Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud."

Transcriptie

1 Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Macgebruikersgroep, Marke Kortrijk. 8 november 2012 Sessie icloud - Roland Vansteelandt Tekst samengeraapt op de webstekken van Apple. Hier en daar wat aangepast voor Appeltje-i. Versie icloud icloud support op Hier kun je ook nagaan of alle diensten online zijn of niet. Vooraf - opslaan en synchroniseren met doelstelling: synchroniseren. icloud is de dienst van Apple die je muziek, foto's, (bepaalde) documenten, contacten, agenda's, mail, en nog meer opslaat op de servers van Apple (in de cloud) en deze draadloos met je ios apparaten (iphone een ipad) en andere computers synchroniseert. Het is een gesloten Apple-systeem. De documenten in icloud zijn niet met de Finder te benaderen, er is geen mappenstructuur. De App regelt de opslag en geeft via de App en slechts via die App, toegang tot de opgeslagen documenten. De App is eigenaar van de documenten. Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud.com Het is een persoonlijk systeem. Het werkt onder eenzelfde account en er is geen delen mogelijk of uitwijken naar een ander account. Met het delen van documenten wordt dan bedoeld dat je ze deelt op die toestellen met hetzelfde icloud-account. (Het is niet zo verstandig je account te laten gebruiken door een ander.) Dropbox, Google Drive of Sky Drive (Microsoft)? Andere clouddiensten zoals Dropbox, Google Drive of Sky Drive (Microsoft) werken wel met een mappenstructuur, toegankelijk via de Finder. De opgeslagen documenten zijn te open met een geschikte app/prog naar keuze. Een doc-bestand is in Dropbox bvb op een Mac evengoed te bewerken met Word als LibreOffice als Teksteditor. Op ios apparaten is het bewerken moeilijker dan het bekijken: je hebt er aangepaste apps voor nodig. Deze clouddiensten zijn geschikt om je documenten van gelijk welk programma op je Mac op te slaan en beschikbaar te hebben op op je andere toestellen. Bestanden delen met anderen is hier wel voorzien. Aanbevolen systeemvereisten. Als je voldoet aan de volgende systeemvereisten, kun je gebruikmaken van de nieuwste icloud-functies en genieten van de beste algemene ervaring. Mac OS X Mountain Lion of hoger itunes of hoger (voor itunes in de Cloud en itunes Match) iphoto 11 versie 9.4 of hoger of Aperture 3.4 of hoger (voor Fotostream) Safari 6.0 of hoger, Firefox 13 of hoger, Chrome 19 of hoger (voor icloud.com en Bladwijzers) iwork '09: Pages 4.2 of hoger, Numbers 2.2 of hoger en Keynote 5.2 of hoger (optioneel) ios 6 of hoger. iwork voor ios of hoger: Pages, Numbers en Keynote.

2 Minimale systeemvereisten. Je kunt icloud ook gebruiken met de volgende versies van besturingssystemen: Mac OS X Lion v of hoger. ios 5 iwork voor ios of hoger: Pages, Numbers en Keynote (optioneel) Opmerking: hoewel u ios 5 en OS X Lion kunt gebruiken (zoals hierboven wordt aangegeven), kunt u geen gebruik maken van sommige icloud-functies zoals gedeelde Fotostreams, icloud-tabbladen, modus Zoek mijn iphone en waarschuwingen op locatiebasis voor Zoek mijn vrienden Elke Windows-computer met Windows 7 of Windows Vista, met itunes 10.5 en de icloud Control Panel 1.0 geïnstalleerd. Om de icloud-diensten en webprogramma's op deze apparaten te gebruiken, moet je een icloud-account hebben (vereist ios 5 of nieuwer op een iosapparaat, of OS X Lion v of nieuwer op een Mac). icloud-account instellen met Apple-ID en paswoord. Je kunt je icloud-informatie vinden op deze plaatsen: Tik op je ios-apparaat op Instellingen > icloud. Kies op je Mac, Apple menu > Systeeminstellingen en klik vervolgens op icloud. Er is een andere weergave onder OSX Lion dan onder OSX Mountain Lion. Bij Lion zie je: en en notities; Contactgegevens, Agenda's; Bladwijzers; Fotostream; Documenen en gegevens; terug naar mijn mac; Zoek mijn Mac en het beheer van de icloud-opslag. Bij Mountain Lion zie je: Mail; Contacten; Agenda's en herinneringen; Notitie; Safari; Fotosteam; Documenten en gegevens; Terug naar mijn Mac; Zoek mijn mac en het beheer van de icloud-opslag. Bij IOS 6 zie je: ; Contacten; Agenda's; herinneringen; Safari; Notities; Fotosteam; Documenten/gegevens; Zoek mijn ipad en het beheer van de Opslag en reservelopie. Voordat je icloud kunt gebruiken, moet je je aanmelden voor een icloudaccount met je Apple-ID op een apparaat met ios 5, of een Mac met OS X Lion v of nieuwer, en vervolgens de icloud-diensten die je wilt gebruiken op elk ios-apparaat en Mac of Windows-computer aanzetten. Een Apple-ID is een gebruikersnaam die je kunt gebruiken voor alle Applegerelateerde activiteiten. Wanneer je een account aanmaakt voor een Applevoorziening, zoals icloud of de App Store, maak je een Apple-ID aan. Met dezelfde Apple-ID heb je toegang tot andere voorzieningen van Apple. Je hoeft geen nieuwe account voor elke voorziening aan te maken; gebruik gewoon je Apple-ID. Een adres is een aanbevolen Apple-ID, een wachtwoord moet tenminste 8 tekens waaronder 1 hoofdletter en 1 cijfer bevatten. icloud voorziet deze diensten in Mountain Lion. Mail; Contacten; Agenda's en herinneringen; Notitie; Safari; Fotostream; Documenten en gegevens; Terug naar mijn Mac; Zoek mijn Mac, het beheer van de icloud-opslag. Meldingen (notificaties) voor het Berichtencentrum.

3 Mail - ook op icloud.com Met icloud krijgt u een adres via icloud.com en een inbox die altijd up-to-date is. icloud stuurt je nieuwe berichten en wijzigingen aan e- mailmappen naar elk apparaat waarop icloud is geïnstalleerd. Contacten, vroeger Adresboek - ook op icloud.com icloud slaat je contactgegevens op (bijvoorbeeld: telefoonnummers en e- mailadressen) en stuurt deze automatisch naar elk apparaat waarop je icloud hebt geïnstalleerd. Als je bijvoorbeeld met Contacten op je Mac (met OS X Mountain Lion v10.8) of Adresboek (met OS X Lion v of nieuwer) het adres van een contact wijzigt, dan wordt die wijziging geüpload naar icloud en vervolgens gedownload naar je ios-apparaten en andere computers. Problemen met dubbele gegevens na eerste synchronisatie. Zie Agenda' en herinneringen, vroeger ical - ook op icloud.com icloud slaat je agenda-informatie op (bijvoorbeeld aankomende activiteiten of vergaderingen) en stuurt deze automatisch naar je apparaten. Bijvoorbeeld: als je een activiteit toevoegt aan de app Agenda op je iphone, zal die activiteit naar icloud worden geüpload en vervolgens naar je andere ios-apparaten en computers worden gestuurd. Snow Leopard/Lion heeft in ical lokale agenda's die niet meespelen met icloud, plus icloud agenda's. Agenda's kunnen aan- of afgevinkt worden. Lokale agenda's worden samengevoegd tot 1 Agenda op icloud bij upgraden naar Mountain Lion. Problemen met dubbele gegevens na eerste synchronisatie. Zie Herinneringen - ook op icloud.com Een herinnering is een 'taak' met een tijd of datum deadline die je instelt om je eraan te herinneren dat je iets moet doen. Wanneer je Herinneringen aanzet bij het installeren van icloud, zal icloud je herinneringen opslaan en deze automatisch naar je apparaten sturen waarop icloud is geïnstalleerd, zodat je herinneringen kunt aanmaken, bekijken en bewerken - op elk apparaat. Notities - ook op icloud.com Berichten die je kunt opstellen om jezelf ergens aan te herinneren. Als je Notities aanzet bij het installeren van icloud, zal icloud automatisch je notities opslaan en naar de apparaten sturen waarop icloud is geïnstalleerd, zodat je notities kunt aanmaken en bewerken op elk apparaat (wanneer je verbonden bent via Wi-Fi of Ethernet). Safari Bladwijzers worden samengevoegd met icloud. Er is een icloud icoontje bijgekomen in de knoppenbalk. Het toont automatisch alle andere geopende tabbladen op andere apparaten waar Safari aangezet is.

4 Fotostream (iphoto of Aperture vereist) De icloud-dienst die de foto's opslaat die je de afgelopen 30 dagen met je ios-apparaat hebt genomen of hebt geïmporteerd vanaf een camera naar je Mac of Windows-computer, en deze automatisch naar je apparaten stuurt waarop icloud is geïnstalleerd (wanneer verbonden met een Wi-Fi netwerk of Ethernet). Bijvoorbeeld: als je een foto neemt met je iphone (of er een opslaat op je Filmrol), wordt de foto geüpload naar icloud en wordt deze automatisch gedownload naar je ipad, ipod touch en andere Mac of Windows-computers. Als je Fotostream aanzet bij het installeren van icloud, kun je je Fotostream zien in de volgende toepassingen. De app Photo op je ios-apparaten (laat de laatste duizend foto's zien die aan je Fotostream zijn toegevoegd) iphoto of Aperture op een Mac (laat alle foto's zien die aan je Fotostream zijn toegevoegd). Vereist iphoto v9.2 of Aperture v3.2 De map Uploads (die je hebt gekozen toen je Fotostream aanzette), in je map Foto's op een Windows-computer (laat alle foto's zien die aan je Fotostream zijn toegevoegd). De Fotostream weergave op je Apple TV. Documenten en gegevens (in de Cloud (iwork) en andere van Apple en ook derden). - ook op icloud.com De icloud-dienst die documenten die zijn gemaakt met icloud-applicaties (Pages voor ios v1.5, Keynote voor ios v1.5, of Numbers voor ios v1.5) bijgewerkt houdt op icloud.com en op al je ios-apparaten waarop icloud is ingesteld. Bijvoorbeeld: als je een Pages-document op je ipad aanmaakt, zal icloud hetzelfde document opslaan en het naar je iphone sturen waarop Pages is geïnstalleerd. Als u Documenten en data hebt aangezet bij het installeren van icloud, kun je: Documenten bekijken en bewerken die met apps zijn gemaakt die functioneren met Documenten in de Cloud op elk ios-apparaat waarop de app geïnstalleerd is. Sedert OS X Mountain Lion is er nu ook Voorvertoning en Teksteditor die hun documenten kunnen opslaan, naar keuze, in icloud of op je Mac. Bij het openen van het programma kies je voor de juiste locatie voor het opslaan van een document. Aangezien er (nog) geen app is voor ios zijn de documenten van Voorvertoning en Teksteditor nog niet beschikbaar op ios-apparaten. Ze zijn ook niet te benaderen via de webapplicatie icloud.com, wel op een tweede Mac met hetzelfde account en de laatste Voorvertoningg en/of Teksteditor. Programmamakers leveren nu al Apps af via de Appstore die gebruik maken van icloud voor opslag van hun gegevens. Die gegevens zijn dan beschikbaar op je andere ios apparaten (met hetzelfde account). Voorbeeld: GpxReader voor ios. Als er een soortgelijke app komt voor Mac OS dan is er nog meer feest: die bestanden zullen dan te bekijken/bewerken zijn op al je apparaten. Terug naar mijn Mac Terug naar mijn Mac is een icloud-dienst waarmee je via een beveiligde verbinding je bestanden kunt overzetten of op afstand via een

5 internetverbinding een Mac via schermdelen kunt gebruiken. Met Terug naar mijn Mac, kun je het volgende. Bestanden delen: Kijk op afstand in de harde schijf van je Mac, en sleep bestanden en mappen naar je plaatselijke Mac. Scherm delen: Beheer je Mac op afstand alsof je er achter zit. Schermdelen zal een venster openen met het bureaublad van je Mac op afstand. Je kunt je muis en toetsenbord gebruiken om programma's te openen, documenten te bewerken en veel meer. Als jeterug naar mijn Mac hebt aangezet bij het installeren van icloud, kun je je andere Mac-computers zien in de sectie 'Gedeeld' van de 'Finder-zijkolom'. Terug naar mijn Mac vereist dezelfde icloud-account instelling en OS X Lion V of nieuwer, geïnstalleerd op elke computer. De instellingen van je router kunne voor problemen zorgen. Zoek mijn Mac - ook op icloud.com De internettoepassing icloud die je kunt gebruiken om je zoekgeraakte iosapparaat of computer te lokaliseren, een geluid erop af te spelen, te volgen, op afstand te vergrendelen of je verloren geraakte ios-apparaat of Mac computer te wissen. Om Zoek mijn iphone te gebruiken, moet je Zoek mijn iphone installeren op elk ios-apparaat en Mac voordat deze is kwijtgeraakt. Zoek mijn iphone vereist ios 5 of nieuwer (ios 6 vereist voor volgen) of OS X v of nieuwer. Beheer en opslag van je documenten en gegevens - ook op icloud.com Je ziet je documenten die gerelateerd zijn aan je apps/progs. Je kunt documenten verwijderen. Je zie je totale opslag en kunt opslagruimte bijkopen. Notificaties (Meldingen voor het Berichtencentrum in de rechterbovenhoek van je scherm) - ook op icloud.com Via icloud.com klik je op je naam (naast log uit). Klik op Notificaties. Zet die diensten aan waarvan je voor het Berichtencentrum meldingen wil zien. In de systeemvoorkeuren (Berichtgeving) bepaal je de vorm van de Meldingen. icloud voorziet deze bijkomende diensten in ios6. Backups - icloud reservekopieën voor ios-apparaat De icloud-dienst die dagelijks via het internet reservekopieën maakt van je belangrijke ios-apparaat informatie. Als je je apparaat kwijt raakt of een nieuwe koopt, is het hiermee eenvoudig om dezelfde informatie die je op je voorgaande apparaat had, te herstellen. Als je icloud reservekopieën op al je ios-apparaten hebt aangezet (Instellingen > icloud > Opslag en reservekopieën), wordt van de volgende informatie reservekopieën gemaakt wanneer het apparaat is aangezet, schermbeveiligd is en verbonden is met een voedingsbron en Wi-Fi. -Gekochte muziek en tv-shows (alleen VS), -Gekochte apps en boeken, -Foto's en video's in je Filmrol, -Apparaat-instellingen en App data, -Thuisscherm en app-organisatie, -imessage, text (SMS) en MMS-berichten, -Beltonen.

6 Toemaatje Zoek mijn vrienden - afzonderlijke app Zoek mijn vrienden is een gratis app die je kunt gebruiken op je iphone, ipad of ipod touch (met ios 5 of nieuwer) om je vrienden en familie makkelijk te kunnen vinden. Om Zoek mijn vrienden te gebruiken moet je je bij de app aanmelden met het Apple ID dat je gebruikt met icloud en vervolgens je vriendschapsverzoeken versturen om hun locaties te kunnen zien. Om je verzoeken te kunnen accepteren moeten je vrienden ook een ios-apparaat hebben met ios 5 of nieuwer. Voor informatie over het gebruik van Zoek mijn vrienden download je de app in itunes, meld je je aan en tik je vervolgens op Me (Ik) > Account > Zoek mijn vrienden Help itunes in de Cloud De icloud-dienst waarmee je nieuwe en eerder gekochte muziek via Wi-Fi (of 3G als je daarvoor kiest) naar je apparaten kunt downloaden. Vereist itunes v10.5 op je Mac of Windows-computer. Bijvoorbeeld: wanneer je op je Mac een nummer koopt in de itunes Store, kan het nummer automatisch naar je iphone, ipad, ipod touch en andere Mac of Windows-computers worden gedownload. Je moet alleen maar automatische muziek downloads aan te zetten in de voorkeuren van de itunes Store. Apps en Boeken Apps en boeken die je hebt gekocht, zullen automatisch op je ios-apparaten verschijnen. Je kunt ook apps of boeken downloaden die je eerder hebt gekocht. icloud slaat ook je itunes Store aankoopgeschiedenis op, zodat je toegang hebt tot al je eerder gekochte muziek, tv-afleveringen, apps en boeken -het maakt niet uit op welk apparaat u deze hebt gekocht- op alle apparaten waarop icloud is ingesteld. Het enige dat je hoeft te doen is te kiezen wanneer je je eerdere aankopen naar je apparaten wilt downloaden. Als je geabonneerd bent op itunes Match, kun je ook icloud gebruiken om de muziek die je niet op itunes hebt gekocht op te slaan en te downloaden. Voor meer informatie, open je itunes en kies je itunes Help uit het Help menu, of gaa je naar de icloud website. Nota: De beschikbaarheid van itunes in de Cloud verschilt per land. TVafleveringen alleen in de VS. Automatische downloads van itunes Store aankopen en itunes Match vereisen niet dat icloud aan staat, noch dat u inlogt op itunes met hetzelfde Apple ID dat voor je icloud-account wordt gebruikt. Roland Vansteelandt

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

WD My Cloud EX2 Persoonlijke cloudopslag Gebruikershandleiding

WD My Cloud EX2 Persoonlijke cloudopslag Gebruikershandleiding WD My Cloud EX2 Persoonlijke cloudopslag Gebruikershandleiding WD-service en -ondersteuning Mocht u tegen een probleem aanlopen, geeft u ons dan eerst de kans om dit te verhelpen voordat u dit product

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4 2.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Aan de slag... 7

INHOUDSOPGAVE. Aan de slag... 7 Handleiding INHOUDSOPGAVE Aan de slag... 7 Anatomie van jouw Kobo Arc 10HD... 8 Jouw Kobo Arc 10HD opladen... 9 Jouw Kobo Arc 10HD in slaap sussen en wakker maken... 10 Het touchscreen gebruiken... 11

Nadere informatie

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 Inhoudsopgave Achtergrond informatie over de navigatie binnen PerfectView... 4 A... 6 Aanhef & Adressering... 6 Activiteiten... 6 Toelichting verkoopactiviteiten...

Nadere informatie

bla bla Open-Xchange Server Gebruikershandleiding

bla bla Open-Xchange Server Gebruikershandleiding bla bla Open-Xchange Server Gebruikershandleiding Open-Xchange Server Open-Xchange Server: Gebruikershandleiding publicatie datum woensdag, 29. augustus 2012 v.6.20.7 Copyright 2006-2012 OPEN-XCHANGE Inc.,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Introductie Maestro

Hoofdstuk 1 Introductie Maestro Maestro Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Introductie Maestro 2 1.1 Versies 3 1.2 Kosten 3 1.3 Hoe neemt de school Maestro in gebruik 4 1.4 Is Maestro veilig? 4 1.5 Oriëntatie en support 4 Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia Lumia 625 RM-941

Gebruikershandleiding Nokia Lumia 625 RM-941 Gebruikershandleiding Nokia Lumia 625 RM-941 Uitgave 2.0 NL Psst... Deze handleiding is niet het enige... Uw telefoon bevat een gebruikershandleiding die u altijd bij u hebt en indien nodig beschikbaar

Nadere informatie

WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! PRESENTATIE WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT!

WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! PRESENTATIE WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! Sterke wachtwoorden zijn vooral lange wachtwoorden. Te lang om te raden of te kraken door mensen en computers.

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE &

ALGEMENE INFORMATIE & IMPACTXRM CRM ALGEMENE INFORMATIE & INSTALLATIE IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50)960070 info@impactxrm.com Herzien 29.07.2015 Inhoud Inhoud... 1 IMPACTXRM CRM Algemene Informatie...

Nadere informatie

BlackBerry Z10 Smartphone. Gebruikershandleiding

BlackBerry Z10 Smartphone. Gebruikershandleiding BlackBerry Z10 Smartphone Gebruikershandleiding Gepubliceerd: 2014-05-07 SWD-20140507101035147 Inhoud Instellen en basisbeginselen...6 Nieuw in deze versie... 6 Uw toestel in één oogopslag... 7 Wat is

Nadere informatie

Gefeliciteerd! U en uw MacBook Pro zijn echt voor elkaar gemaakt.

Gefeliciteerd! U en uw MacBook Pro zijn echt voor elkaar gemaakt. Gefeliciteerd! U en uw MacBook Pro zijn echt voor elkaar gemaakt. Maak kennis met de MacBook Pro www.apple.com/nl/macbookpro Ingebouwde FaceTime HD-camera Videobellen met gebruikers van de nieuwste ipad,

Nadere informatie

ipod nano Overzichtshandleiding

ipod nano Overzichtshandleiding ipod nano Overzichtshandleiding 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 4 Basiskenmerken van de ipod nano 5 De ipod nano in één oogopslag 5 De regelaars van de ipod nano gebruiken 9 De regelaars van de ipod nano uitschakelen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor Nokia Mail for Exchange 3.0

Gebruikershandleiding voor Nokia Mail for Exchange 3.0 Gebruikershandleiding voor Nokia Mail for Exchange 3.0 2009 Nokia. Alle rechten voorbehouden. Nokia en Nokia Connecting People zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Nokia Corporation. Andere

Nadere informatie

Bitdefender Total Security 2015 Handleiding

Bitdefender Total Security 2015 Handleiding HANDLEIDING Bitdefender Total Security 2015 Handleiding Publication date 10/17/2014 Copyright 2014 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden gereproduceerd

Nadere informatie

Workanizr CRM Functionaliteiten

Workanizr CRM Functionaliteiten Workanizr CRM Functionaliteiten Relatiebeheer... 2 Beheren van bedrijfs- en relatiegegevens... 2 CRM op maat... 2 Categorisering... 2 Zoeken en filteren... 2 Zoekfunctie... 2 Filters... 3 Contacten en

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PC-gebruik

Gebruikershandleiding PC-gebruik Gebruikershandleiding PC-gebruik Versie 2.0.2.18 / 1 Februari 2011 Mextal 2011 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Inloggen... 3 1.1 Installeren Plug-in... 4 1.2 Uitvoeren installatie controle... 5 1.2.1

Nadere informatie

Gebruikershandleiding WebEx Meeting Center. voor hosts, presentatoren en deelnemers

Gebruikershandleiding WebEx Meeting Center. voor hosts, presentatoren en deelnemers Gebruikershandleiding WebEx Meeting Center voor hosts, presentatoren en deelnemers Copyright 1997 2012 Cisco and/or its affiliates. Alle rechten voorbehouden. WEBEX, CISCO, Cisco WebEx, het CISCO-logo

Nadere informatie

Over je ereader...5. Wi-Fi gebruiken...14

Over je ereader...5. Wi-Fi gebruiken...14 Handleiding Kobo Aura-gebruikersgids Inhoudsopgave Over je ereader...5 Anatomie van je Kobo ereader...5 Je Kobo ereader opladen...7 Je Kobo ereader opladen met een muuradapter...8 Je Kobo ereader aan-

Nadere informatie

Vodafone Mobile Broadband

Vodafone Mobile Broadband Gebruikershandleiding: Vodafone Mobile Broadband Gebruikershandleiding: Vodafone Mobile Broadband Inhoudsopgave Introductie 3 Systeemvereisten 3 Software downloaden en installeren 4 Standaard gebruik 7

Nadere informatie

AirPlay Sound System. Gebruikershandleiding

AirPlay Sound System. Gebruikershandleiding AirPlay Sound System Gebruikershandleiding Inhoud: Inhoud: 1 Hartelijk dank voor uw aankoop. 1 Inleiding 2 S200 functies 2 Inhoud van de doos 2 Compatibiliteit met AirPlay 2 USB-compatibiliteit 2 De S200

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding // Mamut Business Software Installatiehandleiding Introductie Deze handleiding is bedoeld om de installatie en eerste opstart van Mamut Business Software te vereenvoudigen. De structuur van de handleiding

Nadere informatie

Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding

Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding Documentgegevens Auteur : Bastiaan Kooij, Marloes de Vetten, Henk Heurter, Bjorn Berfelo Heutink ICT Versie: mei 15 Disclaimer Op de inhoud van deze

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op ipad.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op ipad. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Junos Pulse installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Junos Pulse Pagina 5 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina 7

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding

Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding HANDLEIDING Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding Publication date 10/17/2014 Copyright 2014 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden

Nadere informatie

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2 E-mail outlook.com INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Een e-mailadres aanmaken... 5 3. een e-mail lezen... 8 4. een e-mail verzenden... 9 5. een e-mail beantwoorden... 10 6. Een bijlage... 11 6.1 een bijlage

Nadere informatie

Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2)

Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2) Internet Control Station Kijk op www.klikaanklikuit.nl /page/ mijn-ics-1000/ voor de meest recente gebruiksaanwijzing en updates. Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2) ICS-1000 Het grootste gemak

Nadere informatie

Tijd over door zakelijke apps

Tijd over door zakelijke apps Tijd over door zakelijke apps Als zzp er doe je hard je best je zaak draaiende te houden. Je bent niet alleen bezig met het werk dat jij leuk vindt, maar je doet ook de planning, marketing en boekhouding.

Nadere informatie