Dienstverlenende werkzaamheden. Les 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dienstverlenende werkzaamheden. Les 1"

Transcriptie

1 Dienstverlenende werkzaamheden Les 1 Definitie: Dienstverlening is het verrichten van arbeid ten behoeve van anderen of Dienstverlening is het leveren van een dienst of pakket van diensten aan een andere partij (Dienstverlening wordt door de Van Dale gedefinieerd als: hulp die een persoon, instantie of onderneming biedt aan het publiek. )

2

3 Eigenschappen die horen bij dienstverlening: Een doortastende en praktisch ingestelde persoonlijkheid past bij het beroep van sociaal dienstverlener Je vindt het leuk om mensen te helpen en hebt een klantgerichte en dienstverlenende instelling. Als iemand het moeilijk vindt om formulieren in te vullen, neem je bijvoorbeeld even de tijd om samen die huursubsidieaanvraag door te nemen Goed kunnen luisteren en problemen kunnen analyseren hoort ook bij je werk. Als cliënten tegen je te keer gaan, moet je hier ook mee om kunnen gaan. Je laat niet over je heenlopen, maar gaat ook geen persoonlijke wrok koesteren. Ook na een aanvaring heeft de cliënt tenslotte nog recht op hulp Kortom, wat je nodig hebt is: Probleemoplossend vermogen Stevig in je schoenen staan Onderhandelingscapaciteiten Goede contactuele vaardigheden. Veel moeilijke woorden, maar deze begrippen moet je wel allemaal weten als je voor een dienstverlenend beroep kiest. Opdracht 1 op de volgende bladzijde vind je een begrippenlijst, schrijf in je eigen woorden wat de begrippen betekenen. Als er nog meer begrippen in de stof staan die je niet kent, zet je deze erbij in de lijst. Deze lijst zal steeds langer worden, want elke les komen daar weer begrippen bij. Bewaar deze begrippenlijst goed, want deze kun je gebruiken om te leren voor het examen.

4 begrippen opdracht 1: sociaal dienstverlener klantgerichte en dienstverlenende instelling analyseren persoonlijke wrok koesteren onderhandelingscapaciteiten contactuele vaardigheden commercieel(profit) bedrijf niet-commercieel(non-profit) bedrijf Opdracht 2 Profiel van jouw eigenschappen Gebruik Eigenschappen - knipblad (bijlage 1) om een muurtje van jouw eigenschappen te maken op volgende bladzijde. Je kunt nu een beetje zien of dienstverlening bij je past en waar je eventueel aan jezelf kunt verbeteren als je daar wilt gaan werken.

5 Leuk en kan ik goed Niet leuk kan ik goed Leuk maar kan ik niet zo goed/moet ik nog leren Niet leuk en kan ik ook niet zo goed Kan ik helemaal niet en wil ik ook niet leren ISP / Dienstverlenende werkzaamheden les 1 / lesopdrachten Eigenschappen muurtje van opdracht 2:

6 Opdracht 3 Met een dienstverlenende beroep kun je op een commercieel(profit) of een niet-commercieel(non-profit)bedrijf terecht komen. Dit maakt het werk wel anders. Commercieel betekent dat een bedrijf winst wil maken, anders kan het niet blijven bestaan. Niet-commercieel betekent dat een bedrijf geen winst hoeft te maken, ze willen alleen alle kosten kunnen betalen. Plaats de volgende bedrijven en beroepen in de juiste kolom en noem bij elk bedrijf een voorbeeld van een functie die jij zou kunnen uitvoeren. Je mag er zelf ook nog extra dienstverlenende bedrijven bijzetten. ziekenhuis-school-restaurant-huisarts-makelaarskantoor-ggd-busvervoer-ns-klmbuurthuis-notariskantoor-bank-peuterspeelzaal-vvv-schoonmaakbedrijfbejaardenhuis-verzorgingshuis-kapper-apotheek-schoonheidssalon-saunaverhuisbedrijf -energiebedrijf Commercieel bedrijf Voorbeeld van een functie binnen dit commerciële bedrijf Niet-commercieel bedrijf Voorbeeld van een functie binnen dit niet-commerciële bedrijf Welk beroep(en) binnen de dienstverlenende sector lijkt jou wel wat?.

7 Bij een commercieel bedrijf worden vaak offertes en/of planningen gemaakt. Je maakt dan een voorstel voor mensen aan de hand van hun wensen- en eisenpakket. Mensen bellen op of mailen en daaruit moet jij dan de informatie halen die belangrijk is. Hieronder drie opdrachten zoals je ze op een examen zou kunnen krijgen Opdracht 4 Leerlingen van het vierde leerjaar dienstverlening en commercie mogen stage lopen op de beurs. De stagecoördinator van school krijgt van de organisatie van de beurs de onderstaande brief. Geachte mevrouw de Wit, Wij vinden het fijn dat uw school bereid is om leerlingen kennis te laten maken met de beurs. Wij denken dat dit voor de leerlingen een leerzame tijd zal worden. Om goed voorbereid te zijn, willen wij graag een planning van u ontvangen. Kunt u de namen van uw leerlingen voor ons invullen in het schema planning stagiaires? Hieronder staat een aantal punten waarmee u rekening moet houden. De leerlingen werken in de aangegeven tweetallen. Leerlingen van 15 jaar en jonger mogen alleen werken tussen uur en uur. Leerlingen van 16 jaar en ouder mogen werken tot uur. Plan de leerlingen op twee onderdelen in. Tussen twee onderdelen moet precies één uur pauze zitten. Bij voorbaat hartelijk dank, namens de beursorganisatie, F. Cornelisse De leerlingen van het vierde leerjaar dienstverlening en commercie hebben een lijst ingevuld met hun voorkeur (zie volgende bladzijde). Jij gaat de namen invullen in het schema. Gebruik hiervoor de bijlage 4, deze haal je bij je docent. Vul de namen van de leerlingen (in tweetallen) in op de juiste plaatsen. Je hoeft niet alle vakjes in te vullen. In vakjes die grijs zijn kunnen geen leerlingen ingepland worden. Houd rekening met de duur van de activiteit. Houd rekening met de voorkeur van de leerlingen

8 Gegevens voor opdracht 4: onderdeel nagelverzorging kinderopvang Restaurant Garderobe Gastvrouw / gastheer Huishoudelijke dienst EHBO Hoog-laagbedden hartstichting duur van dit onderdeel 4 uur 3 uur 4 uur 2 uur 2uur 2 uur 3 uur 3 uur 2 uur voorkeur van de leerlingen twee namen + leeftijd keuze 1 keuze 2 Saskia 17, Brenda 17 hartstichting EHBO Mees 15, Marieke 15 garderobe nagelverzorging Ingrid 17, Hassan 15 EHBO huishoudelijke dienst Luuk 15, Arlette 15 gastheer/-vrouw restaurant Bob 17, Daisy 16 garderobe kinderopvang Hajar 17, Teun 16 huishoudelijke dienst nagelverzorging Estee 16, Mitchell 17 hoog-laagbedden restaurant Rob 15, Elly 15 gastheer/-vrouw kinderopvang Maarten 17, Digna 15 EHBO hartstichting

9

10 Let op: Deze 2 opdrachten moet je binnen 25 minuten kunnen maken. De tijd gaat in zodra je het bestand bb_lunchscholen.xls opent. Lees daarom eerst de opdrachten 6 en 7 helemaal door en open pas daarna het bestand. Opdracht 5 Alle aanmeldingen voor het sporttoernooi voor scholen zijn binnen. De scholen hebben bij de aanmelding vermeld hoeveel lunchpakketten zij van elke soort bestellen. Dit zijn de verschillende soorten: het standaard lunchpakket het luxe lunchpakket het vegetarische lunchpakket het halal lunchpakket In het bestand bb_lunchscholen.xls staat een overzicht van de tot nu toe bestelde lunchpakketten. Van vier scholen en van de organisatie zijn de bestellingen zojuist nog binnengekomen. Jij moet deze lunchpakketten bestellen bij de afdeling catering. Verwerk de nagekomen bestellingen van lunchpakketten. Voordat je aan de opdracht begint Open het bestand bb_lunchscholen.xls. Vul je naam en kandidaatnummer in. Sla het bestand op onder de bestandsnaam: bb_lunchscholen[jouw naam].xls. Uitvoering van de opdracht Bekijk de tabel nabestelde lunchpakketten. Hierop staat hoeveel lunchpakketten de scholen 13, 14, 15 en 16 van elke soort willen bestellen. Verwerk deze nagekomen bestellingen in de kolom nagekomen. De organisatie van het toernooi heeft doorgegeven dat voor de medewerkers 50 standaard lunchpakketten nodig zijn. Verwerk deze bestelling in de kolom voor de organisatie. Als je klaar bent met de opdracht Klik op Print. Sluit het bestand nog niet af. Er opent automatisch een nieuw scherm voor opdracht 7.

