HOUTFREESMACHINES P164-5 Kopieerfreesmachines 1991 blz.1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOUTFREESMACHINES P164-5 Kopieerfreesmachines 1991 blz.1"

Transcriptie

1 blz.1 Holzfrasmachinen Kopierfrasmachinen Wood moulding machines Copying shapers Toupies Copieuses / fraiseuses BEKNOPTE SAMENVATTING Aan het werken met kopieerfreesmachines zijn veel gevaren verbonden. Ongevallen met deze machines gebeuren onder andere door - het niet of onjuist gebruiken van beschuttings- en hulpmiddelen; - een foutieve werkmethode en/of instructie. Krachtens de Arbeidsomstandighedenwet/Veiligheidswet 1934 moeten werkzaamheden aan en met kopieerfreesmachines zodanig worden uitgevoerd, dat deze geen gevaar kunnen opleveren. Dit blad geeft aanwijzingen die grotendeels zijn gebaseerd op wettelijke bepalingen. SUMMARY Many hazards are involved in working with copying shapers. The causes of accidents which can occur these machines include: - failure to use, or incorrect use of aids and protective equipment; - incorrect working practice and/of instruction. Under the Working Environment Act/Safety Act 1934 working with copying shapers must be carried out in such a way that no hazards will arise. This sheet provides safety recommendations which are largely based on statutory regulations.

2 blz.2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 2 Toepassingsgebied 3 Begripsomschrijvingen 3.1 Kopieerfreesmachine 3.2 Opspaninrichting 3.3 Centreerinrichting 3.4 Snijgereedschap 4 Gevaren 4.1 In aanraking komen met roterend snijgereedschap 4.2 Stukspringen of losraken van roterend snijgereedschap 4.3 Bekneld raken 4.4 Elektrische installatie 4.5 Geluidsniveau 4.6 Schadelijke stoffen en dampen 4.7 Werkmethode en instructie 5 Constructie 5.1 Algemeen 5.2 Elektrische installaties 5.3 Remsystemen 5.4 Carrousel-kopieerfreesmachine, kopieerfreesmachine voor stoelzittingen en kopieerdraaibank met roterend snijgereedschap spillige kopieerfreesmachine en gecombineerde kopieerfreesmachine 5.6 Kopieerbovenfreesmachines 6. Veilig gebruik 6.1 Algemeen 6.2 Voorlichting en onderricht 6.3 Kleminrichting 6.4 Kleding en werkhouding 6.5 Verwijderen van houtresten 6.6 Onderhoud en reparatie 6.7 Gereedschap en toerental 6.8 Instellen 6.9 Opstelling 7. Geluid 7.1 Algemeen 7.2 Lawaaibestrijding 7.3 Gehoorbescherming 8 Wettelijke bepalingen

3 blz.3 1 INLEIDING Kopieerfreesmachines -in verschillende uitvoeringen- worden toegepast in onder andere de meubelindustrie, de timmerfabrieken en de klompenindustrie. Aan het werken met kopieerfreesmachines zijn veel gevarenverbonden. In dit blad worden aanwijzingen gegeven die beogen deze gevaren te voorkomen. De met een * gemerkte aanwijzingen zijn geheel of gedeeltelijk gebaseerd op: - de Arbeidsomstandighedenwet; - de Veiligheidswet 1934; - het Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938; - het Electrotechnisch Veiligheidsbesluit 1938; - het Veiligheidsbesluit gevaarlijke werktuigen; - het Arbeidsbesluit jeugdigen, en hebben mede betrekking op de naleving van die artikelen (zie het publikatieblad van de Arbeidsinspectie, P 168 "Werken met houtbewerkingsmachines; Wettelijke bepalingen"). Met het in acht nemen van die aanwijzingen voldoet men naar het oordeel van de Arbeidsinspectie op doeltreffende wijze aan bedoelde wettelijke voorschriften. De overige aanwijzingen zijn voor het met kopieerfreesmachines echter van even groot belang. Het is vanzelfsprekend dat de Arbeidsinspectie bij het hanteren van de in algemene termen vervatte wettelijke bepalingen -behoudens wanneer zich bijzondere omstandigheden voordoen- zich zal richten naar de inhoud van dit blad. Hierbij word aangetekend dat, mocht op andere wijze een even hoog niveau van veiligheid worden bereikt, evenzeer is voldaan aan de wettelijke bepalingen. In dit verband wordt ook gewezen op toekomstige EG-richtlijnen en Europese normen. De komst van geharmoniseerde Europese normen kan aanleiding zijn wijzigingen in dit blad door te voeren. Mocht in bepaalde gevallen blijken dat de aanwijzingen niet kunnen worden opgevolgd, dan verdient het aanbeveling overleg te plegen met het districtshoofd van de Arbeidsinspectie.

4 blz.4 TOEPASSINGSGEBIED De aanwijzingen in dit blad zijn van toepassing op alle kopieerfreesmachines en eveneens van toepassing op de hierna te noemen machines als onderdeel van gecombineerde houtbewerkingsmachines. Voor bovenfreesmachines en stationair opgestelde handbovenfreesmachines wordt verwezen naar publikatieblad P "Bovenfreesmachines". BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 3.1 Kopieerfreesmachine Een kopieerfreesmachine is een machine voor het in één of meerdere arbeidsgangen vervaardigen van één of meerdere werkstukken door middel van het kopiëren of aftasten van modellen, sjablonen, mallen, tekeningen of computerprogramma's. Onder deze begripsomschrijving worden onder andere de volgende machines verstaan: - carrouselfreesmachine; - trappenfreesmachine; - 2-spillige kopieerfreesmachine; - gecombineerde kopieerfreesmachine; - kopieerdraaibank; - kopieerbovenfreesmachine. 3.2 Opspaninrichting Een opspaninrichting is een toestel vervaardigd voor het opspannen (klemmen) van een werkstuk. 3.3 Centreerinrichting Een centreerinrichting is een toestel vervaardigd voor het opspannen (klemmen) van een werkstuk tussen twee centers, waarbij één center wordt aangedreven. 3.4 Snijgereedschap Onder snijgereedschap wordt verstaan: gereedschap, voorzien van één of meer snijkanten en vervaardigd voor het gebruik op kopieerfreesmachines.

5 blz.5 4 GEVAREN 4.1 In aanraking komen met roterend snijgereedschap In aanraking komen met roterend snijgereedschap of bewegende delen kan plaatsvinden door: - het niet of onjuist gebruiken van de benodigde afscherming; - het plegen van onderhoud bij roterend snijgereedschap; - het verstellen bij het draaiend snijgereedschap en/of aanvoermechanisme; - het onvoldoende ingespannen zijn van het werkstuk. 4.2 Stukspringen of losraken van roterend snijgereedschap Roterend snijgereedschap kan stukspringen of losraken door: - verkeerd geslepen gereedschap; - een verkeerde gereedschapskeuze of ondeugdelijk snijgereedschap; - een foutieve instelling van het toerental; - onbalans; - het niet voldoende of op onjuiste manier opspannen van het snijgereedschap of werkstuk. 4.3 Bekneld raken Bij het bedienen van genoemde machines bestaat het gevaar dat de bedieningspersoon bekneld kan raken tussen de opspaninrichting, alsmede tussen andere bewegende onderdelen van de machine. 4.4 Elektrische installatie Door een ondeugdelijke aanleg van de elektrische installatie kunnen metalen gestellen onder gevaarlijke elektrische spanning komen te staan. Door een onjuiste beveiliging van de installatie en een foutieve keuze van het elektrisch materieel kan eventueel brand ontstaan. 4.5 Geluidsniveau hoog geluidsniveau kan in de omgeving van een kopieerfreesmachine het gehoor van de bediener en andere personen beschadigen.

6 blz Schadelijke stoffen en dampen Houtstof Door het vrijkomen van schadelijk houtstof kan gevaar voor de gezondheid ontstaan (zie het publikatieblad van de Arbeidsinspectie, P 145 "Nationale MAC-lijst") Kunststof Bij het verspanen van kunststof kunnen stoffen en/of dampen vrijkomen, die schadelijk zijn voor de gezondheid (zie P 145 "Nationale MAClijst"). 4.7 Werkmethode en instructie Door een foutieve werkmethode en/of instructie kunnen gevaren ontstaan. 5 CONSTRUCTIE 5.1 Algemeen 5.1.1* Een kopieerfreesmachine moet deugdelijk zijn geconstrueerd. Bewegende delen zoals snijgereedschappen, aseinden en onderdelen van de aandrijving, moeten -voor zover deze gevaar opleveren- zijn beschut * Het snijgereedschap van een bovenkopieerfreesmachine moet doelmatig zijn beschut, zodat onopzettelijk aanraken met het snijgereedschap zoveel mogelijk wordt voorkomen * Kopieerfreesmachines moeten van een doelmatige stofafzuiging zijn voorzien of zodanig zijn vervaardigd, dat aansluiting op een stofafzuiginstallatie mogelijk is. Opmerking Hoewel dit wettelijk verplicht is, is gezien de praktijksituatie bij uitgifte van dit blad voor bepaalde typemachines dit moeilijk te realiseren.

7 blz * De snijgereedschappen moeten op een deugdelijke en veilige wijze op de onderscheidenlijke freesspillen of in de beitelblokken worden gemonteerd. Het is niet toegestaan dat snijgereedschappen of beitels door middel van een schroefbout op de freesspillen worden gemonteerd * Op een kopieermachine moet op een goed zichtbare plaats duidelijk en onuitwisbaar zijn vermeld: - de naam van de fabrikant en/of leverancier; - het serienummer of het jaar van de fabrikage; - het (de) toerental(len) van de spillen in omwentelingen per minuut; - draairichting van de spillen; - de benodigde netspanning; - het vermogen * Bij een kopieermachine moeten worden meegeleverd: - gebruiks- en onderhoudsaanwijzingen in de Nederlandse taal, - gereedschap voor het verwisselen van het snijgereedschap * Indien een kopieermachine is uitgerust met een tweehandenbediening moet deze voldoen aan het gestelde in publikatieblad van de Arbeidsinspectie, P 141 "Tweehandenbediening" * Ten behoeve van het opspannen van werkstukken dient een pneumatische, of hydraulische klem- of opspaninrichting te worden toegepast. Deze moet zijn voorzien van een slangbreukbeveiliging. Deze slangbreukbeveiliging moet direct op de spancilinder zijn gemonteerd. De klem- of opspaninrichting moet zodanig kunnen worden afgesteld dat de vrije ruimte tussen het werkstuk en het voetje van de cilinder nooit groter is dan 5 mm * Een kopieermachine moet zodanig zijn geconstrueerd dat het geluidsniveau op de arbeidsplaats niet hoger is dan 80(85) db(a), of zo laag als volgens de algemeen aanvaarde stand van de lawaaibestrijdingstechniek mogelijk is.

8 blz Elektrische installaties 5.2.1* De elektrische installatie dient te voldoen aan de "Veiligheidsvoorschriften voor laagspanningsinstallaties" NEN * Kopieermachines staan veelal opgesteld in ruimten waar rekening moet worden gehouden met stofontwikkeling en brandgevaar. De elektrische installatie van een kopieerfreesmachine dient een beschermingsgraad van ten minste IP5x te bezitten, waardoor het binnendringen van schadelijke hoeveelheden stof in de motoren, schakelaars en schakelkasten wordt voorkomen * De inrichting voor het in- en uitschakelen van de motor moet zodanig zijn ontworpen, uitgevoerd en geplaatst dat deze op zo'n ergonomische en veilige wijze kan worden bediend. In dit verband is het onder meer van belang dat: - de machine of het aanvoerapparaat niet door onopzettelijke aanraking van de aanzetschakelaar in werking kan komen; - de hoofdschakelaar van de machine bij het wegvallen van de voedingsspanning automatisch uitschakelt (nul-spanningsbeveiliging); - bij het terugkeren van de voedingsspanning de machine uitsluitend weer kan gaan draaien nadat met de hand is ingeschakeld * Indien een kopieerfreesmachine is voorzien van een inrichting voor het instellen van verschillende toerentallen, moet aan het volgende zijn voldaan: - op de machine moet bij de bedieningszijde duidelijk zichtbaar, leesbaar en onuitwisbaar zijn aangegeven door welke bedieningshandelingen welke toerentallen worden verkregen; - indien een inrichting voor traploze snelheidsregeling aanwezig is, moet deze inrichting in elke stand kunnen worden geblokkeerd; - het bedieningsorgaan voor in- en uitschakelen van de machine moet, indien dit gecombineerd is met de keuzeschakelaar voor laag en hoog toerental, zijn voorzien van een inrichting waardoor voor het inschakelen van het hoge toerental een bewuste extra handeling nodig is.

9 blz * Voor elektrische verbinden tussen vast opgestelde componenten moet een leidingtype voor vaste montage worden toegepast, zoals een vinylmantelkabel met een aderisolatie van vinyl (VMvK) of rubbermantelkabel (RMvK). Buigzame rubbermantelleidingen zijn niet toegestaan. Leidingen moeten zodanig zijn gemonteerd dat er geen gevaar voor beschadiging bestaat. Voor de aansluiting van verplaatsbare componenten moet een neopreenmantelleiding van zware constructie (HO7RN-F) worden toegepast. De aansluitplaatsen van de koperkernen van deze leidingen moeten deugdelijk van trek zijn ontlast. De trekontlasting moet van stevig isolatiemateriaal zijn vervaardigd en stevig op het machineframe of onderdeel zijn gemonteerd * De metalen gestellen van elektrisch materiaal moeten zijn geaard. Hiertoe moeten deze deugdelijk zijn verbonden met de beschermingsleiding, die is opgenomen in de aansluitleiding. De ader die hiervoor wordt gebruikt, moet geelgroen gekleurd zijn. Bevestigingsschroeven mogen niet tevens als aardschroeven worden gebruikt * Leidingen mogen niet over scherpe randen worden geleid. 5.3 Remsystemen Het verdient aanbeveling om bij kopieerfreesmachines een remsysteem toe te passen, waarbij de machine binnen een bepaalde tijd na uitschakeling automatisch stopt (bijvoorbeeld door remmotoren). Hierbij dient bijzondere aandacht te worden besteed aan de constructie van de machine. 5.4 Carrouselfreesmachine, kopieerfreesmachine voor stoelzittingen en kopieerdraaibank met roterend snijgereedschap 5.4.1* De plaats waar de bedienende persoon zich bevindt om de werkstukken te verwisselen en/of de machine te bedienen, dient zodanig te zijn uitgevoerd dat het zicht op het werkstuk niet wordt gehinderd en het knelgevaar zoveel mogelijk wordt voorkomen * Op de bedieningsplaats dient een noodstopschakelaar op een ergonomisch gekozen plaats te zijn aangebracht. De noodstopschakelaar moet in een veiligheidscircuit zijn opgenomen.

10 blz spillige kopieerfreesmachine en gecombineerde kopieerfreesmachine 5.5.1* De klemcilinders moeten zodanig zijn afgesteld dat nimmer knelgevaar kan ontstaan tussen het voetje onder de zuigerstang en het werkstuk (zie 5.1.8) * De machine dient zodanig te zijn uitgevoerd dat de slede in de uitgangspositie zo ver mogelijk van het draaiend snijgereedschap verwijderd is * Tussen de tegenover elkaar gelegen spillen moet een blokkering zijn aangebracht, die voorkomt dat de op de spillen gemonteerde snijgereedschappen elkaar raken, ongeacht de vorm en diameter van het gebruikte snijgereedschap * Op de bedieningsplaats dient een noodstopschakelaar op een ergonomisch gekozen plaats te zijn aangebracht. De noodstopschakelaar moet in een veiligheidscircuit zijn opgenomen * De in- en afvoerzijde van de kopieerfreesmachine dient doelmatig te zijn beschut. Hierbij dient de beschuttingskap het zicht op het werkstuk tijdens het in- of afvoeren niet hinderlijk te beïnvloeden en tevens het knelgevaar zoveel mogelijk te voorkomen. 5.6 Kopieerbovenfreesmachines 5.6.1* Het snijgereedschap van een kopieerbovenfreesmachine moet doelmatig zijn beschut, zodat onopzettelijke aanraking van het snijgereedschapzoveel mogelijk wordt voorkomen * Het beschuttingstoestel moet gemakkelijk, zonder gebruik van gereedschap kunnen worden ingesteld en mag de beweging van het werkstuk niet bemoeilijken * De beschuttingskap of de afscherming moet zodanig zijn uitgevoerd dat aansluiting op een stofafzuiging mogelijk is.

11 blz * De beschuttingskap of de afscherming dient te voldoen aan de eis van deugdelijke constructie. Het verdient aanbeveling voor de constructie de volgende materialen te gebruiken: transparante slagvaste kunststof, staalplaat al dan niet geperforeerd, of een ander, kwalitatief gelijkwaardig materiaal. 6 VEILIG GEBRUIK 6.1* Algemeen 6.1.1* Jeugdigen Een jeugdige (beneden 18 jaar) mag geen arbeid verrichten aan of in de nabijheid van een kopieerfreesmachine. Van deze algemene regel mag alleen bij een beroepsopleiding binnen het kader van een wettelijke regeling worden afgeweken, mits in voldoende mate wordt gezorgd voor deskundig toezicht * Stof- en dampafzuiging Een kopieerfreesmachine moet zijn aangesloten op een deugdelijke afzuiginstallatie. Tijdens het in werking zijn van de kopieerfreesmachine moet de afzuiginstallatie steeds zijn ingeschakeld. Bij toepassing van een afzuiginstallatie in een bedrijfsruimte die berust op recirculatie, worden deze stoffen en/of dampen voor een groot deel weer in de werkruimte teruggevoerd. Bij het gebruik van een dergelijke afzuiginstallatie kunnen verdergaande maatregelen van belang zijn. Tijdens het bewerken van bepaalde soorten hout kan het gebruik van ademhalingsbeschermingsmiddelen toch nog noodzakelijk zijn. (zie ook punt 5.1.3) 6.1.3* Verlichting Een kopieerfreesmachine moet voldoende en doelmatig zijn verlicht. Bij toepassing van TL-verlichting moet rekening worden gehouden met het zogenaamde stroboscopisch effect. Hierdoor kan draaiend snijgereedschap schijnbaar stilstaan. Een oplossing om dit effect tegen te gaan, is het gebruik van dubbele armaturen waarbij een faseverschuiving van de beide TL-buizen is bewerkstelligd * Gebruiks- en onderhouds-aanwijzingen Bij een kopieerfreesmachine moeten in de Nederlandse taal gestelde gebruiks- en onderhoudsaanwijzingen aanwezig zijn. Voor werknemers die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen, moeten de aanwijzingenzodanig zijn dat ook die werknemers deze kunnen begrijpen.

12 blz * Voorlichting en onderricht Personen die een kopieerfreesmachine bedienen, moeten voldoende voorlichting en onderricht ten aanzien van veiligheids-, gezondheids- en welzijnsaspecten met betrekking tot het bedienen van deze machine, hebben genoten. Dit heeft onder meer betrekking op: - het gebruik van de beveiliging en en hulpstukken; - de werking van de machine (gebruiksaanwijzing); - het te verwerken materiaal (warrig hout en dergelijke, kunststof fen); - de aard en omvang van de gevaren bij gebruik (zie ook hoofdstuk 4), de risico's die daarmee gepaard gaan en de maatregelen die zijn of worden genomen om deze gevaren zoveel mogelijk te beperken; - persoonlijke beschermingsmiddelen (soort beschermingsmiddelen en gebruiksaspecten). Deze voorlichting en onderricht moeten zo vaak worden herhaald als nodig is. Tevens moet erop worden toegezien dat de geldende veiligheidsvoorschriften worden nageleefd. 6.3 Kleminrichting De kleminrichting dient zodanig te zijn ingesteld, dat voldoende klemming van het werkstuk is gewaarborgd en de afstand tussen drukvoet en het te bewerken materiaal niet meer bedraagt dan 5 mm. 6.4 Kleding en werkhouding Om te voorkomen dat men in aanraking komt met roterend snijgereedschap is het van belang dat: - de kleding zoveel mogelijk om het lichaam sluit (ondermeer geen wijde mouwen en geen loshangende stropdas); - het dragen van ringen wordt vermeden; - bij lang haar een haarnet wordt gedragen of het haar wordt opgestoken. 6.5 Verwijderen van houtresten Houtresten of dergelijke die zich in de onmiddellijke omgeving van draaiend snijgereedschap bevinden, mogen niet met de hand worden verwijderd. Wanneer houtresten klem zitten tussen vaste en/of bewegende delen, moet de kopieerfreesmachine worden gestopt alvorens deze houtresten te verwijderen.

13 blz * Onderhoud en reparatie Degene die een kopieerfreesmachine onderhoudt en repareert moet de nodige vakbekwaamheid bezitten. Het verrichten van reparatie- en onderhoudswerkzaamheden bij een in werking zijnde machine is verboden. Bij storing in of wijziging van de elektrische installatie dient bij voorkeur een erkend installateurte worden ingeschakeld. 6.7* Gereedschap en toerental Een eerste vereiste voor het veilig werken met een kopieerfreesmachine is de juiste keuze van het snijgereedschap. Dat snijgereedschap moet scherp zijn en op de juiste wijze zijn geslepen. Ook het bijbehorende toerental van de freesspil is van belang. 6.8* Instellen Tijdens het in werking zijn van de machine mogen geen instelwerkzaamheden worden verricht, behoudens in geringe mate corrigeren van de instelling, op voorwaarde dat de draaiende delen doeltreffend zijn beschut. Alvorens men de machine aanzet, moet men zich ervan overtuigen dat het snijdend gereedschap niet in aanraking kan komen met de tafel, de kleminrichting of de aanslagen. 6.9* Opstelling De kopieerfreesmachine moet veilig en doelmatig zijn opgesteld. Zonodig kan een hekwerk van ten minste 0,90 m uitkomst bieden. Door bij plaatsing van de machine met de produktielijn rekening te houden, kan tussenopslag van produkten nabij de machine tot een minimum worden beperkt. Een opgeruimde werkplek rondom de machine komt het veilig werken ten goede.

14 blz.14 7 GELUID 7.1* Algemeen Het geluid op de arbeidsplaats moet zoveel mogelijk worden beperkt, bij voorkeur tot beneden de schadegrens van 80 db(a). In ieder geval moet echter worden gestreefd naar een geluidsniveau beneden de actiegrens van 85 db(a). Bij de huidige stand van de techniek is deze waarde voor kopieerfreesmachines alleen haalbaar in een aantal gevallen bij vrijloop van de machine. Bij belast draaien van de machine is het geluidsniveau vrijwel altijd hoger dan 80 db(a). In verreweg de meeste gevallen wordt ook de grens van 85 db(a) overschreden. In veel gevallen kan het geluidsniveau echter worden verlaagd door het treffen van bepaalde maatregelen. Dergelijke maatregelen moeten bij voorkeur gericht zijn op lawaaibestrijding aan de bron. Dit wil zeggen dat de hoeveelheid geproduceerd geluid van de machine moet worden verminderd. Als lawaaibestrijding aan de bron niet mogelijk is of onvoldoende resultaat oplevert, kan in bepaalde gevallen het geluidsniveau worden verlaagd door de geluidsoverdracht van bron naar ontvanger te verminderen. 7.2 Lawaaibestrijding Lawaaibestrijding aan de bron * Bij de aanschaf van een nieuwe kopieerfreesmachine is het aan te bevelen om de keuze voor een bepaald merk of type mede te laten afhangen van de hoeveelheid geluid dat de machine produceert. Dit is de simpelste, meest doeltreffende en in veel gevallen ook de goedkoopste manier van lawaaibestrijding. Het verschil tussen een lawaaiige en relatief geluidarme machine kan meerdere db(a)'s bedragen.

15 blz * Bij een kopieerfreesmachine die reeds in gebruik is genomen, kunnen ter besperking van de geluidssterkte de volgende maatregelen worden getroffen: - Het toepassen van goed gebalanceerd snijgereedschap. - Indien het machineframe niet geheel van gietijzer is gemaakt, nagaan of bepaalde onderdelen van de machine sterk trillen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij deksels en deuren van plaatstaal. Deze onderdelen kunnen worden ontdreund door er een laag ontdreuningspasta of trillingdempende folie op aan te brengen. Ook kan plaatstaal worden vervangen door samengestelde platen, bestaande uit tweestaalplaten met een elastische tussenlaag (sandwich-constructie). - Het zo ver verlagen van het toerental als -gezien de vereiste snijsnelheid en de gewenste oppervlaktekwaliteit- mogelijk is. - Indien mogelijk, beitelblokken toepassen met een ronde, gesloten vorm en een zo klein mogelijk uitsteek van de snijkanten (geluidarm snijgereedschap). - Indien mogelijk, freesgereedschap met scherende in plaats van rechte snijkanten toepassen. - De omgeving van draaiend snijgereedschap, afzuigkappen en afzuigleidingen aerodynamisch gunstig uitvoeren. Daarbij moet er vooral op worden gelet dat zich in de luchtstroom geen scherpe randen en obstakels bevinden en dat er een goede spaangeleiding plaatsvindt * Beperking van geluidsoverdracht van bron naar ontvanger Wanneer na uitvoering van de maatregelen van het geluidsniveau toch nog te hoog is, kan een verdere niveauverlaging worden bereikt door de kopieerfreesmachine geheel of gedeeltelijk te omkasten. Ongunstige akoestische bouwconstructies van de bedrijfsruimte en andere geluidsbronnen kunnen mede aanleiding geven voor een gerichte geluidreducerende aanpak * Beperking van geluidsoverdracht naar elders Trillingen van een kopieerfreesmachine kunnen op de bouwkundige constructie van een bedrijfsruimte worden overgedragen en elders als hinderlijk geluid worden afgestraald. Om dit te voorkomen moet de machine trillingsvrij worden aangesloten op de afzuiginstallatie en verend worden opgesteld, bijvoorbeeld op dempers van rubber (zie ook het publikatieblad van de Arbeidsinspectie, P 30 "Bouw en inrichting van bedrijfsruimten").

16 blz * Gehoorbescherming Indien bij het werken met een kopieerfreesmachine de lawaaibestrijding ontoereikend is om het geluidsniveau op de arbeidsplaats tot beneden 80 db(a) terug te brengen, moet gehoorbescherming beschikbaar wordengesteld. Als het geluidniveau op de arbeidsplaats hoger is dan 90 db(a) is het dragen van gehoorbescherming verplicht (zie het publikatieblad van de Arbeidsinspectie, P "Gehoorbeschermingsmiddelen"). 8 WETTELIJKE BEPALINGEN De wettelijke bepalingen die van toepassing zijn op kopieerfreesmachines, zijn opgenomen in het publikatieblad van de Arbeidsinspectie, P 168 "Werken met houtbewerkingsmachines, Wettelijke bepalingen".

HOUTFREESMACHINES P blz.1

HOUTFREESMACHINES P blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bovenfreesmachines - in verschillende uitvoeringen - worden toegepast in onder andere de meubelindustrie en in timmerfabrieken. Aan het werken met bovenfreesmachines zijn veel gevaren

Nadere informatie

HOUTFREESMACHINES P164-4 PENNEBANKEN/"ALLESKUNNERS" 1990 blz.1

HOUTFREESMACHINES P164-4 PENNEBANKEN/ALLESKUNNERS 1990 blz.1 blz.1 Holzfrasmachinen Zapfenschneidmachinen Wood moulding machines Tenoning machines Toupies Tenonneuses BEKNOPTE SAMENVATTING Aan het werken met pennenbanken/"alleskunners" zijn veel gevaren verbonden.

Nadere informatie

HOUTFREESMACHINES P164-6 Gatenfrees-, gatenboor-, gatensteekmachines 1991 blz.1

HOUTFREESMACHINES P164-6 Gatenfrees-, gatenboor-, gatensteekmachines 1991 blz.1 blz.1 Holzfrasmachinen; Kettenfras-, Lochbohr-, Stemmachinen Wood moulding machines; Chain mortisers-, slot mortisers-, mortise chisel machines Toupies; Mortaiseuses à chaine, mortaiseuses à meche, mortaiseuses

Nadere informatie

HOUTFREESMACHINES P blz.1

HOUTFREESMACHINES P blz.1 blz.1 1. INLEIDING Tafelfreesmachines - in verschillende uitvoeringen - worden toegepast in onder andere de meubelindustrie en in timmerfabrieken. Aan het werken met tafelfreesmachines zijn veel gevaren

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken met

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken

Nadere informatie

LANGZAAM LOPENDE METAALCIRKELZAAGMACHINES 1972

LANGZAAM LOPENDE METAALCIRKELZAAGMACHINES 1972 P26 972 Low-speed metal circular sawing machines do not seem to be dangerous on account of the comparatively small number of revolutions per minute. However, the accident risk appears to be considerable,

Nadere informatie

Nr 4146 Revisie

Nr 4146 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het

Nadere informatie

MEERSPILLIGE BOORMACHINE

MEERSPILLIGE BOORMACHINE 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan

Nadere informatie

Nr 4154 Revisie

Nr 4154 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Veilig werken met apparaten en machines

Veilig werken met apparaten en machines Published on Arbocatalogus voor de vlakglasbranche (http://www.arbocatalogus-vlakglas.nl) Veilig werken met apparaten en machines Oplossing status: Goedgekeurd door Inspectie SZW Een machine is een arbeidsmiddel,

Nadere informatie

Nr 4136 Revisie

Nr 4136 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Nr 4148 Revisie

Nr 4148 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC wandmodel met plug and play stysteem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied.

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. Richtlijn bouwkasten TOEPASSINGSGEBIED: Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. 1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. tijdelijke en bouw- aansluitingen met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. 2

Nadere informatie

Oplossingenkaart: overige houtbewerkingsmachines

Oplossingenkaart: overige houtbewerkingsmachines Algemeen Oplossingenkaart: overige houtbewerkingsmachines In de houtverwerkende industrie wordt gewerkt met een grote variëteit aan houtbewerkingsmachines en diverse uitvoeringen daarvan. De meetkoffer

Nadere informatie

Bijlage Oplossingenkaart onderbladzaag

Bijlage Oplossingenkaart onderbladzaag Bijlage Oplossingenkaart onderbladzaag Detailbeschrijving geïntegreerde oplossing geluid/houtstof: Uitwerking oplossing: aanbrengen aanbrengen geluidabsorberend uitgevoerde beschermkap met geluidgedempte

Nadere informatie

LAWAAI. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Tuinzaadbedrijven

LAWAAI. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Tuinzaadbedrijven LAWAAI Bij het werken met of bij machines kan de norm voor schadelijk geluid, (80 db(a)) overschreden worden. Afhankelijk van het aantal decibels, de toonhoogte en de blootstellingsduur kan daardoor blijvende

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met plug and play systeem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

HOUTCIRKELZAAGMACHINES 1989 Blz. 1

HOUTCIRKELZAAGMACHINES 1989 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Houtcirkelzaagmachines worden in verschillende uitvoeringen in de industrie toegepast, met name in de meubelindustrie, timmerfabrieken, onderhoudswerkplaatsen en bouwondernemingen.

Nadere informatie

EisEn aan bouwkasten. in het voorzieningsgebied van EnExis

EisEn aan bouwkasten. in het voorzieningsgebied van EnExis EisEn aan bouwkasten in het voorzieningsgebied van EnExis EisEn aan bouwkasten De eisen in deze brochure gelden voor bouwkasten die zijn ingericht voor directe energiemeting bij een tijdelijke aansluiting

Nadere informatie

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen:

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen: Machinaal zagen Machinaal zagen van natuursteen met een vast opgestelde zaagmachine. Dit gebeurt in het algemeen in de werkplaats met een zaagmachine die na instellen het werk grotendeels automatisch uitvoert.

Nadere informatie

BREEDBAND SCHUURMACHINE

BREEDBAND SCHUURMACHINE Nummer Beoordelingscriteria Toelichting Parafeer bij / 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen

Nadere informatie

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit 1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit Arbobesluit 7.1 Arbeidsmiddelen buiten gebruik Dit hoofdstuk is niet van toepassing op arbeidsmiddelen die op een zodanige manier zijn gedemonteerd of gesloopt,

Nadere informatie

Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod sieraden te dragen. Dragen van nauwsluitende werkkledij

Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod sieraden te dragen. Dragen van nauwsluitende werkkledij Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Paneelzaagmachine Versie 2011/1 Blz. 1/7 1 Algemeen Risico's eigen aan het werken met een paneelzaagmachine Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod

Nadere informatie

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven.

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven. blz.1 1. ALGEMEEN 1.1 Definities 1.1.1 Een lier is een hefwerktuig, - dat is bedoeld om lasten te verplaatsen door middel van een flexibel trekorgaan, zoals een kabel, - dat voorts is uitgerust met een

Nadere informatie

E X T R A C T O R S QS-2115N

E X T R A C T O R S QS-2115N E X T R A C T O R S QS-2115N Extractor QS-2115N 1. Algemene veiligheidsvoorschriften N.B.: Lees de handleiding zorgvuldig door teneinde problemen te voorkomen. Zoals bij alle machines zijn ook aan deze

Nadere informatie

Nr 4126 Revisie

Nr 4126 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Vrij regelmatig verzoeken fabrikanten, leveranciers en gebruikers van takels, vijzels en dommekrachten de Arbeidsinspectie, deze hefwerktuigen uit een oogpunt van veiligheid aan een

Nadere informatie

Machinist - torenkraan

Machinist - torenkraan Machinist - torenkraan De machinist torenkraan bedient en onderhoudt de torenkraan. Hij werkt op grote hoogte, meestal tussen de 20 en 50 m, maar soms ook op 100 m. De machinist torenkraan heeft door de

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 3 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Bijlage IV Minimumvoorschriften bedoeld in artikel 53, 4, tweede lid 1. Voorafgaande

Nadere informatie

Handleiding. Bij het installeren en / of samenbouwen van de apparatuur moet voor de ingebruikname alle veiligheidscomponenten zijn aangebracht.

Handleiding. Bij het installeren en / of samenbouwen van de apparatuur moet voor de ingebruikname alle veiligheidscomponenten zijn aangebracht. Woord vooraf Handleiding Het doel van deze handleiding is de gebruiker een inzicht te geven in de werking, montage en het onderhoud van de door Geha bv geleverde apparaten. Voordat u begint met de plaatsing

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING 1.1 Krachtens artikel 118 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" moeten rubberwalsen zodanig zijn opgesteld en ingericht, dat het gevaar dat deze machines

Nadere informatie

Nr 4112 Revisie

Nr 4112 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère 2 In deze brochure vindt

Nadere informatie

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur GELUID In de bos- en natuursector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines of motorisch aangedreven handgereedschap. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt de

Nadere informatie

Nr 4101 Revisie

Nr 4101 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk GELUID In de loonwerksector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines of motorisch aangedreven handgereedschap. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt de norm

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère BOUWKAST KLEIN 11/2017

Nadere informatie

aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander

aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander voor maximale veiligheid op de bouwplaats In deze brochure

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS.

Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS. Pag. 1-5 Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS. Pag. 2-5 Montagevoorschriften. Om de doseergoot correct te kunnen installeren is een voldoende stevige opstelling nodig waarop de goot geplaatst kan worden.

Nadere informatie

Inhoud. 1. Veiligheidsinstructies

Inhoud. 1. Veiligheidsinstructies 1 2 Inhoud 1. Veiligheidsinstructies... 3 2. Gebruik volgens de voorschriften... 4 3. Omschrijving... 4 4. Toepassingstabel... 4 5. Montage... 4 5.1 Omschrijving van de onderdelen... 5 5.2 Meeneemring

Nadere informatie

Gebruikershandleiding.

Gebruikershandleiding. Gebruikershandleiding. Fabrikant: Gispen International BV Parallelweg west 23 Postbus 30 NL 4100 AA Culemborg Holland. Type aanduiding: IC 2007 Elektrisch Hoogteverstelbare tafel. Bouwjaar: 2007 Versie

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding Bedieningshandleiding Hoekschaar AK 150 VERSIE 07-2006 AK 150 pagina 1 / 8 1 Inleiding Geachte klant, Wij waarderen het dat u een product van onze firma hebt gekozen. Deze bedieningshandleiding is speciaal

Nadere informatie

Gebruikershandleiding.

Gebruikershandleiding. Gebruikershandleiding. Fabrikant: Gispen International BV Parallelweg west 23 Postbus 30 NL 4100 AA Culemborg Holland. Type aanduiding: IC 2007 Elektrisch Hoogteverstelbare tafel. Bouwjaar: 2013 Versie

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Plan je werkzaamheden logisch in, werk bijvoorbeeld van achteren naar voren Gebruik hulpmiddelen bij het plaatsen van zware onderdelen en panelen Figuur 4 Fout! Zorg voor een

Nadere informatie

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL Elektrische Infrarood Verwarming Model 93485 Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL 1 Algemene veiligheidsinstructies LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING Alvorens de radiateur in bedrijf te nemen, moet u deze gebruiks

Nadere informatie

Metaalbewerker / bankwerker

Metaalbewerker / bankwerker Metaalbewerker / bankwerker Er werken circa 800 tot 1000 metaalbewerkers in de bouw. Ze werken bij grote GWW- en B&U-bedrijven. Onder de verzamelnaam metaalbewerker / bankwerker vallen naast de metaalbewerker

Nadere informatie

Bijlage Oplossingenkaart dubbele pennenbank

Bijlage Oplossingenkaart dubbele pennenbank Bijlage Oplossingenkaart dubbele pennenbank Detailbeschrijving geïntegreerde oplossing geluid/houtstof: Uitwerking oplossing: vervanging zaagbladen door geluidarme zaagbladen, vervanging beschermkappen

Nadere informatie

Nr 4125 Revisie

Nr 4125 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Veiligheidsrisico s van elektrotechnische. illegale hennepkwekerijen

Veiligheidsrisico s van elektrotechnische. illegale hennepkwekerijen Veiligheidsrisico s van elektrotechnische aansluitingen bij illegale hennepkwekerijen Veiligheidsrisico s van elektrotechnische aansluitingen bij illegale hennepkwekerijen Mei 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Glastuinbouw

ELEKTRICITEIT. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Glastuinbouw ELEKTRICITEIT Natte en ruwe omstandigheden kunnen de veiligheid bij het gebruik van elektriciteit nadelig beïnvloeden. Om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen, moet het elektra aan de regels voldoen

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Hoveniers en Groenvoorziening

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Hoveniers en Groenvoorziening GELUID In de hovenierssector wordt regelmatig gebruik gemaakt van motorisch aangedreven handgereedschap, trekkers met aanbouwwerktuigen en zelfrijdende machines. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt

Nadere informatie

Checklist Machineveiligheid

Checklist Machineveiligheid Nr A Onderdeel In- en uitschakelen van de machine Elke machine moet voorzien zijn van één of meer noodstopvoorzieningen waarmee een onmiddellijk dreigende of gevaarlijke situatie kan worden afgewend. Dit

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT

Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT NL 1 2 3 4 5 Gebruiksaanwijzing (Nederlands) Lees deze gebruiksaanwijzing aandachtig, voor een goed en veilig gebruik van het heetwaterapparaat. 1.16 Inleiding Dit

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV4500 HP Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: + 31-(0)104730011 Website: www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Dryfast Klein Siberiëstraat

Nadere informatie

WERKEN MET HOUTBEWERKINGSMACHINES 1987 blz.1

WERKEN MET HOUTBEWERKINGSMACHINES 1987 blz.1 blz.1 1. INLEIDING In deze publikatie zijn de wettelijke bepalingen opgenomen die betrekking hebben op de constructie, het onderhoud en het veilig werken met houtbewerkingsmachines. Bij het werken met

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Automatisch transportsysteem in de kas Let goed op de instructies op de borden Plaats bij werkzaamheden dit waarschuwingslabel op het paneel Figuur 4 Figuur 5 Figuur 6 Zorg dat

Nadere informatie

en de veiligheidsvoorschriften.

en de veiligheidsvoorschriften. Kerntaak 1 Carrosserieën bouwen Kerntaak 2 Reparatie/onderhoud aan carrosserieën uitvoeren Werkproces: Werkprocesoverstijgend/ terugkerend Werkt volgens de reglementen en procedures van de locatie; Werkt

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

ARBOCOMMISSIE NEN 3140:2011

ARBOCOMMISSIE NEN 3140:2011 ARBOCOMMISSIE NEN 3140:2011 Te hanteren voorschriften bij het werken aan laagspanningsinstallaties Opgesteld: VLR/NLB-Arbocommissie Datum : 01-05-2014 versie: 4 INHOUD blad 0. INLEIDING 3 1. OPLEIDINGEN

Nadere informatie

TOOLBOX VEILIG WERKEN MET MACHINES

TOOLBOX VEILIG WERKEN MET MACHINES TOOLBOX VEILIG WERKEN MET MACHINES WAAROM GEBEUREN ER MACHINE - ONGEVALLEN? Accidents are not due to lack of knowledge, but failure to use the knowledge we have. Mr. T. Kletz Ongevallen worden niet veroorzaakt

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming b. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan

Nadere informatie

Toolbox-Meeting. Haakse Slijpmachine

Toolbox-Meeting. Haakse Slijpmachine Toolbox-Meeting Haakse Slijpmachine Inleiding Er vinden veel ongevallen met handslijpmachines (haakse slijper) en vaste slijpmachines plaats, daarom is het zinvol de medewerkers te wijzen op de gevaren

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS GEBRUIKERSHANDLEIDING KS150.2450 Geachte klant, U hebt een product van KS Tools via Beneparts BVBA gekocht. Bedankt voor uw aankoop en vertrouwen. In deze gids vindt u al het nodige terug voor een veilig

Nadere informatie

ROGER Belgium SCHUIFHEK OPENER R30 TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN AFMETINGEN R30 MODELLEN R30/ R30/ R30/ R30/1209

ROGER Belgium SCHUIFHEK OPENER R30 TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN AFMETINGEN R30 MODELLEN R30/ R30/ R30/ R30/1209 ROGER TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN R30 MODELLEN R30/403-404 R30/803-804 R30/1203-1204 R30/1209 Voedingsspanning Nominaal vermogen Duwkracht Openingstijd X90 Thermische veiligheid Werkingstemperatuur Gewicht

Nadere informatie

L N L N. Fig.3 L N L N. Fig.4

L N L N. Fig.3 L N L N. Fig.4 SILET DESIG L L Fig.3 L L Fig.4 L L Ls Fig.5 L L Ls Fig.6 T (min) Fig.7 SILET CRZ L L Ls Fig.8 L L Fig.9 T (min) Fig.10 HR (%) CT-12/14 12 V 50Hz 230 V 50Hz TIME-DELAY FUSE 125 ma MAX. L SILET-100 CZ

Nadere informatie

WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES

WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES WB 1.4 E DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot het vermijden van geluidhinder door leidingwaterinstallaties

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Fabrikant: Gispen Parallelweg West 23 Postbus 30 NL 4100 AA Culemborg Holland. Type aanduiding: Gispen TM elektrisch hoogte verstelbare tafel (met het bedieningspaneel in het tafelblad)

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

Installatieverantwoordelijkheid NEN-3140

Installatieverantwoordelijkheid NEN-3140 Installatieverantwoordelijkheid NEN-3140 Installatieverantwoordelijkheid / NEN-3140 Inhoud presentatie: 1. Wie is installatieverantwoordelijke 2. Aanwijzing installatieverantwoordelijke 3. Toelichting

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV 4500 Dryfast BV Kreekweg 22 3133AZ Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: +31- (0)104730011 www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 2. Veiligheid

Nadere informatie

7.11 Bouwcirkelzaagmachines

7.11 Bouwcirkelzaagmachines 7.11 Bouwcirkelzaagmachines Op de bouwplaats is de bouwcirkelzaagmachine en in de afbouw een tafelzaagmachine een onmisbaar stuk gereedschap. Deze machine is alleen geschikt voor het zagen van hout en

Nadere informatie

JALOUZIËN. Bedienings- en montagehandleiding

JALOUZIËN. Bedienings- en montagehandleiding Bedienings- en montagehandleiding Woord vooraf Deze handleiding geeft inzicht in de werking, de montage en het onderhoud van de door Geha bv geleverde apparaten. U dient zich tijdens plaatsing en montage

Nadere informatie

CNC-BEWERKINGSCENTRUM

CNC-BEWERKINGSCENTRUM 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk en vrij

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE JUISTE GEREEDSCHAPPEN

GEBRUIK VAN DE JUISTE GEREEDSCHAPPEN 1. Hoe gaat u veilig om met gereedschap? Een paar praktische tips: Kies het juiste gereedschap voor de uit te voeren taak. Gebruik gereedschap dat niet onbedoeld kan starten. Gebruik gereedschap met een

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Werk bij voorkeur op een hoogwerker Fout!: Werk niet onveilig op een monorailwagen Zorg ervoor dat de onderdelen ook bij reparaties bereikbaar zijn Figuur 4 Figuur 5 Figuur 6

Nadere informatie

Montage- en gebruiksaanwijzing

Montage- en gebruiksaanwijzing Montage en gebruiksaanwijzing Cooper Safety BV Postbus 3397 4800 DJ Breda Nederland Tel. +31 (0)76 750 53 00 Fax +31 (0)76 587 14 22 www.coopersafety.nl Pagina 1 1. Algemene opmerkingen 1.1 Korte beschrijving

Nadere informatie

Visuele Inspectie van elektrische installaties

Visuele Inspectie van elektrische installaties Inspectiepunten De voeding van de installatie Controle van de voeding Beoordeel welk stelsel in ingezet en of deze op de juiste wijze is toegepast. Beoordeel ook de aansluiting en splitsing van PEN leidingen.

Nadere informatie

GELUID. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt

GELUID. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt GELUID In de fruit- en boomteelt wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines, compressoren of van motorisch aangedreven handgereedschap. Bij veel werkzaamheden wordt

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Paardenhouderij

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Paardenhouderij GELUID Er komen op paardenhouderijen werkzaamheden voor waarbij de schadelijke grens van 80 db(a) kan worden overschreden. Als voorbeelden kunnen genoemd worden onderhoudswerk aan erf, stallen en overige

Nadere informatie

Bedienen mobiele kraan

Bedienen mobiele kraan Bedienen mobiele kraan De machinist zorgt voor opstellen, onderhoud, bedienen en vaak ook het transport van de kraan. Hij werkt meestal vanuit een cabine en zorgt voor het verplaatsen (horizontaal en verticaal)

Nadere informatie

1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A.

1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Eisen voor t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde

Nadere informatie

Veilig werken, gereedschappen en machines

Veilig werken, gereedschappen en machines Docentenblad 3 Veilig werken, gereedschappen en machines De gevaren die optreden bij het gebruik van een gereedschap of machine(groep) staan beschreven in het boek of op de cd-rom Basisveiligheid VCA.

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES. regelmatig onderhoud van de. machines wegnemen of signaleren van de

VEILIGHEIDSPLAN PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES. regelmatig onderhoud van de. machines wegnemen of signaleren van de DEEL B - HOOFDSTUK 3 : AFBRAAK. Materieel.5. breekhamer manueel of machinaal : zie hieronder.5.. met de hand elektrisch of pneumatisch : zie hieronder.5... elektrisch : val van personen van op een hoger.

Nadere informatie

GASTRO BUFFET - SALADEBAR GEBRUIKSAANWIJZING EN ONDERHOUDSHANDLEIDING

GASTRO BUFFET - SALADEBAR GEBRUIKSAANWIJZING EN ONDERHOUDSHANDLEIDING GASTRO BUFFET - SALADEBAR GEBRUIKSAANWIJZING EN ONDERHOUDSHANDLEIDING SBM3 / 125.505 SBM4 / 125.510 SBM6 / 125.520 INHOUDSOPGAVE 1. DOEL en BEREIK 2. AANSPRAKELIJKHEID 3. AANWIJZINGEN 4. BASISEIGENSCHAPPEN

Nadere informatie

Instructie aanwijzing NEN 3140

Instructie aanwijzing NEN 3140 Instructie aanwijzing NEN 3140 Het risico Zowel bij het gebruik van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen als bij het werken aan elektrische installaties bestaat een zeker risico op gevaar

Nadere informatie

B O R E N S L I J P E R S BL 30D-2

B O R E N S L I J P E R S BL 30D-2 B O R E N S L I J P E R S BL 30D-2 Inhoudsopgave 1. Algemene veiligheidsvoorschriften 3 2. Extra veiligheidsvoorschriften 4 3. Technische specificaties 4 4. Bediening 4 4.1 Houder samenstellen 4 4.2 Boorpositie

Nadere informatie

VIERZIJDIGE SCHAAFBANK

VIERZIJDIGE SCHAAFBANK 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Inzage COLOFON Kenteq, Hilversum

Inzage COLOFON Kenteq, Hilversum COLOFON 2015 Kenteq, Hilversum Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in enige vorm of op

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV/DAF2500 Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: + 31-(0)104730011 Website: www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Dryfast Klein Siberiëstraat

Nadere informatie

Handleiding. Type: TopsealDirect.nl - Standard Plus

Handleiding. Type: TopsealDirect.nl - Standard Plus Handleiding Type: TopsealDirect.nl - Standard Plus Handsealmachine type Standard Plus is specifiek bestemd voor het sluiten van kunststof en aluminium schalen, die worden voorzien van een hitte bestendige

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV4500 Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: + 31-(0)104730011 Website: www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Dryfast Noorderlaan 111, bus 10

Nadere informatie