HOUTFREESMACHINES P164-4 PENNEBANKEN/"ALLESKUNNERS" 1990 blz.1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOUTFREESMACHINES P164-4 PENNEBANKEN/"ALLESKUNNERS" 1990 blz.1"

Transcriptie

1 blz.1 Holzfrasmachinen Zapfenschneidmachinen Wood moulding machines Tenoning machines Toupies Tenonneuses BEKNOPTE SAMENVATTING Aan het werken met pennenbanken/"alleskunners" zijn veel gevaren verbonden. Ongevallen met deze machines gebeuren onder andere door: - het niet of onjuist gebruiken van beschuttings- en hulpmiddelen; - terugslag van het werkstuk; - een foutieve werkmethode en/of instructie. Krachtens de Arbeidsomstandighedenwet/Veiligheidswet 1934 moeten werkzaamheden aan en met pennenbanken/"alleskunners" zodanig worden uitgevoerd, dat deze geen gevaar kunnen opleveren. Dit blad geeft aanwijzingen die grotendeels zijn gebaseerd op wettelijke bepalingen. SUMMARY Many hazards are involved in working with tenoning machines. The causes of accidents which can occur these machines include: - failure to use, or incorrect use of aids and protective equipment; - throw back of the item being moulded; - incorrect working practice and/of instruction. Under the Working Environment Act/Safety Act 1934 working with wood moulding machines and tenoning machines must be carried out in such a way that no hazards will arise. This sheet provides safety recommendations which are largely based on statutory regulations.

2 blz.2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 2 Toepassingsgebied 3 Begripsomschrijvingen 4 Gevaren 4.1 In aanraking komen met roterend snijgereedschap 4.2 Terugslag 4.3 Stukspringen of losraken van roterend snijgereedschap 4.4 Bekneld raken 4.5 Elektrische installatie 4.6 Geluidsniveau 4.7 Schadelijke stoffen en dampen 4.8 Werkmethode en instructie 5 Constructie 5.1 Algemeen 5.2 Elektrische installatie 5.3 Schakelfuncties 5.4 Noodstop 5.5 Instellen toerental 5.6 Remsysteem 5.7 Klem- of opspaninrichting 5.8 Aanvullende constructie-aanwijzingen voor dubbele pennenbanken en alleskunners 5.9 Aanvullende constructie-aanwijzingen voor pennenbanken met omlopend snijgereedschap voor gebruik in de meubelindustrie 6 Veilig gebruik 6.1 Algemeen 6.2 Voorlichting en onderricht 6.3 Snijgereedschap voor contramal en/of slisbewerking 6.4 Snijgereedschap en toerental 6.5 Instellen van de pennenbank 6.6 Kleding en werkhouding 6.7 Verwijderen en houtresten 6.8 Onderhoud en reparatie 6.9 Opstelling van de machine 6.10 Kleminrichting 7. Geluid 7.1 Algemeen 7.2 Lawaaibestrijding 7.3 Gehoorbescherming 8. Wettelijke bepalingen

3 blz.3 1. INLEIDING Pennenbanken/alleskunners -in verschillende uitvoeringen- worden toegepast in onder andere de meubelindustrie en in timmerfabrieken. Aan het werken met pennenbanken/alleskunners zijn veel gevaren verbonden. In dit blad zijn aanwijzingen gegeven die beogen deze gevaren te voorkomen. De met * gemerkte aanwijzingen zijn geheel of gedeeltelijk gebaseerd op: - de Arbeidsomstandighedenwet; - de Veiligheidswet 1934; - het Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938; - het Electrotechnisch Veiligheidsbesluit 1938; - het Veiligheidsbesluit gevaarlijke werktuigen; - het Arbeidsbesluit jeugdigen; en hebben mede betrekking op de naleving van die artikelen (zie publikatieblad P 168, "Werken met houtbewerkingsmachines; Wettelijke bepalingen"). Met het in acht nemen van die aanwijzingen voldoet men naar het oordeel van de Arbeidsinspectie op doeltreffende wijze aan bedoelde wettelijke voorschriften. De overige aanwijzingen zijn voor het veilig werken met pennenbanken/alleskunners echter van even groot belang. Het is vanzelfsprekend dat de Arbeidsinspectie bij het hanteren van de in algemene termen vervatte wettelijke bepalingen -behoudens wanneer zich bijzondere omstandigheden voordoen- zich zal richten naar de inhoud van dit blad. Hierbij wordt evenwel aangetekend dat, mocht op andere wijze een even hoog niveau van veiligheid worden bereikt, evenzeer is voldaan aan wettelijke bepalingen. Mocht in bepaalde gevallen blijken dat de aanwijzingen niet kunnen worden opgevolgd, dan verdient het aanbeveling overleg te plegen met het Districtshoofd van de Arbeidsinspectie. Opmerking In verband met de duidelijkheid zijn in sommige afbeeldingen de benodigde voorzieningen weggelaten, dan wel aangepast. 2 TOEPASSINGSGEBIED Dit publikatieblad is van toepassing op enkel een dubbele pennenbanken/"alleskunners". Het blad is niet van toepassing op het vervaardigen van pennen met een tafelfreesmachine- al of niet onderdeel van een gecombineerde houtbewerkingsmachine- waarop snijgereedschap voor het maken van pennen is gemonteerd.

4 blz.4 3 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 3.1 Enkele pennenbank Een enkele pennenbank is een machine voor het in één arbeidsgang vervaardigen van pennen aan één zijde van werkstukken (hout, kunststof enzovoort). De pennenbank is voorzien van een roltafel, waarop een werkstuk in opgespannen toestand langs de diverse roterende snijgereedschappen wordt gevoerd. 3.2 Dubbele pennenbank Een dubbele pennenbank is een machine voor het in één arbeidsgang vervaardigen van pennen aan beide zijden van werkstukken (hout, kunststof enzovoort.) De pennenbank is voorzien van een aan/doorvoermechanisme waarmee werkstukken in opgespannen toestand langs diverse roterende snijgereedschappen worden gevoerd. 3.3 "Alleskunner " Een alleskunner is een machine voor het in één arbeidsgang uitvoeren van meerdere bewerkingen zoals zagen, boren, frezen enzovoort. De alleskunner is voorzien van een aan/doorvoermechanisme, waarmee werkstukken in opgespannen toestand langs diverse roterende snijgereedschappen worden doorgevoerd. 3.4 Enkele rondloop-pennenbank Een enkele rondloop-pennenbank is een machine voor het in één arbeidsgang vervaardigen van pennen aan één zijde van werkstukken. De pennenbank is voorzien van een horizontaal bewegend tafelblad, waarop een werkstuk wordt opgespannen en waarbij het roterend snijgereedschap zich rond het werkstuk beweegt. 3.5 Dubbele rondloop-pennenbank Een dubbele rondloop-pennenbank is een machine voor het in één arbeidsgang vervaardigen van pennen aan beide zijden van werkstukken. De pennenbank is voorzien van een horizontaal bewegend tafelblad, waarop een werkstuk wordt opgespannen en waarbij het roterend snijgereedschap zich rond het werkstuk beweegt. 3.6 Opspaninrichting Een opspaninrichting is een toestel vervaardigd voor het opspannen (klemmen) van werkstukken door middel van bijvoorbeeld pneumatische, hydraulische of mechanischeklem- en transportinrichtingen.