11 De vier verschillende lunchpakketten bevatten de volgende producten: standaard: luxe: bolletje kaas croissant bolletje ham bolletje kaas krentenbol bolletje ham appel appel flesje drinken banaan energiereep flesje drinken vegetarisch: bolletje kaas met tomaat vegetarisch olijvenbolletje komkommersalade banaan flesje drinken halal: bolletje kaas bolletje kipfilet krentenbol sinaasappel flesje drinken Opdracht 6 De afdeling catering wil een bestellijst ontvangen waarop alle producten van de vier soorten lunches los vermeld zijn. Vul de bestellijst voor de afdeling catering in. Uitvoering van de opdracht In het bestand bb_lunchscholen[jouw naam].xls is nu automatisch het werkblad overzicht te bestellen producten geopend. In dit werkblad staan in de (groene) rij aantal lunchpakketten de juiste aantallen pakketten die besteld moeten worden. Maak de bestelling van de producten voor de afdeling catering in orde door de tabel in te vullen. Als je klaar bent met de opdracht Klik op Print. Sluit het bestand. Mail het naar je docent.

12 opdracht 7 In les 3 gaan we het hebben over voeding. Een lastig onderwerp want wanneer maak je nu verstandige keuzes? Wat is een goede keuze? Wat is belangrijk? Op welke grond maak je die keuze? Dit is namelijk voor iedereen weer anders. De één vindt smaak belangrijk, een ander gezondheid of een slanke lijn en soms gaat het gewoon om de gezelligheid. Zo kan iedereen verschillende prioriteiten leggen. Het gaat dan om je eigen lijf en gezondheid, maar als je binnen dienstverlening werkt, moet je soms ook keuzes maken voor anderen. Dat is een hele verantwoording, vooral als je met een verkeerde keuze mensen ziek kunt maken. Het vervelende aan voeding is ook dat zaken niet altijd zo zwart-wit zijn. Je kunt niet zomaar zeggen dit is goed en dat is slecht, dus is het belangrijk om een goed beeld te krijgen waar je allemaal rekening mee moet houden. Jij weet waarom je keuzes maakt, máár... weet je ook altijd wat de gevolgen zijn op korte en op lange termijn? Om hier een beeld van te krijgen verwachten we van je dat je een voedingsdagboek gaat bijhouden op de website van het Voedingscentrum. Dit is dus huiswerk, maar een paar dingen kun je nu al doen. Hiervoor ga je naar => Je ziet dan het volgende scherm Kies hier voor => registreren Op het volgende plaatje kun je alvast zien welke gegevens je nodig hebt. Om al het werk niet voor niets te doen, is het verstandig om je inloggegevens hier te noteren.

13 Maak een account voor jezelf aan In de middelste kolom staat een kopje "Mijn Eetmeter". Daar klik je op "mijn dagboek". Noteer hier minimaal 5 dagen al het eten en drinken wat je die dag eet en drinkt. doe dit voor:...(noteer hier de datum die je docent opgeeft)

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. SE Periode 1 2014 intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 14 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 385 minuten intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 18 opdrachten.

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 4

Dienstverlenende werkzaamheden Les 4 Dienstverlenende werkzaamheden Les 4 de Schijf van Vijf nogmaals! maar ook roosteren en plannen vandaag werk je alleen bij opdracht 1 met de hele groep. de andere opdrachten doe je individueel De Schijf

Nadere informatie

intersectoraal CSPE KB 2014 dienstverlening en commercie

intersectoraal CSPE KB 2014 dienstverlening en commercie intersectoraal CSPE KB 2014 dienstverlening en commercie bijlage 2 opdracht 3 en 4 Offerte maken voor een deelnemende school Elk deelnemend team moet begeleiding hebben van enkele docenten. Tijdens de

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 295 minuten zorg en welzijn-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Pagina 4 van dit examen is een herziene versie. Dit examen

Nadere informatie

Correctievoorschrift SE Periode 5 klas 4A. intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie

Correctievoorschrift SE Periode 5 klas 4A. intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Correctievoorschrift SE Periode 5 klas 4A intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie max. score opdrachtnr. PB-0733-b-14-1-c 5 lees verder 4.1 Beoordelingsschema kandidaatnummer naam van de kandidaat

Nadere informatie

zorg en welzijn-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

zorg en welzijn-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 295 minuten zorg en welzijn-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 16 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Werkblad Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst

Werkblad Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst Volop uit de Schijf van Vijf Veel groente en fruit Werkblad Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst Gezond eten: Genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas

Nadere informatie

consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-GL 2014 gedurende 300 minuten CSPE GL consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

zorg en welzijn-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

zorg en welzijn-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2014 gedurende 305 minuten zorg en welzijn-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dienstverlenen is niet zomaar helpen, je hebt een doel.

Nadere informatie

intersectoraal CSPE KB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

intersectoraal CSPE KB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2014 gedurende 400 minuten intersectoraal CSPE KB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 19 opdrachten.

Nadere informatie

Ik bereid me voor. Wat vind jij belangrijk? De vragen. Wat gebeurt er als je deze lijst hebt ingevuld? Jouw gegevens

Ik bereid me voor. Wat vind jij belangrijk? De vragen. Wat gebeurt er als je deze lijst hebt ingevuld? Jouw gegevens Wat vind jij belangrijk? Wij willen graag horen wat jij belangrijk vindt in jouw leven. En hoe de ondersteuning die jij krijgt hierbij past. Binnenkort heb je hierover een gesprek met je begeleider. Dit

Nadere informatie

Maak de offerte met de kosten van de behandelingen. De kosten voor de lunch komen niet in de offerte, maar worden op de dag zelf berekend.

Maak de offerte met de kosten van de behandelingen. De kosten voor de lunch komen niet in de offerte, maar worden op de dag zelf berekend. BBL 2012 opdracht 1 De bruiloft Monika Wolf gaat trouwen op 7 augustus 2012. Ongeveer 10 dagen voor de bruiloft gaat ze met haar moeder en haar getuige naar all-in-beautysalon Verhelst. Ze hebben daar

Nadere informatie

Eerste hulp bij jouw CV met ouders!

Eerste hulp bij jouw CV met ouders! Heb jij al een CV? Daarin zet je alle belangrijke dingen die je hebt gedaan: bijvoorbeeld je opleiding(en) en baantjes. Hiermee laat je aan werkgevers zien wie je bent en wat je kunt: dat is dus heel belangrijk

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo Op vier bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

HANDLEIDING APPRENTICE (voor leerlingen)

HANDLEIDING APPRENTICE (voor leerlingen) (voor leerlingen) Inhoudsopgave 1. Inloggen 3 2. Overzicht Dashboard 4 - Naar je werkstuk 4 3. De werkstukpagina 5 - Kolom rechts: 6 Agenda 6 Berichten 7 Tools: 8 - Stappenplan 8 - Logboek 9 - Bronnenlijst

Nadere informatie

CSPE GL verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

CSPE GL verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-GL 2017 gedurende 230 minuten CSPE GL verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

sport, dienstverlening en veiligheid CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

sport, dienstverlening en veiligheid CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 325 minuten sport, dienstverlening en veiligheid CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 17 opdrachten. Voor dit

Nadere informatie

VOEDINGSDAGBOEK. Invul instructies. Opslaan. Persoonlijk advies?

VOEDINGSDAGBOEK. Invul instructies. Opslaan. Persoonlijk advies? voor advies en begeleiding bij Paleo Invul instructies VOEDINGSDAGBOEK Dit is een invulbaar PDF bestand. Als het goed is kan je de invulvelden in dit document op je PC of mac invullen, en je bestand daarna

Nadere informatie

Een quiz plaatsen op je website

Een quiz plaatsen op je website Een quiz plaatsen op je website Om de deelnemers een beetje na te laten denken kan je een quiz toevoegen op je site. Dat doe je op de volgende manier: a. Een quiz aanmaken Ga naar je eigen pagina en klik

Nadere informatie

Het voedingsdagboek, hoe werkt het...

Het voedingsdagboek, hoe werkt het... Het voedingsdagboek, hoe werkt het... Met een voedingsdagboek krijg je een beeld wat je dagelijks aan voeding binnen krijgt. Vaak ben je er zelf niet van bewust wat je precies eet en dringt op één dag.

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. uiterlijke verzorging CSPE KB. gedurende 325 minuten. Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. uiterlijke verzorging CSPE KB. gedurende 325 minuten. Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2010 gedurende 325 minuten uiterlijke verzorging CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 18 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Voordat je aan de opdracht begint Maak een nieuw document in Word aan. Sla het bestand op onder de bestandsnaam: offerte[jouw eigen naam].doc.

Voordat je aan de opdracht begint Maak een nieuw document in Word aan. Sla het bestand op onder de bestandsnaam: offerte[jouw eigen naam].doc. KBL 2012 De bruiloft Monika Wolf gaat trouwen op 7 augustus 2012. Ongeveer 10 dagen voor de bruiloft gaat ze met haar moeder en haar getuige naar all-in-beautysalon Verhelst. Ze hebben daar een afspraak

Nadere informatie

profielvak dienstverlening en producten CSPE GL onderdeel D

profielvak dienstverlening en producten CSPE GL onderdeel D Examen VMBO-GL 2017 gedurende 95 minuten profielvak dienstverlening en producten CSPE GL onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit

Nadere informatie

TaalCompleet: e-learning Hoe werkt het? Nederlands

TaalCompleet: e-learning Hoe werkt het? Nederlands TaalCompleet: e-learning Hoe werkt het? Nederlands TaalCompleet: hoe werkt het? 1 Hoe werkt het? Welke soorten opdrachten zitten er in TaalCompleet? luisteropdracht schrijfopdracht opdracht op de computer

Nadere informatie

Hoe voeg je iemand toe in mijncaress?

Hoe voeg je iemand toe in mijncaress? Hoe voeg je iemand toe in mijncaress? Wanneer je wilt dat anderen ook in je plan kunnen kijken, dan kun je zelf mensen toevoegen. Dit doe je zo: 1. Klik op je naam rechtsboven in het scherm. Je ziet je

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

MaS Instructie Stagerage

MaS Instructie Stagerage Hieronder vind je een uitgebreide instructie voor de website Stagerage. Stap 1: Inloggen en aanmelden: 1. Ga naar de website van MaS Gennep: www.masgennep.nl. Op deze site vind je een link naar Stagerage:

Nadere informatie

uiterlijke verzorging CSPE KB

uiterlijke verzorging CSPE KB Examen VMBO-KB 2011 gedurende 320 minuten uiterlijke verzorging CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 24 opdrachten Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Lesbrief: High tea Thema: Waar ga ik heen?

Lesbrief: High tea Thema: Waar ga ik heen? Lesbrief: High tea Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Een gastheer of gastvrouw is het visitekaartje van een restaurant. Hij of zij

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. zorg en welzijn-breed CSPE KB. gedurende 275 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. zorg en welzijn-breed CSPE KB. gedurende 275 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2010 gedurende 275 minuten zorg en welzijn-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 14 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 325 minuten intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 12 opdrachten.

Nadere informatie

6. Chromosomen. Deze basisstof vervangt de basisstof in je hand- en werkboek.

6. Chromosomen. Deze basisstof vervangt de basisstof in je hand- en werkboek. Deze basisstof vervangt de basisstof in je hand- en werkboek. 6. Chromosomen Deze vervangende basisstof gaat over de invloed die erfelijkheid kan hebben op je leven. Je denkt in de opdrachten na over je

Nadere informatie

HANDLEIDING Leren in een digitale leeromgeving

HANDLEIDING Leren in een digitale leeromgeving HANDLEIDING Leren in een digitale leeromgeving Hoofdstuk 1 Klaar voor de start Hoe kan ik leren? mijn.capabel.nl - blz 1 van 10 Capabel Onderwijs Groep, 2014 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 2 Inloggen

Nadere informatie

uiterlijke verzorging CSPE BB

uiterlijke verzorging CSPE BB Examen VMBO-BB 2011 gedurende 275 minuten uiterlijke verzorging CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 22 opdrachten Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Handleiding voor medewerkers Jaargesprekken voeren

Handleiding voor medewerkers Jaargesprekken voeren Handleiding voor medewerkers Jaargesprekken voeren Account aanmaken/ inloggen 1. Ga naar sbaweb.nl en klik in de onderstaande banner op de homepage op Log direct in. Je komt op het inlogscherm van het

Nadere informatie

Presenteer je bedrijf op MindYourBizniz

Presenteer je bedrijf op MindYourBizniz Dit document geeft een beschrijving van je als bedrijf jezelf kunt presenteren op MindYourBizniz Presenteer je bedrijf op MindYourBizniz Handleiding voor bedrijven U-Approach v1 november 2014 Inhoud Aanmelden...

Nadere informatie

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst!

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Weet jij al welke afdeling je in de bovenbouw van het vmbo gaat kiezen? Vanaf klas 1 ben je al bezig om je talenten te ontwikkelen en kom je er geleidelijk achter

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

landbouw-breed CSPE BB

landbouw-breed CSPE BB Examen VMBO-BB 2013 gedurende 215 minuten landbouw-breed CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen bijlagen.. Dit examen bestaat uit 12 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 94 punten

Nadere informatie

technologie in de gemengde leerweg - ict-route - intersectoraal Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

technologie in de gemengde leerweg - ict-route - intersectoraal Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-GL 2013 gedurende 345 minuten CSPE GL technologie in de gemengde leerweg - ict-route - intersectoraal Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen

Nadere informatie

profielvak dienstverlening en producten CSPE GL onderdeel C

profielvak dienstverlening en producten CSPE GL onderdeel C Examen VMBO-GL 2017 gedurende 110 minuten profielvak dienstverlening en producten CSPE GL onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie Op acht bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken

Nadere informatie

zorg en welzijn-breed CSPE BB

zorg en welzijn-breed CSPE BB Examen VMBO-BB 2012 gedurende 300 minuten zorg en welzijn-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 14 opdrachten Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

profielvak dienstverlening en producten CSPE BB onderdeel B

profielvak dienstverlening en producten CSPE BB onderdeel B Examen VMBO-BB 2017 gedurende 85 minuten profielvak dienstverlening en producten CSPE BB onderdeel B Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 6 opdrachten.

Nadere informatie

consumptief-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

consumptief-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 700 minuten consumptief-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 22 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie

zorg en welzijn breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

zorg en welzijn breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2018 gedurende 275 minuten zorg en welzijn breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 14 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Hand-out OuderCommunicatieSysteem

Hand-out OuderCommunicatieSysteem Hand-out OuderCommunicatieSysteem Publicatiedatum 13-09-2016 Inhoudsopgave Fase 1: starten met het OuderCommunicatieSysteem 3 Inloggen 3 Naar de achterkant van de website 4 Naar modulebeheer 4-5 Configuratie

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Loopbaan. Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Zorg & Welzijn leerjaar 3. Economie & Ondernemen leerjaar 3. Ondernemen, Welzijn & Sport leerjaar 4

Loopbaan. Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Zorg & Welzijn leerjaar 3. Economie & Ondernemen leerjaar 3. Ondernemen, Welzijn & Sport leerjaar 4 christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Loopbaan Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Zorg & Welzijn leerjaar 3 Economie & leerjaar 3, Welzijn & Sport leerjaar 4 Algemeen Tijdens de beroepsgerichte opleiding

Nadere informatie

ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO

ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO euzedossier ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO Op elf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken op school blijven,

Nadere informatie

intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen hoort een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen hoort een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2018 gedurende 305 minuten intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen hoort een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten.

Nadere informatie

vmbo basis kader mavo nieuw

vmbo basis kader mavo nieuw Slinge: ontdek je talent! Een kleine, veilige en gezellige school Aandacht voor jouw talent en loopbaan Extra taal, rekenen, skills, sport en cultuur Drie leuke beroepsopleidingen Slagingspercentage 99%

Nadere informatie

Het Kadett C Register, ook wel het C-register

Het Kadett C Register, ook wel het C-register Het Kadett C Register, ook wel het C-register Inhoudsopgave: Hoe is dit register tot stand gekomen?... 3 Zoeken in het C-register... 4 Inloggen... 4 Ik ben lid, maar zie geen extra opties... 4 Zoek actie...

Nadere informatie

Lesbrief: Inkopen op kantoor Thema: Wat is er?

Lesbrief: Inkopen op kantoor Thema: Wat is er? Lesbrief: Inkopen op kantoor Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Veel bedrijven hebben een administratieve afdeling. Mensen die op zo n afdeling

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2016 gedurende 765 minuten elektrotechniek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 400 minuten intersectoraal CSPE BB dienstverlening en commercie Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten.

