Locatiegids School voor Automotive & Logistiek Bornholmstraat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Locatiegids 2015-2016. School voor Automotive & Logistiek Bornholmstraat"

Transcriptie

1 Locatiegids School voor Automotive & Logistiek Bornholmstraat

2 Toelichting De locatiegids is bedoeld om informatie te geven over de gang van zaken binnen het Noorderpoort, locatie Bornholmstraat te Groningen. In deze locatiegids zijn een aantal zaken opgenomen die voor alle leerlingen en medewerkers van belang zijn. In deel 1 komen algemene gegevens aan de orde. Je moet hierbij denken aan allerlei zaken die met de locatie te maken hebben, maar ook algemene zaken met betrekking tot de opleiding zoals studiekosten regelingen. In deel 2 komen zaken aan de orde die van belang zijn voor de opleiding. Ook hier gaat het om algemene zaken zoals verzuim- en verlofregelingen, leerling- /studentbegeleiding, etc. Voor zaken met betrekking tot de inhoud van de opleiding (les- en examenprogramma, regels ten aanzien van toetsing, boekenlijst e.d.) kun je terecht in de studiewijzer en programmering. In deel 3 vind je een overzicht van lestijden en vakanties. Indien de gids aanleiding geeft tot vragen, dan kun je contact opnemen met je studieloopbaanbegeleider, je teammanagers of de locatiebeheerder. Veel succes met jouw studie en een prettige tijd toegewenst bij het Noorderpoort.

3 Deel 1 Algemeen Het gebouw Adres: Noorderpoort Automotive & Logistiek Bornholmstraat AW Groningen Postbus CA GRONINGEN Antwoordnummer WB Groningen telefoon

4 Openingstijden Ons gebouw aan de Bornholmstraat is op maandag t/m vrijdag geopend vanaf 7.30 uur. Het gebouw sluit kort na het laatste les uur. Dit kan per dag verschillen. Fietsenstalling Fietsen en bromfietsen moeten ordelijk in de stalling worden geplaatst. De school is niet aansprakelijk voor vernielingen of vermissingen. Zorg voor goede sloten op fietsen of bromfietsen. Stalling is op eigen risico! Veiligheid, gezondheid en welzijn (brandalarm, nooduitgangen e.d.) Ontruiming van het schoolgebouw bij calamiteiten. Melding: In geval van brand of ongeval dient onmiddellijk het centrale meldpunt te worden gewaarschuwd. Intern telefoonnummer: 2515 (conciërge, Bedrijfshulpverlening (BHV) coördinator)

5 De BHV coördinator heeft richtlijnen voor het inschakelen van directie, BHV-ers, brandweer, ambulance etc. De BHV coördinator zet eventueel het alarmeringssysteem/brandsignaal inwerking. Ook kleine ongevallen moeten bij de BHV coördinator worden gemeld i.v.m. eventuele schadeclaims. Ieder ongeval of calamiteit wordt geregistreerd. BHV-ers zijn te herkennen aan de gele fluoricerende hesjes met opdruk. Ontruimingsgroep In het gebouw is een ontruimingsgroep aanwezig die bij calamiteiten in werking treedt. (BHV-ers) De aanwijzingen van de ontruimingsgroep dienen altijd opgevolgt te worden. Schoolregels bij brand en ongevallen Brandinstructie voor medewerkers Kleine branden kan je proberen te blussen met eigen brandblusmiddelen. Blusmiddelen moeten worden aangepast aan de aard van de brand. Altijd het centrale meldpunt (beveiliging) waarschuwen of laten waarschuwen. Neem geen extra risico's tijdens het blussen. Haast je als je tijd hebt, dan heb je tijd wanneer je haast hebt.

6 Natuurlijk moeten de aanwezigen bij een ongeval letten op gevaar en eventueel het gevaar wegnemen. Zo nodig wordt bij een ongeval een arts ingeschakeld en wordt de betrokkene naar een ziekenhuis of naar huis gebracht. Afhankelijk van de situatie gebeurt dit onder begeleiding van een teamlid i.v.m. het verstrekken van informatie. De kosten van een en ander zijn voor rekening van de deelnemer. Ontruiming: Als het brandsignaal wordt gegeven verlaat iedereen onmiddellijk het gebouw via de vluchtroute. Zie "Richtlijnen voor ontruiming van de school". Medewerkers en leerling van de school dienen vanuit ieder lokaal de kortste vluchtroute te weten. Je dient je dus regelmatig op de hoogte te stellen van de situatie. Richtlijnen voor ontruiming van de school in geval van brand Bij het horen van het brandsignaal verzoekt de docent iedereen het lokaal te verlaten en via de vluchtweg naar buiten te gaan. Jassen, leermiddelen e.d. mogen niet worden meegenomen. Hierdoor kan n.l. vertraging in de ontruiming ontstaan. Alle installaties, zoals gas, elektriciteit, ventilatoren etc. worden uitgeschakeld. De leerlingen bij het raam sluiten eventueel openstaande ramen. De docent controleert of iedereen het lokaal verlaten heeft en verlaat als laatste het lokaal, waarbij de deur wordt gesloten. Via de vluchtweg, waarbij ramen en tochtdeuren steeds worden gesloten, verlaten allen het gebouw. Je dient je per klas te verzamelen op het parkeerterrein. De docent gaat na of alle leerlingen/studenten er zijn. Is dit niet het geval dan wordt dit direct doorgegeven aan de BHV er op de verzamelplaats. Deze BHV er heeft contact met de BHV coördinator. Volg verder de aanwijzingen van leden van de ontruimingsgroep op. Deze leden zijn te herkennen aan de gele fluoricerende hesjes. Blijf in alle omstandigheden rustig, zorg dat er geen paniek ontstaat. Overige regels Het is een leerling niet toegestaan zich in een leslokaal te begeven als de docent daarvoor geen toestemming heeft gegeven. Roken is zowel in het gebouw als op het terrein van het Noorderpoort verboden, met uitzondering van één aangewezen plek.

7 Het in bezit hebben van vuurwerk of wapens is niet toegestaan. Het verhandelen en /of gebruiken van alcoholhoudende dranken, verdovende of stimulerende middelen op het schoolterrein of in de directe omgeving hiervan is verboden. Het gebruik van nooddeuren anders dan bij nood is niet toegestaan. Bij onrechtmatig schoolverzuim en bij wangedrag, zowel binnen als buiten de school, kan de leerling het verder bijwonen van de lessen worden ontzegd. Bezoeken aan dokter of tandarts, het volgen van rijlessen etc. dienen in het algemeen buiten de schooltijden plaats te vinden. Geadviseerd wordt tassen en jassen op te bergen in de afsluitbare kluisjes. Van alle leerlingen en medewerkers wordt verwacht dat zij respect hebben voor elkaar en elkaars eigendommen. De school aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die wordt toegebracht aan persoonlijke eigendommen van leerling, medewerkers en bezoekers. Ook aanvaardt de school geen aansprakelijkheid voor voorwerpen die in of bij de school zijn achter gebleven of die zijn zoekgeraakt. Indien iemand aan het schoolgebouw, de zich daarin bevindende meubels, leermiddelen en inventaris schade toebrengt, wordt de schade hersteld op kosten van degene die de schade heeft veroorzaakt. Het dragen van petten en jassen is in de klaslokalen en tijdens de lessen niet toegestaan. Discriminerend of beledigend gedrag wordt niet getolereerd. Leerlingen/studenten moeten de aanwijzingen van de medewerkers van de school opvolgen. Het gebruik van je mobiele telefoon of Smart Phone tijdens de lessen is alleen toegestaan met goedkeuring van de docent. Van de lift kan alleen gebruik worden gemaakt na overleg met de conciërge. Tijdens excursies gelden de bovengenoemde schoolregels. Voorzieningen Front Office, locatiebeheerder, conciërge Bezoekers, leerlingen en medewerkers kunnen voor vragen over leerlingzaken zoals inschrijvingen, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) terecht bij de Front Office op de begane grond bij de ingang. Voor vragen m.b.t. schoolpas en automaten kan men terecht bij de conciërge.

8 Schoolkluisjes Alle persoonlijke zaken (o.a. tas, boeken, etc.) kunnen in kluisjes worden opgeborgen. Kluisjes zijn te huur via de conciërge. Kantine Aankopen bij verkooppunten binnen het gebouw kunnen betaald worden met de schoolpas, bankpas of contant. Van een ieder die gebruik maakt van de kantine wordt verwacht dat hij/zij bijdraagt aan het op orde houden van deze ruimte. Dit betekent dat iedereen bij het verlaten van de kantine zelf zijn kopjes, bestek enz. in de daarvoor bestemde bakken doet en afval deponeert in de afvalbakken. Het meenemen en nuttigen van consumpties buiten de kantine is niet toegestaan. Eten en drinken is niet toegestaan in lokalen en gangen. De aanwijzingen van het beheerspersoneel dienen opgevolgd te worden.

9 Noorderpoortkaart Alle Noorderpoort leerlingen krijgen eenmalig een gratis Noorderpoortkaart. Om te controleren of je een leerling bent van onze school mogen alle medewerkers jou vragen om je te legitimeren met deze kaart. Zorg er dus voor dat je de Noorderpoortkaart altijd bij je hebt als je naar school gaat. Het kopen van eten, drinken, snoep en het printen of kopiëren kan alleen met de Noorderpoortkaart. Je kunt het benodigde saldo opwaarderen bij de daarvoor bestemde automaten. Als je je kaart verliest of beschadigt, dan kost een nieuwe kaart 15,00. adres Alle studenten ontvangen een individueel adres van het Noorderpoort. Het gebruik van dit adres is verplicht. Dat houdt in dat we verwachten dat je minstens éénmaal per (school)dag de inhoud van je mailbox checkt en indien nodig (als de school bijvoorbeeld aankondigt dat er een belangrijk bericht aan komt) vaker. We gaan er vanuit dat je verstandig met je account om gaat. Het is dus niet toegestaan om dreigende, beledigende, seksueel getinte dan wel discriminerende berichten te versturen, kettingbrieven te versturen, pornografisch materiaal te verspreiden, illegale inhoud te verzenden, commerciële activiteiten te ontplooien, virussen of zgn. "wormen" te verspreiden of anderszins berichten te versturen die het Noorderpoort kunnen schaden.

10 Administratie/ Front Office Op de locatie is dagelijks een Front Office medewerker aanwezig voor o.a. de formulieren voor kinderbijslag, studiefinanciering, ziekenfonds, etc. De Front Office is voor de leerling geopend van uur tot uur. Formulieren voor ziekenfonds- of kinderbijslagwet, die door of namens de directie moeten worden ingevuld, moeten voor de aanvang van de lessen bij de Front Office worden ingeleverd. Studiekosten Je betaalt lesgeld als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit is voor het schooljaar ,00. Dit betaal je rechtsreeks aan het Ministerie van Onderwijs. Voor vragen kunt u contact opnemen met DUO (tel.: ) Je betaalt cursusgeld als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een deeltijd mbo-opleiding volgt of een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Leerling BBL betalen cursusgeld aan het Noorderpoort: 570,00 voor niveau 3 en 4 en 235,00 voor niveau 1 en 2.

11 Hindrik Schollemafonds Hindrik Schollema was lid van het College van Bestuur en is overleden in Geheel in zijn geest is dit fonds opgericht met de achterliggende gedachte dat iedereen het recht moet hebben om onderwijs te kunnen volgen. Lukt het niet om je boeken, het schoolgeld of je buskaartje te betalen? Het fonds kan je dan door middel van een financieel ruggensteuntje wel de mogelijkheid geven om je studie met goed gevolg af te ronden. Dat kan een tijdelijke financiële bijdrage zijn, maar soms zal langere tijd financiële hulp nodig zijn. Zijn er geen andere mogelijkheden? Er wordt altijd gekeken waarom er geen andere mogelijkheid voor je is om in het gevraagde te voorzien. Je moet in elk geval nagaan of je ook in aanmerking komt voor financiële hulp van het UAF (voor asielzoekers of vluchtelingen die minimaal een mbo 3/4- opleiding doen en geen recht hebben op studiefinanciering) of het Provinciaal Studiefonds (als je de Nederlandse nationaliteit bezit en niet in aanmerking komt voor studiefinanciering) De volgende websites kun je hiervoor gebruiken: ( ( Is er geen andere mogelijkheid? Dan kun je een aanvraag indienen bij het Hindrik Schollemafonds. Je studieloopbaanbegeleider of de tweede lijnsbegeleider kan je hier bij helpen. Je studieloopbaanbegeleider zal vervolgens contact opnemen en samen met jou en evt. je ouder(s) / verzorger(s) het aanvraagformulier invullen. Rechten, plichten en afspraken De rechten en plichten die gelden voor school en voor jou zijn opgenomen in de volgende documenten: het deelnemersstatuut(mbo), de onderwijsovereenkomst en de praktijkovereenkomst. Als je start met een mbo opleiding sluit je met de school een onderwijsovereenkomst af. In deze overeenkomst staan de afspraken tussen jou en de school waar je je opleiding volgt. Voor het leren in de praktijk (de stage of beroepspraktijkvorming) sluit je een praktijkovereenkomst (POK) af. Hierin zijn de afspraken, rechten en plichten van de school met betrekking tot de stage of beroepspraktijkvorming vastgelegd. Het is een overeenkomst met jou, een praktijk verlenend bedrijf of instelling, het kenniscentrum van de opleidingsbranche en de school. Als je een opleiding volgt via de beroepsbegeleidende leerweg dan sluit je met het bedrijf of de instelling waar je werkt ook een arbeidsovereenkomst af. De school is hierin geen partij.

12 Onderwijstijd Voor alle mbo opleidingen heeft het ministerie bepaald hoeveel uur per jaar besteed moet worden aan de studie. Dit is voor een BOL opleiding 1600 uur per jaar. De uren worden verdeeld in begeleide- en onbegeleide onderwijstijd. Dat wat de school aanbiedt aan activiteiten onder toezicht van een docent wordt begeleide onderwijstijd genoemd. Voorbeelden hiervan zijn: alle lessen op jouw lesrooster, activiteiten in de locatieweken, excursies, stages, introductiedagen etc. Het is vanzelfsprekend dat jij tijdens de begeleide onderwijstijd aanwezig bent. Omdat de school, maar ook jij verantwoording moet afleggen voor het volgen van begeleide onderwijstijd wordt jouw aan- en afwezigheid zorgvuldig bijgehouden. Verplichte meldingen Als de leerlingen de bepalingen rondom aan- en afwezigheid overtreden, moeten wij dit als school wettelijk melden bij de DUO-IB-groep (het verzuimloket van de overheid). Deze melding wordt gedaan door de 2e lijnsbegeleider en kan niet voorkomen worden. De leerling en de ouder(s) / verzorger(s) krijgen hiervan bericht en de studieloopbaanbegeleider wordt er altijd bij betrokken. Ten aanzien van ongeoorloofd verzuim tijdens examens verwijzen we naar de examenregeling.

13 Verzekeringen Het Noorderpoort is alleen verzekerd tegen de feitelijke wettelijke aansprakelijkheid. Er is derhalve alleen sprake van dekking ingeval van onzorgvuldig of nalatig handelen. Dat houdt in dat schade als gevolg van ongelukjes niet door de verzekering wordt gedekt. Schade te wijten aan het houden, gebruiken of besturen van motorrijtuigen (o.a. transportmiddelen, auto s en bromfietsen) wordt niet door de aansprakelijkheidsverzekering gedekt. Ongevallen Het Noorderpoort heeft voor stagiaires (BPV) een ongevallenverzekering afgesloten die uitsluitend dekking biedt gedurende de tijd dat de stagiaires aanwezig zijn in de gebouwen c.q. op de terreinen van het stage adres waarheen zij zijn gezonden, alsmede gedurende de reis vanaf het woonadres naar het stageadres en vice versa. Geldt alleen voor stagiaires (BPV). Buitenland Het Noorderpoort heeft een reisverzekering afgesloten. Deze verzekering kent een werelddekking: de dekking in Nederland is beperkt tot het reizen en/of verblijven op Nederlands grondgebied als onderdeel van een buitenlandse reis. De verplicht mee te nemen pasjes zijn verkrijgbaar bij het secretariaat van internationalisering (Bestuursbureau) en moeten daar na afloop van de reis of stage weer worden ingeleverd. Deze verzekering is relevant voor zowel leerlingen als stagiaires die in het kader van hun opleiding een buitenlandreis maken (internationalisering) of een buitenlandstage volgen (BPV.) N.a.v. het bovenstaande geldt het dringende advies om te zorgen voor een eigen WA-verzekering. Zonder een WA-verzekering mag je niet mee op excursie en naar een buitenschoolse opdracht. In het geval van een buitenland stage moet de WA-verzekering ook een buitenland dekking kennen. ( Een kopie van de WA-verzekering moet ingeleverd worden bij Front Office). Mutaties Veranderingen in persoonsgegevens of adres geef je schriftelijk door aan de Front Office. Leerlingen die een BOL opleiding volgen moeten deze wijzigingen ook doorgeven aan DUO, Dienst Uitvoering Onderwijs. Uitschrijving We gaan ervan uit dat je niet zomaar besluit met je opleiding te stoppen. We vinden het zeer belangrijk dat je contact opneemt met je studieloopbaanbegeleider of teammanager om over je voornemen te praten. Uitschrijving is pas mogelijk na contact met een van hen en kan uitsluitend schriftelijk plaatsvinden bij de Front Office. We adviseren je om tijdig contact op te nemen met de studieloopbaanbegeleider om je te laten begeleiden bij een eventuele andere school- of beroepskeuze. Wanneer je je diploma behaald wordt je automatisch uitgeschreven. De datum die op je diploma komt is dan je uitschrijfdatum. Vanaf dat moment heb je geen recht meer op studiefinanciering en mag je geen gebruik meer maken van je OV-kaart. Informeer bij je teammanager op welke datum jij gediplomeerd wordt zodat je je zaken met DUO vroegtijdig kunt regelen.

14 (Klachten) Regelingen Sociale Veiligheid Veilig en sociaal, wat wil dat eigenlijk zeggen? Het Noorderpoort vindt een sociaal veilige omgeving in en om de school belangrijk. Uitgangspunt is dat mensen alleen kunnen leren in een sfeer van veiligheid en plezier. Veiligheid wordt enerzijds geboden door materiële omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een schoon en warm gebouw met genoeg voorzieningen en anderzijds door de sociale omstandigheden, de mensen. We weten dat mensen zich veilig voelen als ze zich gezien, geaccepteerd, beschermd en ondersteund voelen. Het Noorderpoort doet van alles om haar leerling en medewerkers een veilig gevoel te geven. Elk jaar worden nieuwe leerlingen voorgelicht over door het Noorderpoort niet getolereerd gedrag, zoals seksuele intimidatie, discriminatie of agressief optreden. Er zijn vertrouwenspersonen aangesteld. Tot deze vertrouwenspersonen- hun namen zijn op de site van Noorderpoort te vinden- kan iedereen zich wenden, van medewerker tot leerling /student, die zich op een of andere manier onveilig voelt. Het is de taak van de vertrouwenspersoon te luisteren en samen met degene die zich meldt te kijken wat er aan de ongewenste situatie gedaan kan worden. Soms is dat op een eerdere gebeurtenis terugkomen en soms kan dat betekenen dat voorkomen wordt dat een situatie zich herhaalt. De vertrouwenspersoon behandelt de vraag van degene die zich meldt discreet en onderneemt nooit actie zonder diens toestemming. Het instellen van vertrouwenspersonen is onderdeel van een overkoepelend beleid op het gebied van sociale veiligheid. Wil je meer weten over sociale veiligheid, ga naar de website en kijk onder sociale veiligheid. Vertrouwenspersoon School voor Automotive en Logistiek: Dhr. G. Duitscher: Dhr. T. Hogewerf: De vertrouwenspersoon begeleidt je bij het indienen van de klacht bij de juiste instantie, is getraind om je goed op te vangen na een vervelende ervaring en zorgt dan dat er adequaat tegen de dader(s) wordt opgetreden. De vertrouwenspersoon heeft een geheimhoudingsplicht, dus aarzel niet om contact met hem op te nemen. Ook als je onzeker bent. Klachten van leerling en medewerkers over ongewenst gedrag worden indien gewenst beoordeeld door objectieve personen die geen band hebben met het Noorderpoort. Het Noorderpoort is aangesloten bij de landelijke klachtencommissies BVE en VOS / ABB. Op deze wijze kunnen we ervoor zorgen dat een klacht niet wordt genegeerd of iemand ten onrechte wordt beschuldigd.

15 Gezichtsbedekkende kleding Het dragen van gezichtsbedekkende kleding is in alle gebouwen van het Noorderpoort niet toegestaan. De motivatie van het verbod is de volgende: 1. Kleding, die het gezicht zodanig bedekt dat de gezichtsuitdrukking niet zichtbaar is en er dus van non-verbale communicatie nauwelijks of geen sprake kan zijn, belemmert het onderwijsproces in ernstige mate. 2. Het niet kunnen waarnemen van het gezicht van een studiegenoot of medewerker is een ernstige aantasting van het gevoel van sociale veiligheid. Het staat haaks op de zorgfunctie van het Noorderpoort, zoals verwoord in de inleiding van de nota sociale veiligheid. 3. Beroeps Praktijk Vorming is bij de meeste opleidingen een essentieel onderdeel. Het dragen van gezicht bedekkende kleding zal het vinden van een BPV-plaats sterk bemoeilijken en een negatieve invloed hebben op het leerproces in de praktijksituatie. 4. Het Noorderpoort heeft een belangrijke rol in het mede tot stand brengen van een positief sociaal en maatschappelijk klimaat, het bevorderen van integratie en het voorkomen van een tweedeling. Het toestaan van gezicht bedekkende kleding is in strijd met deze maatschappelijke opdracht. Toezicht/inspectie Bij klachten neem je eerst contact op met je studieloopbaanbegeleider. Kom je er met hem/haar niet uit dan kun je naar de teammanager. Lukt dit ook niet dan ga je naar de schooldirecteur en vervolgens naar het College van Bestuur van het Noorderpoort. Nadat je contact hebt gehad met bovengenoemde personen kan je bij de inspectie van Onderwijs terecht als er zaken zijn waarover de leerling en de school van mening blijven verschillen. De school staat onder toezicht van: Hoofdkantoor Inspectie van het Onderwijs Park Voorn 4 Postbus GS Utrecht Tel: (algemeen) Fax: (088) Internet: Leerplicht en RMC (regionaal meld- en coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaters) Sinds enige jaren zijn de leerplichtambtenaar en de RMC-trajectbegeleider aanwezig binnen de scholen. Deze ambtenaren houden spreekuur voor de leerlingen en de docenten. Het doel van het spreekuur is dat het beginnend verzuim zo snel mogelijk aangepakt en teruggedrongen wordt. De procedure omtrent dit verzuim is in bijlage 1 weergegeven: Leerplicht en RMC.

16 Privacyreglement Het Noorderpoort registreert persoonsgegevens van bestuursleden, personeelsleden en leerlingen/studenten. We registreren alleen gegevens die nodig zijn vanuit onderwijskundig, financieel of organisatorisch oogpunt. Verder zijn we wettelijk verplicht een aantal gegevens te registreren ten behoeve van verslaglegging aan het Ministerie van Onderwijs en andere overheden. De persoonsgegevens worden uiterst vertrouwelijk behandeld en alleen aan instanties buiten het Noorderpoort verstrekt als dit wettelijk verplicht is. Binnen het Noorderpoort kunnen alleen medewerkers die deze gegevens nodig hebben voor hun werk erover beschikken. Zij kennen een geheimhoudingsplicht. Meer informatie over de bescherming van persoonsgegevens in het Noorderpoort vind je in het Privacyreglement dat bij de Front Office te verkrijgen is. Het reglement staat ook op onze website Leerlingenstatuut De klachtenregelingen en het privacyreglement zijn onderdeel van het zogenaamde leerling-/studentstatuut. In het leerling- /studentstatuut is aan de hand van regels en maatregelen beschreven hoe we met elkaar om moeten gaan. Ook tref je procedures aan die gevolgd kunnen worden als je vindt dat je niet correct behandeld bent. Het leerling-/studentstatuut is in te zien op de website van het Noorderpoort, Studenten, algemeen. Contact tussen ouders en school Oudercontacten Behalve contact met jou vinden we communicatie met je ouder(s) / verzorger(s) ook belangrijk. Om je ouder(s) / verzorger(s) zo goed mogelijk te informeren organiseren wij een aantal keren per jaar ouderavonden. Contact op eigen initiatief Je ouder(s) / verzorger(s) kunnen ook buiten de ouderavonden om contact opnemen met de mentor / studieloopbaanbegeleider. Zo n gesprek hoeft niet alleen over leerresultaten te gaan, maar kan ook te maken hebben met persoonlijke omstandigheden. 18 jaar of ouder Als je meerderjarig wordt dan verandert de relatie tussen de school en je ouder(s) / verzorger(s). Je bent minder afhankelijk van je ouder(s) / verzorger(s) en je draagt meer verantwoordelijkheid voor je eigen handelen. Vanaf 18 jaar doen we het volgende: o Uitnodigingen en rapportages sturen we rechtstreeks aan jou. o Vragen over aan- en afwezigheid worden rechtsreeks aan jou gesteld. o Je krijgt een eigen inlogcode om (ook vanuit huis) in Magister je aan- en afwezigheid te kunnen zien. o We vinden het belangrijk dat jij je ouder(s) / verzorger(s) blijft betrekken bij de voortgang van je studie, ook als je18 bent geworden. Als het minder goed gaat met je studie of als er andere problemen ontstaan, kan de school vaak samen met jou èn je ouder(s) / verzorger(s) het best tot een oplossing komen.

17 Medezeggenschap Leerlingenraad Wil je meepraten over allerlei zaken omtrent de opleiding School voor Automotive en Logistiek, dan kun je zitting nemen (via verkiezing) in de leerlingenraad. Kandidaatstelling vindt plaats in overleg met de mentor van de klas op basis van communicatieve en sociale vaardigheden. De raad heeft als doel de belangenbehartiging van alle leerlingen en draagt mede zorg voor een goede sfeer van de opleiding. Deze raad bestaat uit diverse leerlingen en wordt begeleid door een teammanager van de School voor Automotive en Logistiek die fungeert als adviseur en procesbewaker. Uit de leden wordt een Dagelijks Bestuur (D.B.) gevormd. Het D.B. geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de teammanager en woont regelmatig een deel van de vergaderingen van het docententeam bij. De leden van de leerlingenraad zorgen voor een regelmatige, schriftelijke terugkoppeling aan alle leerlingen. Vergaderingen worden gehouden volgens vaste regelmaat buiten de lessen. Studie & handicap? Dan is er de NP-faciliteitenpas Waarom? Noorderpoort wil leerling met een handicap of specifieke leerbeperking positief stimuleren en ondersteunen tijdens hun schoolloopbaan. Eén van de instrumenten hierbij is de NP-faciliteitenpas. Hiermee kan tijdens toepasselijke situaties op school de docent, begeleider of coach erop worden gewezen, dat je recht hebt op de op de pas vermelde ondersteunende maatregelen. Het Noorderpoort hoopt op deze wijze een deel van de leerbelemmeringen van leerling met een handicap, specifieke leerbeperking of chronische ziekte te verminderen en zo een gerichte bijdrage te leveren aan een succesvolle schoolloopbaan. Voor wie? Een leerling, die door middel van een officiële medische of psychologische verklaring kunnen aantonen, dat zij behoefte hebben aan specifieke maatregelen bij lessen, opdrachten en toetsen/examens kunnen de faciliteitenpas krijgen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je dyslectisch bent, of door concentratieproblemen als gevolg van ADHD of PDD-NOS. Ook een lichamelijke beperking of chronische ziekte kan maken, dat je behoefte hebt aan de speciale afspraken of faciliteiten. Een voorbeeld van een maatregel is, dat je extra tijd krijgt om toetsen en opdrachten te maken. Natuurlijk geldt, dat zowel de leerling, als de betrokken begeleiders zich moeten inspannen om de afgesproken maatregelen zo goed mogelijk uit te voeren. Het is wel belangrijk, dat de eventuele belemmeringen zo snel mogelijk (het liefst al bij de intake) in beeld worden gebracht.

18 Hoe kom ik eraan? De verantwoordelijke 2e lijnbegeleider van je opleiding zal beoordelen of je voor de faciliteitenpas in aanmerking komt. Hij /zij vult in overleg met jou het aanvraagformulier faciliteitenpas Noorderpoort in. De faciliteitenpas is persoonlijk. Om misbruik te voorkomen, komt er een foto van jou op de pas. Ook komen je geboortedatum en studentnummer op de pas te staan. De maatregelen waarvoor je in aanmerking komt worden aangekruist en ingevuld op het aanvraagformulier. Met een kopie van je medische of psychologische verklaring wordt alles opgestuurd naar het Steunpunt Studie & Handicap SDV. Via de 2e lijnbegeleider krijg je vervolgens je pas. Nog vragen? Als er twijfels bestaan over de aantoonbaarheid van je handicap of leerbeperking, kan via de 2e lijnbegeleider worden doorverwezen naar Studenten Dienst Verlening. Hier kan worden uitgezocht of al bestaande verklaringen voldoen aan de voorwaarden. Ook kan eventueel nader diagnostisch onderzoek worden aangevraagd om na te gaan of je in aanmerking kunt komen voor een psychologische verklaring bij een specifieke leerbeperking en vervolgens een faciliteitenpas. Heb je verder nog vragen, dan kun je terecht bij de 2e lijnbegeleider van je afdeling. Zij /hij kan jou indien nodig in contact brengen met het Steunpunt Studie & Handicap. TRON In februari 2012 is besloten tot het instellen van bovenschoolse remediërende begeleiding in de vorm van Taal en Reken Ondersteuning Noorderpoort (TRON). TRON richt zich op studenten met een leerhandicap (bijvoorbeeld dyslexie) en/of leerlingen met een (hardnekkige) leerachterstand. Voor de eerste groep is specifieke begeleiding en expertise nodig. Voor leerlingen met leerachterstand is sprake van bijspijkeren en het wegwerken van hardnekkige achterstand. Leerlingen komen in aanmerking voor TRON als zij meer dan één niveau onder het vereiste niveau zitten (per onderdeel). De TRON-lessen zijn twee lesuren (een lesblok van 1,5 uur) per week. Je kunt 1 uur Nederlands en 1 uur rekenen krijgen, 2 uur Nederlands of rekenen of 2 uur Engels. Je krijgt les van een specialist op het gebied van Nederlands, Engels en/of rekenen. Noorderpoort biedt je deze lessen aan om je te helpen je diploma te halen. Als je aangemeld wordt voor TRON, zijn de lessen verplicht. Wanneer zijn de lessen? De lessen Nederlands en rekenen zijn aan het begin of eind van de dag. Bij aanmelding kun je doorgeven welke tijd jou het beste past. De lessen Engels zijn op dinsdag van en van uur op de locatie van Schendelstraat 1 in Groningen. Waar heb je les? Voor de stad Groningen zijn de lessen op één centrale locatie: Van Schendelstraat 1. Voor de regio zijn de lessen op de locaties de scholen in Appingedam, Assen, Stadskanaal, Veendam of Winschoten.

19 Deel 2 Opleidingen Schoolgegevens Automotive & Logistiek Directeur Automotive & Logistiek Dhr. H. Leenes Teammanager Automotive Dhr. P. Kamminga Teammanager Logistiek Dhr. E.J. van Brussel Manager administratie en examenbureau/locatie beheerder Mw. C. Postema Leerlingbegeleiders: BOL/BBL Automotive: Mw. B. Scholtens BOL Logistiek: Dhr. R. Barelds BBL Logistiek: Dhr. J. J. Jilderda Hoofdconciërge Dhr. K. van Slochteren Adres: Bornholmstraat AW Groningen Antwoordnummer WB Groningen telefoon

20 Leerlingbegeleiding en reglement Verzuim / verlof / te laat De leerlingen/studenten zijn verplicht alle op het lesrooster van hun afdeling voorkomende lessen te volgen. In bijzondere gevallen kan extra verlof worden verleend, maar dan uitsluitend op schriftelijk verzoek. Bij minderjarige leerlingen/studenten dient dit te worden aangevraagd door de ouders/verzorgers. Bij afwezigheid door ziekte dient dit op de eerste ziektedag, voor aanvang van de les, maar tussen uur uur te worden gemeld op het volgende telefoonnummer: Bij minderjarige leerlingen/studenten wordt dit door de ouders/verzorgers doorgegeven. Als het erop lijkt dat de leerling vooraf weet dat hij/zij enkele dagen wegens ziekte afwezig is, bv. bij een operatie, meldt de ouder dit de SLB er en de Front Office. Er kan een schriftelijke verklaring van een arts gevraagd worden. Ook bestaat de mogelijkheid dat de deelnemer voor nader onderzoek wordt doorverwezen naar een arts van een Arbodienst of GGD. Het herstel moet vóór aanvang van de les, doch uiterklijk voor uur, gemeld worden bij de Front Office op de locatie. Bezoeken aan tandarts, dokter, enz., worden bij voorkeur buiten de schooltijden om geregeld. Bij ziekte etc. tijdens de stageperiodes bel je direct je stageadres. Daarna stel je ook de school in kennis. Zie voor deelname aan lessen en overige opleidingsactiviteiten ook het leerlingenstatuut. Studielooploopbaanbegeleider (SLB er) Je gaat naar school om een diploma te halen. Vaak lukt dat zonder problemen, maar niet altijd. Er kunnen dingen gebeuren op school, thuis, op stage of werk, die het jou moeilijk maken om goed te leren. Soms lost zo n probleem zich vanzelf op. Soms kom je eruit door erover te praten met anderen, maar het kan ook zijn dat je er niet uitkomt. Blijf er dan niet mee rondlopen, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak is er wat aan je probleem te doen. Soms ook niet, of niet op korte termijn. Maar als wij weten waar je mee zit, kunnen we daar op school rekening mee houden. En alleen al door erover te praten, voel je je meestal toch wat beter. De eerst aangewezen persoon bij wie je terecht kunt met vragen en alle zaken die de studievoortgang belemmeren is de SLB er. De SLB er richt zich op de algehele begeleiding en zal zelf ook regelmatig studievoortganggesprekken met je houden. Je kan zelf ook een afspraak met je SLB-er maken. Wanneer je ouders/ verzorgers vragen of opmerkingen hebben dan kunnen ze het beste eerst contact opnemen met je SLB-er. Als de SLB er je niet voldoende kan begeleiden, omdat de vraag te specialistisch is of omdat het oplossen van het probleem te veel tijd vergt, dan word je verwezen naar de leerlingbegeleider. Naar wie je wordt doorverwezen is afhankelijk van de vraag 2e Lijnbegeleider Als je wilt praten met iemand die extra deskundigheid en ervaring heeft met het verder helpen van leerlingen/studenten die ergens mee zitten kun je een afspraak maken met de 2e lijnbegeleider van jouw opleiding. Het kan ook zijn dat je SLB-er je adviseert met hem/haar contact op te nemen. Vooral als hij /zij jou eigenlijk niet zo goed verder kan helpen, of als het meer tijd kost dan hij/zij beschikbaar heeft. Als het nodig is kan de 2e lijnbegeleider ook specialistische hulp voor je inschakelen van bijvoorbeeld het Bureau Studenten Dienst Verlening van het Noorderpoort of van een externe instantie. Soms is het nodig dat er vanaf het begin van je opleiding rekening wordt gehouden met jouw specifieke situatie. Bijvoorbeeld omdat een handicap je belemmert in je functioneren. Neem dan zo spoedig mogelijk zelf contact op met de 2e lijnbegeleider.

21 Deel 3 Lestijden en vakanties Aanvang schooljaar Het schooljaar 2015/2016 begint op: maandag 24 augustus 2015 (Je krijgt een uitnodigingsbrief toegestuurd met de exacte startdatum) Lestijden BOL/BBL (onder voorbehoud) De lessen beginnen vanaf 8.00 uur. Afhankleijk van je rooster word je ruim voor aanvang van jou 1e les uur op school verwacht.

22 Vakanties schooljaar Herfstvakantie 19 oktober t/m 23 oktober 2015 Kerstvakantie 21 december 2015 t/m 1 januari 2016 Voorjaarsvakantie 29 februari t/m 4 maart 2016 Margedag, Goede Vrijdag en Pasen 25 maart t/m 28 maart 2016 Koningsdag 27 april 2016 Meivakantie 27 april t/m 6 mei 2016 Hemelvaart 5 mei (in de mei vakantie) Pinksteren 16 mei 2016 Zomervakantie 2016* 18 juli t/m 2 september 2016 *vanaf 2016 vindt de zomervakantie jaarlijks plaats in de weken 29 t/m 35 Veel succes met je studie en een prettige tijd toegewenst!

23 Bijlage 1: Leerplicht en RMC Leerplicht en RMC (regionaal meld- en coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaters) in de school aanwezig. Sinds enige jaren zijn de leerplichtambtenaar en de RMC-trajectbegeleider aanwezig binnen de scholen. Deze ambtenaren houden spreekuur voor de leerlingen en de docenten. Het doel van het spreekuur is dat het beginnend verzuim zo snel mogelijk aangepakt en teruggedrongen wordt. De school meldt leerlingen/studenten aan voor het spreekuur indien: de leerling meer dan 6 keer te laat komt of de leerling tot 16 uur in een periode van 4 weken heeft gespijbeld Het spreekuur geldt voor alle leerlingen/studenten van de school en vindt plaats voordat er een officiële melding wordt gedaan bij het verzuimportaal. Mocht uit het gesprek blijken dat er dermate veel problematiek achter het beginnend verzuim schuilt gaat dat een waarschuwingsgesprek niet afdoende is, wordt er melding bij de leerplicht/rmc, via het verzuimportaal gedaan. Melding bij de leerplichtambtenaar van de woongemeente: Leerlingen tot 18 jaar: Bij driedagen achtereenvolgende verzuimdagen, bij meer dan 16 uur in 4 weken en bij 10x te laat komen wordt een leerling samen met zijn ouders uitgenodigd door de leerplichtambtenaar op het gemeentehuis van de woongemeente. Melding bij de RMC trajectbegeleider van de woongemeente: Leerlingen tussen 18 en 23 jaar Bij verontrustend verzuim, motivatieproblemen en altijd als een leerling langer dan een maand zonder geldige reden niet op school is wordt hij/zij uitgenodigd door een trajectbegeleider van het RMC. Leerplichtwet en RMC wetgeving De Leerplichtwet is streng. De wet zorgt ervoor dat ieder kind tot zijn 18e verjaardag naar school gaat, verplicht. Ouders of verzorgers zijn er verantwoordelijk voor dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Ze worden er dan ook op aangesproken als dat niet gebeurt. Scholen zijn verplicht spijbelende leerlingen te melden bij de leerplichtambtenaar, na uiterlijk dri e achtereenvolgende verzuimdagen. Ook meldt de school wanneer de leerling gedurende vier opeenvolgende lesweken meer dan 16 uren verzuimt. Heeft een deelnemer nog geen startkwalificatie dan is hij/zij volgens de wet verplicht tot de 18e verjaardag een opleiding te volgen. Gaat hij/zij niet naar school en/of naar de opleidingsplaats (het werk) en of BPV (beroepspraktijkvorming), dan zijn ouders/verzorgers en de deelnemer strafbaar. De leerplichtambtenaar zal de deelnemer oproepen voor een gesprek over het verzuim. Deze ambtenaar kan ook proces-verbaal opmaken. De ouders en deelnemer zelf riskeren een boete, krijgen een leer- of taakstraf, Jeugdreclassering of in ernstige gevallen kun je zelfs in hechtenis worden genomen. Naast de leerplichtwet is de RMC wet van toepassing. Het centrale doel van het RMC is het scheppen van voorwaarden voor jongeren tot 23 jaar om de voor hen hoogst haalbare en meest passende plaats in het onderwijs of arbeidsmarkt te kunnen vinden.

24 Er is sprake van voortijdig schoolverlaten wanneer een jongere nog geen 23 jaar is én: geen vwo/havo of niveau 2 mbo diploma heeft én gedurende een maand zonder geldige reden geen onderwijs meer heeft gevolgd of bij de school wordt uitgeschreven of van school wordt verwijderd. Ziekteverzuim: Als leerlingen (jonger dan 18 jaar,) ziek zijn, moeten de ouders/verzorgers dit doorgeven aan school. Als het erop lijkt dat de leerling langdurig afwezig zal zijn wegens ziekte, neemt de ouder contact op met de mentor/ studieloopbaanbegeleider in verband met afspraken over de studievoortgang. Ook als een leerling vooraf weet dat hij/zij enkele dagen wegens ziekte afwezig is, bv. bij een operatie in het ziekenhuis, meldt de ouder dit de SLB-er en de Front Office. Er kan een schriftelijke verklaring van een arts gevraagd worden. Ook bestaat de mogelijkheid dat de deelnemer voor nader onderzoek wordt doorverwezen naar een arts van een Arbodienst of GGD. Als een jongere niet meer naar school wil omdat het een probleem heeft, dan zoekt de leerplichtambtenaar in overleg met school en ouders naar een oplossing. Ouders, jongere en de school zijn en blijven echter primair verantwoordelijk voor het kind. Is er sprake van ongegrond verzuim, dan zijn ouders en jongere aansprakelijk. Voortijdig schoolverlaten: Er is sprake van voortijdig schoolverlaten wanneer een jongere nog geen 23 jaar is én: geen vwo/havo of niveau 2 mbo diploma heeft én bij de school wordt uitgeschreven of van school wordt verwijderd. Melding Afwezigheid bij DUO. De Melding Afwezigheid heeft betrekking op studenten van 18 jaar en ouder die een BOL niveau 1 of niveau 2 volgen en vier weken achter elkaar ongeoorloofd verzuimen. In deze gevallen is de instelling verplicht om dit te melden aan DUO middels het MA-formulier. Dit i.v.m. het vervallen van het recht op studiefinanciering. Meer informatie over de procedure is te vinden op Samengevat: Als een jongere niet meer naar school wil of kan, omdat hij/zij een probleem heeft, dan zoekt de leerplichtambtenaar/rmc-medewerker in overleg met school en ouders naar een oplossing. Ouders, jongere en de school, LPA/RMC zijn samen verantwoordelijk. Niet naar school gaan is in principe geen optie! Met een goed diploma zijn de kansen op de arbeidsmarkt en de kans op zelfredzaamheid in de maatschappij veel beter. Is er sprake van ongegrond verzuim, dan zijn ouders en jongere aansprakelijk.

Locatiegids 2014-2015 LOGISTIEK MEDEWERKER CHAUFFEUR GOEDERENVERVOER LOGISTIEK TEAMLEIDER MANAGER TRANSPORT EN LOGISTIEK

Locatiegids 2014-2015 LOGISTIEK MEDEWERKER CHAUFFEUR GOEDERENVERVOER LOGISTIEK TEAMLEIDER MANAGER TRANSPORT EN LOGISTIEK Locatiegids 2014-2015 LOGISTIEK MEDEWERKER CHAUFFEUR GOEDERENVERVOER LOGISTIEK TEAMLEIDER MANAGER TRANSPORT EN LOGISTIEK Toelichting De locatiegids 2014-2015 is bedoeld om informatie te geven over de gang

Nadere informatie

Locatiegids School voor Automotive & Logistiek Bornholmstraat

Locatiegids School voor Automotive & Logistiek Bornholmstraat Locatiegids 2016-2017 School voor Automotive & Logistiek Bornholmstraat Toelichting De locatiegids 2016-2017 is bedoeld om informatie te geven over de gang van zaken binnen het Noorderpoort, locatie Bornholmstraat

Nadere informatie

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo Inhoudsopgave kaart Clusius College mbo VERZUIMKAART... 2 Verzuimregistratie... 2 Leer- en kwalificatieplicht... 2 Taken van de leerplichtambtenaar... 3 Taken van het RMC... 3 Verzuimbeleid van het Clusius

Nadere informatie

School voor Kunst, Cultuur & Media

School voor Kunst, Cultuur & Media infovoor ouders verzorgers School voor Kunst, Cultuur & Media welkom bij de School voor Kunst, Cultuur & Media Beste ouders/verzorgers, Welkom op onze school. We hopen dat uw zoon of dochter een prettige

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving Hoofdstuk 3 - Gevolgen ongeoorloofd verzuim Hoofdstuk 4 - Preventie

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving Hoofdstuk 3 - Gevolgen ongeoorloofd verzuim Hoofdstuk 4 - Preventie Verzuimprotocol Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving... 3 1.1 - Leerplicht... 3 1.2 - Kwalificatieplicht... 3 1.3-18- tot 23-jarigen zonder startkwalificatie... 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

School voor ICT en Mediatechnologie

School voor ICT en Mediatechnologie infovoor ouders verzorgers School voor ICT en Mediatechnologie welkom bij de School voor ICT en Mediatechnologie Beste ouder(s)/verzorger(s), Welkom op onze school. We hopen dat uw zoon of dochter een

Nadere informatie

Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker

Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker Informatie over leerplicht en RMC 1 Onderwijs is belangrijk om in de maatschappij goed mee te komen. Met een goede opleiding en een diploma

Nadere informatie

Locatiegids 2016-2017. Gebruikersgids voor de Marconistraat 16, 3029 AK Rotterdam

Locatiegids 2016-2017. Gebruikersgids voor de Marconistraat 16, 3029 AK Rotterdam Locatiegids 2016-2017 Gebruikersgids voor de Marconistraat 16, 3029 AK Rotterdam Inhoud 1. Inleiding 3 2. Algemene gegevens 4 3. Faciliteiten 5 4. Contactpersonen 6 5. Ziek melden 7 1. Inleiding Dit is

Nadere informatie

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 Leerlingen tot 18 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de leer- en kwalificatieplicht. Leerlingen tussen 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie vallen

Nadere informatie

Dagelijks tot 11.00 07.30 en 08.15 3 werkdagen Tijdens de lessen Vervolgacties Vervolg bij te laat komen bovenbouwleerling

Dagelijks tot 11.00 07.30 en 08.15 3 werkdagen Tijdens de lessen Vervolgacties Vervolg bij te laat komen bovenbouwleerling Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2014-2015 1 Hieronder staat de beschrijving van de regels en afspraken omtrent het verzuim van leerlingen. Onder verzuim valt te laat komen, geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

Nadere informatie

Verzuimprotocol Casparus College

Verzuimprotocol Casparus College Verzuimprotocol Casparus College 1. Leerplicht In onze samenleving hebben alle kinderen en jongeren het recht om te leren. In Nederland (en in veel andere landen) wordt veel waarde gehecht aan dit leerrecht.

Nadere informatie

PROTOCOL ABSENTIE EN VERZUIM

PROTOCOL ABSENTIE EN VERZUIM Noordpolderkade 167 2516 JE Den Haag Telefoon: (070) 3350628 Fax: (070) 3352470 School voor Praktijkonderwijs info@esloocollege.nl www.esloocollege.nl PROTOCOL ABSENTIE EN VERZUIM INHOUD: 1. WAT DOET DE

Nadere informatie

Informatie over leerplicht. Verzuimwijzer. Leerplicht gemeente Overbetuwe

Informatie over leerplicht. Verzuimwijzer. Leerplicht gemeente Overbetuwe Informatie over leerplicht Verzuimwijzer Leerplicht gemeente Overbetuwe Via deze brochure willen we alle basis- en voortgezet onderwijs scholen in de gemeente Overbetuwe een handvat bieden bij het toezicht

Nadere informatie

VERZUIMBELEID Globe College 18AN. Inhoudsopgave

VERZUIMBELEID Globe College 18AN. Inhoudsopgave VERZUIMBELEID Globe College 18AN 2016-2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Ziek of absent melden 3 2.1 Ziek worden op school 3 2.2 Ongeoorloofd verzuim 3 3 Te laat komen en ongeoorloofd afwezig 4 3.1 De

Nadere informatie

School voor Sport en Bewegen

School voor Sport en Bewegen infovoor ouders verzorgers School voor Sport en Bewegen welkom bij de School voor Sport en Bewegen Beste ouders/verzorgers, Welkom op onze school. We hopen dat uw zoon of dochter een prettige tijd bij

Nadere informatie

Deelnemersstatuut Jouw rechten en plichten bij AOC de Groene Welle-VO-MBO. Inhoud

Deelnemersstatuut Jouw rechten en plichten bij AOC de Groene Welle-VO-MBO. Inhoud Deelnemersstatuut Jouw rechten en plichten bij AOC de Groene Welle-VO-MBO Inhoud Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Waar moet de school voor zorgen? Hoofdstuk 3: Wanneer laten we je toe op deze school?

Nadere informatie

Locatiegids 2015-2016. Gebruikersgids voor de locatie Dakotaweg 71

Locatiegids 2015-2016. Gebruikersgids voor de locatie Dakotaweg 71 Locatiegids 2015-2016 Gebruikersgids voor de locatie Dakotaweg 71 Inhoudsopgave Inleiding 3 Locatiegegevens Dakotaweg 4 Algemene gegevens 4 Openingstijden locatie 4 Roosterinformatie 4 Lestijden en lesroosters

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEBOUW ZUSTER HENNEKEPLEIN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEBOUW ZUSTER HENNEKEPLEIN HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEBOUW ZUSTER HENNEKEPLEIN Openingstijden schoolgebouw Het schoolgebouw is tijdens lesweken van maandag tot en met vrijdag geopend van 7.00 uur tot 17.30 uur. Schoolpas Een cursist

Nadere informatie

Schoolverzuim. Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol

Schoolverzuim. Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol Schoolverzuim Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol A. Inleiding B. Leerplicht C. Wat is leerplicht? 1. Leerlingen van 4 jaar niet leerplichtig 2. Leerplicht

Nadere informatie

Studiegids/Locatiegids AUTOMOTIVE

Studiegids/Locatiegids AUTOMOTIVE Studiegids/Locatiegids 2016-2017 AUTOMOTIVE Bedrijfsautotechniek Opleiding Crebo Bedrijfsautotechnicus 25243 Eerste Bedrijfsautotechnicus 25245 Technisch specialist Bedrijfsauto s 25248 Welkom beste student

Nadere informatie

voor studenten. wegwijs. School voor Gezondheidszorg

voor studenten. wegwijs. School voor Gezondheidszorg 2016-2017 voor studenten wegwijs School voor Gezondheidszorg welkom bij de School voor Gezondheidszorg Beste student, Welkom op onze school. Ik hoop dat je het hier naar je zin krijgt en dat je met succes

Nadere informatie

Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016

Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016 Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016 Hieronder staat de beschrijving van de regels en afspraken omtrent het verzuim van leerlingen. Onder verzuim valt te laat komen, geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

Nadere informatie

Locat iegids 2013 2014 Euvelgunnerw eg 17 en 25

Locat iegids 2013 2014 Euvelgunnerw eg 17 en 25 Locat iegids 2013 2014 Euvelgunnerw eg 17 en 25 2 Voorwoord. Beste student, Je hebt de locatiegids 2013/2014 van Technologie & ICT voor je liggen. De school verzorgt technische Bol en BBL-opleidingen op

Nadere informatie

BIJLAGE A. Specifiek voor het Markiezaat College. VERZUIM EN ONGEOORLOOFD GEDRAG STUDENTEN BOL

BIJLAGE A. Specifiek voor het Markiezaat College. VERZUIM EN ONGEOORLOOFD GEDRAG STUDENTEN BOL BIJLAGE A Specifiek voor het Markiezaat College. VERZUIM EN ONGEOORLOOFD GEDRAG STUDENTEN BOL Algemeen Toezicht op verzuim gebeurt door een medewerker die door de afdelingscoördinator met deze taak belast

Nadere informatie

1 e uur: te laat briefje bij conciërge. vanaf het 2 e uur: melding door docent in Magister

1 e uur: te laat briefje bij conciërge. vanaf het 2 e uur: melding door docent in Magister Naam protocol: Vastgesteld: Verzuimbeleid Gymnasium Felisenum maart 2018 (vastgesteld met instemming van MR) Ziekmelding In geval van afwezigheid wegens ziekte stellen de ouder(s)/verzorger(s) de school

Nadere informatie

P r o t o c o l : V e r z u i m

P r o t o c o l : V e r z u i m Leerplichtwet Volledige leerplicht: vanaf de eerste schooldag van de maand na de 5 e verjaardag tot aan het eind van het schooljaar waarin de leerling 16 jaar wordt of aan het einde van het 12 e volledig

Nadere informatie

Beneden in het Atrium Op het plein van de Unit In de kantine! Dit zijn de plekken waar je mag eten/drinken en je mobiele telefoon mag gebruiken.

Beneden in het Atrium Op het plein van de Unit In de kantine! Dit zijn de plekken waar je mag eten/drinken en je mobiele telefoon mag gebruiken. HUISREGELS In het kort: GOED VOORBEELD: DOET GOED VOLGEN! A: Tijdens de les gaan we op een plezierige manier met elkaar om. Je komt op tijd in de les. Je hebt al je spullen bij je. Je spreekt Nederlands.

Nadere informatie

Gedragscode e-mail en internetgebruik Hierin staan de regels die studenten en medewerkers moeten naleven bij het internet- en e-mailgebruik.

Gedragscode e-mail en internetgebruik Hierin staan de regels die studenten en medewerkers moeten naleven bij het internet- en e-mailgebruik. Algemene informatie voor studenten van ROC Mondriaan studiejaar 2014-2015 In deze algemene informatie over Mondriaan vind je informatie over: - studentenreglementen waarin je rechten en plichten staan;

Nadere informatie

Deel 1 Algemeen. In deel 2 vind je een overzicht van lestijden en vakanties.

Deel 1 Algemeen. In deel 2 vind je een overzicht van lestijden en vakanties. In deel 1 komen algemene gegevens aan de orde. Je moet hierbij denken aan allerlei zaken die met de locatie te maken hebben, maar ook algemene zaken met betrekking tot de opleiding. Toelichting op de locatiegids

Nadere informatie

Protocol voor verzuim, schorsing, verwijdering, ondersteuning zieke leerlingen Het Lyceum Rotterdam

Protocol voor verzuim, schorsing, verwijdering, ondersteuning zieke leerlingen Het Lyceum Rotterdam Protocol voor verzuim, schorsing, verwijdering, ondersteuning zieke leerlingen Het Lyceum Rotterdam Algemeen: Een goede absentieregistratie vereist een gezamenlijke aanpak d.w.z. een nauwkeurige samenwerking

Nadere informatie

Iedereen naar school..

Iedereen naar school.. Iedereen naar school.. Onderwijs is een grondrecht van alle inwoners van Nederland. Kinderen/ jongeren hebben recht op een goede school, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot mondige, zelfstandige volwassenen,

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Uw kind gaat naar het mbo Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 - De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon College p4 - Uw kind

Nadere informatie

voor studenten. wegwijs. School voor Commerciële Dienstverlening

voor studenten. wegwijs. School voor Commerciële Dienstverlening 2016-2017 voor studenten wegwijs School voor Commerciële Dienstverlening welkom bij de School voor Commerciële Dienstverlening Beste student, Welkom op onze school. Ik hoop dat je het hier naar je zin

Nadere informatie

Locatiegids. Hoefsmidstraat. In dit overzicht: Algemene gegevens Faciliteiten Contactpersonen Ziek melden Specifieke regels

Locatiegids. Hoefsmidstraat. In dit overzicht: Algemene gegevens Faciliteiten Contactpersonen Ziek melden Specifieke regels Locatiegids Hoefsmidstraat In dit overzicht: Algemene gegevens Faciliteiten Contactpersonen Ziek melden Specifieke regels Algemene gegevens Locatie Hoefsmidstraat Postadres Hoefsmidstraat 41 Postcode en

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Uw kind gaat naar het mbo Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 - De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon College p4 - Uw kind

Nadere informatie

Schoolregels , definitief, MR 5 juli

Schoolregels , definitief, MR 5 juli 02FB 1. De leefregels van het CCNV 2018-2019 zijn: Wij gaan respectvol met elkaar om Wij gebruiken de wifi op onze devices volgens de gedragscode van het CCNV Wij zetten onze fiets in de fietsenstalling

Nadere informatie

Afspraken en informatie schooljaar

Afspraken en informatie schooljaar Afspraken en informatie schooljaar 2016-2017 Aan het begin van het schooljaar is het goed een aantal zaken (weer) op een rijtje te zetten. Waar veel mensen samen zijn is het belangrijk afspraken te maken

Nadere informatie

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Informatiefolder Glimlach van Twente Leerplichtwet Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Met een goede schoolopleiding en een diploma op zak sta je sterker in de maatschappij. Daarom moeten alle jongeren

Nadere informatie

Locatiegids

Locatiegids Locatiegids 2016-2017 Gebruikersgids voor de locatie Marconistraat 16 Rotterdam Versie 1.3 Inhoudsopgave Inleiding 3 Algemene gegevens locatie 4 Faciliteiten 5 Contactpersonen 7 Ziek melden 8 3/8 Inleiding

Nadere informatie

School voor Mode en Uiterlijke Verzorging Mode-opleidingen

School voor Mode en Uiterlijke Verzorging Mode-opleidingen infovoor ouders verzorgers School voor Mode en Uiterlijke Verzorging Mode-opleidingen welkom bij de School voor Mode en Uiterlijke Verzorging Mode-opleidingen Beste ouders/verzorgers, Welkom op onze school.

Nadere informatie

Protocol Verzuimbeleid

Protocol Verzuimbeleid Protocol Verzuimbeleid 1 Inhoudsopgave Blz Inleiding 1.0 Magister 3 2.0 Taakverdeling verzuimregistratie 3 3.0 Registratie en controle 3 4.0 Geoorloofd en ongeoorloofd verzuim 4 5.0 Interne sancties ongeoorloofd

Nadere informatie

Algemene schoolregels PrO Assen

Algemene schoolregels PrO Assen PrO Assen, School voor Praktijkonderwijs, Zwartwatersweg 202, 9406 NN Assen, 0592-340973, stage@proassen.nl Algemene schoolregels PrO Assen Om het klimaat dat wij op onze school nastreven te waarborgen,

Nadere informatie

Welkom. Naam Klas Mentor

Welkom. Naam Klas Mentor Mini-gids 2014-2015 Welkom Naam Klas Mentor Beste deelnemers, welkom bij ROC Op Maat! Als je een opleiding gaat doen, heb je veel informatie nodig. Wat moet ik doen als ik ziek ben? Wanneer heb ik vakantie?

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud Verzuimbeleid... 3

Inhoud. Inhoud Verzuimbeleid... 3 VERZUIMBELEID Inhoud Inhoud... 2 Verzuimbeleid... 3 Doelstelling... 3 Meldkamer... 3 Maatregelen... 3 Leerplicht... 3 Leerplichtambtenaar... 4 Leerlingvolgsysteem... 4 Absentie melden... 4 Afspraken met

Nadere informatie

Schoolregels en de uitwerking ervan Christelijk College Nassau-Veluwe

Schoolregels en de uitwerking ervan Christelijk College Nassau-Veluwe Schoolregels en de uitwerking ervan 2017-2018 Christelijk College Nassau-Veluwe 1. De leefregels van het CCNV 2017-2018 zijn: Wij gaan respectvol met elkaar om Wij gebruiken de wifi op onze devices volgens

Nadere informatie

Locatiegids Gebruikersgids voor de Eikenlaan 88G Spijkenisse

Locatiegids Gebruikersgids voor de Eikenlaan 88G Spijkenisse Locatiegids 2016-2017 Gebruikersgids voor de Eikenlaan 88G Spijkenisse 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Algemeen 4 Algemene gegevens 4 Openingstijden locatie 4 Bereikbaarheid van de locatie 4 Roosterinformatie

Nadere informatie

Dit laten we zien vanuit 3 kernwaarden: RELATIE. Op het Elzendaalcollege hebben we

Dit laten we zien vanuit 3 kernwaarden: RELATIE. Op het Elzendaalcollege hebben we Entree Schoolafspraken (wat we willen zien) De leerlingen uit de onder- en bovenbouw gebruiken hun eigen fietsenstalling en toiletblokken. Er wordt alleen overgebleven op het schoolterrein. De fietsen

Nadere informatie

Verzuim- en. meldprotocol. 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38)

Verzuim- en. meldprotocol. 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38) Verzuim- en meldprotocol 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38) Leerlingen/studenten tot 18 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de leer- en kwalificatieplicht. Leerlingen/studenten

Nadere informatie

voor studenten. wegwijs. School voor Logistiek en Mobiliteit

voor studenten. wegwijs. School voor Logistiek en Mobiliteit 2016-2017 voor studenten wegwijs School voor Logistiek en Mobiliteit welkom bij de School voor Logistiek en Mobiliteit Beste student, Welkom op onze school. Ik hoop dat je het hier naar je zin krijgt en

Nadere informatie

Studiegids Startbaan AKA

Studiegids Startbaan AKA Studiegids Startbaan AKA Opleiding: BOL Inhoudsopgave 1. Startbaan AKA 2. Inhoud van de opleiding 3. De opleiding - School - BPV - Begeleiding - Examinering 4. Het diploma 5. Regelingen en documenten in

Nadere informatie

Schoolreglement van het Cambreur College

Schoolreglement van het Cambreur College Schoolreglement van het Cambreur College In het schoolreglement (of ordereglement) wordt geregeld hoe de dagelijkse gang van zaken op school gaat. Waar ouders staat wordt bedoeld ouder(s)/verzorger(s).

Nadere informatie

DE GOUDEN GEDRAGSREGELS

DE GOUDEN GEDRAGSREGELS Regels 1. GEDRAGSREGELS... 2 DE GOUDEN GEDRAGSREGELS... 2 2. AANVULLENDE REGELS... 2 VERLIES EN DIEFSTAL, AANSPRAKELIJKHEID... 2 VERNIELING/ BESCHADIGING... 2 VERZEKERING... 2 VERWIJDERING UIT DE LES...

Nadere informatie

School voor Bouwtechniek

School voor Bouwtechniek infovoor ouders verzorgers School voor Bouwtechniek welkom bij de School voor Bouwtechniek Beste ouders/verzorgers, Welkom op onze school. We hopen dat uw zoon of dochter een prettige tijd bij ons heeft,

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst Educatie

Onderwijsovereenkomst Educatie Onderwijsovereenkomst Educatie Algemene Voorwaarden Algemeen - De Studentenraad heeft ingestemd met deze onderwijsovereenkomst; - Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing; -

Nadere informatie

Protocol schoolverzuim. Oktober 2015. Concept 2015-1113-

Protocol schoolverzuim. Oktober 2015. Concept 2015-1113- Protocol schoolverzuim Oktober 2015 Concept 2015-1113- 1 Inleiding Voor u ligt het protocol schoolverzuim van Het Rhedens. Dit protocol is geschreven om duidelijkheid te geven over hoe binnen onze organisatie

Nadere informatie

Verzuim afspraken - Leerlingen

Verzuim afspraken - Leerlingen Verzuim afspraken - Leerlingen Versiebeheer Status Voorgaand document: Revisie 4.0 Revisiedatum 1 september 2017 Versienummer 5.0 Opgesteld door Vastgesteld door Loes Doorn en Menja Mollema MT VP1 en MR

Nadere informatie

ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST. Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL

ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST. Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij Altra College! Mentor Goedemorgen, goed dat je er bent! We zijn blij dat je er bent. Bij de beroepsopleiding

Nadere informatie

Verzuimprotocol

Verzuimprotocol Verzuimprotocol 2018-2019 Verzuimprotocol Met dit protocol leggen we de regels vast die het Jac. P. Thijsse College (JPT) hanteert bij geoorloofd, dan wel ongeoorloofd verzuim van leerlingen. Het JPT werkt

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo

Uw kind gaat naar het mbo Uw kind gaat naar het mbo De overstap naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon

Nadere informatie

KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010

KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010 KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010 Het Albeda College wil goed onderwijs geven. Om dit te kunnen doen hebben we regels. In dit kwaliteitshandvest lees je wat die regels zijn. Je leest wat de school

Nadere informatie

Kijk rond in de buurt van de school. Onderzoek het schoolregelement.

Kijk rond in de buurt van de school. Onderzoek het schoolregelement. Kijk rond in de buurt van de school. * Onze school staat in een middenklas woonwijk met ook andere scholen rond om ons heen. Relatief wonen er weinig kinderen in deze buurt, degene die er wonen zijn nog

Nadere informatie

Wat verstaan wij onder ongeoorloofd schoolverzuim? Schoolverzuim is het niet aanwezig zijn op school zonder dat daar een geldige reden voor is.

Wat verstaan wij onder ongeoorloofd schoolverzuim? Schoolverzuim is het niet aanwezig zijn op school zonder dat daar een geldige reden voor is. Plaatsingsregels: College St. Paul is een kleine school. Wij hebben ruimte voor 15 leerlingen met een advies VMBO-theoretische leerweg. Wij hebben ruimte voor 15 leerlingen met een advies VMBO kaderberoepsgericht.

Nadere informatie

Verzuimprotocol

Verzuimprotocol Verzuimprotocol 2016-2017 1. Verzuimprotocol Met dit protocol leggen we de regels vast die het Jac. P. Thijsse College hanteert bij geoorloofd dan wel ongeoorloofd verzuim van leerlingen. Het JPT werkt

Nadere informatie

Leerlingenstatuten 2012-2013

Leerlingenstatuten 2012-2013 1. INLEIDING 1.1. Betekenis Het leerlingenstatuut is een overzicht van de rechten en plichten van een leerling van het Elzendaalcollege. Het statuut is, binnen wettelijk vastgestelde kaders en voor zover

Nadere informatie

Welkom. Naam Klas Mentor. Lestijden. Bellen bij ziekte en afwezigheid

Welkom. Naam Klas Mentor. Lestijden. Bellen bij ziekte en afwezigheid Mini-gids 2014-2015 Welkom Naam Klas Mentor Welkom op onze school in het schooljaar 2014-2015. Een plezierige en veilige schooltijd is van groot belang. Op school maak je vrienden, je oefent er je sociale

Nadere informatie

voor studenten. wegwijs. School voor ICT en Mediatechnologie

voor studenten. wegwijs. School voor ICT en Mediatechnologie 2016-2017 voor studenten wegwijs School voor ICT en Mediatechnologie welkom bij de School voor ICT en Mediatechnologie Beste student, Welkom op onze school. Ik hoop dat je het hier naar je zin krijgt en

Nadere informatie

Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd. Sector vmbo-pro

Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd. Sector vmbo-pro Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd Sector vmbo-pro Regeling "Melding van ziekte en absentie" Inleiding Verzuim is vaak een symptoom van onderliggende problematiek waarvoor zorg nodig is.

Nadere informatie

Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim:

Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim: Verzuimprotocol afdeling Vormgeving s.g. De Rooi Pannen SCHOOLVERZUIM Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim: Geoorloofd

Nadere informatie

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 2) We zorgen voor een veilige en prettige sfeer 3) In en om het gebouw is het rustig en schoon

Nadere informatie

BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN

BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN - 2017 1 Inhoud Voorwoord.............................................................................. 3 Algemene informatie..............................................................

Nadere informatie

STUDENTENSTATUUT 2015-2016 LEIDSE INSTRUMENTMAKERS SCHOOL

STUDENTENSTATUUT 2015-2016 LEIDSE INSTRUMENTMAKERS SCHOOL STUDENTENSTATUUT 2015-2016 LEIDSE INSTRUMENTMAKERS SCHOOL Leidse instrumentmakers School (LiS) Einsteinweg 61 2333 CC Leiden 071 568 11 68 www.lis.nl Studentenstatuut 2015-2016 1 Studentenstatuut 2015-2016

Nadere informatie

School voor Onderwijs en Kinderopvang

School voor Onderwijs en Kinderopvang infovoor ouders verzorgers School voor Onderwijs en Kinderopvang welkom bij de School voor Onderwijs en Kinderopvang Beste ouders/verzorgers, Welkom op onze school. We hopen dat uw zoon of dochter een

Nadere informatie

Schoolregels van het CML 2010-2011

Schoolregels van het CML 2010-2011 Schoolregels van het CML 2010-2011 Helen Cronie September 2010 Voorwoord In het document schoolregels CML 2010-2011 krijgt u een beeld van de regels die gelden op het CML. We benoemen achtereenvolgens

Nadere informatie

Verzuim- en. meldprotocol. voor jongeren van 12-23 jaar voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Noord en Midden-Limburg (regio 38)

Verzuim- en. meldprotocol. voor jongeren van 12-23 jaar voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Noord en Midden-Limburg (regio 38) Verzuim- en meldprotocol voor jongeren van 12-23 jaar voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Noord en Midden-Limburg (regio 38) Herziene versie na evaluatie - maart 2014 Leerlingen/studenten tot

Nadere informatie

Verzuimprotocol IKC Buikslotermeer

Verzuimprotocol IKC Buikslotermeer Verzuimprotocol IKC Buikslotermeer Dagelijks Ouders/verzorgers melden voor half negen de afwezigheid van hun kind. Dit kan telefonisch of persoonlijk. Diegene die het verzuimbericht krijgt, schrijft de

Nadere informatie

voor studenten. wegwijs. School voor Administratieve en Juridische Dienstverlening

voor studenten. wegwijs. School voor Administratieve en Juridische Dienstverlening 2016-2017 voor studenten wegwijs School voor Administratieve en Juridische Dienstverlening welkom bij de School voor Administratieve en Juridische Dienstverlening Beste student, Welkom op onze school.

Nadere informatie

Wie moeten er volgens de wet gemeld worden en wanneer? In onderstaande gevallen moet er direct gemeld worden bij Bureau Leerplicht Plus

Wie moeten er volgens de wet gemeld worden en wanneer? In onderstaande gevallen moet er direct gemeld worden bij Bureau Leerplicht Plus Verzuimprotocol 1 Verzuim en vroegtijdig schoolverlaten Bij verzuim neemt de school z.s.m. contact op met de leerling en/of ouders/voogd. Een goede zorgstructuur is voorwaarde om het signaalverzuim (problemen

Nadere informatie

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL PO ( )

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL PO ( ) VERZUIM- EN MELDPROTOCOL PO (17-10-2017) Spijbelen - uren/dagen 16 uur in

Nadere informatie

Welkom. Naam Klas Mentor. Lestijden. Bellen bij ziekte en afwezigheid

Welkom. Naam Klas Mentor. Lestijden. Bellen bij ziekte en afwezigheid Mini-gids 2015-2016 Welkom Naam Klas Mentor Welkom op onze school in het schooljaar 2015-2016. Een plezierige en veilige schooltijd is van groot belang. Op school maak je vrienden, je oefent er je sociale

Nadere informatie

voor studenten. wegwijs. School voor Mode en Uiterlijke Verzorging Mode-opleidingen

voor studenten. wegwijs. School voor Mode en Uiterlijke Verzorging Mode-opleidingen 2016-2017 voor studenten wegwijs School voor Mode en Uiterlijke Verzorging Mode-opleidingen welkom bij de School voor Mode en Uiterlijke Verzorging Mode-opleidingen Beste student, Welkom op onze school.

Nadere informatie

Leerrecht en leerplicht. Wat u als ouder moet weten over de leerplichtwet. Schitteren in Zijn licht

Leerrecht en leerplicht. Wat u als ouder moet weten over de leerplichtwet. Schitteren in Zijn licht Leerrecht en leerplicht Wat u als ouder moet weten over de leerplichtwet Schitteren in Zijn licht 1 Voorwoord 1 Leerrecht en leerplicht 2 Kwalificatieplicht 2 RMC 2 De leerplichtambtenaar 2 Leerplicht

Nadere informatie

School Leerlingen Ouders Leraren Onderwijs ondersteunend personeel Directeur Adjunct - directeur Bevoegd gezag

School Leerlingen Ouders Leraren Onderwijs ondersteunend personeel Directeur Adjunct - directeur Bevoegd gezag Leerlingenstatuut 1.0. Uitgangspunt De Praktijkschool Apeldoorn wil een school zijn waar leerlingen, hun ouders/ verzorgers en het schoolteam met plezier naar toe gaan om er in een goede sfeer met elkaar

Nadere informatie

Verzuimprotocol IJsselcollege 2016

Verzuimprotocol IJsselcollege 2016 Verzuimprotocol IJsselcollege 2016 VISIE IJSSELCOLLEGE OP OMGAAN MET SCHOOLVERZUIM De school is de plek waar leerlingen door leren voorbereid worden op deelname aan de maatschappij of participeren op de

Nadere informatie

Zo doen wij het hier.

Zo doen wij het hier. Zo doen wij het hier. Afspraken ISW Lage Woerd Hieronder vind je een aantal afspraken, die wij met elkaar maken om alles in en rond de school zo goed mogelijk te laten verlopen. Wij willen graag dat er

Nadere informatie

Leerlingenstatuut Elzendaalcollege Schooljaar 2013-2014

Leerlingenstatuut Elzendaalcollege Schooljaar 2013-2014 Leerlingenstatuut Elzendaalcollege Schooljaar 2013-2014 -1- 1. INLEIDING Het leerlingenstatuut is een overzicht van de rechten en plichten van een leerling van het Elzendaalcollege. Het statuut geldt voor:

Nadere informatie

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 2) We zorgen voor een veilige en prettige sfeer 3) In en om het gebouw is het rustig en schoon

Nadere informatie

Leerlingenstatuut AOC Terra

Leerlingenstatuut AOC Terra Leerlingenstatuut AOC Terra 1 Algemeen 1.1 Leerlingenstatuut 1.1.1 In dit leerlingenstatuut zijn de rechten en plichten van de leerlingen vastgelegd. 1.1.2 Het leerlingenstatuut is vastgesteld door het

Nadere informatie

NSG Verzuimprotocol 2012-2013

NSG Verzuimprotocol 2012-2013 NSG Verzuimprotocol 2012-2013 Inleiding Scholen in Nederland zijn wettelijk verplicht om alle vormen van verzuim te registreren. Regelmatig wordt de juistheid van deze registratie gecontroleerd door de

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nordwin College te Leeuwarden. Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee)

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nordwin College te Leeuwarden. Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee) MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek Nordwin College te Leeuwarden Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee) November 2012 Plaats: Leeuwarden BRIN: 12VI Onderzoeksnummer: 127740 Kenmerk:

Nadere informatie

REGIONALE VERZUIMKAART twente

REGIONALE VERZUIMKAART twente REGIONALE VERZUIMKAART twente Snel terug naar school is (veel) beter! De 14 gemeenten in Twente hebben, in samenspraak met het onderwijs en de afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD Twente (GGD-JGZ), een

Nadere informatie

Doorgeven van een ziekmelding via broer of zus is niet toegestaan.

Doorgeven van een ziekmelding via broer of zus is niet toegestaan. Protocol Verzuim Document kenmerken Naam document: Protocol Verzuim Status: concept Versie: 0.1 Datum opstelling: 20 april 2016 Vastgesteld: 2 juni 2016 Bijgesteld: 3 juli 2017 Evaluatiedatum: augustus

Nadere informatie

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld MT 20 juni 2018

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld MT 20 juni 2018 2018-2019 Status Vastgesteld MT 20 juni 2018-1- Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Definiëring relatief verzuim. 4 1.1 Ongeoorloofd verzuim... 4 1.2 Geoorloofd verzuim... 4 2. Procedure na het vaststellen

Nadere informatie

voor studenten. wegwijs. School voor Orde en Veiligheid

voor studenten. wegwijs. School voor Orde en Veiligheid 2016-2017 voor studenten wegwijs School voor Orde en Veiligheid welkom bij de School voor Orde en Veiligheid Beste student, Welkom op onze school. Ik hoop dat je het naar je zin krijgt en dat je met succes

Nadere informatie

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld CD d.d. 16 september 2016 Verlengd MT d.d. 24 mei 2017

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld CD d.d. 16 september 2016 Verlengd MT d.d. 24 mei 2017 2017-2018 Status Vastgesteld CD d.d. 16 september 2016 Verlengd MT d.d. 24 mei 2017-1- Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Definiëring relatief verzuim 4 1.1 Beginnend verzuim... 4 1.2 Luxe verzuim... 4 1.3

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp

Verzuimprotocol. Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp Verzuimprotocol Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp Goedgekeurd door de MR d.d. 15 januari 2013 Dagelijks 1. Ouders/verzorgers melden tussen 08.00 uur en 09.00 uur de afwezigheid van hun zoon/dochter.

Nadere informatie

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE 1 ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE 2 Inleiding Wij vinden het belangrijk dat er op onze school goede afspraken zijn over hoe we met elkaar omgaan, wat mag en niet mag, en wat we doen als iemand zich

Nadere informatie

Verzuimprotocol Emmacollege

Verzuimprotocol Emmacollege Verzuimprotocol Emmacollege Het protocol is een beschrijving van de schoolinterne procedure voor behandeling van het schoolverzuim Het is algemeen bekend dat jongeren die regelmatig verzuimen een grotere

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst

Onderwijsovereenkomst Onderwijsovereenkomst Algemene Voorwaarden Algemeen - De Studentenraad heeft ingestemd met deze onderwijsovereenkomst; - Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing; - In gevallen

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nederlandse Kappersakademie te Rotterdam

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nederlandse Kappersakademie te Rotterdam MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek Nederlandse te Rotterdam Kapper (Kapper) Juli 2014 H3417218 Plaats: Rotterdam BRIN: 25ZH Onderzoeksnummer: 276516 Onderzoek uitgevoerd in: Juni

Nadere informatie

Locatiegids Gebruikersgids voor de Sportlaan 13 Spijkenisse

Locatiegids Gebruikersgids voor de Sportlaan 13 Spijkenisse Locatiegids 2016-2017 Gebruikersgids voor de Sportlaan 13 Spijkenisse 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Algemeen 4 Algemene gegevens 4 Openingstijden locatie 4 Bereikbaarheid van de locatie 4 Roosterinformatie

Nadere informatie