Nieuwsbrief #6, juni Inhoud. Duikers en snorkelaars. Island Diving in de media

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief #6, juni 2007. Inhoud. Duikers en snorkelaars. Island Diving in de media"

Transcriptie

1 Inhoud Duikers en snorkelaars Island Diving in de media Cursus van de Maand: DAN Oxygen first aid for divers Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip 3 juni : Blokkendam Duikers en snorkelaars Er is deze maand weer een extra service bijgekomen op de duikschool. Zo is het nu mogelijk om je fles op de school te laten vullen op maandag,dinsdag en donderdag van tot met uitzondering van de feestdagen. Op woensdagen zijn we zelfs open van 18:00 22:00 uur. Wil je buiten deze tijden vullen dan kan dat natuurlijk ook! Bel dan gewoon even voor een afspraak. De volgende dag trip gaat naar de Blokkendam aan het Noordzeestrand bij de brouwersdam. Hier is een getijde en dus ook stroming. Deze duik is dan ook bedoeld voor duikers met een brevet vanaf Advanced Open Water. Het is wel een schitterende lokatie en je duikt meteen een keer in de Noordzee, hoewel natuurlijk in de bescherming van een kunstmatige pier. Island Diving in de media Afgelopen weken hebben we een paar leuke, positieve publicaties gehad in de media over onze duikschool Island Diving. In April een redactioneel stuk in de Maasstad edities over de snorkellessen die we elke woensdagmiddag in het Inge de Bruijn sportfondsenbad in Barendrecht geven. Op 11 mei in de Rotterdam-editie van Metro met een leuk stuk over het duiken als gezinssport. In dit stukje werd beschreven waarom de duiksport niet alleen voor stellen, vrienden en/of vriendinnen is, maar dat het ook een leuke sport voor het hele gezin kan zijn. Het is toch fantastisch als je met de hele familie, na het behalen van je brevet, een uitdagende sport als het duiken gezamenlijk kan beoefenen. Zo krijgt de vakantie er een extra dimensie bij. Of gewoon tijdens een gezellige duik in Nederland. Voor een ieder die dit redactionele stuk in de Metro heeft gemist:

2 Cursus van de Maand: DAN Oxygen First Aid Nu slechts 99 Euro! DAN staat voor het Divers Alert Network en is een instelling die zonder winst het doel heeft om overal ter wereld duikers te kunnen helpen in geval nood. Opgezet door wetenschappers en doctoren, voorzien ze in een internationaal netwerk van alarmcentrales, leiden duikers op om juist te handelen bij duikongevallen en geven medische adviezen. De Oxygen Provider cursus heeft al duizenden duikers opgeleid in het verlenen van eerste hulp met zuurstof. De vaardigheden uit deze cursus zouden eigenlijk door alle duikers beheerst moeten worden. Want zou jij weten wat je zou moeten doen als er zich een duikongeval voordoet? DAN is gespecialiseerd in eerste hulp cursussen en de DAN cursussen worden internationaal door verscheidene organisaties erkend. Je zult vertrouwd worden gemaakt met eerste hulpmaterialen en -technieken en zul je op de best mogelijke manier eerste hulp kunnen verlenen. In deze cursus leer je o.a.: Het herkennen van een duikongeval Uitleg over duikverwondingen De voordelen van het toedienen van zuurstof Hoe te reageren om onmiddellijk en effectief eerste hulp te bieden bij duikongevallen Communicatie met de medische diensten en DAN Twijfel je nog? Neem dan kontakt met ons op. Wij leggen het je graag nog eens uit!

3 Wetenswaardigheden Onderwater Het zeepaardje, een dier apart Een zeepaardje is een vis, maar dat is niet te zien; het lichaam is sterk afgeplat, het hoofd lijkt wel op dat van een paard en heeft een lange snuit, een bolle buik, een lange, oprolbare grijpstaart en rijen knobbels of stekels, beenringen genoemd en geen schubben. Hierdoor heeft een zeepaardje zowel een inwendig als uitwendig skelet en is voor veel dieren te hard om op te eten. Een zeepaardje zwemt rechtop, door middel van de stuwende rugvin en twee kleine sturende vinnen aan de zijkant van de buik. Als een van de weinige vissen kan ook loodrecht naar boven en naar beneden gezwommen worden. Net zoals een kameleon kunnen beide ogen onafhankelijk van elkaar bewegen zodat niet het hele lichaam gedraaid hoeft te worden om iets te volgen. Ook kan het zeepaardje van kleur veranderen, en zelfs patronen en tekeningen aannemen. Er zijn 35 soorten zeepaardjes bekend, die in grootte variëren van 2 cm (het dwergzeepaardje) tot meer dan 30 cm. Er zijn blauwe, groene en zelfs knalgele soorten, maar de meeste zijn bruingroen van kleur, hiermee valt een zeepaardje niet op tussen de waterplanten waar ze tussen leven. Met de staart grijpt het zeepaardje zich vast aan wieren, zeegrassen of koralen. Vaak hangt hij met de staart gekruld om een plantenstengel mee te deinen met het water. Zeepaardjes leven in warmere wateren, je komt ze dan ook vooral in de tropen tegen. Dankzij de warme golfstroom komen er twee soorten voor die ook in de Noordzee leven; het kortsnuitzeepaardje en het langsnuitzeepaardje.

4 In de Oosterschelde zijn al meerdere exemplaren gevonden en zelfs in de Waddenzee, in het noordelijke Duitse deel. De voortplanting van zeepaardjes is opmerkelijk; het mannetje ontwikkelt namelijk de eitjes in een soort buidel op de buik. Voor de paring wordt een uitgebreide paringsdans gemaakt waarbij ook de kleuren vaak veranderen. Wanneer de staarten van een koppel verstrengeld zijn, brengt het vrouwtje de eicellen in de buidel, waarna het mannetje ze bevrucht met zijn zaad. Het mannetje raakt als het ware zwanger van het vrouwtje en beschermt de embryo's in de buik tot deze zelfstandig kunnen leven. Opmerkelijk want de meeste vissoorten laten de eitjes juist aan hun lot over. Behalve broedzorg kent het zeepaardje ook nog een andere bijzonderheid; veel soorten zijn monogaam, en blijven het hele leven bij elkaar. Ook is het een sociaal dier dat liefst in groepen leeft, en erg zachtaardig van aard is. Twintig nieuwe vissoorten ontdekt op markten in Indonesië Op lokale vismarkten in Indonesië hebben Australische onderzoekers twintig nieuwe soorten haaien en roggen ontdekt. Het onderzoek duurde vijf jaar en was het eerste uitvoerige onderzoek naar de talrijke haaien- en roggensoorten in de Indonesische wateren sinds de Nederlandse wetenschapper Pieter Bleeker er elfhonderd soorten identificeerde tussen 1842 en Indonesië heeft 's werelds grootste diversiteit aan haaien en roggen en met honderdduizend ton per jaar tevens de grootste vangst van die vissoorten. Om de grote gaten in de wetenschappelijke kennis over deze dieren in deze regio te dichten, werd dit onderzoek gestart. Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoeksproject voor de bescherming van haaien en roggen in Australië en Indonesië. Deze vissoorten planten zich langzaam voort en zijn daarmee extra gevoelig voor overbevissing.

5 Diepzeehengelaar Tot de familie Hengelaarvissen (Antennariidae) behoort de sargassovis (Histrio histrio) tot max. 25 cm, die vooral in de drijvende Sargassowiervelden voorkomt. De vis is schitterend gecamoufleerd tussen het wier. De hengelaarsvis wordt af en toe, samen met stukken wier met de Golfstroom naar het noorden meegevoerd. De familie Zeevleermuizen (Ogcocephalidae), ook wel Vleermuisvissen genoemd, zijn afgeplatte vissen met grote, armvormige borstvinnen en kleinere, pootachtige buikvinnen, waarmee zij over de bodem lopen. De kleine bek is naar onderen uitstulpbaar. Verder is zijn lichaam bedekt met benige wratten en stekels. Op de kop staat een uitstulping, het illicium. Het voedsel bestaat vooral uit kleine bodemvissen en borstelwormen. Alle ca. 57 soorten leven in tropische zeeën, sommige op grote diepten. De bekendste soort is de roodbuikzeevleermuis (Ogcocephalus nasutus), tot max. 40 cm, uit de Caribische Zee. De meeste vissen beneden de 1000 meter zijn zogenaamde hengelvissen. Zij danken hun naam aan een soort hengel die het vrouwtje op haar voorhoofd heeft. Het is een rechtopstaand steeltje dat aan het uiteinde licht geeft. Dat licht werkt als lokaas. Als het vrouwtje honger heeft, zwaait ze met haar hengel heen en weer. Het prooidier zwemt dan zo in haar bek. Ze komt dus gemakkelijk aan eten. Vroeger twijfelde men eraan of er wel hengelvismannetjes bestonden. Er werden alleen wijfjes gevangen. Nooit kwamen er mannetjes in de netten. Daar begrepen de onderzoekers niets van. Het was een Engelsman die het probleem oploste. Hij ontdekte aan het lichaam van de wijfjes heel kleine diertjes. Dat bleken de mannetjes te zijn. Zij waren nog geen twee centimeter groot, terwijl de vrouwtjes gemiddeld acht centimeter waren. De mannetjes zijn geen "hengelaars", zoals de wijfjes. Zij zoeken ook niet naar voedsel.

6 Duiktrip 1 juli: De volgende dagtrip staat gepland op 1 juli. Lokatie: Blokkendam Deze duikplaats, aan de zeezijde van de Brouwersdam, is een strekdam en onderhevig aan getijde stroming (eb en vloed). Het is mogelijk om aan de buitenzijde en de binnenzijde van de dam te duiken. De diepte is gering, circa 5 a 6 meter.rond de strekdam, welke een vluchthaven creëert en rond de palen is veel onderwaterleven te vinden die je niet in de Oosterschelde of de Grevelingen tegenkomt, zoals Adderzeenaalden, Zeebaars, Harders, slijmvisjes en harnasmannetjes. Dit maakt deze duikstek dus de moeite waard. Verder maak je de duik hier vanaf het strand. Dit maakt het ook dè duiklokatie voor het hele gezin. Bij mooi weer kunnen de niet duikende familieleden gewoon lekker op het strand gaan zonnen! Heb je zelf geen vast buddy of is je vaste buddy verhinderd? Dat is geen probleem, wij zorgen dat iedereen met een bubby en een begeleider van deze duikstek kan genieten. Heb je al even niet meer gedoken en wil je privé instructie? Ook dat kan natuurlijk, neem contact op per telefoon voor de mogelijkheden! We verzamelen vanaf uur aan de Van der Takstraat. Onder genot van een kop koffie/thee maak je kennis met de groep en krijg je een uitgebreide briefing over de duikstek, het ontstaan van de stek, de bezienswaardigheden en tips voor een te volgen route. Na de buddy team en auto indeling, rijden we om uur naar de lokatie. Schrijf je uiterlijk 24 juni in voor slechts 25 euro. Inbegrepen zijn 1 duik met professionele begeleiding, een kop koffie/thee met een krentenbol. Het spreek voor zich dat de nietduikers gratis mee mogen. Gelieve alles gepast, contant te betalen vóór vertrek van de school. Voor deze dagtrip geldt een minimum van 3 deelnemers. Materiaal kun je, indien nodig, bij ons huren. Natuurlijk hoef jij niet voor veiligheidsaspecten als een EHBO set, zuurstof en reserve materiaal te zorgen. Die service krijg je van Island Diving! Kwaliteit en veiligheid houden we hoog in het vaandel. Ga met ons mee en ontdek nieuwe stekken in Nederland! Veel duikplezier! Het Island Diving Team. Met deze nieuwsbrief blijf je op een leuke en informatieve manier op de hoogte van onze activiteiten en wijzigingen van de duikregels. Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, stuur ons dan een .

Hij/zij die met het leukste, mooiste of spannenste verhaal wint een gratis dagtrip!

Hij/zij die met het leukste, mooiste of spannenste verhaal wint een gratis dagtrip! Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Dagtrip Vinkeveense plassen, zandeiland 4 Cursus van de maand: Snorkelcursus voor kinderen Wetenswaardigheden onderwater Dagtrip zondag 14 juni 2009: Dreischor, het

Nadere informatie

Namens de staff van ISLAND DIVING willen we jullie hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar, met heel veel mooie en leuke duiken toewensen.

Namens de staff van ISLAND DIVING willen we jullie hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar, met heel veel mooie en leuke duiken toewensen. Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag duikreis Egypte, het verhaal van Ron van Walsem Verslag Nachtduik 15 december Oostvoorne Cursus van de Maand: DAN Oxygen First Aid Dagtrip 2 februari : Onderwater-rugby

Nadere informatie

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen.

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. VO Werkblad Doel: Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. Materialen: - Werkblad 3: - Potlood - Filmpjes: Dolfijnen, bruinvissen en vissen. De filmpjes zijn te vinden

Nadere informatie

Verder weer leuke aanbiedingen en nieuwtjes dus weer veel lees plezier.

Verder weer leuke aanbiedingen en nieuwtjes dus weer veel lees plezier. Inhoud Duikers en snorkelaars Cursus van de Maand: DUP specialty Nieuwe look schoolgevel Onderwater-rugby van start! Duiken in Kroatie, verslag zeepaardje gespot! Voorinschrijving Duikreis medio november

Nadere informatie

Nieuwsbrief. mei jaargang 7 nr.04

Nieuwsbrief. mei jaargang 7 nr.04 Nieuwsbrief mei 2014 jaargang 7 nr.04 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Aquarium. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Aquarium. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Aquarium Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! In het aquarium leven heel veel verschillende vissen en ook een paar amfibieën, zoals kikkers. In deze Doe Mee staan

Nadere informatie

Nieuwsbrief #3, april 2007

Nieuwsbrief #3, april 2007 Inhoud Duikseizoen in het buitenwater van start Automatisering en service binnen de school Cursus van de Maand Advanced en Nitrox Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip 29 April : Zevenhuizerplas Vakantieverslag

Nadere informatie

Nieuw is Via deze nieuwsbrief, krijg je elke maand een extra aanbieding, voortaan van onze Diveshop ( op de laatste pagina)

Nieuw is Via deze nieuwsbrief, krijg je elke maand een extra aanbieding, voortaan van onze Diveshop ( op de laatste pagina) Inhoud Duikers en snorkelaars PADI e-learning via Island Diving Verslag Duikreis Llafranc Cursus van de Maand: DUP specialty Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip 30 september: Advanced duik bij de Zeelandbrug.

Nadere informatie

Nieuwsbrief #8, augustus Inhoud

Nieuwsbrief #8, augustus Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Cursus van de Maand: Diep duik specialty Even voorstellen; Henk van Gijzen Island Diving staff-leden geslaagd Voorinschrijving Duikreis medio november 2008 Dagtrip 28 september:

Nadere informatie

GEWONE ZEEHOND. Huiler

GEWONE ZEEHOND. Huiler GEWONE ZEEHOND Huiler Je zou het bijna niet geloven, maar een gewone zeehond is een echt roofdier! De zeehond is met zijn gestroomlijnde lichaam, speciale neus en handige snorharen helemaal aangepast op

Nadere informatie

NAAR DE HAAIEN! SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8. Opdracht - voorbeeldvraag VOORBEELDVRAAG

NAAR DE HAAIEN! SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8. Opdracht - voorbeeldvraag VOORBEELDVRAAG SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 Opdracht - voorbeeldvraag Bij elke vraag over een dier staat een rode lijst vraag die je kunt herkennen aan de thermometer naast de vraag. Kies steeds het goede antwoord uit

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-02 Hier is weer een update van de activiteiten. Wat hebben we gedaan; Cursussen; IDC; Op dit moment zijn we heel druk met de groep die

Nadere informatie

NAAR DE HAAIEN! SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 DOE-HET-ZELF LES. Opdracht - voorbeeldvraag VOORBEELDVRAAG

NAAR DE HAAIEN! SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 DOE-HET-ZELF LES. Opdracht - voorbeeldvraag VOORBEELDVRAAG SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 DOE-HET-ZELF LES Opdracht - voorbeeldvraag Bij elke vraag over een dier staat een rode lijst vraag die je kunt herkennen aan de thermometer naast de vraag. Kies steeds het

Nadere informatie

LEERLINGENBLAD VAN:... NAAR DE HAAIEN! DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER

LEERLINGENBLAD VAN:... NAAR DE HAAIEN! DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER LEERLINGENBLAD VAN:...... DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER 2 EEN WERELD VOL WATER Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt zie je heel veel blauw. Dat komt omdat onze

Nadere informatie

NAAR DE HAAIEN! SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 DOE-HET-ZELF LES. Opdracht - voorbeeldvraag VOORBEELDVRAAG

NAAR DE HAAIEN! SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 DOE-HET-ZELF LES. Opdracht - voorbeeldvraag VOORBEELDVRAAG SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 DOE-HET-ZELF LES Opdracht - voorbeeldvraag Bij elke vraag over een dier staat een rode lijst vraag die je kunt herkennen aan de thermometer naast de vraag. Kies steeds het

Nadere informatie

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler DE GEWONE ZEEHOND Huiler Je gelooft het bijna niet als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar een gewone zeehond is een echt roofdier. Zijn scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

De drie sporten die bij de NOB horen, zijn: duiken, onderwaterhockey en vinzwemmen.

De drie sporten die bij de NOB horen, zijn: duiken, onderwaterhockey en vinzwemmen. Spreekbeurt De NOB De NOB is de. Dit is net zoals je bij voetbal de KNVB hebt, bij tennis de KNLTB en bij atletiek de KNAU. De regelt dus veel dingen voor mensen die onderwatersport beoefenen. De NOB is

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Zee-otter

Werkstuk Biologie Zee-otter Werkstuk Biologie Zee-otter Werkstuk door een scholier 1340 woorden 8 maart 2003 5,8 129 keer beoordeeld Vak Biologie Waar leeft de zee-otter? Vroeger kwamen ze nog in het grootste deel van de grote oceaan

Nadere informatie

Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk.

Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk. Hamerhaai Inleiding Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk. Soorten Er bestaan ongeveer 375 soorten haaien.

Nadere informatie

Nieuwsbrief #5, juli 2009. Inhoud

Nieuwsbrief #5, juli 2009. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Dagtrip Dreischor, de Reefballs Cursus van de maand: Stroomduiken Wrak info: de Swift Wetenswaardigheden onderwater Dagtrip dinsdag 21 juli 2009: NACHTDUIK Duikers

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9.

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9. Leven onder water inhoud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 4 3. Vissen 5 4. Kwallen 7 5. Zoogdieren 8 6. Schaaldieren 9 7. Stekelhuidigen 10 8. Zeewier 11 9. Weekdieren 12 10. Filmpje 13 Pluskaarten

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie De Haai

Praktische opdracht Biologie De Haai Praktische opdracht Biologie De Haai Praktische-opdracht door een scholier 1440 woorden 22 maart 2005 5,6 59 keer beoordeeld Vak Biologie DE HAAI INHOUDSOPGAVE Inleiding Hfdst.1: Wat zijn haaien? Hfdst.2:

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

DE DAPPERE REIZIGER WERKBLAD DE STEKELBAARS: 1. DE STEKELBAARS IN BEELD 2. DAPPERE REIZIGER. De stekelbaars is een veelvoorkomend visje in Nederland.

DE DAPPERE REIZIGER WERKBLAD DE STEKELBAARS: 1. DE STEKELBAARS IN BEELD 2. DAPPERE REIZIGER. De stekelbaars is een veelvoorkomend visje in Nederland. WERKBLAD DE STEKELBAARS: DE DAPPERE REIZIGER Naam 1. DE STEKELBAARS IN BEELD Groep 2. DAPPERE REIZIGER De stekelbaars is een veelvoorkomend visje in Nederland. Bekijk het clipje De dappere reiziger. Bekijk

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

Nieuwsbrief #3, maart 2007. Inhoud

Nieuwsbrief #3, maart 2007. Inhoud Inhoud Vakanties 2007: Voorbereidingen in volle gang Jeugdduiken Dagtrips Cursus van de Maand Nachtduiken Wetenswaardigheden Onderwater Onderwaterrugby Nieuw Zeeland, een leuke ervaring Vakantie 2007:

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Dive Guide - Science of Diving - Divemaster

Dive Guide - Science of Diving - Divemaster Dive Guide - Science of Diving - Divemaster Dive Guide Minimale leeftijd: Aantal duiken bij begin: Aantal duiken voor brevet: 18 jaar 40 (25 uur) 50 (32 uur) Specialty Science of Diving Minimum leeftijd

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Nieuwsbrief, februari 2010. Inhoud

Nieuwsbrief, februari 2010. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Nemo 33 Brussel Cursus van de maand: stroomduik specialty Dagtrip: De Beldert Tiel, 28 maart 2010 IJsduiken is gaaf Wetenswaardigheden onderwater Duikers en snorkelaars

Nadere informatie

Hallo Duikschoolbuddy s,

Hallo Duikschoolbuddy s, Hallo Duikschoolbuddy s, Nieuwsbrief 2015-02 Hier onze nieuwsbrief met nieuws over duiken in en rond Duikschool.nl en omstreken. Veel lees plezier. Wat hebben we gedaan? Afgelopen maand hadden we de Noordzee

Nadere informatie

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KOI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KOI BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING GROEP 1-2

LESBESCHRIJVING GROEP 1-2 LESBESCHRIJVING GROEP 1-2 DOELEN: Leerlingen weten welke walvissen er in de Noordzee leven. Leerlingen weten welk voedsel de walvissen eten. Leerlingen weten op welke manier de walvissen met elkaar communiceren.

Nadere informatie

Een vis met vleugels. Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100. www.sealife.nl

Een vis met vleugels. Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100. www.sealife.nl Een vis met vleugels Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100 www.sealife.nl 1 Roggen zijn rare snuiters Stel je eens voor. Je ligt met je neus en mond in het zand

Nadere informatie

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken.

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken. Kreeftachtigen Er zijn veel verschillende soorten kreeftachtigen. Van ieder soort leven er vaak zeer grote aantallen in zee. Kreeftachtigen zijn bijvoorbeeld de roeipootkreeftjes, de zeepissebedden en

Nadere informatie

De orka. De geschiedenis van de orka. Kenmerken van de orka

De orka. De geschiedenis van de orka. Kenmerken van de orka De orka De orka is de grootste soort uit de familie van de dolfijnen. De orka heeft een gezet lichaam, met een stompe snuit. Het dier heeft één spuitgat, en grote peddelvormige buikvinnen. Wil je zelf

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Nieuwsbrief #11, november 2007. Inhoud

Nieuwsbrief #11, november 2007. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Promotie artikelen Island Diving Het verhaal van. : Patricia Cursus van de Maand: Nachtduiken Wetenswaardigheden Onderwater Duikers en snorkelaars We hebben weer ons best

Nadere informatie

Nieuwsbrief, september 2009. Inhoud

Nieuwsbrief, september 2009. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag dagtrip Bergse Diepsluis Cursus van de maand: Peak Performance Buoyancy Mijn verhaal: Spaans avontuur door Patricia Dagtrip zondag 11 oktober 2009: Aware dagtrip Galderse

Nadere informatie

Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer!

Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer! Alles over HAAIEN Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer! Haaienweetjes Vinnen De meeste haaien hebben acht vinnen. Deze gebruiken ze om vooruit te komen en om rechtop te zwemmen. De vorm van de

Nadere informatie

Onze staff is ook weer uitgebreid. Deze maand stelt Simone Huijsman zich voor.

Onze staff is ook weer uitgebreid. Deze maand stelt Simone Huijsman zich voor. Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Dagtrip Nemo33 Brussel Even voorstellen: Simone Huijsman Verbouwing service en natte ruimte Cursus van de maand: DUP specialty Wetenswaardigheden onderwater Dagtrip

Nadere informatie

Coderen Recall 1 (bezoek 1) en Recall 2 (bezoek 2)

Coderen Recall 1 (bezoek 1) en Recall 2 (bezoek 2) Coderen Recall 1 (bezoek 1) en Recall 2 (bezoek 2) De antwoorden van de leerlingen op zowel recall test 1 als 2 worden op dezelfde manier gecodeerd. Let wel op dat je de juiste codes ingeeft in het overeenkomstige

Nadere informatie

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport.

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport. Duiken Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport. De Geschiedenis Het begon allemaal dat mensen

Nadere informatie

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe 2. Geschiedenis 3. Wat heb je nodig 4.Wat kun je allemaal zien WAAROM Ik mijn spreekbeurt over duiken doe Ik heb dit onder werp gekozen omdat mijn

Nadere informatie

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien:

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: Gemiddelde: diepte 94 meter Oppervlak: 572.000 km2 Bodem: hoofdzakelijk zand Bewoners van de Noordzee Introductie Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: De Noordzee is natuurlijk

Nadere informatie

FAQ HULPVERLENING DUIKEN

FAQ HULPVERLENING DUIKEN FAQ HULPVERLENING DUIKEN Inhoud Hulverlening duiken?... 2 Cursus BLS?... 2 Cursus WOUNDCARE?... 3 Cursus OIGEN PROVIDER?... 3 Cursus RESCUE DIVER?... 4 Vrijstellingen voor de cursus?... 4 Waar kan ik cursussen

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel:

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Vissoorten Aal Herkenning: Het lichaam is slangachtig van vorm. De borstvinnen bevinden zich direct achter de kop. Op het achterste deel van het lichaam is, zowel onder als boven, een vinzoom aanwezig

Nadere informatie

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum DE HUMBOLDT PINGUÏN Een levend kostuum Er zijn verschillende soorten pinguïns. Die verschillen maar weinig van elkaar. Ze hebben immers allemaal een donkere rug en een witte buik. Toch zie je, als je goed

Nadere informatie

Nieuwsbrief, juni 2010. Inhoud

Nieuwsbrief, juni 2010. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag staffduik Boschmolenplas Cursus van de maand: Multilevel cursus Dagtrip zondag 27 juni: Workshop demo-dag Rescuediver!! ook voor Junioren!! Wetenswaardigheden onderwater

Nadere informatie

SPREEKBEURT SUMATRAAN

SPREEKBEURT SUMATRAAN SPREEKBEURT SUMATRAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SUMATRAAN BIJ

Nadere informatie

Info voor de leerling

Info voor de leerling INFORMATIE BUNDEL Info voor de leerling Beste leerling, Mijn naam is Rocky! Ik ben een zeeleeuw en woon in SEA LIFE. Dit pakket zal je helpen om je spreekbeurt vlotter en makkelijker te laten verlopen.

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk door een scholier 1335 woorden 5 juni 2005 6 116 keer beoordeeld Vak Biologie INHOUD HOOFDSTUK 1 INLEIDING HOOFDSTUK 2 PLATVISSEN HOOFDSTUK 3 RONDVISSEN

Nadere informatie

Cursistenmateriaal Werkblad 4 Niveau A2 / 1F ... Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3.

Cursistenmateriaal Werkblad 4 Niveau A2 / 1F ... Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3. Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3. Tekst Vaker vette vis! Nederland is een echt waterland: de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en alle rivieren en meren.

Nadere informatie

Nieuwsbrief #6, juni Inhoud

Nieuwsbrief #6, juni Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Cursus van de Maand : Junior Open Water diver Verslag Dagtrip Dreischor 1 mei 2008 Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip zondag 8 juni: Workshop demo-dag Rescuediver Duikers

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-03 Hier is weer een update van de activiteiten. Wat hebben we gedaan; Cursussen; Inrichten duikschool; Op dit moment zijn we druk bezig

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Advanced Open Water Diver. Diepduiken

Advanced Open Water Diver. Diepduiken Advanced Open Water Diver Diepduiken DIEPDUIKEN Activiteiten en doelstellingen Reglementen Apparatuur Technieken Stikstofnarcose Decompressieziekte Activiteiten en doelstellingen Waarom NIET diep duiken?

Nadere informatie

Galápagos-eilanden. Inleiding. Inhoudsopgave. 1. Algemeen

Galápagos-eilanden. Inleiding. Inhoudsopgave. 1. Algemeen Galápagos-eilanden Inleiding Ik wil mijn spreekbeurt graag houden over de Galápagos-eilanden. De Galápagos-eilanden liggen in de Stille Oceaan en zijn heel bijzonder omdat er dieren en planten leven die

Nadere informatie

Nieuwsbrief #10, oktober 2008. Inhoud

Nieuwsbrief #10, oktober 2008. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Aware-dag Galderse meer 2008 Cursus van de maand: EFR + Rescue Diver Een tijdje niet gedoken, wat nu?? Jaarmarkt Mijnsheerenland, uitslag prijsvraag Duikverslag Ed

Nadere informatie

Grote opkomst infoavond duikvakantie Kroatië

Grote opkomst infoavond duikvakantie Kroatië November 2011 Nr 11 www.one2dive.nl one2dive@gmail.com Duncan van Vliet 0162-431185 06-24744130 Jan Loeff 06-54924740 Belangrijke telefoonnummers zet ze in je logboek Grote opkomst infoavond duikvakantie

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GUPPY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Cultduik: Shark & Yolanda Reef

Cultduik: Shark & Yolanda Reef Cultduik: Shark & Yolanda Reef Locatie: Rode Zee, Egypte. GPS: 27 43 51.03 N 34 15 37.99 E Soort duik: diep, stroming. Onderwaterleven: de hele voedselketen, kleurige koralen, onderwaterlandschappen die

Nadere informatie

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum Luister maar Met illustraties van Rike Janssen Arie van der Veer & Ellen Laninga Boekencentrum Verhalen uit het Oude Testament 4 Het begin van de wereld God maakt de wereld Genesis 1:1-2:4 Lang, heel

Nadere informatie

Nieuwsbrief #4, mei 2007

Nieuwsbrief #4, mei 2007 Inhoud Inleiding Uitbreiding service : flesvulling Cursus van de Maand: Padi Seal Team Wetenswaardigheden Onderwater Vakantieverslag : Bonaire, het vervolg Verslag duiktrip 2 en 3 Dagtrip 3 juni : Preekhil

Nadere informatie

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito Altolamprologus calvus Geschreven door: Lubbito 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel Aangezien ik veel informatie van dit forum afhaal, heb ik besloten een artikel toe te voegen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief #4, april 2008. Inhoud

Nieuwsbrief #4, april 2008. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Cursus van de Maand : EFR Voortgang aanpassingen Oostvoornse Meer Island Diving brengt jeugd in beweging Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip zondag 8 juni: Workshop demo-dag

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent.

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. 1. Aanzetten Beet! 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. GA IK DOEN 2 UITNODIGING 15 minuten 3 UITZOEKEN 30 minuten

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari 2017 jaargang 10 nr. 2

Nieuwsbrief. februari 2017 jaargang 10 nr. 2 Nieuwsbrief februari 2017 jaargang 10 nr. 2 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Natuurlijk zit het duikseizoen er voor de meeste nu wel op. Ondanks dat denken we ook dit keer weer voldoende leesvoer te hebben verzameld.

Natuurlijk zit het duikseizoen er voor de meeste nu wel op. Ondanks dat denken we ook dit keer weer voldoende leesvoer te hebben verzameld. Inhoud Duikers en snorkelaars Ik zie het niet meer! Glazen op sterkte Cursus van de maand: EFR, Emergency First Response Voorinschrijving Workshop Hyperbare centrum Antwerpen 2011 15 jarig bestaan Aktie

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

Dan hebben we ook weer een cursus van de maand deze is op 25 september, een workshop Rescue diver. Ook deze dag zal weer erg leuk en leerzaam zijn.

Dan hebben we ook weer een cursus van de maand deze is op 25 september, een workshop Rescue diver. Ook deze dag zal weer erg leuk en leerzaam zijn. Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Rescue opleidingen Cursus van de maand: Rescue workshop zaterdag 25 september Dagtrip: Aware dag Galderse meer, zondag 26 september Wetenswaardigheden onderwater Duikers

Nadere informatie

Open Water Diver DUIKOMGEVING

Open Water Diver DUIKOMGEVING Open Water Diver DUIKOMGEVING DUIKOMGEVING Omstandigheden (Temperatuur, Zicht, Stroming, Bodemsamenstelling, Onderwaterleven, Zonlicht) Zoet water en zout water Duiken in zee (getijden) OMSTANDIGHEDEN

Nadere informatie

Keuzeopdracht Biologie Guppy's

Keuzeopdracht Biologie Guppy's Keuzeopdracht Biologie Guppy's Keuzeopdracht door een scholier 1683 woorden 29 januari 2003 6,5 100 keer beoordeeld Vak Biologie 1. DETERMINEREN VAN EEN GUP De Guppy behoort tot de orde van de dieren omdat

Nadere informatie

Nieuwsbrief TDA Editie september 2012

Nieuwsbrief TDA Editie september 2012 Nieuwsbrief TDA Editie september 2012 Inleiding Beste leden hier zijn we terug met een nieuwsbriefje, het eerste en voorlaatste van dit jaar. Het is eventjes geleden dat deze brief nog eens in je mailbox

Nadere informatie

Duikelaartje de Dolfijn

Duikelaartje de Dolfijn Duikelaartje de Dolfijn Eerste druk, 2013 2013 Ans Acda Illustrator: Michael Koopman isbn: 9789048430567 nur: 272 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 1 (1-2 de leerjaar)

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 1 (1-2 de leerjaar) GEBOUW 1 WATER We volgen eens een druppeltje water: 1. een druppeltje water zit in de zee en hij krijgt het zo warm dat het naar boven stijgt. 2. Dat druppeltje water kruipt in een wolk. 3. Als de wolk

Nadere informatie

blij met onze Noordzee ervaring waar we ook soms onze duik solo afmaken. Voor ons een onder sommige omstandigheden een aanvaardbaar risico.

blij met onze Noordzee ervaring waar we ook soms onze duik solo afmaken. Voor ons een onder sommige omstandigheden een aanvaardbaar risico. Galapagoseilanden De Galapagoseilanden liggen ongeveer 1000 km ten Westen van Equador in de Grote Oceaan. In het verleden bekend geworden door de onderzoeken van de jonge Britse Charles Darwin die hier

Nadere informatie

Winde. Willie van Emmerik Jochem Koopmans

Winde. Willie van Emmerik Jochem Koopmans Winde Willie van Emmerik Jochem Koopmans Vis van het jaar 2006 Belangrijke vissoort Sportvisserij Waterbeheer Visstandbeheer Visserij Zeer gewilde vis voor de sportvisserij Vroeger ook voor de beroepsvisserij

Nadere informatie

5 jaar jubileum! Duikschool ONE2DIVE

5 jaar jubileum! Duikschool ONE2DIVE Januari Nr 8 - Februari 2013 www.one2dive.nl www.one2diveshop.nl one2dive@gmail.com Nieuwsbrief 5 jaar jubileum! Duikschool ONE2DIVE 1 januari 2013, de dag dat we als Duikschool ONE2DIVE Oosterhout 5 jaar

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is een van de meest elegante waterdieren die er bestaan. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schieten ze als een pijl door het

Nadere informatie

Werkblad Lentekriebels

Werkblad Lentekriebels Lentekriebels 1 Werkblad Lentekriebels Duur: 1 uur. Welkom in ARTIS. Met dit werkblad onderzoek je de verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes in het dierenrijk. Hoe leven de dieren samen en wat moeten

Nadere informatie

mooi... Het DVS Fashion team heeft hier

mooi... Het DVS Fashion team heeft hier THE TIMES uitgave 2011.3 datum 6-10-2011 door Klaasje & Gerjan Vertraging En hier is die dan De 3 e the-dvs-times van dit jaar. Wegens enorme zomerdrukte is het niet gelukt om hem in augustus uit te brengen.

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2016 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-16-2-b Koraalriffen Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 42 tot en met 54. Bij

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

14 april afzwemmen Scubadoe snorkelen en duiken

14 april afzwemmen Scubadoe snorkelen en duiken Maart 2012 www.one2dive.nl www.one2diveshop.nl one2dive@gmail.com De klok is verzet, de dagen worden weer langer en de lente is weer begonnen. Zo krijgen we weer zin om de duik materialen weer te voorschijn

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Prikken en steken 2. De bij 3. De brandenetel 4. De mug 5. De kwal 6. De pieterman 7. De rode mier 8.

inhoud blz. 1. Prikken en steken 2. De bij 3. De brandenetel 4. De mug 5. De kwal 6. De pieterman 7. De rode mier 8. Ik prik! inhoud blz. 1. Prikken en steken 3 2. De bij 4 3. De brandenetel 5 4. De mug 6 5. De kwal 7 6. De pieterman 8 7. De rode mier 9 8. De pijlstaartrog 10 9. De schorpioen 11 10. De cactus 12 11.

Nadere informatie

Gedrag. 6-11 jaar. Zelf aan de slag. Andere beschikbare onderwerpen

Gedrag. 6-11 jaar. Zelf aan de slag. Andere beschikbare onderwerpen SEA LIFE voor scholen Gedrag 6-11 jaar Zelf aan de slag Deze handleiding geeft u informatie over de meest bijzondere dieren in SEA LIFE Scheveningen. Door de belangrijkste punten over het gedrag van bepaalde

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT. Veel plezier! Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. makkelijk moeilijk

ONTDEKKINGSTOCHT. Veel plezier! Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. makkelijk moeilijk ONTDEKKINGSTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn h f makkelijk moeilijk h Volg de wandelroute, dan komen jullie alle dieren tegen! Veel plezier!

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN

SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie