Plaats : zaal Heikant gemeentehuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plaats : zaal Heikant gemeentehuis"

Transcriptie

1 VERSLAG VERGADERING GROS Datum : Plaats : zaal Heikant gemeentehuis Aanvang : uur Aanwezig : Voorzitter : Oxfam Wereldwinkel : Guido Van Beek Broederlijk Delen Centrum : Marcel Huysmans Broederlijk Delen De Lusthoven : Leon Mariën en Jos Claessen Schepen van ontwikkelingssamenwerking : Joke Segers Secretaris Gros : Mia Noyens Missiekring Centrum : Mariëtte Hendricks Wereldsolidariteit : Paul Baeyens nationaal : Lieve Misotten Verontschuldigd : Missiekring Centrum : Vic Hendrickx en Missiekring Voorheide: Jan De Pauw 1. voorstelling leden GROS De verschillende leden van de GROS stellen zich voor: 1. Broederlijk Delen Centrum : Werkgroep bestaande uit 3 personen + Pater Luc. Speelt zich vooral af tijdens de 40-dagen voor Pasen. Start met de startvergadering van het bisdom. Volgend jaar Senegal. Na de voorstelling kan je terecht voor aanvullende informatie in verschillende werkwinkels. Het campagnemateriaal wordt dan ook meegebracht. Collecteomslagen voor de 2 omhalingen in de kerk, kalenders, DVD s voor de scholen. Aan de scholen wordt een tekst bezorgd met de actiepunten. De CM-kern organiseert een koffie-stop aan de kerk. Tijdens de rest van het jaar worden de ingezamelde gelden ingezameld. De toelage van de gemeente wordt integraal overgemaakt aan Broederlijk Delen Nationaal. Kasverslag wordt opgemaakt en overgemaakt aan de rest van de werkgroep. Doel van de werking: mensen hun eigen plannen om armoede te bestrijden kunnen en mogen laten uitvoeren. Gebeurt door plaatselijke partners. Gericht op de landbouw. Acties van de scholen: dikwijls sponsortochten. 2. Broederlijk Delen De Lusthoven : Idem Broederlijk Delen Centrum. Leon Mariën doet, samen met Jos Claessen hetzelfde in de kapel van de Lusthoven. 4 weken voor kerstmis: armoede in eigen land. Er worden elk jaar inleefreizen georganiseerd door Broederlijk Delen voor jongeren. Opbrengst gaat naar Broederlijk Delen. Ook projecten van Arendonkse mensen worden ondersteund vooral Lieve Claessen in Zuid-Afrika. Zij heeft verschillende projecten om de plaatselijke bevolking te helpen. 3. Broederlijk Delen Voorheide : Idem als de andere werkgroepen Broederlijk Delen.

2 4. Missiekring Centrum : 3-daagse Missiefeesten. Inkomsten gaan integraal naar missiewerking door Arendonkse mensen. Missiezuster Dora De Vocht (Venuzuela en Congo), pater Viskens (Venuzuela) en zuster Paeshuyse (Missiepost in Congo). Wordt een heel jaar voor gewerkt door de werkgroep. 5. Wereldsolidariteit : Paul Baeyens. Subsidie gaat volledig, direct naar Wereldsolidariteit Nationaal. Vooral actief binnen de KWB. Worden op de hoogte gehouden door de Wereldburger een uitgifte van Wereldsolidariteit. Zij steunen de mensen in het Zuiden door het sociaal weefsel van de mensen te versterken zodat het van onderuit kan groeien. Zij organiseren ook inleefreizen. Schone klerencampagne is ook een actie van Wereldsolidariteit. Binnen Arendonk wordt getracht de mensen te sensibiliseren om lid te worden. Hiervoor worden themafilms ingericht en inleefreizigers uitgenodigd. 6. Oxfam Wereldwinkel : Guido Van Beek. Wereldwinkel staat voor eerlijke handel. Zij sturen geen geld maar kopen producten aan die voldoen aan volgende criteria: eerlijke prijzen, rechtstreeks aankopen met maximale transparantie capaciteitsopbouw door het geven van investeringskredieten en opleidingen respect voor mens en milieu geen kinderarbeid gelijkheid man-vrouw duurzaam partnerschap rechtvaardige handelsovereenkomsten Vrijwilligerswerking ts 30 en 40 mensen. Ontvangsten EUR/jaar in Arendonk. De subsidie van de gemeente gaat naar de globale werking van de Wereldwinkel. Reden waarom de schepen de werking wou kennen is n.a.v. de burgerparticipatie. Vraag : hoe zouden jullie ontwikkelingshulp aanpakken. Antwoord : door de meerderheid werd noodhulp als antwoord gegeven. Paul Baeyens vind het logisch dat de mensen gemakkelijker meedoen aan iets dat veel media-aandacht trekt. Voorstel : klein tekst met contactgegevens op de website om de werking van de Arendonkse verenigingen die werken rond ontwikkelingshulp bekend te maken bij de bevolking. De aanwezigen gaan hiermee akkoord. Mia mailt tekst door voor nazicht naar de verschillende leden van de GROS. 2. werking GROS omliggende gemeenten Lieve van geeft hieromtrent meer uitleg. Zij stelt eerst voor is een koepel voor ontwikkelingssamenwerking. Is ook een 4 de pijlersteunpunt die mensen en organisaties ondersteunt die ontwikkelingssamenwerking doen. Lieve is niet met de campagne bezig. Daarvoor zijn andere personen verantwoordelijk. Volgend jaar wordt er nog rond voedsel gewerkt. Daarna zal het rond sociale zekerheid gaan. De taak van Lieve is het ondersteunen van de plaatselijke werking rond ontwikkelingssamenwerking.

