Jaarverslag Vertrouwenspersonen 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag Vertrouwenspersonen 2016"

Transcriptie

1 Jaarverslag Vertrouwenspersonen 2016 IN VERTROUWEN.. Jaarverslag 2016 van de vertrouwenspersonen medewerkers, stagiaires en vrijwilligers. In 2016 is er 58 keer een beroep gedaan op de vertrouwenspersonen. De meldingen liepen uiteen van een eenmalig telefonisch overleg tot een aantal gesprekken verspreid in de tijd. Meldingen kwamen vanuit de verschillende regio s en disciplines van onze organisatie. Daarnaast is ook vanuit externe organisaties een beroep op ons gedaan meldingen meldingen meldingen meldingen meldingen De aard van de meldingen In verreweg de meeste situaties is er sprake van verstoorde werkverhoudingen. Waaronder: Verstoorde arbeidsverhoudingen met leidinggevenden en collegae / confrontaties / conflicten / intimidatie (44 keer). Een vijftal meldingen rondom verzuim. Vijf meldingen rondom een correctietraject. Drie meldingen rondom (eenzijdige voorstellen tot) functiewijzigingen. Daarbij speelden er soms gelijktijdig ook vragen rondom procedures en regelingen. Bijzonder dit jaar is dat er in 3 situaties een beroep op de vertrouwenspersonen is gedaan vanuit een team. Daarbij zijn twee vertrouwenspersonen het gesprek aan gegaan. Overige aspecten binnen de meldingen: Onverwachtse negatieve beoordelingen van leerlingen (3 keer). Positionering leerling / werknemer. Negatieve beoordeling tijdens ontwikkelgesprek. Intern dilemma van vrijwilliger met betrekking tot omgang cliënt. Conflictsituaties met ouders (4 keer). Onheuse bejegening (4 keer). Grensoverschrijdend gedrag / (Seksuele) intimidatie. Vermoeden omtrent seksueel misbruik. Pesten op de werkplek (3 keer).

2 Roosterproblematiek Werkdruk en verzuim tot gevolg. Interne dilemma s (rondom omgaan met referenties) (2 keer). Relatie op de werkplek en de effecten daarvan op andere medewerkers. In alle gevallen bieden de vertrouwenspersonen een luisterend oor en ondersteuning. De vertrouwenspersonen fungeren als een klankbord voor de melders. Het gaat om: het doen van het verhaal; het uiten van emoties, het ordenen van gedachten; en het meedenken hoe op een effectieve manier vervolg te geven aan de situatie van de melder. Vaak voldoet het om het verhaal te vertellen of geeft het gesprek voldoende mogelijkheden om zelf een volgende stap te zetten. Daarnaast kan er: - worden doorverwezen; - gewezen worden op de aanwezige (uitvoerings)regelingen binnen een wet- en regelgeving buiten de organisatie; - waar nodig op verzoek van de melder ondersteuning geboden worden bij het voorbereiden van en/of aanwezig zijn bij gesprekken Veelal vindt nadien nog een afrondend gesprek plaats, waarbij de vertrouwenspersoon op de hoogte wordt gebracht van het procesverloop. De vertrouwenspersonen hebben in de loop der jaren een checklist voor doorverwijzingen ontwikkeld. In 2016 is er doorverwezen naar: Locatiemanager Regiodirecteur Werkbegeleider en praktijkopleider. Coach (on the job) P&O Maatschappelijk werk/psycholoog Bedrijfsarts Raad van Bestuur Jurofoon/Juridisch adviseur/rechtsbijstand/vakbond UWV Daarnaast is er geadviseerd kennis te nemen van bestaande regelingen, zoals: Verzuimregeling CAO regelingen Regeling Correctie en Ontslag Klachtenregeling Regels en verplichtingen bij ziekte. Wet poortwachter Ik ben ziek. Wat nu? (UWV)

3 Intimidatie, dat kun je hier niet maken Visie en Waarden Een terugblik op 2016 Nieuwe collega In 2016 hebben we door het vertrek van Geert Vriens opnieuw een nieuwe collega mogen verwelkomen. Haar naam is Dinky van Berkel. Ze is werkzaam als persoonlijk begeleider op De Pegasusstraat in Alphen aan de Rijn. We hebben haar (met instemming van de voorzitter van de Raad van Bestuur en de Ondernemingsraad) vast gehouden uit de laatste sollicitatieronde van Destijds was het te veel voor het team om twee mensen gelijktijdig in te werken. De zevende vacature hebben we in 2016 vacant gelaten. We hebben de nieuwe collega ingewerkt en de meldingen tussen ons zessen verdeeld. Aan het eind van dit kalenderjaar ontdekken we dat de verdeling vanuit de verschillende regio s enigszins scheef is. Regio s 2 tot en met 4 zijn goed vertegenwoordigd. Het effect is dat meldingen vanuit die regio s door minder mensen kunnen worden opgepakt. We hebben de afspraak dat we geen meldingen uit eigen regio s opnemen, om rolverwarring te voorkomen. Gezamenlijk (in overleg met Gerard Gerding) besluiten we invulling te geven aan de laatste vacature in het nieuwe jaar. Professionalisering Dit jaar is er goed en bewust geïnvesteerd in scholing. De twee collegae die als laatste het team vertrouwenspersonen hebben aangevuld, Dinky van Berkel en Nicoline Kuiper, hebben zich in het najaar laten opleiden tot vertrouwenspersoon met een registratie tot gevolg. Zij hebben de basisopleiding Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen en Integriteit doorlopen bij Van Oss & Partners in Den Bosch. In de vierdaagse training, is er veel aandacht besteed aan: De taken en verantwoordelijkheden en de positie van de vertrouwenspersoon; ongewenste omgangsvormen en de impact daarvan; hoe om te gaan met Integriteitskwesties; de do s en don ts bij opvang en begeleiding van melding; regelgeving vanuit de Arbowet en de juridische kaders; dilemma s. Zelfreflectie op eigen handelen; er is veel geoefend met de kerntaken. Gesprekstechnieken om de regie bij de melder te laten en iemand te ondersteunen weer in de eigen kracht te komen om eigen keuzes te kunnen maken; samenwerking, informatie-overdracht en adviseren binnen de organisatie. Voor beiden heeft dat in november 2016 geresulteerd in een certificaat, waarmee wij ze mogen feliciteren!

4 Zij zullen zich laten registreren bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). De kennis die zij hebben opgedaan, dragen zij inhoudelijk over binnen het team. Wellicht vraagt de lezer(es) zich af wat ook weer het verschil is tussen Ongewenste Omgangsvormen en Integriteit. Integriteit is een onderdeel van Personeelsbeleid. De meldprocedure over het signaleren van misstanden betreft verplichting. Hier volgt nog eens een kort overzicht. Het verschil tussen Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen (VPOO) en Vertrouwenspersoon Integriteit (VPI): Bij VPOO: - Betreft het ongewenst gedrag. - Is de klager direct betrokken. - Is de klager onrecht aangedaan (of voelt deze dat zo). Bij VPI: - Gaat het om integriteitsschendingen en misstanden. - Is de melder indirect betrokken. - Is de organisatie onrecht aangedaan. Afhankelijk van het type melding, wordt duidelijk of je te maken hebt met I of OO. Bij OO leidt het grootste deel van de gesprekken niet tot een klacht. Bij I leidt het grootste deel van de gesprekken wel tot een klacht. Voorzitter Lenie Turk neemt deel aan een externe intervisiegroep om vanuit deze uitwisseling ook de kwaliteitstoets te bewaken. Lenie heeft in 2016 een studiedag gevolgd Vertrouwenspersoon en Arbeidsconflict. Jaarlijks heeft 6% van de werkzame bevolking te maken met een arbeidsconflict mensen komen om deze reden in verzuim terecht. Bij een arbeidsconflict wordt vaak een beroep gedaan op de vertrouwenspersoon. Soms is het vrij snel duidelijk dat het zuiver en alleen gaat om een arbeidsconflict. Veel vaker is de scheidslijn troebel. Ongewenste omgangsvormen lijken door het arbeidsconflict heen te lopen; of een melder ervaart het conflict als ongewenst gedrag van de leidinggevende. Soms raakt het aan integriteit. Ongewenst gedrag geeft grote schade aan mens en organisatie.

5 Een aanwezige klokkenluider, die zijn verhaal inbracht op de studiedag, introduceerde het begrip plekproblemen. In een conflict krijg je steeds meer de idee dat je er niet langer bij mag horen. Dat je geen plek meer hebt. Zo keek hij ook naar pesten Pesten is iemand van zijn plek af zien te krijgen. De kracht van een organisatie wordt bepaald door de mensen die er werken. De omgang met elkaar, de onderlinge communicatie, de wijze van leidinggeven en de integriteit zijn essentieel voor het realiseren van een veilig en integer werkklimaat, kwaliteit en tevredenheid. Het team vertrouwenspersonen wil vanuit haar inspanningen daar graag een bijdrage aan leveren. Nicoline Kuiper heeft in november het LVV congres Stop Discriminatie bijgewoond. Sinds 2009 schrijft de ArboWet voor dat de werkgever beleid voert om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan. Het gaat om ongeoorloofd onderscheid op grond van ras, leeftijd, geslacht en seksuele geaardheid. Dit valt onder het risico PsychoSociale Arbeidsbelasting, dat kan leiden tot werkstress en uitval. Bij dit thema spelen vertrouwenspersonen een rol van betekenis, doordat zij de mogelijkheid geven en stimuleren, dat hierover gepraat kan en mag worden. Binnen het team nodigen we ook interne collegae en deskundigen uit om met elkaar van gedachten te wisselen hoe we vanuit verschillende perspectieven met dezelfde thema s om gaan. Daarnaast kunnen we mogelijk intensiever en effectiever met elkaar samenwerken. De vertrouwenspersonen zijn als team in 2016 twee keer bij elkaar geweest, in het voorjaar en het najaar. Naast uitwisseling en verdieping van praktijkervaringen, hebben we aandacht gehad voor: personele wisselingen in ons team; collegiaal overleg en afstemming met collegae van de Ondernemingsraad; actualiteiten vanuit de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen; wat werkt in Adviseren bij Conflicten ; scholing en verdieping professionaliteit; misbruik maken van Social Media; congres Stop Discriminatie ; invullen laatste vacature Vertrouwenspersonen. Het tweede deel van het overleg heeft het karakter van intervisie / collegiale consultatie, aan de hand van actuele vraagstukken. Tussentijds consulteren vertrouwenspersonen elkaar, indien nodig. Na de bijeenkomsten heeft overleg plaatsgevonden met Gerard Gerding, contactpersoon voor de vertrouwenspersonen vanuit de Raad van Bestuur. Doel is uitwisseling en onderlinge afstemming. Collegiale uitwisseling en samenwerking In mei 2016 is een afvaardiging van de Ondernemingsraad te gast geweest in het voorjaarsoverleg. We hebben onze jaarverslagen met elkaar besproken. Concreet hebben we afgesproken dat de OR ook het thema Pesten op de werkvloer onder de loep zal nemen. Daarnaast zullen we de rol van de

6 vertrouwenspersoon nog nadrukkelijker bij (de introductie van) leerlingen en stagiaires onder de aandacht brengen. Pesten op de werkvloer gebeurt nergens, maar het is er wel! Zorg dat het bespreekbaar gemaakt wordt, ook al denk je dat het bij jullie niet gebeurt. Angelique Wittenbernds / collega vertrouwenspersoon In september is Lenie Turk uitgenodigd in de overlegvergadering van de Ondernemingsraad. Het thema Pesten op de werkvloer was door de OR op de agenda gezet. We hebben uitgewisseld over hoe dit positief te kunnen beïnvloeden. Het team vertrouwenspersonen gelooft in Oplossingsgericht denken en werken. Doen wat werkt en stoppen met wat niet werkt. Het goede voorbeeld geven en elkaar aan (durven) spreken. De drempel om naar een vertrouwenspersoon te stappen wordt niet lichtvoetig genomen is onze ervaring. We zijn van mening dat het niet helpt om daar een tussenstap in te maken. De cultuur van praten mét elkaar in plaats van over of tegen elkaar, kan een ieder stimuleren - op welke plek je ook werkt binnen de organisatie. Gelukkig kan dat op heel veel plekken wel en wordt het ook meer en meer gestimuleerd. Vooruitblik op 2017 We willen aandacht hebben voor: sollicitatieprocedure nieuwe collega vertrouwenspersoon; professionalisering en samenwerking in een (opnieuw) vernieuwde samenstelling; updaten digitale site Vertrouwenspersonen; presentatie bij introductieweken leerlingen / stagiaires. Met als uitgangspunt een bijdrage te leveren aan een kwalitatief personeelsbeleid, dat uitgaat van het belang van zowel individuele als organisatorische belangen. Werken vanuit de dialoog en verbinding. Tot slot willen we dank uitspreken voor het in ons gestelde vertrouwen. Medewerkers weten ons te vinden voor een luisterend oor, voor een vraag voor ondersteuning, bij het zoeken van een antwoord op een vraag, een moeilijke kwestie of een probleem. Kortom. voor al die dilemma s, waar men alleen niet uitkomt. Met een vriendelijke groet, namens de vertrouwenspersonen, Lenie Turk (voorzitter)

7 Vertrouwenspersonen in 2016 Dinky van Berkel (vanaf februari) Marjolein de Groot Jeanette van Houwelingen Martin Kok Nicoline Kuiper Lenie Turk Pegasusstraat AC Gading / Afasiecentrum Leiderdorp AC Het Molenschaer TOM in de Buurt t Huis Centrum Kennis & Leren / Advies & Ondersteuning Op de website te vinden onder Mijn startpagina --> Diensten en commissies (alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers).

Vertrouwenspersonen. In verreweg de meeste situaties is er sprake van verstoorde werkverhoudingen.

Vertrouwenspersonen. In verreweg de meeste situaties is er sprake van verstoorde werkverhoudingen. Vertrouwenspersonen IN VERTROUWEN.. Jaarverslag 2015 van de vertrouwenspersonen medewerkers, stagiaires en vrijwilligers. In 2015 is er 50 keer een beroep gedaan op de vertrouwenspersonen. De meldingen

Nadere informatie

Vertrouwenspersonen Jaarverslag 2013

Vertrouwenspersonen Jaarverslag 2013 Vertrouwenspersonen Jaarverslag 2013 In 2013 is er 52 keer een beroep gedaan op de vertrouwenspersonen. De meldingen liepen uiteen van een eenmalig telefonisch overleg tot een aantal gesprekken verspreid

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Vertrouwenspersonen medewerkers, stagiaires en vrijwilligers

Jaarverslag 2017 Vertrouwenspersonen medewerkers, stagiaires en vrijwilligers Jaarverslag 2017 Vertrouwenspersonen medewerkers, stagiaires en vrijwilligers In vertrouwen 2017 is een dynamisch jaar geweest voor het team vertrouwenspersonen. We hebben opnieuw een nieuwe collega mogen

Nadere informatie

Kenmerken BedrijfsMaatschappelijk Werk:

Kenmerken BedrijfsMaatschappelijk Werk: De bedrijfsmaatschappelijk werker helpt bij het tot stand laten komen van gezondere arbeidsverhoudingen en meer welzijn binnen het bedrijf of de instelling. Op die manier ontstaat bij werknemers een grotere

Nadere informatie

Externe Vertrouwenspersonen Arbo Technische Groothandel. Wim van Es Coördinator Externe Vertrouwenspersonen

Externe Vertrouwenspersonen Arbo Technische Groothandel. Wim van Es Coördinator Externe Vertrouwenspersonen Externe Vertrouwenspersonen Arbo Technische Groothandel Wim van Es Coördinator Externe Vertrouwenspersonen Onderwerpen 1 Ongewenste Omgangsvormen - Wat is het - Hoe vaak komt het voor - Wat zijn de gevolgen

Nadere informatie

Afrekenen met ongewenst gedrag

Afrekenen met ongewenst gedrag Afrekenen met ongewenst gedrag VoORkomen is beter dan genezen 1 Agenda Wat is ongewenst gedrag? Waarom zou je er iets aan doen? Wat kun je er aan doen? Rol OR 2 Wie ben ik? Marianne van der Meulen Vertrouwenspersoon,

Nadere informatie

Ongewenste omgangsvormen en de rol van de OR. 19 juni 2019 LOMOZ Saskia Verhagen en Liesbeth van Bakel

Ongewenste omgangsvormen en de rol van de OR. 19 juni 2019 LOMOZ Saskia Verhagen en Liesbeth van Bakel Ongewenste omgangsvormen en de rol van de OR 19 juni 2019 LOMOZ Saskia Verhagen en Liesbeth van Bakel 1 Vraag Welk ongewenst gedrag kom je wel eens tegen? Of Welk ongewenst gedrag komt wel eens voor op

Nadere informatie

Pesten. Wie heeft welke rol

Pesten. Wie heeft welke rol Pesten Wie heeft welke rol Wat zegt de wet Doelvoorschriften t.a.v. PSA Psychosociale arbeidsbelasting Seksuele intimidatie Agressie en geweld Pesten Discriminatie Werkdruk Werkgever verplicht beleid te

Nadere informatie

Klachtenregeling voor cliënten van Boogh

Klachtenregeling voor cliënten van Boogh Hendriklaan 7 3481 VR Harmelen (0348) 44 24 66 info@boogh.nl www.boogh.nl Kvk 411 77 680 Klachtenregeling voor cliënten van Boogh Versie: Evaluatie: Verantwoordelijke: 2.0 7 februari 2020 Adviseur kwaliteit

Nadere informatie

Protocol ongewenste omgangsvormen

Protocol ongewenste omgangsvormen Protocol ongewenste omgangsvormen 1. Inleiding Het protocol ongewenste omgangsvormen is onderdeel van de Integriteitscode van Vidomes. De Integriteitscode bestaat uit de onderdelen: Zakelijke Integriteit

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VERTROUWENSPERSOON ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN

FUNCTIEPROFIEL VERTROUWENSPERSOON ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN FUNCTIEPROFIEL VERTROUWENSPERSOON ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN 1. WAAROM EEN VERTROUWENSPERSOON In elke organisatie krijgen medewerkers te maken met ongewenste onderlinge omgangsvormen, zowel van collega s

Nadere informatie

HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG

HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG HANDLEIDING OPZETTEN BELEID TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN ONGEWENST GEDRAG INHOUD 0. ALGEMEEN 3 Wat is de bedoeling van het beleid voor ongewenst gedrag? 3 Voor wie? 3 Hoe pak je het aan? 3 1. MAATREGELEN

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VERTROUWENSPERSOON ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN

FUNCTIEPROFIEL VERTROUWENSPERSOON ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN FUNCTIEPROFIEL VERTROUWENSPERSOON ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN 1. WAAROM EEN VERTROUWENSPERSOON In elke organisatie krijgen medewerkers te maken met ongewenste onderlinge omgangsvormen, zowel van collega s

Nadere informatie

Stroomschema: klachtenroutes bij Ongewenste Omgangsvormen

Stroomschema: klachtenroutes bij Ongewenste Omgangsvormen Stroomschema: klachtenroutes bij Ongewenste Omgangsvormen De Wet schrijft voor dat elke school een klachtenregeling heeft. Iedereen binnen de school (leerlingen, ouders, docenten, leidinggevenden, overige

Nadere informatie

Integriteit en de vertrouwenspersoon

Integriteit en de vertrouwenspersoon Integriteit en de vertrouwenspersoon Contactbijeenkomst Integriteit Instituut voor Integriteitsmanagement en BedrijfsEthiek Sacha Spoor 2 juli 2015 Leadership Entrepreneurship Stewardship s.spoor@nyenrode.nl

Nadere informatie

Klachtenprocedure en protocol vertrouwenspersoon medewerkers, vrijwilligers en gasten

Klachtenprocedure en protocol vertrouwenspersoon medewerkers, vrijwilligers en gasten Klachtenprocedure en protocol vertrouwenspersoon medewerkers, vrijwilligers en gasten 1 - Veilig klimaat De Herberg wil een veilig klimaat scheppen voor alle betrokkenen. Dat is onlosmakelijk verbonden

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Wij zijn er voor jou. Deskundig onafhankelijk advies voor en door GGzE.

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Wij zijn er voor jou. Deskundig onafhankelijk advies voor en door GGzE. Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Wij zijn er voor jou Deskundig onafhankelijk advies voor en door GGzE medewerkers >> 1 Tevreden, gezonde en gemotiveerde medewerkers dragen bij aan een

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Hilversum. Datum: 28 augustus 2012. Rapportnummer: 2012/134

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Hilversum. Datum: 28 augustus 2012. Rapportnummer: 2012/134 Rapport Rapport over een klacht over de gemeente Hilversum. Datum: 28 augustus 2012 Rapportnummer: 2012/134 2 Klacht 1. Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Hilversum geen inzage heeft gegeven in het

Nadere informatie

Integriteitscode PVOW. (Misstanden/Onregelmatigheden)

Integriteitscode PVOW. (Misstanden/Onregelmatigheden) (Misstanden/Onregelmatigheden) 1. WAAROM EEN VERTROUWENSPERSOON Op 1 juli 2016 is de Wet Huis voor Klokkenluiders in werking getreden. In deze wet is vastgelegd dat de werkgever de werknemer niet mag benadelen

Nadere informatie

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V.

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. 6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. Inleiding Wij willen graag dat de cliënten van THUIS met zorg Zaanstreek thuiszorg tevreden zijn over de zorg die aan hen wordt geboden. Ook vinden we het

Nadere informatie

Jaarverslag Vertrouwenswerk Naam Onderneming jaartal

Jaarverslag Vertrouwenswerk Naam Onderneming jaartal Jaarverslag Vertrouwenswerk Naam Onderneming jaartal 3a. Standaard jaarverslag 1 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de vertrouwenspersoon van over het jaar . In dit jaarverslag

Nadere informatie

VERTROUWENSPERSOON VERTROUWENS- /OMBUDSMAN PERSOON / OMBUDSMAN

VERTROUWENSPERSOON VERTROUWENS- /OMBUDSMAN PERSOON / OMBUDSMAN REGELING REGELING VERTROUWENSPERSOON VERTROUWENS- /OMBUDSMAN PERSOON / OMBUDSMAN Vastgesteld Vastgesteld door CvB CvB 18.06.2013 18.06.2013 na instemming O.R. 13.06.2013 Toelichting Regeling Vertrouwenspersoon,

Nadere informatie

INFORMATIE OVER DE LVV EN DE VERTROUWENSPERSOON

INFORMATIE OVER DE LVV EN DE VERTROUWENSPERSOON INFORMATIE OVER DE LVV EN DE VERTROUWENSPERSOON WAT IS DE LVV? De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen is een beroepsvereniging van vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen, integriteit of

Nadere informatie

MeetUp Verzuim. Draag bij aan de aanpak van verzuim! INZICHTEN & AANPAK! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN

MeetUp Verzuim. Draag bij aan de aanpak van verzuim! INZICHTEN & AANPAK! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN MeetUp Verzuim INZICHTEN & AANPAK! Draag bij aan de aanpak van verzuim! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN Inleiding Het (langdurig) verzuim in de VVT stijgt de laatste paar jaar gestaag. De sociale partners

Nadere informatie

Het werk van de vertrouwensinspecteur (VI) Presentatie 3 e Nationaal Congres Pesten

Het werk van de vertrouwensinspecteur (VI) Presentatie 3 e Nationaal Congres Pesten Het werk van de vertrouwensinspecteur (VI) Presentatie 3 e Nationaal Congres Pesten Bijeenkomst 28 januari 2016 Jet ten Brinke Coördinerend Inspecteur Vertrouwensinspecteurs Waar gaat het over? Maar ook:

Nadere informatie

Vorige versie: December 2011 Evaluatie: December 2016 Verantwoordelijke: Adviseur kwaliteit en beleid. Klachtenregeling voor cliënten van Boogh

Vorige versie: December 2011 Evaluatie: December 2016 Verantwoordelijke: Adviseur kwaliteit en beleid. Klachtenregeling voor cliënten van Boogh Vorige versie: December 2011 Evaluatie: December 2016 Verantwoordelijke: Adviseur kwaliteit en beleid Klachtenregeling voor cliënten van Boogh Versie: December 2014 Stroomschema klachtenregeling Onvrede

Nadere informatie

Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden

Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden We hebben regels hoe we binnen Stedin Groep met elkaar omgaan. We vinden het belangrijk dat iedereen binnen Stedin Groep prettig en veilig moet kunnen werken.

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen. Van. De Banketgroep. en haar dochtervennootschappen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen. Van. De Banketgroep. en haar dochtervennootschappen Protocol Ongewenste Omgangsvormen Van De Banketgroep en haar dochtervennootschappen van toepassing vanaf 1 december 2013 Inleiding De Banketgroep wil ongewenste omgangsvormen zoals seksuele intimidatie,

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van jobcoaching Presentatie voorlopige onderzoeksuitkomsten 7 juni Mirjam Engelen Anne Drijvers

De toegevoegde waarde van jobcoaching Presentatie voorlopige onderzoeksuitkomsten 7 juni Mirjam Engelen Anne Drijvers De toegevoegde waarde van jobcoaching Presentatie voorlopige onderzoeksuitkomsten 7 juni 2018 Mirjam Engelen Anne Drijvers Hoofdvragen onderzoek 1. Wat zijn de ervaringen met jobcoaching op de werkvloer

Nadere informatie

Regeling Vertrouwenspersonen Leerlingen

Regeling Vertrouwenspersonen Leerlingen Regeling Vertrouwenspersonen Leerlingen Preambule Op grond van Arbo-wet en de CAO Voortgezet Onderwijs heeft de werkgever de plicht om beleid te voeren dat is gericht tegen seksuele intimidatie, pesten,

Nadere informatie

(Aanpak) Pesten. SBI formaat. Prof. Dr. Willem van Rhenen. 26 november Leadership Entrepreneurship Stewardship

(Aanpak) Pesten. SBI formaat. Prof. Dr. Willem van Rhenen. 26 november Leadership Entrepreneurship Stewardship (Aanpak) Pesten SBI formaat Prof. Dr. Willem van Rhenen 26 november 2017 Leadership Entrepreneurship Stewardship info@nyenrode.nl +31 (0)346-291 291 www.nyenrode.nl 2 En ik ben blue-zoner.. Work Family

Nadere informatie

Beleid. PsychoSociale Arbeidsbelasting. (PSA beleid)

Beleid. PsychoSociale Arbeidsbelasting. (PSA beleid) Beleid PsychoSociale Arbeidsbelasting (PSA beleid) Bijlage: klachtenreglement medewerker(s) Incl. positie vertrouwenspersoon versie 1 maart 2011 Vaststelling in MT 10-01-2011 Toegezonden aan OR Ter instemming

Nadere informatie

VOOR ONDERNEMINGSRADEN

VOOR ONDERNEMINGSRADEN VOOR ONDERNEMINGSRADEN BESPREEKBAAR MAKEN VAN PSYCHISCHE DIVERSITEIT WERKT! CHECKLIST VOOR ONDERNEMINGSRADEN Psychische aandoeningen komen veel voor. Het kan letterlijk iedereen overkomen. Maar als het

Nadere informatie

V1 PR 01. Integriteit, Respect en Loyaliteit

V1 PR 01. Integriteit, Respect en Loyaliteit Gedragscode Medewerkers Pagina 1 van 6 Gedragscode Inleiding Wij willen graag dat de cliënten aan wie onze organisatie diensten verleent, daarover tevreden zijn. Ook vinden we het belangrijk dat onze medewerkers

Nadere informatie

Pesten op de werkvloer

Pesten op de werkvloer Pesten op de werkvloer Pesten op de werkvloer Enige tijd geleden verscheen in de media berichten over een filmpje waarop te zien is hoe een medewerker van een Belgisch productiebedrijf door zijn collega

Nadere informatie

REGELINGEN EUR HOLDING BV 1

REGELINGEN EUR HOLDING BV 1 REGELINGEN EUR HOLDING BV 1 Ongewenste omgangsvormen, waaronder wordt verstaan: seksuele intimidatie pesten discriminatie agressie (inclusief intimiderend gedrag) geweld in de werksituatie en de studieomgeving.

Nadere informatie

Stress op de werkvloer Wat zorgt voor stress en wat kunt u doen?

Stress op de werkvloer Wat zorgt voor stress en wat kunt u doen? Stress op de werkvloer Wat zorgt voor stress en wat kunt u doen? Stress is een van de grootste veroorzakers van ziekteverzuim. Jaarlijks kost dit het Nederlandse bedrijfsleven bijna 1 miljard. Al is dat

Nadere informatie

(Aanpak) Pesten. SBI formaat. Prof. Dr. Willem van Rhenen. 27 maart Leadership Entrepreneurship Stewardship

(Aanpak) Pesten. SBI formaat. Prof. Dr. Willem van Rhenen. 27 maart Leadership Entrepreneurship Stewardship (Aanpak) Pesten SBI formaat Prof. Dr. Willem van Rhenen 27 maart 2017 Leadership Entrepreneurship Stewardship info@nyenrode.nl +31 (0)346-291 291 www.nyenrode.nl 2 En ik ben blue-zoner.. Work Family PRIVATE

Nadere informatie

Basisopleiding/ Geaccrediteerde nascholing

Basisopleiding/ Geaccrediteerde nascholing VAN OSS & PARTNERS OPLEIDING VERTROUWENSPERSOON Basisopleiding/ Geaccrediteerde nascholing Vertrouwenspersoon Integriteit (2 dagen) "Ik wil gewoon plezierig mijn werk kunnen doen. Een integere organisatie.

Nadere informatie

Hulpmiddel 2. Beleid ongewenste omgangsvormen

Hulpmiddel 2. Beleid ongewenste omgangsvormen Hulpmiddel 2 Beleid ongewenste omgangsvormen Arbocatalogus Particuliere Beveiliging 2012 Inhoudsopgave Beleid 3 Steun van het management 3 Creëren van draagvlak 3 Monitoren van beleid 3 Communicatie van

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen Protocol Ongewenste Omgangsvormen 1. Uitgangspunten Om een veilig sociaal sportklimaat te waarborgen wordt van ieder lid, trainer, vrijwilliger, ouder of gast bij de vereniging (nader samenvattend genoemd:

Nadere informatie

Preventie en aanpak van ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie

Preventie en aanpak van ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie Klachtenregeling Preventie en aanpak van ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie 1. Klachtenregeling 1.1 Begripsbepalingen en definities. Discriminatie: In het kader van deze gedragscode wordt onder

Nadere informatie

Seksuele intimidatie. informatie voor werkgevers

Seksuele intimidatie. informatie voor werkgevers Seksuele intimidatie informatie voor werkgevers Seksuele intimidatie: informatie voor werkgevers Van dubbelzinnige opmerking tot verkrachting: seksuele intimidatie kent veel vormen en komt overal voor,

Nadere informatie

Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD

Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD Op aanraden van NOC*NSF gaan veel sportverenigingen over op het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Voor Koninklijke UD is dit Lars Stempher. Wat houdt deze vertrouwenspersoon

Nadere informatie

GEDRAGSCODE. Inleiding

GEDRAGSCODE. Inleiding GEDRAGSCODE Inleiding De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal openbaar onderwijs (DHS), is een maatschappelijke organisatie. In de scholen wordt kennis overgedragen aan de leerlingen en om

Nadere informatie

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor opvang bij ernstige incidenten Sint Clemensschool School Sint Clemensschool Bevoegd gezag Stichting Catent Bestuursnummer

Nadere informatie

TRAINING VOOR VERTROUWENSPERSONEN Over integriteit en vertrouwelijkheid

TRAINING VOOR VERTROUWENSPERSONEN Over integriteit en vertrouwelijkheid TRAINING VOOR VERTROUWENSPERSONEN Over integriteit en vertrouwelijkheid Training voor medewerkers die binnen hun bedrijf als vertrouwenspersoon optimaal willen functioneren. Training vertrouwenspersonen

Nadere informatie

Protocol Grensoverschrijdend Gedrag

Protocol Grensoverschrijdend Gedrag Protocol Grensoverschrijdend Gedrag Intentie ATTC EVO-Repro is tijdens verenigingsactiviteiten verantwoordelijk voor het welzijn van haar leden, kaderleden en vrijwilligers. Zij dient in dit kader haar

Nadere informatie

vertrouwenspersonen en mediators Opent deuren naar oplossingen goede verhoudingen op de werkplek DijkhuizenJager 2012

vertrouwenspersonen en mediators Opent deuren naar oplossingen goede verhoudingen op de werkplek DijkhuizenJager 2012 vertrouwenspersonen en mediators Opent deuren naar oplossingen goede verhoudingen op de werkplek Psychosociale arbeidsbelasting Pesten, seksuele intimidatie, agressie en discriminatie op de werkvloer...

Nadere informatie

Vierdaagse training voor vertrouwenspersonen in het onderwijs EEN STEVIGE BASIS

Vierdaagse training voor vertrouwenspersonen in het onderwijs EEN STEVIGE BASIS Vierdaagse training voor vertrouwenspersonen in het onderwijs EEN STEVIGE BASIS Werkt u als interne of externe vertrouwenspersoon in het onderwijs (po, vo of bve) en wilt u: zorgvuldig omgaan met meldingen

Nadere informatie

Regeling Conflictbeheersing

Regeling Conflictbeheersing Regeling Conflictbeheersing Regeling Conflictbeheersing Besluitvormingskader Instemming HR : 10 juli 2015 Vaststelling CvB : 21 augustus 2015 Ingangsdatum : 1 september 2015 Regeling Conflictbeheersing

Nadere informatie

Kennisforum Vertrouwenspersonen Overheid De vertrouwenspersoon als wakend oog en hoeder, tijdens en na een integriteitsonderzoek?

Kennisforum Vertrouwenspersonen Overheid De vertrouwenspersoon als wakend oog en hoeder, tijdens en na een integriteitsonderzoek? Kennisforum Vertrouwenspersonen Overheid De vertrouwenspersoon als wakend oog en hoeder, tijdens en na een integriteitsonderzoek? Verslag bijeenkomst 3 februari 2015 Het Kennisforum Vertrouwenspersonen

Nadere informatie

Speel op safe met de. van Rendement. Studiegids Arbotrainingen. Les van arbospecialisten. Praktijkgericht. Altijd actueel

Speel op safe met de. van Rendement. Studiegids Arbotrainingen. Les van arbospecialisten. Praktijkgericht. Altijd actueel Speel op safe met de Arbotrainingen van Rendement Les van arbospecialisten Praktijkgericht J Agressie op de werkvloer J Arbodoelen bereiken J Arbowet in de praktijk J BHV basis/herhaling J Grip op verzuim

Nadere informatie

Discriminatie en ander ongewenst gedrag. Presentatie team Arbeidsdiscriminatie

Discriminatie en ander ongewenst gedrag. Presentatie team Arbeidsdiscriminatie Discriminatie en ander ongewenst gedrag Presentatie team Arbeidsdiscriminatie Inspectie SZW, 20 juni 2017 Even voorstellen; Krijn Dijkema en Dennis Hitijahubessy ARBEIDSINSPECTEURS TEAM ARBEIDSDISCRIMINATIE

Nadere informatie

Regeling Vertrouwenspersonen. Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

Regeling Vertrouwenspersonen. Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs Regeling Vertrouwenspersonen Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs Preambule Steeds meer scholen gaan over tot het inschakelen van één of meerdere vertrouwenspersonen. Op grond van Arbo-wet en de CAO

Nadere informatie

Zorgplicht voor PSA risico s

Zorgplicht voor PSA risico s Zorgplicht voor PSA risico s Bent u verantwoordelijk of aansprakelijk? Door : Marjol Nikkels-Agema Datum : 29 juni 2017 1 Werkgeversaansprakelijkheid Zorgplicht werkgever Essentie: werkgever moet voor

Nadere informatie

Protocol. (On)Gewenst Gedrag MCO

Protocol. (On)Gewenst Gedrag MCO Protocol (On)Gewenst Gedrag MCO INHOUD 1. Uitgangspunten MCO 3 1.1. Intentieverklaring 3 1.2. Begripsbepalingen 3 1.3. Werkklimaat 3 1.4. MCO beleid 4 2. Wettelijk kader 4 2.1. Algemeen 4 2.2. Toetsingscriteria

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VERTROUWENSPERSOON INTEGRITEIT (MISSTANDEN/ONREGELMATIGHEDEN)

FUNCTIEPROFIEL VERTROUWENSPERSOON INTEGRITEIT (MISSTANDEN/ONREGELMATIGHEDEN) FUNCTIEPROFIEL VERTROUWENSPERSOON INTEGRITEIT (MISSTANDEN/ONREGELMATIGHEDEN) 1. WAAROM EEN VERTROUWENSPERSOON Op 1 juli 2016 treedt de Wet Huis voor Klokkenluiders in werking. In deze wet is vastgelegd

Nadere informatie

PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG

PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG Vastgesteld door het bestuur d.d. 01 augustus 2018 Preventief beleid grensoverschrijdend gedrag ZV de Gelenberg d.d. 01-08-2018 Definitief Pagina

Nadere informatie

Protocol omgaan met ongewenste omgangsvormen binnen COC Midden-Nederland

Protocol omgaan met ongewenste omgangsvormen binnen COC Midden-Nederland Protocol omgaan met ongewenste omgangsvormen binnen COC Midden-Nederland Versie 15 augustus 2010 Waar is dit protocol voor? In dit protocol wordt gedefinieerd wat ongewenst gedrag is, hoe een klager daar

Nadere informatie

ECWGO/U Lbr. 16/062 CvA/LOGA: 16/16

ECWGO/U Lbr. 16/062 CvA/LOGA: 16/16 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) 2 betreft Huis voor Klokkenluiders, nieuwe voorbeeldregeling en GIR module Integriteit ons kenmerk

Nadere informatie

Bedrijfscode Haag Wonen

Bedrijfscode Haag Wonen Bedrijfscode Haag Wonen Bedrijfscode Haag Wonen 1 Dit is de bedrijfscode van woningcorporatie Haag Wonen. In deze code benoemen we onze uitgangspunten voor eerlijk en integer samen werken. Wij handelen

Nadere informatie

Klachtenregeling Christelijke Gymnastiek- en Sportvereniging Kracht en Vlugheid

Klachtenregeling Christelijke Gymnastiek- en Sportvereniging Kracht en Vlugheid Klachtenregeling Christelijke Gymnastiek- en Sportvereniging Kracht en Vlugheid Klachtenregeling K&V 1.1 Voorwoord NOC*NSF / KNGU heeft ter preventie van seksuele intimidatie in de sport een aantal gedragsregels

Nadere informatie

Met elkaar, voor elkaar

Met elkaar, voor elkaar Jaarverslag 2017 klachten, incidenten en vertrouwenspersoon CMWW Met elkaar, voor elkaar Bij CMWW gaan we er van uit dat alle medewerkers, vrijwilligers en stagiaires 1 hun best doen om onze cliënten/klanten

Nadere informatie

Discriminatie op de werkvloer:

Discriminatie op de werkvloer: Discriminatie op de werkvloer: herkennen, oplossen en voorkomen Discriminatie op de werkvloer: herkennen, oplossen en voorkomen Inhoudsopgave Inleiding 5 Problemen herkennen, oplossen en voorkomen Hoe

Nadere informatie

doen gedragsregels van PSW

doen gedragsregels van PSW doen laten gedragsregels van PSW Inhoud1. Inleiding 2. De Taak 3. Gedragsregels 4. Werken met dit boekje 1 1. Inleiding Algemeen Werken bij PSW Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg betekent

Nadere informatie

Gedragscode. De doelen van de gedragscode zijn:

Gedragscode. De doelen van de gedragscode zijn: Gedragscode Wij willen graag dat cliënten aan wie NovaFarm-Grip haar zorg- en dienstverlening aanbiedt, daarover tevreden zijn. Ook vinden wij het belangrijk dat onze medewerkers met plezier hun werk doen.

Nadere informatie

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag , verder te noemen organisatie, hanteert deze voor zowel kinderopvang als peuterspeelzalen. Inleiding De organisatie wil met deze gedragscode waarborgen scheppen voor een goed en stimulerend werkklimaat

Nadere informatie

VERTROUWENSPERSOON. z.v.v. Blauw Wit 66

VERTROUWENSPERSOON. z.v.v. Blauw Wit 66 VERTROUWENSPERSOON z.v.v. Blauw Wit 66 Februari 2015 1 Inhoud 1. Doel en aanpak pag. 3 2. Regelement vertrouwenspersoon pag. 5 Vastgesteld door het bestuur d.d. 2 februari 2015 - Holten 2 De vertrouwenspersoon

Nadere informatie

24/7 hulplijn Vertrouwenspersoon Juridisch advies

24/7 hulplijn Vertrouwenspersoon Juridisch advies 24/7 hulplijn Vertrouwenspersoon Juridisch advies 24/7 Hulplijn Een hulpvraag kan zich op ieder moment van de dag voordoen. Het laat zich niet forceren door reguliere kantoortijden. Daarom bieden wij de

Nadere informatie

BELEID VERTROUWENSPERSOON Rkvv JEKA.

BELEID VERTROUWENSPERSOON Rkvv JEKA. BELEID VERTROUWENSPERSOON Rkvv JEKA. 1. Doelstelling vertrouwenspersoon De regeling biedt betrokkenen bij Jeka een laagdrempelige mogelijkheid om onvrede of onbehagen ten aanzien van gedrag, bejegening

Nadere informatie

1. Arbowet: plichten van de werkgever

1. Arbowet: plichten van de werkgever Handboek Ondernemingsraad en Personeelsvertegenwoordiging Inhoudsopgave 1. Arbowet: plichten van de werkgever... 1 1.1 Pak risico s aan bij de bron... 2 1.2 Wat is psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?...

Nadere informatie

NETWERK VERTROUWENSPERSONEN Samen leren samen werken: vertrouwenspersoon als tweede beroep

NETWERK VERTROUWENSPERSONEN Samen leren samen werken: vertrouwenspersoon als tweede beroep NETWERK VERTROUWENSPERSONEN Samen leren samen werken: vertrouwenspersoon als tweede beroep Training en intervisie data najaar 2013 Intervisie Dringend gezocht: enkele vertrouwenspersonen voor een nieuw

Nadere informatie

JOBCOACHING Het ultieme doel van The Colour Kitchen is om mensen weer een nieuwe kans te bieden. Wij investeren in persoonlijke ontwikkeling,

JOBCOACHING Het ultieme doel van The Colour Kitchen is om mensen weer een nieuwe kans te bieden. Wij investeren in persoonlijke ontwikkeling, Jobcoaching JOBCOACHING Het ultieme doel van The Colour Kitchen is om mensen weer een nieuwe kans te bieden. Wij investeren in persoonlijke ontwikkeling, opleiding en praktijkervaring en geloven dat dit

Nadere informatie

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling geweld en kindermishandeling Doelgroep: Directies, leerkrachten en interne contactpersonen in primair onderwijs In deze protocollen beperken we ons tot een korte beschrijving van de taken die de interne

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING

KLOKKENLUIDERSREGELING KLOKKENLUIDERSREGELING Velserbroek, 12 december 2016 Colofon In opdracht van: Het bestuur Pré Wonen Auteurs: Martin West Pré Wonen Postbus 2008 2002 CA Haarlem 1.1. Inleiding Pré Wonen acht het van belang

Nadere informatie

AMC leidraad: wat te doen bij ziekte. Uitgangspunten

AMC leidraad: wat te doen bij ziekte. Uitgangspunten AMC leidraad: wat te doen bij ziekte Wanneer u door ziekte niet kunt werken dan krijgt u te maken met het verzuimbeleid van het AMC. In de meeste gevallen kunt u prima afspraken maken met uw leidinggevende

Nadere informatie

Colofon: Vastgesteld door College van Bestuur:april ;s/bestuuralmere/integriteitscode/2017 Pagina 2 van 7

Colofon: Vastgesteld door College van Bestuur:april ;s/bestuuralmere/integriteitscode/2017 Pagina 2 van 7 INTEGRITEITSCODE Colofon: Vastgesteld door College van Bestuur:april 2017 Goedgekeurd door Raad van Toezicht: september 2017 Instemming medezeggenschapsraad: november 2017 ;s/bestuuralmere/integriteitscode/2017

Nadere informatie

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Beste vrijwilliger van Netwerk Gewoon Samen, Netwerk Gewoon Samen heeft

Nadere informatie

Meldregeling vermoeden misstand bij Pantar (Klokkenluidersregeling)

Meldregeling vermoeden misstand bij Pantar (Klokkenluidersregeling) Meldregeling vermoeden misstand bij Pantar (Klokkenluidersregeling) Inleiding In 2016 is de Wet Huis voor Klokkenluiders van kracht geworden. Deze wet verplicht elke werkgever die meer dan 50 mensen in

Nadere informatie

Reglement gedragscode medewerkers

Reglement gedragscode medewerkers Reglement gedragscode medewerkers Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijving 1.1 De organisatie: het geheel aan stichtingen die deel uitmaken van het samenwerkingsverband van een Personele

Nadere informatie

Veiligheids- en gezondheidsbeleid locatie Kinderdrome

Veiligheids- en gezondheidsbeleid locatie Kinderdrome Veiligheids- en gezondheidsbeleid locatie Kinderdrome 1 januari 2018 Per kindercentrum is er een veiligheids- en gezondheidsbeleid opgesteld. Dit beleid zorgt er mede voor dat de veiligheid en gezondheid

Nadere informatie

Wie doet wat? Help, ik ben niet tevreden! Help! Ik heb nu een probleem! Wie doet wat?

Wie doet wat? Help, ik ben niet tevreden! Help! Ik heb nu een probleem! Wie doet wat? Help, ik ben niet tevreden! VSNON vindt het belangrijk dat het onderwijs aan onze leerlingen, de communicatie daarover en de overige processen naar tevredenheid van ouders, leerlingen en medewerkers verlopen.

Nadere informatie

Wijziging Arbowet: wat verandert er in 2015?

Wijziging Arbowet: wat verandert er in 2015? Wijziging Arbowet: wat verandert er in 2015? Door Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid en Gezondheid SBI Formaat, 10/06/2015. Dit artikel is gepubliceerd door Werk en Veiligheid, Kerckebosch. Minister

Nadere informatie

Arbocatalogus Grafimedia

Arbocatalogus Grafimedia Arbocatalogus Grafimedia Van werkdruk naar werkplezier Presentatie voor gebruik in eigen bedrijf Arbocatalogus Grafimedia Van Werkdruk naar Werkplezier Presentatie voor gebruik in het eigen bedrijf Deze

Nadere informatie

Regeling Klokkenluiden

Regeling Klokkenluiden Regeling Klokkenluiden Doelgroep Deze regeling is van toepassing op alle medewerkers van Van Lanschot. Gepubliceerd door Compliance Vervangt Beleid d.d. 1 april 2015 Instemming verleend door De ondernemingsraad

Nadere informatie

MODEL KLACHTENREGELING ONGEWENST GEDRAG

MODEL KLACHTENREGELING ONGEWENST GEDRAG MODEL KLACHTENREGELING ONGEWENST GEDRAG INLEIDING Als werkgever zijn we krachtens de Arbowet (artikel 3 lid 2) verplicht beleid te voeren gericht op voorkoming en/of beperking van psychosociale arbeidsbelasting.

Nadere informatie

Jaarlijks doet Stichting VSNON verslag van het aantal en het soort klachten en geeft aan op welke wijze de klachten zijn opgelost.

Jaarlijks doet Stichting VSNON verslag van het aantal en het soort klachten en geeft aan op welke wijze de klachten zijn opgelost. Klachtenbeleid 1 Waarom een klachtenbeleid? Stichting VSNON vindt het belangrijk dat het onderwijs aan onze leerlingen naar tevredenheid van ouders/leerlingen en van onze medewerkers verloopt. Daar doen

Nadere informatie

Wij gaan er vanuit dat betrokkenen van onze school klachten en verschillen van inzicht altijd eerst

Wij gaan er vanuit dat betrokkenen van onze school klachten en verschillen van inzicht altijd eerst Klachtenregeling Veruit de meeste klachten over de dagelijkse gang van zaken in de school zullen in eerste instantie in goed overleg tussen leerlingen, ouders, leerkrachten (en/of overig personeel) en

Nadere informatie

REGELINGEN EUR HOLDING BV 1

REGELINGEN EUR HOLDING BV 1 REGELINGEN EUR HOLDING BV 1 Ongewenste omgangsvormen, waaronder wordt verstaan: seksuele intimidatie pesten discriminatie agressie (inclusief intimiderend gedrag) geweld in de werksituatie en de studieomgeving.

Nadere informatie

Speel op safe met de. van Rendement. Studiegids Arbotrainingen. Les van arbospecialisten. Praktijkgericht. Altijd actueel

Speel op safe met de. van Rendement. Studiegids Arbotrainingen. Les van arbospecialisten. Praktijkgericht. Altijd actueel Speel op safe met de Arbotrainingen van Rendement Les van arbospecialisten Praktijkgericht 11 trainingen voor alle kennis die u als arboprofessional nodig heeft: Actualiteiten Arbowet Agressie op de werkvloer

Nadere informatie

Speel op safe met de. van Rendement. Studiegids Arbotrainingen. Les van arbospecialisten. Praktijkgericht. Altijd actueel

Speel op safe met de. van Rendement. Studiegids Arbotrainingen. Les van arbospecialisten. Praktijkgericht. Altijd actueel Speel op safe met de Arbotrainingen van Rendement Les van arbospecialisten Praktijkgericht 11 trainingen voor alle kennis die u als arboprofessional nodig heeft: Agressie op de werkvloer Arbodoelen bereiken

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen CC De gemeenteraad - 31 januari 2012 Informatie Regeling Melding Vermoeden Misstand Het college 107989 Regeling Melding Vermoeden

Nadere informatie

CHECKLIST KLACHTAFHANDELING BINNEN NUOVO

CHECKLIST KLACHTAFHANDELING BINNEN NUOVO CHECKLIST KLACHTAFHANDELING BINNEN NUOVO Onderstaande tekst is gericht op ouders en leerlingen (te bewerken voor in de schoolgids). De klachtenregeling is echter óók opengesteld voor klachten van personeel.

Nadere informatie

Protocol Ongewenste omgangsvormen

Protocol Ongewenste omgangsvormen Protocol Ongewenste omgangsvormen Centrada, januari 2018 Inleiding Centrada wil ongewenste omgangsvormen 1 zoals seksuele intimidatie, pesten, agressie, geweld en discriminatie voorkomen en bestrijden.

Nadere informatie

Het werk van de vertrouwensinspecteur (VI)

Het werk van de vertrouwensinspecteur (VI) Het werk van de vertrouwensinspecteur (VI) Congres toezicht en handhaving Kinderopvang 1 oktober 2013 Vertrouwensinspecteurs in de kinderopvang Christa Broeren en Liesbeth Klaver Een houtskoolschets van

Nadere informatie

2017-Mediation Ongewenste Omgangsvormen

2017-Mediation Ongewenste Omgangsvormen * info@herstelmediation.nl ( 085 86 400 87 Mediation: ramp of redding Kansen en risico s voor de verwijzende vertrouwenspersoon HR-manager leidinggevende Wat de president van de Verenigde Staten zegt over

Nadere informatie

Klachtenregeling personeel Hogeschool Viaa

Klachtenregeling personeel Hogeschool Viaa Klachtenregeling personeel Hogeschool Viaa Vastgesteld door college van bestuur d.d.11 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg d.d. 15 april 2015 Instemming MR d.d. 5 oktober 2015 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie