VPW KENNISMAKING MET DE VPW. WIE KAN LID WORDEN VAN DE VPW? HOE IS DE VPW GEORGANISEERD?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VPW KENNISMAKING MET DE VPW. WIE KAN LID WORDEN VAN DE VPW? HOE IS DE VPW GEORGANISEERD?"

Transcriptie

1 VPW MAATWERK IN MEDEZEGGENSCHAP POSITIEF, KRITISCH, ONAFHANKELIJK BELEID VAN ONDERAF W KENNISMAKING MET DE VPW. Maatschappelijke ontwikkelingen brengen veranderingen met zich mee. Ook voor ambtenaren werkzaam bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gedwongen door steeds terugkerende kortingen op haar begroting vaart ook onze werkgever een onvaste koers. De gevolgen daarvan hebben we de afgelopen jaren aan den lijve ondervonden: forse reorganisaties, herzieningen van het sociaal stelsel, verzelfstandigingen, verschuiving van taken van Rijk naar provincie of gemeente, enzovoorts. Allemaal ontwikkelingen die direct van invloed zijn op onze werkzaamheden en die hebben geleid tot verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. De VPW Vakorganisatie van Personeel werkzaam bij Verkeer en Waterstaat voelt enerzijds goed aan welke bewegingen onze werkgever moet maken om gezond te blijven. Anderzijds is zij ook heel goed in staat de belangen van de betrokken ambtenaren in deze tijd van veranderingen en die van de toekomst goed te behartigen. WIE KAN LID WORDEN VAN DE VPW? Ambtenaren die werkzaam zijn bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu kunnen lid worden van de VPW. De VPW is een vakorganisatie voor en door collega s. Al ruim 100 jaar is zij een sterke, aansprekende vakorganisatie binnen het werkveld van dit Ministerie. HOE IS DE VPW GEORGANISEERD? De VPW kent twee bestuurslagen, namelijk de afdelingsbesturen en een Hoofdbestuur. Een afdelingsbestuur wordt gevormd uit de leden van de afdeling. Dit afdelingsbestuur is bekend met de verhoudingen en omstandigheden binnen de dienst. Het Hoofdbestuur bewaakt de grote lijnen en bestuurt de vereniging als geheel. De VPW heeft zich aangesloten bij het Ambtenarencentrum (AC) en daarom staat de VPW bij de belangenbehartiging niet alleen. Wij zijn hierdoor tot in de hoogste overlegorganen vertegenwoordigd en daarom worden uw belangen ook daar behartigd.

2 Binnen het AC krijgt de VPW professionele ondersteuning bij het verrichten van de dagelijkse vakbondswerkzaamheden. Zo kan de VPW beschikken over eigen vakbondsbestuurders en een team van juristen. DE VISIE VAN DE VPW. Wij zijn een onafhankelijk organisatie en dat onderscheidt ons van de andere vakorganisaties. Wij respecteren ieders levensbeschouwelijke overtuiging en wij hebben geen binding met politieke partijen of religieuze organisaties. Daardoor hebben wij een onafhankelijk profiel en een eigen wil: hard als het moet, afwijkend indien nodig. Realisme is echter wel het uitgangspunt. Het behartigen van het belang van de ambtenaar in zijn of haar werksituatie is onze kerntaak. Daar houden we ons volop mee bezig. Daarbij kunnen we grofweg vier niveaus onderscheiden: de persoonlijke belangenbehartiging het deelnemen aan de medezeggenschap (OR, GOR en DOR) het CAO-overleg met de Minister van Binnenlandse zaken (SOR) het overleg binnen het ministerie (DGO) Op alle vier niveaus wordt veel werk verzet door onze bestuurders en kaderleden. Hierbij kun je denken aan de juridische hulpverlening bij arbeidsgeschillen of aan het overleg van de arbeidsvoorwaarden en de rechtspositie bij reorganisaties. Het moet worden toegegeven, dat het in deze tijd van snelle veranderingen niet gemakkelijk is om het juiste evenwicht te vinden tussen het belang van de ambtenaar en de werkgever. Desondanks heeft de VPW haar sporen op het gebied van overleg en belangenbehartiging ruimschoots verdiend. Dit is niet gekomen door het mes in de onderhandelingstafel te zetten, maar door tijd en energie te steken in constructieve onderhandelingen. Het doel hiervan is om een win-win situatie voor ambtenaar en ministerie te realiseren.

3 BELASTINGSERVICE Al sinds jaren kent de VPW de belastingservice. Via deze service kunnen de leden die bij de VPW zijn aangesloten tegen een geringe vergoeding hulp en advies krijgen bij het invullen van hun belastingformulieren. Een deskundig team van belastingconsulenten wordt jaarlijks ingezet om de leden die zich hebben aangemeld behulpzaam te zijn. WAAROM DE BELASTINGSERVICE? Dat het invullen van belastingformulieren veel zweetdruppeltjes kost leidt geen twijfel. Daarom is de VPW in 1997 met een belastingservice gestart, om zo de leden te adviseren en te helpen bij het invullen van hun aangiftebiljet. Om de belastingservice succesvol te laten verlopen is een deskundig team van belastingconsulenten actief. Deze consulenten vormen samen een landelijk netwerk. Door deze geografische spreiding is het mogelijk dat leden in het hele land gebruik maken van deze service. BELANGRIJKE INFORMATIE - De belastingservice is voor leden van de VPW die in dienst zijn bij de overheid of een uit deze dienst voortvloeiend pensioen of uitkering hebben. - De belastingservice is alleen bedoeld voor hulp bij het invullen van loonbelastingformulieren. - De belastingconsulenten zitten verspreid door het hele land op diverse locaties. Het lid kiest uit de lijst de gewenste locatie. De consulent bepaalt vervolgens datum en het tijdstip van de belastingconsultatie. - Het VPW-lid betaalt zelf de door hem/haar gemaakte reiskosten. - De belastinghulp kan alleen plaatsvinden als het lid alle relevante formulieren/informatie meebrengt. VAN AANMELDING TOT INVULLING De VPW informeert haar leden jaarlijks rond de jaarwisseling over de mogelijkheid gebruik te maken van de gratis belastingservice. Er staat dan een artikel in het maandblad VPW-nieuws en daarbij de wijze van aanmelden en de datum waarop de aanmelding binnen moet zijn. Het tijdig aanmelden voor de belastinghulp is erg belangrijk. In het artikel staan een twintigtal locaties genoemd waar de belastingservice plaats vindt. Op het aanmeldingsformulier kan men de locatie die men verkiest aankruisen. Ook kan men data opgeven dat men verhinderd is. Verder staat aangegeven wat de belastingservice kost en op welke wijze dit bedrag voldaan moet worden.

4 Na betaling van de eigen bijdrage krijgt men een uitnodiging waarop de datum, locatie en tijdstip staan vermeld en welke financiële papieren men moet meenemen naar de afspraak voor het invullen van de belastingformulieren. Degene die gebruik maakt van de belastingservice reist naar de belastingconsulent toe. Deze reiskosten van leden worden niet vergoed. De geografische spreiding van de consulenten zorgt ervoor dat het reizen beperkt blijft.

5 INDIVIDUELE BELANGENBEHARTIGING De VPW beschouwt de individuele belangenbehartiging als één van haar belangrijkste taken. Dagelijks zijn de juridische adviseurs van de VPW samen met juristen actief om de leden van o.a. de VPW, in geval van problemen in de werksituatie met raad en daad bij te staan. DESKUNDIG ADVIES BIJ PROBLEMEN IN DE WERKSITUATIE. Werksituatie. Leden van de VPW kunnen bij problemen of conflicten in hun werksituatie in aanmerking komen voor bijstand oftewel individuele belangenbehartiging. Officieel worden dit problemen op rechtspositioneel of arbeidsvoorwaardelijk terrein genoemd. In de praktijk moet u denken aan bijvoorbeeld de volgende situaties: - als u door een bedrijfsarts arbeidsgeschikt verklaard wordt en het daar niet mee eens bent - als u onterecht een slechte beoordeling heeft gekregen - als u een disciplinaire straf boven het hoofd hangt - als u met ontslag bedreigd wordt. Voorwaarde voor het verkrijgen van deze hulp is wel, dat u reeds 6 maanden lid bent van de VPW. Privé-situatie Problemen die zich afspelen in de privé-sfeer, bijvoorbeeld huur of (ver)koop van de woning, problemen met een verzekeringsmaatschappij of familiekwesties vallen niet onder deze individuele belangenbehartiging. VPW verleent bij dit soort zaken wel juridische hulp aan haar leden. U dient zich te richten tot het kantoor van de VPW in Amersfoort. Zij ondersteunen en adviseren u verder. JURIDISCH TEAM VPW ZET ZICH ACTIEF IN De VPW heeft juridische adviseurs die zich actief bezig houden met het verlenen van bijstand in het kader van de individuele belangenbehartiging. Deze adviseurs zijn veelal werkzaam (geweest) bij dezelfde werkgever als u en daarom goed op de hoogte van alle wetten en regels die binnen de organisatie gelden. Bovendien kennen zij de leidinggevenden vaak persoonlijk, hetgeen bemiddeling kan vergemakkelijken.

6 Via het Ambtenaren Centrum zijn juristen en advocaten actief bezig de belangen van leden van de aangesloten vakorganisaties, zoals de VPW, optimaal te behartigen. Het advocatenkantoor te Den Haag waar de VPW gebruik van maakt is gespecialiseerd in ambtenarenrecht en volledig op de hoogte van alle relevante wetswijzigingen en rechterlijke uitspraken. HOE WERKT HET? VPW-lid heeft een probleem en bespreekt dit met de leidinggevende Zaak opgelost VPW-lid wendt zich tot het kantoor van de VPW. Daar wordt bepaald of het een rechtspositioneel of privé-probleem is Privé-probleem: doorverwijzen naar advocatenkantoor voor juridisch hulp Bij rechtspositioneel probleem: Juridisch adviseur voert intakegesprek, vormt dossier en beoordeelt de oplossingsmogelijkheden Zaak opgelost Juridisch adviseur voert formele interne bezwarenprocedure Zaak opgelost Dossieranalyse door advocatenkantoor ingezet via het Ambtenaren Centrum Advies om niet verder te gaan omdat de zaak niet sterk genoeg is Procesbijstand door advocatenkantoor Zaak wordt afgerond VAN PROBLEEM NAAR OPLOSSING Wanneer u een probleem heeft op uw werk zult u zich waarschijnlijk niet direct tot uw vakorganisatie wenden, maar eerst proberen het probleem zelf op te lossen, bijvoorbeeld door het probleem met uw leidinggevende of uw collega s te bespreken. Blijkt dat het probleem niet makkelijk is op te lossen, dan kunt u contact opnemen met het kantoor van de VPW. Als het een probleem in de privé-sfeer betreft wordt bekeken of het intern VPW opgelost kan worden, door bijvoorbeeld namens u het voeren van correspondentie. Als dat nodig is wordt uw dossier voorgelegd aan ons advocatenkantoor voor juridische hulp.

7 Als het om een rechtspositioneel probleem gaat wordt u doorverwezen naar een juridisch adviseur binnen de VPW. De juridisch adviseur zal u in een intakegesprek vragen het probleem zo duidelijk mogelijk te formuleren. Zo nodig vraagt hij u om alles op papier te zetten. In ieder geval wordt aan u gevraagd om de relevante stukken te kopiëren. Er wordt een zo compleet mogelijk dossier gevormd. Mogelijke oplossingen worden besproken. Eenvoudige vragen kunnen bijvoorbeeld al beantwoord worden door de van toepassing zijnde rechtspositieregeling er op na te slaan. De juridisch adviseur bekijkt of hij zelf het probleem kan behandelen of dat er een jurist ingeschakeld moet gaan worden. Er zal altijd eerst worden geprobeerd om de kwestie in goed overleg met de werkgever op te lossen door een vakbondsbestuurder, de juridisch adviseur van de VPW of een advocaat van het advocatenkantoor. Zo nodig zal officieel bezwaar aangetekend worden tegen het door de werkgever ingenomen standpunt. Er wordt dan een gemotiveerd bezwaarschrift ingediend. Hierop volgt dan de definitieve beslissing van de werkgever. Vervolgens kan overwogen worden om de zaak aan de rechter voor te leggen. De juristen die ingezet worden zullen onderzoek doen naar de haalbaarheid van de zaak. Er moet een redelijke kans van slagen zijn alvorens bijstand bij een gerechtelijke procedure wordt gegeven. Zo wordt geprobeerd uw belangen optimaal te behartigen.

8 SOCIAAL ADVIES Een probleem buiten de werksituatie? Vraag de VPW/AC om advies! U weet dat u als lid van de VPW op ons kunt rekenen bij individuele problemen voortvloeiende uit uw werksituatie (arbeids- en sociaal zekerheidsrecht). Wist u echter dat u ook andere juridische vragen die buiten de werksituatie liggen aan onze juridische adviseurs voor kunt leggen? Dan kunt u gratis een eenmalig juridisch advies krijgen via uw vakorganisatie VPW. De juridische adviseurs geven u graag advies bij allerlei juridische vragen waarmee u wordt geconfronteerd buiten de werksituatie. Het gaat dan om eenvoudige juridische vragen waar geen uitgebreide dossierstudie voor nodig is. Voorbeelden zijn: huurkwesties, verzekeringskwesties, consumentenzaken etc. Heeft u een probleem waarbij u een eenmalig juridisch advies wilt, zet u uw vraag dan kort en bondig op papier. Vermeld duidelijk uw naam, adres, telefoonnummer en eventueel adres, zodat u eenvoudig te bereiken bent. Stuur dit naar: VPW, Antwoordnummer 341, 3800 VB Amersfoort. (geen postzegel nodig) U kunt ook gebruik maken van het adres: info@vpwnet.com. Uw vraag wordt aan een van de juridische adviseurs voorgelegd en u ontvangt vervolgens zo spoedig mogelijk een gedegen advies van hen. Vanzelfsprekend is uw privacy gewaarborgd. Met een probleem betreffende uw arbeidssituatie kunt u het beste zo snel mogelijk telefonisch contact opnemen met het secretariaat van de VPW ( ).

Reglement Juridische Dienstverlening Vereniging van Middenkader en Hoger Personeel van AkzoNobel

Reglement Juridische Dienstverlening Vereniging van Middenkader en Hoger Personeel van AkzoNobel Reglement Juridische Dienstverlening Vereniging van Middenkader en Hoger Personeel van AkzoNobel Artikel 1 Definities Arbeidsgeschillen; geschillen omtrent de interpretatie en uitvoering van hetgeen tussen

Nadere informatie

Reglement Juridische Dienstverlening Vereniging van Middenkader en Hoger Personeel Chemie en Coatings

Reglement Juridische Dienstverlening Vereniging van Middenkader en Hoger Personeel Chemie en Coatings Reglement Juridische Dienstverlening Vereniging van Middenkader en Hoger Personeel Chemie en Coatings Artikel 1 Definities Arbeidsgeschillen; geschillen omtrent de interpretatie en uitvoering van hetgeen

Nadere informatie

De bezwaarprocedure Dit zijn uw mogelijkheden van bezwaar. ezwaar

De bezwaarprocedure Dit zijn uw mogelijkheden van bezwaar. ezwaar Dit zijn uw mogelijkheden van bezwaar. ezwaar Bezwaarprocedure Bent u het niet eens met een beslissing van de provincie? Dan kunt u in veel gevallen een bezwaarschrift indienen. Uw zaak wordt dan opnieuw

Nadere informatie

Vertrouwenspersoon. Rapporteert aan/ontvangt hiërarchische richtlijnen van: College van Bestuur

Vertrouwenspersoon. Rapporteert aan/ontvangt hiërarchische richtlijnen van: College van Bestuur Vertrouwenspersoon Doel Begeleiden van en bemiddelen voor individuele klagers (medewerkers en/of studenten) die hinder ondervinden van ongewenste omgangsvormen of ongelijke behandeling, en/of inzake hun

Nadere informatie

VO Algemene voorwaarden rechtsbijstandverzekering

VO Algemene voorwaarden rechtsbijstandverzekering VO 18-05 Algemene voorwaarden rechtsbijstandverzekering Algemene voorwaarden rechtsbijstand Deze algemene voorwaarden en de bijzondere voorwaarden hierna gelden alleen als deze op uw polisblad staan. De

Nadere informatie

CONCEPT SOCIAAL PLAN (onderhandelaar akkoord )

CONCEPT SOCIAAL PLAN (onderhandelaar akkoord ) CONCEPT SOCIAAL PLAN (onderhandelaar akkoord 1-12-2008) De ondergetekenden, 1. Stichting Cordaad, gevestigd te Utrecht 2. Stichting Tussenvoorziening, gevestigd te Utrecht enerzijds en de Vereniging ABVAKABO

Nadere informatie

Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening. Voorwoord 1

Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening. Voorwoord 1 : A. Özdemir Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening Inhoudsopgave Voorwoord 1 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 2 1.1 Nova Curae 2 1.2

Nadere informatie

Voorwaarden Rechtsbijstandverzekering Particulier Medische Zorg

Voorwaarden Rechtsbijstandverzekering Particulier Medische Zorg N.V. Univé Schade Speciaal Reglement RVP-M2 Voorwaarden Rechtsbijstandverzekering Particulier Medische Zorg We leggen de onderstreepte woorden achterin de voorwaarden uit, bij Wat bedoelen wij met. Deze

Nadere informatie

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maastricht. Nr. 99763 26 oktober 2015 Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht 2015 DE RAAD DER GEMEENTE MAASTRICHT, gezien

Nadere informatie

Mediation bij Onderwijsgeschillen

Mediation bij Onderwijsgeschillen Mediation bij Onderwijsgeschillen In goed overleg tot een oplossing komen Onderwijsgeschillen biedt mediation aan bij alle soorten conflicten in het onderwijs. Alle scholen die bij Onderwijsgeschillen

Nadere informatie

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond U bent het niet eens met ons besluit! De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond juli 2013 Als u het niet eens bent met ons besluit... Wij nemen regelmatig besluiten die betrekking hebben op u. Dat kan

Nadere informatie

KLACHTENREGELING IVT. 1. Algemene inleiding

KLACHTENREGELING IVT. 1. Algemene inleiding KLACHTENREGELING 1. Algemene inleiding hecht grote waarde aan het bieden van de juiste dienstverlening aan haar klanten. Wanneer klanten het niet eens zijn met de manier waarop zij door zijn behandeld

Nadere informatie

Wat u moet weten over privacy en klachten

Wat u moet weten over privacy en klachten Wat u moet weten over privacy en klachten Wie is volgens de wet cliënt van Jeugdbescherming west? In de privacyfolder gaat het om de rechten van de cliënt. Een cliënt is iedereen die voor hulp bij Jeugdbescherming

Nadere informatie

STATUTEN VHS. Auteur Versie 2 Kenmerk. VHS bestuur

STATUTEN VHS. Auteur Versie 2 Kenmerk. VHS bestuur STATUTEN VHS Auteur Versie 2 Kenmerk VHS bestuur Datum 20 oktober 2005 Status Rechtsgeldig vanaf 20 oktober 2005 STATUTEN VERENIGING VAN HOGER SPOORWEGPERSONEEL Rechtsgeldig per 20 oktober 2005 NAAM, ZETEL

Nadere informatie

Daar ben ik het niet mee eens

Daar ben ik het niet mee eens uwv.nl werk.nl Daar ben ik het niet mee eens Wat als u bezwaar wilt maken tegen een beslissing van UWV Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer informatie, kijk

Nadere informatie

Interne klachtenregeling Blijf Groep en Veilig Thuis Flevoland

Interne klachtenregeling Blijf Groep en Veilig Thuis Flevoland Interne klachtenregeling Blijf Groep en Veilig Thuis Flevoland Algemeen Blijf Groep adviseert cliënten, alvorens een klacht in te dienen, eerst hun onvrede rechtstreeks te bespreken met de betrokken medewerker,

Nadere informatie

Een kusje erop doet soms wonderen...

Een kusje erop doet soms wonderen... Een kusje erop doet soms wonderen... 6 doorslaggevende redenen waarom kiezen voor Letselpro een verstandige keuze is. 3 Letselpro lost meer dan 90% van de zaken op 4 Als Letselpro voor u gaat procederen,

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

Infobrief. Van-Werk-Naar-Werk bij reorganisaties

Infobrief. Van-Werk-Naar-Werk bij reorganisaties Infobrief Van-Werk-Naar-Werk bij reorganisaties April 2018 Inhoudsopgave In deze Infobrief Inleiding Pagina 3 De aanpak Pagina 3 Vrijwillig kandidaat Pagina 4 Verplicht kandidaat Pagina 5 Voorzieningen

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING. Versie 2

KLOKKENLUIDERSREGELING. Versie 2 KLOKKENLUIDERSREGELING Versie 2 Viverion vindt het belangrijk dat medewerkers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van eventuele vermoedens van misstanden binnen de organisatie. Daarom

Nadere informatie

3. - De ABVAKABO FNV gevestigd te Zoetermeer - De CNV Publieke Zaak gevestigd te s Gravenhage

3. - De ABVAKABO FNV gevestigd te Zoetermeer - De CNV Publieke Zaak gevestigd te s Gravenhage 4.4. Het Sociaalplan De betrokken partijen. De ondergetekenden: 1. - Stichting Welzijn Meppel - Stichting Welzijn Westerveld 2. enerzijds en 3. - De ABVAKABO FNV gevestigd te Zoetermeer - De CNV Publieke

Nadere informatie

Klachten en complimenten

Klachten en complimenten Patiënteninformatie Klachten en complimenten Informatie over de klachtenopvang in Tergooi Inhoudsopgave Pagina De klachtenfunctionaris 5 Klachtencommissie 7 Als u het ziekenhuis aansprakelijk wilt stellen

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies.

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-209 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. dr. S.O.H. Bakkerus, mr. B.F. Keulen, leden en mr. I.M.L. Venker, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht Informatie voor de indiener van een klacht 2014 NBA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Bezwaar en beroep februari 2013

Bezwaar en beroep februari 2013 Bezwaar en beroep februari 2013 Bezwaar en beroep Wie het niet eens is met een beslissing van Gedeputeerde Staten kan in veel gevallen een bezwaarschrift indienen. Dan wordt de zaak opnieuw behandeld.

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, Raad van Bestuur, medewerkers en artsen van het willen graag dat u tevreden bent over uw medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom voelt bij

Nadere informatie

Reglement juridisch advies en bijstand

Reglement juridisch advies en bijstand Reglement juridisch advies en bijstand De Politievakorganisatie VMHP wil de in artikel 2 van de statuten genoemde doelstellingen onder andere bereiken door het verlenen van juridische bijstand aan de leden

Nadere informatie

Reglement Selectie- en benoemingscommissie Stichting Saxion

Reglement Selectie- en benoemingscommissie Stichting Saxion Reglement Selectie- en benoemingscommissie Stichting Saxion Vastgesteld op: 28 september 2007 en bijgewerkt d.d. 1 februari 2015. Kenmerk: 2007003464 (0110.01) 1. Missie en doelstellingen De selectie-

Nadere informatie

Voorwaarden lidmaatschap en juridische bijstand

Voorwaarden lidmaatschap en juridische bijstand Oostenburgervoorstraat 152 1018 MR Amsterdam Postbus 9354 1006 AJ Amsterdam Voorwaarden lidmaatschap en juridische bijstand LIDMAATSCHAP Artikel 1 Aanvang Het lidmaatschap start op de datum van inschrijving.

Nadere informatie

Wat u moet weten over privacy en klachten

Wat u moet weten over privacy en klachten Wat u moet weten over privacy en klachten Jeugdbescherming west Jeugdbescherming west komt in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd worden. Wij zijn er als onze deskundigheid

Nadere informatie

Voorwaarden lidmaatschap en juridische bijstand

Voorwaarden lidmaatschap en juridische bijstand Oostenburgervoorstraat 152 1018 MR Amsterdam Postbus 9354 1006 AJ Amsterdam Voorwaarden lidmaatschap en juridische bijstand LIDMAATSCHAP Artikel 1 Aanvang Het lidmaatschap start op de datum van inschrijving.

Nadere informatie

Rechtsbijstand. voor leden NVZD JURIDISCHE HELPDESK & RECHTSBIJSTANDVERZEKERING

Rechtsbijstand. voor leden NVZD JURIDISCHE HELPDESK & RECHTSBIJSTANDVERZEKERING Rechtsbijstand voor leden NVZD JURIDISCHE HELPDESK & RECHTSBIJSTANDVERZEKERING 2011 Rechtsbijstand voor leden van NVZD Als bestuurder van een zorginstelling kunt u in de situatie terechtkomen dat er vraagstukken

Nadere informatie

Scheiden? Uit elkaar? Wat dient er allemaal geregeld te worden?

Scheiden? Uit elkaar? Wat dient er allemaal geregeld te worden? Scheiden? Uit elkaar? Wat dient er allemaal geregeld te worden? Bij scheiden dient u samen afspraken te maken op welke wijze u uw bestaande gemeenschap wenst te verdelen. Ook als u onder huwelijkse voorwaarden

Nadere informatie

SOCIAAL STATUUT MEDEWERKERS CENTRUM VOOR MUZIEK EN DANS WAALWIJK - HEUSDEN

SOCIAAL STATUUT MEDEWERKERS CENTRUM VOOR MUZIEK EN DANS WAALWIJK - HEUSDEN SOCIAAL STATUUT MEDEWERKERS CENTRUM VOOR MUZIEK EN DANS WAALWIJK - HEUSDEN Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Centrum voor Muziek en Dans ; overwegende dat besloten is tot opheffing

Nadere informatie

Een klacht indienen bij de klachtencommissie

Een klacht indienen bij de klachtencommissie Een klacht indienen bij de klachtencommissie Wat houdt dat in? Informatie voor cliënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Inhoudsopgave Recht op het indienen van een klacht...1 Patiënten- en familievertrouwenspersonen...2

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-132 d.d. 6 mei 2013 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. S.N.W. Karreman, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-132 d.d. 6 mei 2013 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. S.N.W. Karreman, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-132 d.d. 6 mei 2013 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. S.N.W. Karreman, secretaris) Samenvatting Rechtsbijstandverzekering. In een geval

Nadere informatie

Ziekte en re-integratie

Ziekte en re-integratie Landelijke vereniging Artsen in Dienstverban Ziekte en re-integratie Als u ziek bent, wilt u waarschijnlijk maar een ding: zo snel mogelijk herstellen en gewoon weer aan het werk. De meeste mensen zijn

Nadere informatie

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk?

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? Stappen tijdens een reorganisatieproces Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? STAP 1 Het voornemen tot reorganisatie Iedere reorganisatie begint met het plan om te gaan reorganiseren. Dit plan komt

Nadere informatie

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar?

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar? Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? De gemeente neemt vele beslissingen. Het kan gebeuren dat u het niet eens bent met een besluit. U kunt dan bezwaar

Nadere informatie

Ziek, verzuim, reïntegratie

Ziek, verzuim, reïntegratie Ziek, verzuim, reïntegratie Stappenplan voor de zieke medewerker, de leidinggevende, HR en de bedrijfsarts Tijdsverloop in ZIEKMELDING 1 e kalenderdag meldt zich voor 10.00 uur telefonisch of per e-mail

Nadere informatie

Dienstenwijzer THEO RIETVELD FINANCES vastgoed-verzekeringen-hypothekenpensioenen

Dienstenwijzer THEO RIETVELD FINANCES vastgoed-verzekeringen-hypothekenpensioenen Dienstenwijzer THEO RIETVELD FINANCES vastgoed-verzekeringen-hypothekenpensioenen Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LEDEN. Nieuwe rechtspositie APRIL 2019 AC RIJKSVAKBONDEN IN DEZE NIEUWSBRIEF:

NIEUWSBRIEF LEDEN. Nieuwe rechtspositie APRIL 2019 AC RIJKSVAKBONDEN IN DEZE NIEUWSBRIEF: Nieuwe rechtspositie NIEUWSBRIEF LEDEN APRIL 2019 AC RIJKSVAKBONDEN IN DEZE NIEUWSBRIEF: Arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde, manier van vastleggen verandert Veranderen mijn arbeidsvoorwaarden helemaal

Nadere informatie

Het Mediation Bureau. van het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO)

Het Mediation Bureau. van het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) Het Mediation Bureau van het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) 1 Crossborder mediation Bij internationale kinderontvoering duren de procedures vaak lang. Daarom start op 1 november

Nadere informatie

Klachtenregeling Eefke Thuishulp

Klachtenregeling Eefke Thuishulp Klachtenregeling Eefke Thuishulp Voorwoord Eefke Thuishulp probeert er alles aan te doen om de zorg- en dienstverlening aan haar cliënten zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch kan het voorkomen dat

Nadere informatie

10 Tips bij een reorganisatie

10 Tips bij een reorganisatie Marianne Eisma advocaat legal 10 Tips bij In het Arbeidsrecht gaat het erom het juiste proces te volgen om het uiteindelijke doel te bereiken. U moet daarvoor de tijd nemen, te snelle en niet goed voorbereide

Nadere informatie

Wat u over een procedure bij het College voor de Rechten van de Mens moet weten

Wat u over een procedure bij het College voor de Rechten van de Mens moet weten Wat u over een procedure bij het College voor de Rechten van de Mens moet weten Informatie over de procedure bij het College voor de Rechten van de Mens Deze brochure bevat informatie die van belang is

Nadere informatie

SOCIAAL PLAN. enerzijds en. namens. de Vereniging ABVAKABO / FNV, de heer P. Weijland. CNV Publieke Zaak, de heer F. Doedens.

SOCIAAL PLAN. enerzijds en. namens. de Vereniging ABVAKABO / FNV, de heer P. Weijland. CNV Publieke Zaak, de heer F. Doedens. SOCIAAL PLAN In het kader van de overdracht van de activiteiten van Rijn-Side, onderdeel van de Stichting Passade te Arnhem naar de Stichting Pactum jeugdzorg & educatie te Arnhem per........ De ondergetekenden,

Nadere informatie

Dienstenwijzer Kraan Assurantiën

Dienstenwijzer Kraan Assurantiën Dienstenwijzer Kraan Assurantiën Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien hoe onze werkwijze is. In onze werkwijze staat uw bedrijf centraal. In deze dienstenwijzer

Nadere informatie

100222-klachten 2012. Klachten, daar doen wij wat mee!

100222-klachten 2012. Klachten, daar doen wij wat mee! 100222-klachten 2012 Klachten, daar doen wij wat mee! Inhoudsopgave Ontevreden? Laat het ons weten 4 Een klacht en dan? 4 Met welk soort klachten kunt u bij ons terecht? 4 Klachten over de uitvoering

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, directie, medewerkers en revalidatieartsen van Tolbrug willen graag dat u tevreden bent over uw (para)medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom

Nadere informatie

Klachten en geschillenreglement Geldig per 1 maart 2017

Klachten en geschillenreglement Geldig per 1 maart 2017 Klachten en geschillenreglement Geldig per 1 maart 2017 Versie 1 maart 2017 1/6 INHOUDSOPGAVE: Artikel 1 Wie kan een klacht of bezwaar indienen?... 3 Artikel 2 Definities... 3 Artikel 3 Hoe kan een klacht

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT. Expertisecentrum DBA - Almere. 1. Begripsomschrijvingen. 1.1 Instelling De instelling is in deze DBA te Almere.

KLACHTENREGLEMENT. Expertisecentrum DBA - Almere. 1. Begripsomschrijvingen. 1.1 Instelling De instelling is in deze DBA te Almere. KLACHTENREGLEMENT 1. Begripsomschrijvingen 1.1 Instelling De instelling is in deze DBA te Almere. 1.2 Cliënt Degene die gebruik wil maken, gebruik maakt of gebruik heeft gemaakt van het zorgaanbod van

Nadere informatie

Mediation in goed overleg tot een oplossing komen

Mediation in goed overleg tot een oplossing komen Mediation in goed overleg tot een oplossing komen Voor de oplossing van klachten in het onderwijs biedt Onderwijsgeschillen mediation aan. Deze folder legt uit hoe mediation werkt. Als er een klacht is

Nadere informatie

Het adviesrecht van de or

Het adviesrecht van de or FNV Bondgenoten Het adviesrecht van de or Een korte toelichting Wat is het adviesrecht? Voor een aantal belangrijke besluiten op financieel-economisch en organisatorisch terrein is de ondernemer verplicht

Nadere informatie

Klachten en geschillen. waar je thuis bent...

Klachten en geschillen. waar je thuis bent... Klachten en geschillen waar je thuis bent... Gericht op tevreden klanten Onze dienstverlening is er op gericht om onze klanten zo goed mogelijk te helpen. Meestal slagen we daar ook in. Toch kan het voorkomen

Nadere informatie

Waarom deze folder? Betalen

Waarom deze folder? Betalen De huur betalen Waarom deze folder? Voordat u de sleutels kreeg van uw woning, hebben wij een aantal afspraken met elkaar gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de huurovereenkomst en in de algemene huurvoorwaarden.

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Voor wie is deze folder bedoeld? Deze folder is voor u van belang als u een aanvraag tot uitkering wilt indienen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als u

Nadere informatie

Klachtenbeleid: van ontevredenheid tot klacht

Klachtenbeleid: van ontevredenheid tot klacht Werkingsgebied : Zijlenbreed Evaluatiedatum : maart 2019 Pagina 1 van 5 1. Inleiding De Zijlen vindt het belangrijk dat de zorg en ondersteuning aan cliënten naar tevredenheid verloopt. En dat medewerkers

Nadere informatie

Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet. Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen

Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet. Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Uw klacht in behandeling bij de klachtencommissie Wat houdt

Nadere informatie

Klachtenregeling informatie voor cliënten

Klachtenregeling informatie voor cliënten Klachtenregeling informatie voor cliënten www.pleyade.nl Niet tevreden? Meld het ons. Pleyade streeft naar een goede kwaliteit van zorg- en dienstverlening. Hier wordt voortdurend aan gewerkt. Maar het

Nadere informatie

Reglement Klachtenmanagement. U heeft een klacht: wij helpen u graag

Reglement Klachtenmanagement. U heeft een klacht: wij helpen u graag Reglement Klachtenmanagement. U heeft een klacht: wij helpen u graag U heeft een klacht: wij helpen u graag U wilt weten wat u kunt doen als u een klacht heeft. Daarom vertellen wij u graag hoe en waar

Nadere informatie

Klaverblad Verzekeringen. Wat te doen bij letselschade?

Klaverblad Verzekeringen. Wat te doen bij letselschade? Klaverblad Verzekeringen Wat te doen bij letselschade? Klaverblad Verzekeringen Afrikaweg 2 2713 AW Zoetermeer Postbus 3012 2700 KV Zoetermeer sinds 1850 Telefoon 079-3 204 204 Fax 079-3 204 291 Internet

Nadere informatie

Rechtsbijstand. voor leden NVZD. Juridische Helpdesk & Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstand. voor leden NVZD. Juridische Helpdesk & Rechtsbijstandverzekering Rechtsbijstand voor leden NVZD Juridische Helpdesk & Rechtsbijstandverzekering 2012 Als bestuurder van een zorginstelling kunt u in de situatie terechtkomen dat er vraagstukken spelen rondom uw beloning

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en ondernemerschap

Arbeidsongeschiktheid en ondernemerschap Een goed gesprek over Arbeidsongeschiktheid en ondernemerschap Als ondernemer neemt u dagelijks belangrijke beslissingen. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen bent u afhankelijk van goede informatie.

Nadere informatie

Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis

Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis Goede zorg voor iedereen staat voorop in ons ziekenhuis. Dat doen we met betrokkenheid, oprechte interesse en aandacht. We vinden het belangrijk dat u zich thuis voelt

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en nu?

Arbeidsongeschikt en nu? AEGON Arbeidsongeschiktheidsverzekering Arbeidsongeschikt en nu? Als u arbeidsongeschikt raakt, heeft u veel te regelen. U bent niet alleen bezig met beter worden, maar u heeft daarnaast nog de zorg over

Nadere informatie

Voorwaarden lidmaatschap en juridische bijstand

Voorwaarden lidmaatschap en juridische bijstand Oostenburgervoorstraat 152 1018 MR Amsterdam Postbus 9354 1006 AJ Amsterdam Voorwaarden lidmaatschap en juridische bijstand LIDMAATSCHAP Artikel 1 Aanvang Het lidmaatschap start op de datum waarop het

Nadere informatie

MT Bijzondere voorwaarden rechtsbijstandverzekering

MT Bijzondere voorwaarden rechtsbijstandverzekering MT 17-05 Bijzondere voorwaarden rechtsbijstandverzekering Algemene voorwaarden rechtsbijstand Deze algemene voorwaarden en de bijzondere voorwaarden hierna gelden alleen als deze op uw polisblad staan.

Nadere informatie

Klachtenregeling. Versie 01-08-2012. Postbus 930 3800 AX Amersfoort tel. 033-2570645 fax. 033-2570646 e.mail: info@kpoa.nl

Klachtenregeling. Versie 01-08-2012. Postbus 930 3800 AX Amersfoort tel. 033-2570645 fax. 033-2570646 e.mail: info@kpoa.nl Klachtenregeling Versie 01-08-2012 Postbus 930 3800 AX Amersfoort tel. 033-2570645 fax. 033-2570646 e.mail: info@kpoa.nl Artikel 1. Begripsbepalingen (a) Stichting: (b) Het bestuur: (c) Scholen: (d) Directeur:

Nadere informatie

Klachtenreglement. Klachtenbehandeling door de klachtencommissie van Buurtzorg Nederland op basis van de wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector

Klachtenreglement. Klachtenbehandeling door de klachtencommissie van Buurtzorg Nederland op basis van de wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector Klachtenreglement Klachtenbehandeling door de klachtencommissie van Buurtzorg Nederland op basis van de wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit klachtenreglement wordt

Nadere informatie

Klachtenprocedure Gastouderbureau Uit&Thuis

Klachtenprocedure Gastouderbureau Uit&Thuis Klachtenprocedure Inleiding heeft in het kader van de Wet kinderopvang een klachtenregeling opgesteld. Deze regeling beschrijft de werkwijze bij het behandelen en registreren van klachten van ouders. Bij

Nadere informatie

Ongewenste omgangsvormen

Ongewenste omgangsvormen Ongewenste omgangsvormen De Raad van Bestuur van BNG verklaart dat ongewenste omgangsvormen en kwetsend gedrag van seksuele en andere aard tussen medewerkers niet getolereerd worden. Een ieder die van

Nadere informatie

Klachten, daar doen wij wat mee!

Klachten, daar doen wij wat mee! Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Klachten, daar doen wij wat mee! 100222-KLACHTEN 2012 Aad Ouwendijk Holland = Gezondheid = 2 Inhoudsopgave Ontevreden? Laat het ons weten 4 Een klacht en

Nadere informatie

We leggen de onderstreepte woorden achterin de voorwaarden uit, bij Wat bedoelen wij met.

We leggen de onderstreepte woorden achterin de voorwaarden uit, bij Wat bedoelen wij met. N.V. Univé Schade Speciaal Reglement RBV-B1 Voorwaarden Rechtshulp Verkeer We leggen de onderstreepte woorden achterin de voorwaarden uit, bij Wat bedoelen wij met. Deze voorwaarden gelden samen met ons

Nadere informatie

Rechtsbijstand. voor leden NVZD JURIDISCHE HELPDESK & RECHTSBIJSTANDVERZEKERING

Rechtsbijstand. voor leden NVZD JURIDISCHE HELPDESK & RECHTSBIJSTANDVERZEKERING Rechtsbijstand voor leden NVZD JURIDISCHE HELPDESK & RECHTSBIJSTANDVERZEKERING Als bestuurder van een zorginstelling kunt u in de situatie terechtkomen dat er vraagstukken spelen rondom uw beloning of

Nadere informatie

Smart2Cover is een bemiddelaar van niche schadeverzekeringen die zowel on- als offline worden aangeboden.

Smart2Cover is een bemiddelaar van niche schadeverzekeringen die zowel on- als offline worden aangeboden. Smart2Cover WFT DIENSTENWIJZER Smart2Cover biedt diensten aan die vallen onder De Wet op het financieel toezicht (Wft). Smart2Cover treedt onder meer op als assurantiebemiddelingsbedrijf voor niche schade

Nadere informatie

Nautilus International is de vakbond voor werknemers in de maritieme sector en is actief in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zwitserland.

Nautilus International is de vakbond voor werknemers in de maritieme sector en is actief in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zwitserland. Voor zoet en zout FNV Waterbouw is dé Nederlandse vakbond voor werknemers in de waterbouw. Deze bond is ontstaan uit de samenwerking tussen de bonden FNV Bouw (werknemers in de baggersector) en Nautilus

Nadere informatie

Bezwaarschriftenprocedure

Bezwaarschriftenprocedure Informatie over de bezwaarschriftprocedure Als u een bezwaarschrift heeft ingediend, overweegt een bezwaarschrift in te dienen of tegen een aan u verleende vergunning bezwaar is gemaakt dan kunnen wij

Nadere informatie

Dienstenwijzer BVA Verzekeringen, De Vries Financieel, studentenpolis.com, verzekeronline.com

Dienstenwijzer BVA Verzekeringen, De Vries Financieel, studentenpolis.com, verzekeronline.com Dienstenwijzer BVA Verzekeringen, De Vries Financieel, studentenpolis.com, verzekeronline.com Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is.

Nadere informatie

Statistieken voor vraag 1 : Wat voor organisatie is het?

Statistieken voor vraag 1 : Wat voor organisatie is het? In totaal legden 20 respondenten deze enquête af. Statistieken voor vraag 1 : Wat voor organisatie is het? 1. Gemeente 41,67% 10. Rechtbank 8,33% 2. Provincie 0,00% 11. Bureau Jeugdzorg 0,00% 3. Deurwaarderskantoor

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde In de gemeente Zeewolde worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw omgeving. Daarom is het

Nadere informatie

Nederlandse Rechtsbijstand Verzekeringmaatschappij N.V (hierna: DAS).

Nederlandse Rechtsbijstand Verzekeringmaatschappij N.V (hierna: DAS). Voorwaarden MERKZEKER! 1. De voorwaarden van MERKZEKER! 1.1. MERKZEKER! is een initiatief van Novagraaf Nederland BV (hierna: Novagraaf) en DAS Nederlandse Rechtsbijstand Verzekeringmaatschappij N.V (hierna:

Nadere informatie

Waar mensen werken ontstaan misverstanden, worden fouten gemaakt en kan er iets misgaan in de communicatie. Dat geldt ook voor het onderwijs.

Waar mensen werken ontstaan misverstanden, worden fouten gemaakt en kan er iets misgaan in de communicatie. Dat geldt ook voor het onderwijs. Klachtenregeling Waar mensen werken ontstaan misverstanden, worden fouten gemaakt en kan er iets misgaan in de communicatie. Dat geldt ook voor het onderwijs. In beginsel kan iemand met een klacht zich

Nadere informatie

Klacht over uw provincie?

Klacht over uw provincie? Klacht over uw provincie? april 2011 Klacht over uw provincie? Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Ook door medewerkers van de provincie Overijssel. Het kan gebeuren dat u niet tevreden bent over

Nadere informatie

Klachtenreglement Vitaalpunt. december PR P0040 Klachtenreglement Vitaalpunt versie

Klachtenreglement Vitaalpunt. december PR P0040 Klachtenreglement Vitaalpunt versie Klachtenreglement Vitaalpunt december 2017 PR P0040 Klachtenreglement Vitaalpunt versie 2.0 05-12-2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Begripsbepalingen... 3 3. Algemeen... 4 5. Doelstellingen van

Nadere informatie

Klachten- en Geschillenreglement

Klachten- en Geschillenreglement Klachten- en Geschillenreglement Aanvullend reglement 2 Inhoudsopgave 1. Wie kan een klacht of bezwaar indienen? 4 2. Definities 4 3. Hoe kan een klacht of bezwaar worden ingediend? 4 4. Klachtenprocedure

Nadere informatie

Dienstenwijzer Van den Beukel Assurantien B.V.

Dienstenwijzer Van den Beukel Assurantien B.V. Dienstenwijzer Van den Beukel Assurantien B.V. Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal.

Nadere informatie

RAAD & DAAD OP HET JUISTE MOMENT VERNIEUWENDE, BETAALBARE JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR ONDERNEMERS

RAAD & DAAD OP HET JUISTE MOMENT VERNIEUWENDE, BETAALBARE JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR ONDERNEMERS RAAD & DAAD OP HET JUISTE MOMENT VERNIEUWENDE, BETAALBARE JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR ONDERNEMERS JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR ONDERNEMERS Labor Advocaten is een ondernemersgericht advocatenkantoor

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie Artikel 1 Definities 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. Artikel 2 Doel van de klachtencommissie 2.1. 2.2.

Reglement klachtencommissie Artikel 1 Definities 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. Artikel 2 Doel van de klachtencommissie 2.1. 2.2. Reglement klachtencommissie De klachtenreglement geeft de afhandeling van klachten aan zoals die naar behoren wordt gevolgd door Sentinelzorg. Alle medewerkers van Sentinelzorg proberen hun werk zo professioneel

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële dienstverlening. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Hoe werkt onze klachtenregeling?... 2. Klachtenregeling- Algemene bepalingen... 3. Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 3

Hoe werkt onze klachtenregeling?... 2. Klachtenregeling- Algemene bepalingen... 3. Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 3 Inhoud Hoe werkt onze klachtenregeling?... 2 Klachtenregeling- Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2 Wie een klacht kan indienen... 4 Artikel 3 Bij wie een klacht kan

Nadere informatie

Dienstenwijzer Kostons Assurantiën

Dienstenwijzer Kostons Assurantiën versie 1.1 particulier Dienstenwijzer Kostons Assurantiën Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien hoe onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant

Nadere informatie

Dienstenwijzer Lamond Verzekeringen en Financiële Diensten

Dienstenwijzer Lamond Verzekeringen en Financiële Diensten Dienstenwijzer Lamond Verzekeringen en Financiële Diensten Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant

Nadere informatie

ECCVA/U200800303 Lbr. 08/028 CvA/LOGA 08/09

ECCVA/U200800303 Lbr. 08/028 CvA/LOGA 08/09 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8021 betreft Uitwerking CAO Gemeenten 2007-2009 uw kenmerk ons kenmerk ECCVA/U200800303 Lbr. 08/028 CvA/LOGA 08/09 bijlage(n) 1 datum

Nadere informatie

Ombudsman Verzekeringen. Raad van Toezicht Verzekeringen. Klachteninstituut Verzekeringen

Ombudsman Verzekeringen. Raad van Toezicht Verzekeringen. Klachteninstituut Verzekeringen Ombudsman Verzekeringen Raad van Toezicht Verzekeringen Klachteninstituut Verzekeringen Postbus 93560 2509 AN Den Haag Telefoon: (070) 333 8 999 Fax: (070) 333 8 900 Internet: www.klachteninstituut.nl

Nadere informatie

Onderwerp: Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis

Onderwerp: Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis Onderwerp: 1 Inhoudsopgave Klachtregeling 3 Wat is een klacht 4 De mogelijkheden om een klacht in te dienen 4 Bespreek uw klacht De klachtenfunctionaris Een klacht indienen Klachtbemiddeling Klachtencommissie

Nadere informatie

Ik heb een klacht. Wat nu? Voor cliënten en hun vertegenwoordigers

Ik heb een klacht. Wat nu? Voor cliënten en hun vertegenwoordigers Ik heb een klacht. Wat nu? Voor cliënten en hun vertegenwoordigers Inhoud Wat doet u bij een klacht 3 Vertrouwenspersonen 3 Klachtenfunctionaris 3 Klachtencommissie 4 Indienen van een klacht bij de klachtencommissie

Nadere informatie

Klachten en geschillenreglement Geldig per 1 maart 2017

Klachten en geschillenreglement Geldig per 1 maart 2017 Klachten en geschillenreglement Geldig per 1 maart 2017 Versie 1 maart 2017 1/6 INHOUDSOPGAVE: Artikel 1 Wie kan een klacht of bezwaar indienen?... 3 Artikel 2 Definities... 3 Artikel 3 Hoe kan een klacht

Nadere informatie