Goed op weg met de ipad,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goed op weg met de ipad,"

Transcriptie

1 Goed op weg met de ipad, met nog meer aandacht voor de les.

2 Regels ipad gebruik in de les Rond het gebruik van de ipad op school onder de lessen zijn de volgende regels opgesteld: 1) Om ongewenst gebruik van je ipad door een andere leerling tegen te gaan, moet de ipad geactiveerd worden met een codeslot. 2) Als een ipad kwijt is door verlies of diefstal kan via de Applesite de ipad opgespoord worden, mits Zoek mijn ipad aan staat. Je hoeft nu slechts je APPLE-ID in te voeren en je krijgt op een kaart te zien waar je ipad zich bevindt. 3) De accu van de ipad moet thuis volledig worden opgeladen voor de volgende schooldag. 4) Voor het beluisteren van geluidsfragmenten of filmpjes zijn oortelefoontjes noodzakelijk. 5) Werk alleen op je eigen ipad, leen je ipad niet zomaar uit aan anderen. 6) Gebruik een deugdelijke beschermhoes, denk ook aan de bescherming van de glasplaat. 7) De ipad is bedoeld voor schoolwerk en niet voor het onderhouden van je sociale contacten. 8) Installeer geen illegale software: Door jailbreak-en van je ipad verlies je de garantie of verzekering 9) Loop niet met je ipad in je handen door de gang, als je een duw krijgt ligt de ipad op de grond. 10) Bij de ihelp balie kun je terecht met technische problemen, niet met software vragen.

3 LAY-OUT ipad: Hieronder een aantal schermafdrukken van de openingspagina. Het is de bedoeling dat daar de schoolzaken komen te staan en niet al je eigen apps als eerste. Dock/taakbalk onderaan scherm: Gmail (tabormail) Instellingen Safari Puffin of 2X (Chrome) (Tabor App) Menu/map 1:School ALGEMEEN: snelkoppeling Teletop snelkoppeling Wrts Meastro (magister) Tabor app Afdrukken 2x client Socrative Student Connectro Menu/map 2: School BOEKEN: notability schooltas (o.a. EN, FA) studiekit (o.a. AK, WI, MU) ibooks ebook Pack (o.a BI) edu app (oa NASK) Menu/map 3: School OPSLAG: dropbox google drive (cloud on)

4 Menu/map 4: School Office & iworks: PowerPoint Keynote Pages Numbers imovie iphoto Menu/map 5: School NASLAG: rekenmachine myscriptcalculator muiswerk woordenboek woordenboeken (sectie NL?) Google translate (app) snelkoppeling translate.google Google earth Spotzi atlas Menu/map 6: School TIJDELIJK: voor tijdelijke gratis apps (die misschien maar 1 keer gebruikt hoeven te worden bij de afzonderlijke vakken). Menu/map 7: School ipad: Alle andere apps staan dus op de tweede of volgende pagina s. Ook is het handig om alle standaard meegeleverde apps, die je in de regel niet zo vaak gebruikt, in één mapje ipad te stoppen.

5 Instelling ipad Een ipad biedt niet alleen veel mogelijkheden, maar ook veel verleidingen. Het is aan ons als volwassenen, ouders en docenten, om die verleidingen zo nodig weg te nemen of in te perken. Aan school de taak om de ipad op een zinvolle manier in te zetten in het onderwijs. U als ouder heeft de bevoegdheid om bepaalde apps te verwijderen of bepaalde sites te blokkeren. In deze lesbrief willen we u wijzen op de mogelijkheden die u als ouder heeft om de aandacht van uw kind meer op het onderwijs te richten, dan op de verleidingen. In deze lesbrief gaan we er wel van uit dat het besturingssysteem ios 8.1 is geïnstalleerd. Klik op Instellingen Klik op Algemeen en kies voor Software-update Controleer de versie van het besturingssysteem: (op 22 oktober 2014 was de laatste update ios 8.1) Als er een update nodig is, voeding aansluiten en er 25 minuten voor uittrekken! Afleiding 1: Berichtgeving, veel apps sturen hinderlijke pop-up berichtjes als je een mailtje krijgt of er iemand anders je record verbeterd. Die berichtjes kun je uitzetten. De enige app waarvan het nodig kan zijn dat je overdag berichtjes ontvangt, is de Oscar app. Ook Maestro kan af en toe nodig zijn. Alle overige push-berichtjes leiden de aandacht in de regel alleen maar af, zeker tijdens de lessen.

6 Klik op het > pijltje in de regel van de Oscar app. Je krijgt dan dit scherm. Sta berichtgeving toe Zet de Geluiden UIT Kies voor Stroken Sta bij alle andere apps de berichtgeving NIET toe. Drie uitzonderingen kunnen zijn; Berichten (= SMS jes), Gmail (= tabormail), App Store (= updates) Bij deze apps kan gekozen worden voor deze instelling. Als er berichtjes zijn, dan zie je die zo op het scherm van je ipad. Afleiding 2: We kunnen op school ook nog stille uren creëren met Niet Storen. Gebruik deze instellingen. Klik op Van/Tot en stel de tijd in, van 8:30 uur (1 e les) tot 15:55 (8 ste les)

7 Afleiding 3: Social Media & Spelletjes Als ouder kunt u verhinderen dat Apps op de ipad worden geïnstalleerd. Uw kind kan alleen met uw toestemming een app installeren. Stap 1: Verwijder alle apps waarvan u het vermoeden heeft dat die teveel afleiding geven. Op dit moment kan uw kind daar misschien nog niet verantwoord genoeg mee omgaan. Zoek het icoontje van de app en houdt uw vinger er enige tijd op. Alle icoontjes beginnen te wiebelen, tik op het kruisjes van de app die u wilt verwijderen en bevestig met Verwijder. Apps die veel afleiding kunnen geven zijn o.a.: Twitter, You Tube Instagram Facebook Snapchat LinkedIn Spelletjes als Mindcraft en Fifa Sites met gekraakte spelletjes die gratis worden aangeboden (= illegale software). Bijv: vshare.com Er worden ook sites, zoals geblokkeerd door systeembeheer van Tabor

8 Stap 2: Nadat de apps zijn verwijderd, moet voorkomen worden dat ze direct weer geïnstalleerd kunnen worden. Dat regel je door Beperkingen in te schakelen. Normaal staat Beperkingen uit. Beperkingen moet echter aangezet worden. Klik op Beperkingen, dit scherm verschijnt, klik op Schakel beperkingen in. Er wordt vervolgens tweemaal om een toegangscode (pincode) gevraagd. Houdt die code echt voor u zelf, anders kan uw kind alles weer terugzetten en installeren!!! Onthoud de code wel!!! Stap 2A: STA TOE Als de code is geaccepteerd dan ziet het scherm er zo uit: Dit is wat er van gemaakt kan worden: Vanaf dit moment kan er geen app meer gedownload worden uit de app-store en kunnen er geen foto s meer gemaakt worden met de ipad en kunnen er geen berichten meer verstuurd worden via FaceTime.

9 Stap 2B: TOEGESTAAN MATERIAAL Ook kunt u de leeftijd instellen. Sites, films en boeken met een inhoud die niet geschikt bevonden wordt voor de leeftijd van 12 jaar of jonger worden geblokkeerd. Dit naar de maatstaven van de Nederlandse keuringsinstanties. TV-programma s bekijken is ook niet meer mogelijk. Ook is het mogelijk om verboden websites op te geven. Klik op Websites. Kies voor Beperk expliciet materiaal (in Amerika betekent dit pornografisch). Stap 2C: PRIVACY Naar onze mening weet Apple al meer dan genoeg van ons. Het is wellicht aan te raden met name de locatievoorzieningen wat in te perken. Alleen locatievoorziening is wel nodig om de ipad op te sporen in geval van verlies of diefstal. Twitter en Facebook kunnen op slot gezet worden door te kiezen voor Sta wijzigingen niet toe. Klik op locatievoorziening, ons advies is om heel veel apps op Nooit te zetten, een enkele app op Altijd en bijv. kaarten alleen Bij gebruik. Scroll naar onderen, tot u Systeem tegenkomt. Dit zijn onze advies instellingen. Alles uitgezet en alleen Zoek mijn ipad is geactiveerd.

10 Als je ipad kwijt is, kun je naar de site van Apple gaan. Je hoeft nu slechts je APPLE-ID in te voeren en je krijgt op een kaart te zien waar je ipad zich bevindt (een dochter van een kennis heeft op die manier haar verloren (?) iphone teruggehaald in een flat in Rijswijk, door gewoon aan te bellen en te vragen: Heeft u mijn iphone gevonden? ). Stap 2D: GAME CENTER Ook dat kan desgewenst uitgezet worden. Een door leerlingen veel gebruikte site om gekraakte spelletjes te downloaden zonder betaling is Deze site is eventueel via stap 2B te blokkeren. Na het instellen van de ipad op deze manier kan er dus een heleboel niet meer. We houden geen pleidooi om uw kind helemaal droog te leggen. Mocht u echter het idee hebben dat uw kind (te) veel tijd besteedt aan de leuke(re) dingen van het schoolbestaan, dan weet u in ieder geval hoe dat aan banden gelegd kan worden. Automatisch slot: Het komt natuurlijk geregeld voor dat een leerling even naar een andere plek in het lokaal loopt. Om te voorkomen dat anderen even snel gebruik maken van jouw ipad om een mailtje met kwetsende inhoud te versturen naar een ander, kun je het Automatisch slot instellen, of er een gewoonte van maken je ipad uit te schakelen als je er even niet bent. Ons advies Toetsenbord: Zeker voor het vak Frans en Duits kan het noodzakelijk zijn om afwijkende letters te kunnen typen, zoals garçon of weiβ. In die gevallen is het handig als je een Frans- of Duitstalig toetsenbord hebt. Klik op Toetsenbord en kies voor nog een keer voor Toetsenborden. Klik op Voeg toetsenbord toe. Dit zijn onze advies instellingen.

11 Dyslectie: De ipad is ook in staat om teksten voor te lezen. Dit kan voor dyslectische leerlingen een steuntje in de rug zijn bij het bestuderen van boeken en lezen van teksten. Klik op Toegankelijkheid, kies voor Spraak en zet Spreek selectie uit op aan. Ook de spreeksnelheid is aanpasbaar. Dit zijn onze advies instellingen. Klik op stemmen, om de kwaliteit nog beter te krijgen. Kies voor Betere kwaliteit. icloud: Iedere ipad bezitter heeft in de icloud 5 GB geheugenruimte. In de icloud kan je ipad een kopie maken van belangrijke documenten. Veel apps willen van de cloud gebruik maken en dat lijkt ons lang niet altijd nodig. Ons advies is om de volgende instellingen aan te houden. icloud Drive = Aan Foto s = Uit Reservekopie = Aan Sleutelhanger = Aan

12 Zoek mijn ipad = Aan Klik op icloud Drive, het scherm ziet er dan zo uit. Zet zo veel mogelijk apps uit, dat spaart geheugenruimte in de icloud. Zet Notability AAN Vervolgens moet we nog Notability vertellen dat er een kopie naar de icloud gemaakt moet worden. Open de app Notability en klik op het tandwieltje links onderaan. Tik op Auto-backup en kies voor Google Drive. Kies weer voor het tandwieltje en kies deze instellingen. Tot slot, kies voor icloud en zet de icloud AAN. Veel succes met het gebruik van de ipad tijdens de lessen en vooral veel succes met je studie en loopbaan op Oscar Romero.

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7.

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. versie 1.2 - februari 2014 Inleiding Voor u ziet u nu het document Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Dit document is u aangeleverd

Nadere informatie

Leren met ICT op het Pallas Athene College

Leren met ICT op het Pallas Athene College Pallas ICT gebruik Leren met ICT op het Pallas Athene College Het Pallas Athene College wil graag een voorloper zijn als het gaat om het gebruik van ICT-middelen. Dat betekent dat wij constant meekijken

Nadere informatie

Netwerken via sociale media

Netwerken via sociale media Netwerken via sociale media Inhoudsopgave Even voorstellen 3 Wat is netwerken precies? 4 Twitter 4 Facebook 6 Twitter en Facebook 7 Netwerken via je e-mail 7 Je eigen website 8 Netwerken, is dat veel werk?

Nadere informatie

Algemene Handleiding Zakelijk & Handleiding Zakelijk Betalen

Algemene Handleiding Zakelijk & Handleiding Zakelijk Betalen Algemene Handleiding Zakelijk & Handleiding Zakelijk Betalen ALGEMENE HANDLEIDING ZAKELIJK & HANDLEIDING ZAKELIJK BETALEN Inhoud ALGEMENE HANDLEIDING ZAKELIJK... 3 HANDLEIDING ZAKELIJK BETALEN...24 VERSIE

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Introductie Maestro

Hoofdstuk 1 Introductie Maestro Maestro Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Introductie Maestro 2 1.1 Versies 3 1.2 Kosten 3 1.3 Hoe neemt de school Maestro in gebruik 4 1.4 Is Maestro veilig? 4 1.5 Oriëntatie en support 4 Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat

Nadere informatie

Het Diploma Veilig Internet en het intellectueel eigendom

Het Diploma Veilig Internet en het intellectueel eigendom Lesboek Groep 5 & 6 Het Diploma Veilig Internet en het intellectueel eigendom Het lesmateriaal van het Diploma Veilig Internet kan gratis worden gedownload vanaf de website: www.diplomaveiliginternet.nl.

Nadere informatie

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 Inhoudsopgave Achtergrond informatie over de navigatie binnen PerfectView... 4 A... 6 Aanhef & Adressering... 6 Activiteiten... 6 Toelichting verkoopactiviteiten...

Nadere informatie

lesbrief internet WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL

lesbrief internet WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL inhoud KENNISMAKING MET INTERNET JOUW PC PERSOONSGEGEVENS DINGEN DIE JE OP DE PC KUNT DOEN MSN HET GEVAAR VAN DE WEBCAM ONLINE PESTEN GAMEN E MAILEN OP INTERNET SURFEN PROFIELSITES

Nadere informatie

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij Gemeente zoekt app Door: Brechtje de Leij De vraag is mobiel een hype of hip hoeven we eigenlijk vandaag de dag niet meer te stellen. Ga maar eens de trein in, of observeer de wachtende medemens. Iedereen

Nadere informatie

Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding

Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding Documentgegevens Auteur : Bastiaan Kooij, Marloes de Vetten, Henk Heurter, Bjorn Berfelo Heutink ICT Versie: mei 15 Disclaimer Op de inhoud van deze

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Trendonderzoek mobiele technologie

Trendonderzoek mobiele technologie Trends gebruik mobiele technologie binnen het hoger onderwijs en onderzoek Inhoudsopgave 1 Onderzoeksverantwoording kwalitatief 8 onderzoek 2 Resultaten kwalitatief onderzoek 10 3 Generieke behoeften ten

Nadere informatie

Werken met Entree. Handleiding voor docenten

Werken met Entree. Handleiding voor docenten Werken met Entree via Handleiding voor docenten 1. Kunnen wij werken met DISK via Entree? 2. Inloggen via Entree 3. De eerste les: DISK activeren met de leerlingen 4. Voortgang bekijken 5. Switchen tussen

Nadere informatie

Algemene Handleiding & Handleiding Betalen

Algemene Handleiding & Handleiding Betalen Algemene Handleiding & Handleiding Betalen & HANDLEIDING BETALEN Inhoud ALGEMENE HANDLEIDING... 3 HANDLEIDING BETALEN...29 VERSIE 3.1, 6 AUGUSTUS 2015 2 Algemene Handleiding VERSIE 3.1, 6 AUGUSTUS 2015

Nadere informatie

Tijd over door zakelijke apps

Tijd over door zakelijke apps Tijd over door zakelijke apps Als zzp er doe je hard je best je zaak draaiende te houden. Je bent niet alleen bezig met het werk dat jij leuk vindt, maar je doet ook de planning, marketing en boekhouding.

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4 2.

Nadere informatie

Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites

Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites Rapport Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites Je rechten en plichten eenvoudig uitgelegd Colofon Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites auteur(s): Ellen Wauters,

Nadere informatie

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen!

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! De 10 gouden regels Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! Copyright 2004-2013 Antagonist B.V. 1 Inhoudsopgave Benodigdheden voor

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Uw ipad voorbereiden voor optimaal gebruik tijdens Testafnames

Hoofdstuk 1: Uw ipad voorbereiden voor optimaal gebruik tijdens Testafnames Hoofdstuk 1: Uw ipad voorbereiden voor optimaal gebruik tijdens Testafnames Stap-voor-stap instructies Januari 2014 Copyright 2014. NCS Pearson, Inc. of haar filiaal/filialen. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

Handleiding ZIEN!-leerlingvragenlijst

Handleiding ZIEN!-leerlingvragenlijst Handleiding ZIEN!-leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs Versie 3.1 - Oktober 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys Inhoud Inleiding 3 A - Het gebruik

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PC-gebruik

Gebruikershandleiding PC-gebruik Gebruikershandleiding PC-gebruik Versie 2.0.2.18 / 1 Februari 2011 Mextal 2011 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Inloggen... 3 1.1 Installeren Plug-in... 4 1.2 Uitvoeren installatie controle... 5 1.2.1

Nadere informatie

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n!

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! AppWriter NL Handleiding versie 3.4 I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! Colofon Handleiding AppWriter NL Aantal pagina s: 13 Versie: versie 3.4 Voor meer informatie over deze handleiding,

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf

Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf OpJeFoon om uw klanten te bereiken: altijd en overal. Bent u klaar voor het Mobiele Web? Technologie ontwikkelt

Nadere informatie

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals e-mail marketing voor webwinkeliers Voor praktische professionals Alle grote webwinkels doen aan e-mail marketing. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Ze weten namelijk dat e-mail marketing meer oplevert

Nadere informatie

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten)

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) 2 Inhoud Inleiding... 4 Hoe maak ik een goede studieplanning?... 5 De inpaklijst... 8 Gebruik huiswerkschema... 10 Huiswerkschema... 11 Gebruik WRTS... 12 Hoe en wat

Nadere informatie

NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie

NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Factsheet Vragen en antwoorden Versie: april 2014 NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie NL-ALERT ALGEMEEN Wat is NL-Alert? NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon.

Nadere informatie

Handleiding Vodafone Voicemail

Handleiding Vodafone Voicemail Handleiding Vodafone Voicemail Inhoudsopgave Uw voicemail in gebruik nemen 3 Gebruik van Vodafone Voicemail 4 Ontvangen en beluisteren van berichten 4 Wat kost Vodafone Voicemail? 5 Voicemail in het buitenland

Nadere informatie