Als eerste natuurlijk wenst de gehele staff iedereen de allerbeste wensen voor 2008 met veel mooie en geweldige duiken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als eerste natuurlijk wenst de gehele staff iedereen de allerbeste wensen voor 2008 met veel mooie en geweldige duiken."

Transcriptie

1 Inhoud Duikers en snorkelaars Duikbeurzen in 2008 Cursus van de Maand: PADI Digital Underwater Photography Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip 2 februari : Onderwater-rugby ( en meer). Duikers en snorkelaars Als eerste natuurlijk wenst de gehele staff iedereen de allerbeste wensen voor 2008 met veel mooie en geweldige duiken. Voor iedereen die de oliebollen en appelflappen er weer aan het af trainen is, hebben wij natuurlijk nog de onderwater-rugby op 2 februari voor de boeg. Dit is een goede kans om nog wat extra te bewegen en tegelijkertijd met een vorm van onderwatersport bezig te zijn. Er zijn nog enkele plaatsen over dus geef je nog even op. Het wordt ongetwijfeld erg leuk maar het zal ook heel leerzaam zijn. Wij hebben in de wintermaanden natuurlijk ook niet stil gezeten. We zijn op een aantal beurzen geweest en hebben daar weer veel leuke duikvakantie-bestemmingen gezien (je krijgt gelijk zin om op het vliegtuig of in de auto te stappen). Verder zijn er op de beurzen veel nieuwe duikmaterialen te bewonderen. Wanneer u iets gezien heeft en er meer informatie wil, vraag het ons gerust, we kunnen tegenwoordig vrijwel elk produkt, van welk merk dan ook leveren! We zijn in ieder geval weer helemaal op de hoogte. Tot duiks en we zien jullie weer in het water Nu nog even de buitentemperatuur ietwat omhoog en we kunnen weer onze maandelijkse DLD in het buitenwater organiseren. Wanneer er mensen zijn die het koude water eerder willen trotseren en geen buddy hebben, informeer dan even bij ons, er is vast wel een staff-lid ( dan wel met een droogpak ) die je wil begeleiden of iemand weet die ook graag wil duiken.

2 Duikbeurzen in 2008 Ook dit jaar staan er weer heel wat duikbeurzen op de kalender. Deze beurzen zijn een uitgelezen plaats om je te oriënteren op het gebied van nieuwe duikmaterialen en nieuwe vakantiebestemmingen. Verder is het gewoon gezellig om met gelijk-geïnteresseerden eens op een andere manier met je sport bezig te zijn. Duikvaker Utrecht Voor de 16 e keer ontmoeten duizenden duikers, geïnteresseerden in de onderwaterwereld, duikinstructeurs en ondernemers elkaar; op 9 en 10 februari 2008 staat wederom de Voordorphal van het Veemarktcomplex in Utrecht in het teken van de duiksport tijdens Duikvaker Meer info Duikbeurs London International diveshow ExCeL Op 8 en 9 maart wordt de grootste duikbeurs voor Engeland georganiseerd. eze beurs is te vergelijken met de duikvaker. Afgelopen jaar trok deze beurs bezoekers. Meer info Duiksportbeurs Antwerpen Belgïe Op zaterdag 15 en zondag 16 maart 2008 (van 10 tot 18 uur) verzamelt de duikwereld zich voor de vijfde maal in Hangar 29 te Antwerpen. Ruime GRATIS parking kan naast Hangar 29. Meer info Duikbeurs DIVE 2008 NEC Birmingham Op 1 en 2 November wordt in het Expocenter van Birmingham de Dive 2008 georganiseerd. Deze beurs is de laatste jaren sterk in opmars en is hard op weg de grootste beurs van het verenigd koningrijk aan het worden. Ook qua opzet is deze beurs net even anders dan alle andere beurzen. Duikbeurs Bleiswijk Op 8 en 9 november voor voor de tweede keer een duikbeurs in Bleiswijk georganiseerd. ER zal dit jaar door de organisatie hard gewerkt worden om het dit jaar wel een succes te laten worden. Alle begin is moeilijk, maar afgelopen jaar was deze beurs de 9,00 entree niet waard. Meer info

3 Wetenswaardigheden Onderwater Duiken met de squbab De SQuba is een raceauto waar je mee kunt duiken. Of een duikmachine ontworpen als raceauto. Hoe dan ook, de vergelijking met de auto waar James Bond ooit de zeebodem mee ontdekte is snel gemaakt, maar je zult je smoking helaas toch moeten vervangen voor een duikuitrusting. Een pluspunt is dat de duikauto geen koolstofuitstoot genereert. De auto is voorzien van open dak, dus nattigheid is gegarandeerd. De auto kan tien meter diep en rijdt ook op het vasteland. Dit zou voor de gedreven duiker wel eens een heel mooi zondagswagentje kunnen worden. Zeeland grootste zee-aquarium komt eraan Het wordt met afstand het grootste zee-aquarium van Zeeland. Volgende maand begint de bouw van Aquapolis, de nieuwste attractie van themapark WaterLand Neeltje Jans. Met het project is een investering van twee miljoen gemoeid. Wil je als themapark de concurrentie het hoofd bieden dan moet je. WaterLand-directeur A. van de Hoef: "blijven vernieuwen en daar is WaterLand al enkele jaren mee bezig". Het nieuwe entreegebouw Deltaplaza werd neergezet, er werd een waterglijbaan gerealiseerd en weervrouw Helga van Leur wijdde in 2003 de orkaanmachine in. Ondertussen werd verder gewerkt aan de plannen voor een zee-aquarium. Grootse plannen, want er moet een compleet nieuw gebouw voor neergezet worden, ontworpen in de stijl van Deltaplaza. In het gebouw komen acht bescheiden themabakken en krabben- en visaaibakken. Haaien, fascinerend maar weet wat je doet. De meeste mensen vinden haaien eng, maar waarom? Haaien vallen mensen aan, hebben veel tanden en de zwarte ogen zijn onheilspellend nietszeggend zijn veel gehoorde opmerkingen. Is dit allemaal echt zo? Waarom die rijen met tanden? In dit stukje willen we je laten zien dat een haai eigenlijk helemaal niet zo eng is. Denk ook niet Zo, ik ga er even mee zwemmen, want het blijven natuurlijk rovers en dus onvoorspelbaar.

4 Haaien behoren tot de kraakbeen vissen en zijn verre familie van de roggen. Van de 370 soorten haaien zijn er maar 5 gevaarlijk voor mensen! Haaien zijn gemiddeld zo n 2 meter lang en bewegen zich krachtig door het water door middel van hun staartvin, Ze eten voornamelijk vissen, weekdieren en kreeftachtigen.. De aggressievere haaien zijn vooral herkenbaar aan de muil met de grote spitse tanden, die in meerdere rijen achter elkaar zijn ingeplant. Als van de voorste rij een tand uitvalt of versleten is wordt die afgestoten, waarna de volgende in de rij zich snel opricht en het ontstane gat sluit. Voortdurend groeien er achter in de muil nieuwe tanden, klaar om in te vallen als dat nodig wordt. De vorm van en het aantal tanden verschilt sterk per soort, evenzo de kracht van de kaakspieren. Een grote haai kan in zijn bek 3 ton druk uitoefenen per vierkante centimeter. Dat komt overeen met een olifant die op een plek ter grootte van een postzegel staat. Haaien zijn voor mensen eigenlijk alleen gevaarlijk als ze geprikkeld zijn. Daarin lijken ze wel de stieren van het water. haaien worden gestimuleerd om aan te vallen als er bloed in het water te vinden is. Haaien zijn bijna blind, maar hebben wel een heel goede neus. Ze kunnen bloed dus niet zien, maar ruiken het wel. Water kan, net als lucht, een geur over een lange afstand overbrengen. Haaien worden door deze lucht gestimuleerd om aan te vallen en omdat ze niet goed zien, weten ze niet precies wat ze aanvallen. Dat zou dus een gewond dier of mens kunnen zijn. Een witte haai kan 1 druppel bloed ruiken in 4,6 miljoen liter water. Bloed en/of vlees brengt de gevaarlijke soorten in een extase waarin ze in blinde woede in alles bijten wat beweegt. De ongelukken die gebeuren zijn meestal een vergissing! (ehh.. niet minder pijnlijk natuurlijk) Vanuit het water lijkt iemand op een surfplank veel op een zeeleeuw of als een dier in nood. Dit staat bovenaan de menulijst en dan gaat de haai over tot de aanval. Misschien wel een spannend idee, maar ik heb nog niet eerder een duiker op een surfplank zien liggen. De vijf soorten die we als gevaarlijk zien zijn de tijgerhaai, de witpunthaai, de stierhaai, de witte haai en menshaai. De gemelde aanvallen uit 2005 kwamen van deze soorten en van de 58 nietgeprovoceerde waren er 4 met een fatale afloop. Maar als je wilt weten hoeveel haaien wij jaarlijks afslachten... moet je het aantal menselijke slachtoffers vermenigvuldigen met 10 miljoen. Haaien worden dan ook ernstig in hun voortbestaan bedreigd!

5 Nu we dat ontzenuwd hebben, is het leuk eens wat meer te schrijven over de anatomie van de haai. De kop van de haai is kegelvormig met aan de zijkanten zijn kleine ogen. Op de bovenkant van de snuit zitten de neusgaten. Aan de zijkant van de kop zitten kieuwspleten voor de ademhaling. De vorm van de haai zorgt voor een goede stroomlijning evenals de structuur van de huid. Deze voelt aan alsof er allemaal haakjes op zitten en werd daarom vroeger wel gebruikt als schuurpapier. De reden is bescherming van de haai tegen aanvallen van tegenstanders en tegen het binnen dringen van parasieten, maar ook voor de stroomlijning. Sinde de Olympische Zomerspelen van 2000 in Sydney gaan veel zwemmers van wereldklasse gekleed in een synthetische 'haaihuid'. De nieuwe stof van hun zwemkleding, die qua structuur enigszins op de huid van een haai lijkt, moet de stromingsweerstand gunstig beïnvloeden. De Olympische deelnemers hopen op aquadynamische voordelen, om zo elkaar de records te ontfutselen zo zie je maar weer dat we zelfs van een dier waar we angst voor hebben nog best veel kunnen leren. Een haai heeft 6 vinnen om zich soepel en snel mee door het water te bewegen, de staartvin is bij de diverse haaien verschillend. Je kunt zo de soorten onderling goed uit elkaar houden. Het drijfvermogen van een haai wordt geregeld door een grote hoeveelheid olie-achtige stof in de lever, squaleen genaamd. Deze stof is lichter dan water. Squaleen wordt overigens gewonnen en gebruikt in de farmaceutische industrie om de vermeende verjongende werking. Haaien beschikken over een subtiel vermogen om elektrische velden, veroorzaakt door statische of bewegende objecten (zoals vissen of mensen) in hun directe omgeving te voelen. Dit gebeurt via kleine zintuigporiën in de kop, de zogenaamde Ampullen van Lorenzini. Deze elektro-receptoren kunnen in aantal variëren van enkele honderden tot enkele duizenden. Hiermee kunnen ook prooien die onder het zand verborgen liggen worden opgespoord. Ook kunnen haaien voor oriëntatie en navigatie gebruik maken van veranderingen in het magnetisch veld veroorzaakt door oceaanstromingen ten opzichte van het magnetisch veld van de aarde. Aangenomen wordt dat dit er soms voor zorgt dat haaien (vissers)boten aanvallen omdat de reactie van de boot met het zoute zeewater tot elektrische velden leidt die op die van prooivissen lijkt, hetzelfde geldt voor onderzeese stroomkabels. De geslachtsorganen van mannelijke haaien liggen tussen de buikvinnen in. Tijdens de gemeenschap klappen deze organen naar voren uit (soms een van de twee) en penetreren het vrouwtje. Mannetjes bijten zich daarbij soms vast in de borstvin van het vrouwtje. Er zijn 3 vormen van ontwikkeling voor de geboorte. Sommigen haaisoorten (zoals de kathaai en hondshaai) leggen enkele stevige eieren die in leerachtige zakjes zijn verpakt, waarvan de draadvormige aanhangsels het zeewier of stenen omstrengelen. Enkele haaien zijn levendbarend. Net zoals zoals zoogdieren ontwikkeld zich een embryo met een placenta. De meeste haaien zijn echter een soort kruising, eierlevendbarend;; ze produceren levende jongen maar via een embryo dat met een dooierzak is verbonden. De pasgeborene zijn al direct geduchte jagers.

6 Cursus van de Maand: DUP specialty Nu 155 Euro! PADI Digital Underwater Photography Specialty (DUP) Deze cursus bestaat uit een tweetal theoriedelen en twee duiken waarvan één duik in het zwembad en één duik in het buitenwater. Wat houdt de DUP specialty precies in? De PADI-cursus Digitale onderwaterfotografie bestaat uit twee delen. (Niveau 1 en Niveau 2) Het is een inleiding tot de digitale onderwaterfotografie, gericht op de huidige digitale compact camera's. De cursus helpt je kennis, vaardigheden en praktische technieken te ontwikkelen die nodig zijn voor het maken van mooie foto s. Niveau 1 In dit niveau leer je de basistechnieken voor onderwaterfotografie. Je krijgt uitleg over de verschillende technieken die toepasbaar zijn om een zo mooi mogelijke foto te kunnen maken. Ook wordt er uitgelegd welke instellingen van de camera het best gebruikt kan worden. Het niveau 1 wordt gegeven in het zwembad. Niveau 2 Na een duikopdracht leer je in niveau 2 hoe je de foto s kan verbeteren. Er wordt uitgebreider gekeken naar bestandsformaten, resolutie-instellingen, foto's lichter of donkerder maken, de juiste kleurstelling, de compositie van de foto's, foto's naar de computer uploaden en fotobewerking. De vaardigheden van niveau 2 worden gegeven in het buitenwater. Deelnemers die de vaardigheden van niveau 2 met succes afronden komen in aanmerking voor het PADI Digital Underwater Photographer Specialty-brevet. Deze maand kost de PADI Digital Underwater photography specialty geen 175 maar slechts 155 euro!! Uiteraard is dit inclusief gebruik van alle duikmateriaal en brevetkosten. Deze cursus is een hele leuke ervaring en je mag het brevet meetellen als kwalificatie voor je Master Scuba Diver brevet. Een mooie onderscheiding, het hoogste brevet te behalen in het recreatief duiken. Twijfel je nog? Neem dan kontakt met ons op. Wij leggen het je graag uit!

7 Dagtrip 2 februari : Onderwater rugby in het Inge de Bruinbad Omdat het buitenwater voor velen nu toch echt te koud is, dachten wij dat het erg leuk zou zijn om jullie met een andere onderwatersport kennis te laten maken. Jawel, het bestaat!! ONDERWATER RUGBY, voor iedereen met een snorkelbrevet of een hoger PADI-brevet. Minimum leeftijd van deze dagtrip is dan ook 8 jaar. Wij zelf zijn ongeveer en jaar geleden in aanraking gekomen met deze tak van watersport. Naast de nodige techniek en inzicht zullen de deelnemers merken dat het ook een sport is waar een goede conditie toch wel een pre is. Er wordt gespeelt met twee teams, welke de bal van elkaar moeten zien te veroveren, waarna de bal in de doelmand van de tegenpartij gelegd moet worden. We verzamelen op zaterdag 2 februari om uur, in de kantine van het Inge de Bruin sportfondsenbad. Na een korte briefing zullen de teams ingedeeld worden, waarna de pret kan beginnen! Schrijf je uiterlijk 30 januari in voor slechts 10 euro. Inbegrepen zijn 1 duik met professionele begeleiding, en een kop koffie of thee. Gelieve alles gepast en contant te betalen. Ga met ons mee en ontdek nieuwe stekken in Nederland! Voor deze dagtrip geldt een minimum van 10 personen. Het enige materiaal dat nodig is zijn vinnen, een snorkel en een masker. Wanneer je deze materialen niet van jezelf hebt, laat het ons dan even weten. Natuurlijk hoef jij niet voor veiligheidsaspecten als een EHBO set, zuurstof en reserve materiaal te zorgen. Die service krijg je van Island Diving! Kwaliteit en veiligheid houden we hoog in het vaandel. Dagtrip 15 of 22 maart: Workshop freediving in het Inge de Bruinbad Omdat wij jullie ook kennis willen laten maken met een andere vorm van de duiksport hebben ons voorgenomen om halverwege de maand maart een workshop freediving te organiseren. We zullen echt niet naar de 20 mrt diepte gaan in het Inge de Bruin, maar er zullen vele facetten van het freediven worden uitgelegd. Ook zullen we diverse adem en duiktechnieken in het zwembad trainen. Omdat we met betrekking tot de planning van het zwembad, een ervaringsdeskundige en materialen het een en ander moeten gaan organiseren, vragen wij geïnteresseerden zo spoedig mogelijk in te schrijven. We verzamelen op om uur, in de kantine van het Inge de Bruin sportfondsenbad. Voor deze dagtrip geldt een minimum van 10 personen en kost slechts 10 euro per deelnemer. Het enige materiaal dat nodig is zijn vinnen, een snorkel en een masker. Wanneer je deze materialen niet van jezelf hebt, laat het ons dan even weten.

8 Met deze nieuwsbrief blijf je op een leuke en informatieve manier op de hoogte van onze activiteiten en wijzigingen van de duikregels. Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, stuur ons dan een .

Verder weer leuke aanbiedingen en nieuwtjes dus weer veel lees plezier.

Verder weer leuke aanbiedingen en nieuwtjes dus weer veel lees plezier. Inhoud Duikers en snorkelaars Cursus van de Maand: DUP specialty Nieuwe look schoolgevel Onderwater-rugby van start! Duiken in Kroatie, verslag zeepaardje gespot! Voorinschrijving Duikreis medio november

Nadere informatie

Nieuw is Via deze nieuwsbrief, krijg je elke maand een extra aanbieding, voortaan van onze Diveshop ( op de laatste pagina)

Nieuw is Via deze nieuwsbrief, krijg je elke maand een extra aanbieding, voortaan van onze Diveshop ( op de laatste pagina) Inhoud Duikers en snorkelaars PADI e-learning via Island Diving Verslag Duikreis Llafranc Cursus van de Maand: DUP specialty Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip 30 september: Advanced duik bij de Zeelandbrug.

Nadere informatie

Nieuwsbrief #8, augustus Inhoud

Nieuwsbrief #8, augustus Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Cursus van de Maand: Diep duik specialty Even voorstellen; Henk van Gijzen Island Diving staff-leden geslaagd Voorinschrijving Duikreis medio november 2008 Dagtrip 28 september:

Nadere informatie

Onze staff is ook weer uitgebreid. Deze maand stelt Simone Huijsman zich voor.

Onze staff is ook weer uitgebreid. Deze maand stelt Simone Huijsman zich voor. Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Dagtrip Nemo33 Brussel Even voorstellen: Simone Huijsman Verbouwing service en natte ruimte Cursus van de maand: DUP specialty Wetenswaardigheden onderwater Dagtrip

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie De Haai

Praktische opdracht Biologie De Haai Praktische opdracht Biologie De Haai Praktische-opdracht door een scholier 1440 woorden 22 maart 2005 5,6 59 keer beoordeeld Vak Biologie DE HAAI INHOUDSOPGAVE Inleiding Hfdst.1: Wat zijn haaien? Hfdst.2:

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-03 Hier is weer een update van de activiteiten. Wat hebben we gedaan; Cursussen; Inrichten duikschool; Op dit moment zijn we druk bezig

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De bouw van haaien 2. Drijven 3. De zintuigen 4. Bedreigingen 5. Haaien en mensen 6. Soorten haaien Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De bouw van haaien 2. Drijven 3. De zintuigen 4. Bedreigingen 5. Haaien en mensen 6. Soorten haaien Pluskaarten Haaien inhoud blz. Inleiding 3 1. De bouw van haaien 4 2. Drijven 6 3. De zintuigen 7 4. Bedreigingen 9 5. Haaien en mensen 11 6. Soorten haaien 12 Pluskaarten 17 Bronnen en foto s 19 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-02 Hier is weer een update van de activiteiten. Wat hebben we gedaan; Cursussen; IDC; Op dit moment zijn we heel druk met de groep die

Nadere informatie

Nieuwsbrief, februari 2011. Inhoud

Nieuwsbrief, februari 2011. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Cursus van de maand: Onderwater Fotografie 2 e Cursus van de maand: EFR, Emergency First Response Voorinschrijving Workshop Hyperbare centrum Antwerpen 2011 15 jarig bestaan

Nadere informatie

Namens de staff van ISLAND DIVING willen we jullie hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar, met heel veel mooie en leuke duiken toewensen.

Namens de staff van ISLAND DIVING willen we jullie hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar, met heel veel mooie en leuke duiken toewensen. Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag duikreis Egypte, het verhaal van Ron van Walsem Verslag Nachtduik 15 december Oostvoorne Cursus van de Maand: DAN Oxygen First Aid Dagtrip 2 februari : Onderwater-rugby

Nadere informatie

GEWONE ZEEHOND. Huiler

GEWONE ZEEHOND. Huiler GEWONE ZEEHOND Huiler Je zou het bijna niet geloven, maar een gewone zeehond is een echt roofdier! De zeehond is met zijn gestroomlijnde lichaam, speciale neus en handige snorharen helemaal aangepast op

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-07 Terugkijkend op een fantastisch geslaagd openingsfeest gisteravond, voelt mijn lijf aan alsof ik een dag in een achtbaan heb gezeten.

Nadere informatie

Dive Guide - Science of Diving - Divemaster

Dive Guide - Science of Diving - Divemaster Dive Guide - Science of Diving - Divemaster Dive Guide Minimale leeftijd: Aantal duiken bij begin: Aantal duiken voor brevet: 18 jaar 40 (25 uur) 50 (32 uur) Specialty Science of Diving Minimum leeftijd

Nadere informatie

De drie sporten die bij de NOB horen, zijn: duiken, onderwaterhockey en vinzwemmen.

De drie sporten die bij de NOB horen, zijn: duiken, onderwaterhockey en vinzwemmen. Spreekbeurt De NOB De NOB is de. Dit is net zoals je bij voetbal de KNVB hebt, bij tennis de KNLTB en bij atletiek de KNAU. De regelt dus veel dingen voor mensen die onderwatersport beoefenen. De NOB is

Nadere informatie

Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk.

Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk. Hamerhaai Inleiding Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk. Soorten Er bestaan ongeveer 375 soorten haaien.

Nadere informatie

PADI Specialties Opleiding schema 2015: Diveplace Utrecht

PADI Specialties Opleiding schema 2015: Diveplace Utrecht PADI Specialties Opleiding schema 2015: Diveplace Utrecht Droogpak duiker: 2015 (012015) Zondag 18 januari aanvang: 08:00uur Buitenwater () Zaterdag 14 maart aanvang: 08:00uur Buitenwater (112015) Zondag

Nadere informatie

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen.

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. VO Werkblad Doel: Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. Materialen: - Werkblad 3: - Potlood - Filmpjes: Dolfijnen, bruinvissen en vissen. De filmpjes zijn te vinden

Nadere informatie

Jij en duiken. Proficiat met de aankoop van jouw SSI Open Water Diver opleiding

Jij en duiken. Proficiat met de aankoop van jouw SSI Open Water Diver opleiding Jij en duiken Jouw eerste ademhaling onder water Proficiat met de aankoop van jouw SSI Open Water Diver opleiding voor iedereen vanaf 10 jaar in de Galderse Meren in Breda bij DiveSenses Lees in deze informatie

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe 2. Geschiedenis 3. Wat heb je nodig 4.Wat kun je allemaal zien WAAROM Ik mijn spreekbeurt over duiken doe Ik heb dit onder werp gekozen omdat mijn

Nadere informatie

Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer!

Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer! Alles over HAAIEN Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer! Haaienweetjes Vinnen De meeste haaien hebben acht vinnen. Deze gebruiken ze om vooruit te komen en om rechtop te zwemmen. De vorm van de

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-05 Het is weer FEEST!!!!!!! In deze nieuwsbrief; Sealand Diving en Buddyfish hebben een eigen Course Director Vanaf nu is Sealand Diving

Nadere informatie

Nieuwsbrief, september 2009. Inhoud

Nieuwsbrief, september 2009. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag dagtrip Bergse Diepsluis Cursus van de maand: Peak Performance Buoyancy Mijn verhaal: Spaans avontuur door Patricia Dagtrip zondag 11 oktober 2009: Aware dagtrip Galderse

Nadere informatie

Hij/zij die met het leukste, mooiste of spannenste verhaal wint een gratis dagtrip!

Hij/zij die met het leukste, mooiste of spannenste verhaal wint een gratis dagtrip! Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Dagtrip Vinkeveense plassen, zandeiland 4 Cursus van de maand: Snorkelcursus voor kinderen Wetenswaardigheden onderwater Dagtrip zondag 14 juni 2009: Dreischor, het

Nadere informatie

LESPAKKET ORDENING EN EVOLUTIE

LESPAKKET ORDENING EN EVOLUTIE LESPAKKET ORDENING VMBO EN EVOLUTIE Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK KENMERKEN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie

Nadere informatie

Nieuwsbrief #6, juni 2007. Inhoud. Duikers en snorkelaars. Island Diving in de media

Nieuwsbrief #6, juni 2007. Inhoud. Duikers en snorkelaars. Island Diving in de media Inhoud Duikers en snorkelaars Island Diving in de media Cursus van de Maand: DAN Oxygen first aid for divers Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip 3 juni : Blokkendam Duikers en snorkelaars Er is deze

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

inhoud Wat zijn haaien? Algemene vinformatie Superieure eigenschappen Haaientanden Een maaltijd scoren Is de kust veilig? Sociaal leven Op schaal

inhoud Wat zijn haaien? Algemene vinformatie Superieure eigenschappen Haaientanden Een maaltijd scoren Is de kust veilig? Sociaal leven Op schaal Haai ahoi! inhoud 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 36 Wat zijn haaien? Algemene vinformatie Superieure eigenschappen Haaientanden Een maaltijd scoren Is de kust veilig? Sociaal leven Op schaal

Nadere informatie

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler DE GEWONE ZEEHOND Huiler Je gelooft het bijna niet als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar een gewone zeehond is een echt roofdier. Zijn scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het

Nadere informatie

Naam: Groep: Soorten 1. Er bestaan ongeveer 34 verschillende soorten dolfijnen. Kun jij er vier opzoeken en

Naam: Groep: Soorten 1. Er bestaan ongeveer 34 verschillende soorten dolfijnen. Kun jij er vier opzoeken en WERKBLAD DOLFIJNEN Naam: Groep: Soorten 1. Er bestaan ongeveer 34 verschillende soorten dolfijnen. Kun jij er vier opzoeken en van elke dolfijn een kenmerk opschrijven? Om kenmerken van de dolfijn te vinden

Nadere informatie

dieren in de dierentuin

dieren in de dierentuin dieren in de groep 4-5 Geachte leerkracht, Dit lespakket ondersteunt u bij het voorbereiden van uw schoolreisje naar Burgers Zoo. Daarnaast kan het ook prima worden ingezet als u een thema over en of exotische

Nadere informatie

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN SAFARIPARK BEEKSE BERGEN Lespakket groep 7 en 8 Zo, wij zullen jou eens een spannend lesje leren! Groep 7 Opdracht 1 Wij hebben in het safaripark verschillende giraffen. Ga er eens goed voor zitten om

Nadere informatie

PORTFOLIO Alex Mustard

PORTFOLIO Alex Mustard PORTFOLIO Alex Mustard Deze zeeleeuw in Australië vroeg zich af wie Alex Mustard is en kwam nieuwsgierig overzwemmen. Alex zorgde ervoor dat de zon precies achter de zeeleeuw zat. De foto is van onderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief #3, april 2007

Nieuwsbrief #3, april 2007 Inhoud Duikseizoen in het buitenwater van start Automatisering en service binnen de school Cursus van de Maand Advanced en Nitrox Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip 29 April : Zevenhuizerplas Vakantieverslag

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mensapen Haaien Wolven Walvissen Vleermuizen Kwallen Panda s...

INHOUD. Inleiding Mensapen Haaien Wolven Walvissen Vleermuizen Kwallen Panda s... INHOUD Inleiding...6 1 Mensapen...8 2 Haaien... 10 3 Wolven... 12 4 Walvissen... 14 5 Vleermuizen... 16 6 Kwallen... 18 7 Panda s... 20 8 Olifanten... 22 9 Uilen... 24 10 Dolfijnen... 26 11 Spinnen...

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over: leren sportduiken

Mijn spreekbeurt gaat over: leren sportduiken Mijn spreekbeurt gaat over: leren sportduiken Waarom dit onderwerp? Redenen kunnen bijvoorbeeld zijn: Ik vind het een leuk en interessant onderwerp Ik vind de onderwater natuur erg leuk Ik snorkel graag

Nadere informatie

SSI Instructeur - Dive Control Specialist

SSI Instructeur - Dive Control Specialist SSI Instructeur - Dive Control Specialist Opleidingskenmerken Minimale leeftijd: Aantal duiken bij begin DiveCon Aantal duiken bij begin ITC Aantal duiken bij begin IE 18 jaar 60 duiken (40 uur) 75 duiken

Nadere informatie

Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen:

Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen: Dolfijn Familie Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen: Baleinwalvissen: deze walvissen worden zo genoemd omdat ze in hun bek geen tanden hebben. Maar een soort lange draden,

Nadere informatie

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is één van de meest elegante waterdieren die er bestaat. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schiet hij als een pijl door het

Nadere informatie

Nieuwsbrief #3, maart 2007. Inhoud

Nieuwsbrief #3, maart 2007. Inhoud Inhoud Vakanties 2007: Voorbereidingen in volle gang Jeugdduiken Dagtrips Cursus van de Maand Nachtduiken Wetenswaardigheden Onderwater Onderwaterrugby Nieuw Zeeland, een leuke ervaring Vakantie 2007:

Nadere informatie

Dive Guide - Science of Diving - Divemaster. Opleidingskosten Dive Guide Opleiding + 399,- Specialty Science of Diving = 170,-

Dive Guide - Science of Diving - Divemaster. Opleidingskosten Dive Guide Opleiding + 399,- Specialty Science of Diving = 170,- Dive Guide - Science of Diving - Divemaster Dive Guide Minimale leeftijd: 15 jaar Minimale leeftijd professional 18 jaar Aantal duiken bij begin: 40 (25 uur) Aantal duiken voor brevet: 50 (32 uur) Specialty

Nadere informatie

Galápagos-eilanden. Inleiding. Inhoudsopgave. 1. Algemeen

Galápagos-eilanden. Inleiding. Inhoudsopgave. 1. Algemeen Galápagos-eilanden Inleiding Ik wil mijn spreekbeurt graag houden over de Galápagos-eilanden. De Galápagos-eilanden liggen in de Stille Oceaan en zijn heel bijzonder omdat er dieren en planten leven die

Nadere informatie

Nieuwsbrief #4, april 2008. Inhoud

Nieuwsbrief #4, april 2008. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Cursus van de Maand : EFR Voortgang aanpassingen Oostvoornse Meer Island Diving brengt jeugd in beweging Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip zondag 8 juni: Workshop demo-dag

Nadere informatie

Nieuwsbrief #5, juli 2009. Inhoud

Nieuwsbrief #5, juli 2009. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Dagtrip Dreischor, de Reefballs Cursus van de maand: Stroomduiken Wrak info: de Swift Wetenswaardigheden onderwater Dagtrip dinsdag 21 juli 2009: NACHTDUIK Duikers

Nadere informatie

Hallo Duikschoolbuddy s,

Hallo Duikschoolbuddy s, Hallo Duikschoolbuddy s, Nieuwsbrief 2015-02 Hier onze nieuwsbrief met nieuws over duiken in en rond Duikschool.nl en omstreken. Veel lees plezier. Wat hebben we gedaan? Afgelopen maand hadden we de Noordzee

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Lesschema 3 daagse PADI Open Water Diver cursus

Lesschema 3 daagse PADI Open Water Diver cursus Binnenkort is het zover en gaat u de PADI volgen. Dit schema beschrijft de indeling van deze 3 daagse cursus. Lees dit schema dan ook aandachtig vóór aanvang van de cursus door en twijfel bij eventuele

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

SIGMA Vademecum DUIKER 1-STER. SIGMA Vademecum Page 1 of 6 Duiker 1-ster

SIGMA Vademecum DUIKER 1-STER. SIGMA Vademecum Page 1 of 6 Duiker 1-ster DUIKER 1-STER SIGMA Vademecum Page 1 of 6 Inhoud 1 Profiel...3 2 Conformiteit...3 3 Doelstelling...3 6 Inhoud van de opleiding...4 6.1 Theorie...4 6.2 Zwembad...4 6.3 Buitenwater...4 6.4 Hulpverlening...4

Nadere informatie

Nieuwsbrief #11, november 2007. Inhoud

Nieuwsbrief #11, november 2007. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Promotie artikelen Island Diving Het verhaal van. : Patricia Cursus van de Maand: Nachtduiken Wetenswaardigheden Onderwater Duikers en snorkelaars We hebben weer ons best

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

Een vis met vleugels. Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100. www.sealife.nl

Een vis met vleugels. Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100. www.sealife.nl Een vis met vleugels Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100 www.sealife.nl 1 Roggen zijn rare snuiters Stel je eens voor. Je ligt met je neus en mond in het zand

Nadere informatie

De orka. De geschiedenis van de orka. Kenmerken van de orka

De orka. De geschiedenis van de orka. Kenmerken van de orka De orka De orka is de grootste soort uit de familie van de dolfijnen. De orka heeft een gezet lichaam, met een stompe snuit. Het dier heeft één spuitgat, en grote peddelvormige buikvinnen. Wil je zelf

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is een van de meest elegante waterdieren die er bestaan. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schieten ze als een pijl door het

Nadere informatie

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9.

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9. Dolfijnen inhoud 1. Dolfijnen 3 2. De bouw van een dolfijn 4 3. De zintuigen 6 4. De school 7 5. Voedsel 8 6. Sprongen en spel 9 8. Gevaar! 10 9. Soorten dolfijnen 11 10. Filmpje 15 Pluskaarten 16 Bronnen

Nadere informatie

De inhoud. 1. De inleiding. 2. De woordspin. 3. Het uiterlijk van de das. 4. Wat eet de das? 5. Waar wonen dassen? 6. Hoe wordt de das geboren?

De inhoud. 1. De inleiding. 2. De woordspin. 3. Het uiterlijk van de das. 4. Wat eet de das? 5. Waar wonen dassen? 6. Hoe wordt de das geboren? De inhoud 1. De inleiding 2. De woordspin 3. Het uiterlijk van de das 4. Wat eet de das? 5. Waar wonen dassen? 6. Hoe wordt de das geboren? 7. De dassenwerkgroep Utrecht 8. De afsluiting 9. Bronnen 1.

Nadere informatie

SSI Instructeur - Dive Control Specialist

SSI Instructeur - Dive Control Specialist SSI Instructeur - Dive Control Specialist Opleidingskenmerken Minimale leeftijd: Aantal duiken bij begin DiveCon Aantal duiken bij begin ITC Aantal duiken bij begin IE 18 jaar 60 duiken (40 uur) 75 duiken

Nadere informatie

Nieuwsbrief najaar 2013. Neeltje Jans - Zoutelande met de bus!

Nieuwsbrief najaar 2013. Neeltje Jans - Zoutelande met de bus! Nieuwsbrief najaar 2013 Neeltje Jans - Zoutelande met de bus! Exclusief voor Loopgroep Zeeland leden kunnen wij op zaterdag 14 september met de bus van Zoutelande naar Neeltje Jans. Dat betekent dat je

Nadere informatie

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België Kijk je mee? Oerwoud 2006, Parasol N.V. België Pag. 2 Inhoudsopgave In het oerwoud 3 De luiaard 4 De toekan 5 De jaguar 6 De leguaan 7 De tapir 8 De papegaai 9 De aap 10 De adder 11 Lianen 12 Woordenlijst

Nadere informatie

zomer Vakantie zomer

zomer Vakantie zomer NieuwsBrief nr.3, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Het is weer tijd voor de zomer. In het midden van Nederland is afgelopen week de zomervakantie begonnen. De kinderen hebben zes weken geen school. Zes weken

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

14 april afzwemmen Scubadoe snorkelen en duiken

14 april afzwemmen Scubadoe snorkelen en duiken Maart 2012 www.one2dive.nl www.one2diveshop.nl one2dive@gmail.com De klok is verzet, de dagen worden weer langer en de lente is weer begonnen. Zo krijgen we weer zin om de duik materialen weer te voorschijn

Nadere informatie

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport.

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport. Duiken Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport. De Geschiedenis Het begon allemaal dat mensen

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Skelet Hoofdstuk 1 Waarom een spreekbeurt over het skelet? Ik wil graag een spreekbeurt over het skelet houden omdat ik het een interessant onderwerp vind. Ik wil aan jullie laten zien dat het skelet niet

Nadere informatie

Hallo Scyllusleden. De eerste buitenduik in 2012

Hallo Scyllusleden. De eerste buitenduik in 2012 Hallo Scyllusleden Dit is alweer de laatste infora van dit duikjaar. Veel cursisten hebben hun duiken in De Langspier afgerond. De Seals hebben hun cursus in het zwembad afgesloten. En aan de conditie

Nadere informatie

THINK BLUE PADI TEC TRIMIX 65 EXPLORE NEW FRONTIERS

THINK BLUE PADI TEC TRIMIX 65 EXPLORE NEW FRONTIERS PADI TEC TRIMIX 65 EXPLORE NEW FRONTIERS PADI TEC TRIMIX 65 heeft als doel het dieptebereik uit te breiden van technische duikers die al opgeleid en gekwalificeerd zijn voor het gebruik van perslucht,

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Open water zwemmen. Tips en trainingssuggesties

Open water zwemmen. Tips en trainingssuggesties Open water zwemmen Tips en trainingssuggesties 1. Starten 2. Oriënteren en kijken 3. 4. Boei ronden 5. Wetsuit uitdoen 6. Trainingssuggesties Starten. Als het onbekend is hoe diep het water is, laat jezelf

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: pesten

gedragsregel in verhaal: pesten gedragsregel in verhaal: pesten Hallo zwemmers! Zoals jullie weten, is Miep Muis van zwemclub de Spatters nog niet zolang geleden gestopt met zwemmen. Haar trainer heeft mij verteld dat ze niet meer wilde

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

- HET BELANG VAN HAAIEN

- HET BELANG VAN HAAIEN LESGIDS Inhoudsopgave: 1. PRESENTATIE 2 - INTRODUCTIE 3 - HET BELANG VAN HAAIEN 3 - WAAR KOMEN HAAIEN VOOR? 5 - HOEVEEL HAAIEN? 6 - DE ANATOMIE VAN DE HAAI 6 - HAAIENONDERZOEK 9 2. TERMEN 11 3. KRUISWOORDPUZZEL

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Ordening. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Ordening. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Ordening Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Over de hele wereld verspreid leven zeer veel verschillende dieren die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Als je in de dierentuin rondloopt kun je de

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

SIGMA Vademecum. Benamingen en afkortingen. SIGMA Vademecum Page 1 of 7 Titel van het document

SIGMA Vademecum. Benamingen en afkortingen. SIGMA Vademecum Page 1 of 7 Titel van het document Benamingen en afkortingen SIGMA Vademecum Page 1 of 7 Inhoud Benamingen en afkortingen 1 2.Aanpassingen 3 3.Cursus en brevetbenaming 3 3.1Recreatieve duikopleiding 3 3.1.1Duiker 1-ster 3 3.1.2 Duiker 2-ster

Nadere informatie

Introductie: Kurt Arrigo

Introductie: Kurt Arrigo Introductie: Kurt Arrigo Je bent een bekende specialist in onderwaterfotografie. Wanneer en hoe ben je gestart met een missie om de onvoorspelbare aard van de oceaan vast te leggen? Ik ging eigenlijk nooit

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Wat zeggen deelnemers over de 1-daagse cursus in Utrecht

Wat zeggen deelnemers over de 1-daagse cursus in Utrecht Verhalen, informatie en nieuwtjes van het meditatiecentrum Bestemd voor kinderen en tieners Zomer 2015 Wat zeggen deelnemers over de 1-daagse cursus in Utrecht Als je vindt dat je te druk bent, dan kun

Nadere informatie

Open Water Diver. Voorkomen en behandelen van problemen

Open Water Diver. Voorkomen en behandelen van problemen Open Water Diver Voorkomen en behandelen van problemen VOORKOMEN EN BEHANDELEN VAN PROBLEMEN Inleiding Redding aan de oppervlakte Herkennen van problemen Helpen van een andere duiker Probleem behandeling

Nadere informatie

Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje)

Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje) Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje) De laatste tijd zie je heel veel verhalen langskomen over Facebook Edgerank, dus heb ik besloten mijn onderzoek met jullie te delen. Btw fantastisch

Nadere informatie

mooi... Het DVS Fashion team heeft hier

mooi... Het DVS Fashion team heeft hier THE TIMES uitgave 2011.3 datum 6-10-2011 door Klaasje & Gerjan Vertraging En hier is die dan De 3 e the-dvs-times van dit jaar. Wegens enorme zomerdrukte is het niet gelukt om hem in augustus uit te brengen.

Nadere informatie

Naam: Niels Ruiter Datum: 27 januari 2014 School : De Ambelt (Kampen) Groep: KE Leeftijd: 10 jaar

Naam: Niels Ruiter Datum: 27 januari 2014 School : De Ambelt (Kampen) Groep: KE Leeftijd: 10 jaar Naam: Niels Ruiter Datum: 27 januari 2014 School : De Ambelt (Kampen) Groep: KE Leeftijd: 10 jaar Ik doe mijn spreekbeurt over duiken, omdat ik duiken heel leuk vind. Ik duik met FUNDIVING. Speciaal voor

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

Open Water Diver Course

Open Water Diver Course Open Water Diver Course Opleidingskenmerken Minimale leeftijd: 10 jaar Aantal zwembadlessen: 5 (in 2 zwembad sessies van 2,5 uur) Aantal buitenwater duiken: 4 Vooropleiding: geen Opleidingskosten Prijs

Nadere informatie

Spreekbeurt menselijk lichaam. Door Lara Sieperda.

Spreekbeurt menselijk lichaam. Door Lara Sieperda. Spreekbeurt menselijk lichaam. Door Lara Sieperda. Inleiding. Ik hou mijn spreekbeurt over het menselijk lichaam. Omdat ik later kinderarts wil worden en ik het heel interessant vind. Ons lichaam. Het

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

Welkom bij Dive Center Scuba Do!

Welkom bij Dive Center Scuba Do! Informatie Welkom bij Dive Center Scuba Do! Duiken is onze passie en dat willen wij graag met jou delen. Onze passie voor duiken zie je niet alleen terug in wat wij doen, maar vooral ook in de manier waarop

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie