weetje Aardappelen hebben ogen. Uit een oog groeien witte uitlopers, dit is het begin van een stengel of wortel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "weetje Aardappelen hebben ogen. Uit een oog groeien witte uitlopers, dit is het begin van een stengel of wortel."

Transcriptie

1 aardappel knol wat heb je nodig 6 potten om de aardappelen in voor te kweken. zakken potgrond/tuinaarde 6 aardappelen voorbereiden Volg het you tube filmpje Zo snel mogelijk in maart: Leg de 6 aardappelen in de potjes met grond. Afdekken met grond. Zet ze op een redelijke warme plek en geef af en toe water. ogen weetje Aardappelen hebben ogen. Uit een oog groeien witte uitlopers, dit is het begin van een stengel of wortel. poten Zodra de aardappelen in de potten met hun blad minstens 10 cm boven de grond uitkomen kan je ze over zetten in de zak. Verdeel de aardappelen en de grond - in de zak - zoals op het filmpje wordt aangegeven. Zoek nu binnen een lichte, niet al te warme plaats en zet daar de zak neer. BUITEN: Aardappelen kunnen vanaf half maart in de grond worden gepoot. Zie buitenkaart op de website. Je kunt ook de zak vanaf april buiten zetten. verzorgen Geef de aardappelplanten na het poten meteen water. Blijf dit regelmatig doen. Pas op met teveel water, dan gaan de planten rotten! Als de zak binnen staat moet je er wel iets onder zetten anders lekt het vocht door op de grond. Als het groen van de plant bruin wordt, ga je (rooien). Dat is in de zak heel gemakkelijk. Je gooit hem buiten op de kop en zoekt alle aardappelen op.

2 Extra activiteit. In aardappelen zit een flinke hoeveelheid reservevoedsel opgeslagen. Daarmee kunnen ze de winter door komen. Tenminste... als wij ze niet uit de grond halen. In het voorjaar groeien er onder de grond wortels en stengels uit de ogen van de aardappel. De wortels blijven in de grond om daar water en voedsel op te kunnen zuigen voor de plant die straks boven de grond staat. De stengels die uit de ogen van een aardappel komen willen zo snel mogelijk naar het licht. Zodra ze boven de grond uitsteken komen er bladeren aan en kunnen ze uitgroeien tot grote planten met bloemen. Je kunt binnen heel mooi onderzoeken hoe zo n aardappel uitloopt en hoe de stengels op zoek gaan naar het licht. Kijk op het onderzoeksblad Aardappel doolhof. Een aardappel loopt uit met stengels die naar het licht groeien. Lekker en gemakkelijk receptje met aardappel in de oven. WAT HEB JE NODIG ( voor 2 personen) 4 tot 5 aardappels (500 gram) 1 flinke theelepel paprikapoeder 1 theelepel oregano 1 theelepel tijm 1 theelepel rozemarijn 2 eetlepels olijfolie 1 ui ZO MAAK JE HET Was de aardappelen, snij lelijke plekjes er af en haal de pitjes er uit. De schil mag blijven zitten. Kook de aardappelen 5 minuten voor. Dan hoeven ze minder lang in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aardappelen in blokjes en doe ze in een ovenschaal. Giet de olie over de aardappelen en meng alles goed door elkaar. Verdeel nu de kruiden over de aardappelen en roer alles goed door elkaar. Zet de ovenschaal met de aardappelen 30 minuten in de oven. Snij ondertussen een ui in halve ringen en doe dit de laatste 8 minuten bij de aardappeltjes.

3 basilicum blad wat heb je nodig grote potten en potgrond plantensproeier Natuurlijke mest-stof zoals ECOstyle Groente & Kruiden-AZ voorbereiden In april vul je de grote potten met potgrond met zand erdoor. Ongeveer 1/5 deel zand. Zo krijg je luchtige grond. Zet de potten voor het zaaien alvast op een warm plekje (minstens 18 graden). Zo wordt de grond wat warmer wordt. Daar houden de basilicumzaadjes van. Ze kiemen dan veel sneller. zaaien Zaaien vanaf april. Verdeel de kleine zaadjes over de potten. Leg de zaadjes niet te dicht op elkaar. De planten hebben straks ruimte nodig (15 cm). Dek de zaden af met een heel dun laagje grond. Bij 20 graden kiemen de zaden binnen 1 week, anders duurt het wat langer. Het gaat sneller als je de potten bedekt met doorzichtig folie. Dan maak je een soort kas. Haal de folie er elke dag even af om de aarde wat lucht te geven. Of je prikt gaatjes in het plastic. BUITEN: Je kunt basilicum vanaf eind mei ook meteen buiten zaaien. Voor een zeker en sneller resultaat is het wel handiger om eerst binnen voor te zaaien. verzorgen Basilicum staat niet graag droog. Er zit in de potgrond voldoende voedsel voor de eerste 8 weken. Daarna moet je wat plantenvoeding bij de potten doen. Zet de potten na 12 mei (IJsheiligen) eventueel buiten. Zoek een warm, zonnig en beschut plekje. Je moet de planten wel langzaam aan het buiten zijn laten wennen. Dus niet meteen hele dagen buiten in de volle zon. Knip alleen blaadjes af die je meteen wil gebruiken. Je kunt ze niet bewaren. Blijf zodat er steeds nieuwe, verse blaadjes gaan groeien. Je mag ook de hele topjes van de planten. De plant zal dan vertakken en nog meer stengels en blaadjes maken. Vanaf ongeveer juli/augustus gaat basilicum bloeien. Je kunt de blaadjes blijven. Ook de bloemen zijn lekker en mooi.

4 extra activiteit Laat de basilicum - helemaal uitbloeien als hij aan het einde is van zijn groeikracht. Je kunt dan zaden. Deze kun je gebruiken om opnieuw binnen te gaan zaaien. Volg het groeien met onderzoeksblad Hoe hard groeit mijn zaadje. Recept voor pesto. Van basilicum kan je heerlijke pesto maken. Kant en klare pesto uit de winkel is vaak erg zout. Je kunt het veel beter zelf en met minder zout maken! NODIG voor een klein potje pesto: vijzel of keukenmachine, rasp. 20 gram = 2 eetlepels pijnboompitten ongeveer 30 gram basilicum 2 teentjes knoflook fijngesneden 20 gram Emmentaler kaas (minder zout) 50 ml olijfolie extra vierge 1. zaadjes basilicum 2. jonge kiemplantjes 3. de eerste echte blaadjes 4. blaadjes om te 5. in bloei HOE MAAK JE HET: Rooster de pijnboompitten 3 minuten in een droge koekenpan tot ze een klein beetje bruin worden. Laat ze afkoelen op een bordje. Snijd de blaadjes van de basilicum heel fijn. Pel de knoflooktenen en snijd of pers ze fijn. Rasp de Emmentaler kaas met de rasp. Hak de afgekoelde pijnboompitten in stukjes. Doe alles, behalve de olijfolie, in een vijzel. Wrijf alles fijn in de vijzel. Doe beetje voor beetje een scheutje olijfolie er bij. Tot je een smeuïge dikke pasta krijgt. Bewaar de pesto in een potje (3 dagen houdbaar) of vries de pesto in.

5 bieslook stengel/blad wat heb je nodig grote potten en potgrond plantensproeier Natuurlijke meststof zoals ECOstyle Groente & Kruiden-AZ voorbereiden vul je potten met potgrond. zoek alvast een licht en warm plaatsje van ongeveer 18 graden. de oogst Vermeerderen. Van één plant meer planten maken. Grote planten van bieslook kunnen gemakkelijk gescheurd worden. Haal de hele plant uit de grond en scheur de pol in kleinere stukken. Ieder stuk plant je apart in de grond of in een pot. zaaien Zaaien vanaf maart. Gebruik grote potten.wil je de planten straks buiten uitplanten? Dan kan je in kleinere potjes zaaien. Niet al te veel zaden bij elkaar zaaien. BUITEN: Bieslook kan vanaf mei ook meteen buiten worden gezaaid in de volle grond of in een bak. Zie buitenkaart op de website. verzorgen De grond in een binnenpot droogt snel uit. Daarom moet je regelmatig sproeien. Wil je lang blijven? Doe dan na de eerste oogst wat meststof bij de grond. Daarna iedere 2 weken een klein beetje bijmesten. Als de planten 15 cm hoog zijn kan je. Knip de stengeltjes 3 cm boven de grond af. Bieslook kan je het best vers gebruiken. Knip alleen wat je nodig hebt. Als de plant gaat bloeien, wordt de groei minder. Pluk daarom de bloemetjes voor ze helemaal open gaan. Gebruik ze in salades om op te eten. Aan het einde van de groei kun je de bloemen helemaal uit laten bloeien en zaden. Dan kan je opnieuw binnen of buiten gaan zaaien.

6 Extra activiteit. Planten ruiken. Planten kunnen sterk ruiken. Hoe kan dat? Sommige planten maken geurstoffen aan. Ze slaan die op in speciale geurcellen. Als je zo n plant aanraakt komen die geurstoffen vrij. Veel van onze keukenkruiden hebben van die geurcellen. Daarom ruiken ze zo sterk. Als je over het blad van een plant wrijft komt die geur vaak vrij. Probeer dit maar eens uit met planten die je om je heen ziet. Welk deel van de plant eten we. Van de bieslook eten we het stengeltje van de plant. Van de aardappel eten we de knol. Van de tuinboon eten we het zaad. Kun je misschien zelf bedenken welk deel van de plant jij vaak op je bord hebt liggen? Zie hiervoor ook onderzoeksblad Wat eet je van een plant. In de keuken. Fijngeknipte bieslook geeft een zachte uiensmaak aan salades, soepen, omeletten en vis. Je kunt bieslook ook door zure room roeren als vulling voor gepofte aardappelen. De jonge bloemen kun je eten. Gebruik ze heel of fijn gesneden in salades. Doe de bieslook pas op het laatste in je warme gerecht. Laat het niet meekoken. Fijngesneden bieslook kun je ook invriezen. Recept voor bieslook roomboter met knoflook WAT HEB JE NODIG 2 eetlepels fijn gesneden bieslook, 2 tenen knoflook 75 gram ongezouten roomboter, 3 takjes zeekraal (of zout en peper) ZO MAAK JE HET Snij bieslook, zeekraal en knoflook in fijne stukjes. Als je een knoflook pers hebt kan je die gebruiken. Doe boter in een kom. Prak het met een vork tot het zacht is. Doe bieslook, zeekraal en knoflook door de boter. Rasp wat gele citroenschil en doe dit ook bij de boter. Roer de boter nog een keer door. Lekker op stokbrood!

7 pluksla blad wat heb je nodig plantensproeier pot, minstens 20 cm diep. tuingrond voorbereiden Vul de pot met goede tuingrond. Zet hem op een lichte, maar niet al te warme plaats. Geen echte sla of toch wel? Pluksla is een apart soort sla. Ze vormt geen echte krop. Het zijn kleine plantjes met losse bladeren die je jong plukt. zaaien Zaai in maart heel voorzichtig de zaden uit in de pot. De zaadjes zijn erg fijn. Probeer toch om niet teveel zaad op elkaar te strooien. Anders verstikken de blaadjes elkaar als ze groeien. Dek de zaadjes af met een heel dun laagje grond. Sproei de grond een beetje nat. BUITEN: Pluksla kan vanaf maart ook meteen buiten worden gezaaid. In de volle grond of in een bak. Zie buitenkaart op de website. verzorgen De grond in een binnenpot droogt snel uit. Geef daarom heel regelmatig water. Niet teveel ineens. Gebruik het liefst een plantensproeier. Draai de pot regelmatig. Zo voorkom je dat je plantjes scheef gaan groeien. Worden de bladeren heel lang en slap? Dan hebben ze het te warm of ze hebben te weinig licht. Zijn de blaadjes 10 tot 15 cm lang? Dan kun je gaan. Vier tot zes weken na het zaaien is het meestal al zover. Laat de bladeren in het hart van de plant zitten. Vaak kun je 2 tot 3 weken na de oogst al weer opnieuw blaadjes afknippen.

8 extra activiteit Pluksla is een bladgroente. Dat wil zeggen dat we de blaadjes van deze plant als groente eten. Misschien ken je nog wel meer bladgroenten? Bij deze bladgroente kan je mooie proefjes doen. Proefjes waarin je kunt ontdekken hoe het zit met de groene kleur in bladeren. Welke invloed heeft zonlicht hierop. Waarom zijn de bladgroenkorrels zo belangrijk voor planten en mensen? Bekijk hiervoor het onderzoeksblad Groene bladeren. Recept voor pluksla met sinaasappel en zeekraal. WAT HEB JE NODIG 1 bakje pluk sla, 4 slalotjes, 3 sinaasappels, 1 el honing, 4 el rode wijnazijn, 2 el olijfolie, 3 stengeltjes zeekraal of zeewier (in plaats van zout en peper). ZO MAAK JE HET Was de sla en laat het uitlekken. Schil de sinaasappels. Snij ze in dunne plakjes. Maak de sjalotjes en zeekraal (zeewier) schoon. Snij ze in plakjes. Meng sjalotjes, olie, azijn, honing en zeekraal. Roer het goed door elkaar. Doe nu de sla erbij. Als laatste doe je de sinaasappelschijfjes er bij. Schep alles voorzichtig door elkaar. Eet smakelijk! Zeekraal groeit in zout water. Daarom kun je het in je eten gebruiken in plaats van zout. Als je zeekraal lang afspoelt wordt het wat minder zout. Je kunt het rauw eten maar ook kort koken. Lekker hoor!

9 Na het uitdunnen: Vier centimeter afstand tussen de jonge plantjes. radijs knol/blad wat heb je nodig meetlint of lineaal plantensproeier pot, minimaal 30 cm diep, met tuingrond voorbereiden Vul de bak met goede, bemeste tuingrond. Zet hem op een lichte, half zonnige, maar niet te warme plaats. Zaaien van maart tot mei. zaaien In maart. Maak zaaigeultjes met de zijkant van je hand, 1 cm diep. Tussen twee zaaigeultjes hou je 6 cm afstand. Laat op 4 cm van elkaar telkens een zaadje in het geultje vallen. Als er teveel zaadjes bij elkaar liggen moet je later uitdunnen. Schuif na het zaaien 1 cm grond over de zaden. Druk de grond zachtjes aan met je vlakke hand. Sproei de grond tot alles vochtig is, niet kletsnat! BUITEN: Radijs kan vanaf maart buiten worden gezaaid. Zie buitenkaart op de website. verzorgen De grond in een binnenpot droogt snel uit. Geef daarom heel regelmatig water. Niet teveel ineens. Jonge plantjes die dicht bij elkaar staan moet je uitdunnen. Knip plantjes uit de rij weg. Tot ze twee vingerdiktes uit elkaar komen te staan. Na ongeveer 6 weken kun je de knolletjes. Schuif grond rondom de radijs weg. Is ze zo dik als een knikker? Trek nu de radijs er uit. Oogst alleen de dikste radijs. Druk de grond rondom de radijs die blijft staan, goed aan. dik genoeg?

10 extra activiteit Wat heeft een zaadje nodig om te kunnen groeien? Dit kan je zelf gaan onderzoeken door zaden op allerlei manieren te behandelen. Wat zou je nog meer willen onderzoeken? Daarbij kun je eerst bedenken wat je zelf nodig hebt om te groeien. Misschien is dit voor zaden ook wel zo. Of hebben zaden hele andere dingen nodig? Als voorbeeld kun je een aantal proefjes vinden op het onderzoeksblad Groeiproefjes. Wat heeft een zaad nodig om zo te kunnen groeien? Rauwe radijs Radijs is natuurlijk lekker in allerlei salades. Maar ook op een boterham met rauwkost of op een plakje kaas. Zo gebruik je hem het meest. Hieronder staat een bijzonder receptje waarbij de radijs gebakken wordt. Leuk om eens uit te proberen! Gebakken radijs met appel en parmezaan. WAT HEB JE NODIG 2 bosjes radijs 1 appel 1 bosje bieslook olijfolie 50 g Parmezaanse kaas klein beetje zeezout versgemalen peper ZO MAAK JE HET Maak de radijsjes schoon en snijd ze doormidden. Snijd de appel in blokjes. Snijd de bieslook fijn. Verhit olie in een pan en bak de radijsjes op hoog vuur. Doe de appel er bij en breng op smaak met een heel klein beetje zout, peper, geraspte Parmezaanse kaas en de bieslook. Eenvoudige variant op dit recept: Gebakken radijs met honing en appel. Lekker op brood of als hapje tussendoor.

11 sjalot bol/blad wat heb je nodig meetlint of lineaal bak, minimaal 30 cm diep, met tuingrond gieter of sproeier neus worteltjes van vorig jaar voorbereiden Vul de bak met goede, bemeste tuingrond. Zet hem op een half zonnige, niet te warme plaats. de oogst Je krijgt de sjalot als een bolletje. Het lijkt op een ui. Ze zijn dan ook familie van elkaar, net als prei, knoflook en bieslook. Deze ruiken allemaal nogal sterk. poten Verdeel, meteen in maart, de sjalotbolletjes over de bak. De afstand tussen 2 bolletjes is 10 cm. Zorg dat de grond voor het poten goed los is en een beetje vochtig. Duw nu de sjalotten in de losse grond. Tot de neus van de sjalot net boven de grond uit steekt. BUITEN: Sjalot kan vanaf maart ook meteen buiten worden gepoot. Zie buitenkaart op de website. verzorgen De grond in een binnenpot droogt snel uit. Geef daarom heel regelmatig water. Niet teveel ineens. Zorg er voor dat de grond rondom de sjalot los blijft. Je kunt het voorzichtig een beetje loswoelen. Ongeveer 6 tot 8 weken na het poten. Het gaat vooral om de groene bladstengels. Als je daar een flinke bos van hebt, trek je de hele plant uit de grond. Worteltjes en velletjes haal je er af. De rest kun je eten! De sjalot die je hebt gepoot, wordt niet dikker zoals bij een uitje. Het bolletje wordt zelfs helemaal leeggezogen door de groene bladstengeltjes die gaan groeien. Er groeien wel nieuwe bolletjes onderaan ieder stengeltje. Daarmee probeert de plant de winter te overleven. Die jonge bolletjes kan je samen met het blad eten.

12 extra activiteit Een sjalotje noemen we een bolgewas. Omdat het sjalotje een bol is met rokken binnenin. Lekker en bijzonder receptje met sjalot WAT HEB JE NODIG 24 sjalotten, gepeld 4 laurierblaadjes 4 kruidnagels 2 el acaciahoning 2 el wijnazijn zout en peper ZO MAAK JE HET Doe de sjalotten met de laurier en kruidnagel in een ruime pan. Zorg dat de sjalotten niet op elkaar liggen. Voeg zout, peper, honing en azijn toe. Breng het aan de kook. Laat het 20 minuten op het halfhoog vuur staan. Leg het deksel op een kier. Schep de sjalotten af en toe voorzichtig om. Haal het deksel van de pan als ze gaar zijn. Laat het vocht inkoken tot een stroperige karamel. Warm of koud opdienen! Als je een ui en een aardappel doormidden snijdt, zie je de verschillen. Als je ze allebei uit laat lopen dan is dat ook heel anders. Zie onderzoeksblad Bollen en knollen. de oogst; bol en blad

13 snijbiet blad wat heb je nodig grote bak (minimaal 20 cm diep) en potgrond of bemeste tuinaarde plantensproeier weetje Een snijbiet zaadje ziet er uit als een kurkachtig bolletje. Er zitten twee tot vier zaden in. Daarom moet je soms na het zaaien uitdunnen. verzorgen Geef regelmatig een klein beetje water. Vooral als de bladeren groter worden, verdampt er veel water. Daarom moet je heel goed opletten dat de planten niet verdrogen. Snijbiet heeft niet veel warmte nodig om goed te groeien. Je kan de bak buiten neerzetten. voorbereiden In maart vul je de grote bak met potgrond of tuinaarde. Zoek een lichte, redelijk koele plek in school waar je de bak straks neer kunt zetten. zaaien Zaaien vanaf maart. Verdeel de zaden over de bak. Leg de zaden niet te dicht op elkaar. De planten hebben straks ruimte nodig (15 cm). Dek de zaden af met een dun laagje grond. BUITEN: Je kunt snijbiet vanaf maart ook meteen buiten zaaien in de volle grond. Zie hiervoor de buitenkaart op de website. Na ongeveer 5 weken kan je jonge blaadjes. Snijbietblad kun je lang blijven. Daarvoor moet je alleen de buitenste bladeren plukken of knippen. In het hart van de plant groeit dan weer nieuw blad. Vaak kun je 2 tot 3 weken na de oogst alweer opnieuw bladeren afknippen. Oogst nooit te veel. Je kunt snijbiet maar kort bewaren.

14 extra activiteit Zaden van plant zien er allemaal anders uit. Snijbietenzaad heeft een speciale vorm. Deze zaden zijn gemakkelijk te herkennen. Sommige zaden worden alleen door dieren gegeten. Andere vooral door mensen. Er zijn ook zaden die we allebei eten. En sommige zaden worden helemaal niet gegeten. Die zijn er alleen zodat de plant weer nieuwe planten kan vormen. Kun je van deze 4 groepen zaden een paar voorbeelden noemen? En welke zaden staan er thuis in de (keuken) kast? Zie ook het onderzoeksblad Verborgen zaden. Recept voor snijbieten- taart of ovenschotel. Hiervoor heb je een oven nodig. Als je minder vet wilt eten laat je bladerdeeg weg. Dan wordt het een ovenschotel en geen taart. Je kunt er rijst bij koken. WAT HEB JE NODIG (voor 4 personen) 450 gram snijbiet 5 plakjes bladerdeeg 5 eieren en 125 ml slagroom (kan ook zonder) 200 gram verse geitenkaas nootmuskaat, peper en zout (of zeewier) 100 gram noten (amandelen/cashewnoten) ZO MAAK JE HET: Bladerdeeg laten ontdooien. Snijbiet in reepjes snijden en kort roerbakken. Ovenschaal invetten. Bladerdeeg op elkaar leggen. Uitrollen tot een lap waarmee je de vorm kunt bekleden. Roer in een kom de eieren los. Doe er een beetje nootmuskaat, peper en zout bij. Voeg de slagroom toe. Brokkel de geitenkaas erdoor. Als laatste roer je de snijbiet erdoor. Giet alles in de ovenschaal. Ongeveer 20 minuten bakken op 200 graden. Verdeel de noten er bovenop. Nog eens 15 minuten op 200 graden bakken.

15 tuinboon zaad wat heb je nodig ruime bak/pot, minstens 30 cm diep potgrond of bemeste tuinaarde stokjes om de planten aan vast te binden touwtjes en een gieter voorbereiden Vul de pot of bak met de grond. Zoek een lichte maar beslist geen warme plaats om de bak neer te zetten. de oogst weetje Leg je tuinbonen voor het zaaien een of twee dagen in een bakje water legt. Dan gaan ze in de grond sneller kiemen. zaaien Vanaf februari.verdeel de tuinboonzaden over de bak. De afstand tussen 2 zaden is 15 cm. Zet bij elk zaad een stokje. Duw nu iedere boon een vingerkootje diep in de grond Schuif er weer wat grond over. BUITEN: Tuinboon kan vanaf februari ook meteen buiten worden gezaaid in de volle grond. Ze kiemt al bij 5 graden. Zie buitenkaart op de website. verzorgen De grond in een binnenpot droogt snel uit. Geef daarom heel regelmatig een beetje water. Als je 8 bloemtrosjes hebt, knip je de top uit je plant. Anders wordt het een lange slappe slungelplant. Bind de plant losjes vast aan het stokje. Tuinboon is een echte buitenplant. Zet hem daarom binnen zo koel mogelijk neer. Kan je de zaden in de boon zien zitten? Dan is het tijd om te. Na ongeveer 8 weken. Draai de bonen een voor een rond tot ze los laten. Je eet alleen de zaden. Je moet de bonen openbreken en de zaden er uit halen voor je ze kookt.

16 extra activiteit De tuinboon is een mooie grote en sterke plant. Je kunt hier goed aan zien hoe een plant groeit. Je ziet heel duidelijk stengels, bladeren, bloemen en zaden. Kun je deze onderdelen van een plant bij andere planten ook goed zien? Let er maar eens op. Tuinbonensalade als bijgerechtje (4 personen) WAT HEB JE NODIG 300 g tuinbonen, gedopt 2 theelepels mosterd ½ eetlepel azijn ½ theelepel suiker of honing 2 eieren 3 eetlepels garderoom 1 ui 2 stengeltjes verse kervel zonnebloemzaadjes of andere nootjes ZO MAAK JE HET Kook de tuinbonen in een laagje kokend water in 8 minuten gaar. Giet ze af en laat ze afkoelen. Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Snij de kervel fijn. Snij de ui en de eieren in kleine stukjes. Meng de mosterd met de azijn, de suiker, de garderoom, zout, peper en de kervel. Dit is de dressing. Roer deze dressing, de gesneden ui, de nootjes en de gesneden eieren door de tuinbonen. Bij de tuinboon kun je ook goed zien hoe een plant groeit groeit. Zie daarvoor het onderzoeksblad Hoe groeit een boon? en Slimme boontjes. verse kervel

poten Verdeel de aardappelen over het plantvak. Maak voor iedere aardappel een pootkuil van ongeveer 30 cm diep.

poten Verdeel de aardappelen over het plantvak. Maak voor iedere aardappel een pootkuil van ongeveer 30 cm diep. aardappel wat heb je nodig schoffeltje schepje of pootstok stokjes of lijnen meetlint schop of greep (bij de oogst) voorbereiden Geef het vak aan met lijnen of stokjes. Haal het onkruid weg. Schoffel de

Nadere informatie

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas 5 vijgen 200 gram gorgonzola 10 dadels 5 dunne plakjes serannoham 100 gram parmezaan Zout & peper Bereidingswijze vijgen: Verwarm de oven

Nadere informatie

Vegetarische gerechten van Gery Mulder

Vegetarische gerechten van Gery Mulder Vegetarische gerechten van Gery Mulder Tomaten preisoep... 1 Zuuurkoolschotel, een echt wintergerecht... 2 Aardappelgerecht... 3 Rabarber met een variatie... 5 Natte preipot... 6 Tomaten preisoep Benodigd:

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken.

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. Aardappelpuree : Ingrediënten 1 kg kruimige aardappels 150 ml melk 25 g boter nootmuskaat Aardappelpuree : Bereidingswijze 1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. 2.

Nadere informatie

Gratin de moules (gegratineerde mosselen).

Gratin de moules (gegratineerde mosselen). Gratin de moules (gegratineerde mosselen). 150g spinazie 1 kg kleine mosselen 125 ml droge witte wijn 1 sjalotje, gesnipperd 250 ml slagroom 1 el olijfolie 2 eierdooiers kruidenboter stokbrood Was de spinazie

Nadere informatie

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes*

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Weekmenu 3 Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Dinsdag Koolvispakketjes* Rijst Snijbonen Halfvolle biogardeyoghurt Woensdag Witlofschuitjes*

Nadere informatie

Kerstmenu: voor 4 personen

Kerstmenu: voor 4 personen Kerstmenu: voor 4 personen Broccolisoep met zalm of spitskoolsalade **** Witlofschuitjes met kipfilet en appel bieten salade; stoofpeertjes gegratineerde aardappelschotel **** Kersenkwark godenspijs Dit

Nadere informatie

Braziliaanse avacado s

Braziliaanse avacado s Braziliaanse avacado s 2 grote rijpe avocado's citroensap zout, peper 50 gr fijngehakte paranoten 50 gr geraspte cheddarkaas 2 eetlepels Parmezaanse kaas 2 afgestreken eetlepels fijngesneden verse peterselie

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten Pittige paprika-tomatensoep voor- of bereidingstijd: 30 minuten 2 teentjes knoflook 750 gram zoete kerstomaatjes (of andere rijpe tomaten in stukjes) 6 eetlepels olijfolie 2 kleine rode uien 1 grote rode

Nadere informatie

NierNieuws Kerstmenu 2016

NierNieuws Kerstmenu 2016 NierNieuws Kerstmenu 2016 Voorgerecht: Bruschetta met doperwtjespuree 1 ciabatta 4 el olijfolie 1 teentje knoflook 1 handje geroosterde amandelen (ongezouten) 150 g doperwtjes uit de diepvries 1 handje

Nadere informatie

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Materialen appelboor, bakpapier, bakkwastje. STAP 1 Laat 10 plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.

Nadere informatie

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi.

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi. GROENTESOEP Bouillon Wortelen Selderij Prei Gehakt Soepvlees Maggi Vermicelli GROENTESOEP 1. Breng de bouillon aan de kook. 2. Snij het soepvlees klein. 3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij

Nadere informatie

De lekkerste. eigen (moes)tuin! lekkernijen uit. intratuin. kleurt je leven

De lekkerste. eigen (moes)tuin! lekkernijen uit. intratuin. kleurt je leven De lekkerste lekkernijen uit eigen (moes)tuin! RABARBERJAM met appel & munt Voor twee potten: 250 gram rabarber, gewassen en in kleine stukjes gesneden 250 gram geleisuiker 0,5 theelepel sinaasappelrasp

Nadere informatie

8 personen. Het menu. Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise ***

8 personen. Het menu. Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise *** 8 personen Het menu Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise *** Gebakken hertenbiefstuk gemarineerd in kaneel en mosterd met peer in honing, gebakken

Nadere informatie

10 Luxe Afslank Recepten

10 Luxe Afslank Recepten 10 Luxe Afslank Recepten Dieetsnel.nl Kees van Hessel Recept 1 Omelet met kampernoelies 10 tot 15 minuten 1 pers - 2 eieren - 250 gram kampernoelies - sjalotjes - peterselie - peper & zout Borstel de kampernoelies(champignons)

Nadere informatie

Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room

Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room Ingrediënten (voor 6 pannenkoeken) 2 grote eieren 150 gr bloem 300 ml melk plantaardige olie om te bakken verse groene kruiden naar keuze: peterselie, bieslook

Nadere informatie

Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon

Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon 500 gram biefstuk in 4 porties 4 eetlepel Griekse yoghurt volvet 4 eetlepel geraspte mierikswortel (potje)

Nadere informatie

Vegetarische gerechten uit de ANBO Nieuwsbrief 2010 door Gery Mulder

Vegetarische gerechten uit de ANBO Nieuwsbrief 2010 door Gery Mulder Vegetarische gerechten uit de ANBO Nieuwsbrief 2010 door Gery Mulder Bietjes, maar dan anders(juni)... 1 Stampot ijsbergsla(juli-augustus)... 2 Salade met feta Afscheid van de zomer (september)... 3 Herfstsoepje(oktober)...

Nadere informatie

Pasen maart 2018 **** Amuse: americain **** Preisoep met Limburgse mosterd ****

Pasen maart 2018 **** Amuse: americain **** Preisoep met Limburgse mosterd **** Pasen maart 2018 Amuse: americain Preisoep met Limburgse mosterd Rode krielaardappelen met schil uit de oven Erwten en worteltjes Kalfs cordon blue Citroen ijs met blauwe bessen saus Preisoep met Limburgse

Nadere informatie

Witvis salade met sinaasappel.

Witvis salade met sinaasappel. Witvis salade met sinaasappel. 250 gram stevige witvis 2 el sherry of wijnazijn 1 el sinaasappelsap 1 el olijfolie 2 sinaasappels ½ venkelknol 80 gram zwarte olijven. Maak de dressing van het sinaasappelsap,

Nadere informatie

verzorging CSPE KB 2013

verzorging CSPE KB 2013 verzorging CSPE KB 2013 bijlage Recepten variant a: Gepofte aardappel met magere kwark en kipsalade variant b: Gepofte aardappel met hüttenkäse en kaassalade PK-0711-b-13-1-b 1 / 5 lees verder variant

Nadere informatie

RECEPTEN ROSARIO Januari 2014

RECEPTEN ROSARIO Januari 2014 RECEPTEN ROSARIO Januari 2014 Vrijdagavond - 31 januari 2014 Fettucine met courgetten 5OO gr Fettucine Olijfolie 1.300 gram courgettes 150 gr. Parmezan Pijnboompitten Kook de pasta in ruim kokend water.

Nadere informatie

Smoothie van zoete aardappel en mango

Smoothie van zoete aardappel en mango Smoothie van zoete aardappel en mango Ingrediënten: 2 zoete aardappelen 3 citroenen 2 rijpe mango s 5 dl Biologische yoghurt Optioneel fijne tafelsuiker of honing Pof de aardappelen in aluminiumfolie 50

Nadere informatie

10 verse eieren 250 gram oesterzwammen 1 el citroensap 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn

10 verse eieren 250 gram oesterzwammen 1 el citroensap 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn Risotto Voeg de saffraan toe aan de witte wijn en laat deze even marineren. Maak de paddenstoelen schoon (niet wassen, zo nodig schoonborstelen), scheur ze in grove stukken en bedruppel ze met citroensap.

Nadere informatie

Kerstrecept 600 kcal, vlees Oosterse Kalkoendijfilet 4 personen, 314 kcal per persoon. Ingrediënten: Bereiding:

Kerstrecept 600 kcal, vlees Oosterse Kalkoendijfilet 4 personen, 314 kcal per persoon. Ingrediënten: Bereiding: Kerstrecept 600 kcal, vlees Oosterse Kalkoendijfilet 4 personen, 314 kcal per persoon 500 g (biologische) kalkoendijfilet 4 eetlepel Japanse sojasaus, minder zout 1 eetlepel rijstazijn 1 eetlepel Chinees

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 27+28 Dag 27 Ontbijt: broodje geitenkaas 1 portie roggebrood, crackers of zuurdesembrood (of glutenvrij; kastanjecrackers

Nadere informatie

Tof! kookboek. Lekker koken in 8 stappen

Tof! kookboek. Lekker koken in 8 stappen Tof! kookboek Lekker koken in 8 stappen Stichting Communicatie Samen koken Samen koken, lekker eten en elkaar ontmoeten. Het Tof! kookboek nodigt je uit dat te doen. In dit boek staan 60 recepten. Bij

Nadere informatie

WEEK augustus Recepten: Ptitim met tartaarkebab. Pappardelle met pittige gamba s en rode groentes

WEEK augustus Recepten: Ptitim met tartaarkebab. Pappardelle met pittige gamba s en rode groentes WEEK 0 - augustus 0 Recepten: Ptitim met tartaarkebab Pappardelle met pittige gamba s en rode groentes Waterkerssoep met brood en rode tapenade Rucolastamppotje met kippenvleugels Pastasalade met venkel,

Nadere informatie

Recepten half vast naar vast voedsel. Thaise kippensoep (4 personen)

Recepten half vast naar vast voedsel. Thaise kippensoep (4 personen) Recepten half vast naar vast voedsel Thaise kippensoep (4 personen) 400 ml kokosmelk (met laag vetgehalte) 1 grote ui, fijn gehakt een teentje knoflook, fijn gehakt 1 eetlepel verse gember, fijn gehakt

Nadere informatie

Hapjes menu november 2011

Hapjes menu november 2011 Hapjes menu november 2011 Pompoensoep met korianderhazelnootpesto Winter ceasarsalade met gegrilde kip en ansjovis croutons Appelcake met kaneelsuiker Chocolade truffels Pompoensoep met korianderhazelnootpesto

Nadere informatie

Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto

Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto 2 eetlepels olijfolie 4-8 blaadjes verse basilicum 4

Nadere informatie

Kerstmenu RECEPTEN. borrel & brunch

Kerstmenu RECEPTEN. borrel & brunch Kerstmenu borrel & brunch Ingrediënten (10 personen): Wortelsoepje Italiaans in een glaasje borrelhapje 1 ui 1 teentje knoflook 1 stengel bleekselderij 400 g winterwortels 1 el olijfolie 500 ml bouillon

Nadere informatie

Menu 20 November 2014. Voorgerecht. Soep. Hoofdschotel. Dessert

Menu 20 November 2014. Voorgerecht. Soep. Hoofdschotel. Dessert Voorgerecht Torentje van ananas en gerookte eendenborst Soep Uienvelouté met spekjes en geitenkaas Hoofdschotel Paddenstoelenrisotto, pastinaakcrème en hazelnoten Dessert Crêpes Suzette Smakelijk Voorgerecht

Nadere informatie

consumptief-breed CSPE KB 2016

consumptief-breed CSPE KB 2016 consumptief-breed CSPE KB 2016 bijlage 3 opdracht 15 PK-0866-b-16-1-b3 1 / 7 lees verder plate (4 personen) Rundervink met roergebakken groenten, krieltjes uit de oven, spicy appelcompote en ketchup. bereidingstijd:

Nadere informatie

Barbecue. Overheerlijke recepten

Barbecue. Overheerlijke recepten Barbecue Overheerlijke recepten Het is geen ingrediënt, maar een techniek: barbecueën. Maar de smaak ervan hoort wel degelijk bij een seizoen: de zomer! Vandaar dat we voor de barbecue graag een plaats

Nadere informatie

MENU MEI 2015. Bouillabaisse van gepocheerde tong met knoflookcrème en makreelsabayon. Zeebaars met geprakte aardappels en wijndressing

MENU MEI 2015. Bouillabaisse van gepocheerde tong met knoflookcrème en makreelsabayon. Zeebaars met geprakte aardappels en wijndressing Lid Cuisine Culinaire Nederland (CCN), Afd. Amsterdam MENU MEI 2015 Bouillabaisse van gepocheerde tong met knoflookcrème en makreelsabayon Zeebaars met geprakte aardappels en wijndressing Gebraden speenvarken

Nadere informatie

PITTIGE PESTO. pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper. vijzel

PITTIGE PESTO. pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper. vijzel PITTIGE PESTO pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper vijzel Rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin zijn. Stamp een gedroogde peper fijn in de vijzel.

Nadere informatie

Myline recepten week 1

Myline recepten week 1 Myline recepten week 1 Gevulde Rode Paprika Hoeveelheid: 4 Paprika s Voorbereidingstijd: 5m Kooktijd: 20m Klaar In: 25m Dit recept in niet alleen lekker, het is ook mooi en makkelijk. 4 Paprika's 500 gram

Nadere informatie

BASISRECEPTEN DEEG. Pasteideeg Ingrediënten 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water

BASISRECEPTEN DEEG. Pasteideeg Ingrediënten 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water BASISRECEPTEN DEEG Pasteideeg 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water Meng alle ingrediënten tot er een deegmassa ontstaat. Dek het deeg vervolgens af en laat het 3 uur rusten. Rol het

Nadere informatie

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD Neem 4 sneden bruin brood, het liefst een rustiek soort brood en zelf dik gesneden. Rooster de sneden brood in broodrooster of oven. Snij 2 teentjes knoflook doormidden

Nadere informatie

Ravioli met rode pesto

Ravioli met rode pesto Ravioli met rode pesto Dit heb je nodig voor de pesto: 150 gram half-gedroogde tomaten 2 rode paprika s 1 lente-uitje 2 teentje look 50 gram pijnboompitten peper en zout pimentpoeder edelgistvlokken bladpeterselie

Nadere informatie

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek Menu 49 Salade van gemarineerde paddestoelen Kerrie-appelsoep Appel met pittige kip Kaas-bananenkoek 500 gr gemengde bospaddestoelen ijsbergsla 1 eetlepel balsamicoazijn 2 eetlepels notenolie verse peterselie,

Nadere informatie

Focaccia met groente

Focaccia met groente Focaccia met groente Voor 4 focaccia s heb je nodig: 450 gram bloem 250 ml water 75 ml extra vergine olijfolie 15 gram verse gist 10 gram grof zeezout 50 ml water een paar handjes vol gegrilde groente

Nadere informatie

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje Carnavalsmenu Februari 2019 Carnavalssoep Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok Alaaftoetje Carnavalssoep 125 gr. Spekblokjes 500 gr. Gehakt 1 gele paprika 1 groene paprika 1 rode paprika 1 klein blikje

Nadere informatie

EXPERIENCE OUTSIDE-IN. Recept 1. Wat en hoe beweegt jouw doelgroep? Viskoekjes met spicy korianderdip - 20 personen

EXPERIENCE OUTSIDE-IN. Recept 1. Wat en hoe beweegt jouw doelgroep? Viskoekjes met spicy korianderdip - 20 personen Recept 1 Viskoekjes met spicy korianderdip - 20 personen spicy korianderdip 2 groene Spaanse pepers, ontzaad en fijngesneden 2 groene paprika, ontzaad en gesneden 2 tenen knoflook, geraspt 4 cm verse gember,

Nadere informatie

Vergeten recepten. Ideeën en inspiratie. www.weekvandesmaak.be

Vergeten recepten. Ideeën en inspiratie. www.weekvandesmaak.be Vergeten recepten Ideeën en inspiratie www.weekvandesmaak.be SOEP VAN PASTINAAK EN WORTEL MET GEKRUIDE YOGHURT Benodigdheden (voor 6 personen) 1 ui 625 g pastinaak 500 g wortelen kippenbouillon 90 g gewone

Nadere informatie

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout Mexicaanse wraps Ingredienten (Voor 15 personen): 15 kleine wraps 1 grote ui 500 gram gehakt 3 paprika s (van verschillende kleuren) 2 potten wrap sauce (mild) 1 * Blikje mais van 300 gram 2 potjes soure

Nadere informatie

personal training small group training voedingsadvies lifestyle coaching Marco Meuwese:

personal training small group training voedingsadvies lifestyle coaching Marco Meuwese: kerst MENU VERANTWOORD GENIETEN fvoorgerecht SALADE GEROOSTERDE WORTEL EN KIKKERERWTEN Gezonde start van het Kerstdiner: Geroosterde kikkererwten met paprikakruiden en curried bospenen uit de oven f 16

Nadere informatie

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Dominique Lucquedey Schrijver:Dominique Lucquedey Coverontwerp: Recepten van Domy ISBN: 9789402141313 www.receptenvandomy.nl

Nadere informatie

Broccoli-pie met gorgonzola

Broccoli-pie met gorgonzola Quiches & Pizza s Broccoli-pie met gorgonzola 567 kcal per portie vetten: 43 g koolhydraten: 26 g proteïnen: 20 g 6 30 min 30 min Ingrediënten 500 g bladerdeeg 2 stronken broccoli (ongeveer 700 g) 3 à

Nadere informatie

Crostini met paprika salade geserveerd met gebakken kalkoenspies.

Crostini met paprika salade geserveerd met gebakken kalkoenspies. Crostini met paprika salade geserveerd met gebakken kalkoenspies. 1 gele paprika 1 groene paprika 1 rode paprika stengel bleekselderij halve rode ui tomaten puree olijfolie Rooster de paprika in de oven

Nadere informatie

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Weekmenu 1 Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Dinsdag Vlaamse stooflappen* Gekookte aardappelen Sperziebonen Magere vanillevla Woensdag Heldere groentesoep

Nadere informatie

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Boodschappenlijstje (de voorkeur gaat uit naar de biologische producten wanneer mogelijk) 1 potje asperges, of verse asparges (van april t/m juni) 1

Nadere informatie

Diner recepten van Judith Rolf gezond, lekker en makkelijk! Voor 2 personen

Diner recepten van Judith Rolf gezond, lekker en makkelijk! Voor 2 personen Diner recepten van Judith Rolf gezond, lekker en makkelijk! Voor 2 personen Boodschappenlijstje (de voorkeur gaat uit naar de biologische producten wanneer mogelijk) 2 gare bietjes 1 zak biologische aardappels,

Nadere informatie

APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER ZOMER. Williene Klinck. E-nummervrij & suikervrij!

APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER ZOMER. Williene Klinck. E-nummervrij & suikervrij! APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER ZOMER Williene Klinck E-nummervrij & suikervrij! CAESARSALADE MET CITROENMAYONAISE INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN 1 kipfilet 2 kropjes mini Romaine sla 2 takjes cherrytomaatjes

Nadere informatie

Voeg de room en de kruiden toe en warm nog 1 minuut door. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper.

Voeg de room en de kruiden toe en warm nog 1 minuut door. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper. Receptuur t Streekfornuus voor ZorgAccent Het kerstmenu: *Lichtgebonden crèmesoep met tuinkruiden *Varkenshaasmedaillons met champignonsroomsaus *Gebakken aardappelen/aardappelpuree *Gemengde sla *Miniquiche

Nadere informatie

Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep

Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep Materiaal: Grote soeppan Mesjes en snijplanken Soeplepel Litermaat Ingrediënten

Nadere informatie

6 gratis Pompoen recepten.

6 gratis Pompoen recepten. s i t a Gr 6 gratis Pompoen recepten www.pompoensoep.info P O M P O E N P U R E E M A K E N POMPOEN PUREE Pompoenpuree kun je in Amerikaa kant en klaar in blikjes kopen, in Nederland is het ook wel te

Nadere informatie

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen WIJS Receptenboek Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen 1-11-2017 Hanzehogeschool in samenwerking met WIJS Femke Postma en Anouk Martini Rob Vogel Recept 1 : Aardbeien gember limonade met

Nadere informatie

Zalm carpaccio. Gerookte zalmfilet (75 gram per persoon) Baby Leaf Balsamico bianca Roomkaas Panna di cucina Peper Rock Chives.

Zalm carpaccio. Gerookte zalmfilet (75 gram per persoon) Baby Leaf Balsamico bianca Roomkaas Panna di cucina Peper Rock Chives. Vitello Donato Kalfsmuis in dunne plakken (6 plakken per persoon) Rucola Balsamico bianca Tonijnmayonaise Atsina Cress Regendruppels Kappertjes Vers gemalen peper Leg de plakken kalfsmuis dakpansgewijs

Nadere informatie

Terrine van asperges met boeren ham.

Terrine van asperges met boeren ham. Terrine van asperges met boeren ham. Nodig; Gekookte asperges Asperge gelei(1 ltr. asperge vocht op smaak met 30 gram gelatine) Dunne plakjes boerenham Bereiden van de terrine - kook de geschilde asperges

Nadere informatie

Menu: Een bisque van schaaldieren met gamba s, wilde tomaatjes, zeewier en een krokantje van olijfbrood ***

Menu: Een bisque van schaaldieren met gamba s, wilde tomaatjes, zeewier en een krokantje van olijfbrood *** Menu: Een bisque van schaaldieren met gamba s, wilde tomaatjes, zeewier en een krokantje van olijfbrood *** Gebakken biefstuk gemarineerd in kaneel en mosterd met peer in honing, gebakken spruitjes en

Nadere informatie

INHOUD. Ham & tomaat Pesto van champignons Cheddar & chorizo...30 Prei & rauwe ham Champignons & spinazie kazen...

INHOUD. Ham & tomaat Pesto van champignons Cheddar & chorizo...30 Prei & rauwe ham Champignons & spinazie kazen... INHOUD LASAGNE MET VLEES Bolognese...6 Gebraden kip...8 Kip & ontbijtspek...10 Pompoen & saucijs... 12 Kalkoen & kerstomaatjes... 14 Saucijs & ricotta... 16 Varkensvlees & eekhoorntjesbrood... 18 Lamsvlees

Nadere informatie

Geproefd tijdens de wandeling over eetbare planten in de Latemse Meersen op zondag 24 juni 2018 HONDSDRAFKWARK

Geproefd tijdens de wandeling over eetbare planten in de Latemse Meersen op zondag 24 juni 2018 HONDSDRAFKWARK HONDSDRAFKWARK 500 gram kwark 1 theelepel honing 2 eetlepels goed gewassen en fijngehakte hondsdraf (blaadjes maar niet de paarse) 4 takjes fijngehakte peterselie 1 fijngesneden ui of sjalot 6 kappertjes

Nadere informatie

Diner: Sla Wraps. Ingrediënten:

Diner: Sla Wraps. Ingrediënten: Diner: Sla Wraps 1 wortel (geraspt) 1 pastinaak (geraspt) ½ knolraap (geraspt) 1 rode biet (geraspt) 1 kop ijsberg sla (geraspt) 3 theelepels olijfolie ½ theelepel komijn 1/8 theelepel mosterdzaadjes slablad

Nadere informatie

RECEPTEN HUMPHREY FRIDT

RECEPTEN HUMPHREY FRIDT 10 KOOLHYDRAATARME RECEPTEN HUMPHREY FRIDT 1. BIEFSTUK MET SALADE > 120 gram biefstuk > 3 handjes ijsbergsla > 1 handje rucola sla > 2 radijsjes > 1 bosui > 1 eetlepel magere yoghurt > 1 theelepel tuinkruiden

Nadere informatie

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4 DE GROTE PIEPSHOW Aardappels niet sexy? Kijk even mee. Naar een beauty van een soep. Naar een verleidelijke taart. En wat te denken van deze licht ordinaire, maar héél erg lekkere piepersalade? receptuur

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees zonder been 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 el. reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 tomaat, tomaten uit blik 1 paprika 1 dl. rode

Nadere informatie

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg ...lekkere recepten voor in de nachtdienst Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg Koolhydraatrijke recepten Bewezen is dat koolhydraatrijke voeding vanaf ongeveer de tweede helft van de nachtdienst

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

Ierland 26 april 2018 **** Garlic mushroom (champignons met knoflook) **** Cottage Pie ( ovenschotel van gehakt en aardappelpuree) ****

Ierland 26 april 2018 **** Garlic mushroom (champignons met knoflook) **** Cottage Pie ( ovenschotel van gehakt en aardappelpuree) **** Ierland 26 april 2018 Garlic mushroom (champignons met knoflook) Cottage Pie ( ovenschotel van gehakt en aardappelpuree) Bread and butter pudding ( brood en boter pudding) Irish coffee (Ierse koffie) Garlic

Nadere informatie

spinazierecepten Lasagne met spinazie (4 personen) Spinaziepastei (4 personen)

spinazierecepten Lasagne met spinazie (4 personen) Spinaziepastei (4 personen) Lasagne met spinazie (4 personen) 400 gr. spinazie, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 350 gr. volle kwark, 300 gr. lasagna, 1 glas rode wijn, zout, peper, nootmuskaat, scheutje olijfolie. Kook de lasagnevellen

Nadere informatie

Het menu Villa Vredewoud

Het menu Villa Vredewoud 12 personen Het menu Villa Vredewoud Hammousse met een twist *** Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise *** Hertenrug met zoete aardappel, gesmoorde

Nadere informatie

Menu oktober 201 2. Sint Jacobsschelp met groene kruidensaus. **** Salade champignons. **** Auberginekaviaar met ricotta en coppa di Parma

Menu oktober 201 2. Sint Jacobsschelp met groene kruidensaus. **** Salade champignons. **** Auberginekaviaar met ricotta en coppa di Parma Menu oktober 201 2 Sint Jacobsschelp met groene kruidensaus Salade champignons Auberginekaviaar met ricotta en coppa di Parma Kwartels met rode biet en cantharellen Appelsoep met peren onder een bladerdeegdekseltje

Nadere informatie

KOOK mee. Voorgerecht, 4 personen / 15 min

KOOK mee. Voorgerecht, 4 personen / 15 min Pompoensoep met geroosterde pompoenpitten en pompoenpitolie Voorgerecht, 4 personen / 15 min - 1 ui - ½ cm gember - 1 dl olijfolie - 2 laurier blaadjes - 1 teen knoflook - 1 kilo pompoen - 2 l groentebouillon

Nadere informatie

MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2. Vragen over de recepten? Mail naar

MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2. Vragen over de recepten? Mail naar MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2 Groentelasagna 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in dunne lange plakken. 2. Leg de aubergines even kort in een pan met wat olie en besprenkel ze met

Nadere informatie

Creatief met oud brood!

Creatief met oud brood! 1 oud brood, gesneden plakjes jonge kaas plakjes gekookte ham 1 gehakte ui tomaat vetstof Besmeer de oude boterhammen aan een kant met een mespuntje vetstof. Leg op de onbesmeerde kant telkens een plakje

Nadere informatie

Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse)

Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse) Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse) 5 dl tomaten sap geconsenteerd. 3 dl half geslagen slagroom. Peper en zout Fijn gesneden bieslook Tabasco Wodka 6 blaadjes gelatine.

Nadere informatie

Brandnetelbroodbeleg

Brandnetelbroodbeleg Flinke veel brandneteltoppen Olijfolie 4 tenen knoflook Zout Brandnetelbroodbeleg Werk met handschoenen aan. Verwijder harde brandnetel stengels. Was de brandnetels in de vergiet. Laat uitlekken. Snijd

Nadere informatie

Kerst met Felix. Eet smakelijk!

Kerst met Felix. Eet smakelijk! Kerst met Felix Salade van gekleurde biet, kaas en walnoot *** Aardpeersoep met pesto van rucola *** Varkensrugfilet met venkelworst, aardappelterrine en spruitjes in cider *** Tarte Tatin van Wellant

Nadere informatie

Menu december Slaatje met gerookte eend - Pastinaaksoep - Wild ragout met bier - Ananas verrassing. Pagina 1

Menu december Slaatje met gerookte eend - Pastinaaksoep - Wild ragout met bier - Ananas verrassing. Pagina 1 Menu december 2017 Slaatje met gerookte eend Pastinaaksoep Wild ragout met bier Ananas verrassing Pagina 1 Slaatje met gerookte eendenborst De eendenborst pekelen: Pareer de eendenborst en laat ze 1 nacht

Nadere informatie

Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room

Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room 4 porties In 3 uur en 55 min. Mijn receptenboek.nl Lekkerder dan goed voor je is. Wat gaat er in 800 gram runderlappen 2 fijngehakte uien 2 teentjes fijngehakte

Nadere informatie

1. Appel-nectarinemilkshake Bereidingstijd: 0-10 minuten

1. Appel-nectarinemilkshake Bereidingstijd: 0-10 minuten 1. Appel-nectarinemilkshake Bereidingstijd: 0-10 minuten Soort gerecht: Dessert /Ontbijt Ingrediënten voor 1 personen 1 kleine zoete dessert appel 1 kleine nectarine 240 ml gekoelde melk honing of rietsuiker

Nadere informatie

Appeldag en ontwateringsoep

Appeldag en ontwateringsoep RECEPTEN Appeldag en ontwateringsoep Volg een appeldag of maak een ontwateringsoep wanneer gedurende meer dan 3 achtereenvolgende dagen geen gewichtsdaling plaatsvindt. Appeldag Eet, verdeeld over één

Nadere informatie

Groente met courgette, uitjes en champignons

Groente met courgette, uitjes en champignons Slank En Fit Lunch recepten HARTIG Groente met courgette, uitjes en champignons 1 knoflookteentje Halve courgette 50 gr zilver uitjes 50 gr olijfjes 1 tomaat Half bakje champignons 150 gram sperzie boontjes

Nadere informatie

Gebakken coquilles met een spinazie/ postelein salade geserveerd met citrus dressing. Vermeng alle ingredienten en roer er een glade emulsie van.

Gebakken coquilles met een spinazie/ postelein salade geserveerd met citrus dressing. Vermeng alle ingredienten en roer er een glade emulsie van. Gebakken coquilles met een spinazie/ postelein salade geserveerd met citrus dressing. Ingredienten dressing; 2 eetlepel olijf olie 1 theelepel cherry azijn Sap van ½ citroen Sap van ½ sinasappel 1 teentje

Nadere informatie

Paasmenu April 2019 Velouté van gerookte paling **** Krieltjes in schil met gember Asperges met hollandaisesaus Lamskotelet **** Advocaat-ijstaart

Paasmenu April 2019 Velouté van gerookte paling **** Krieltjes in schil met gember Asperges met hollandaisesaus Lamskotelet **** Advocaat-ijstaart Paasmenu April 2019 Velouté van gerookte paling **** Krieltjes in schil met gember Asperges met hollandaisesaus Lamskotelet **** Advocaat-ijstaart Velouté van gerookte paling 50 gr. boter 60 gr. bloem

Nadere informatie

Lekker eten met weinig koolhydraten

Lekker eten met weinig koolhydraten Lekker eten met weinig koolhydraten Groentenrolletjes Geroosterde 1 courgette 1 rode paprika 2 eetlepels olijfolie enkele takjes peterselie 100 gram roomkaas 2 teentjes knoflook 8 sneetjes Atkins koolhydraat

Nadere informatie

WEEK 1 1200 KCAL DAG 1

WEEK 1 1200 KCAL DAG 1 DAG 1 Gebakken groente met ei. Magere kwark Bak 1 opscheplepel gesneden rode paprika en 1 opscheplepel champignons met een eetlepel olijfolie. Voeg daar vervolgens 2 eieren bij en bak alles al roerend

Nadere informatie

Kookletters Het recept om jezelf te ontwikkelen Week 27 Nummer 1

Kookletters Het recept om jezelf te ontwikkelen Week 27 Nummer 1 Kookletters Het recept om jezelf te ontwikkelen 1 2 Kookletters 1 Kookletters is hét kookboek om heerlijke gerechten te bereiden. In deze editie zullen we de Italiaanse keuken ontdekken. Kookletters helpt

Nadere informatie

BGN Kerstmenu 2014. Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten. Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola

BGN Kerstmenu 2014. Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten. Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola BGN Kerstmenu 2014 Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola Bijgerecht Sperziebonen met tomaat Dessert Homemade bosvruchtenijs Met dank aan

Nadere informatie

zonder salade (groenten) tot 1400 kcal, met salade (groenten) 1400-200

zonder salade (groenten) tot 1400 kcal, met salade (groenten) 1400-200 4 kipfilets 4 theel crema van zongedroogde tomaat (potje 140gr) 4 takjes basilicum (bakje 15 gr) 3 el olijfolie 4 semi-zongedroogde tomaten, zeer fijn gesneden Vershoudfolie Cocktailprikkers 1. Voorbereiden

Nadere informatie

Bruine bonen soep met Hollandse keukenstroop

Bruine bonen soep met Hollandse keukenstroop Bruine bonen soep met Hollandse keukenstroop 1 liter kippenbouillon 1 ui 1 prei 150 gram spekblokjes 1 el tomatenpuree ½ kilo bruine bonen Bereidingswijze: Snijd de ui en prei fijn. Bak de ui en prei in

Nadere informatie

Paasdagmenu 1 (voeg ontbijt en lunch samen voor een paasbrunch)

Paasdagmenu 1 (voeg ontbijt en lunch samen voor een paasbrunch) Vrolijk Pasen! Paasdagmenu 1 (voeg ontbijt en lunch samen voor een paasbrunch) Ontbijt: 1 bruine pistolet uit de oven met halvarine 1 keer halva jam of 2 plakjes rookvlees 1 glas verse sinaasappelsap 1gekookt

Nadere informatie

Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges;

Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges; Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges; Beet gaar gekookte asperges(1pp) 3 eetlepel Olijf olie 2 eetlepel Gehakte kruiden Citroen sap van ½ citroen

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016!

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! ZwARte BoNeNSoEP Met PuLLeD PoRK Zoete aardappel is lekker en gezond. Een zoete aardappel is een knol en behoort, in tegenstelling

Nadere informatie