3 Vorming wordt georganiseerd in samenwerking met de provincie om het lokaal beleid vorm te geven. Begeleiden van de raden. Dit betekent niet dat ze naar elke raad naar toe gaat. Vorming op maat van de gemeente wordt eveneens aangeboden. Proces voor uitbreiding begeleiding. Een enorme diversiteit in de regio van Arendonk. Mol: een grotere stad met een grotere traditie. Een heel uitgebreide werking waarbij de wereldwinkel een grote centrale rol speelt. Mol is gekend voor fair-trade terras. Iedere vrijdag in juli en augustus door elke organisatie die werkzaam is in de GROS. Lille: ongeveer zoals in Arendonk. 2 maanden geleden Fair Trade gemeente geworden. De uitreiking gebruikt om meer mensen te bereiken. Herentals, Westerlo en Herenthout: voor de verkiezingen nagedacht over de werking. Tot de conclusie gekomen dan ze niet zichtbaar genoeg zijn. Sterk memoranda opgesteld wat ze willen bereiken tijdens de volgende legislatuur. Willen de GROS uitbreiden. Een aantal processen opgesteld om de werking bekend te maken. Nieuwjaarsreceptie gegeven voor de mensen die bezig zijn met ontwikkelingssamenwerking waarop alle verenigingen werden voorgesteld die hiermee bezig zijn. Merksplas: pas Fair Trade gemeente geworden. Heel wat gemeente zijn bezig met Fair Trade omdat dit de mensen meest bezighoudt. Uitdaging is om Noord-Zuid zoveel mogelijk in andere beleidsthema s te krijgen wil een groter draagvlak creëren voor een Noord-Zuid-werking. Iedereen Mondiaal 6 workshops voor 40,00 EUR waar je vanaf 5 personen (samen 30) kan aan deelnemen Bier proeven, chocolade proeven, wijn proeven Gps-stadsspel Alternatief kinderfeest Te bestellen via 3. projectsubsidie zwembad Het zwembad diende een projectsubsidie in voor de actie die op 15 en 16 november georganiseerd werd voor de slachtoffers van de storm op de Filipijnen. De projectaanvraag wordt goedgekeurd voor de subsidie van 350,00 EUR. Lieve Claessen Lieve Claessen diende een aanvraag in voor een kinderopvangproject in Zuid-Afrika. Met het ingezamelde geld worden de lonen van 2 personeelsleden en een lunch voor de kindjes gefinancierd. De projectaanvraag wordt goedgekeurd voor de subsidie van 350,00 EUR.

4 4. kennisname briefwisseling Noodhulp. Kennis wordt genomen van de aanvragen om noodhulp voor de filipijnen door Artsen Zonder Grenzen, Unicef en Bevrijde Wereld vzw. NGO Bevrijde Wereld. Kennis wordt genomen van het bericht van Bevrijde Wereld vzw: Beste, Ik mail u even aan ter introductie van de Sint-Niklase ngo Bevrijde Wereld en ons educatief aanbod naar bibliotheken en gemeentebesturen in het kader van onze campagne rond grond en onze voedselzekerheidsprojecten dat start vanaf april Deze mail is vooral bedoeld om eens te luisteren of wij u of omgekeerd van dienst kunnen zijn. In 2014 starten wij met onze 3-jarige campagne waar wij vooral met het thema GROND naar buiten zullen komen en diverse subthema s. Volgend jaar starten we met bodemvruchtbaarheid in het kader van zelfvoorziening van de boer in het Zuiden met landbouw als (deels) motor voor ontwikkeling. Rond dit thema zullen wij verschillende vormingen en educatieve trajecten voorzien naar het brede publiek (volwassenen) en secundaire scholen. Bodemvruchtbaarheid is voor ons een kapstok om het te hebben over klimaatswijziging, landbouwtechnieken, biologische landbouw en het belang van lokale, familiale landbouw in het Zuiden voor voedselzekerheid. Wij zijn nog in aanbouw van onze campagne maar toch willen wij al laten weten dat dit er aankomt en wij steeds aanspreekbaar zullen zijn voor acties in uw gemeente, in uw bibliotheek of openbare centra of uw scholen eventueel in samenwerking met de lokale gros afdeling. Naar scholen hadden wij afgelopen schooljaar een campagne rond water: Dit gaat nog verder dit schooljaar en vanaf 2014 starten wij met een gelijkaardige campagne rond grond. Naar het brede publiek voorzien wij alvast een kookworkshop. Via een virtueel kookboek vind je recepten die inleefreizigers van Bevrijde Wereld in West-Afrika, Bolivia en de Filippijnen verzamelden. In gesprek met de kok en proevend wat de pot schaft krijgt men zicht wat voedselzekerheid in de praktijk kan betekenen. Ook het aanbrengen van verschillende sprekers behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast hebben we ook het fotospel Foodprints: Via foto s en getuigenissen vertellen de boeren hun verhaal. Deelnemers worden mee uitgedaagd om mee over oplossingen te denken. Voor bibliotheken is er ook een fototentoonstelling in ontwikkeling. Ook als u een eigen idee hebt over vormingen dan bekijken we steeds waar we iets kunnen betekenen. Meer informatie over ons huidig educatief aanbod leest u op onze site. Mocht u interesse hebben om onze organisatie en onze toekomstige campagne te betrekken bij uw projecten rond Noord-Zuid dan hoor ik het graag. Of heeft u lopende projecten waarbij wij eventueel met ons campagnethema grond kunnen aansluiten dan mag u dit ook laten weten. Wij nemen later opnieuw contact op als onze campagne wat concreter wordt. Ik kijk alvast uit naar uw antwoord. Met vriendelijke groeten Wouter Semey Bevrijde Wereld vzw ngo voor ontwikkelingssamenwerking Mercatorstraat Sint-Niklaas Tel.+32(0) Fax.+32 (0)

5 5. varia Paul vraagt te laten wanneer iemand een goed idee heeft voor een interessante film. Elke 2 de zondag van de maand organiseren zij een film in t Onkrooid. De verslaggever, Mia Noyens

Westerlo zet zich in voor het zuiden en jij kan ons hierbij helpen GEMEENTE WESTERLO. Parel van de Kempen

Westerlo zet zich in voor het zuiden en jij kan ons hierbij helpen GEMEENTE WESTERLO. Parel van de Kempen Westerlo zet zich in voor het zuiden en jij kan ons hierbij helpen GEMEENTE WESTERLO Parel van de Kempen 2 Inhoudsopgave - Westerlo zet zich in voor het Zuiden - werelddienst - wereldraad - subsidies vanuit

Nadere informatie

Infofiche socio-culturele organisaties

Infofiche socio-culturele organisaties Infofiche socio-culturele organisaties Inhoud 1. Leidraad voor een bezoek... 2 2. Workshop Rwanda De kracht van de Rwandese vrouw... 2 3. Workshop Ecuador Van cacaoboon tot smaakexplosie! Ontdek en beleef

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede 1 Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven Assenede 1 Algemene

Nadere informatie

Verslag Vergadering GROS 17 mei 2017

Verslag Vergadering GROS 17 mei 2017 Verslag Vergadering GROS 17 mei 2017 Braekevelt Helene (Trias) De Durpel Marc (ACW Wereldsolidariteit) De Maertelaere Linda (Vrienden van Senegal) De Mol Marie-Rose (Sabine Bogaert) De Pue Bart (Werkgroep

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 (Goedgekeurd op de algemene vergadering van dinsdag 28 april 2015) GEMEENTELIJKE RAAD ONTWIKKELINGSSAMENWERKING GROS-Mortsel

Jaarverslag 2014 (Goedgekeurd op de algemene vergadering van dinsdag 28 april 2015) GEMEENTELIJKE RAAD ONTWIKKELINGSSAMENWERKING GROS-Mortsel Jaarverslag (Goedgekeurd op de algemene vergadering van dinsdag 28 april 2015) GEMEENTELIJKE RAAD ONTWIKKELINGSSAMENWERKING GROS-Mortsel ACTITVITEITENVERSLAG De Gemeentelijk Raad Ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Betreft: MEMORANDUM van GROS Brecht aan de LOKALE POLITIEKE PARTIJEN van BRECHT

Betreft: MEMORANDUM van GROS Brecht aan de LOKALE POLITIEKE PARTIJEN van BRECHT Brecht, 1 september 2018 Betreft: MEMORANDUM van GROS Brecht aan de LOKALE POLITIEKE PARTIJEN van BRECHT Geachte Op 14 oktober 2018 trekt iedereen naar de stembus om een nieuw lokaal bestuur te kiezen.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede 1 Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede 1 Algemene

Nadere informatie

20. Reglement tot subsidiëring van kleinschalige projecten in het kader van ontwikkelingssamenwerking.

20. Reglement tot subsidiëring van kleinschalige projecten in het kader van ontwikkelingssamenwerking. 20. Reglement tot subsidiëring van kleinschalige projecten in het kader van ontwikkelingssamenwerking. De Gemeenteraad, Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald

Nadere informatie

MEMORANDUM naar aanleiding van de GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 2018 ACTIE & ADVIESRAAD SOLIDAIR SINT-NIKLAAS (AAS)

MEMORANDUM naar aanleiding van de GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 2018 ACTIE & ADVIESRAAD SOLIDAIR SINT-NIKLAAS (AAS) MEMORANDUM naar aanleiding van de GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 2018 ACTIE & ADVIESRAAD SOLIDAIR SINT-NIKLAAS (AAS) Dit memorandum wordt aangeboden aan alle politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? WAT?

EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? WAT? EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? We staan niet stil bij wat er elke dag op ons bord ligt. En toch dragen vele ingrediënten een heel verhaal met zich mee. Sommige producten hebben de halve wereld afgereisd.

Nadere informatie

Vormingsavond FairTradeGemeente. Jabbeke 22 mei 2013

Vormingsavond FairTradeGemeente. Jabbeke 22 mei 2013 Vormingsavond FairTradeGemeente Jabbeke 22 mei 2013 Programma Welkom 1. Nieuwtjes vanuit FairTradeGemeente 2. Kennismaking 3. Hoe engageer je middenstand? 4. Hoe valoriseer je deze deelnemers? 5. Afsluiter

Nadere informatie

College van burgemeester en schepenen Verslag Zitting van 14 maart 2019

College van burgemeester en schepenen Verslag Zitting van 14 maart 2019 College van burgemeester en schepenen Verslag Zitting van 14 maart 2019 Samenstelling Aanwezig de heer Kristof Hendrickx, burgemeester-voorzitter; de heer Luc Bouwen, schepen; mevrouw An Hermans, schepen;

Nadere informatie

Noord-Zuid raad Algemene Vergadering. 19 november 2013

Noord-Zuid raad Algemene Vergadering. 19 november 2013 Noord-Zuid raad Algemene Vergadering 19 november 2013 Inhoud van de vergadering Voorstelling van het strategisch meerjarenplan -> Schepen Bert Herrewyn & Stijn Van Dierdonck Overzicht voorbije jaar De

Nadere informatie

Vergadering GROS. Afwezig Vande Velde Hilde, Dirk Vanroose. Opvolging FairTrade-Campagne

Vergadering GROS. Afwezig Vande Velde Hilde, Dirk Vanroose. Opvolging FairTrade-Campagne Vergadering GROS Verslag vergadering 2 25 april 2017 Aanwezig Van Boven Sien, Marc Claeys, Laureys Bart, Delfosse Philippe, Van De Sompel Diane, Decock Anniek, Vlassenbroeck Walter, Philippe Van Petegem,

Nadere informatie

Legislatuur 2014 2019

Legislatuur 2014 2019 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ SU BSI DI EREGLEM ENT TER ONDERSTEU NI NG VAN ERKENDE VERENI GI NGEN VOOR ONTWI KKELI NGSSAM ENWERKI NG EN I NTERNATI ONALE SOLI DARI TEI T

Nadere informatie

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III r e g l e m e n t Besluit van de gemeenteraad van Edegem van betreffende de financiële en logistieke ondersteuning van ontwikkelingssamenwerking. De gemeenteraad

Nadere informatie

Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking

Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking Reglement Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking Vastgesteld door de gemeenteraad op 24 september 2015 HOOFDSTUK I : ALGEMENE BEPALINGEN ARTIKEL 1 Het college van burgemeester en schepenen kan subsidies

Nadere informatie

Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking gemeentebestuur Zulte

Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking gemeentebestuur Zulte Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Gemeente Zulte (goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 25 juni 2009) Dit subsidiereglement omvat: 1. Werkingstoelagen voor verenigingen aangesloten bij de

Nadere informatie

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT Betreffende de ondersteuning van lokale NGO-afdelingen.

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT Betreffende de ondersteuning van lokale NGO-afdelingen. GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT Betreffende de ondersteuning van lokale NGO-afdelingen. Artikel 1: Begrippen. - Gemeentebestuur: Het Kuurnse gemeentebestuur, bestaande uit de Kuurnse gemeenteraad en het

Nadere informatie

Broederlijk Delen vzw. Doelstelling. Activiteiten. In het Zuiden. In Vlaanderen. Thema's. Huidevettersstraat 165

Broederlijk Delen vzw. Doelstelling. Activiteiten. In het Zuiden. In Vlaanderen. Thema's. Huidevettersstraat 165 Broederlijk Delen is een niet-gouvernementele organisatie gespecialiseerd in ontwikkelingssamenwerking. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/502 57 00 info@broederlijkdelen.be www.broederlijkdelen.be

Nadere informatie

Subsidiereglement voor projecten in het Zuiden in het kader van Zuid-samenwerking

Subsidiereglement voor projecten in het Zuiden in het kader van Zuid-samenwerking Stad Brugge Noord-Zuiddienst Subsidiereglement voor projecten in het Zuiden in het kader van Noord-Zuid Zuid-samenwerking Zetel: Stadhuis, 8000 Brugge Correspondentieadres: Noord-Zuiddienst, Oostmeers

Nadere informatie

Stilstaan bij armoede

Stilstaan bij armoede Naam: Klas: Kan jij de vicieuze cirkel van armoede aanvullen? 1 De rijke en de arme tafel Schrijf in de ballonnen hoe jij je voelde tijdens het tafelmoment? Waar wil jij werk van maken in de toekomst?...

Nadere informatie

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro?

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro? Recht op voedsel, door het bevorderen van ontwikkelingssamenwerking tussen volkeren in een geest van wederzijds respect en solidariteit Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/777 2015 info@solidagro.be

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie Initiatiefvoorstel de raad der gemeente EDE Verzameling Raadsstukken registratienummer sector datum: 2011 / 110 685552 Fractie GL/PE oktober 2011 Cie. n.v.t. betreft Raad 15-12-2011 Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

College van burgemeester en schepenen Verslag Zitting van 25 april 2019

College van burgemeester en schepenen Verslag Zitting van 25 april 2019 College van burgemeester en schepenen Verslag Zitting van 25 april 2019 Samenstelling Aanwezig de heer Kristof Hendrickx, burgemeester-voorzitter; de heer Luc Bouwen, schepen; mevrouw An Hermans, schepen;

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

GROS HALEN. Meer info via of

GROS HALEN. Meer info via of GROS HALEN Meer info via welzijnsdienst@halen.be of 013 46 03 78 COLOFON UITGAVE stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen ONTWERP & REALISATIE Tekst - Gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede

Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/502 57 00 info@broederlijkdelen.be http://www.broederlijkdelen.be

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

Begeleidingsaanbod. Kerken voor de toekomst

Begeleidingsaanbod. Kerken voor de toekomst Begeleidingsaanbod Kerken voor de toekomst Hoewel de V-methode goed bruikbaar is als een zelf-doe-instrument, is het plezierig als zo nu en dan iemand van buiten meekijkt en meehelpt. Onze ervaring is

Nadere informatie

Rekeningnummer waarop de eventueel toegekende subsidie kan betaald worden:

Rekeningnummer waarop de eventueel toegekende subsidie kan betaald worden: SUBSIDIEAANVRAAG ZUIDWERKING 1. Aanvrager(s) Naam, voornaam van de indiener: GSM en/of telefoonnummer: 2. Bankrekening Rekeningnummer waarop de eventueel toegekende subsidie kan betaald worden: Titularis

Nadere informatie

DJAPO WEGWIJS IN WERELDONDERWIJS

DJAPO WEGWIJS IN WERELDONDERWIJS DJAPO WEGWIJS IN WERELDONDERWIJS Djapo : samen, hand in hand ertegenaan gaan Solidair wereldburgerschap Bewust consumeren -Duurzame ontwikkeling - fair trade Democratisch actief wereldburgerschap -kinderrechten,

Nadere informatie

Subsidie voor educatieve en sensibiliserende activiteiten

Subsidie voor educatieve en sensibiliserende activiteiten SUBSIDIEREGLEMENT Projectsubsidie Subsidie voor educatieve en sensibiliserende De gemeente Boechout voorziet jaarlijks een bedrag voor financiële steun voor ontwikkelingssamenwerking, zowel voor Zuidwerking

Nadere informatie

Subsidies. Aanleiding tot het invoeren van subsidies. Ondersteunen van verenigingen. Socio culturele, jeugd en sportverenigingen

Subsidies. Aanleiding tot het invoeren van subsidies. Ondersteunen van verenigingen. Socio culturele, jeugd en sportverenigingen Subsidies Socio culturele, jeugd en sportverenigingen Aanleiding tot het invoeren van subsidies Ondersteunen van verenigingen Afschaffen van de papierophaling en de bedoeling van integratie van de bestaande

Nadere informatie

Aanwezig: Rob GERITS, Roland SEVERIJNS, Pascaline STRUMANE, Christiaan VAN ELSEN, Emiel VERVLIET, Gust VAN DONGEN

Aanwezig: Rob GERITS, Roland SEVERIJNS, Pascaline STRUMANE, Christiaan VAN ELSEN, Emiel VERVLIET, Gust VAN DONGEN VZW MUTAMAINI KATANGA Datum: Woensdag 25 maart 2014 (Sociale School, Heverlee) Uur: 14.30 uur- 156.30uur Aanwezig: Rob GERITS, Roland SEVERIJNS, Pascaline STRUMANE, Christiaan VAN ELSEN, Emiel VERVLIET,

Nadere informatie

Memorandum Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking voor politieke verantwoordelijken.

Memorandum Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking voor politieke verantwoordelijken. Memorandum Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking voor politieke verantwoordelijken. Think Global, Act Local! Al heel wat jaren is GROS Poperinge actief rond ontwikkelingssamenwerking. Onze

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Vlaamse Handbalvereniging vzw Regio Antwerpen Vlaams-Brabant

Vlaamse Handbalvereniging vzw Regio Antwerpen Vlaams-Brabant vzw Secretariaat Erwin Dirkx Groenlaan 6 2950 Kapellen website www.handbal-avb.be Tel.: 03.651.58.39 Rek.Nr.: 068-9002194-39 GSM: 0474.524.420 IBAN: BE13 0689 0021 9439 email: secretaris@handbal-avb.be

Nadere informatie

Aanvraag van een subsidie voor een project van ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden

Aanvraag van een subsidie voor een project van ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden Aanvraag van een subsidie voor een project van ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden Gemeentebestuur Puurs-Sint-Amands Hoogstraat 29 2870 Puurs-Sint-Amands In te vullen door cc Binder Ontvangstdatum

Nadere informatie

INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER Internationale uitwisselingen

INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER Internationale uitwisselingen INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER Internationale uitwisselingen Internationale uitwisselingen tussen Aalsterse verenigingen en groepen/verenigingen in andere landen kunnen bij de betrokken

Nadere informatie

Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen?

Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen? Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen? Oxfam Wereldwinkels en Fairtrade Campagne Kindslavernij lust ik niet! Doelgroepen Partners: hoe elkaar versterken? En nu? Oxfam

Nadere informatie

De SD-wat? Tips om aan SDG-sensibilisering te doen. SDG-forum Brussel, 23 oktober 2018

De SD-wat? Tips om aan SDG-sensibilisering te doen. SDG-forum Brussel, 23 oktober 2018 De SD-wat? Tips om aan SDG-sensibilisering te doen SDG-forum Brussel, 23 oktober 2018 SDGs & de lokale besturen VVSG - SDG's SDG-sensibilisering VVSG - SDG's SDG-piloottraject VVSG - SDG's SDG-piloottraject

Nadere informatie

SAMENWERKING OVER DE GEMEENTEGRENZEN HEEN

SAMENWERKING OVER DE GEMEENTEGRENZEN HEEN SAMENWERKING OVER DE GEMEENTEGRENZEN HEEN Met 156 FairTradeGemeenten (november 2014) en nog eens 75 gemeenten op weg naar de titel is de campagne na 10 jaar nog steeds volop op gang. Al deze trekkersgroepen

Nadere informatie

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade.

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade. Elke dag π± Factsheet Initiatief fairbezig.nl Fairbezig.nl is een initiatief van Fair Trade Original, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar met steun van de Nationale Postcode

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Eerste overleg, 22 oktober 2014. Welkom

Eerste overleg, 22 oktober 2014. Welkom Eerste overleg, 22 oktober 2014 Welkom Introductie Uit welke personen bestaat het feestweek comité? Hans Wind, Alex Mollema, Esther Ottens, Luit Oomkes, Paul Witkamp Doel van deze avond? Toelichting geven

Nadere informatie

Koen Steel (KWB Boechout), Miecke Rutges (BD), Hélène Willems (Wereldwinkel), Fernand Bouche (onafhankelijk)

Koen Steel (KWB Boechout), Miecke Rutges (BD), Hélène Willems (Wereldwinkel), Fernand Bouche (onafhankelijk) Socioculturele zaken en vrije tijd Ontwikkelingssamenwerking Heuvelstraat 91 2530 Boechout Telefoon 03 460 06 11 Fax 03 460 06 33 info@boechout.be verslag GROS datum 24 november 2015 plaats verslag Gemeentehuis

Nadere informatie

College van burgemeester en schepenen Verslag Zitting van 13 juni 2019

College van burgemeester en schepenen Verslag Zitting van 13 juni 2019 College van burgemeester en schepenen Verslag Zitting van 13 juni 2019 Samenstelling Aanwezig de heer Kristof Hendrickx, burgemeester-voorzitter; de heer Luc Bouwen, schepen; mevrouw An Hermans, schepen;

Nadere informatie

Verslag GO!ouders 15 mei 2018

Verslag GO!ouders 15 mei 2018 Verslag GO!ouders 15 mei 2018 Aanwezig: Liesbet, Pipke, Els, Lieve, Eef, Joke, Nel (met heerlijk ijs), juf Melaney en Kris (verslag) Verontschuldigd: meester Jimmy, juf Shari, Anne en Leen 1. Goedkeuring

Nadere informatie

PROVINCIAAL REGLEMENT: wereldburgerschap stimuleren in West-Vlaanderen

PROVINCIAAL REGLEMENT: wereldburgerschap stimuleren in West-Vlaanderen PROVINCIAAL REGLEMENT: wereldburgerschap stimuleren in West-Vlaanderen Art. 1 - Doelstellingen Met dit reglement wil de Provincie West-Vlaanderen, binnen de perken van het budget en de bevoegdheden, het

Nadere informatie

BELEID OP VLAK VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: IN BELGIË EN DAARBUITEN

BELEID OP VLAK VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: IN BELGIË EN DAARBUITEN BELEID OP VLAK VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: IN BELGIË EN DAARBUITEN KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS 1. Het landbouwdossier Het feit dat Westerse landbouwproducten de lokale markten in het Zuiden verstoren.

Nadere informatie

Procedure en criteria voor de besteding van het jaarlijks budget voor ontwikkelingssamenwerking van de gemeente Lille

Procedure en criteria voor de besteding van het jaarlijks budget voor ontwikkelingssamenwerking van de gemeente Lille Procedure en criteria voor de besteding van het jaarlijks budget voor ontwikkelingssamenwerking van de gemeente Lille Inhoudstafel 1. De uitgangspunten van het Noord-Zuidbeleid in de gemeente. De inspanningen

Nadere informatie

Subsidie voor projecten in ontwikkelingslanden

Subsidie voor projecten in ontwikkelingslanden SUBSIDIEREGLEMENT Projectsubsidie Subsidie voor projecten in ontwikkelingslanden De gemeente Boechout voorziet jaarlijks een bedrag voor financiële steun voor ontwikkelingssamenwerking, zowel voor Zuidwerking

Nadere informatie

Reglement projectondersteuning Gentenaars zonder Grenzen

Reglement projectondersteuning Gentenaars zonder Grenzen Reglement projectondersteuning Gentenaars zonder Grenzen Goedgekeurd in de gemeenteraad van 23 september 2008 Gewijzigd in de gemeenteraad van 23 juni 2009, 27 juni 2011, 14 december 2015 Bekendgemaakt

Nadere informatie

Mechelen Sucre. Eerlijke Sucre in Mechelen

Mechelen Sucre. Eerlijke Sucre in Mechelen Mechelen Sucre Eerlijke Sucre in Mechelen Sucre is de wettelijke hoofdstad van Bolivia. Hoewel het grondwettelijk de hoofdstad is, is de regering niet daar maar in La Paz gevestigd. De enige overheidsinstantie

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan 2013-2015

Strategisch Beleidsplan 2013-2015 Strategisch Beleidsplan 2013-2015 Switch, samen naar duurzaam en rechtvaardig Switch stimuleert gedrag dat bijdraagt aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Hier én daar, nu én in de toekomst. Switch

Nadere informatie

Verslag Algemene Vergadering gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking 13/05/2014

Verslag Algemene Vergadering gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking 13/05/2014 Verslag Algemene Vergadering gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking 13/05/2014 Aanwezig: Anne-Marie Lucas Vluchtelingenwerkgroep Daniël De Kestelier Voorzitter Erna De Wulf Project Butare /

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT STUDENTENSTEUN

SUBSIDIEREGLEMENT STUDENTENSTEUN SUBSIDIEREGLEMENT STUDENTENSTEUN Naam organisatie: Land: Naam verantwoordelijke: Adres: Postcode + gemeente: Telefoon: Fax: E mail: Website: Rekeningnummer (Europees) + bank: Datum aanvraag: Handtekening

Nadere informatie

v z w O p W e g Markgravenstraat Herentals Tel. 014/ Fax 014/

v z w O p W e g Markgravenstraat Herentals Tel. 014/ Fax 014/ v z w O p W e g Markgravenstraat 65 2200 Herentals Tel. 014/23 18 80 Fax 014/23 56 87 info@vzwopweg.be Verslag cliëntenraad 13 december 2016 Aanwezig: Marjan Puls, Lien Van de Vel, Jeroen Mertens, An Van

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) ZOTTEGEM

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) ZOTTEGEM STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR (GROS) ZOTTEGEM ARTIKEL 1. STATUS De Stedelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Zottegem, afgekort GROS Zottegem, werd opgericht op 12 juni 2008 Hij is als adviesorgaan

Nadere informatie

Ouderraad De Zeppelin

Ouderraad De Zeppelin VZW KB EN BLOH DIESTSESTEENWEG 11, 3540 HERK-DE-STAD Ouderraad De Zeppelin Verslag van de vergadering van 8-09-2011 Aanwezig: Jerome, Bart, Geert, Ingrid, Wendy, Anneleen, Yves, Dirk, Han, Joris, Petra

Nadere informatie

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Artikel 1 : Oprichting adviesraad Er wordt een stedelijke adviesraad toegankelijkheid opgericht. Deze adviesraad is bevoegd alle materies te behandelen m.b.t.

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2006 BIBLIONEF VLAANDEREN VZW

JAARVERSLAG 2006 BIBLIONEF VLAANDEREN VZW JAARVERSLAG 2006 BIBLIONEF VLAANDEREN VZW Met de steun van *Stad Antwerpen *AROSA *Provincie West Vlaanderen *GROS-Schilde *DHL *Standaard Boekhandel *Uitgeverij Clavis *Uitgeverij Baeckens Books Mei 2007

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

voor toegankelijk jeugdwerk

voor toegankelijk jeugdwerk Inspiratiegids voor toegankelijk jeugdwerk www.jeugdwerkvoorallen.be Inhoud > Steuntje in de rug > Wie speelt mee? > Wij ondersteunen verschillende thema s > Inspiratie nodig? Nodig ons uit! > Ondersteuning

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

SUBSIDIEREGLEMENT ONTWIKKELINGSSAMENWERKING SUBSIDIEREGLEMENT ONTWIKKELINGSSAMENWERKING HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: kredieten De gemeente Brecht voorziet in de begroting een jaarlijks budget ontwikkelingssamenwerking. De voorgestelde

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer:. 1303265 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland. Almanak

Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland. Almanak Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland Almanak Almanak kleinschalige initiatieven Van en voor iedereen die zich sterk maakt voor duurzaam voedsel Dit is een dummy met een paar pagina s van de

Nadere informatie

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten 1 Inleiding Word een 5 sterren FairTradeGemeente Een gemeente die de titel FairTradeGemeente behaald heeft, komt in

Nadere informatie

Think-Pink Lintjescampagne 2017

Think-Pink Lintjescampagne 2017 Think-Pink Lintjescampagne 2017 Doel Oktober = borstkankermaand Deze actie maakt deel uit van een grote groep acties tijdens de borstkankermaand oktober. Tijdens deze maand brengen we borstkanker extra

Nadere informatie

Watwaaromwiehoe. voorstelling. Handel, uit respect. oww.be

Watwaaromwiehoe. voorstelling. Handel, uit respect. oww.be Watwaaromwiehoe voorstelling > Handel, uit respect. oww.be 200 winkels van eerlijke handel Heb JIJ er s morgens al eens bij stilgestaan wie er achter die lekkere kop koffie zit? Of waar je vers gestreken

Nadere informatie

Iedereen kan buddy worden! Is jouw gemeente BUDDY vriendelijk?

Iedereen kan buddy worden! Is jouw gemeente BUDDY vriendelijk? Iedereen kan buddy worden! Is jouw gemeente BUDDY vriendelijk? Word BUDDY, want SAMEN is alles leuker! Klik hier voor meer info. Ieder van ons spendeert zijn of haar vrije tijd graag in goed gezelschap.

Nadere informatie

FairTradeGemeente? FairTradeGemeente 23/01/2012. Focus: duurzame ontwikkeling N - Z. Een campagne van:

FairTradeGemeente? FairTradeGemeente 23/01/2012. Focus: duurzame ontwikkeling N - Z. Een campagne van: FairTradeGemeente Een campagne van: FairTradeGemeente? Een TITEL die aangeeft dat die bepaalde gemeente én haar inwoners eerlijke handel en lokale, duurzame productie en consumptie een warm hart toedragen

Nadere informatie

Basisvorming. Sensibilisatie van mensen raken tot activeren. Dinsdag 17 maart 2009

Basisvorming. Sensibilisatie van mensen raken tot activeren. Dinsdag 17 maart 2009 Basisvorming Sensibilisatie van mensen raken tot activeren Dinsdag 17 maart 2009 Inleiding Kennismakingsronde Doel basisvorming sensibilisatie: Wat is sensibilisatie? Doel sensibilisatie? Verschillende

Nadere informatie

Stellingen over de uitdagingen voor de boeren in de Cordillera

Stellingen over de uitdagingen voor de boeren in de Cordillera Stellingen over de uitdagingen voor de boeren in de Cordillera MIJNBOUW AKKOORD OF NIET AKKOORD? STELLING 1 Bodemrijkdommen moeten ingezet worden voor de ontwikkeling van het land De overheid in de Cordillera:

Nadere informatie

Good practices. WERELD IN BEWEGING - Hoe diaspora en Noord-Zuidorganisaties elkaar kunnen versterken

Good practices. WERELD IN BEWEGING - Hoe diaspora en Noord-Zuidorganisaties elkaar kunnen versterken Good practices WERELD IN BEWEGING - Hoe diaspora en Noord-Zuidorganisaties elkaar kunnen versterken GOOD PRACTICES De traditionele Noord-Zuidbeweging en mensen met een migratieachtergrond hebben vaak hetzelfde

Nadere informatie

Een snapshot van de 4de Pijler in Vlaanderen

Een snapshot van de 4de Pijler in Vlaanderen SAMENVATTING Een snapshot van de 4de Pijler in Vlaanderen 4de Pijlersteunpunt/11.11.11 - Jacques Mevis - Januari 2016 Actuele en representatieve cijfers over de 4de Pijler in Vlaanderen zijn belangrijk.

Nadere informatie

Land in Zicht? De zoektocht naar grond & diverse initiatieven in Vlaanderen. Voedsel Anders Workshop: Toegang tot land, grond voor nieuwe boeren

Land in Zicht? De zoektocht naar grond & diverse initiatieven in Vlaanderen. Voedsel Anders Workshop: Toegang tot land, grond voor nieuwe boeren Land in Zicht? Benny Van de Velde benny@wervel.be De zoektocht naar grond & diverse initiatieven in Vlaanderen Voedsel Anders Workshop: Toegang tot land, grond voor nieuwe boeren 21 februari 2014 Schaars

Nadere informatie

VERSLAG. Verontschuldigd: Luc Ruymbeke, Marc Nuytten, Myriam Saman. Punt 1: Welkom en goedkeuring verslag van 25 september 2018

VERSLAG. Verontschuldigd: Luc Ruymbeke, Marc Nuytten, Myriam Saman. Punt 1: Welkom en goedkeuring verslag van 25 september 2018 VERSLAG Verslag GROS Datum: 22 november 2018 Tijdstip: 19.30 uur- 21.30 uur Plaats: ABC- benedenzaal Aanwezig: Martine De Meersman, Luc Nevejans, Roger Bauwens, Godelieve De Meyer, Guido Sertijn, Free

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/76066

Ontwikkelingssamenwerking hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/76066 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 12 juli 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/76066 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

NOORD-ZUID IN DE KLAS MONDIAAL AANBOD 2013-2014

NOORD-ZUID IN DE KLAS MONDIAAL AANBOD 2013-2014 NOORD-ZUID IN DE KLAS MONDIAAL AANBOD 2013-2014 uitgifte mei 2013 samenstelling noord-zuiddienst redactie & layout noord-zuiddienst foto s stockvault - stockxchange - stadsfotograaf - noord-zuiddienst

Nadere informatie

Betreft: Memorandum Noord-Zuidbeleid gemeenteraadsverkiezingen 2012

Betreft: Memorandum Noord-Zuidbeleid gemeenteraadsverkiezingen 2012 Noord-Zuidraad BRUGGE Oostmeers 105 8000 Brugge Aan de gemeentelijke fractie-afdelingen van Brugge Betreft: Memorandum Noord-Zuidbeleid gemeenteraadsverkiezingen 2012 Beste, De gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Formulier aanvraag subsidie 4 de pijler Project in een Laag of Middeninkomensland (DAC-lijst)

Formulier aanvraag subsidie 4 de pijler Project in een Laag of Middeninkomensland (DAC-lijst) Terugsturen naar Mondiale Raad tav Leen Van den Putte Campus Blairon 200 2300 Turnhout noordzuid@turnhout.be Formulier aanvraag subsidie 4 de pijler Project in een Laag of Middeninkomensland (DAC-lijst)

Nadere informatie

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad Wat is de leidraad? Een stappenplan Waarom deze leidraad? Om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Nadere informatie

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018 Beleidsplan 2018 Definitief Secretariaat: bank: NL02 TRIO 0338 6495 06 KvK nr. 17151409 Inleiding Achtergrond Dagblad Trouw 3 maart 1995: De basis voor de lokale Agenda 21 werd gelegd in 1992 tijdens de

Nadere informatie

Verslag Werkgroep kostenbeheer

Verslag Werkgroep kostenbeheer Verslag Werkgroep kostenbeheer 5 februari 2014 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Baeke Etienne A De Beleyr Jean-Paul A Henne Marijke V Dierendonck Peter Afw Van Nieuwenhuyse Caroline A Van

Nadere informatie

INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND IVM O.V.

INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND IVM O.V. INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND IVM O.V. Vergadering directiecomité van dinsdag 5 juni 2018 om 18.00 u. in de vergaderzaal van het administratief gebouw

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Griffie Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0408926 betreft verslaggever NIET-CONFESSIONELE MORELE DIENSTVERLENING Advies bij het ontwerp van begroting 2005 van de Provinciale Instelling voor Morele

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Artikel 1 De Ieder kalenderjaar, tijdens de eerste vergadering van de GROS, beslist de algemene vergadering van de GROS over een verdeelsleutel van het

Nadere informatie

Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking

Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Artikel 1: Binnen de perken van de kredieten voor ontwikkelingssamenwerking, elk jaar voorzien in de begroting van de stad, worden toelagen uitgekeerd aan initiatieven,

Nadere informatie

Verankeren gebruik fairtrade producten gemeentelijke organisatie. Naam steller Afdelingsmanager Afdeling

Verankeren gebruik fairtrade producten gemeentelijke organisatie. Naam steller Afdelingsmanager Afdeling B en W Voorblad Onderwerp Verankeren gebruik fairtrade producten gemeentelijke organisatie Datum B en W datum 29 januari 2014 4 februari 2014 Naam steller Afdelingsmanager Afdeling Yvonne Jeuken Ilse Rutten

Nadere informatie

Watwaaromwiehoe. voorstelling. Handel, uit respect. oww.be

Watwaaromwiehoe. voorstelling. Handel, uit respect. oww.be Watwaaromwiehoe voorstelling > Handel, uit respect. oww.be Heb jij er s morgens al eens bij stilgestaan wie er achter die lekkere kop koffie zit? Of waar je vers gestreken katoenen T-shirt eigenlijk vandaan

Nadere informatie

ik deel daar wordt iedereen beter van eten

ik deel daar wordt iedereen beter van eten daar wordt iedereen beter van eten 1 Achtergrond 2 Onderzoek en Reflectie 3 Acties 4 Activiteiten in het Schooljaar ikdeel.be Een project van Met de steun van De Vlaamse overheid kan niet verantwoordelijk

Nadere informatie

3 POST a. Noord Zuid dag organisatie Provincie Antwerpen Zaterdag 4 oktober, uur (meer info volgt)

3 POST a. Noord Zuid dag organisatie Provincie Antwerpen Zaterdag 4 oktober, uur (meer info volgt) VERGADERING agenda verslag: Gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) vergaderdatum: 19 mei 2014 voorzitter: Geert Debeerst verslaggever: Kris Van Dijck aanwezig: Geert Debeerst voorzitter

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN D E G E M E E N T E R A A D. Zitting van 1 maart 2007

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN D E G E M E E N T E R A A D. Zitting van 1 maart 2007 Aanwezig: VAN DESSEL Vital, Burgemeester; Paul Dams, Koen De Vadder, Marie-Louise Maes, Bert De Wit en Monique Goris, Schepenen;, Voorzitter; Wouters André, Van Espen Rosa, Van Beughem Nadia, Wuyts Katleen,

Nadere informatie

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE KERMIS EN JAARMARKT BELSELE PROGRAMMA november 2013 Beste Belselenaar, Beste lezer, Elf november, 11.11.11 en de winterjaarmarkt, drie begrippen in Belsele, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elf november

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit 1. Algemeen kader De cel Internationale Solidariteit van de gemeente Anderlecht streeft ernaar projecten inzake internationale solidariteit te ontwikkelen,

Nadere informatie