The Big Sleep Continuïteitsmontage Sequens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "The Big Sleep Continuïteitsmontage Sequens"

Transcriptie

1 The Big Sleep Continuïteitsmontage Sequens [Uit de lesnota's van Tim Deschaumes] Marlowe achtervolgt de verdachte boekhandelaar A.G. Geiger. Hij komt snel te weten waar zijn huis is en stelt vast dat Carmen Sternwood en Geiger elkaar kennen. Nadat er schoten vallen en twee auto s wegrijden, dringt Marlowe het huis binnen. Hij treft er de vermoorde Geiger aan in het gezelschap van de dronken Carmen. Marlowe zoekt naar clues en brengt Carmen naar huis. Hawks gebruikt doorheen heel de film medium shots of closeups van naambordjes en wegwijzers om duidelijk aan te geven waar de personages zich bevinden. Een van de eerste shots van de film is een close-up van het naambordje op de deur van het huis van Generaal Sternwood. In deze scène geven de shots van Laverne Terrace en van Geigers brievenbus snel aan dat Geiger arriveert bij zijn eigen huis. Bij de continuïteitsstijl volgt de camera bewegende hoofdpersonages op de voet: zij verdwijnen niet uit beeld maar blijven, dankzij de camerabeweging, op een centrale plaats in het shot staan. De camera volgt Geiger vanaf het moment dat hij zijn auto verlaat, tot dat hij zijn huis binnengaat. De continuïteitsmontage focust op personages en hun handelingen. Er zijn een aantal redenen waarom de film de kijker iets meer of iets minder informatie aanreikt dan de detective: om spanning op te roepen; om nieuwsgierigheid op te roepen; om de kijker ruimtelijk te oriënteren (zoals hier het geval is). Bij een detectivefilm als The Big Sleep is het gebruikelijk dat de kijker niet meer weet of ziet dan de detective. In de praktijk wordt deze conventie nooit perfect opgevolgd. De detective weet meestal net een beetje meer of minder dan de kijker. Het begin van de scène geeft dit meteen aan. Terwijl wij shots van de omgeving van het huis van Geiger te zien krijgen, is Marlowe nog niet gearriveerd. Hij komt pas aan als Geiger al naar binnen is gegaan. Als Marlowe is aangekomen zien we een long shot van zijn auto, onmiddellijk gevolgd door een close-up van Marlowe, die naar Geigers huis kijkt. Dit is een klassiek voorbeeld van analytische montage : met behulp van een cut in (de closeup ) wordt aandacht gevraagd voor een belangrijk element uit de ruimte, wat heel vaak een personage is.

2 Tussen het long shot en de close-up is er bovendien sprake van een match on action. In het long shot zien we Marlowe naar beneden bewegen om de handrem aan te trekken, in de close-up zien we het vloeiende vervolg van die beweging. Vanaf nu tot aan het eind van de scène ziet en weet Marlowe ongeveer hetzelfde als de kijker. We weten onmiddellijk dat Marlowe ( point/glance ) in de richting van Geigers huis ( point/object ) kijkt, dankzij de oriënterende voorgaande shots. Hij kan maar een korte blik werpen op Geigers huis, want er komt een andere auto aangereden. Marlowe wil niet gezien worden, dus hij duikt naar beneden. De camera volgt de nieuwe auto en maakt duidelijk waar die zich bevindt ten opzichte van Marlowes wagen. Op de achtergrond rechts zien we de voorkant van die wagen en links zien we de Laverne Terrace-wegwijzer.

3 Hawks gebruikt de mise-en-scène (schaduwen, regenmantel) om de identiteit van de chauffeur te verbergen. Daardoor is onze kennis even beperkt, ook al zien wij de auto vanuit een ander standpunt als Marlowe. Wij herkennen de chauffeur niet door de mise-en-scène, Marlowe herkent hem niet omdat hij zich verbergt. De montage en de mise-en-scène worden gebruikt om onze nieuwsgierigheid op te wekken. Die wordt sneller dan verwacht bevredigd, want Marlowe stelt onmiddellijk vast dat de auto geregistreerd is op naam van Carmen Sternwood. Om die info duidelijk weer te geven toont Hawks een close-up van het registratiebewijs. Marlowe keert terug naar zijn auto. Vooraleer we hem zien instappen zien we een overvloeier ( dissolve ) naar een shot van Marlowe die in zijn auto is ingedommeld. De overvloeier geeft aan dat we een sprongetje in de tijd hebben gemaakt. Dit is de eerste van drie overvloeiers in deze scène. In de periode dat de continuïteitsmontage zich volop ontwikkelt en het dominate montagesysteem wordt ( ), is de overvloeier een veel gebruikte manier om over te gaan van het ene shot naar het andere. Daarna verliest deze shotovergang zijn populariteit en wordt de straight cut, die veel minder tijd in beslag neemt, veel meer gebruikt. Marlowe schrikt wakker van een lichtflits in Geigers huis. De camera volgt hem als hij naar het huis rent ( long shot ). Als hij bijna bij de deur is, krijgen we een shot met een kleinere beeldgrootte ( medium long shot ). De montage is niet perfect omdat een klein deel van de beweging in het long shot herhaald wordt in het medium long shot. Er is dus geen naadloze match on action. Maar door de snelheid waarmee Marlowe beweegt én door de snelle montage valt dit niet op.

4 Marlowe kan de deur niet openen en hoort iemand weglopen. Toch krijgen wij een shot te zien van een man die vlucht via een trap. In de ruimte rondom Geigers huis hebben we nog geen trap gezien. Op basis van latere shots kunnen we die trap aan de achterkant van Geigers huis situeren. Omdat Hawks de kijker niet meer informatie wil geven dan zijn hoofdpersonage, zorgt hij ervoor dat we alleen de benen van de man te zien krijgen. Dit shot heeft verschillende functies. Het zorgt voor een evenwicht tussen het kennisniveau van Marlowe en dat van de kijker door alleen maar het visuele equivalent van het geluid van een vluchtend personage weer te geven Het roept spanning en nieuwsgierigheid op: wie loopt er weg? Komt er een confrontatie tussen de allicht gewapende vluchter en Marlowe? Het zorgt voor narratieve duidelijkheid. De kijker moet beseffen dat er iemand wegloopt, wat onvoldoende gegarandeerd is als hij de voetstappen enkel hoort, zoals Marlowe. Met één shot slaagt Hawks erin om tegemoet te komen aan de conventies van het detectivegenre en aan die van de continuïteitsmontage. Het shot verstoort wel even de ruimtelijke continuïteit, maar de volgende shots van twee auto s die langs de zijkant van het huis wegrijden, maken duidelijk dat de man langs de achterkant wegvluchtte. Die auto s stonden dus al achter het huis voordat Geiger, Marlowe en Carmen arriveerden. Marlowe, netzomin als de kijker, was hiervan op de hoogte. Hawks snijdt alleen maar als het moet. Continuïteit kun je ook verkrijgen als je helemaal niet monteert. Hij kiest vaak voor relatief lange shots zonder montage, maar met mobiele kadrering. Pas wanneer Marlowe een persoon of object ziet dat interessant is (voor ruimtelijke oriëntering, voor het oproepen of weergeven van emotie of voor de ontsluiering van het raadsel), volgt er een cut. De camera volgt op een vloeiende manier Marlowe die in het huis is binnengedrongen. Een point/object-shot van de dronken maar in het oog springende Carmen wordt gevolgd door een erg lang, mobiel shot van 58 seconden. Pas wanneer Marlowe een interessante aanwijzing ontdekt, krijgen we een nieuw shot: een close-up van het verborgen fototoestel. Het feit dat Hawks de vondst van Geigers lichaam geen close-up gunt, kan gezien worden als een aanwijzing van de onbelangrijkheid van dit personage of van de detectiveplot an sich. In vergelijking met de intense confrontatie tussen Marlowe en Carmen wordt de ontdekking van Geigers lijk bijna als een fait divers behandeld.

5 De dialoog of confrontatie tussen Marlowe en Carmen vormt wél een aanleiding voor een weloverwogen montage. Hawks brengt de animositeit tussen beide personages, die haar oorsprong vindt in de eerste scène van de film, van dichtbij in beeld. De confrontatie gaat van start met een medium long establishing shot. Dan volgt een cut in, zodat we nog wat dichter op de huid van Bogart en Vickers komen te zitten ( medium shot ). Via een voorwaartse camerabeweging zorgt Hawks ervoor dat de afstand nog kleiner wordt. Daarna volgt het klassieke shot/reverse shot -patroon.

6 De tweede overvloeier uit deze scène heeft dezelfde functie als de eerste: een kleine sprong in de tijd aangeven. Terwijl Carmen haar roes uitslaapt, doet Marlowe wat een detective behoort te doen: aanwijzingen zoeken. Hij vindt een interessant notaboekje met gecodeerde boodschappen, dat ons getoond wordt met een close-up. De scène eindigt met een derde overvloeier. Die geeft zowel een sprong in de tijd als een sprong in de ruimte aan. Het vertrek van Marlowe met de slapende Carmen en de rit naar het Sternwoodhuis wordt niet getoond, maar gesuggereerd door de overvloeier.

Stachka Intellectuele montage Sequens

Stachka Intellectuele montage Sequens Stachka Intellectuele montage Sequens [Uit de lesnota's van Tim Deschaumes] De slotscène uit Stachka geeft weer hoe de arbeiders door soldaten achtervolgd en onder vuur genomen worden. Eisenstein wou een

Nadere informatie

eenheid van tijd, plaats en handeling

eenheid van tijd, plaats en handeling Terminologie Een shot of take is één ononderbroken filmopname Een scène is een combinatie van verschillende shots, ceze shots groeperen één handeling of gebeurtenis en zijn allemaal op dezelfde locatie

Nadere informatie

Totaalshot Medium shot Close-up Establishing shot

Totaalshot Medium shot Close-up  Establishing shot Analyse Commercial Totaalshot Bij een totaalshot zien we het onderwerp helemaal in beeld, van verder weg gefilmd. Dit shot werkt goed als introductie van een scène, omdat de kijker op deze manier een idee

Nadere informatie

Camerabewegingen in de praktijk

Camerabewegingen in de praktijk Camerabewegingen in de praktijk Camerabewegingen in de praktijk Situering De bewegingen Speciale bewegingen Bedenking Oefenen met alternatieve middelen 2 Situering Het begrip cameravoering Objectieve cameravoering

Nadere informatie

III: 1e tussenbeoordeling en COMPOSITIE

III: 1e tussenbeoordeling en COMPOSITIE III: 1e tussenbeoordeling en COMPOSITIE a. Uitleg opdracht 2 b. Hoorcollege Compositie en Storyboarding c. Werkcollege Storyboarding voor opdracht 2 d. Tussenbeoordeling opdracht 1 OPDRACHT 2 (duo s) Korte

Nadere informatie

THEORIE. Kijken naar Film

THEORIE. Kijken naar Film THEORIE Kijken naar Film Introductie Sommige mensen bekijken een film zoals ze junkfood eten. Ze denken er niet bij na, ze praten er niet over. Ze realiseren zich niet dat kunst en cultuur onze kijk op

Nadere informatie

AV THEORIE CAMERAREGIE

AV THEORIE CAMERAREGIE AV THEORIE CAMERAREGIE HET LOS OPNEMEN VAN SHOTS, HOE MOOI OOK, LEVERT NOG GEEN FILM OP!!! Film maken is een verhaal vertellen in beelden en dat verhaal wil je met mensen delen, je wilt je film aan een

Nadere informatie

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film.

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film. FILMS KIJKEN: Filmische middelen. Als je naar een film kijkt, let je meestal alleen op het verhaal, daar zal in het volgende blok behandeld worden. Dit is het inhoudelijk gedeelte. Het verhaal moet aanspreken,

Nadere informatie

Totaalshot Medium shot Close-up Establishing shot

Totaalshot Medium shot Close-up  Establishing shot Shots Totaalshot Bij een totaalshot zien we het onderwerp helemaal in beeld, van verder weg gefilmd. Dit shot werkt goed als introductie van een scène, omdat de kijker op deze manier een idee krijgt van

Nadere informatie

Multi-culti. documentaire

Multi-culti. documentaire Multi-culti documentaire Inhoudsopgave Documentaire 3 Stappenplan documentaire 4 Regisseur 5 Producer 6 Cameraman/vrouw 7 Scenario 8 Script schrijven 10 Storyboard maken cameratechnieken 14 Kaders 15 Camerastandpunt

Nadere informatie

SCENARIO THE HAUNTED MINE

SCENARIO THE HAUNTED MINE SCENARIO THE HAUNTED MINE PERSONAGES EN HUN KENMERKEN EVA Eva is een speels en een zelfzeker personage. Ze maakt al een paar dagen een dagboek met haar smartphone voor een opdracht van school. Eva is het

Nadere informatie

Het maken van een

Het maken van een Het maken van een Storyboard 19-4-2008 1 Vroeg of laat een speelfilm Iedere amateurfilmer waagt zich vroeg of laat aan een speelfilm. Lang geen eenvoudige klus, maar als u zich goed voorbereid valt het

Nadere informatie

Workshop NML Video. Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten

Workshop NML Video. Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten Workshop NML Video Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten BEELDTAAL & CAMERATECHNIEK SHOTS / KADREREN SHOTS / KADREREN Wat breng je in beeld (en wat niet!) en

Nadere informatie

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF--

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- Confrontatie scene Written by Loïs Vehof Genre: Avontuur Locatie: De oude tempel Protagonist: Wachter Antagonist: Dief Conflict:

Nadere informatie

Met camera-voering bedoelen we de opnametechniek voor wat betreft: - de Beeldcompositie - Camera-standpunten - Camera-bewegingen

Met camera-voering bedoelen we de opnametechniek voor wat betreft: - de Beeldcompositie - Camera-standpunten - Camera-bewegingen CAMERA-VOERING Met camera-voering bedoelen we de opnametechniek voor wat betreft: - de Beeldcompositie - Camera-standpunten - Camera-bewegingen Beeldcompositie Onder beeldcompositie verstaan we het zodanig

Nadere informatie

Stop Motion- THE MOVIE

Stop Motion- THE MOVIE Stop Motion- THE MOVIE Script / storyboard / productie. Nu we weten welke technieken er binnen Stop Motion animatie zijn en hoe deze worden uitgevoerd, kunnen we aan de slag met een langere film. Wanneer

Nadere informatie

Zie ook: Werken met de flip Een film omzetten in een ander formaat Je film op schijf of in elo zetten Monteren van films met Windows live Moviemaker

Zie ook: Werken met de flip Een film omzetten in een ander formaat Je film op schijf of in elo zetten Monteren van films met Windows live Moviemaker Filmtechnieken Een film maken is leuk om te doen, of je nu een speelfilm maakt, een videoverslag of een instructiefilm. Deze studiekaart laat zien hoe je de camera zó kunt gebruiken dat je van je film

Nadere informatie

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag >>>>> Een Videoverslag maken, en wat komt er allemaal bij kijken?

Nadere informatie

Fictie - Boek of film vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61683

Fictie - Boek of film vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61683 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 augustus 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61683 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

De opdracht. Verder staan hieronder nog een aantal punten waar de films aan moeten voldoen:

De opdracht. Verder staan hieronder nog een aantal punten waar de films aan moeten voldoen: De opdracht Al een aantal jaar worden er in het kader van de ckv-lessen de mooiste films gemaakt. Ook dit jaar zal er op een heuse filmavond door een vakjury naar een afvaardiging van al die films gekeken

Nadere informatie

Cameratechniek KENNISNET 2006

Cameratechniek KENNISNET 2006 Cameratechniek KENNISNET 2006 INLEIDING Met deze handleiding laten we je zien wat je kunt doen met behulp van een aantal cameratechnieken. Deze cameratechnieken zal je waarschijnlijk al eens hebben toegepast,

Nadere informatie

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn.

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit Een raadselachtige film VL

Nadere informatie

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Als er in een documentaire wordt gesproken over

Nadere informatie

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen?

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Over digital storytelling Digital storytelling is een heel eenvoudige manier om een verhaal op een multimediale manier te vertellen. Je kan

Nadere informatie

SCENARIO GROEP 15 FERDY DE JONG PRODUCTIEGEGEVENS Groepsnummer 15. Naam maker scenario Chahrazad Bechr

SCENARIO GROEP 15 FERDY DE JONG PRODUCTIEGEGEVENS Groepsnummer 15. Naam maker scenario Chahrazad Bechr GROEP 15 FERDY DE JONG 66342@GLR.NL 27-03- 2013 SCENARIO PRODUCTIEGEGEVENS Groepsnummer 15 Productietitel Split Screen Naam maker scenario Chahrazad Bechr Emailadres 69375@glr.nl Begeleidende docent Piet

Nadere informatie

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Onderwerp keuze Ten eerste zal je moeten nadenken over je onderwerp. Waar moet je film over gaan? Om tot

Nadere informatie

Welk verhaal wil je vertellen met je film? Wat wil je bereiken bij de mensen die je film gaan zien? Denk bijvoorbeeld aan:

Welk verhaal wil je vertellen met je film? Wat wil je bereiken bij de mensen die je film gaan zien? Denk bijvoorbeeld aan: SKVR TIPS & TRICKS WFFR VOORBEREIDING Een goede voorbereiding is heel belangrijk omdat een natuurfilm natuurlijk altijd live is. Wanneer je gaat filmen ga je op jacht naar de juiste shots. Je wilt weten

Nadere informatie

Nota s bij de les découpage

Nota s bij de les découpage Nota s bij de les découpage De découpage of breakdown is het opsplitsen in shots (camerastandpunten) van datgene wat in het scenario beschreven staat. Dat kan gaan van onbestaande (bijvoorbeeld in documentaire

Nadere informatie

ALOHA Art.nr. 03007 DOTS. SWEETY Art.nr. 03002 EYE EVIL. Wa t is jou w loo k? HERBIE SKULL. Zo veelzijdig, zo...jij. STARS &S STRIPE.

ALOHA Art.nr. 03007 DOTS. SWEETY Art.nr. 03002 EYE EVIL. Wa t is jou w loo k? HERBIE SKULL. Zo veelzijdig, zo...jij. STARS &S STRIPE. n e ll e d Mo Zo veelzijdig, zo...jij. Met de hipste computer op je fiets, laat je zien wie je bent. Kies je favoriet uit de trendy range en show je eigen identiteit. Je MySpeedy is qua kleur helemaal

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

STRABRECHT COLLEGE. Blok 2 FILM. Reader HAVO/VWO 4 CKV 2013-2014

STRABRECHT COLLEGE. Blok 2 FILM. Reader HAVO/VWO 4 CKV 2013-2014 STRABRECHT COLLEGE Blok 2 FILM Reader HAVO/VWO 4 CKV 2013-2014 Inleiding Tijdens dit blok ga je in een groepje een film maken. Jullie gaan echter niet zomaar wat in het rond filmen, je gaat aan de slag

Nadere informatie

De kunst van het inkorten en weglaten Door: Henk Verbeek

De kunst van het inkorten en weglaten Door: Henk Verbeek De kunst van het inkorten en weglaten Door: Henk Verbeek Filmen is meer dan knopje drukken. Soms wil je mooie beelden, duidelijk maken wat je bedoeld, sfeer weergeven of technisch goed werk leveren....of

Nadere informatie

Stop-motion Animatie

Stop-motion Animatie Stop-motion Animatie inhoudsopgave * stop-motion animatie stappenplan * script * storyboard * stop-motion variaties * camera-opstelling * decor * monteren stop-motion animatie Bij het maken van een stop-motion

Nadere informatie

CKV Filmproject. Korte Film. Week 1 film-idee en synopsis

CKV Filmproject. Korte Film. Week 1 film-idee en synopsis CKV Filmproject We hebben ons de afgelopen periode beziggehouden met de kunstdiscipline FILM. Je hebt een professionele film bekeken en je hebt geleerd om niet alleen op het verhaal te letten maar ook

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

De regel van derden. 1 Compositie

De regel van derden. 1 Compositie Op de knop drukken kan iedereen, maar een goede compositie maken vereist inzicht en ervaring. Het belangrijkste in het beeld is het onderwerp, bijvoorbeeld een persoon of een gebouw. Dat moet de meeste

Nadere informatie

Kijken met je hersenen

Kijken met je hersenen Kijken met je hersenen Prof. Johan Wagemans Laboratorium voor Experimentele Psychologie, KU Leuven Welkom Goed geslapen? Hersenen goed uitgerust? Ogen en oren goed gewassen? Vijf zintuigen? Wat we doen

Nadere informatie

MOVING: workshop filmmaken

MOVING: workshop filmmaken Dit werkblad is van: klas: MOVING: workshop filmmaken Neem zelf bewegend beeld op en maak er een videoclip, korte film of reportage van door er geluid, effecten en titels aan toe te voegen... Clips op

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

Check de accu. Zit er een volle accu in de camera?

Check de accu. Zit er een volle accu in de camera? LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

MOTION DESIGN THREY PERSON CMD

MOTION DESIGN THREY PERSON CMD MOTION DESIGN THREY PERSON 0851707 CMD Opdracht 1: Conceptverslag Het onderwerp (handeling of proces) voor jouw Motion Graphic kiezen Omschrijving & verantwoording van het gekozen handeling of proces De

Nadere informatie

FILMEN EN MONTEREN MET SMARTPHONE

FILMEN EN MONTEREN MET SMARTPHONE FILMEN EN MONTEREN MET SMARTPHONE Wie ben ik? I LIKE MEDIA: COLLECTIEF VAN FREELANCE TRAINERS MET PASSIE VOOR DIGITALE MEDIA Voormiddag 1. MOJO 2. KRACHT VAN SMARTPHONE VIDEO 3. BEELDGRAMMATICA 4. WAT

Nadere informatie

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen!

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! INFO LOKAAL ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! April: Zelf een film maken Filmpjes maken, hoe begin je eraan? Wel, je kan best starten met het zoeken naar een goed idee en onderwerp. Waar wil je

Nadere informatie

Werkstuk Filosofie De invloed van muziek op reclame

Werkstuk Filosofie De invloed van muziek op reclame Werkstuk Filosofie De invloed van muziek op re Werkstuk door een scholier 1649 woorden 3 februari 2004 4,9 72 keer beoordeeld Vak Filosofie Inleiding Wij hebben voor levensbeschouwing een opdracht gekregen

Nadere informatie

In veel kerkdiensten kan er met behulp van in de kerk geplaatste camera s live worden uitgezonden en/of terug bekeken op internet.

In veel kerkdiensten kan er met behulp van in de kerk geplaatste camera s live worden uitgezonden en/of terug bekeken op internet. Deputaten Mediazaken White Paper - Bedienen van een simpele camera Onderwerp Bedienen van een simpele camera. Doelgroep : Mediateams kerken In veel kerkdiensten kan er met behulp van in de kerk geplaatste

Nadere informatie

deze les: settings en codecs editing camera-instellingen cameravoering audio opnemen en gebruiken oefening en opdracht 3

deze les: settings en codecs editing camera-instellingen cameravoering audio opnemen en gebruiken oefening en opdracht 3 deze les: settings en codecs editing camera-instellingen cameravoering audio opnemen en gebruiken oefening en opdracht 3 settings en formats registreren/importeren/exporteren rec format: op deze camera:

Nadere informatie

Filmverslag CKV Amores perros

Filmverslag CKV Amores perros Filmverslag CKV Amores perros Filmverslag door een scholier 3125 woorden 3 juni 2007 5,3 6 keer beoordeeld Vak CKV Filmbespreking Amores perros 1. Kleine biografie van Alejandro Gonzalez Iñárritu Alejandro

Nadere informatie

Handleiding Hoe maak je een film?

Handleiding Hoe maak je een film? Handleiding Hoe maak je een film? STAP 1: Zorg zelf voor voldoende kennis... 2 STAP 2: Een verhaal voor je film.... 6 STAP 3: Hoe ga je nu alles opnemen... 7 STAP 4: Aan de slag met montage... 8 STAP 5:

Nadere informatie

Filmische middelen Aspecten Extra aanwijzingen

Filmische middelen Aspecten Extra aanwijzingen FILMVORMGEVING in de filmwetenschap wordt deze indeling gehanteerd: Art-direction (Enscenering) Kwaliteit en Belichting ontbreken in het cve model. Geluid Decor, Rekwisieten, attributen Licht en belichting

Nadere informatie

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden.

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden. AFDELING I: A. Volgoefeningen: Doelstelling: De combinatie dient in staat te zijn een surveillance uit te voeren. Algemeen: Alle oefeningen beginnen- en eindigen bij de Km; Het volgen dient te geschieden

Nadere informatie

Gastouderbureau Barbamama

Gastouderbureau Barbamama Observatielijst voor de ontwikkeling van kinderen in de gastouderopvang Iedere gastouder kent 'haar' gastkind na een tijdje behoorlijk goed. Ook met de vraagouder is er veel contact waardoor snel duidelijk

Nadere informatie

Filmverslag CKV Inception

Filmverslag CKV Inception Filmverslag CKV Inception Filmverslag door een scholier 2541 woorden 23 maart 2011 6,1 39 keer beoordeeld Vak CKV Ik heb deze film gekozen omdat ik wist dat deze film mocht voor CKV en omdat ik van verschillende

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden Heeft u wel eens problemen met het vinden van de juiste sluitertijd? Dan kan dit artikel u mogelijk verder helpen. Sommige situaties vereisen nu eenmaal dat u een bepaalde

Nadere informatie

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden.

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden. AFDELING I: A. Volgoefeningen: Doelstelling: De combinatie dient in staat te zijn een surveillance uit te voeren. Algemeen: Alle oefeningen beginnen- en eindigen bij de Km; Het volgen dient te geschieden

Nadere informatie

BEWEGING HAVO. Raaklijnmethode Hokjesmethode

BEWEGING HAVO. Raaklijnmethode Hokjesmethode BEWEGING HAVO Foton is een opgavenverzameling voor het nieuwe eindexamenprogramma natuurkunde. Foton is te downloaden via natuurkundeuitgelegd.nl/foton Uitwerkingen van alle opgaven staan op natuurkundeuitgelegd.nl/uitwerkingen

Nadere informatie

Mobiele erfgoedapp - Heemkundige Kring van Gooik

Mobiele erfgoedapp - Heemkundige Kring van Gooik Mobiele erfgoedapp - Heemkundige Kring van Gooik (Auteur: Johnny Van Bavegem) Je hebt het allicht al gezien of misschien zelfs al gebruikt: de digitale streekbeleving op ontdek.penzine.be. Wist je dat

Nadere informatie

KLEURENDETECTOR COLORINO Art: Handleiding

KLEURENDETECTOR COLORINO Art: Handleiding KLEURENDETECTOR COLORINO Art: 571398 Handleiding INHOUDSOPGAVE 1. Mogelijkheden van de Colorino 2. Beschrijving van het apparaat 3. Stroomverzorging 3.1 Batterijen inleggen 3.2 Batterijen uitnemen of vervangen

Nadere informatie

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Geluid. Geluid opnemen en monteren

Geluid. Geluid opnemen en monteren Geluid Geluid opnemen en monteren Geluid is belangrijk Goed geluid begint bij de bron Het geluid bepaalt minstens 50% van de film! De kijker accepteert een film met minder goede beelden als het geluid

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Hoe maak je een Repair Guide Make

Hoe maak je een Repair Guide Make Hoe maak je een Repair Guide Make Deze gids toont je hoe om grote foto's te nemen voor het maken van gidsen. Geschreven door: Miroslav Djuric INTRODUCTIE Leer twee vaardigheden in een keer-restring een

Nadere informatie

Wat wil ik vertellen? m.a.w. zoek de essentie op van het verhaal dat je wil vertellen.

Wat wil ik vertellen? m.a.w. zoek de essentie op van het verhaal dat je wil vertellen. Handleiding filmen 1 Voor we starten? Voor je start met opnemen is het belangrijk dat je het geheel goed voorbereidt. Hier zijn enkele tips die zeker van pas kunnen komen bij de voorbereiding. Stel jezelf

Nadere informatie

Analyse van filmshots

Analyse van filmshots Expertisecentrum Kunsttheorie www.expertisecentrum-kunsttheorie.nl. Actieve analyse van filmshots Film bevat veel verschillende onderdelen waarop je een film kunt analyseren. Via deze werkvorm (domino)

Nadere informatie

SANYO. Het waterkoelingssysteem (Glossy- style)

SANYO. Het waterkoelingssysteem (Glossy- style) 1 Openingsshot, mooie sfeervolle close-ups van de MDF-U54V Wij nemen sample security zeer serieus. 2 Openingsshot, mooie sfeervolle close-ups van de MDF-U54V Zo serieus dat we ons blijven ontwikkelen...

Nadere informatie

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria:

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Regie Documentaire Weet in een door de student zelf gemaakte film al basaal te boeien

Nadere informatie

Mediavoorzieningen/WorkshopReader

Mediavoorzieningen/WorkshopReader Mediavoorzieningen/WorkshopReader 2.0 Uitleg camera...3 2.1 Camera aanzetten...3 2.3 In- en uitzoomen...4 2.4 Accu opladen...5 2.5 Film bekijken...6 3.0 Voor je begint...7 1. Check de accu. Zit er een

Nadere informatie

RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT. September 2016

RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT. September 2016 RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT September 2016 INHOUD Introductie 3 Gebruik en plaatsing Losse / enkele foto 4 Foto wolk 4 fotografiestijlen 5 Fotografiestijl 1: conceptueel en verhalend Uitleg en voorbeelden

Nadere informatie

Noem vijf voorbeelden uit de film die kenmerkend zijn voor het leven van de jaren negentig/nu (denk aan situaties, handelingen, objecten of types):

Noem vijf voorbeelden uit de film die kenmerkend zijn voor het leven van de jaren negentig/nu (denk aan situaties, handelingen, objecten of types): Boekverslag door Joey 2014 woorden 6 juni 2017 0 keer beoordeeld Vak CKV Romeo & Juliet Vraag 1: Verklaar onderstaande krantenkoppen: 1. Romeo and Juliet for the nineties 2. Shakespeare voor de MTV-generatie

Nadere informatie

Module Découpage. t.b.v. AV 2. Cursistenmap

Module Découpage. t.b.v. AV 2. Cursistenmap Module Découpage t.b.v. AV 2 Cursistenmap De Creatieve Onderneming De Studio Onderneming Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van ESF EQUAL en Stadsdeel Amsterdam-Noord AV1 Découpage

Nadere informatie

Bijlage 3. Symptomen van de eerste orde

Bijlage 3. Symptomen van de eerste orde Bijlage 3 Symptomen van de eerste orde Stoornissen in het kortetermijngeheugen* De persoon met dementie onthoudt de recente gebeurtenissen niet meer, of beter: slaat de nieuwe indrukken steeds moeilijker

Nadere informatie

Juryrapporten ZEEVA Regiofestival 2014

Juryrapporten ZEEVA Regiofestival 2014 Titel: Jambo Jambo Tanzania Maker: Sjaak Keijmel Een reportage van een Safari door de parken van Tanzania. De film volgt de reisroute die op een kaart zichtbaar is gemaakt. De kaart staat soms echter wel

Nadere informatie

Tips voor een gebruiksvriendelijke website

Tips voor een gebruiksvriendelijke website Cre@ctiv Webdesign, digitale marketing & grafisch ontwerp Tips voor een gebruiksvriendelijke website Stenenmolenstraat 162 2800 Mechelen +32 15 68 06 76 +32 472 33 64 98 info@creactivmarketing.com Inleiding

Nadere informatie

Les 400 coups Kadrering Sequens

Les 400 coups Kadrering Sequens Les 400 coups Kadrering Sequens [Uit de lesnota's van Johan Swinnen in samenwerking met Dirk Reynders die deze analyse als gedeeltelijke opdracht uitvoerde binnen het vak narratologie van de film van de

Nadere informatie

Workshop Cameratechniek

Workshop Cameratechniek Reader 39 Workshop Cameratechniek Januari 2008 Mediatheek Tilburg Moller 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding. 3 1.1 Voor je begint... 4 1.2 Script.. 5 2 Kaders/compositie 7 2.1 Bewegingen. 9 2.2 De As. 11 2.3

Nadere informatie

Moppen en raadsel. Wat staat er op het graf van een schoonmaakster? Op geruimd staat netjes

Moppen en raadsel. Wat staat er op het graf van een schoonmaakster? Op geruimd staat netjes De nieuwe star wars film werd voorspeld als de beste film ooit. Als je hem hebt gezien ben je het daarmee echt eens. Anoniem: wel jammer dat Jar jar Binks niet mee doet in de film. Het is voor actiefilm

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Bijzondere verrichtingen. Keren. Bijz. verr. keren dmv 3x steken op een niet te brede rijbaan

Bijzondere verrichtingen. Keren. Bijz. verr. keren dmv 3x steken op een niet te brede rijbaan Bijzondere verrichtingen Bijz. verr. keren dmv 3x steken 130328 Keren op een (3x steken) Verkeersschool (3x steken) Dit is een bijzondere verrichting. Een bijzondere verrichting dient altijd veilig en

Nadere informatie

Het is een portret van de menselijke zwakte, waaraan volgens het beeld van Rood&Rood ook goeroes niet ontkomen.

Het is een portret van de menselijke zwakte, waaraan volgens het beeld van Rood&Rood ook goeroes niet ontkomen. Boekverslag door een scholier 1270 woorden 16 maart 2006 5,2 5 keer beoordeeld Auteur Genre Rood & Rood Thriller & Detective Eerste uitgave 1990 Vak Nederlands Titel: Banden Schrijvers: Lydia Rood & Niels

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

6,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. Filmopdracht CKV

6,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. Filmopdracht CKV Opdracht door K. 1204 woorden 21 november 2016 6,2 4 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling Filmopdracht CKV Opdracht 1 A. 1. Welk genre en waar zie je dit aan? Genre: Thriller Waar zie je dit

Nadere informatie

WORKSHOP filmen met je smartphone

WORKSHOP filmen met je smartphone WORKSHOP filmen met je smartphone In deze workshop wordt beschreven hoe je met je smartphone een complete film kunt produceren. Met praktische tips over de verhaallijn, de opnames en de montage. Het belangrijkste

Nadere informatie

FILMGROEP SPECTRUM _ TIPS 6. Frame-Rates versus Clip speed: a. Frame rate (fps):

FILMGROEP SPECTRUM _ TIPS 6. Frame-Rates versus Clip speed: a. Frame rate (fps): Frame-Rates versus Clip speed: a. Frame rate (fps): FILMGROEP SPECTRUM _ TIPS 6 Het aantal stills of fotobeelden er worden vastgelegd per seconde gedurende een clip. De minimale frame rate voor een vloeiende

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Overzicht visuele ontwikkeling

Overzicht visuele ontwikkeling 1 Werkwijze Met dit logboek kunt u de ontwikkeling van het visueel functioneren vastleggen. Het logboek is ingedeeld in vier fasen van ontwikkeling, die corresponderen met Activiteitenkaarten 1 tot en

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Commercial. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Commercial. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

Bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen Bijzondere verrichtingen Zelfstandig bijzondere manoeuvres uitvoeren dmv gebruik aangeleerde bijzondere verrichtingen: omkeeropdracht d.m.v: bocht achteruit via parkeervak 3x steken halve draai parkeeropdracht:

Nadere informatie

Essay Project Interactieve Multimedia. Lukas Hulsbergen Groep 06. The Beeckestijn Project

Essay Project Interactieve Multimedia. Lukas Hulsbergen Groep 06. The Beeckestijn Project Essay Project Interactieve Multimedia Lukas Hulsbergen Groep 06 The Beeckestijn Project Abstract In dit essay wil ik dieper ingaan op de motivatie van het maken van het project en meer inzicht geven over

Nadere informatie

Stilte. Niemand beweegt. Armen hangen naast lichamen. Ogen zijn open. De huid is gespannen. Iemand heeft kippenvel op de armen.

Stilte. Niemand beweegt. Armen hangen naast lichamen. Ogen zijn open. De huid is gespannen. Iemand heeft kippenvel op de armen. Een tafel. Twee personen zitten neer. Ze kijken elkaar aan. 01 heft het hand rustig omhoog, 01 wil de aandacht van 02 vangen, maar zegt niets. 01 laat de hand terug naast het lichaam hangen. [Stilte] 02

Nadere informatie

De Opdracht. Kijk maar eens onder filmgenres bij Wikipedia en laat je inspireren.

De Opdracht. Kijk maar eens onder filmgenres bij Wikipedia en laat je inspireren. De Opdracht Al een aantal jaar worden er in het kader van de ckv-lessen de mooiste films gemaakt. Ook dit jaar zal er op een heuse filmavond door een vakjury naar een afvaardiging van al die films gekeken

Nadere informatie

POWER TO YOUR NEXT STEP Benut elke kans

POWER TO YOUR NEXT STEP Benut elke kans POWER TO YOUR NEXT STEP Benut elke kans you can 2 Onze reis begint Surfs up! Bring on surf school Het voordeel van DSLR Verwissel je objectief, verander van beeld Verwisselbare objectieven stellen je in

Nadere informatie

Geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie K2. beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie

Geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie K2. beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie Algemene gegevens Kunstwerk 1 Titel Mummy-board Maker Jaartal Materiaal/techniek Cedarhout, linnen en goud Kunststroming Egypte Algemene gegevens Kunstwerk 2 Titel Maker Jaartal Materiaal/techniek Medicijnen

Nadere informatie

INTERFACE-ADAPTER VOOR D.SPELER KS-PD500 Alvorens deze adapter in gebruik te nemen

INTERFACE-ADAPTER VOOR D.SPELER KS-PD500 Alvorens deze adapter in gebruik te nemen INTERFACE-ADAPTER VOOR D.SPELER KS-PD500 Alvorens deze adapter in gebruik te nemen Laatste update: 1 maart 006 1 Geschikte JVC auto-receivers Deze adapter is geschikt voor de volgende JVC auto-receivers*

Nadere informatie

SERIEUS ADVERTEREN ONLINE OMROEPBRABANT.NL/RECLAME

SERIEUS ADVERTEREN ONLINE OMROEPBRABANT.NL/RECLAME SERIEUS ADVERTEREN ONLINE OMROEPBRABANT.NL/RECLAME WEBSITE (DESKTOP/TABLET) Het medium met de meest uitgebreide advertentiemogelijkheden. Zo kunt u zelf bepalen op welke bannerpositie u staat, in welke

Nadere informatie

DYNAMIEK IN JE FOTO S

DYNAMIEK IN JE FOTO S WWW..NL Een moeilijk onderwerp om vast te leggen met je camera is beweging. Als je sluitertijd te snel is, dan bevries je de beweging, en kan het lijken alsof een snel rijdende auto of een hardloper stil

Nadere informatie

Mini-docu - Les 1 Het begin van je documentaire

Mini-docu - Les 1 Het begin van je documentaire Mini-docu - Les 1 Het begin van je documentaire [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Tijdens dit filmproject ga je de geschiedenis

Nadere informatie

6,6. Boekverslag door een scholier 1872 woorden. 55 keer beoordeeld 28 februari Eerste uitgave Nederlands

6,6. Boekverslag door een scholier 1872 woorden. 55 keer beoordeeld 28 februari Eerste uitgave Nederlands 6,6 Boekverslag door een scholier 1872 woorden 55 keer beoordeeld 28 februari 2006 Auteur Hans Hagen Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1999 Vak Nederlands 1. Waarom heb je dit boek gekozen? Het boek sprak

Nadere informatie