Tips en aanwijzingen voor het verlengen van de levensduur van uw gel accu

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips en aanwijzingen voor het verlengen van de levensduur van uw gel accu"

Transcriptie

1 Tips en aanwijzingen voor het verlengen van de levensduur van uw gel accu U overweegt de aankoop van een gel accu, of heeft er net een aangeschaft? Hieronder vindt u heel wat informatie die u kan helpen kiezen welk model het juiste is en hoe u de levensduur van uw accu kan verlengen. Onze EXIDE Gel accu s werden ontwikkeld voor professionele en veeleisende gebruikers. Ze leveren als stroomverzorger meer bruikbare capaciteit dan gelijk welke andere, vergelijkbare lood-zuur accu. Wanneer de gel accu gebruikt wordt in het kader van toeristische of sportieve activiteiten dan bent u verzekerd van een maximale onafhankelijkheid! Om uw EXIDE GEL accu in optimale conditie te houden, vragen we u om dit instructieboekje door te nemen en de aanwijzingen nauwkeurig te volgen. Druk deze tips af en bewaar ze aan boord bij uw accu, dan hebt u ze steeds bij de hand! Bewaar ook het oorspronkelijke aankoopbewijs met de datum van aankoop. Dit zal gevraagd worden indien u later toch een probleem zou vaststellen. Goed voor het milieu! Door de aankoop van een EXIDE Gel accu, bent u nu in het bezit van een accu die zowel in productie als bij het gebruik bijzonder veilig en milieuvriendelijk is. Mogen we u vragen om bij zijn levenseinde ook uw bijdrage aan het milieu te leveren en hem in te leveren bij een accuspecialist? Hij heeft alle expertise in huis om de accu op een milieuvriendelijke wijze te laten recycleren. Installatie Uw Gel accu is bij aankoop volledig klaar voor inbouw en gebruik! Schakel alle stroomverbruikers uit. Bouw de accu in en zorg ervoor dat hij stevig vastzit. Verbind daarna alle kabels met de accu. Opgelet! Sluit steeds als laatste de kabel die dient als aarding aan! WAARSCHUWING! Ondanks de extreem geringe gasontwikkeling bij een Gel accu, moet u steeds het volgende in acht nemen: Gebruik geen hermetisch dichte accukast, Plaats nooit schakelaars, relais of ander elementen die vonken kunnen veroorzaken in de onmiddellijke nabijheid van de accu!

2 Uw EXIDE GEL accu is VOLLEDIG ONDERHOUDSVRIJ!! Het is gedurende de gehele levensduur van de accu volledig onnodig om het accuzuurniveau na te kijken, de accupolen in te vetten of na te vullen met gedistilleerd water. Dit is een gevolg van de volledig gesloten constructie van de EXIDE GEL accu. Het betekent echter ook dat de accu nooit geopend mag worden! In geval van opening wordt de accu beschadigd door oxidatie. Opgelet! Dat uw accu volledig onderhoudsvrij is, betekent NIET dat hij niet regelmatig correct geladen moet worden! Regelmatig volledig opladen is de enige garantie voor een lange levensduur van uw accu! Gel accu s kunnen alleen met laders met een IUkarakteristiek volledig geladen worden. Technische voordelen Als resultaat van toekomstgericht technologisch onderzoek, waarbij het accuzuur wordt omgevormd tot een gel, is uw EXIDE GEL accu niet alleen volledig onderhoudsvrij, maar ook: absoluut zuurdicht trilbestendig gekenmerkt door een extreem lage gasvorming bestand tegen cyclische belasting volledig gekanteld in te bouwen tot 180 graden bestand tegen diep ontladen (waarbij volledig herladen slechts noodzakelijk is na maximaal 4 weken) Meer cycli, langere levensduur: Diepte van ontlading (in %) EXIDE GEL Voorbeeld: bij 60%ontlading = 800 cycli HD STARTACCU Aantal laad-ontlaad-cycli (test naar DIN-EN 60095) In vergelijking met een Heavy Duty truckaccu, kan men een Exide Gel accu veel vaker laden-ontladen (cyclisch belasten) alvorens de accu stuk gaat. In de praktijk betekent dit dat de levensduur van een gel-accu bij een vergelijkbaar gebruik veel groter is dan dat van een gewone HD-accu! Een accu slaat slechts energie op! Herladen is de boodschap!

3 Elke accu is vergelijkbaar met een opslagruimte waarin een bepaalde voorraad stroom kan worden opgeslagen. Dit betekent dat de energie die uit de accu wordt gehaald, achteraf moet worden teruggegeven, opdat de accu weer kan worden gebruikt! Dit is een fundamenteel onderscheid met netstroom! Indien er een geen evenwicht is tussen de hoeveelheid stroom die wordt opgeslagen tijdens de lading en de hoeveelheid stroom die wordt verbruikt, dan spreekt men van een negatieve ladingsbalans. De accu raakt langzaam leeg, zodat men voortijdige problemen met de accu kan verwachten. Meestal wordt de accu wanneer men onderweg is slechts geladen door middel van de dynamo van het voertuig. Soms is er ook een zonnepaneel aanwezig of heeft men een brandstofcel geïnstalleerd. Dit zijn slechts hulpmiddelen die een accu gedeeltelijk kunnen herladen! Enkel een voor gel geschikte laders die aangesloten zijn op netstroom kunnen een accu weer 100% herladen! Dit betekent dat men op elk moment zuinig moet omspringen met de voorraad stroom van de accu, die net zo begrensd is als bijvoorbeeld de hoeveelheid drinkwater aan boord! Geen enkele accu kan een onbegrensde hoeveelheid stroom leveren! Gevolg: In bepaalde economische sectoren waar GEL accu s worden ingezet, bijvoorbeeld bij stadsbussen, is er een grote aandacht voor het zuinig omspringen met energie. EXIDE Gel accu s worden hier veelvuldig en grondig herladen, zodat de betrouwbaarheid van de voertuigen te allen tijde gegarandeerd wordt. Om uw gel accu in uitstekende conditie te houden tijdens de reis, bevelen we u aan om hem minstens 1 keer per week te herladen. Volgende aanbevelingen gelden wanneer een gel accu in de vrije tijd wordt gebruikt (campers, boten, ): begin elke reis met een volledig opgeladen accu maak tijdens de reis gebruik van elke mogelijkheid die geboden wordt om de accu op te laden via het aan boord ingebouwde laadsysteem over netstroom na de reis moet de accu steeds geladen worden via het ingebouwde laadsysteem over netstroom en dit gedurende minstens 12 uur. Zelfs na een lange rit is het uiterst zeldzaam dat de accu volledig herladen is! herlaad een accu steeds volledig (minstens 12 uur) alvorens hem een lange tijd ongebruikt te laten staan (bijvoorbeeld in de winterperiode). Koppel eventueel de positieve klem af, zodat stille verbruikers geen kans maken om de accu te ontladen.

4 HINT Maak een energie-balans op voor alle stroomverbruikers aan boord. Zo krijgt u een idee van de hoeveelheid energie die u nodig heeft en die u uiteraard weer terug in uw accu moet zien te laden Verbruik (W) / spanning (V) = stroom (A) x aantal uren dat het toestel gebruikt wordt = gevraagd capaciteit uitgedrukt in Ampère/uur (Ah) Hier vindt u een voorbeeld voor een koelkast: Verbruik: 42 Watt (W) Spanning: 12 Volt (V) Duur van gebruik: 8 uur per dag 42W/12V =3.5 Ampère (A) * 8 uur = 28 Ah Als u zo een volledige lijst maakt van al uw elektrische verbruikers, dan krijgt u zo een idee van het aantal Ah die u nodig heeft. Opgelet! U moet dit getal wel vermenigvuldigen met een zekerheidsfactor. Bij een EXIDE Gel accu bedraagt die 1,3 (bij andere accu s ligt die veel hoger!) Zo hebt u voor bovenstaande koelkast theoretisch een 37 Ah accu nodig. Indien u merkt dat het aantal Ah dat u berekend heeft veel lager is dan wat er op uw accu staat, dan moet u overwegen om een sterkere accu in te bouwen indien u problemen wil vermijden. Correct herladen van GEL accu s: Extern laden (via netstroom): Indien u uw gel accu laadt met een lader die niet geschikt is voor gel accu s, bijvoorbeeld een model dat stopt met laden op het moment dat een spanning van 14,1 tot 14,4V aan de klem gedetecteerd wordt, zal deze gaan sulfateren. Het resultaat is een ingekorte levensduur. De correcte laadtechniek: De laadcurve moet van het type IU of IU 0 U 1 zijn. 1. Tijdens de I fase wordt de accu geladen met een stroom van minimum 1/10 e van de capaciteit (bijvoorbeeld 8 A bij de G80) 2. Nadat de spanning tussen 14,1 en 14,4 V ligt, moet de lader overschakelen op de U fase (hoofd-laadfase). De spanning moet constant blijven tussen 14,1 en 14,4 V en dit gedurende minstens 12 uur, zelfs indien de accu slechts beperkt ontladen was. 3. Na deze fase kan de lader eventueel uitgeschakeld worden (IU), of overgaan tot een zn. float-charge met een zeer geringe stroom (IU 0 U 1 ) De spanning hierboven geldt in het geval van een 12V on-board systeem. In het geval van een 24V on-board systeem moeten de waarden verdubbeld worden.

5 Alternatieve laad-mogelijkheden Er zijn verschillende mogelijkheden om uw autonomie tijdens uw reis te vergroten. U moet er wel aan denken dat deze laadsystemen slechts een gedeelte van de stroom aan de accu kunnen teruggeven. 100% volledig opladen is bij deze systemen niet mogelijk. Daarom raden we u aan om elke mogelijkheid om de acci over netstroom te herladen te benutten en minstens 1 keer elke 4 weken de accu gedurende 48 uur te herladen zodat de voorraad weer volledig op peil is Mogelijke laadsystemen en hun respektievelijke laadspanningen 1. Dynamo met regelaar: minimaal 14,1 V maximaal 14,4 V voor 12V 28,2 tot 28,8V voor 24V systemen 2. Laders, uitsluitend indien ze voldoen aan volgende karakteristieken: IU of IU 0 U 1 minimaal 14,1V, maximaal 14,4 V voor 12V systemen 28,2 tot 28,8V voor 24V systemen 3. Zonnepanelen 14,2 V constant voor 12V systemen 4. wind - en golvengenerators met overeenkomstige spanningsbegrenzers 14,2 V constant voor 12V systemen Alle bovenstaande spanningsniveaus gelden voor een meting aan de poolklemmen, bij een omgevingstemperatuur van 20 C tot 25 C. Continu hogere temperaturen vereisen een aanpassing van de laadspanning. Laadstroom: 10 % van de nominale capaciteit (K20) is voor de EXIDE Gel-batterij voldoende.

6 Mogelijke oorzaken bij een voortijdige uitval van een gel accu? 1. Een negatieve laadbalans verlies van capaciteit defect aan de accu Onvoldoende laadtijd (minder dan 12 uur) bij lading door de lader aan boord Onvoldoende lading via de zonnepanelen omwille van een te lage spanning (verlies van spanning in het stroomnet aan boord en/of een verkeerd afgeregelde spanningsregelaar) Een defecte lader Een niet voor gel geschikte lader Een negatieve energiebalans door een te groot aantal achteraf ingebouwde stroomverbruikers. Hierdoor is het stroomverbruik veel groter dan bedoeld voor de oorspronkelijk ingebouwde accu. Een oplossing is de inbouw van een grotere/extra accu 2. Diepe ontlading Mogelijke oorzaken van een diepe ontlading: Bepaalde verbruikers worden niet uitgeschakeld Er is een minimaal maar constant verbruik in de grootte orde van een paar ma, zoals: Veroorzaakt door een elektromagnetische isolatieklep in het verwarmingssysteem Veroorzaakt door de controller van de zonnepanelen (output) Veroorzaakt door het on-board controlepaneel Veroorzaakt door zn. stille verbruikers (voorbeeld: een klokje, verklikkerlichtjes, LED-displays, ) Voorbeeld: Kleine, stille verbruikers, hebben vaak een constant verbruik van ongeveer 55milliampère. Dit betekent echter dat na verloop van één dag, ongeveer 1.32Ah stroom verbruikt wordt. Een volledig opgeladen 80 Ah accu is in dit geval na ongeveer 2 maanden volledig ontladen! Mogelijke schade: Het kan zijn dat zelfs na het opladen, enkel nog een fractie van de oorspronkelijke capaciteit overblijft. In het slechtste geval is de accu volledig onbruikbaar geworden ten gevolge van een kortsluiting in één van de cellen. Neem steeds de gepaste voorzorgen! In tegenstelling tot gewone accu s, die soms al na 1 of 2 dagen in ontladen toestand gebleven te zijn, kapot gaan, kunnen gel accu s tot maximaal 4 weken aan een diepontladen toestand blootgesteld worden, zonder defecten te vertonen. Na 4 weken moeten ook gel accu s gedurende minstens 48 uur herladen worden bij een spanning van 14,1 tot 14,4 volt, om weer volledig opgeladen te kunnen worden. schakel steeds alle elektrische apparaten uit die niet echt nodig zijn hou ook rekening met stille verbruiker wanneer u een energie-balans opmaakt herlaad de accu gedurende minstens 48 uur na een periode van diepe ontlading Zelfontlading (onafhankelijk van het al dan niet aanwezig zijn van stille verbruikers) Het verlies aan energie door zelfontlading is bij een EXIDE gel accu door pure zelfontlading uitermate klein te noemen. Bij C gaat per dag ongeveer 0,1% van

7 de capaciteit verloren. De zelfontlading stijgt echter aanzienlijk, naarmate de temperatuur toeneemt! Bij 35 C is het al 0,7% per dag, 7 keer meer! Gebruik tijdens de zomermaanden In de zomermaanden is de zelfontlading aanzienlijk hoger en dit terwijl vaak op ononderbroken wijze stroom verbruikt wordt door de elektrische apparaten. Als er dan via de lader aan oord weinig herladen wordt, kan dit leiden tot een diepe ontlading van de accu. Onze aanbeveling: herlaad steeds de accu minstens 1 keer per maandag Basisprincipe: Herlaad steeds de accu en klem de positieve klem af in geval de accu voor een langere periode niet gebruikt gaat worden Checklist voor het detecteren van mogelijke oorzaken bij uitval van de accu De oorzaken van een defecte accu liggen vaak bij problemen in het elektrische onboard systeem en u kunt deze vaak zelf gemakkelijk verhelpen. Indien u met een probleem geconfronteerd wordt, kijk dan vooral volgende punten na: De laadspanning, gemeten aan de polen is lager dan 14,1 volt Er is een probleem met de dynamo Er is een te hoge spanning (meer dan 14,4V) ten gevolge van een defecte spanningsregelaar. Dit leidt tot zware accu-problemen! De aandrijfriem riem van de dynamo is defect De accupolen zijn geoxideerd of de klemmen zitten los Er is een fout in het switchrelais van een elektrische verbruiker Er is een kortsluiting in het stroomcircuit aan boord Er is een stroomverlies in het stroomcircuit U kan gemakkelijk de toestand van de accu nakijken door middel van het meten van de spanning bij een open circuit (zie hieronder) Het meten van de klemspanning in een open circuit Het meten van de klemspanning in een open circuit is een eenvoudige en efficiënte manier om de conditie van de accu te testen. Met de spanning in een open circuit bedoelen we de spanning van een accu in rust, terwijl er geen enkele stroomverbruiker op aangesloten is. Vaak is er een voltmeter aan boord in geval van campers of boten. Indien dit niet het geval is, kan u deze tegen een lage prijs aanschaffen bij een specialist. Het meten mag in principe pas plaatsvinden ten vroegste 24 uur nadat de accu is opgeladen bij een temperatuur van 20 à 25 C. Bij het meten mag er geen enkel stroomverbruik zijn! Vaststellen van de laadtoestand:

8 Rust- Laad- Spanning toestand Groter dan 12,80 V 100% ca. 12,55 V 75% ca. 12,32 V 50% ca. 12,18 V 25% minder dan 12,00 V 0% Hoe kunt u de capaciteit aan boord uitbreiden? Als u op basis van uw energie-balans, besluit dat u de capaciteit van uw elektrisch systeem wil vergroten door de installatie van een extra accu, moet u steeds het volgende in acht nemen: Combinatie Serieschakeling Parallelschakeling Normale lood-zuur accu + gel accu Niet mogelijk! Mogelijk, in combinatie met een isolatierelais Gel accu + gel accu Mogelijk! Mogelijk! Nieuwe accu + oude accu Mogelijk, indien het verschil in leeftijd niet meer dan 1 jaar bedraagt Mogelijk, indien het verschil in leeftijd niet meer dan 1 jaar bedraagt Kleine + grote accu Niet mogelijk! Mogelijk, indien de verbindingskabels tussen de secties dezelfde zijn (met een capaciteitsratio van maximaal 1:3) Let ook steeds op de capaciteit van de lader! Als vuistregel geldt dat de laadstroom minstens 1/10 e van de accucapaciteit moet bedragen. Hierbij moet ook nog het verbruik geteld worden van apparaten die tijdens het laden zouden aangeschakeld blijven. Onze aanbeveling: Een foutloze technische installatie is de beste garantie voor een veilig en betrouwbaar gebruik. Laat daarom uw voertuig regelmatig nakijken door een specialist. Een grondige check-up voor het vertrek kan u een hoop ellende tijdens uw vakantie besparen!

9 Serie- of parallelschakeling Bij serie- of parallelschakeling mag het leeftijdsverschil van de accu s maximaal één jaar verschillen. Indien dit meer bedraagt, dan moet de volledige set vervangen worden SERIESCHAKELING (24V) + - PARALLELSCHAKELING (12V) U mag nooit accu s met verschillende capaciteiten in serie schakelen. Dit leidt bij de kleinere accu tot verandering van de polariteit! Een correcte 12V parallel schakeling Altijd symmetrisch schakelen, de ene verbinding van de eerste accu en de andere verbinding van de tweede of derde accu.

10 Garantie Alle Exide Gel accu s die niet meer gebruikt worden, kunnen probleemloos door uw handelaar afgevoerd worden. Garantie: 24 maanden vanaf verkoopdatum op materiaal- en/of fabricagefouten, en 999indien alle bovenstaande aanbevelingen zijn gerespecteerd. De garantie is niet van kracht in het geval een verkeerde laadtechniek gebruikt wordt. Indien een garantie wordt toegekend blijft de eerste aankoop datum van kracht. Geldt niet voor toepassingen bij extreem sterke trillingen of onevenredig grote cyclische belasting. Hiervoor moeten naar gelang van de grootte van de accu en het toepassingsgebied, speciale overeenkomsten worden afgesloten. Bekabeling van en naar de accu s moeten van voldoende en gelijke diameter zijn.

GEBRUIKSAANWIJZING voor 12V lood-zuur accu s van 1 tot 85Ah

GEBRUIKSAANWIJZING voor 12V lood-zuur accu s van 1 tot 85Ah GEBRUIKSAANWIJZING voor 12V lood-zuur accu s van 1 tot 85Ah NL HARTELIJK GEFELICITEERD MET DE AANKOOP VAN DEZE EXIDE TECHNOLOGIES ACCULADER Deze acculader stelt u in staat om uw accu steeds in een optimale

Nadere informatie

2. Geadviseerde omgevingstemperatuur van 0 C tot 50 C.

2. Geadviseerde omgevingstemperatuur van 0 C tot 50 C. BT111 ACCU TESTER BT222 ACCU / LAADSTART / TESTER BEDIENINGSHANDLEIDING BELANGRIJK! 1. Voor het testen van 12 V accu's: SAE : 200~1200 CCA DIN : 110~670 CCA IEC : 130~790 CCA EN : 185~1125 CCA CA(MCA)

Nadere informatie

Batterijdiagnosetoestel voor het testen van alle types 12 V-batterijen.

Batterijdiagnosetoestel voor het testen van alle types 12 V-batterijen. CBT12XS BATTERIJTESTTOESTEL Batterijdiagnosetoestel voor het testen van alle types 12 V-batterijen. TESTVERLOOP / GEBRUIKSAANWIJZINGEN BELANGRIJK: 1. Voor het testen van de prestatie van 12 V-accu s (CCA:

Nadere informatie

WAT U MOET WETEN OVER ACCU s EN LADERS

WAT U MOET WETEN OVER ACCU s EN LADERS WAT U MOET WETEN OVER ACCU s EN LADERS Een uitgave van mobilenergy.nl Versie 4 april 2012 1 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Accu s Introductie... 3 Accu s Introductie... 5 Hoe weet ik wanneer een accu leeg

Nadere informatie

THE ULTIMATE POWER SOURCE

THE ULTIMATE POWER SOURCE THE ULTIMATE POWER SOURCE CAR HIFI TUNING OFFROAD BOTEN Hogere geluidskwaliteit door lage inwendige weerstand Geen gasvorming, geen onaangename geuren, 100 % lekvrij OPTIMA YELLOWTOP : DE BATTERIJ VOOR

Nadere informatie

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING!

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! Algemene informatie over onderhoud aan accu's Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! De accu's bevatten bijtend zuur. De werkzaamheden moeten daarom met de grootste zorg en met geschikte

Nadere informatie

De (Lood-Zuur) batterij

De (Lood-Zuur) batterij De (Lood-Zuur) batterij Een batterij is eigenlijk niets meer dan een vat vol energie. Deze energievaten kun je gebruiken om energie uit te halen en ook om energie er in te stoppen. Er zijn zeer veel batterijtypes

Nadere informatie

Accugereedschappen. Acculaders. Snellader

Accugereedschappen. Acculaders. Snellader Acculaders Bevatten 2 laders in 1. Ten eerste de vermogenslader welke de accu vult tot een niveau van 14,4 V waarna de consolidatielader het overneemt welke borg staat voor een doorlopende belading van

Nadere informatie

Bestnr. 11 01 73. Zonne-energie laadregelaar 12 V / 24 V 4A met diepontladingsbeveiliging

Bestnr. 11 01 73. Zonne-energie laadregelaar 12 V / 24 V 4A met diepontladingsbeveiliging Bestnr. 11 01 73 Zonne-energie laadregelaar 12 V / 24 V 4A met diepontladingsbeveiliging Belangrijk! Beslist lezen! Deze gebruiksaanwijzing is een integraal onderdeel van dit product. Er staan belangrijke

Nadere informatie

CAR HIFI TUNING OFFROAD BOTEN

CAR HIFI TUNING OFFROAD BOTEN CAR HIFI TUNING OFFROAD BOTEN OPTIMA YELLOWTOP DE BATTERIJ VOOR EXTREME EISEN Hogere geluidskwaliteit door lage inwendige weerstand Geen gasvorming, geen onaangename geuren, 100 % lekvrij OPTIMA YellowTop

Nadere informatie

THE FIRST NAME IN BATTERIES

THE FIRST NAME IN BATTERIES EXIDE Gel holl.fh9 19.08.2004 19:06 Uhr Seite 1 THE FIRST NAME IN BATTERIES Mehr Zyklen längere Lebensdauer Meer cycli, langere levensduur Ontlaadniveau in % 100 80 60 40 20 Bijv. 60% ontlading = 800 cycli

Nadere informatie

VARTA zonne-energie accu 100

VARTA zonne-energie accu 100 G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 11 11 04 VARTA zonne-energie accu 100 Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

THE ULTIMATE POWER SOURCE LANDBOUW BOUWMACHINES GENERATOREN REDDINGSVOERTUIGEN

THE ULTIMATE POWER SOURCE LANDBOUW BOUWMACHINES GENERATOREN REDDINGSVOERTUIGEN THE ULTIMATE POWER SOURCE LANDBOUW BOUWMACHINES GENERATOREN REDDINGSVOERTUIGEN Tot drie keer sneller opladen Tot vijftien keer hogere schokvastheid DUAL-POWER BATTERIJEN VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK OPTIMA

Nadere informatie

NIEUW. De beste energiebron voor onderweg CAMPER BOOT HUISJE

NIEUW. De beste energiebron voor onderweg CAMPER BOOT HUISJE NIEUW De beste energiebron voor onderweg CAMPER BOOT HUISJE De EFOY COMFORT laadt de accu voor uw elektrische apparaten volautomatisch op. Zo heeft u altijd voldoende stroom voor uw wensen het hele jaar

Nadere informatie

dagen stroom zonder stopcontact! De beste energiebron voor onderweg CAMPER BOOT HUISJE

dagen stroom zonder stopcontact! De beste energiebron voor onderweg CAMPER BOOT HUISJE 365 dagen stroom zonder stopcontact! De beste energiebron voor onderweg CAMPER BOOT HUISJE De EFOY COMFORT laadt de accu voor uw elektrische apparaten volautomatisch op. Zo heeft u altijd voldoende stroom

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding

Gebruikers Handleiding SWITCH MODE ACCULADER Switch Mode Acculader Model No. SEC - 1245E SEC - 1260E SEC - 1280E SEC - 2425E SEC - 2440E Gebruikers Handleiding Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u uw acculader gaat

Nadere informatie

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING!

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! Algemene informatie over onderhoud aan accu's Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! De accu's vevatten bijtend zuur. De werkzaamheden moeten daarom met de grootste zorg en met geschikte

Nadere informatie

We kunnen nu met deze kabel de spanning meten door de kabel parallel te schakelen op bv het LEGO zonnepaneel, de LEGO condensator of de LEGO motor.

We kunnen nu met deze kabel de spanning meten door de kabel parallel te schakelen op bv het LEGO zonnepaneel, de LEGO condensator of de LEGO motor. Metingen met LEGO zonnepaneel en condensator In mei zullen we LEGO autootjes een circuit laten afleggen waarbij we gebruik maken van groene energie. Ik heb gekozen om zonne-energie te gebruiken en omdat

Nadere informatie

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens 1. Als u de accu helemaal leeg hebt gereden, zorg er dan voor dat u uw accu kort hierna weer aan de lader zet (binnen enkele uren). 2. Laat de accu nooit

Nadere informatie

Meer laadstroom aan boord

Meer laadstroom aan boord Meer laadstroom aan boord Balmar hoge opbrengst dynamo s Het Amerikaanse Balmar staat bekend als producent van uitermate professionele dynamo s die ook bij een laag motortoerental veel stroom kunnen leveren.

Nadere informatie

Laden van VARTA batterijen Theorie en Tips

Laden van VARTA batterijen Theorie en Tips Laden van VARTA batterijen Theorie en Tips Het goed functioneren en het bereiken van een goede levensduur van batterijen is sterk afhankelijk van de lading. Ladinggebrek is de grootste oorzaak van het

Nadere informatie

HANDLEIDING BALANS LADER/ONTLADER VOOR NICD/NIMH/LITHIUM/PB ACCU S GE POWER B6

HANDLEIDING BALANS LADER/ONTLADER VOOR NICD/NIMH/LITHIUM/PB ACCU S GE POWER B6 HANDLEIDING BALANS LADER/ONTLADER VOOR NICD/NIMH/LITHIUM/PB ACCU S GE POWER B6 Microprocessor gecontroleerde hoge prestaties leverende snelle lader/ontlader met geïntegreerde balans, USB link en temperatuur

Nadere informatie

De autoaccu. Create PDF with GO2PDF for free, if you wish to remove this line, click here to buy Virtual PDF Printer

De autoaccu. Create PDF with GO2PDF for free, if you wish to remove this line, click here to buy Virtual PDF Printer De autoaccu In dit hoofdstuk behandelen we de functie van de autoaccu, hoe de autoaccu werkt. Dus wat er allemaal gebeurt tijdens het laden en het ontladen van de batterij. Wanneer je dit onderdeel van

Nadere informatie

Optima YellowTop is een batterij die men installeert, en daarna gewoon vergeet. Ongeacht de omstandigheden, vocht, hitte, vuil, overmatige trillingen

Optima YellowTop is een batterij die men installeert, en daarna gewoon vergeet. Ongeacht de omstandigheden, vocht, hitte, vuil, overmatige trillingen Landbouw Bouwmachines GENERATOREN Reddingsvoertuigen SCHOONMAAKMACHINES OPTIMA YELLOWTOP Dual-power batterijen voor professioneel gebruik Tot drie keer sneller opladen Tot vijftien keer hogere schokvastheid

Nadere informatie

Hoogfrequent batterijladers. PM-24 serie. Handleiding

Hoogfrequent batterijladers. PM-24 serie. Handleiding Hoogfrequent batterijladers PM-24 serie Handleiding Inhoud. 1. Belangrijke veiligheidsinstructies 1.1 Algemeen 1.2 Voorzorgsmaatregelen bij het werken met batterijen 2. Eigenschappen 2.1 Algemene specificatie

Nadere informatie

Gebruikersinstructies LED display, accu en lader voor handbikes uitgevoerd met elektrische ondersteuning

Gebruikersinstructies LED display, accu en lader voor handbikes uitgevoerd met elektrische ondersteuning Gebruikersinstructies Led Display, accu en lader V2.4 Double Performance BV Antwerpseweg 13/1 2803 PB Gouda Tel: 0182-573833 Gebruikersinstructies LED display, accu en lader voor handbikes uitgevoerd met

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektrische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u door zijn elektrische ondersteuning

Nadere informatie

Zonne-energie-accu. Bestnr.: Omwille van het milieu 100% recyclingpapier

Zonne-energie-accu. Bestnr.: Omwille van het milieu 100% recyclingpapier G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 11 17 75 Zonne-energie-accu Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Vijf stappen voor een perfecte voeding

Vijf stappen voor een perfecte voeding pagina 1 van 7 Vijf stappen voor een perfecte voeding 26-08-2010 - Is uw energievoorraad onvoldoende? Misschien ligt de oorzaak in één van de volgende vijf punten. 1) Analyse van de behoefte Hoeveel verbruikers

Nadere informatie

P Als twee van de drie eenheden P, U of I bekend zijn, dan kan de derde worden berekend aan de hand van de volgende formule (zie de afbeelding):

P Als twee van de drie eenheden P, U of I bekend zijn, dan kan de derde worden berekend aan de hand van de volgende formule (zie de afbeelding): Algemene informatie over stroomverbruik Algemene informatie over stroomverbruik BELANGRIJK! Om beschadiging van de accu te voorkomen, moet de laadcapaciteit van de dynamo worden aangepast aan het stroomverbruik.

Nadere informatie

Spanning gegarandeerd professionele test-, laaden startapparatuur.

Spanning gegarandeerd professionele test-, laaden startapparatuur. Spanning gegarandeerd professionele test-, laaden startapparatuur. Accutesters de beste om te testen T 12 200 E 7 780 500 010 Voor alle 12V-accu's voor personenwagens van 27 tot 180 Ah. Bijzonder geschikt

Nadere informatie

Accu s voor elke uitdaging

Accu s voor elke uitdaging Accu s Accu s voor elke uitdaging Leverbaar in AGM, gel en Lithium Ion Veilig; geen ontgassing Onderhoudsvrij Mastervolt Exclusive supplier of batteries for CAMPER with Emirates Team New Zealand in the

Nadere informatie

Slimme keuzes beter resultaat

Slimme keuzes beter resultaat Accu s Slimme keuzes beter resultaat Accu s voor elke uitdaging Passend bij elke behoefte en elk budget Veilig; geen ontgassing Onderhoudsvrij Makkelijk te installeren Altijd stroom over Mastervolt maakt

Nadere informatie

Bestnr Zonne-energie laadregelaar 12 V / 24 V 20 A

Bestnr Zonne-energie laadregelaar 12 V / 24 V 20 A Bestnr. 11 18 56 Zonne-energie laadregelaar 12 V / 24 V 20 A Belangrijk! Beslist lezen! Deze gebruiksaanwijzing is een integraal onderdeel van dit product. Er staan belangrijke aanwijzingen in betreffende

Nadere informatie

PV-Systemen. Introductie. De Installatie. PV-Systemen 1/10

PV-Systemen. Introductie. De Installatie. PV-Systemen 1/10 PV-Systemen 1/10 PV-Systemen Introductie In afgelegen gebieden waar geen elektriciteit ter beschikking staat kunnen PV-installaties worden toegepast. PV is een afkorting van Photo Voltage. Door middel

Nadere informatie

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE HELP, DE ACCU LOOPT LEEG Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Werking van het laadcircuit 3. Controle van het laadcircuit 4. Reparaties en afregeling

Nadere informatie

OPLAADBARE BATTERIJEN VRLA

OPLAADBARE BATTERIJEN VRLA Oplaadbare batterijen VRLA Serie FX - 12V DC... 31 / 32 Technische gegevens... 33 / 34 Technische informatie... 35 / 38 30 Serie FX - 12V DC FX121.3 FX122.1 FX123.2 FX1204 FX1207 BehuizingFR UL94 V-0 Vlam

Nadere informatie

Een tweede leven voor accu's.

Een tweede leven voor accu's. Een tweede leven voor accu's. Door Geeuwke de Boer, PG3B, Veron afd. Wageningen, 1 maart 2017 Inleiding. Dit artikel gaat over een onderzoek van een partij gebruikte accu's afkomstig uit noodverlichtingen.

Nadere informatie

Accu. Student booklet

Accu. Student booklet Accu Student booklet Accu - INDEX - 2006-04-10-13:30 Accu Accu's vinden we overal, in auto's, pc's, laptops, draagbare mp3-spelers en mobiele telefoons. Een accu is eigenlijk niets meer dan een vat met

Nadere informatie

Bestnr. 11 03 06. Zonne-energieset AS 25

Bestnr. 11 03 06. Zonne-energieset AS 25 Bestnr. 11 03 06 Zonne-energieset AS 25 Modulebeschrijving Het zonnepaneel AS 25 werd speciaal ontwikkeld voor gebruik in kleine en middelgrote privé- en industriële toepassingen (b.v. energieverzorging

Nadere informatie

Inhoudsopgave Batterijlader via USB

Inhoudsopgave Batterijlader via USB Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Batterijen...3 Wat zijn batterijen...3 Vormen van Batterijen...3 Capaciteit van een batterij...4 Batterijladers...4 Inleiding...4 Batterijlader met constante spanning...4

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING GEFELICITEERD Met de aankoop van uw nieuwe CTEK-oplader die zorgt voor professioneel onderhoud van uw accu. Deze maakt deel uit van een serie professionele laders van CTEK SWEDEN

Nadere informatie

HANDLEIDING LITHIUM ION BATTERY JARO-BT SERIE

HANDLEIDING LITHIUM ION BATTERY JARO-BT SERIE HANDLEIDING LITHIUM ION BATTERY JARO-BT SERIE > JARO-BT9.12 > JARO-BT12.12 > JARO-BT20.12 > JARO-BT50.12 > JARO-BT100.12 > JARO-BT50.24 07 / 2017 JAROCELLS.NL INHOUD Specificaties JARO BT accu s 3 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Buispomp pomp T250 Handleiding

Buispomp pomp T250 Handleiding Buispomp pomp T250 Handleiding Versie November 2013 Bom Aqua B.V. Tel. 078-6150402 Oosteind 47 Email: info@bom-aqua.nl 3356 AB website: www.bom-aqua.nl Papendrecht Capaciteiten Pomp Opvoerhoogte van 0-150

Nadere informatie

Zonne-energie-accu. Bestnr.: Omwille van het milieu 100% recyclingpapier

Zonne-energie-accu. Bestnr.: Omwille van het milieu 100% recyclingpapier G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 11 17 67 Zonneenergieaccu Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

De condensator en energie

De condensator en energie De condensator en energie Belangrijkste onderdelen in de proeven De LEGO-condensator De condensator heeft een capaciteit van 1 Farad en is beschermd tegen een overbelasting tot 18 Volt. Wanneer de condensator

Nadere informatie

Op een accu kan bijvoorbeeld het volgende staan: U = 12V I = 25A Imax = 120A (5sec.) C = 7Ah (C/20) of (20h)

Op een accu kan bijvoorbeeld het volgende staan: U = 12V I = 25A Imax = 120A (5sec.) C = 7Ah (C/20) of (20h) DE LOODACCU. Loodaccu s bestaan al heel lang, al meer dan 100 jaar. Tot op de dag van vandaag is dit type accu één van de meest gebruikte accu s ter wereld. Mits goed behandeld hebben ze een behoorlijke

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIES Alleen geschikt als permanente installatie, onderdelen genoemd in de handleiding kunnen niet buiten gemonteerd worden.

INSTALLATIE INSTRUCTIES Alleen geschikt als permanente installatie, onderdelen genoemd in de handleiding kunnen niet buiten gemonteerd worden. NETVOEDINGEN AC-1200 1200.190813 1201EL, 1202EL, 1203EXL, 1205EXL ALGEMENE INFORMATIE Deze netvoedingen zijn alleen bedoeld voor installatie door gekwalificeerde installateurs. Er zijn geen door de gebruiker

Nadere informatie

Batterijladers / starters & boosters

Batterijladers / starters & boosters Batterijladers / starters & boosters p r o e q u i p m e n t 2 LADERS C o m p l e e t a s s o r t i m e n t c h a r g e r s : 2 GYS F L A S H 4.12 GYS F L A S H 8.12 De GYSFLASH 4.12, speciaal ontworpen

Nadere informatie

HandleIdInG GeFelICITeeRd opladen STeKKeR* VoedInGSKaBel CTeK CoMFoRT ConneCT oplaadkabel VolledIG opgeladen onderhoudsladen SToRInGS- lampje

HandleIdInG GeFelICITeeRd opladen STeKKeR* VoedInGSKaBel CTeK CoMFoRT ConneCT oplaadkabel VolledIG opgeladen onderhoudsladen SToRInGS- lampje 6V/0.8A HANDLEIDING GEFELICITEERD met de aanschaf van uw nieuwe professionele schakellader. Deze maakt deel uit van een serie professionele opladers van CTEK SWEDEN AB en beschikt over de nieuwste technologie

Nadere informatie

3.4.3 Plaatsing van de meters in een stroomkring

3.4.3 Plaatsing van de meters in een stroomkring 1 De stroom- of ampèremeter De ampèremeter is een meetinstrument om elektrische stroom te meten. De sterkte van een elektrische stroom wordt uitgedrukt in ampère, vandaar de naam ampèremeter. Voorstelling

Nadere informatie

Condensator. Het hellingsgetal a is constant. Dit hellingsgetal noemen we de capaciteit van de condensator C. Er geldt dus: C = Q U

Condensator. Het hellingsgetal a is constant. Dit hellingsgetal noemen we de capaciteit van de condensator C. Er geldt dus: C = Q U Inhoud Condensator... 2 Het laden van een condensator... 3 Het ontladen van een condensator... 6 Het gedrag van een condensator in een schakeling... 7 Opgaven... 8 Opgave: Alarminstallatie... 8 Opgave:

Nadere informatie

Handleiding. 24 Volt Type 24TC25-B25 Aanvangspanning 25 Volt Géén scheidingsrelais nodig

Handleiding. 24 Volt Type 24TC25-B25 Aanvangspanning 25 Volt Géén scheidingsrelais nodig Handleiding 24 Volt Type 24TC25-B25 Aanvangspanning 25 Volt Géén scheidingsrelais nodig Enkelvoudige, vast ingesteld 25A max: Semi-Tractie/ AGM/ Odyssey 29,4V Dubbele uitvoering, vast ingesteld 50A max:

Nadere informatie

Soort accu eigenschappen Hoe te laden Let op!

Soort accu eigenschappen Hoe te laden Let op! In dit overzicht wil ik vnl. een samenvatting geven waar je op moet letten bij de aanschaf en het onderhouden van een accu. Hierin streef ik geen volledigheid na, maar een handreiking om met een duidelijke

Nadere informatie

Het is gemakkelijker dan je denkt om de verkeerde accu voor je motor of scooter te bestellen.

Het is gemakkelijker dan je denkt om de verkeerde accu voor je motor of scooter te bestellen. YUASA ACCU S MotoPort levert kwaliteitsaccu s van het merk YUASA*. Yuasa behoort tot de grootste fabrikanten van (motorfiets-)accu s ter wereld. Nagenoeg alle motorfietsen van de 4 grote motorfietsmerken

Nadere informatie

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

Laad regulator SCR 24 Marine. Handleiding

Laad regulator SCR 24 Marine. Handleiding Laad regulator SCR 24 Marine Handleiding Hartelijk dank voor de aankoop van een superwind product. De SCR 24 Marine is een regelaar van de hoogste kwaliteit en zal perfect en betrouwbaar voor vele jaren

Nadere informatie

HANdLeIdING GeFeLICITeeRd

HANdLeIdING GeFeLICITeeRd HANDLEIDING GEFELICITEERD met de aanschaf van uw nieuwe professionele schakellader. Deze maakt deel uit van een serie professionele opladers van CTEK SWEDEN AB en beschikt over de nieuwste technologie

Nadere informatie

ENERGY zonne-energie accu

ENERGY zonne-energie accu G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 11 12 44 ENERGY zonne-energie accu Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

LEGO Energiemeter. Hoe te beginnen

LEGO Energiemeter. Hoe te beginnen LEGO Energiemeter Hoe te beginnen De Energy Meter bestaat uit twee delen: het LEGO Energy Display en de LEGO Energy Storage. De Energy Storage past op de onderkant van het Energy Display. Schuif de Energy

Nadere informatie

Wilt u vrij zijn en genieten van electrisch comfort net als thuis?

Wilt u vrij zijn en genieten van electrisch comfort net als thuis? Wilt u vrij zijn en genieten van electrisch comfort net als thuis? EFOY COMFORT - 365 dagen stroom zonder stopcontact EFOY COMFORT. De volautomatische, stille energie leverancier werkt overal, in alle

Nadere informatie

PV-Systemen. PV-systemen 1/11. Freddy Alferink, 2003

PV-Systemen. PV-systemen 1/11. Freddy Alferink, 2003 PV-systemen 1/11 PV-Systemen Freddy Alferink, 2003 In afgelegen gebieden waar geen elektriciteit ter beschikking staat kunnen PV-installaties worden toegepast. PV is een afkorting van Photo Voltage. Door

Nadere informatie

Draai de schroeven goed aan zodat u een optimale verbinding bekomt.

Draai de schroeven goed aan zodat u een optimale verbinding bekomt. 1. BESCHRIJVING spanningsindicator voedingsschakelaar AC uitgangsstopcontact krokodilleklemmen 2. VERBINDINGEN Verbind het rode snoer van het "+" stopcontact (rode aansluiting) van de batterij met het

Nadere informatie

1. BESCHRIJVING 2. VERBINDINGEN

1. BESCHRIJVING 2. VERBINDINGEN 1. BESCHRIJVING spanningsindicator AC uitgangsstopcontact krokodilleklemmen voedingsschakelaar 2. VERBINDINGEN Verbind de inverter met de sigarettenplug voor apparaten van 0-150W of rechtstreeks met de

Nadere informatie

VOEDINGSBANK 9000 MET AUTO JUMPSTARTER

VOEDINGSBANK 9000 MET AUTO JUMPSTARTER VOEDINGSBANK 9000 MET AUTO JUMPSTARTER Gebruikshandleiding 31889 Lees deze handleiding a.u.b. voordat u dit product in gebruik neemt. Anders kunt u ernstig letsel oplopen. Hartelijk bedankt voor het aanschaffen

Nadere informatie

Balancer 12S HANDLEIDING. #FS-B12S v fv

Balancer 12S HANDLEIDING. #FS-B12S v fv Balancer 12S HANDLEIDING Wij danken u voor de aankoop van deze Fusion 12S balanceermodule. Wij raden u aan deze handleiding grondig door te lezen alvorens dit product te gebruiken. #FS-B12S v.290708fv

Nadere informatie

Nokia Extra Power DC-11/DC-11K /2

Nokia Extra Power DC-11/DC-11K /2 Nokia Extra Power DC-11/DC-11K 5 2 4 3 9212420/2 2008-2010 Nokia. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Met de Nokia Extra Power DC-11/ DC-11K (hierna DC-11 genoemd) kunt u de batterijen van twee compatibele

Nadere informatie

CTEK XS 800 Acculaders

CTEK XS 800 Acculaders CTEK XS 800 Acculaders Voor loodzwavelzuuraccu s Handleiding en gids om professioneel accu s te ladenvoor start- en tractie-accu s. NL INLEIDING Gefeliciteerd met uw aankoop van een nieuwe professionele,

Nadere informatie

Onderhoud en controle:

Onderhoud en controle: Onderhoud en controle: Ook als u er weinig of geen verstand van hebt is het mogelijk om goed voor de accu te zorgen. Houdt u aan de volgende regels. Tussen haakjes staat het gevaar wat erin schuilt als

Nadere informatie

Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken.

Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken. Experiment 5 5 Onderdelen van een autonome PV-installatie Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken. grondplaat 1 zonnemodule 1 halogeenlamp 1 motor

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING GEFELICITEERD met de aanschaf van uw nieuwe professionele schakellader. Deze acculader maakt deel uit van een serie professionele acculaders van CTEK SWEDEN AB en beschikt over

Nadere informatie

ACCU S. Een revolutie in accutechniek IMPORT EN DISTRIBUTIE

ACCU S. Een revolutie in accutechniek IMPORT EN DISTRIBUTIE ACCU S Een revolutie in accutechniek IMPORT EN DISTRIBUTIE Bekijk het uitgebreide assor ment www.nedelko.nl/merken/leadcrystal s Werelds best presterende accu ACCU S Klaar voor de toekomst WAAROM? Prestaties

Nadere informatie

Hoge output dynamo met meertrapsregelaar

Hoge output dynamo met meertrapsregelaar Hoge output dynamo met meertrapsregelaar ww.victronenergy.com Balmar hoge opbrengst dynamo s Het Amerikaanse Balmar staat bekend als producent van uitermate professionele dynamo s die ook bij een laag

Nadere informatie

LEGO Energiemeter. Hoe te beginnen

LEGO Energiemeter. Hoe te beginnen LEGO Energiemeter Hoe te beginnen De Energy Meter bestaat uit twee delen: het LEGO en de LEGO. De past op de onderkant van het. Schuif de eenvoudig omlaag op de om hem te installeren. Om de weer te verwijderen,

Nadere informatie

STAKA. Handleiding elektrische bediening. Dakluiken Flachdachausstiege Roof access hatches Trappes de toit

STAKA. Handleiding elektrische bediening. Dakluiken Flachdachausstiege Roof access hatches Trappes de toit STAKA Handleiding elektrische bediening Algemeen Deze handleiding geeft u de juiste instructies voor een correcte aansluiting en een goede bediening van de elektrische bedieningsset van Staka. De installatie

Nadere informatie

1. functieomschrijving

1. functieomschrijving Handleiding FOX 250 1: functieomschrijving 2: functie-elementen 3: montage 4: electrische aansluiting 4.1: functie controle 4.2: schakelplan 5: de bediening 5.1: werking van menu 5.2: display afkortingen

Nadere informatie

Independent Power Sources. IPS1000Li-1200 IPS1000Li-1200 Solar

Independent Power Sources. IPS1000Li-1200 IPS1000Li-1200 Solar Independent Power Sources Independent Power Sources IPS1000Li-1200 IPS1000Li-1200 Solar Independent Power Sources IPS is een emmisievrije, volledig geruisloze en onafhankelijke 230 VAC energievoorziening

Nadere informatie

BASETech Snellader BTL-1

BASETech Snellader BTL-1 Versie 03/06 Bestnr. 51 23 00 BASETech Snellader BTL-1 Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of

Nadere informatie

AX-3010H. Multifunctionele schakelende voeding. Gebruiksaanwijzing

AX-3010H. Multifunctionele schakelende voeding. Gebruiksaanwijzing AX-3010H Multifunctionele schakelende voeding Gebruiksaanwijzing Bewaar deze gebruiksaanwijzing op een veilige plaats, zodat u hem later nog eens in kunt kijken. De gebruiksaanwijzing bevat belangrijke

Nadere informatie

HANDLEIDING. Zonnepaneel + Voertuigaarde/zonnepaneel. Temperatuursensor L: 2m

HANDLEIDING. Zonnepaneel + Voertuigaarde/zonnepaneel. Temperatuursensor L: 2m HANDLEIDING GEFELICITEERD met de aanschaf van uw nieuwe professionele CTEK-systeem voor accuonderhoud. Dit apparaat maakt deel uit van een reeks professionele acculaders van CTEK SWEDEN AB. Het systeem

Nadere informatie

Bij een uitwendige weerstand van 10 is dat vermogen 10

Bij een uitwendige weerstand van 10 is dat vermogen 10 Elektriciteitsleer Inwendige weerstand Een batterij heeft een bronspanning van 1,5 V en een inwendige weerstand van 3,0. a. Teken de grafiek van de klemspanning als functie van de stroomsterkte. Let er

Nadere informatie

HANDLEIDING. Voeg desgewenst oplaadopties aan het oplaadprogramma toe door nog enkele malen op de MODE-knop te drukken.

HANDLEIDING. Voeg desgewenst oplaadopties aan het oplaadprogramma toe door nog enkele malen op de MODE-knop te drukken. HANDLEIDING GEFELICITEERD met de aanschaf van uw nieuwe professionele schakellader. Deze maakt deel uit van een serie professionele opladers van CTEK SWEDEN AB en beschikt over de nieuwste technologie

Nadere informatie

Duurzame energie. Aan de slag met de energiemeter van LEGO

Duurzame energie. Aan de slag met de energiemeter van LEGO Duurzame energie Aan de slag met de energiemeter van LEGO LEGO, het LEGO logo, MINDSTORMS en het MINDSTORMS logo zijn handelsmerken van de LEGO Group. 2010 The LEGO Group. 1 Inhoudsopgave 1. Overzicht

Nadere informatie

Met nieuwe energie de toekomst in

Met nieuwe energie de toekomst in World Class Charging Systems E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y Met nieuwe energie de toekomst in Lithium-Ion batterijen voor intern transport LIONIC reduceert

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Onderhoud en opslag

Hoofdstuk 9 Onderhoud en opslag Onderhoud en opslag Hoofdstuk 9 Onderhoud en opslag 9.1 Onderhoud van het maaidek Robomow is een functionele mulch maaier. Daarom kunnen zich grasresten ophopen onder het maaidek, vooral bij het maaien

Nadere informatie

KIES VOOR DE ACCU DIE PERFECT BIJ U PAST

KIES VOOR DE ACCU DIE PERFECT BIJ U PAST KIES VOOR DE ACCU DIE PERFECT BIJ U PAST DE VRAAG NAAR ENERGIE IS GROTER DAN OOIT De laatste jaren is het stroomverbruik van auto s met meer dan 300 % gestegen. Bij het kiezen van een nieuwe accu is het

Nadere informatie

CYCLISCHE BATTERIJEN TRACTIEBATTERIJEN. Made in Europe 2 VOLT TRACTIECELLEN BATTERY SUPPLIES.BE

CYCLISCHE BATTERIJEN TRACTIEBATTERIJEN. Made in Europe 2 VOLT TRACTIECELLEN BATTERY SUPPLIES.BE CCLISCE BTTERIJEN TRCTIEBTTERIJEN Made in Europe 2 VOLT TRCTIECELLEN 2 Volt tractiecellen worden vnl. gebruikt in zware industriële elektrische toepassingen zoals: elektrische heftrucks, elektrische trekkers,

Nadere informatie

www.bannerbatteries.com ENERGY BULL ON BOARD POWER VOOR HOBBY EN VRIJE TIJD NEU! Double Top - der doppelt sichere Auslaufschutz!

www.bannerbatteries.com ENERGY BULL ON BOARD POWER VOOR HOBBY EN VRIJE TIJD NEU! Double Top - der doppelt sichere Auslaufschutz! www.bannerbatteries.com ENERGY BULL ON BOARD POWER VOOR HOBBY EN VRIJE TIJD NEU! Double Top - der doppelt sichere Auslaufschutz! ENERGY BULL_GRENZELOOS KRACHTIGE BEGELEIDER MET EEN GROOT UITHOUDINGSVERMOGEN

Nadere informatie

E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y CO 2. Intelligente laadsystemen voor tractiebatterijen

E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y CO 2. Intelligente laadsystemen voor tractiebatterijen World Class Charging Systems E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y Energy Efficiency Natural Resources CO 2 Intelligente laadsystemen voor tractiebatterijen 2 B

Nadere informatie

Bedienungsanleitung. Bitte lesen diese Anleitung vor Inbetriebnahme genau durch und bewahren Sie diese für spätere Bezugnahme sorgfältig auf!

Bedienungsanleitung. Bitte lesen diese Anleitung vor Inbetriebnahme genau durch und bewahren Sie diese für spätere Bezugnahme sorgfältig auf! NL Art.-Nr. 16526 POWER PACK BULLY 1000 Ampere Starthilfe Bedienungsanleitung Bitte lesen diese Anleitung vor Inbetriebnahme genau durch und bewahren Sie diese für spätere Bezugnahme sorgfältig auf! 1

Nadere informatie

Auto adapter voor kleine apparaten 120 W

Auto adapter voor kleine apparaten 120 W Versie 02/04 Bestnr. 51 05 10 Auto adapter voor kleine apparaten 120 W Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand,

Nadere informatie

Balancer 6S HANDLEIDING. #FS-B6S v fv

Balancer 6S HANDLEIDING. #FS-B6S v fv Balancer 6S HANDLEIDING Wij danken u voor de aankoop van deze Fusion 6S balanceermodule. Wij raden u aan deze handleiding grondig door te lezen alvorens dit product te gebruiken. #FS-B6S v.290708fv Technische

Nadere informatie

Snelstartsysteem / compressor Art.nr H A N D L E I D I N G

Snelstartsysteem / compressor Art.nr H A N D L E I D I N G Snelstartsysteem / compressor Art.nr 01775 H A N D L E I D I N G Lees deze handleiding vóór u het snelstartsysteem gebruikt, en leef ze na. Bewaar deze handleiding zorgvuldig. Dit snelstartsysteem is geschikt

Nadere informatie

1. BESCHRIJVING. power LED. sigarettenplug. ON/OFF schakelaar. ventilator. AC uitgangsstopcontact. zekering 2. AANSLUITINGEN

1. BESCHRIJVING. power LED. sigarettenplug. ON/OFF schakelaar. ventilator. AC uitgangsstopcontact. zekering 2. AANSLUITINGEN 1. BESCHRIJVING power LED sigarettenplug ON/OFF schakelaar AC uitgangsstopcontact zekering ventilator 2. AANSLUITINGEN Sluit de sigarettenplug aan op de sigarettenplughouder van uw wagen en verbind de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111

Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111 Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111 Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u meer mogelijkheden

Nadere informatie

Hooiland pomp, Handleiding

Hooiland pomp, Handleiding Hooiland pomp, Handleiding Versie Maart 2012 Bom Aqua B.V. tel 078 6150402/ 06 120 945 36 Oosteind 47 Email info@bom-aqua.nl 3356 AB website: www.bom-aqua.nl Papendrecht Capaciteiten Opvoerhoogte van 20-75

Nadere informatie

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Werkblad 1, mbo Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit al jaren vrij stevig. En de wereldwijde behoefte aan energie groeit mee: we kúnnen simpelweg niet meer zonder

Nadere informatie

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet Motor start niet Startinrichting werkt niet Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect Motor draait te langzaam om aan te slaan Motor draait voldoende snel maar slaat niet aan Zie

Nadere informatie