Goed op weg met de ipad,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goed op weg met de ipad,"

Transcriptie

1 Goed op weg met de ipad, met nog meer aandacht voor de les.

2 Regels ipad gebruik in de les Rond het gebruik van de ipad op school onder de lessen zijn de volgende regels opgesteld: 1) Om ongewenst gebruik van je ipad door een andere leerling tegen te gaan, moet de ipad geactiveerd worden met een codeslot. 2) Als een ipad kwijt is door verlies of diefstal kan via de Applesite de ipad opgespoord worden, mits Zoek mijn ipad aan staat. Je hoeft nu slechts je APPLE-ID in te voeren en je krijgt op een kaart te zien waar je ipad zich bevindt. 3) De accu van de ipad moet thuis volledig worden opgeladen voor de volgende schooldag. 4) Voor het beluisteren van geluidsfragmenten of filmpjes zijn oortelefoontjes noodzakelijk. 5) Werk alleen op je eigen ipad, leen je ipad niet zomaar uit aan anderen. 6) Gebruik een deugdelijke beschermhoes, denk ook aan de bescherming van de glasplaat. 7) De ipad is bedoeld voor schoolwerk en niet voor het onderhouden van je sociale contacten. 8) Installeer geen illegale software: Door jailbreak-en van je ipad verlies je de garantie of verzekering 9) Loop niet met je ipad in je handen door de gang, als je een duw krijgt ligt de ipad op de grond. 10) Bij de ihelp balie kun je terecht met technische problemen, niet met software vragen.

3 LAY-OUT ipad: Hieronder een aantal schermafdrukken van de openingspagina. Het is de bedoeling dat daar de schoolzaken komen te staan en niet al je eigen apps als eerste. Dock/taakbalk onderaan scherm: Gmail (tabormail) Instellingen Safari Puffin of 2X (Chrome) (Tabor App) Menu/map 1:School ALGEMEEN: snelkoppeling Teletop snelkoppeling Wrts Meastro (magister) Tabor app Afdrukken 2x client Socrative Student Connectro Menu/map 2: School BOEKEN: notability schooltas (o.a. EN, FA) studiekit (o.a. AK, WI, MU) ibooks ebook Pack (o.a BI) edu app (oa NASK) Menu/map 3: School OPSLAG: dropbox google drive (cloud on)

4 Menu/map 4: School Office & iworks: PowerPoint Keynote Pages Numbers imovie iphoto Menu/map 5: School NASLAG: rekenmachine myscriptcalculator muiswerk woordenboek woordenboeken (sectie NL?) Google translate (app) snelkoppeling translate.google Google earth Spotzi atlas Menu/map 6: School TIJDELIJK: voor tijdelijke gratis apps (die misschien maar 1 keer gebruikt hoeven te worden bij de afzonderlijke vakken). Menu/map 7: School ipad: Alle andere apps staan dus op de tweede of volgende pagina s. Ook is het handig om alle standaard meegeleverde apps, die je in de regel niet zo vaak gebruikt, in één mapje ipad te stoppen.

5 Instelling ipad Een ipad biedt niet alleen veel mogelijkheden, maar ook veel verleidingen. Het is aan ons als volwassenen, ouders en docenten, om die verleidingen zo nodig weg te nemen of in te perken. Aan school de taak om de ipad op een zinvolle manier in te zetten in het onderwijs. U als ouder heeft de bevoegdheid om bepaalde apps te verwijderen of bepaalde sites te blokkeren. In deze lesbrief willen we u wijzen op de mogelijkheden die u als ouder heeft om de aandacht van uw kind meer op het onderwijs te richten, dan op de verleidingen. In deze lesbrief gaan we er wel van uit dat het besturingssysteem ios 8.1 is geïnstalleerd. Klik op Instellingen Klik op Algemeen en kies voor Software-update Controleer de versie van het besturingssysteem: (op 22 oktober 2014 was de laatste update ios 8.1) Als er een update nodig is, voeding aansluiten en er 25 minuten voor uittrekken! Afleiding 1: Berichtgeving, veel apps sturen hinderlijke pop-up berichtjes als je een mailtje krijgt of er iemand anders je record verbeterd. Die berichtjes kun je uitzetten. De enige app waarvan het nodig kan zijn dat je overdag berichtjes ontvangt, is de Oscar app. Ook Maestro kan af en toe nodig zijn. Alle overige push-berichtjes leiden de aandacht in de regel alleen maar af, zeker tijdens de lessen.

6 Klik op het > pijltje in de regel van de Oscar app. Je krijgt dan dit scherm. Sta berichtgeving toe Zet de Geluiden UIT Kies voor Stroken Sta bij alle andere apps de berichtgeving NIET toe. Drie uitzonderingen kunnen zijn; Berichten (= SMS jes), Gmail (= tabormail), App Store (= updates) Bij deze apps kan gekozen worden voor deze instelling. Als er berichtjes zijn, dan zie je die zo op het scherm van je ipad. Afleiding 2: We kunnen op school ook nog stille uren creëren met Niet Storen. Gebruik deze instellingen. Klik op Van/Tot en stel de tijd in, van 8:30 uur (1 e les) tot 15:55 (8 ste les)

7 Afleiding 3: Social Media & Spelletjes Als ouder kunt u verhinderen dat Apps op de ipad worden geïnstalleerd. Uw kind kan alleen met uw toestemming een app installeren. Stap 1: Verwijder alle apps waarvan u het vermoeden heeft dat die teveel afleiding geven. Op dit moment kan uw kind daar misschien nog niet verantwoord genoeg mee omgaan. Zoek het icoontje van de app en houdt uw vinger er enige tijd op. Alle icoontjes beginnen te wiebelen, tik op het kruisjes van de app die u wilt verwijderen en bevestig met Verwijder. Apps die veel afleiding kunnen geven zijn o.a.: Twitter, You Tube Instagram Facebook Snapchat LinkedIn Spelletjes als Mindcraft en Fifa Sites met gekraakte spelletjes die gratis worden aangeboden (= illegale software). Bijv: vshare.com Er worden ook sites, zoals geblokkeerd door systeembeheer van Tabor

8 Stap 2: Nadat de apps zijn verwijderd, moet voorkomen worden dat ze direct weer geïnstalleerd kunnen worden. Dat regel je door Beperkingen in te schakelen. Normaal staat Beperkingen uit. Beperkingen moet echter aangezet worden. Klik op Beperkingen, dit scherm verschijnt, klik op Schakel beperkingen in. Er wordt vervolgens tweemaal om een toegangscode (pincode) gevraagd. Houdt die code echt voor u zelf, anders kan uw kind alles weer terugzetten en installeren!!! Onthoud de code wel!!! Stap 2A: STA TOE Als de code is geaccepteerd dan ziet het scherm er zo uit: Dit is wat er van gemaakt kan worden: Vanaf dit moment kan er geen app meer gedownload worden uit de app-store en kunnen er geen foto s meer gemaakt worden met de ipad en kunnen er geen berichten meer verstuurd worden via FaceTime.

9 Stap 2B: TOEGESTAAN MATERIAAL Ook kunt u de leeftijd instellen. Sites, films en boeken met een inhoud die niet geschikt bevonden wordt voor de leeftijd van 12 jaar of jonger worden geblokkeerd. Dit naar de maatstaven van de Nederlandse keuringsinstanties. TV-programma s bekijken is ook niet meer mogelijk. Ook is het mogelijk om verboden websites op te geven. Klik op Websites. Kies voor Beperk expliciet materiaal (in Amerika betekent dit pornografisch). Stap 2C: PRIVACY Naar onze mening weet Apple al meer dan genoeg van ons. Het is wellicht aan te raden met name de locatievoorzieningen wat in te perken. Alleen locatievoorziening is wel nodig om de ipad op te sporen in geval van verlies of diefstal. Twitter en Facebook kunnen op slot gezet worden door te kiezen voor Sta wijzigingen niet toe. Klik op locatievoorziening, ons advies is om heel veel apps op Nooit te zetten, een enkele app op Altijd en bijv. kaarten alleen Bij gebruik. Scroll naar onderen, tot u Systeem tegenkomt. Dit zijn onze advies instellingen. Alles uitgezet en alleen Zoek mijn ipad is geactiveerd.

10 Als je ipad kwijt is, kun je naar de site van Apple gaan. Je hoeft nu slechts je APPLE-ID in te voeren en je krijgt op een kaart te zien waar je ipad zich bevindt (een dochter van een kennis heeft op die manier haar verloren (?) iphone teruggehaald in een flat in Rijswijk, door gewoon aan te bellen en te vragen: Heeft u mijn iphone gevonden? ). Stap 2D: GAME CENTER Ook dat kan desgewenst uitgezet worden. Een door leerlingen veel gebruikte site om gekraakte spelletjes te downloaden zonder betaling is Deze site is eventueel via stap 2B te blokkeren. Na het instellen van de ipad op deze manier kan er dus een heleboel niet meer. We houden geen pleidooi om uw kind helemaal droog te leggen. Mocht u echter het idee hebben dat uw kind (te) veel tijd besteedt aan de leuke(re) dingen van het schoolbestaan, dan weet u in ieder geval hoe dat aan banden gelegd kan worden. Automatisch slot: Het komt natuurlijk geregeld voor dat een leerling even naar een andere plek in het lokaal loopt. Om te voorkomen dat anderen even snel gebruik maken van jouw ipad om een mailtje met kwetsende inhoud te versturen naar een ander, kun je het Automatisch slot instellen, of er een gewoonte van maken je ipad uit te schakelen als je er even niet bent. Ons advies Toetsenbord: Zeker voor het vak Frans en Duits kan het noodzakelijk zijn om afwijkende letters te kunnen typen, zoals garçon of weiβ. In die gevallen is het handig als je een Frans- of Duitstalig toetsenbord hebt. Klik op Toetsenbord en kies voor nog een keer voor Toetsenborden. Klik op Voeg toetsenbord toe. Dit zijn onze advies instellingen.

11 Dyslectie: De ipad is ook in staat om teksten voor te lezen. Dit kan voor dyslectische leerlingen een steuntje in de rug zijn bij het bestuderen van boeken en lezen van teksten. Klik op Toegankelijkheid, kies voor Spraak en zet Spreek selectie uit op aan. Ook de spreeksnelheid is aanpasbaar. Dit zijn onze advies instellingen. Klik op stemmen, om de kwaliteit nog beter te krijgen. Kies voor Betere kwaliteit. icloud: Iedere ipad bezitter heeft in de icloud 5 GB geheugenruimte. In de icloud kan je ipad een kopie maken van belangrijke documenten. Veel apps willen van de cloud gebruik maken en dat lijkt ons lang niet altijd nodig. Ons advies is om de volgende instellingen aan te houden. icloud Drive = Aan Foto s = Uit Reservekopie = Aan Sleutelhanger = Aan

12 Zoek mijn ipad = Aan Klik op icloud Drive, het scherm ziet er dan zo uit. Zet zo veel mogelijk apps uit, dat spaart geheugenruimte in de icloud. Zet Notability AAN Vervolgens moet we nog Notability vertellen dat er een kopie naar de icloud gemaakt moet worden. Open de app Notability en klik op het tandwieltje links onderaan. Tik op Auto-backup en kies voor Google Drive. Kies weer voor het tandwieltje en kies deze instellingen. Tot slot, kies voor icloud en zet de icloud AAN. Veel succes met het gebruik van de ipad tijdens de lessen en vooral veel succes met je studie en loopbaan op Oscar Romero.

In deze lesbrief gaan we er wel van uit dat het besturingssysteem ios 8.3 is geïnstalleerd.

In deze lesbrief gaan we er wel van uit dat het besturingssysteem ios 8.3 is geïnstalleerd. Instelling ipad Een ipad biedt niet alleen veel mogelijkheden, maar ook veel verleidingen. Het is aan ons als volwassenen, ouders en docenten, om die verleidingen zo nodig weg te nemen of in te perken.

Nadere informatie

Betreft: startklaar met ipad voor komend schooljaar. Rotterdam, 17 juni 2015. Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Betreft: startklaar met ipad voor komend schooljaar. Rotterdam, 17 juni 2015. Geachte ouder(s)/verzorger(s), Betreft: startklaar met ipad voor komend schooljaar Rotterdam, 17 juni 2015 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Voorafgaand aan het nieuwe schooljaar kunt u via VanDijk.nl de leermiddelen voor komend jaar bestellen.

Nadere informatie

Betreft: startklaar met ipad voor komend schooljaar. Rotterdam, 1 juli 2014. Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Betreft: startklaar met ipad voor komend schooljaar. Rotterdam, 1 juli 2014. Geachte ouder(s)/verzorger(s), Betreft: startklaar met ipad voor komend schooljaar Rotterdam, 1 juli 2014 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Voorafgaand aan het nieuwe schooljaar kunt u via VanDijk.nl de leermiddelen voor komend jaar bestellen.

Nadere informatie

IPHONE. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul)

IPHONE. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) IPHONE Seppe Lemmens seppe.lemmens@hotmail.com Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) DOELSTELLING LES 1 Wat is een iphone Apple-id Instellingen wijzigen Apps (wat en hoe) De iphone personaliseren Foto

Nadere informatie

De ipad in de brugklas

De ipad in de brugklas De ipad in de brugklas 2014 2015 2 Inleiding! Belangrijk Het is belangrijk dat zowel leerlingen als ouders dit boekje goed doornemen. Van beide wordt een aantal handelingen gevraagd. Waar iets van ouders

Nadere informatie

ipad instellen voor eerste gebruik

ipad instellen voor eerste gebruik ipad instellen voor eerste gebruik ipad pilot 2014-2015 Klassen 1Ma, 1VMa, 1VMb De eerste stappen Haal de ipad uit de verpakking Verwijder de beschermfolie Houdt de sluimerstand knop enkele seconden vast.

Nadere informatie

Handleiding ipad uit de doos

Handleiding ipad uit de doos Handleiding ipad uit de doos Medewerkershandleiding, versie 3 bijgewerkt voor ios 7.1 Knoppen op de ipad 1 Dit is het eerste scherm wat je ziet als je de ipad inschakelt. Schuif de pijl onderin het beeld

Nadere informatie

Handleiding ipad uit de doos. Knoppen op de ipad:

Handleiding ipad uit de doos. Knoppen op de ipad: Handleiding ipad uit de doos Knoppen op de ipad: 1 Op het moment dat je de ipad inschakelt, is dit het eerste scherm wat je ziet. Schuif de pijl onderin het beeld naar rechts om te beginnen 2 Vervolgens

Nadere informatie

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden 1 Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en Overzicht van de verschillen tussen het boek Tablet beveiligen, back-uppen en (eerste druk) en de besturingssystemen ios 11 van Apple en Android 6 en 7 In dit

Nadere informatie

ipad Module 4 Instellingen

ipad Module 4 Instellingen Instellingen van de ipad veranderen Soms heeft de fabrikant van de ipad updates. Meestal is dit om de ipad nog beter te laten werken. Soms wil je zelf iets veranderen aan de ipad. Bijvoorbeeld je toegangscode.

Nadere informatie

icloud instellen: Tik op Instellingen Tik op icloud Apps: wel of niet in icloud geplaatst. Tik op Opslag en reservekopie

icloud instellen: Tik op Instellingen Tik op icloud Apps: wel of niet in icloud geplaatst. Tik op Opslag en reservekopie Agenda onderwerp (21 mrt 13) Vraag / Toelichting / Opdracht 1 Afb. icloud: Opslag en reservekopie icloud instellen: Tik op Instellingen Tik op icloud Apps: wel of niet in icloud geplaatst. Tik op Opslag

Nadere informatie

IPAD. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul)

IPAD. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) IPAD Seppe Lemmens seppe.lemmens@hotmail.com Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) DOELSTELLING LES 1 Wat is een ipad Apple-id Instellingen wijzigen Apps (wat en hoe) De ipad personaliseren Foto s maken

Nadere informatie

ipad instellen voor eerste gebruik Versie

ipad instellen voor eerste gebruik Versie ipad instellen voor eerste gebruik Versie 5.2-2017-2018 De eerste stappen Haal de ipad uit de verpakking Verwijder de beschermfolie Houdt de sluimerstand knop enkele seconden vast. Bovenkant 2 Schuif om

Nadere informatie

Handleiding ipad. U dient het volgende uit te voeren:

Handleiding ipad. U dient het volgende uit te voeren: Handleiding ipad U dient het volgende uit te voeren: 1. Uit de verpakking halen van de ipad 2. Uit de verpakking halen van de Griffin Survivor beschermhoes 3. De ipad in de Griffin Survivor beschermhoes

Nadere informatie

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden 1 Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en Overzicht van de verschillen tussen het boek Tablet beveiligen, back-uppen en (eerste druk) en de besturingssystemen ios 12 van Apple en Android 8 In dit aanvullende

Nadere informatie

ipad instellen voor eerste gebruik Versie 5.1-2016-2017

ipad instellen voor eerste gebruik Versie 5.1-2016-2017 ipad instellen voor eerste gebruik Versie 5.1-2016-2017 De eerste stappen Haal de ipad uit de verpakking Verwijder de beschermfolie Houdt de sluimerstand knop enkele seconden vast. Bovenkant 2 Schuif om

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Uitleg knoppen. De thuisknop wordt ook wel home knop genoemd. Instructie: Activatie ipad

Hoofdstuk 1 Uitleg knoppen. De thuisknop wordt ook wel home knop genoemd. Instructie: Activatie ipad Hoofdstuk 1 Uitleg knoppen De thuisknop wordt ook wel home knop genoemd. Hoofdstuk 2 Activatie ipad Om je ipad te kunnen gebruiken, moet deze eerst geactiveerd worden. Daarvoor moet je een aantal stappen

Nadere informatie

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten.

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. 1 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen

Nadere informatie

RUBRICEREN, UPDATEN EN BESTANDEN VERWIJDEREN

RUBRICEREN, UPDATEN EN BESTANDEN VERWIJDEREN RUBRICEREN, UPDATEN EN BESTANDEN VERWIJDEREN RUBRICEREN, UPDATEN, VERWIJDEREN Met dit werkblad ga je oefenen met het rubriceren van apps, het updaten van apps en het verwijderen van bestanden van je iphone

Nadere informatie

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7.

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. versie 1.2 - februari 2014 Inleiding Voor u ziet u nu het document Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Dit document is u aangeleverd

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

INSTELLINGEN VERANDEREN

INSTELLINGEN VERANDEREN INSTELLINGEN VERANDEREN INSTELLINGEN VERANDEREN Met dit werkblad ga je leren hoe je je instellingen kan veranderen. Je leert de instellingen van je iphone of ipad aanpassen via de applicatie op je apparaat

Nadere informatie

6. Kies: Volgende. Er wordt nu verbinding gezocht met de server en de instellingen worden opgehaald. Dit kan even duren.

6. Kies: Volgende. Er wordt nu verbinding gezocht met de server en de instellingen worden opgehaald. Dit kan even duren. 1. Selecteer: Instellingen > Email, contacten, agenda s. 2. Kies: Voeg account toe > Microsoft Exchange. Schoolmail-account toevoegen De App Instellingen staat standaard op de ipad en is een van de meest

Nadere informatie

Handleiding installatie iphone en ipad

Handleiding installatie iphone en ipad Handleiding installatie iphone en ipad Inhoud Inleiding... 2 Installatie en configuratie iphone en ipad... 3 Vooraf icloud back-up maken... 3 Nieuw toestel configureren... 4 Installatie BlackBerry UEM

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 17 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 18 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Handleiding accounts. Apple ID aanmaken

Handleiding accounts. Apple ID aanmaken Handleiding accounts Iedere leerling dient te beschikken over een Apple ID en een Google-account. Als u en uw kind hier geen ervaring mee hebben vraagt dit de nodige aandacht en tijd. Het is voor het gebruiksgemak

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Visual Steps Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Aan de slag. Aan de slag

Aan de slag. Aan de slag 1 Aan de slag 1 Inleiding De ipad bestaat alweer een tijdje en heeft zich inmiddels bewezen door alle verkooprecords te verbreken. Uniek van de ipad is natuurlijk het grote scherm dat je kunt bedienen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de titel ipad voor senioren met ios 12 en hoger ISBN

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de titel ipad voor senioren met ios 12 en hoger ISBN Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De belangrijkste onderdelen van de iphone 14 1.2 De verschillen tussen de iphone 3GS, 4 en 4S 16 1.3 iphone aan- of uitzetten 17 1.4 Sluimerstand 18

Nadere informatie

Handleiding ipad. Handleiding voor het gebruik van een ipad voor de gemeente Gouda

Handleiding ipad. Handleiding voor het gebruik van een ipad voor de gemeente Gouda Handleiding ipad Handleiding voor het gebruik van een ipad voor de gemeente Gouda Inleiding Een ipad is geen computer, maar een tablet. Dit betekent dat de gebruikersvriendelijkheid voorop staat, maar

Nadere informatie

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school Via methodewebsite www.emma.eisma.nl of de ELO van de school Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving (Station, Library en Route 2F) servicedesk@eisma.nl

Nadere informatie

Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud.

Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud. Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Macgebruikersgroep, Marke Kortrijk. 8 november 2012 Sessie icloud - Roland Vansteelandt Tekst samengeraapt op de webstekken van Apple. Hier en daar wat aangepast voor Appeltje-i.

Nadere informatie

Installatie GfK Digital Trends voor Android (app versie )

Installatie GfK Digital Trends voor Android (app versie ) Inhoud Installatie GfK Digital Trends voor Android (app versie 2.00.93)... 1 Installatie VPN-verbinding voor Android 6 en hoger... 6 Gebruikstoegang voor Android 5 (Lollipop) en hoger... 7 Installatie

Nadere informatie

ZIVVER Gebruikershandleiding

ZIVVER Gebruikershandleiding Versie: 2.0 Datum: 11 april 2017 support@zivver.com www.zivver.com Inhoud Welkom bij ZIVVER!... 3 1. Inloggen in je online veilige postvak... 4 2. Stuur een veilig bericht vanuit je online veilige postvak...

Nadere informatie

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd.

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd. Interessante Apps voor de ipad! Wat zijn Apps? Apps = Applications (toepassingen) Applicaties voor mobiele telefoons (iphone) en tablets (ipad) met internetverbinding. Deze Apps zijn verkrijgbaar via de

Nadere informatie

De foute ipad cursus Tips en truc s als het fout gaat...

De foute ipad cursus Tips en truc s als het fout gaat... De foute ipad cursus Tips en truc s als het fout gaat... Jan de Waal april versie 2011 1.5 www.twitter.com/digibieb jw@bibliotheekmaasland.nl ipad geen internet? Ga naar instellingen en zet wifi verbinding

Nadere informatie

ios 5-software update voor de ipad

ios 5-software update voor de ipad 1 ios 5-software update voor de ipad Apple brengt van tijd tot tijd updates van de ipad software uit. Hierin worden problemen opgelost of nieuwe functies toegevoegd. Enige tijd geleden verscheen de ios

Nadere informatie

Elektronisch Meldsysteem Incident Management (EMI)

Elektronisch Meldsysteem Incident Management (EMI) Elektronisch Meldsysteem Incident Management (EMI) Gebruikershandleiding voor het gebruik van EMI voor mobiele apparaten op basis van Android en ios EMI Handleiding 150401/IWW/iww 's-gravenhage, 1 april

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING De Spinnerij Rigtersbleek-Zandvoort 10 7521 BE Enschede Postbus 783 7500 AT Enschede T F E I +31 (0)88-4320000 +31 (0)88-4320078 info@caase.com www.caase.com INSTELLEN IPAD ECD IOS7 GEBRUIKERSHANDLEIDING

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 17 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 18 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Samenvatting leerlingen 1G (68%) [10 januari 2013]

Samenvatting leerlingen 1G (68%) [10 januari 2013] Samenvatting leerlingen 1G (68%) [10 januari 2013] Wat vond je ervan toen je voor het eerst hoorde dat je met ipad's op school ging werken? 1 - Totaal niet leuk 0 0% 2 0 0% 3 0 0% 4 5 16% 5 - Heel erg

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Instructie ipad installeren

Instructie ipad installeren Instructie ipad installeren Versie 01 februari 2017 Inhoudsopgave: 1. IPad basis instructie. 2 2. Een Apple ID aanmaken. 5 3. Instellingen. 6 4. Werken met de ipad. 9 5. Opdrachten. 10 6. Extra info voor

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: APPS EN INSTELLINGEN APP STORE

AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: APPS EN INSTELLINGEN APP STORE APP STORE APP STORE Naast de apps die standaard al bij aankoop van je iphone of ipad op je apparaat staan, zijn er nog duizenden apps die je zelf kunt kiezen, en op je iphone of ipad kunt zetten. Met dit

Nadere informatie

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)!

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)! 18 responses View all Publish analytics 18 responses ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 9 ouders) Summary View all responses Publish analytics In welke mate ziet u uw zoon of dochter de ipad thuis

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project laat ik zien wat de voor en nadelen zijn van werken in de Cloud. Ook laat ik zien hoe je met Google Drive kunt werken een totale beschrijving van aanmelden tot gebruiken en instaleren.

Nadere informatie

Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi

Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi Windows Phone 1. Controleer of uw Windows Phone toestel verbonden is met het internet. Indien dit niet het geval is dient u uw mobiele internetverbinding

Nadere informatie

ipad in beheer nemen met Mobile Iron

ipad in beheer nemen met Mobile Iron ipad in beheer nemen met Mobile Iron Deze handleiding beschrijft welke handelingen je moet uitvoeren om een bestaande ipad te laten beheren met onze beheer tool Mobile Iron. Hiervoor moet je onderstaande

Nadere informatie

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel uw tablet

Nadere informatie

De ipad 1 of 2 cursus Tips en trucs en handigheden als er wat fout gaat.

De ipad 1 of 2 cursus Tips en trucs en handigheden als er wat fout gaat. De ipad 1 of 2 cursus Tips en trucs en handigheden als er wat fout gaat. Jan de Waal febr versie 2012 2.0 www.twitter.com/digibieb Algemene tips en trucs: www.digibieb.nl Hoe heten de knoppen? Algemene

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

ipad-app - downloaden en activeren

ipad-app - downloaden en activeren ipad-app - downloaden en activeren Download de gratis ipad app van Legal Intelligence via de App Store van Apple. Na installatie doorzoekt u heel gemakkelijk de belangrijkste juridische bronnen. Met een

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 8 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 8 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 6 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Wij helpen u graag op gang!

Wij helpen u graag op gang! deel 1 Gefeliciteerd met de aankoop van uw ipad Wij helpen u graag op gang! ipad In dit document wordt u uitgelegd wat u moet doen om met de ipad te kunnen werken. Voor u met de ipad aan de slag kunt gaan

Nadere informatie

Handleiding Schoolboeken op je ipad

Handleiding Schoolboeken op je ipad Handleiding Schoolboeken op je ipad Leerlingenversie 1.5 augustus 2015 Voor de start van de lessen zet je je digitale schoolboeken op je ipad. Hoe je dat doet is afhankelijk van de uitgever van het schoolboek.

Nadere informatie

Na de zomervakantie wil je natuurlijk ook gebruik maken van de ICT-diensten van Tabor. In deze brief vind je een stappenplan om dit in orde te maken.

Na de zomervakantie wil je natuurlijk ook gebruik maken van de ICT-diensten van Tabor. In deze brief vind je een stappenplan om dit in orde te maken. Beste leerling, Na de zomervakantie wil je natuurlijk ook gebruik maken van de ICT-diensten van Tabor. In deze brief vind je een stappenplan om dit in orde te maken. Stap 1: Activatie van je persoonlijke

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de Samsung Galaxy Tab 14 1.2 Samsung Galaxy Tab aanzetten of ontgrendelen 18 1.3 Samsung Galaxy Tab vergrendelen of uitzetten 19 1.4

Nadere informatie

Inleiding. Wil je hier meer over weten klik dan op de onderstaande link voor het introductie filmpje. http://www.youtube.com/watch?

Inleiding. Wil je hier meer over weten klik dan op de onderstaande link voor het introductie filmpje. http://www.youtube.com/watch? Inhoud Inleiding... 1 Aanmelden bij Office 365... 2 Werken met Office 365 Outlook... 2 Agenda delen... 2 Gedeelde agenda inzien... 2 Gedeelde postbus inzien... 2 Een handtekening instellen... 3 Conversatieweergave

Nadere informatie

Spinternet stappenplan

Spinternet stappenplan Spinternet stappenplan Handleiding voor een leerzame media-activiteit www.mijnnaamishaas.nl/spinternet/ Spinternet - Het internet in kleutertaal Haas zoekt het uit! 2011 Mijn naam is Haas / mijnnaamishaas.nl

Nadere informatie

Troubleshooting. Stap-voor-stap instructies augustus 2018

Troubleshooting. Stap-voor-stap instructies augustus 2018 Troubleshooting Stap-voor-stap instructies augustus 2018 Copyright 2018. NCS Pearson, Inc. of haar filiaal/filialen. Alle rechten voorbehouden. Q-interactive is een handelsmerk in de VS en/of andere landen

Nadere informatie

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app... 3 2. Een e-book lenen om te

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online

Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online Voor een correcte werking van Z-Online in de browser Internet Explorer dienen er een aantal instellingen gedaan te worden. Aangezien Z-Online ondersteund wordt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De belangrijkste onderdelen van de iphone 14 1.2 De verschillen tussen de iphone 3GS, 4 en 4S 16 1.3 iphone aan- of uitzetten 17 1.4 Sluimerstand 18

Nadere informatie

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld Android Smartphones & Tablets Vergroot uw digitale wereld Android Android is het besturingssysteem van de meeste smartphones & tablets die niet door Apple zijn gemaakt. Toestellen van bijvoorbeeld Samsung,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Toestel uit de verpakking. Hoofdstuk 2 Dagelijks gebruik. Hoofdstuk 3 Toestel persoonlijk maken. widget Hoofdstuk 4

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Toestel uit de verpakking. Hoofdstuk 2 Dagelijks gebruik. Hoofdstuk 3 Toestel persoonlijk maken. widget Hoofdstuk 4 Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Toestel uit de verpakking. - Hoe moet ik een simkaart plaatsen? Blz. 10 - Hoe moet ik het toestel aanzetten? Blz. 10 - Hoe zet ik mijn Wi-Fi aan / uit? Blz. 10 - Hoe kan ik mijn

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Troubleshooting. Stap-voor-stap instructies maart 2019

Troubleshooting. Stap-voor-stap instructies maart 2019 Troubleshooting Stap-voor-stap instructies maart 2019 Copyright 2018. NCS Pearson, Inc. of haar filiaal/filialen. Alle rechten voorbehouden. Q-interactive is een handelsmerk in de VS en/of andere landen

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Handige apps. Miriam Harreman MiHaCo.nl

Handige apps. Miriam Harreman MiHaCo.nl Handige apps Miriam Harreman MiHaCo.nl Aparaat zoeken Where's my Droid? Android gebruikers kunnen een beroep doen op de app Wheres my Droid. Niet alleen kun je een gestolen toestel opsporen via gps, je

Nadere informatie

Handleiding ipad. U dient het volgende uit te voeren:

Handleiding ipad. U dient het volgende uit te voeren: Handleiding ipad U dient het volgende uit te voeren: 1. Uit de verpakking halen van de ipad 2. Uit de verpakking halen van de Griffin Survivor beschermhoes 3. De ipad in de Griffin Survivor beschermhoes

Nadere informatie

Handleiding Schoolboeken op je ipad

Handleiding Schoolboeken op je ipad Handleiding Schoolboeken op je ipad Leerlingenversie 1.1 augustus 2015 Voor de start van de lessen zet je je digitale schoolboeken op je ipad. Hoe je dat doet is afhankelijk van de uitgever van het schoolboek.

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

Code computergebruik - leerlingen 2014-2015

Code computergebruik - leerlingen 2014-2015 Code computergebruik - leerlingen 2014-2015 Tabor College houdt zich aan de Code Computergebruik. Deze geldt ook voor jou. In de praktijk betekent het dat als je regels van de code niet nakomt, je account

Nadere informatie

Handleiding ipad 2016-2017

Handleiding ipad 2016-2017 Handleiding ipad 2016-2017 CONFIGURATIE VAN DE IPAD AIR 2 UITPAK EN EERSTE INSTALLATIE INSTRUCTIE 1. Pak de ipad uit en controleer of alles erin zit: 2. Start de ipad! Dit doe je door de Aan knop (bovenop

Nadere informatie

Handleiding Self Service en Casper Focus op de ipad voor het personeel van Chr. College Groevenbeek

Handleiding Self Service en Casper Focus op de ipad voor het personeel van Chr. College Groevenbeek 1 Handleiding Self Service en Casper Focus op de ipad voor het personeel van Chr. College Groevenbeek 2 De handleiding bestaat uit een aantal onderdelen: De ipad aanmelden bij Groevenbeek Self Service

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 INHOUDSOPGAVE Het installeren van Microsoft Office... 2 Informatie voor de installatie... 2 Het installeren van Microsoft Office... 3 Hoe te

Nadere informatie

ipad voorlichtingsavond Reviuslyceum juni 2015

ipad voorlichtingsavond Reviuslyceum juni 2015 ipad voorlichtingsavond Reviuslyceum juni 2015 Maslow Website ipad Reviuslyceum Aanschaf en installatie ipad Verantwoord gebruik mobile device Programma leerlingen 1 juli (Media)wijs omgaan met de ipad

Nadere informatie

Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start

Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start Mobiel bankieren met ING U gaat aan de slag met onze Mobiel Bankieren App. We helpen u om stapsgewijs

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 8 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 8 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 6 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij dit boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij dit boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij dit boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 De

Nadere informatie

ipad en iphone Workshop

ipad en iphone Workshop ipad en iphone Workshop Ontdek de basis van uw ipad / iphone U maakt deel uit van een enthousiaste groep P.V. leden. De hoofdlijnen besproken in de workshop hebben wij voor u op papier gezet. Deze hand-out

Nadere informatie

Handige apps gebruiken in. ios

Handige apps gebruiken in. ios Handige apps gebruiken in ios Wie zijn we Sinds 2004 staan in Vlaanderen 13 Vormingpluscentra in voor vorming voor volwassenen in de vrije tijd. Een Vormingpluscentrum coördineert en organiseert cursussen

Nadere informatie

Verslag examen op de ipad voor leerlingen met leerstoornissen

Verslag examen op de ipad voor leerlingen met leerstoornissen Verslag examen op de ipad voor leerlingen met leerstoornissen Een ervaring in Leonardo Lyceum Sito 7 januari 2013 Inleiding Tot hiertoe hebben we de leerlingen met dyslexie en dysorthografie het examen

Nadere informatie

Handleiding Office 365 en Office 2016

Handleiding Office 365 en Office 2016 Handleiding Office 365 en Office 2016 Versie: juli 2017 1 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Eerst een korte kennismaking met Office 365... 4 Wat je moet weten voordat je gaat installeren?...

Nadere informatie

Handleiding Vodafone Cloud

Handleiding Vodafone Cloud Handleiding Vodafone Cloud Hoe installeer ik Vodafone Cloud op mijn mobiel? 1. Download de app op je toestel via de Appstore. Gebruik de zoekterm Vodafone Cloud. 2. Zodra de app geïnstalleerd is klik je

Nadere informatie