5 blz Roltafel Een roltafel is een tafel met opspaninrichting, die over een vast traject langs de snijgereedschappen wordt gevoerd. Deze tafel kan schuin verstelbaar zijn. 3.8 Snijgereedschap Onder snijgereedschap wordt verstaan gereedschap, voorzien van één of meer snijkanten en vervaardigd voor het gebruik op pennenbanken. 4. GEVAREN 4.1 In aanraking komen met roterendsnijgereedschap In aanraking komen met roterend snijgereedschap of bewegende delen kan plaatsvinden door: - het niet aanwezig zijn van beschuttingsmiddelen; - het niet of onjuist gebruiken van de beschuttings- en hulpmiddelen; - het plegen van onderhoud bij draaiend gereedschap of walsen; - het verstellen van het snijgereedschap of walsen; - het niet goed functioneren van beschuttings- en hulpmiddelen; - het onvoldoende opspannen van het werkstuk. 4.2 Terugslag Bij terugslag van de afgezaagde afvalblokjes kunnen de in de omgeving aanwezige personen door deze met grote kracht wegvliegende blokjes worden geraakt en hierdoor letsel oplopen. 4.3 Stukspringen of los raken van roterend snijgereedschap Roterend snijgereedschap kan stukspringen of losraken door: - verkeerd geslepen snijgereedschap; - een verkeerde snijgereedschapskeuze of ondeugdelijk snijgereedschap; - een foutieve instelling van het toerental; - onbalans; - het niet voldoende of op onjuiste manier opspannen van het snijge reedschap; - in aanraking komen met metalen machinedelen of hulpmiddelen. 4.4 Bekneld raken Het bekneld raken tussen de opspan- en transportinrichting van de pennenbank, alsmede tussen andere bewegende onderdelen van de machine.

6 blz Elektrische installatie Door een ondeugdelijke aanleg van de elektrische installatie kunnen metalen gestellen onder gevaarlijke elektrische spanning komen testaan. Door een onjuiste beveiliging van de installatie en een foutieve keuze van het elektrisch materiaal kan eventueel brand ontstaan. 4.6 Geluidsniveau Een te hoog geluidsniveau kan in de omgeving van een pennenbank alleskunner het gehoor van de bediener en andere personen beschadigen. 4.7 Schadelijke stoffen en dampen Houtstof Door het vrijkomen van schadelijk houtstof kan gevaar voor de gezondheid ontstaan (zie P 145 "Nationale MAC-lijst" van de Arbeidsinspectie) Kunststof Bij het verspanen van kunststof kunnen stoffen en/of dampen vrijkomen, die schadelijk zijn voor de gezondheid (zie P 145 "Nationale MAClijst"). 4.8 Werkmethode en instructie Door een foutieve werkmethode en/of instructie kunnen gevaren ontstaan. 5 CONSTRUCTIE 5.1 Algemeen 5.1.1* Een pennenbank alleskunner moet deugdelijk zijn geconstrueerd. Bewegende delen, zoals aseinden en onderdelen van de aandrijving, moeten -voor zover deze gevaar opleveren- zijn beschut * Een pennenbank alleskunner moet zodanig zijn vervaardigd dat ter plaatse van de snijgereedschappen aansluiting op een stofafzuiginstallatie mogelijk is.

7 blz * De freesspillen voor de bevestiging van roterend snijgereedschap moeten een diameterhebben van minimaal 30 mm * Het snijgereedschap moet met schroefdraad en moer op de spillen worden gemonteerd * Op een pennenbank alleskunner moet op een goed zichtbare plaats duidelijk en onuitwisbaar zijn vermeld: - de naam van de fabrikant en leverancier; - het serienummer of het jaar van de fabricage; - de toerentallen van de spillen in omwentelingen per minuut; - de draairichting van de spillen. - de benodigde netspanning; - het vermogen * Een pennenbank alleskunner moet zodanig zijn geconstrueerd dat het geluidsniveau opde arbeidsplaats niet hoger is dan 80 (85) db(a), of zo laag als volgens de algemeen aanvaarde stand van de lawaaibestrijdingstechniek mogelijk is (zie ook hoofdstuk 7) * Bij een pennenbank alleskunner moeten worden meegeleverd: - gebruiks- en onderhoudsaanwijzingen in de Nederlandse taal; - gereedschap voor het verwisselen van het snijgereedschap * Indien de roltafel van de enkele pennenbank met de hand wordt bewogen, moet aan deze tafel tussen de bedienende persoon en het snijgereedschap een deugdelijk scherm zijn bevestigd van minimaal 500 mm lengte en 300 mm hoogte, ten einde onbedoelde aanraking met snijgereedschap te voorkomen * Een pennenbank voorzien van een cirkelzaag met bovenliggende zaagas moet zijn voorzien van een vaste kap, die de tanden van de bovenhelft van het zaagblad volledig afdekt en reikt tot ten minste de onderzijde van de klemschijven van het zaagblad. Tevens moet de onderzijde van het zaagblad zoveel als mogelijk tegen onbedoelde aanraking zijn beschut.

8 blz * Een pennenbank voorzien van een zaagblad met onderliggende zaagas moet zijn voorzien van deugdelijke beschuttingskappen. De onderste beschuttingskap moet aan de afvalzijde zijn voorzien van een schuine voeringslat; hierdoor wordt voorkomen dat het afgezaagde hout tussen de kap en cirkelzaagklem raakt * Een pennenbank moet zijn voorzien van stuitnokken, die voorkomen dat de snijgereedschappen elkaar raken * Het snijgereedschap voor het maken van pennen moet aan de bovenzijde van de bovenste schaafmeskop (beitelblok) en aan de onderzijde van de onderste schaafmeskop (beitelblok) zijn voorzien van een deugdelijke beschermkap. De zijkanten van de meskoppen moeten eveneens zoveel mogelijk zijn afgeschermd * De snijgereedschappen voor contramal en slisbewerkingen moeten zijn voorzien van deugdelijke afscherming en/of beschermkappen * De slede van een pennenbank moet zijn voorzien van een opspaninrichting om het werkstuk doeltreffend vast te klemmen. 5.2 Elektrische installatie 5.2.1* De elektrische installatie van een pennenbank/alleskunner moet voldoen aan de "Veiligheidsvoorschriften voor laagspanningsinstallaties" NEN * Houtfreesmachines staan veelal opgesteld in ruimten waar rekening moet worden gehouden met stofontwikkeiing en brandgevaar. De elektrische installatie van een pennenbank/alleskunner dient een beschermingsgraad van ten minste IP 5X te bezitten, waardoor het binnendringen van schadelijke hoeveelheden stof in de motoren, schakelaars en schakelkasten wordt voorkomen * Het op een pennenbank alleskunner aangebrachte elektrisch materieel moet zijn beschermd tegen binnendringende schadelijke stoffen, bijvoorbeeld door het toepassen van een constructie met beschermingsgraad IP 5X Elektromotoren (zie NEN 1010).

9 blz * Voor elektrische verbindingen tussen vast opgestelde componenten moet een leidingtype voor vaste montage worden toegepast, zoals een vinylmantelkabel met een aderisolatie van vinyl (VMvK) of rubbermantelkabel (RMvK). Buigzame rubbermantelleidingen zijn niet toegestaan. Leidingen moeten zodanig zijn gemonteerd dat er geen gevaar voor beschadiging bestaat. Voor de aansluiting van verplaatsbare componenten moet een neopreenmantelleiding van zware constructie (HO7RN-F) worden toegepast. De aansluitplaatsen van de koperkernen van deze leidingen moeten deugdelijk van trek zijn ontlast. De trekontlasting moet van stevig isolatiemateriaal zijn vervaardigd en deugdelijk op het machineframe of onderdeel zijn gemonteerd * De metalen gestellen van elektrisch materieel moeten zijn geaard. Hiertoe moeten deze deugdelijk zijn verbonden met de beschermingsleiding, die is opgenomen in de aansluitleiding. De aardleiding moet geelgroen gekleurd zijn. Bevestigingsschroeven mogen niettevens als aardschroeven worden gebruikt * Leidingen mogen niet over scherpe randen worden geleid. 5.3* Schakelfuncties De inrichting voor het in- en uitschakelen van de afzonderlijke motoren moet zodanig zijn ontworpen, uitgevoerd en geplaatst dat deze op ergonomische en veilige wijze kan worden bediend. In dit verband is het onder meer van belang dat: - de pennenbank/alleskunner niet door onopzettelijke aanraking van de aanzetschakelaar in werking kan komen; - de hoofdschakelaar van de machine bij het wegvallen van de voedingsspanning automatisch uitschakelt (nul-spanningsbeveiliging); - bij het terugkeren van de voedingsspanning de machine uitsluitend weer kan gaan draaien nadat deze met de hand is ingeschakeld; - de functies van de diverse schakelaars duidelijk zijn weergegeven en de in- en uitstanden duidelijk blijken; - bij de schakelaars dient aangegeven te zijn welke freesspillen of werktuigassen worden bediend; - de hoofdschakelaar zodanig moet zijn uitgevoerd dat deze voor onderhoudswerkzaamheden veilig en met zekerheid kan worden afgesloten (door middel van sleutelschakelaar of hangslot).

10 blz * Noodstop Op elke werkplek moet een noodstopschakelaar aanwezig zijn die zodanig is ontworpen, uitgevoerd en geplaatst dat deze zo ergonomisch en veilig mogelijk kan worden bediend. De noodstopschakelaar moet in een veiligheidscircuit zijn opgenomen. Bij het inwerking stellen van de noodstop moet aan het volgende worden voldaan: a. Alle snijgereedschappen moeten tot stilstand komen. b. De beweging van het te bewerken materiaal moet tot stilstand komen. c. Klemming van het materiaal moet gehandhaafd blijven. Opmerking Indien de beweging van het te bewerken materiaal middels lucht plaatsvindt, kan het klemsysteem overeenkomstig afbeelding 12 worden uitgevoerd. 5.5* Instellen toerentallen Een pennenbank/alleskunner met een inrichting voor het instellen van verschillende toerentallen moet aan het volgende voldoen: a. Op de machine moet aan de bedieningszijde duidelijk zichtbaar, leesbaar en onuitwisbaar zijn aangegeven welke toerentallen door welke bedieningshandelingen worden verkregen. b. Indien een inrichting voor traploze snelheidsregeling aanwezig is, moet deze inrichting in elke stand kunnen worden geblokkeerd. c Het bedieningsmechanisme voor in- en uitschakelen van de machine moet- indien dit gecombineerd is met de keuzeschakelaar voor laag- en hoogtoerental- zijn voorzien van een inrichting, waardoor voor het inschakelen van het hoge toerental een bewuste extra handeling nodig is. 5.6 Remsysteem Het verdient aanbeveling om bij pennenbanken/alleskunners een remsysteem toe te passen, waarbij de snijgereedschappen binnen een bepaaldetijd na uitschakeling automatisch stilstaan (bijvoorbeeld door remmotoren). Hierbij dient bijzondere aandacht te worden besteed aan de opspanconstructie voor het snijgereedschap.

11 blz * Klem- of opspaninrichting Indien een pneumatische, of hydraulische klem- of opspaninrichting wordt toegepast, moet deze zijn voorzien van een slangbreukbeveiliging. Deze slangbreukbeveiliging moet direct op de spancilinder zijn gemonteerd. Voorts moet de klem- of opspaninrichting zodanig kunnen worden ingesteld, dat de vrije ruimte tussen het werkstuk en het voetje van de cilinder nooit groter is dan 5 mm. 5.8* Aanvullende constructie-aanwijzing voor dubbele pennenbanken en alleskunners Een dubbele pennenbank of alleskunner moet zijn voorzien van een automatische afslag op het aanvoersysteem, zodat bij te dik materiaal (of een hand op het werkstuk) de aanvoer onmiddellijk wordt stopgezet. 5.9* Aanvullende constructie-aanwijzing voor pennenbanken met omlopend roterend snijgereedschap, voor gebruik in de meubelindustrie De schaafmeskop met cirkelzaagblad moet in elke stand zoveel mogelijk zijn beschut door deugdelijke beschuttingskappen. Deze beschuttingskappen kunnen tevens worden aangesloten op de afzuiginstallatie. 6. VEILIG GEBRUIK 6.1 Algemeen 6.1.1* Jeugdigen Jeugdige personen (beneden 18 jaar) mogen geen arbeid verrichten aan of in de nabijheid van een pennenbank/alleskunner. Van deze algemene regel mag alleen bij een beroepsopleiding binnen het kader van een wettellijke regeling worden afgeweken, mits in voldoende mate wordt gezorgd voor deskundig toezicht.

12 blz * Stof- en dampafzuiging In een bedrijfsruimte moet een pennenbank/alleskunner zijn aangesloten op een deugdelijke stofafzuiginstallatie. Tijdens het in werking zijn van de pennenbank alleskunner moet de afzuiginstallatie steeds zijn ingeschakeld. Bij toepassing van een afzuiginstallatie in een bedrijfsruimte, die berust op recirculatie, worden de stoffen en/of dampen voor een groot deel weer in de werkruimte teruggevoerd. Bij het gebruik van een dergelijke afzuiginstallatie kunnen verdergaande maatregelen van belang zijn. Tijdens het bewerken van bepaalde soorten hout kan het gebruik van ademhalingsbeschermingsmiddelen toch nog noodzakelijk zijn * Verlichting Een pennenbank/alleskunner moet voldoende en doelmatig zijn verlicht. Bij toepassing van TL-verlichting moet rekening worden gehouden met het zogenaamde stroboscopisch effect. Hierdoor kan een draaiend stuk gereedschap schijnbaar stilstaan. Een oplossing om dit effect tegen te gaan, is het gebruik van dubbele armaturen waarbij een faseverschuiving van de beide TL-buizen is bewerkstelligd * Gebruiks- en onderhoudsaanwijzingen Bij een pennenbank/alleskunner moeten in de Nederlandse taal gestelde gebruiks- en onderhoudsaanwijzingen aanwezig zijn. Voor werknemers die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen, moeten de aanwijzingen zodanig zijn dat ook die werknemers deze kunnen begrijpen. 6.2* Voorlichting en onderricht Degene die een pennenbank alleskunner zelfstandig bedient, moet bekend zijn met: - het gebruik van de beveiliging en de hulpstukken; - de werking van de machine (gebruiksaanwijzing); - het te verwerken materiaal (warrig hout en dergelijke, kunststoffen) en de aard en omvang van de gevaren bij gebruik (zie ook hoofdstuk 4); de risico's die daarmee gepaard gaan, en de maatregelen die zijn of worden genomen om deze gevaren zoveel mogelijk te beperken; - persoonlijke beschermingsmiddelen (soort beschermingsmiddelen en gebruiksaspecten). Aan werknemers die deze kennis niet of in onvoldoende mate bezitten, moet hierover voorlichting en onderricht (gericht op veilig en doelmatig werken) worden gegeven. Deze voorlichting en dit onderricht moet zo vaak worden herhaald als nodig is. Tevens moet erop worden toegezien dat de geldende veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.

13 blz * Snijgereedschappen voor contramal- en/of slisbewerkingen Een pennenbank moet zodanig zijn opgesteld of zijn afgeschermd, dat de contramalspillen en/of slisschijven geen gevaar voor de omgeving kunnen opleveren. 6.4* Snijgereedschap en toerental Een eerste vereiste voor het veilig werken met een pennenbank alleskunner is de juiste keuze van het voorgeschreven snijgereedschap. Dat gereedschap moet scherp zijn en op de juiste wijze zijn geslepen. Het op het snijgereedschap aangegeven toerental mag niet worden overschreden. 6.5* Instellen van de pennenbank/alleskunner Tijdens het in werking zijn van de pennenbank/alleskunner mogen geen instelwerkzaamheden worden verricht, behoudens in geringe mate corrigeren van de instelling, op voorwaarde dat de draaiende delen doeltreffend zijn beschut. 6.6* Kleding en werkhouding Om te voorkomen dat men in aanraking komt met roterend snijgereedschap is het van belang dat: - de kleding zoveel mogelijk om het lichaam sluit (onder meer geen wijde mouwen en geen loshangende stropdas); - het dragen van ringen wordt vermeden; - bij lang haar een haarnet wordt gedragen of opgestoken; - zoveel mogelijk met gesloten vingers wordt gewerkt. 6.7* Verwijderen van houtresten Houtresten of dergelijke die zich in de onmiddellijke omgeving van roterend snijgereedschap bevinden, mogen niet met de hand worden verwijderd. Wanneer houtresten klem zitten tussen vaste en/of bewegende delen, moet de pennenbank worden gestopt alvorens deze houtresten te verwijderen. 6.8* Onderhoud en reparatie Degene die een pennenbank alleskunner onderhoudt en repareert moet de nodige vakbekwaamheid bezitten. Het verrichten van reparatie- of onderhouds- werkzaamheden bij roterend snijgereedschap is verboden. Bij storing in of wijziging van de elektrische installatie moet steeds een erkend installateur worden ingeschakeld.

14 blz * Opstelling Een pennenbank moet veilig en doelmatig zijn opgesteld. Door bij plaatsing van de machine met de produktielijn rekening te houden, kan tussenopslag van produkten nabij de machine, tot een minimum worden beperkt. Een opgeruimde werkplek rondom de machine komt het veilig werken ten goede. 6.10* Kleminrichting De kleminrichting dient zodanig te zijn ingesteld, dat voldoende klemming van het werkstuk is gewaarborgd en de afstand tussen drukvoet en het te bewerken materiaal niet meer bedraagt dan 5 mm. 7. GELUID 7.1* Algemeen Het geluid op de arbeidsplaats moet zoveel mogelijk worden beperkt, bij voorkeur tot beneden de schadegrens van 80 db(a). In ieder geval moet echter worden gestreefd naar een geluidsniveau beneden de actiegrens van 85 db(a). Bij de huidige stand van de techniek is deze waarde voor pennenbanken/alleskunners alleen haalbaar in een aantal gevallen bij vrijloop van de machine. Bij belast draaien van de machine is het geluidsniveau op de arbeidsplaats vrijwel altijd hoger dan 80 db(a). In verreweg de meeste gevallen wordt ook de grens van 85 db(a) overschreden. In veel gevallen kan het geluidsniveau echter worden verlaagd door het treffen van bepaalde maatregelen. Dergelijke maatregelen moeten bij voorkeur gericht zijn op lawaaibestrijding aan de bron. Dit wil zeggen dat de hoeveelheid geproduceerd geluid van de machine moet worden verminderd. Als lawaaibestrijding aan de bron niet mogelijk is of onvoldoende resultaat oplevert, kan in bepaalde gevallen het geluidsniveau wordenverlaagd door de geluidsoverdracht van bron naar ontvanger te verminderen.

15 blz Lawaaibestrijding Lawaaibestrijding aan de bron * Bij de aanschaf van nieuwe pennenbanken/alleskunners zal de keuze voor een bepaald merk of type mede moeten afhangen van de hoeveelheid geluid dat de machine produceert. Dit is de simpelste, meest doeltreffende en in veel gevallen ook de goedkoopste manier van lawaaibestrijding. Het verschil tussen een lawaaiige en relatief geluidarme machine kan meerdere db(a)'s bedragen * Bij een pennenbank/alleskunner die reeds in gebruik is genomen, kunnen ter beperking van de geluidssterkte de volgende aanvullende maatregelen worden getroffen: a. Het toepassen van goed gebalanceerd snijgereedschap. b. Indien het machineframe niet geheel van gietijzer is gemaakt, nagaan of bepaalde onderdelen van de machine sterk trillen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij deksels en deuren van plaatstaal. Deze onderdelen kunnen worden ontdreund door er een laag ontdreuningspasta of trillingdempende folie op aan te brengen. Ook kan plaatstaal worden vervangen door samengestelde platen, bestaande uit twee staalplaten met een elastische tussenlaag (sandwich-constructie). c. Het zo ver verlagen van het toerental als -gezien de vereiste snijsnelheid en de gewenste oppervlaktekwaliteit- mogelijk is. d. Indien mogelijk, beitelblokken en zaagbladen toepassen met een ronde, gesloten vorm en een zo klein mogelijk uitsteek van de snijkanten (geluiddempend snijgereedschap). e. Indien mogelijk, snijgereedschap met scherende in plaats van rechte snijkanten toepassen. f. Het snijgereedschap niet breder kiezen dan strikt noodzakelijk is. g. Het freesgereedschap zo weinig mogelijk boven het tafelblad laten uitsteken. De omgeving van roterend snijgereedschap, afzuigkappen en afzuigleidingen aerodynamisch gunstig uitvoeren. Daarbij moet er vooral op worden gelet dat zich in de luchtstroom geen scherpe randen en obstakels bevinden en dat er een goede spaangeleiding plaatsvindt * Beperking van geluidsoverdracht van bron naar ontvanger Wanneer na uitvoering van de maatregelen van het geluidsniveau toch nog te hoog is, kan een verdere niveauverlaging worden bereikt door de pennenbanken/alleskunners geheel of gedeeltelijk te omkasten.

16 blz * Beperking van geluidsoverdracht naar elders Trillingen van een pennenbank/alleskunner kunnen op de bouwkundige constructie van een bedrijfsruimte worden overgedragen en elders als hinderlijk geluid worden afgestraald. Om dit te voorkomen moet de machine trillingsvrij worden aangesloten op de afzuiginstallatie en verend worden opgesteld, bijvoorbeeld op dempers van rubber (zie ook het publikatieblad van de Arbeidsinspectie P 30 "Bouw en inrichting van bedrijfsruimten"). 7.3* Gehoorbescherming Indien bij het werken met een pennenbank/alleskunner de lawaaibestrijding ontoereikend is om het geluidsniveau op de arbeidsplaats tot beneden 80 db(a) terug te brengen, moet gehoorbescherming beschikbaar worden gesteld. Als het geluidsniveau op de arbeidsplaats hoger is dan 90 db(a) is het dragen van gehoorbescherming verplicht (zie het publikatieblad van de Arbeidsinspectie, P 166_2 "Gehoorbeschermingsmiddelen"). 8. WETTELIJKE BEPALINGEN De wettelijke bepalingen die van toepassing zijn op pennenbanken/alleskunners, zijn opgenomen in het publikatieblad van de Arbeidsinspectie, P 168 "Werken met houtbewerkings machines, Wettelijke bepalingen".

HOUTFREESMACHINES P164-5 Kopieerfreesmachines 1991 blz.1

HOUTFREESMACHINES P164-5 Kopieerfreesmachines 1991 blz.1 blz.1 Holzfrasmachinen Kopierfrasmachinen Wood moulding machines Copying shapers Toupies Copieuses / fraiseuses BEKNOPTE SAMENVATTING Aan het werken met kopieerfreesmachines zijn veel gevaren verbonden.

Nadere informatie

HOUTFREESMACHINES P blz.1

HOUTFREESMACHINES P blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bovenfreesmachines - in verschillende uitvoeringen - worden toegepast in onder andere de meubelindustrie en in timmerfabrieken. Aan het werken met bovenfreesmachines zijn veel gevaren

Nadere informatie

HOUTFREESMACHINES P164-6 Gatenfrees-, gatenboor-, gatensteekmachines 1991 blz.1

HOUTFREESMACHINES P164-6 Gatenfrees-, gatenboor-, gatensteekmachines 1991 blz.1 blz.1 Holzfrasmachinen; Kettenfras-, Lochbohr-, Stemmachinen Wood moulding machines; Chain mortisers-, slot mortisers-, mortise chisel machines Toupies; Mortaiseuses à chaine, mortaiseuses à meche, mortaiseuses

Nadere informatie

HOUTFREESMACHINES P blz.1

HOUTFREESMACHINES P blz.1 blz.1 1. INLEIDING Tafelfreesmachines - in verschillende uitvoeringen - worden toegepast in onder andere de meubelindustrie en in timmerfabrieken. Aan het werken met tafelfreesmachines zijn veel gevaren

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

LANGZAAM LOPENDE METAALCIRKELZAAGMACHINES 1972

LANGZAAM LOPENDE METAALCIRKELZAAGMACHINES 1972 P26 972 Low-speed metal circular sawing machines do not seem to be dangerous on account of the comparatively small number of revolutions per minute. However, the accident risk appears to be considerable,

Nadere informatie

Nr 4146 Revisie

Nr 4146 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken met

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

MEERSPILLIGE BOORMACHINE

MEERSPILLIGE BOORMACHINE 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Nr 4136 Revisie

Nr 4136 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Nr 4148 Revisie

Nr 4148 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Nr 4112 Revisie

Nr 4112 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het

Nadere informatie

Nr 4154 Revisie

Nr 4154 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Nr 4119 Revisie

Nr 4119 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied.

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. Richtlijn bouwkasten TOEPASSINGSGEBIED: Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. 1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. tijdelijke en bouw- aansluitingen met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. 2

Nadere informatie

Veilig werken met apparaten en machines

Veilig werken met apparaten en machines Published on Arbocatalogus voor de vlakglasbranche (http://www.arbocatalogus-vlakglas.nl) Veilig werken met apparaten en machines Oplossing status: Goedgekeurd door Inspectie SZW Een machine is een arbeidsmiddel,

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan

Nadere informatie

BREEDBAND SCHUURMACHINE

BREEDBAND SCHUURMACHINE Nummer Beoordelingscriteria Toelichting Parafeer bij / 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen

Nadere informatie

7.11 Bouwcirkelzaagmachines

7.11 Bouwcirkelzaagmachines 7.11 Bouwcirkelzaagmachines Op de bouwplaats is de bouwcirkelzaagmachine en in de afbouw een tafelzaagmachine een onmisbaar stuk gereedschap. Deze machine is alleen geschikt voor het zagen van hout en

Nadere informatie

Nr 4145 Revisie

Nr 4145 Revisie Nummer Beoordelingscriteria Toelichting Parafeer bij / 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen

Nadere informatie

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC wandmodel met plug and play stysteem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Nr 4159 Revisie

Nr 4159 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

EisEn aan bouwkasten. in het voorzieningsgebied van EnExis

EisEn aan bouwkasten. in het voorzieningsgebied van EnExis EisEn aan bouwkasten in het voorzieningsgebied van EnExis EisEn aan bouwkasten De eisen in deze brochure gelden voor bouwkasten die zijn ingericht voor directe energiemeting bij een tijdelijke aansluiting

Nadere informatie

Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod sieraden te dragen. Dragen van nauwsluitende werkkledij

Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod sieraden te dragen. Dragen van nauwsluitende werkkledij Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Paneelzaagmachine Versie 2011/1 Blz. 1/7 1 Algemeen Risico's eigen aan het werken met een paneelzaagmachine Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod

Nadere informatie

Nr 4116 Revisie

Nr 4116 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

7.11 Bouwcirkelzaagmachines

7.11 Bouwcirkelzaagmachines 7.11 Bouwcirkelzaagmachines Op de bouwplaats is de bouwcirkelzaagmachine en in de afbouw een tafelzaagmachine een onmisbaar stuk gereedschap. Deze machines zijn geschikt voor het zagen van hout en houtachtige

Nadere informatie

CNC-BEWERKINGSCENTRUM

CNC-BEWERKINGSCENTRUM 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk en vrij

Nadere informatie

HOUTCIRKELZAAGMACHINES 1989 Blz. 1

HOUTCIRKELZAAGMACHINES 1989 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Houtcirkelzaagmachines worden in verschillende uitvoeringen in de industrie toegepast, met name in de meubelindustrie, timmerfabrieken, onderhoudswerkplaatsen en bouwondernemingen.

Nadere informatie

Nr 4126 Revisie

Nr 4126 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met plug and play systeem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Nr 4125 Revisie

Nr 4125 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen:

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen: Machinaal zagen Machinaal zagen van natuursteen met een vast opgestelde zaagmachine. Dit gebeurt in het algemeen in de werkplaats met een zaagmachine die na instellen het werk grotendeels automatisch uitvoert.

Nadere informatie

aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander

aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander voor maximale veiligheid op de bouwplaats In deze brochure

Nadere informatie

Handleiding. Bij het installeren en / of samenbouwen van de apparatuur moet voor de ingebruikname alle veiligheidscomponenten zijn aangebracht.

Handleiding. Bij het installeren en / of samenbouwen van de apparatuur moet voor de ingebruikname alle veiligheidscomponenten zijn aangebracht. Woord vooraf Handleiding Het doel van deze handleiding is de gebruiker een inzicht te geven in de werking, montage en het onderhoud van de door Geha bv geleverde apparaten. Voordat u begint met de plaatsing

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

Bijlage Oplossingenkaart onderbladzaag

Bijlage Oplossingenkaart onderbladzaag Bijlage Oplossingenkaart onderbladzaag Detailbeschrijving geïntegreerde oplossing geluid/houtstof: Uitwerking oplossing: aanbrengen aanbrengen geluidabsorberend uitgevoerde beschermkap met geluidgedempte

Nadere informatie

WERKEN MET HOUTBEWERKINGSMACHINES 1987 blz.1

WERKEN MET HOUTBEWERKINGSMACHINES 1987 blz.1 blz.1 1. INLEIDING In deze publikatie zijn de wettelijke bepalingen opgenomen die betrekking hebben op de constructie, het onderhoud en het veilig werken met houtbewerkingsmachines. Bij het werken met

Nadere informatie

Bijlage Oplossingenkaart dubbele pennenbank

Bijlage Oplossingenkaart dubbele pennenbank Bijlage Oplossingenkaart dubbele pennenbank Detailbeschrijving geïntegreerde oplossing geluid/houtstof: Uitwerking oplossing: vervanging zaagbladen door geluidarme zaagbladen, vervanging beschermkappen

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING 1.1 Krachtens artikel 118 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" moeten rubberwalsen zodanig zijn opgesteld en ingericht, dat het gevaar dat deze machines

Nadere informatie

VIERZIJDIGE SCHAAFBANK

VIERZIJDIGE SCHAAFBANK 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère 2 In deze brochure vindt

Nadere informatie

LAWAAI. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Tuinzaadbedrijven

LAWAAI. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Tuinzaadbedrijven LAWAAI Bij het werken met of bij machines kan de norm voor schadelijk geluid, (80 db(a)) overschreden worden. Afhankelijk van het aantal decibels, de toonhoogte en de blootstellingsduur kan daardoor blijvende

Nadere informatie

Gebruikershandleiding.

Gebruikershandleiding. Gebruikershandleiding. Fabrikant: Gispen International BV Parallelweg west 23 Postbus 30 NL 4100 AA Culemborg Holland. Type aanduiding: IC 2007 Elektrisch Hoogteverstelbare tafel. Bouwjaar: 2007 Versie

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère BOUWKAST KLEIN 11/2017

Nadere informatie

Oplossingenkaart: overige houtbewerkingsmachines

Oplossingenkaart: overige houtbewerkingsmachines Algemeen Oplossingenkaart: overige houtbewerkingsmachines In de houtverwerkende industrie wordt gewerkt met een grote variëteit aan houtbewerkingsmachines en diverse uitvoeringen daarvan. De meetkoffer

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Automatisch transportsysteem in de kas Let goed op de instructies op de borden Plaats bij werkzaamheden dit waarschuwingslabel op het paneel Figuur 4 Figuur 5 Figuur 6 Zorg dat

Nadere informatie

E X T R A C T O R S QS-2115N

E X T R A C T O R S QS-2115N E X T R A C T O R S QS-2115N Extractor QS-2115N 1. Algemene veiligheidsvoorschriften N.B.: Lees de handleiding zorgvuldig door teneinde problemen te voorkomen. Zoals bij alle machines zijn ook aan deze

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Fabrikant: Gispen Parallelweg West 23 Postbus 30 NL 4100 AA Culemborg Holland. Type aanduiding: Gispen TM elektrisch hoogte verstelbare tafel (met het bedieningspaneel in het tafelblad)

Nadere informatie

Gebruikershandleiding.

Gebruikershandleiding. Gebruikershandleiding. Fabrikant: Gispen International BV Parallelweg west 23 Postbus 30 NL 4100 AA Culemborg Holland. Type aanduiding: IC 2007 Elektrisch Hoogteverstelbare tafel. Bouwjaar: 2013 Versie

Nadere informatie

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL Elektrische Infrarood Verwarming Model 93485 Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL 1 Algemene veiligheidsinstructies LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING Alvorens de radiateur in bedrijf te nemen, moet u deze gebruiks

Nadere informatie

SNIJ-TREKSTEMPELS P Blz. 1

SNIJ-TREKSTEMPELS P Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

Openbaar. 3 TERMEN EN DEFINITIES Bouwkast Kast ontworpen en bedoeld om er een tijdelijke elektriciteitsaansluiting in aan te brengen.

Openbaar. 3 TERMEN EN DEFINITIES Bouwkast Kast ontworpen en bedoeld om er een tijdelijke elektriciteitsaansluiting in aan te brengen. voor de uitvoering van Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Met de gezamenlijke netbeheerders en Bouwend Nederland zijn de eisen voor nieuwe t.b.v.

Nadere informatie

Inhoud. 1. Veiligheidsinstructies

Inhoud. 1. Veiligheidsinstructies 1 2 Inhoud 1. Veiligheidsinstructies... 3 2. Gebruik volgens de voorschriften... 4 3. Omschrijving... 4 4. Toepassingstabel... 4 5. Montage... 4 5.1 Omschrijving van de onderdelen... 5 5.2 Meeneemring

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A.

1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Eisen voor t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde

Nadere informatie

JALOUZIËN. Bedienings- en montagehandleiding

JALOUZIËN. Bedienings- en montagehandleiding Bedienings- en montagehandleiding Woord vooraf Deze handleiding geeft inzicht in de werking, de montage en het onderhoud van de door Geha bv geleverde apparaten. U dient zich tijdens plaatsing en montage

Nadere informatie

Machines en gereedschappen

Machines en gereedschappen Machines en gereedschappen RISICO s Mechanische risico s Gegrepen door bewegende delen Gekneld of geplet raken Getroffen door een wegvliegend deel Doorboord of gestoken worden RISICO s Elektrische risico

Nadere informatie

Hand(beugel)zaag. Bij de handmetaalzaag onderscheiden we de zaagbeugel met handvat en het zaagblad.

Hand(beugel)zaag. Bij de handmetaalzaag onderscheiden we de zaagbeugel met handvat en het zaagblad. Metaalzagen. Zagen is een verspanende bewerking, er is verlies van materiaal tijdens de bewerking. Zoals bijna alle bewerkingen kunnen we bij zagen ook onderscheid maken tussen handmatige bewerkingen en

Nadere informatie

Ongevallen met aftaktussenassen zijn gemakkelijk te voorkomen door de draaiende delen goed af te schermen. Wat is de gewenste situatie?

Ongevallen met aftaktussenassen zijn gemakkelijk te voorkomen door de draaiende delen goed af te schermen. Wat is de gewenste situatie? AFTAKAS Ongevallen met aftaktussenassen zijn gemakkelijk te voorkomen door de draaiende delen goed af te schermen. Wat is de gewenste situatie? De draaiende delen van de aftakas zijn niet bereikbaar als

Nadere informatie

Nr 4147 Revisie

Nr 4147 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Bedienen mobiele kraan

Bedienen mobiele kraan Bedienen mobiele kraan De machinist zorgt voor opstellen, onderhoud, bedienen en vaak ook het transport van de kraan. Hij werkt meestal vanuit een cabine en zorgt voor het verplaatsen (horizontaal en verticaal)

Nadere informatie

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit 1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit Arbobesluit 7.1 Arbeidsmiddelen buiten gebruik Dit hoofdstuk is niet van toepassing op arbeidsmiddelen die op een zodanige manier zijn gedemonteerd of gesloopt,

Nadere informatie

Montage- en gebruiksaanwijzing

Montage- en gebruiksaanwijzing Montage en gebruiksaanwijzing Cooper Safety BV Postbus 3397 4800 DJ Breda Nederland Tel. +31 (0)76 750 53 00 Fax +31 (0)76 587 14 22 www.coopersafety.nl Pagina 1 1. Algemene opmerkingen 1.1 Korte beschrijving

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS.

Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS. Pag. 1-5 Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS. Pag. 2-5 Montagevoorschriften. Om de doseergoot correct te kunnen installeren is een voldoende stevige opstelling nodig waarop de goot geplaatst kan worden.

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE. MONTAGE EN GEBRUIK. Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met passysteem LAADPAS LAADPAS

LAADZUIL ELEKTRISCHE.  MONTAGE EN GEBRUIK. Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met passysteem LAADPAS LAADPAS LAADPAS LAADPAS LAADPAS LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met passysteem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met passysteem 1

Nadere informatie

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur GELUID In de bos- en natuursector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines of motorisch aangedreven handgereedschap. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt de

Nadere informatie

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven.

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven. blz.1 1. ALGEMEEN 1.1 Definities 1.1.1 Een lier is een hefwerktuig, - dat is bedoeld om lasten te verplaatsen door middel van een flexibel trekorgaan, zoals een kabel, - dat voorts is uitgerust met een

Nadere informatie

3 WEG- OMSCHAKELKLEP. Installatie- en gebruikershandleiding. voor warmtapwaterlading. USV 1" bu USV 5/4" bu USV 6/4" bi

3 WEG- OMSCHAKELKLEP. Installatie- en gebruikershandleiding. voor warmtapwaterlading. USV 1 bu USV 5/4 bu USV 6/4 bi Installatie- en gebruikershandleiding NL 3 WEG- OMSCHAKELKLEP voor warmtapwaterlading USV 1" bu USV 5/4" bu USV 6/4" bi A.u.b. eerst lezen Deze handleiding bevat belangrijke aanwijzingen voor het gebruik

Nadere informatie

Toolbox-Meeting. Haakse Slijpmachine

Toolbox-Meeting. Haakse Slijpmachine Toolbox-Meeting Haakse Slijpmachine Inleiding Er vinden veel ongevallen met handslijpmachines (haakse slijper) en vaste slijpmachines plaats, daarom is het zinvol de medewerkers te wijzen op de gevaren

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding Bedieningshandleiding Hoekschaar AK 150 VERSIE 07-2006 AK 150 pagina 1 / 8 1 Inleiding Geachte klant, Wij waarderen het dat u een product van onze firma hebt gekozen. Deze bedieningshandleiding is speciaal

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 3 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Bijlage IV Minimumvoorschriften bedoeld in artikel 53, 4, tweede lid 1. Voorafgaande

Nadere informatie

BOUWCIRKELZAAGMACHINES 1975 blz.1 1. INLEIDING

BOUWCIRKELZAAGMACHINES 1975 blz.1 1. INLEIDING 1975 blz.1 1. INLEIDING De bouwcirkelzaagmachine is in de hedendaaase bouwwereld een onmisbaar werktuig geworden, dat wordt gebruikt voor diverse in de bouw noodzakelijke werkzaamheden, zoals schulpen,

Nadere informatie

Normering houtbewerkingsmachines

Normering houtbewerkingsmachines Normering houtbewerkingsmachines met basis lay-out gegevens van houtbewerkingsmachines Inleiding Deze bijlage gaat in op de lay-out van de machinale. Daarbij zijn onder andere de volgende aspecten van

Nadere informatie

Metaalbewerker / bankwerker

Metaalbewerker / bankwerker Metaalbewerker / bankwerker Er werken circa 800 tot 1000 metaalbewerkers in de bouw. Ze werken bij grote GWW- en B&U-bedrijven. Onder de verzamelnaam metaalbewerker / bankwerker vallen naast de metaalbewerker

Nadere informatie

Machinist - torenkraan

Machinist - torenkraan Machinist - torenkraan De machinist torenkraan bedient en onderhoudt de torenkraan. Hij werkt op grote hoogte, meestal tussen de 20 en 50 m, maar soms ook op 100 m. De machinist torenkraan heeft door de

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING WINDBEVEILIGING EOLIS 2

MONTAGEHANDLEIDING WINDBEVEILIGING EOLIS 2 MONTAGEHANDLEIDING WINDBEVEILIGING EOLIS 2 Windbeveiliging Eolis 2 VOEDING 230 V - 50 Hz Pulsschakelaar Centralis IB INLEIDING Deze montagehandleiding bevat instructies voor de montage van de windbeveiliging

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING ZUMOVAL MINIMAX & MINIMATIC

GEBRUIKSAANWIJZING ZUMOVAL MINIMAX & MINIMATIC GEBRUIKSAANWIJZING ZUMOVAL MINIMAX & MINIMATIC GEBRUIKSAANWIJZING ZUMOVAL MINIMAX/MINIMATIC INHOUDSOPGAVE GEBRUIKSAANWIJZING ZUMOVAL MINIMAX/MINIMATIC... 1 INHOUDSOPGAVE... 1 1. ALGEMENE INFORMATIE...

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk GELUID In de loonwerksector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines of motorisch aangedreven handgereedschap. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt de norm

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV4500 HP Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: + 31-(0)104730011 Website: www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Dryfast Klein Siberiëstraat

Nadere informatie

TOOLBOX VEILIG WERKEN MET MACHINES

TOOLBOX VEILIG WERKEN MET MACHINES TOOLBOX VEILIG WERKEN MET MACHINES WAAROM GEBEUREN ER MACHINE - ONGEVALLEN? Accidents are not due to lack of knowledge, but failure to use the knowledge we have. Mr. T. Kletz Ongevallen worden niet veroorzaakt

Nadere informatie

Handleiding. AirQlean H luchtfiltersysteem voor montage aan het plafond

Handleiding. AirQlean H luchtfiltersysteem voor montage aan het plafond Handleiding AirQlean H luchtfiltersysteem voor montage aan het plafond ... Copyright 2014 QleanAir Scandinavia 2 DEEL 1 Informatie over de veiligheid 1.1. Inleiding Dit hoofdstuk bevat informatie over

Nadere informatie

Bijlage Oplossingenkaart enkele pennenbank

Bijlage Oplossingenkaart enkele pennenbank Bijlage Oplossingenkaart enkele pennenbank Detailbeschrijving geïntegreerde oplossing geluid/houtstof Uitwerking oplossing: vervanging zaagblad door geluidarm zaagblad, vervanging beschermkappen rond zaag

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE JUISTE GEREEDSCHAPPEN

GEBRUIK VAN DE JUISTE GEREEDSCHAPPEN 1. Hoe gaat u veilig om met gereedschap? Een paar praktische tips: Kies het juiste gereedschap voor de uit te voeren taak. Gebruik gereedschap dat niet onbedoeld kan starten. Gebruik gereedschap met een

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING TEGELZAAGMACHINE TCM180

GEBRUIKSAANWIJZING TEGELZAAGMACHINE TCM180 GEBRUIKSAANWIJZING TEGELZAAGMACHINE TCM180 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE -------------------------------------------------------------------------------- VEILIGHEIDSINSTRUCTIES -----------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Plan je werkzaamheden logisch in, werk bijvoorbeeld van achteren naar voren Gebruik hulpmiddelen bij het plaatsen van zware onderdelen en panelen Figuur 4 Fout! Zorg voor een

Nadere informatie

Komplet DS 1020 gebruikershandleiding

Komplet DS 1020 gebruikershandleiding Komplet DS 1020 gebruikershandleiding Transport U kan de trommelzeef vervoeren met een geschikt voertuig dat gekeurd is om een geremde aanhangwagen met een gewicht van 3500 kg te slepen. Controleer volgende

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Hudson, douchebrancard elektrisch in hoogte verstelbaar Installatiehandleiding Aangepast sanitair Populierenlaan 59, 1911 BK Telefoon (0251) 316482 Fax (0251) 314043 Website www.sanmedi.nl E-mail mail@sanmedi.nl

Nadere informatie

Gebruikershandleiding.

Gebruikershandleiding. Gebruikershandleiding. Fabrikant: Gispen International BV Parallelweg west 23 Postbus 30 NL 4100 AA Culemborg Holland. Type aanduiding: Ellen 1 HVE. Bouwjaar: 2012 Versie : 2.0 Introductie: Voor u ligt

Nadere informatie

KOZIJNEN STELLEN. Stelt u de gezondheid. Arbouw voor gezond en veilig werken

KOZIJNEN STELLEN. Stelt u de gezondheid. Arbouw voor gezond en veilig werken KOZIJNEN STELLEN Stelt u de gezondheid van uw werknemers voorop? Arbouw voor gezond en veilig werken Het handmatig stellen van kozijnen is zwaar werk: zwaar tillen, dragen, langdurig geknield of gebukt

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV 4500 Dryfast BV Kreekweg 22 3133AZ Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: +31- (0)104730011 www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 2. Veiligheid

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING WAND AFZUIGKAPPEN

GEBRUIKSAANWIJZING WAND AFZUIGKAPPEN GEBRUIKSAANWIJZING WAND AFZUIGKAPPEN 2 GARANTIE Op het apparaat is 24 maanden garantie vanaf koopdatum. Uitgesloten van garantie zijn: verlichting, schade en gevolgschade ontstaan door een gebrekkig gemonteerde

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming b. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan

Nadere informatie

www.somfy.com ilmo 50 WT Ref. 5050496B

www.somfy.com ilmo 50 WT Ref. 5050496B www.somfy.com FR DE IT ilmo 50 WT Ref. 5050496B CS PL HU RU EL PT ES EN Inhoud. Inleiding 6. Veiligheid 6. Algemeen 6. Algemene veiligheidsvoorschriften 6.3 Specifieke veiligheidsvoorschriften 7 3. Installatie

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING IPSO BUISMOTOREN

MONTAGEHANDLEIDING IPSO BUISMOTOREN MONTAGEHANDLEIDING IPSO BUISMOTOREN INLEIDING Deze montagehandleiding bevat instructies voor de montage van de IPSO buismotoren. Lees de handleiding goed door, voordat u met de montage begint. Als u zich

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BULLETIN No. 117 BEPROEVING MODESTA SCHROEFVENTILATOR Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE MODESTA SCHROEFVENTILATOR Fabrikant: Industrie- en Handelmaatschappij

Nadere informatie

Veilig werken in de bouw

Veilig werken in de bouw Veilig werken in de bouw In de Arbeidsveiligheidswet BES en de verdere regelgeving worden aan werkgevers en werknemers verplichtingen opgelegd. Deze verplichtingen hebben tot doel om de veiligheid op de

Nadere informatie

Freeshandleiding. Algemene richtlijnen

Freeshandleiding. Algemene richtlijnen Freeshandleiding Algemene richtlijnen Introductie Welkom in de PMB! Veiligheid is hier het allerbelangrijkst. Zorg ervoor dat je altijd een veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en een stofjas draagt. Lang

Nadere informatie