstrategie? Voedsel neemt een centrale plaats in binnen onze samenleving. Steeds meer mensen willen na jaren van vervreemding opnieuw bewust

Nadere informatie

Toespraak Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel CultuurContentement Brussel, dinsdag 13 maart 2018.

Toespraak Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel CultuurContentement Brussel, dinsdag 13 maart 2018. Toespraak Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel CultuurContentement Brussel, dinsdag 13 maart 2018 Dames en heren, - Het wordt een interessant jaar! Het proces van de overdracht van de

Nadere informatie

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken.

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken. BUSINESSPLAN IDENTITEIT Om Matthijs Rolleman Producties meer richting te geven, is er een duidelijke identiteit ontwikkeld vanuit de theorie van Kay Morel s Identiteitsmarketing. Deze identiteit geeft

Nadere informatie

De algemene ticketverkoop start op 6 februari. Tickets zijn te bestellen via de website

De algemene ticketverkoop start op 6 februari. Tickets zijn te bestellen via de website AMALUNA komt naar België! Brussel is derde halte op de Europese première tour 05 FEBRUARI 2015, BRUSSEL, BELGIË SAMENVATTING Na het enorme succes van Kooza in Knokke-Heist in 2013, komt Cirque du Soleil

Nadere informatie

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo LANG LEVE DE DI VER SI TEIT tekst Saskia Doorschodt fotografie Dorien Grötzinger Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo Ik ben lesbisch. Velen van ons hebben dit wel eens hardop tegen iemand anders gezegd.

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14 INHOUD Inleiding...6 1 Mode...8 2 Fotografie... 10 3 Kunst in de middeleeuwen... 12 4 Kunst uit de renaissance... 14 5 Kunst in de 17 e eeuw... 16 6 Moderne en hedendaagse kunst... 18 7 Graffiti... 20

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Community Art Hoensbroek

Community Art Hoensbroek Hoensbroekse Community Art Hoensbroek 2012 2015 De Cultuurgroep Hoensbroek, bestaande uit vrijwilligers die de Community Art een warm hart toe dragen, organiseerde vanuit de buurt Maria-Gewanden in 2012

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht [Gepubliceerd in Erik Heijerman & Paul Wouters (red.) Praktische Filosofie. Utrecht: TELEAC/NOT, 1997, pp. 117-119.] Van mij Een gezicht is geen muur Jan Bransen, Universiteit Utrecht Wij hechten veel

Nadere informatie

Naar de gelijknamige roman van JUNICHIRO TANIZAKI - KAGI & JOSSE DE PAUW. kurt van elst www.kvde.be

Naar de gelijknamige roman van JUNICHIRO TANIZAKI - KAGI & JOSSE DE PAUW. kurt van elst www.kvde.be Naar de gelijknamige roman van JUNICHIRO TANIZAKI - KAGI & JOSSE DE PAUW 2016 1 kurt van elst www.kvde.be CREDITS Naar de gelijknamige roman van Jun ichiro Tanizaki * Tekstbewerking, concept & regie Josse

Nadere informatie