Nadere informatie

profielvak dienstverlening en producten CSPE KB onderdeel D

profielvak dienstverlening en producten CSPE KB onderdeel D Examen VMBO-KB 2017 gedurende 165 minuten profielvak dienstverlening en producten CSPE KB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier lob-vmbo BB/KB

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier lob-vmbo BB/KB euzedossier ouderparticipatie keuzedossier lob-vmbo BB/KB Op tien bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken op school

Nadere informatie

Werken met het portfolio in itslearning bij het vak CKV

Werken met het portfolio in itslearning bij het vak CKV Werken met het portfolio in itslearning bij het vak CKV In het leerplatform van itslearning zit een portfoliofunctie. Dit portfolio kan je gebruiken om jouw persoonlijke ontwikkeling te laten zien door

Nadere informatie

profielvak dienstverlening en producten CSPE BB onderdeel B

profielvak dienstverlening en producten CSPE BB onderdeel B Examen VMBO-BB 2016 (10+25+90+15) gedurende 135 minuten profielvak dienstverlening en producten CSPE BB onderdeel B Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen een bijlage en digitale bestanden.

Nadere informatie

Handleiding capaciteitsplanning

Handleiding capaciteitsplanning Handleiding capaciteitsplanning Inhoud Inleiding... 3 1. Home... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Medewerker invoeren / wijzigen / verwijderen... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3. Project invoeren

Nadere informatie

INSCHRIJFHULP CURSUSSEN GOOISE ACADEMIE

INSCHRIJFHULP CURSUSSEN GOOISE ACADEMIE INSCHRIJFHULP CURSUSSEN GOOISE ACADEMIE 2019-2020 Stap Actie Scherm (detail) 1 Ga naar de website van de Gooise Academie: www.gooiseacademie.nl Ga vervolgens rechtsboven naar login om in te loggen. Inloggen

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Examen VMBO-GL versie rood

Examen VMBO-GL versie rood Examen VMBO-GL versie rood 2018 gedurende 80 minuten profielvak D&P CSPE GL onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit 3 opdrachten.

Nadere informatie

Herhaalgemak: hoe werkt het programma? Inhoud

Herhaalgemak: hoe werkt het programma? Inhoud Herhaalgemak: hoe werkt het programma? Inhoud Algemene uitleg... 2 Ik wil direct medicijnen bestellen... 3 Ik wil mijn medicatie-overzicht aanpassen... 6 Ik wil mijn bestelwijze aanpassen... 9 Ik wil mijn

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

intersectoraal CSPE BB technologie en dienstverlening

intersectoraal CSPE BB technologie en dienstverlening Examen VMBO-BB 2012 gedurende 375 minuten intersectoraal CSPE BB technologie en dienstverlening Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Achter de bijlage is een erratum opgenomen.

Nadere informatie

consumptief-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

consumptief-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 700 minuten consumptief-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 20 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

ASSESSMENT VAK VERZORGING.

ASSESSMENT VAK VERZORGING. ASSESSMENT VAK VERZORGING. Doel van dit assessment is om er achter te komen of de leerling geschikt is om een opleiding in de sectie unit service te volgen. Aandachtspunten van dit assessment zijn: a.

Nadere informatie

Nieuw vmbo op. het Haarlem College. op het Haarlem College kan het. Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Informatie voor de leerlingen van groep 8

Nieuw vmbo op. het Haarlem College. op het Haarlem College kan het. Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Informatie voor de leerlingen van groep 8 Nieuw vmbo op het Haarlem College op het Haarlem College kan het Media & Vormgeving Zorg & Welzijn Techniek & Energie Ondernemen & Commercie Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Sport & Veiligheid Gemengde

Nadere informatie

Nucleair materiaal uit ziekenhuis verdwenen

Nucleair materiaal uit ziekenhuis verdwenen Les 1: Een verhaal schrijven Nieuwsbegripfilmpje kijken Bekijk het filmpje en denk na over deze vragen: 1. Welke goede en slechte dingen kun je doen met nucleair materiaal? 2. Wat willen de wereldleiders

Nadere informatie

Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Eten is in alle culturen belangrijk. Gezellig samen eten

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Wat is itslearning..?

Wat is itslearning..? Wat is itslearning..? Met itslearning heb je via internet altijd toegang tot bijvoorbeeld je huiswerk, interessante informatie en studiewijzers. Ook kun je via itslearning communiceren, samenwerken met

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

handel en verkoop CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 300 minuten handel en verkoop CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 19 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Lekker In Je Vel Plan

Lekker In Je Vel Plan Lekker In Je Vel Plan Meer mensen gezond Ken je iemand die ook plezier zou kunnen hebben van deze tijdelijk gratis cursus? Dan is het een goed idee om het te delen met anderen. Doe het meteen, het kost

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2018 gedurende 730 minuten elektrotechniek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

TaalCompleet: e-learning Hoe werkt het? Nederlands

TaalCompleet: e-learning Hoe werkt het? Nederlands TaalCompleet: e-learning Hoe werkt het? Nederlands TaalCompleet: hoe werkt het? 1 Hoe werkt het? Welke soorten opdrachten zitten er in TaalCompleet? schrijfopdracht spreekopdracht opdracht op de computer

Nadere informatie

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Je bent vast wel eens een dagje uit geweest. Met school of met je

Nadere informatie

Welkom op Thorbecke Merkelbachstraat! mavo

Welkom op Thorbecke Merkelbachstraat! mavo Welkom op Thorbecke Merkelbachstraat! mavo Leuk dat je meer wilt weten over onze school. Thorbecke Merkelbachstraat is een gezellige, overzichtelijke mavo waar iedereen elkaar kent. Bijzonder is dat je

Nadere informatie

Deze procedure geeft meer informatie over vraag 2a en 2b die in het KNGF Plusprogramma gesteld worden.

Deze procedure geeft meer informatie over vraag 2a en 2b die in het KNGF Plusprogramma gesteld worden. Hoofdstuk 1 Vragen KNGF Plusprogramma Deze procedure geeft meer informatie over vraag 2a en 2b die in het KNGF Plusprogramma gesteld worden. Vraag 2a: "Wat is het behandelgemiddelde van uw praktijk en

Nadere informatie

Module H4-3 DE MIDDELEEUWEN (OVERZICHT EN KENMERKEN).

Module H4-3 DE MIDDELEEUWEN (OVERZICHT EN KENMERKEN). Module H4-3 DE MIDDELEEUWEN (OVERZICHT EN KENMERKEN). WERKSCHEMA (alle leerroutes) 4 lesweken Onderdeel van toets T1 in toetsweek 1 Alle informatie over deze module vind je hier: Jouw docent heeft met

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat In deze les ga je een verhaal verzinnen. Je bent zelf de held van het verhaal. In het verhaal ga je als held

Nadere informatie

intersectoraal CSPE KB technologie en dienstverlening

intersectoraal CSPE KB technologie en dienstverlening Examen VMBO-KB 2012 gedurende 385 345 minuten intersectoraal CSPE KB technologie en dienstverlening Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten.

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. uiterlijke verzorging CSPE BB. gedurende 315 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. uiterlijke verzorging CSPE BB. gedurende 315 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 315 minuten uiterlijke verzorging CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 18 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 108

Nadere informatie

Inleiding. Taak 1 introductie

Inleiding. Taak 1 introductie Inleiding Het Archeon Het Archeon is een Nederlands attractiepark. Het park richt zich op bezoekers van alle leeftijden, op scholen en op bedrijven, op groepen en op individuen. Kortom, het Archeon is

Nadere informatie

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Hallo! Je hebt je aangemeld voor de opleiding CMD en je bent uitgenodigd voor een studiekeuzedag om te kijken of jij bij de opleiding past en of de opleiding bij

Nadere informatie

Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder.

Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder. Je kunt je schooljaar als juf/meester niet starten zonder. Op een kalme manier ben ik mijzelf rustig aan het voorbereiden voor een nieuw schooljaar. Maar ik besef mij ook dat mijn huis vol staat met materialen

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Op zoek naar vrijwilligerswerk?

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Op zoek naar vrijwilligerswerk? Handleiding voor het online zoeken naar en direct reageren op vacatures Wanneer je vrijwilligerswerk zoekt is onze website dé plek om een kijkje te nemen. Wij hebben een

Nadere informatie

Beste. In concreto betekent dit:

Beste. In concreto betekent dit: Beste U schreef uw zoon/dochter in voor het schooljaar 2017-2018. Om de lessen te kunnen volgen hebben ze werkschriften nodig. Deze werkschriften dient u zelf te bestellen bij de firma Iddink België. Wat

Nadere informatie

mode en commercie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

mode en commercie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 345 minuten mode en commercie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 16 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-GL 2018 gedurende 300 minuten CSPE GL consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen leerjaar 2, havo 3 en mavo 4. Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen leerjaar 2, havo 3 en mavo 4. Geachte ouder(s)/verzorger(s), Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen leerjaar 2, havo 3 en mavo 4 Ons kenmerk: Hsm/jpo/B-1718.105 Datum: 20 december 2017 Onderwerp: Voorlopig keuzepakket schooljaar 2018-2019 Inlichtingen bij:

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

handel en verkoop CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2011 gedurende 255 minuten handel en verkoop CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 21 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie