poten Verdeel de aardappelen over het plantvak. Maak voor iedere aardappel een pootkuil van ongeveer 30 cm diep.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "poten Verdeel de aardappelen over het plantvak. Maak voor iedere aardappel een pootkuil van ongeveer 30 cm diep."

Transcriptie

1 aardappel wat heb je nodig schoffeltje schepje of pootstok stokjes of lijnen meetlint schop of greep (bij de oogst) voorbereiden Geef het vak aan met lijnen of stokjes. Haal het onkruid weg. Schoffel de grond diep los. Poten kan vanaf half maart. witte uitlopers ogen weetje Aardappelen hebben ogen. Uit een oog groeit een witte uitloper, dit is het begin van een stengel of wortel. Laat deze uitlopers zitten, dan groeit de aardappel sneller door. Poten is het in de grond stoppen van knollen. poten Verdeel de aardappelen over het plantvak. Maak voor iedere aardappel een pootkuil van ongeveer 30 cm diep. 50 cm. De afstand tussen de knollen is minstens 50 cm. Na het poten schuif je het plantgat dicht. Druk de grond stevig aan. verzorgen Bij droog weer geef je de aardappel na het poten meteen water. Blijf dit doen bij droog weer. Rondom de aardappelen ga je wieden met de hand. Als de planten groter zijn gegroeid ga je ze aanaarden. (uitleg aan de achterkant kaart). oogsten Als het groen van de plant bruin wordt ga je oogsten (rooien). Steek daarvoor een greep of schop in de grond. Let op: steek niet te dicht op de plant, dan steek je misschien dwars door de aardappelen. Steek zoveel mogelijk onder de plant. Til met de schop of greep de hele plant omhoog en pak alle aardappelen die je ziet liggen. Graaf met je handen naar de achtergebleven aardappelen.

2 nog meer weetjes Aanaarden Dit betekent, dat je extra grond naar de voet van de plant schuift. Dat doe je als de plant ongeveer vijftien centimeter hoog is. Daardoor groeien er ondergronds meer knollen aan je plant. Ook voorkom je dat de aardappelknollen boven de grond uitkomen en groen worden door het licht. Groene aardappelen zijn giftig. Ogen Ogen groeien uit tot planten. Eerst zie je witte stengeltjes die groen worden als ze boven de grond uitkomen. Daarna krijgen deze groene stengeltjes blaadjes en bloemetjes. Knol Een aardappel is een knol die vol zit met reservevoedsel. Dat voedsel wordt gebruikt om de witte stengeltjes uit te laten groeien tot een groene plant. Dan maakt de plant opnieuw knollen om de winter door te komen. Boven de grond gaat de groene plant dood. De knollen kunnen in het voorjaar zorgen voor nieuwe planten, tenminste... als wij de aardappelen niet hebben opgegeten! Rooien Dit is het opgraven van aardappelen uit de grond. 1 Ogen lopen uit. 2 Groene blaadjes komen boven de grond. 3 Plant gaat bloeien. 4 Eerste knolvorming (aardappelen) in de grond. 5 Plant sterft af boven de grond. 6 Aardappelen in de grond kunnen gerooid worden. aanaarden

3 basilicum wat heb je nodig grote potten/bakken potgrond en zand plastic folie voorbereiden In april vul je de grote potten/ bakken met potgrond met zand erdoor, ongeveer 1/5 deel van de grond (luchtige grond). Als de potten groot genoeg zijn hoef je na het zaaien de jonge planten niet meer te verplanten. Zet de potten voor het zaaien alvast op een warm plekje zodat de grond wat warmer wordt. Daar houden de basilicumzaadjes van en dan kiemen ze veel sneller. zaaien Verdeel de kleine zaadjes over de potten. Leg de zaadjes niet te dicht op elkaar. De planten hebben straks ruimte nodig (15 cm). Dek de zaden af met een heel dun laagje grond. Bij 20 graden kiemen de zaden binnen 1 week, anders duurt het wat langer. Het gaat sneller als je de potten bedekt met doorzichtig folie. Dan maak je een soort kas. Haal de folie er elke dag even af, om de aarde wat lucht te geven, of prik gaatjes in het plastic. Sproei de grond heel regelmatig een beetje vochtig, niet te nat! Zet de potten na 12 mei (IJsheiligen) naar buiten. Zoek een heel warm, zonnig en beschut plekje. Je moet de planten wel langzaam aan het buiten zijn laten wennen. Dat noemen we afharden. Dus niet meteen hele dagen buiten en in de volle zon. verzorgen Basilicum staat niet graag droog. Er zit in de potgrond voldoende voedsel voor de eerste 8 weken. Daarna moet je wat plantenvoeding bij de potten doen. Als het s nachts wat kouder wordt zet je de potten binnen op een hele lichte plek. oogsten Knip alleen de blaadjes af die je meteen wil gebruiken, je kunt ze niet bewaren. Blijf oogsten zodat er steeds nieuwe, verse blaadjes gaan groeien. Je mag ook de topjes (5 tot 10 cm.) van de planten oogsten. De plant zal daarop reageren met het maken van vertakkingen. Dan maakt hij dus nog meer stengels en blaadjes om te oogsten. Vanaf ongeveer juli/augustus gaat basilicum bloeien. Je kunt de blaadjes blijven oogsten, ook de bloemen zijn lekker en mooi.

4 nog meer weetjes Pesto maken Je kan lekkere pesto maken van basilicum. Daarvoor heb je nodig: Pijnboompitten, Parmezaanse (of Emmentaler) kaas, verse knoflook, (olijf)olie en natuurlijk basilicumbladeren. Hoe maak je pesto; Rooster de pijnboompitten. Doe ze samen met Parmezaanse kaas, knoflook en een handvol basilicum in een blender. Doe er daarna olijfolie bij tot je de gewenste dikte van de pesto hebt. Afharden Als het weer goed genoeg is kun je na half mei de binnen gekweekte basilicumplanten buiten zetten. Het is verstandig om ze niet ineens buiten te zetten maar ze langzaam te laten wennen aan de buiten temperatuur en aan de volle zon. Zet ze bijvoorbeeld eerst een paar dagen op een koudere plek binnen. Daarna zet je ze buiten maar nog niet in de volle zon en s nachts haal je de potten binnen. Na een week zijn de planten wel gewend aan het buitenleven en zet je ze op een warme, zonnige plek, uit de wind. Dit noem je afharden. De zachte, tere planten die binnen zijn opgegroeid moeten wat harder worden. Als het aan het eind van de zomer kouder wordt, kan je de planten beter weer binnen zetten. Een echte Nederlandse-Italiaanse pesto. Gemakkelijk te maken met basilicum die je zelf hebt gekweekt. Soorten Er bestaan wel 150 soorten basilicum. De smaak kan behoorlijk verschillen. Het is leuk om verschillende soorten uit te proberen. Als je wat bloemen uit je planten helemaal uit laat bloeien tot ze zaad maken, kan je dit zaad weer opnieuw gebruiken. Misschien kun je ruilen met iemand die een ander soort basilicum heeft! Links jonge plantjes in een pot, in het midden een plant in bloei en rechts de zaadjes van de basilicum.

5 bieslook wat heb je nodig voor binnen: grote potten en potgrond, sproeier voor water. voor buiten: schoffeltje, stokjes, meetlint. Natuurlijke meststof zoals ECOstyle Groente & Kruiden-AZ. voorbereiden Voor binnen: vul je potten met potgrond en zoek alvast een licht en warm plaatsje. Voor buiten: Bieslook kan eigenlijk op iedere plek in de moestuin groeien. Zet stokjes om het zaaivak en zorg dat de grond goed schoon en los is (schoffelen). zaaien Binnen: vanaf maart zaai je in de potten op een plekje waar het ongeveer 18 graden is. Gebruik grote potten als je ze verder wilt laten groeien in potten. Voor buiten kun je zaaien in kleinere potjes. Niet al te veel zaden bij elkaar laten vallen. Regelmatig sproeien. Vanaf half mei kun je de plantjes buiten uitplanten in de grond of je laat ze in de grotere potten staan (kan binnen of buiten). Buiten: Je kan bieslook ook meteen buiten in de grond zaaien. Dit doe je eind mei. Zorg dat de grond goed schoon en los is. Na het zaaien dek je de zaadjes met een superdun laagje grond toe. Tot de zaden gekiemd zijn is het belangrijk om de grond van de moestuin goed vochtig te houden. verzorgen Bieslook vraagt een vochtige grond, je moet dus regelmatig water geven in droge periodes. Na de eerste oogst heeft de plant wat mest nodig. Knip bloemen weg. oogsten Als de planten 15 cm hoog zijn kan je oogsten. Stengels van volwassen planten kan je wel 4 keer per jaar, 3cm. boven de grond, afknippen. Bieslook kan je het beste vers gebruiken. Knip daarom alleen wat je nodig hebt. Als de plant gaat bloeien, wordt de groei minder. Pluk daarom de bloemetjes vlak voor ze opengaan, en gebruik ze in salades om op te eten en als versiering bij je eten. Je kunt ook zaden gaan oogsten van uitgebloeide bloemen en opnieuw binnen of buiten zaaien.

6 nog meer weetjes In de keuken. Fijngeknipte bieslook geeft een zachte uiensmaak aan salades, soepen, omeletten en vis. Je kan er ook lekkere kruidenboter en dipsausjes met kwark van maken. Roer bieslook door zure room, als vulling voor gepofte aardappels. Eet de jonge bloemen. Gebruik ze heel of fijngesneden in salades. Doe de bieslook pas op het laatste in je warme gerecht, laat het niet meekoken. Fijngesneden bieslook kun je invriezen om later te kunnen gebruiken. Van één plant meer planten maken. (vermeerderen). Grote planten van bieslook kunnen gemakkelijk gescheurd worden. Spit de hele plant uit de grond en scheur de pol in kleinere stukken. Ieder stuk plant je apart in de grond of in een pot. Je kunt ook zaden winnen van de paarse bloemen als die zijn uitgebloeid. Die zaai je weer. Vanaf 6 weken na het zaaien kan je dan opnieuw oogsten. Gepofte aardappel met zure room en bieslook, mmmm. Omdat je zo vaak van de bieslook oogst, heeft de plant tussendoor wel wat extra voeding nodig. Dat kan bv met ecostyle, een natuurlijke meststof. Links bieslook in de grond, in het midden in een pot en rechts de bloem van bieslook waar de zaden in zitten.

7 pluksla wat heb je nodig schoffeltje stokjes of lijnen meetlint voorbereiden Geef het vak aan met lijnen of stokjes. Haal het onkruid weg. Schoffel de grond los. Rijtje pluksla, klaar om losse blaadjes van af te plukken of te knippen. zaaien Zaaien kan vanaf begin maart tot in augustus. Trek met de zijkant van je hand lijntjes in het vak. Tussen twee lijntjes (de zaaigeultjes) zit 30 cm afstand. Ieder zaaigeultje is maximaal een vingerkootje diep of ongeveer 1 cm. Als je dieper zaait komen de kiemplantjes nooit boven. Geef het begin en einde van ieder geultje aan met twee stokjes. Laat heel zorgvuldig een beetje zaad in het hele geultje vallen. Laat de fijne zaadjes niet te dicht op elkaar vallen. Schuif de zaaigeultjes dicht met maar een heel dun laagje grond!! Druk de grond heel zachtjes aan. Je kunt na een maand opnieuw zaaien, dan kun je lang oogsten. verzorgen Pluksla stelt niet veel eisen. Niet te nat en niet te droog, op tijd water geven. Regelmatig onkruid wieden. Slakken houden ook van deze malse slablaadjes, vang ze weg. oogsten Als de pluksla blaadjes heeft die 10 tot 15 cm lang zijn, kan je er van oogsten. Vier tot zes weken na het zaaien is het al zover. Laat de blaadjes in het midden van de plant zitten. Vaak kun je 2 tot 3 weken na de oogst alweer opnieuw bladeren afknippen. Het is belangrijk dat je blijft oogsten. Doe je dat niet, dan schiet de sla door, vooral in de zomer. Hij maakt dan bloemen en wordt oneetbaar. Oogst niet teveel. Je kunt pluksla niet bewaren.

8 nog meer weetjes Pluksla binnen kweken. Om sla binnen te kweken, zoek je eerst een goede plek. Licht genoeg en niet te warm of te koud. Zo tussen de 15 en 20 graden is ideaal. Vul een vrij hoge bak, pot of wat je maar hebt met een laag grond van minstens 20 cm. Zaai hierin de pluksla. De zaadjes zijn erg fijn maar probeer toch om niet teveel zaad op elkaar te strooien. Anders verstikken de blaadjes elkaar straks. Dek de zaadjes af met een heel dun laagje grond en sproei de grond een beetje nat. Als later blijkt dat er toch teveel plantjes op een kluitje groeien, trek je er een paar tussen uit. Dit noemen we uitdunnen. Zet nu de pot op de lichte plek. De pot regelmatig even omdraaien zodat je plantjes niet zo snel een kant op gaan groeien. Als de grond droog voelt, sproei je een beetje water. Als de blaadjes heel lang en slap worden hebben ze het te warm of ze hebben te weinig licht. Als ze ongeveer 20 cm groot zijn kan je beginnen met knippen. Eet smakelijk! Geen echte sla of toch ook wel? Pluksla is een apart soort sla, ze vormt geen echte krop. Het zijn eigenlijk kleine plantjes met losse bladeren die je jong plukt. Ze lijken wel wat op veldsla, die pluk je ook op die manier. Veldsla. Bloemensalade met pluksla. Verse blaadjes plukken voor in de salade.

9 radijs wat heb je nodig schoffeltje stokjes of lijnen voorbereiden Geef het vak aan met lijnen of stokjes. Haal het onkruid weg. Schoffel de grond los. Maak grote kluiten grond fijn. Twee vingerdiktes afstand tussen de jonge plantjes. weetje Wacht niet te lang met oogsten. Radijs kan scheuren, doorschieten en te scherp worden. Radijsjes eet je rauw, bijvoorbeeld op brood, broodje gezond, of in een salade. zaaien Zaaien van maart tot mei. Maak zaaigeultjes met de zijkant van je hand, 1 cm diep Tussen twee zaaigeultjes hou je een handlengte afstand. Laat op twee vingerdiktes van elkaar, telkens een zaadje in het geultje vallen. Als er teveel zaadjes bij elkaar liggen moet je later uitdunnen. Schuif na het zaaien 1 cm grond over de zaden. Druk de grond zachtjes aan met je vlakke hand. verzorgen Geef heel regelmatig water. De grond moet bijna altijd vochtig zijn. Jonge plantjes die dicht bij elkaar staan moet je uitdunnen. Trek plantjes uit de rij, zodat ze twee vingerdiktes uit elkaar komen te staan. Druk de grond rondom de plantjes die blijven staan weer stevig aan. Trek al het onkruid rondom de radijs telkens uit de grond. oogsten Na ongeveer 6 weken. Schuif grond rondom de radijs weg. Dik als een knikker? Trek de radijs er uit. Oogst alleen de dikste radijs. Druk de grond rondom de radijs die blijft staan, aan.

10 nog meer weetjes Uitdunnen Dit betekent dat je na het zaaien, als de jonge plantjes boven de grond staan, een aantal planten weg haalt zodat de rest meer ruimte heeft om te groeien. Kleuren Er zijn gele, witte, paarse en tweekleurige soorten radijs. Warm weer... Bij warm weer groeit de radijs snel. Zo snel dat het blad heel veel voedsel krijgt en het knolletje (de radijs) te weinig. Daarom moet je alleen in het voorjaar of in het najaar zaaien. Familie Radijs is familie van bloemkool, rode kool en andere koolsoorten, maar ook van de tuinkers. Ze horen allemaal bij de grote familie van de kruisbloemen. De bloemen zijn als een kruis opgebouwd. Bloemen Als je een paar radijsjes laat staan, gaan ze in de zomer bloeien. Uitdunnen. Trek zoveel plantjes uit de grond tot je twee vingers naast elkaar (2 tot 3 cm) tussen twee plantjes kunt leggen. Uitgedunde rij. Nu heeft elk plantje de ruimte om in de grond een knolletje (radijs) te laten groeien. Dik als een knikker. Klaar om te oogsten.

11 sjalot wat heb je nodig schoffeltje plantschepje meetlint lijnen of stokjes voorbereiden Geef het vak aan met lijnen of stokjes. Haal het onkruid weg. Schoffel de grond diep los. Maak een geultje als je in een rij wilt poten. neus bruin velletje worteltjes van vorig jaar weetje Je krijgt de sjalot als een bolletje. Het lijkt op een ui. Ze zijn dan ook familie van elkaar, net als prei, knoflook en bieslook. Ze ruiken allemaal sterk... poten Poten kan in maart, april. Verdeel de sjalotten eerst over het plantvak. Je kunt in een rij poten of door elkaar. De afstand tussen twee sjalotten is 15 cm.(ongeveer de lengte van je hand). Duw nu de sjalotten in de losse grond of leg ze in de geul. De neus van de sjalot steekt net boven de grond uit. Druk de grond rondom de sjalotten stevig aan. De afstand tussen twee sjalotten is 15 cm. verzorgen Vanaf het begin onkruid rondom je sjalotten weghalen. Als je dit te lang laat staan, dan trek je je sjalotje mee uit de grond. Als het droog weer is, geef je regelmatig water. Schoffel ook bij nat weer, anders verrot het bolletje in de grond. oogsten De sjalot die je hebt gepoot, wordt niet dikker zoals bij een ui. Er groeien wel nieuwe bolletjes bij elkaar. Die eet je met blad en al. Het gaat vooral om de groene bladstengels. Als je daar een flinke bos van hebt, trek je de hele plant uit de grond. Worteltjes en velletje er af. De rest kun je eten!

12 nog meer weetjes Huilen...? Als je gaat huilen bij het doorsnijden van een sjalot, dan komt dat door een sterke olie die in de plant zit. Dezelfde olie zit ook in de ui. Medicijn Sjalotten en uien worden tegen allerlei kwaaltjes gebruikt. Het sap verzacht bijvoorbeeld de pijn van schaafwonden of bijensteken. Voor de Egyptenaren was het vroeger zelfs een heilige plant. Verkouden, zere keel...? Snijd een sjalotje fijn, meng het met een lepel honing en kook het in een beetje melk. Voor je naar bed gaat opdrinken en als het goed is, voelt je keel dan niet meer zo rauw en ben je zo van je verkoudheid af. Overwinteren De sjalot kan overwinteren met zijn bollen in de grond. Hij bloeit ieder jaar met blauwpaarse bloemetjes. Huilen door de olie in de sjalot. Sjalotten met veel blad die een beetje plat gaan liggen zijn klaar om te oogsten. De bloemen van de sjalot. Bloemen in de klas Zet een aantal bolletjes (sjalotjes) in een grote pot in de klas. Misschien gaan ze daar bloeien.

13 snijbiet wat heb je nodig schoffeltje stokjes of lijnen meetlint voorbereiden Geef het vak aan met lijnen of stokjes. Haal het onkruid weg. Schoffel de grond los. Vanuit het hart van de plant groeien nieuwe blaadjes. weetjes Een zaadje ziet er uit als een kurkachtig grof bolletje. Er zitten twee tot vier zaden in. Daarom moet je soms na het zaaien uitdunnen. zaaien Zaaien kan vanaf begin maart tot in augustus. Trek met de zijkant van je hand lijntjes in het vak. Tussen twee lijntjes (de zaaigeulo tjes) zit 30 cm afstand. Ieder zaaigeultje is een vingerkoo tje diep of ongeveer 1,5 cm. Geef het begin en einde van ieder geultje aan met twee stokjes. Leg nu iedere 7 cm een zaadje in het geultje. Schuif de zaaigeultjes weer dicht en druk de grond aan. verzorgen Bij droog weer geef je na het zaaien meteen water. Blijf regelmatig water geven. Regelmatig onkruid wieden. oogsten Na ongeveer 6 weken kan je jonge blaadjes oogsten. Snijbietblad kun je blijven oogsten wanneer je alleen de buitenste bladeren plukt of afknipt. In het hart van de plant groeit dan weer nieuw blad. Zo kan je lang oogo sten. Vaak kun je twee tot drie weken na de oogst alweer opnieuw bladeren afknippen. Oogst nooit teveel. Je kunt snijbiet maar een dag bewaren. Je kunt het koken zoals spinazie, maar ook roerbakken of in salades gebruiken.

14 nog meer weetjes Snijbiet heb je in allerlei kleuren. De smaak is bijna hetzelfde, maar het is wel leuk, al die kleuren op je bord. Het is een sterke plant. Als het niet al te hard vriest groeit hij na de winter gewoon door. In zijn tweede zomer komen er ook bloemen tevooro schijn. Dit is wat je noemt een tweejarige plant. Snijbiet is een hele oude groente die nu niet meer zoveel te koop is. Goed dat jij het zelf in je tuin hebt want hij is ook nog eens heel gezond. gekleurde soorten We eten nu vooral het malse jonge blad van de snijbiet. Je kunt ook soorten snijbiet telen die hele dikke bladribben krijgen en die opeten. bladribben

15 tuinboon wat heb je nodig schoffeltje stokjes of lijnen meetlint voorbereiden Geef het vak aan met lijnen of stokjes. Haal het onkruid weg. Schoffel de grond los. Breek de peulen open voor het koken en haal de zaden er uit. Deze jonge zaadjes zijn lekker mals. weetjes Als je tuinbonen voor het zaaien een dag in een bakje water legt, kiemen ze in de grond sneller. Ze kunnen niet tegen warmte, dus vroeg zaaien! Ze kiemen al bij 5 graden. zaaien Zaaien kan vanaf eind februari, begin maart. Verdeel de grote zaden over je vak. Tussen ieder zaad zit 20 cm afstand. Als je een groot vak hebt maak je rijtjes. Tussen de rijtjes zit 30 cm. Duw nu iedere boon een vingerkootje (of 2 cm) diep in de grond en schuif er weer wat grond op. Duw de grond zachtjes aan. verzorgen Bij droog weer geef je na het zaaien meteen water. Blijf regelmatig water geven. Regelmatig onkruid wieden. Als je 8 bloemtrosjes hebt, knip je de top uit je plant. Hierdoor krijg je minder last van de zwarte bonenluis. En de plant wordt ook nog eens veel steviger. oogsten Kan je de zaden in de boon zien zitten? Tijd om te oogsten. Draai de bonen een voor een rond tot ze los laten. Je eet alleen de zaden, dus je moet de bonen openbreken voor je ze kookt. Jonge bonen zijn lekkerder dan oude. Die smaken bitter.

16 nog meer weetjes Tuinbonen kunnen veel last hebben van de zwarte bonenluis. De luis vind je het eerst in de zachte toppen van de planten. De luizen zuigen sap uit de plant. In dat sap zit veel suiker. Op hun rug zitten twee kliertjes waar dit sap, als honingdauw, weer uit kan komen. Bladluizen op een tuinboon. Mieren weten dit. Die trommelen op de rug van de luis, die dan een druppeltje honingdauw afscheidt voor de mier. Ze zeggen wel dat een mier kan melken... Lieveheersbeestjes en hun larven eten bladluizen. Mier likt een druppeltje honingdauw op uit de kliertjes op de rug van de bladluis. Een larve is de naam voor het diertje dat net uit zijn ei is gekomen en nog niet lijkt op wat het gaat worden als het volwassen is. Lieveheersbeestje eet bladluizen. larve van een lieveheersbeestje

weetje Aardappelen hebben ogen. Uit een oog groeien witte uitlopers, dit is het begin van een stengel of wortel.

weetje Aardappelen hebben ogen. Uit een oog groeien witte uitlopers, dit is het begin van een stengel of wortel. aardappel knol wat heb je nodig 6 potten om de aardappelen in voor te kweken. zakken potgrond/tuinaarde 6 aardappelen voorbereiden Volg het you tube filmpje https://www.youtube.com/watch?v=gm4qcpqv0xs

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

Mijn schooltuin. logboek Groep: school

Mijn schooltuin. logboek Groep: school Mijn schooltuin logboek 2015 Naam: Groep: school Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond... 4 Teeltplan... 5 Het logboek... 6 Onderzoek: het zaad... 8 Proefje:

Nadere informatie

Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school

Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond en teeltplan... 4 Het logboek... 5 Onderzoek: het zaad... 7 Proefje: kiemplanten...

Nadere informatie

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april benodigdheden: - potgrond zonder klontjes, grof zand - schone emmer - schone zaaibak van b.v. piepschuim of

Nadere informatie

MOESTUINIEREN. Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin!

MOESTUINIEREN. Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin! MOESTUINIEREN Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin! GEBRUIK DEZE OMSLAG OOK OVER DE VOLGENDE BLADZIJDEN! AUGURKEN PEULEN ZONNEBLOEM TOMATEN MAIS SJALOTTEN WORTELEN BIESLOOK DOPERWTEN GOUDSBLOEM

Nadere informatie

Inhoud. Schooltuinen Enkhuizen 2018 mijn logboek 1 MEC De Witte Schuur

Inhoud. Schooltuinen Enkhuizen 2018 mijn logboek 1 MEC De Witte Schuur Naam: Groep: School Enkhuizen, maart 2018 Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond... 4 Teeltplan... 5 Het logboek... 6 Onderzoek: het zaad... 8 Proefje: kiemplanten...

Nadere informatie

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien?

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien? Stap 1 de tuin opruimen, vrijmaken van onkruid en omspitten Stap 2 de moestuin bemesting geven volgens het grondonderzoek Stap 3 de moestuin indelen in percelen Stap 4 Zaaien en planten Wat is er nodig

Nadere informatie

Kruidentuin in de klas

Kruidentuin in de klas Kruidentuin in de klas Werkbladen Leerlingenwerkboek Groep 5 t/m 8 Zaden... 2 Kieming, een nieuw begin... 3 Testen kiemfactoren... 4 Kruidenkaart maken... 5 De bouw van een plant... 6 Herbarium maken...

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei.

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei. Lentetips April Vroegbloeiende struiken kan u na de bloei snoeien. Vanaf april ziet onkruid vaak zijn kans. Onbeplante oppervlaktes zijn snel bedekt met ongewenst groen. Schoffelen is dus de boodschap!

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER ZOMER. Williene Klinck. E-nummervrij & suikervrij!

APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER ZOMER. Williene Klinck. E-nummervrij & suikervrij! APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER ZOMER Williene Klinck E-nummervrij & suikervrij! CAESARSALADE MET CITROENMAYONAISE INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN 1 kipfilet 2 kropjes mini Romaine sla 2 takjes cherrytomaatjes

Nadere informatie

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink Dorine s moestuin Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door De Vinkentuin- de kleine kwekerij José Vink Nederasselt, 11 maart 2014 1= Laurus Nobilis 2= Vinca minor 3= Lonicera japonica Halliana

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 06. Roos en Seb 06 Opa s tuin 09 Ontmoeting met Jelle 13. Jelle s Tuinschrift 15

Inhoud. Inleiding 06. Roos en Seb 06 Opa s tuin 09 Ontmoeting met Jelle 13. Jelle s Tuinschrift 15 Inhoud Inleiding 06 Roos en Seb 06 Opa s tuin 09 Ontmoeting met Jelle 13 Jelle s Tuinschrift 15 Post uit Amerika 17 De dingen die plantjes nodig hebben 20 Hoe groeit een plantje? 23 De zoektocht van oom

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden De boon Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden 1. Bekijk een droge en een geweekte boon. Vul het schema hieronder in. Droge boon Geweekte boon Welke

Nadere informatie

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS 1.V R U C H T W I S S E L I N G Dit verhaal gaat over vruchtwisseling. Vruchtwisseling betekent dat je planten niet steeds op dezelfde plek zaait

Nadere informatie

PITTIGE PESTO. pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper. vijzel

PITTIGE PESTO. pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper. vijzel PITTIGE PESTO pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper vijzel Rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin zijn. Stamp een gedroogde peper fijn in de vijzel.

Nadere informatie

lente zomer herfst winter inhoud Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42

lente zomer herfst winter inhoud Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42 inhoud 10 48 92 140 lente zomer herfst winter Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42 Courgette 54 Aubergine 62 Eitjes van je eigen kippen 68 Snijbiet 70 Kruiden 78 Oost-Indische

Nadere informatie

MOESTUINIEREN. Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB!

MOESTUINIEREN. Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB! MOESTUINIEREN Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB! GEBRUIK DEZE OMSLAG OOK OVER DE VOLGENDE BLADZIJDEN! SPERZIEBONEN PEULEN ZONNEBLOEM TOMATEN MAIS SJALOTTEN WORTELEN BIESLOOK

Nadere informatie

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas:

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas: Bronnen - Het grote experimenteerboek, uitgeverij Deltas, 2003 - Aan de slag met Findus, uitgeverij Davidsfonds/Infodok, 2000 - Grasspriet Themadossier 4 Tuinbouw, Plattelandsklassen vzw Meer info Telefoon:

Nadere informatie

Zaaien. Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Zaaien. Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Zaaien Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond: Kiezen zaden en pootgoed Plantenfamilies Je eigen plantgoed voorzaaien verspenen opkweken uitplanten Zaden en pootgoed kiezen:

Nadere informatie

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas 5 vijgen 200 gram gorgonzola 10 dadels 5 dunne plakjes serannoham 100 gram parmezaan Zout & peper Bereidingswijze vijgen: Verwarm de oven

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES

Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES Naam: Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES Bekijk het clipje: Beschuit met muisjes Groep: LES 8 - WERKBLAD 1 a) Weet je hoe het was toen jij een baby was? Bijvoorbeeld: Was je het eerste kind bij jou thuis

Nadere informatie

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN Januari ~ Veel kun je deze maand buiten niet doen, wel is het een goed moment om het tuinhuis op te ruimen en al het gereedschap proper te maken. Borstel spades en spitvorken schoon en olie alles in. ~

Nadere informatie

Voorwoord. Groente in supermarkt en uit de diepvries smaakt zeker niet slecht, maar verse groente uit je eigen tuin, ja daar kan toch niets tegenop.

Voorwoord. Groente in supermarkt en uit de diepvries smaakt zeker niet slecht, maar verse groente uit je eigen tuin, ja daar kan toch niets tegenop. Voorwoord Iedereen is het erover eens: niets smaakt beter dan verse groente. Onlangs verscheen nog weer een artikel in de krant eigen groente verbouwen steeds populairder. Groente in supermarkt en uit

Nadere informatie

Brandnetelbroodbeleg

Brandnetelbroodbeleg Flinke veel brandneteltoppen Olijfolie 4 tenen knoflook Zout Brandnetelbroodbeleg Werk met handschoenen aan. Verwijder harde brandnetel stengels. Was de brandnetels in de vergiet. Laat uitlekken. Snijd

Nadere informatie

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon:

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon: 9. SCHADUWTUIN De meeste groenten en kruiden hebben nood aan zon, maar in de stad hebt u niet altijd zon in uw tuin. In deze fiche bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de schaduw of halfschaduw. Om

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

8 personen. Het menu. Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise ***

8 personen. Het menu. Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise *** 8 personen Het menu Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise *** Gebakken hertenbiefstuk gemarineerd in kaneel en mosterd met peer in honing, gebakken

Nadere informatie

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70 Inhoud Aan de slag 7 Moestuinquiz 9 Stappenplan: Stap 1: Een stukje grond 13 Stap 2: Kies een plek 13 Stap 3: Doe de schudproef 14 Stap 4: Basisgereedschap 16 Stap 5: Zaden 18 Stap 6: Alles over zaaien,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nummer 20 maart Deze nieuwsbrief en alle informatie over D n Hof ligt standaard in de kantine op tafel in een blauwe map.

NIEUWSBRIEF. Nummer 20 maart Deze nieuwsbrief en alle informatie over D n Hof ligt standaard in de kantine op tafel in een blauwe map. Deze nieuwsbrief en alle informatie over D n Hof ligt standaard in de kantine op tafel in een blauwe map. Belangrijke data: Maart Zaterdag 11 Maandag 27 Vrijdag 31 April Zaterdag 8 Mei zaterdag 20 Kluszaterdag

Nadere informatie

contains recycled plastics

contains recycled plastics contains recycled plastics by we are elho Elho verrast je telkens weer met vrolijke, functionele en creatieve producten die je blijven inspireren en je huis of tuin nog gezelliger maken. by we all love

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek Menu 49 Salade van gemarineerde paddestoelen Kerrie-appelsoep Appel met pittige kip Kaas-bananenkoek 500 gr gemengde bospaddestoelen ijsbergsla 1 eetlepel balsamicoazijn 2 eetlepels notenolie verse peterselie,

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid Basiscursus Ecologische Moestuin Onkruid Onkruid: veel werk! Onkruid vergaat niet Het komt telkens terug Het groeit harder dan de groenten Wieden helpt maar tijdelijk Herbiciden: nee! Bijen (enz) sterven

Nadere informatie

Lekker vers. smaakt. het langst.

Lekker vers. smaakt. het langst. Lekker vers smaakt het langst. Herbamare, 100% natuurlijke smaakmaker van al je gerechten Natuurlijk kokerellen smaakloos en saai? Niet met Herbamare van A.Vogel: het enige kruidenzout met 100% natuurlijke

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Voorzaaien Wat? Wanneer?

Nadere informatie

Wat is de invloed van licht op de groei van de tuinkers

Wat is de invloed van licht op de groei van de tuinkers Wat is de invloed van licht op de groei van de tuinkers Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderzoeksvraag... 3 De hypothese... 3 Materialen en methode... 4 Resultaten... 5 Conclusie... 6 Discussie... 6 Bronnen...

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

Gratin de moules (gegratineerde mosselen).

Gratin de moules (gegratineerde mosselen). Gratin de moules (gegratineerde mosselen). 150g spinazie 1 kg kleine mosselen 125 ml droge witte wijn 1 sjalotje, gesnipperd 250 ml slagroom 1 el olijfolie 2 eierdooiers kruidenboter stokbrood Was de spinazie

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

Lever op zijn curries en zure appel

Lever op zijn curries en zure appel Lever op zijn curries en zure appel 2 uien 300 gr lever (biologisch) 1 teentje knoflook 2 goudreinetten 1 blaadje laurier Jamaicapeper (piment) Kruidenzout Kerrie (madras) 200 gr gierst 2 teentjes knoflook

Nadere informatie

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 1 e en 2 e week maart: Rode peper, pompoen, peterselie, basilicum, bloemkool en pastinaak: zaaien. 3 e en 4 e week maart:

Nadere informatie

Zelf kweken eenjarig of vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon*combineren met:

Zelf kweken eenjarig of vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon*combineren met: Eigenaar info 22-08-2000 kruidje_kook Welke zijn de meest gekende kruiden en hoe worden ze verwerkt. *Combineren met: tomaat,komkommer,aubergines,paprika,kaas,varkensvlees,vis,peulvruchten,gevogelte. soepen,salades,pesto,stoverijen,kaasgerechten,eiergerechten.

Nadere informatie

3 Planten en verplanten

3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 34 3.1 Plantensoorten 35 3.2 Plantafstand 38 3.3 Planten in verband 41 3.4 Bomen planten 43 3.5 Afsluiting 48 34 PLANTEN EN VERPLANTEN Bijna het hele jaar

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft?

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft? Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen?

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? Lente Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? 8 eetlepels droge natuurlijke klei (bentoniet voor als je binnenkort wilt gooien, rode klei als je ze wilt bewaren) 10 eetlepels potgrond, eventueel met wat compost

Nadere informatie

10 Luxe Afslank Recepten

10 Luxe Afslank Recepten 10 Luxe Afslank Recepten Dieetsnel.nl Kees van Hessel Recept 1 Omelet met kampernoelies 10 tot 15 minuten 1 pers - 2 eieren - 250 gram kampernoelies - sjalotjes - peterselie - peper & zout Borstel de kampernoelies(champignons)

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los.

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los. Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas:

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas: Experimenten werkboekje KIT Dokter in de wetenschap: Klas: 1 Licht/zon Zonnebaden in het licht Zonlicht is heel belangrijk voor planten. Als een plant enkele dagen geen of onvoldoende licht krijgt, begint

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren Materiaal Groen Deel 4: Thuis tuinieren Colofon Deel 4: Thuis tuinieren Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

Een kiem is het de groei van een zaadje naar plant. Een zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei.

Een kiem is het de groei van een zaadje naar plant. Een zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei. Een kiem is het de groei van een zaadje naar plant. Een zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei. In de eerste dagen van zaad naar plant is de groei dan ook enorm. De enzymen worden

Nadere informatie

moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten

moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten SPECIAL VAN moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten 6,95 WWW.DETUINOPTAFEL.COM BP 9 7 8 9 0 8 5 3 7 1 0 0 7 0

Nadere informatie

Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan.

Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan. Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan. Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan. Als voedsel van het land, het dier of

Nadere informatie

Salades. Salade van paardenstaart, knoflook en frambozenazijn

Salades. Salade van paardenstaart, knoflook en frambozenazijn Salades Salade van paardenstaart, knoflook en frambozenazijn Paardenstaart Rucola Veldsla Radiccio 1 bosje radijs Olijfolie Zout Frambozenazijn of balsamicoazijn Knoflook Koriander Thijm Peper paardenstaarten

Nadere informatie

Lespakket Zomerzon. Instructieblad groep 5 & 8. Inhoud pakket - Achtergrondinformatie. Lessuggesties:

Lespakket Zomerzon. Instructieblad groep 5 & 8. Inhoud pakket - Achtergrondinformatie. Lessuggesties: Lespakket Zomerzon Instructieblad groep 5 & 8 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie - Instructieblad groep 5 & 8 - Materialen van het pakket * Stuk karton * 4 potjes * Tuinkerszaden * Potgrond * 6 kievitsbonen

Nadere informatie

Kaart 15 Bollen en knollen

Kaart 15 Bollen en knollen Kaart 15 Bollen en knollen Informatiekaart Werkblad Onderzoek: o Bollen en knollen o Narcissen op water Quiz: o http://natuur.ariena.com Voor de leerkracht: De kinderen leren de volgende begrippen: Bollenstreek

Nadere informatie

verzorging CSPE KB 2013

verzorging CSPE KB 2013 verzorging CSPE KB 2013 bijlage Recepten variant a: Gepofte aardappel met magere kwark en kipsalade variant b: Gepofte aardappel met hüttenkäse en kaassalade PK-0711-b-13-1-b 1 / 5 lees verder variant

Nadere informatie

leerkracht Tuinieren in de klas zaaien in de vensterbank

leerkracht Tuinieren in de klas zaaien in de vensterbank leerkracht Tuinieren in de klas zaaien in de vensterbank Voorjaar in de klas, ga aan de slag! De nieuwe Albert Heijn moestuintjesactie komt er aan. (lukt het niet met de AH zaadjes? Vraag Milieueducatie

Nadere informatie

Wildplukken. Hop. Look zonder look. nieuwe scheutjes tot het zachte gedeelte, topjes

Wildplukken. Hop. Look zonder look. nieuwe scheutjes tot het zachte gedeelte, topjes Wildplukken Luc Devos Hop nieuwe scheutjes tot het zachte gedeelte, topjes - beetje aanstoven, zout toevoegen wilde asperge - rauw in een slaatje, omelet - thee maken met de bolletjes om gemakkelijk te

Nadere informatie

KOOK mee. Voorgerecht, 4 personen / 15 min

KOOK mee. Voorgerecht, 4 personen / 15 min Pompoensoep met geroosterde pompoenpitten en pompoenpitolie Voorgerecht, 4 personen / 15 min - 1 ui - ½ cm gember - 1 dl olijfolie - 2 laurier blaadjes - 1 teen knoflook - 1 kilo pompoen - 2 l groentebouillon

Nadere informatie

Terrine van asperges met boeren ham.

Terrine van asperges met boeren ham. Terrine van asperges met boeren ham. Nodig; Gekookte asperges Asperge gelei(1 ltr. asperge vocht op smaak met 30 gram gelatine) Dunne plakjes boerenham Bereiden van de terrine - kook de geschilde asperges

Nadere informatie

Zaden en Kiemplanten

Zaden en Kiemplanten Zaden en Kiemplanten Lesbrief groep 5 t/m 7 Inhoud Inleiding... 1 Les 1: zaden en kiemplanten... 2 Les 2: Lekker... 4 Werkblad 1 Onderzoek: het zaad... 6 Werkblad 2 Proefje: kiemplanten... 7 Milieu Educatie

Nadere informatie

Diner vis Makreel gevuld met noten in een korst van pindakaas en zwarte bessen

Diner vis Makreel gevuld met noten in een korst van pindakaas en zwarte bessen Diner vis Makreel gevuld met noten in een korst van pindakaas en zwarte bessen 4 makrelen (met kop) 150 gr walnoten 1 teentje knoflook ½ bosje peterselie ½ - 1 spaanse peper (afhankelijk van smaak), of

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

Werkmap leerlingen SCHOOLMOESTUIN MIJN NAAM IS: IK ZIT IN GROEP:

Werkmap leerlingen SCHOOLMOESTUIN MIJN NAAM IS: IK ZIT IN GROEP: Werkmap leerlingen SCHOOLMOESTUIN MIJN NAAM IS: IK ZIT IN GROEP: INHOUD INTRODUCTIE ZADEN VERGELIJKEN WAT EET JE? LOGBOEK BLZ. 2 BLZ. 3 EN 4 BLZ. 5 BLZ. 6 EN 7 INTRODUCTIE Een broodje met tomaat, andijvie

Nadere informatie

consumptief-horeca CSPE KB 2012

consumptief-horeca CSPE KB 2012 consumptief-horeca CSPE KB 2012 bijlage 1 variant b PK-0811-b-12-1-b2 PK-0811-b-12-1-b1 2 lees verder recepturen en serveerwijzen menu variant b gerecht mise-en-place serveerwijze: amuse omeletrolletje

Nadere informatie

verrassende groenten

verrassende groenten 9 verrassende groenten uit de doos, in de grond, op je bord 3 Boek vol goesting DRUKKER.indd 3 6/02/14 12:40 Voorwoord 7 Citroenkomkommer Chioggiabiet Palmkool 21 15 Striped Togo-Aubergine 9 27 Tatsoi

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

Vegetarische gerechten van Gery Mulder

Vegetarische gerechten van Gery Mulder Vegetarische gerechten van Gery Mulder Tomaten preisoep... 1 Zuuurkoolschotel, een echt wintergerecht... 2 Aardappelgerecht... 3 Rabarber met een variatie... 5 Natte preipot... 6 Tomaten preisoep Benodigd:

Nadere informatie

Ravioli met rode pesto

Ravioli met rode pesto Ravioli met rode pesto Dit heb je nodig voor de pesto: 150 gram half-gedroogde tomaten 2 rode paprika s 1 lente-uitje 2 teentje look 50 gram pijnboompitten peper en zout pimentpoeder edelgistvlokken bladpeterselie

Nadere informatie

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout Mexicaanse wraps Ingredienten (Voor 15 personen): 15 kleine wraps 1 grote ui 500 gram gehakt 3 paprika s (van verschillende kleuren) 2 potten wrap sauce (mild) 1 * Blikje mais van 300 gram 2 potjes soure

Nadere informatie

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Suchmann Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Wanneer: Dinsdagmiddag 6-13-20 & 27 april De kinderen worden in groepjes verdeeld van 3 of 4 kinderen. Ieder groepje krijgt een onderwerp toebedeeld

Nadere informatie

Reflectiekaart. Wat moeten ze kunnen/kennen: Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en kunnen. Wat ga je evalueren? Hoe ga je evalueren?

Reflectiekaart. Wat moeten ze kunnen/kennen: Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en kunnen. Wat ga je evalueren? Hoe ga je evalueren? Reflectiekaart 3.2.2.16 Proefondervindelijk vaststellen dat een plant water, lucht, licht, een geschikte temperatuur en voedingsstoffen nodig heeft om te kiemen en te groeien. Omschrijf wat kinderen volgens

Nadere informatie

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Boodschappenlijstje (de voorkeur gaat uit naar de biologische producten wanneer mogelijk) 1 potje asperges, of verse asparges (van april t/m juni) 1

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Je bent wat je eet. Een gezegde wat veel wordt gebruikt in de volksmond. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Het menselijk lichaam werkt op een fascinerende manier. Zonder dat je

Nadere informatie

Vaste planten. Inhoudsopgave:

Vaste planten. Inhoudsopgave: Vaste planten Vaste planten zijn kruidachtige meerderjarige planten. Ze overwinteren ondergronds en lopen in het voorjaar opnieuw uit. Enkele zijn wintergroen zoals vinca en waldsteinia. Vaste planten

Nadere informatie

MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK

MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK AANVULLENDE INFO BIJ DE STARTER KIT MIJN GEMAKKELIJKE MOESTUIN U bent niet alleen geboeid door tuinieren, maar houdt er ook wel van om zelf iets in elkaar te steken? Dan

Nadere informatie

Geproefd tijdens de wandeling over eetbare planten in de Latemse Meersen op zondag 24 juni 2018 HONDSDRAFKWARK

Geproefd tijdens de wandeling over eetbare planten in de Latemse Meersen op zondag 24 juni 2018 HONDSDRAFKWARK HONDSDRAFKWARK 500 gram kwark 1 theelepel honing 2 eetlepels goed gewassen en fijngehakte hondsdraf (blaadjes maar niet de paarse) 4 takjes fijngehakte peterselie 1 fijngesneden ui of sjalot 6 kappertjes

Nadere informatie

Met je klas aan de slag in de moestuin. met dit zadenpakket voor basisscholen leer je hoe je zelf groente kunt kweken

Met je klas aan de slag in de moestuin. met dit zadenpakket voor basisscholen leer je hoe je zelf groente kunt kweken Met je klas aan de slag in de moestuin met dit zadenpakket voor basisscholen leer je hoe je zelf groente kunt kweken Inhoud We willen onze kinderen graag een gezonde levensstijl aanleren. Voedseleducatie

Nadere informatie

Bollen en knollen Les 1: bollen en knollen... 2 Werkblad bol en knol... 4 Bol en knol stripverhaal... 5 Achtergrondinformatie... 6

Bollen en knollen Les 1: bollen en knollen... 2 Werkblad bol en knol... 4 Bol en knol stripverhaal... 5 Achtergrondinformatie... 6 INHOUD Bollen en knollen Les 1: bollen en knollen... 2 Werkblad bol en knol... 4 Bol en knol stripverhaal... 5 Achtergrondinformatie... 6-1 - Les 1: Bollen en knollen Nodig: Van Milieueducatie: - Aardappel(en)

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie

Leesboekje eten en drinken

Leesboekje eten en drinken Leesboekje eten en drinken Leesboekje Eten en Drinken Pagina 1 Dit is de groente Dit is het fruit. Dit is de sinaasappel. Dit is de banaan. Dit is de tomaat. Dit is de appel. Dit zijn de druiven. Dit is

Nadere informatie

Salade niçoise aangemaakt met groentepuree. Hoofdgerecht voor 2 personen Ingrediënten

Salade niçoise aangemaakt met groentepuree. Hoofdgerecht voor 2 personen Ingrediënten Salade niçoise aangemaakt met groentepuree Ingrediënten Ingrediënten 80 gram groentepuree 8 gram ansjovis in blik (op olie) 1 gekookt ei 65 gram haricot verts (vers) 90 gram trostomaat 11 gram groente

Nadere informatie

Kerstrecept 600 kcal, vlees Oosterse Kalkoendijfilet 4 personen, 314 kcal per persoon. Ingrediënten: Bereiding:

Kerstrecept 600 kcal, vlees Oosterse Kalkoendijfilet 4 personen, 314 kcal per persoon. Ingrediënten: Bereiding: Kerstrecept 600 kcal, vlees Oosterse Kalkoendijfilet 4 personen, 314 kcal per persoon 500 g (biologische) kalkoendijfilet 4 eetlepel Japanse sojasaus, minder zout 1 eetlepel rijstazijn 1 eetlepel Chinees

Nadere informatie

Lekker Vlaams... Preisoep met vermicelli van pastinaak Gehaktballetjes in suprèmesaus met wortelen en pastinaak

Lekker Vlaams... Preisoep met vermicelli van pastinaak Gehaktballetjes in suprèmesaus met wortelen en pastinaak Lekker Vlaams... Preisoep met vermicelli van pastinaak Gehaktballetjes in suprèmesaus met wortelen en pastinaak Greet Lybaert Kinderkooklessen Polenstraat 169a 9940 Evergem tel.: 09 357 60 86 fax: 09 357

Nadere informatie

Helaas hebben we deze keer de recpeten niet kunnen opschrijven, en daarom bij deze enkele recepten van vorige kookcursussen en kookboeken.

Helaas hebben we deze keer de recpeten niet kunnen opschrijven, en daarom bij deze enkele recepten van vorige kookcursussen en kookboeken. 2010-4juni 19.30 Turkse Kookworkshop in de Tuinen van Stinz geheel Vegetarisch we hebben gemaakt: Linzensoep Dolma: druivenbladeren en gedroogde paprika's gevuld met rijst en kruiden Sigare Börek: tot

Nadere informatie

Onderhouden van beplanting 1

Onderhouden van beplanting 1 Onderhouden van beplanting 1 3 Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden 47 Water- en moerasbeplanting onderhouden 139 6oriëntatie a... Oriënteren op border- en perkbeplanting onderhouden

Nadere informatie

Smoothie van zoete aardappel en mango

Smoothie van zoete aardappel en mango Smoothie van zoete aardappel en mango Ingrediënten: 2 zoete aardappelen 3 citroenen 2 rijpe mango s 5 dl Biologische yoghurt Optioneel fijne tafelsuiker of honing Pof de aardappelen in aluminiumfolie 50

Nadere informatie

Lasagne met licht gerookte konijn filet, met gebakken kwee-peer. Nodig;

Lasagne met licht gerookte konijn filet, met gebakken kwee-peer. Nodig; Lasagne met licht gerookte konijn filet, met gebakken kwee-peer Nodig; ½ konijnen filet pp. Kwee-peren. Rook oven met rookmot Riet suiker (carameliseren van de kwee-peer) Nodig voor de tuille. 150 gr Bloem

Nadere informatie

Enkele bijna vergeten groenten:

Enkele bijna vergeten groenten: TUINHIER HERENTALS Lesgever:Bert Peers 06-04 - 14 Tekst: B. PEERS Verslag M. Peeters Enkele bijna vergeten groenten: Pastinaak, aardpeer, venkel, kardoen, warmoes, 1 1.Inleiding De laatste jaren komen

Nadere informatie

Menu Marokkaans. Paprika-tomatensalade. Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen. Marokkaans brood

Menu Marokkaans. Paprika-tomatensalade. Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen. Marokkaans brood Menu 59. - Marokkaans Paprika-tomatensalade Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen Marokkaans brood Amandelkoekjes met muntthee Paprika-tomatensalade Ingrediënten (4 pers) 750 gr

Nadere informatie

Er staan een paar zaaibakken in de hoek van de tuin waar een aantal scheuten eerder in gepoot werden.

Er staan een paar zaaibakken in de hoek van de tuin waar een aantal scheuten eerder in gepoot werden. Vertaling Les 8 augustus 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Geschreven door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki vereniging). Handleiding om Satsuki azalea s te kweken en te vormen in alle

Nadere informatie